TANTÁRGYLEÍRÁS. Anatómia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS. Anatómia"

Átírás

1 Anatómia TNO1001 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens A kurzus célja, hogy alapvető anatómiai ismereteket nyújtson a hallgatóknak szervezetünk fő szervrendszerei felépítéséről és legalapvetőbb működéseiről. A kurzus során szerzett képességek meghatározó részét képezik több, a testnevelés és sporttudomány témakörébe tartozó ráépülő kurzus (pl. biomechanika, edzéselmélet, gimnasztika) elsajátításának. Az anatómiai ismeretanyag tanulmányozásával a hallgatók olyan képességek birtokába jutnak, hogy a későbbiekben testnevelő tanárokká válva elsajátíthassák a gyakorlati munkájuk szerves részét képező testnevelés és sporttudományi, valamint biomedicinális ismereteket. A kurzus során a hallgatók az emberi test alapvető szerkezeti felépítése, szövettani struktúrájának tanulmányozása után elsajátítják a törzs, a felső és alsó végtag egyszerű mozgásait kivitelező anatómia készülékek szerkezetét és működését. Megértik, hogy fő ízületeinkben milyen mozgástípusok jöhetnek létre, illetve milyen izomcsoportok felelősek az egyes mozgások végrehajtásáért. Tanulmányozzák a keringés, a légzés, a kiválasztás, a nemi szervek, az emésztés, az endokrin és az idegrendszer, valamint az érzékszervek anatómiáját. Először a nyugalmi, fiziológiás állapotot tanulják meg, majd megismerkednek a szervezetnek a fizikai aktivitás különböző fokozataira adott reakcióival. DONÁTH T. (2008): Anatómia-élettan. Medicina Könyvkiadó ZRT, Budapest DONÁTH T. (1995): Anatómiai atlasz. Medicina Könyvkiadó RT, Budapest TÓTH-ABONYI J.: Általános és mozgásszervi anatómia. TSTI, JYPK, SZTE, Szeged TÓTH-ABONYI J.: Anatómia II.- zsigeri anatómia- TSTI, JYPK, SZTE, Szeged SIPOS Y. (1995): Anatómiai, élettani és gyógytestnevelési alapismeretek, Tárogató Kiadó

2 Élettan TNO1002 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNO1001 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens A tantárgy célja megismertetni a hallgatókat az emberi szervezet működésének élettani, biokémiai alapjaival, és azok testmozgással kapcsolatos sportélettani vonatkozásaival; elsajátíttatni a legfontosabb balesetvédelmi és elsősegélynyújtási szabályokat, különös tekintettel a testnevelés és testedzés során adódó helyzetekre. Olyan kulcsfontosságú információk birtokába juttatni a hallgatókat, amelyek segítik az edzéselmélet jobb megértését. Az itt megszerzett tudás és kompetencia a biomedicinális ismeretek alapját nyújtja ahhoz, hogy a testnevelés és sporttudomány területének gyakorló szakembereivé váljanak. A tantárgy segítségével megértik az edzéselmélet, a testkultúra, az egészségtan, a terhelés és sportélettan, a gyógytestnevelés, a mozgásfejlődés tárgykörébe tartozó alapismereteket. A legfontosabb általános elsősegély-nyújtási és balesetvédelmi ismeretek elsajátítása gyakorlati vonatkozásaikkal együtt. A testnevelői tevékenység során leggyakrabban előforduló balesetek és elsősegélynyújtást igénylő sürgős esetek ismerete: a keletkezés háttere és mechanizmusa, a szakszerű segítségnyújtás megismerése. Azon teendők és lépések biztonságos gyakorlati szintű ismerete, amelyeket a mentő vagy az orvos kiérkezéséig haladéktalanul megtenni szükséges. A kurzus során az életfolyamatok megértéséhez szükséges alapvető biokémiai, sportélettani ismeretek elsajátítása. A mozgás szervrendszere élettani-, biokémiai folyamatainak tanulmányozása. Az izomműködést kísérő és kiszolgáló egyéb szervrendszeri történések, életfolyamatok megismerése. Az emberi szervezet alapvető élettani működésének tanulmányozása és sportélettani adaptálása. A szervek, szervrendszerek integrált működésének megismerése. A vér, a keringés-, a légzés-, az emésztőrendszer, a kiválasztás szervrendszere, a neuroendokrin rendszer és az idegrendszer alapvető élettani, biokémiai, sportélettani folyamatainak tanulmányozása. DONÁTH T. (2008): Anatómia-élettan. Medicina Könyvkiadó ZRT, Budapest. ORMAI S. (2005): Élettan-kórélettan. Semmelweis Kiadó, Budapest. VÍZVÁRI L. (2006): Egészségtan. Műszaki Könyvkiadó, Budapest. PAVLIK. (2011): Élettan-sportélettan. Medicina Könyvkiadó ZRT, Budapest.

3 Humánbiológia (fejlődéstan, egészségtan) TNO1003 Meghirdetés féléve 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vajda Ildikó, főiskolai docens A tantárgy elsajátításának célja, hogy a hallgató legyen tisztában a legalapvetőbb humánbiológiai fogalmakkal, ismerje a humán fejlődés lépcsőfokait és a fejlődésre ható külső környezeti és belső tényezőket. Szerezzen ismereteket a sportegészségtan témakörében tárgyalt mentális egészségről, legyen tisztában annak sportbeli jelentőségével, valamint legyen tájékozott, a teljesítményfokozók szervezetre kifejtett hatásaival. Célja legalább egy napi szinten is használható egyszerű mentális egészségvédő technikának az elsajátíttatása, valamint a doppingkérdés olyan mélységű tanulmányozása, melyről a bejósolhatóan folyamatos változások könnyűszerrel követhetők lesznek. A test és a váz kvantitatív és kvalitatív jellegei. Az intrauterin fejlődés és a posztnatális időszak ontogenetikus és filogenetikus tendenciái. Növekedés, fejlődés, érés. A biodemográfia alapjai. A népesség összetétele és változásuk. Natalitás, fertilitás, mortalitás, migráció és reprodukció. Humángenetikai alapfogalmak. Öröklési típusok. Az emberi kromoszómák osztályozása. A mutáció (gén-, kromoszóma- és genom-mutációk) és a szelekció jelentősége. A fiziológiai jellegek antropológiai vonatkozásai. A humán populációgenetika alapjai. A szubhumán és a humán evolúció vázlata. Az emberiség kulturális evolúciója. A lelki élet, a pszichés egészség prevenciós aspektusai, sportbeli szerepe, megőrzésének feltételei. Sportban is alkalmazható egyszerű mentális egészségvédő technikák (autogén tréning, / progresszív relaxáció), elmélete és gyakorlata. Doppingszerek, engedélyezett teljesítményfokozók, a NOB és a WADA mindenkori érvényes előírásai. 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): EIPEL I. (2008): Dopping. A teljesítmény ára. Corvina Kiadó Kft, Budapest, 141. YENIS Y. (2001): Humánbiológia. A hominidák evolúciója. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, HARDY I.(2001): Lelki egészségvédelem, Medicina, Budapest MÉSZÁROS J.- ZSIDEH M.- MÉSZÁROS ZS (2011): Humánbiológia. Budapest, 302. Autogén tréning a sportban in Krapft: Az autogén tréning elmélete és gyakorlata, Springer Hungarica, Bp.

4 Bevezetés a tudományos kutatásba TNO1004 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Hédi Csaba, főiskolai docens A hallgatók ismerjék meg a vizsgálati és kutatási módszerek főbb típusait, alkalmazhatóságuk feltételeit, a hipotézisalkotás és vizsgálat alapvető szabályait és a kutatások erkölcsi vonatkozásait a sporttudományban. Sajátítsák el a prezentáció-készítés és közzétevés nyelvi, stilisztikai elvárásait, követelményeit és formai szerkezetét. yakorlatorientáltan végezzék az abszolút- rang- és vegyes skálán mérhető iskolai sportágak statisztikai elemzéseit. Az eredmények alapján képesek legyenek a megfelelő oktatási-nevelési módszerek kiválasztásával az általa oktatott tanulók életkor szerinti testi és értelmi fejlődésének megfelelő megvalósítására. A tudományos megismerés jellemzői. A kísérletezés alapfogalmai A kutatási téma, illetve a kutatási célok kiválasztásának problémája. A hipotézis elemzés problémája és a kutatási terv készítése. A kutatási minta kiválasztása és a folyamat bemutatása a probléma meghatározásától az adatelemzési tervig. Az adatelemzés különböző formái és a változók kapcsolatának vizsgálata. Megbízhatóság, validitás. Kutatás a gyakorlatban. A kérdésfeltevéstől (szakirodalmi tájékozódás, internet használat) a bizonyításig. A tudományos közlemények készítésének formai és tartalmi szabályai. Hipotézisalkotás. Méréstani ismeretek. Adatfeldolgozási módszerek. SPSS statisztikai program alkalmazása. Szakdolgozat készítés alapelvei. Prezentáció készítés szempontjai. A kondicionális és koordinációs képességek, illetve az ízületi flexibilitás mérésének kiscsoportos formában történő alkalmazása. BABBIE, E. (2008): A társadalomkutatás gyakorlata. Balassi Kiadó, Budapest, 744. ECO, U. (1991): Hogyan írjunk szakdolgozatot. ondolat Kiadó, Budapest, 255. FALUS, I. (szerk.) (2000): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 540. KECSKEMÉTI L., IZSÓ L. (2005): Bevezetés az SPSS programrendszerbe. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 459. MAJOROS P. (2004): A kutatásmódszertan alapjai. Budapest, Perfekt ZRT. PINTÉR J., ÁCS P. (2007): Bevezetés a sportstatisztikába. Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs, 164.

5 Testkultúra elmélet és sporttörténet (EU és sport) TNO1005 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Hédi Csaba, főiskolai docens A tantárgy általános célja az egyetemes és a magyar testkultúra történet legfontosabb fejezeteinek a megismertetése. Specifikus célja az iskolai testnevelés és a teljesítménysport kialakulásának, fejlődésének bemutatása. A hallgató legyen alkalmas a társadalmi folyamatok fejlődésének tükrében megítélni a testkultúra és a sport elsődleges nemzet-egészségügyi fontosságát és a modern életmódhoz való elsődleges kapcsolódását. Legyen képes a testkultúrát, mint az emberiség társadalomtörténetileg meghatározott értékalkotó tevékenységét bemutatni. Tudja megértetni azt, hogy az ember egyre bonyolultabbá váló életviszonyaihoz való testi alkalmazkodóképességének megvalósítása kulcsfontosságú a mindennapi életvitel szempontjából. A testkultúra eredete. Az őskori embertestkultúrája. Az ókori Kelet országainak, az ókori görög világ (Spárta, Athén, Isztmosz, Nemea, Püthó, Olümpia) és az ókori Róma testkultúrájának története. A középkor testkultúrájának története, különös tekintettel a magyarországi testkultúra alakulására. Az újkorba való átmenet és az újkor időszakának testkultúrája. Az újkori olimpizmus története. A testkultúra története 1945 után. DALLOS S. HORVÁTH L.- KUN L. (1999): A testkultúra történetének főbb csomópontjai. Bessenyei Kiadó, Nyíregyháza LÉVAI Y. (szerk.) (2002): Magyar sport enciklopédia. A-K. és L-Z Kossuth Kiadó, Budapest, 543. és 630. KUN L. (1984): Egyetemes testnevelés sporttörténet. 2. kiadás. Sport, Budapest, 423. KUN L. (szerk.) (1998): A magyar testnevelés és sporttörténet. 3. kiadás. Sport, Budapest, 482. TAKÁCS F. (2000): Száz év olimpia. IQ Press Lapkiadó Kft., Budapest, 42.

6 Edzéselmélet TNO1006 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Miklós, egyetemi tanár A hallgatók ismerjék meg az edzéselmélet azon alapvető korszerű elveit, törvényserűségeit, módszereit, kutatási eljárásait, amelyek megfelelő alapot biztosítanak, a testnevelő tanári munka eredményes végzéséhez. Biztosítson olyan tudást, felkészültséget, szemléletet, amely lehetővé teszi a kultúra e területének eredményes felhasználását. Legyenek naprakészek az új és bevált módszertani ismeretekből, tudják ezeket felhasználni tanári és edzői munkájuk ellenőrzésére. Szerezzenek olyan tudást, amelyet kreatívan alkalmazhatnak pedagógiai munkájuk sikere végzéséhez. Legyenek képesek kialakítani a tanulókban az értékelés, önértékelés fontosságát és képességét. A hallgatók megismerik a testkultúrával, testneveléssel, edzéssel, sporttal kapcsolatos, alapvető fogalmakat. Megismerik az edzés célját, feladatait, eszközeit, foglalkoznak az alkalmazkodás kérdéseivel, a teljesítmény összetevőivel, a kondicionális és koordinációs képességekkel. Elsajátítják, a tanulók felkészítéséhez szükséges módszereket, eljárásokat. Ismereteket szereznek a mozgásos cselekvéstanulás a technikai, taktikai tanulás elveiről, alapkérdéseiről. Megismerik a versenyzés, sportversenyzés jelentőségét, fajtáit, a sportbeli felkészülés szakaszait, a kiválasztás problémáját, a tehetség ismérveit. Megtanulják az edzés, felkészítés tervezését a végzett munka ellenőrzésének a módját. DUBECZ J. (2009): Általános edzéselmélet és módszertan HARSÁNYI L.(2000): Edzéstudomány I-II. Dialóg - Campus Kiadó, Budapest-Pécs, NÁDORI L. (1981) Az edzés elmélete és módszertana. Sport, Budapest. RILER E. ( ): Az általános edzéselmélet és módszertan alapjai I-II-III. OTSH, Budapest, 89.; 83.; 179.

7 Mozgástanulás és mozgáselemzés (Biomechanika) TNO1007 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vajda Ildikó, főiskolai docens A tananyagban központi szerepet kap a motoros tanulás folyamatának értelmezése. Ezen belül a kialakulást befolyásoló társadalmi és biológiai feltételek elemzése, a különböző szabályozási modelleket képviselő mozgáskészségek kialakulásának fázisai, speciális megjelenési formái. Cél, hogy a testnevelés szakos hallgató ismerje a mozgástanítás során a motoros tanulást elősegítő eljárásokat, a tanítási-tanulási folyamat motoros, valamint kognitív aspektusának tudatos transzferáló eszközként való alkalmazásának lehetőségeit az egyes korosztályok oktatási ismereteinek figyelembevételével. Legyen képes a természettudományos szemléletmódjának elmélyítésével hozzájárulni a tudományos igényű mozgáselemzéshez, a testnevelés és sportoktatás hatékonyságának növeléséhez. A biomechanika ismeretanyagának és módszereinek felhasználásával legyen alkalmas az ember mozgatórendszerének vizsgálatára, valamint a testgyakorlatok és az alapsportágak legalapvetőbb testhelyzeteinek és mozgásainak kinematikai, dinamikai, energetikai és izomműködés szerinti elemzésére. A mozgásfejlődés fogalma, életkori sajátosságai. A mozgás szerkezete, a motoros tanulás és oktatás stratégiája. A mozgáskészség értelmezése, kialakulása, az absztrakció problémája. Transzferhatás a motoros tanulásban. A biomechanika fogalma, tárgya, jelentősége. Mechanikai alapfogalmak. A mechanikai mozgások osztályozása. Kinematika. Egyszerű és összetett mozgások. Dinamika: Kinetika- Newton törvényei; Statika: Az emberi test középpontjai. Súlypont meghatározás módszerei. Egyensúlyi helyzetek. Sportmozgások biomechanikai elemzése. Emelők az emberi szervezetben. Hemodinamikai alapfogalmak. A keringési és a légzőrendszer biomechanikája. 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): BARTON J.(1983): Biomechanika. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 270. BARTON J.(1995): Biomechanikai járáselemzés. Aesculart. Budapest, 77. FARMOSI I.(1999): Mozgásfejlődés. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 131. JÓLESZ F.(1980): A sportmozgások biomechanikája. Tankönyvkiadó, Budapest, 300. MAXIN I.(2002): A testnevelés elmélete és módszertana. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 280. PRISZTÓKA Y. (1998): Testnevelés elmélet. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 234.

8 Sportpedagógia TNO1008 Meghirdetés féléve 7 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Miklós egyetemi tanár Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja A tantárgy oktatásának célja, hogy a hallgatók ismerjék meg a testnevelés és sport oktatásának pedagógiai módszereit és eljárásait, legyenek tisztában a tanulók értékelésének pedagógiailag hatékony, a személyiség fejlesztését pozitívan befolyásoló tanári eljárások hatásmechanizmusával. Alakuljon ki a hallgatókban a legfontosabb testnevelő tanári kompetenciák, úgymint a szervezőképesség, az empátia, az egyenlő bánásmód szemlélete. ismerjék fel a sportbeli tehetséget, tudjanak bánni a kevésbé tehetséges tanulókkal, ismerjék a sportbeli terhelés életkornak megfelelő összetevőit. A sportpedagógia tárgya, kutatási módszerei, helye a tudományok rendszerében. A sport társadalmi jelentősége, kapcsolata a kultúra más területeivel. A sport jelentősége az egyén életében. Az egészség értelmezése, kapcsolata a sporttal. Életmód és a szabadidő eltöltése a magyar lakosság körében. A sporttevékenység területei. A versenysport vonzása és az élsport gyakorlata. Az utánpótlás szűrése és felkészítése. Személyiségfejlesztés és teljesítményfokozás legális és illegális módszerekkel. Az élsportolók ellenőrzésének gyakorlata. A sportoló felkészítése pedagógiai folyamat. A nevelés és oktatás összefüggése, összhangja a sportban. A sportoló személyiségének főbb jellemzői: teljesítménymotiváció, önértékelés, önfegyelem, küzdeni tudás. Kreativitás a sportban. A konfliktusok kezelése. kezelési stratégiák. A siker és kudarc feldolgozása sportolói személyiségtípusok esetén. Sportolói és a személyes életpálya alakítása a sportolás időszakában. Tanulás és a sport összeegyeztetése. A sportklub felelőssége ebben a kérdésben. A mozgásos cselekvés folyamatának pedagógiai struktúrája. Tanulási stratégiák a különböző mozgáskészségeket tartalmazó sportmozgások esetében. A tanulás első szakasza: az ismeret fogalma a cselekvéstanulásban, a mozgásminta és szabályozási kérdések a tanulás során. A cselekvéstanulás második szakasza: a készségek kialakítása, a dinamikus sztereotip és a transzfer kérdései a tanulás során. A tanulás értékelése, az edző és sportoló kapcsolata, az edző pedagógiai modellje. 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): HORVÁTH L.,Prisztóka y.( 2005): A sportpedagógia és sportpszichológia alapkérdései Bessenyei yörgy Könyvkiadó,Nyíregyháza BÍRÓNÉ DR. NAY E.(1977): Sportpedagógia. Sport, Budapest NAY J.(2000): XXI. század és nevelés. Osiris kiadó, Budapest

9 Sport és társadalomtudományi ismeretek TNO1009 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNB1817 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Hédi Csaba főiskolai docens Ismeretek szerzése a sportpszichológiának, mint alkalmazott pszichológiai tudománynak kialakulásáról, a lélektan módszereinek sportpszichológiai vonatkozásairól. Elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása a szorongással, a figyelemkoncentráció, a motivációval kapcsolatban, a sportban. A testnevelő tanár és a tanuló személyiségjegyeinek fejlesztési lehetőségei. Csapatpszichológiai ismeretek, közösségformálás pszichológiai ismeretei. Az agresszió és a sport kapcsolata. A sport szerepe a serdülőkori változások idején. Az autogén tréningértelmezés, módszere, relaxáció fogalmának, a tudatos ellazulásnak ismerete. A hallgatók megismertetése a sportszociológia tárgyával, kialakulásával, fogalmaival, területeivel. Szerezzenek ismeretanyagot a modern sport jellemzőiről és funkcióiról. A hallgatók ismerjék meg a mai és a közelmúltbeli nemzetközi és magyar sport legfontosabb társadalmi jelenségeit, folyamatait, valamint változási tendenciáit. Az alapszintű ismeretanyag birtokában segítséget kapnak a sportban észlelhető társadalmi problémák megértéséhez. A sportpszichológiának mint alkalmazott pszichológiai tudománynak kialakulása. Szorongás, figyelemkoncentráció, motiváció, agresszió a sportban. Az edző és a testnevelő tanár személyiségjegyei. Csapatpszichológiai ismeretek. A sport szerepe a serdülőkori változások idején, a relaxáció fogalmának, a tudatos ellazulásnak ismerete. A sportszociológia tárgya, kialakulása hazánkban. A premodern és a modernkor sportjának jellemzői. A modern sport funkciói. Sport a rendszerváltozás előtt és után. Az átalakulás fő tendenciái. Sport a változó világban. lobalizáció, média és sport 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): BUDAVÁRI Á. (2007): Sportpszichológia. Medicine Könyvkiadó Zrt, 252. BAUMANN S. (2006): Csapatpszichológia. Dialog Campus, 203. LÉNÁRT Á. (2002): Téthelyzetben. Országos Sportegészségügyi Intézet, 147. FÖLDESINÉ SZ.y.- ál A.- Dóczi T.(2010). Sportszociológia. SE-TSK FÖLDESINÉ SZ.Y.- ál A.- Dóczi T.(2008). Társadalmi Riport a sportról. ÖM Sport Szakállamtitkárság, MSTT, 124. BAKONYI T. (2007): Állam, civil társadalom, sport. Kossuth Kiadó, Budapest, 179.

10 imnasztika I. TNO1010 Meghirdetés féléve 1 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A hallgató ismerje meg a gimnasztika alapfogalmait, szaknyelvét, mozgásanyagát, ennek széleskörű differenciált alkalmazási lehetőségeit. Képes legyen módszertani ismereteinek alkalmazásával gyakorlatvezetésre, szabad gyakorlat sorozatok ill. gyakorlatfüzérek szerkesztésére, valamint a gimnasztikai mozgásanyagával a kondicionális, koordinációs képességek és az ízületi mozgékonyság fejlesztésére. Legyen alkalmas a helyes testtartás, a gerincvédelem és az egészségtudatos mozgásanyag megismertetésére. Tudja integrálni a gimnasztika oktatása során a pontos, precíz és fegyelmezett munkavégzés személyiségre kifejtett pozitív hatásait. Cél a hallgatók motoros képességeinek fejlesztése, a sportági tevékenységek végzéséhez szükséges előfeltételek megteremtése. A gimnasztika felosztása, alapfogalmai, tartásos és mozgásos elemek szakkifejezései. A rendgyakorlatok értékelése, célrendszere, felosztása, vezetése. Szabad és társas gyakorlatok ábrázolása, szakleírása és szerkesztése. Az általános bemelegítés szerkezeti felépítése. Terhelés-tervezés bemelegítéshez, aerob és anaerob állóképesség fejlesztéséhez és ellenőrzéséhez (Karvonen- módszer) Rendgyakorlat, szabadgyakorlat és társas gyakorlat gyakorlatvezetése. Előírt 128 ütemű szabadgyakorlat-lánc zenére történő elsajátítása, bemutatása. Önállóan szerkesztett 64 ütemű szabadgyakorlat-lánc zenére történő bemutatása. ERDŐS I. (1978): imnasztika. Sportpropaganda. Budapest, 176. HONFI L. (2011): imnasztika. Elektronikus tankönyv HONFI L. (2004): Tornaszaknyelv. Dialóg Campus Kiadó. Budapest-Pécs, 141. KEREZSI E. (1992): Torna I. A tartásos és mozgásos elemek szakkifejezései. Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest, 252. METZIN M. (2010): imnasztika. TF Továbbképző Intézet, Budapest, 186.

11 imnasztika II. TNO1011 Meghirdetés féléve 2 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNO1010 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A hallgató ismerje meg a gimnasztika alapfogalmait, szaknyelvét, mozgásanyagát, ennek széleskörű differenciált alkalmazási lehetőségeit. Képes legyen módszertani ismereteinek alkalmazásával gyakorlatvezetésre, gyakorlatsorozatok, ill. gyakorlatfüzérek szerkesztésére, valamint a gimnasztika mozgásanyagával a kondicionális, koordinációs képességek és az ízületi mozgékonyság fejlesztésére. Legyen alkalmas a gimnasztika mozgásanyagával a testtudat saját test és eszközök szerepe a fittségben ismeretanyag elsajátítására. Cél a hallgatók motoros képességeinek fejlesztése, a sportági tevékenységek végzéséhez szükséges előfeltételek megteremtése. Kéziszer-gyakorlatok, padgyakorlatok, bordásfal gyakorlatok rajzírása, szaknyelve, szerkesztése és gyakorlatvezetési módszere. imnasztikai gyakorlatok variálása, kombinálása, a gyakorlatvariálás általános szempontjai. Ízületi mozgékonyság, hajlékonyság fejlesztésének módszerei, stretching technikák. Kondicionális képességek fejlesztése a gimnasztika mozgásanyagával. Kéziszer-gyakorlatok, padgyakorlatok, bordásfal gyakorlatok gyakorlatvezetése. Előírt 96 ütemű kéziszer-gyakorlat lánc zenére történő elsajátítása, bemutatása. Önállóan szerkesztett 64 ütemű kéziszer-gyakorlat lánc zenére történő bemutatása. Kondicionális, koordinációs képességek és ízületi mozgékonyság fejlesztése. ERDŐS I. (1978): imnasztika. Sportpropaganda, Budapest, 176. HONFI L. (2011): imnasztika. Elektronikus tankönyv HONFI L. (2004): Tornaszaknyelv. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 141. KEREZSI E. (1992): Torna I. A tartásos és mozgásos elemek szakkifejezései. Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest, 252. KEREZSI E. (1992): Torna I. A tartásos és mozgásos elemek szakkifejezései. Magyar Testnevelési Egyetem. Budapest, 252. METZIN M. (2010): imnasztika. TF Továbbképző Intézet, Budapest, 186.

12 Zenés táncos mozgásformák (R) TNO1012 Meghirdetés féléve 1 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára főiskolai tanár A hallgató a tantárgy keretén belül ismerkedjen meg a ritmikus gimnasztika elméleti és rendszertani fogalmaival, fejlődési tendenciáival és az iskolai nevelési és oktatási tervben betöltött szerepével. Kapjon zenei alapismereteket és a koreográfia készítés alapjaival is foglalkozzon. Sajátítsa el az R mozgásanyagát képező tartásos- és mozgásoselemeket, kar-, törzs-, és lábmozgásokat, járásokat, futásokat, szökdeléseket, ugrásokat, fordulatokat, forgásokat. Sajátítsa el a buzogány a karika, a labda, a szalag és a kötél mozgásanyagát, ismerkedjen meg annak oktatás módszertanával és a gyakorlatok szerkesztésével. Kondicionális, koordinációs képességek, ízületi mozgékonyság és a személyiség fejlesztésének lehetőségeit is sajátítsa el a ritmikus gimnasztika elsajátítása során. Ismerkedjen meg a helyes testtartás ismérveivel és az esztétikai nevelés lehetőségeivel az R mozgásanyagán belül. Ritmikus gimnasztika elméleti és rendszertani fogalmai, szaknyelve. Bordásfalnál végzett előkészítő mozgásanyag. Zenei alapismeretek, koreográfia készítés alapjai. Talajon végzett előkészítő mozgásanyag. Járások, ritmizált lépések, futások, szökdelések, ugrások. Buzogány mozgásanyaga. Kötél mozgásanyaga. Labda mozgásanyaga. Karika mozgásanyaga. Szalag mozgásanyaga 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): SZÉCSÉNYINÉ F.I. (2007): Ritmikus imnasztika. Jel Kiadó, 274. ISBN: MOLNÁR A. (2006): A koreográfia készítés ábécéje. Nemzedék Tudás Tankönyvkiadó, 132. NORRIS M.C. (1999): Stretching. old Book Kft. 155 p.

13 Testnevelési és népi játékok TNO1013 Meghirdetés féléve 6 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pucsok József Márton, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja TS 1. A tantárgy elsajátításának célja,a kialakítandó kompetenciák leírása: A tantárgy járuljon hozzá az órákon elsajátított testnevelési és népi játékok segítségével a hallgatók játékigényének fejlesztéséhez, játék kultúrájuk fejlesztéséhez. Ismerjék fel a testnevelési és népi játékok fejlesztő hatását- térbeli tudatosság, testtudat alakítás, koordinációfejlesztés, kreativitás, kooperáció- a különböző szerepjátékokon, szabályjátékokon és feladatjátékokon keresztül. A helyesen kiválasztott testnevelési és népi játékok alkalmazásával, sajátítsák el a különböző mozgásformák oktatásának előkészítését, oktatását, gyakorlását és alkalmazását. Tudjanak alkotó módon hozzájárulni a tanórán kívüli tevékenységek változatosabbá, színesebbé tételéhez. Ismerjék fel a játékban rejlő pozitív személyiségfejlesztés lehetőségeit: szabálykövető magatartás, önfegyelem, együttműködés, konfliktuskezelés, kommunikáció, fair play. A hallgatók megismertetése a játékelméleti alapismeretekkel, a játék és a különböző életkorú gyermekek nevelési sajátosságainak kapcsolatával. A tantárgy további elméleti feladata, hogy elsajátítsák a hallgatók a játékoktatás módszertani lépéseit, feladatait az oktatás különböző színterein. Ismerjék meg és a jártasság szintjén alkalmazzák a testnevelési és népi játékokat. Valósítsák meg a feldolgozásra kerülő játékok szervezését, vezetését hallgatótársaik közreműködésével. 3. Kötelező, ajánlott irodalom PÁSZTORI A., RÁKOS E. (1992): Iskolai és népi játékok. Sportjátékok I. Nemzeti Tankönykiadó, Budapest. DETRE P., SZIETI L. (1982): Játék I. Tankönyvkiadó, Budapest. BÁLI M., JANICS Y-né (1963): Testnevelési játékok. Sport, Budapest.

14 Zenés- táncos mozgásformák (aerobik, néptánc) TNO1014 Meghirdetés féléve 7 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára főiskolai tanár A hallgató ismerje meg a fitness aerobic fogalmát, a sportág kialakulását és rövid történetét. Olyan elméleti és gyakorlati ismereteket adjon, amelynek birtokában a hallgató képes legyen jól felépített és változatos aerobik órák megtartására, és kiindulási alapot nyújtson a sportág szélesebb körű megismerésére. A hallgató ismerje meg általánosan a néptánc alapjait, a három táncdialektus (nyugati, tiszai, erdélyi) tánctípusait, táncrendjét. Olyan elméleti és gyakorlati ismereteket adjon, amelynek birtokában a hallgató megismeri és elsajátítja a magyar nép táncait, lépésanyagát, jellegzetességeit, stílusát, és kiindulási alapot biztosítson az érdeklődés elmélyítésére a néptánc és népi kultúra iránt. A kulcskompetenciák közül valósítsa meg az esztétikai művészeti tudatosság és kifejezőképességeket. Kiemelt fejlesztési feladatként segítse elő a csoportos mozgáshoz, a néptánc esztétikus megjelenítéshez, a rögtönzéshez és az együttműködéshez szükséges képességeket és készségeket. Kiemelt fejlesztési feladatként segítse elő a testi-lelki egészség fejlődését, a harmonikus élet értékként való tiszteletét, az egészséges életmódra történő nevelésben betöltött szerepét. Az alapóra tervezése, felépítése, mozgásanyaga. Fitness aerobic óratípusok általános ismeretei, step aerobik elmélete. A fitness aerobik órán felhasználható gyakorlatok ( Low-High impact elemek). Erősítés, tónusformálás, levezetés, nyújtás, relaxáció. Koreográfia készítés elmélete, zenei alapismeretek, az aerobic zene tulajdonságai. Magyar néptánc dialektusok (dunai, tiszai, erdélyi). Dél-dunántúli ugrós, kanásztánc, verbunk és csárdás, moldvai táncok. Testérzékelő játékok, mozgáskoordinációs gyakorlatok. MÜLLER A.-RÁCZ I. (2011): Aerobik és fitnesz irányzatok. Dialóg Campus Kiadó, 277. WOLFAN M. (2005): Aerobik. Cser Kiadó, Budapest 127. DÖMÖTÖR E. (2005): Pulzuskontroll Testsúlykontroll. Carita Bt, 283. MARTIN Y. (1995): Magyar tánctípusok és táncdialektusok. Planétás Kiadói és Kereskedelmi Kft, Budapest, 298.MARTIN Y. (1995): Magyar néptánchagyományok. Planétás Kiadói és Kereskedelmi Kft, Budapest, 384

15 Sportjátékok I. Röplabda I. TNO1015 Meghirdetés féléve 2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár Megismertetni a hallgatókkal a sportág korszerű elméletét, gyakorlatát a játék oktatása során felhasználható testnevelési játékok szerepét és az oktatás alapvető szakmódszertani alapelveit, eljárásait. A hallgató képes legyen mérkőzésszituációban az elsajátított tananyagot a sportág jellegének megfelelően alkalmazni. Képes legyen a labdakezelési ügyesség, az egyensúlyozó és téri tájékozódó képesség komplex fejlesztésére. Szerezzen ismereteket a sportjátékok sajátos nevelő hatásairól. Legyen tisztában a csapatjáték közösség formáló erejével és fejlesztési lehetőségeivel. A röplabdázás nemzetközi és hazai története, eredete és fejlődésének szakaszai. A sportág játék és versenyszabályai. A röplabdázás alap játékelemeinek oktatásmódszertana, valamint az előkészítő, rávezető, hibajavító gyakorlatok jelentősége az oktatásban. Az elsajátításra kerülő játékelemek, játék közbeni alkalmazásának (taktika) vonatkozásai, az életkori sajátosságok, az egyes posztok és a csapatjáték fejlődési követelményeivel összhangban. A szükséges kondicionális és koordinációs képességek megszerzése a labdanélküli és labdás technikák végrehajtásához. A tipikus labdamenet lefolytatásához szükséges alap technikák, taktikai megoldások elsajátítása. Röplabda játék, a pálya-, a szabály-, a létszám-, jellemzők manipulálásával, az eredményesebb oktatás érdekében. BACHMANN, E., BACHMANN M. (2001): 1005 röplabda játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 344. ARAMVÖLYI M. (1996): A röplabdázás technikája és taktikája. MTE, Budapest, 191. RILER E., KOLTAI M. (2001): yakorlatgyűjtemény a röplabda iskolai oktatásához. TF, Budapest, 179. KRÖER, Ch.- ROTH, K. (2002): Labdaiskola. yakorlatok, ötletek technikák. Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs, 206. Magyar Röplabda Szövetség (2009): A röplabdázás hivatalos játékszabályai. 58.

16 Sportjátékok I. Röplabda II. TNO1016 Meghirdetés féléve 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNO1015 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A hallgatók sajátítsák el az előző kurzus ismereteire épülő magasabb szintű technikai- taktikai változatokat, azok oktatásmódszertanát. Szerezzenek jártasságot versenyek, mérkőzések szervezésében, vezetésében és alapvető edzői feladatok ellátásában. Ismerjék meg a szabadidős sporttevékenységben (mix-, strand röplabda), valamint a para- sportban (ülőröplabda) használt sajátságos megoldásokat. Legyenek képesek felismerni, kiválasztani, és fejleszteni a tehetséges röplabdázókat, valamint tudják az oktatásmenet optimális lefolyásától elmaradókat felzárkóztatni. A játékvezetés sajátosságai, viselkedés a pályán, protokoll. A nemzetközi és magyar versenyrendszer, a korosztályos versenyeztetés hazai vonatkozásai. Edző feladatai mérkőzés előtt, közben, után. Az elsajátításra kerülő, - alaptechnikákra épülő-, magasabb szintű technikai- taktikai változatok, azok oktatásmódszertana, játék közbeni alkalmazásának (játékrendszer) vonatkozásai, az életkori sajátosságok és a csapatjáték fejlődési követelményeivel összhangban. Játékrendszerek támadásban, védekezésben. A röplabda játékosok, életkori, és játék tudásbeli fejlődésével összefüggő nevelési kérdései. A tipikus labdamenet lefolytatásához szükséges magasabb szintű technikai- taktikai változatok, és azok oktatásmódszertanának elsajátítása. Játékrendszer alkalmazása és annak tudatos változtatása a saját csapatunk erősségeinek, valamint az ellenfél gyengeségeinek felismerésével, mérkőzésszituációban. Játékvezetés, mérkőzés-jegyzőkönyv vezetése tanórán egymás elleni játékban. Magasabb osztályú, ill. korosztályos mérkőzések, edzések látogatása. BACHMANN, E., BACHMANN M. (2001): 1005 röplabda játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 344. ARAMVÖLYI M. (1996): A röplabdázás technikája és taktikája. MTE, Budapest, 191. RILER E., KOLTAI M. (2001): yakorlatgyűjtemény a röplabda iskolai oktatásához. TF, Budapest, 179. KRÖER, Ch.- ROTH, K. (2002): Labdaiskola. yakorlatok, ötletek technikák. Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs, 206. Magyar Röplabda Szövetség (2009): A röplabdázás hivatalos játékszabályai. 58.

17 Sportjátékok II. Kosárlabda I. TNO1017 Meghirdetés féléve 4 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A sportjátékok életkori sajátosságokhoz igazodó alap-technikai és taktikai készletének, valamint elméleti ismereteinek elsajátítása. Aktív részvétel a sportjátékok előkészítő játékaiban és a sportjátékok egyszerűsített, valamint kiteljesedő változataiban. A hallgató képes legyen mérkőzésszituációban az elsajátított tananyagot a sportág jellegének megfelelően alkalmazni. Szerezzen ismereteket a sportjátékok sajátos nevelő hatásairól, különös tekintettel a kosárlabdázás küzdő jellegével kapcsolatosan. Legyen tisztában a csapatjáték közösség formáló erejével és fejlesztési lehetőségeivel. A kosárlabdázás nemzetközi és hazai története, eredete és fejlődésének szakaszai. A sportág játék és versenyszabályai. A kosárlabdázás oktatásmódszertana, valamint az előkészítő, rávezető, gyakorlatok jelentősége az oktatásban. Az elsajátításra kerülő játékelemek, játék közbeni alkalmazásának (taktika) vonatkozásai, az életkori sajátosságok, az egyes posztok, és a csapatjáték fejlődési követelményeivel összhangban. A szükséges kondicionális és koordinációs képességek megszerzése, fejlesztése a labdanélküli és labdás technikák végrehajtásához. A tipikus játékmenet (védekezés-támadás) lefolytatásához szükséges alap technikák, taktikai megoldások elsajátítása. Kosárlabdázás könnyített szabályokkal. Az emberfogásos védekezés oktatása a játékalapelemek megismerésén keresztül. BÁCSALMÁSI.-BÁCSALMÁSI L.(2005): Tanulj meg kosárlabdát tanítani. I. kötet. Budapest, 208. PÁDER J. (1986): Kosárlabdázás. Sport Kiadó, Budapest, 506. PETER, V.:(szerk.) (2001): 1006 játék és gyakorlatforma a kosárlabdában. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 317. RÁNKY M.(1999): Játék a kosárlabda - a kosárlabda játék. Pauz - Westermann Könyvkiadó KFT, Celldömölk, 767. Nemzetközi kosárlabda játékszabályok és hivatalos szabálymagyarázatok MKOSZ, Budapest, 178.

18 Sportjátékok II. Kosárlabda II. TNO1018 Meghirdetés féléve 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNO1017 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A hallgatók sajátítsák el az előző kurzus ismereteire épülő magasabb szintű technikai- taktikai változatokat, azok oktatásmódszertanát. Szerezzenek jártasságot versenyek, mérkőzések szervezésében, vezetésében. Ismerjék meg a szabadidős sporttevékenységben (Street-ball), valamint az utánpótlás nevelésben (mini-kosárlabda) használt sajátságos megoldásokat. Legyenek képesek felismerni, kiválasztani, és fejleszteni a tehetséges kosárlabdázókat, valamint tudják az oktatásmenet optimális lefolyásától elmaradókat felzárkóztatni. A játékvezetés sajátosságai, viselkedés a pályán, protokoll. A nemzetközi és magyar versenyrendszer, a korosztályos versenyeztetés hazai vonatkozásai. A kosárlabdázó játékosok, életkori, és játék tudásbeli fejlődésével összefüggő nevelési kérdések megismerése. Az emberelőnyös helyzetek és az ember azonos helyzetek oktatásának megismerése. Játékrendszerek támadásban, védekezésben. A sportjátékokat előkészítő játékok oktatásban betöltött szerepének bemutatása. A tipikus játékmenet lefolytatásához szükséges magasabb szintű technikai- taktikai változatok, és azok oktatásmódszertanának elsajátítása. A védekezésből a támadásba történő átmeneti játék kialakítása. A 2:2 és a 3:3, mint játék alapelem oktatása a támadók és védők taktikájának szemszögéből. Játékvezetés, mérkőzés-jegyzőkönyvvezetés bajnoki mérkőzésen, illetve az egymás elleni játékban. BÁCSALMÁSI.-BÁCSALMÁSI L.(2005): Tanulj meg kosárlabdát tanítani. I. kötet. Budapest, 208. PÁDER J. (1986): Kosárlabdázás. Sport Kiadó, Budapest, 506. PETER, V.:(szerk.) (2001): 1006 játék és gyakorlatforma a kosárlabdában. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 317. RÁNKY M.(1999): Játék a kosárlabda - a kosárlabda játék. Pauz - Westermann Könyvkiadó KFT, Celldömölk, 767. Nemzetközi kosárlabda játékszabályok és hivatalos szabálymagyarázatok MKOSZ, Budapest, 178.

19 Sportjátékok III. Kézilabda I. TNO1019 Meghirdetés féléve 5 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A tantárgy célja megismertetni a hallgatókkal a sportág korszerű elméletét, gyakorlatát a játék oktatása során felhasználható testnevelési játékok szerepét és az oktatás alapvető szakmódszertani alapelveit, eljárásait. A hallgató képes legyen mérkőzésszituációban az elsajátított tananyagot a sportág jellegének megfelelően alkalmazni. Szerezzen ismereteket a sportjátékok sajátos nevelő hatásairól, különös tekintettel a kézilabdázás küzdő jellegével kapcsolatosan. Legyen tisztában a csapatjáték közösség formáló erejével és fejlesztési lehetőségeivel. A kézilabdázás nemzetközi és hazai története, eredete és fejlődésének szakaszai. A sportág játék és versenyszabályai. A kézilabdázás alap játékelemeinek oktatásmódszertana, valamint az előkészítő, rávezető, hibajavító gyakorlatok jelentősége az oktatásban. Az elsajátításra kerülő játékelemek, játék közbeni alkalmazásának (taktika) vonatkozásai, az életkori sajátosságok, az egyes posztok, és a csapatjáték fejlődési követelményeivel összhangban. A kapusjáték sajátosságai. A szükséges kondicionális és koordinációs képességek megszerzése a labdanélküli és labdás technikák végrehajtásához. A tipikus játékmenet (védekezés-támadás) lefolytatásához szükséges alap technikák, taktikai megoldások elsajátítása. Kézilabda játék, a pálya-, a szabály-, a létszám-, jellemzők manipulálásával, az eredményesebb oktatás érdekében. A kapus védekezés közbeni alap technikái, taktikai megoldásai, és részvétele a támadás indításában. BAUMBERER, J. (szerk.) (2001): 704 kézilabda játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 173. HORVÁTH J., JUHÁSZ I., MOCSAI L., NÉMETH A. (2004): Kézilabda. Papirusz Duola Kiadó, Budapest, 173. JUHÁSZ I., KOVÁCS L., MOCSAI L. (2004): Kézilabda II. kötet. Papirusz Duola Kiadó, Budapest, 194. SZABÓ J. (2004): Kézilabdázás. Technika. Taktika. Oktatás. JYF Kiadó, Szeged, 266. Nemzetközi Kézilabda Szövetség (2011): Kézilabda játékszabályok

20 Sportjátékok III. Kézilabda II. TNO1020 Meghirdetés féléve 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNO1019 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A hallgatók sajátítsák el az előző kurzus ismereteire épülő magasabb szintű technikai- taktikai változatokat, azok oktatásmódszertanát. Szerezzenek jártasságot versenyek, mérkőzések szervezésében, vezetésében és alapvető edzői feladatok ellátásában. Ismerjék meg a szabadidős sporttevékenységben (strand kézilabda), valamint az utánpótlás nevelésben (szivacs-kézilabda) használt sajátságos megoldásokat. Legyenek képesek felismerni, kiválasztani, és fejleszteni a tehetséges kézilabdázókat, valamint tudják az oktatásmenet optimális lefolyásától elmaradókat felzárkóztatni. A játékvezetés sajátosságai, viselkedés a pályán, protokoll. A nemzetközi és magyar versenyrendszer, a korosztályos versenyeztetés hazai vonatkozásai. Edző feladatai mérkőzés előtt, közben, után. Az elsajátításra kerülő, - alaptechnikákra épülő-, magasabb szintű technikai- taktikai változatok, azok oktatásmódszertana, játék közbeni alkalmazásának (játékrendszer) vonatkozásai, az életkori sajátosságok és a csapatjáték fejlődési követelményeivel összhangban. Játékrendszerek támadásban, védekezésben. A kézilabda játékosok, életkori, és játék tudásbeli fejlődésével összefüggő nevelési kérdései. A tipikus játékmenet lefolytatásához szükséges magasabb szintű technikai- taktikai változatok, és azok oktatásmódszertanának elsajátítása. Különböző játékrendszerek alkalmazása támadásban- védekezésben és annak tudatos változtatása a saját csapatunk erősségeinek, valamint az ellenfél gyengeségeinek felismerésével, mérkőzésszituációban. Játékvezetés, mérkőzés-jegyzőkönyvvezetés tanórán, egymás elleni játékban. Magasabb osztályú, ill. korosztályos mérkőzések, edzések látogatása. BAUMBERER, J. (szerk.) (2001): 704 kézilabda játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, HORVÁTH J., JUHÁSZ I., MOCSAI L., NÉMETH A. (2004): Kézilabda. Papirusz Duola Kiadó, Budapest, 173. JUHÁSZ I., KOVÁCS L., MOCSAI L. (2004): Kézilabda II. kötet. Papirusz Duola Kiadó, Budapest, 194. SZABÓ J. (2004): Kézilabdázás. Technika. Taktika. Oktatás. JYF Kiadó, Szeged, 266. Budapest-Pécs, 173. Nemzetközi Kézilabda Szövetség (2011): Kézilabda játékszabályok

21 Sportjátékok IV. Labdarúgás I. TNO1021 Meghirdetés féléve 7 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A tantárgy célja a labdarúgás életkori sajátosságokhoz igazodó alap-technikai és taktikai készletének, valamint elméleti ismereteinek elsajátítása. Aktív részvétel a labdarúgás előkészítő játékaiban és az egyszerűsített, valamint kiteljesedő változataiban. A hallgató képes legyen mérkőzésszituációban az elsajátított tananyagot a sportág jellegének megfelelően alkalmazni. Szerezzen ismereteket a sportjátékok sajátos nevelő hatásairól, különös tekintettel a labdarúgás küzdő jellegével kapcsolatosan. Legyen tisztában a csapatjáték közösség formáló erejével és fejlesztési lehetőségeivel. A labdarúgás nemzetközi és hazai története, eredete és fejlődésének szakaszai. A sportág játék- és verseny-szabályai. A labdarúgás oktatásmódszertana, valamint az előkészítő, rávezető, gyakorlatok jelentősége az oktatásban. A játékos képzés négy területének megismerése. Az elsajátításra kerülő játékelemek, játék közbeni alkalmazásának (taktika) vonatkozásai, az életkori sajátosságok, az egyes posztok, és a csapatjáték fejlődési követelményeivel összhangban. A szükséges kondicionális és koordinációs képességek megszerzése, fejlesztése a labdanélküli és labdás technikák végrehajtásához. A tipikus játékmenet (védekezés-támadás) lefolytatásához szükséges alap technikák, taktikai megoldások elsajátítása. A párharc oktatásának gyakorlatai a játékos képzés folyamatában. Játékos feladatok játékos együttműködésével, háromszög, négyszög, vagy rombusz alakzatban. A labdás koordináció fejlesztése az idő, a pontosság, a feladatbonyolultság és a mozgás összehangolásának kényszere okozta feltételek között. Labdarúgás könnyített szabályokkal. Az emberfogásos védekezés oktatása a játék-alapelemek megismerésén keresztül. BICSKEI B. (1997): Utánpótláskorú labdarúgók felkészítése. Aréna 2000 Sportfutár, Budapest, 330. BOTH J. (1999). A futball egy nagy játék I-II. Both és társa Kiadó, Budapest- Herminamező, 378.; 299. BRUMANN, B. (szerk.) (2003): 1020 gyermekfutball játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 304. BRUMANN, B. (szerk.) (2004): 766 futballkapus játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 170. ÖTL B.(2002): Labdarúgás, lépésről lépésre. Magyar Sporttudományi Társaság, Budapest, 248. A labdarúgás játékszabályai. MLSZ.

22 Sportjátékok IV. Labdarúgás II. TNO1022 Meghirdetés féléve 8 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNO1021 Tantárgyfelelős neve és beosztása Pásztorné dr. Batta Klára, főiskolai tanár A hallgatók sajátítsák el az előző kurzus ismereteire épülő magasabb szintű technikai- taktikai változatokat, azok oktatásmódszertanát. Szerezzenek jártasságot versenyek, mérkőzések szervezésében, vezetésében. Ismerjék meg a szabadidős sporttevékenységben (strandfoci), valamint az utánpótlás nevelésben használt sajátságos megoldásokat. Legyenek képesek felismerni, kiválasztani, és fejleszteni a tehetséges labdarúgókat, valamint tudják az oktatásmenet optimális lefolyásától elmaradókat felzárkóztatni. A játékvezetés sajátosságai, viselkedés a pályán, protokoll. A nemzetközi és magyar versenyrendszer, a korosztályos versenyeztetés hazai vonatkozásai. A labdarúgó játékosok, életkori, és játék tudásbeli fejlődésével összefüggő nevelési kérdések megismerése. A kisjátékok és a játékrendszeri ismeretek szerepének bemutatása a játék kialakítása szempontjából. A szervezet edzettségének növelése a szabadtéren különböző időjárási viszonyok között a játékelemek intenzív gyakorlásával és mérkőzések játszásával. A tipikus játékmenet lefolytatásához szükséges magasabb szintű technikai- taktikai változatok, és azok oktatásmódszertanának elsajátítása. Támadásból védekezésbe történő visszarendeződés gyakorlatai. Kisjátékok alkalmazása (2:1, 3:1, 4:2, 5:2) két- három udvarra. Támadásvezetési gyakorlatok (labdatartás) emberelőnyben meghatározott feladatokkal. Játékvezetés, mérkőzés-jegyzőkönyvvezetés bajnoki mérkőzésen, illetve az egymás elleni játékban. BICSKEI B. (1997): Utánpótláskorú labdarúgók felkészítése. Aréna 2000 Sportfutár, Budapest, 330. BOTH J. (1999). A futball egy nagy játék I-II. Both és társa Kiadó, Budapest- Herminamező, 378.; 299. BRUMANN, B. (szerk.) (2003): 1020 gyermekfutball játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 304. BRUMANN, B. (szerk.) (2004): 766 futballkapus játék és gyakorlat. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 170. ÖTL B.(2002): Labdarúgás, lépésről lépésre. Magyar Sporttudományi Társaság, Budapest, 248. A labdarúgás játékszabályai. MLSZ.

23 Atlétika I. TNO1023 Meghirdetés féléve 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Miklós, egyetemi tanár Az atlétikai mozgások (futások, ugrások, dobások) oktatás-módszertani szerveződésének a megismerése, gyakorlati megvalósítása, az adott atlétikai mozgások oktatásához kapcsolódó oktatás módszertani alapismeretek elsajátítása. Képes legyen az atlétika mozgásanyagának elsajátításából adódó nehézségeknek, a tanulók által történő elfogadtatására. Az elsajátított mozgásanyag bemutatása, az elért technika és teljesítményszint értékelése. A tartós futás technikájának optimalizálása, valamint az egyénhez igazított tartós futás sebességének kialakítása - a szabadidőben végzett önálló gyakorlás elősegítése érdekében. A szabadidőben és különböző terepen végzett tartós futások, kocogások előtti bemelegítő gyakorlatok elsajátítása. Atlétikus képességfejlesztés: futóiskola, ugróiskola, dobások előkészítő gyakorlatai a Kölyökatlétika mozgásanyagán keresztül. Az atlétika sportág, futások, ugrások, dobások- versenyszámainak megismerése, értelmezése. A futások gördülő- és lendületi technikáinak, valamint az álló- és térdelőrajt technikáinak megismerése és alkalmazása a gyakorlatban. A kislabda hajítás, gránáthajítás, valamint a magasugrás átlépő, guruló technikájának megismerése. A versenyszámok technikájának jártasság szintű elsajátítása a gyakorlatban. A versenyszámokkal kapcsolatos szabályismeret. KOLTAI J.,OROS F. (szerk.) (2004): Az atlétika oktatása. Plantin - Print Bt., Budapest, 326. KOLTAI J., SZÉCSÉNYI J. (szerk.) (1998): Az atlétikai versenyszámok technikája. Dobások. Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest, 161. KRUBER, D. (2000): Az atlétika oktatása tornateremben. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 106. MURER, K. (szerk.) (2000): 1003 atlétika játék és gyakorlat. Dialóg- Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 279. OROS F. (szerk.) (2005): Az atlétikai versenyszámok technikája. Futások és gyaloglás. SE. Testnevelés és Sporttudományi Kar, Budapest, 221.

24 Atlétika II. TNO1024 Meghirdetés féléve 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 K Előfeltétel (tantárgyi kód) TNO1023 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Miklós, egyetemi tanár Az atlétikai mozgások (futások, ugrások, dobások) oktatás-módszertani szerveződésének a megismerése, gyakorlati megvalósítása, adott atlétikai mozgások, versenyszámok alaptechnikáinak oktatásán keresztül. A félév során oktatott atlétikai versenyszámok technikáinak, mozgásszerkezetének biomechanikai elemzése. Az alkalmazott technikák gyakorlatban történő jártasságszintű elsajátítása a mozgástanítás módszeres lépéseinek betartásával. Az elsajátított mozgásanyag bemutatása, az elért technikai és teljesítményszint értékelése. A versenyszámokkal kapcsolatos szabályismeret. Képes legyen az atlétika mozgásanyagának elsajátításából adódó nehézségeknek legyőzésére, valamint versenyszerű körülmények közötti alkalmazására. Az atlétikai mozgások cselekvésmintáinak optimalizálása növeli a mindennapi cselekvések és feladathelyzetek biztonságos megoldását. Az életkori periódushoz igazodó arányos és harmonikus erőfejlesztés elősegíti az atlétikus versenyszámok eredményes elsajátítását és rögzíti a biomechanikailag helyes testtartást. A futások különböző formáinak és különböző terepen történő végzése cselekvésmintát szolgáltatnak a szabadidőben és különböző terepen végzett tartós futások, kocogások számára. Levezetés, a szervezet lecsillapítása. A váltófutás, a távolugrás lépő technikájának, valamint a súlylökés technikáinak megismerése, a kanyarfutás technikája. A versenyszámok technikájának jártasság szintű elsajátítása a gyakorlatban, valamint a hazai és nemzetközi versenyzési szabályok megismerése. KOLTAI J.,OROS F. (szerk.) (2004): Az atlétika oktatása. Plantin - Print Bt., Budapest, 326. KOLTAI J., SZÉCSÉNYI J. (szerk.) (1998): Az atlétikai versenyszámok technikája. Dobások. Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest, 161. KRUBER, D. (2000): Az atlétika oktatása tornateremben. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 106. MURER, K. (szerk.) (2000): 1003 atlétika játék és gyakorlat. Dialóg- Campus Kiadó, Budapest- Pécs, 279. OROS F. (szerk.) (2005): Az atlétikai versenyszámok technikája. Futások és gyaloglás. SE. Testnevelés és Sporttudományi Kar, Budapest, 221.

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben A labdarúgás technikai elemeinek oktatása, és mérési lehetőségei testnevelésórán Utánpótlás korú labdarúgók

Részletesebben

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Tájékoztató ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Szakirányú továbbképzési program megnevezése: Iskolai sportkör tartására képzett szakember szakirányú

Részletesebben

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Helyi tanterv 2013/2014 től felmenő rendszerben Testnevelés és sport 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Gyakorlati tudásanyag Az iskolai testnevelés és sport célja, hogy a tanulók életkori sajátosságaihoz,

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgyak KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ A tantárgy felvételének féléve A tantárgy felvételének

Részletesebben

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+ tanév) Tantárgy Félévek/óraszám/kredit Kredit Vizsgaforma KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ (75 kredit

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgy Félévek/óraszám/kredit Kredit Vizsgaforma KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ Szakmai

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgyak A tantárgy felvételének A tantárgy felvételének előfeltétele féléve KÖZÖS

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév) Tantárgyak A tantárgy felvételének féléve A tantárgy felvételének előfeltétele

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása.

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása. Testnevelés Elvárt eredmények 1. osztály végén: A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás között álló és ülő helyzetben.

Részletesebben

Mintatanterv Osztatlan tanárképzés

Mintatanterv Osztatlan tanárképzés Sorszám Mintatanterv Osztatlan tanárképzés Félév 1 Tantárgy csoport Osztatlan Középiskolai testnevelő - gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár szak NAPPALI Össz E GY KR SZ A 1 Anatómia I. 38 26 12 2 K

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Terhelés élettani ismeretek, egészségtudatos magatartás Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Terhelés élettani ismeretek, egészségtudatos magatartás Tantárgy kódja TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Terhelés élettani ismeretek, egészségtudatos magatartás Tantárgy kódja PSJ1117 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 4 Félévi kontakt óraszám 15 Félévi követelmény K Előfeltétel

Részletesebben

ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS

ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS OKTATÁS A SPORTBAN SPORT AZ OKTATÁSBAN II. SZAKMAI KONFERENCIA ELTE Kihívások az új köznevelési és felsőoktatási törvény koncepciói alapján

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI 13/1996. (XI. 5.) MKM-BM együttes rendelet a sportszakmai képesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról I. A szakképesítés Országos

Részletesebben

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN Némethné Dr. Tóth Orsolya Főiskolai docens Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológiai Kar Savaria Egyetemi

Részletesebben

A TANULÓK ÉRTÉKELÉSE, OSZTÁLYOZÁSA (testnevelés)

A TANULÓK ÉRTÉKELÉSE, OSZTÁLYOZÁSA (testnevelés) A TANULÓK ÉRTÉKELÉSE, OSZTÁLYOZÁSA (testnevelés) Alapja I. Az elvégzett munka (tanulási folyamat, gyakorlás) II. A tanulási folyamat során bekövetkező változások - technikai - taktikai tudásszint; - általános

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

Labdajátékok 5-8. évfolyam

Labdajátékok 5-8. évfolyam Labdajátékok 5-8. évfolyam 5-6. évfolyam Cél: - Az 1-4. évfolyamon megszerzett elemi szintű technikai tudás közelítsen a sportági alaptechnikához - A tanulók keringési-, légzési-, és mozgató rendszerének

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) BSc Testnevelő-edző szak záróvizsga tételsor

Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) BSc Testnevelő-edző szak záróvizsga tételsor Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) BSc Testnevelő-edző szak záróvizsga tételsor Tételsor: 1. A sport és az olimpiai eszme története, jelentősége a testkultúrában 2. A testkultúra

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I.

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I. Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I. Tantárgy kódja TNM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény G Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

Mintatanterv Sport- és rekreációszervezés BSc szak

Mintatanterv Sport- és rekreációszervezés BSc szak Sorszám Mintatanterv Sport- és rekreációszervezés BSc szak NAPPALI LEVELEZŐ Félév Sport- és rekreációszervezés BSc szak Össz E GY Össz E GY KR SZ Előtanulmányi rend 1 2 3 Anatómia 26 26 8 8 3 K 4 Balesetmegelőzés,

Részletesebben

LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ

LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ 54 813 0 LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 011. évi CXC. törvény, a szakképzésről

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

TESTNEVELÉS MŰVELTSÉGTERÜLET

TESTNEVELÉS MŰVELTSÉGTERÜLET TESTNEVELÉS MŰVELTSÉGTERÜLET Tantárgy neve TN11M03 Testnevelés és tantárgypedagógiája III. 0+ K III. TN11M0 CÉL: A 6-1 éves tanulók testnevelési tanterveiben szereplő főgyakorlatok tervezéséhez és vezetéséhez

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása.

Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása. Testnevelés és sport 1.-4. évfolyam: 1. évfolyam, első félév : Előkészítő és preventív mozgásformák Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása. A testrészek megnevezése. Különbségtétel

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V - a(z) SPORT ágazathoz tartozó REGENERÁLÓ BALNEOTERÁPIÁS MASSZŐR

H E L Y I T A N T E R V - a(z) SPORT ágazathoz tartozó REGENERÁLÓ BALNEOTERÁPIÁS MASSZŐR H E L Y I T A N T E R V - (A SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV ALAPJÁN) a(z) SPORT ágazathoz tartozó REGENERÁLÓ BALNEOTERÁPIÁS MASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ 11. évfolyam 1. SPORT-ÉS OLIMPIATÖRTÉNET 108 óra 1.1. A tantárgy

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon Évfolyam: 5-8. Kézilabda Korosztály: Cél A korosztálynak megfelelő kondicionális képességek kialakítása. A hozott kézilabdás mozgásminták megerősítése, ill. felülvizsgálata alapján jó technikai alapok

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

11. évfolyam SPORTKÖR

11. évfolyam SPORTKÖR 11. évfolyam SPORTKÖR Az iskolai testnevelés amellett, hogy teljesíti egészségmegőrző, kultúraközvetítő és nevelési feladatait, szolgálhatja, segítheti a versenysportot is. A sportolás során a fizikai

Részletesebben

Órarend tervezet a es tanév I. félévére SZTE JGYPK III. évfolyam

Órarend tervezet a es tanév I. félévére SZTE JGYPK III. évfolyam Órarend tervezet a 2018-19-es tanév I. félévére SZTE JGYPK III. évfolyam B-TESTL041 Egészségtan 6 2 koll Mátó Veronika B-TESTL081 Mozgástan. és szab. 6 2 koll Dr. Szász András B-TESTLm221 Küzdősportok

Részletesebben

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Gimnázium 12. évfolyam (4 évfolyamos közoktatási típusú sportiskolai labdarúgó osztály) 1. A tanterv szerzıi: Rozmán Sándor Tóthné Kulcsár

Részletesebben

A sportpedagógia alapjai

A sportpedagógia alapjai Triatlon-edzők szakmai továbbképzése Balatonboglár, 2015. április 16-19. A sportpedagógia alapjai Dr. Poór Zoltán a neveléstudomány kandidátusa A sportpedagógia fogalma Tágabb értelemben: A sportpedagógia

Részletesebben

Testnevelés és Sport ágazati munkaközösség munkaterve 2016/2017

Testnevelés és Sport ágazati munkaközösség munkaterve 2016/2017 Testnevelés és Sport ágazati munkaközösség munkaterve 2016/2017 Tartalomjegyzék I. Bevezető II. Személyi feltételek (munkaközösség tagjainak névsora) III. Tárgyi feltételek (tanterem, eszközök) IV. Ajánlott

Részletesebben

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Kód Tantárgy Feltétel ALAPOZÓ SZAKASZ Medicinális ismeretek I. ANTSRA1013 Funkcionális anatómia 2/0 1 1 v 2 ANTSRA1014

Részletesebben

Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben. Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség

Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben. Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség A sport hagyományos szerepe a köznevelésben SPORT ESZKÖZ Testnevelés - testkultúra CÉL Tehetséggondozás élsport

Részletesebben

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola TANTERV : 5-8. osztály Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola NAT műveltségterület: Éves óraszám: Heti óraszám: Testnevelés és sport 185 5 ÉVF O- LY AM: A TANTÁRGY NEVE: 5. Testnevelés 6. Testnevelés

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

Játékok oktatása. Módszertan

Játékok oktatása. Módszertan Játékok oktatása Módszertan Képzési filozófia A képzési filozófia alapja az, hogy a labdarúgás 2, 3, esetleg 4 játékos együttműködéséből áll a pálya különböző részein. A csapat sikerét a játékosok egyéni

Részletesebben

AZ ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

AZ ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI AZ ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI Iskolai sportkör tartására képzett szakember szakirányú továbbképzési szak 1. A szakirányú

Részletesebben

TESTNEVELŐ TANÁR SZAK. NAPPALI TAGOZAT. Tantárgy neve Testnevelés anatómia-élettan I.

TESTNEVELŐ TANÁR SZAK. NAPPALI TAGOZAT. Tantárgy neve Testnevelés anatómia-élettan I. Testnevelés anatómia-élettan I. TN1111 Meghirdetés féléve 1 Összóraszám (elm+gyak) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve Dr. Petrika Erzsébet ; Az emberi test általános felépítése

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve

Részletesebben

Az edzéselmélet alapjai

Az edzéselmélet alapjai Az edzéselmélet alapjai Általános edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor Az edzéselmélet kialakulása Kikkuli (ie. 1360): Tréning könyv Philostratos : A tréneri tudományról Sötét középkor. Sinclaire

Részletesebben

A SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

A SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI A SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI 13/1996. (XI. 5.) MKM-BM együttes rendelet a sportszakmai képesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról I. A szakképesítés Országos Képzési

Részletesebben

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés Rögbi Évfolyam: 9-10. osztályosok Korosztály: junior II. Cél 1. A versenysport és élsporthoz szükséges testalkati tényezők, élettani összetevők optimális fejlesztésére való törekvés. 2. Terhelési összetevők

Részletesebben

Testnevelő-edző BSc 2014.

Testnevelő-edző BSc 2014. ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA/TÉTELEK Testnevelő-edző BSc 2014. A tétel témakörei 1. A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális

Részletesebben

Életpálya-építési kompetenciaterület 6. ÉVFOLYAM

Életpálya-építési kompetenciaterület 6. ÉVFOLYAM PROGRAMTANTERV Életpálya-építési kompetenciaterület 6. ÉVFOLYAM I. BEVEZETŐ 1. A programtanterv általános leírása 1.1. A fejlesztés tartalma 1.1.1. Az életpálya építési kompetenciák fejlesztése során cél:

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgy Félévek/óraszám/kredit Kredit Vizsgaforma KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ (75 kredit

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I.

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I. Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I. TNM1001 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I.

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I. Tantárgy neve Motoros képességek fejlesztése és mérése I. TNM1001 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

Tanító BA Nappali Alapozó ismeretek

Tanító BA Nappali Alapozó ismeretek Kód Tantárgy tantárgyelem előfeltétel Társadalomtudományi ismeretek vizsgafeltét el TA-101 Bevezetés a szociológiába K 3 2 Tanító BA 2017. Nappali Alapozó ismeretek TA-111 Filozófia TA- 113 Hon- és népismeret

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

előadásmód, szaknyelv alkalmazása SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 20 pont 30 pont 50 pont

előadásmód, szaknyelv alkalmazása SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 20 pont 30 pont 50 pont előadásmód, szaknyelv alkalmazása SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 20 pont 30 pont 50 pont 37. Az R. Melléklete a SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA fejezet címét követően a következő szöveggel egészül

Részletesebben

- a hallgató ismerje meg a sportág jellegzetességeit, szabályait, eszközeit, játékterületét,

- a hallgató ismerje meg a sportág jellegzetességeit, szabályait, eszközeit, játékterületét, Union Sportcentrum, Székesfehérvár, Király sor 17. Tantárgy neve és kódja: TESTNEVELÉS - FALLABDÁZÁS Kreditérték: 0 Nappali tagozat 013/014. tanév 1. félév Sportközponti gyakorlat: 14.30 K ép.34. Oktatási

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hely- és helyzetváltoztató természetes mozgásformák A játékszabályok és a játékszerepek, illetve a játékfeladat alkalmazása.

TESTNEVELÉS. Hely- és helyzetváltoztató természetes mozgásformák A játékszabályok és a játékszerepek, illetve a játékfeladat alkalmazása. TESTNEVELÉS Évfolyam 1. Fejlesztési követelmények Előkészítő és preventív mozgásformák A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás

Részletesebben

Vitorlázás 6. évfolyam

Vitorlázás 6. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; A serdülőkori fiziológiás elváltozások (végtaghossz-, testmagasság növekedés) miatt

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok: SZAKMAI TAPASZTALAT

Önéletrajz. Személyi adatok: SZAKMAI TAPASZTALAT Önéletrajz Személyi adatok: Vezetéknév/Utónév: Szőke Péter Cím: 5100 Jászberény, Megyeház utca 6. 1/1. Telefonszám: 06 57 400 152 Mobilszám: 06 70 310 7651 E-mail: szoke.peter@uni-eszterhazy.hu Honlap:

Részletesebben

SPORTELMÉLETI ISMERETEK tantárgycsoport /testnevelés-elmélet, sportegészségtan/

SPORTELMÉLETI ISMERETEK tantárgycsoport /testnevelés-elmélet, sportegészségtan/ 11. évfolyam SPORTELMÉLETI ISMERETEK tantárgycsoport /testnevelés-elmélet, sportegészségtan/ A sportiskolai nevelés-oktatás, azaz a sportolói pályafutásra való felkészítés szerves része, hogy a tanulók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási BABES-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM intézmény 1. Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT KAR 1.3 Intézet EGYÉNI SPORTOK 1. Szakterület TESTNEVELÉS ÉS SPORT

Részletesebben

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN A kondicionális képességek fejlesztése állandó vita témát szolgáltat a csapatok felkészítése során. Van, aki a tiszta futásokkal kialakított,

Részletesebben

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat

Részletesebben

A foglalkozás feladatai:

A foglalkozás feladatai: Adminisztráció A foglalkozás feladatai: a játék érthetővé tétele a technikai kivitelezés és pontosságának tanítása figyelem és koncentráció fejlesztés csapat, csapatrészek feladatainak oktatása a játék

Részletesebben

A testnevelő tanár szak kredit alapú szakmai tanterve a 2002/2003 tanévtől, felmenő rendszerben

A testnevelő tanár szak kredit alapú szakmai tanterve a 2002/2003 tanévtől, felmenő rendszerben A testnevelő tanár szak kredit alapú szakmai tanterve a 2002/2003 tanévtől, felmenő rendszerben Szak neve: testnevelő tanár szak Tagozat: levelező Képzési idő: 6 félév Az oktatás nyelve: magyar A megszerezhető

Részletesebben

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Készítette: Fehér Ferenc Bevezetés Az edzésterv: egy megvalósíthatónak tartott rövidebb-hosszabb ideig tartó edzésfolyamat elméleti előrevetítése.

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

A TF Küzdősportok Tanszékén oktatott tárgyak listája

A TF Küzdősportok Tanszékén oktatott tárgyak listája A TF Küzdősportok Tanszékén oktatott tárgyak listája (készült: 2013. január 10-én) Testnevelő-edző szak: Küzdősportok alapjai: Név: Küzdősportok alapjai Kód: TBTKUZKUA1N BSc Nappali tagozat Oktató: Dr.

Részletesebben

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban Fejes Enikő Sport szakpszichológus Munka-és szervezet szakpszichológus Pszichológiai tudományok felosztása ALAPTUDOMÁNYOK Általános lélektan

Részletesebben

Követelmények a modern futballban

Követelmények a modern futballban Edzés Tervezés Követelmények a modern futballban A játék olvasása, intelligens helyezkedés, első érintés fontossága Kis terület Magas technikai képzettség,labdabirtoklásnál az ellenfél leszűkíti a területet.

Részletesebben

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 7. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak 2019/20. tanév Intézet neve: DE Sporttudományi Koordinációs Intézet Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak Tagozat: nappali Specializáció megnevezése: nincs Félév: 1. Tantárgy neve, Neptun-kódja(i):

Részletesebben

Órarend tervezet a 2017/18-as tanév I. félévére SZTE JGYPK II. évfolyam

Órarend tervezet a 2017/18-as tanév I. félévére SZTE JGYPK II. évfolyam SZTE JGYPK II. évfolyam Szaktárgy Óraszá Kredit Vizsga Oktató m B-TESTL332 Sportélettan II. 8 2 koll Hajdúné Dr. Petrovszki Zita B-TESTL071 Edzéselmélet I. 8 1 gyj Dr. Bóka Ferenc B-TESTL103 Gimnasztika

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM intézmény 1. Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT KAR 1.3 Intézet EGYÉNI SPORTOK 1. Szakterület GYÓGYTORNA 1.5 Képzési

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2016-2017. 1I.félév Az erőszak pszichológiai kérdései CGB 1309 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele a

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT ALAPELVEK, CÉLOK A testnevelés és sport mozgásos tevékenység lévén ismeretrendszerével, értékeivel, illetve funkciójával sajátosan összetett műveltségi terület. Az iskolai testnevelés és sport eszközeivel

Részletesebben

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ-SPORTOLÓ INTERAKCIÓI Budainé dr. Csepela Yvette egyetemi docens, Testnevelési Egyetem Pedagógia és Módszertani Tanszék Szeretnék én is olyan példakép lenni

Részletesebben

6. évfolyam. Természetes és nem természetes mozgásformák

6. évfolyam. Természetes és nem természetes mozgásformák 6. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 15 óra Az egyszerű bemelegítő gyakorlatok

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási BABES-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM intézmény 1. Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT KAR 1.3 Intézet EGYÉNI SPORTOK 1. Szakterület TESTNEVELÉS ÉS SPORT

Részletesebben

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai Az újjáépülő egyetem kutatóintézetei és tervezett feladatai Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, egyetemi tanár 2017. szeptember 21. Az integrált laboratóriumi

Részletesebben

Játékok oktatása. Módszertan

Játékok oktatása. Módszertan Játékok oktatása Módszertan Képzési filozófia A képzési filozófia alapja az, hogy a labdarúgás 2, 3, esetleg 4 játékos együttműködéséből áll a pálya különböző részein. A csapat sikerét a játékosok egyéni

Részletesebben

Dr. Révész László egyetemi tanársegéd Sportpedagógiáról röviden

Dr. Révész László egyetemi tanársegéd Sportpedagógiáról röviden Dr. Révész László egyetemi tanársegéd revesz@mail.hupe.hu Sportpedagógiáról röviden 1 Sportpedagógia Értelmezése: Tágabb: a sporttudomány egy sajátos, pedagógiai aspektusa/ nézőpontja, mely a neveléssel

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben