ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet célja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet célja"

Átírás

1 16/2006. (IX.15.) Ör. számú rendelet az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról egységes szerkezetben a 28/2006.(XII.27.) Ör. számú rendelettel, a 16/2007. (XI.23.) számú rendelettel, az 1/2008. (I.31.) számú rendelettel, a 23/2008. (XII.09.) számú rendelettel, 18/2009. (IX.10.) számú rendelettel, a 31/2009. (XII.19.) számú rendelettel, a 17/2010. (X.28.) önkormányzati rendelettel, a 21/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelettel, a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelettel, a 22/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelettel, a 31/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelettel és a 17/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelettel 1 2 Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló évi LXXVIII. számú törvény (továbbiakban: Ltv.) 3. (1)-(2) bekezdésében, 4. (3) bekezdésében, 5. (3) bekezdésében, 12. (5) bekezdésében, 19. -ában, 20. (3) bekezdésében, 21. (6) bekezdésében, 23. (3) bekezdésében, 27. (2) bekezdésében, 31. (2) bekezdésében, 33. (3) bekezdésében, 34. (3) és (6) bekezdésében, 35. (2) bekezdésében, 36. (2) bekezdésében, 54. (1)-(3) bekezdésében, 58. (1)-(3) bekezdésében, 62/B. (2) bekezdésében, 80. (1)-(2) bekezdésében, valamint a 2. számú mellékletben kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában és a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére a következőket rendeli el: 3 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet célja 1. E rendelet célja, hogy a lakhatási biztonság megteremtése érdekében, a bérlők méltányos érdekeinek érvényesítésével egyidejűleg szabályozza az önkormányzat által biztosított lakhatási formákat, azok igénybevételét, az értük fizetendő térítési díjakat, az önkormányzati lakások bérleti díjának ellensúlyozásaként igénybe vehető lakbértámogatás feltételeit, az önkormányzati helyiségek bérbevételének szabályait, valamint az önkormányzati lakások és helyiségek elidegenítésére, az elidegenítésből származó bevételek felhasználására vonatkozó szabályokat. 1 A március 01-től, a január 01-től, március 01-től, a március 01-től szeptember 10-től, a január 01-től, a március 01-től, január 01-től, a március 01-től, a január 01-től, a október 01-től, a január 01-től, a március 01-től és a július 06-tól hatályos szöveg. 2 A rendelet hiteles szövegének a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvének mellékletét képező papíralapú kihirdetett rendelet minősül. 3 A rendelet bevezető részének szövegét módosította a 22/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos október 01-től.

2 A rendelet hatálya 2. A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Orosháza Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (továbbiakban: lakás és helyiség). A bérbeadói jogok gyakorlása (1) A bérbeadói jogok gyakorlása a Képviselő-testület feladat és hatásköre, melyet részben megosztva átad a) a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának (továbbiakban: Bizottság), b) a polgármesternek. (3) A Bizottság (2) A Képviselő-testület a törvény és a rendelet keretei között a) szociális helyzet szerinti lakás-, illetve lakáselőtakarékossági szerződéssel rendelkezők részére történő bérbeadásnál a Bizottság előzetes javaslatának figyelembe vételével meghatározza az első és második helyen bérlőül jelölt személyeket azzal, hogy amennyiben az első helyen bérlőül jelölt személy a döntéstől számított 30 napon belül a lakásbérleti szerződést nem köti meg, úgy a lakásbérleti szerződés megkötésére a második helyen bérlőül jelölt személy jogosult, b) dönt lakás közérdekű bérbeadásáról, c) a költségelvű lakbérű önkormányzati bérlakásoknál a Bizottság előzetes javaslatának figyelembe vételével meghatározza az első és második helyen bérlőül jelölt személyeket azzal, hogy amennyiben az első helyen bérlőül jelölt személy a döntéstől számított 30 napon belül a lakásbérleti szerződést nem köti meg, úgy a lakásbérleti szerződés megkötésére a második helyen bérlőül jelölt személy jogosult, d) e) dönt lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség elidegenítésre történő kijelöléséről. 4 A 3. (2) bekezdés a) pont szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. (1) bekezdése, hatályos január 01-től. 5 A 3. (2) bekezdés c) pont szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. (1) bekezdése, hatályos január 01-től. 6 A 3. (2) bekezdés d) pont szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. (1) bekezdése, hatályos január 01-től. 7 A 3. (4) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. (2) bekezdése, hatályos január 01-től. 8 A 3. bekezdés szövegét módosította a 21/2010. (XII.20.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos március 01-től. 9 A 3. (2) bekezdés a) és c) pontjainak szövegét módosította a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 1. (1)-(2) bekezdése, hatályos január 01-től. 10 A 3. (2) bekezdés d) pontját hatályon kívül helyezte a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 13. (3) bekezdése január 01-től.

3 a) megállapítja az üresen álló, illetve megüresedett lakások bérbeadási jogcímét, valamint dönt tartalék lakáskénti üresen tartásáról, b) javaslatot tesz lakás közérdekű bérbeadására, c) lakások pályázati eljárás keretében történő bérbeadásánál - kiírja a pályázatot, - értékeli a beérkezett bérbevételi ajánlatokat és megállapítja érvényességüket, - megállapítja az érvényes bérbevételi ajánlatok sorrendjét, - javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a pályázatot nyert ajánlattevő bérlőül jelölésére, illetve több azonos sorrendben lévő ajánlattevő közül a bérlő személyének kiválasztására a Polgármesteri Hivatal kijelölt osztálya által végzett környezettanulmányok alapján, - a rendelet szabályai szerint meg nem határozott tény, körülmény felmerülése esetén, a pontrendszertől eltérő javaslatot tehet a Képviselő-testületnek, d) több ugyanarra a lakásra vonatkozó - bérlői kérelem beérkezése esetén dönt, kivel köthető megállapodás bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén, másik lakás bérbeadása ellenében, e) véleményez minden Képviselő-testületi előterjesztést lakás- és helyiséggazdálkodás tárgyában, f) dönt azon bérlők lakásbérleti szerződésének lejártával kapcsolatosan a bérleti szerződés meghosszabbításáról, akiket a Képviselőtestület a lakásbérleti jogviszonyukkal kapcsolatosan felhalmozott fizetési hátralék miatt helyezett el a Garzonbérlők Házában. (4) A polgármester a) megköti a Képviselő-testület döntése alapján - a bérleti és adásvételi szerződéseket, gyakorolja a felmondási jogot, b) megállapítja a lakbértámogatást, c) kezdeményezi lakás közérdekű bérbeadását, d) megállapítja a pénzbeli térítés összegét bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén, megállapodást köt a bérlővel a bérleti jogviszony megszüntetésére másik lakás bérbeadása, másik lakás és pénzbeli térítés, vagy pénzbeli térítés mellett, e) kezdeményezi lakás bérbeadását a szociális intézményből elbocsátott korábbi bérlő részére, f) szükség szerint javaslatot tesz a Bizottság összehívására, g) előkészíti és meghirdeti a pályázati felhívásokat lakások bérbeadására, h) összegyűjti és nyilvántartásba veszi a pályázatokra érkező pályázati ajánlatokat és döntésre előkészíti a Bizottság üléseire, i) megállapodást köt a bérlővel a bérleti jogviszony szünetelésére és másik lakást ajánl fel (Ltv. 18. ), j) ideiglenes jelleggel elhelyezi a bérlőt (használót), ha a lakás elemi csapás vagy más ok következtében megsemmisült, illetőleg az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el és a

4 bérlő (használó) elhelyezéséről maga, vagy a lakással rendelkező szerv nem tud gondoskodni (Ltv. 23. (4) bek.), k) megadja a bérleti jogviszonyt érintő jognyilatkozatokat, lebonyolítja a bérleti jog cseréjére irányuló eljárást, l) elkészíti az előterjesztéseket a Bizottság és a Képviselő-testület ülésére a Ltv. és e rendelet szerinti feladatait érintően Az önkormányzati lakások és helyiségek kezelésével kapcsolatos feladatokat kizárólagos joggal az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. (továbbiakban: Zrt.) látja el. MÁSODIK RÉSZ AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET A LAKÁSBÉRLET A lakásbérlet létrejötte 5. (1) Lakásbérleti jogviszony írásbeli szerződéssel jön létre. (2) Lakás bérbeadható a) szociális helyzet alapján, b) lakáselőtakarékossági szerződéssel rendelkezők részére, c) e rendeletben meghatározott közérdekű célok megvalósítása érdekében, d) az önkormányzat tulajdonában álló költségelvű lakbérű bérlakások hasznosítása céljából, e) bérlőkijelölésre vagy bérlőkiválasztásra jogosult döntése alapján, f) szociális intézményből elbocsátott korábbi bérlő részére, g) törvényben és e rendeletben előírt elhelyezési, bérbeadási kötelezettség alapján, h) lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszűntetésével egyidejűleg másik lakás bérbeadása (lakáscsere) esetén. (3) Lakásbérleti szerződés köthető - ha a törvény vagy e rendelet másként nem rendeli - a) a (2) bekezdés a) és b) pontja alapján azzal a nagykorú, cselekvőképes természetes személlyel, aki - magyar állampolgár, - állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt, - letelepedési engedéllyel rendelkező személy, - a magyar hatóság által menekültként elismert személy, - az Európai Unió állampolgára, b) a (2) bekezdés c) pontja alapján 11 A 4. szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 2. -a, hatályos január 01-től. 12 A 4. szövegét módosította a 17/2010. (X.28.) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. -a, hatályos január 01-től.

