A napraforgó. tápanyag-ellátása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A napraforgó. tápanyag-ellátása"

Átírás

1 A napraforgó tápanyag-ellátása

2 Napraforgó tápanyag-ellátása A napraforgó a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúránk. Az elmúlt 10 évben ezer ha között mozgott a termőterület ben kiugró, 575 ezer ha-os területen alakult az eddigieknél magasabb 2,4 to/ha országos átlagtermés. A vetésterület és termésmennyiség dinamikus növekedése egyrészt a magasabb termésátlagot produkáló hibrid vetőmagvak piaci megjelenésének, másrészt a megnövekedett felhasználói igényeknek élelmiszer fogyasztás területén az egészségesebb táplálkozási szokások terjedése, ipari és energetikai felhasználás bővülése köszönhető. A napraforgó kedvező adaptációs képességekkel rendelkezik mind a változó ökológiai, mind az agrotechnikai feltételekkel szemben. Ennek ellenére vizsgálni kell azokat a kockázati tényezőket, amelyek ismeretében csökkenteni tudjuk a termés mennyiségi és minőségi ingadozásait a termesztéstechnológia optimális kialakításával. Ilyen tekintetben három tényező szerepe meghatározó: agroökológiai, biológiai alapok és az agrotechnikai műveletek kivitelezése. A napraforgó kiváló adaptív tulajdonsággal rendelkezik, minek következtében az időjárási és talajtani tényezők széles intervallumával jellemezhető a termesztési körülménye.

3 Éghajlati igény Melegigényes növény, kerülni kell a hegyvidéki termesztését, azonban hidegtűrése a vegetációs időszak kezdetén és melegtűrése július-augusztusban sokkal kedvezőbb, mint más kapás növényeké. Közepes vízigényű növények közé sorolható, a vegetációs időszakban elfogyasztott vízmennyiség (500 mm) tekintélyes részét kiterjedt, nagy szívóerejű gyökérzetével az őszitéli csapadék talajban tárolt részéből képes fedezni, ezért jó szárazságtűrő képességgel jellemezhető. Fejlődéséhez szükséges optimális körülmények: bőven csapadékos április sokéves átlagoknak megfelelő csapadékviszony májusban, júniusban szintén átlagos július és augusztus, de min kétszeri mm csapadék érési ideje alatt meleg és száraz idő (augusztus, szeptember) A kaszatok kifejlődésekor uralkodó száraz, meleg kánikulai időjárás terméscsökkentő hatású, léha termések képződnek. Érési időszakban a meleg, csapadékos idő kedvez a tányérrothadással járó betegségek kialakulásának. Talajigény A napraforgó a talajhoz jobb alkalmazkodó-képességű növényfajok közé sorolható. Gyökérzete a legtöbb talajtípuson sűrűn átszövi a termőréteget és követi az altalajba fokozatosan lefelé húzódó folyadékot. Ennek megfelelően a hazánkban előforduló talajtípuson termeszthető, de a talaj minőséghez igazodva különböző termésátlagok érhetők el. A gyengébb talajtulajdonságok megfelelő tápanyag ellátással kompenzálhatóak. A semleges vagy enyhén savanyú talajokat hálálja meg legjobban. Ez azzal magyarázható, hogy mélyen lehatoló gyökérrendszere és a gyökerek agresszív tápanyag-feltáró képessége lehetővé teszi a mésznek, kalciumnak a mélyebb rétegekből való felvételét is. A főbb agrotechnikai tényezők: a fajtaválasztás, a vetésváltás, a vetésidő és tőszám, a vetés technológia, a gyomszabályozás, és a kórokozó gombák és kártevők elleni védelem mellett a továbbiakban főként a tápanyag ellátás kiemelkedő szerepével foglalkozunk.

4 Tápanyagellátás Minőségi problémák: harmonikus NPK arányok és adagok hiánya mezoelemek (Mg, S, Ca) hiánya mikroelemek hiánya nem megfelelő nitrogén adag megosztás hibridspecifikus trágyázás problémája más agrotechnikai elemmel való interaktív hatás A napraforgó nagy tápanyagigényű, de mérsékelt műtrágya dózisokat igénylő növényi kultúra. Ami azzal magyarázható, hogy jól tudja hasznosítani a talaj meglévő tápanyag készletét. A napraforgó tápanyag visszapótlásában a kockázati tényezőket mennyiségi és minőségi problémák okozzák. Mennyiségi problémák: talajvizsgálatok hiánya nem megfelelő trágyaadag egyoldalú, túlzott nitrogén dózis talaj és technológiai problémák (belvíz, savanyú talaj, rossz vetésidő) kompenzálása műtrágyázással Kerülni kell az egyoldalú nitrogén műtrágyázást, mert a szövetek fellazulását, s ezáltal a gombás betegségekre való fogékonyság növelését és a termés csökkenését okozza. A napraforgó kifejezetten igényli a harmonikus NPK makroelem visszapótlás melletti mezo- és mikroelem kiegészítést. A harmonikus tápanyag visszapótlás esetében a műtrágya adagokat a talaj tápanyag készlete és tápanyag szolgáltató képessége határozza meg. A napraforgó fajlagos tápanyagigénye: Nitrogén 41 kg/to Foszfor 30 kg/to Kálium 70 kg/to Kalcium (CaO) 24 kg/to Magnézium (MgO) 12 kg/to Az országos átlagban elért 2 to/ha kaszatterméshez az átlagos műtrágya hatóanyag igény: N: 30-80, P: 60-70, K: kg/ha

