Szempontok a sikeres írásbeli és szóbeli kommunikációhoz 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szempontok a sikeres írásbeli és szóbeli kommunikációhoz 1"

Átírás

1 Szempontok a sikeres írásbeli és szóbeli kommunikációhoz 1 Laáb Ágnes Összefoglalás A felsőfokú képzések hallgatói a számonkérések során gyakran kommunikálnak, hol írásban, hol szóban. Nélkülözhetetlen, hogy tudatosítsd magadban a kommunikáció jelentőségét, és elsajátítsd a sikeres szóbeli és írásbeli kommunikáció legfontosabb szabályait, célszerű technikáit, miközben igyekszel megtalálni saját egyéni kifejezőerődet szóban és írásban egyaránt. Átütő eredmény elérésére ugyanis mindenki a saját hangján, saját adottságai, képességei kiteljesítése révén válik képessé. Írásbeli kommunikáció Az írásbeli kommunikációnak számos előnye és hátránya van az élőbeszéddel szemben, amelyekkel tisztában kell lenned, hogy tudatosan fel-, illetve kihasználhasd azokat a minél eredményesebb kommunikáció érdekében. Az írásbeli kommunikáció előnyei: nincs időkorlát, nem kell rögtönözni, átgondolható, a személyiség esetleges hátrányai rejtve maradnak, az írásmű elküldés, átadás előtt korrigálható, összeállításához segítség is felhasználható, sok ember egyidejű tájékoztatására alkalmas (takarékosság idővel, hellyel), a gondolatok közlése közben nem kell figyelni a címzett reakcióit. Ugyanakkor az írásbeli kommunikációnak hátrányai is vannak: személytelenebb, hatása nem annyira sokrétű, mivel kiszorul a nem szavakra épülő csatornarendszer. Írás közben nem érzékeled a befogadó reakcióját, ezért menet közben nincs mód a változtatásra. Az írót jellemzi stílusa, helyesírása, kézírásának külalakja, írásának szerkezete, ami természetesen előny és hátrány is lehet. Minden jól összeállított írásműnek szigorú tartalmi és formai követelményei vannak. Ezek általános érvényűek, azaz függetlenek az írásmű témájától, terjedelmétől, a megbízó személyétől, az előírt határidőtől, az uralkodó politikai- vagy divatirányzatoktól stb. Ilyen tartalmi követelmények: az érthetőség, az egyértelműség, a tárgyilagosság, a lényegesség és a pontosság. A formai követelmények közül a világosság és a tömörség emelhető ki. Nézzük meg sorban, mit jelentenek ezek. a követelmények a könyvvizsgálói véleményalkotás gyakorlatában! 1 Jelen írás korábbi publikált, átdolgozás előtti változata "Mire ügyeljünk az írásbeli szakértői vélemény készítése során" címmel a Számvitel és Könyvvizsgálat 1998/12 száma oldalain olvasható. PhD, kandidátus, egyetemi docens, BME GTK Pénzügy- és Számvitel Tanszék laabagnes@gmail.com

2 1. Érthetőség "Minden szakma összeesküvés a laikusok ellen." 2 G. B. Shaw Első szabály: az írásmű legyen érthető. Az előadói profizmus ott kezdődik; amikor bonyolult dolgokat egyszerűen, érthetően és pontosan tudsz megmagyarázni a témában járatlanok számára. Álljon itt követendő példaként az alábbi történet. Einsteinről mondják, hogy amikor egy főiskolás lány a relativitás egyszerű definícióját kérte tőle, így válaszolt: Egy óra a kedves ölében egy perc, egy perc a forró kályha tetején egy óra. Ez a relativitás. 3 Az idegen kifejezések felesleges használata rontja a közérthetőséget, mivel megnehezíti a mondanivaló értelmezését és ezzel a kommunikáció legfőbb célja, az információ továbbítása ellen vétsz. A kommunikáció ugyanis csak addig működik az adó és a vevő között, amíg a vevő képes befogadni az általad továbbított üzenetet. Talán mégsem várható el az olvasótól, hogy az idegen szavak szótárával vagy értelmező szótárral a kezében hámozza ki mondanivalód mélyebb összefüggéseit! Ugyanez a helyzet a rövidítésekkel. Az írásmű végső változatában semmilyen rövidítésnek nincs helye! A szövegszerkesztő programok széles körű elterjedésével már nem is indokolt az ilyenfajta munkamegtakarítás, hiszen a leggyakrabban használt hosszú kifejezéseket egy-egy ritkán előforduló írásjellel (pl. &,#,$,<,> stb.), vagy rövidítéssel (bt., Rt., Kft., ui. stb.) lehet helyettesíteni. A végleges szövegváltozatban egy "cseréld" utasítás végrehajtásával e jeleket és rövidítéseket valamennyi előfordulásukkor töredék idő alatt fel lehet váltani a teljes megnevezésre. 2. Egyértelműség "A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz" Második szabály: rossz az olyan írásmű, amely az egyértelmű állásfoglalással adós marad. Olyan állásfoglalást pedig, ami többféle értelmezéssel is felruházható, még angliai Erzsébet is csak egyszer engedett meg magának. A leírt parancs következtében Stuart Mária feje porba hullott, de az utasítást végrehajtók sem kerülték el a büntetést, hiszen később az uralkodó ezt a parancsát "A királynőt megölni nem kell. Félnetek jó lesz!" jelentéssel ruházta fel. Az egyértelmű állásfoglalást csak egyféleképpen lehet értelmezni, világos, korrekt, szabatosan megfogalmazott állásfoglalásban nincs helye a mellébeszélésnek vagylagos megfogalmazásnak! Egy egyetemi TDK dolgozat, diplomamunka esetében még nem egyértelmű követelmény, hogy a hallgató önálló kutatási eredményeiről, saját téziseiről adjon számot. Elegendő, ha meggyőzően bizonyítod, hogy számos forrásmunkát áttekintve 2 Idézi Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon (Kossuth Kiadó; old.) 3 Idézi: Selye János: Álomtól a felfedezésig (Akadémia Kiadó, old.).

3 jártasságot szereztél az adott témakörben, és képes vagy azt mások számára is követhető formában rendszerezni, bemutatni. Az ilyen írásművekben lehetőség nyílik más forrásmunkák értelmezésére, világos értékelésére, rendszerezésére, saját állásfoglalásaid kinyilvánítására. Fontos azonban, hogy belső követelményeddé váljon a korrekt hivatkozások feltüntetése, még a gyanú árnyékát is elkerülve, hogy más gondolataival akarsz ékeskedni. Az irodalomforrásokat, adatforrásokat célszerű lábjegyzetbe tenni; így azok feltűnőbbek, és az irodalomjegyzék a lábjegyzetekből könnyen előállítható. Az irodalomjegyzékben minden egyes hivatkozott 4 forrást fel kell tüntetni. Internetes hivatkozás esetén se mulaszd el a hivatkozást, lehetőség szerint szerző és cím valamint az Internetes lekeresési cím feltüntetésével. 3. Tárgyilagosság "Az ember nem adhatja fel az önbecsülését csak azért, hogy népszerűséget nyerjen, mert ha tiszteli önmagát, nem érzi szükségét annak, hogy népszerű legyen." 5 W. S. Maugham Harmadik szabály: az írásmű legyen tárgyilagos. A jó értekezés korrekt és tisztességes, mentes az elfogultságtól, a részrehajlástól, jelzi a saját véleménnyel szemben felhozható tényeket, ellenérveket is, és mindezek bemutatása után egyértelműen állást foglal. A jó szakembert sem megfélemlítéssel, sem különböző anyagi vagy más előnyök kilátásba helyezésével nem lehet eltántorítani saját álláspontjától. Nincs szüksége a népszerűségre sem, hiszen a vélemény ereje abban rejlik, hogy a szakértő a meggyőződését képviseli, miközben természetesen pártatlanságra törekszik. Ha feladja függetlenségét, vagy részrehajlóvá válik, akkor tekintélye kikezdhető, szakmai hitelessége csorbul. 4. Lényegesség Negyedik szabály: az írásmű szerkezete a lényegestől a lényegtelen felé haladjon, ez utóbbit akár el is hagyva. Írásmű összeállításakor jól bevált gyakorlat, hogy az ismertebb vagy az egyszerűbb kérdésektől haladunk az ismeretlenek, az egyre bonyolultabbak felé. Az írásműnek azonban az a sajátossága, hogy egyes témakörök eltérnek érthetőségük, fontosságuk, vagy más szempont alapján: lesznek súlyosabb és kevéssé lényeges következményekkel járó megállapításaink. Célszerű ezért érvényesíteni a as 4 a szövegtörzsben való hivatkozás alkalmával zárójelben kell a szerző vezetéknevét, és ettől vesszővel elválasztva a szakirodalmi forrás évszám át feltüntetni. Abban az esetben, ha szóról szóra történő átvételről van szó, úgy a cit. jelölés után a szerző vezetékneve, és az évszám után a pontos évszám is feltüntetendő. 5 Idézi A. Oakwood: Mikor mondjunk nemet és hogyan (Bagolyvár, oldal)

4 szabályt 6. E szabály szerint egy sokaság 20%-a mozgatja a hozzá kapcsolódó hatások 80%-át, és a sokaság 80%-a az összhatás 20%-áért felelős. Így ha egy értekezésben vizsgált problémának például 25-féle következménye van, és a hatótényezők összességükben 100%-ot tesznek ki, akkor e szabály szerint mindössze öt tényező teszi ki a hatások 80%-át. Erre az öt tényezőre kell tehát az írásmű súlypontját helyezni, méghozzá úgy, hogy a terjedelem is igazodjon a szabályhoz. Ha az írásmű érdemi része 20 oldalas, akkor ebből 16 oldalt kell szánni az első öt tényezőre, méghozzá a legnagyobb hatótényező felől haladva a kisebbek felé, és mindössze 4 oldalt kell szánni a maradék húsz tényezőre, amelyeket csak összevontan, az általánosság szintjén kell kezelni. Segítségképpen álljon itt egy összeállítás az egyes írásművek belső szerkezetéről! Me: A4 oldal A dolgozat egyes fejezetrészeinek megnevezése Szakdolgozat TDK dolgozat PhD dolgozat Min. Max. Min. Max. Min. Max. 1. Bevezetés , Elméleti felvezetés A gyakorlati probléma tágabb kontextusának bemutatása A dolgozat központi témakörének kifejtése Összefoglalás A dolgozat tartalmi része összesen: , Irodalomjegyzék Mellékletek Belső borítólap Tartalomjegyzék Annotáció (nem egybefűzve a dolgozattal) ,5 2 2 A dolgozat kiegészítő részei összesen , Mindösszesen: A lényegre törő stílus fontos jellemzője a lendületesség, a határozottság, az erő. Ezt a cselekvő szerkezetek és a konkrétumok biztosítják. Felesleges általánosításokkal és közhelyekkel megtűzdelni véleményedet. A hivatalos és szakmai nyelvezetben uralkodó személytelenség és a passzív szerkezetek unalmasak, erőtlenek. 6 E szabály finomabb változatát szokták Pareto-elvnek, vagy ABC-elemzésnek is nevezni. Ez utóbbi esetben három részre bontják a sokaságot, amelyből az A rész 5-75, a B rész 20-20, míg a C rész 75-5 összefüggésben van egymással. Itt is az A rész vizsgálata kerül előtérbe, azaz a sokaság 5%-a felelős az összhatás 75%-áért.

5 A lendületes stílus gyöngyszemeként - a témához is szorosan illeszkedve - álljon itt Széchenyi igen vehemens kifakadása a "Kelet népe" című művéből. 7 "Szűk ítélet, híg velő, sok szó, kevés tett, sem egy tanácsadó, egy tanács sem, sok theoria, kevés praxis; számtalan szakács, sós leves, elég eszme, elégtelen ítélet, számon túli javasló, számon aluli végrehajtó; több parancsoló, mint szófogadó; számosb oktató, mint tanuló, több hiúság, mint büszkeség; csupa szív és csupasz ész, tágabb önszeretet, mint ön- és körülményismeret, más szemében mindig gerenda, magunkéban soha szálka sat. sat." Fontos, hogy mondanivalód lendületét erősítsék, és ne megtörjék a szövegben elhelyezett ábrák, grafikonok, táblázatok. Ezért ezeknek csak akkor van helye az írásmű érdemi fejezeteiben, ha hozzájárulnak a gondolatmenet megértéséhez, vagy alátámasztanak egy-egy következtetést és mellékletben célszerű elhelyezni minden olyan számítást, ábrát, táblázatot, kérdőívet, melyek megléte elengedhetetlen ugyan az írásmű teljes körű értelmezéséhez, azonban jelenléte a szövegtörzsében nem feltétlenül szükséges. Minden mellékletet számozni, és címmel ellátni szükséges. Az egyes mellékletek sorrendjét a szövegtörzsben való hivatkozás határozza meg. 5. Pontosság Ötödik szabály: az írásműnek mindig el kell készülnie a megadott határidőre, és a rövid határidő nem mehet a szakmai minőség és megalapozottság, valamint az igényes kivitelezés rovására! Hogyan lehet betartani az előre kitűzött határidőt? Szinte sehogy: a nagyobb lélegzetű írásművek egyik legfontosabb célja, hogy megtanuljd optimalizálni erőforrásaidat, beosztani az idődet. Az, hogy a határidő mindig rövidebbnek tűnik az elégségesnél, vajon felmentést ad-e a késedelemre vagy a hevenyészett munkára? Természetesen nem. Egy írásmű elkészítésénél az egyes mérföldkövek sorrendje, elérési útvonala, átfutási ideje rendkívül egyéni is lehet, de a járatlanok kedvéért álljon itt előzetes terv, amely a tapasztalatok szerint jó kiindulásul szolgálhat kezdők számára. Mivel az időértékek százalékos formában vannak megadva, ezért bármilyen feladatra konkretizálhatók, ha tudod, hogy az adott írásmű elkészítésére mekkora időtartam (pl. 30 nap, 5 hónap, stb.) áll rendelkezésedre. Mérföldkő Munkaszakasz megnevezése Időigény 1 Irodalomgyűjtés, irodalom feldolgozás folyamatosan, de legalább a teljes időráfordításból 20% 2 Témavázlat összeállítása, munkacím megválasztása 3% 3 Grafikonok, ábrák, munkatáblák készítése (a tartalmi rész terjedelméhez képest +15%) folyamatosan, de legalább a teljes időráfordításból 4 Az írásmű elméleti-gyakorlati áttekintő fejezetének (tartalmi rész 40%-a) összeállítása 17% 10% 7 Köszönet az idézetért Szabó Katalinnak. Kommunikáció felsőfokon (Kossuth Kiadó, oldal)

6 5 Az írásmű fő fejezetének (tartalmi rész 50%) összeállítása 25% 6 Átdolgozás a konzulensi észrevételek alapján 8% 7 Az írásmű bevezető és összefoglaló részeinek (tartalmi rész 10%) összeállítása 5% 8 Tartalék idő (ezt mindig érdemes betervezni) 6% 9 Végső javítások, kiegészítések, formai, stilisztikai kiigazítások 6% Összes időszükséglet 6. Világosság és elegancia 100% "Teljesen természetes, hogy az ember nem találhat világos megfogalmazást egy zavaros gondolatra." 8 W. S. Maugham Hatodik szabály: az írásmű adjon világos és egyértelmű tényfeltárást és állásfoglalást valamennyi lényeges kérdésben. Ennek megfelelően kell felvázolnod a problémát, indokolnod a módszerek és az eszközök kiválasztását, bemutatnod azokat az információkat (adatokat, tényeket, bizonyítékokat, érveket és ellenérveket), amelyek az állásfoglalásod kialakítását lehetővé teszik. Mindezek birtokában vonhatsz le következtetéseket: igazolhatsz vagy cáfolhatsz, azaz leteheted voksodat valami/valaki mellett/ellen. A világosságot és az egyértelműséget a jó munkaeszközök használata is nagyban segíti. Elérhető áron, legálisan beszerezhetők ma már azok a felhasználói szoftverek, amelyek lehetővé teszik a magyar ékezetek használatát, a helyesírási és a stílushibák menet közbeni folyamatos javítását, illetve jó szemléltető ábrák (diagramok, grafikonok, táblázatok, esetleg piktogramok) beemelését a szöveg megfelelő helyére. Egy jó írásos anyag összbenyomását kár elrontani azzal, hogy a nyomtatás minősége nem kifogástalan, vagy spórolunk a papír, a bekötés, az összefűzés minőségén. Sok érv hangzott el az egyszerűség, az érthetőség és a világosság mellett. Jogos a kérdés: honnan derül ki a profizmus, honnan lehet azt tudni, hogy a jelentést X. Y. írta? A felsőfokú képzés során készített írásművek még szigorú formai követelményekkel rendelkeznek, így ezekben kevés a szabadságfokunk. Ugyanakkor már most elkezdhetjük kialakítani írásműveink egyedi, csak ránk jellemző elemeit. Írásművünk eleganciája tükrözi profizmusunkat, tapasztalatunkat, megbízhatóságunkat. A tartalom egyszerűsége párosuljon a kivitelezés tökéletességével! Legyenek olyan, csak ránk jellemző állandó jegyei munkánknak, amelyekről előbb-utóbb tévedhetetlenül felismernek bennünket. Használjuk ki a fej- és a láblécben rejlő lehetőségeket. Használjunk ránk jellemző keretet vagy szövegelrendezést, fűzést, kötést, borítót stb. 8 Idézi A. Oakwood: Mikor mondjunk nemet és hogyan (Bagolyvár, oldal).

