Algoritmus-modellezés folyamatábrákkal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Algoritmus-modellezés folyamatábrákkal"

Átírás

1 Szerz Bernád Kinga Babe³-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kar Informatika szak, 3. évfolyam Témavezet Lect. Dr. Darvay Zsolt Babe³-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kar Programozási Nyelvek és Módszerek Tanszék Algoritmus-modellezés folyamatábrákkal XI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Kolozsvár Május

2 Kivonat Napjainkban a programok tervezése igen fontos szerepet játszik a jó projektek elkészítésében. Az algoritmusok modellezése viszont nem fejl dött a kell mértékben. Ennek oka az, hogy nem áll rendelkezésünkre megfelel technológia a folyamatábrák készítéséhez, amely jelent s mértékben megkönnyíthetné a fejleszt k feladatát. Azért választottam ezt a témát, mert úgy látom, hogy egy megfelel algoritmus modellez alkalmas lenne a középiskolások oktatására is, és a tapasztalattal rendelkez fejleszok számára is. Az alkalmazás algoritmus modellezésre és kódgenerálásra használható, de egy UML modellez eszközbe integrálás is megvalósítható.

3 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés A folyamatábrák Az UML Az UML nézetei [8] A diagramok Az algoritmus-modell A modellez részei A modellez felépítése Használt programozási eszközök A modellez m ködése és további tervek

4 1. fejezet Bevezetés Napjainkban egyre inkább nélküközhetetlenné válnak a számítógépek és a számítógépes szoftverek használata. Egyre többen döntenek a programfejlesztés mellett, mert látják annak fontosságát, jöv jét. Egy jó program elkészítéséhez nem elég ismerni a megfelel programozási nyelvet, a környezetet, amelyben futtatni szeretnénk, többr l van itt szó, a tervezésr l. Egy jól megtervezett program felgyorsítja a fejleszt munkáját. Az algoritmusok modellezése viszont nem fejl dött a kell mértékben. A programozók nem látták értelméte módszernek hiszen megkétszerezte munkájukat. Ennek oka az, hogy nem áll rendelkezésünkre megfelel technológia a folyamatábrák készítéséhez, amely jelent s mértékben megkönnyíthetné a fejleszt k feladatát. E dolgozat ráébreszt a program tervezésének fontosságára, eszközöket, ötleteket tár eléd a fejlesztéssel kapcsolatban, valamint egy olyan programot mutatbe, amely el segítheti az algoritmusok fejlesztését. Olyan tanárokna ajánlom, akik készek egy új módon oktatni, és megszerettetni tanítványaikkal az algoritmusok helyes tervezését folyamatábrák segítségével. A fejeleszt k és szoftvertervez k gyelmébe is ajánlom, hiszen beépítve egy UML modellez be, még eredményesebbé tehetik munkájukat. A továbbiakban tárgyalom az alkalmazást és a vele kapcsolatos továbbfejlesztési terveimet. Megtudhatod, milyen f bb elemeket használtam az elkészítéséhez. Majd a metamodell bemutatja, milyen fontosabb osztályokat használtam a folyamatábra elkészítéséhez. El bb azonban lássuk a folyamatába készítés és az UML modellezési eszköz fontosabb részeit. 4

5 1. FEJEZET. BEVEZETÉS A folyamatábrák A folyamatábra-készítés egy olyan modellezési módszer, amely lehet séget biztosít egy folyamat eseményeinek, tevékenységeinek, lépéseinek vizuális tervezésére, szemléltetésére valamint megértésére. Áttekinthet bbé teszi a folyamatok kapcsolódását, és ezáltal nagyobb lehet ségünk lesz a hibamentes m ködés megvalósítására. A folyamatábrák elemeit szimbólumokkal -, az elemek közötti kapcsolatot (a folytamat irányát) nyilakkal jelöljük. Készítésének három f típusa létezik, amelyeket bármilyen esetben használhatunk[4]: makró folyamatábrák (magas szint folyamatábrák) részletezett folyamatábrák struktúrált részletezett folyamatábrák 1.1. ábra. A makró folyamatábrák: csak annyi információt tartalmaznak, amennyi a feladat általános megértéséhez szükséges. Nincsenek benne döntési pontok. A folyamatábra készítésének több el nye is van: áttekinthet bbé, tisztábbá teszi számunkra az algoritmusokat, könnyebben megérthetjük m ködésüket, a középiskolásoknak nagy el nyt jelent, különösen amikor bevezetik ket az algoritmusok világában, el re megtervezhetjük a kívánt algoritmust. A legf bb el nyét a programozásban látom: már a tervezés közben olyan hibákat vehetünk észre, amelyek esetleg több plusszórai munkát jelentettek volna számunkra. Hátrányokból sem szenved hiányt: ha túl bonyolult az algoritmus esetleg megnehezítheti a kódolást, amivel szintén hátrányba kerülhetünk, de ha megfelel en struktúráljuk az algoritmust, akkor ezt a problémát elkerülhetjük.

6 1. FEJEZET. BEVEZETÉS ábra. A részletezett folyamatábrák a feladat minden tevékenységét és döntési pontját tartalmazza (algoritmusok megjelenítésére a legalkalmasabb) ábra. A struktúrált részletezett folyamatábrák: úgy struktúráljuk a folyamatábra elemeit, hogy a képzeletbeli oszlopok egy-egy szervezeti egységet, vagy felel st mutatnak.

7 1. FEJEZET. BEVEZETÉS Az UML Talán mondhatjuk azt, hogy a folyamatábra készítése volt az els modellezési eszköz, az els számítógép megjelenése el tt használták már az e fajta modellezést. De sajnos a feladatok elbonyolódása és az alkalmazások megnövekedése miatt új modellezési módszerekre lett szükség. Olyan eszközökre, amelyek lehet vé teszik a fejleszt számára a feladatok kidolgozását, valamint a már meglév feladatok újrafelhasználását. Ezen igények felismerése eredményezte az UML-t, mint modellezési eszközt, amely jóval kés bb jelent meg, mit a folyamatábrák, az 1990-es évek végén. Az UML egy szabványos egységesített modellez nyelv, amely az alkalmazások inkrementális és architektúra szemlélet fejlesztésére, valamint a különböz fejlesztési modellek rendkívül jó szemléltetésére alkalmas. Ezáltal a modellez által a tervezés, a specikáció, a dokumentálás mind grakus formában, mind beszédes ábrák, diagramok, táblázatok segítségével könnyedén végezhet Az UML nézetei [8] Mivel a fejlesztésben résztvev szakemberek különböz módon látják a rendszert, ezért olyan módszert kell alkalmazni, mely képes kezelni a sokrét séget, valamint elég egyszer mindenki számára. Ez alapján UML öt nézetre osztható: Használati eset nézet (Use case view) A rendszer viselkedését, funkcionalitását írja le a szerepl k és a feladatok megjelölésével, a felhasználó szemszögéb l nézve. (A szerepl (actor) olyan személy vagy elem, amely kapcsolatban áll a rendszerrel, és aktívan kommunikál azzal, funkciókat indít el, vagy hajt végre.) A használati esetek jól meghatározott funkciók, amelyek végrehajtása üzenetváltást kíván. Meghatározó szerepet játszanak a fejlesztési folyamatban, hiszen a m ködés leírása a többi nézetet is jelent sen befolyásolja. Komponens/implementációs nézet (Component view) A rendszer struktúráját, a programkomponensek, állományok kapcsolatát írja le. Els sorban a programfejleszt k használják, hiszen az elemek, kódkomponensek egyetlen m köd képes rendszerré integrálását valósítja meg.

