TI L S13. É.,,wc l : :314 `L',!_ 0. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Összegző módosító iavaslat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TI L S13. É.,,wc l : :314 `L',!_ 0. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Összegző módosító iavaslat"

Átírás

1 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága TI L S13 É.,,wc l : :314 `L',!_ 0 Összegző módosító iavaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! A Törvényalkotási bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat (a továbbiakban : HHSZ) 65. -a szerinti, az Országgyűlés által elfogadott T/465/1. számú határozati házszabályi rendelkezésekt ől való eltérésre irányuló javaslat alapján a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezésér ől szóló T/465. számú törvényjavaslathoz az alábbi összegző módosító javaslatot terjeszti el ő. 1. A bizottság a törvényjavaslat 1. -ának a következő módosítását 1. (1) E törvény hatálya a május 1. napja ésaz e törvény [hatálybalépését megel őzően] hatálybalépésének napja között kötött fogyasztói kölcsönszerződésre terjed ki. E törvény alkalmazásában fogyasztói kölcsönszerz ődésnek minősül a pénzügyi intézmény és a fogyasztó között létrejött deviza alapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott é s forintban törlesztett) vagy forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződés, pénzügy i lízingszerződés, ha annak részévé a 3. (1) bekezdése vagy a 4. (1) bekezdése szerinti kikötést is tartalmazó általános szerz ődési feltétel vagy egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel vált. (2) Az e törvényben foglalt szabályokat nem kell alkalmazni azokra a fogyasztó i kölcsönszerződésekre, amelyek teljesítésére irányuló kötelezettség megszűnt a) végtörlesztés következtében [szűnt meg ](a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló évi CXII. törvény 200/B. -ban foglaltak szerint)[.], vagy b) e törvény hatálybalépése el őtt a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenn i nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló évi CLXX. törvény alapján a fogyasztói kölcsönszerz ődés fedezetéül szolgáló ingatlannak az állam által történ ő megvásárlása következtében.

2 2 (3) Az e törvény hatálybalépése napján fennálló fogyasztói kölcsönszerz ődés esetén aze törvényben meghatározott kötelezettségek és jogosultságok azt a pénzügyi intézmény t terhelik, illetve illetik, amely e törvény hatálybalépésének napján a fogyasztó i [kölcsönszerz ődés] kölcsönszerz ődésből eredő követelések jogosultja[, ha ]. Ha e törvén y hatálybalépése napján a fogyasztói kölcsönszerz ődésből eredő követelések nem pénzügyi intézményt illetnek meg, az e törvényben meghatározott kötelezettségek és jogosultságok az t a pénzügyi intézményt terhelik, illetve illetik, amelyt őlakövetelést a nem pénzügyi intézmény megszerezte. Haa fogyasztói kölcsönszerz ődés e törvény hatálybalépésének napj a előtt [korábban] megszűnt, akkor a kötelezettségek és a jogosultságokazt a pénzügyi intézményt terhelik, illetve illetik, amely a szerződés megszűnésekor a [szerződés ]követelé s jogosultja volt. Ha a szerződés megszűnésekor a követelés jogosultja nem pénzügyi intézmény volt, az e törvényben meghatározott kötelezettségek és jogosultságok azt a pénzügyi intézményt terhelik, illetve illetik, amelyt ől a követelést a nem pénzügyi intézmény megszerezte. (4) Ha a pénzügyi intézmény végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt áll, az e törvén y szerinti kötelezettségek a végelszámolót, illetve a felszámolót terhelik. A felszámolási zárómérleg illetve végelszámolás esetében a végelszámolás időszakáról a számviteli beszámoló elkészítésére akkor kerülhet sor, ha az e törvény szerinti kötelezettsége k teljesítése megtörtént, ideértve a külön törvény szerinti elszámolási kötelezettségek teljesítésé t is. A külön törvényben és a 3._ (5) bekezdésben, illetve a 4. $ (3) bekezdésben meghatározott elszámolási kötelezettségek alapján fennálló követelésekkel összefüggő igénybejelentési határid ő a külön törvényben meghatározott időponttól kezd ődik. (5) E törvény végrehajtása érdekében a fogyasztói kölcsönszerződés jogosulti pozíciójában bekövetkezett alanyváltozásban érintett pénzügyi intézmények egymással együttműködn i kötelesek. Együttműködési kötelezettsége alapján a korábbi jogosult pénzügyi intézmény az e törvény teljesítéséhez szükséges adatokat a (3) bekezdés szerinti pénzügyi intézmény rendelkezésére bocsátja. E körben a pénzügyi intézmények egymás közötti viszonyában a banktitok megtartására vonatkozó külön törvényi kötelezettség nem áll fenn. 2. A bizottság a törvényjavaslat I. -át új (5) és (6) bekezdéssel kiegészíteni (5) A Polgári Törvénykönyvről szóló évi IV. törvény elévüléssel kapcsolatos szabályait a fogyasztói kölcsönszerz ődésb ől eredő követelések tekintetében úgy kell értelmezni, hogye követelések a kölcsönszerz ődés fennállása alatt nem évülnek el, azok elévülése a szerződés megszűnésével kezdődik. (6) Az (5) bekezdés szerinti követelés elévülése e törvény hatálybalépésének napjától a 3.$ (5) bekezdése és a 4. $ (3) bekezdése szerinti külön törvényben meghatározott id őpontig nyugszik.

3 3 3. A bizottság a törvényjavaslat 7. (2) bekezdésének a következő módosítását (2) A perben alperes a Magyar Állam, képviseletére a Polgári Törvénykönyvr ől szóló2013. évi V. törvény3 :405. (2)bekezdését kell alkalmazni. 4. A bizottság a törvényjavaslat 7. (5) bekezdésének a következő módosítását (5) A perben az idézés és a többi bírósági irat kézbesítését bírósági alkalmazott végzi. A bírósági alkalmazott a kézbesítést munkanapon 8 és 18 óra között végzi.afelek kötelese k biztosítani, hogy ebben az id őszakban az átvételre jogosult személy részére az idézés ésa többi bírósági irat kézbesíthető legyen.abírósági kézbesítő a kézbesítésről feljegyzést készít, melynek minden esetben tartalmaznia kell a bíróság nevét, a bírósági irat kézbesítésének időpontját (év, hónap, nap, óra, perc pontossággal), a bírósági ügy számát és a bírósági alkalmazott aláírását. Ha a kézbesítés eredményes, a feljegyzésnek tartalmaznia kell az átvev ő aláírását is. Ha a kézbesítést az átvev ő megtagadta, a feljegyzésnek tartalmaznia kell enne k tényét is. Ha a kézbesítés els ő alkalommal azért eredménytelen, mert azt az átvételre jogosult személy nem vette át, a feljegyzésnek tartalmaznia kell ennek tényét is. Ha az átvételre jogosult személy az idézést és a többi bírósági iratot nem vette át, a bírósági kézbesít őneka kézbesítést az els ő kézbesítéstől számított legalább egy óra elteltével ismételten meg kell kísérelnie, az els ő kézbesítés szabályainak alkalmazásával. Ha az átvételre jogosulta kézbesítést megtagadta, a kézbesítés napján kézbesítettnek kell tekinteni az idézést és a több i bírósági iratot. Ha az átvételre jogosult az iratot nem veszi át, a kézbesítés másodi k megkísérlését követő napon kézbesítettnek kell tekinteni az idézést és a többi bírósági iratot. Akézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelem el őtedesztésének nincs helye. 5. A bizottság a törvényjavaslat 7. (7) bekezdésének a következ ő módosítását (7) A perben nincs helye a) beavatkozásnak, b) keresetváltoztatásnak, c) viszontkeresetnek, d) szünetelésnek, e) a Pp. 104/A. (1) bekezdése alkalmazásának, fi a Pp. 121/A. (1) (3) bekezdése alkalmazásának, g) bírósági meghagyás kibocsátásának, h) hiánypótlásnak= i) csatlakozó fellebbezésnek és csatlakozó felülvizsgálati kérelemnek, j) a Pp. XXVIII. fejezete alkalmazásának.

