Az interjú. Az interjúk során az először a bakonyi térségben feltett kérdésekkel mozgósítunk (1983, Varga):

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az interjú. Az interjúk során az először a bakonyi térségben feltett kérdésekkel mozgósítunk (1983, Varga):"

Átírás

1 Az interjú A kezdeményezés, a laksság megszólításának egyik fnts módszere az interjúkészítés. Egyszerűbben úgy is fgalmazhatunk, hgy kezdeményező beszélgetéseket flytatunk a helybeli lakskkal, azkkal, akiket a helyi közösségi élet néhány, általunk ismert vezetője jelentős helyi plgárknak tart. Hgy kik a legismertebb véleményfrmálók (pinin leaders), azt a kezdeményezők csprtja tudni fgja. Az első interjúk végén aztán a kezdeményezők megkérdezik tőlük, hgy szerintük kit érdemes még felkeresni és megkérdezni? Így a helyi emberek szinte közre adják a kezdeményezőket, s eközben közösségi hálózatt építenek. Az interjú funkciója a kapcslatfelvétel, a bizalmépítés és legfőképpen az, hgy bekapcslódásra, a közösség, a helyi társadalm életében történő cselekvő részvételre mzgósítsn. A közösségfejlesztésben alkalmaztt interjú funkciója eltér a szcilógiában, pszichlógiában, néprajzban stb. alkalmaztt interjúkétól, vagy akár a szcigráfia, vagy a közvélemény-kutatás céljaira készített interjúkéitól is. Elsősrban ugyanis nem tényeket, véleményeket akar feltárni, összegezni és azkból kategóriákat elvnni; nem is az én magára ismerését szlgálja vagy a meghallgatttság iránti igényt elégíti ki; nem egy mesterség, szkásrend, hagymány stb. törvényszerűségeit igyekszik az emlékezetből felszínre hzni; s azt sem állíthatjuk, hgy csak a fejlesztők tájékzódását, a közösség prblémáinak beaznsítását, a kapcslatteremtést segíti. A mi interjúink srán is redukálódhatnak ezek a szükségletek s mindkét ldaln, az interjú alanya és készítője részéről is, de funkciója esetünkben főként az, hgy bekapcslódásra, a közösség, a helyi társadalm életében történő cselekvő részvételre mzgósítsn. Úgy is fgalmazhatnánk, hgy ami a többi interjúnál a vég, az nálunk a kezdeti pnt. A mi interjúink mint a fent körvnalaztt tartalm is mutatja nem az életútra, a pályaképre, a hagymánykra, családtörténetre stb. kérdeznek, hanem a helyi közérzetre. Az interjúk srán az először a baknyi térségben feltett kérdésekkel mzgósítunk (1983, Varga): Mit jelent számára itt élni? (Mi a jó az itteni életben? Mi a rssz?) Min váltztatna és hgyan? Ő maga mivel tudna hzzájárulni a váltzáskhz? E hárm, lényegében egyszerű kérdés megválaszlása nagy aktivizáló erővel bír, s ezt már nagyn sk helyi munkában megtapasztaltuk. Fnts aznban, hgy a kérdések hatását ne üssük agyn felesleges magyarázkdással, hanem hagyjuk őket működni. Legyen türelmünk kivárni! Alapvető magatartásunk a segítő meghallgatás, az empatikus magatartás. Törekedjünk arra, hgy beszélgető-partnerünk jól érezze magát az interjú közben, ezért a pzitív visszaigazlás megengedett. Ha partnerünk törekszik a kmmunikációs egyensúlyra és rólunk kérdez, magunkról is