8 1. FEJEZET. BEVEZETÉS ábra. Az UML nézetei Folyamat nézet (Process view) A rendszert folyamataira, végrehajtható egységeire bontva ábrázolja. Célja a párhuzamosítható m veletek felismerése, az aszinkron események megfelel kezelése, ezáltal hatékony er forrás-gazdálkodás elérése. A telepítési/m ködési nézet (Deployment view) A rendszer zikai felépítését rögzíti, a hardvertopológiát, az adott szoftverkomponensek által igényelt er forrásokat írja le. Logikai/tervezési nézet (Design view) Azokat az elemeket, feltételeket határozza meg, amelyek a megfelel m ködéshez kellenek. Els sorban a tervez k és fejleszt k számára fontos, hiszen a rendszer statikus struktúráját, az együttm ködést, az objektumok közötti kommunikációt írja le. Itt kell pontosan meghatározni a bels struktúrát és interfészeket is. A különböz nézetek sajátosságait különböz diagramokkal fejezhetjük ki. A diagramok a rendszer különböz elemeit ábrázolják, melyek között kapcsolatokat(relációkat) írhatunk fel.

9 1. FEJEZET. BEVEZETÉS ábra. A relációk UML szimbólumai A diagramok A diagramok [8] olyan gráfok, amelyek csomópontjai elemeket, élei az elemek közötti kapcsolatokat képviselik. A diagramokat két részre oszthatjuk: statikus diagramok és a dinamikus (viselkedés) diagramok. Statiskus diagram családhoz öt diagram tartozik [8]: Osztály diagram (class diagram): Az osztályok, interfészek, ezek együttm ködésének és kapcsolataiknak ábrázolására szolgál. Obejktum diagram (object diagram): Az osztály-diagram elemeinek pillanatnyilag létez példányait, azok kapcsolatait szemléleti. Komponens diagram (component diagram): A komponensek egymáshoz való viszonyát fejezi ki. Telepítési/m ködési diagram (deployment diagram): A futás közben igényelt er forrásigényt, és a csomópontokon m köd komponenseket ábrázolja. Használati eset diagram (use case diagram): A valós rendszer szerepl it, ezek kapcsolatát és tevékenységeit mutatja be. Dinamikus diagramok fontosabb típusai: Szekvencia diagram (sequence diagram): Az üzenetek küldésének és fogadásának id rendi sorrendjét határozza meg, a használati esetekb l kiindulva.

10 1. FEJEZET. BEVEZETÉS 10 Együttm ködési diagram (collaboration diagram): Az üzeneteket váltó objektumok kapcsolatát, és az üzenetváltás struktúráját ábrázolja. A szekvenciadiagramból egyszer algoritmus alapján megkapható. Állapot diagram (state-chart): A diagram csomópontjai állapotok, az irányított élek az állapotok közötti átmeneteket reprezentálják. Rendkívül fontos az eseményorientált viselkedés vizsgálatánál. Aktivitás diagram (activity diagram): Speciális állapotdiagram, amely a végrehajtandó tevékenységek folyamatát mutatja. Jelent sége az objektumok vezérlési folyamatainak tervezésénél a legnagyobb. Az UML modellezési eszköz megkönnyíti a programozó munkáját. Segítségével a feladatokat könnyedén különálló részekre bonthatjuk, pontosan deniálhatjuk a fejlesztend terméket, lehet vé teszi az egyéni és csoportos feladatok egységes kezelését. Az általános gyengeségekr l [7] sem feletkezhetünk meg az UML modellezéssel kapcsolatban: nincs világosan meghatározva a diagramok implementálási szabályai, nehéz meghatározni, melyik modellek kombinációja a legalkalmasabb egy adott projekt esetén, a diagramok között átfedések vannak, ezért a modell tesztelése nehézkessé válhat.

11 2. fejezet Az algoritmus-modell A fentiekben láthattuk, hogy egy modellezési eszköz milyen el nyöket és milyen hátrányokat jelenthet a fejleszt számára. Bár két különböz modellezési eszközr l beszéltünk, a céljuk mégis ugyanaz: tegye egyszer bbé, attekinthet bbé az informatikus munkáját. Még napjainkban is a lehet ségeink az algoritmusok modellezése szintjén meglehet sen korlátozottak. A fejleszt k körében is az algoritmusok tervezése háttérbe szorul. Senki sem akar kétszeres munkát vállalni: tervezés és aztán kódolás. Az UML sem tartalmaz olyan modellezési eszközt, amely lehet vé teszi az algoritmusok tervezését és modellezését. Az osztálydiagram modellez je is csak az attribútumok és az üres metódusok generálását teszi lehet vé. Szükség van egy olyan modellezési eszközre, amely támogatja az algoritmusok megtervezését (algoritmus szintjén), és ezen modell alapján egy függvény kódjának generálását. Ez a megtervezem és felhasználom módszer nemcsak a középiskolások fej désében játszana nagy szerepet, hanem a fejleszt ket is ösztönözné jól megtervezett programok, algoritmusok készítésére. Ebb l született az ötlet, hogy készítsünk osztály-diagramhoz hasonló módon folyamatábrákat is A modellez részei Az elképzelés megvalósítása nem a legegyszer bb dolog. A folyamatábrák készítésére nincs egy standard jelölési rendszer. A modellelemek mindenhol másképp jelennek meg, 11