4 4 6. A bizottság a törvényjavaslat 8. (1) bekezdésének a következő módosítását 8. (1) A pénzügyi intézmény 6. szerinti polgári peres eljárást megindító keresetlevelének ha a per tárgyát képező ÁSZF kikötést a) deviza alapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett) hitel- vagy kölcsönszerz ődés, pénzügyi lízingszerződés esetén alkalmazták,az e törvény hatálybalépését ől számított harminc napon belül b) forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződés, pénzügyi lízingszerződés esetén alkalmazták, az e törvény hatálybalépését követ ő kilencvenedik és százhuszadik nap közöt t kell a bírósághoz beérkeznie, [e] a határidő jogveszt ő. 7. A bizottság a törvényjavaslat 8. (3) bekezdésének a következő módosítását (3) A pénzügyi intézménynek egy keresetlevélben kell kérnie az általa alkalmazot t valamennyi ASZF 4. (1) bekezdése szerinti szerződéses kikötései érvényességének megállapítását. A keresetlevélben azt az időszakot is meg kell jelölni, amely alatt a pénzügy i intézmény a szerz ődéses kikötést alkalmazta. 8. A bizottság a törvényjavaslat 8. (5) bekezdésének a következő módosítását (5) A keresetlevélhez a Pp (2) és (3) bekezdésében meghatározottak mellett csatolni kell a (3) bekezdés szerinti ASZF-ek egy okiratba foglalt azon kivonatát, amely kizárólag azokat a szerződéses kikötéseket tartalmazza, amelyek tekintetében a pénzügyi intézmény az érvényesség megállapítását kéri, a szerződéses kikötések esetén meg kell jelölni azt az időszakot, amely alatt a pénzügyi intézmény a szerződéses kikötést alkalmazta. A kivonatban az egyes szerződéses feltételek mellett fel kell tüntetni azon tényeket és bizonyítékokat, amelyek a pénzügyi intézmény szerint megalapozzák a kereseti kérelemben foglaltakat. A keresetlevélhez továbbá elektronikus adathordozót kell csatolni, amely tartalmazza a keresetlevélnek és mellékleteinek informatikai eszköz alkalmazásával megszerkesztet t változatát. 9. A bizottság a törvényjavaslat 10. -át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (5) Ha a fél vagy képviselője a tárgyalási határnapot hibáján kívül mulasztja el és ezért i azolási kérelemmel él kérelmét le. kés őbb az elmulasztott határna. ot követő első munkanapon terjesztheti elő. Az igazolási kérelmet elutasító végzés ellen az igazolási kérele m el őterjesztője három napon belül élhet fellebbezéssel. A fellebbezést a bíróság egy munkanapon belül a fellebbez ő fél ellenfele észrevételeinek beszerzése nélkül terjeszti fe l a másodfokú bírósághoz. A másodfokú bíróság a fellebbezést a felterjesztést ől számított három napon belül bírálja el.

5 5 10. A bizottság a törvényjavaslat 11. (2) bekezdésének a következő módosítását (2) Ha a bíróság azt állapítja meg, hogy a pénzügyi intézmény által tisztességesnek tartot t szerződéses kikötés nem felel meg a 4. (1) bekezdés szerinti bármelyik feltételnek, és ezérta [megállapítja, hogy] a szerződéses kikötés tisztességtelen [és ezért érvénytelen], a keresetet elutasítja. 11. A bizottság a törvényjavaslat 13. (6) bekezdésének a következő módosítását (6) A bíróság a tárgyalást legkésőbb az iratoknak a másodfokú bírósághoz érkezését ől számított [nyolcadik] tizenötödik napra tűzi ki. 12. A bizottság a törvényjavaslat 14. (3) bekezdésének a következő módosítását [(3)] (2) Ha a másodfokú bíróság az ítélet kihirdetését elhalasztotta, a már írásba foglal t ítéletét a jelenlévő feleknek nyomban kézbesíti és ezt a jegyzőkönyvben is feltünteti. 13. A bizottság a törvényjavaslat 15. -ának a következő módosítását (5) [Az eljárást befejez ő határozatot is a Kúria kézbesíti a feleknek.] A Kúriaa felülvizsgálati kérelmet tárgyaláson kívül bírálja el, kivéve ha a Kúria a felülvizsgálat i kérelemnek tárgyaláson való elbírálását tartja szükségesnek. A Kúria ha a felülvizsgálat i kérelemnek tárgyaláson való elbírálását tartja szükségesnek a tárgyalást legkés őbb az iratoknak a Kúriához érkezését ől számított nyolcadik napra tűzi ki. A tárgyalást úgy kell kitűzni, hogy a felülvizsgálati kérelemnek az ellenfél részére való kézbesítése a tárgyalá s napját legalább három nappal megelőzze. (6) A felülvizsgálati eljárást befejező határozatot kivéve, ha annak kihirdetését a Kúri a elhalasztotta annak meghozatalától számított legkés őbb nyolc napon belül kell írásb a foglalni, és azt a Kúria három napon belül kézbesíti a feleknek. Ha a Kúria az első- vagy másodfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasítja, az írásba foglalást követ ő három napon belül megküldi az iratokat a bíróságnak. Ha a Kúria az ítélet kihirdetését elhalasztotta, a már írásba foglalt ítéletét a jelenlévő feleknek nyomban kézbesíti és ezta jegyz őkönyvben is feltünteti. 14. A bizottság a törvényjavaslat 16. -ának a következő módosítását 16. A bíróság a külön törvényben meghatározott intézkedésig, de legkés őbb december 31. napjáig hivatalból felfüggeszti [annak a pernek] [kivéve] a 6. alcímben szabályozott [pernek] per kivételével azt a peres eljárást [a tárgyalását], amelynek a tárgya részben

6 6 vagy egészben a 3. (1) bekezdésevagy 4. (1) bekezdése szerinti szerz ődéses kikötés, illetve amely pert az ilyen szerződéses kikötésen is alapuló követelés érvényesítése iránt a pénzügyi intézmény indított a fogyasztóval szemben. A bíróság a felfüggesztés tárgyában tárgyaláson kívül is határozhat. Az eljárás felfüggesztésére a Pp ában foglaltakat megfelelően alkalmazni kell azzal, hogy a felfüggesztést elrendel ő bírósági határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. 15. A bizottság a törvényjavaslat 17. (3) bekezdésének a következő módosítását (3) A kölcsönszerz ődésen alapuló követelések behajtása iránt folyamatban lév ő (vagy a kölcsönszerződésből eredő követelés behajtása érdekében bekapcsolódással [zálogjogosult bekapcsolódásával] indult) végrehajtási eljárásokban a (4), (7), [és] (8) és (10) bekezdésben foglalt kivétellel a külön törvényben meghatározott időpontig eljárás i cselekmény, intézkedés nem foganatosítható, a felek és egyéb érdekeltek által tett nyilatkozatok is hatálytalanok; eddig az időpontig minden határidő megszakad, azt követ ően a határidő újra kezdődik. A végrehajtási ügyet a végrehajtónak szünetel ő ügyként kell nyilvántartania, ha a végrehajtási ügyben eljárási cselekmény vagy intézkedé s foganatosítására e törvény alapján nem kerül sor. 16. A bizottság a törvényjavaslat 17. (5) bekezdésének a következ ő módosítását (5) Ha a (3) bekezdésben meghatározott követelés behajtásán kívül más követelés behajtására is indult [vagy a (3) bekezdésben meghatározott követelés behajtásán kívül más követelés behajtása iránt bekapcsolódással indult]végrehajtás az adóssal szemben, ezekben a végrehajtási eljárásokban a fedezetként meghatározott vagyontárgy vonatkozásában a vagyontárgy lefoglalásával összefügg ő, valamint a (4) bekezdésben meghatározott eljárás i cselekmények kivételével a külön törvényben meghatározott id őpontig intézkedések, eljárási cselekmények nem foganatosíthatóak. 17. A bizottság a törvényjavaslat 17. (7) és (8) bekezdésének a következő módosítását (7) A végrehajtást kérő, illetve az adós kérheti annak megállapítását, hogy a kölcsönszerz ődésben nem szerepel a 3. (1) bekezdése, illetve a 4. (1) bekezdése szerinti szerz ődéses kikötés. A kérelmet a végrehajtónál kell benyújtani, aki azt elbírálás végett az ügy irataival együtt beterjeszti a végrehajtást [elrendel ő]foganatosító bíróságho z [(közjegyzőhöz)]. A kérelmet legkés őbb e törvény hatálybalépését ől számított [30] 120 napon belül kell benyújtani vagy ajánlott küldeményként postára adni. A kérelmet a végrehajtást [elrendelő]foganatosító bíróság a végrehajtási kifogás elbírálásának szabályai szerint bírálj a el.