5 ba) azzal a nagykorú, cselekvőképes természetes személlyel, aki - magyar állampolgár, - állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt, - letelepedési engedéllyel rendelkező személy, - a magyar hatóság által menekültként elismert személy, - az Európai Unió állampolgára, bb) költségelvű lakbérű lakás esetén jogi személlyel és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társasággal, c) a (2) bekezdés d) pontja alapján azzal a nagykorú, cselekvőképes természetes személlyel, aki - magyar állampolgár, - állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt, - letelepedési engedéllyel rendelkező személy, - a magyar hatóság által menekültként elismert személy, - az Európai Unió állampolgára, d) a (2) bekezdés e)-h) pontja alapján az e rendeletben szabályozottak szerint. (4) A lakásbérleti szerződést határozatlan időre, határozott időre, vagy feltétel bekövetkeztéig lehet megkötni. (5) Határozott időre szóló lakásbérleti szerződést kell kötni a) szociális helyzet szerinti bérbeadásnál 5 évre, b) lakáselőtakarékossági szerződéssel rendelkező bérlővel a bérlő által kért időre, maximum 5 évre, c) a Képviselő-testület döntésében meghatározott időtartamra közérdekű célból, d) 13 költségelvű lakbérű önkormányzati bérlakás bérbeadásakor a bérlő által kért meghatározott időtartamra, de maximum 5 évre. e) bérlőkijelölési, vagy bérlőkiválasztási joggal rendelkező szerv döntése alapján az általa megjelölt időtartamra, f) szociális intézményből elbocsátott korábbi bérlő esetén 5 évre, g) a törvényben és e rendeletben előírt elhelyezési, bérbeadási kötelezettség esetén maximum 1 évre. (6) Feltételhez kötött lakásbérleti szerződést kell kötni a) lakásfelújítás, karbantartás miatt történő átmeneti kiköltöztetés esetén, a felújítás, karbantartás időtartamára b) ha a lakás elemi csapás, vagy más ok következtében megsemmisült, illetve az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el, és a bérlő (használó) elhelyezéséről maga, vagy a lakással rendelkező szerv nem tud gondoskodni, a 21. -ban meghatározottak szerint, c) a Képviselő-testület döntésében meghatározott feltétel bekövetkeztéig közérdekű célból. 13 A 5. (5) bekezdés d) pont szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. -a, hatályos január 01-től.

6 5/A. 14 (1) Az önkormányzati lakások bérbeadása során a lakásbérleti szerződés megkötésének feltételéül szabható, hogy a bérlő a felújítási, karbantartási, közmű visszakapcsolási költségeket megelőlegezze azzal, hogy: a) a felújítási költségek felét a bérleti díjba beszámíthatja, b) a karbantartási és a közmű visszakapcsolási költségek teljes összegét beszámíthatja. (2) A bérbeadó a lakáspályázat kiírásáról való döntésében, illetve pályáztatás hiányában a lakás biztosítására irányuló döntésében meghatározza a felújítások, karbantartások elvégzésének módját és határidejét. Lakások szociális helyzet szerinti bérbeadása 6. (1) A bizottság a megüresedéstől függően, az önkormányzat lakásgazdálkodási érdekeinek figyelembevételével pályázatot ír ki megüresedett lakások bérbevételére a szociális helyzetük alapján rászoruló 5. (3) bekezdés a.) pontjában megjelölt, Orosházán bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárok számára. (2) Jövedelmi viszonyai szerint az a család (személy) tekinthető szociálisan rászorulónak, ahol az együtt költöző személyeket is figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet ában meghatározott öregségi teljes nyugdíj havi legkisebb összegének (továbbiakban: öregségi nyugdíjminimum) háromszorosát. (3) Jövedelmi viszonyaik szerint pályázni jogosultak a) komfort nélküli és félkomfortos lakásra, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme eléri az öregségi nyugdíjminimum 100 %-át, b) komfortos lakásra és a Garzonbérlők Házában lévő lakásra, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme eléri az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, c) összkomfortos lakásra - a Garzonbérlők Házában lévő lakások kivételével -, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme eléri az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át. (4) Az egy főre jutó havi jövedelem kiszámítása akként történik, hogy a család pályázat benyújtását megelőző 3 havi összes nettó jövedelmének átlagát osztani kell az együtt költözők számával. (4a) Az együttköltözők számának meghatározása során a kiskorú gyermekek 0,3 főnek számítanak. 14 A rendeletet 5/A. -sal kiegészítette és szövegét megállapította a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 2., hatályos január 01-től. 15 A 6. (1) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 4. (1) bekezdése, hatályos január 01-től. 16 A 6. (2)-(4) bekezdések szövegét módosította a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 3. -a, hatályos január 01-től. 17 A 6. (4) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 4. (2) bekezdése, hatályos január 01-től. 18 A 6. (4) bekezdésének szövegét módosította, (4a) bekezdéssel kiegészítette és szövegét megállapította a 22/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 2. -a, hatályos október 01-től.

7 19 (5) A jövedelem meghatározásakor a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. tv. 4. -ban foglalt rendelkezések az irányadók. (6) A szociális helyzet alapján - az egy főre jutó havi nettó jövedelemtől függetlenül - nem adható lakás bérbe annak, aki a vele együtt költöző személyeket is figyelembe véve a) a pályázat benyújtásakor beköltözhető lakástulajdonnal, üdülővel, beépíthető lakótelekkel vagy üdülőtelekkel rendelkezik és annak jelzálogjog által biztosított terhekkel csökkentett értéke meghaladja az ,-Ft-ot b) a szokásos használati és lakásberendezési tárgyakon túl ,-Ft értéket meghaladó forgalomképes vagyontárggyal rendelkezik, kivéve a mozgássérült gépkocsi tulajdonát és a kereső tevékenységet biztosító munkaeszközöket, c) a pályázat benyújtásakor önkormányzati bérlakásban lakik és azzal kapcsolatban hátralékkal rendelkezik. 7. (1)A pályázati kiírást az önkormányzat lapjában kell közzétenni és a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján 15 napra kifüggeszteni. (2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a) a lakás pontos megjelölését (utca, házszám, szint, ajtószám), b) a lakás alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, c) 20 a bérleti szerződés időtartamát, d) lakbér összegét, e) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételével meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését és költségeit, f) a pályázat benyújtásának helyét, idejét és módját, g) a pályázni jogosultak körét, h) a pályázat érvénytelenségének okait, i) figyelemfelhívást arra vonatkozóan, hogy a pályázat benyújtását követően az adattartalom módosítására, illetve mellékletek utólagos becsatolására nincs lehetőség, j) tájékoztatást a bérlőtársi szerződés megkötésének lehetőségéről házastársak esetén. (3) A pályázat benyújtására vonatkozó időpontot a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és a benyújtási határidőnek megállapított időpont között naptári napban számított - 15 nap különbség legyen. (4) 21 A pályázathoz csatolni kell a) a pályázó és a keresőképes együttköltöző személyek jövedelemigazolását, b) 22 tartós betegség, mozgáskorlátozottság esetén az arról szóló orvosi igazolást, melyből megállapítható, hogy az állapot a pályázat benyújtásakor fennáll, 19 A 6. (5) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 4. (3) bekezdése, hatályos január 01-től. 20 A 7. (2) bekezdés c) pontjának szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 5. (1) bekezdése, hatályos január 01-től. 21 A 7. (4) bekezdés pontjainak jelölését módosította 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 5. (2) bekezdése, hatályos január 01-től.

8 c) a terhesség fennállását igazoló orvosi igazolást, d) nappali tagozaton tanulói jogviszonyban álló nagykorú eltartott gyermek esetén iskolalátogatási igazolást, e) 23 az átmeneti nevelés vagy tartós nevelés megszűnését igazoló határozatot, f) 24 az együttköltöző személyek ingatlantulajdonáról szóló földhivatali igazolást (1) A pályázatot írásban, zárt borítékban kell benyújtani az 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon. A munkaviszonyból származó jövedelem igazolása a munkáltató által kibocsátott szabályszerű jövedelemigazoláson, vagy az 5. számú melléklet szerinti nyomtatványon történik. Az ingatlantulajdon igazolása az 5/A. számú melléklet szerinti nyomtatványon történik. (2) A pályázati lapot igénylőkről, illetve a pályázatot benyújtókról névsort kell vezetni, melyen a pályázó aláírásával igazolja a pályázati anyag átvételét, illetve a pályázat leadását. (3) A személyesen leadott pályázatok átvételéről a pályázó részére átvételi elismervényt kell adni. (4) Érvénytelen az ajánlat, ha a) azt a benyújtására meghatározott határidő után nyújtották be, b) az nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek, c) hiányos (adatokat nem közöl, szociális rászorultság nem állapítható meg, mellékletet nem csatol, így a nyilatkozat valóságtartalma nem állapítható meg), d) a közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak, e) a pályázati anyag aláírása nem történt meg. (5) A pályázati határidő lejártát követő 45 napon belül a Bizottságot össze kell hívni a pályázat eredményességének és a pályázók sorrendjének megállapítására. A pályázók sorrendjének megállapításánál a 2. sz. mellékletben foglalt pontrendszer az irányadó. (6) Azonos sorrendet elért pályázók esetén a Bizottság 8 napon belül környezettanulmányt végeztethetnek, melynek alapján javaslatot készítenek a Képviselő-testület felé a bérlő személyére. (7) A Bizottság a (6) bekezdésben foglaltakon túlmenően bármely pályázónál végeztethet környezettanulmányt. 22 A 7. (4) bekezdés b) pontjának szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 5. (2) bekezdése, hatályos január 01-től. 23 A 7. (4) bekezdés e) pontjának szövegét megállapította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 5. (3) bekezdése, hatályos január 01-től. 24 A 7. (4) bekezdés f) pontjának szövegét megállapította a 31/2009. (XII.19.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos január 01-től. 25 A 8. (1) bekezdésének szövegét módosította a 31/2009. (XII.19.) Orosházi Önkormányzati rendelet 2. -a, hatályos január 01-től. 26 A 8. (5)-(7) bekezdéseinek szövegét módosította a 21/2010. (XII.20.) Orosházi Önkormányzati rendelet 2. - a, hatályos március 01-től. 27 A 8. (5) bekezdése szövegét módosította a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 4. -a, hatályos január 01-től.

9 (8) A polgármester a döntés előkészítése során a pályázatokban feltüntetett adatokat és tényeket az adatvédelmi szabályok betartásával adatgyűjtés, személyes meghallgatás, valamint környezettanulmány lefolytatása alapján ellenőrizheti. (9) Amennyiben a pályázatban a pályázó kéri, úgy házastársak esetén a bérlakásra bérlőtársi szerződést kell kötni. A bérlőtársi szerződés létesítésére abban az esetben kerülhet sor, ha a pályázatot mindkét fél aláírja. (10) Ha a meghirdetett lakásra érvényes ajánlat nem érkezik, a soron következő pályázati kiírás alkalmával kell a lakást ismét meghirdetni. 9. (1) A bérlő a határozott idő lejártát megelőző 60. és 30. nap közötti időszakban kérheti lakása bérleti szerződésének meghosszabbítását, a határidő elmulasztása jogvesztő. (2) A bérbeadónak a határozott idő lejártát megelőző 15. napig meg kell állapítania, hogy a bérlő a jövedelmi, vagyoni helyzete alapján változatlanul rászorulónak minősül-e. (3) A szociális rászorultság fennállása esetén a lakásbérleti szerződést a bérlő kérésére újabb öt évi időtartamra kell meghosszabbítani változatlan szerződési feltételekkel. (4) Ha a bérbeadó azt állapítja meg, hogy a bérlő szociális rászorultsága megszűnt, a szerződést változatlan feltételek mellett, legfeljebb két évig terjedő időtartamra meghosszabbíthatja, feltéve, hogy körülményeinek változása nem éri el 10.. (1) bekezdésében meghatározott mértéket. (5) A bérlőnek a lakásbérleti szerződés időtartamának meghosszabbítására irányuló kérelme csak akkor teljesíthető, ha eleget tett lakbér- és közüzemi díjfizetési kötelezettségének. 10. (1) A bérlő a szociális alapon bérbe adott lakás esetében a jövedelmi, vagyoni viszonyaiban bekövetkező, a bérleti jogviszonyt érintő, alábbiakban felsorolt változást 30 napon belül köteles bejelenteni a bérbeadónak a) 28 az együtt költöző személyek figyelembe vételével az 1 főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja az öregségi teljes nyugdíj havi legkisebb összegének négyszeres összegét, b) 29 a bérlő, vagy együttköltözője rendelkezik beköltözhető lakástulajdonnal, üdülővel, beépíthető lakótelekkel vagy üdülőtelekkel és ezek jelzálogjog által biztosított terhekkel csökkentett értéke meghaladja az ,-Ft-ot, c) 30 a bérlő, vagy együttköltözője rendelkezik ,-Ft értéket meghaladó forgalomképes vagyontárggyal, kivéve a mozgássérült gépkocsi tulajdonát és a kereső tevékenységet biztosító munkaeszközöket. (2) A pályázati kiírás jogosultsági feltételeiben bekövetkező (1) bekezdés szerinti - utólagos változás esetén a bérbeadó javaslatot tesz a képviselő-testületnek a bérleti szerződés megszüntetésére. 28 A 10. (1) bekezdés a) pontjának szövegét módosította a 22/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 3. -a, hatályos október 01-től. 29 A 10. (1) bekezdés b) pontjának szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) számú rendelet 6. -a, hatályos január 01-től. 30 A 10. (1) bekezdés c) pontjának szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) számú rendelet 6. -a, hatályos január 01-től.

10 (3) Különös méltánylást igénylő esetben betegség, fogyatékosság, 3 év alatti gyermek nevelése - a képviselő-testület hozzájárulhat a bérleti szerződés eredeti határidőig, vagy más, egyedileg meghatározott határidőig történő fenntartásához. (4) A bérbeadó köteles a (2) bekezdés szerint eljárni, ha a bérleti jogviszony fennállása alatt megállapítja, hogy a bérlő a pályázatban valótlan adatot közölt, vagy a 30 napos bejelentési kötelezettségének nem tett eleget és annak mulasztását megfelelően igazolni nem tudja. (5) Az (1) bekezdésben foglaltakat a bérleti szerződésben rögzíteni kell. Bérbeadás lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkezők részére 11. (1) A bizottság a lakásépítéstől és a megüresedéstől függően, önkormányzati lakások bérbevételére jövedelmi és szociális helyzetüktől függetlenül pályázatot ír ki a 5. (3) bekezdés a.) pontjában megjelölt állampolgárok számára. (2) 31 A pályázaton való részvétel további feltétele, hogy a) a pályázat benyújtásakor a pályázó házaspár, vagy élettársi közösségben élő pár egyike sem töltötte be a 35. életévét, illetve a gyermekét (gyermekeit) egyedül nevelő szülő a pályázat benyújtásakor nem töltötte be a 35. életévét, b) a pályázat benyújtásakor a pályázók házastársak, vagy élettársak esetén a házastársat, illetve élettársat is figyelembe véve nem rendelkeznek beköltözhető lakás, illetve lakóház ingatlan tulajdonnal, résztulajdonnal, c) lakáselőtakarékossági szerződést kötöttek pénzintézettel saját maguk javára, (3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a) a lakás pontos megjelölését (utca, házszám, szint, ajtószám), b) a lakás alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, c) a bérleti szerződés időtartamát, d) lakbér összegét, e) a pályázat benyújtásának helyét és idejét, f) a pályázni jogosultak körét, g) feltételként: lakáselőtakarékossági szerződés másolatának becsatolása és nyilatkozat a bérleti szerződés lejártával a saját elhelyezési kötelezettség vállalásáról, h) a pályázat érvénytelenségének okait, i) figyelemfelhívást arra vonatkozóan, hogy a pályázat benyújtását követően az adattartalom módosítására, illetve mellékletek utólagos becsatolására nincs lehetőség. (4) 32 A pályázatot írásban, zárt borítékban kell benyújtani a 3. számú melléklet szerinti nyomtatványon. 31 A január 1-jétől hatályos szöveg. Megállapította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati 7. (1) bekezdése. 32 A 11. (4) bekezdésének szövegét módosította a 31/2009. (XII.19.) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. -a, hatályos január 01-től.

11 A pályázathoz csatolni kell a) a pályázó és a keresőképes együttköltöző személyek jövedelemigazolását, b) az együttköltöző személyek ingatlantulajdonáról szóló földhivatali igazolást, c) a megkötött lakáselőtakarékossági szerződés másolati példányát. A munkaviszonyból származó jövedelem igazolása a munkáltató által kibocsátott szabályszerű jövedelemigazoláson, vagy az 5. számú melléklet szerinti nyomtatványon történik. Az ingatlantulajdon igazolása az 5/A. számú melléklet szerinti nyomtatványon történik. A benyújtás egyéb feltételei megegyeznek a 8. (2)-(4) bekezdésében foglaltakkal. (5) A pályázati határidő lejártát követő 45 napon belül a Bizottságot össze kell hívni a pályázat eredményességének és a pályázók sorrendjének megállapítására. A Bizottság a pályázat eredményének megállapítása során az ajánlattevőket az alábbi szempontok szerint sorolja: a) a lakás-előtakarékossági szerződésben vállalt megtakarítási időhöz igazodóan a legrövidebb bérleti időtartamra tesz ajánlatot, b) a legmagasabb összegű betételhelyezéssel rendelkezik, c) az együttköltözők száma a legnagyobb. 12. (1) Bérleti jogviszony a pályázó által meghatározott időre, de legfeljebb öt évi időtartamra létesíthető. (2) Azoknál a bérlőknél, akik a bérleti szerződés időtartama alatt a vállalt előtakarékosság ellenére lakáshelyzetüket nem tudják megoldani, de lakásszerzésüket érvényes építési engedéllyel, vagy lakásvásárlási előszerződéssel igazolják, a bérleti szerződés legfeljebb egy ízben, a bérlő által kért időtartamra, de maximálisan további két évvel meghosszabbítható. 13. A bérbeadás időtartamától függetlenül megszűnik a lakásbérleti jogviszony, ha a bérlő a lakáselőtakarékossági betételhelyezést a szerződés megkötését követő két hónapon belül nem kezdi meg, vagy három hónapnál hosszabb ideig nem teljesíti. Az előtakarékosság fennállását a polgármester félévente felülvizsgálja. Lakás bérbeadása közérdekű célból 14. (1) Jövedelmi, vagyoni és szociális helyzetüktől függetlenül a Képviselő-testület határozata alapján meghatározott időre, illetve feltételhez kötötten lakásbérleti szerződést kell kötni a 5. (3) bekezdésének b.) pontjában meghatározottakkal 33 A 11. (5) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 7. (2) bekezdése, hatályos január 01-től. 34 A 11. (5) bekezdés szövegét módosította a 21/2010. (XII.20.) Orosházi Önkormányzati rendelet 3. -a, hatályos március 01-től. 35 A 11. (5) bekezdése szövegét módosította a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 5. -a, hatályos január 01-től.

12 a) az önkormányzati törvényben megjelölt kötelező feladatok (pl.: oktatás, egészségügyi és szociális ellátás, közművelődés) ellátása érdekében, valamint b) a város gazdasági életében fontos szerepet játszó gazdálkodó szervezeteknél, más közérdekű feladat ellátása érdekében foglalkoztatott főként felső fokú végzettségű szakemberekkel, gazdálkodó szervezetekkel, c) a város kulturális és sport életében jelentős szerepet betöltő személyekkel, egyesületekkel, szervezetekkel. 36 (2) A lakásbérleti szerződés időtartamát a kérelemben foglaltak figyelembevételével a Képviselő-testület határozza meg. A szerződést a kijelölésről szóló képviselő-testületi határozatról szóló értesítés közlésétől számított 30 napon belül köteles megkötni az elhelyezést kérő szerv által megnevezett személy, szervezet és sportegyesület. A költségelvű lakbérű önkormányzati lakásokra vonatkozó szabályok 15. (1) Az üresen álló költségelvű bérlakások közérdekű bérlőkijelölés, amennyiben ilyen kérelem az önkormányzathoz nem érkezik, úgy pályázat útján kerülnek betöltésre. A pályázat kiírására, elbírálására és a bérleti jogviszonyra a jelen rendelet 5. (3) bekezdésének c.) pontját és (5) bekezdésének d.) pontját kell alkalmazni. (2) 37 A beérkezett pályázatok elbírálásakor szociális szempontok figyelembe nem vehetőek. (3) 38 A kijelölt bérlő a bérleti szerződést a kijelölésről szóló képviselő-testületi határozatról szóló értesítés közlésétől számított 30 napon belül köteles megkötni. 16. (1) A pályázati felhívást az önkormányzat lapjában kell közzétenni és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 15 napra kifüggeszteni. (2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell: a) a lakás pontos megjelölését (utca, házszám, szint, ajtószám), b) a lakás alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, c) a bérleti szerződés időtartamát, d) a lakbér összegét, e) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételével meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését és költségeit, f) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját, g) pályázni jogosultak körét, h) a pályázat érvénytelenségének okait, i) figyelemfelhívást arra vonatkozóan, hogy a pályázat benyújtását követően az adattartalom módosítására, illetve mellékletek utólagos becsatolására nincs lehetőség. 36 A 14. (2) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 8. -a, hatályos január 01-től. 37 A 15. (2) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 9. (1) bekezdése, hatályos január 01-től 38 A 15. (3) bekezdés szövegét megállapította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 9. (2) bekezdése, hatályos, január 01-től.

13 (3) Az ajánlat benyújtására vonatkozó időpontot a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlat benyújtási határidőként megállapított időpont között naptári napokban számított - 15 nap különbség legyen. (4) 39 A pályázathoz csatolni kell a pályázó és a vele együttköltöző személyek - pályázat benyújtását megelőző - havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat. 17. (1) A pályázatot írásban kell benyújtani a 4. számú melléklet szerinti nyomtatványon. A munkaviszonyból származó jövedelem igazolása a munkáltató által kibocsátott szabályszerű jövedelemigazoláson, vagy az 5. számú melléklet szerinti nyomtatványon történik. A benyújtás egyéb feltételei megegyeznek a 8. (2)-(4) bekezdésében foglaltakkal. (2) Érvénytelen az ajánlat, ha: a) azt a benyújtására meghatározott határidő után nyújtották be, b) az nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek, c) hiányos (például: adatokat nem közöl), mellékletet nem csatol, így a nyilatkozat valóságtartalma nem állapítható meg, d) a közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak, e) a pályázat aláírása nem történt meg. (3) A pályázati határidő lejártát követő 45 napon belül a Bizottságot össze kell hívni a bérlő személyére történő javaslattétel céljából. A jelentkezők közül előnyt élvez az a pályázó, aki a legmagasabb egy főre eső jövedelemmel rendelkezik és a leghosszabb időre kéri a lakásbérleti szerződés megkötését. (4) A bizottság a pályázati anyagok valóságtartalmát ellenőriztetheti. (5) Ha a meghirdetett lakásra érvényes ajánlat nem érkezik, a lakást a soron következő pályázati kiírás alkalmával kell ismét meghirdetni. 18. (1) A megkötendő bérleti szerződés a bérlő igénye szerinti időtartamra, de minimum 2 évre, maximum 5 évre megállapított határozott időre szólhat. (2) A bérlő a határozott idő lejártát megelőző 30 napon belül kérheti lakása további bérbevételét. (3) Amennyiben a bérleti szerződés meghosszabbításra kerül, az így megkötött szerződés maximálisan 2 évre szólhat. Bérlőkijelölési, bérlőkiválasztási joggal érintett lakások bérbeadása 19. (1) Ha bérlő kijelölésére, vagy kiválasztására megállapodás vagy a lakástörvény hatálybalépésekor jogszabály meghatározott szervet jogosít fel, a jogosult köteles a lakás bérbeadhatóságáról szóló értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül közölni a bérbeadóval a bérlő személyét és a bérleti szerződés időtartamát, illetve feltételeit. (2) A lakás bérbeadhatóságáról a bérbeadó értesíti a jogosultat a megüresedéstől, illetve a lakás rendbetételétől számított három napon belül. 39 A 16. (4) bekezdés szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 10. -a, hatályos január 01-től 40 A 17. (1) bekezdésének szövegét módosította a 31/2009. (XII.19.) Orosházi Önkormányzati rendelet 4. -a, hatályos január 01-től. 41 A 17. (3) bekezdésének első mondatát módosította a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 6. -a, hatályos január 01-től.