5 A főbb tápelemek szerepe és optimális kijuttatási idejük A nitrogén a fehérjék nélkülözhetetlen alkotóeleme, így a vegetatív részek növekedésében és a termésképzésben is alapvető a szerepe. A növények különösen a vegetatív növekedés kezdeti szakaszában érzékenyek a hiányára. Nitrogén hiányra utalnak a következő tünetek: Világoszöld szín, az idősebb levelek sárgulnak, barnulnak, majd elhalnak. Lassú növekedésű, satnya növények, korai öregedés. Kevés, kicsi vagy semmi termés. A napraforgó növekedése teljes időszakában veszi fel a nitrogént, amely fehérje alkotó elemként döntő szerepet játszik a kezdeti fejlődés, valamint a hajtásnövekedés intenzitása és a termés kialakítása terén. A generatív időszakban a megfelelő mennyiségben képződött vegetatív részek teszik lehetővé a nagy kaszattermés biztosítását. A műtrágya dózis tervezésénél figyelembe kell venni a talaj humusztartalmát megcélzott termésátlagot évjáratot elővetemény talajban hagyott N adagját A nitrogén műtrágyát tavasszal, magágy készítéskor kell kijuttatni, kerülve a túladagolást. A N túladagolás kedvezőtlenül hat az olajtartalomra, nagymértékben növeli a betegségekkel szembeni fogékonyságot. Savanyú talajon a túlzott nitrogén ellátás vízfelvételi zavarokat idézhet elő, rontja a kalcium és kálium felvétel hatékonyságát. A napraforgó sok nitrát nitrogént tud felvenni, ami élelmezésügyi szempontból igen káros. A foszfor a generatív fejlődés és a növény energia ellátásának legfőbb eleme. A növényi anyagcsere folyamatokban és az energia háztartásban betöltött szerepénél fogva a foszfor a csírázás, a kelés, a virág- és magképzésben is alapvető jelentőségű. A magok energiatartalékaként a csíranövény energiaellátása is foszforhoz kötött. A foszfor fontos szerepet tölt be a zsírsavak szintézisében és szállításban, a lipidek anyagcseréjében. Hiányában a gyökérzet fejletlen lesz, kaszatok telítettsége gyenge, léha kaszatok aránya megnövekedik.

6 Hiánytünete a napraforgónál: Levelei kicsik, sötétzöld színűek, később nekrotikus jelenségek kíséretében kivilágosodnak. A növekedés gátolt, a szár rövid, vékony, merev tartású. Az is előfordul, hogy csak a tányér kisebb, satnya és deformálódott. A foszforhiány klasszikus tünete a vörös vagy bíborszínű (antociános) elszíneződések a növények alsó részén. A foszfátok talajon belüli mozgása rendkívül lassú, ezért a kijutatott foszfor gyakorlatilag ott marad, ahová kijuttattuk. A növény gyökereinek ezért folyamatosan a felvehető foszfor új zónáiba kell bejutniuk, hogy azt felvehessék. A foszfor nem mosódik ki, ezáltal a szántott réteg könnyen feltölthető egy magasan ellátott szintre. A számított foszfor 80%-át őszi mélyműtrágyázással célszerű a gyökérzónába juttatni, a fennmaradó részt pedig startertrágyaként kiadni a napraforgó kelésének, valamint kezdeti fejlődésének elősegítésére. A teljes mennyiség tavaszi kijuttatása csak akkor indokolt, ha az ősz folyamán nem volt lehetőség alapműtrágyázásra. A kálium jótékony hatású a fotoszintézisre, fokozza a növények aktív vízfelvételét, valamint csökkenti a párologtatást. A kiegyensúlyozott káliumellátás védi a növényt a szárazság okozta stressztől, valamint fokozza a kórokozókkal gombás betegségek, baktériumos fertőzés szembeni ellenálló képességet. A kálium növeli még a növény hideggel szembeni ellenállóságát, javítja a szárszilárdságot, növeli a magvak ezerszemtömegét és kedvezően hat az olajtartalomra. Hiánytünet: Tipikus tünete a levélcsúcsok és levélszélek sárgulása majd elhalása, mely az idősebb leveleken kezdődik. A fiatal levelek széle alágörbül, sárgul, barnul, majd elhal. Megnő a dőlési hajlam, valamint a Diaporte és más gombás betegségek iránti fogékonyság. Romlik az olaj minősége.

7 A napraforgónak rövid idő alatt viszonylag sok káliumra van szüksége. Az összes kálium szükséglet 75%-át a virágképződmények kialakulásától a virágzás végéig terjedő időszakban veszi fel. Ebben az időszakban a talajban megfelelő mennyiségű, könnyen oldható tápelemnek kell rendelkezésre állnia. A korai fejlődési időszakban kialakuló tápanyaghiány később már nem egyenlíthető ki. Ásványi talajokban a növények számára hozzáférhető kálium mennyiségét és a káliumdinamikát alapvetően meghatározza az ionok mozgása a talajkolloidok talajoldat gyökér rendszerben. A talaj káliumszolgáltató képességét befolyásolja annak káliumpufferelő és fixáló tulajdonsága. A káliumot őszi mélyszántással célszerű a gyökérzónába kijuttatni. Megosztott őszi és tavaszi kijuttatás indokolt laza talajokon és abban az esetben, ha kötött talajunk agyagásvány összetétele fokozott káliumfixálásra képes. A tavaszi kijuttatás elfogadott még akkor, ha valamilyen okból az őszi káliumtrágyázás elmaradt. A kalcium a sejtmembránok működésében, az áteresztőképesség szabályozásában játszik szerepet, és a sejtfal stabilizálásáért felelős. Nélkülözhetetlen az egészséges gyökérfejlődéshez, a megfelelő minőség biztosításához, és az ellenálló képesség növeléséhez. Erősen savanyú talajokon a Ca hiány szárpuhulást, szártörést okozhat. A magnézium a klorofill alkotóeleme. Részt vesz a fotoszintézisben, az aminosavak és a fehérjék bioszintézisében, továbbá az enzimreakciók katalizátora. Magnézium hiányt észlelhetünk akkor is, ha túlzott a talaj kálium, ammónium, kalcium és mangán szintje, a kialakuló ionantagonizmus következményeként. Hiánytünetére jellemző a levélerek között kialakuló sárgulás, majd elhalás, mely még márványosodás formájában jelenhet meg. Elsőként az idősebb leveleken figyelhető meg, végül levélhulláshoz vezet. A kén legismertebb szerepe a zsírsavak szintézisében van, így az olajos növények (repce, napraforgó) termesztése esetén feltétlen oda kell figyelni a jelenlétére, elégséges mennyiségére. A kén a kéntartalmú aminosavak építőeleme, a peptidek, fehérjék és lipidek alkotórésze. A megfelelő kén ellátás növeli a zöldtömeget, serkenti a növények vegetatív növekedését, növeli a klorofill tartalmat. A kén fokozza az egyes tápelemek, kiemelten a nitrogén felvétel hatékonyságát. Elégtelen kén ellátás esetén elsősorban a növények fehérje anyagcseréje károsodik. A hiány következtében csökken a növények tápanyag felvétele, így a nitrogén felvétel is, ami növeli a nitrát anion talajvízbe történő kimosódásának veszélyét. Kénhiány esetén a napraforgó legfiatalabb levelei sárgulnak, kanalasodnak, felfelé csavarodnak és törékennyé válnak. A későbbiekben a virágok színe fakóbb lesz. Ezeket a tápelemeket az alapműtrágya részeként célszerű kijuttatni. Abban az esetben, ha a talajvizsgálati eredmények erős hiányukat jelzik, szükséges szilárd mész- és magnéziumpótló szerekkel, vagy a technológiát levéltrágyázással kiegészítve pótolni.