7 7 (8) Ha a végrehajtást [elrendel ő]foganatosító bíróság [(közjegyző)] azt állapítja meg, hogy a kölcsönszerződésben nem szerepel a 3. (1) bekezdés, illetve a 4. (1) bekezdés szerinti szerz ődéses kikötés, akkor végzéssel határoz arról, hogy a végzés joger őre emelkedését követően a (3) (6) bekezdés nem alkalmazható és az eljárási cselekmények, intézkedése k foganatosításának van helye ; a megszakadt határid ők a végzés jogerőre emelkedését követően kezd ődnek újra. 18. A bizottság a törvényjavaslat 17. -át új (9) és (10) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (9) Ha e törvény hatálybalépése napján a kölcsönszerz ődésen alapuló követelés behajtása iránt indult végrehajtás azért szünetel, mer t a) az adós részére részletfizetést engedélyeztek vagy b) a letiltás előjegyzését a munkáltató (a járandóságot folyósító szerv) igazolta és más intézkedésre nincs lehetőség vagy nincs szükség, az adós a végrehajtónál kérheti a (3) bekezdés alkalmazását. (10) E törvény rendelkezései nem akadályozzák azt, hog y a) az adós megfizesse a követelés összegét vagy b) a követelés megsz űnésének és csökkenésének bejelentésére, valamint a követelé s megszűnésével és csökkenésével kapcsolatos eljárási cselekmények és intézkedések megtételére, foganatosítására kerüljön sor. 19. A bizottság a törvényjavaslat 10. alcím címének a következ ő módosítását 10. Záró és átmeneti rendelkezése k 20. A bizottság a törvényjavaslat 19. -ának a következő módosítását 19. W Ez a törvény a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel a kihirdetését követő napon léti hatályba. (2) Az a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba. 21. A bizottság a törvényjavaslatot új 20. -sal kiegészíteni 20. A pénzügyi intézmény fogyasztói kölcsönszerződések tekintetében e törvény hatályba lépésének napjától nem jogosult egyoldalú kamatemelésre, költségemelésre vagy díjemelésre mindaddig, amíg az érintett ASZF tisztességességét az illetékes bíróság joger ősen meg nem állapítja, tekintet nélkül arra, hogy a pénzügyi intézmény a Hpt (8) bekezdés szerint

8 8 egyoldalú kamatemelésre, költségemelésre vag_ydíjemelésre vonatkozó hirdetményt tett-e közzé. 22. A bizottság a törvényjavaslatot új 21. -sal kiegészíteni 21. Amennyiben a pénzügyi intézmény június 17-ét megelőzően tette közzé a Hpt (8) bekezdés szerint egyoldalú kamatemelésre, költségemelésre vagy díjemelésre vonatkozó hirdetményt, és az abban foglalt, tervezett egyoldalú kamatemelés, költségemelé s vagydíjemelés június 16-át követően, de legkés őbb e törvény hatálybalépésének napján hatályba lépett, és a) a módosítás után még nem került sor törlesztésre, úgy a pénzügyi intézmény a módosítást nem érvényesíti a fizetendő törlesztőrészletben és a hirdetményt visszavonja ; b) a módosítás után már sor került törlesztésre, úgy a módosítás miatti törleszt őrészlet növekedést az ügyfél számláján e törvény hatálybalépését követő harmadik munkanapon jóvá kell írni és a hirdetményt vissza kell vonni. INDOKOLÁS 1. A törvényjavaslat 1. (1) bekezdése szövegének kiegészítése a szabályozá s tartalmának változtatása nélkül az egyértelmű, egységes jogalkalmazást segíti elő. Magyarország május 1. napján csatlakozott az Európai Unióhoz, az EU jo g alkalmazására vonatkozó elvek és az Európai Unió Bírósága jogértelmezésének kötelező ereje ettől az időponttól érvényesülnek a magyar jogrendszerben, valamint a fogyasztókkal kötött szerz ődésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekr ől szóló 93/13/EGK irányelv európai uniós jogi min őségében is ett ől az id őponttól érvényesül, aminek az Európai Unió Bírósága által adott értelmezését vette alapul a Kúria irányadó jogegységi határozata. A törvényjavaslat 1. (2) bekezdésének módosítása a végtörlesztés esetkörén kívül a fogyasztói kölcsönszerződések fedezetéül szolgáló lakóingatlanok Nemzeti Eszközkezelő által az állam javára való megvásárlásával záruló esetét is kiemeli a törvény hatályával érintett fogyasztói kölcsönszerz ődések köréb ől, feltéve, hogy az ingatlan megvásárlása e törvény hatálybalépése el őtt megtörtént. A hiteladós ebben az esetben ugyan nem kedvez ő árfolyamon történő hiteltörlesztéssel szüntette meg teljesítési kötelezettségét és rendezte tartozását, hanem az állam segítségével, sajáto s törvényi feltételek szerint, de ez az esetkör sem indokolja (a végtörlesztéshe z hasonlóan), hogy az e kedvezményes lehet őséget igénybe vett fogyasztó által kötött szerz ődéssel lezárt jogviszonyra is kiterjedjen a törvényjavaslat hatálya. Az 1. (3) bekezdés szövegpontosítása annak egyértelm űsítését szolgálja, hogy a fennálló fogyasztói kölcsönszerződések esetén az e törvényben meghatározot t kötelezettségek és jogosultságok azt a pénzügyi intézményt terhelik, illetve illetik, amely a törvény hatálybalépésének napján, vagy ha a szerz ődés már megszűnt, úgy a szerz ődés megszűnésekor a fogyasztói kölcsönszerz ődésből eredő követelések tekintetében jogosulti pozícióban van, vagy a szerz ődés megszűnésekor ilye n pozícióban volt. A módosító javaslat számol azzal a lehet őséggel is, hogy a törvén y hatálybalépése napján vagy a szerződés megszűnésekor a követeléssel már olyan személyek rendelkeznek, amelyek nem minősülnek pénzügyi intézménynek. Erre az

9 9 esetre a fogyasztók érdekeinek feltétlen biztosítása érdekében a javaslat úg y rendelkezik, hogy a fogyasztói kölcsönszerz ődésből származó kötelezettségek azt a pénzügyi intézményt terhelik, illetve a jogok azt a pénzügyi intézményt illetik meg, amelytől a törvény hatálybalépése illetve a szerződés megszűnése időpontjában a követeléssel rendelkező nem pénzügyi intézmények a követeléseket megszerezték. A törvényjavaslat kiegészítése szükséges a következ ők miatt [1. új (4) bekezdése]. A törvény hatályba lépésekor folyamatban lév ő, a pénzügyi intézmény jogutód nélküli megszüntetésére irányuló eljárásokban a pénzügyi intézmény törvénye s képviselője (végelszámoló, felszámoló) teljesíti az e törvényben meghatározot t kötelezettségeket. Tekintettel arra, hogy mind az árfolyamrés rendezésével, min d pedig a semmis egyoldalú szerz ődésmódosítással összefüggő elszámolási kötelezettségre vonatkozóan külön törvény kerül megalkotásra, mindaddig a zárómérleget, illetve végelszámolás esetében a végelszámolás időszakáról készítendő számviteli beszámolót nem lehet elkészíteni. 2. Lásd a T/465/7. számú módosító javaslat indokolását. 3. A törvényjavaslat célja, hogy a Magyar Államot a perben a Polgári Törvényköny v szabályai szerint az állami vagyon felügyeletéért felelő miniszter képviselje ; a módosítás célja a képvisel ő személyének egyértelművé tétele. 4. A javaslat célja, hogy pontos és részletes eljárási szabályokat adjon a bírósági alkalmazott kézbesítésére. A javaslat rögzíti, hogy a kézbesítésre milyen id őszakban, milyen kézbesítési rend betartásával kerülhet sor. 5. A speciális polgári peres eljárás jellegéb ől adódóan nem indokolt a csatlakoz ó fellebbezés és csatlakozó felülvizsgálati kérelem lehet őségének biztosítása, ezért azt a javaslat kizárja. A javaslat ugyancsak kizárja az elektronikus kommunikáci ó szabályainak alkalmazását (Pp. XXVIII. fejezet). 6. A törvényjavaslat jelenlegi szabálya szigorú eljárási határid őkhöz köti a pere s eljárások lefolytatását, melyből adódóan valamennyi per egy id őben indulna meg é s folyna. Az ügyteher id őbeni, ésszer ű elosztása érdekében a javaslat a peres eljárá s megindítására két határid őt ad A törvényjavaslat kiegészítésével rögzítésre kerülne, hogy a keresetlevélben azt az id őszakot is meg kell jelölni, amely alatt a pénzügyi intézmény a szerz ődéses kikötést alkalmazta; s ezt az ÁSZF kivonatában is meg kell jelölni. 9. A törvényjavaslat kiegészítésének célja, hogy a tárgyalási határnap elmulasztása miatt legyen helye igazolásnak ; ennek hiányában ugyanis az sem élhetne igazolás i kérelemmel, akinél a mulasztás hibáján kívül következett be. Annak érdekében ugyanakkor, hogy ez ne járjon az eljárás elhúzódásával, a javaslat szigorú határid őket határoz meg. 10. A javaslat célja, annak egyértelművé tétele mely a Pp. szabályaiból egyéként i s következik, hogy amennyiben a kereset nem alapos (azaz a kikötés tisztességtelen), a bíróság a keresetet elutasítja. 11. A törvényjavaslat 13. (6) bekezdésének módosítása azt a célt szolgálja, hogy a bíróságnak kellő ideje legyen a várhatóan egy időben, nagy számban érkez ő fellebbezések esetében a tárgyalás kit űzésére; értelemszerűen a bíróságnak a tárgyalást akként kell kitűzni, hogy a 13. (4) bekezdésében írt 30 napos határid ő tartható legyen. 12. Szövegpontosító javaslatot tartalmaz. 13. A javaslat a felülvizsgálati kérelem tárgyaláson kívüli elbírálásának főszabályából indul ki, s azt annyiban szigorítja az általános szabályokhoz képest, hogy tárgyalá s tartására csak akkor ad lehet őséget, ha a Kúria azt szükségesnek tartja. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat szerint a Kúriának a felülvizsgálati eljárást harminc nap

10 1 0 alatt kell lefolytatnia, a javaslat a tárgyalás kitűzése tekintetében állapít meg a z általánostól eltérő határidőket. Hasonlóan a másodfokú eljáráshoz a felülvizsgálat i eljárás során is szükséges a felülvizsgálati eljárást befejező határozat kézbesítésére vonatkozó szabályokat rögzíteni. Ugyancsak szükséges az iratok alsóbb fokú bírósá g számára történő megküldésére vonatkozó szabályokat rögzíteni arra az esetre, ha a Kúria az els ő- vagy másodfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalár a utasítja, az új eljárás miel őbbi lefolytathatósága érdekében. 14. Tekintettel arra, hogy a polgári perrendtartás szabályai szerint csak a per tárgyalás a függeszthet ő fel ugyanakkor a cél az érintett peres eljárások vonatkozásában az, hogy azok haladéktalanul felfüggesztésre kerüljenek és ne kelljen feleslegesen a mé g ki nem tűzött ügyekben tárgyalást tartani a javaslat a peres eljárás felfüggesztésér ő l rendelkezik, akként, hogy lehet ővé teszi az eljárás tárgyalás tartása nélküli felfüggesztését. Fontos az is, hogy a törvényjavaslat rögzítse, hogy az eljárás felfüggesztése meddig tart, ezért a javaslat akként rendelkezik, hogy az legkésőbb december 31. napjáig tarthat. Tekintettel arra, hogy a felfüggesztésr e vonatkozóan nincs mérlegelési joga a bíróságnak a javaslat kizárja a fellebbezé s lehetőségét A javaslat az egyértelmű jogalkalmazás érdekében, tartalmi változtatás nélkül pontosítja a 17. (3) és (5) bekezdését, s egyértelm űen rögzíti, hogy a (3), illetve az (5) bekezdés szabálya mely bekapcsolódással indult ügyekre vonatkozik. A javaslat az egyértelmű jogalkalmazás érdekében, tartalmi változtatás nélkül pontosítja a 17. (3) és (5) bekezdését, s egyértelm űen rögzíti, hogy a (3), illetve az (5) bekezdé s szabálya, mely bekapcsolódással indult ügyekre vonatkozik. A törvényjavaslat szabályainak kiegészítése azért is szükséges, hogy a végrehajtók megfelel ően tudják kezelni nyilvántartásukban azokat az ügyeket, melyekre e törvényjavaslat vonatkozik, a javaslat ezért rögzíti, hogy noha ezek az eljárások ne m szünetelnek, nyilvántartani azokat szünetelő ügyként kell. 17. A törvényjavaslat 30 napot biztosítana arra, hogy a végrehajtást kér ő vagy az adós bejelentse, hogy nem olyan követelés behajtása a végrehajtás célja, melyeket e törvényjavaslat érint. A cél támogatandó, azonban a 30 napos határidő túlzottan kevés időt biztosít a feleknek eljárási jogaik gyakorlására, így indokolt, hogy err e legalább 120 napot engedjen a törvényjavaslat. A javaslat továbbá a törvényjavaslat szabályait annyiban módosítja, hogy a (7) és (8) bekezdésben írt eljárás lefolytatásá t a végrehajtást elrendel ő bíróság helyett a végrehajtást foganatosító bíróságho z telepíti. Ennek indoka elsődlegesen az, hogy éppen a foganatosítás körében, a végrehajtási cselekmények folytatására születhet döntés, másrészt, hogy a végrehajtási kifogás elbírálása is e bírósághoz tartozik, így a végrehajtási kifogá s szabályainak alkalmazására is zökkenőmentesen kerülhet sor. 18. Annak érdekében, hogy a szabályozás a szükséges körben lehet őséget biztosítson az adós számára arra, hogy a számára kedvez őbb eljárásrendben kerüljön sor a végrehajtásra, a törvényjavaslat szabályai kiegészítésre kerülnek. Egyes végrehajtás i ügyek bár nincsenek folyamatban, hanem ügyviteli befejezéssel befejezésre kerülnek, azonban ezekben az ügyekben is el őfordulhat, hogy a teljesítés tovább történi k (részletfizetés, munkabér letiltás) ; ezekben az ügyvitelileg befejezett ügyekben i s lehetővé kell tenni az adós döntésétől függ ően, hogy ezek a cselekmények is megakadjanak.

11 1 1 Ugyancsak az adósok rendelkezési jogának tiszteletben tartása érdekében szüksége s lehetőséget biztosítani arra, hogy az adós választása szerint megfizethesse a követelést, s ezáltal a végrehajtás alól szabaduljon ; ha az adós e szabály alapján a végrehajtást kérőnek teljesít, az értelemszerűen nem jelenti azt, hogy a pénzügy i intézmény mentesülne az elszámolási kötelezettsége alól A módosító indítvány rendezi azon fogyasztói kölcsönszerződések helyzetét, melyek tekintetében egyoldalú szerz ődésmódosításra került vagy kerülne sor a Kúri a jogegységi határozathozatalát követően, mivel a Kúria döntése alapján az egyoldal ú szerződésmódosítás lehet őségét tartalmazó ASZF-ek tekintetében vélelmezni kell a tisztességtelenséget. Budapest, július 3. Dr. Gulyás Gergely elnök

OptiJUS Opten Kft. I 2014. évi XXXVIII. törvény. 2014.7.26. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék. 1. Általános rendelkezések 1

OptiJUS Opten Kft. I 2014. évi XXXVIII. törvény. 2014.7.26. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék. 1. Általános rendelkezések 1 OptiJUS Opten Kft. I 2014. évi XXXVIII. törvény 2014. évi XXXVIII. törvény a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések

Részletesebben

2014. évi XXXVIII. törvény

2014. évi XXXVIII. törvény 2014. évi XXXVIII. törvény a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről 1 A Kúria 2/2014. számú PJE határozatából

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XXXVIII. törvény - a Kúriának a pénzügyi intézmények 2. oldal (3) Az e törvény hatálybalépése napján fennálló fogyasztói

Magyar joganyagok évi XXXVIII. törvény - a Kúriának a pénzügyi intézmények 2. oldal (3) Az e törvény hatálybalépése napján fennálló fogyasztói Magyar joganyagok - 2014. évi XXXVIII. törvény - a Kúriának a pénzügyi intézmények 1. oldal 2014. évi XXXVIII. törvény a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi

Részletesebben

Országgles Hivatal a. Ir-ománysz :r. ijiig57((( Érkezett : M évi... törvény

Országgles Hivatal a. Ir-ománysz :r. ijiig57((( Érkezett : M évi... törvény Ir-ománysz :r. Országgles Hivatal a ijiig57((( Érkezett : 2014.1M 0.9. 2014. évi... törvény a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerz ődéseire von a jogegységi határozatával kapcsolatos

Részletesebben

Országgy űlés Hivatal a Irományszám : Érkezett : 2018 MÁJ 0 9 ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL Ő. Törvényjavasla t. Dr. Kövér Lászl ó az Országgyűlés elnökének

Országgy űlés Hivatal a Irományszám : Érkezett : 2018 MÁJ 0 9 ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL Ő. Törvényjavasla t. Dr. Kövér Lászl ó az Országgyűlés elnökének Országgy űlés Hivatal a Irományszám : Érkezett : 2018 MÁJ 0 9 ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL Ő Törvényjavasla t Dr. Kövér Lászl ó az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az Alaptörvény 6. cikk (1)

Részletesebben

1! 7'4 S:2i? 6. 2014. évi... törvény. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény a következ ő 3038. -sal egészül ki :

1! 7'4 S:2i? 6. 2014. évi... törvény. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény a következ ő 3038. -sal egészül ki : trom~ínyszarn~ 1! 7'4 S:2i? 6. ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Képviselői önálló indítvány 2014. évi... törvény a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításáró

Részletesebben

Fogyasztói kölcsönszerződésből eredő végrehajtások szüneteltetése

Fogyasztói kölcsönszerződésből eredő végrehajtások szüneteltetése Wimmer Éva Fogyasztói kölcsönszerződésből eredő végrehajtások szüneteltetése A tisztességtelen egyoldalú kamatváltoztatások és a deviza alapú hiteleknél alkalmazott tisztességtelen árfolyamrés rendezéséről

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! egyes adminisztratív kötelezettségek megszüntetésével összefüggő törvénymódosításokról

Tisztelt Elnök Úr! egyes adminisztratív kötelezettségek megszüntetésével összefüggő törvénymódosításokról Országgyűlés Hivatal a Irományszám : Érkezett: 2016 ÁPR 21. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Összegző módosító javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! A Törvényalkotási

Részletesebben

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület összefoglalója az új devizahiteles jogszabályokról

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület összefoglalója az új devizahiteles jogszabályokról A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület összefoglalója az új devizahiteles jogszabályokról 2014. július 18-án került kihirdetésre a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire

Részletesebben

Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr!

Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ttomá űy8 c(sp : Érkezett : T) 2015 NOV 2 7 ó 4o 6 [ 2 Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

Budapest, december

Budapest, december Ellenj egyezte : ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ORSZÁGGYÜLÉS HIVATALA Érkezett : 2009 DEC 1 6. T/11332/6. szám ú EGYSÉGES JAVASLAT A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. évi törvény módosításáról szóló

Részletesebben

Iromány száma : T/12923/ 6 Benyújtás dátuma : december 1. n. 'ti: 1 CL, :I,. ', 'í

Iromány száma : T/12923/ 6 Benyújtás dátuma : december 1. n. 'ti: 1 CL, :I,. ', 'í Iromány száma : T/12923/ 6 Benyújtás dátuma : 2016. december 1. Az Országgy űlé s Törvényalkotási bizottsága n. 'ti: 1 CL, :I,. ', 'í Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Benyújtó : Dr. Gulyás

Részletesebben

Végrehajtás korlátozása iránti kérelem

Végrehajtás korlátozása iránti kérelem Végrehajtás korlátozása iránti kérelem Alulírott adós előadom, hogy önálló bírósági végrehajtó előtt számon végrehajtás folyik velem szemben. A végrehajtást kérő: Álláspontom szerint a végrehajtást kérő

Részletesebben

2010. évi törvény. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosítása

2010. évi törvény. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosítása Országgyűlés Hivatala iroi áfr5 ^ám.i 1.7 ]- Lrk~ett : 2010 `OK i 2 6. 2010. évi törvény egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek a nehéz helyzetbe került lakáscélú hitel t felvevőfogyasztók megsegítése érdekében

Részletesebben

:mányazám : Országgy űlési képvisel ő. Érkezett : 2017 MARC 02. Kereszténydemokrata Néppárt Országgyűlési Képvisel őcsoport

:mányazám : Országgy űlési képvisel ő. Érkezett : 2017 MARC 02. Kereszténydemokrata Néppárt Országgyűlési Képvisel őcsoport t, zóggy űiés Hivatala Országgy űlési képvisel ő :mányazám : T/a 4 ~.g8 Érkezett : 2017 MARC 02. Kereszténydemokrata Néppárt Országgyűlési Képvisel őcsoport Kövér László úr az Országgyűlés elnöke részére

Részletesebben

Országg y űlés. Érkezett : 1416 ÁPR 1 Q. Tisztelt Elnök Úr!

Országg y űlés. Érkezett : 1416 ÁPR 1 Q. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága Országg y űlés ' om Hivatala :nysz $m : Érkezett T ^ cc 6 ' : 1416 ÁPR 1 Q Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés

Részletesebben

A évi XXXVIII. törvény alkalmazásának gyakorlati problémai a végrehajtás. foganatosítása során figyelemmel évi XL. törvény rendelkezéseire

A évi XXXVIII. törvény alkalmazásának gyakorlati problémai a végrehajtás. foganatosítása során figyelemmel évi XL. törvény rendelkezéseire A 2014. évi XXXVIII. törvény alkalmazásának gyakorlati problémai a végrehajtás foganatosítása során figyelemmel 2014. évi XL. törvény rendelkezéseire Szerzők: dr. Soós Eszter Zahoránszkyné dr. Ungvári

Részletesebben

а Kúriának а pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerz ődéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdése k rendezéséről

а Kúriának а pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerz ődéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdése k rendezéséről MAGYARORSZÁG KORMÁNYA Оmаgg Y ü 1és Hivгu :a 6.[" rк~e,~te 2014 JuN 27. T/.... számú törvényjavaslat а Kúriának а pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerz ődéseire vonatkozó jogegységi határozatával

Részletesebben

DEVIZA ALAPÚ KÖLCSÖNSZERZŐDÉS A TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS ELJÁRÁSJOGI KÖVETKEZMÉNYE

DEVIZA ALAPÚ KÖLCSÖNSZERZŐDÉS A TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS ELJÁRÁSJOGI KÖVETKEZMÉNYE DEVIZA ALAPÚ KÖLCSÖNSZERZŐDÉS A TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS ELJÁRÁSJOGI KÖVETKEZMÉNYE Az egyoldalú kamat-, költség, díjemelés lehetőségét a pénzügyi intézmény számára lehetővé tevő szerződéses kikötés érvénytelensége

Részletesebben

1. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi XLIX. törvény módosítása

1. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi XLIX. törvény módosítása Orsifcggyíűiés Hivatala irományezám : ' l4 k o 'l 5.---2 í gy' 1, Érkezett : 2015 DEC 0 2015. évi... törvény a cs ődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a bírósági

Részletesebben

Urs 24ggyí,léy Hivatali. i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot. Módosító rendelkezések 11.

Urs 24ggyí,léy Hivatali. i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslatot. Módosító rendelkezések 11. Országgyűlési Képviselő Urs 24ggyí,léy Hivatali i1 2,~ ; g, íatutt c009mac23. l )! Módosító iavasla t Dr. Szili Katalin asszonynak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A Házszabály

Részletesebben

2016. évi... törvény

2016. évi... törvény Országgy űlés Hivatal a Irományszám : 7( A A C g g Érkezett : 2016 AUG 1 O. 2 2016. évi... törvény a tőkepiac stabilitásának er ősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről szóló 2015. évi

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett : 2016 JÚN 06.

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett : 2016 JÚN 06. Országgy űlés Hivatala Irományszám : I(,o 39 01 Aj, Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett : 2016 JÚN 06. Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

oví Iés Hiv h'óozny tám:,i A,? 9 Éi1c tett: 2013 NCV évi... törvény

oví Iés Hiv h'óozny tám:,i A,? 9 Éi1c tett: 2013 NCV évi... törvény oví Iés Hiv h'óozny tám:,i A,? 9 ale Éi1c tett: 2013 NCV ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISEL Ő Képvisel ői önálló indítvány 2013. évi... törvény a devizahitelesek megsegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáró

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 171. szám 23917

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 171. szám 23917 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 171. szám 23917 A Magyar Nemzeti Bank elnökének 54/2014. (XII. 10.) MNB rendelete а pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen szerződéses kikötéseire

Részletesebben

FIZETÉSI MEGHAGYÁS. A fizetési meghagyás kibocsátásának esetei

FIZETÉSI MEGHAGYÁS. A fizetési meghagyás kibocsátásának esetei FIZETÉSI MEGHAGYÁS A fizetési meghagyás szabályozása 2010. július 1.-től jelentősen átalakult. A legalapvetőbb változás az, hogy bizonyos kivételekkel a bíróság helyett közjegyző előtt érvényesíthető a

Részletesebben

Iromány száma: T/617. Benyújtás dátuma: :17. Parlex azonosító: G334G4D90001

Iromány száma: T/617. Benyújtás dátuma: :17. Parlex azonosító: G334G4D90001 Iromány száma: T/617. Benyújtás dátuma: 2018-06-18 16:17 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: G334G4D90001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból 1. A polgári eljárásjog alapfogalmai: peres- ill. nem peres eljárás, az eljárás alanyai, tárgya, célja, a bírósági út. 2. A polgári eljárásjog helye a jogrendszerben,

Részletesebben

T/6768/18. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k. ajánlás a

T/6768/18. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k. ajánlás a T/6768/18. szám ORSZÁCG Y 1J lyé 7 _ 1 Tr l. Érkezett: 2008 DEC 1 5. Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k ajánlás a a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a

Részletesebben

2016. évi... törvén y

2016. évi... törvén y Országgy űlés Hivatal a Irományszám : T ( Érkezett: 2016 FEBR 26. 2016. évi... törvén y a Polgári Törvénykönyvr ől szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefügg ő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekr

Részletesebben

u~es Hivatala arományszámm y C k, 8 I A 4-- Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Egységes javaslat

u~es Hivatala arományszámm y C k, 8 I A 4-- Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Egységes javaslat u~es Hivatala arományszámm y C k, 8 I A 4-- Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett: 2015' JÚN 0 8. f Egységes javaslat Kövér.László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA Érkezett : 2008 DEC 2 3,

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA Érkezett : 2008 DEC 2 3, ORSZÁGGYÜLÉS HIVATAL. MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA Érkezett : 2008 DEC 2 3, T/8381. számú törvényjavasla t a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvénye k módosításáról Előadó: Dr. Veres

Részletesebben

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható.

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható. A kis értékű követelések európai eljárása 1. A vonatkozó Európai Uniós jogszabály A határokon átnyúló, kis értékű fogyasztói és kereskedelmi követelések egyszerűsített és gyorsított elbírálására vonatkozó

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :29. Parlex azonosító: FG8Z5REP0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :29. Parlex azonosító: FG8Z5REP0001 Iromány száma: T/16758. Benyújtás dátuma: 2017-07-31 16:29 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: FG8Z5REP0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

2011. évi... törvény

2011. évi... törvény ,,; 5 tiiva~ata ysr~rri.-~ ~~l g 9 2011 MM 13. ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISEL Ő Képvisel ői önálló indítvány 2011. évi... törvény a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvénynek az Alaptörvénnyel

Részletesebben

а devizában eladósodott személyek védelme érdekében szükséges egyes törvénye k módosításáró l

а devizában eladósodott személyek védelme érdekében szükséges egyes törvénye k módosításáró l ЭNаg$Yíi1ё s Hivatal a 1'1.'6^^ : 2014. évi.... törvény Ёrkezca : 7014 MД. J 0 6., а devizában eladósodott személyek védelme érdekében szükséges egyes törvénye k módosításáró l 1. Az illetékekről szóló

Részletesebben

Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: OFWRIAQ90003

Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: OFWRIAQ90003 Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: 2018-12-06 17:51 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: OFWRIAQ90003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai

Részletesebben

A Törvényalkotási bizottság összegz ő jelentése

A Törvényalkotási bizottság összegz ő jelentése urbzaggy ű lés Hivatala iroma nyszarn- 6t3.413/ w Érkezett : 2015 DEC 1 1. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a A Törvényalkotási bizottság összegz ő jelentése a közbeszerzésekr ől szóló 2015. évi

Részletesebben

Közbeszerzési Hatóság közleménye

Közbeszerzési Hatóság közleménye Közbeszerzési Hatóság közleménye A Közbeszerzési Hatóság - a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 187. (2) bekezdésének ab) alpontjával, valamint az r) ponttal összhangban

Részletesebben

irományszám: f Q.) g R~

irományszám: f Q.) g R~ .. ~..,. : :,, ruuvatala irományszám: f Q.) g R~ Étkezest: 2015 áp! 2 7,. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Egységes iavaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

valamint az elektronikus hírközlésrá7 szóló évi C. törvény módosításáról szóló T/12714.

valamint az elektronikus hírközlésrá7 szóló évi C. törvény módosításáról szóló T/12714. Iromány száma : T/12714/ /{ Benyújtás dátuma : 2016. november 17. Az Országgy űlés Törvényalkotási bizottsága Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Érkezett : 2016 tiov 1 7. Benyújtó : Dr. Gulyás

Részletesebben

2011. évi... törvény. a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításáró l

2011. évi... törvény. a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításáró l 112.Go 5 Érrozett: 2 U11 1 íiv i : ~J 0 0. 2011. évi.... törvény Képviselői önálló indítvány a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításáró l 1. A bírósági végrehajtásról szóló 1994.

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t 97.

Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t 97. E:Áz' Ctt: ~ to 3 KO 5 Az Országgyűlé s Gazdasági és informatikai bizottsága Kövér László úrnak, az Országgy űlés elnökének Bizottsági módosító javasla t Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Gazdasági

Részletesebben

ÉrketQ t: 2013SNT D3. 2013. évi... törvény

ÉrketQ t: 2013SNT D3. 2013. évi... törvény Országgyűlési képvisel ő ÉrketQ t: 2013SNT D3. Képviselői önálló indítvány 2013. évi... törvény a közszolgálati tisztvisel őkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény é s a munka törvénykönyvér ől szóló 2012.

Részletesebben

2015. évi... törvény

2015. évi... törvény :. ~.~ y űlés Hivatala 2015. évi... törvény,inyszám : Í j 0 6 Érkezett: 2015 NOV O. a cs ődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a bírósági végrehajtásról szóló

Részletesebben

Tájékoztató a követeléskezelő által kezelt fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos elszámolási tudnivalókról

Tájékoztató a követeléskezelő által kezelt fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos elszámolási tudnivalókról Tájékoztató a követeléskezelő által kezelt fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos elszámolási tudnivalókról A fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos elszámolási szabályokat az alábbi két törvény

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény lroin4nyszám, Ofszággyűl és Hivatal a filcezett : 2011,x 1 14. ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL Ő Képviselői önálló indítvány 2012. évi... törvény az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, valamint a köztulajdonban

Részletesebben

1 akezc r N évi... törvény

1 akezc r N évi... törvény és Hivatala ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Fidesz Magyar Polgári Szövetség 1 akezc r. 2012 N 0 8. Képvisel ői önálló indítvány 2012. évi... törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi

Részletesebben

2012. évi törvény. 30. (1) Ha a nyilvántartásba vétel iránti kérelem áttételének vagy hivatalbó l történő

2012. évi törvény. 30. (1) Ha a nyilvántartásba vétel iránti kérelem áttételének vagy hivatalbó l történő Érkezett: 20,3 s 1 Z. Dr. Stágel Bence (KDNP) Országgy ű lési képviselő Képviselői önálló indítván y 2012. évi törvény A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefügg ő eljárási szabályokról

Részletesebben

A végrehajtási eljárás

A végrehajtási eljárás Végrehajtás A végrehajtási eljárás Végrehajtás döntések gyakorlati érvényesülése Nem minden hatósági ügyben Aktusban rögzített kötelezettség kikényszerítése Közigazgatási szervek (Állami) kényszer Viszonylagos

Részletesebben

0 gyűlés Hivatala. Iromány- zám : " TI X00%,.L -4 É UQtt: 2016 ÁPR 2 1. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Összegző módosító javasla t

0 gyűlés Hivatala. Iromány- zám :  TI X00%,.L -4 É UQtt: 2016 ÁPR 2 1. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Összegző módosító javasla t 0 gyűlés Hivatala Iromány- zám : " TI X00%,.L -4 É UQtt: 2016 ÁPR 2 1 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Összegző módosító javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

2011. évi... törvény

2011. évi... törvény ;5 illvf aia7 1 1 9 2011 MÁJ 13. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISEL Ő Képviselői önálló indítvány 2011. évi... törvény a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvénynek az Alaptörvénnyel összefügg

Részletesebben

20;2 2 6, Bizottsági módosító javaslat. Kövér László úr az Országgyűlés elnöke részér e. Helyben. Tisztelt Elnök Úr!

20;2 2 6, Bizottsági módosító javaslat. Kövér László úr az Országgyűlés elnöke részér e. Helyben. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlé s Gazdasági és informatikai bizottsága. 11-4k /1 (0(24 20;2 2 6, Bizottsági módosító javaslat Kövér László úr az Országgyűlés elnöke részér e Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

Огsz4gАМs Hivа гada. Irornánysz "arп: 42.4o1- I ~ Tisztelt Elnök Úr!

Огsz4gАМs Hivа гada. Irornánysz arп: 42.4o1- I ~ Tisztelt Elnök Úr! Огsz4gАМs Hivа гada Irornánysz "arп: 42.4o1- I ~ Az Országgyűlés Törvényalkotási bizo ttsága Ёгlсетвнс: 2014 W 2 2. Összegző módosító iavaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/2936.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

irományszám- T I Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett: 2015 JÚN 2 2. Ezysézes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére

irományszám- T I Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett: 2015 JÚN 2 2. Ezysézes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére y, db, 1 n ala a Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága irományszám- T I L, gs'5 I Érkezett: 2015 JÚN 2 2. Ezysézes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes

Részletesebben

T/6960/69. szám. Az Országgyűlés. az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6960. számú törvényjavaslat.

T/6960/69. szám. Az Országgyűlés. az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6960. számú törvényjavaslat. T/6960/69. szám ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Érkezett : 2012 JÚN 06. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának Foglalkoztatási és munkaügy i bizottságának második kiegészít ő ajánlás a az egyes egészségügyi

Részletesebben

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr!

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr! uiés Hivatala Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javasla t benyújtás a Kövér László úr, az Országgy űlés

Részletesebben

A Kormány. Korm. rendelete. a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek személyi állományának kártalanításáról

A Kormány. Korm. rendelete. a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek személyi állományának kártalanításáról TERVEZET! A Kormány /2016. ( ) Korm. rendelete a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek személyi állományának kártalanításáról A Kormány a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának

Részletesebben

A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése

A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése Az Országgy űlés Fenntartható fejlődés bizottsága Kapcsolódó bizottság A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése az épített környezet alakításáról és védelmér ől szóló 1997. évi LxXVIII. törvénynek

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12368. számú törvényjavaslat egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016. október 1 2016. évi

Részletesebben

Iromány száma: T/2941/7. Benyújtás dátuma: :03. Parlex azonosító: 4VBFIO8B0006

Iromány száma: T/2941/7. Benyújtás dátuma: :03. Parlex azonosító: 4VBFIO8B0006 Iromány száma: T/2941/7. Benyújtás dátuma: 2018-11-22 15:03 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 4VBFIO8B0006 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai

Részletesebben

Iromány száma : T/12899/ A 3 Benyújtás dátuma: december., Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Érkezctr 201E DEC v 2.

Iromány száma : T/12899/ A 3 Benyújtás dátuma: december., Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Érkezctr 201E DEC v 2. Iromány száma : T/12899/ A 3 Benyújtás dátuma: 2016. december., Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága r\- SI, GG Y 1JL k ;:, Érkezctr 201E DEC v 2. Címzett: Kövér László, az Országgy űlés elnöke Tárgy

Részletesebben

Iromány száma: T/12723/ 4- Benyújtás dátuma: november ;,o. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. ORSZÁGk-J._.,

Iromány száma: T/12723/ 4- Benyújtás dátuma: november ;,o. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. ORSZÁGk-J._., Iromány száma: T/12723/ 4- Benyújtás dátuma: 2016. november ;,o Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGk-J._., 1~rkez et' 2016 fíov 3 o. Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Tárgy

Részletesebben

Tájékoztató a Központi Hitelinformációs Rendszerről vállalkozások részére

Tájékoztató a Központi Hitelinformációs Rendszerről vállalkozások részére Tájékoztató a Központi Hitelinformációs Rendszerről vállalkozások részére Tisztelt Ügyfelünk! Az Országgyűlés a 2011. évi CXXII. törvény megalkotásával szabályozza a Központi Hitelinformációs Rendszer

Részletesebben

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása I. Az adóhatóság által a felszámolási eljárásban érvényesített, az államháztartás valamely alrendszerét megillető követelések,

Részletesebben

A lényegről egyszerűbben

A lényegről egyszerűbben A lényegről egyszerűbben Szeretné tudni, hogy Önt is érinti-e az elszámolási és forintosítási törvény? Kérdése van a határidőkről, vagy nem tudja, hogy mikor milyen teendője van? Kiadványunkból választ

Részletesebben

Ér'_ceze?t : 2014.~ 2 3. EGYSÉGES JAVASLA T

Ér'_ceze?t : 2014.~ 2 3. EGYSÉGES JAVASLA T Ér'_ceze?t : 2014.~ 2 3. EGYSÉGES JAVASLA T a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerz ődéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdése k rendezéséről szóló 2014. évi

Részletesebben

(3) A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló ügyben a Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság el őadója,

(3) A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló ügyben a Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság el őadója, Q yy űlcs Hivatala t 2a13 MÁJ L ÚJ VÁLTOZAT a T/11267. számú törvényjavaslat helyett ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISELŐ Képviselői önálló indítvány 2013. évi.... törvény az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI.

Részletesebben

Frkezett : 2010 WC'.? 2 4. Iromány száma : T/12728/ A L\ Benyújtás dátuma : november 24.

Frkezett : 2010 WC'.? 2 4. Iromány száma : T/12728/ A L\ Benyújtás dátuma : november 24. CRvZ -ívgy i L ti 1.. L Frkezett : 2010 WC'.? 2 4. Iromány száma : T/12728/ A L\ Benyújtás dátuma : 2016. november 24. Az Országgy űlé s Törvényalkotási bizottsága Címzett : Kövér László, az Országgyűlés

Részletesebben

.Ét J N 3. Tisztelt Elnök Úr!

.Ét J N 3. Tisztelt Elnök Úr! QrEzággyű lés Hivatal a.ét. 2011 J N 3 ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISEL Ő Zárószavazás el őtti módosító iavasla t Kövér László ú r az Országgy űlés Elnöke részér e Helyben Tisztelt Elnök Úr! A Házszabály 107. -a

Részletesebben

Jro *Za. %l s sz s G. Érkezett : 2011 MÁJ 2 O évi... törvény. egyes jogállási törvényeknek az Alaptörvénnyel összefügg ő

Jro *Za. %l s sz s G. Érkezett : 2011 MÁJ 2 O évi... törvény. egyes jogállási törvényeknek az Alaptörvénnyel összefügg ő t.jf á55 it: YtlVdt a Jro *Za. %l s sz s G Érkezett : 2011 MÁJ 2 O. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Képvisel ői önálló indítvány 2011. évi... törvény egyes jogállási törvényeknek az Alaptörvénnyel összefügg ő

Részletesebben

153. KÉRELEM ELSZÁMOLÁSI KÖTELEZETTSÉG FENNÁLLÁSÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSA TÁRGYÁBAN

153. KÉRELEM ELSZÁMOLÁSI KÖTELEZETTSÉG FENNÁLLÁSÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSA TÁRGYÁBAN 153. KÉRELEM ELSZÁMOLÁSI KÖTELEZETTSÉG FENNÁLLÁSÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSA TÁRGYÁBAN vonalkód helye ÜGYSZÁM: Érkeztetés helye (A Kérelmező nem kapott elszámolást és/vagy szerződésmódosulási dokumentációt) Benyújtandó

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 1254 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2019. évi 45. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei Az igazságügyi miniszter 6/2019. (III. 18.) IM rendelete a polgári perben és a közigazgatási bírósági eljárásban alkalmazandó

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a központi hitelinformációs rendszerbe történő adatátadásról vállalkozásokra vonatkozóan A hatályba lépés napja: 2011. október 11.

TÁJÉKOZTATÓ a központi hitelinformációs rendszerbe történő adatátadásról vállalkozásokra vonatkozóan A hatályba lépés napja: 2011. október 11. TÁJÉKOZTATÓ a központi hitelinformációs rendszerbe történő adatátadásról vállalkozásokra vonatkozóan A hatályba lépés napja: 2011. október 11. Az Országgyűlés a 2011. évi CXXII. törvény megalkotásával

Részletesebben

Országgyűlés Hivatala

Országgyűlés Hivatala Országgyűlés Hivatala Irományszám : T/ÁO53S/G Érkezett: 2016 MÁJ 2 6. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Összegző módosító iavaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó elszámolással kapcsolatban

Gyakran Ismételt Kérdések a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó elszámolással kapcsolatban Kiemelten felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét arra, hogy az alábbi információk a vonatkozó jogszabályok 2014. november 17-én ismert tartalmával összhangban kerültek megfogalmazásra és ügyfeleink tájékoztatását

Részletesebben

1. Az illetékekró7 szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása

1. Az illetékekró7 szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása Érc-,z. : 2011 s'ái15,µ_.. 2011. évi...törvén y az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáró l 1. Az illetékekró7 szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása (1) Az illetékekről szóló 1990.

Részletesebben

54/2014. (XII. 10.) MNB rendelet a pénzügyi intézmények fogyasztói

54/2014. (XII. 10.) MNB rendelet a pénzügyi intézmények fogyasztói Tájékoztatás a jogszabály alapján elszámolási kötelezettséggel érintett devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásról, valamint az érintett devizahitelek forintosításáról, továbbá a jogszabály alapján elszámolási

Részletesebben

Magyar joganyagok - 42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet - a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen 1. oldalszerződéses kik

Magyar joganyagok - 42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet - a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen 1. oldalszerződéses kik Magyar joganyagok - 42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet - a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen 1. oldalszerződéses kik 42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet a pénzügyi intézmények fogyasztói

Részletesebben

2015. évi... törvény. egyes törvényeknek a jövedéki biztosíték mértékévei összefügg ő módosításáró l

2015. évi... törvény. egyes törvényeknek a jövedéki biztosíték mértékévei összefügg ő módosításáró l 4, k :~B RS ~!Ai~.e Q Cs mányvz{ -~' {.~O`~V ^ / 2015. évi... törvény Képvisel ői önálló indítvány egyes törvényeknek a jövedéki biztosíték mértékévei összefügg ő módosításáró l (1) A jövedéki adóról és

Részletesebben

Irományszám : Érkezte 2015 JúN 2 6. Tisztelt Elnök Úr!

Irományszám : Érkezte 2015 JúN 2 6. Tisztelt Elnök Úr! ürszdggyiíles Mívatale Irományszám : Tl5Wt ~ 'C" Érkezte 2015 JúN 2 6. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Összegz ő módosító javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

Éíkezett : 101 'NOV 27. Tisztelt Elnök Úr!

Éíkezett : 101 'NOV 27. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgy űlé s Gazdasági bizottsága Éíkezett : 101 'NOV 27. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! A Gazdasági bizottság

Részletesebben

Terra Credit Zrt. panaszkezelési Szabályzata (továbbiakban Szabályzat ) elérhető honlapunkon, az alábbi útvonalon.

Terra Credit Zrt. panaszkezelési Szabályzata (továbbiakban Szabályzat ) elérhető honlapunkon, az alábbi útvonalon. Tisztelt Ügyfelünk! A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatosan született jogszabályok (2014. évi XXXVIII. törvény, a 2014. évi XL.

Részletesebben

2015. február 01. hatállyal a évi LXXVIII. törvény által módosított, fogyasztónak nyújtott hitelről szóló évi CLXII. törvény változásai

2015. február 01. hatállyal a évi LXXVIII. törvény által módosított, fogyasztónak nyújtott hitelről szóló évi CLXII. törvény változásai HIRDETMÉNY az AEGON Magyarország Hitel Zrt. Áthidaló kölcsöne A kölcsönszerződésekhez kapcsolódó valamennyi jog és kötelezettség átruházására került a Raiffeisen Bank Zrt. részére 2018. október 5. napján.

Részletesebben

Iromány száma: T/3354/13. Benyújtás dátuma: :46. Parlex azonosító: 1J96BYUB0005

Iromány száma: T/3354/13. Benyújtás dátuma: :46. Parlex azonosító: 1J96BYUB0005 Iromány száma: T/3354/13. Benyújtás dátuma: 2018-12-06 18:46 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1J96BYUB0005 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai

Részletesebben

Tisztelt Alkotmánybíróság! 1. Az alkotmányjogi panasz elbírálása során irányadó jogszabályok:

Tisztelt Alkotmánybíróság! 1. Az alkotmányjogi panasz elbírálása során irányadó jogszabályok: 1 Alkotmánybíróság 1015 Budapest Donáti u. 35-45.. Bíróság útján Ügyszám: Tisztelt Alkotmánybíróság! alábbi Az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény 26. (1) bekezdése alapján az a l k o t m

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény 2012. évi... törvény a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény hatálybalépéséhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekről és egyes törvények módosításáról (Kivonat - az elektronikus adat hozzáférhetetlenné

Részletesebben

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás A tárgyalást megelızı szakasz Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Az elsıfokú eljárás szakaszai 1. A tárgyalást megelızı szakasz (a keresetlevél benyújtásától a perindítás hatályának

Részletesebben

A közigazgatási határozatok végrehajtása

A közigazgatási határozatok végrehajtása A közigazgatási határozatok végrehajtása fogalma: a határozatban előírt pénzfizetési vagy egyéb magatartási kötelezettség teljesítésének kikényszerítése állami kényszer alkalmazásával, amennyiben a kötelezett

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 137. szám A törvényt az Országgyűlés a szeptember 24-i ülésnapján fogadta el. 1.Általános rendelkezések

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 137. szám A törvényt az Országgyűlés a szeptember 24-i ülésnapján fogadta el. 1.Általános rendelkezések 2014. évi XL. törvény a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényben rögzített

Részletesebben

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat. I. Rész

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat. I. Rész Iromány száma: T/3604/4. Benyújtás dátuma: 2018-12-04 15:09 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: VJGY5US30001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

1'/1272. számú. törvényjavaslat

1'/1272. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA vкszлgg у tllvatлi.,a Érkezett: 2014 SZEPT 1 2. 1'/1272. számú törvényjavaslat а Kúriának а pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerz ődéseire vonatkoz ó jogegységi határozatával

Részletesebben

42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet

42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet A jogszabály mai napon (2015.II.2.) hatályos állapota A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket jelöli. 42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen

Részletesebben

T/. számú. törvényjavaslat

T/. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/. számú törvényjavaslat a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 137. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 137. szám MAGYAR KÖZLÖNY 137. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. október 6., hétfő Tartalomjegyzék 2014. évi XL. törvény A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi

Részletesebben

2013. évi... törvény

2013. évi... törvény Or zá é,s Hivatal a Iri*_ra'.t ;.. -(050 ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISEL Ő Érírezett: 2[,";3 MÁK: 2 2. Képvisel ői önálló indítvány 2013. évi... törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991.

Részletesebben

1# +atala 2010OKT évi... törvény. a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l

1# +atala 2010OKT évi... törvény. a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l 1# +atala ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Érkoett : 2010OKT22 Képvisel ői önálló indítvány 2010. évi... törvény a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l 1. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra

Részletesebben