12 2. FEJEZET. AZ ALGORITMUS-MODELL 12 annak függvényében, hogy milyen iskolából vagy térségb l származnak. A jelölésrendszer sehol sem teljes, egy-egy helyen több újdonsággal is szembe találhatjuk magunkat, míg máshol le van sz kítve. Én ezeket az elemeket tettem egységessé, az adott célnak megfefel en [5] [4]: 1. Az élek a rendszer legfontosabb elemei. Ezek kötik össze a különböz m veleteket, utasításokat, ciklusokat. Az éleknek mindíg van egy irányuk, amely irány meg kell egyezzen az algoritmus irányával. 2. Az algoritmus kezdetét és végét jelöl szimbólumok csak egyszer fordulhatnak el a modellünkön, viszont jelenlétük kötelez. 3. Beolvasáskor kötelez módo egy változót kell megadni, amelyikbe a beolvasandó adat kerül, kiíratáskor viszont egy egyszer szöveg is megadható. Meg lehet adni, hogy konzolról, vagy fájlból szeretnénk beolvasni. Ezt a trapéz fels részén lehet kiválasztani. 4. A feltételek megadása többféle parancsban is megjelenthet. (a) Az egyszer if utasítás esetén a rombuszba beleírjuk a feltételünket. A két ágat az algoritmusunk alapján kitölthetjük. (b) A while ciklust az if utasításhoz hasonlóan egy rombusz jelöli. A while ciklus esetén a rombusz elé vissza kanyarodó él jelzi, hogy itt nem egy if utasításról beszélünk. A ciklusban lev utasításokat viszont az adott élre helyezhetjük. (c) A for ciklus esetén egy kicsit nagyobb a komplikáció. Itt is egy él fog bekanyarodni a rombusz elé, viszont itt az utolsó téglalapba beírt értékadás mindg a léptetés kell legyen. A kezdeti értéket mindíg a ciklus el tt kell fet ntetni.

13 2. FEJEZET. AZ ALGORITMUS-MODELL Az értékadáskor a téglalapba be kell írni egyszer en az értékadást. Egy értékadás jobb oldalán szerepelhet akár m velet is. 6. A függvényhívások ábrázolására egy ellipszist használunk, amelynek tartalmaznia kell a függvény nevét, és a paramétereket. Vigyázat, csak azokat a függvényeket találja meg, melyek az adott állományban szerepelnek. 7. Sajnos ezzel a programmal sem lehet majd elvégeztetni mindent. Sokszor megjelennek különböz programokban olyan elemek, melyek már a megjelenítéshez vagy esetleg a komplexebb m veletekhez kapcsolódnak. Ilyen esetben használható a megjegyzés. A teend : a kis téglalapba bele írhatod a megjegyzéseidet, és ez kommentként fogod látni a generált kódodban A modellez felépítése Amint láthattuk, a modellünk több elemb l tev dik össze. Hogy az alkalmazás megfelel en m ködjön a modell minden elemének megfeleltetek egy objektumot, amint az alábbi diagram is mutatja. A redundáns adatok egyszeri eltárolása valamint az áttekinthet ség el segítése érdekében absztrakt osztályokat használok. Az els dleges absztrakt osztály a ModelElement, a diagram fontosabb tulajdonságait tartalmazza. Tehát a Star, a Stop, a Fleck, az Operation egyaránt model elemek. Az él (Edge) két modell elemet köt össze, ezért a sajátos tulajdonsága, hogy tartalmazza azt a két m veletet, amit összeköt. Az Operation szintén egy absztrakt osztály. Ez tartalmazza a m veleteket, utasításokat, amelyek objektumok, és csoportosíthatjuk ket típusaik szerint. A ciklusok (For- Cycle, WhileCycle) egy Cycle absztrakt osztálytól származnak. A kimeneti-bemeneti m veletek (InputOutput), az értékadás (SetValue), a függvényhívás (FunctionCall), a megjegyzés (Comment) egy Command absztratkt osztálytól származnak. Az algoritmusoknál láthattuk, hogy vannak olyan m veletek, amelyek blokkokat tartalmaznak. A blokkok belsejében még több utasítás is szerepelhet. Ilyen m veletek az if utasítás (mindkét ágában szerepelhetnek blokkok), a for illetve a while ciklus.

14 2. FEJEZET. AZ ALGORITMUS-MODELL ábra. A folyamatábra objektum-orientált szerkezete

15 2. FEJEZET. AZ ALGORITMUS-MODELL 15 E probléma megoldására egy "bennefoglalás" kapcsolatot használtam: egy ilyen m velet tartalmazhatja az összes többi m veletet akár többször is. A f objektumunk a Diagram objektum. Ebben található az összes elem, amely a modellben megjelenhet. A diagramunkban csak egyetlen Start és Stop objektum jelenhet meg, ezért a kapcsolat is így van felépítve. Az alkalmazás végeredménye ezt fogja megjeleníteni Használt programozási eszközök Egy jó program elkészítéséhez a terv elkészítése nem elég. Olyan eszközöket kell választanunk, amelyeket megfelel en ismerünk, és megfelel segítséget nyújthatnak számunkra. Én a Java-t, Eclipse-t, EMF-et [6], GEF-et [6], JET-et, UML szerkeszt t választottam, hogy ezen eszközök által készüljön el a végs termék. 1. A Java egy objektum-orientált programozási nyelv. A szintaktikája nagyon egyszer, érthet, könnyedén megírható benne szinte bármilyen garkus felület. Els sorban azért választottam ezt a programozási nyelvet, mert az egyetemi évek alatt nagyon megkedveltem, rengeteg programozási eszköz alapja, valamint ingyen letölthet az Internetr l. Igaz a memória-kezelése miatt lassíthatja az alkalmazást, viszont ellensúlyozza a platformfüggetlensége. 2. Az Eclpise egy Javan alapuló fejleszt i környezet. Rengeteg olyan komponens található benne, amely megkönnyíti a fejleszt munkáját, áttekinthet bbé teszi kódunkat. Napjainkban a programozók körében igen elterjedt. 3. Az EMF (Eclipse Modelling Framework) [1] egy modellezési és kódgenetrálási keretrendszer. Segítségével strukturált adatmodellen alapuló alkalmazások, eszközök keszithet ek. A strukturált adatmodell az EMF esetében egy osztálydiagramhoz hasonlóan meghatározza a modellobjektumokat és az azok közötti kapcsolatokat. Ezt a diagramot az EMF egy.ecore kiterjesztés fájlba menti el (tartalma XML felépítés ). A jól eltervezett objektummodellb l generálhatunk egy szerkeszt t. A szerkeszt t megfefel en használva készíthetünk ábrákat fa struktúrában. Az EMF hátránya, hiányosak a metódusainak a dokumentálása.

16 2. FEJEZET. AZ ALGORITMUS-MODELL A JET [3] az EMF keretrendszeren belül kimondottan "kódgeneráló" implementálásra fejlesztették ki. A kódgeneráló egy fontos komponense az MDD-nek (Model Driven Development). 5. A GEF (Graphical Editing Framework) [2] lehet séget nyújt a fejleszt knek, hogy egy modell alapján gyorsan keszítsenek egy grakus szerkeszt t. Számomra lehet séget biztosít egy EMF által elkészített szerkeszt nek a továbbfejlesztésére. Ezen szerkeszt segítségével fog elkészülni a grakus szerkeszt, amelyben már szimbólumok fogják jelölni a különböz m veleteket. 6. Az UML szerkeszt t csak a projekt legvégén veszem igényben, amikor ebbe a szerkeszt be integrálom. Egy olyan szerkeszt be, amelyik nyílt forráskódú és legalább egy osztálydiagram-készít t tartalmaz A modellez m ködése és további tervek A folyamatábra objektum-orientált szerkezetének meghatározásával egy lépéssel közelebb kerültük a célunkhoz. Az EMF szerkeszt segítségével egy olyan modellez t hoztam létre, amely képes fa struktúrában ábrázolni egy folyamatábrát. Kezdetben van egy Diagram, amelyhez hozzá lehet adni gyerekeket. A gyerekek az algoritmus részei lesznek. A fa struktúrájú folyamatábráknak az a hátránya, hogy kevésbé átlátható, ezért megnehezítheti a dolgunkat. A fa struktúrás szerkesztés nem bizonyult megfelel nek. A továbbiakban az eddig készített munkámat kiegészítve készítek egy grakus szerkeszt t, amely lehet séget biztosít általunk készített algoritmusok elmentésére, és már helyes algoritmusok generálására. A szerkeszt majd lehet vé teszi a folyamatábra képpé exportálását valamint a folyamatábrából való kódgenerálást. A könnyed ellen rzés és áttekinthet ség érdekében lehet ség nyílik az algoritmus lépésenkénti lefuttatására (debugg). A végs mozzanat a tervünk befejezéséhez egy UML szerkeszt be való integrálás. Ezen lépés fontossága a kódgeneráláshoz kapcsolódik. Az UML osztálydiagram szerkeszt jében is találkozhatunk kódgenerálással, viszont azzal csak az adott osztály attributumait valamint

17 2. FEJEZET. AZ ALGORITMUS-MODELL ábra. A Diagram, és a lehetséges gyerekei amely által felépíthetünk egy folyamatábrát 2.3. ábra. Egy egyszer algoritmus elkészítése fa struktúra segítségével

18 2. FEJEZET. AZ ALGORITMUS-MODELL 18 az üres metódusait generálhatjuk ki, ami nagy el ny számunkra, viszont hiányos. Az UML szerkeszt be való integrálás lehet vé teszi a két (osztály diagram és a folyamatábra) kódgenerálás egyesítését. Módosíthatjuk az osztálydiagramból való generálást, úgy hogy a megfelel függvényeket is belegenerálja az adott osztályba. Így kiteljesíhetjük az osztálydiagram kóddá alakítását.

19 Irodalomjegyzék [1] Eclipse Modeling Framework (EMF). [2] GEF. [3] Model To Text (M2T). [4] A problémafeltárás és hibaelemzés technikái. [5] Flowchart diagrams, [6] Anna Gerber Gunnar Wagenknecht Philippe Vanderheyden Bill Moore, David Dean. Eclipse Development. IBM International Technical Support Organization. [7] Molnár Ágnes. Az uml2 és a modell-vezérelt alkalmazásfejlesztés. [8] Molnár Ágnes. Az uml,

UML (Unified Modelling Language)

UML (Unified Modelling Language) UML (Unified Modelling Language) UML (+ Object Constraint Language) Az objektum- modellezés egy szabványa (OMG) UML A 80-as, 90-es években egyre inkább terjedő objektum-orientált analízis és tervezés (OOA&D)

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 2014 Bánsághi Anna 1 of 31

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 2014 Bánsághi Anna 1 of 31 IMPERATÍV PROGRAMOZÁS Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 9. ELŐADÁS - OOP TERVEZÉS 2014 Bánsághi Anna 1 of 31 TEMATIKA I. ALAPFOGALMAK, TUDOMÁNYTÖRTÉNET II. IMPERATÍV PROGRAMOZÁS Imperatív paradigma

Részletesebben

Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E

Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E Követelmény A beadandó dokumentációját a Keszthelyi Zsolt honlapján található pdf alapján kell elkészíteni http://people.inf.elte.hu/keszthelyi/alkalmazasok_fejlesztese

Részletesebben

Előzmények 2011.10.23.

Előzmények 2011.10.23. Előzmények Dr. Mileff Péter A 80-as évek közepétől a szoftverek komplexitása egyre növekszik. Megjelentek az OO nyelvek. Az OO fejlesztési módszerek a rendszer különböző nézőpontú modelljeit készítik el.

Részletesebben

Programozás III. - NGB_IN001_3

Programozás III. - NGB_IN001_3 Programozás III. - az objektumorientált programozásba Varjasi Norbert Széchenyi István Egyetem Informatika Tanszék Programozás III. - 1. el adás institution-log Tartalom 1 El adások és gyakorlatok Zárthelyi

Részletesebben

Dr. Mileff Péter

Dr. Mileff Péter Dr. Mileff Péter 1 2 1 Szekvencia diagram Szekvencia diagram Feladata: objektumok egymás közti üzenetváltásainak ábrázolása egy időtengely mentén elhelyezve. Az objektumok életvonala egy felülről lefelé

Részletesebben

Modellinformációk szabványos cseréje. Papp Ágnes, Debreceni Egyetem EFK

Modellinformációk szabványos cseréje. Papp Ágnes, Debreceni Egyetem EFK Modellinformációk szabványos cseréje Papp Ágnes, agi@delfin.unideb.hu Debreceni Egyetem EFK Tartalom MOF, UML, XMI Az UML és az XML séma MDA - Model Driven Architecture Networkshop 2004 2 Az OMG metamodell

Részletesebben

Algoritmusok tervezése

Algoritmusok tervezése Hova fordulhatok segítségért? Az amatrcsillagászat egy szép tevékenység, de gyakran nagyon nehéz is lehet. Ilyenkor jöhet jól a többi amatrcsillagász segítsége. Az amatrök különböz egyesületeket, klubokat,

Részletesebben

Szekvencia diagram. Szekvencia diagram Dr. Mileff Péter

Szekvencia diagram. Szekvencia diagram Dr. Mileff Péter Dr. Mileff Péter 1 2 Szekvencia diagram Feladata:objektumok egymás közti üzenetváltásainak ábrázolása egy időtengely mentén elhelyezve. Az objektumok életvonala egy felülről lefelé mutató időtengelyt képvisel.

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb.

SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb. SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb.hu Mesterséges intelligencia oktatás a DE Informatikai

Részletesebben

A dokumentáció felépítése

A dokumentáció felépítése A dokumentáció felépítése Készítette: Keszthelyi Zsolt, 2010. szeptember A szoftver dokumentációját az itt megadott szakaszok szerint kell elkészíteni. A szoftvert az Egységesített Eljárás (Unified Process)

Részletesebben

A szoftver-folyamat. Szoftver életciklus modellek. Szoftver-technológia I. Irodalom

A szoftver-folyamat. Szoftver életciklus modellek. Szoftver-technológia I. Irodalom A szoftver-folyamat Szoftver életciklus modellek Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 4. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 2. 2 A szoftver-folyamat Szoftver

Részletesebben

UML Feladatok. UML Feladatok

UML Feladatok. UML Feladatok UML Feladatok 2008.01.08 4. Feladat Az alábbi ábrán három UML2 modell elemet megjelöltünk. Adja meg elemenként, hogy az melyik UML2 meta-modell elem példánya! 2008.01.15 4. Feladat Jelölje meg, hogy a

Részletesebben

Név: Neptun kód: Pontszám:

Név: Neptun kód: Pontszám: Név: Neptun kód: Pontszám: 1. Melyek a szoftver minőségi mutatói? Fejlesztési idő, architektúra, programozási paradigma. Fejlesztőcsapat összetétele, projekt mérföldkövek, fejlesztési modell. Karbantarthatóság,

Részletesebben

01. gyakorlat - Projektalapítás

01. gyakorlat - Projektalapítás 2 Követelmények 01. gyakorlat - Projektalapítás Szoftvertechnológia gyakorlat OE-NIK A félév során egy nagyobb szoftverrendszer prototípusának elkészítése lesz a feladat Fejlesztési módszertan: RUP CASE-eszköz:

Részletesebben

Adatszerkezetek és algoritmusok

Adatszerkezetek és algoritmusok 2009. november 13. Ismétlés El z órai anyagok áttekintése Ismétlés Specikáció Típusok, kifejezések, m veletek, adatok ábrázolása, típusabsztakció Vezérlési szerkezetek Függvények, paraméterátadás, rekurziók

Részletesebben

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom Szoftver újrafelhasználás (Software reuse) Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 18. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 27. 2 Szoftver újrafelhasználás Szoftver

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. Bánsághi Anna 1 of 54

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. Bánsághi Anna 1 of 54 SZOFTVERTECHNOLÓGIA Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 2. ELŐADÁS - KÖVETELMÉNY MENEDZSMENT Bánsághi Anna 1 of 54 TEMATIKA I. SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALTERÜLETEI II. KÖVETELMÉNY MENEDZSMENT III. RENDSZERMODELLEK

Részletesebben

Szoftver újrafelhasználás

Szoftver újrafelhasználás Szoftver újrafelhasználás Szoftver újrafelhasználás Szoftver fejlesztésekor korábbi fejlesztésekkor létrehozott kód felhasználása architektúra felhasználása tudás felhasználása Nem azonos a portolással

Részletesebben

Programfejlesztési Modellek

Programfejlesztési Modellek Programfejlesztési Modellek Programfejlesztési fázisok: Követelmények leírása (megvalósíthatósági tanulmány, funkcionális specifikáció) Specifikáció elkészítése Tervezés (vázlatos és finom) Implementáció

Részletesebben

Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT 6. kurzus

Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT 6. kurzus Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT 6. kurzus 5-ös Kurzus (UML) Visszatekintés: történelmi szempontok Az UML létrejötte UML-1 (Unified Modeling Language) és UML-2 Magyarul

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2012. 02. 20. 1 Bonyolult rendszerekkel csak úgy tudunk dolgozni, hogy először egy egyszerűbb modellt építünk, megvizsgáljuk a rendszert különböző szempontokból. A modellezés nagyon általános

Részletesebben

Kölcsönhatás diagramok

Kölcsönhatás diagramok Kölcsönhatás diagramok Célkitűzés Olvasni tudják az alap UML kölcsönhatás diagramok (kommunikáció és szekvencia) diagramok jelöléseit. 2 Bevezetés Miért léteznek az objektumok? Azért, hogy a rendszer valamilyen

Részletesebben

Java programozási nyelv

Java programozási nyelv Java programozási nyelv 2. rész Vezérlő szerkezetek Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/23 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Metamodellezés. Simon Balázs BME IIT, 2011.

Metamodellezés. Simon Balázs BME IIT, 2011. Metamodellezés Simon Balázs BME IIT, 2011. Bevezetés Metamodellezés EMF & ecore Tartalom (C) Simon Balázs, BME IIT, 2011. 2 Hétfő: Simon Balázs Bevezetés hetente felváltva: előadás és gyakorlat metamodellezés

Részletesebben

Workflow és Petri hálók. Workflow fogalma

Workflow és Petri hálók. Workflow fogalma Workflow és Petri hálók Workflow fogalma Mai világunkban egyre nagyobb szerepet kapnak a workflow által irányított rendszerek és a workflow alapú szemléletek. A workflow, vagy munkafolyamat definícióját

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

OOP. Alapelvek Elek Tibor

OOP. Alapelvek Elek Tibor OOP Alapelvek Elek Tibor OOP szemlélet Az OOP szemlélete szerint: a valóságot objektumok halmazaként tekintjük. Ezen objektumok egymással kapcsolatban vannak és együttműködnek. Program készítés: Absztrakciós

Részletesebben

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamatmodellezés és eszközei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamat, munkafolyamat Ez vajon egy állapotgép-e? Munkafolyamat (Workflow):

Részletesebben

Access 2010 Űrlapok és adatelérés

Access 2010 Űrlapok és adatelérés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Programozás 1. 2.gyakorlat

Programozás 1. 2.gyakorlat Programozás 1. 2.gyakorlat Ismétlés Objektum: Egy a való világból vett elem (ami lehet elvonatkoztatott is) számítógépes ábrázolása. Pl: Kurzus, Személy stb Minden Objektum rendelkezik: Állapottal Viselkedéssel

Részletesebben

Informatikai alkalmazásfejlesztő Információrendszer-elemző és - tervező

Informatikai alkalmazásfejlesztő Információrendszer-elemző és - tervező 11-06 Rendszer/alkalmazás -tervezés, -fejlesztés és -programozás A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő

Részletesebben

Software Engineering Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár

Software Engineering Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár Software Engineering Dr. Barabás László Ismétlés/Kitekintő Ismétlés Software Engineering = softwaretechnológia Projekt, fogalma és jellemzői, személyek és szerepkörök Modell, módszertan Kitekintés Elemzés/

Részletesebben

Integrált keretrendszer

Integrált keretrendszer Integrált keretrendszer Példa SAP R/3 Üzleti, szervezeti folyamatok modellezése Eseményvezérelt folyamat lánc (Event-driven Process Chain (EPC), Ereignisgesteuerte Prozessketten (EPK)) 1 BPMN Business

Részletesebben

Objektum orientált programozás Bevezetés

Objektum orientált programozás Bevezetés Objektum orientált programozás Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 03. 04. OOPALAP / 1 A program készítés Absztrakciós folyamat, amelyben a valós világban

Részletesebben

Szoftvertechnológia ellenőrző kérdések 2005

Szoftvertechnológia ellenőrző kérdések 2005 Szoftvertechnológia ellenőrző kérdések 2005 Mi a szoftver, milyen részekből áll és milyen típusait különböztetjük meg? Mik a szoftverfejlesztés általános lépései? Mik a szoftvergyártás általános modelljei?

Részletesebben

Absztrakció. Objektum orientált programozás Bevezetés. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás:

Absztrakció. Objektum orientált programozás Bevezetés. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: Objektum orientált programozás Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 03. 04. OOPALAP / 1 A program készítés Absztrakciós folyamat, amelyben a valós világban

Részletesebben

Szoftver-mérés. Szoftver metrikák. Szoftver mérés

Szoftver-mérés. Szoftver metrikák. Szoftver mérés Szoftver-mérés Szoftver metrikák Szoftver mérés Szoftver jellemz! megadása numerikus értékkel Technikák, termékek, folyamatok objektív összehasonlítása Mér! szoftverek, programok CASE eszközök Kevés szabványos

Részletesebben

Magas szintű adatmodellek Egyed/kapcsolat modell I.

Magas szintű adatmodellek Egyed/kapcsolat modell I. Magas szintű adatmodellek Egyed/kapcsolat modell I. Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek. Alapvetés. 4.fejezet Magas szintű adatmodellek (4.1-4.3.fej.) (köv.héten folyt.köv. 4.4-4.6.fej.) Az adatbázis modellezés

Részletesebben

Algoritmusok tervezése

Algoritmusok tervezése Az ember legfontosabb energiaforrására a cukorra is ugyanez érvényes, csak fordítva, hiszen az él szervezet csak jobbra forgató cukrokat gyárt és képes felhasználni, míg a balra forgatók az él szervezetben

Részletesebben

Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés

Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés Vámossy Zoltán vamossy.zoltan@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Ficsor Lajos (Miskolci Egyetem) prezentációja alapján Objektumorientált

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

Az UML2 és a modell-vezérelt alkalmazásfejlesztés

Az UML2 és a modell-vezérelt alkalmazásfejlesztés Az UML2 és a modell-vezérelt alkalmazásfejlesztés Papp Ágnes, agi@delfin.unideb.hu Debreceni Egyetem EFK A vállalati alkalmazások fejlesztése manapság olyan megközelítést igényel, amely flexibilis módon

Részletesebben

A tudás alapú társadalom iskolája

A tudás alapú társadalom iskolája Ollé János A tudás alapú társadalom iskolája A társadalom iskolája Az oktatásban csak nehezen lehet találni olyan életkori szakaszt, képzési területet, ahol ne lenne állandó kérdés a külvilághoz, környezethez

Részletesebben

5. Előadás tartalma Magas szintű adatbázismodellek Adatmodellezés

5. Előadás tartalma Magas szintű adatbázismodellek Adatmodellezés Sapientia - Erdelyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda 5. Előadás tartalma Magas szintű adatbázismodellek Adatmodellezés Az Egyed-kapcsolat (E/K) diagramok C.J. Date szerinti kapcsolatok Varjúláb

Részletesebben

Programozás alapjai. (GKxB_INTM023) Dr. Hatwágner F. Miklós október 11. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás alapjai. (GKxB_INTM023) Dr. Hatwágner F. Miklós október 11. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás alapjai (GKxB_INTM023) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2018. október 11. Függvények Mi az a függvény (function)? Programkód egy konkrét, azonosítható, paraméterezhet, újrahasznosítható blokkja

Részletesebben

Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető

Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető Vámossy Zoltán vamossy.zoltan@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Ficsor Lajos (Miskolci Egyetem) prezentációja alapján

Részletesebben

Fogalmi modellezés. Ontológiák Alkalmazott modellező módszertan (UML)

Fogalmi modellezés. Ontológiák Alkalmazott modellező módszertan (UML) Fogalmi modellezés Ontológiák Alkalmazott modellező módszertan (UML) Fogalom képzés / kialakítás Cél: Példák: A fogalom képzés segít minket abban, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt, ami lényegtelen idealizált

Részletesebben

Szoftver-technológia II. Architektúrák dokumentálása UML-lel. Irodalom. Szoftver-technológia II.

Szoftver-technológia II. Architektúrák dokumentálása UML-lel. Irodalom. Szoftver-technológia II. Architektúrák dokumentálása UML-lel Irodalom L. Bass, P. Clements, R. Kazman: Software Architecture in Practice, Addison-Wesley, 2003 H. Störrle: UML 2, Panem, 2007 2 Szoftver architektúra (emlékeztet!)

Részletesebben

Szakterületi modell A fogalmak megjelenítése. 9. fejezet Applying UML and Patterns Craig Larman

Szakterületi modell A fogalmak megjelenítése. 9. fejezet Applying UML and Patterns Craig Larman Szakterületi modell A fogalmak megjelenítése 9. fejezet Applying UML and Patterns Craig Larman 1 Néhány megjegyzés a diagramokhoz Ez a tárgy a rendszer elemzésről és modellezésről szól. Noha például egy

Részletesebben

ELTE, Informatikai Kar december 12.

ELTE, Informatikai Kar december 12. 1. Mi az objektum? Egy olyan változó, vagy konstans, amely a program tetszőleges pontján felhasználható. Egy olyan típus, amelyet a programozó valósít meg korábbi objektumokra alapozva. Egy olyan változó,

Részletesebben

Programozási Technológia 1. 1. előadás bevezetés. Előadó: Lengyel Zsolt

Programozási Technológia 1. 1. előadás bevezetés. Előadó: Lengyel Zsolt Programozási Technológia 1. 1. előadás bevezetés Előadó: Lengyel Zsolt Tartalom Információk a tantárggyal kapcsolatban Programozási technológiai eszközök áttekintése UML tervezőeszközök JAVA fejlesztőeszközök,

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció

Autóipari beágyazott rendszerek. Komponens és rendszer integráció Autóipari beágyazott rendszerek és rendszer integráció 1 Magas szintű fejlesztési folyamat SW architektúra modellezés Modell (VFB) Magas szintű modellezés komponensek portok interfészek adattípusok meghatározása

Részletesebben

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 /17 Tartalomjegyzék A térinformatikáról általánosságban Célok Felhasznált eszközök Fejlesztés lépései Adatbázis Grafikus

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Az Ön cégétől árajánlatot kértek egy üzleti portál fejlesztésére, amelynek célja egy online áruház kialakítása. Az árajánlatkérés megválaszolásához munkaértekezletet tartanak, ahol Önnek egy vázlatos

Részletesebben

iphone és Android két jó barát...

iphone és Android két jó barát... iphone és Android két jó barát... Multiplatform alkalmazásfejlesztés a gyakorlatban Kis Gergely MattaKis Consulting 1 Tartalom Miért multiplatform fejlesztés? Multiplatform fejlesztési módszerek A közös

Részletesebben

Eseménykezelés. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás. Szénási Sándor.

Eseménykezelés. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás.   Szénási Sándor. Eseménykezelés előadás http://nik.uni-obuda.hu/sztf2 Szénási Sándor szenasi.sandor@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem,Neumann János Informatikai Kar Függvénymutatókkal Származtatással Interfészekkel Egyéb

Részletesebben

Modellek dokumentálása

Modellek dokumentálása előadás CAD Rendszerek II AGC2 Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 18 DOKUMENTÁCIÓK FELOSZTÁSA I. Felosztás felhasználás szerint: gyártási dokumentáció

Részletesebben

Objektum orientált software fejlesztés (Bevezetés)

Objektum orientált software fejlesztés (Bevezetés) Objektum orientált software fejlesztés (Bevezetés) Lajos Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Út az objektum orientált szemléletig 1. Klasszikus módszerek: program = adatszerkezetek + algoritmusok

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 9. ELİADÁS Kivételkezelés (Exception handling) 2 Mi a kivétel (exception)? A kivétel, olyan hibás állapot vagy esemény, amely

Részletesebben

Adminisztrációs feladatok Strukturált programok A C programnyelv elemei

Adminisztrációs feladatok Strukturált programok A C programnyelv elemei Strukturált C-Strukturált Egyéb elemek Strukturált C-Strukturált Egyéb elemek Adminisztrációs feladatok Strukturált programok A C programnyelv elemei A programozás alapjai. álózati Rendszerek és Szolgáltatások

Részletesebben

4. LECKE: DÖNTÉSI FÁK - OSZTÁLYOZÁS II. -- Előadás. 4.1. Döntési fák [Concepts Chapter 11]

4. LECKE: DÖNTÉSI FÁK - OSZTÁLYOZÁS II. -- Előadás. 4.1. Döntési fák [Concepts Chapter 11] 1 4. LECKE: DÖNTÉSI FÁK - OSZTÁLYOZÁS II. -- Előadás 4.1. Döntési fák [Concepts Chapter 11] A döntési fákon alapuló klasszifikációs eljárás nagy előnye, hogy az alkalmazása révén nemcsak egyedenkénti előrejelzést

Részletesebben

Rendszer szekvencia diagram

Rendszer szekvencia diagram Rendszer szekvencia diagram Célkitűzések A rendszer események azonosítása. Rendszer szekvencia diagram készítése az eseményekre. 2 1.Iteráció Az első igazi fejlesztési iteráció. A projekt kezdeti szakaszában

Részletesebben

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2008. 04. 17. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai):

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Javascript Változók Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Név Érték Típus Memóriacím A változó értéke (esetleg más attribútuma is) a program futása

Részletesebben

S01-7 Komponens alapú szoftverfejlesztés 1

S01-7 Komponens alapú szoftverfejlesztés 1 S01-7 Komponens alapú szoftverfejlesztés 1 1. A szoftverfejlesztési modell fogalma. 2. A komponens és komponens modell fogalma. 3. UML kompozíciós diagram fogalma. 4. A szoftverarchitektúrák fogalma, összetevői.

Részletesebben

Már megismert fogalmak áttekintése

Már megismert fogalmak áttekintése Interfészek szenasi.sandor@nik.bmf.hu PPT 2007/2008 tavasz http://nik.bmf.hu/ppt 1 Témakörök Polimorfizmus áttekintése Interfészek Interfészek kiterjesztése Eseménykezelési módszerek 2 Már megismert fogalmak

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

S01-8 Komponens alapú szoftverfejlesztés 2

S01-8 Komponens alapú szoftverfejlesztés 2 S01-8 Komponens alapú szoftverfejlesztés 2 Tartalom 1. Komponens megvalósítása: kölcsönhatás modell, viselkedési vagy algoritmikus modell és strukturális modell. 2. Komponens megtestesítés: finomítás és

Részletesebben

Sztöchiometriai egyenletrendszerek minimális számú aktív változót tartalmazó megoldásainak meghatározása a P-gráf módszertan alkalmazásával

Sztöchiometriai egyenletrendszerek minimális számú aktív változót tartalmazó megoldásainak meghatározása a P-gráf módszertan alkalmazásával Sztöchiometriai egyenletrendszerek minimális számú aktív változót tartalmazó megoldásainak meghatározása a P-gráf módszertan alkalmazásával * Pannon Egyetem, M szaki Informatikai Kar, Számítástudomány

Részletesebben

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 10. évfolyam: 105 óra 11. évfolyam: 140 óra 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra 36 óra OOP 14 óra Programozási

Részletesebben

Modellező eszközök, kódgenerálás

Modellező eszközök, kódgenerálás Modellező eszközök, kódgenerálás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek

Részletesebben

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamatmodellezés és eszközei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamat, munkafolyamat Munkafolyamat (Workflow): azoknak a lépéseknek a sorozata,

Részletesebben

Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben. Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató

Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben. Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató Middleware projektek sikertelenségeihez vezethet Integrációs (interfész) tesztek HIÁNYA Tesztadatok? Emulátorok?

Részletesebben

gyakorlatban nagy.gusztav@gamf.kefo.hu Nagy Gusztáv

gyakorlatban nagy.gusztav@gamf.kefo.hu Nagy Gusztáv A WSDM weboldaltervezési módszer a gyakorlatban nagy.gusztav@gamf.kefo.hu Nagy Gusztáv Webfejlesztés Technikai feladatok: (X)HTML oldalak szerkesztése CSS adatbázis tervezés, megvalósítás programozás Ezekrıl

Részletesebben

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai):

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Python Változók Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Név Érték Típus Memóriacím A változó értéke (esetleg más attribútuma is) a program futása alatt

Részletesebben

Interaktív, grafikus környezet. Magasszintû alkalmazási nyelv (KAL) Integrált grafikus interface könyvtár. Intelligens kapcsolat más szoftverekkel

Interaktív, grafikus környezet. Magasszintû alkalmazási nyelv (KAL) Integrált grafikus interface könyvtár. Intelligens kapcsolat más szoftverekkel Készítette: Szabó Gábor, 1996 Az Az IntelliCorp IntelliCorp stratégiája: stratégiája: Kifinomult, Kifinomult, objektum-orientált objektum-orientált környezetet környezetet biztosít biztosít tervezéséhez,

Részletesebben

HÁZI FELADAT PROGRAMOZÁS I. évf. Fizikus BSc. 2009/2010. I. félév

HÁZI FELADAT PROGRAMOZÁS I. évf. Fizikus BSc. 2009/2010. I. félév 1. feladat (nehézsége:*****). Készíts C programot, mely a felhasználó által megadott függvényt integrálja (numerikusan). Gondosan tervezd meg az adatstruktúrát! Tervezz egy megfelelő bemeneti nyelvet.

