Tárgyszavak: tartályanyagok; nemesacélok; nikkelötvözetek; veszélyes vegyi anyagok; korrózió.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyszavak: tartályanyagok; nemesacélok; nikkelötvözetek; veszélyes vegyi anyagok; korrózió."

Átírás

1 JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 5.17 Szerkezeti anyagok tartálygyártáshoz Tárgyszavak: tartályanyagok; nemesacélok; nikkelötvözetek; veszélyes vegyi anyagok; korrózió. Veszélyes anyagok, maró, korrodáló hatású folyadékok biztonságos tárolására és szállítására szolgáló tartályok gyártásához ma már olyan ötvözetek állnak a nagyberendezések gyártóinak rendelkezésére, amelyek az üzembiztonság követelményeit teljesen kielégítik. A tartályok anyagának megválasztása azonban igen felelősségteljes feladat, amit csak az ötvözők hatásának alapos ismeretében lehet teljesíteni. Németországban a Szövetségi Anyagvizsgáló és -kutató Intézet adta ki azt a jegyzéket, amelyik a veszélyes anyagok szállításához felhasználásra kerülő tartályok iránti követelményeket foglalja össze. A szerkezeti anyagok minősítését a korróziósebesség és a helyi korróziós jelenségek (pontkorrózió, feszültségi korróziós repedések, réskorrózió) alapján végzik. Általában a 0,5 mm/év-nél nagyobb felületi korróziósebesség esetében a szerkezeti anyag nem alkalmas az adott folyadék (szokványos hőmérsékleten) esetleg meleg állapotban való szállításra. Különösen nagy korrózióállóságot igényelnek a kloridtartalmú anyagok, valamint az oxidáló és a redukáló savak. Több kloridtartalmú, valamint nedvesség jelenlétében sósavképződésre hajlamos anyag szállításakor tökéletesen száraz állapotban kell a tartály feltöltését elvégezni és nedvességzáróan lezárni. Tekintettel azonban arra, hogy gyakran nem kerülhető el az áttöltés, más anyagok szállítása előtt a tisztítás, igen nagy a szállítás közben fellépő korrózió veszélye. Sok ötvözetlen vagy ausztenites CrNi- és CrNiMo-acél számos folyadék szállítására nem vehető igénybe, mivel a felületi korrózió sebessége nagyobb, mint 0,1 mm/év, ugyanakkor helyi korróziós jelenségek felléptére is kell számítani. Az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy változó összetételű, veszélyesnek minősített hulladékot kell szállítani. Ennek megfelelően szigorodott az ilyen anyagok szállítására engedélyezett tartályanyagok korrózióállóságával szemben támasztott követelmények rendszere.

2 A szokványos szerkezeti anyagok csekély korrózióállósága miatt fennálló hiányosságai ellensúlyozhatók megfelelő bevonatokkal. Jelenleg a vegyipar számos területen alkalmazza a nagy ellenálló képességű teljesen, vagy részben fluorozott polimereket, mint például a poli(tetrafluor-etilén) (PTFE). A vegyipar, az energetika és a környezetvédelem által támasztott követelmények ösztönözték az utóbbi években az ausztenites, az ausztenites ferrites acélok és nikkelötvözetek fejlesztését. Javították a korrózióállóságot, a szilárdságot és a megmunkálhatóságot. Ma már kezdik a tartályok gyártására felhasználni az olyan különleges nemesacélokat és nikkelötvözeteket, mint például a (59 típusú) ötvözet. Az ebből az acélminőségből előállított szállítótartályokkal szerzett tapasztalatok is hozzájárultak a veszélyes szállítmányokkal érintkezésbe kerülő tartályanyagok korróziós viselkedésének tisztázásához. Redukáló savak korrodáló hatásával szemben ellenálló tartályanyagok A kénsav 85%-nál kisebb koncentrációjú változatai a műszakilag legfontosabb redukáló savak. Azokat a savakat nevezzük redukálónak, amelyek korrózió során a hidrogénionokat molekuláris hidrogénné redukálják és ily módon oxidáló közegként viselkednek. Ezeknek a savaknak a levegőztetésekor a levegőből származó oxigén ugyancsak oxidáló hatást fejt ki. Ebben a koncentrációtartományban az ausztenites CrNi- és CrNiMoacélok nem használhatók fel szerkezeti anyagként. Az anyag korrózióállóságának előfeltétele redukáló savakban a min. 12%-os krómtartalom, ami lehetővé teszi stabil passzív felületi réteg kialakulását. Alapelv, hogy a megválasztott anyag krómkoncentrációja annál nagyobb legyen, minél több oxidáló közeg van jelen a hidrogénionok mellett. A molibdénötvöző mind a felületi korrózióval, mind a feszültségkorróziós repedésképződéssel szembeni ellenálló képességet javítja. A krómmal együtt a molibdén fokozza a lyuk- és réskorrózióval szembeni ellenálló képességet műszaki kénsavban, amit gyakran halogenidek szennyeznek (pl. kloridok). A korrózióállóság szempontjából a hatékonysági összeg, vagyis a króm- és a kb. 3,3-szoros molibdéntartalom összege a mérvadó. Ehhez még gyakran hozzászámolják a nitrogéntartalom harmincszorosát is. A vörösréz a kénsavban hajlamos passziváló rézbevonat képzésére. Ezáltal csökkenti a felületi korróziós anyagveszteséget. A nikkeltartalom növelésekor javul a korrózióállóság redukáló savakban és a klór által kiváltott feszültségkorróziós repedésre való hajlam. Az ausztenites krómötvözetek (33 ötvözet) a 33%-os krómtartalom következtében a kénsav bármilyen koncentrációja esetén ellenállók.

3 Foszforsav szállítására nagy krómtartalmú, ugyanakkor molibdénnel is ötvözött anyag szükséges. Az anyag megválasztását a foszforban lévő kísérő anyagok befolyásolják. A műszakilag nagy jelentőségű sósav szállítására csak kevés acéltípus használható. Az (31 ötvözet) szobahőmérsékleten, 8% sósavkoncentrációig felhasználható. Az újonnan kifejlesztett (59 ötvözet) nikkelkróm-molibdén ötvözet a 40%-ig terjedő teljes koncentrációtartományban, 40 C fölött is ellenálló. Az ellenálló képesség függ a sósav levegőztetésének mértékétől és további oxidáló hatású anyagok jelenlététől. Magasabb hőmérsékleten, amelyek a szállítás szempontjából már kevésbé jönnek számításba, a feszültségkorróziós repedésekkel szemben ellenállóbb B 2 (2.4617) nikkel-molibdén ötvözet és az újonnan kifejlesztett B 4 (2.4600) ötvözet használható. Oxidáló savak korróziós hatásának ellenálló tartályanyagok Azok a savak oxidálóak, amelyeknél a korróziót kiváltó oxidációs anyag nem a hidrogénion, hanem más anyagok, például salétromsav esetében a nitrátion, krómsav esetében a kromátion. Max. 67%-os salétromsav szállítására viszonylag gyengén ötvözött acélok használhatók fel, mint pl. az (304 LSi) anyag. Itt az LSi jelölés arra utal, hogy korlátozott a szilíciumkoncentráció. Amennyiben nem korlátozzák a szilícium- és foszfortartalmat, akkor erősen oxidáló hatású salétromsavoldatokban kristályközi korrózióra kerülhet sor. A vas-nikkel-króm ötvözetek salétromsav korróziós hatásával szembeni ellenálló képessége krómtartalmuk függvényében növekszik és elsősorban ez határozza meg az anyag megválasztását. Az (310L) anyag amelynek krómtartalma 25%-os, forrásban lévő, 67%-os salétromsavban felületi elhasználódásának mértéke 0,08 mm/év és így ellenállóbb, mint az 1:4306 (304LSi) ötvözet, amelynek elhasználódása kb. 0,13 mm/év. Az anyagmegválasztás további alapelve, hogy a szövetszerkezet zárványmentes, egyenletes legyen. A 67% fölötti, ún. erősen koncentrált salétromsavval szemben, egészen a forráspontig, kiváló korrózióállóságú a kb. 4% szilíciummal ötvözött acél. Alkalikus hatású, forró lúgoknak ellenálló tartályanyagok Az alkalikus hatású lúgok kezelésekor az anyagmegválasztás alapelve, hogy az ötvözet korrózióállósága a nikkelkoncentráció függvényében növekszik. 50%-nál kisebb koncentráció esetében és 100 C hőmérséklet alatt,

4 gyengén ötvözött ausztenites acélokat lehet felhasználni. 100 C fölött ezek az acélok feszültségkorróziós repedésképződésre hajlamosak. LC minőségű, ötvözetlen nikkel 100 C fölötti hőmérsékleten, lúgos oldatokban jó korrózióállóságú. Hasonlóan viselkedik a nagy nikkeltartalmú NiCu30Fe (2.4360) anyag. Az oxidáló hatású anyagokat (pl. kloridokat és hipokloritot) tartalmazó lúgok esetében az (33 ötvözet) vált be. A nagy molibdéntartalmú acélok nem ellenállók szennyezett lúgos anyagok esetében. Sóoldatok korrodáló hatásával szemben ellenálló tartályok Sótermelő berendezésekben mindenek előtt réz-nikkel-ötvözeteket, valamint erősen ötvözött különleges nemesacélokat alkalmaznak. Kipróbálták ezeket a füstgáztisztító berendezésekben, az első és második fokozatokban, ahol erősen koncentrált forró sóoldatok is előfordulnak. Ennek megfelelően ezek az anyagok sóoldatok szállítására szolgáló tartályok és tárolóberendezések szerkezeti anyagaként is alkalmasak, 100 C alatti hőmérsékleten. Az erősen ötvözött különleges nemesacélt a papír- és cellulóziparban használják fel, amikor erősen korrodáló hatású gyengén savas, illetőleg gyengén lúgos közegekkel kerül érintkezésbe, mint amilyen a ClO 2 -oldat. A nikkel-króm-molibdén ötvözetek korrózióállósága ennél kisebb a halogéntartalmú sóoldatokban. Acél tartályköpenyek és -fedők javítása A nyomáskiegyenlítés hibája miatt a folyékony fűtőanyagok tartályaiban bekövetkező nyomáscsökkenés deformálhatja a tartály fedelét és köpenyét. A torzulás mértéke a szerkezetek és anyagaik ellenálló képességétől és természetesen a beavatkozás időpontjától függ. A csökkent nyomás a domború tetőt homorúvá formálja, de ez nem csökkenti szükségszerűen hordképességét, sőt a tartályköpenyre is csak jelentéktelen mértékben hat, ami a köpenyt fent lezáró, kellően megválasztott keresztmetszetű acélgyűrűnek köszönhető. Amennyiben a tartálytető torzulása vagy sérülése miatt további használata veszélyessé válhat, szakértők javasolják a köpeny magasságának megnövelését mm-rel, új kupola- vagy kúptetőszerkezet felépítését a régi tető munkafelületként való használatával, a régi tető felfüggesztését az új kupolatető ívének erőcsomópontjában, a régi tető szakaszokra bontását és elszállítását.

5 Helyreállítási példa A deformált tartálytetőt hidrosztatikus nyomással, vagyis a tartály vízzel való megtöltésével lehet helyreállítani, majd a művelet előtt is elvégzett geodéziai mérésekkel ellenőrizni az eredményt. Egy kőolaj-finomító tartályának kúpos fedélszerkezetén szilárdsági vizsgálat céljából betöltött víz leszívásakor keletkeztek domború és homorú alakváltozások. A 196 m 3 űrtartalmú, 5 m belső átmérőjű és 10 m köpenymagasságú tartály kúpos tetejét alkotó sugárirányú tartóelemeket a csúcson levő profil foglalta össze. A köpeny átlagos minőségű acéllemezekből állt. A tető legnagyobb horpadása kb. 300 mm mély, legnagyobb kidudorodása 700 mm magas volt. A köpeny acéllemezein gyűrődések, törések képződtek. a köpeny eltérése, mm fent vízszintes metszet vízszintes metszet lent kívül belül kívül belül 1. ábra A tartályköpeny alakváltozásai javítás előtt, vízbetöltés után, javítás után

6 A javítás első szakaszában vízfeltöltéssel meghatározták a köpeny alakváltozásait a felületen elhelyezett berendezésekkel (1. ábra), majd elkészítették a domborzati térképet (2. ábra), és ezen cserére kijelölték a 30 mm-t meghaladó magassági/mélységi eltérésű köpenyrészeket. A kicserélt területek formáját a köpeny kívánt sugarát (Soll-Roesticus) meghatározó feszítőgyűrű segítségével adták meg, amely legalább 600 mm-rel túlért a kivágott terület pótlásán. A feszítőgyűrűt a köpenylemezre hegesztett csatornába fektették és az erre rögzített járom csavarjainak meghúzásával szorították a lemezre. Kisebb nyílások pótlására ezeken át közvetlenül lehet feszítőgyűrőt fektetni, és a lyukakat utólagosan fedni felhegesztett acéllemezekkel. fent a köpeny gyűrűi elváltozások, mm lent mérőberendezések 2.ábra A tartályköpeny alakváltozásai a hidrosztatikai feltöltés és kiszélesítés után (Dr. Boros Tiborné) Weltschev. M.: Hochlegierte Sonderedelstähle und Nickelbasislegierungen für den Behälterbau. = Technische Überwachung, 42. k. 7/8. sz p Ziólko, J.: Reparatur von Dächern und Mänteln durch Unterdruck verformter Stahltanks. = Stahlbau, 70. k. 5. sz p

!MICHAEL KFT Csavar és kötőelem szaküzlet '1103 Budapest Gyömrői út 150 Telfon:0611/4310170 Fax:06/1/260-36-46

!MICHAEL KFT Csavar és kötőelem szaküzlet '1103 Budapest Gyömrői út 150 Telfon:0611/4310170 Fax:06/1/260-36-46 !MICHAEL ' Telfon:0611/4310170 Fax:06/1/260-36-46 i '/; -""1' Igényesetén a hitelesitett műbizonylat a fenti cimen kérhető! Kötőelemeink A1, A2 és A4-es minőségi ostályba sorolhatók, ausztenites acélokból

Részletesebben

ALKALMAZÁS Veszélyes terület, 1. zóna vagy 2. zóna (gáz) vagy 21. zóna vagy 22. zóna (por) Szokásos

ALKALMAZÁS Veszélyes terület, 1. zóna vagy 2. zóna (gáz) vagy 21. zóna vagy 22. zóna (por) Szokásos HAX ÁSVÁNYI ANYAG SZIGETELÉSŰ (MI) 825 ÖTVÖZET FŰTŐKÁBEL FŰTŐKÁBEL KONSTRUKCIÓ Egyeres kábel Fűtő vezeték Kéteres kábel Fémköpeny (ötvözet 825) A nvent RAYCHEM HAX ásványi anyag szigetelésű (MI) Alloy

Részletesebben

TTV típusú pillangószelepek

TTV típusú pillangószelepek TTV típusú pillangószelepek MŰSZAKI JELLEMZŐK Hosszított nyak ISO csatlakozás Átmenő orsós kivitel Kivehető ülék Saválló tányér Rilsan (250-300µm) bevonatú ház RAL 5012 színben 10 állásban lezárható kézikar

