KÜLTERÜLETI ÚTSZAKASZOK KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÜLTERÜLETI ÚTSZAKASZOK KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJA"

Átírás

1 KÜLTERÜLETI ÚTSZAKASZOK KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJA

2 PÉLDÁK, SZEMELVÉNYEK, KOMMENTÁROK

3 » ÁLTALÁNOS JAVASLATOK

4 I. javaslat: Meglévő állapot: Több szakaszon az 1:2,5 hajlású rézsűk alján 60 cm magas békatámfal került elhelyezésre. ÚJSZERŰ MŰSZAKI MEGOLDÁS! Probléma: Az útpályáról valamely okból letérő jármű a hirtelen szintvesztés miatt oldalra billen. A magasabb súlypontú járművek könnyen felborulhatnak, ami súlyos kimenetelű baleset oka lehet. Cél: A pályáról letérő jármű megakadályozása abban, hogy elérje a rézsű alját, ezáltal a borulásos baleset bekövetkeztének a megakadályozása, vagy legalább kockázatának csökkentése. Megoldási javaslat: Javasoljuk közúti biztonsági korlátok elhelyezését a békatámfalas szakaszokon.

5 II. javaslat: Meglévő állapot: A keresztező átereszek korlátvédelme gyakorlatilag a kezdő és befejező szakaszokra korlátozódik. SZOKATLAN MŰSZAKI MEGOLDÁS! Probléma: Az útpályáról valamely okból letérő jármű gyakorlatilag akadálytalanul a keresztezett vízfolyásba, csatornába kerülhet, ahol annak utasai adott esetben megfulladhatnak, vagy egyéb súlyos sérülést szenvedhetnek. Cél: A leírt balesetek kockázatának csökkentése. Megoldási javaslat: Javasoljuk a közúti biztonsági korlátok megfelelő mértékű meghosszabbítását (pl. 12m+20m+akadály+20m+12m).

6 III. javaslat: Meglévő állapot: A kisebb csőátereszek több helyen a rézsűből kiállva csatlakoznak az árkokhoz (a tervek között nem találtunk rézsűbe simuló előfejre utaló tervlapokat. Azok megléte esetén javaslatunk tárgytalan). KERESZTBEN FEKVŐ BÁRMIK! Probléma: Az útpályáról valamely okból letérő jármű nekiütközik a csővégnek és súlyos baleset következhet be. Cél: A pályáról letérő jármű megakadályozása abban, hogy a kiálló csővégnek ütközhessen. Megoldási javaslat: Javasoljuk a csővégeket ferde, rézsűbe simuló előfejjel ellátni. Alternatív javaslat: a kitorkollások korláttal való védelme.

7 IV. javaslat: A TERV ÉS A KÉSZ MŰ MÁST MUTATHAT! Meglévő állapot: A zárt tisztító/ülepítő műtárgyak teteje közel a padka szintjén helyezkedik el. A műtárgyaknak nincs, vagy csak részlegesen van korlátvédelme. Probléma:???????

8 Probléma: Az útpályáról valamely okból letérő jármű gyakorlatilag akadálytalanul a műtárgy sarkának vagy falának ütközhet, ami súlyos sérüléssel járó balesethez vezethet. Cél: A pályáról letérő jármű megakadályozása abban, hogy a beton szerkezetnek ütközhessen. Megoldási javaslat: Javasoljuk közúti biztonsági korlátok elhelyezését (az elégtelen hosszúságúak meghosszabbítását) a beton műtárgyak mentén.

9 » KONKRÉT JAVASLATOK

10 1. javaslat: A TERV: A TERV ÉS A KÉSZ MŰ MÁST MUTAT! (TÉNYLEG?)

11 A VALÓSÁG:

12 Tervezett/meglévő állapot: A tervezett hídon kétsoros H2 visszatartási fokozatú biztonsági korlát van. A mellékirányból Elsőbbségadás kötelező tábla került kihelyezésre. A lakott terület kezdetét/végét jelző táblapár a híd útcsatlakozással ellentétes oldalán került kihelyezésre. Probléma:???????????

13 Probléma: A mellékirányból érkező jármű vezetője nem látja a főirányból érkező járművet (főleg nappal). Az elsőbbségadás elmulasztása vagy rossz végrehajtása ütközéses baleset oka lehet. Cél:???????????????

14 Cél: Az útkereszteződés áttekinthetőségének (beláthatóságának) javítása által az ütközéses balesetek kockázatának csökkentése. Megoldási javaslat:????????????????