7 Ügyeljünk arra, hogy a témának mindig összhangban kell lenni a formai elemekkel, például a papír, a betűk, az ábrák, a kötés színeinek megválasztásával. A megbízhatóságot például a konzervatívabb, a komorabb színek, formák, stílusjegyek sugallják. A színek közül a sötétebb, méltóságteljes árnyalatok jöhetnek szóba, például a fekete, a szürke mélyebb tónusai, a sötétkék, esetleg a bordó. Kerülni kell a bohókás színeket és stílusjegyeket. Ennél is fontosabb azonban szakmai igényességünk bemutatása még a legrövidebb két-három oldalas vélemény esetén is, például azzal, hogy a kötelező tartozékokról (címlap, bevezetés, hivatkozásjegyzék, tartalomjegyzék, összegzés, összefűzés, borítólap) ilyenkor sem feledkezünk meg. 7. Tömörség Hetedik szabály: a modorosság, a dagályosság, a túlzások és az álszerénység megannyi merénylet az olvasóval szemben. Íme néhány elrettentő példa: NE ÍRD EZT: Belebocsátkoztam annak vizsgálatába, hogy... Alaposan megfontolt szakmai meggyőződésem szerint... A rendelkezésemre álló felhalmozott bizonyítékok egytől egyig abba az irányba látszanak mutatni, hogy... Hadd hívjam fel ezen a ponton a figyelmet arra, hogy ez nincs mindig így: E írásmű szerzőjének szerény véleménye szerint... A legfontosabb szempontok közül is nyomatékosan kiemelendő... INKÁBB EZT ÍRD: Azt vizsgáltam, hogy Szerintem A bizonyítékok alapján arra következtethetünk, hogy... Ez nincs mindig így: Szerintem... Fontos szempont... Az egyszerű, lényegre törő stílus rövid, jól felépített mondatokat, bekezdéseket feltételez. Egy igazán jól megírt írásművel az olvasó többnyire azonosulni tud. Az "Olyan, mintha kitalálták volna a gondolataimat!" felkiáltás például egy szakértői munka megrendelőjétől a legnagyobb elismerés. Írásmű készítésénél nagy a csábítás, hogy az együtt ható tényezőket összefüggésük feltárásával jelenítsd meg. Ne tedd, mert ezt sokszor még saját magadnak is nehéz követni, hát még az olvasónak. Sosem az olvasó feladata, hogy kihámozza a lényeget, hanem az írásmű készítőjévé. Jól teszed hát, ha az egymás mellett futó, összekuszálódó gondolati szálakat külön-külön göngyölíted fel. Ha van három egymással összefüggő része (A, B, C) a problémának, akkor először vezesd végig A-t, B-t, C-t, ezután következhet A-B, B-C, A-C együtthatásainak bemutatása, és csak ezt követően térj rá A-B-C együtthatására. Így van esélyed arra, hogy az írásmű gondolatfűzése kívülálló számára is követhetővé válik

8 Szóbeli kommunikáció (prezentáció) A szóbeli kommunikáció előnye és hátránya is, hogy benne olyan további stílusjegyek (beszédsebesség, hanghordozás, hangsúlyozás, akcentus, hangszín, arcjáték, testbeszéd stb.) érvényesülhetnek, amelyekre az írásbeli véleményalkotásnál nincs lehetőség. Egy kellemesen erőteljes hangszín, a jó artikuláció magához ragadja a jelenlevők figyelmét, míg a legérdekesebb vélemény is követhetetlen, ha az előadó monoton hangon maga elé mormolja azt. A szóbeli állásfoglalásnak azonban a fentieknél is sajátosabb ismérve a visszavonhatatlanság és a megismételhetetlenség. A szavaknak teremtő és romboló erejük van. Vörösmarty állítólag két évig kereste a Szózat nyitó mondatába a "rendületlenül" jelzőt. Helytelenül megválasztott szavaidat kimondás után nem tudod visszaszívni, és el nem mondott érveidet sem tudod utólag beleszúrni állásfoglalásodba. Az előadó öt fő bűne Selye János 9 szerint a szóbeli előadások, hozzászólások alkalmával ötféle módon követhetsz el merényletet hallgatóiddal szemben. Ezek a következők: 1. Felkészületlenség Megnyilvánulásaid erejét éppen az adja, hogy az adott témához érdemben és előremutatóan tudsz hozzászólni. Ez részben a szilárd háttérismereteken múlik, részben a felkészültségen. A szóbeli hozzászólásnál csak nagyon kivételes esetben teheted meg, hogy előre megírt állásfoglalásod felolvasd. Hiba, ha meggondolatlanul rögtönözni akarod mondanivalónkat. Tévedés abban bízni, hogy "majd improvizálok valamit". Minél kevesebb az idő, annál fontosabb, hogy mondanivalódat egyértelműen és nyomatékosan fogalmazd meg. Ez viszont nem megy ötletszerűen, még akkor sem, ha az előadónak egyébként nagy rutinja van, hát még ha gyakorlatlan. A felkészültséghez hozzátartozik, hogy az előadó minden tőle telhetőt kövessen el a hozzászólás sikere érdekében, a kipihentségtől kezdve a jó fizikai és szellemi erőnléten, az ápolt és esztétikus megjelenésen át a technikai feltételek ellenőrzéséig mindennek jelentősége van. 2. Bőbeszédűség Kerüld a terjengősséget, a zavarosságot. Bonyolult összefüggéseket világos és érthető formában kell bemutatni, egyszerű fogalmazásra kell törekedni. A hozzá- 9 Selye János: Álomtól a felfedezésig (Akadémia Kiadó oldal).

9 szólás időkerete legyen kőbe vésett törvény: az előadó sosem késhet, az időkeret túllépése viszont tiszteletlenség a résztvevőkkel szemben. Colton szavait idézve: "Nemcsak az a nehéz, hogy a megfelelő dolgot a megfelelő helyen mondjuk, sokkal nehezebb megállni, hogy ne mondjuk ki a nem odavaló dolgot, amikor csábítást érzünk rá." Tagolatlan beszéd A szóbeli előadás, vagy hozzászólás jól felépített szerkezete megakadályozza a parttalan gondolatok áramlását. Éppen ezért minden szóbeli hozzászólásnak legalább az alábbi szerkezeti elemeket kell tartalmaznia: Nyitás: a figyelem felkeltése. Köszöntsd a hallgatókat, ismertesd, miért tarthat számot az adott témakör a hallgatóság érdeklődésére. Bevezetés: az előadás, hozzászólás céljának megfogalmazása és az egyes fontosabb témakörök vázlatszerű felvillantása. Ha többen tartotok prezentációt, akkor bemutathatjátok egy-két szóval a prezentációban résztvevőket, összekapcsolva a bemutatást az ismertetésre kerülő résztémakörökkel, jelezve, hogy melyiket ki fogja elővezetni. Kifejtés: meghatározás, állítás, bizonyítás témakörönként, jelezve, hol térsz át a következő témára. Mondanivalódat egyszerűen, saját szavaiddal fejtsd ki. Kerülni kell a szakmai zsargont, az idegen szavak használatát, a pongyolaságot, a hanyagságot. Állításaidat támaszd alá szóbeli vagy képi eszközökkel. Erősítheted az elmondottakat egy konkrét eset ismertetésével. Fontos, hogy a témáról saját, vagy a csoportod által kialakított véleményednek is hangot adj! Befejezés: lezárás, összegzés. Összegezd a hallgatóság számára a legfontosabb megállapításokat, és megadhatsz szakirodalmi forrásokat a téma iránt érdeklődőknek. Végül köszönd meg a figyelmet. Élni kell a rendszerszemléletű megközelítéssel, és építeni kell az ismétlés és a már ismert tudásanyag rendszerbe illesztésének eszközével a nagyobb összefüggések felvázolásakor. Az előadó legfontosabb munkaeszköze a hangja, ezért ügyelned kell a megfelelő hangerő megválasztására, ennek érdekében mikrofonra is szükséged lehet. Az érthetőség alapvető feltétele a jó artikulálás, a megfelelő hangsúlyozás, a monotonitás elkerülése. Fontos a helyes, a tiszta és érthető beszéd, ami a figyelem megtartásához elengedhetetlen. 4. Befelé fordulás Beszéd közben fontos a belső szorongás leküzdése (v. ö. felkészültség), az elfogulatlan, a fesztelen viselkedés. A szóbeli megnyilvánulás nagy lehetősége, hogy 10 Idézi A. Oakwood: Mikor mondjunk nemet, és hogyan (Bagolyvár, oldal)

10 kontaktust lehet tartani a hallgatósággal, ennek érdekében a rutinos előadók minden praktikát be is vetnek a szemkontaktustól kezdve a nem szavakkal közvetített jelzések észlelésén át az azokra való helyes reagálásig. 5. Modorosság A modorosság mindig eltéríti a figyelmet, ezért kell száműzni a szóbeli véleménynyilvánításból. Ilyen veszélyt rejt a túlzott gesztikuláció, felesleges szófordulatok, kifejezések gyakori ismétlése, a helytelen, magyartalan ragozás. Kifejezetten kerülni kell a trágárságot, a divatos szófordulatokat, a személyeskedést, a másokat sértő hatásvadász megjegyzéseket, sztorikat. A szóbeli kommunikáció vizuális támogató eszközei EGY KÉP TÖBBET MOND, MINT 1000 SZÓ! Mondanivalód verbális és non-verbális közléstartamát erősítheted képi megjelenítésekkel, azaz írásvetítő, vagy projektor segítségével kivetíthető ábrás anyagok bemutatásával. Néhány gyakorlati tanács az ábrás anyag összeállításához: Az ábrás bemutató előnye, hogy a szóbeli prezentáció felépítése előre megtervezhető, s jól átgondolt szerkezete támogatja a témád kifejtését. Ne feledkezz meg arról, hogy ilyenkor is a hallgatóságnak beszélsz, tarts szemkontaktust! Gyakori hiba, hogy nem a vetítő mellett áll az előadó és a vetített képbe kerül az árnyéka. A prezentáció ábrás anyaga igazodjon a kiszabott időkerethez. Egy 15 perces előadáshoz elegendő 3-6 fólia. A hatásos, figyelemmegtartó ábrák segítik a jobb megjegyzést, gondolkodásra késztetnek, bonyolultabb összefüggések világosabbá tehetők a szemléltetéssel. Az ábrák akkor hatásosak, ha szellősek, áttekinthetők, lényegkiemelők. Egy ábrán ne legyen szónál és egy-két képnél több. Mondatokat soha, csak cím és kulcsszavakat írj az ábráidba! A betűméretet úgy kell megválasztani, hogy a terem utolsó sorából is olvasható legyen a szöveg. Legfeljebb négy színt használj, hacsak nem a színességről, változatosságról szól a prezentáció! A szín funkciója lehet a tagolás, a kihangsúlyozás, kiemelés, alkalmas lehet asszociációkra. Nem árt tudni, hogy az elemi színskálán az akaratérvényesítés színe a piros, a gondolatiság színe a sárga, a gyakorlatiasság színe a kék és az érzelmek színe a zöld. Összegzés Vannak emberek, akik különösen alkalmasak a szóbeli és az írásbeli kommunikáció hatékony alkalmazására. Megfelelő időben, megfelelő helyen, éppen a szükséges

11 mondanivalót kellően tagoltan, érthetően, sőt élvezhetően képesek kifejezni. Ők a szerencsések, ám ők sem eshetnek bele a rögtönzés, a felkészületlenség, a pontatlanság hibájába. A jó kommunikáció legfontosabb szabályai sok türelemmel és főképp gyakorlással bárki számára megfelelő szinten elsajátíthatóak. Ehhez leginkább belső igényességed segíthet. Nem marad el azonban a hatás, ha kellő időt és energiát szánsz kifejezőkészséged árnyalására, szókincsed pallérozására, stílusod javítására, és mindezt a tartalom és forma egységére törekedve teszed, ha megtanulsz éppen eleget, éppen a legjobbkor mondani, írásműveidben jól kiemelni a lényeget és elkerülni a kétértelműség csapdáját, ha vigyázol arra, hogy ne szakadjon meg a kommunikációs lánc, ennek érdekében gyakorlod az aktív meghallgatást, folyamatosan, tárgyszerűen visszaigazolod partnered közléseit, rögzíted részleges egyetértéseidet és minden körülmények között elkerülöd a személyeskedést, ha igyekszel személyiséged előnyös vonásait érvényesíteni és kihasználni a kommunikáció során, ha figyelsz a visszajelzésekre, hiszen a legfontosabb mérce a kommunikáció során mégis csak az, hogy mennyire sikeresen tudod közléseidet a másik fél számára célba juttatni. Hivatkozott irodalmi források: [1.] A. Oakwood: Mikor mondjunk nemet és hogyan (Bagolyvár, 1994.) [2.] Laáb Á.: Mire ügyeljünk az írásbeli szakértői vélemény készítése során (Számvitel és Könyvvizsgálat 1998/12 pp ) [3.] Selye J.: Álomtól a felfedezésig (Akadémia Kiadó, 1967.) [4.] Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon (Hogyan írjunk, hogy megértsenek? Hogyan beszéljünk, hogy meghallgassanak? Hogyan levelezzünk, hogy válaszoljanak?), második átdolgozott, bővített kiadás Budapest, Kossuth Kiadó, [5.] Varsányi J.: Tanulmányírás szerkesztve, gyorstechnikával www. További, a kutatásmódszertan témakörhöz kapcsolódó irodalom: [6.] Majoros Pál: Kutatásmódszertan, perfekt, [7.] A magyar helyesírás szabályai, tizenegyedik kiadás, Budapest, Akadémiai Kiadó, [8.] Aczel, Richard: Hogyan írjunk esszét? Budapest, Osiris Kiadó, (Ford.: Szegedy-Maszák Anna) [9.] Eco, Umberto: Hogyan írjunk szakdolgozatot? Budapest, Gondolat, 1991,pp [10.] Erdősi Gyula: Innovativ csoportmunka és a szervezés Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó [11.] Fercsik Erzsébet: Dolgozatírás - felsőfokon, Budapest, Kritika Nova Kiadó, [12.] Hol-mi a neten? A keresés művészete és [13.] Selye János: Álomtól a felfedezésig [14.] Weiss, Donald H.: Hogyan tartsunk hatásos beszédet?, Park Kiadó, 1989, pp. 60. (Menedzserek kiskönyvtára sorozat)

12 [15.] Z. Karvalics László-Zsoldos Attila-Demmler Walterné: Tanulás, kutatás, írás egyetemi szinten (Egységes pro szemináriumi háttéranyag), Szerk: Sz. dr. Berki Éva, Budapest, Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, 1989.

A sikeres kommunikáció

A sikeres kommunikáció A sikeres kommunikáció Szabályok és a fő bűnök Tanácsok a hatásos prezentációhoz Első szabály: ÉRTHETŐSÉG!!! Az eladói profizmus ott kezdődik, amikor bonyolult dolgokat egyszerűen, érthetően és pontosan

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL ~ ~ TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL Az Osztatlan tanárképzés zárásaként Diplomamunkát kell

Részletesebben

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei készítette: Ferenczi Edéné 2009.október 14. Mi a szakdolgozat? Közgazdasági tartalmú értekezés Bizonyítja a hallgató szakterületi jártasságát Hazai és nemzetközi

Részletesebben

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki.

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki. A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/00 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Társalgási (magánéleti) stílus

Társalgási (magánéleti) stílus Társalgási (magánéleti) stílus Meghatározás kötetlen társas érintkezésben használt nyelvi formák Általános jellemzők, elvárások közvetlen, Könnyen érthető, Személyiség kifejezése Kommunikációs funkciók

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Faipari terméktervező Mérnökasszisztens

Faipari terméktervező Mérnökasszisztens A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Intézményi kommunikátor Kommunikátor

Intézményi kommunikátor Kommunikátor Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

55 146 01 0000 00 00 Gyakorlati oktató Gyakorlati oktató

55 146 01 0000 00 00 Gyakorlati oktató Gyakorlati oktató A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki.

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki. 1185-0 Informatikai ismeretek szakismereti alkalmazása A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel

Részletesebben

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011 Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011 A prezentáció előkészítése Tájékozódjunk! (Hol? Kiknek? Hogyan?) Fogalmazzuk meg a célokat! Gép nélkül! Tervezzünk! Hagyjunk

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS CÉLJA, TERJEDELME Cél: bebizonyítani, hogy adott munkahelyen képesek közgazdasági végzettséghez kötődő munkát ellátni Tartalom: szakmai

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6.

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6. Esszéírás 1X1 Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes 2016. január 6. Mi az esszé? Az esszé a francia essay (=próba, próbálkozás) szóból ered. Eredetileg rövid terjedelmű

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM 661-06/3 Záródolgozat védése, prezentációja. A szakdolgozat szabadon választott témája kapcsolódjon egy adott vállalkozás európai üzleti környezetének Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Színházi moderátor Moderátor

Színházi moderátor Moderátor 74-10 Színházi ismeretek alkalmazása Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/010. (IV..) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Tisztelt Lektor Úr/Asszony! Egy tudományos dolgozat bírálatára szóló felkérés a lektor tudományos munkásságának elismerése. Egy folyóirat szakmai reputációja jelentős

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1185-06/1 Gazdasági tervezési, rendszerelemzési, tervezési vagy

Részletesebben

Szoftverfejlesztő Informatikai alkalmazásfejlesztő

Szoftverfejlesztő Informatikai alkalmazásfejlesztő 114-06 Szoftverfejlesztés Átfogó szakdolgozat készítése, mely vagy adatmodellezés alapján adatbázis-fejlesztés és tesztelési feladat megvalósítása, vagy egy adaptációs jellegű feladat megoldása specifikációja,

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények TVSZ 5. számú melléklete Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények A tanszékek által kiírt pályatételeket bármelyik hallgató kidolgozhatja és benyújthatja.

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens A 10/2007. (II. 27.) SZMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1147-06/1 Átfogó szakdolgozat készítése, mely egy internetes szolgáltatást tervez és valósít meg vagy a kliens-,

Részletesebben

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program Tantárgy megnevezése: Tantárgy kódja: Képzés: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Vizsgajelleg: Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÁLTALÁNOS ISKOLA, FELSŐ TAGOZAT Sorozataink a 2015/2016-os tanévre Mind a magyar nyelv, mind az irodalom tantárgyhoz színvonalas

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Román népismeret középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. ROMÁN NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A projektmunka értékelése

Részletesebben

NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET

NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET Német nemzetiségi népismeret középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EMELT SZINT ÍRÁSKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Értékelési szempontok

EMELT SZINT ÍRÁSKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Értékelési szempontok A feladat I. Összefoglaló táblázat az értékelési szempontokról Értékelési szempontok A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Szövegalkotás Szókincs,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 663-06/3 Záró dolgozat megvédése (prezentáció a dolgozat lényegi elemeinek ismertetésével) Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT?

HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT? HOGYAN ÍRJUNK (JÓ) TDK DOLGOZATOT? ÓBUDAI EGYETEM KGK HTTP://TIG.KGK.UNI-OBUDA.HU/TDK MIÉRT ÍRJ TDK-T? Hasznos tapasztalatokat szerzel! Kiélheted a kreativitásod! Továbbvihető szakdolgozatnak! Kapcsolatokat

Részletesebben

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság érzésére az SZTE Pszichológiai Intézetének minikonferenciáján Hallgató Emese 2012. május

Részletesebben

Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez

Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez I. BEVEZETŐ A Szakdolgozattal azt kell igazolni, hogy a vizsgázó önálló mérnöki munkára alkalmas, ismeri és alkalmazni tudja a mérnöki tervezési módszereket,

Részletesebben

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez Poszterek tervezése és készítése Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez A poszter szerepe Az írott kommunikáció formája Összefoglaló információk Képi és szöveges elemek Figyelem felkeltése Eredményközlés

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Szlovén népismeret középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. SZLOVÉN NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A projektmunka értékelése

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY Mitől lesz sikeres a prezentációnk? FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA Miről lesz szó? 2 1. A prezentáció 2. A felkészülés 3. A prezentálás (előadás) felépítése 4. Gyakori hibák 5. Stressz

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló készítése

Szakirodalmi összefoglaló készítése Szakirodalmi összefoglaló készítése 1 FELADATKIÍRÁS Rövid, magyar (vagy angol) nyelvű összefoglaló készítése egy meghatározott energiaipari témakörben a megfelelő magyar és angol nyelvű szakirodalomban

Részletesebben

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 2012 Témaválasztás A téma választható a megadott témajegyzék vagy egyéni ötlet alapján. A témaválasztást legkésőbb március 31-ig jelezni

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Tanulás- és kutatásmódszertan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Tanulás- és kutatásmódszertan PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COOLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam

Részletesebben

55 810 01 0010 55 09 Mechatronikai mérnökasszisztens. Mérnökasszisztens

55 810 01 0010 55 09 Mechatronikai mérnökasszisztens. Mérnökasszisztens A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez

Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez I. BEVEZETŐ A Diplomatervvel azt kell igazolni, hogy a diplomázó önálló mérnöki munkára alkalmas, ismeri és alkalmazni tudja a mérnöki tervezési módszereket,

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a Diplomamunka szerkesztéséről, alakjáról és beadásáról 1. Tartalmi követelmények A diplomamunka a fizikus MSc hallgatónak a témavezető irányításával elért önálló kutatási,

Részletesebben

ESSZÉÍRÁS június

ESSZÉÍRÁS június ESSZÉÍRÁS Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan.

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan. III. ÓRATERV A III. kooperatív óra terve A műveltségi terület/kompetenciaterület neve: magyar nyelv és irodalom Az évfolyam: 8. évfolyam Az óra címe: A szóbeli kommunikáció fejlesztése 3. Az óra célja

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2010/2011. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6 Összefoglaló táblázatok az emelt szintű vizsga értékeléséhez A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

A DIPLOMAMUNKA FORMAI KÖVETELMÉNYEI JAVASLAT

A DIPLOMAMUNKA FORMAI KÖVETELMÉNYEI JAVASLAT A DIPLOMAMUNKA FORMAI KÖVETELMÉNYEI JAVASLAT A diplomamunka kötelező részei (bekötési sorrendben) 1. Fedőlap - Bal felső sarokban a kiíró tanszék megnevezése (ha két tanszékkel együttműködve dolgozzuk

Részletesebben

Szakdolgozat írásával kapcsolatos tájékoztató

Szakdolgozat írásával kapcsolatos tájékoztató Szakdolgozat írásával kapcsolatos tájékoztató Szakdolgozat tartalmi követelményei és ellenőrzési pontjai A szakdolgozat célja, annak bemutatása, hogy a hallgatók a képzési szakra vonatkozó ismereteket

Részletesebben

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc 12. osztály Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc Szóbeli: társalgás, szituációs feladat, önálló témakifejtés (maximum 15 perc

Részletesebben

TVSZ 1 sz. melléklet

TVSZ 1 sz. melléklet TVSZ 1 sz. melléklet A diplomadolgozat (szakdolgozat) készítésének és bírálatának rendje, tartalmi és formai követelményei valamint a záróvizsga rendje a GTK-n (2013. 10. 21.) Kivonat (http://gtk.szie.hu/sites/default/files/files/szabalyzatok/etvsz_gtk_kieg_1_mell_dipldolg.pdf)

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés. E elearning tananyag

Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés. E elearning tananyag Szóbeli előadói és prezentációs készség fejlesztés E elearning tananyag Témák 1. Téma és tartalom 2. Prezentáció készítése 3. Eszközök és használatuk 4. Megjelenés, kommunikáció, testbeszéd 5. Hallgatóság

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő

Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, bejegyzett igazságügyi szakértő Hallottad? A telefonos kommunikációról Budapest, 2012. 11. 24.

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gazdaság és Társadalomtudományi Kar XY tanszék TDK dolgozat címe Készítette: XY (név) abc szakos hallgató Konzulens: XY (név) beosztás Tudományos Diákköri

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

Az első részben a vizsgázók számára előre kiadandó feladatkiírás szerepel.

Az első részben a vizsgázók számára előre kiadandó feladatkiírás szerepel. A vizsgafeladat ismertetése: A dolgozat digitális prezentációs szoftverrel való rövidített bemutatása. Válaszolás a bizottság által feltett dolgozattal kapcsolatos kérdésekre. Az első részben a vizsgázók

Részletesebben

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2013/2014. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS Szakdolgozat konzultáció MILYEN LEGYEN A SZAKDOLGOZAT? ELVÁRÁSOK SZEMPONTRENDSZERE SZAKIRODALMI JÁRTASSÁG irodalmi jártasság SZAKMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁSI MÓDSZEREK

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Német nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat.

Egyes esetekben e fejezet keretében készítjük el a Tartalomjegyzéket is, melynek technikai megvalósításáról majd az 5.6.6. fejezetben olvashat. Szövegszerkesztés 1. Bevezetés Ebben a modulban a szövegszerkesztési szabályokat kívánjuk bemutatni. Feltételezzük, az olvasó már ismer legalább egy szövegszerkesztő programot, így annak teljes körű bemutatására

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A beadás feltételei: A benyújtott szakdolgozat elfogadását a témavezető tanár a Konzultációs igazolás címet viselő űrlap aláírásával igazolja. A szakdolgozatokba

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL SOPRON 2012 Tartalomjegyzék A Szabályzat tárgyi hatálya... 3 A Szabályzat célja... 3 A plágium fogalma... 3 A plágium szankcionálása... 4

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK A szakdolgozat szokásos terjedelme 40-60 A/4-es gépelt oldal. Az

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1 ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ A TERVEZÉSI, DIPLOMATERVEZÉSI, SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÉS PROJEKT TÁRGYAK KÖVETELMÉNYEIRŐL A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE

Részletesebben

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011.

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011. Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011. Mi is az a TDK? Tudományos Diákköri Konferencia A TDK munka feltételei A TDK munka bemutatása A TDK munka előnyei Bekapcsolódás

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. feladat 5 pont Határozza meg a szocializáció fogalmát! A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ

ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK A szakdolgozat szokásos terjedelme 40-60 A/4-es gépelt oldal. Az

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKDOLGOZATRÓL FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERSZAK FORDÍTÓ SPECIALIZÁCIÓ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKDOLGOZATRÓL FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERSZAK FORDÍTÓ SPECIALIZÁCIÓ PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZET- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR ANGOL-AMERIKAI INTÉZET ANGOL NYELVPEDAGÓGIAI ÉS FORDÍTÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ A SZAKDOLGOZATRÓL FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERSZAK

Részletesebben

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM KÁRPÁT-MEDENCEI IRODALMI PHD- ÉS MA-HALLGATÓK KONFERENCIÁJA PILISCSABA, 2013. SZEPTEMBER 4 5., Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola *** A PPKE BTK IDI magyar irodalommal

Részletesebben

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés. 1. Vita: adott témakörhöz

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Feladattípus Értékelés szempontjai Pontszámok Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat: - egy témakör részletes megbeszélése - interakció

Részletesebben

Hogyan írjunk szakdolgozatot? v1.1

Hogyan írjunk szakdolgozatot? v1.1 Hogyan írjunk szakdolgozatot? v1.1 A szakdolgozat megírásának javasolt menete Algoritmus: 1. ötletelés, jegyzetelés 2. témavezető keresés 3. ötletelés, jegyzetelés 4. egyeztetések a témavezetővel 5. olvasás

Részletesebben

Tanácsok bemutatók készítéséhez. Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola

Tanácsok bemutatók készítéséhez. Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola Tanácsok bemutatók készítéséhez Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola témakör időtartam Előkészületek a prezentáció célja (ismeretátadás, értékesítés ) hallgatóság száma hallgatóság érdeklődési köre

Részletesebben

A GÉPÍRÁSOKTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A GÉPÍRÁSOKTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A GÉPÍRÁSOKTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI I. Tartalmi követelmények A szakdolgozat keretein belül a hallgató feladata, hogy gondosan válogatott szakirodalom

Részletesebben

Prezentációs készségfejlesztés

Prezentációs készségfejlesztés Prezentációs készségfejlesztés Az emberi agy születésünkkor kezd működni, s nem áll meg egészen addig a pillanatig, míg föl nem állsz és nyilvánosság előtt nem kezdesz el beszélni. /Sir George Jessel/

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK

A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Tájrendező és kertépítő BSc szak A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK I. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A dolgozat címe A dolgozat

Részletesebben

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2012/2013. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat

Részletesebben

Angol nyelv. A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: A szószámra vonatkozó szabályok részletezése

Angol nyelv. A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: A szószámra vonatkozó szabályok részletezése Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Angol nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Német nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

Részletesebben

Gazdasági idegen nyelvű menedzser. Ügyviteli szakügyintéző

Gazdasági idegen nyelvű menedzser. Ügyviteli szakügyintéző 262-06 A nemzetközi külkereskedelmi ügylet és a kultúraközi kommunikáció A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési

Részletesebben

Amit a (BA-s) szakdolgozatíráshoz idejekorán tudni kell

Amit a (BA-s) szakdolgozatíráshoz idejekorán tudni kell Amit a (BA-s) szakdolgozatíráshoz idejekorán tudni kell Hogyan álljunk neki? És aztán? PPKE BTK Szociológiai Intézet Arculat: Menich Dóra ÜTEMEZÉSI TERV A szakdolgozat tervezésének, megvalósításának és

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Orosz nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Orosz nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Orosz nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben