HÍRLEVÉL 35. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL 35. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten"

Átírás

1 Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: , fax: HÍRLEVÉL 35. HÉT A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Megújított együttműködés a katasztrófavédelem és a polgárőrök között Több mint tízéves együttműködési megállapodást újított meg augusztus 31-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Polgárőr Szövetség. A tartalmában megújult megállapodást a két szervezet első számú vezetője írta alá. A dokumentum aláírását megelőzően Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a katasztrófavédelem és a polgárőrség kapcsolatai régi keletűek. Hozzátette, a tavalyi év során a tavaszi-nyári árvízkor, illetve a vörösiszap-katasztrófánál is dolgozott együtt a két szervezet. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy a módosított polgárőr törvény június elsejei hatályba lépését követően éppen a katasztrófavédelemmel köthetik meg az első országos együttműködési megállapodásukat. Ma Magyarországon 2200 polgárőr egyesület működik, vagyis a települések kétharmadán ott vannak. Ez azt jelenti, hogy körülbelül ezer, úgymond katasztrófa-elhárítási tudattal rendelkező embert tudnak mozgósítási terveik segítségével gyorsan csatasorba állítani. A NATO CODRII gyakorlatról Az augusztus 28-án megtartott hivatalos megnyitóval kezdetét vette Moldáviában a NATO CODRII 2011 nemzetközi gyakorlat. Az ünnepélyes eseményen 600 résztvevő volt jelen, köztük a tizenkilenc magyar mentőcsapat is. A NATO Euro-atlanti Katasztrófacsökkentési Koordinációs Központ (EADRCC) részéről a gyakorlatot Günter Bretschneider nyitotta meg. A regisztrációt követően lezajlott az első nemzetközi csapatvezetői megbeszélés is. A magyar csapat vezetője, Jackovics Péter pv. őrnagy a nemzetközi csapatok vezetőivel (belga, bulgár, osztrák, román) és az OSOCC vezetői törzsével egyeztetett még a nap folyamán. A nemzetközi műveleti bázist este a moldáv belügyminiszter, Alexei Roibu is megtekintette. Augusztus 29-én (hétfőn) a veszélyhelyzeti felderítő csoportok együttműködését gyakorolták. A beavatkozás irányításával a magyar mentőcsapat vezetőjét bízták meg, az ő feladata volt a különböző nemzeti egységek tevékenységének összehangolása, irányítása.

2 Szeptember 1-jén záróünnepséggel ért véget a gyakorlat, amelyen a magyar mentőcsapat összesen 17 órát dolgozott, többnyire más nemzetek csapataival együttműködve A nemzetközi gyakorlat kétnapos törzsvezetési, majd azt követően kétnapos terepgyakorlatból épült fel. A magyar tűzoltó, veszélyhelyzeti felderítő és városi kutató-mentő egységek összevontan és megosztva is más nemzetek csapataival együtt tettek eleget a feladatoknak: NATO CODRII 2011 nemzetközi gyakorlat záróünnepségén jelen volt Vladimir Filat miniszterelnök. Szeptember 3-án, szombat kora délután Ártándnál átlépte a magyar határt a Kisinovból hazatérő 19 fős csapat, amely hazánkat képviselte a 34 ország közreműködésével megtartott NATO CODRII 2011 gyakorlaton. A mentőcsapatot a Hajdú- Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója fogadta a Berettyóújfalui Hivatásos Önkormányzati Tűzoltó parancsnokság laktanyájában, ahol sajtótájékoztatón számoltak be élményeikről a csapat tagjai A repülő kívánságlámpások forgalomból történő kivonásáról és visszahívásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal elrendelte a Magyarország területén forgalmazott, nyílt lángot használó, emberi irányítás nélküli, hőlégballonként működő repülő kívánságlámpások forgalomból való kivonását és visszahívását. A BM OKF megállapította, hogy a termék használata sérti a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzétett Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat, amely szerint a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen. A szabadban tüzet nem szabad őrizetlenül hagyni, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani. A termék a kialakításából következően a földtől eltávolodva, felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik. A ballon a repülés során bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, a benne lévő nyílt láng azokat meggyújthatja, ezért tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelent. A tiltó végzést indokolttá teszi az is, hogy Magyarország területén jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben. A BM OKF a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény alapján hivatalból köteles megtenni azt az intézkedést, amelynek hiánya elháríthatatlan kárral vagy veszéllyel járna. Tekintettel arra, hogy a megjelölt termék használata tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelent, az intézkedés szükségszerű és indokolt Több mint három milliárd forintot kaptak eddig a tűzoltóságok A kormány előirányzati átcsoportosítással fedezetet biztosított a hivatásos tűzoltóságokon dolgozók túlmunkájának kifizetésére. Ez a 1251/2011. (VII. 18.) kormányhatározatban foglaltaknak megfelelően történik.

3 A kormányhatározatban rögzített forrás augusztus 1-jén megérkezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) számlájára. A finanszírozással kapcsolatos feladatok folyamatosak. Augusztus 31-ig összesen 88 hivatásos önkormányzati tűzoltóság küldte meg a BM OKF számára a túlmunkadíjak kifizetéséről szóló támogatási szerződését, valamint annak mellékleteit. A megküldött támogatási szerződések közül 77-et már elfogadtak és aláírtak, azok nyomán megkezdődtek az utalások is. Egyes támogatási szerződéseket a benyújtónak javítania, illetve kiegészítenie kell, ezeket ezt követően lehet elfogadni. A főigazgatóság valamennyi érintett tűzoltósággal felvette a kapcsolatot, jelenleg a hibák javítása zajlik, ezt követően a módosított tanúsítványok visszaküldhetőek. A héten eddig a gyulai, a szendrői, a szerencsi, a sátoraljaújhelyi, a sárbogárdi, a mosonmagyaróvári, a kapuvári, a csornai, a püspökladányi, a karcagi, a szigetszentmiklósi, a záhonyi, a paksi, a balatonfűzfői és a lenti-i tűzoltóság számára utalták át a pénzt. Eddig 56 tűzoltóság összesen több mint 3 milliárd forint támogatásban részesült. Tűzoltósági területen történt Szakmai versenyen mérték össze tudásukat a fővárosi tűzoltók Immár hagyományosnak mondható helyszínen, az 56-osok terén rendezte meg a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Tűzoltó Szakmai- és Főzőversenyét. A szakmai pályán lezajlott, illetve a bográcsok mögötti megmérettetést szeptember 3-án tartották meg a fővárosi tűzoltók. A szakmai versenyen 19 csapat indult, köztük két vendég, a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Reptéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata. Már hagyomány az is, hogy tűzoltónőkből álló csapat is megméreti magát a versenypályán a férfiak között, idén sem volt ez másképp. A főzőversenyre 23 csapat jelezte indulását, természetesen a két vendég itt is indított csapatot. Ezen a versenyen az FTP személyi állományába tartozók és családtagjaik a bográcsok mellett mérkőztek meg. A nagyközönség számára is nyilvános, jó hangulatú rendezvényen az első helyet a Belvárosi Tűzőrség szerezte meg, őket a Józsefvárosi Tűzőrség, illetve a Zuglói Tűzőrség követte. Az egyéni feladatokat - kárhely megközelítése vezetéstechnikai pályán - legjobban Kiss Attila ftőrm., az Erzsébeti Tűzőrség munkatársa teljesítette, a második helyet Takács György zls. a Kispesti Tűzőrségről, míg a 3-at az Újbudai Tűzőrség tűzoltója, Balogh Attila zls. szerezte meg. Az OKF különdíját Kiss Attila kapta, ő bizonyult a legkevesebb hibapontot teljesítő gépjárművezetőnek. Tűzvédelmi hatósági ügyek A Tűzvédelmi Főosztály augusztus 29. és szeptember 2. között hét piacfelügyeleti ellenőrzést folytatott le. Két esetben további vizsgálatokat tartottak szükségesnek, így ezekben az esetekben az ellenőrzés folytatódik. A héten egy tűzvédelmi szakértőt vizsgáztattak.

4 A következő hét eseményei: A hét folyamán a Tűzvédelmi Főosztály négy piacfelügyeleti ellenőrzést tart a tűzoltókészülék-karbantartó műhelyek és tűzoltótechnikai termékeket forgalmazó szervezetek telephelyein. A héten két tűzvédelmi szakértő tesz vizsgát. Tűzoltási és műszaki mentési beavatkozások számokban A tűzoltók az elmúlt héten 551 tűzesethez vonultak és 550 műszaki mentésnél avatkoztak be. Tűzvizsgálati eljárás megindítására 40 esetben volt szükség, többségében bűncselekmény gyanúja miatt, de volt, ahol életveszélyes sérülés, haláleset, vagy a tűzeset minősített fokozata tette indokolttá az eljárást. A hét legjelentősebb tűzesete Tűz a fehérjefeldolgozóban Szeptember 2-án a kora esti órákban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón, egy állati fehérjefeldolgozó üzem területén 300 tonna húsliszt felszíne izzott. A helyszínre érkező tűzoltók az izzást megszüntették. A Veszélyhelyzet Felderítő Csoport méréseket végzett, de veszélyes anyag koncentrációt nem mutattak ki a műszerek. A tűz keletkezési okának kivizsgálására tűzvizsgálati eljárás indult. A hét legjelentősebb műszaki mentése Halálos kimenetelű légi baleset Szeptember 4-én délután Fejér megyében, Szár és Újbarok település között lezuhant egy Bulldog típusú kisrepülőgép. A repülő vezetője életét vesztette, két utasa súlyosan megsérült. A Nemzeti Közlekedési Hatóság megkezdte a baleset körülményeinek kivizsgálását. A polgári védelem területén történt Polgári védelmi szakemberek az Országos Meteorológiai Szolgálatnál A polgári védelmi felügyelők továbbképzését tartották meg augusztus 29-én az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, amelyen sok más mellett a riasztási rendszer működésébe is betekintést nyertek. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok polgári védelmi felügyelői számára megszervezett szakmai napon a meteorológiai szolgálat működését, ezen belül is elsősorban az új veszélyjelző rendszert mutatták be, tekintettel arra, hogy hazánkban az egyik legjelentősebb veszélyforrást a rendkívüli időjárás jelenti. A szolgálat munkatársai a meteorológiai mérőhálózat, az időjárás-előrejelzés, veszélyjelzés aktuális kérdéseiről tartottak előadást, továbbá ismertették az új kistérségi meteorológiai veszélyjelző rendszer bevezetésének tapasztalatait. Ezt követően a résztvevők megtekintették azokat a munkaállomásokat, amelyeknél az előrejelzéseket, valamint a figyelmeztető és riasztási üzeneteket állítják össze az ügyeletes szakemberek. Az előrejelzéseknek és a riasztásnak fontos szerepük van a katasztrófák

5 megelőzésében, éppen ezért a katasztrófavédelem kiemelt felhasználója a kistérségi veszélyjelző rendszernek. Fórum a veszély- és krízishelyzet-kezelésről a Magyar Telekom-nál Deutsche Telekom (DT) Biztonsági Igazgatóságának szervezésében veszély- és krízishelyzet-kezeléssel kapcsolatos szakmai fórumot rendeztek augusztus 30. és szeptember 1. között a Magyar Telekomnál. A szakmai megbeszélésre egy, a témával kapcsolatos sorozat egyik elemeként került sor azzal a céllal, hogy kiderüljön: miként lehet segíteni a DT csoport tagvállalatait veszély- és kríziskezelési eljárásuk és terveik kialakításában. A megbeszélés az ezzel kapcsolatos együttműködés fejlesztéséről, illetve a kapcsolattartás lehetséges csatornáinak feltérképezéséről szólt. Tekintettel arra, hogy a vállalati veszély- és kríziskezelési feladatok szorosan kapcsolódnak a hasonló, állami feladatokhoz, a szervezők a katasztrófavédelem szakemberét is előadás megtartására kérték fel. A fórum második napján Dr. Bognár Balázs PhD pv. őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kritikus Infrastruktúra Koordinációs Osztály vezetője a hazai veszélyhelyzet-kezelés rendszeréről, a kritikusinfrastruktúra-védelemről, a BM OKF felépítéséről, tevékenységéről, kiemelt feladatairól, a végrehajtás során jelentkező a távközlési terület szolgáltatásaival kapcsolatos lehetőségeikről és igényeikről tartott angol nyelvű előadást, illetve válaszolta meg a résztvevők kérdéseit. A szakmai fórumon hét európai uniós országból kilenc DT tagvállalat képviselői vettek részt. Vis maior Az elmúlt héten Mőcsény (Tolna megye) településtől érkezett vis maior igény, amely pinceés partfalomlás következtében keletkezett károk felszámolásának támogatására irányult. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az előzetes helyszíni vizsgálatot lefolytatta. A következő hét eseményei A szeptember 12. és 16. között zajló lengyelországi Carpathex-gyakorlat alegységvezetőinek eligazítását szeptember 7-én tartják meg, ahol a gyakorlaton végrehajtandó feladatokat, a gyakorlat forgatókönyvét, az EU polgári védelmi mechanizmusokat, a nemzetközi segítségnyújtás szabályait ismerik meg a magyar csapat tagjai, továbbá baleset-és munkavédelmi oktatásban is részesülnek. A mentőcsapatok feladata a gyakorlat során a városi kutatás-mentés lesz mentőkutyával, valamint vegyi, radiológiai, nukleáris és biológiai veszélyek elhárítása. Az iparbiztonsági területen történt Veszélyes ipari üzemek (SEVESO) ellenőrzése Augusztus 29. és szeptember 2. között időszakban az Iparbiztonsági Főosztály két időszakos hatósági ellenőrzést bonyolított felső küszöbértékű veszélyes ipari üzem területén. Az egyik

6 üzemnél végrehajtott hatósági ellenőrzés alapján a hatóság kötelezte az üzemeltetőt a telephelyre vonatkozó belső védelmi terv ismételt begyakoroltatására. A következő hét eseményei Az ellenőrzések mellett zajlik a szeptember 7-8. között megrendezendő SEVESO Szakértői Csoport értekezletére történő felkészülés. Ezen a szakmai összejövetelen egyeztetik az ipari érdekképviseletek a rendeleti szintű szabályozások tervezetét. Szeptember 9-én ülésezik a kockázatok értékelésére vonatkozó EU országjelentés kidolgozása érdekében megalakított Iparbiztonsági Munkacsoport, amelyre szakembereink folyamatosan készülnek. Veszélyesáru-szállítással kapcsolatos (ADR) ellenőrzések Az augusztus 29. és szeptember 4. közötti időszakban 13 igazgatóság hajtott végre veszélyesáru-szállítással kapcsolatos ellenőrzést. 12 igazgatóság 16 közúti helyszínen összesen 265 járművet vizsgált meg. Az ADR hatálya alá tartozó 45 ellenőrzött gépjármű közül öt volt szabálytalan. Telephelyi ellenőrzést öt igazgatóság végzett egy-egy alkalommal. Hatósági eljárás megindítására öt közúti vizsgálat és három telephelyi ellenőrzés nyomán került sor. A következő hét eseményei A szeptember 5. és 9. közötti időszakban az Iparbiztonsági Főosztály az ütemtervnek megfelelően kilenc veszélyes ipari üzemben folytat időszakos hatósági ellenőrzést veszélyes ipari üzem területén. Gyakorlatok, ellenőrzések Szimulációs terepgyakorlat a NATO CODRII-n Terepgyakorlattal folytatódott augusztus 30-án a Moldáviában zajló nemzetközi gyakorlat. A magyar mentőcsapatnak földrengés nyomán keletkezett helyzettel kellett a moldáv kollégákkal együtt megbirkózniuk. A káreseményhez 8 óra 40 perckor riasztotta az Helyszíni Műveletek Koordinációs Központja (OSOCC) a csapatot. A feltételezés szerint Ialoveni település közelében földrengés következtében megrongálódott egy ötemeletes épület. A lépcsőház megsérült, a tetőszerkezet leomlott. A keletkezett károk következtében tűz ütött ki. Nagyszámú sérült és áldozat rekedt az épületben. Az alagsori helységek vízzel teltek meg, ott is többen voltak. A közelben egy szomszédos raktárépületben tárolt radioaktív hulladék szóródott szét. A beavatkozáshoz a magyar mentőcsapat a moldáv csapattal együtt vonult, de a feladatot önállóan hajtotta végre. A Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (VFCS) a beavatkozás első fázisában telepítette a meteorológiai mérőállomást, és a további beavatkozások szervezéséhez, levezényléséhez szükséges adatokat szolgáltatta, a terjedési modell elkészítésével pedig a lakosságvédelmi intézkedések megtételéhez nyújtott segítséget. A feladat megoldását nehezítette, hogy a gyakorlatszervező moldáv hatóságok által a csapatok rendelkezésére

7 bocsátott telekommunikációs készülékek a csatorna túlterheltsége miatt használhatatlanná váltak, így a BM OKF szolgálati telefonjain kellett kommunikálni. A helyszínen tartózkodó Alexei Lavrinenco, a Moldáv Mentési és Tűzoltó Igazgatóság igazgató-helyettese gratulált a szakszerű oltáshoz, amely mint mondta, igen nehéz körülmények között zajlott. Külön elismerését fejezte ki a magyar csapat augusztus 27-i sikeres romániai beavatkozásához is. A terepgyakorlat második napján a magyar mentőcsapatnak két helyszínen is a gyakorlat feltételezése szerinti földrengés következményeinél kellett beavatkoznia, minden esetben más nemzetekkel együttműködve. A szerdai napon először 9 óra 12 perckor riasztotta a magyar csapatot az OSOCC (Helyszíni Műveletek Koordinációs Központja) káreseményhez. A feltételezés szerint a földrengés során részlegesen megrongálódott a kisinyovi Ciocana kórház háromemeletes épülete. A lépcsőház sérült, falak dőltek be, a tetőszerkezet leomlott. Betontörmelék borítja a szinteket, az egyes emeleteket összekötő lépcsők használhatatlanná váltak, ápoltak és egészségügyi személyzet rekedt a felső emeleteken. A keletkezett károk következtében tűz ütött ki az épületben. Sok sérült és áldozat volt az épületben. A vízvezeték sérülése következtében az alagsori helységek megteltek vízzel. Az épületben tűz ütött ki, amely a laboratóriumok felé terjed. A kárhelyre a magyar mentőcsapat a belga (B-FAST) és az ukrán csapattal vonult, a velük együttműködve végrehajtott beavatkozást a magyar csapat vezetője, Jackovics Péter pv. őrnagy irányította. A Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (VFCS) az oltási helyszíneken a tűzoltók munkáját segítette, illetve a sérülteket szállította ki. Emellett meteorológiai mérőállomást telepített, amely segítségével adatokat szolgáltatott, valamint a lakosságvédelmi intézkedések megtételéhez nagyon fontos terjedési modellt készített. A kutató-mentő alegység elszívó ventillátort telepített az épületen belüli munkavégzés megkönnyítése érdekében, kimentett hét sérültet és egy halottat is kihozott a kórházépületből. A sérülteket az egészségügyi kolléga osztályozta aszerint, kinek milyen sürgős ellátásra van szüksége, ellátta majd átadta őket a belga mentőegységnek. A délután folyamán Lukacu Marcel, a román katasztrófavédelem főigazgatója látogatást tett a CODRII 2011 táborban és felkereste az OSOCC sátrat is. A szimulációs terepgyakorlat délutáni részében a magyar mentőcsapat fél háromkor kapta a riasztást az OSOCC-tól. Ezúttal a nemzetközileg jelentős Kisinyov-Bukaresti vasútvonalhoz, ahol, szintén a földrengés feltételezett következményeként a vasúti pálya megrongálódott Straseni állomás közelében. Öt, ammóniát szállító konténer sérült meg 200 méterre az állomástól. Tűz ütött ki, egy utasokat szállító vagon az oldalára borult. Vegyi anyagot tartalmazó felhő halad Straseni település irányába. A vasúttársaság alkalmazottai és a helyben lakók közül sokan megsérültek. A földrengés következtében a helyi hőerőműben egy üzemanyagtartály kigyulladt, olaj szivárog a Ghidighici tó irányába a BIC folyón. A helyi hőerőműben keletkezett üzemanyagtartály-tűzhöz a magyar mentőcsapat a moldáv tűzoltóság egységeivel vonult. A beavatkozásban a helyszínen tartózkodó bulgár, román és moldáv tűzoltó csapatok is részt vettek, ezúttal is a magyar csapatvezető irányításával. Együtt oltották a tüzet, hűtősugár kiépítésével megakadályozták a kigyulladt tartályok túlmelegedését. A kutató-mentő alegység műszaki mentést végzett és egy bent rekedt embert is kimenekített. A VFCS itt is meteorológiai mérőállomást telepített, annak segítségével folyamatosan adatokat szolgáltatott. A beavatkozás délután négykor sikeresen befejeződött.

8 Egyéb területen történt Tűzeseti és műszaki mentési információtár Augusztus 29-étől elérhetőek a BM OKF honlapján 2011 első félévének tűzeseti és műszaki mentési statisztikai adatai. A szabadon kutatható, forrás megjelölésével felhasználható információbázis a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, a hivatásos önkormányzati, valamint az önkéntes tűzoltóságok által január elseje és június harmincadika között a Káreseti Adatszolgáltatási Programon keresztül szolgáltatott adatok alapján készült. A lapozható, az adatokat többféle szempontból értékelő, áttekintő gyűjteményt a BM OKF informatikusai tervezték és programozták. A félévente szolgáltatott adatbázisból egyebek mellett kiderül, hogy 2011 első félévében a legtöbb tűzeset március közepén történt, a műszaki mentések száma pedig január közepén és június közepén volt a legmagasabb. A statisztika szerint a tűzesetek leginkább délután fél három és fél négy, valamint este fél nyolc körül keletkeztek, a műszaki mentések száma pedig délelőtt tíz óra táján mutat kiugró értéket. A beavatkozások számát illetően elmondható, hogy az ország középső részén, vagyis a főváros, Pest és Bács-Kiskun megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legtöbb dolguk a katasztrófavédelem szakembereinek. A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítés helyzete augusztus szeptember 2. Augusztus 29. és szeptember 2. között összesen köbméter szennyezett anyagot és 3680 köbméter törmeléket szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre. Az elmúlt héten a vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt. A helyreállításban és újjáépítésen naponta átlagosan kétszázötven ember dolgozott mintegy százkilencven eszközzel. A héten a szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos pormintavétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Tornapatak vizének heti átlagos ph értéke 8,14 8,27 között mozgott. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁNTSZ szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőség ellenőrzését, amelynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. Augusztus 29. és szeptember 2. között az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs három vállalkozói kárenyhítésről, az Önkormányzati Kárrendezési és Újjáépítési Csoport kettő természetbeni támogatásról szóló szerződést kötött meg. Devecserben a sérült házak 99 százalékát, a 270 ingatlanból 267-et már lebontottak. A sérült vállalkozói ingatlanoknak több mint 70 százalékát, a 14 bontandó ingatlanból 10- et bontottak le. A hét folyamán tereprendezési munkálatok zajlottak, a devecseri

9 Kastélyparkban humuszolást végeztek és folytatták a termőtalaj terítését Kolontár belterületén. A külterületek mentesítése tovább folytatódott a hét során. A Kolontár és Devecser külterületén lévő halastó fenekének kotrásásával elkészültek, az oldalrézsűre deponált szennyezett anyag ideiglenes átrakó területre rakodása és szállítása, valamint a zagytározóban lévő kotrási anyag sűrítése zajlott. A héten folytatódott a Torna-patak és a Marcal folyó medrének kotrása is, valamint a szennyezett anyag deponálása. A héten is dolgoztak Devecserben a vörösiszap-katasztrófa által sújtott terület rehabilitációja során épülő közpark kivitelezésén. Folytatódott a látványtavak medrének kialakítása, valamint az érintett útszakaszok helyreállítása. A tavak kialakításával járó munkálatok több mint 80 százalékával végeztek.

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

HÍRLEVÉL 31. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 31. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 31. HÉT A

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

HÍRLEVÉL 34. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 34. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 34. HÉT A

Részletesebben

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes Budapest, 2017. május 03. Az előadás

Részletesebben

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban)

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban) -ök napi készenléti szolgálati létszáma 5%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontás) Létszám Módosított javaslat OSZ jav. tartalék % nettó OSZ jav. Tartalék % Mohács 5 5, 5,, - -,,, 5,, -, 5,, 5, 5,

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szám:1068-1/2011/alt. OKF Országos Polgárőr Szövetség Szám: 544-2/2011 OPSZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax:

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 4 * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1)469-4150 Fax: (06-1)469-4151 - BM Tel.: 20-197 Fax:

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

HÍRLEVÉL 33. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 33. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 33. HÉT A

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

A VIII. ORSZÁGOS TŰZOLTÓ és IV. ORSZÁGOS VFCS SZAKMAI VETÉLKEDŐK DÖNTŐJÉNEK EREDMÉNYEI

A VIII. ORSZÁGOS TŰZOLTÓ és IV. ORSZÁGOS VFCS SZAKMAI VETÉLKEDŐK DÖNTŐJÉNEK EREDMÉNYEI PAGE 1 A VIII. ORSZÁGOS TŰZOLTÓ és IV. ORSZÁGOS VFCS SZAKMAI VETÉLKEDŐK DÖNTŐJÉNEK EREDMÉNYEI A LÉTESÍTMÉNYI TŰZOLTÓSÁGOK GÉPJÁRMŰVEZETŐ KATEGÓRIÁJÁBAN: 3. helyezett: Illés István (Tűzoltó és Műszaki Mentő

Részletesebben

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Mentő tűzvédelem

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról BESZÁMOLÓ Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2017. évben Hajdúhadházon végzett munkájáról Hajdúnánás, 2018. március 07. Készítette: Péter Tamás tűzoltó százados megbízott tűzoltóparancsnok 1 BESZÁMOLÓ

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15.

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Dr. Vass Gyula tű. ezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály vezetője 1) Veszélyes üzemek hatósági felügyelet alatt tartása 2) Katasztrófavédelem

Részletesebben

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 28. HÉT A

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

Pfeiffer Ferenc elnök

Pfeiffer Ferenc elnök Pfeiffer Ferenc elnök MMSZ, felépítés, feladata Alapításának okai - Hazánkban a katasztrófák elleni védekezés 100-150 éves múltra tekint vissza. - Megjelentek az úgynevezett speciális mentő szervezetek,

Részletesebben

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 28. HÉT A

Részletesebben

Emlékeztető. a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről

Emlékeztető. a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről Emlékeztető a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről Helyszín: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság épület I. emeleti Tímár terem (cím: 1108 Budapest, Dologház u. 1.), Időpont: 2013. március

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

Magyar Tűzoltó Szövetség

Magyar Tűzoltó Szövetség A beavatkozások fejlesztése Dobson Tibor tű. ddtbk., elnök A cél FŐ CÉL: A LAKOSSÁG ÉLETÉNEK ÉS ANYAGI JAVAI VÉDELMÉNEK JAVÍTÁSA Ennek érdekében: Az önkéntes tűzoltók bevonásának jogi, szervezeti és technikai

Részletesebben

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban A katasztrófavédelem szerepe a közúti, vasúti, vízi szállítások felügyeletében Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 217. február 23. A katasztrófavédelem

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban A hivatásos katasztrófavédelmi szerv által kiszabott

Részletesebben

Sikerekkel zár a magyar EU Elnökség

Sikerekkel zár a magyar EU Elnökség Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu Sikerekkel zár a magyar

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban

Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban Balatonkenese, 2015. május 11. Dr. Mógor Judit tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma - Alapelvek - Integrált katasztrófavédelmi hatóság

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA:

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Z S U R K LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG valamint a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között. 2007. Budapest A katasztrófák elleni védekezés

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

HÍRLEVÉL 36. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 36. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 36. HÉT A

Részletesebben

Költségvetési szerv alapokmánya

Költségvetési szerv alapokmánya Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató H-1081 Budapest, Dologház utca 1. : 1443 Budapest, Pf.: 154. Tel: (06-1) 459-2400 Fax: (06-1) 459-2429 Szám: 15-1/2012/HCGY Tárgy: FKI 2012. évi költségvetési

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben Katasztrófavédelem 2015 Budapest, 2015.11.26. Önkéntesek a katasztrófavédelemben dr. Nováky Mónika tű. alezredes, tanácsos egyetemi tanársegéd novaky.monika@uni-nke.hu Önkéntesség közös jó érdekében ellenszolgáltatás

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

A belügyminiszter. BM rendelete

A belügyminiszter. BM rendelete A belügyminiszter / ( ) BM rendelete az egyes tűzmegelőzési hatósági, szakhatósági eljárásokért és szolgáltatásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék A VESZÉLYES KATONAI OBJEKTUM ÜGYINTÉZŐK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes I. Katonai Hatósági Konferencia ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

A katasztrófavédelmi hatóság települési szilárd hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatai, tapasztalatai

A katasztrófavédelmi hatóság települési szilárd hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatai, tapasztalatai A katasztrófavédelmi hatóság települési szilárd hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatai, tapasztalatai Angyal István tű. alezredes; főosztályvezető-helyettes BM OKF Hatósági-koordinációs és Művelet-elemzési

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Tűzvédelmi Szakmai Nap Tudományos Konferencia 2016 Szentendre, 2016. március 2. A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Kalamár Norbert* - Restás Ágoston** *NKE KMDI doktorandusz.vaspor@gmail.com

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

HÍRLEVÉL 37. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 37. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 37. HÉT A

Részletesebben

A vis maior támogatás felhasználásának szabályai

A vis maior támogatás felhasználásának szabályai A vis maior támogatás felhasználásának szabályai Szabályozási háttér 9/2011. (II. 15.) Korm. rendelet a vis maior támogatás felhasználásának részletes szabályairól, 24/2011. számú főigazgatói intézkedés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatósági eljárásaihoz kapcsolódó fizetési kötelezettségek teljesítéséhez

TÁJÉKOZTATÓ. a hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatósági eljárásaihoz kapcsolódó fizetési kötelezettségek teljesítéséhez TÁJÉKOZTATÓ a hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatósági eljárásaihoz kapcsolódó fizetési kötelezettségek teljesítéséhez BM OKF Budapest, 2019. május I. B Í R S Á G A hivatásos katasztrófavédelmi szerv

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

HÍRLEVÉL 38. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 38. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 38. HÉT A

Részletesebben

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére A parancsnoki/vezetői feladatok a művelet-irányítási és az ügyeleti munka kapcsán Pécel, 2013. Kormányügyelet Ügyeleti

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a bajba jutott vagy eltűnt légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

Az önkormányzati miniszter. rendelete

Az önkormányzati miniszter. rendelete Az önkormányzati miniszter /2009. ( ) ÖM rendelete a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter irányítása alá tartozó szervek irányítási és működési rendjéről, valamint katasztrófavédelmi feladatairól

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium Tárgy: /2007. ( ) OKM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól Budapest, 2007. augusztus 2 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2005. év

Közhasznúsági jelentés 2005. év KÖZÉP-BUDAI ÖNKÉNTES POLGÁRI VÉDELMI EGYESÜLET Közhasznúsági jelentés 2005. év Budapest, 2006. április 10. Bakai Kristóf Péter elnök A) Számviteli beszámoló B) Költségvetési támogatás felhasználása Költségvetési

Részletesebben

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható.

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szám: 95-6/2014/GYKK Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése A Jásziványi ÖTE II-es típusú együttműködési megállapodást kötött a Gyöngyösi

Részletesebben

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kinevezte

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kinevezte 1 Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kinevezte tűzoltó őrnaggyá a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ 2016. ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (továbbiakban LTSZ vagy Szövetség) a tárgyévre elfogadott munkaterv alapján végezte munkáját. Taglétszámunk

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság 2012. 09. 25. Kossa György tű. dandártábornok országos iparbiztonsági főfelügyelő -1- Magyarország szolgálatában a biztonságért Biztonság az, amivé

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak. 2013. szeptembertől

Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak. 2013. szeptembertől Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak 2013. szeptembertől Legyen a hallgatónk! Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Képzési és kimeneti követelmények 1. Az új alapképzési

Részletesebben

Beszámoló. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tevékenységéről

Beszámoló. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tevékenységéről Előterjesztő: Készítette: Szitka Péter polgármester Szent-Királyi László tűzoltó alezredes Beszámoló a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelem Intézet bemutatása

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelem Intézet bemutatása Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelem Intézet bemutatása PROF. DR. BLESZITY JÁNOS ny. tű vezérőrnagy egyetemi tanár, intézetigazgató BM OKF Budapest, 2014. 03. 10. Legyen a hallgatónk! Nemzeti

Részletesebben

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete.

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. Dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy OKF főigazgató A katasztrófavédelmi szervek kapcsolata a kiemelt beruházásokkal már

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-192/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

Rengett a föld Miskolcon - nyugi, csak gyakoroltak

Rengett a föld Miskolcon - nyugi, csak gyakoroltak Sajtótájékoztató/közlemény www.stop.hu Rengett a föld Miskolcon - nyugi, csak gyakoroltak Nemzetközi szimulációs katasztrófavédelmi gyakorlat kezdıdött hétfın Miskolcon; az EU- HUNEX-Decathlon 2009 elnevezéső

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE Heti összefoglaló a 1. október 4.-én Kolontár külterületén bekövetkezett vörösiszap tároló gátszakadással kapcsolatos ÁNTSZ tevékenységekről 11. május 26 Rövid összefoglaló az ÁNTSZ OTH, OKI és a Veszprém

Részletesebben

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések 1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről1 Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: 1. E törvény célja, hogy elősegítse a fegyveres összeütközés, a katasztrófa, valamint

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

A tűzoltóság tevékenysége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A tűzoltóság tevékenysége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében A tűzoltóság tevékenysége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Központi Statisztikai Hivatal 213. február Tartalom Bevezetés... 2 Működési terület... 2 Tűzoltói tevékenység... 3 Sérülések, halálesetek... 6 A

Részletesebben

A tűzvédelem aktuális helyzete

A tűzvédelem aktuális helyzete Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvédelem aktuális helyzete Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő A megelőző tűzvédelem szervezeti rendszere

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra.

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ellenőrzések száma vizsgált témakörönként: Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Kéményseprő-ipari

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség SZERVEZETI ÉS MŰVELETI IRÁNYELV

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség SZERVEZETI ÉS MŰVELETI IRÁNYELV BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel: (06-1)469-4116 Fax: (06-1)469-4388

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-195/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Mecsei Judit tűzoltó ezredesnek, az Ellenőrzési Szolgálat szolgálatvezetőjének és

Mecsei Judit tűzoltó ezredesnek, az Ellenőrzési Szolgálat szolgálatvezetőjének és Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából tűzoltósági főtanácsosi címet adományozott Mecsei

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos 1 Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? DUNAALMÁS IDEIGLENES LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Dunai László egyetemi tanár Természeti katasztrófák Magyarország 1990-2014 Események száma Árvíz, hőség, vihar Károk Árvíz és aszály Forrás: emdat.be

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT

ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT Nyugdíj iránti igényt az alábbi járási hivatalnál illetve ha a jogszerző már nyugellátásban részesült a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni. Nemzetközi nyugdíjügyekben

Részletesebben

Szén-monoxid-mérgezések, kéménytüzek tapasztalatai. Badonszki Csaba tű. alezredes főosztályvezető-helyettes

Szén-monoxid-mérgezések, kéménytüzek tapasztalatai. Badonszki Csaba tű. alezredes főosztályvezető-helyettes Szén-monoxid-mérgezések, kéménytüzek tapasztalatai Badonszki Csaba tű. alezredes főosztályvezető-helyettes Szén-monoxid-mérgezés káresemények tapasztalatai Forrás: http://xvmedia.hu/szen-monoxid-kerult-levegobe-jelzett-az-erzekelo/

Részletesebben

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében)

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A polgári védelem ESZMEISÉG GENFI EGYEZMÉNYEK NATO, EU Irány elvek Ifjúság

Részletesebben

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 2017. március 21. Az előadás tartalma: - Hatóság - megelőzés - Építkezés - Szakterületi

Részletesebben

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez 2017-2018 1. A katasztrófavédelmi feladatok a honvédelmi feladatrendszerben, azok továbbfejlesztési

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS HEVES MEGYEI HEVES MEGYEI POLGÁRŐR KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek

Részletesebben

2015. évi MUNKATERVE

2015. évi MUNKATERVE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Tanácsadó Testület H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Szám: 5/2015.TTT Jóváhagyom: Dr. Bakondi György sk.

Részletesebben

A tűzoltó fecskendők erdőtűzhöz vonulásának nehézségei a hazai útviszonyok tekintetében Bodnár László

A tűzoltó fecskendők erdőtűzhöz vonulásának nehézségei a hazai útviszonyok tekintetében Bodnár László Tűzvédelmi Szakmai Nap 2016 Tudományos Konferencia Szentendre, 2016. március 2. A tűzoltó fecskendők erdőtűzhöz vonulásának nehézségei a hazai útviszonyok tekintetében Bodnár László Absztrakt Természeti

Részletesebben

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Dr. Mógor Judit tű. ezredes BM OKF főosztályvezető Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Budapest, 2014.

Részletesebben

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados Kuti Rajmund tűzoltó százados KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A terrorizmus kezelése napjaink állandó problémája. Az elmúlt években a világ több pontján bekövetkezett

Részletesebben