8 A mikroelemek szerepe és pótlása A mangán a növények anyagcsere-folyamatainak enzim aktivátora. Alapvető szerepet játszik a fehérjeszintézisben, a citromsav-ciklusban és a fotoszintézisben. Tipikus tünete a levelek pettyesedése, márványosodása, mely később a levelek elhalásához vezet. A bór esszenciális mikroelem, melynek szerepe sokrétű. Elősegíti a tápelemek felvételét (a nitrogén és foszfor anyagcserében), szerepe van a szénhidrátok és egyéb asszimiláták (pl. a keményítő) szállításában és felhalmozásában, a gyökér- és a szállítószövetek kialakításában, valamint a virág- és termésképzésben. A napraforgón a legfiatalabb levelek alapi része, majd később az egész levél sárgul. A levelek kisebbek, deformáltak, töredezők, részben befűzöttek, elgörbülnek és besodródnak, végül nekrotikussá válnak és elhalnak. A hiány első jele, több más növényhez hasonlóan a tenyészőcsúcs alatti szárrész megvastagodása, gátolt hosszanti növekedése, amihez néha barna, szirupos nedv kiválasztódása társul. A virágképződés vagy teljesen elmarad, vagy erősen deformált tányérok fejlődnek, amelyeken semmi vagy túlnyomórészt léha kaszatok lesznek. A réz specifikus élettani hatását a szakirodalom kis ionátmérőjével, nagy atomtömegével, változó vegyértékével és komplexképző hajlamával magyarázza. Enzimek alkotórészeként részt vesz az elektrontranszportban és a légzési anyagcserében, fontos szerepet játszik a fehérjeszintézis és a szénhidrát anyagcsere folyamataiban. A cink az élő szervezetek számára szintén nélkülözhetetlen mikroelem. A növényi enzimek (pl. enoláz, aldoláz, karboxipeptidáz, lecitináz) működését szabályozza. Részt vesz a növény fehérje és auxin anyagcseréjében is. A cink hiánya a növények gátolt növekedését, a levelek rozettás jellegű sárgásfehér-fehér klorózisát, valamint a virágok korai elrúgását eredményezi. Az anyagforgalmi zavar következményeként a termés mennyiségének csökkenése mellett jelentős minőségromlással is számolnunk kell. A mikroelemek pótlása történhet talaj- és levéltrágyázási technológiával, speciális szerekkel és mikroelem kiegészítésű alapműtrágyával.

9 Fertilia tápanyag-utánpótlási technológia A napraforgó őszi alapműtrágyázása Az őszi tápanyag-utánpótlás alapját a gramix program keretében kidolgozott egyedi összetételű, termőhely specifikus gramix NPK és gramix PK ajánlatunk képezi. A talajvizsgálati laboreredmények és termőhelyi átlagadatok alapján, a Soilfort szaktanácsadó programunk segítségével elkészítjük az adott táblára vonatkozó tápanyag gazdálkodási tervet, s ennek ismeretében az egyedi gramix összetételre vonatkozó javaslatunkat. Amennyiben a fenti adatok nem állnak rendelkezésre, a napraforgó őszi alapműtrágyázására csak foszfort és káliumot tartalmazó gramix PK, nagy mennyiségű gyökér- és szármaradvány bedolgozása esetén pedig nitrogént (max 10 kg N/ha) is tartalmazó, kálium túlsúlyos összetételű gramix NPK műtrágyáinkat javasoljuk kg/ha dózisban. A szükséges műtrágya mennyiségét mindig a talaj adottságaihoz, annak tápanyag ellátottságához igazítsuk. Figyelembe véve a napraforgó magnézium, bór és kén igényét, célszerű már az alapműtrágyázásnál is gondoskodni kijuttatásukról. A napraforgó őszi alapműtrágyázásához ajánlott termékek Termék gramix NPK bór, cink, mangán, vas, réz UMG gramix NPK bór UMG Összetétel (m/m%) N P 2 O 5 K 2 O CaO MgO S SO 3 Fe Zn Mn Cu B ,5 0,02 0,03 0,03 0,02 0, ,2 gramix NPK gramix NPK gramix NPK

10 A napraforgó tavaszi tápanyag utánpótlása A tavaszi műveletsor alapvetően az alábbi három lépésből áll: 1. A növény nitrogén igényének biztosítása alapműtrágyázással, illetve amennyiben a foszfor és kálium hatóanyagok őszi kijuttatása elmaradt, annak pótlása NPK műtrágyával. 2. Starter műtrágyázás. 3. Fejtrágyázás, lombtrágyázás. Tavaszi nitrogén utánpótlás A napraforgó vetése előtt, a magágy-készítéssel egy menetben kg nitrogén hatóanyag kijuttatását javasoljuk hektáronként. Ehhez az alábbi folyékony és szilárd műtrágyákat ajánljuk kg/ha dózisban. A napraforgó tavaszi nitrogén utánpótlásához ajánlott termékek Termék Összetétel (m/m%) N P 2 O 5 K 2 O CaO MgO S SO 3 Fe Zn Mn Cu B Folyékony nitrogén műtrágya Fertisol Fertisol 24 +S ,5 Fertisol 27 +B 24 0,3 Szilárd nitrogén műtrágya MAS 27% MASSulfix ,5 12 Ammóniumnitrát 34 Karbamid 46 A folyékony Fertisol műtrágya haszná lata mellet szól, hogy száraz időjárás esetén az oldat gyorsabban hat, mint a szilárd forma. A három nitrogénformának (amid, ammónia, nitrát) köszönhetően hatása nemcsak gyors, hanem tartós is. A szilárd termékeknél egyenletesebb, jobb minőségű szórásképet biztosít. Használata gazdaságos, mivel egységnyi hatóanyagra vetített ára a legkedvezőbb. Minden cseppje hasznosul, mivel a talajba bemosódva nem illan el a hatóanyag.

11 A napraforgó startertrágyázása A magból kibújó gyökérkezdemény a magban tárolt tartalék-tápanyagokat használja fel fejlődésének korai szakaszában. Ez önmagában nem elegendő nagy felületű gyökérzet kialakításához. Kora tavasszal, a még hűvös talajban a talajélet, és vele együtt a foszfor feltáródása is minimális, ami jelentős stresszt okoz a fejlődésük kezdetén lévő növényeknek. A startertrágyázás célja, hogy gyors kelést, és erőteljes gyökérnövekedést biztosítson a növény fejlődésének kezdeti szakaszában. Startertrágyával megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, elsősorban könnyen felvehető foszfort juttatunk a csírázó növények közelébe, ezzel energiát (foszfort) biztosítunk a növekedésükhöz. A starter műtrágya kijuttatása történhet a tábla teljes felületén, de kezelhetjük csak a sorokat, illetőleg lehetőségünk van a tápanyagok közvetlen mag mellé juttatására is a vetéssel egy menetben. Ennek megfelelően kétféle startertrágyázási technológia terjedt el a gyakorlatban: A szemenkénti vetőgépek starterműtrágya-szóró egységgel vannak felszerelve, amely a vetéssel egy menetben, a mag mellé vagy alá juttatja ki a granulált műtrágyát, általában 150 kg/ha mennyiségben. Kis dózisú, tökéletesen vízoldható, mikrogranulátum műtrágyákat juttatunk közvetlenül a mag mellé, kg/ha adagban. Ezt talajfertőtlenítő szerek kijuttatásához használt mikrogranulátum szóró adapterrel végezzük. Akkor alkalmazzuk, amikor a talaj foszfor és kálium ellátottsága megfelelő, s csak a csírázó mag gyökérfejlődését kívánjuk megtámogatni, elsősorban a foszfor kihelyezésével, illetve a növényeink kezdeti fejlődésének mikroelem igényét akarjuk biztosítani. A startertrágya alkalmazásának előnyei: Gyors fejlődésnek indult, erős csíranövény, amely a csírafertőző betegségekre kevésbé fogékony. Intenzív fejlődés, korai talajborítás, ezzel az állomány gyomelnyomó képességének növekedése és a nedvesség elpárolgásának csökkenése a talajból. Erőteljesebb, kiterjedtebb gyökérzet, ennek köszönhetően hatékonyabb tápanyagfelvétel, nagyobb hideg- és aszálytűrés. Hamar kinő a rovarkártevők foga alól. A tenyészidőszak jobb kihasználtsága mellet hamarabb beérő termés. Fentieknek köszönhetően a hozam és a minőség javulása, a termelési kockázat csökkenése. Sorkezelésre a mikroelemekkel kiegészített gramix NP és a kálium túlsúlyos gramix NPK műtrágyáink használatát javasoljuk, melyek a hatékonyabb tápanyag-hasznosulást segítő kalciumot, magnéziumot és ként is tartalmaznak. Mikrogranulátummal történő starterezéshez ajánljuk a UMG MICRO HeliaStart termékünket, amely magas koncentrációban tartalmazza a napraforgó erőteljes fejlődéséhez fontos magnézium és kén mezoelemeket és a bór mikroelemet.

12 Termék Összetétel (m/m%) N P 2 O 5 K 2 O CaO MgO S SO 3 Fe Zn Mn Cu B UMG mikrogranulált starter műtrágyák UMG MICRO HeliaStart ,5 2 gramix NP bór UMG gramix NPK bór, cink, mangán, vas, réz UMG gramix NP bór UMG gramix NPK bór, cink, mangán, vas, réz UMG A napraforgó startertrágyázásához ajánlott termékek gramix NPK napraforgó starterek , ,02 0,03 0,03 0,02 0, , ,02 0,03 0,03 0,02 0,1 A napraforgó fejtrágyázása és lombtrágyázása A napraforgó 8-10 leveles állapotában, kultivátorozással egy menetben juttatható ki fejtrágyaként kg N hatóanyag hektáronként, ha osztott technológiát alkalmazunk a nitrogén kijuttatásra, illetve ha tavaszi alapműtrágyázásként az NPK műtrágyával a kijutatott mennyiség nem elegendő. Fejtrágyázáshoz a tavaszi nitrogén utánpótlásnál alkalmazott nitrogén műtrágyákat javasoljuk kg/ha dózisban. A levélen keresztül kiadott tápanyagok az anyagcsere folyamatokba való közvetlen bekapcsolódásuk miatt igen hatékonyan egészítik ki az alap- és fejtrágyázást. Fokozzák a növény élettani folyamatait, intenzívebbé válik a fotoszintézis, a légzés és az enzim aktivitás. A lombtrágyázás serkentően hat a gyökérnövekedésre, ezáltal fokozódik a talajból történő tápanyag felvétel is. A napraforgó lombtrágyázásához ajánlott termékek Termék Összetétel (m/m%) N P 2 O 5 K 2 O CaO MgO S SO 3 Fe Zn Mn Cu B/Mo Lombtrágyák Fertilia HeliaSol ,5 0,03 0,02 0,02 0,01 1,5/0,001 Két fenológiai fázisban javasoljuk lombtrágya kijuttatását: 6-8 leveles állapotban a tápanyag felvételi zavarok megelőzése céljából: 3-5 liter/ha* Csillagbimbós állapotban: 3-5 liter/ha* * liter vízben kijuttatva. A készítmény nagy hatékonyságú, kelatizált formában tartalmazza a mikroelemeket. Egyedi tulajdonságuk a szerves kénforma, ami katalizálja a nagyobb mennyiségben felvett szervetlen szulfát forma redukcióját, aminosavakba történő beépülését.

13 # # A napraforgó tápanyag-utánpótlásához ajánlott termékek gramix NPK, PK kg/ha kg/ha N hatóanyag Fertisol, MAS 27, AN 34, MASSulfix, Karbamid 46 gramix NPK napraforgó starter 150 kg/ha UMG MICRO Cink, UMG MICRO HeliaStart kg/ha MASSulfix, MAS 27, AN 34 Fertilia HeliaSol kg/ha N hatóanyag Fejlődési Fázisok (BBCH) Vetés előtt: őszi alaptrágyázás Vetés előtt: tavaszi alaptrágyázás Vetéssel egymenetben: startertrágyázás Csírázás, kelés 6-8 leveles állapot: lombtrágyázás 8-10 leveles állapot: fejtrágyázás Csillagbimbós állapot: lombtrágyázás Virágzás Termés érés

14 Kísérleti eredmények 2011-ben a Károly Róbert Főiskola, Fleischmann Rudolf Kutatóintézet kompolti telephelyén végeztek a gramix NPK és mikrogranulált UMG starter műtrágyáinkkal kisparcellás kísérleteket napraforgó kultúrán. Az alábbi táblázat a kezeléseknél használt termékeket, alkalmazott dózisukat valamint a kijuttatási módokat mutatja be. Sorsz. Kezelés Alkalmazás Dózis (kg/ha) 1. Kontroll 0 2. UMG MICRO BÓR Vetéssel egy menetben UMG MICRO HeliaStart Vetéssel egy menetben gramix NP % MgO +0,3% B Vetéssel egy menetben gramix NPK UMG 0,2 me Vetés előtt telibe szórás 300 A kezelések kiértékelése kiterjedt a napraforgó kórtani növényfenológiai, növekedés-dinamikai terméseredmények és minőségi mutatók vizsgálatára. Összefoglaló megállapítások a kísérletről év sajátosságaiból adódóan a levél és tányérbetegségek fellépése igen csekély volt, az extrém száraz viszonyoknak köszönhetően. A tenyészidő során a napraforgó Diaporthe helianthi és Sclerotinia sclerotiorum fertőzöttség lett nyomon követve a kontroll és a kezelt parcellákon. A Sclerotinia sclerotiorum vizsgálatában a gomba szár- és tányérfertőzési értékeit vizsgálták, melyek mértéke alacsony volt mind a kontroll, mind a kezelt területen. Szárfertőzöttség rendkívül alacsony, 2,5%, a tányér fertőzöttség pedig 8%-os volt a kísérleti területen. 2. A kísérletben a napraforgó különböző tápanyag ellátási kezeléseiben nyomon követték a korai növekedési dinamikát, a kelést követő két alkalommal végeztek növényi magasságmérést, illetve Bayer kód szerinti fejlettségi besorolást. Ez a virágzás idején (amikor további növekedés már nem volt várható) ki lett egészítve az állományok végleges magasságának adataival. A növekedés dinamikai vizsgálatokat 3 alkalommal elvégzett szárazanyag mérés alkalmazásával végezték, melyet a parcellákból vett föld feletti teljes növényminta súlyállandóságig történő szárításával lehet kapni. A kapott eredményeket az alábbi táblázatok tartalmazzák.

15 Kontroll A napraforgó növénymagassága (cm) UMG MICRO B startertrágyázás vetéskor UMG MICRO HeliaStart startertrágyázás vetéskor gramix NP vetéskor gramix NPK +mikroelemek teljes területre Átlag 11,7 13,3 14,0 13,0 13,3 Bayer kód Átlag 33,7 44,3 42,7 36,7 35,7 Bayer kód (teljes virágzás) Átlag 129,0 144,7 145,7 142,7 143,3 Bayer kód A napraforgó szárazanyag tartalma (g/növény) Kontroll UMG MICRO B startertrágyázás vetéskor UMG MICRO HeliaStart startertrágyázás vetéskor gramix NP vetéskor gramix NPK +mikroelemek teljes területre Átlag 13,26 16,67 21,43 32,53 25, Átlag 45,35 50,02 64,29 97,60 74, (teljes virágzás) Átlag 69,78 83,37 102,04 141,45 114,27 3. A napraforgó terméseredményeinek vizsgálatakor a nyers parcellasúly, a nedvességtartalom, valamint az ebből egységesen számított 8%-os nedvességtartalomra korrigált termésátlag lett nyomon követve. Az eredmények értékeléséből kapott adatok azt mutatják, hogy a kezelt parcellák termésátlagai 2440 és 4140 kg/ha körül alakultak, míg ugyanez kontroll körülmények közt csak 2040 kg/ ha volt. A mikrogranulált startertrágyás kezelések 2011-ben mintegy kg/ha-ral növelték a napraforgó termésátlagát, amíg a nagyobb adagú, vetéssel egy menetben, és a teljes területre kijuttatott műtrágya kezelések kg/ha-ral növelték az elért termésátlagokat. A vizsgált napraforgó hibridek szemnedvesség-tartalma igen kedvezően alakult, egységesen 5,90-6,60% között. 4. A kezelésekben mért olajtartalmak összességében 46,7-50,4% között alakultak. A legalacsonyabb olajtartalom kontroll körülmények közt alakult ki, míg a legnagyobb értéket a gramix NPK +mikroelem (teljes területre kijuttatott 300 kg/ha) elvégzett kezelésben kaptuk.

16 A napraforgó hibridek szárazanyag tartalma és termésátlaga (Kompolt, 2011.) Szárazanyag tartalom [g/növény] Termésátlag [kg/ha] Kontroll UMG MICRO Bór UMG MICRO HeliaStart gramix NP gramix NPK +mikroel. 0 A napraforgó növénymagasságának alakulása (Kompolt, 2011.) (teljes virágzás) Növénymagasság [cm] Kontroll UMG MICRO Bór UMG MICRO HeliaStart gramix NP gramix NPK Kontroll UMG MICRO Bór UMG MICRO HeliaStart gramix NP gramix NPK Kontroll UMG MICRO Bór UMG MICRO HeliaStart gramix NP gramix NPK FERTILIA Agrokémiai és Logisztikai Kft Enying, Kossuth major Tel./fax: 22/ Fax: 22/ fertilia@fertilia.hu Honlap:

A kukorica. tápanyag-ellátása

A kukorica. tápanyag-ellátása A kukorica tápanyag-ellátása A kukoricatermesztés sikerét befolyásoló tényezők A fajtaválasztás a kukoricatermesztés kiinduló eleme. A megfelelő hibrid kiválasztását követően az adott növény igényeihez

Részletesebben

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya A mezőgazdasági termelők körében egyre jelentősebb az igény olyan korszerű, hatékony és környezetkímélő technológiák iránt, amelyek minél nagyobb biztonsággal

Részletesebben

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség.

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség. K+F Gramix Program tudatos gazdálkodás gyedi etétel yság s kelát prémium minőség mezo- és mikroelemek egyedülálló gyártástechnológia rugalmasság prémium minőség Program hozzáadott érték ezo- és elemek

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

Talaj- és vízigénye. Tápanyagigénye

Talaj- és vízigénye. Tápanyagigénye Hazánkban a kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Az elmúlt 10 évben vetésterülete 1,1 1,2 millió ha között mozgott. Terméshozama erősen évjáratfüggő (csapadék, légköri aszály),

Részletesebben

A repce. tápanyag-ellátása

A repce. tápanyag-ellátása A repce tápanyag-ellátása A repcetermesztés sikerét befolyásoló tényezők A világ és a hazai növénytermesztés szerkezetében az elmúlt évtizedben lezajlott folyamatok hatására ma már az 5 legfontosabb termesztett

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO 100% vízoldható Kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 5 kg, 2 kg A YaraLiva TM Calcinit nitrogént és kalciumot tartalmazó öntöző műtrágya. A kalcium

Részletesebben

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során Gödöllő, 2017. február 16. Tóth Milena Alapok: Növény Talaj Klíma Víz Tápanyag Mikor? Mit? Mennyit? Hogyan? Növények életciklusa

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

FERTILIA műtrágyázási technológia 2015

FERTILIA műtrágyázási technológia 2015 FERTILIA műtrágyázási technológia 2015 A szántóföldi növények tápanyag-ellátása Tartsa meg a katalógust, mert értékes nyereményeket nyerhet vele! Az Ön egyedi kódja: A nyereményjáték részleteiről érdeklődjön

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

Az őszi búza. tápanyag-ellátása

Az őszi búza. tápanyag-ellátása Az őszi búza tápanyag-ellátása Az őszi búzatermesztés sikerét befolyásoló tényezők A világ egyik legértékesebb és legnagyobb területen termesztett gabonaféléje a búza, vetésterülete mintegy 220-250 millió

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára technológiával még eredményesebben termesztheti búzáját! Biztosítsa az őszi búza terméséhez szükséges összes tápanyagot! Fajlagos tápanyagigény (kg/t) 27 kg 11 kg 18

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Az egyes tápanyagok szerepe a növények életében DAMISOL KFT. ALBERTIRSA Ladányi Péter ügyvezető igazgató Az adott év termésmennyiségét és főleg annak minőségét a minimumban lévő tápanyag határozza meg!

Részletesebben

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Őszi búza (Kb. 6 tonna/ha terméshez.): Haifa CoteN Mix 30-7-7+ME (2) (+1 MgO+9SO3+0,05%Fe+0,01Zn)

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Új fejlesztésű lombtrágyákkal a jövedelmezőbb gazdálkodásért

Új fejlesztésű lombtrágyákkal a jövedelmezőbb gazdálkodásért Új fejlesztésű lombtrágyákkal a jövedelmezőbb gazdálkodásért Vaszily Zsolt 30 240 8980, vaszily.zsolt@huminisz.hu III. Pest megyei Szakmai Nap a Tápanyaggazdálkodásról Gödöllő, 2019.február 14. Termékeink

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

Gondolkodjunk komplexen Gondolkodjunk komplexben. Tóth Gábor szaktanácsadó Tel:

Gondolkodjunk komplexen Gondolkodjunk komplexben. Tóth Gábor szaktanácsadó Tel: Gondolkodjunk komplexen Gondolkodjunk komplexben Tóth Gábor szaktanácsadó Tel: 30-6 898094 Agronomiai kutató központ - Yara Hanninghof Témák Yara termékek helye technológiában Befektetési tanácsadás, jó

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

Az olajnövények termesztésének helyzete, a napraforgó termesztéstechnológiájának, tápanyagellátásának fejlesztése

Az olajnövények termesztésének helyzete, a napraforgó termesztéstechnológiájának, tápanyagellátásának fejlesztése 10 2008. 19. évf. 11. szám FÓKUSZBAN A NAPRAFORGÓ Az olajnövények termesztésének helyzete, a napraforgó termesztéstechnológiájának, tápanyagellátásának fejlesztése Dr. Pepó Péter Debreceni Egyetem AMTC

Részletesebben

Cziráki László 2014.

Cziráki László 2014. Cziráki László 2014. A talajerő utánpótlás Feladata: a talaj termőképességének fenntartása, a kivont tápanyagok pótlása a talaj táplálása úgy, hogy az a növényt táplálhassa Fogalma: minden olyan anyag

Részletesebben

EnErgia lombtrágya család

EnErgia lombtrágya család Energia lombtrágya család Lombtrágyázás A mikroelemek a növények életfolyamataiban mint enzimek nélkülözhetetlen alkotóelemei meghatározó szerepet töltenek be. A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén www.kertcenter.com www.kertcenter.com Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén 1966-ban alapított, izraeli központú, világszerte 12 leányvállalat és 700 alkalmazott. Évi

Részletesebben

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+3+4) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban kifejezve (= 3,6

Részletesebben

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények 04-05 repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények Nicola F az Ön repce hibridje! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 8 fajtasorral együtt az 500-alk klubja

Részletesebben

A kálium jelentősége a fűszerpaprika tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a fűszerpaprika tápanyagellátásában A kálium jelentősége a fűszerpaprika tápanyagellátásában A talajtermékenység és azon belül a talaj tápanyag-szolgáltató képességének fenntartása az eredményes növénytermesztés alapvető feltétele. A talajvizsgálatokon

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 1 NITRÁT RENDELET 48% Mo. területének 49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről nitrát-szennyezési bírságot köteles fizetni, ami 50.000-500.000

Részletesebben

Lombtrágyázási technológiák

Lombtrágyázási technológiák Lombtrágyázási technológiák 2019 Minőségi magyar termék magyar gazdáknak! 39 éve a magyar piacon! Tendenciák a mezőgazdasági termelésben a lombtágyázás tükrében + Éves 1% genetikai előrehaladás, növekvő

Részletesebben

TERMÉKKÍNÁLATUNK Műtrágya családjaink

TERMÉKKÍNÁLATUNK Műtrágya családjaink Profile TERMÉKKÍNÁLATUNK Műtrágya családjaink Rizodyne talajaktivátor UMG MICRO mikrogranulált starter család Gramix NPK műtrágya család MASSulfix N+S műtrágya 1 FertiSol Nitrogén oldatok EuroChem Agro

Részletesebben

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények 014-015 kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények A kukorica számára a 015 a szélsőségek éve volt, nem csak az egyes régiókban, de még táblán belül is jelentős különbségeket láttak a gazdák. Különösen

Részletesebben

Yaramagazin. YaraVita TM napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények között

Yaramagazin. YaraVita TM napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények között XI. évfolyam 1. szám 2011. március Ez az ön ingyenes példánya Ára: 275.- Ft (1.- ) Yaramagazin napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben KÁLIUM a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben Az elmúlt években az elégtelen műtrágya-felhasználás következtében talajaink tápanyagtartalma és tápanyagszolgáltató képessége csökkent,

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

Világszínvonalú nitrogén tápanyag-utánpótlás

Világszínvonalú nitrogén tápanyag-utánpótlás Világszínvonalú nitrogén tápanyag-utánpótlás Polgári Agrokémia Kft. Garzó Galatea Kereskedelmi igazgató garzo.galatea@ammonia.hu +36-30-841-4501 A kukorica genetikai potenciálja: 30 t/ha A búza genetikai

Részletesebben

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése 1. A környezet védelemében: Hatékony oltóanyagok biztosítása a környezeti károk helyreállítása érdekében Szennyezett talajok mentesítési

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának Zöldségnövények tápanyagutánpótlása Jegyzet 73. 80. o. Tápanyagutánpótlás, trágyázás: a növények táplálását, illetve a talajtermékenység növelését szolgáló anyagok talajba, levélre vagy légtérbe történő

Részletesebben

A málna tavaszi tápanyag-utánpótlása

A málna tavaszi tápanyag-utánpótlása A málna tavaszi tápanyag-utánpótlása A pontos adagok kiszámításához nélkülözhetetlen a talaj tápanyagtartalmának pontos ismerete. A gyümölcsösben gondot okoz, hogy nincs a gyökérzóna kémiai összetételének

Részletesebben

Bemutatkozunk. a vevői igények kielégítésén túl egy biztonságosabb és hatékonyabb gyártási eljárással működő technológia került meghonosításra.

Bemutatkozunk. a vevői igények kielégítésén túl egy biztonságosabb és hatékonyabb gyártási eljárással működő technológia került meghonosításra. MŰTRÁGYÁK Bemutatkozunk A hazai műtrágyapiac két meghatározó tagja a Bige Holding csoporthoz tartozó Nitrogénművek Zrt. és Bige Holding Kft. Magyarországon 1931-ben Pétfürdőn épült az első ammónia- és

Részletesebben

Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül. Téglás-Kovács Zoltán szaktanácsadó Fitohorm Kft.

Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül. Téglás-Kovács Zoltán szaktanácsadó Fitohorm Kft. Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül Téglás-Kovács Zoltán szaktanácsadó Fitohorm Kft. A lombtrágyázás jelentősége - Másodlagos tápanyag-utánpótlási lehetőség (DE néha az egyetlen) - Mikroelem

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

A tápanyagellátás szerepe búzatermesztésnél

A tápanyagellátás szerepe búzatermesztésnél Ugyanakkor fontos szerepet tölt be a vetésváltásban, termése hosszabb ideig tárolható, a szemtermése eltérő jövedelmezőségi szinten ugyan relatíve jól értékesíthető a hazai és külföldi piacokon, viszonylag

Részletesebben

Yara szántóföldi megoldások

Yara szántóföldi megoldások Yara szántóföldi megoldások Szántóföldi növényeink Szántóföldi növénytermesztésünk mostoha gyereke a tápanyagellátás. Sajnos az 1 hektárra kiadott hatóanyag tartalmak jóval alatta maradnak a szakmailag

Részletesebben

Lombtrágya felhasználói kézikönyv

Lombtrágya felhasználói kézikönyv Péti Nitrokomplex Kft. 8105 Pétfürdő, Hősök tere 14. Pf: 411 Tel./Fax: +36 88 478-755 Tel.: +36 88 588-890, 588-891 E-mail: info@nitrokomplex.hu www.nitrokomplex.hu Lombtrágya felhasználói kézikönyv BEVEZETŐ

Részletesebben

Mikroelemek a zöldségtermesztésben

Mikroelemek a zöldségtermesztésben Mikroelemek a zöldségtermesztésben A növényeknek a növekedéshez különböző tápelemekre van szükségük. Ezeket aktívan veszik fel a levegőből, illetve a talajból és átalakított formában beépítik a szervezetükbe.

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 6. hét Előadás áttekintése Tápanyagellátás Vetéstechnológia Tápanyagellátás TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS A talaj

Részletesebben

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia 2019. 04. 21. Dr. Riczu Péter Precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztő mérnök Termelés során elérhető adatok Növényzet produktivitása

Részletesebben

500-ak Klubja eredmények őszi búzában

500-ak Klubja eredmények őszi búzában 00-ak Klubja eredmények őszi búzában 201-201 A Genezis Partnerhálózat őszi búzával 130, hibridbúzával 2 helyszínen állított be trágyázási kísérleteket. Az országosan 1 Üzemi-Genezis technológiákat összehasonlító

Részletesebben

TERMÉSZETES ENERGIAFORRÁS

TERMÉSZETES ENERGIAFORRÁS TERMÉSZETES ENERGIAFORRÁS SZERVES ÉS SZERVES ÁSVÁNYI TÁPANYAGOK www.hortiservice.hu www.italpollina.it ötlet... technológia... minőség... megoldás Összhangban a természettel Az Italpollina SPA, Európa

Részletesebben

Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013

Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013 Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013 Műtrágya Összetétele Típusa Javaslata Granulált alaptrágyázásra klórtűrő szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz Ami helyett: klóros 15-15-15, 0-10-28, 0-10-24, Power,

Részletesebben

Az Axereal csoport márkaterméke. Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás

Az Axereal csoport márkaterméke. Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás Az Axereal csoport márkaterméke Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás Célunk A növénynek a kelést követően azonnal meg kell találnia a növekedéshez elengedhetetlen

Részletesebben

40 % K₂O 6 % MgO 4 % Na₂O 12,5 % SO₃

40 % K₂O 6 % MgO 4 % Na₂O 12,5 % SO₃ 40 % K₂O 6 % MgO 4 % Na₂O 12,5 % SO₃ EK-műtrágya Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+4+12,5) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban

Részletesebben

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július

I. évfolyam, 6. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA július I. évfolyam, 6. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. július Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. július I. évfolyam, 6.

Részletesebben

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal Mi a ProHumin? A ProHumin egy talajkondicionáló készítmény, koncentrátum, amely oldott (humát-, és fulvát) formában tartalmaz

Részletesebben

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok A Myco Sol PTC összetevői: 1. Tápanyagok: N, K, Ca, Mg, S és mikroelemek. 2. Talajhigiénizáló gombák: Trichoderma harzianum, Coniothyrium minitans. A Coniothyrium

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény élet Szabó Gábor területi képviselő Minden itt kezdődik Az ENSZ 2015-öt A termőtalajok nemzetközi évének nyilvánította. Az ENSZ előrejelzései alapján a nem megfelelő talajművelési

Részletesebben

Hogyan lehet még ezt is fokozni? A növényvédelmi kezeléseknél (kártevő, kórokozó) is érdemes olyan készítményt (Control DMP 50200ml/100L) alkalmazni, amely segíti a hatóanyag stabilitását és erősíti a

Részletesebben

A kálium garancia a zöldségtermesztésben

A kálium garancia a zöldségtermesztésben A kálium garancia a zöldségtermesztésben a termésmin óségre és a termésbiztonságra A kálium növényi tápanyag A zöldségnövények átlagosan 80 %-ban vizet tartalmaznak és 20 %-ban szárazanyagot, amely nyersrostból,

Részletesebben

műtrágya termékajánlat w w w. g a b o n a d e p o. h u alfrrego-grain

műtrágya termékajánlat w w w. g a b o n a d e p o. h u alfrrego-grain alfrrego-grain g a b o n a d e p ó műtrágya termékajánlat NPK termékek NPK 16-16-16+ 5S NPK 15-15-15 + 10S NPK 10-26-26 + 5S NPK 10-20-10 + 7S + 2MgO NPK 8:20:30 + 5S Polifoska 8 NPK 8-24-24 Polifoska

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSALIQ ROSASOL ROSAFERT

MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSALIQ ROSASOL ROSAFERT NEM MŰTRÁGYÁT ÁRULUNK, MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSAFERT ROSASOL ROSALIQ Bemutatkozás A Móraagro Kft. 1996. július 15-én alakult műtrágya, növényvédő

Részletesebben

Kálium. minőség és termésbiztonság a szántóföldi növények termesztésében

Kálium. minőség és termésbiztonság a szántóföldi növények termesztésében Kálium minőség és termésbiztonság a szántóföldi növények termesztésében 1 Kálium minőség és termésbiztonság a szántóföldi növények termesztésében Évről-évre növekszik az a szántóföldi termőfelület, ahol

Részletesebben

3.000,- Ft. Tápelemek hiányának. tünetei. Képes zsebkönyv főbb termesztett növényeink tápelem-hiánytüneteiről. A kálium és magnézium szakértője

3.000,- Ft. Tápelemek hiányának. tünetei. Képes zsebkönyv főbb termesztett növényeink tápelem-hiánytüneteiről. A kálium és magnézium szakértője Tápelemek hiányának tünetei 3.000,- Ft N P K Mg S Mn B Zn Képes zsebkönyv főbb termesztett növényeink tápelem-hiánytüneteiről A kálium és magnézium szakértője 2 Tartalomjegyzék 1. fejezet Bevezetés 3 2.

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

BIODÍZELGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉK (GLICERIN) HATÁSA A TALAJ NITROGÉNFORMÁIRA ÉS AZ ANGOLPERJE KEZDETI FEJLŐDÉSÉRE

BIODÍZELGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉK (GLICERIN) HATÁSA A TALAJ NITROGÉNFORMÁIRA ÉS AZ ANGOLPERJE KEZDETI FEJLŐDÉSÉRE BIODÍZELGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉK (GLICERIN) HATÁSA A TALAJ NITROGÉNFORMÁIRA ÉS AZ ANGOLPERJE KEZDETI FEJLŐDÉSÉRE Tolner László, Rétháti Gabriella, Kovács Attila, Dálnoki Anna Boglárka, Fekete György, Czinkota

Részletesebben

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április

I. évfolyam, 3. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA április I. évfolyam, 3. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. április Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. április I. évfolyam, 3.

Részletesebben

Oligo-Star Az Axereal csoport márkaterméke

Oligo-Star Az Axereal csoport márkaterméke Lombtrágya termékcsalád FOSZFOR ÉS MAGNÉZIUM ALAPÚ LEVÉLTRÁGYA Nagyteljesítményű bio- és ásványi anyag szinergizmus egy hatékonyabb szántóföldi termesztés érdekében. Foszfor Hatékony növénytápláló biostimuláns

Részletesebben

Burgonyatermesztés. Szakmai tanácsok. www.malagrow.hu

Burgonyatermesztés. Szakmai tanácsok. www.malagrow.hu Burgonyatermesztés Szakmai tanácsok Talajeredetű kórokozók a burgonya termesztésében Milyen kórokozókkal állunk szemben? Tricoderma harzianum: Antibiotikus anyagok termelése (gliotoxin, viridin) 1. Burgonya

Részletesebben

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet 2015 Általános leírás és eredmény A kísérlet beállítása Meggyes Milánnál történt Csányon, aki több generációs dinnyetermesztő családból származik. A dinnyetermesztésben

Részletesebben

Tápelemek szerepe a növények életteni folyamataiban és termésképzésben

Tápelemek szerepe a növények életteni folyamataiban és termésképzésben Tápelemek szerepe a növények életteni folyamataiban és termésképzésben Makrolemek Mezzoelemek Mikroelemek 1.1. N- Nitrogén (N) 2.1. Kalcium (Ca) 3.1. A vas (Fe) 1.2. Foszfor (P) 2.2. Magnézium (Mg) 3.2.

Részletesebben

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha SzGY04 - Végezzen el tápanyagutánpótlás számítást! GYAKORLATI PÉLDA Tápanyag utánpótlás Költségek: A./ Műtrágya anyagköltség B./ Keverés, őrlés segédüzemi költségének kiszámítása C./ Műtrágya felrakásának

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában.

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában. Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett 2013. júniusában. Megrendezésre került az első 500-ak Klubja szántóföldi bemutató 2013. június 14-én 11 órától a Nógrád

Részletesebben

Kísérleti eredmények Vetésidő kísérlet:

Kísérleti eredmények Vetésidő kísérlet: A talaj termékenységét megőrző fajtaspecifikus kukoricatermesztési technológiák fejlesztése tartamkísérletben c. OTKA által támogatott kutatás (23-26) keretében a célkitűzések maradéktalanul teljesültek.

Részletesebben

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése 6. A műtrágyák és kijuttatásuk agronómiai ill. agrokémiai szempontjai 6.1. A műtrágyák

Részletesebben

Yara szántóföldi megoldások

Yara szántóföldi megoldások Yara szántóföldi megoldások Szántóföldi növényeink Szántóföldi növénytermesztésünk mostoha gyermeke a tápanyagellátás. Sajnos az 1 hektárra kiadott hatóanyag tartalmak jóval alatta maradnak a szakmailag

Részletesebben

Gyümölcs és szőlő ültetvények. Tápanyag-utánpótlási kézikönyv

Gyümölcs és szőlő ültetvények. Tápanyag-utánpótlási kézikönyv Gyümölcs és szőlő ültetvények Tápanyag-utánpótlási kézikönyv Almatermésűek tápanyagellátása Az ICL technológiájával Az almatermésű ültetvények tápanyagellátása a növényfaji eltérések, az eltérő termesztési

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben