2012. tavaszi félév (A sikeres vizsgához az előadások és a nyomtatott jegyzetek alapos áttanulmányozása nélkülözhetetlen!)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2012. tavaszi félév (A sikeres vizsgához az előadások és a nyomtatott jegyzetek alapos áttanulmányozása nélkülözhetetlen!)"

Átírás

1 Ellenőrző kérdések Vegyipari Géptan tárgyból (BSC) a vizsgára-készüléshez tavaszi félév (A sikeres vizsgához az előadások és a nyomtatott jegyzetek alapos áttanulmányozása nélkülözhetetlen!) A/ kérdések (definíciók) 1. Definiálja a tökéletesen rugalmas test fogalmát! 2. Ismertesse a merev test egyensúlyának feltételét! 3. Mit nevezünk feszültségállapotnak? 4. Mi a rugalmassági tényező (modulus)? 5. Mit nevezünk redukált feszültségnek? 6. Mi a megengedett feszültség? 7. Hogyan definiáljuk a keresztmetszet másodrendű nyomatékát? 8. Mi a keresztmetszeti tényező? 9. Mi a szakítószilárdság? 10. Mi a folyáshatár? 11. Mit nevezünk tartós folyásnak? 12. Mi a kúszáshatár? 13. Mi a kifáradási határ? 14. Definiálja a biztonsági tényező fogalmát! 15. Mi a varrat jóságfok? 16. Ismertesse az igénybevételek Wöhler szerinti 3 fajtáját 17. Mit nevezünk a csövek névleges átmérőjének? 18. Mi a különbség a csap, tolózár, szelep működési elvében? 19. Mi a feladata a hasadó tárcsának? 20. Mit nevezünk engedélyezési nyomásnak? 21. Mit nevezünk próbanyomásnak? 22. Mi az üzemi nyomás? 23. Mi az edényfenék? 24. Milyen szerepük van a csőkiegyenlítőknek? 25. Mi a feladata a csőmegfogásoknak? 26. Milyen tartályformákat ismer? 27. Mi a nyomástartó edény terhelésmutatója? 28. Milyen tartály alátámasztási módokat ismer? 29. Mire szolgál a tömszelence? 30. Mi a vezetőcsapágy szerepe? 31. Hogyan értelmezzük a hajtómű áttétele fogalmat? 32. Mit nevezünk a szíjhajtás slipjének? 33. Definiálja a fogaskerék modulja fogalmat! 34. Hogyan definiálja a rugóállandó fogalmát? 35. Milyen jelleggörbe típusokat ismer?. 36. Definiálja együtt működő gépek munkapontját! 37. Definiálja a nyomás fogalmát! 38. Hogyan értelmezhető és mérhető a fluidum sebessége. 39. Mi a határréteg?

2 40. Mi az abszolút és túlnyomás? 41. Definiálja a térfogatáram és tömegáram fogalmát! 42. Hogy szól a folytonosság törvénye? 43. Definiálja a dinamikai és kinematikai viszkozitás fogalmát! 44. Hogy szól Newton feszültség törvénye? 45. Definiálja a Reynolds (általános esetben, csőben, gömbnél) számot! 46. Ismertesse a lamináris és turbulens csőáramlás jellemzőit! 47. Hogyan számítjuk az egyenes cső áramlási ellenállását? 48. Mire vonatkozik a Colebrook formula és a Moody diagram? 49. Definiálja egy szerelvény veszteség-tényezőjét! 50. Mi a hidraulikai sugár és az egyenértékű csőátmérő? 51. Definiálja az ülepedési határsebesség fogalmát! 52. Mi a Magnus hatás? 53. Mit számítunk a Kaskas-féle formulával? 54. Mi a különbség térfogatkiszorítású és örvényszivattyú működési elve között? 55. Definiálja a szivattyú szállítómagassága fogalmát! 56. Definiálja a szivattyú szívóképessége fogalmát! 57. Definiálja a berendezés szállítómagasság-igénye fogalmát! 58. Definiálja a berendezés szívóképessége fogalmát! 59. Mit nevezünk volumetrikus hatásfoknak, hol használjuk? 60. Mi a károstér, hol használjuk? 61. Mi a kompresszor töltési foka? 62. Definiálja a vákuum fogalmát! 63. Definiálja a porozitás fogalmát! 64. Definiálja a szfericitás fogalmát! 65. Definiálja a redukált átmérő fogalmát! 66. Definiálja a szitamaradvány fogalmát! 67. Mit nevezünk főszemcsének? 68. Mi az ömlesztett anyagok belső súrlódása? Fogalmazza meg, mikor csúszik meg az anyag? 69. Definiálja a felületi nedvességtartalom fogalmát! 70. Mit nevezünk silónak? 71. Milyen kifolyási formák fordulhatnak elő silóürítéskor? 72. Mit nevezünk boltozódásnak? 73. Hogyan növelhető a kifolyás valószínűsége silóból? 74. Definiálja a folyóméter tömeg fogalmát! 75. Definiálja az adagolási tömegarány fogalmát! 76. Mi a különbség aerációs és aerokinetikus csatorna között? 77. Mi az aprítás célja és az aprítási fok? 78. Mi a szemcsés anyagok fajlagos felülete és hogyan növelhető? B/ kérdések (levezetések és átfogó kérdések) 1. Ismertesse a statikában tanult kényszereket, és azok jellemzőit! 2. Vezesse le a hajlításból eredő feszültség számítására szolgáló összefüggést!

3 3. Vezesse le a csavarásból eredő feszültség számítására szolgáló összefüggést! 4. Vezesse le a túlnyomással terhelt tartályok falában ébredő feszültségek számítására alkalmas összefüggéseket ( kazán-formula)! 5. Ismertesse a különböző síkbeli feszültségi állapotokhoz tartozó redukált feszültség számítási módját! 6. Ismertesse a kéttámaszú tartó hajlításakor keletkező feszültségeket és azok számítási módját! 7. Ismertesse a kéttámaszú tartó egyidejű csavarásakor és hajlításakor keletkező feszültségeket és azok számítási módját! 8. Ismertesse a csövek belső túlnyomásra méretezésekor (átmérő, falvastagság) használt összefüggéseket! 9. Ismertesse a nyomástartó edényekben fellépő nyomás korlátozásának eszközeit! 10. Hogyan függ a súlyterhelésű biztonsági szelep záró tömege a határnyomástól? 11. Ismertesse a nagynyomású készülékek gyártási módjait! 12. Ismertesse a tömítésekről tanultakat! 13. Ismertesse a csapágyak felosztását, alkalmazási területüket! 14. Ismertesse a siklócsapágyak kenési módjait! 15. Ismertesse a gördülőcsapágyak beépítési szempontjait! 16. Ismertesse a gördülőcsapágy élettartamának számítási módját! 17. Ismertesse a tengelykapcsolók felosztását! 18. Ismertesse a hajtások felosztását! 19. Mennyi a dörzshajtással, szíjhajtással átvihető maximális nyomaték? 20. Ismertesse a megengedhető feszültség megállapításának szempontjait! 21. Vezesse le a lendkerékben tárolt mechanikai energia számítására szolgáló összefüggést! 22. Vezesse le a rugóban, tárolt mechanikai energia számítására szolgáló összefüggést! 23. Vezesse le a kompresszió munkája számítására szolgáló összefüggést izotermikus esetben! 24. Vezesse le az átlagsebesség számítására szolgáló összefüggést lamináris csőáramlásban! 25. Vezesse le a lebegési sebesség, ülepedési határsebesség, számítására szolgáló összefüggést! 26. Mutassa be a rotaméterrel történő térfogatáram mérés elvét! 27. Mutassa be a Venturi mérővel történő térfogatáram mérés elvét! 28. Vezesse le egy szivattyúzási feladat keretében a szivattyú és a berendezés szállítómagassága számítására szolgáló összefüggést! 29. Vezesse le a kavitáció elkerülése feltételét! 30. Ismertesse egy örvényszivattyú kiválasztása szempontjait, módját! 31. Hogyan számítjuk egy dugattyús szivattyú közepes és pillanatnyi folyadékszállítását? 32. Mutassa be a dugattyús szivattyú indikátor diagramját, és vezesse le az indikált munka és teljesítmény számítására szolgáló összefüggést! 33. Mutassa be a dugattyús kompresszor beszívott térfogat függését a károstértől! 34. Vezesse le a dugattyús kompresszor izotermikus indikált teljesítménye számítására szolgáló összefüggést! 35. Mutassa be a Hofsäss légpiknométer mérési elvét! 36. Ismertesse a fajlagos felület meghatározására szolgáló Carman-Kozeny modell alapelemeit! és a mérés menetét! 37. Ismertesse a süllyedési határsebességre redukált átmérő meghatározási módját!

4 38. Ismertesse a szemcseeloszlás szitálással történő meghatározását, és a mért mennyiségeket! 39. Vezesse le a főszemcse mérete számítására szolgáló összefüggést az RRR függvényből! 40. Ismertesse a halmaz belső súrlódását, a Mohr-féle főfeszültségi kört! 41. Ismertesse a fluidizációs határsebességet és mérését! 42. Foglalja össze a szilárd szemcsés anyagok tárolási alapelveit és a silóban tárolás előnyeit! 43. Ismertesse a silónyomások meghatározásáthoz szükséges erőegyensúlyt (a Janssen modell kiindulási feltételeit) és változását a silóhossz függvényében! 44. Ismertesse a szállítószalag felépítését, működését és üzemi jellemzőit! 45. Ismertesse a pneumatikus szállítás elvét és fajtáit, előnyeit és hátrányait! C/ kérdések (berendezés vázlattal) 1. Rajzoljon vonalas vázlattal visszacsapó szelepet! Ismertesse részeit, működését, alkalmazását! 2. Rajzolja meg vázlattal a tengely csapágyazását 2 mélyhornyú csapággyal! 3. Rajzoljon vonalas vázlattal vándoranyás ékes tolózárat! Ismertesse részeit, működését, alkalmazását! 4. Rajzoljon vonalas vázlattal Klinger szelepet! Ismertesse részeit, működését, alkalmazását! 5. Rajzoljon vonalas vázlattal nyomástartó edény megfelelő részeihez készülék lábat, patát, tartógyűrűt, szoknyát! Ismertesse mindegyik előnyét, hátrányát! 6. Rajzoljon géprajzilag helyesen példát csőkötésre hegeszthető toldatos karimákkal! Ismertesse a munkaléc szerepét! 7. Rajzoljon vonalas vázlattal rugóterhelésű biztonsági szelepet! Ismertesse részeit, működését, alkalmazását! 8. Rajzoljon vonalas vázlattal kúpos csapot! Ismertesse felépítését, alkalmazását, előnyeit, hátrányait! 9. Rajzoljon vonalas vázlattal súlyterhelésű biztonsági szelepet! Ismertesse felépítését, alkalmazását, működését, előnyeit, hátrányait! 10. Rajzoljon tárcsás tengelykapcsolót vonalas vázlattal! Ismertesse felépítését, működését, alkalmazását, előnyeit, hátrányait! 11. Rajzoljon vonalas vázlattal pillangó szelepet! Ismertesse felépítését, működését! 12. Rajzoljon vonalas vázlattal külső menetes szelepet! Ismertesse felépítését, működését! 13. Rajzoljon vonalas vázlattal diafragma (membrán) szelepet! Ismertesse alkalmazását, előnyeit, hátrányait! 14. Rajzoljon le géprajzilag helyesen üvegcső laza karimás csőkötését! Ismertesse felépítését, működését, alkalmazását, előnyeit, hátrányait! 15. Rajzoljon vonalas vázlattal nyomáscsökkentő szelepet! Ismertesse működését! 16. Rajzoljon géprajzilag helyesen példákat (legalább kettőt) csövek hőtágulását kiegyenlítő berendezésre! 17. Ismertesse az örvényszivattyú működését vázlat segítségével 18. Ismertesse a lábszelep működését vázlat segítségével 19. Ismertesse az egyszeres működésű dugattyús szivattyú működését vázlat segítségével 20. Ismertesse a kétszeres működésű dugattyús szivattyú működését vázlat segítségével 21. Ismertesse a membránszivattyú működését vázlat segítségével 22. Ismertesse a fogaskerék szivattyú működését vázlat segítségével 23. Ismertesse a tömlős szivattyú működését vázlat segítségével 24. Ismertesse a centrifugál ventilátor működését vázlat segítségével

5 25. Ismertesse a Root-fúvó működését vázlat segítségével 26. Ismertesse a dugattyús kompresszor működését vázlat segítségével 27. Ismertesse a kompresszor segédberendezéseit vázlat segítségével 28. Ismertesse a vízgyűrűs szivattyú működését vázlat segítségével 29. Ismertesse az oldalcsatornás szivattyú működését vázlat segítségével 30. Ismertesse a csúszólapátos vákuumszivattyú működését vázlat segítségével 31. Ismertesse a silóbolygatók működését vázlat segítségével! 32. Ismertesse a cellás adagoló működését vázlat segítségével! 33. Ismertesse a nyomóüzemű pneumatikus szállítás működését vázlat segítségével! 34. Ismertesse az aerációs csatorna működését vázlat segítségével! 35. Rajzoljon golyós malmot és ismertesse működését! D/ kérdések (gépismertetések, szabályozások, mérések) 1. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével a tömítőgyűrűs tömszelence felépítését, működését és a tengelyvédő hüvely szerepét! 2. Ismertessen a kiválasztott ábra segítségével egy hűtött tömítőgyűrűs tömszelencét, főbb részeit és működését! 3. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével a készülékszoknya előnyeit és hátrányait! 4. Ismertesse a kiválasztott ábrák segítségével a csőcsonkok néhány behegesztési módját! 5. Ismertesse a kiválasztott ábrák segítségével a lencse- és hullámlemezes kompenzátor feladatát és működését! 6. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével a nyomáscsökkentő szelep felépítését és működését! 7. Ismertesse a kiválasztott ábrák segítségével a biztonsági szelepek működését és beállítási lehetőségeit! 8. Ismertesse a kiválasztott ábrák segítségével a visszacsapó szelep és a torló-csappantyú felépítését és működését! 9. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével a kézi elzáró szelep felépítését, a szeleptányér felerősítését és a tömítés megoldását! 10. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével az emelkedő orsós tolózár felépítését, működését és alkalmazási területét! 11. Ismertesse a kiválasztott ábrák segítségével a csapok főbb jellemzőit, működésüket és alkalmazási területeiket egy kúpos és egy gömbcsap bemutatásával! 12. Ismertesse a kiválasztott ábrák segítségével az üvegcsőhöz és az azbesztcement csőhöz alkalmazott laza karimás kötések felépítését! 13. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével a csigahajtás felépítését, a csigatengely csapágyazási megoldását! 14. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével a kúpos dörzskapcsoló működését! 15. Ismertesse a kiválasztott ábrák segítségével a siklócsapágyak legalább három kenési módját! 16. Ismertesse a kiválasztott ábra segítségével a rugalmas dugós tengelykapcsoló felépítését, működését! 17. Ismertesse az egycsöves manométerrel történő nyomás mérést! 18. Ismertesse az U-csővel történő nyomásmérést! 19. Ismertesse a fordított U-csővel történő nyomásmérést! 20. Ismertesse a térfogatáram köbözéssel történő mérését! 21. Ismertesse egy szerelvény ellenállástényezője mérésének módját!

6 22. Ismertesse a dobozos manométer kalibrálásának módját! 23. Ismertesse az egyenértékű csőhossz meghatározását méréssel! 24. Ismertesse a csősúrlódási tényező meghatározását méréssel! 25. Ismertesse a térfogatáram turbinás áramlásmérővel történő mérését! 26. Ismertesse a térfogatáram ultrahangos készülékkel történő mérését! 27. Ismertesse a térfogatáram Venturi mérővel történő mérését! 28. Ismertesse a térfogatáram mérőperemmel történő mérését! 29. Ismertesse az örvényszivattyú indításának módját! 30. Ismertesse az örvényszivattyú fojtással történő szabályozását! 31. Ismertesse dugattyús kompresszor szabályozását! 32. Ismertesse az ömlesztett anyagok halomsűrűségének mérését! 33. Ismertesse a triaxiális feszültség vizsgálatot! 34. Ismertesse a belső súrlódás Jenike készülékkel történő mérését! 35. Ismertesse az ömlesztett anyagok falsúrlódásának mérési módját Jenike készülékkel! 36. Ismertesse a rézsűszög mérését! 37. Ismertesse a fluidizációs határsebesség mérését! 38. Hogyan lehet meghatározni a porozitást a sűrűségek segítségével? Vezesse le az összefüggést! E/ kérdések (példák) A Gépelemek-Géptan (J-6-930) Példatár alábbi feladatai: 4.18; 4.19; 4.20; 4.21; 4.25; 4.26; 4.27; 4.48; 4.51; 4.54; 4.57; 4.58; 4.60; 4.62; 4.63/a; 4.64; 6.20, továbbá az alábbi feladatok: 1. Egyfokozatú, elemi fogazású hajtómű kisebbik fogaskerekének osztókör átmérője 80 mm, fogszáma 20, a tengelyek távolsága 140 mm. Mekkora a másik fogaskerék osztókör átmérője, fogszáma, és a hajtómű áttétele? 2. Egy hegesztett hengeres készülékben 0,6 MPa túlnyomás és 350 C hőmérséklet uralkodik. A tartály átmérője 1,2 m, falvastagsága 7 mm és a varratok jóságfoka 0,6. 3. Mekkora feszültségek ébrednek a hosszirányú és körbemenő varratokban, és mekkora biztonsági tényezőre számíthatunk a varratokban, ha a köpeny anyagának folyáshatára 132 MPa? 4. Dörzshajtás segítségével hajtunk meg egy 1 kw teljesítményigényű munkagépet. A hajtó kerék átmérője 300 mm, fordulatszáma /min. A hajtott kerék fordulatszáma 3% slip mellett 800 1/min. Mekkora legyen a hajtott kerék átmérője, és mekkora erővel kell a kerekeket összeszorítani, ha köztük a súrlódási tényező 0,3 értékű? 5. Egy keverő 200 1/min fordulatszámmal forgó tengelyére ékelt 400 mm átmérőjű tárcsát szíjhajtással hajtjuk. A tengely forgatásához 1000 Nm nyomaték szükséges.

7 Mekkora tárcsát kell a motor tengelyére ékelni, ha a slip értéke 4 %, és mekkora teljesítményt kell a 960 1/min fordulatszámú motornak kifejtenie? 6. Egy 20 kw teljesítményigényű, 400 1/min fordulatszámú munkagépet ékszíjhajtással hajtunk. A munkagép tengelyére szerelt ékszíjtárcsa 600 mm középátmérőjű, a hajtótengely fordulatszáma /min. Mekkora legyen a hajtó ékszíjtárcsa középátmérője, és mekkora kerületi erőt visz át egy ékszíj, ha párhuzamosan 4 db-ot alkalmazunk? 7. Számítsa ki az ábrán látható, 500 kg tömeggel terhelt rudat tartó K jelű acélsodrony szükséges keresztmetszetét, ha a sodrony szakítószilárdsága 60 MPa, és ötszörös biztonságot írunk elő! 8. 2 m támaszközű kéttámaszú tartót a baloldali csuklótól 0,5 m-re egy, a tartóhoz 30 fok alatt hajló, 5 kn nagyságú koncentrált erő terheli. Határozza meg a reakcióerők irányát és nagyságát, és rajzolja meg léptékhelyesen az igénybevételi ábrákat! 9. 3 m támaszközű kéttámaszú tartót a baloldali támasztól 1 m-re 10 kn nagyságú függőleges koncentrált erő terheli. Határozza meg a reakcióerőket, rajzolja meg az igénybevételi ábrákat, és számítsa ki a hajlítást 3-szoros biztonsággal kibíró kör keresztmetszetű acélrúd átmérőjét, ha annak folyáshatára 10 8 Pa! mm átmérőjű kör keresztmetszetű rudat 5 kn erővel húzzuk és 300 Nm nyomatékkal csavarjuk. Számítsa ki a rúdban ébredő feszültségekből a redukált feszültséget! x60 mm-es álló téglalap keresztmetszetű, 2 m hosszú befogott tartót 1 kn, a vízszinteshez 30 fok alatt hajló, a tartót nyomó és hajlító koncentrált erő terheli. Rajzolja meg léptékhelyesen az igénybevételi ábrákat, a tartó befogásánál lévő keresztmetszetben ébredő feszültségeket, és azok eredőjét! knm csavaró nyomatékot átvivő 2 m hosszú, kör keresztmetszetű acél kéttámaszú tartót középen 5 kn koncentrált erő terheli. Határozza meg a reakcióerőket, rajzolja meg az igénybevételi ábrákat, és határozza meg a tartó szükséges átmérőjét, ha az acél folyáshatára 10 8 Pa, és kétszeres biztonságot írunk elő! 13. A falba vízszintesen bevert 5 mm átmérőjű, A44 anyagú szögre a faltól legfeljebb milyen távolságra akaszthatjuk a 100 N súlyú kabátot, hogy a szög el ne görbüljön? Az A44 anyag folyáshatára szobahőmérsékleten 256 MPa. 14. Számítsa ki a z 1 18, z 2 36, m 5 mm modulusú fogaskerekek méreteit és a tengelytávolságot elemi fogazás esetén! 15. Dörzskerekekkel akarunk átvinni 3 kw teljesítményt. A kisebbik kerék átmérője D mm és fordulatszáma 360/ min. A módosítás 1,8. Mekkora sugárirányú erővel kell a tengelyeket egymáshoz szorítani, ha a kerekek palástja öntöttvas, amelyre a súrlódási tényező értéke 0, Megállapítandó 1800 m 3 /óra gőzt szállító csővezeték méretei, ha a gőz áramlási sebessége 30 m/s, nyomása 30 bar, a cső anyagára figyelembe vehető megengedett feszültség 60 MPa. 17. Csővezetékben 60 tonna/ óra 20 bár nyomású gőzt szállítunk 30 m/s sebességgel. A cső anyagára megengedhető feszültség 50 MPa. Ezen a nyomáson a gőz sűrűsége 7,06 kg/m 3. Mekkora lesz a csővezeték átmérője és falvastagsága? 18. Tengellyel 150 kw teljesítményt viszünk át. A tengely fordulatszáma 80/min. Megfelelő méretű- e a tengely, ha az anyagára megengedett feszültség 60 MPa. A tengely átmérője 180 mm.

8 19. Csigahajtóművet 6 kw- os motor forgatja 1440/ mi fordulatszámmal. A hajtómű áttétele 30, hatásfoka 75. Állapítsa meg a kimenő tengely átmérőjét, ha a tengely anyagára megengedett feszültség 60 MPa. És a hajlító igénybevételt elhanyagoljuk mm hosszú kör keresztmetszetű tengely közepén 225 kg tömegű tárcsa van elhelyezve. A tengely a két végén van csapágyazva, biztosítva a tengely forgását. Az átvitt teljesítmény 15 kw, 300/min fordulatszám mellett. Ha a tengely anyagára megengedett feszültség 50 MPa, mekkora lesz a tengely átmérője? 21. Határozza meg annak a hengeres víztartály falvastagságát, amely tartály a 80 m magas víztartályból jövő vízvezeték hálózatba van kapcsolva, és átmérője 1200 mm. Az A38 anyagú tartály anyagára megengedett feszültség 10Mpa. 22. Mekkora az abszolút nyomás nagysága 100 m-rel a tenger felszíne alatt? A felszínen a levegő fizikai normál állapotú, a tengervíz sűrűsége 1030 kg/m Mekkora a dinamikus nyomás az 1.2 kg/m 3 sűrűségű levegőben 140 km/h sebességgel haladó vitorlázó repülőgép orrpontjában? 24. Elsüllyed-e az 1050 kg/m 3 sűrűségű tengervízben úszó 900 kg/m 3 sűrűségű 1 m3 térfogatú jégtábla, ha egy 50 kg tömegű fóka rámászik? 25. Mekkora az 1,5 bar abszolút nyomású, 40 Cº hőmérsékletű nitrogén sűrűsége? 26. Összenyomhatatlan közeg stacionárius áramlása során hányszorosára nő az áramlás sebessége, ha a csőátmérő harmadára csökken? 27. Lamináris csőáramlás maximális sebessége 5 m/s. Mekkora a keresztmetszetre számított átlagsebesség? Hol található ekkora sebesség 28. A víz kinematikai viszkozitása 10-6 m 2 /s. Mekkora a dinamikai viszkozitása? mm átmérőjű csőben 15 dm 3 /s víz áramlik, melynek dinamikai viszkozitása 10-3 kg/sm. Állapítsa meg, hogy az áramlás lamináris, vagy turbulens-e! 30. Számítsa ki az 1,5 m/s sebességű 1,2 kg/m 3 sűrűségű légáramba helyezett 1 m átmérőjű gömbre ható ellenálláserőt, ha az ellenállástényező 0.44 értékű! 31. Egy szivattyúra kapcsolt csővezeték jelleggörbéjének egyenlete: HB(m) = 62(m)+5000(m*s 2 /m 6 )q 2. A munkapontban a térfogatáram 20 dm 3 /s. Mekkora a szivattyú szükséges szállítómagassága? 32. Egyhengeres, kettősműködésű dugattyús szivattyú lökete 300 mm, a dugattyú átmérője 200 mm, a löketszám 2 1/s, a volumetrikus hatásfok pedig 89%. Határozza meg az átlagos folyadékszállítást! 33. Egy szivattyú nyitott csatornából nyitott felső tárolóba csövön vizet szállít. Mekkora a szállítómagasság-igény, ha a két vízszint közötti magasság-különbség 20 m, és a csővezeték teljes áramlási vesztesége Pa? 34. Kéthengeres egyszeres működésű dugattyús szivattyú lökethossza 200 mm, löketszáma 2,5 1/s, és a dugattyú átmérője 180 mm. Mekkora a volumetrikus hatásfok, ha az átlagos folyadékszállítás 25 dm 3 /s? 35. Határozza meg a szivattyú által felvett teljesítményt, ha szállítómagassága 12 m, folyadékszállítása 30 dm 3 /s, a szállított közeg víz, és a szivattyú hatásfoka 65%! 36. Mekkora lesz a szabályozás teljesítmény vesztesége, ha az 50 dm 3 /s térfogatáramú vizet szállító berendezés fojtás miatti áramlási veszteségtöbblete Pa? 37. Mekkora annak a 20 Cº-os, 1 bar nyomású, m 3 /h levegőt 1,05 bar nyomásra szállító ventilátornak a hajtó teljesítmény igénye, amelynek a szívó- és nyomócsonkja azonos átmérőjű, hatásfoka pedig 70%? 38. Számítsa ki annak a fogaskerék-szivattyúnak a volumetrikus hatásfokát, amelynek 2 cm 3 a foghézag térfogata, 28 a fogszáma, 800 1/min fordulatszámmal jár, és a közepes folyadékszállítása 1,4 dm 3 /s! 39. Egy Hofsäss-légpiknométer levegővel kitöltött térfogata a mérés kezdetén, ha a mérőedény nem tartalmaz mérendő anyagot 400 cm3, az ún. kalibrált térfogata pedig

9 15 cm3. A légköri nyomás 101 kpa, a mérőfolyadék sűrűsége 998 kg/m3. Számolja ki a manométer kitérését, ha a mérőedénybe 15g tömegű, 3000 kg/m3 anyagsűrűségű aluminium-oxid port helyezünk! 40. Számítsa ki egy 3 mm átmérőjű gömb alakú szemcse fajlagos felületét! Vezesse le az alkalmazott összefüggést! 41. Szilárd szemcsés anyag sűrűsége 1400 kg/m3, halomsűrűsége 900 kg/m3. Mennyi a porozitása? Vezesse le az alkalmazott összefüggést! 42. Egy szabálytalan alakú aluminiumoxid szemcse térfogata 0,15 cm3, felülete 3 cm2. Mekkora a szemcse szfericitása és fajlagos felülete? 43. Számítsa ki egy olyan halmaz porozitását, amely n db d oldalú kockából építhető fel, és ebben n db d átmérőjű gömböt helyezünk el szabályosan (minden kockában 1-1 db gömböt)! Megoldását vázlattal kísérje! 44. Számítsa ki a kocka szfericitását! A kocka élhosszúságát jelölje x-el! kg/m3 sűrűségű anyag 100 szemcséjének tömege 85 g. Számítsa ki a tömegre redukált szemcseátmérőt! kg szemcsés szilárd anyag szétszitálása után a legfelső, 1,1 mm lukméretű szitán 145 g anyag marad fenn, míg az alatta lévő, 0,063 mm lukméretűn 0,215 kg. Mekkora a maradvány és az átmenet ezen az utóbbi szitán százalékban? 47. Egy aprószemcsés ömlesztett anyagra 7000 Pa és 3000 Pa főfeszültség hat, melyek hatására a 15 belső súrlódási szögű anyag éppen megcsúszik. Számítsa ki az anyag kohézióját! 48. Egy aprószemcsés ömlesztett anyagra 8000 Pa és 3600 Pa főfeszültség hat. Mekkora a Mohr főfeszültségi kör sugara és hol van a középpontja? t 1200 kg/m3 sűrűségű, 35% porozitású szemcsés szilárd anyagot kell silóban tárolni. 20% tartalékhellyel számolva milyen magasságúra készítteti a 2 m átmérőjű silót? 50. 0,6 m/s sebességgel mozgó 400 mm széles szállítószalagon 750 kg/m3 térfogattömegű szénport szállítunk, amelynek a mozgásbeli rézsűszöge 28.Mekkora szállítóteljesítményre számíthatunk? 51. Ferde állású szállítószalaggal óránként 50 t kavicsot szállítunk 50 m vízszintes távolságra és egyben 9 m magasra. Mekkora motorteljesítmény kell a szállítószalag hajtásához, ha a vízszintes teljesítménytényező 0,4, a függőleges 1,1, és a hajtómű hatásfoka 80%?

Ellenőrző kérdések Vegyipari Géptan tárgyból a vizsgárakészüléshez

Ellenőrző kérdések Vegyipari Géptan tárgyból a vizsgárakészüléshez 2015. tavaszi/őszi félév A vizsgára hozni kell: 5 db A4-es lap, íróeszköz (ceruza!), radír, zsebszámológép, igazolvány. A vizsgán általában 5 kérdést kapnak, aminek a kidolgozására 90 perc áll rendelkezésükre.

Részletesebben

Mérnöki alapok I. (BMEGEVGAKM2) Példatár

Mérnöki alapok I. (BMEGEVGAKM2) Példatár Mérnöki alapok I. (BMEGEVGAKM2) Érvényes: 2016. tavaszi félévtől Kidolgozta: Dr. Lukenics Zsuzsa Ellenőrizte: Till Sára A példatárral kapcsolatos megjegyzésekkel, kérdésekkel fordulhatnak Till Sárához

Részletesebben

Örvényszivattyú A feladat

Örvényszivattyú A feladat Örvényszivattyú A feladat 1. Adott n fordulatszám mellett határozza meg a gép jellemző fordulatszámát az optimális üzemi pont mérésből becsült értéke alapján: a) n = 1700/min b) n = 1800/min c) n = 1900/min

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője É 063-06/1/13 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

52 524 01 0100 31 01 Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

52 524 01 0100 31 01 Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (150 perc) BMEGEÁTAM01, -AM11 (Zalagegerszegi BSc képzések) ÁRAMLÁSTAN I. Mechatronikai mérnök BSc képzés (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI:

Részletesebben

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. Vegyiari gétan 2. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.hu Csoortosítás 2. Működési elv alaján Centrifugálgéek (örvénygéek)

Részletesebben

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője

Nyomástartóedény-gépész Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján!

1.1 Hasonlítsa össze a valós ill. ideális folyadékokat legfontosabb sajátosságaik alapján! Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM VBK Környezetmérnök BSc AT0 Ipari termék- és formatervező BSc AM0 Mechatronikus BSc AM Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN. FAKULTATÍV ZH 203.04.04. KF8 Név:. NEPTUN kód:

Részletesebben

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés 1. A mérés célja A mérés célja egy egyfokozatú örvényszivattyú jelleggörbéinek felvétele. Az örvényszivattyú jellemzői a Q térfogatáram, a H szállítómagasság, a Pö bevezetett

Részletesebben

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok Készítette:....kurzus Dátum:...év...hó...nap TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése mérőperemmel 2. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése

Részletesebben

1. feladat Összesen 25 pont

1. feladat Összesen 25 pont 1. feladat Összesen 25 pont Centrifugál szivattyúval folyadékot szállítunk az 1 jelű, légköri nyomású tartályból a 2 jelű, ugyancsak légköri nyomású tartályba. A folyadék sűrűsége 1000 kg/m 3. A nehézségi

Részletesebben

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q 1. Az ábrában látható kapcsolási vázlat szerinti berendezés két üzemállapotban működhet. A maximális vízszint esetében a T jelű tolózár nyitott helyzetben van, míg a minimális vízszint esetén az automatikus

Részletesebben

N=20db. b) ÜZEMMELEG ÁLLAPOT MOTORINDÍTÁS UTÁN (TÉLEN)

N=20db. b) ÜZEMMELEG ÁLLAPOT MOTORINDÍTÁS UTÁN (TÉLEN) ÍRÁSBELI VIZSGA FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (120 perc) Az áramlástan alapjai BMEGEÁTAKM1 Környezetmérnök BSc képzés VBK (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI

Részletesebben

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.

Vegyipari géptan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme. egyiari gétan 3. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budaest, Műegyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 6 80 Fax: 463 30 9 www.hds.bme.hu Légszállító géek. entilátorok. Centrifugál ventilátor. Axiális ventilátor.

Részletesebben

2. mérés Áramlási veszteségek mérése

2. mérés Áramlási veszteségek mérése . mérés Áramlási veszteségek mérése A mérésről készült rövid videó az itt látható QR-kód segítségével: vagy az alábbi linken érhető el: http://www.uni-miskolc.hu/gepelemek/tantargyaink/00b_gepeszmernoki_alapismeretek/.meres.mp4

Részletesebben

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék 1. Gépelemek minimum rajzjegyzék MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK Rajzi beugró ábrák választéka (Kovács Gáborné Mezei Gizella, Rácz Péter, Szalai Péter, Törőcsik Dávid elektronikus

Részletesebben

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ JELLEGGÖRBÉINEK MÉRÉSE

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ JELLEGGÖRBÉINEK MÉRÉSE 1. A mérés célja ÖRVÉNYSZIVATTYÚ JELLEGGÖRBÉINEK MÉRÉSE KÜLÖNBÖZŐ FORDULATSZÁMOKON (AFFINITÁSI TÖRVÉNYEK) A mérés célja egy egyfokozatú örvényszivattyú jelleggörbéinek felvétele különböző fordulatszámokon,

Részletesebben

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék Összeállította: Dr. Stampfer Mihály 2009. Segédlet az ékszíjhajtás méretezéséhez A végtelenített ékszíjak és ékszíjtárcsák több országban is szabványosítottak

Részletesebben

1. feladat Összesen 21 pont

1. feladat Összesen 21 pont 1. feladat Összesen 21 pont A) Egészítse ki az alábbi, B feladatrészben látható rajzra vonatkozó mondatokat! Az ábrán egy működésű szivattyú látható. Az betűk a szivattyú nyomócsonkjait, a betűk pedig

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan HELYI TANTERV Gépelemek-géptan 14. évfolyam 72 óra 1.1. A tantárgy tanításának célja A gépelemek-géptan tantárgy tanításának célja, a közlekedéstechnikai gyakorlatban szükséges készségek megszerzése, a

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Mérnöki alapok 4. előadás

Mérnöki alapok 4. előadás Mérnöki alapok 4. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel: 463-6-80

Részletesebben

3. Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk

3. Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk 3 Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk 681 Feladat Adja meg Kelvin és Fahrenheit fokban a T = + 73 = 318 K o K T C, T = 9 5 + 3 = 113Fo F T C 68 Feladat Adja meg Kelvin és Celsius fokban a ( T

Részletesebben

Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése. Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék

Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése. Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Fűtési rendszerek hidraulikai méretezése Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Hidraulikai méretezés lépései 1. A hálózat kialakítása, alaprajzok, függőleges

Részletesebben

7.GYAKORLAT (14. oktatási hét)

7.GYAKORLAT (14. oktatási hét) 7.GYAKORLAT (14. oktatási hét) Lehetséges témakörök a 14. heti 7. gyakorlatra: - Gyakorlati anyag: az áramlások hasonlósága, a hidraulika és az áramlásba helyezett testekre ható erő témakörökre gyakorló

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

PONTSZÁM:S50p / p = 0. Név:. NEPTUN kód: ÜLŐHELY sorszám

PONTSZÁM:S50p / p = 0. Név:. NEPTUN kód: ÜLŐHELY sorszám Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM1 VBK Környezetmérnök BSc AT01 Ipari termék- és formatervező BSc AM01 Mechatronikus BSc AM11 Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN 2. FAK.ZH - 2013.0.16. 18:1-19:4 KF81 Név:.

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

1. Feladat. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek ébrednek a csőfalban, ha a csővég zárt?

1. Feladat. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek ébrednek a csőfalban, ha a csővég zárt? 1. Feladat Egy a = mm első és = 150 mm külső sugarú cső terhelése p = 60 MPa első ill. p k = 30 MPa külső nyomás. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek érednek a csőfalan, ha a csővég

Részletesebben

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból BEMUTATÓ FELADATOK () 1/() Egy mozdony vízszintes 600 m-es pályaszakaszon 150 kn állandó húzóer t fejt ki. A vonat sebessége 36 km/h-ról 54 km/h-ra növekszik. A vonat tömege 1000 Mg. a.) Mekkora a mozgási

Részletesebben

Vegyipari Géptan labor munkafüzet

Vegyipari Géptan labor munkafüzet Budapesti Műszaki Egyetem Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Vegyipari Géptan labor munkafüzet Készítette: Angyal István Epacher Péter Klemm Csaba Lukenics Jánosné Nagy Bence Szabó Mihály Szabó Júlia (ábrák)

Részletesebben

Ventilátor (Ve) [ ] 4 ahol Q: a térfogatáram [ m3. Nyomásszám:

Ventilátor (Ve) [ ] 4 ahol Q: a térfogatáram [ m3. Nyomásszám: Ventilátor (Ve) 1. Definiálja a következő dimenziótlan számokat és írja fel a képletekben szereplő mennyiségeket: φ (mennyiségi szám), Ψ (nyomásszám), σ (fordulatszám tényező), δ (átmérő tényező)! Mennyiségi

Részletesebben

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR ÍRÁSBELI VIZSGA FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (120 perc) Az áramlástan alapjai BMEGEÁTAKM1 Környezetmérnök BSc képzés VBK (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI

Részletesebben

Fogaskerékhajtás tervezési feladat (mintafeladat)

Fogaskerékhajtás tervezési feladat (mintafeladat) 1. Kezdeti adatok: P 4 kw teljesítményszükséglet i.8 módosítás n 1 960 1/min fordulatszám α g0 0 - kapcsolószög η 0.9 fogaskerék hajtás hatásfoka L h 0000 h csapágyak megkívánt élettartama Fogaskerékhajtás

Részletesebben

1. feladat Összesen 17 pont

1. feladat Összesen 17 pont 1. feladat Összesen 17 pont Két tartály közötti folyadékszállítást végzünk. Az ábrán egy centrifugál szivattyú- és egy csővezetéki (terhelési) jelleggörbe látható. A jelleggörbe alapján válaszoljon az

Részletesebben

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET4B) c. tárgyból a űszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TOKOS TENGELYKAPCSOLÓ méretezése és szerkesztése útmutató segítségével 1. Villamos motorról

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

1. feladat Összesen 5 pont. 2. feladat Összesen 19 pont

1. feladat Összesen 5 pont. 2. feladat Összesen 19 pont 1. feladat Összesen 5 pont Válassza ki, hogy az alábbi táblázatban olvasható állításokhoz mely szivattyúcsővezetéki jelleggörbék rendelhetők (A D)! Írja a jelleggörbe betűjelét az állítások utáni üres

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye Folyadékok áramlása Folyadékok Folyékony halmazállapot nyíróerő hatására folytonosan deformálódik (folyik) Folyadék Gáz Plazma Talián Csaba Gábor PTE ÁOK, Biofizikai Intézet 2012.09.12. Folyadék Rövidtávú

Részletesebben

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat.

Frissítve: Csavarás. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. 1. példa: Az 5 gyakorlat 1. példájához hasonló feladat. Mekkora a nyomatékok hatására ébredő legnagyobb csúsztatófeszültség? Mekkora és milyen irányú az A, B és C keresztmetszet elfordulása? Számítsuk

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 60 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás

MUNKAANYAG. Szabó László. Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás Szabó László Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás A követelménymodul száma: 699-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-0

Részletesebben

Nagynyomású fogaskerékszivattyú KS2

Nagynyomású fogaskerékszivattyú KS2 Nagynyomású fogaskerékszivattyú KS2 A KS2 fogaskerékszivattyúkat a robosztus és egyszerű felépítés jellemzi. A nagyfokú gyártási pontosság, a jól megválasztott anyagminőség hosszú élettartamot és jó hatásfokot

Részletesebben

Áramlástan feladatgyűjtemény. 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás

Áramlástan feladatgyűjtemény. 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás Áramlástan feladatgyűjtemény Az energetikai mérnöki BSc és gépészmérnöki BSc képzések Áramlástan című tárgyához 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás Összeállította: Lukács Eszter Dr. Istók Balázs Dr.

Részletesebben

Típussorozat 3331 Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus 3331/3278 Szabályozócsappantyú Típus 3331

Típussorozat 3331 Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus 3331/3278 Szabályozócsappantyú Típus 3331 Típussorozat 3331 Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus 3331/3278 Szabályozócsappantyú Típus 3331 Alkalmazás Szabályozócsappantyú magas követelményû technológiai alkalmazásokra és csõszereléshez. Folyadékokra,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

Ajánlott szakmai jellegű feladatok

Ajánlott szakmai jellegű feladatok Ajánlott szakmai jellegű feladatok A feladatok szakmai jellegűek, alkalmazásuk mindenképpen a tanulók motiválását szolgálja. Segít abban, hogy a tanulók a tanultak alkalmazhatóságát meglássák. Értsék meg,

Részletesebben

Hidrosztatika, Hidrodinamika

Hidrosztatika, Hidrodinamika Hidrosztatika, Hidrodinamika Folyadékok alaptulajdonságai folyadék: anyag, amely folyni képes térfogat állandó, alakjuk változó, a tartóedénytől függ a térfogat-változtató erőkkel szemben ellenállást fejtenek

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 Környezetmérnöki alapszak nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ INTÉZET Miskolc, 2018/2019. II. félév TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közlekedési alapismeretek emelt

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés 1. A mérés célja ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés A mérés célja egy egyfokozatú örvényszivattyú jelleggörbéinek felvétele. Az örvényszivattyú jellemzői a Q térfogatáram, a H szállítómagasság, a Pö bevezetett

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért felmelegedik. A folyadékok

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Merev kuplungos berendezések Kiegyensúlyozatlanság Motor kiegyensúlyozatlanság Ventilátor kiegyensúlyozatlanság Gépalap flexibilitás

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VEGYIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladat 12 pont Anyagszállítás 1. Az ábrán egy egyszeres működésű dugattyús szivattyú látható. Nevezze

Részletesebben

Mérnöki alapok 10. előadás

Mérnöki alapok 10. előadás Mérnöki alapok 10. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Dr. Lovas László FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2013 FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT 1. Adatválaszték p 2 [bar] V [cm3] s/d [-] λ [-] k f [%] k a

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája Hidrosztatikai nyomás A folyadékok és gázok közös tulajdonsága, hogy alakjukat szabadon változtatják. Hidrosztatika: nyugvó folyadékok mechanikája Nyomás: Egy pontban a

Részletesebben

VENTILÁTOROK KIVÁLASZTÁSA. Szempontok

VENTILÁTOROK KIVÁLASZTÁSA. Szempontok VENTILÁTOROK KIVÁLASZTÁSA Szempontok Légtechnikai üzemi követelmények: pl. p ö, (p st ), q V katalógus Ergonómiai követelmények: pl. közvetlen vagy ékszíjhajtás katalógus Egyéb üzemeltetési követelmények:

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Leírás VL 2 VL 3 A VL 2 és a VL 3 szelepek minőségi és költséghatékony megoldást adnak a legtöbb víz és hűtött víz alkalmazás

Részletesebben

GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések

GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések Gépészeti szerkezetek szilárdságtani vizsgálata A biztonság fogalma, a biztonsági tényező Szerkezeteket érő terhelések meghatározása,

Részletesebben

7.GYAKORLAT (14. oktatási hét)

7.GYAKORLAT (14. oktatási hét) 7.GYAKORLAT (14. oktatási hét) Lehetséges témakörök a 14. heti 7. gyakorlatra: - Gyakorlati anyag: az áramlások hasonlósága, a hidraulika és az áramlásba helyezett testekre ható erő témakörökre gyakorló

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK

ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Épületgépészet

Részletesebben

Mérnöki alapok 11. előadás

Mérnöki alapok 11. előadás Mérnöki alapok 11. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 1 pont (Feleletválasztás) Témakör: Közlekedési ismeretek Húzza alá a helyes választ, vagy karikázza be annak betűjelét!

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT

SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT Dr. Lovas Lászl SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek II. tantárgyhoz Kézirat 2012 SIKLÓCSAPÁGY KISFELADAT 1. Adatválaszték pk [MPa] d [mm] b/d [-] n [1/min] ház anyaga 1 4 50 1 1440

Részletesebben

A keverés fogalma és csoportosítása

A keverés fogalma és csoportosítása A keverés A keverés fogalma és csoportosítása olyan vegyipari művelet, melynek célja a homogenizálás (koncentráció-, hőmérséklet-, sűrűség-, viszkozitás kiegyenlítése) vagy a részecskék közvetlenebb érintkezésének

Részletesebben

Mérnöki alapok 10. előadás

Mérnöki alapok 10. előadás Mérnöki alapok 10. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus 3335/3278 Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus Bélelt szabályozócsappantyú Típus 3335

Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus 3335/3278 Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus Bélelt szabályozócsappantyú Típus 3335 Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus 3335/3278 Pneumatikus szabályozócsappantyú Típus 3335-1 Bélelt szabályozócsappantyú Típus 3335 Alkalmazás Bélelt szabályozócsappantyúk technológiai alkalmazásra és

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TENGELYVÉG CSAPÁGYAZÁSA, útmutató segítségével d. A táblázatban szereplő adatok alapján

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Szerelvények. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek B.Sc. Épületgépészeti képzés, 5. félév szeptember 26.

Szerelvények. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek B.Sc. Épületgépészeti képzés, 5. félév szeptember 26. Szerelvények Épületgépészeti kivitelezési ismeretek B.Sc. Épületgépészeti képzés, 5. félév 2013. szeptember 26. Szerelvények (fűtéstechnika, vízellátás, gázellátás) záró- és szabályozó szerelvények biztonsági

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2013. november 4. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek

Részletesebben

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához

Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Segédlet a gördülőcsapágyak számításához Összeállította: Dr. Nguyen Huy Hoang Budapest 25 Feladat: Az SKF gyártmányú, SNH 28 jelű osztott csapágyházba szerelt 28 jelű egysorú mélyhornyú golyóscsapágy üzemi

Részletesebben

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 521 04-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 521 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Géplakatos szakmai

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2018. október 9. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek:

Részletesebben

Meghatározás. Olyan erőzárásos hajtás, ahol a tengelyek közötti teljesítmény-, nyomaték-, szögsebesség átvitelt ékszíj és ékszíjtárcsa biztosítja.

Meghatározás. Olyan erőzárásos hajtás, ahol a tengelyek közötti teljesítmény-, nyomaték-, szögsebesség átvitelt ékszíj és ékszíjtárcsa biztosítja. Ékszíjszíjhajtás Tartalomjegyzék Meghatározás Ékhatás Előnyök, hátrányok Szíjhossz, tengely állíthatóság Ékszíjtárcsák szerkezeti kialakítása Normál ékszíjak Keskeny ékszíjak Különleges ékszíjak Keskeny

Részletesebben

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Készítette:... kurzus Elfogadva: Dátum:...év...hó...nap NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő nyomásveszteségének mérése U-csöves

Részletesebben

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő DINAMIKA ALAPJAI Tömeg és az erő NEWTON ÉS A TEHETETLENSÉG Tehetetlenség: A testek maguktól nem képesek megváltoztatni a mozgásállapotukat Newton I. törvénye (tehetetlenség törvénye): Minden test nyugalomban

Részletesebben

Ülékes szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima

Ülékes szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima Ülékes szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima Leírás VF 2 VF 3 A VF 2 és a VF 3 szelep minőségi és költséghatékony megoldást nyújt a legtöbb víz és hűtött víz alkalmazás

Részletesebben