Részletesebben

Anyagos rész: Lásd: állapotábrás pdf. Ha többet akarsz tudni a metallográfiai vizsgálatok csodáiról, akkor: http://testorg.eu/editor_up/up/egyeb/2012_01/16/132671554730168934/metallografia.pdf

Részletesebben

HAx Ásványi anyag szigetelésű (MI) 825 ötvözet fűtőkábel

HAx Ásványi anyag szigetelésű (MI) 825 ötvözet fűtőkábel Ásványi anyag szigetelésű (MI) 825 ötvözet fűtőkábel Fűtőkábel konstrukció Egyeres kábel Fűtő vezeték Kéteres kábel Szigetelés (magnézium-oxid) Alkalmazás Klasifikace prostředí Fémköpeny (ötvözet 825)

Részletesebben

Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük. Komócsin Mihály

Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük. Komócsin Mihály Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük Magyar Hegesztők Baráti Köre Budapest 2011. 11. 30. Komócsin Mihály 1 Alumínium termelés és felhasználás A földkéreg átlagos fémtartalma Annak ellenére,

Részletesebben

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai Pető Róbert 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek Miért? A jó

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Hatékonyság a gyorsacél tartományában

Hatékonyság a gyorsacél tartományában New 2017. június Új termékek forgácsoló szakemberek számára Hatékonyság a gyorsacél tartományában Az új, HSS-E-PM UNI típusú fúró lefedi a rést a gyorsacél és a tömör keményfém szerszámok között TOTAL

Részletesebben

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I.

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. Szerkezeti kialakítás Alvázas szerkezet, ahol az alváz és a felépítmény, ill. elkülönített utastér külön egységet képez. Önhordó kocsiszekrény,

Részletesebben

ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK

ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK 80%-a (5000 kg/fő/év) kerámia, kő, homok... Ebből csak kb. 7% a iparilag előállított cserép, cement, tégla, porcelán... 14%-a (870 kg/fő/év) a polimerek csoportja, melynek kb. 90%-a

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása A korrózió elleni védekezés módszerei Megfelelő szerkezeti anyag kiválasztása és alkalmazása Elektrokémiai védelem A korróziós közeg agresszivitásának csökkentése (inhibitorok alkalmazása) Korrózió-elleni

Részletesebben

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád,

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád, A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Acélszerkezetű hidak korrózióvédelmi tervezése Cégünk 10 éve kapcsolódott be az új, valamint a felújításra kerülő

Részletesebben

ABA ORIGINAL EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK. Eredeti, egy az egyben. Anyagok. Előnyök összefoglalása. Jellemző alkalmazási területek ABA TERMÉKKATALÓGUS

ABA ORIGINAL EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK. Eredeti, egy az egyben. Anyagok. Előnyök összefoglalása. Jellemző alkalmazási területek ABA TERMÉKKATALÓGUS EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK ABA ORIGINAL 1 Extra erős, egyrészes, sajtolt ház 1 2 Felhajtott pántszélek 2 3 Sima alsó pántfelület 3 Eredeti, egy az egyben Az ABA Original bilincsek extra erős, egyrészes, sajtolt

Részletesebben

Villámszer Kft. Rozsdamentes (Inox) Üzletág. Tel: Fax:

Villámszer Kft. Rozsdamentes (Inox) Üzletág. Tel: Fax: www.v-inox.hu Számlázási cím: 1097 Budapest, Gyáli út 30/B. 3/35. Tisztelt Érdeklődők, Ügyfeleink! Engedjék meg, hogy röviden bemutatkozzunk Önöknek. A Villámszer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (röviden

Részletesebben

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet speciális szabályokkal egészült ki az egyes tevékenységekből

Részletesebben

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT!

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Cromkontakt galvánipari kft Cromkontakt galvánipari kft. KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Az Ön megbízható partnere a galvanizálásban! KAPCSOLAT 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 289-295. Tel: +36-20-450-7284

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

kezelési és karbantartási útmutatója ausztenites korrózióálló acélokhoz

kezelési és karbantartási útmutatója ausztenites korrózióálló acélokhoz A kezelési és karbantartási útmutatója ausztenites korrózióálló acélokhoz Tartalom 1. Korrózióálló acélok...3 1a) Korrózióálló acélok alkalmazási területei...3 1b) Anyagválasztási szempontok...3 1c) Ausztenites

Részletesebben

EcoCut ProfileMaster az új generáció

EcoCut ProfileMaster az új generáció New 2017. január Új termékek forgácsoló szakemberek számára ProfileMaster az új generáció Továbbfejlesztettük, hogy még jobb legyen! TOTAL TOOLING = MINŐSÉG x SZOLGÁLTATÁS 2 WNT Magyarország Kft. Madarász

Részletesebben

Fejlődés a trochoidális marás területén

Fejlődés a trochoidális marás területén New 2016. július Új termékek forgácsoló szakemberek számára Fejlődés a trochoidális marás területén A CircularLine szármarók lerövidítik a megmunkálási időket és meghosszabbítják az éltartamot TOTAL TOOLING

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György ÉMI TÜV SÜD Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése Magasházy György 2016.11.29. ÉMI - TÜV SÜD 2016. 12. 01. Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén Slide 1 Szakértelem és tapasztalat

Részletesebben

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA AUTÓIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése III. rész Gázelosztó vezetékek korrózióvédelme

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése III. rész Gázelosztó vezetékek korrózióvédelme Gázelosztó rendszerek üzemeltetése III. rész Gázelosztó vezetékek korrózióvédelme 1 Korrózió Anyagkárosodás, -rongálódás Az anyag stabil állapota instabillá válik a környező közeg megváltozása miatt A

Részletesebben

VVER-440 (V213) reaktor (főberendezések és legfontosabb üzemi jellemzők)

VVER-440 (V213) reaktor (főberendezések és legfontosabb üzemi jellemzők) VVER-440 (V213) reaktor (főberendezések és legfontosabb üzemi jellemzők) Reaktor és fővízkör A főkeringtető kör névleges adatai Névleges hőteljesítmény A hőhordozó közepes hőmérséklete Megnevezés Névleges

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK 3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK MEGBÍZHATÓSÁGI HIBAANALITIKA VIETM154 HARSÁNYI GÁBOR, BALOGH BÁLINT BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY BEVEZETÉS metallography

Részletesebben

A steel.s hungary korábban PKN Kft. 2006 óta működik Magyarországon és rozsdamentes acél alapanyagok kereskedelmével foglalkozik.

A steel.s hungary korábban PKN Kft. 2006 óta működik Magyarországon és rozsdamentes acél alapanyagok kereskedelmével foglalkozik. The steel.s book steel.s hungary Kft. H-2040 Budaörs, Vasút u. 9. Tel: +36 23 428 629; +36 23 428 630; +36 23 500 327 Fax: +36 23 500 457 Mail: uzlet@steels.hu www.steels.hu www.sassoli.com Tisztelt reménybeli

Részletesebben

Rozsdamentes hozaganyag választék

Rozsdamentes hozaganyag választék Rozsdamentes hozaganyag választék Acélok minôségi hegesztéséhez LINCOLN ELECTRIC MAGYAR KÉPVISELETI IRODA 1239 Budapest Haraszti út 44. Telefon: 286 0322/105 Telefax: 286 0328 Mobil: 30 989 6642 E-mail:

Részletesebben

Korrózió kommunikációs dosszié KORRÓZIÓ. ANYAGMÉRNÖK LEVELEZŐ BSc KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Korrózió kommunikációs dosszié KORRÓZIÓ. ANYAGMÉRNÖK LEVELEZŐ BSc KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ KORRÓZIÓ ANYAGMÉRNÖK LEVELEZŐ BSc KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalom jegyzék 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző, óraszám,

Részletesebben

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Soba Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Egyszerû beépíthetôség lángolvasztással 1 Szigetelôlemez elvágása a dilatációnál fugaszalag elhelyezése és lángolvasztással történô rögzítése 2 fugaszalag fugaszalag

Részletesebben

Rozsdamentes acéltermékek szállítója

Rozsdamentes acéltermékek szállítója Stainless Service Poland Rozsdamentes acéltermékek szállítója ArcelorMittal Szervizközpont homlokzata Siemianowice Śląskie-ben. 01 Stainless Service Poland Cégünk a rozsdamentes acélból készült lapostermékek

Részletesebben

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője É 063-06/1/13 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1677/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Control Labor Kft. Anyagvizsgáló Laboratórium (1211 Budapest, Károli Gáspár utca 2.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

Csőköteges hőcserélők korrózióálló / saválló acélból Típus: EHC6; EHC13; EHC20; EHC26 Általános ismertető

Csőköteges hőcserélők korrózióálló / saválló acélból Típus: EHC6; EHC13; EHC20; EHC26 Általános ismertető Csőköteges hőcserélők korrózióálló / saválló acélból Típus: EHC6; EHC13; EHC20; EHC26 Általános ismertető A felhasználói igényekhez igazodva 2017-től jelentősen kibővítettük méret és teljesítményválasztékunkat!

Részletesebben

Tömítő- és megfúróbilincsek acélcsövekre

Tömítő- és megfúróbilincsek acélcsövekre Tömítő- és megfúróbilincsek acélcsövekre tö mítőbilincsek és megfúróbilincsek Komplett termékprogram Tömítőbilincsek Az acélból készült klasszikusunk 17,2 114,3 mm-es vízvezetékcsövekben keletkezett lyukak,

Részletesebben

Kontakt korrózió vizsgálata

Kontakt korrózió vizsgálata Kontakt korrózió vizsgálata Haraszti Ferenc 1, Kovács Tünde 1 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Budapest, Népszínház u. 8, Magyarország Abstract. A korrózió összetett,

Részletesebben

Kémia OKTV I. kategória II. forduló A feladatok megoldása

Kémia OKTV I. kategória II. forduló A feladatok megoldása ktatási ivatal Kémia KTV I. kategória 2008-2009. II. forduló A feladatok megoldása I. FELADATSR 1. A 6. E 11. A 16. C 2. A 7. C 12. D 17. B 3. E 8. D 13. A 18. C 4. D 9. C 14. B 19. C 5. B 10. E 15. E

Részletesebben

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG,

Részletesebben

ZOMÁNCOK SZANITER TERMÉKEKRE

ZOMÁNCOK SZANITER TERMÉKEKRE ZOMÁNCOK SZANITER TERMÉKEKRE Alain Aronica FERREO France Franciaország XXI International Enamellers Congress 2008 Május 18-22, Sanghaj, Kína Zománcok szaniter termékekre Alain Aronica FERRO France, Franciaország

Részletesebben

SZERELÉSI UTASÍTÁS Piknik asztal lócával

SZERELÉSI UTASÍTÁS Piknik asztal lócával SZERELÉSI UTASÍTÁS Piknik asztal lócával Gyártó: POLYDUCT ZRt. 4181 Nádudvar, Kabai út 62. Piknik asztal lócával fő egységei: Felületkezelt vázszerkezet Felületkezelt fa asztalrész és lócarész Felületkezelt

Részletesebben

Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás.

Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás. Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás. Nem villamos jelek mérésének folyamatai. Érzékelők, jelátalakítók felosztása. Passzív jelátalakítók. 1.Ellenállás változáson alapuló jelátalakítók -nyúlásmérő ellenállások

Részletesebben

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Keszenheimer Attila Direct line Kft vendégkutató BME PhD hallgató Felület integritás

Részletesebben

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai Hidrosztatika A Hidrosztatika a nyugalomban lévő folyadékoknak a szilárd testekre, felületekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tárgyalja a nyugalomban lévő folyadékok nyomásviszonyait, vizsgálja a folyadékba

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK

TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK Akkumulátorsaruk Pólusátalakitók Akkumulátorsav-Elemzö AZ Akkumulátor Gondozása Charging Equalizer Neutralon Póluszsir és Póluskefe Pólusvédö Spray & Póluskefe Digatron

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak.

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. A Hempel bemutatja a forradalmian új AvantGuard korróziógátló technológiát. Az aktivált cinken alapuló

Részletesebben

1. ábra Sztatikus gyújtásveszély éghető gázok, gőzök, ködök és porok esetében

1. ábra Sztatikus gyújtásveszély éghető gázok, gőzök, ködök és porok esetében 1. ábra Sztatikus gyújtásveszély éghető gázok, gőzök, ködök és porok esetében A csekély feltöltődés B nagy mértékű feltöltődés, kisülési szikra és gyújtásveszély 2.ábra 3. ábra Az elektrosztatikus töltés

Részletesebben

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Tiborné - Dr. Varga László VILLENKI VEIKI VEIKI-VNL

Részletesebben

ZARGES Z 300 / Z 200 termékcsalád egy tökéletes termék minden felhasználási területre.

ZARGES Z 300 / Z 200 termékcsalád egy tökéletes termék minden felhasználási területre. ZARGES / Z 200 termékcsalád egy tökéletes termék minden felhasználási területre. A legtöbb Zarges termék esetében két különböző felépítésű modell között választhat. Mindkét esetben egyértelmű a garantált

Részletesebben

Korrózióvédelem kommunikációs dosszié KORRÓZIÓVÉDELEM KÖRNYEZETMÉRNÖK NAPPALI KREDITES KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Korrózióvédelem kommunikációs dosszié KORRÓZIÓVÉDELEM KÖRNYEZETMÉRNÖK NAPPALI KREDITES KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ KORRÓZIÓVÉDELEM KÖRNYEZETMÉRNÖK NAPPALI KREDITES KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalom jegyzék 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző,

Részletesebben

GAZDASÁGOSABB VÁGÁS LUTZ ÉLELMISZERIPARI GÉPKÉSEKKEL ÉS PENGÉKKEL

GAZDASÁGOSABB VÁGÁS LUTZ ÉLELMISZERIPARI GÉPKÉSEKKEL ÉS PENGÉKKEL GAZDASÁGOSABB VÁGÁS LUTZ ÉLELMISZERIPARI GÉPKÉSEKKEL ÉS PENGÉKKEL EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG, ÉLESSÉG, SIKER. A

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal Gyártó: POLYDUCT zrt. 4181 Nádudvar, Kabai út 62. Asztal fő egységei: Felületkezelt vázszerkezet Felületkezelt fa tetőrész 1 Felületkezelt vázszerkezet: Porfestés Felületkezelt

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere XT termékadatlap az Ön megbízható partnere TARTALOMJEGYZÉK Általános tulajdonságok 3. oldal Mechanikai tulajdonságok 4. oldal Akusztikai tulajdonságok 5. oldal Optikai tulajdonságok 5. oldal Elektromos

Részletesebben

5.) Ismertesse az AWI hegesztő áramforrások felépítését, működését és jellemzőit, különös tekintettel az inverteres ívhegesztő egyenirányítókra!

5.) Ismertesse az AWI hegesztő áramforrások felépítését, működését és jellemzőit, különös tekintettel az inverteres ívhegesztő egyenirányítókra! 1.) Ismertesse a széntartalom hatását az acél mechanikai tulajdonságaira (szilárdság, nyúlás, keménység), valamint a legfontosabb fémek (ötvözetlen és CrNi acél, Al, Cu) fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

Sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozók

Sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozók Komplett termékprogram Külsőmenetes, sárgarézből készült szorítógyűrűs csatlakozó vörösréz csövekhez: A sárgaréz 15-54 mm külső csőátmérőhöz kaphatók és ivóvíz, fűtővíz, ill. sűrített levegő közegekhez

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1677/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Control Labor Kft. Anyagvizsgáló Laboratórium 1211 Budapest, Károli Gáspár

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK Atomszerkezettel kapcsolatos feladatok megoldása a periódusos rendszer segítségével, illetve megadott elemi részecskék alapján. Az atomszerkezet és a periódusos rendszer kapcsolata.

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

január CEMENTKÖTÉSŰ LAPOK Cementkötésű Lapok

január CEMENTKÖTÉSŰ LAPOK Cementkötésű Lapok Cementkötésű A Siniat cementkötésű lapok közül sok típus az alkalmazások sokféleségét teszi lehetővé: magas páratartalmú helyiségekben, külső alkalmazásoknál, illetve a szerkezeti lemez felhasználását

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

Lyukfűrészek. 1.11 Keményfém lyukfűrészek, alacsony vágórésszel A RUKO keményfém lyukfűrészek kézi és oszlopos

Lyukfűrészek. 1.11 Keményfém lyukfűrészek, alacsony vágórésszel A RUKO keményfém lyukfűrészek kézi és oszlopos » LYUKFŰRÉSZEK Lyukfűrészek -G lyukfűrészek A RUKO új -G lyukfűrészek kézi és oszlopos fúrógépekben alkalmazhatóak. Oszlopos fúrógépek esetén csak kézi előtolást alkalmazzon. Alkalmas acélokhoz (800 N/²

Részletesebben

El. főzőüstök - indirekt fűtés

El. főzőüstök - indirekt fűtés A 900XP sorozat minden készüléke nagy teljesítményű, megbízható, energiatakarékos, biztonságos és ergonómikus. A modul rendszer megszámlálhatatlan konfigurációban telepíthető: asztali modellként (állványra

Részletesebben

Veszélyes áru csomagolási előírások

Veszélyes áru csomagolási előírások Veszélyes áru csomagolási előírások ADR 6. RÉSZ 1 Csomagoló eszközök gyártása, vizsgálata /6. rész Csomagolás 2.oszt. 6.2.oszt. 7.oszt. 2 Minősített csomagoló eszközök 6.1 6.5 6.6 HAGYOMÁNYOS CSOMAGOLÁSOK

Részletesebben

SZERKEZETI ACÉLOK HEGESZTÉSE

SZERKEZETI ACÉLOK HEGESZTÉSE SZERKEZETI ACÉLOK HEGESZTÉSE Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Dr. Palotás Béla Szerző: dr. Palotás Béla 1 Hegeszthető szerkezeti acélok

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

Alumínium ötvözetek. hőkezelése. Fábián Enikő Réka

Alumínium ötvözetek. hőkezelése. Fábián Enikő Réka Alumínium ötvözetek hőkezelése Fábián Enikő Réka fabianr@eik.bme.hu Általános Al-ötvözet jellemzők T a b A Alakítható ötvözetek B Önthető ötvözetek Nemesíthető, kiválásosan keményedő ötvözetek Az alumínium

Részletesebben

A HELIOS kémény rendszer. Leírás és összeszerelés

A HELIOS kémény rendszer. Leírás és összeszerelés A HELIOS kémény rendszer Leírás és összeszerelés 1. Bemutatás: A HELIOS kémény rendszer" a legújabb kémény rendszer, amely a romániai piacon jelent meg és egy technikusokból álló csapat több éven át tartó

Részletesebben

52 524 01 0100 31 01 Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

52 524 01 0100 31 01 Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu Tartalom 1. A villamos csatlakozások és érintkezôk fajtái............................5 2. Az érintkezések

Részletesebben

1. ábra Fekete folt 2. ábra fehér folt a horganyzott 3. ábra A tetőlemez megjelenő folt Tekercs felületén és oldalán a lehúzható fólia alatt.

1. ábra Fekete folt 2. ábra fehér folt a horganyzott 3. ábra A tetőlemez megjelenő folt Tekercs felületén és oldalán a lehúzható fólia alatt. Mi az tárolási folt? A horganyzott acéllemez kiváló korrózió-ellenálló tulajdonságát egy védő oxidnak köszönheti, ami akkor alakul ki és újul meg, amikor a felülete szabad keringésű levegőnek van kitéve.

Részletesebben

VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS

VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS 1.6 M P H T (MULTILOCKING PROXIMAL HUMERAL TREATMENT) SOKFUNKCIÓSAN RETESZELHETŐ PROXIMALIS IMPLANTÁTUMOK ÉS MŰTÉTI KÉSZLET VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS Medical Products Manufacturing and Trading

Részletesebben

Versachem Low Volatile Red Silicon oldal 1 / 6 BIZTONSÁGI ADATLAP. Motortömítő piros szilikon gyors tömítés Típusa: szilikon ragasztó

Versachem Low Volatile Red Silicon oldal 1 / 6 BIZTONSÁGI ADATLAP. Motortömítő piros szilikon gyors tömítés Típusa: szilikon ragasztó oldal 1 / 6 A kiállítás kelte: 2006.01.03. 1. A készítmény neve: Gyártó cég neve: cím, telefon, fax: Importáló cég neve: BIZTONSÁGI ADATLAP Motortömítő piros szilikon gyors tömítés Típusa: szilikon ragasztó

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

AZ ALUMINUM KORRÓZIÓJÁNAK VIZSGÁLATA LÚGOS KÖZEGBEN

AZ ALUMINUM KORRÓZIÓJÁNAK VIZSGÁLATA LÚGOS KÖZEGBEN Laboratóriumi gyakorlat AZ ALUMINUM KORRÓZIÓJÁNAK VIZSGÁLATA LÚGOS KÖZEGBEN Az alumínium - mivel tipikusan amfoter sajátságú elem - mind savakban, mind pedig lúgokban H 2 fejldés közben oldódik. A fémoldódási

Részletesebben

Kiss László 2011. Blog: www.elka-kl.blogspot.com Email: kislacika@gmail.com

Kiss László 2011. Blog: www.elka-kl.blogspot.com Email: kislacika@gmail.com Kiss László 2011. Blog: www.elka-kl.blogspot.com Email: kislacika@gmail.com Ólommentes környezetvédelem RoHS (Restriction of Hazardous Substances), [2002/95/EC] EU irányelv az ólom leváltásáról, 2006.

Részletesebben

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Nemesacél anyagok feldolgozása során rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a felületkezelés szakszerűségére, megfelelő hegesztőanyagok és kötőelemek kiválasztására.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 3.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN alapján!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 3.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN alapján! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse a széntartalom hatását az acél mechanikai tulajdonságaira (szilárdság, nyúlás, keménység), valamint a legfontosabb fémek (ötvözetlen és CrNi acél, Al, Cu) fizikai tulajdonságait

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1132/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1132/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1132/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző ZRt. Anyagvizsgálati Főmérnökség (1211 Budapest, Központi

Részletesebben

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1. Szerkezeti acélok

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1. Szerkezeti acélok Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 Szerkezeti acélok Szerkezeti anyagok Ipari vagy szerkezeti anyagoknak a technikailag hasznos tulajdonságú anyagokat nevezzük. Oldalszám: 2 Vas alapú ötvözetek Nyersvas Öntészeti

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

Korrodált acélszerkezetek vizsgálata

Korrodált acélszerkezetek vizsgálata Korrodált acélszerkezetek vizsgálata 1. Szerkezeti példák és laboratóriumi alapkutatás Oszvald Katalin Témavezető : Dr. Dunai László Budapest, 2009.12.08. 1 Általános célkitűzések Korrózió miatt károsodott

Részletesebben

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Tűzoltó készülékek Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Porraloltó 50 kg.-os készülék Porraloltó GLÓRAI készülék Habbaloltó IFEX készülékek Halonnal oltó készülék Széndioxiddal oltó készülék Japán gyártmányú

Részletesebben

Lánghegesztés és lángvágás

Lánghegesztés és lángvágás Dr. Németh György főiskolai docens Lánghegesztés és lángvágás 1 Lánghegesztés Acetilén (C 2 H 2 ) - oxigén 1:1 keveréke 3092 C 0 magas lánghőmérséklet nagy terjedési sebesség nagy hőtartalom jelentéktelen

Részletesebben

Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék

Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék ACÉLSZERKEZETEK I. - 9. Előadás Dr. RADNAY László PhD. Tanársegéd Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék E-mail: radnaylaszlo@gmail.com Korrózió A szerkezeti acél korróziója egy elektrokémiai

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria 1. Vas-só részlegesen oxidált oldatába Pt elektródot merítettünk. Ennek az elektródnak a potenciálját egy telített kalomel elektródhoz képest mérjük

Részletesebben

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13.

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13. PhD beszámoló 2015/16, 2. félév Novotny Tamás Óbudai Egyetem, 2016. június 13. Tartalom Tézisek Módszer bemutatása Hidrogénezés A hidrogénezett minták gyűrűtörő vizsgálatai Eredmények Konklúzió 2 Tézisek

Részletesebben

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben.

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben. Szilikon szalag szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/szilikon-szalag/ Szilikon szalagok Négyzet és téglalap keresztmetszetű tömör szilikon szalagok Négyzetes és téglalap alakú hőálló szilikon szalagok

Részletesebben

5.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN alapján!

5.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN alapján! 1.) Ismertesse a széntartalom hatását az acél mechanikai tulajdonságaira (szilárdság, nyúlás, keménység), valamint a legfontosabb fémek (ötvözetlen és CrNi acél, Al, Cu) fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

Szivattyúszett B2 Vario PP-DL. Szivattyúrendszer szett B2 Vario Niro-DL

Szivattyúszett B2 Vario PP-DL. Szivattyúrendszer szett B2 Vario Niro-DL Szivattyúszett B2 Vario PP-DL SZETT 1 Vízszerű folyadékokhoz, mint akkusavak, glikolok, foszfátsavak, sósavak, hidrogénperoxid, 0205-020 - Szett 1 "B2 Vario " ballon: 121.370,- 0205-021 - Szett 1 "B2 Vario

Részletesebben

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2.

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2. 6. változat Az 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Jelöld meg azt a sort, amely helyesen

Részletesebben

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése Bálint Mária Bálint Analitika Kft Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Kármentesítés aktuális

Részletesebben

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS 1. Egy vagy több nagyság összehasonlítását egy másik azonos nagysággal, a következő képen nevezzük: 2 a)

Részletesebben