2 elmndhatunk annyi daillő infrmációt, amennyit szükségesnek érzünk. Ne akarjunk másnak látszani, mint akik vagyunk, mert csak önmagunk vállalásával lehetünk autentikusak. Vigyázzunk arra, hgy ne igyekezzünk "mindent" kiszedni partnerünkből! Ellenkezőleg: szrítkzzunk csak a közösséghez való visznyára, s ne engedjük a beszélgetést a kapcslati prblémák felé terelődni. Akkr csináltunk jó interjút, ha utána partnerünk jól érzi magát és nem azn rágódik, hgy ezt vajn miért is mndta el, minek adta ki magát egy idegennek, és egyáltalán: kik ezek és mit kezdenek ezekkel az infrmációkkal? A beszélgetés végén kínáljunk fel egy következő beszélgetési lehetőséget, de immár nyilváns beszélgetésre gndlunk, valamennyi partnerünk együttes meghívására. Tegyük világssá, hgy itt egy közösségi cselekvés indul, aminek tartalmát és módszereit magunk tervezzük meg és együtt valósítjuk meg, s hgy ezt a flyamatt szakemberek segítik, s hgy ebben az ő személyes részvételét nagyn fntsnak tartjuk. Jó, ha knkrét időpntban maradva búcsúzunk el egymástól. Az interjú után természetesen nem adunk és veszünk infrmációkat a helyi laksknak egymásról. A beszélgetés után a legcélszerűbb magunknak jegyzeteket készíteni, mert a magnó vagy a jegyzetfüzet használata növelheti a bizalmatlanságt. Az interjúk tartalma önmagukban sha, legfeljebb csak elemeikben, pl. egy későbbi prjekt-összefglalóban vagy pályázatban kerülhetnek nyilvánsságra, akkr sem személyekhez kötődően. Elképzelhető, hgy találkzunk nagy egyéniségekkel, lyankkal, akik a közösség nrmáinak megtestesítői vagy ritka egyéni tudás birtksai. Velük már készíthetünk lyan interjút vagy interjúsrzatt, amelyben életútját (Oral Histry) vagy mesterségbeli tudását, a helyi hagymánykat kérjük ismertetni, ám ezeket sem pusztán a helytörténeti gyűjtés céljával, hanem azért, hgy tudásukat a helyi nyilvánssággal felerősítve visszaadjuk annak a közösségnek, amelyből vétettek (prtréfilm, verseskötet, cikkek a helyi lapba ill. évkönyvbe, isklai tanórákn való bemutatás stb.) Ezek az interjúk így a közösségi identitás élményt nyújtó frrásai lesznek. Elegendő interjú elkészülte után a fejlesztő(k)ben kialakul egy ismerethalmaz azkról a prblémákról, amelyek a helyi embereket fglalkztatják, nem tud aznban még a prblémák között súlyzni, ennyiből még nem látszik kibntakzni a helyi cselekvés néhány fő iránya. Ehhez majd a nyilváns beszélgetések segítenek hzzá. (Frrás: Varga-Vercseg: Közösségfejlesztés Magyar Művelődési Intézet, Bp és ) Knkrétabban: 1.) Kik vagyunk? A név szerinti bemutatkzásn túl mndhatunk magunkról még néhány szót. 2.) Milyen ügyben? Kinek a megbízásából keressük őket? Itt mindenki a saját szervezetét, a saját közösségi flyamatának infrmációit mndja el.

3 3.) Kérdések (a kérdőív kérdésein kívül) - Mióta él a településen? Hgy érzi magát itt? Milyen az élet a faluban? - Mit szeret az itteni életben? Mi az, amit sajnálna itt hagyni? Mi az, amit sajnálna, ha eltűnne a faluból? Mire kellene vigyáznia a falunak, az önkrmányzatnak? - Mi az, amit nem annyira szeret, ami zavarja az itteni életben? Mi az, amin szívesen váltztatna? Mi hiányzik? Min kellene váltztatni? - Mennyire elégedett a településen található szlgáltatáskkal? Egészségügy, blt(k), vendéglátás, önkrmányzat, iskla, óvda, idősek, gyógyszertár, szabadidő, művelődési ház, közlekedés, stb.? - Van-e ötlete a váltzáshz? Vlt-e már kísérlete rá? Ha igen, hgy sikerült? - Ha összefgás születne a váltzásk érdekében, Ön mivel tudna hzzájárulni? - Ön szerint kiket kellene bevnni még a munkába? (Aki érdekes ember, akire hallgatnak a többiek, akik kiáll dlgkért, aki köztiszteletben áll, aki sk embert ismer, akinek véleménye van stb.) 4.) Az interjúzás után A beszélgetésekben felszínre került témák meghatárzása után közösségi, nyilváns beszélgetéseket szervezünk, melyről értesítést küldünk. Szeretnénk, ha eljönne és tvább beszélgetne, gndlkdna települése jövőjéről, akkr már máskkal együtt. Írjuk fel nevét, címét, esetleg , telefn elérhetőségét! Még néhány praktikus tanács Ami legyen nálunk: Ezek nem csak a knkrét munka szempntjából fntsak, hanem a kölcsönösség és a bizalmteremtés szimbólumai is lehetnek. Arra fgjuk kérni, adjn infrmációt magáról, mndja el a véleményét, ezért számíthatunk viszntkérdésekre is. Fnts, hgy válaszljunk ezekre, mert ezzel is ldjuk a kikérdezés érzését. De sk múlik az arányérzéken, azaz, hgy válaszainkkal: ne kerüljünk tartósan a beszélgetés fókuszába, ne minősítsünk embereket-helyzeteket alaps ismeret nélkül, ne alkssunk határztt véleményt helyi ügyekben, ne menjünk bele hsszan az öncélú sztrizásba. Flyamatsan ügyeljünk rá, hgy a beszélgetés iránya az eredetileg kitűzött cél felé tartsn, azaz megismerhessük a véleményét, a benymásait, a közérzetét és esetleg a jövőképét, terveit az tt élő embereknek.

4 Tehát a lista: - Jegyzettömb/füzet, ha neveket, vagy egyéb infrmációt kapunk, esetleg kérdést; - Lehetőség szerint üzemképes telefn (egyeztetés, segítségkérés, stb.) - Nevetséges lehet, de közösségi interjúra ajánltt kényelmes és kszlható ruhában menni. A kisgyerekesek, vagy a kiszlgáltattt helyzetben lévő családtagk idősek, betegek különösen bizalmatlank az idegenekkel szemben, sk rssz tapasztalatuk van saját életükből vagy másk történeteiből arról, hgy idegent engednek be a lakásukba. Ezen nem szabad megsértődnünk. Ennek sk ka lehet: valóban bizalmatlan, lptak már tőle, nem szkás, skan vannak bent, valaki beteg, vagy alszik, vagy nem szereti az idegeneket, nem akarja, hgy hallják, amiket mnd, nincs lyan állaptban a lakás, hgy beengedjen, hivatali személynek tart és tart tőlünk, stb. Éppen ezért fel kell készülni az utcai, köztéri, vagy éppen a flysói interjúkészítésre. A magunk és az interjú sikere érdekében is érdemes ptimális időpntt és helyszínt választunk. Szempntk lehetnek: lyan időpnt, amikr még világs van; ha van rá mód, előre egyeztessünk (lehet, vissza kell menni valakihez); ha érzékelhetően nem szívesen enged be a lakásába, ne erőltessük. Az interjút érdemes célztt beszélgetésként felfgni, vagyis megtalálni az arany középutat a kérdőíves lekérdezés és a parttalan beszélgetés között. Igyekezzünk ldtt légkört teremteni, amelyben az interjúalany biztnságban érzi magát, és nem az a benymása, hgy őt mst kikérdezik, vagy, hgy valamilyen elvárásnak kell megfelelnie, hanem az, hgy beszélgetnek vele és kíváncsiak a véleményére. Mivel tudjuk mindezt segíteni? Pntsan és érthetően elmndjuk, kik vagyunk, miért vagyunk itt, és mire vagyunk kíváncsiak. Érdeklődőek vagyunk, bátrítjuk az interjúalanyt. Testbeszédünkkel is azt jelezzük, hgy kíváncsiak vagyunk rá: felé frdulunk, előre dőlünk, szemébe nézünk, bólgatunk, mslygunk. Rövid megjegyzéseket teszünk, például: Igen? Ez nagyn érdekes. Erről még nem is hallttam. Ezt nem gndltam vlna. Kérdezünk, ha kell vissza-, vagy (udvariasan) bele, a témánál tartjuk az interjúalanyt.

5 A beszélgetés végén mindig kérdezzünk rá, hgy kiket ajánlana még megkeresésre. Akiket ajánl, minden esetben jegyzeteljük le, még akkr is ha tudjuk, hgy szerepel a listánkn, esetleg kérdez. A beszélgetések után mindenképpen kell készíteni egy emlékezetőt, így érdemes hamar papírra vetni a hallttakat. A személyes benymásk, gndlatk, ötletek és egyéb infrmációk, melyek tt és akkr megszületnek plasztikusabbá és pntsabbá tehetik majd a feldlgzást, így nagyn fnts, hgy azk is leírásra kerüljenek, mert hamar elszáll. Jó munkát kívánunk!

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

http://www.kozossegfejlesztes.hu Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal:

http://www.kozossegfejlesztes.hu Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal: Ez az anyag és sok más, a közösségi munkával kapcsolatos segédanyag letölthető a Közösségfejlesztők Egyesületének honlapjáról: http://www.kozossegfejlesztes.hu Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal:

Részletesebben

II. KVALITATÍV ÉS KVANTITATÍV ADATGYÛJTÉSI TECHNIKÁK ÖTVÖZÉSE

II. KVALITATÍV ÉS KVANTITATÍV ADATGYÛJTÉSI TECHNIKÁK ÖTVÖZÉSE Telepules1-3.qxd 2006. 08. 04. 10:28 Page 53 II. KVALITATÍV ÉS KVANTITATÍV ADATGYÛJTÉSI TECHNIKÁK ÖTVÖZÉSE Bevezetés... 55 Adatgyûjtési technikák egy kvalitatív-kvantitatív skálán... 56 Megbízhatóság és

Részletesebben

A kerékpározás létesítményei és azok használatához kapcsolódó ismeretek Hegyeshalom községben.

A kerékpározás létesítményei és azok használatához kapcsolódó ismeretek Hegyeshalom községben. A kerékpárzás létesítményei és azk használatáhz kapcslódó ismeretek Hegyeshalm községben. A közúti közlekedés biztnsága és zavartalansága fnts társadalmi érdek. A biztnságs és zavartalan közlekedés alapvető

Részletesebben

CSR - Csak három betű, mégis annyi mindent jelent(het) KEZDŐKNEK: A CSR-ről egyszerűen Élni és élni hagyni

CSR - Csak három betű, mégis annyi mindent jelent(het) KEZDŐKNEK: A CSR-ről egyszerűen Élni és élni hagyni CSR - Csak három betű, mégis annyi mindent jelent(het) A vállalatok társadalmi felelősségvállalása (angolul Corporate Social Responsibility, röviden és a továbbiakban CSR) bár több definícióval is rendelkezik,

Részletesebben

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN "Az önkéntesek fantasztikus újítók. Ezért lelkünk rajta,ha nem vesszük munkájukat komolyan. De ne felejtsük el, mindannyian sokat tanulhatunk egymástól." Elisabeth Hoodless (1997), Igazgató, Community

Részletesebben

Sberbank Online Banking Gyakran Ismételt Kérdések

Sberbank Online Banking Gyakran Ismételt Kérdések Sberbank Online Banking Gyakran Ismételt Kérdések Tartalmjegyzék 1. Milyen feltételek szükségesek a szlgáltatás igénybevételéhez?... 2 2. Milyen bejelentkezési jelszót célszerű választanm saját biztnságm

Részletesebben

Sors döntő pár be. széd. Érintés. Sorsdöntő párbeszéd a megújulásért Vezérfonal a gyülekezetek számára. a meg úju l á s ért

Sors döntő pár be. széd. Érintés. Sorsdöntő párbeszéd a megújulásért Vezérfonal a gyülekezetek számára. a meg úju l á s ért Sors döntő pár be Érintés Sorsdöntő párbeszéd a megújulásért Vezérfonal a gyülekezetek számára széd a meg úju l á s ért 02 Egyházi Jövőkép Bizottság 1440 Budapest 70 Pf. 5 ejb@reformatus.hu www.ejb.reformatus.hu

Részletesebben

Projekttervezés Jegyzet

Projekttervezés Jegyzet Projekttervezés Jegyzet Általános áttekintés Tartalom A jegyzet célja projektek tervezésével, előkészítésével, az egyes lépések logikai összefüggéseivel összefüggő tapasztalatok átadása, közérthető, a

Részletesebben

Tanulás egész életen át

Tanulás egész életen át Tanulás egész életen át Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 6. évfolyam Programcsomag: Én és a világ Ember és környezete A modult szerzője: Nahalka István MODULLEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott

Részletesebben

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE?

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? Útmutató szülők és gyermekgondozók számára www.ogyei.hu www.gyermekbantalmazas.hu Miért állítottuk össze ezt az útmutatót? Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI)

Részletesebben

ERÕSZAKMENTESSÉG? AZ ERÕSZAKMENTES KONFLIKTUSKEZELÉSSEL KAPCSOLATOS TRÉNINGEK KÉZIKÖNYVE A FELNÕTTEKKEL VALÓ FOGLALKOZÁSOKHOZ

ERÕSZAKMENTESSÉG? AZ ERÕSZAKMENTES KONFLIKTUSKEZELÉSSEL KAPCSOLATOS TRÉNINGEK KÉZIKÖNYVE A FELNÕTTEKKEL VALÓ FOGLALKOZÁSOKHOZ ERÕSZAKMENTESSÉG? Centar za nenasilnu akciju AZ ERÕSZAKMENTES KONFLIKTUSKEZELÉSSEL KAPCSOLATOS TRÉNINGEK KÉZIKÖNYVE A FELNÕTTEKKEL VALÓ FOGLALKOZÁSOKHOZ Nenad Vukosavljeviæ Erõszakmentes Akcióközpont NENAD

Részletesebben

AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK

AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK Mahan Khalsa Randy Illig AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK Gyakorlati útmutató értékesítőknek és tanácsadóknak A fordítás alapja: Mahan Khalsa Randy Illig: Let s Get Real or

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének, Serényfalva Község Képviselőtestületének, Hét Község Képviselő-testületének, Sajópüspöki Község Képviselő-testületének 2012. május

Részletesebben

MUNKAANYAG. Martonosiné Csertő Brigitta. Az üzleti partnerrel való kapcsolatfelvétel módjai, szabályai

MUNKAANYAG. Martonosiné Csertő Brigitta. Az üzleti partnerrel való kapcsolatfelvétel módjai, szabályai Martonosiné Csertő Brigitta Az üzleti partnerrel való kapcsolatfelvétel módjai, szabályai A követelménymodul megnevezése: A beszerzés és az értékesítés előkészítése, megszervezése A követelménymodul száma:

Részletesebben

Formai követelmények a diplomamunkák készítésénél

Formai követelmények a diplomamunkák készítésénél Formai követelmények a diplomamunkák készítésénél Irodalmi hivatkozások, ábrák, képek, térképek elhelyezése, tartalomjegyzék készítése Irodalmi hivatkozások gyűjtése: Ha van egy kiválasztott terület, legyen

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

Unió vagy föderáció?

Unió vagy föderáció? Takáts Péter Unió vagy föderáció? Gondolatok az MAI után és az ESM előtt Nem felemelkedni akarni, azt jelenti, hogy én elsüllyedni akarok. Rudolf Steiner Unió vagy föderáció? Egy lényegtelen kérdés, és

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÚJSÁGÍRÓKNAK A KÖZÉRDEKÛ ADATOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSRÕL

ÚTMUTATÓ ÚJSÁGÍRÓKNAK A KÖZÉRDEKÛ ADATOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSRÕL ÚTMUTATÓ ÚJSÁGÍRÓKNAK A KÖZÉRDEKÛ ADATOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSRÕL A Legal Leaks eszköztárat az Access Info Europe és a Network for Reporting on Eastern Europe n-ost készítette. Az eszköztárat Helen Darbishire,

Részletesebben

Terjeszti Magyar Posta

Terjeszti Magyar Posta VI. évflyam 6. szám Terjeszti Magyar Psta www.mraagr.hu 009. Június Szerkesztő: Hrváth Péter Nymdai munkák: Mdk és Társai Kft. Kiskunhalas. Felelős vezető: Mdk Balázs Regisztrációs szám:..4/1616/003. Két

Részletesebben

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei AUTÓVAL A CSÚCSRA Névjegy Név: K. Botond Életkor: 45 év Üzletág: személygépkocsi-kereskedelem Munkakör: értékesítő Eredményei: cégénél kiérdemelte az Év értékesítője címet a legtöbb új autó eladásával

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

4 (nyílt) titok, amely segítheti női pénzügyi önismeretedet és spirituális tudatosodásodat is. Írta: Chi*** Csapó Ida

4 (nyílt) titok, amely segítheti női pénzügyi önismeretedet és spirituális tudatosodásodat is. Írta: Chi*** Csapó Ida 1 4 (nyílt) titok, amely segítheti női pénzügyi önismeretedet és spirituális tudatosodásodat is Írta: Chi*** Csapó Ida női önismereti tréner nők és pénz specialista www.gazdagnok.hu 2 FONTOS KÉRDÉSED LEHET:

Részletesebben

Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel

Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel 57 Előkészítés Helyezz el körben annyi széket, ahányan vagytok! A kör közepén legyen egy gyertya, egy Szentírás és lehet más díszítés is, amit a mai naphoz illőnek

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

SolutionCircle: Megoldásközpontú teamcoaching Használjuk fel a csoport-turbulenciát!

SolutionCircle: Megoldásközpontú teamcoaching Használjuk fel a csoport-turbulenciát! solutionsurfers magyarország info@solutionsurfers.hu www.solutionsurfers.hu Hankovszky Katalin & Tegyi Enikő 1222 Budapest Lőcsei utca 6/A 06 30 2035813 SolutionCircle: Megoldásközpontú teamcoaching Használjuk

Részletesebben