14 (3) Ha a jogosult az (1) bekezdésben megjelölt határidőben az adatokat nem közli, az elmaradt bérleti díjat és a felmerült közüzemi költségeket köteles viselni. (4) A jogosult kezdeményezheti üres lakásra fennálló bérlőkijelölési, bérlőkiválasztási jogának megszüntetését pénzbeli térítés ellenében. Ez esetben a bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésének szabályait kell alkalmazni. Szociális intézményből elbocsátott korábbi bérlő elhelyezése 20. Ha a szociális intézményből elbocsátott személy az intézménybe utaláskor a lakásbérleti jogviszonyáról pénzbeli térítés ellenében mondott le az önkormányzat javára, részére 1 szobás komfort nélküli lakást kell bérbe adni, amennyiben a szociális rászorultság e rendeletben foglalt feltételeinek megfelel. Törvényben és e rendeletben előírt elhelyezési, bérbeadási kötelezettség alapján történő elhelyezés 21. Ha a lakás elemi csapás, vagy más ok következtében megsemmisül, illetőleg az Építésügyi Hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el és a bérlő (használó) elhelyezéséről maga, vagy a lakással rendelkező szerv nem tud gondoskodni, a bérlőnek (használónak) legalább komfort nélküli lakást kell felajánlani, az alábbi időtartamra: a) a lakásbérleti szerződés maximum egy éves meghatározott időre szólhat és a lejártát követően - a b.) pontban foglaltak kivételével - nem hosszabbítható meg, b.) 42 amennyiben az elhelyezett lakáshelyzetét egy év alatt nem tudta véglegesen megoldani, de az igazolhatóan folyamatban van ( jogerős építési engedély; megkötött lakásvásárlási előszerződés, vagy szerződés), úgy a bérleti szerződés egy ízben, legfeljebb fél éves időtartamra meghosszabbításra kerülhet. II. FEJEZET A bérbeadói hozzájárulás szabályai Lakás nem lakás céljára történő bérbeadása 22. (1) Lakás- a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - csak lakás céljára adható bérbe, más célú használatához hozzájárulás nem adható. (2) Lakás nem lakás céljára - önkormányzati feladat ellátása érdekében - csak a Képviselő-testület erre vonatkozó döntése alapján, az általa meghatározott személynek (szervnek) és feltételekkel adható bérbe. Bérlőtársi szerződés 23. (1) Lakásra a házastársak közös kérelmére - a házastárs lakásba való beköltözésének időpontjától függetlenül - bérlőtársi szerződést kell kötni. 42 A 21. c) pontja szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 11. -a, hatályos január 01-től

15 (2) Lakásra, bérlőtársi szerződést - közös kérelemre - a bérlővel együttlakó cselekvőképes szülőjével, gyermekével, valamint jogszerűen befogadott gyermekének a gyermekével kell kötni, feltéve, hogy - beköltözhető lakástulajdonnal, lakáson fennálló haszonélvezeti, vagy más használati joggal nem rendelkeznek, - a bérlővel a lakásban legalább egy év óta együtt laknak és - a gyermek, illetőleg unoka a 18. életévét betöltötte. (3) Lakásra bérlőtársi szerződést a bérlő és a vele együttlakó cselekvőképes élettárs közös kérelmére is meg kell kötni, ha - a kérelmezők a lakásban legalább 2 év óta megszakítás nélkül együtt laknak és - az élettársnak lakástulajdona, lakáson fennálló haszonélvezeti, vagy más használati joga nincs, - az élettársi együttélést hatósági bizonyítvánnyal igazolják. Más személy befogadása 24. (1) A bérlő, továbbá a bérlőtárs a lakásba a bérbeadó, továbbá bérlőtárs írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja a házastársát, gyermekét, jogszerűen befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét. (2) A bérlő, továbbá a bérlőtárs kizárólag a bérbeadó, továbbá a másik bérlőtárs előzetes írásbeli hozzájárulás alapján fogadhatja be a lakásba: a) nagyszülőjét, b) az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó unokáját, c) az élettársát és vele együttköltöző gyermekét (gyermekeit), d) a testvérét, vele együttköltöző házastársát (élettársát) és gyermekét (gyermekeit), e) a nem bérlőtárs házastárs (élettárs) szülőjét, testvérét, f) 43 befogadott gyermekének élettársát. (3) A (2) bekezdés hatálya alá tartozó esetekben a bérbeadói hozzájárulás megadása a bérbeadó mérlegelési jogkörébe tartozik. A mérlegelés tárgyát kell képezze a lakás alapterülete. Ha a bérbeadó azt állapítja meg, hogy a befogadást követően az egy főre jutó négyzetméter kevesebb, mint 6 m 2, a hozzájárulást megtagadja. 25. A bérbeadónak a hozzájárulásában ki kell kötnie, hogy a bérleti szerződés megszűnését követő 60 napon belül a 24. (2) bekezdésében meghatározott - jogcím nélkül visszamaradó személyek a lakásból kötelesek kiköltözni. Tartási szerződés A bérlő tartási szerződést az Ltv-ben foglalt szabályok figyelembevételével köthet. Albérlet 43 A 24. (2) bekezdés f) pontja szövegét megállapította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 12. -a, hatályos, január 01-től. 44 A 26. szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 13. -a, hatályos január 01-től.

16 27. (1) Határozatlan időre bérbeadott lakás legfeljebb 50 %-át a bérlő a polgármester előzetes írásbeli hozzájárulásával lakás céljára albérletbe adhatja. (2) Nem adható hozzájárulás egy szobás lakás albérletbe adásához, illetve abban az esetben, ha a lakás alapterületét és az összes lakó számát tekintve az egy főre eső alapterület nem haladja meg a 6 m2-t. (3) A polgármester a lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban jogcím nélkül visszamaradó volt albérlő elhelyezésére kötelezettséget nem vállalhat. (4) A bérbeadói hozzájárulás nélküli albérletbe adás olyan súlyos szerződésszegésnek minősül, amely megalapozza a lakástörvény 24. (1) bekezdés b) pontjában foglalt felmondást. III. FEJEZET LAKÁSBÉRLETI SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE Bérleti szerződés megszüntetése közös megegyezéssel 28. (1) A polgármester és a bérlő a lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel úgy is megszüntetheti, hogy a bérbeadó a bérlő részére a) másik lakást ad bérbe, vagy b) másik lakás bérbeadása mellett pénzbeli térítést fizet, vagy c) pénzbeli térítést fizet. (2) A bérlő abban az esetben kezdeményezheti bérleti jogviszonyának másik lakás bérbevételével történő megszüntetését, ha lakása a) életkörülményeinek és jövedelmi viszonyainak jelentős megváltozása következtében részére már nem felel meg, b) műszaki vagy egészségügyi szempontból, vagy a komfortfokozat szempontjából számára nem megfelelő. (3) Amennyiben a bérlő kezdeményezi lakásbérleti szerződésének másik lakás bérbeadása mellett pénzbeli térítés ellenében, vagy pénzbeli térítés ellenében történő megszüntetését, a pénzbeli térítés alkalmazására csak közérdekből, vagy lakásgazdálkodási érdekből kerülhet sor. A pénzbeli térítés ellenében történő bérleti jogviszony megszüntetéséről a polgármester dönt. (4) A bérbeadó a bérleti jogviszony (1) bekezdés szerinti megszüntetését közérdekből, vagy lakásgazdálkodási érdekből kezdeményezheti. (5) Több bérlőnek azonos lakásra irányuló - a (2) bekezdésben meghatározott igénye esetén a bizottság dönt másik lakás bérbeadásáról. (6) A bérlő lakásbérleti jogviszonyának magasabb komfortfokozatú másik önkormányzati lakás bérbevételével történő megszüntetését abban az esetben kezdeményezheti, ha az elcserélni kívánt önkormányzati bérlakás bérletének kezdetétől legalább 1 év eltelt. 29. (1) Ha a felek a lakásbérleti jogviszonyt közös megegyezéssel úgy szüntetik meg, hogy a bérlő kisebb használati értékű - kevesebb szobaszámú, alacsonyabb komfortfokozatú - másik lakást vesz bérbe, a másik lakás bérbevétele mellett a bérlőt pénzbeli térítés is megilleti. A pénzbeli térítés mértéke a két lakás használati értékének különbözete. (2) A használati érték pénzben kifejezett értéke a lakás ingatlanforgalmi szakértő által megállapított beköltözhető forgalmi értékének 50 %-a.

17 (3) Ha a felek a lakásbérleti jogviszonyt közös megegyezéssel kizárólag pénzbeli térítés ellenében szüntetik meg, a bérlőt a lakás használati idejétől függő mértékű használati érték illeti meg az alábbiak szerint 0-5 évig terjedő használati idő esetén a használati érték 50 %-a 5-10 évig terjedő használati idő esetén a használati érték 75 %-a 10 év feletti használati idő esetén a használati érték 100 %-a (4) A pénzbeli térítés csak akkor fizethető ki, ha a bérlő a lakást tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadta. Megállapodásban kiköthető, hogy a lakást a pénzbeli térítés terhére a bérbeadó hozza rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba. (5) Ha a bérbeadó a lakásbérleti szerződést a lakás átalakítása, korszerűsítése, lebontása céljából felmondja, a bérlővel megállapodhat, hogy cserelakás helyett a (3) bekezdésben meghatározott pénzbeli térítést fizet. (6) Az a bérlő, aki lakásbérleti jogviszonyának időtartama alatt kisebb használati értékű másik lakást vesz bérbe és egyidejűleg pénzbeli térítésben részesül, bérleti jogviszonyának további időszakában pénzbeli térítésre akkor tarthat igényt, ha az előző térítés felvételétől legalább 5 év eltelt. (7) Ha a bérlő bérleti szerződését pénzbeli térítés ellenében kívánja megszüntetni, de ezen szándékától az ingatlanforgalmi szakértő értékbecslésének közlését követően 30 napon belül eláll, a szakértői vélemény díjának 50 %-os megtérítésére köteles. Lakás visszaadása (1) A visszaadott lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha üres, tiszta, esztétikailag elfogadható és berendezési tárgyai tekintetében üzemképes. (2) Ha a visszaadott lakás nem alkalmas rendeltetésszerű használatra, a bérlő és a bérbeadó írásban megállapodhatnak abban, hogy a szükséges munkát, pótlást és cserét a) a bérlő új határidőre elvégzi, b) a bérbeadó a bérlő helyett elvégzi, annak költségét a megállapodásban foglalt részletekben és határidőig a bérlő köteles a bérbeadónak megtéríteni. IV. FEJEZET A FELEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI Lakás használata 31. (1) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a (2) bekezdés szerinti kivétellel a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. 45 A 30. (2) bekezdésének második francia-bekezdése szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 18. (1) bekezdése, hatályos január 01-től 46 A 30. (2) bekezdése szövegét módosította a 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelet 7. -a, hatályos január 01-től.

18 (2) A bérlő a lakásból történő - két hónapot meghaladó - távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni. A bérlő által bejelentett és megfelelően igazolt különösen: egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő - távolléte alatt, erre hivatkozással felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót felhívására írásban tájékoztatja. (3) Az (1) bekezdésben foglaltak megszegése esetén a bérbeadó a szerződést írásban felmondja. (4) Az (1)-(3) bekezdésben foglaltakat a bérleti szerződésben rögzíteni kell. Rendeltetésszerű használat ellenőrzése 32. (1) Az önkormányzat a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente kétszer ellenőrzi. (2) A bérlő a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles. (3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat a bérleti szerződésben rögzíteni kell, meg nem tartása esetén a bérbeadó a szerződést felmondhatja. Lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tétele 33. (1) A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződésben megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel. A megállapodásnak tartalmaznia kell: - a lakás helyreállításának költségeit, - a munkálatok elvégzésének határidejét, - a költségek bérlő részére történő megtérítésének módját. (2) Ha a tényleges ráfordítás költségei a tervezett költségeket meghaladják, a bérlő a rendeltetésre alkalmas állapot kialakításához szükséges többletkiadásainak a megfizetésére tarthat igényt. (3) A bérbeadó a munkálatok elvégzésének határidejét - a bérlő kérésére - indokolt esetben, legfeljebb egy alkalommal meghosszabbíthatja. (4) Ha a bérlő a munkálatokat saját hibájából a szerződésben meghatározott vagy a bérbeadó által meghosszabbított határidőn belül nem végzi el, a bérbeadó a szerződést - a törvény 24. (1) bekezdés b) pontja alapján - felmondhatja. Lakás karbantartása, felújítása (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával és felújításával kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségei a bérbeadót terhelik. (2) Amennyiben a bérlő a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával a pótlást és cserét saját költségére elvégzi, a felek megállapodása irányadó a felmerült és igazolt költségek bérleti díjba történő beszámítására. 47 A 34. szövegét módosította a 22/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 4. -a, hatályos október 01- től.

19 Lakás átalakítása, korszerűsítése 35. (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti. (2) A megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák: - konkrét megjelölését, - befejezésének határidejét, - költségeit és azok megfizetésének feltételeit, módját, valamint azt, hogy a munkálatok megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyt a bérlő köteles megkérni. (3) A lakás átalakításának minősül a lakás műszaki megosztása, alapterületének és a lakószobák számának megváltoztatása, a lakás alaprajzi beosztásának, helyiségei számának, illetve rendeltetésének megváltoztatása. A lakás korszerűsítése: a komfortfokozat növelés. (4) A bérbeadó - a bérlő kérésére - csak a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges mértéket meg nem haladó költségek megfizetését vállalhatja. (5) Ha a költségek megfizetését a bérbeadó vállalja, annak módjára, határidejére a felek megállapodása irányadó. (6) A lakás átalakítását, korszerűsítését követően a bérleti szerződést a lakbér összegére is kiterjedően módosítani kell, ha a lakás komfortfokozata megváltozott és a munkák költségeit a bérbeadó viseli. Jogcím nélküli lakáshasználat 36. (1) Az a személy, aki a lakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles a bérbeadó részére fizetni. (2) A jogcím nélküli lakáshasználó - az ilyen lakáshasználat kezdetétől számított 2 hónap elteltét követő naptól a lakásból való kiköltözéséig emelt használati díjat akkor köteles fizetni, ha a polgármesternek e rendelet alapján tett nyilatkozata, illetőleg a törvény 75., 91. és 94. -ai értelmében elhelyezésre nem tarthat igényt. (3) A (2) bekezdésben foglaltak alapján az emelt lakáshasználati díj mértéke a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított hónap közötti időtartamra a lakás lakbérének kétszeres összege, hónap közötti időszakra a lakás lakbérének háromszoros összege, a 19. hónaptól kezdve a lakás lakbérének négyszerese. (4) A bérbeadó a (2) bekezdésben említett személyek esetében legkésőbb az emelt használati díj megállapítását követő 90 napon belül köteles a lakás kiürítése iránti peres eljárást megindítani. V. FEJEZET AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK LAKBÉRE A lakbérfizetési kötelezettség 37. A lakásbérleti jogviszony fennállása alatt a bérlő a lakás használatáért, továbbá a szerződés keretében a bérbeadó által nyújtott szolgáltatásért lakbért köteles fizetni.

20 A lakbér mértéke 37/A. 48 A fizetendő lakbér a 38., 39., 40., és 40/A. -ban meghatározott bérleti díjaknak a mindenkori ÁFÁ-val megnövelt összege Az e rendelet 5. (2) bekezdés a), b), e), f) g) és h) pontja alapján létrejött bérleti jogviszony tekintetében a havi lakbér mértéke a lakás alapterülete és komfortfokozata szerint a 39. -ban foglaltak kivételével: a) összkomfortos lakás esetében 239,- Ft/m2/hó, b) komfortos lakás esetében 208,- Ft/m2/hó, c) félkomfortos lakás esetében 63,- Ft/m2/hó, d) komfortnélküli lakás esetében 46,- Ft/m2/hó A Garzonbérlők Házában lévő lakások havi bérleti díja:227,- Ft/m 2 /hó. Az így megállapított bérleti díj mértékére a 41. (1) bekezdésében foglalt rendelkezések nem alkalmazhatóak (1) Az Orosháza, Szabadság tér 5. sz. alatti hrsz-ú ingatlanban lévő lakások költségalapú bérleti díja, mely a ráfordított költségek alapján kerül meghatározásra 475,- Ft/m 2 /hó. 48 A 37/A. -t beillesztette és szövegét megállapította az 1/2008. (I.31.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos március 01-től. 49 A 38. szövegét módosította a 28/2006. (XII.27.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos március 01-től. 50 A 38. szövegét módosította és a -t megelőző címet törölte a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 14. -a, hatályos március 01-től. 51 A 38. szövegét módosította a 23/2008. (XII.09.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos március 01-től. 52 A 38. bekezdésének szövegét módosította a 31/2009. (XII.19.) Orosházi Önkormányzati rendelet 5. -a, hatályos március 01-től. 53 A 38. szövegét módosította a 21/2010. (XII.20.) Orosházi Önkormányzati rendelet 4. -a, hatályos március 01-től. 54 A 38. szövegét módosította a 39/2012. (XII.23.) önkormányzati rendelet 8. -a, hatályos március 01- től. 55 A 38. szövegét módosította a 31/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos március 01- től. 56 A 39. szövegét módosította a 28/2006. (XII.27.) Orosházi Önkormányzati rendelet 1. -a, hatályos március 01-től. 57 A 39. szövegét módosította a 16/2007. (XI.23.) Orosházi Önkormányzati rendelet 15. -a, hatályos március 01-től 58 A 39. szövegének első mondatát módosította a 23/2008. (XII.09.) Orosházi Önkormányzati rendelet 2. -a, hatályos március 01-től 59 A 39. szövegének első mondatát módosította a 31/2009. (XII.19.) Orosházi Önkormányzati rendelet 6. -a, hatályos március 01-től. 60 A 39. első mondatának szövegét módosította a 21/2010. (XII.20.) Orosházi Önkormányzati rendelet 5. -a, hatályos március 01-től. 61 A 39. első mondatának szövegét módosította a 39/2012. (XII.23.) önkormányzati rendelet 9. -a, hatályos március 01-től. 62 A 39. szövegének első mondatát módosította a 31/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelet 2. -a, hatályos március 01-től.