Részletesebben

Miért is transzformáljunk modelleket? Varró Dániel

Miért is transzformáljunk modelleket? Varró Dániel Miért is transzformáljunk modelleket? Varró Dániel Mit látunk a képen? Tipikus kérdések (Hardvertervezés) Jól működik-e? 1+1 = 2? Hogyan készítsünk 8 bites összeadót 4 bites összeadóval? Hogyan készítsünk

Részletesebben

Egy Erlang refaktor lépés: Függvényparaméterek összevonása tuple-ba

Egy Erlang refaktor lépés: Függvényparaméterek összevonása tuple-ba Egy Erlang refaktor lépés: Függvényparaméterek összevonása tuple-ba Témavezető: Horváth Zoltán és Simon Thompson OTDK 2007, Miskolc Egy Erlang refaktor lépés: Függvényparaméterek összevonása tuple-ba OTDK

Részletesebben

Programozás alapjai (ANSI C)

Programozás alapjai (ANSI C) Programozás alapjai (ANSI C) 1. Előadás vázlat A számítógép és programozása Dr. Baksáné dr. Varga Erika adjunktus Miskolci Egyetem, Informatikai Intézet Általános Informatikai Intézeti Tanszék www.iit.uni-miskolc.hu

Részletesebben

INFORMATIKA 1-4. évfolyam

INFORMATIKA 1-4. évfolyam INFORMATIKA 1-4. évfolyam Célok - A számítógépes munkaszabályainak és a legfontosabb balesetvédelmi előírások megismerése. - A számítógép és perifériáinak kezelési tudnivalóinak megismerése. - Az életkoruknak

Részletesebben

V. Félév Információs rendszerek tervezése Komplex információs rendszerek tervezése dr. Illyés László - adjunktus

V. Félév Információs rendszerek tervezése Komplex információs rendszerek tervezése dr. Illyés László - adjunktus V. Félév Információs rendszerek tervezése Komplex információs rendszerek tervezése dr. Illyés László - adjunktus 1 Az előadás tartalma A GI helye az informatikában Az előadás tartalmának magyarázata A

Részletesebben

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás?

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás? Bevezetés Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések Forráskód Hibajegyzék p2p.wrox.com xiii xiii xiv xiv xvi xvii xviii

Részletesebben

Internetes alkalmazásfejlesztő képzés tematika oktatott modulok

Internetes alkalmazásfejlesztő képzés tematika oktatott modulok Internetes alkalmazásfejlesztő képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és

Részletesebben

Tartalom. Szoftverfejlesztési. Szoftver = Termék. módszertan. la Rational XDE CASE eszköz. Az előállításához technológiára van szükség

Tartalom. Szoftverfejlesztési. Szoftver = Termék. módszertan. la Rational XDE CASE eszköz. Az előállításához technológiára van szükség Tartalom 6. Unified Process & Rational Unified Process lmi a szoftverfejlesztési módszertan? lunified Process lrational Unified Process (RUP) la Rational XDE CASE eszköz lpélda BMF-NIK-SZTI Tick: Szoftver

Részletesebben

Modell alapú tesztelés mobil környezetben

Modell alapú tesztelés mobil környezetben Modell alapú tesztelés mobil környezetben Micskei Zoltán Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék A terület behatárolása Testing is an activity performed

Részletesebben

Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola

Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola ELEARNING A TANÍTÓKÉPZÉSBEN Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Az elearning-ről nagyon sokat beszéltünk az elmúlt években.

Részletesebben

Programozás módszertan p.1/46

Programozás módszertan p.1/46 Programozás módszertan Öröklődés Pere László (pipas@linux.pte.hu) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA ÉS ÁLTALÁNOS TECHNIKA TANSZÉK MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS

Részletesebben

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós március 3. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós március 3. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás (GKxB_INTM021) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2018. március 3. Függvények Mi az a függvény (function)? Programkód egy konkrét, azonosítható, paraméterezhet, újrahasznosítható blokkja Miért

Részletesebben

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Kérdő Attila, ügyvezető, INSERO Kft. EOQ MNB, Informatikai Szakosztály, HTE, ISACA 2012. május 17. Módszertanok

Részletesebben

és az instanceof operátor

és az instanceof operátor Java VIII. Az interfacei és az instanceof operátor Krizsán Zoltán Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2005. 10. 24. Java VIII.: Interface JAVA8 / 1 Az interfészről általában

Részletesebben

Rendszertervezés 4. A rendszerfejlesztés eszközei (technikák, CASE, UML) Dr. Szepesné Stiftinger, Mária

Rendszertervezés 4. A rendszerfejlesztés eszközei (technikák, CASE, UML) Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 4. A rendszerfejlesztés eszközei (technikák, CASE, UML) Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 4. : A rendszerfejlesztés eszközei (technikák, CASE, UML) Dr. Szepesné Stiftinger,

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2016. 02. 16. 1 Bonyolult rendszerekkel csak úgy tudunk dolgozni, hogy először egyszerűbb modelleket építünk, és ezeknek a segítségével megvizsgáljuk a rendszert különböző szempontokból.

Részletesebben

Java VIII. Az interfacei. és az instanceof operátor. Az interfészről általában. Interfészek JAVA-ban. Krizsán Zoltán

Java VIII. Az interfacei. és az instanceof operátor. Az interfészről általában. Interfészek JAVA-ban. Krizsán Zoltán Java VIII. Az interfacei és az instanceof operátor Krizsán Zoltán Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2005. 10. 24. Java VIII.: Interface JAVA8 / 1 Az interfészről általában

Részletesebben

Bevezetés a Programozásba II 5. előadás. Objektumorientált programozás és tervezés

Bevezetés a Programozásba II 5. előadás. Objektumorientált programozás és tervezés Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar Bevezetés a Programozásba II 5. előadás Objektumorientált programozás és tervezés 2014.03.10. Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu

Részletesebben

A Ket. végrehajtási rendeletei

A Ket. végrehajtási rendeletei ELŐADÁSOK NYOMDAKÉSZ ANYAGA A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI RENDSZER BIZTONSÁGI ANALÍZISE Krasznay Csaba, krasznay@ik.bme.hu Szigeti Szabolcs, szigi@ik.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Tartalommenedzser képzés tematika oktatott modulok

Tartalommenedzser képzés tematika oktatott modulok Tartalommenedzser képzés tematika oktatott modulok 1154-06 - Tartalommenedzser Elektronikus hírújságot tervez, szerkeszt és működtet WEB-lapok tartalmának szerkesztését, karbantartását végzi Tematikus

Részletesebben

Ellátási lánc optimalizálás P-gráf módszertan alkalmazásával mennyiségi és min ségi paraméterek gyelembevételével

Ellátási lánc optimalizálás P-gráf módszertan alkalmazásával mennyiségi és min ségi paraméterek gyelembevételével Ellátási lánc optimalizálás P-gráf módszertan alkalmazásával mennyiségi és min ségi paraméterek gyelembevételével Pekárdy Milán, Baumgartner János, Süle Zoltán Pannon Egyetem, Veszprém XXXII. Magyar Operációkutatási

Részletesebben