Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása"

Átírás

1 MINDENNAPI ÉLETÜNK Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása Tárgyszavak: ergonómia; irodatervezés; irodabútor; számítógépes tervezés; egészségvédelem; porckorong-megbetegedés. A korszerűen kialakított irodai munkahely jelentősége A túlságosan kevés, ugyanakkor egyoldalú mozgás miatt az irodai dolgozókat nagyon gyakran éri porckorong-károsodás. Az optimális munkahely kialakításánál ezért fontos szempont, hogy a dolgozó a munka során elegendő testmozgást végezzen, és váltogassa testtartását. A porckorong-károsodás fő oka a túlnyomórészt ülő munka, nehéz súlyok emelése nem megfelelő testtartásban, és az ezeket ellensúlyozó sportolás hiánya. Németországban a munkaképtelenséghez vezető okok között a porckorong károsodása 20%-os részaránnyal a második helyen áll. A károsodás megelőzése érdekében feltétlenül szükséges, hogy a vállalatok ne sajnálják a pénzt korszerű, dinamikus munkahelyek kialakítására. A műhelyekben előnyben kell részesíteni az állítható magasságú szerelő- vagy csomagolóhelyeket, az igazgatósági épületekben pedig az állítható magasságú irodai és számítógépes munkahelyeket. Egy jól kialakított irodai munkahelynek lehetőséget kell nyújtania munka közben az ülő és az álló testhelyzet váltogatására. A tervezők munkája manapság nagyon kevés testmozgást igényel. Korábban sokkal változatosabb volt, mert rendszerint a rajztáblánál állva terveztek, a táblázatokat pedig ülve készítették el. Most viszont mindezt egyetlen számítógépes munkahelynél végezhetik. Ezért ma a műszaki osztályokon gyakran látunk olyan tervezőket, akik nagy, drága grafikus képernyők előtt kizárólag ülve dolgoznak. Mivel a korszerű számítógépes munkahelyek rendkívül költségesek, a munkahely megfelelő kialakítása sajnos háttérbe szorul. Pedig a csúcstechnika semmit sem ér, ha az, aki kezelné porckorong-károsodás miatt betegállományban van.

2 Irodabútor-rendszerek különféle munkaterületekre A wiesenfeldi Leuwico cég a számítógépes irodatechnika első megjelenése óta olyan irodai berendezéseket gyárt, amelyek munkavégzés közben lehetővé teszik a dinamikus mozgást. Azóta egyre több vállalat ismerte fel az ún. dinamikus munkahelyek fontosságát, ezért az ügyfelek komplett rendszert igényeltek szinte minden adminisztrációs munkaterületre. A cég ezért kifejlesztett egy új irodai berendezésrendszert, amely állítható magasságú álló és ülő munkahelyeket, átalakítható asztalrendszereket, állítható számítógépes munkahelyeket, továbbá kiegészítő elemeket tartalmaz. A rendszer megtervezésekor különösen ügyeltek arra, hogy a munkahely minden munkafolyamatra külön beállítható legyen, és munkavégzés közben rendszeresen lehessen váltogatni az ülő és az álló testhelyzetet. Az új programnak nemcsak az az előnye, hogy teljes körű kínálatot nyújt, hanem az is, hogy funkcionális tervezése révén egyéni igények kielégítésére is módot ad. Az újszerű irodai berendezésrendszer öt termékcsoportból áll. Az első csoportot az asztalok sokoldalúsága jellemzi. Egy többfunkciós asztallaptartóból négyféle asztalláb alakítható ki: az asztallap állhat 4 lábon, A-lábon, T-lábon vagy kecskelábon. Ezenkívül számtalan variációban léteznek különböző szélességű, állítható magasságú asztalok kihúzható asztallapokkal és görgőkkel. A második termékcsoporthoz tartoznak az álló- és ülőmunkához egyaránt beállítható magasságú asztalok. Az asztallap magassága kézzel vagy motorral állítható. A kiindulási magasság cm, az állíthatóság tartománya 52 cm. Így az asztallap ülő- és állómunkához, valamint minden testmagassághoz egyaránt beállítható. A harmadik termékcsoport egy jól átgondolt konferenciaasztalrendszer. Ez a rendszer az első termékcsoporthoz hasonlít, de az asztalok Y formájú konstrukciója lehetővé teszi, hogy az egyes asztalrészek minden oldalról jól egymáshoz illeszthetők legyenek. A negyedik termékcsoport egy egyszerre hasznos és nélkülözhetetlen tartozékprogram. A rendszerhez tartozó irattárolók, gördülő irattartók, elmozdítható falak vagy polcok jól kiegészítik az ergonómiai kialakítású iroda berendezését.

3 Korszerű számítógépes munkahelyek A tervezőirodákat leginkább az ötödik csoport termékei az újszerű számítógépes munkahelyek érdekelhetik. A program két különböző típusú számítógépes munkahelyet tartalmaz. Az egyik típus a két részből álló asztal, amelynél a kezelőszint és a képernyőszint magassága egymástól függetlenül állítható be, emellett mindkét szint különböző szögben dönthető is. A gépek és a monitorok elhelyezésére is számtalan lehetőség kínálkozik. A másik típusú munkahelynél először a monitort tartalmazó asztallap magasságát kell beállítani, utána pedig a monitor dőlésszögét. Ezen túlmenően a képernyőlap magassága is változtatható. A két alaptípuson belül különböző alakú és méretű munkaasztalok választhatók, az irodában rendelkezésre álló helynek, az asztalra kerülő gépek nagyságának és a dolgozók igényeinek megfelelően. Mindegyik modell egyszerre stabil és esztétikus. Fontos az optimális látótér A képernyőbetétes asztalok két méretben szállíthatók: 1,2 és 1,6 m hosszúságban, de egységesen 1,2 m szélességben. A képernyő ezeken külön betétlapon áll, amelynek magassága 0 15 cm között változtatható, dőlésszöge pedig 0 25 fok között variálható. Egy számítógépen dolgozó tervező munkaidejének kb. a felében a képernyőt nézi. Rendkívül fontos ezért az optimális látásviszonyok megteremtése, hiszen a szem természetellenes állása, valamint a görcsös, merev fej- és nyaktartás megerőlteti az izmokat és a legtöbbször erős fejfájást okoz. A fejtartás akkor laza, ha a fej a függőlegestől fokkal hajlik el, a szem pedig akkor van természetes állásban, ha a tekintet a fejjel fokos szöget zár be. Így a szemkímélő látótengely a vízszintestől fokkal tér el. A képernyőt tehát mindig ferdén és a vízszintes látótengely alatt kell elhelyezni. Ez megkívánja, hogy egy jó számítógépes munkaasztal mindig két részre osztott legyen. Ennek a követelménynek vagy kétrészes asztallappal, vagy állítható képernyő-alátétlappal lehet eleget tenni. A kétrészes asztallappal ellátott kettős munkaasztal két hosszúságban (1,2 és 1,6 m) kapható. Az elülső asztallap szélessége 55 vagy 65 cm lehet, a hátsóé 38, 50 vagy 65 cm. A DIN 4543 szabvány előírja, hogy a látótávolságnak 45 és 60 cm között kell lennie, egyes szakembe-

4 rek 70 cm-es távolságot tartanak ideálisnak. Ezzel a számítógépes munkahelyprogrammal mindenképpen megoldható a kedvező látótávolság beállítása. A hátsó asztallap dőlésszöge fokozatmentesen beállítható A hátsó asztallapnak nemcsak a magassága, hanem a dőlésszöge is az ergonómiai követelményeknek megfelelően fokozatmentesen beállítható. Különösen érdekes az a változat, amelynél a hátsó asztallap kiindulási magassága (70 cm) már eleve 10 cm-rel alacsonyabb, mint az elülső asztallapé. Itt a hátsó asztallap magassága 44 cm-t állítható, más modelleknél viszont 52 cm az állíthatósági tartomány. A billentyűzet kényelmes kezelése érdekében az asztallap 0-10 fokkal dönthető. A dőlésszög kézi tekerővel fokozatmentesen állítható be. A számítógépes sarokasztalok négy szélességben és hosszúságban, egy- vagy kétrészes asztallappal szállíthatók. Sok felhasználót érdekelhetnek az állítható képernyőalátéttel rendelkező, különböző alakú számítógépes asztalok. Az asztal kívánságra szállítható ovális formában, illetve konvex vagy konkáv elülső peremmel. A legnagyobb asztal 3 m hosszú, alapterülete több mint 3 m 2. A bútormagasság rendkívül egyszerű, gyors és kézzel elvégezhető beállítása a fejlesztőcsoport egyik legnagyobb újítása. Az asztalok jól terhelhetők, a képernyőt tartalmazó asztalok maximum 115 kg-t elbírnak. A kábelcsatornák és áttörések elrejthetők A számos kábelcsatorna és kábelátvezetés valamennyi számítógépes munkahelynél rejtett. Ezek el is zárhatók a bútor egy elemével, amikor a gép használaton kívül van. Például csupán a széles keresztléc több földelt dugaszoló aljat, hálózati csatlakozót és modemet tartalmaz. Ezek teljesen lefedhetők, így a készülékek kevésbé porosodnak be. A bútorokon kívül különböző kiegészítők is szállíthatók. Közülük külön említést érdemelnek a képernyős munkahelyet megvilágító lámpák, hiszen a helyes, nem vakító megvilágítás éppen olyan fontos ahhoz, hogy kifáradás nélkül jó munkát végezzünk, mint az ergonómiailag a legjobban megtervezett számítógépes munkaasztal.

5 A gerincoszlopot az álló testhelyzet kevésbé terheli meg, mint az egyenes ülés. Amikor az ülő ember még kissé előre is dől, a gerincoszlopot majdnem kétszer annyira megerőlteti, mint állva. Ez az oka annak, hogy a dinamikus irodabútorok, különösen az állítható magasságú munkahelyek, megőrzik a dolgozók munkaképességét. Megelőzik ugyanis a porckorong károsodását és a munkaképtelenné válást. Összeállította: Szabó Ildikó [1] Ruthenberg, R.: Hohe dynamik. = Das Industrie Magazin, 37. k. 8. sz szept. p [2] Fogleman, M.; Lewis, R. J.: Factors associated with self-reported musculoskeletal discomfort in video display terminal (VDT) users. = International Journal of Industrial Ergonomics, 29. k. 6. sz p Vágás vízsugárral Röviden Hidegmegmunkálásban fémek vágására elterjedten alkalmazzák az erősen koptató (abrazív) anyagot tartalmazó, nagynyomású vízsugaras technológiákat. A hagyományos (WAIS = Wasser-Abrasive-Injektions-Verfahren) módszernél az abrazív anyagot levegővel keverve szívják be, és nagynyomású keverőfejben vízzel keverve használják vágásra. Az eljárás hátránya a kis vágási teljesítmény és a folytonos szikrasugár, amely robbanásveszélyes. A továbbfejlesztett, újabb (WASS = Wasser-Abrasive-Suspensions-Schneid- Verfahren) eljárásnál az abrazív anyagot 40 literes, nagynyomású tartályban vízzel keverve szuszpenzióvá alakítják, és max bar nyomásra sűrítik. A víz mennyiségének függvényében 8 10% csiszoló koptató anyagot adnak a nagynyomású vízsugárhoz, és a nagynyomású szuszpenziót hajlékony tömlővel vezetik a vágófúvókához, amelyet hidraulikus hajtású manipulátorok mozgatnak; így a rendszer robbanásveszélyes környezetben is alkalmazható. A teljes berendezés minden eleme szabványos méretű konténerben van, így könnyen és biztonságosan szállítható, bárhol használható. A Német Szövetségi Anyagfejlesztési és Anyagvizsgálati Hivatal (BAM) durranógáz atmoszférában végzett kísérleteket különböző vastagságú és anyagú mintákkal, és igazolta, hogy az eljárás és a berendezés a környező robbanásveszélyes atmoszférát nem gyújtja be. Az eljárást egy osztrák kőolaj-finomító FCC reaktora kupolájának eltávolításánál alkalmazták. A kupola anyaga 20 mm vastag ST 37 acél, 4%

6 acéltűtartalmú, 80 mm vastag tűzálló beton és kb. 10 mm vastag koksz. A teljes vágáshossz kb. 10 m volt, a műveletet 49 m magasságban végezték, a kupolát kilenc óra alatt vágták le a reaktortartályról. Az eljárás különösen vegyipari, kőolajipari, gyógyszeripari, nukleáris berendezések bontására, üzemzavarok utáni javítási műveleteinél alkalmazható, akár több méter mély vízben is. Mivel a vágófúvókából csak víz és abrazív anyag lép ki, nem keletkezik az egészségre ártalmas, a környezetet szennyező por, gáz, radioaktív aeroszol. A megmunkált anyag szerkezete nem változik; vágás közben nem keletkeznek rezgések; összetett anyagok (pl. acél + beton) hidegen vághatók; akár 350 mm-nél vastagabb acél is vágható. (Instandhaltung, sz. ápr. p ) Infravörös, termográfiás eljárás villamos berendezések károsodásainak megelőzésére Az USA és Franciaország biztosítótársaságai után a német biztosítók is javasolják villamos berendezések és készülékek kezdődő hibáinak, bizonytalan érintkezéseinek infravörös, termográfiás módszerekkel végzett felderítését. A VdS Schadenverhütung GmbH a közeljövőben erre a szakterületre vonatkozó új irányelveket szándékozik megjelentetni. A VdS 2859 a termográfiás készülékek minősítésével, a biztosítók tapasztalatain alapuló követelmények meghatározásával és tanúsításával, a VdS 2858 villamos berendezések és készülékek termográfiás vizsgálatával foglalkozik. Tartalmazza a vizsgálatok szakszerű és reprodukálható elvégzésére alkalmas, bizonyított minősítésű és a megfelelő készülékekkel rendelkező intézmények jegyzékét is, továbbá egységes vizsgálati jelentés bevezetéséről is intézkedik. A villamos berendezések és készülékek állapotának infravörös, termográfiás ellenőrzése rendkívül hasznos és eredményes kiegészítő módszer, azonban nem helyettesítheti az egyéb előírásokban megfogalmazott vizsgálati, mérési, szemrevételezési eljárásokat. A rendszeresen megismételt, közvetlen érintkezést, csatlakozást nem igénylő termográfiás vizsgálatok a berendezések kikapcsolása nélkül végezhetők, más módszerekkel nehezen észlelhető, kezdődő hibák felderítésére alkalmasak. A vizsgálati eljárás alapján nyilvánvaló, hogy a szokásos, fémburkolatú kapcsolószekrények, sőt az infravörös sugárzást át nem engedő üveg- vagy műanyag ablakok nem teszik lehetővé a termográfiás vizsgálatokat. A probléma megoldására az infravörös sugárzást átengedő, különleges üvegből készült ablakok vagy (kisfeszültségű berendezésekben) fémrácsokkal fedett nyílások alkalmasak. (Instandhaltung, sz. ápr. p )

7 Az ügyfelektől származó ötletek kezelése A vállalatok mind a tartós technológiai, mind a termékfejlesztési folyamatok legfontosabb forrásának saját munkatársaikat, az internetet, a piacot és versenytársaikat tekintik. Kevesebb figyelmet szentelnek a beszállítókra. Ezek a megállapítások egy olyan felmérésből származnak, amelynek során az innováció eredményességét befolyásoló tényezőkről kérdeztek meg mintegy 500 német, osztrák és svájci menedzsert. A megkérdezettek többsége szerint azonban az ügyfelektől származnak a legfontosabb ötletek. Viszont sok vállalat nincs tisztában azzal, hogyan lehet rendszeresen hozzáférni az ügyfelek ötleteihez, ill. azokat hogyan kellene hasznosítani a minőségirányítás céljaira. Ezért elsősorban a munkatársaknak az ügyfelekkel létesített kapcsolatai során kapott információkra hagyatkoznak. Mindenekelőtt a fejlesztési folyamatba bekapcsolható ügyfelek megválasztása és az ügyfelek panaszainak kezelése terén észleltek hiányosságokat. A legeredményesebb módszereken (1. ábra) és az ügyfeleknek a legfontosabb célokra való bevonásán kívül egy tanulmányban foglalkoztak többek között azokkal a korlátozó tényezőkkel, amelyek akadályozzák az ügyfelek intenzívebb bevonását az innovációs folyamatokba. 6 5,5 5 0,5 0,6 0,7 a jövőben jelenleg 4,5 4 3,5 3 5,1 5 4,6 0,7 0,8 0,5 0,6 4,2 4,1 4,1 4 0,5 3,7 0,8 3,2 az ügyfelekkel kapcsolatban levő munkatársak az ügyfelek ötletei és elgondolásai a panaszok értékelése az ügyfelek megkérdezése az ügyfelek megfigyelése közös fejlesztés az ügyfelekkel iránymutató ügyfélviselkedés az ügyfeleknél dolgozó munkatársak fórumok, értekezletek, közös megbeszélések 1. ábra Az ügyfelek innovációs folyamatokba való bevonásának legfontosabb módszerei (Qualität und Zuverlässigkeit, 49. k. 1. sz p. 7.)

Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása

Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása ERGONÓMIA 5.1 Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása Tárgyszavak: ergonómia; irodatervezés; irodabútor; számítógépes tervezés; egészségvédelem; porckorong-megbetegedés. A korszerűen kialakított irodai

Részletesebben

Testméretek, mozgástartományok. Szabó Gyula

Testméretek, mozgástartományok. Szabó Gyula Testméretek, mozgástartományok Szabó Gyula Az antropometria helye TERMÉKFEJLESZTÉS / TERV ERGONÓMIAI FELADATOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK ANTROPOMETRIAI ADATOK Az antropometria alkalmazásának célja a hatékony, biztonságos

Részletesebben

Biztonsági szekrények

Biztonsági szekrények Biztonsági szekrények Az igazi megoldás A biztonság a legfőbb szabály Egészségre és a környezetre ártalmas anyagok tárolása és készenlétben tartása a laboratóriumban vagy a tanteremben a legnagyobb gondosságot

Részletesebben

ASZTALCSALÁD MINDEN MEGBESZÉLÉSHEZ

ASZTALCSALÁD MINDEN MEGBESZÉLÉSHEZ MULTICOM Multicom 2 MULTICOM Együtt értéket teremtünk. Az új ötletek és egyedülálló alkotások mind találkozások eredményei. A Multicom asztalcsalád okos megoldások segítségével ösztönöz kreativitásra és

Részletesebben

VÁGÓGÉPEK PAPÍR ÉS ANYAG VÁGÁSRA MODELL ÁTTEKINTÉS GÖRGŐS ÉS KAROS VÁGÓGÉPEK

VÁGÓGÉPEK PAPÍR ÉS ANYAG VÁGÁSRA MODELL ÁTTEKINTÉS GÖRGŐS ÉS KAROS VÁGÓGÉPEK VÁGÓGÉPEK PAPÍR ÉS ANYAG VÁGÁSRA MODELL ÁTTEKINTÉS GÖRGŐS ÉS KAROS VÁGÓGÉPEK GÖRGŐS VÁGÓGÉPEK / KAROS VÁGÓGÉPEK IDEAL 1030 / IDEAL 1031 BIZTONSÁGI VÁGÓFEJ KOMPAKT GÖRGŐS VÁGÓK DIN A4 ÉS A3 MÉRETHEZ Ergonomikusan

Részletesebben

Min. asztal magasság (mm) Asztal mérete L x B (mm) 700 x 450 815 x 500 1010 x 520 1010 x 520 1010 x 520 1010 x 520 830 x 520 1010 x 520 D K W

Min. asztal magasság (mm) Asztal mérete L x B (mm) 700 x 450 815 x 500 1010 x 520 1010 x 520 1010 x 520 1010 x 520 830 x 520 1010 x 520 D K W HT kézi mûködtetésû mozgatható emelõasztal Ergonómikus megoldás gépek karbantartásához szükséges alkatrészek, szerszámok megfelelõ munkaba emeléséhez. HT: Kézi mûködtetésû emelõasztal. D: Kettõs olló,

Részletesebben

S-típus. Félautomata impulzus fóliahegesztő gépek. Csúcsminőség. Rugalmasság. Moduláris rendszer.

S-típus. Félautomata impulzus fóliahegesztő gépek. Csúcsminőség. Rugalmasság. Moduláris rendszer. S-típus Félautomata impulzus fóliahegesztő gépek Csúcsminőség. Rugalmasság. Moduláris rendszer. Félautomata impulzus fóliahegesztő gépek Csúcsminőség. Rugalmasság. Moduláris rendszer. Az S-típusú félautomata

Részletesebben

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Irodaergonómia Az emberközpontú környezetért Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Az irodaergonómia területei Mitől lesz hatékony és egészséges a munkahely? Megfelelő környezet Megfelelő

Részletesebben

Irodai munkahelyek elrendezése tekintettel az ergonómiára és a szervezésre. Tárgyszavak: irodai munka; felületigény; irodatervezés; ergonómia.

Irodai munkahelyek elrendezése tekintettel az ergonómiára és a szervezésre. Tárgyszavak: irodai munka; felületigény; irodatervezés; ergonómia. ERGONÓMIA 5.1 Irodai munkahelyek elrendezése tekintettel az ergonómiára és a szervezésre Tárgyszavak: irodai munka; felületigény; irodatervezés; ergonómia. A képernyős munkahelyek területigényét különbözőképpen

Részletesebben

Az antropometria alkalmazásának célja a hatékony, biztonságos és kényelmes tevékenység biztosítása a méretek és elrendezés helyes megválasztásával

Az antropometria alkalmazásának célja a hatékony, biztonságos és kényelmes tevékenység biztosítása a méretek és elrendezés helyes megválasztásával Az antropometria helye TERMÉKFEJLESZTÉS / TERV ERGONÓMIAI FELADATOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK ANTROPOMETRIAI ADATOK Az antropometria alkalmazásának célja a hatékony, biztonságos és kényelmes tevékenység biztosítása

Részletesebben

WORKSPACE SOLUTIONS POLARIS

WORKSPACE SOLUTIONS POLARIS WORKSPACE SOLUTIONS POLARIS A RUGALMASAN ALAKÍTHATÓ POLARIS ASZTALI MEGOLDÁSAIT AKÁR EGY EGÉSZ CSOPORT HASZNÁLHATJA, MÉGIS AZ EGYÉNI IGÉNYEKHEZ IGAZÍTHATÓ. EGYENLETES ZAJSZINT ÉS SZEMÉLYES TÉR A különféle

Részletesebben

ZARGES toló- és húzóköteles létrák

ZARGES toló- és húzóköteles létrák Kétrészes tolólétra ZARGES toló- és húzóköteles létrák Rendkívül sokoldalú, a szó legjobb értelmében. A ZARGES toló- és húzóköteles létrák a legkedvezőbb hozzáférést nyújtják akár 17 méter magasságban

Részletesebben

ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL

ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL 070702-X-1/5 ÖNTVÉNYTISZTÍTÓ SZŰRŐASZTAL (Az alábbi adatok a képen bemutatott berendezésre érvényesek) TECHNOLÓGIAI MŰVELETEK Öntvények sorjázása, köszörülése. 070702-X-2/5 MÉRETEK Munkadarab: legnagyobb

Részletesebben

tem S a s z ta l l á B a k 1 2 4 siegmund

tem S a s z ta l l á B a k 1 2 4 siegmund Asztallábak 124 Lap Alap láb / Alaplemez öntöttvas asztalhoz 126 Alap láb 128 Láb görgővel / Nagy teherbírású görgők 130 Beállítható láb / Beállítható láb görgővel 132 Láb beállítóval 134 Alap láb Basi

Részletesebben

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről 2018.02.01. Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről 26. számú függelék SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKRMÁNYZATI HIVATAL Szentlőrinci

Részletesebben

SANTOS BÚTORCSALÁD kereskedelmi árlista

SANTOS BÚTORCSALÁD kereskedelmi árlista SANTOS BÚTORCSALÁD kereskedelmi árlista A SANTOS bútorcsalád a klasszikus, letisztult zárt vonalvezetést képviseli. A lapok laminált kivitelben ABS elzárással készülnek. Variációs lehetőségeit a széles

Részletesebben

IPARI FELSZERELÉSEK 2011 MŰHELYBÚTOROK JOULEING KFT. www.jouleing.hu

IPARI FELSZERELÉSEK 2011 MŰHELYBÚTOROK JOULEING KFT. www.jouleing.hu Tel: +36 70 336-4032 JOULEING KFT +36 70 900-5581 IPARI FELSZERELÉSEK 2011 MŰHELYBÚTOROK Stabil munkaasztal Beállítható munkamagasság 720-970 mm. 20 mm vastag, szürke asztallap. Maximális terhelés: 150

Részletesebben

Téglavágó, kőzetvágó gépek

Téglavágó, kőzetvágó gépek 200 Téglavágó, kőzetvágó gépek Blokktégla vágására fordítással alkalmas! FTG 400 téglavágógép 350/400 mm A feltüntetett ár tartalmazza a gyémánttárcsát. Vágási mélység (fordítással): Fogadóasztal méretei

Részletesebben

BISZTRO BÚTORCSALÁD kereskedelmi árlista

BISZTRO BÚTORCSALÁD kereskedelmi árlista BISZTRO BÚTORCSALÁD kereskedelmi árlista A BISZTRO bútorcsalád három féle lábtípusa 42,4 mm átmérj fémcsövekre épül. Alapja fém talplemez, melynek magassága, bútorszintez segítségével állítható. A talplemez

Részletesebben

Irodai automatizálás 4. Az iroda kialakítása. Elekes Edit, 2014. elekes.edit@eng.unideb.hu

Irodai automatizálás 4. Az iroda kialakítása. Elekes Edit, 2014. elekes.edit@eng.unideb.hu Irodai automatizálás 4. Az iroda kialakítása Elekes Edit, 2014. elekes.edit@eng.unideb.hu 1 Tartalom Iroda kialakítása Ügyféltér kialakítása Ügyfélkapcsolatok javítása Környezet javítása Környezetpszichológiai

Részletesebben

Képernyős munkahelyek ergonómiája, biztonsága

Képernyős munkahelyek ergonómiája, biztonsága Képernyős munkahelyek ergonómiája, biztonsága GINOP-5.3.4-16-2018-00036 Munkabiztonság és a munkaegészségügy komplex fejlesztése az információ, kommunikáció; pénzügy, biztosítási tevékenység; ingatlanügyek;

Részletesebben

falprolab Egészségügyi bútorprogram

falprolab Egészségügyi bútorprogram www.falcosopron.hu Oldal: 1 A bútorcsalád elemeit az elemjegyzék tartalmazza rendelési kódjával és a választható színekkel együtt. A falprolab rendszer a Központosított Közbeszerzés keretein belül is rendelhető

Részletesebben

Alkáli kovasav reakció által károsodott vízi műtárgyak vizsgálata és helyreállítása

Alkáli kovasav reakció által károsodott vízi műtárgyak vizsgálata és helyreállítása JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 1.04 5.03 Alkáli kovasav reakció által károsodott vízi műtárgyak vizsgálata és helyreállítása Tárgyszavak: beton; műtárgy; hibafeltárás; helyreállítás;

Részletesebben

Képernyő Egészség Felmérés

Képernyő Egészség Felmérés Képernyő Egészség Felmérés A büntetés-végrehajtásnál jelentősen megnőtt a képernyős munkahelyek száma. Szaporodásuk felgyorsulóban van. A számítógép, a monitor új igénybevételt jelent a felhasználó számára.

Részletesebben

HEXAPASS tető felülvilágító és tetőkibúvó kupola

HEXAPASS tető felülvilágító és tetőkibúvó kupola HEXAPASS HEXAPASS tető felülvilágító és tetőkibúvó kupola 1. 1. LEÍRÁS A fémlábazaton bitumenes bevonattal ellátott hőszigetelés található. A bitumenes bevonat lehetővé teszi a lábazat közvetlen szegélyezését.

Részletesebben

Kerti ajánlat 2012. 3,9 kg AHS 36 V AKKUS SÖVÉNYVÁGÓ HS 65 SÖVÉNYVÁGÓ HS 55 SÖVÉNYVÁGÓ 47 700 HS 45 SÖVÉNYVÁGÓ. Akku egység: Li-ion 36 V (1x1,5 Ah)

Kerti ajánlat 2012. 3,9 kg AHS 36 V AKKUS SÖVÉNYVÁGÓ HS 65 SÖVÉNYVÁGÓ HS 55 SÖVÉNYVÁGÓ 47 700 HS 45 SÖVÉNYVÁGÓ. Akku egység: Li-ion 36 V (1x1,5 Ah) Kerti ajánlat 202 AHS 36 V AKKUS 99 000 Akku egység: Li-ion 36 V (x,5 Ah) Nettó ár: 77 953 Ft Biztonsági kétkezes kezelés Rend. sz.: 602 77 000 Biztonsági alsó kés A profi sövényvágó ollók között a legkönnyebb

Részletesebben

KISKERESKEDELMI ÁRLISTA H-1042 Budapest, IV. Virág u.50. E-mail: info@kidbutor.hu Telefon: 231-0912, 231-0913 Fax: 220-6433. Választható színek

KISKERESKEDELMI ÁRLISTA H-1042 Budapest, IV. Virág u.50. E-mail: info@kidbutor.hu Telefon: 231-0912, 231-0913 Fax: 220-6433. Választható színek BISZTRO irodabútor A BISZTRO bútorcsalád három féle lábtípusa 42,4 mm átmérőjű fémcsövekre épül. Alapja fém talplemez, melynek magassága, bútorszintező segítségével állítható. A talplemez három féle méretben,

Részletesebben

www.klauke.com LS 50-L FLEX 360 fokban forgatható fejű akkuhidraulikus lyukasztó szerszám

www.klauke.com LS 50-L FLEX 360 fokban forgatható fejű akkuhidraulikus lyukasztó szerszám www.klauke.com LS 50-L FLEX 360 fokban forgatható fejű akkuhidraulikus lyukasztó szerszám LS 50-L FLEX Akkuhidraulikus lyukasztó szerszám Rugalmas és könnyű. Állítható alumínium fej 360 fokban forgatható

Részletesebben

W DS ÁLLÓSZEKRÉNYEK W SCHRACK INFO

W DS ÁLLÓSZEKRÉNYEK W SCHRACK INFO W DS ÁLLÓSZEKRÉNYEK 14 Hegesztett, porszórt acéllemez vázszerkezet, 1,5mm Magasság:,, 22, 27, 32, 37, 42, 45 és 47U Szélesség: 600 és 800mm Mélység: 600, 800, 900 és 00mm Szín: világosszürke RAL75 keret:

Részletesebben

KÜLÖNBÖZŐ MAGASSÁGI MÉRETEK

KÜLÖNBÖZŐ MAGASSÁGI MÉRETEK Trixagon tároló Trixagon tároló 2 Trixagon tároló A hatszög forma gyakran megtalálható a természetben. A hópelyhek, a méhkas szerkezete és a teknősök páncélja is hatszög alakú. A hatszögek a természet

Részletesebben

Sugárcsövek és hordozható vízágyúk

Sugárcsövek és hordozható vízágyúk Sugárcsövek és hordozható vízágyúk Rosenbauer - Sugárcsövek és hordozható vízágyúk Sugárcsövek és hordozható vízágyúk SELECT FLOW Maximális hatás, minimális vízfogyasztás A Rosenbauer SELECT FLOW sugárcső

Részletesebben

Asztalok gyorsan, méretre

Asztalok gyorsan, méretre Asztalok gyorsan, méretre Bár a bútorüzletekben elég sokféle asztal közül lehet választani, ám a méretük adott, és a szín sem mindig passzol a meglévő berendezéshez. Akinek ettől eltérő az igénye, más

Részletesebben

Kerámiaipari kisgépek és berendezések

Kerámiaipari kisgépek és berendezések Kerámiaipari kisgépek és berendezések Elektromos korongozógép (HSL Profi GS III) Kiváló minőségű közvetlen meghajtású ( kúpkerék nélküli ) motorral ellátott elektromos korongozó gép. A lehető legalacsonyabb

Részletesebben

Másoló asztal rendszerek

Másoló asztal rendszerek Másoló asztal rendszerek Modul felépítésű, kényelmes mikrofilm kamerákhoz és könyv szkennerekhez The future of the past. A kiváló digitalizálás a megfelelő másoló asztallal kezdődik Az érzékeny és gyakran

Részletesebben

Tudja, hogy... könnyen kiszámíthatja az árat és egyszerűen megrendeli az alumínium keretek megrendelőlap segítségével, amely letölthető a www

Tudja, hogy... könnyen kiszámíthatja az árat és egyszerűen megrendeli az alumínium keretek megrendelőlap segítségével, amely letölthető a www Tudja, hogy... könnyen kiszámíthatja az árat és egyszerűen megrendeli az alumínium keretek megrendelőlap segítségével, amely letölthető a www oldalunkon? alumínium program Ajtó és fiók profilok Rápattintható

Részletesebben

Süllyesztett (EA-280, EA-281) EA-280

Süllyesztett (EA-280, EA-281) EA-280 Süllyesztett (EA-280, EA-281) EA-280 Esztétikus megoldás az ajtólapban lévő elektromos zár kábelezéséhez Maximum kábelvastagság 7,5 mm Ajtónyitás max. 120⁰ Hosszúság: 323 mm Szélesség: 23,8 mm Mélység:

Részletesebben

Testméretek, mozgástartományok. Szabó Gyula

Testméretek, mozgástartományok. Szabó Gyula Testméretek, mozgástartományok Szabó Gyula Az antropometria helye TERMÉKFEJLESZTÉS / TERV ERGONÓMIAI FELADATOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK ANTROPOMETRIAI ADATOK Az antropometria alkalmazásának célja a hatékony, biztonságos

Részletesebben

Szabadonálló gázüzemű főzőüst

Szabadonálló gázüzemű főzőüst A 700XP sorozat több, mint 100 modellt foglal magába. Minden készülékek nagy teljesítményű, megbízható, energiatakarékos, biztonságos és ergonómikus. A modul rendszer megszámlálhatatlan konfigurációban

Részletesebben

Csarnokfűtés-rendszer. Gázüzemű infravörös-kombináltsugárzók. primoschwank. supraschwank HU

Csarnokfűtés-rendszer. Gázüzemű infravörös-kombináltsugárzók. primoschwank. supraschwank HU Csarnokfűtés-rendszer Gázüzemű infravörös-kombináltsugárzók HU 03-11-04 Alkalmazás: Növelt sugárzási hatásfokú fűtõkészülék, hõátadás elsõsorban infravörös világos és sötét sugárzással. Fűtőközeg: Földgáz

Részletesebben

CE-FE 80-3F-FA 2 DB 3 DB 85-1C/3F-FÉ. Bükk színazonos BÜ BÜ BÜ BÜ BÜ. Bükk - Fekete BÜ-FE BÜ FE FE BÜ. Világos dió színazonos VD VD VD VD VD

CE-FE 80-3F-FA 2 DB 3 DB 85-1C/3F-FÉ. Bükk színazonos BÜ BÜ BÜ BÜ BÜ. Bükk - Fekete BÜ-FE BÜ FE FE BÜ. Világos dió színazonos VD VD VD VD VD Té '96 Bt. Irodabútor és Irodaszék Stúdió 6000 Kecskemét, Géza fejedelem krt. 51. Telefon: 76/417-732; Fax: 76/506-897 E-mail: info@te96bt.hu KONTÉNEREK A konténerek méretbeli kialakítása lehetõvé teszi,

Részletesebben

Hajlítóberendezések gyártója

Hajlítóberendezések gyártója Hajlítóberendezések gyártója HU HKS-CNC Profi HKS-CNC Profi Munkahossz 8.200 mm 7.000 mm 6.000 mm A berendezés hossza 9.100 mm 7.900 mm 7.000 mm Hajlítási szög 145 145 145 Munkamélység 1.150 mm 1.150 mm

Részletesebben

A PLAZMASUGARAS ÉS VÍZSUGARAS TECHNOLÓGIA VIZSGÁLATA SZERKEZETI ACÉL VÁGÁSAKOR

A PLAZMASUGARAS ÉS VÍZSUGARAS TECHNOLÓGIA VIZSGÁLATA SZERKEZETI ACÉL VÁGÁSAKOR A PLAZMASUGARAS ÉS VÍZSUGARAS TECHNOLÓGIA VIZSGÁLATA SZERKEZETI ACÉL VÁGÁSAKOR Készítette: TÓTH ESZTER A5W9CK Műszaki menedzser BSc. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT CÉLJA Plazmasugaras és vízsugaras technológia

Részletesebben

Körvágó olló KS 1 HTBS 650-15 M. Manuális táblalemezollók. BSS 1000 BSS 1020 BSS 1250 FTBS M - sorozat. FTBS P - sorozat. Motoros táblalemezollók

Körvágó olló KS 1 HTBS 650-15 M. Manuális táblalemezollók. BSS 1000 BSS 1020 BSS 1250 FTBS M - sorozat. FTBS P - sorozat. Motoros táblalemezollók Metallkraft_01-71.qxp 2007.08.13. 13:06 Page 13 Körvágó olló KS 1 Asztali manuális táblalemezollók HTBS 650-15 M Manuális táblalemezollók BSS 1000 BSS 1020 BSS 1250 FTBS M - sorozat Pneumatikus táblalemezollók

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS FŐBB EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ KOCKÁZATAI.

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS FŐBB EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ KOCKÁZATAI. KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS FŐBB EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ KOCKÁZATAI. A számítógéppel ellátott munkahelyek kialakításának, képernyős munkavégzés munkavédelmi

Részletesebben

Forgalmazó: Termékkatalógus DSC Hungária Kft Budapest, Füvészkert u. 3. Telefon:

Forgalmazó: Termékkatalógus DSC Hungária Kft Budapest, Füvészkert u. 3. Telefon: Termékkatalógus ALEAN termékek a DSC Hungária Kft. kínálatában Örömmel értesítjük Partnereinket, hogy 2017-től a DSC Hungária Kft. az ALEAN márka kizárólagos magyarországi forgalmazója. Az infrasorompókra

Részletesebben

[f] city széria. [f] city széria 2

[f] city széria. [f] city széria 2 [f] city széria [f] city széria 2 [f] city széria Az [f] city széria asztal egyedi stílusa a klasszikus négyszögletes lábaknak és a jól megtervezett asztallapnak köszönhető. Nem szokványos módon a láb

Részletesebben

1.2 Geberit AquaClean

1.2 Geberit AquaClean 1.2 Új Tuma Classic WC kerámiára szerelhető berendezés A kényelmes WC-használat érdekében Az altáj vízzel való ápoló tisztításához WC-kerámiákra történő utólagos felszereléshez (az ülőke és WC-fedél cseréje)

Részletesebben

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet.

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet. Nagykonyhai - ipari kivitelű csaptelepek robosztus kivitel, hosszú élettartam Asztali csaptelep test - univerzális felhasználás - szerelhető különböző hosszúságú kifolyószárral nagy méretű mosogató medencékhez

Részletesebben

Kerékpárszállító kínálat 2012

Kerékpárszállító kínálat 2012 Kerékpárszállító kínálat 2012 Leírás Ajánlott fogy. ár Kép 1 Peruzzo Roma tandem - tetőcsomagtartóra szerelhető - tandem kerékpárhoz - anyaga: alumínium, műanyag Termékkód: 47928 2 Peruzzo Sherpa alu zárható

Részletesebben

Az antropometria alapjai

Az antropometria alapjai Az antropometria szükségessége Az antropometria alapjai TERMÉKFEJLESZTÉS/TERVEZÉS ERGONÓMIAI FELADATOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK ANTROPOMETRIAI ADATOK Célja: Hatékony, biztonságos és kényelmes termékhasználat Információszerzés

Részletesebben

APC SZÁMÍTÓGÉP SZEKRÉNY

APC SZÁMÍTÓGÉP SZEKRÉNY SZÁMÍTÓGÉP SZEKRÉNY TARTOZÉKOK 69/73 old. KEREKEK KIHÚZHATÓ POLC LÁBAZAT ITATARTÓ APC SZÁMÍTÓGÉP SZEKRÉNY ellátott, ahol a tartozékok rögzítése céljából az elülső M5-ös és M6-os tartók elhelyezhetők. ő

Részletesebben

K60/1200 típusú. kemence. használati útmutató és szervizkönyv. KALÓRIA Hőtechnikai Kft

K60/1200 típusú. kemence. használati útmutató és szervizkönyv. KALÓRIA Hőtechnikai Kft KALÓRIA Hőtechnikai Kft 1071 Budapest, Bethlen Gábor u. 43. T/F.: 36 1 322-5122, 36 1 322-6047 info@kaloriatech.hu www.kaloriatech.hu K60/1200 típusú kemence használati útmutató és szervizkönyv A kemence

Részletesebben

Teljesítmény, pontosság és biztonság a tűzifavágás során.

Teljesítmény, pontosság és biztonság a tűzifavágás során. , pontosság és biztonság a tűzifavágás során. 29 A rönkhasítók a tűzifa-előkészítés speciális eszközei. Hosszában vágják el a törzseket, így biztosítják könnyű darabolásukat a kazánok, kandallók és kályhák

Részletesebben

Betegmozgató készülékek gyakorlati alkalmazása. Készítette: Csete Lóránt Pataki Zsuzsa

Betegmozgató készülékek gyakorlati alkalmazása. Készítette: Csete Lóránt Pataki Zsuzsa Betegmozgató készülékek gyakorlati alkalmazása Készítette: Csete Lóránt Pataki Zsuzsa Betegmozgatás általános szabályai Eszközök bemutatása Összegzés MEREK komplex rehabilitáció MEREK Mozgássérült Emberek

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

Installációs rendszerek

Installációs rendszerek OptiLine 45 padlódobozok: Süllyesztett rendszer erősáramú, távközlési és adatvezetékek kialakítására az iroda padlózatában A rendszer csatlakozós padlódobozokat, padlófedeleket, betonpadlós dobozokat és

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

gyártás és kereskedelem

gyártás és kereskedelem CSEMPE ÉS JÁRÓLAP MEGMUNKÁLÓ SZERSZÁMOK gyártás és kereskedelem www.bohemiatrade.cz MASTERCUT SZUPER PROFI CSEMPEVÁGÓ kitűnő, profi csempevágó szuper erős csempevágó hosszú élettartam új funkciók 118/3

Részletesebben

Elszívóasztalok és vágóasztalok

Elszívóasztalok és vágóasztalok Tartalomjegyzék Elszívóasztalok és vágóasztalok Csiszolóasztal elszíváshoz 76 Hegesztőasztal elszíváshoz 77 Tavolex-asztal 78 Oktató-hegesztőasztal 79 Kézi vágóasztal 80 Filter-Table 81 Elszívóasztalok

Részletesebben

Letöltésre. Szüksége van több technikai információra? Hívja a technikai támogatás osztályunkat.

Letöltésre. Szüksége van több technikai információra? Hívja a technikai támogatás osztályunkat. 13 06 800 18 726 Szüksége van több technikai információra? Hívja a technikai támogatás osztályunkat. help@demos-trade.com Majdnem mindent fel tudunk ajánlani a bútorvasalatokból. Éppen ezért ne habozzon

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

16 ASZTALLÁBAK. siegmund

16 ASZTALLÁBAK. siegmund 16 ASZTALLÁBAK 484 siegmund 16 Asztallábak 486 Oldal Alap láb 488 Láb állítható magasságú / Láb beállítóval 490 Láb fékezhető görgővel / Beállítható láb fékezhető görgővel 492 Emelőkeret / Csatlakozó keret

Részletesebben

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670 Xact 2 Xact Xact EGY SZÉK AZ ISKOLA MINDEN TERÉBE A multifunkcionális és ergonomikus iskolaszék, az Xact most két méretben is kapható: Xact és Xact Start. Ennek köszönhetően a szék az alsós osztálytermektől

Részletesebben

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Környezetvédelmi aknák 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Az Elsõ Beton Kft. 1991 óta gyárt különbözõ típusú vasbeton aknákat. A megrendelõi igényeknek megfelelõen ezen termékcsaládba

Részletesebben

KNAUF tolóajtó-rendszer

KNAUF tolóajtó-rendszer KNAUF tolóajtó-rendszer Tartalom Oldal 1. Változatos ajtószélesség és -magasság 3 2. Gyors és egyszerû szerelés 3 3. A szerelés lépései 4 4. A Knauf tolóajtó-rendszer elônyei 6 5. Tartozékok és kiegészítõk

Részletesebben

Geberit vizelderendszer. Minden igénynek megfelel

Geberit vizelderendszer. Minden igénynek megfelel Geberit vizelderendszer Minden igénynek megfelel Előnyök egy kézből A Geberit vizelderendszert rugalmasság jellemzi: tökéletes megoldást nyújt bármely kívánság vagy építési helyzet esetén. A teljes körű

Részletesebben

Teherbírás. Magasság. (mm) (kg) 1.500 3.000 5.000 10.000 1.500 3.000 5.000 10.000. felár

Teherbírás. Magasság. (mm) (kg) 1.500 3.000 5.000 10.000 1.500 3.000 5.000 10.000. felár VS és KB fogasléces emelõk, hébér DIN 7355 szerint. Alacsony szerkezeti a KB típus esetében. Biztonsági hajtókar behajtható fogantyúval. Kívánságra racsnis hajtókarral is szállítható. 10/ Köröm (legalacsonyabb)

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804,

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804, METAL-FACH bálázók Z562 A Z562 bálázógép gyártásánál a Metal-Fach elsőként az országban alkalmazott olyan innovatív gyártási módszert, ahol a megbízhatóságot és a magas fokú préselést (szorítást) a teljesen

Részletesebben

E-compact átfolyós vízmelegítő CEX 9

E-compact átfolyós vízmelegítő CEX 9 Felhasználási terület Egy csapolási pont ellátására: > Mosogató > Dupla kézmosó > Mosdó sor Több csapolási pont ellátására: > Zuhanyzó és kézmosó, a betáp víz hómérséklet illetve az elektromos hálózat

Részletesebben

28 cm-es kerámiabevonatos serpenyő Ft Ft Ft Ft

28 cm-es kerámiabevonatos serpenyő Ft Ft Ft Ft Decs Nagyközség Önkormányzata Pintér Zoltán részére pinter.zoltan@palyazateu.hu 3670/866-3431 1138 Budapest, Tomori köz 4. VI./2. Telephely: 1046 Budapest, Fóti út 79-81. Adószám: 23952063-2-41 06/1-370-6839

Részletesebben

IPARI FELSZERELÉSEK 2010 MŰHELYFELSZERELÉSEK JOULEING KFT. www.jouleing.hu. info@jouleing.hu Tel: +36 70 336-4032 +36 70 900-5581

IPARI FELSZERELÉSEK 2010 MŰHELYFELSZERELÉSEK JOULEING KFT. www.jouleing.hu. info@jouleing.hu Tel: +36 70 336-4032 +36 70 900-5581 IPARI FELSZERELÉSEK 2010 MŰHELYFELSZERELÉSEK JOULEING KFT Tel: +36 70 336-4032 +36 70 900-5581 FÉMBÚTOROK Kis, zárható rekeszek Tetszőlegesen bővíthető. A szállítás lapraszerelve történik. Szerszám nélkül

Részletesebben

Irodabútor rendszerek Tartalomjegyzék 6.1

Irodabútor rendszerek Tartalomjegyzék 6.1 Irodabútor rendszerek Tartalomjegyzék.1.3 Összeállítási példák.4 Postforming termékek, kiegészítôk.5 Irodabútor asztallábak. Asztalláb tartozékok.7 Irodabútor asztalláb kör keresztmetszetû kötôvel.8 Irodabútor

Részletesebben

Fotó-stúdió elfekvő bútorai, mintabútorok

Fotó-stúdió elfekvő bútorai, mintabútorok Fotó-stúdió elfekvő bútorai, mintabútorok 1. Vezetői íróasztal CHS 1db Asztallap: Juhar furnéros Váz: Platina metál Íves vonalú asztal design lábakkal, kábelcsatornával, kábelátvezetővel, bőr betéttel.

Részletesebben

Ursa irodai bútorcsalád

Ursa irodai bútorcsalád Ursa irodai bútorcsalád Érvényes: 2011. május 16.-tól visszavonásig A bútorcsalád rövid bemutatása AzURSA az ergonómiai szempontoknak maximálisan megfelelő, modern megjelenésű, és kiváló minőségű irodai

Részletesebben

E-compact átfolyós vízmelegítő CEX

E-compact átfolyós vízmelegítő CEX Felhasznállási terület Egy csapolási pont ellátására: > Mosogató > Dupla kézmosó > Mosdó sor > Vödör mosók Több csapolási pont ellátására: > Zuhanyzó és kézmosó Termék adatlap 1 / 6 Energetikai besorolás

Részletesebben

[P] SZÉRIA. [P] széria 2

[P] SZÉRIA. [P] széria 2 [P] SZÉRIA [P] széria 2 [P] SZÉRIA A skandináv design, amelyet a fény és a természet szeretete inspirál, időtlen. A [P] széria munkaasztalai letisztult vonalaival, funkcionális kivitelezésükkel és élénk,

Részletesebben

6 Irodabútor rendszerek

6 Irodabútor rendszerek Irodabútor rendszerek .2 Tartalomjegyzék.3 Összeállítási példák Postforming termékek, kiegészítők.4 Irodabútor asztallábak.5 Asztalláb tartozékok. Irodabútor asztallábak, kör keresztmetszetű kötővel.7

Részletesebben

H5 H6. Max. beszerelési mélység 100 mm

H5 H6. Max. beszerelési mélység 100 mm Sorozatgyártott termékek, beépítési mélység 00 mm, tartókar-csatlakozás 0 x mm Tartókar-csatlakozás 0 x mm CP 380.000, CP 380.00, CP 380.0, CP 380.0 típusokhoz B H3 H4 H B4 B H H 4 3 Max. beszerelési mélység

Részletesebben

TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL

TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL MŰSZERKÖNYV TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL Típusszám: 80-0-00 - Gyártási szám: Gyártás kelte: A műszerkönyvön és a terméken levő gyártási számnak azonosnak kell lennie! A változtatás

Részletesebben

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft.

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Cégünk, a 2001. évben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatként. Központi telephelyünk, üzemünk, raktárunk Balatonfűzfőn, az Ipari Park területén található.

Részletesebben

PROFI GÉPEK, BERENDEZÉSEK

PROFI GÉPEK, BERENDEZÉSEK EuRoll PROFI GÉPEK, BERENDEZÉSEK Bevezető Tisztelt Partnerünk! Ön az EuRoll Hungária Kft. Profi gépek és berendezések katalógusát tartja kezében. Több éves tapasztalatunkat felhasználva, katalógusunkat

Részletesebben

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund 386 Lap Lap Basic 1200x800x50 388 Basic 1000x1000x50 390 Basic 1200x1200x50 392 Basic 1500x1000x50 394 Professional 1000x500x100 396 Professional 1000x1000x100 398 Professional 1200x800x100 400 Professional

Részletesebben

Sugárcsövek és hordozható vízágyúk

Sugárcsövek és hordozható vízágyúk Sugárcsövek és hordozható vízágyúk Rosenbauer - Sugárcsövek és hordozható vízágyúk Sugárcsövek és hordozható vízágyúk Maximális hatás. Minimális vízfogyasztás. A Rosenbauer sugárcső az állítógyűrű segítségével

Részletesebben

RÖVID MŰSZAKI JELLEMZŐK

RÖVID MŰSZAKI JELLEMZŐK RÖVID MŰSZAKI JELLEMZŐK Oszlop magassága: 1060-4560 mm-ig (100 mm-es lépcsőkben) Oszlop mélysége: 30, 60, 80, 110 mm A függőleges oszlop a polcrendszer fő szerkezeti eleme, minden más alkatrész, például

Részletesebben

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK katalógusa 2017 REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

orcsalád nóra bút KedvezményeK: Készpénzfizetés és előreutalás esetén 2%, nettó ft felett +2%

orcsalád nóra bút KedvezményeK: Készpénzfizetés és előreutalás esetén 2%, nettó ft felett +2% 5 nóra bútorcsalád 5 Nóra bútorcsalád Nóra asztalaink és székeink lábszerkezete 30-as átmérőjű acél csőből készülnek, melyeket csúszásgátló műanyag papucsokkal láttunk el. Asztalaink vázszerkezete kereszt

Részletesebben

Szívókarok és szívókonzolok. A szívóernyő kialakítása Tömlőkivitelű szívókar Merevcsöves kivitelű szívókar Teleszkópkar...

Szívókarok és szívókonzolok. A szívóernyő kialakítása Tömlőkivitelű szívókar Merevcsöves kivitelű szívókar Teleszkópkar... Szívókarok és szívókonzolok A szívóernyő kialakítása... 3-4 Tömlőkivitelű szívókar...... 5-6 Merevcsöves kivitelű szívókar.. 7-8 Teleszkópkar...... 9-1 Szívókonzolok...... 11-12 Tartozékok és alkatrészek....

Részletesebben

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal 8 1 11 9 6 13 10 4 14 3 1 1 www.bdovi.hu 1 mennyiség cikkszám termék BD9 Kör asztal 9 mennyiség cikkszám termék BD93 Fektetőágy tároló 1 AL_DONALD Favázas szék natúr 10 BD800006 Görgős műanyag tároló -

Részletesebben

SONOPULS 490B ÚJ MODELL

SONOPULS 490B ÚJ MODELL SONOPULS 490B ÚJ MODELL A Sonopuls 490-es készülék a 4-es széria ultrahang készüléke. Kiválaszthatja segítségével a kórtanhoz illeszkedő helyes alkalmazást. Nagy és kis multifrekvenciás ultrahangfejei

Részletesebben

Nyomásmérő óra. Gázmenetes rozsdamentes nyomásmérők

Nyomásmérő óra. Gázmenetes rozsdamentes nyomásmérők Nyomásmérő óra Gázmenetes rozsdamentes nyomásmérők Teljesen rozsdamentes acélból készült ipari nyomásmérők. Élelmiszeriparban, vegyiparban, gyógyszeriparban, tejiparban és bárhol másol, ahol a rozsdamentes

Részletesebben

Nagy Zoltán. Biztonságos bejutás a sérült járműbe

Nagy Zoltán. Biztonságos bejutás a sérült járműbe Nagy Zoltán Biztonságos bejutás a sérült járműbe A balesetben sérült járműből kell kimenteni a beszorult utasokat rutinfeladatnak tűnik, mégis a járműfejlesztés eredményeként egyre több szempontot kell

Részletesebben

Hegesztett rácsok Weldmesh INDUSTRY

Hegesztett rácsok Weldmesh INDUSTRY Hegesztett rácsok Weldmesh INDUSTRY Betafence Sp. z o.o. ul. Dębowa 4 47-246 Kotlarnia Poland tel.: +48 77 40 62 200 fax: +48 77 48 25 000 info.poland@betafence.com www.betafence.com Regionális képviselet:

Részletesebben

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK D25112/ D25112K/ D25112C* D25113K/ D25113C* D25114K 24 mm-es, 2-üzemmódú fúrókalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács betonban

Részletesebben

[T] SZÉRIA. [T] széria 3

[T] SZÉRIA. [T] széria 3 [T] SZÉRIA 2 [T] széria [T] széria 3 [T] SZÉRIA A rugalmas [T] szériát úgy terveztük meg, hogy egyéni munkaállomások és egyterű irodák kialakítása során is tetszetős és egységes munkakörnyezet jöjjön létre.

Részletesebben

DURMA VS CNC típusú állítható vágószögű hidraulikus lemezolló

DURMA VS CNC típusú állítható vágószögű hidraulikus lemezolló DURMA VS CNC típusú állítható vágószögű hidraulikus lemezolló A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló

Részletesebben

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Kombinációs egység F l e x C o m Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Setting the standard 7,5 tonna össztömeg GVW jármű A hidraulikusan mozgatható válaszfal Nagyon felhasználóbarát Hidraulikus

Részletesebben

Vezetõi irodabútor program

Vezetõi irodabútor program exclusive vezetõi irodabútor katalógus Vezetõi irodabútor program Ez a terület megköveteli a rendkívüli igényességet és minõséget. Vezetõi irodabútor családjainkat a precíz megmunkálás, tartós, jó minõségû

Részletesebben

CA légrétegződést gátló ventilátorok

CA légrétegződést gátló ventilátorok CA légrétegződést gátló ventilátorok MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2019.03.20. - 2 - A CA típusjelű ventilátorokat nagy légterű, nagy belmagasságú, ipari, kereskedelmi és szolgáltató

Részletesebben

4 HIDRAULIKUS RÉSZEK

4 HIDRAULIKUS RÉSZEK QP S4 TERMÉKLEÍRÁS A QP S4 sorozat minden egyes darabját különös gonddal tervezték. A visszacsapó szelep hőre lágyuló, ellenálló műanyagból készült és 6, kosütést 37baron (37m vízoszlop) bír el. A hidraulikus

Részletesebben