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelete

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelete Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2011. (XII.23.) önkormányzati rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló, a 28/2006.

Részletesebben

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 16/2006. (IX.15.) Ör. számú rendelet

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 16/2006. (IX.15.) Ör. számú rendelet Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2006. (IX.15.) Ör. számú rendelet az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról egységes szerkezetben

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pálháza Város Önkormányzat képviselő-testületének 3/2014. (II. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről Pálháza Város Önkormányzat

Részletesebben

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Rákóczifalva Város Önkormányzatának

Részletesebben

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére.

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére. KISBÉR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 7/2013. (IV.11.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályokról Kisbér Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2007. (IV. 25.) számú rendelete feltételeiről Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2..

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2.. Tengelic Község Önkormányzata 12/2008(VI.25.) számú rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről a 12/2009. (VIII.19.) és a 22/2011

Részletesebben

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről A Képviselő-testület az Alkotmány 44/A..(1) bek. a.) pontjában biztosított alapjogával

Részletesebben

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2005. (IV.28.) számú Rendel ete Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és a lakbérek megállapításáról ( egységes szerkezetben a módosítására

Részletesebben

Hajdúbagos Község Önkormányzatának

Hajdúbagos Község Önkormányzatának Hajdúbagos Község Önkormányzatának 2./2002.( II.25.) ÖR. számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásáról, a lakbérek megállapításáról és a lakásgazdálkodással kapcsolatos

Részletesebben

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009.(X. 14.) rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Tüskevár község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos

KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos KALOCSAI VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS KÖNYVVEZETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Pályázat útján meghirdeti Kalocsa Város Önkormányzata kizárólagos tulajdonát képező és a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető

Részletesebben

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről.

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. (Egységes szerkezetben az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére napirendi pont előadó készítette megjegyzés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai Őrbottyán Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (IV. 1.) önkormányzati rendelete Őrbottyán Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

Részletesebben

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről [egységes szerkezetben a módosításáról szóló 13/2014. (VIII.

Részletesebben

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete../2015. (.) rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló, 29/2009.( IX.30.) számú rendelet

Részletesebben

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET 1. oldal Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2006.(XII. 15.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek - a módosítással egységes szerkezetben -

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 5/2010. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006.(XII.13.)

Részletesebben

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Hatályos 2014. december 5. az Ongai Önkormányzat tulajdonában

Részletesebben

1. A lakásbérlet általános szabályai 2.

1. A lakásbérlet általános szabályai 2. Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete Bucsa Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Részletesebben

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8 /2005.( IV. 20. ) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről (egységes szerkezetben

Részletesebben

Pályázati adatlap. A pályázat benyújtásának határideje: január 31. nap óra

Pályázati adatlap. A pályázat benyújtásának határideje: január 31. nap óra Pályázati adatlap szociális bérlakás bérbevételi ajánlatához A pályázat benyújtásának határideje: 2017. január 31. nap 12.00 óra Megpályázni kívánt bérlakás címe: Kalocsa,.... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 43/2007. (XI. 15.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet

Részletesebben

BERHIDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2011.( XI.29.) önkormányzati rendelete. a lakások bérletéről, az elidegenítés szabályairól

BERHIDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2011.( XI.29.) önkormányzati rendelete. a lakások bérletéről, az elidegenítés szabályairól BERHIDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2011.( XI.29.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről, az elidegenítés szabályairól Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások

Részletesebben

Összevont szerkezet 2001(09.12)

Összevont szerkezet 2001(09.12) Összevont szerkezet 2001(09.12) ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ- TESTÜLETE az önkormányzati lakások lakbérének megállapításáról szóló 14/2000.(12.15) számú rendeletének 12/2001(09.12) számú rendeletével

Részletesebben

PÁLYÁZATI AJÁNLAT. önkormányzati lakás bérbevételére. szociális rászorultság alapján. Alulírott (név)... (születési név). (születési hely, idő).

PÁLYÁZATI AJÁNLAT. önkormányzati lakás bérbevételére. szociális rászorultság alapján. Alulírott (név)... (születési név). (születési hely, idő). 6. melléklet a 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelethez 1 2 PÁLYÁZATI AJÁNLAT önkormányzati lakás bérbevételére szociális rászorultság alapján Alulírott (név)..... (születési név). (születési hely,

Részletesebben

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Nagyrécse Község Önkormányzati Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról 15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló - többször módosított

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Az R 3. -a az alábbi (3), (4), (5) bekezdéssel egészül ki:

Az R 3. -a az alábbi (3), (4), (5) bekezdéssel egészül ki: Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2006. (VI.1.) Kt. sz. rendelete Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 7/2006 (III.30.) Kt. sz. rendelet módosításáról

Részletesebben

Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete

Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete Jánoshalma Város Képviselő-testület 17/2005 (X.20.) Ör. sz. rendelete a Jánoshalma Városban épített fecskeházban történő elhelyezés feltételeiről Jánoshalma Város Önkormányzati Képviselő-testülete a fiatal

Részletesebben

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról Csömör

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete 4/2006. (III.20.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. A lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege)

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) az Ongai Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások

Részletesebben

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljáról szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésük egyes

Részletesebben

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Pályázati felhívás Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi

Részletesebben

Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete

Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete A lakások és helyiségek bérletérıl és elidegenítésérıl szóló 10/2003.(X.1.)Önk.sz. rendelet módosításáról 2 Polgárdi Város Képviselı

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet

Pályázati Hirdetmény. Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet Pályázati Hirdetmény Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet költségalapon meghatározott lakbérű önkormányzati bérlakások határozott idejű bérleti jogának elnyerésére Pályázati

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és a helyiségek bérletének megállapításáról Előszállás Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről szóló 25/2006.(VII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc Megyei Jogú Város

Részletesebben

I.rész. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

I.rész. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Liptód Községi Önkormányzat 7 /2010. (IX.28.) sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásáról, bérleti jogviszonyáról és elidegenítésének szabályairól Liptód Község Önkormányzata

Részletesebben

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2013. (III.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ LAKÁSOK ÉS NEM LAKÁSCÉLÚ HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

A Rendelet 18/A. (1) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul: a) fennálló hátralékát a bérbeadó, vagy a szolgáltató felé rendezte,

A Rendelet 18/A. (1) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul: a) fennálló hátralékát a bérbeadó, vagy a szolgáltató felé rendezte, 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról

Részletesebben

a Képviselő-testülethez

a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. : (54) 531 000 ; 531 031 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: /2019. 9. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testülethez az önkormányzati

Részletesebben

LAKÁSGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY

LAKÁSGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI IGAZGATÓSÁG LAKÁSGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY 1113 Budapest, Bocskai út 39-41. L16 L A K B É R T Á M O G A T Á S I R Á N T I

Részletesebben

JUTA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 38/2008.(XII. 17.) rendelete. a lakások bérletéről és elidegenítéséről

JUTA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 38/2008.(XII. 17.) rendelete. a lakások bérletéről és elidegenítéséről JUTA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 38/2008.(XII. 17.) rendelete a lakások bérletéről és elidegenítéséről Juta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint

Részletesebben

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRBEADÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 2/2007.(II. 01.) RENDELETÉNEK A 14/2007.(IX. 27.) RENDELETTEL, A 19/2007.(XI.

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete Algyő Nagyközség Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről /

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2..

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2.. Herceghalom Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2002.(XII.15.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére (Egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VIII.21.) önkormányzati rendelete

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VIII.21.) önkormányzati rendelete Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VIII.21.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ BÉRLAKÁSOK BÉRÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról egységes szerkezetben Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET 1. oldal Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2006.(XII. 15.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek - a módosításokkal egységes szerkezetben

Részletesebben

Pályázati adatlap. önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon

Pályázati adatlap. önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon Pályázati adatlap önkormányzati bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére szociális alapon Felhívjuk a Tisztelt Pályázó figyelmét a kért adatok pontos, egyértelmű kitöltésére. Amennyiben a pályázat

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez

P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez P Á L Y Á Z A T I K É R E L E M a Bercsényi út 14. sz. alatt lévő garzonházi lakások bérleti jogának megszerzéséhez Alulírottak.(név) bejelentjük, hogy pályázatot nyújtunk be Kazincbarcika Város Önkormányzata

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ A helyi rendelet hatálya 1.

ELSŐ RÉSZ A helyi rendelet hatálya 1. Kiszombor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2005.(XI. 29.) KKÖT rendelete lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról /Egységes szerkezet/ Kiszombor

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről (módosításokkal egységes

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE a bölcsődés-korú gyermeket nevelő családok szociális támogatásáról (Hatálytalan 2011. május 1-jétől, hatályon kívül helyezte a bölcsődés korú

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET. a tulajdonát képező

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET. a tulajdonát képező PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Makó Város Önkormányzata EGYFORDULÓS, NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET a tulajdonát képező MAKÓ, SZÉCHENYI TÉR 10. SZÁM ALATTI KORONA ÜZLETI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT I. EMELET, 201-208-AS 51 m 2 ALAPTERÜLETŰ

Részletesebben

Pályázat önkormányzati szociális bérlakás 5 év határozott időtartamú bérbevételére Felhívjuk a Tisztelt Pályázó figyelmét a kért adatok pontos, egyértelmű kitöltésére. Amennyiben a pályázat hiányosan kerül

Részletesebben

(...) SÁRVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE. Előterjesztés

(...) SÁRVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE. Előterjesztés e SÁRVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9600 Sónár, Várkerület u. 2. Előterjesztés Sán ár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletéről és a fenntartásáról Fiatal Házasok Otthona és

Részletesebben

XVIII. 33/2011. (IX.20.) 19/2011. (V.31.)

XVIII. 33/2011. (IX.20.) 19/2011. (V.31.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2011. (IX.20.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 19/2011. (V.31.) önkormányzati

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város Önkormányzata a Helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

f) nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átminősítését követő bérbeadás piaci alapon, a bérlő kérelmére 2.

f) nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átminősítését követő bérbeadás piaci alapon, a bérlő kérelmére 2. Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 39/2008. (XII. 17.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006.

Részletesebben

Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2004.(II.3.) Ktr. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről.

Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2004.(II.3.) Ktr. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2004.(II.3.) Ktr. rendelete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. 1 Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestülete a lakások és

Részletesebben

Kóspallag Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011.(XII.7.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről

Kóspallag Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011.(XII.7.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Kóspallag Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011.(XII.7.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Kóspallag Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2)

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2) 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (IV. 02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.)

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003. (III. 25.) SZ. RENDELETE az első lakáshoz jutók támogatásáról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003. (III. 25.) SZ. RENDELETE az első lakáshoz jutók támogatásáról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003. (III. 25.) SZ. RENDELETE az első lakáshoz jutók támogatásáról egységes szerkezetben a 19/2003. (VIII. 26.), a 21/2004. (V. 27.), 5/2005. (III. 29.), 17/2009. (V.

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának szabályairól és a bérleti jogviszony

Részletesebben

Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon történő bérbeadására

Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon történő bérbeadására Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon történő bérbeadására Cím: lakás alapterülete : (négyzetméter) szobaszám: komfortfokozat: lakásfenntartás havi költségei: lakbér (szociális

Részletesebben

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRBEADÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 2/2007.(II. 01.) RENDELETÉNEK A 14/2007.(IX. 27.) RENDELETTEL, A 19/2007.(XI.

Részletesebben

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2004.(XII.17.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. (egységes szerkezetben) A lakások és

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)...

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)... PÁLYÁZAT Önkormányzati lakás bérbevételére Igénylő neve:......... (születési név).... (születési hely, idő).... (anyja neve)... Állampolgársága:.. amennyiben nem magyar állampolgár, tartózkodási kártya

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről (módosításokkal egységes

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2016. (II.11.) önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2016. (II.11.) önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II.11.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és annak egyes szabályairól szóló 22/2013.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 7-i ülésére Tárgy: Önkormányzati tulajdonú lakásokkal kapcsolatos döntések meghozatala Előadó: Ottó Péter polgármester

Részletesebben

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el.

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el. Tokodaltáró Község Önkormányzat Tokodaltáró, József A. u. 31., tel.: 33/505-635, fax: 33/505-650 Tokodaltáró Község Önkormányzatának 6/2009. (III.19.) számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 6/2065-1/2010/IX Üi.: dr. Sánta Edina Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS-RENDELETTERVEZET Tárgy: Az önkormányzat

Részletesebben

I. Fejezet. A Rendelet hatálya

I. Fejezet. A Rendelet hatálya 1 Bodrog Község Képviselő-testületének 6/2013.(VII. 5.) rendelete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. Évi LXXVIII. Tv. (továbbiakban:

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről szóló 25/2006. (VII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc Megyei Jogú Város

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)...

PÁLYÁZAT. Önkormányzati lakás bérbevételére. Igénylő neve:... (születési név)... (születési hely, idő)... (anyja neve)... 1. sz. melléklet PÁLYÁZAT Önkormányzati lakás bérbevételére Igénylő neve:......... (születési név).... (születési hely, idő).... (anyja neve)... Állampolgársága:.. amennyiben nem magyar állampolgár, tartózkodási

Részletesebben

Javaslat az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2012. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosítására

Javaslat az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2012. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosítására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának JEGYZŐJE 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának

Részletesebben

Javaslat a 1238 Bp. XXIII... szám (hrsz ) alatti lakás bérlőjének meghatározására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály

Javaslat a 1238 Bp. XXIII... szám (hrsz ) alatti lakás bérlőjének meghatározására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztály 1239 Budapest, Grassalkovich út 170. GAZDASÁGI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a 1238 Bp. XXIII...

Részletesebben

---------------------------------------------------- 1 ----------------------------------------------------

---------------------------------------------------- 1 ---------------------------------------------------- Csemő Község Önkormányzata Képviselőtestületének 19/2004.( XI. 31.) rendelete EGYSÉGES SZERKEZETBEN a szolgálati lakásokról és lakbérekről I. fejezet A rendelet hatálya, a lakásbérlet létrejötte 1. A rendelet

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(I.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(I.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(I.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről szóló 3/1994. (II. 17.) sz. önkormányzati rendelet

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről Celldömölk

Részletesebben

I. fejezet. 1. Általános rendelkezések. 2. A rendelet hatálya A bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

I. fejezet. 1. Általános rendelkezések. 2. A rendelet hatálya A bérbeadói feladatokat teljesítő szervek Mátramindszent Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (V. 11.) Ör. sz. Rendelete A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL (egységes szerkezetben) Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 8/2010. (IV. 26.) rendelete

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 8/2010. (IV. 26.) rendelete Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 8/2010. (IV. 26.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről a módosításáról szóló 25/2011. (XII. 13.)

Részletesebben

I. A rendelet hatálya

I. A rendelet hatálya Nádudvar Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2007. (II.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

Részletesebben

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/1994.(I.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról

Részletesebben

SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS-PÁLYÁZAT

SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS-PÁLYÁZAT Iktatószám: SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS-PÁLYÁZAT Rádóckölked Község Önkormányzat Képviselő-testülete: szociális bérlakás-pályázatot ír ki önkormányzati szociális bérlakás bérleti jogának (továbbiakban: bérleti

Részletesebben

Kéthely Község Önkormányzatának. 4/2002.(III.15.) számú. rendeletéhez B E J E L E N T É S

Kéthely Község Önkormányzatának. 4/2002.(III.15.) számú. rendeletéhez B E J E L E N T É S 1. számú melléklet Kéthely Község Önkormányzatának 4/2002.(III.15.) számú rendeletéhez B E J E L E N T É S önkormányzati tulajdonú lakás bérletére irányuló szándékról /I., II., III., IV. fejezet valamennyi

Részletesebben

IGÉNYLŐ LAP SZEMÉLYI ADATOK

IGÉNYLŐ LAP SZEMÉLYI ADATOK Érkezett: Nyilvántartásba vétel kelte: ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁS IGÉNYLŐ LAP SZEMÉLYI ADATOK Lakásigénylő Házastárs élettárs (aláhúzandó) Neve: Születéskori neve: Családi állapota: Szül. hely: Szül. idő:

Részletesebben

a 2013. november 22.-i módosítást követően egységes szerkezetben

a 2013. november 22.-i módosítást követően egységes szerkezetben A 2013.11.22-i módosítást (23/2013.(XI.22.) Ör. rendelet) követően egységes szerkezetben. Hatályos: 2014.01.01. napjától Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2002.(VIII.30.) r e n

Részletesebben

12/2006. (XII.1.) r e n d e l e t e

12/2006. (XII.1.) r e n d e l e t e Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2006. (XII.1.) r e n d e l e t e Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről (Egységes szerkezetben a módosításáról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S K ÉTPÓ KÖZSÉG POLGÁRMESTERE Előkészítésben közreműködött: Finta Adrienn kirendeltség-vezető Az előterjesztést véleményezi: E L Ő T E R J E S Z T É S Kétpó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016.

Részletesebben

.../2006. (.) BM rendelet. szóló évi LXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 41/2000. (XII. 12.) BM rendelet módosításáról

.../2006. (.) BM rendelet. szóló évi LXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 41/2000. (XII. 12.) BM rendelet módosításáról .../2006. (.) BM rendelet a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 41/2000. (XII. 12.) BM rendelet

Részletesebben