15 Megoldási javaslat: a.) A hídkorláton lévő biztonsági korlát átalakítása egysoros hagyományos korláttá b.) A mellékirányból Állj! Elsőbbségadás kötelező jelzőtábla kihelyezése a megfelelő burkolati jelekkel egyetemben. c.) Forgalomtechnikai tükör elhelyezése a mellékirány csatlakozásával ellentétes oldalra. d.) A lakott terület eleje/vége jelzőtáblapár áthelyezése az útcsatlakozástól jobbra

16 AZ ÁBRA (ebben az esetben módosított terv):

17 2. javaslat: Meglévő állapot: A körforgalmú csomópont közepébe helyezendő szobor a becsatlakozó ágak tengelyében van. A háromszög sziget K szegéllyel határolt. A csomópont kivilágított. AKADÁLY VÉDELEM NÉLKÜL! Probléma: Mivel a K szegéllyel határolt terelőszigetek kitérítő hatása elhanyagolható, a becsatlakozó ágból érkező és a középszigetre valamely okból felhajtó jármű a szobornak ütközhet, ahol adott esetben súlyos kimenetelű baleset részesévé válhat. Cél: A pályáról letérő és a középszigeten lévő szobornak ütköző jármű utasait érő baleset kimenetelének az enyhítése. (Az nekiütközés elkerülését, mint célt elvetettem) Megoldási javaslat:?????????

18 Megoldási javaslat: a.) Javasoljuk a szobrot úgy rögzíteni, hogy egy esetleges ütközéskor az alapzatról viszonylag könnyen ledönthető legyen, ezáltal az ütközés hevessége csökkenthető. b.) Javasoljuk továbbá a háromszög szigeteket kiemelt szegéllyel határolni.

19 3. javaslat: Meglévő/tervezett állapot: Az 55 sz. főút felhagyott ágán az R=120 m sugarú bal ívben egészen a csomópontig engedélyezett az előzés és a 90 km/ó sebesség tartása. Az ívhez érkező járművezetőt csak egy térképes tábla figyelmezteti arra, hogy csomóponthoz ér. Probléma: A csomópont észlelhetősége ebből az irányból korlátozott, valamint a bal ívben fokozott a pályaelhagyásos balesetek kockázata. Cél:????????????

20 Cél: A csomópont észlelhetőségének fokozása, az ív bevételének elősegítése, a vázolt baleseti kockázat csökkentése. Megoldási javaslatok:????????????

21 Javasoljuk a) Előzési tilalom és 60 km/ó sebességkorlátozás bevezetését Mórahalom felől még az ív előtt a megfelelő burkolati jelek (sűrítés) alkalmazásával együtt. b) Iránynyilas táblák elhelyezését az ív külső oldalán. c) Körforgalom veszélyt jelző tábla kihelyezését.

22 4. javaslat: Meglévő állapot: A kerékpárút keresztezésében csak az úttest közepét jelző sárga szaggatott vonal került felfestésre, a megállás helyét jelző vonal nem. Ezeket a terv sem tartalmazza. A csomópont kivilágított. VÉDTELEN KÖZLEKEDŐ! Probléma:?????????

23 Probléma: A kerékpárúton haladó, nem érzékelve kellőképpen a kerékpárút végét (az 55 sz. főút szélét), elmulaszthatja az elsőbbségadást, ami elütéses balesethez vezethet. Cél: A kerékpáros szabálykövető magatartásnak elősegítése, az egyértelmű elsőbbségi viszonyok hangsúlyozása. Megoldási javaslatok: Javasoljuk felfesteni a megállás helyét jelző vonalat és az elsőbbségadási kötelezettségre vonatkozó burkolati jelet. Javasoljuk továbbá kerékpáros piktogramok felfestését az 55 sz. főútra a keresztezésben.

24 5. javaslat: A TERVTŐL ELTÉRŐEN ÉPÜLT! Tervezett/meglévő állapot: Az 55 sz. főút km szelvényében burkolt út keresztez. A főút bal oldalán zajárnyékoló fal végződik, amely a keresztezés miatt átlátszó kivitelű.

25

26 Probléma: A kereszteződés ebből az irányból gyakorlatilag beláthatatlan, az átlátszó zajárnyékoló fal sajnos nem tudja biztosítani megfelelőképpen és megnyugtatóan a kereszteződés áttekinthetőségét. Ebből kifolyólag nagymértékben nő az ütközéses balesetek bekövetkeztének a valószínűsége, főleg akkor, ha a főúton a megengedettnél gyorsabban hajtanak. Az elsőbbségadáskor előre csorgó jármű maga is ütközéses baleset okozója lehet a balról érkezők számára.

27 Cél: (A CSOMÓPONT ÁTTEKINTHETŐSÉGE NEM JAVÍTHATÓ, MÁS CÉLT KELL MEG- FOGALMAZNI) Az útkereszteződés biztonságának a növelése, illetve az esetleg bekövetkező ütközéses balesetek kimenetelének az enyhítése. Megoldási javaslat: Javasoljuk a) Útkereszteződés alárendelt úttal veszélyt jelző táblák kihelyezését b) 70 km/ó sebességkorlátozás és előzési tilalom bevezetését a keresztezés térségében. Alternatív javaslat: Tényleges megoldást a zajárnyékoló fal átépítése jelenthet oly módon, hogy annak nyomvonala a szükséges látómezőn kívül haladjon.

28 6. javaslat Tervezett állapot: NEM CSAK A FŐPÁLYA SZÁMÍT A 2502 j. út külön szintben, felüljárón keresztezi a 87/a Füzesabony Eger vasútvonalat. A felüljáró mellett megmarad a jelenlegi vasúti átjáró a tervezett szervizutak átvezetésére. A terv nem rendelkezik az átjáró átépítéséről, valamint a látómező biztosításának kérdéséről. A vasúti átjáró jelenlegi állapota

29 A hely, ahonnan már kellő távolságra el lehet látni

30 Probléma: A vasúti átjáró igen rossz állapotban van, a látómező csak korlátozottan biztosított. Az Olajos út lezárása miatt többletút megtételére kényszerített, frusztrált járművezetők sietségükben figyelmetlenül közelíthetik meg az átjárót, ugyanakkor késztetést érezve a piros jelzés figyelmen kívül hagyására későn veszik észre a közeledő vonatot és súlyos, vagy halálos kimenetelű ütközéses balesetet szenvedhetnek. Cél: A meglévő-megmaradó vasúti átjáró biztonságosabbá tétele, a vázolt baleseti kockázat csökkentése. Megoldási javaslat: Javasoljuk a projekt keretében a vasúti átjáró korszerűsítését, valamint a szükséges látómező biztosítását.

31 7. javaslat Tervezett állapot: A helyszíni bejáráskor a 33 sz. főutat keresztező kerékpáros forgalmat észleltünk. A kikérdezett kerékpárosok úti célja Füzesabony központja volt. A terv nem tartalmaz kapcsolatot ebbe az irányba, a kerékpáros forgalomnak a főúton szabályos keresztezési lehetősége nincs. Probléma: A szabálytalan kerékpáros keresztezés következtében gázolásos baleset következhet be. Cél: A valós kerékpáros igények biztonságos kielégítése, a gázolásos balesetek kockázatának csökkentése. Megoldási javaslat: a) Javasoljuk annak feltárását, hogy valóban szükséges-e a kerékpárosoknak (szabálytalanul) keresztezniük a 33 sz. főutat a helyi közlekedésük során, vagy létezik kedvezőbb eljutási lehetőség is számukra. b) Amennyiben a kapcsolati igény valós, úgy javasoljuk a körforgalom füzesabonyi ágán keresztül biztosítani azt, csatlakoztatva a tervezett kerékpárúthoz. c) Amennyiben adódik számukra kedvezőbb útvonal, úgy a projekt keretében javasoljuk korlátokkal és egyéb módon a szabálytalan keresztezés lehetőségét megszűntetni.

32 8. javaslat: Meglévő állapot:???????? VALAMIT MINDIG LEHET TALÁLNI

33 Meglévő állapot: A főpálya mentén, a kerítésen belül, békésen várakozó kutyát, az ideiglenes végcsomópont főpályán lévő részén pedig nyúl nyomokat találtunk Probléma: A vizsgált szakaszon található vadvédő kerítés (a végcsomópontnál is ki van építve) és vadátjáró is, de ezek nem zárják ki teljesen a vadak-háziállatok felbukkanását a tapasztalatok szerint. A kerítés látványa azt sugallja, hogy erre a veszélyre nem kell számítani, ezért bármilyen nagyobb testű élőlény feltűnése még váratlanabb lehet. A magas sebességgel együtt ez jelentős forgalombiztonsági kockázattal jár. A baleseti adatok alapján a rövid üzemelési időszak alatt is fordult elő két esetben állatelütés a vizsgált szakaszon. Cél:?????????????? Megoldási javaslat:???????????

34 Cél: Az állatelütésekkel kapcsolatos balesetek kockázatának, illetve gyakoriságának csökkentése. Megoldási javaslat: Javasoljuk a vadvédő kerítés állapotának fokozott és rendszeres ellenőrzését a teljes szakaszon.

35 PÉLDA ARRA, HOGY AZ AUDITOR MÁSKÉNT NÉZ ÉS MÁSKÉNT LÁTJA A DOLGOKAT

36

37

38

39

40

41

42 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ÉS A TÜRELMET Kovács Ákos Sándor közúti biztonsági auditor

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya?

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Szeged, 5. sz. főút 43103. j. út-lakópark (Szabadkai út Horgosi út Hiúz u.) körforgalmának közúti biztonsági felülvizsgálata

Részletesebben

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Forgalmász napok Sopron, 2013. június 12-13. Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Vincze Tibor vin@trenecon.hu 1 2013.06.24. Tartalom 1. Miként látjuk a kerékpárost? 2. Kívánatos

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 2 A. előadás: Külterületi csomópontok forgalomtechnikai kialakításai Alapelvek Beépített területen kívül az alkalmazási formákra az alábbi alapelvek érvényesek:

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 16 Az általános irányelveknek való megfelelés érdekében szükséges lehet a meglévő vagy kialakításra kerülő egyszintű csomópontokat fejleszteni, melynek a lehetséges

Részletesebben

FÉNYKÉP MELLÉKLET MEGLÉVŐ FORGALOMTECHNIKAI ESZKÖZÖK

FÉNYKÉP MELLÉKLET MEGLÉVŐ FORGALOMTECHNIKAI ESZKÖZÖK FÉNYKÉP MELLÉKLET MEGLÉVŐ FORGALOMTECHNIKAI ESZKÖZÖK I terület: a 71 sz. főút ill. a vasútvonal déli oldalán, a főút és a Balaton közötti terület. A terület az alábbi utcákat foglalja magába: Halász utca,

Részletesebben

Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak

Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak Dr. Lányi Péter Közlekedési Infrastruktúra Főosztály 2009. október 16. 1 www.maut.hu 2 www.maut.hu 3 www.maut.hu 4 www.maut.hu 5 www.maut.hu 6

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető Cégfilozófia (BKV Zrt.) Küldetés A BKV a Főváros tulajdonában

Részletesebben

A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat

A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat A Budapesti út a kerület fontos célpontjai között biztosít gyors és közvetlen eljutást. Elsőrendű szerepe a Centenáriumi lakótelep

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu T Á J É K O Z T A T Ó A Szabadság úti forgalomtechnikai

Részletesebben

Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton. Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT

Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton. Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton Nagy Zoltán Magyar Közút NZRT Mi fáj, hol lenne jó valamit tenni? Mikor mondhatjuk azt, hogy jól választottunk? Mikor mondhatjuk azt,

Részletesebben

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A XVI. kerület legfontosabb közlekedési folyosója a Kerepesi út-veres Péter út, hiszen ez a legrövidebb, ezáltal

Részletesebben

FEJLESZTÉSE. Pápa Győr M1 autópálya csomópont között BERUHÁZÓ: TERVEZŐ: FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. UNITEF 83 Zrt.

FEJLESZTÉSE. Pápa Győr M1 autópálya csomópont között BERUHÁZÓ: TERVEZŐ: FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. UNITEF 83 Zrt. sz. FŐÚT FEJLESZTÉSE Pápa Győr M1 autópálya csomópont között BERUHÁZÓ: TERVEZŐ: FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. UNITEF Zrt. _sz_fout_fejlesztese_press_v2.indd 1 2018.09.11. 17:36:28 8406 Ihász 8408 Csikvánd

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23.

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. Telefon: 06702568645 Munkaszám: OF-P-BpNy-18-006 Tervezési feladat: Lébény - Kimle 1612+38 sz. útátjárónál (8417. sz. ök. út 35+646 kmsz.) vágány átépítés ideiglenes

Részletesebben

FORGALMÁSZ NAPOK. a Biztonságosabb utakért - láthatóság, vezetőkorlátok, baleseti elemzések. Sopron, 2013. június 12-13.

FORGALMÁSZ NAPOK. a Biztonságosabb utakért - láthatóság, vezetőkorlátok, baleseti elemzések. Sopron, 2013. június 12-13. FORGALMÁSZ NAPOK a Biztonságosabb utakért - láthatóság, vezetőkorlátok, baleseti elemzések Sopron, 2013. június 12-13. Szalagkorlátok viselkedése járműütközések esetén Belle Örs M6 Tolna Autópálya Koncessziós

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban

Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban Hóz Erzsébet tudományos főmunkatárs Tata, 2013. október 29. ETSC (European Road Safety Council) jelentése 2001 2011 között: a halálos áldozatok

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap A közlekedési hatóság véleménye a kormánytisztviselő és a közlekedő szemszögéből 2011. február 23. 10:50-11:10 Holnapy László vezető-főtanácsos főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK 1 ALAPELVEK Kerékpárforgalmi hálózat: minden felület, ahol nem tilos kerékpározni Ezen belül: kerékpárforgalmi létesítmények Beavatkozás sorrendje: 2. Konfliktuspontok kezelése 4. Elválasztott

Részletesebben

Közúti Biztonsági Audit Jelentés

Közúti Biztonsági Audit Jelentés 2016.118 01-12-I-001 Közúti Biztonsági Audit Jelentés ABC Város Makkfa sugárút Fecske utca körforgalmú csomópont egyesített engedélyezési és kiviteli tervének közúti biztonsági auditja 2016. június 24.

Részletesebben

K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S

K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S GÁT-JA BT. Nyíregyháza, Ószőlő u. 116. K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S Készült: Csengersima Község Önkormányzat Csengersima, Kossuth u. 60., a Csengersima külterületén a Hrsz: 0138/88 alatt meglévő

Részletesebben

MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu

MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu ÉRDEKVÉDELEM KÉPVISELET JOGSEGÉLY- SZOLGÁLAT BIZTOSÍTÁS KERÉKÁROS INFORMÁCIÓK Cím: BFFF Közlekedési Ügyosztály részére V. kerület, VII. kerület és XIII. kerület

Részletesebben

Baleseti góckutatás a Fővárosban

Baleseti góckutatás a Fővárosban Nagyobb odafigyeléssel kevesebb áldozat! 2016.09.09. Baleseti góckutatás a Fővárosban Pásti Imre Közlekedésbiztonsági szakterületi vezető BKK Zrt. Közlekedésbiztonsági góckutatás a BKK Zrt. Közlekedésbiztonsági

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJELENTÉS

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJELENTÉS Közúti Biztonsági Audit Jelentés KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJELENTÉS A VEKOP-5.3.2-15-2016-00034 JELŰ ÉSZAKI VÁLLALKOZÓI TERÜLETET ÉS MUNKAHELYET MEGKÖZELÍTŐ ÖNÁLLÓ VONALVEZETÉSŰ KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA CÍMŰ

Részletesebben

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Gégény István ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Közlekedésbiztonsági konferencia Békés, 2011. július 22. A kerékpározás

Részletesebben

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Budapesti kerékpáros balesetek elemzése 2006 2009 Kertesy Géza vezető tervező, ügyvezető A baleseti adatok változása az elmúlt 10 évben A kerékpáros balesetek számának

Részletesebben

KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON. SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula

KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON. SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula KORLÁT FELADATA VÉDI A JÁRMŰVET ÉS A JÁRMŰBEN ÜLŐKET A PÁLYÁRÓL LETÉRÉSTŐL, ÜTKÖZÉSTŐL, ILLETVE AZ

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

Közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezelésének (KBHV, KBA) tapasztalatai beruházói szemszögből. Balatonföldvár, Egyházy Zita - NIF Zrt.

Közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezelésének (KBHV, KBA) tapasztalatai beruházói szemszögből. Balatonföldvár, Egyházy Zita - NIF Zrt. Közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezelésének (KBHV, KBA) tapasztalatai beruházói szemszögből Balatonföldvár, Egyházy Zita - NIF Zrt. - Közúti biztonsági hatásvizsgálatok szerepe a közúti projektek

Részletesebben

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1 Gyır MJV Kerékpáros Hálózatfejlesztési Koncepciója és Tanulmányterve 2010.11.22. 1 Tervezı konzorcium bemutatása: K o n z o r c i u m v e z e t õ : J E L - K Ö Z M é r n ö k i Ir o d a K ft. U N IV E R

Részletesebben

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00016 Kedvezményezett: Nagycenk Nagyközség Önkormányzata 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. A projekt megvalósítási időszaka: 2017.06.01.

Részletesebben

Az országos közúthálózaton elvégzett közúti biztonsági felülvizsgálat gyakorlati tapasztalatai

Az országos közúthálózaton elvégzett közúti biztonsági felülvizsgálat gyakorlati tapasztalatai Az országos közúthálózaton elvégzett közúti biztonsági felülvizsgálat gyakorlati tapasztalatai SZAKMAI PÁRBESZÉD A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT (a KTI Közlekedésbiztonsági Központ és a KTE Közlekedésbiztonsági

Részletesebben

13. Gyalogos közlekedés

13. Gyalogos közlekedés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 13. Gyalogos közlekedés Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen A tehergépkocsi balesetek in-depth elemzésének jelentősége Az európai áruforgalom mintegy 70 %-a a tehergépjárműveken keresztül bonyolódik. A tehergépkocsik a vasúti mennyiség mintegy 10-szeresét szállítják.

Részletesebben

A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi tervvel kapcsolatban:

A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi tervvel kapcsolatban: Címzett: Tárgy: Tőkés Balázs Innovációs munkatárs, BKK Kerepesi út útfelújítás javaslatok Tisztelt Tőkés Balázs! A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi

Részletesebben

Kerékpáros balesetek mélyelemzése a rendőrségi kisjelentések felhasználásával - kerékpárosok biztonsága kerékpáros létesítménnyel vagy anélkül-

Kerékpáros balesetek mélyelemzése a rendőrségi kisjelentések felhasználásával - kerékpárosok biztonsága kerékpáros létesítménnyel vagy anélkül- Kerékpáros balesetek mélyelemzése a rendőrségi kisjelentések felhasználásával - kerékpárosok biztonsága kerékpáros létesítménnyel vagy anélkül- Hóz Erzsébet tudományos főmunkatárs Forgalmász Napok Sopron

Részletesebben

Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra

Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra Kovács Gergely - Vincze Tibor TRENECON COWI Kft. 2 Kerékpárút Elválasztott megelőzi a nagy sebesség-különbségből, rossz látási

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése f l MTA f íj JOJÓ Budapesti X. kerületi Rendőrkapitányság ; MLJ^!! I.;. Vezetője «-1102 Budapest, Harmat u. 6-8. 3 1475 Budapest,

Részletesebben

TÁMOGATÓ NYILATKOZAT

TÁMOGATÓ NYILATKOZAT Kistokaj Polgármesteri Hivatal Kistokaj Széchenyi utca 43. 3553 tárgy: Miskolc Kistokaj Mályi Nyékládháza közötti kerékpárforgalmi létesítmények I. ütem TÁMOGATÓ NYILATKOZAT A Magyar Kerékpárosklub a tárgybani

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

47 sz. főút - 4415 j. út Hódmezővásárhely, Kálvin János tér, jelzőlámpás csomópont átépítése kétsávos turbó típusú körforgalmú csomóponttá 2009. A Kálvin János téri csomópont Hódmezővásárhelyen, a 47 sz.

Részletesebben

Biztonságos infrastruktúra menedzsment-támogató rendszer. A 82.sz. főút vizsgálata

Biztonságos infrastruktúra menedzsment-támogató rendszer. A 82.sz. főút vizsgálata Biztonságos infrastruktúra menedzsment-támogató rendszer A 82.sz. főút vizsgálata Kutatási feladat Biztonságos infrastruktúra menedzsmenttámogató rendszer kialakítása Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013.

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18.

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18. A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában 2013. április 18. Országos Területrendezési Terv kivágat 8. sz. főút térsége A gyorsforgalmi- és főúthálózat nagytávú

Részletesebben

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/07. (IV..) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról (Egységes szerkezetben a 35/. (XII.07.) 29, 31/. (XI.07.), /. (X.04.), /. (VII.06.) 26,

Részletesebben

Révfülöp Nagyközség forgalomtechnikai felülvizsgálata 2017

Révfülöp Nagyközség forgalomtechnikai felülvizsgálata 2017 1 Révfülöp Nagyközség forgalomtechnikai felülvizsgálata 2017 Előzmények: Révfülöp Nagyközség Önkormányzata megbízta a KREATÍVTERV Kft.-t a település teljes területére kiterjedő forgalomtechnikai felülvizsgálat

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek 1 HERMAN OTTÓ ÁLT. ISK. és BUDAÖRSI LOGOPÉDIAI INT. KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK tantárgyi követelmények a 8. évfolyamos tanulók részére A tantárgy célja, hogy az általános iskolai tanulmányaikat befejező tanulók

Részletesebben

ÖSSZKÖZLEKEDÉS MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? Kerékpárosbarát közlekedéstervezés

ÖSSZKÖZLEKEDÉS MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? Kerékpárosbarát közlekedéstervezés ÖSSZKÖZLEKEDÉS MMK kötelező szakmai képzés Budapest, 2017. március 21. Mihálffy Krisztina. MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? 1 Mit jelent? 16. Veszélyt jelző táblák Kerékpárosok (95/b. ábra); A tábla azt jelzi,

Részletesebben

A kerékpározás jelene és jövője

A kerékpározás jelene és jövője A kerékpározás jelene és jövője Marasztó Zoltán Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közúti Infrastruktúra Főosztály Közúti Osztály Halálos kimenetelű kerékpáros balesetek száma Ország Év Fő Ausztália 2009

Részletesebben

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Közlekedési Tagozat 2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 1 5. Közlekedési magatartás a 2+1 sávos utakon Siska Tamás és társai: Tóthné Temesi Kinga, dr. Csorja Zsuzsanna,

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat Jelzőtáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Műszaki Előírásban szereplő táblatípusok alapján)

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

2015.04.28. TATABÁNYA KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KONZORCIUM

2015.04.28. TATABÁNYA KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KONZORCIUM 1 2015.04.28. TATABÁNYA KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KONZORCIUM A forgalomcsillapítás jelentősége és kerékpárosbarát alkalmazása Megközelítési módok közlekedési hálózatok kialakításánál Cél Jellemző feladatok

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok

Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok Gyorsút tervezésének bemutatása konkrét példákon keresztül Horváth Anikó Kiemelt projektvezető UTIBER Kft. 1 Bemutatásra kerülő gyorsutak R67 gyorsút Kaposfüred

Részletesebben

Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához

Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához Meglévő helyzet A Mogyoródi út tradicionálisan Budapest forgalmas kerékpáros útvonalai közé tartozik. A Hungária körút és Róna utca közötti szakasza

Részletesebben

8. Külön szintű csomópontok

8. Külön szintű csomópontok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 8. Külön szintű csomópontok Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014.

Részletesebben

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350 Tétel-szám Megnevezés Mennyiség Útépítés 1 * Mértékegység E.ár [Ft] Költség [ E Ft] Főpálya építés 0+000-0+350km sz. között (M3 ap. csp-hoz tartozó főpálya szakasz) 1 * 200 000 ELŐKÉSZÍTŐ- ÉS FÖLDMUNKÁK

Részletesebben

nehéz pótkocsis nyerges speciális j/nap E/nap j/nap j/nap nehéz

nehéz pótkocsis nyerges speciális j/nap E/nap j/nap j/nap nehéz II.3.2. KÖZLEKEDÉS KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI JAVASLAT Jelenlegi helyzet Érsekcsanád Bács-Kiskun megye déli részén helyezkedik el. Az országos főúthálózat részét képező 51. számú Budapest Solt Kalocsa Bácsa

Részletesebben

Kerékpáros önkormányzati fejlesztések tapasztalatai

Kerékpáros önkormányzati fejlesztések tapasztalatai Kerékpáros önkormányzati fejlesztések tapasztalatai II. Magyar Közlekedési Konferencia Dr. Makó Emese egyetemi docens Közlekedésépítési Tanszék Széchenyi István Egyetem 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A 1. sz. főúton lévő ötágú körforgalommal összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A 1. sz. főúton lévő ötágú körforgalommal összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/233 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előzmények ELŐTERJESZTÉS A 1. sz. főúton

Részletesebben

Pér Község Önkormányzata 9099 Pér, Szent Imre u. 1. Tel: (96) , Fax: (96)

Pér Község Önkormányzata 9099 Pér, Szent Imre u. 1. Tel: (96) , Fax: (96) Ügyiratszám: Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére Tárgy: Baleseti gócpont megszüntetése iránti kérelem Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1051 Budapest Honvéd utca 13-15. Tisztelt Miniszter

Részletesebben

Utak tervezése, és s fenntartása. és útburkolati jelek. Dr. Timár András, professor emeritus Dr. Lindenbach Ágnes, egyetemi tanár PTE MIK

Utak tervezése, és s fenntartása. és útburkolati jelek. Dr. Timár András, professor emeritus Dr. Lindenbach Ágnes, egyetemi tanár PTE MIK BSc. - KÖZLEKEDÉSTERVEZÉS S I. Utak tervezése, építése és s fenntartása 5. előadás: A közúti k jelzések: közúti jelzőtábl blák,, jelzőlámp mpák és útburkolati jelek Dr. Timár András, professor emeritus

Részletesebben

Thoroczkay Zsolt stratégiai tanácsadó, FŐBER Zrt. elnök, KTE Közlekedésépítési Tagozat

Thoroczkay Zsolt stratégiai tanácsadó, FŐBER Zrt. elnök, KTE Közlekedésépítési Tagozat Közlekedési infrastruktúra beruházások mérnöki feladatai IX. Határok nélküli partnerség Alcím: Magyar-szlovák közös projektek. Salgótarján, 2015. október 2. Thoroczkay Zsolt stratégiai tanácsadó, FŐBER

Részletesebben

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet Előzmények 2011 Gyorsút 2016-2017(?) Folyamatok, célok, megoldások infrastrukturális beruházások volumenének növekedése Költséghatékonyság

Részletesebben

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet 3.4. KÖZLEKEDÉS VONALVEZETŐ Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft. 6000 Kecskemét, Katona József tér 6. II./8A Tel.: 76/486-610, Fax: 76/506-199 www.vonalvezeto.hu, vonalvezeto@vonalvezeto.hu Tsz.: VV-T 2014-09

Részletesebben

Autóbusz előnyben részesítésének lehetőségei

Autóbusz előnyben részesítésének lehetőségei Autóbusz előnyben részesítésének lehetőségei 1 Pécsett Pásztor Petronella Konzulensek: Dr. Bede Zsuzsanna, Dr. Tettamanti Tamás Külső konzulens: Kiss Géza 2 Bevezetés Pécs: utazások ~40%-a tömegközlekedéssel

Részletesebben

Közlekedési áramlatok MSc. A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás

Közlekedési áramlatok MSc. A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás Közlekedési áramlatok MSc A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás A csomópontok és útvonalak minősítésének szükségessége A csomópontok és útvonalak

Részletesebben

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITOR

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITOR KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITOR ALAPKÉPZÉS MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA 2016. SZEPTEMBER - NOVEMBER 2016. SZEPTEMBER 30. KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDIT (I.) FOGALMA, TARTALMA, CÉLJA (II.) KÜLTERÜLETI ÚTSZAKASZOK KÖZÚTI BIZ-

Részletesebben

Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések. László János Magyar Kerékpárosklub

Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések. László János Magyar Kerékpárosklub Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések László János Magyar Kerékpárosklub Kiindulás Országos és Budapesti adatok Tanulságok és feladatok Kiindulás Közös nevező Adatok korlátai

Részletesebben

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás dr. Csorja Zsuzsanna és társai: Felméri Béla, Hóz Erzsébet, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás

Részletesebben

A mai korszerű rendszerben, figyelembe véve a kerékpár közlekedést: Parkolósáv előtt vezetett kerékpársáv

A mai korszerű rendszerben, figyelembe véve a kerékpár közlekedést: Parkolósáv előtt vezetett kerékpársáv 19/B tétel Munkáltatója egy város belső útjainak felújítására és építésére kapott megbízatást. Ismertesse a városi utak kialakításának elveit és szokásos burkolati rendszerüket! - Parkolósáv kialakítások,

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEDÉSI JELZŐTÁBLÁK 1. A járművel való közlekedéskor az úton a járművezető köteles: (Két helyes választ kell bekarikázni) a) a jármű haladását a saját felmérése szerinti forgalmi viszonyokhoz igazítani,

Részletesebben

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/07. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról (Egységes szerkezetben a 26/17. (X.31.) 33, 16/17. (VII.31.) 32, 8/17. (IV.24.) 31,

Részletesebben

BERHIDAI ÚT 21+481.65-21+525 KM MEGBÍZÓ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6.

BERHIDAI ÚT 21+481.65-21+525 KM MEGBÍZÓ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6. BERHIDAI ÚT 21+481.65-21+525 KM SZELVÉNYEK KÖZÖTT MEGBÍZÓ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6. TERVEZŐ: GEOplaner Építőipari Tervező KFT 8200 VESZPRÉM, JÓZSEF ATTILA UTCA 40.

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának 2016. október 24-ei ülésére 5. napirend Napirend tárgya: Lakossági kezdeményezés lakó-pihenő övezet kialakítására

Részletesebben

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban Információk az utak menti fásításról Zsidákovits József üzemeltetési mérnök, KKK Budapest 2008. február 20. Témák áttekintése 1. A fásítás két évtizede számokban 2. Változások a 3. Közút menti fák állapotvizsgálata

Részletesebben

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS KERÉKPÁRRAL, MOL BUBIVAL Budapest számára kiemelten fontos a környezetkímélő közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város

Részletesebben

Vasúti átjárók akadálymentesítésének szabályozása

Vasúti átjárók akadálymentesítésének szabályozása KözOP-2.5.0-09-11-2012-0009 Vasúti átjárók akadálymentesítésének szabályozása (A szintbeni vasúti átjárók biztonságos és mozgáskorlátozottak számára kényelmes mőszaki kialakítása) Gábor Miklós (KTI), Dr.Koren

Részletesebben

ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS

ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 37. bekezdés szerint. Jelen módosítási eljárásra a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 33. Átmeneti rendelkezések 45.. (2) pontja alkalmazandó. Székesfehérvár

Részletesebben

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. A forgalmi vezetés

Részletesebben

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDIT JELENTÉS

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDIT JELENTÉS KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDIT JELENTÉS 31. - 32. SZ. FŐÚT JÁSZBERÉNY ELKERÜLŐ SZAKASZ III. ÜTEM ENGEDÉLYEZÉSI TERV PST kód: K031.05 Megrendelő: Tervező: NEMZETI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTŐ ZRT. 1134 Budapest, Váci

Részletesebben

Győr Biztonságban az iskolák környékén

Győr Biztonságban az iskolák környékén Győr Biztonságban az iskolák környékén Komplex probléma komplex megoldás keresés Statisztikai adatok megvizsgálása Kerekasztal beszélgetések releváns szakemberekkel Kérdőíves információgyűjtés Infrastruktúra,

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. november 26-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. november 26-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben