J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "J E G Y Z Ő K Ö N Y V"

Átírás

1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének február 10-én, 8:00 kezdettel megtartott munkaterv szerinti nyílt üléséről. Az ülés helye: Községháza, Sajógalgóc Sajógalgóc, Táncsics u.11. Jelen vannak: 5 képviselő-testületi tag: Makkai Jánosné al Pál Kitti képviselő Fancsik József János képviselő Tokodi István Antal képviselő Tanácskozási joggal jelenlévő meghívottak: - az ülés egész tartamára: Dr. Herczeg Tibor jegyző, címzetes főjegyző - - jegyzőkönyvvezető: Orbánné Boros Henriett ügyintéző köszöntötte a képviselő-testület tagjait, a meghívottakat. Megállapította, hogy a képviselő-testület 5 tagja jelen van, a képviselő-testület határozatképes. Javasolta, hogy a képviselő-testület ülése, a meghívóban feltüntetett napirendi javaslatot tárgyalja napirendként. A képviselő-testület az ülés napirendjét egyhangú (5 igen) szavazattal elfogadta: N A P I R E N D : Napirend sorszáma 1. Napirend tárgya Javaslat az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározására. Előterjesztő Előterjesztés módja 2. Javaslat az önkormányzat évi költségvetésére. Rendeletalkotás.

2 3. Javaslat a képviselő-testület évi munkatervére. 4. Javaslat a Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/ pályázattal kapcsolatos döntéshozatalra. Indítványok javaslatok Javaslat az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásban szereplő adatainak módosítására Javaslat közművelődési együttműködési megállapodás megkötésére. szóban I. N A P I R E N D Tárgy: Javaslat az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározására. Előterjesztő: A képviselő-testület a jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztés szerint tárgyalta a napirendet. Az előterjesztéssel kapcsolatban az alábbi kérdések, észrevételek, hozzászólások nem hangzottak el. A képviselő-testület az előterjesztésben foglaltakkal egyetértett. A napirend vitáját a képviselő-testület lezárta. A döntéshozatali eljárásban 5 fő képviselő vett részt. A képviselő-testület az előterjesztés alapján egyhangú (5 igen) szavazattal, az alábbi határozatot hozta: 3/ (II.10.) Határozat Az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározásáról. 1. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló évi CXCV. tv. 29/A a.) pontjának értelmében, a középtávú tervezés keretei között a Stabilitási tv. 45. (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott 353/2011. (XII. 30.) Korm. Rendelet 2. (1) bekezdésében meghatározottak szerinti saját bevételeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a határozat 1. melléklete szerint állapítja meg. 2. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló évi CXCV. tv. 29/A b.) pontjának értelmében, a középtávú tervezés keretei között, a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő kötelezettségeit a tárgyévi költségvetésében és a költségvetési évet követő három évben nem tervez. Felelős: Határidő: értelemszerűen

3 II. N A P I R E N D Tárgy: Javaslat az önkormányzat évi költségvetésére. Rendeletalkotás. Előterjesztő: A képviselő-testület a jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztés szerint tárgyalta a napirendet. Az előterjesztéssel kapcsolatban az alábbi kérdések, észrevételek, hozzászólások hangzottak el: tájékoztatta a tervezetből látható hogy 2015-ben, az elmúlt évhez hasonló gazdasági körülmények, hasonló nagyságú állami támogatás mellett kell az önkormányzatnak működnie. Elmondta, hogy Sajógalgócot különösen érzékenyen érinti, hogy nem rendelkezik magas helyi adóbevétellel, az állami támogatás összege pedig nem fedezi az önkormányzat működési kiadásait sem. Sajógalgóc Községi Önkormányzat a évi költségvetése csak a legindokoltabb kiadásokat tartalmazta. Jószerivel csak a személyi juttatások, a szociális ellátások és a közműdíjak kifizetésére adódik lehetőség, illetve még azokra sem elegendő az önkormányzat bevétele. Az elmúlt időszakban kiegyensúlyozott anyagi háttérrel rendelkező önkormányzat már a évi költségvetése végrehajtása során is folyamatosan likviditási gondokkal küzdött. A évi költségvetésben bizonytalanságot jelent a szociális ellátórendszer illetve annak finanszírozásának átalakítása. A beszámítás intézményének megváltoztatása jelenthet ugyan pozitív előjelű változást, de semmiképpen nem meghatározó nagyságrendűt. Makkai Jánosné al elmondta, hogy az önkormányzati finanszírozás évi átalakítása rendkívül hátrányosan érintette a saját bevétellel nem rendelkező kistelepüléseket, így Sajógalgócot is. Mára az ellehetetlenülés határára ért a község, mind azt ami az önkormányzatiság lényege lenne a település fejlesztése, élhetőségének megőrzése forrás hiányában nem tudják biztosítani. A képviselő-testület az előterjesztésben foglaltakkal egyetértett. A napirend vitáját a képviselő-testület lezárta. A döntéshozatali eljárásban 5 fő képviselő vett részt. A képviselő-testület az előterjesztés alapján egyhangú (5 igen) szavazattal, az alábbi rendeletet alkotta: Sajógalgóc községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015.évi költségvetéséről Sajógalgóc községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 2. bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk 1. bekezdés f. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: I. fejezet A rendelet hatálya 1. A rendelet hatálya az önkormányzat képviselő-testületére, ére, a közös önkormányzati hivatalra terjed ki.

4 II. fejezet Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai 2. (1) Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat évi költségvetését E Ft bevétellel, ebből E Ft kiadással állapítja meg. (2) A 2.. szerinti bevételi főösszeg bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlását a Rendelet 1. melléklete tartalmazza, előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban. A melléklet tartalmazza az önkormányzat - Áht. 23. (2) bek. g. pontja szerinti Stabilitási tv. 45. (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti - saját bevételeit. A melléklet tartalmazza a normatív hozzájárulásokat, támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat. A melléklet tartalmazza a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek költségvetési maradványának igénybevételét, működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban. (3) Az önkormányzat évi költségvetésének bevételei nem tartalmaznak európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit. (4) A 2. -ban megállapított kiadási előirányzatból - törvény szerinti illetmények, munkabérek E Ft - munkaadót terhelő járulékok E Ft - működési, fenntartási kiadások E Ft - támogatások, pénzbeli juttatások E Ft - működési célú pénzeszköz átadás E Ft (5) A Rendelet 2. melléklete tartalmazza a költségvetés kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban. A melléklet tartalmazza a felújítási előirányzatokat célonként és a felhalmozási kiadásokat feladatonként. (6) Az önkormányzat működési célú költségvetési egyenlegét - tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a Rendelet 3. melléklete tartalmazza. (7) Az önkormányzat felhalmozási célú költségvetési egyenlegét - tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a Rendelet 4. melléklete tartalmazza. (8) A Rendelet 5. melléklete az önkormányzatra összevontan tartalmazza az önkormányzat tervezett hitelállományát. (9) A 6. melléklet tartalmazza az Áht.23. (2) g.) pontja szerint - a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig. (10) A Rendelet 7. melléklete tartalmazz az Áht. 24. (4) bekezdés c) pontja szerinti közvetett támogatásokról szóló kimutatást. (11) A Rendelet 8. melléklete tartalmazza az Áht 24. (4) bekezdés b.) pontja szerinti többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve.

5 (12) A Rendelet 9. melléklete tartalmazza az éves bevételi és kiadási előirányzat teljesülésről szóló előirányzat-felhasználási ütemtervet. (13) A Rendelet 10. melléklete tartalmazza a pénzeszközök tervezett változásáról szóló kimutatást. (14) A képviselő-testület a költségvetési év során nem határoz meg olyan fejlesztési célt, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé. (15) A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet 2 főben állapítja meg. (16) A évi közfoglalkoztatás során, a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata: 14 fő (17) A képviselő-testület a költségvetés általános tartalékát 0 Ft összegben állapítja meg. (18) A képviselő-testület a költségvetés céltartalékát 0 Ft. összegben állapítja meg. III. fejezet A költségvetés végrehajtásának szabályai 3. (1) Az önkormányzat gazdálkodási feladatait a képviselő-testület, és a jegyző és a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével látja el. (2) A képviselő-testület felhatalmazza a t, illetve a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatalt a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére. 4. (1) A 2. (3) bekezdésében megállapított kiadási előirányzatok főösszegét túllépni csak a képviselő-testület módosító döntése alapján lehet. A címeken belül 300 E Ft erejéig a jogosult átcsoportosítást eszközölni, melyet a képviselő-testület következő ülésén be kell jelentenie. Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére. (2) A 2. (3) bekezdésében meghatározott kiadási előirányzatok címek közötti átcsoportosítását csak a képviselő-testület végezheti. IV. fejezet Záró rendelkezések 5. (1) A rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba, de rendelkezéseit január 1- jétőlkell alkalmazni. (2) Hatályát veszti a évi zárszámadásról szóló 6/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet. Dr.Herczeg Tibor jegyző címzetes főjegyző III. N A P I R E N D Tárgy: Javaslat a képviselő-testület évi munkatervére. Előterjesztő:

6 A képviselő-testület a jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztés szerint tárgyalta a napirendet. Az előterjesztéssel kapcsolatban a képviselők javasolták az ülések 8:00 órai időponttal történő kezdését. A képviselő-testület az előterjesztésben foglaltakkal egyetértett. A napirend vitáját a képviselő-testület lezárta. A döntéshozatali eljárásban 5 fő képviselő vett részt. A képviselő-testület az előterjesztés alapján egyhangú (5 igen) szavazattal, az alábbi határozatot hozta: 4 / ( II.1 5.) H at á r o za t A képviselő-testület évi munkatervéről. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, a képviselő-testület évi munkatervét, a jegyzőkönyv melléklete szerint jóváhagyja. Felelős: Határidő: értelemszerűen IV. N A P I R E N D Tárgy: Javaslat a Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP /C/ pályázattal kapcsolatos döntéshozatalra. Előterjesztő: A képviselő-testület a jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztés szerint tárgyalta a napirendet. Az előterjesztéssel kapcsolatban az alábbi kérdések, észrevételek, hozzászólások nem hangzottak el. A képviselő-testület az előterjesztésben foglaltakkal egyetértett. A napirend vitáját a képviselő-testület lezárta. A döntéshozatali eljárásban 5 fő képviselő vett részt. A képviselő-testület az előterjesztés alapján egyhangú (5 igen) szavazattal, az alábbi határozatot hozta: 5/2015. (II.10.) Határozat A Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/ pályázatával kapcsolatos döntéshozatalról Vadna Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a KEOP-1.1.1/C/ pályázat megvalósítását támogatja. A KEOP-1.1.1/C/13 pályázati konstrukció részeként kiadott Megvalósíthatósági Tanulmány sablon kötelező mellékletek 9. Mellékletek 24. pont alapján ezúton igazolja, hogy a Társulás által az üzemeltetési koncepció alátámasztásához nyújtott, és az MT-ben feltüntetett adatok, információk a valóságnak megfelelnek továbbá az MT-ben bemutatott üzemeltetési koncepciót ismerik és elfogadják.

7 2. Az Önkormányzat jelen határozatáról 2 példány hiteles másolatot küld a Társulási Tanács Munkaszervezetének. Felelős: jegyző Határidő: határozat meghozatalát követően azonnal V. N A P I R E N D Tárgy: Indítványok, javaslatok: Előterjesztő: 5.1. Javaslat az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásban szereplő adatainak módosítására. A képviselő-testület a jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztés szerint tárgyalta a napirendet. Az előterjesztéssel kapcsolatban az alábbi kérdések, észrevételek, hozzászólások nem hangzottak el. A képviselő-testület az előterjesztésben foglaltakkal egyetértett. A napirend vitáját a képviselő-testület lezárta. A döntéshozatali eljárásban 5 fő képviselő vett részt. A képviselő-testület az előterjesztés alapján egyhangú (5 igen) szavazattal, az alábbi határozatot hozta: 6/2015.(II.24.) Határozat Az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásában kormányzati funkció felvételének kezdeményezése. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásában a Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása, Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme Könyvtári szolgáltatások kormányzati funkciók felvételét kezdeményezi. Felelős: jegyző Határidő: 8 napon belül 5.2. Javaslat közművelődési együttműködési megállapodás megkötésére. A képviselő-testület a jegyzőkönyv mellékletét képező alapján tárgyalta a napirendet. Az előterjesztéssel kapcsolatban az alábbi kérdések, hozzászólások, vélemények hangzottak el: ismertette a képviselő-testülettel a megállapodás-tervezetet. Elmondta, hogy az óvodás és iskolás gyerekek eleve Kazincbarcikára járnak, így az elmúlt

8 években soha nem vette az önkormányzat igénybe a színházlátogatásokhoz kapcsolódó ingyenes utaztatás lehetőségét. A megállapodás megkötését azzal javasolta, hogy jelezni kell a Barcika Art Kft. felé, hogy az óvodások, iskolások színházlátogatásához kapcsolódó ingyenes utaztatás helyett, más szolgáltatást, pl. idősek színházlátogatását kérik ingyenesen. A képviselő-testület a javaslattal egyetértett. A döntéshozatali eljárásban 5 fő vett részt. A képviselő-testület az előterjesztés és az elhangzottak alapján egyhangú (5 igen) szavazással az alábbi határozatot hozta: 7 / ( II.1 0.) H A T Á R O Z A T Közművelődési együttműködési megállapodás megkötéséről Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete együttműködési megállapodást köt a a Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft.-vel, a közművelődési szakmai tevékenység koordinálása, szakmai szolgáltatások nyújtása, valamint módszertani segítségnyújtás érdekében. A képviselő-testület felhatalmazza a t a szerződés aláírására. Felelős: Határidő: értelemszerűen Pál Kitti képviselő elmondta, hogy az önkormányzat feladata a településfejlesztés és ennek keretein belül kellene támogatni a Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesületet, melynek sajógalgóc is a tagja.. A pályázásnak nem feltétele a támogatás, csak az Egyesület fennállása függ ettől a támogatástól. Lakosságarányosan kérik a települések támogatását, Ft/fő mértékben, mely éves szinten Ft-ot jelent Sajógalgóc számára. elmondta, hogy a Leader Egyesületnél utófinanszírozással működnek a költségek, ezért gondolt az Egyesület erre a megoldásra. Az Egyesületen keresztül számtalan több milliós nagyságrendű pályázati támogatásban részesült a település az elmúlt években. A képviselő-testület a javaslattal egyetértett. A döntéshozatali eljárásban 5 fő vett részt. A képviselő-testület az előterjesztés és az elhangzottak alapján egyhangú (5 igen) szavazással az alábbi határozatot hozta: 8 / ( II.1 0.) H at á ro z at Az Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület évi működésének támogatásáról. Sajógalgóc Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület működéséhez, a évi költségvetése terhére, 100 E Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt. A támogatás folyósításának, felhasználásának és elszámolásának részletes szabályairól az Önkormányzat és az Egyesület megállapodást köt. Felelős: Határidő: 15 napon belül

9 elmondta, hogy a 2010-es önkormányzati választásokat követően, a 3 havi végkielégítése fedezetének, előtakarékossági formában történő megteremtése érdekében, az önkormányzat életbiztosítást kötött. A szerződő az önkormányzat volt, a biztosított a és a kedvezményezett mind lejáratra, mind eseményre szintén az önkormányzat volt. A biztosítási összeghez januárjában fért hozzá az önkormányzat. Elmondta, hogy a jelenlegi státuszára tekintettel nincs i végkielégítés, de így is indokoltnak tartja, egy előtakarékossági célú biztosítás megkötését. Az önkormányzati ciklus elteltével, 5 év múlva, az új testületnek így mintegy 2 M Ft-os keret fog rendelkezésére állni. Ha a végkielégítés kifizetésére nem lesz szükség illetve lehetőség, a biztosítási összeg felhasználásáról szabadon dönthet a képviselő-testület. A maga részéről megfontolásra ajánlja a testületnek a biztosítás megkötését. A 4 évvel ezelőtti döntés alapján, most az önkormányzat kedvező helyzetben van. Dr. Herczeg Tibor jegyző elmondta, hogy az új biztosításra kétféle ajánlatot lehet kérni : az egyik az hogy Ft/hó biztosítási díj mellett mennyi lenne a lejárati összeg, vagy a másik hogy Ft-os összegre mennyi a havi biztosítási díj. Ezek tudatában kell a legmegfelelőbbet kiválasztani. A döntéshozatali eljárásban 5 fő képviselő vett részt. A képviselő-testület az elhangzottak alapján egyhangú (7 igen) szavazattal, az alábbi határozatot hozta: 9/2015.(II.10.) Határozat Előtakarékoskodási célú életbiztosítási szerződés megkötésére vonatkozó felhatalmazásról Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a t, hogy a beszerzett legalább 3 ajánlat alapján a feltételeiben legkedvezőbb ajánlat (havi biztosítási díj, vagy/és biztosítási összeg) elfogadásával 5 éves időtartamú életbiztosítási szerződést kössön, melyben a szerződő fél és a kedvezményezett - mind lejáratra, mind eseményre az önkormányzat, a biztosított pedig a. Felelős: Határidő: 30 napon belül elmondta, hogy árajánlatot kért a Szlamet Bt-től, a munka- és tűzvédelmi feladatok ellátására. Ez Ft +áfa kiadást jelent az önkormányzatnak ¼ évre. Eddig az önkormányzat nem rendelkezett ilyen szerződéssel, de most megköti azt. A képviselő-testület az elhangzottakat tudomásul vette. elmondta, hogy jelenleg még Dr. Sári Károly fogorvos látja el a fogászati rendelést Kazincbarcikán a rendelőjében. Hamarosan Dr. Hegedűs Katalin miskolci fogorvosnő fogja ellátni a feladatot Sajókazán, ha adottak lesznek a lehetőségek. elmondta, hogy jelenleg Sajógalgócon 2 fő kulturális közfoglalkoztatása valósul meg. Ők a Nemzeti Művelődési Intézet alkalmazásában állnak, az

10 önkormányzat adja nekik a feladatokat. A képviselő-testület jónak tartja ezt a foglalkoztatást, aktívan kiveszik a részüket a különböző rendezvényeken, bármilyen feladatot rájuk lehet bízni. Mivel további indítvány, javaslat nem volt a a képviselő-testület ülését bezárta. k. m. f. Dr. Herczeg Tibor jegyző címzetes főjegyző

11 Borsod-Abaúj-Zemplén megye SAJÓGALGÓC község Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete február 10-én megtartott munkaterv szerinti nyílt ülésének: a./ jegyzőkönyve, b./ tárgysorozata: c./ határozata: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 d./ rendelete: 1 e./ meghívója T Á R G Y S O R O Z A T : Napirend sorszáma Napirend tárgya Javaslat az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározására. Javaslat az önkormányzat évi költségvetésére. Rendeletalkotás. 3. Javaslat a képviselő-testület évi munkatervére. Előterjesztő Előterjesztés módja 4. Javaslat a Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/ pályázattal kapcsolatos döntéshozatalra Indítványok javaslatok Javaslat az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásban szereplő adatainak módosítására Javaslat közművelődési együttműködési megállapodás megkötésére. szóban Sajógalgóc, január 29. Dr. Herczeg Tibor jegyző címzetes főjegyző

12 ELŐTERJESZTÉS SAJÓGALGÓC KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK FEBRUÁR 10-EI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 403-2/2015./V. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB I. NAPIREND Tárgy: Javaslat az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározása. Előterjesztő: Előterjesztést készítette: Melléklet: Dr. Herczeg Tibor jegyző Klómer Gézáné költségvetési ügyintéző A döntés formája: határozat Szavazás módja: címzetes főjegyző főelőadó egyszerű többség 1. sz. Határozati javaslat Tisztelt Képviselő-testület! Az államháztartásról szóló évi CXCV. tv. 29/A. -a értelmében, a helyi önkormányzat legkésőbb a költségvetési rendelet elfogadásáig határozatban állapítja meg a) a Stabilitási tv. 45. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek és b) a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét. Sajógalgóc község önkormányzata adósságot keletkeztető ügyletet a évi költségvetésében, illetve az azt követő 3 évben sem tervez. A saját bevételek középtávú alakulása, az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) Korm. Rendelet 2. (1) bekezdésében meghatározottak szerint kerül bemutatásra. Fentiek értelmében indítványozom a határozati javaslat jóváhagyását. Sajógalgóc, január 27. sk.

13 Határozati javaslat /2015. (...) Határozat Az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározásáról. 1. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló évi CXCV. tv. 29/A a.) pontjának értelmében, a középtávú tervezés keretei között a Stabilitási tv. 45. (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott 353/2011. (XII. 30.) Korm. Rendelet 2. (1) bekezdésében meghatározottak szerinti saját bevételeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a határozat 1. melléklete szerint állapítja meg. 2. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló évi CXCV. tv. 29/A b.) pontjának értelmében, a középtávú tervezés keretei között, a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő kötelezettségeit a tárgyévi költségvetésében és a költségvetési évet követő három évben nem tervez. Felelős: Határidő: értelemszerűen

14 A /2015. (II...) képviselő-testületi határozat 1. melléklete Sajógalgóc községi Önkormányzat saját bevételeinek alakulása a költségvetési évet követő 3 évben (353/2011. (XII. 30.) Korm. Rendelet 2. (1) bek.) 1. Helyi adók, települési adók Iparűzési adó Önkormányzati vagyon és vagyon értékű jog értékesítéséből, hasznosításából származó bevétel 3. Osztalék, koncessziós díj és hozambevétel 4. Tárgyi eszköz és imm. jav. részvény, részesedés vállalat ért. vagy privatizációból származó bevétel 5. Bírság-, pótlék- és díjbevétel Kezesség- és garanciavállalással kapcsolatos megtérülés ÖSSZESEN

15 ELŐTERJESZTÉS SAJÓGALGÓC KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK FEBRUÁR 10-EI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 403-3/2015/V. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB II. NAPIREND Tárgy: Javaslat az önkormányzat évi költségvetésére. Rendeletalkotás. Előterjesztő: A döntés formája: rendelet Előterjesztést készítette: Dr. Herczeg Tibor jegyző címzetes főjegyző Klómer Gézáné költségvetési ügyintéző főelőadó Melléklet: 1. sz. Rendelet-tervezet Szavazás módja: Minősített többség Tisztelt Képviselő-testület! Az önkormányzat évi költségvetési kiadásainak és bevételinek tervezése és bemutatása a Magyarország évi központi költségvetéséről szóló évi C. tv. (a továbbiakban: költségvetési törvény), az Államháztartásról szóló évi CXCV. törvény ai; a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló évi CXCIV. törvény; az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet ai (Ávr.); a kormányzati funkciók, államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 68/2013. (XII. 29.) NGM rendelet, valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet előírásai alapján történik. A költségvetési törvény rendelkezésein túlmenően, a koncepcióban megfogalmazott és jóváhagyott elvek; valamint a képviselő-testület által időközben meghozott döntések is érvényesítésre kerültek a rendelet-tervezet összeállítása során. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. tv. (Mötv.) szerint: 111. (2) A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. (3) A (2) bekezdés szerinti feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza (4) A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető (1) A helyi önkormányzat feladataihoz igazodóan választja meg a gazdálkodás formáit, és pénzügyi előírások keretei között önállóan alakítja ki az érdekeltségi szabályokat. A helyi önkormányzat a feladatai ellátásának feltételeit saját bevételeiből, más gazdálkodó szervektől átvett bevételekből, valamint központi költségvetési támogatásból teremti meg.

16 (2) A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik, kötelezettségeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a felelős (1) A feladatfinanszírozási rendszer keretében az Országgyűlés a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott módon a helyi önkormányzatok a) kötelezően ellátandó, törvényben előírt egyes feladatainak felhasználási kötöttséggel a feladatot meghatározó jogszabályban megjelölt közszolgáltatási szintnek megfelelő ellátását feladatalapú támogatással biztosítja, vagy azok ellátásához a feladat, a helyi szükségletek alapján jellemző mutatószámok, illetve a lakosságszám alapján támogatást biztosít, b) az a) pontba nem tartozó feladatainak ellátásához felhasználási kötöttséggel járó, vagy felhasználási kötöttség nélküli támogatást nyújthat. (2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás biztosítása a következő szempontok figyelembevételével történik: a) takarékos gazdálkodás, b) a helyi önkormányzat jogszabályon alapuló, elvárható saját bevétele, c) a helyi önkormányzat tényleges saját bevétele. (3) A figyelembe veendő bevételek körét és mértékét törvény határozza meg. (4) A feladatfinanszírozási rendszernek biztosítania kell a helyi önkormányzatok bevételi érdekeltségének fenntartását (1) A 117. (1) bekezdés a) pontja szerinti támogatást a helyi önkormányzat éves szinten kizárólag az ellátandó feladatainak kiadásaira fordíthatja. Az ettől eltérő felhasználás esetén a helyi önkormányzat köteles a támogatás összegét - az államháztartásról szóló törvényben meghatározott kamatokkal terhelve a központi költségvetésbe visszafizetni. Az önkormányzat évi költségvetését az alábbi indoklással terjesztem a képviselőtestület elé: BEVÉTELEK: Lakosságszám 2014: 374 fő 2015: 375 fő A költségvetési törvény által meghatározott feladat-finanszírozáshoz kapcsolódó bevételekből az alábbi jogcímeken és tartalommal részesül az önkormányzat: A költségvetési törvény 2. sz. mellékletében foglaltak szerint (az állami támogatások bemutatása a költségvetési törvény felsorolását követi) :

17 A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása I. A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK MŰKÖDÉSÉNEK ÁLTALÁNOS TÁMOGATÁSA Önkormányzatot megillető támogatás összege (E Ft) A települési önkormányzatok működésének támogatása b) Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása A települési önkormányzatok település-üzemeltetési feladataik ellátásához az alábbi jogcímek alapján részesülnek támogatásban. ba)a zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása FAJLAGOS ÖSSZEG: forint/hektár A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg. A belterületre vonatkozóan a Földmérési és Távérzékelési Intézet által a Magyar Közigazgatási Határadatbázisban (a továbbiakban: FÖMI határadatbázis) nyilvántartott december 31-ei állapotnak megfelelő adatokat kell figyelembe venni. bb) Közvilágítás fenntartásának támogatása A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás meghatározása a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, az alábbi a évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő A támogatás fajlagos összege: fő alatti település esetén Ft/km A településen kiépített kisfeszültségű hálózat hossza tekintetében a Központi Statisztikai Hivatal december 31-ei állapotnak megfelelően elkészített Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (a továbbiakban: OSAP) 1058 Jelentés a települések villamosenergiaellátásáról adatgyűjtés szerinti adatokat kell figyelembe venni. bc) Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása A támogatás a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő, törvényben meghatározott szakfeladatok településkategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadásai figyelembevételével. Az így meghatározott támogatás összege legalább forint. A támogatás fajlagos összege: fő alatti település 69 Ft/m 2 Azon önkormányzatok, melyek temetővel nem rendelkeznek, de megállapodás alapján köztemető fenntartásához hozzájárulnak vagy a feladatot ellátják, és a fenti szakfeladatokon nettó működési kiadásuk a Kincstár által ellenőrzött és igazolt módon meghaladja a forintot, a nettó kiadásuk 90%-ának megfelelő összegű támogatásra, de legalább forintra jogosultak.

18 bd) Közutak fenntartásának támogatása A támogatás a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő, törvényben meghatározott szakfeladatok alapján településkategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás fajlagos összege: fő alatti település Ft/km A településen lévő belterületi út hosszát az OSAP 1390 Helyi közutak és hidak adatai alapján kell figyelembe venni. c) Egyéb önkormányzati feladatok támogatása FAJLAGOS ÖSSZEG: forint/fő, de a) az fő lakosságszám és az alatti azon települések esetében, ahol az egy lakosra jutó adóerő-képesség nem éri el a forintot, településenként legalább forint, A központi költségvetés támogatást biztosít a települési önkormányzatok számára a Mötv ában meghatározott egyes az 1. a)-b) alpontokban nem nevesített feladatok (településfejlesztés, településrendezés; egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások; környezet-egészségügy, köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás; lakás- és helyiséggazdálkodás; a hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása; helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás; honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem; helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok; a kistermelők, őstermelők számára - jogszabályban meghatározott termékeik - értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is; sport, ifjúsági ügyek; nemzetiségi ügyek; közreműködés a település közbiztonságának biztosításában; hulladékgazdálkodás) ellátására. Az adóerő-képesség a II. negyedéves költségvetési jelentés alapján a helyi iparűzési adóalap 1,4%-át jelenti. Az adóerő-képesség figyelembe vételére vonatkozó szabályokat a Kiegészítő szabályok 1. c) alpontja tartalmazza. V. BESZÁMÍTÁS, KIEGÉSZÍTÉS A települési önkormányzatot a következő sorrend szerint az e melléklet I.1.c), I.1.d), I.1.e), I.1.ba), I.1.bb), I.1.bc), I.1.bd) és I.1.a) jogcímeken megillető támogatás összegéig (a továbbiakban: beszámítás, kiegészítés alapja) a számított bevételével összefüggő támogatáscsökkentés terheli, illetve kiegészítő támogatás illeti meg. A támogatáscsökkentés és kiegészítés a nettó finanszírozás során kerül érvényesítésre. A számított bevétel a évi iparűzési adóalap 0,55%-a, az alábbi differenciálás szerint: No. Kategóriák a települési önkormányzat egy lakosra jutó adóerő-képessége szerint (forint) Támogatás csökkentés mértéke a számított bevétel százalékában alsó határ felső határ Kiegészítés a beszámítás, kiegészítés alapjának százalékában

19 A évről áthúzódó bérkompenzáció támogatása Az előirányzat szolgál a helyi önkormányzati intézményrendszerben foglalkoztatottak december havi keresete után járó bérkompenzációjának támogatására. A támogatás a helyi önkormányzatokat a költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél foglalkoztatottak évi kompenzációjáról szóló 495/2013. (XII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint illeti meg. III. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK SZOCIÁLIS, GYERMEKJÓLÉTI ÉS GYERMEKÉTKEZTETÉSI FELADATAINAK TÁMOGATÁSA 1. Pénzbeli szociális ellátások kiegészítése A támogatás a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 35. (1) bekezdése alapján január-március hónapokban folyósított foglalkoztatást helyettesítő támogatásra kifizetett összegek 80%-ának, b) az önkormányzat által évben fizetendő, a Szoctv december 31-én hatályban lévő rendelkezései alapján, a Szoctv. 37. (1) bekezdés a)-d) pontjaiban szabályozott rendszeres szociális segély 90%-ának, c) a március 1-jét megelőzően megállapított, a február 28-án hatályos Szoctv. ca) 38. (2) és (5) bekezdése alapján járó lakásfenntartási támogatásra (figyelembe véve a Szoctv. 134/C. -ában foglaltakat is), kifizetett összegek 90%-ának, e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 20/C. -a szerinti óvodáztatási támogatás 100%-ának igénylésére szolgál. 2. A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása A támogatás a forint egy lakosra jutó adóerő-képesség alatti települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá. A támogatás - 60%-a az önkormányzatok által a III.1. a) és b) alpontokban szereplő ellátásokhoz február, június és szeptember hónapokban biztosított önrész, - 40%-a a települések lakosságszáma elismert százalékos arányában illeti meg a települési önkormányzatokat

20 A települési önkormányzatok egy lakosra jutó adóerő-képessége alapján elismert százalékos arányok: No. Kategóriák a települési önkormányzat egy Elismert százalék lakosra jutó adóerőképessége szerint (forint) alsó határ felső határ A támogatás a pénzbeli szociális ellátások önrészére, a szociális és gyermekjóléti feladatokra, a gyermekétkeztetés feladataira, a közfoglalkoztatási feladatok egyéb állami támogatással nem fedezett részére, a gyermekétkeztetés térítési díjának szociális alapon történő egyedi mérséklésére vagy elengedésére, az önkormányzati helyi hatáskörű pénzbeli és természetbeni ellátások nyújtására, valamint az állampolgárok lakáshoz jutásának települési önkormányzatok általi, szociális alapon történő támogatására használható. 3. Egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása e) Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás FAJLAGOS ÖSSZEG: forint/szolgálat A támogatásra az a települési önkormányzat jogosult, amely a falugondnoki vagy a tanyagondnoki szolgáltatást a Szoctv a és a külön jogszabályban foglalt szakmai szabályoknak megfelelően tartja fenn. A támogatás a települési önkormányzatot az ellátást biztosító szolgálat száma alapján illeti meg. IV. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK KULTURÁLIS FELADATAINAK TÁMOGATÁSA 1. Könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatása d) Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak támogatása FAJLAGOS ÖSSZEG: forint/fő de településenként legalább forint A támogatás a települési önkormányzatokat lakosságszám alapján illeti meg a Mötv.-ben, valamint a Kult. tv.-ben meghatározott nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak ellátásához. A támogatás a könyvtári szolgáltatást megrendelő településeket is megilleti, felhasználásáról a költségvetési törvény rendelkezik, amely szerint: A támogatás a települési önkormányzatokat lakosságszám alapján illeti meg a Mötv.-ben, valamint a Kult. tv.-ben meghatározott nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak ellátásához. A Kult. tv. 64. (2) bekezdés a) pontja alapján a nyilvános könyvtárat fenntartó önkormányzatnak a támogatás legalább 10%-át könyvtári dokumentumok vásárlására kell felhasználnia. Az 1200 fő és az alatti lakosságszámú önkormányzatnak a támogatás legalább 15%-át könyvtári szolgáltatásokhoz szükséges infrastruktúra megújítására és a Kult. tv. 76. (2) bekezdés e) pontjában foglalt közművelődési tevékenységekhez kapcsolódó kiadásokra kell felhasználnia. A támogatás jogszerű felhasználásának feltétele, hogy a települési önkormányzat biztosítsa

21 a) a nyilvános könyvtár, könyvtári szolgáltató hely és a közművelődési intézmény, közösségi színtér nyitva tartását a hét valamely szabadnapján vagy munkaszüneti napján is, b) a közművelődési intézmény nyitva tartását hetente legalább egy alkalommal 21 óráig, c) a közösségi színtér nyitva tartását havonta legalább egy alkalommal 21 óráig. A forrás felhasználásáról február 29-éig adatszolgáltatást köteles az önkormányzat teljesíteni. II. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK A működési bevételek között az étkezési térítési díjak, a bérleti díj, a továbbszámlázott közműdíjak, és az azokhoz kapcsolódó áfa bevételek szerepelnek. III. KÖZHATALMI BEVÉTELEK TERMÉK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK ADÓI A helyi adókból származó bevételek. Értékesítési és forgalmi adók: iparűzési adó évtől a beszedett gépjárműadó összegének csak a 40%-a illeti meg az önkormányzatot. IV. EGYÉB KÖZHATALMI BEVÉTELEK A bírság, és pótlék bevételek, amelyek elsősorban a helyi adók és az adók módjára behajtandó köztartozásokhoz kapcsolódnak. IV. MŰKÖDÉSI CÉLÚ ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK A bevételi előirányzatok között a téli közfoglalkoztatás támogatása, a folyószámla-hitelkeret összege, valamint a i végkielégítésre évben kötött biztosítás lejárati összege szerepel bevételként a bevételi jogcímnél. V. SZÁMLAMARADVÁNY A évi költségvetés végrehajtása során nem lehet számítani jelentősebb szabad felhasználású pénzmaradvánnyal. A költségvetési év végén az önkormányzat költségvetési számláján, szereplő összességében E Ft összeg évre, áthúzódó kötelezettséggel terhelt, az alábbiak szerint: ÁTHÚZÓDÓ KÖTELEZETTSÉGEK 1. A téli közfoglalkoztatásra folyósított előleg fel nem használt része, 2015-ben kötelezettséggel terhelt. 2. A decemberi havi rendszeres pénzbeli ellátások folyósítására január 5-én került sor. Az önkormányzat évi költségvetési bevételeinek eredeti előirányzatai nem tartalmaznak európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit. A pályázati támogatásból megvalósuló beruházások teljesülése esetén, év közben az előirányzat módosítása válik szükségessé.

22 KIADÁSOK I. TÖRVÉNY SZERINTI ILLETMÉNYEK, MUNKABÉREK A tervezés a jogszabályi előírások és a hatályos önkormányzati szabályozás szerint történt évben a kötelezően jogszabályból eredő kifizetésekkel kötelező béremelés, minimálbér összegének változása, jogviszonyok esetleges megszűnésének következményei történt a tervezés. II. A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ ÉS EGYÉB MUNKÁLTATÓT TERHELŐ JÁRULÉKOK összege a személyi juttatás előirányzathoz igazodik. III. DOLOGI ÉS EGYÉB FOLYÓ KIADÁSOK A dologi kiadásoknál a évi költségvetési szinten történt a tervezés. A közműköltségek esetében a évi tényleges adatok kerültek érvényesítésre. A dologi kiadások mértékének növekedésére, a központi költségvetés forrást nem biztosít. A kiszámítható üzemeltetés, fenntartás biztosítása bizonytalan. III. MŰKÖDÉSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK A Közös Önkormányzati Hivatal működéséhez biztosítandó önkormányzati hozzájárulás, melyet a székhely önkormányzat ad át a Hivatalnak. A év végi likviditási problémák megoldására Szuhakálló önkormányzat részéről biztosított átmeneti E Ft finanszírozás visszafizetése szerepel az előirányzatok között. Egyéb pénzeszköz átadás civil szervezetek működésének támogatásához társul, a 2.napirendi pont előterjesztésében foglaltak szerint. IV. TÁMOGATÁSOK ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK A kiadások nagyságrendjét elsősorban az aktív korúak ellátásának önkormányzati hatáskörből történő kikerülése, illetve a települési támogatás juttatási forma befolyásolja. V. FELHALMOZÁSI CÉLÚ KIADÁSOK A évi költségvetés nem tartalmaz felhalmozási feladathoz kapcsolódó előirányzatot. FORRÁSHIÁNY A évi költségvetés működési célú forráshiánnyal nem tervezhető. A évi létszám-előirányzat: 2 fő Falugondnoki szolgálat engedélyezett létszáma 1 fő, betöltött létszáma: 1 fő. Közművelődési intézmény működése szakfeladat engedélyezett létszáma 1 fő betöltött létszáma 1 fő. Közfoglalkoztatás létszám előirányzata: 14 fő A költségvetés kiadásai kormányzati funkciónként:

23 1. Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége Az önkormányzati képviselők, a, a képviselő-testület működésével, a testület ülése előkészítésével és lefolytatásával, valamint a képviselő-testület folyamatos működésével, át nem ruházható hatáskörben végzett ügyeinek intézésével kapcsolatos kiadásokat tartalmazza a kormányzati funkció. A i végkielégítés a évi Önkormányzati választásokat követően törvény erejénél fogva keletkezett kötelezettség nettó összege, melynek teljesítésére évben, forrás hiányában nem volt lehetőség. 2. Város és községgazdálkodási egyéb szolgáltatások A dologi kiadások tartalmazzák a település üzemeltetés során felmerülő költségek (karbantartáskisjavítás anyag-, eszköz és szolgáltatás költségek); valamint azon település üzemeltetés-fenntartási feladatok kiadási előirányzatait, amelyek közműszolgáltatáshoz kapcsolódnak. 3. Falugondnoki szolgálat A kormányzati funkció a falugondnok személyi juttatásait és a szolgálat működéséhez, a gépjármű fenntartásához szükséges előirányzatokat tartalmazza. 4. Köztemető fenntartása Az egyházi tulajdonban lévő köztemető megállapodás alapján történő -üzemeltetési feladatainak részleges kiadási előirányzatát tartalmazza a kormányzati funkció, az állami támogatás figyelembe vételével. 5. Szociális étkeztetés A kötelező szociális ellátási forma biztosításának dologi kiadásai szerepelnek a kormányzati funkción. 6. Munkanélküli aktív korúak ellátása A kormányzati funkció az önkormányzati ellátásokban részesülők várható létszáma alapján került meghatározásra, az önkormányzatit terhelő saját forrás tekintetében, figyelembe véve az ellátórendszer március 1-jével bekövetkező változását. Az aktív korúak ellátása március 1-jétől a járási hivatal hatáskörébe kerül. 7. Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő kiadások A kormányzati funkció az önkormányzati ellátásokban részesülők létszáma alapján került meghatározásra, az önkormányzatit terhelő saját forrás tekintetében, figyelembe véve az ellátórendszer március 1-jével bekövetkező változását. A lakásfenntartási támogatás, mint önálló ellátási forma március 1-jével megszűnik. A december 31-én jogosultak részére az ellátás a jogosultsági időtartam alatt (max. 12 hónap) folyósításra kerül január 1-jét követően új ellátás csak február 28-ig terjedő időtartamra állapítható meg. Március 1-jétől az ellátási forma helyi szabályozást követően a települési támogatás rendszerébe épül be. 8. Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások A kormányzati funkció a évi felhasználáson alapulva került tervezésre, figyelemmel a képviselő-testület döntéseire és az átalakuló szociális ellátórendszerre.

24 9. Közvilágítás A közvilágítás költségei szerepelnek a kormányzati funkción, figyelembe véve a évi tényleges felhasználást. 10. Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése fenntartása Önkormányzati tulajdonú közutak tervezett fenntartási költségeire került előirányzat tervezésre. 11. Szennyvízgyűjtés, szállítás A kormányzati funkció a szennyvízcsatorna-hálózat fenntartásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének előirányzatait tartalmazza. 12. Közművelődési intézmények működése A Tájház, a Könyvtár, a képviselő-testület döntése alapján szervezett rendezvényekkel, programokkal kapcsolatos kiadásokat tartalmazza a kormányzati funkció, 1 fő személyi juttatás és járulékai előirányzattal. 13. Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás A kormányzati funkció jellegű- és járulékkiadásait tartalmazza a 2014-ben kezdődött közfoglalkoztatási forma, személyi 14. Támogatási célú finanszírozási forma A kormányzati funkció a Közös Önkormányzati Hivatal évi kiadásainak teljesítéséhez szükséges működési célú pénzeszköz-átadást tartalmazza, valamint a év végén (december 30- án) Szuhakálló önkormányzata részéről, az átmeneti likviditási gondok megoldását segítő átadott pénzeszköz visszautalását (2015. január 5-én a teljesítés megtörtént) tartalmazza előirányzatként. A rendelet-tervezet további mellékletei az Áht ai illetve az Ávr 24. és 28. -ai. által előírt, kimutatásokat tartalmazzák. A költségvetési létszámkeret összességében illetve kormányzati funkciónként is meghatározásra került, a közfoglalkoztatásban rézvevőkre is tekintettel. A 3. sz. melléklet a működési kiadásokat és a hozzájuk rendelt bevételi forrásokat tartalmazza, míg a 4. sz. melléklet a megfogalmazott felhalmozási célokat bevételi forrásaival. Az 5. sz. melléklet az Önkormányzat hitelállományát mutatja be. A 6.sz. melléklet tartalmazza az Áht.23. (2) g.) pontja szerint - a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig. A 7. sz. melléklet a közvetett támogatásokat tartalmazza. A 8. sz. melléklet a többéves kihatással járó döntésekről szóló kimutatást tartalmazza. Az önkormányzat képviselő-testülete a évi költségvetésében, több éves kötelezettséggel járó döntést nem hoz. A rendelet 9. sz. melléklete a felhasználási ütemterv, mely az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak havi teljesülését prognosztizálja, gördülő módon. A 10. sz. melléklet pedig a pénzeszközök tervezett változását mutatja be január 1. és december 31. között.

25 Előzetes hatásvizsgálat az önkormányzat évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet-tervezethez Rendelet-tervezet valamennyi jelentős hatása, különösen: A rendelet elkészítésével az Áht 23. (1) bekezdésében előírt feladatát teljesíti a jegyző, beterjesztésével a. A költségvetési rendelet elfogadása megteremti a évi gazdálkodás kereteit. Társadalmi hatás: a működési (településüzemeltetési) kiadások csökkentését a lakosság is érzékelheti Gazdasági, költségvetési hatás: a bevételek beszedésének bizonytalansága a kiadások teljesítésének bizonytalanságát eredményezik Környezeti következményei: Egészségi következményei: Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: nincsenek nincsenek nincsenek A rendelet megalkotása az Áht. 23. (1) bekezdése szerint szükséges A rendelet megalkotásának elmaradása esetén várható következmények: ha március 15-ig nem kerül elfogadásra a rendelet, az átmeneti gazdálkodásról kell rendeletet alkotni. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek: Személyi: Szervezeti: Tárgyi: Pénzügyi: rendelkezésre áll rendelkezésre áll rendelkezésre áll rendelkezésre áll Fentiekre tekintettel, az előterjesztés alapján javaslom, az önkormányzat évi költségvetési rendelet-tervezetének jóváhagyását, az önkormányzat évi költségvetésének elfogadását. Sajógalgóc, január 29. sk.

26 Sajógalgóc községi Önkormányzat Képviselő-testületének /2015.(II..) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015.évi költségvetéséről Sajógalgóc községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 2. bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk 1. bekezdés f. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: I. fejezet A rendelet hatálya 1. A rendelet hatálya az önkormányzat képviselő-testületére, ére, a közös önkormányzati hivatalra terjed ki. II. fejezet Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai 2. (1) Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat évi költségvetését E Ft bevétellel, ebből E Ft kiadással állapítja meg. (2) A 2.. szerinti bevételi főösszeg bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlását a Rendelet 1. melléklete tartalmazza, előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban. A melléklet tartalmazza az önkormányzat - Áht. 23. (2) bek. g. pontja szerinti Stabilitási tv. 45. (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti - saját bevételeit. A melléklet tartalmazza a normatív hozzájárulásokat, támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat. A melléklet tartalmazza a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek költségvetési maradványának igénybevételét, működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban. (3) Az önkormányzat évi költségvetésének bevételei nem tartalmaznak európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit. (4) A 2. -ban megállapított kiadási előirányzatból - törvény szerinti illetmények, munkabérek E Ft - munkaadót terhelő járulékok E Ft - működési, fenntartási kiadások E Ft - támogatások, pénzbeli juttatások E Ft - működési célú pénzeszköz átadás E Ft (5) A Rendelet 2. melléklete tartalmazza a költségvetés kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban. A melléklet tartalmazza a felújítási előirányzatokat célonként és a felhalmozási kiadásokat feladatonként. (6) Az önkormányzat működési célú költségvetési egyenlegét - tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a Rendelet 3. melléklete tartalmazza. (7) Az önkormányzat felhalmozási célú költségvetési egyenlegét - tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a Rendelet 4. melléklete tartalmazza.

27 (8) A Rendelet 5. melléklete az önkormányzatra összevontan tartalmazza az önkormányzat tervezett hitelállományát. (9) A 6. melléklet tartalmazza az Áht.23. (2) g.) pontja szerint - a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig. (10) A Rendelet 7. melléklete tartalmazz az Áht. 24. (4) bekezdés c) pontja szerinti közvetett támogatásokról szóló kimutatást. (11) A Rendelet 8. melléklete tartalmazza az Áht 24. (4) bekezdés b.) pontja szerinti többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve. (12) A Rendelet 9. melléklete tartalmazza az éves bevételi és kiadási előirányzat teljesülésről szóló előirányzat-felhasználási ütemtervet. (13) A Rendelet 10. melléklete tartalmazza a pénzeszközök tervezett változásáról szóló kimutatást. (14) A képviselő-testület a költségvetési év során nem határoz meg olyan fejlesztési célt, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé. (15) A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet 2 főben állapítja meg. (16) A évi közfoglalkoztatás során, a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata: 14 fő (17) A képviselő-testület a költségvetés általános tartalékát 0 Ft összegben állapítja meg. (18) A képviselő-testület a költségvetés céltartalékát 0 Ft. összegben állapítja meg. III. fejezet A költségvetés végrehajtásának szabályai 3. (1) Az önkormányzat gazdálkodási feladatait a képviselő-testület, és a jegyző és a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével látja el. (2) A képviselő-testület felhatalmazza a t, illetve a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatalt a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére. 4. (1) A 2. (3) bekezdésében megállapított kiadási előirányzatok főösszegét túllépni csak a képviselő-testület módosító döntése alapján lehet. A címeken belül 300 E Ft erejéig a jogosult átcsoportosítást eszközölni, melyet a képviselő-testület következő ülésén be kell jelentenie. Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére. (2) A 2. (3) bekezdésében meghatározott kiadási előirányzatok címek közötti átcsoportosítását csak a képviselő-testület végezheti. IV. fejezet Záró rendelkezések 5. (1) A rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba, de rendelkezéseit január 1- jétőlkell alkalmazni. (2) Hatályát veszti a évi zárszámadásról szóló 6/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelet. Dr.Herczeg Tibor jegyző címzetes főjegyző

28 1. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez Az önkormányzati költségvetés bevételi főösszegének, bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlása M e g n e v e z é s évi E Ft I. A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK MŰKÖDÉSÉNEK ÁLTALÁNOS TÁMOGATÁSA ebből: 1. A települési önkormányzatok működésének támogatása a) Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása, - ebből: 1) A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása ) Közvilágítás fenntartásának támogatása 704 3) Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása 118 4) Közutak fenntartásának támogatása b) Egyéb önkormányzati feladatok támogatása c) Kiegészítés A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása a) Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása b) Egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése, ebből: ) Szociális ellátások 90%-a (rend.szoc. segély, lakásfenntartási támogatás) 673 2) Foglalkoztatást helyettesítő támogatás 80%-a 440 c) Falugondnoki szolgáltatás A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása a) Települési önkormányzatok támogatása a nyilvános könyvtári ellátási és a közművelődési feladatokhoz II. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK ) Szociális étkezés térítési díja 448 2) Bérleti díjak/szennyvíz hálózat, terembérlet/ ) Kiszámlázott szolgáltatások áfa-ja 576 4) Kamatbevétel 50

29 5 III. KÖZHATALMI BEVÉTELEK TERMÉK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK ADÓI 1) Gépjárműadó 40 %-a 800 2) Értékesítési és forgalmi adók IV. EGYÉB KÖZHATALMI BEVÉTELEK 100 1) Pótlék bevétel 50 2) Talajterhelési díj 50 V. MŰKÖDÉSI CÉLÚ ÁTVETT PÉNZEZSKÖZÖK ) Startmunka-program támogatása (2014.év téli közfoglalkoztatás) 993 2) Biztosítás megtérülése ) Egyéb bevétel (ingatlan értékesítés, hasznosítás) VI. SZÁMLAMARADVÁNY ) Startmunka-program támogatás évi előleg, évi járulékok ) Szociális juttatások fedezete 753 B E V É T E L Ö S S Z E S E N

30 Az önkormányzati költségvetés kiadási főösszegének előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti megoszlása 2. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez Szakfeladat megnevezése Törvény szerinti illetmények, munkabérek Munkaadókat terh. jár. Dologi kiadás Pénzezköz átadás Támogatás és egyéb juttatás Felhalmozási kiadás Összes kiadás Létszám Önkormányzati jogalkotás Város és közs.gazd Falugondnoki szolgálat Köztemető fenntartás Szociális étkeztetés Munkanélküli aktív korúak ellátása Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások Közvilágítás Közutak,hidak fenntart Szennyvígyűjtés,száll Közművelődési intézmény Közmunkapr.Start Támogatási célú finanszírozási műveletek Kiadás összesen:

31 2. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége Kiadás E Ft I. Törvény szerinti illetmények, munkabérek Alapilletmények () Költségtérítés () Biztosítási díj () Polgármesteri végkielégítés (2014. évi áthúzódó) 684 II. Szociális hozzájárulási adó 463 Kormányzati funkció összesen: Létszám: 1 fő Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások Kiadásnem E Ft III. Dologi kiadások Irodaszer, nyomtatvány Munkavélmi oktatás Hajtó és kenőanyag/fűnyíró/ Készlet beszerzés/fűnyiró alk,festék egyéb/ Vízdíj/közkifolyók/ Pénzügyi szolg Egyéb üz.fenntart/orvosi ügy,alk.v,riasztófel.weblap k./ Nem adatátv.telefon ktsg Gázenergia Villamosenergia Karbantartás ÁFA Díjak, egyéb bizt dij 100

32 IV. Pénzeszköz átadása BURSA ösztöndíj tám Belső ellenőrzés díja Sajó-Bódva Völgye Önk. Hulladékgazdálkodási Társulás tagdíja Pénzügyi hozzájárulás Sajó-Bódva V.működéshez Katolikus egyház LEADER Egyesület 50 Kormányzati funkció összesen: Falugondnoki szolgálat Kiadásnem E Ft I.Törvény szerinti illetmények, munkabérek Közalkalmazottak alapilletménye Munkahelyi meleg étkezés/természetbeni/ 150 II. Munkaadókat terhelő járulékok (szociális hozzájárulási adó) 715 III. Dologi kiadások Irodaszer Hajtó és kenőanyag Készletbeszerzés/tisztítószrek,gk.olaj/ Nem adatátvitel /telefon díj/ Bérleti díj/gk garázs/ Karbantartás,kis jav./köt.szervízgk/ Egyéb üz.fenntart/alk.vizsg, / Munkaruha Továbképzés ÁFA Munkáltató által fiz.31 adó/étk után/ Díjak,befiz/gk.köt,casco/ 200 IV. Átadott pénzeszközök Falugondnoki egyesület 40 Kormányzati funkció összesen: Létszám: 1 fő

33 Köztemető fenntartás Kiadásnem E Ft I. Dologi kiadások Készlet beszerzés/tisztítószerek,festékek,/ Villamos energia Karbantartás,kis jav/festés,vakolás,betonozás/ Egyéb üzemeltetési fenntart/szemét száll.tűzoltókész ell/ ÁFA 70 Kormányzati funkció összesen: 330 Szociális étkeztetés Kiadásnem E Ft I. Dologi kiadások Vásárolt élelmezés /szoc. étk./ ÁFA 54 Kormányzati funkció összesen: 254 Munkanélküli aktív korúak ellátása Kiadásnem E Ft I. Támogatások és egyéb juttatások Foglalkoztatást helyettesítő támogatás (január, február) Rendszeres szoc. segély (január, február) 82 Kormányzati funkció összesen 748 Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások Kiadásnem E Ft I. Támogatások és egyéb juttatások Lakásfenntartási támogatás (január, február és kifutó támogatások) 525 Kormányzati funkció összesen 525

34 Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások Kiadásnem E Ft I. Támogatások és egyéb juttatások Köztemetés Önkormányzati segély Települési támogatás 872 Kormányzati funkció összesen Közvilágítás Kiadásnem E Ft I. Dologi kiadások Villamos energia /közvilágítás ÁFA Karbantartás üzemeltatés 200 Kormányzati funkció összesen: Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése fenntartása Kiadásnem E Ft I. Dologi kiadások Karbantartás/kis.jav/ ÁFA 182 Kormányzati funkció összesen: 858 Szennyvízgyűjtés, szállítás Kiadásnem E Ft I. Dologi kiadások Egyéb üzemeltetési fenntartatársi kiadások ÁFA 162 Kormányzati funkció összesen: 762

35 Közművelődési intézmény Kiadásnem E Ft I.Törvény szerinti illetmények, munkabérek Alapilletmény Étkezési hozzájárulás 60 II. Munkaadókat terhelő járulék Szociális hozz.já.r.adó 356 III.Dologi kiadás Egyéb készlet beszerz(festék, tisztítószer) Villamosenergia Vízdíj 3 4. ÁFA 18 Kormányzati funkció összesen: Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás (Startmunka-program) Kiadásne E Ft I.Törvény szerinti illetmények, munkabérek Közfoglalkoztatott bér+járulékok II. Munkaadókat terhelő járulékok Szociális hozz.já.r.adó 552 Kormányzati funkció összesen: Létszám: 14 fő Támogatási célú finanszírozási műveletek Kiadásnem E Ft I. Átadott pénzeszközök Működési kiadásokra adott kölcsön visszafizetés Működési kiadok támogatása (Közös Önkormányzati Hivatal) - önkormányzati támogatás 920 Kormányzati funkció összesen: 5.920

36 3. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez Sajógalgóc községi Önkormányzat évi költségvetése működési célú bevételeinek és kiadásainak mérlege. (Tájékoztató jelleggel ) Bevételek (E Ft) Kiadások (E Ft) Önkormányzatok működésének általános támogatása Törvény szerinti illetmények, munkabérek Intézményi működési bevételek Munkaadót terhelő járulékok Önkormányzatoknak átengedett közhatalmi bevételek 800 Működési, fenntartási kiadások Helyi adók és adójellegű bevételek Működési célú pénzeszköz átadás Egyéb közhatalmi bevételek 100 Támogatások, pénzbeli juttatások Egyéb működési célú támogatások bevételei Számlamaradvány Összesen: Összesen:

37 4. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez Sajógalgóc községi Önkormányzat évi költségvetése felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak költségvetési egyenlege (Tájékoztató jelleggel) Bevételek (E Ft) Kiadások (E Ft) N E M L E G E S Összesen: Összesen:

38 5. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez Kimutatás az Önkormányzat hitel-állományáról 2015.év Hitelintézet megnevezése Hitel megnevezése Hitelállomány összege tárgyév jan. 01-én E Ft Hitelfelvétel tárgyévi összege E Ft Visszafizetett hitel (tőke) tárgyévi összege E Ft Hitelállomány összeg tárgyév dec. 31-én E Ft 1. NEMLEGES. 2. Összesen: -

39 6. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez KIMUTATÁS az önkormányzat Stabilitási tv. 3. (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeiről E Ft-ban Megnevezés Tárgyév 2016 év 2017 év 2018 év Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Teljesíté s Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Eredeti előirányzat Módosított előirányzat - NEMLEGES - - Összesen -

40 7. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez KIMUTATÁS A közvetett támogatásokról 2015.év E Ft-ban 1.) Az ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege 2. A lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege 0 0 Összesen: 0 Összesen: 0 3. A helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként 1 dg gépjármű adómentesség: A helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege Összesen: 11 Összesen: 0 5. Egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege: 5 Összesen: Mindösszesen: 11

41 8. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez KIMUTATÁS Az Önkormányzat többéves kihatással járó döntéseiről E Ft-ban Megnevezés Tárgyév 2016 év 2017 év 2018 év Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Teljesítés Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Eredeti előirányzat Módosított előirányzat - N E M L E G ES - -

42 9. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez Sajógalgóc községi Önkormányzat évi előirányzat felhasználási ütemterve összevont adatokkal Sorsz. M e g n e v e z é s Jan Febr. Márc. Ápr Május Jún Júl. Aug. Szept Okt. Nov. Dec. Össz Bevételi előirányzatok 2. Önkormányzatok működésének Egyéb támogatása működési élú támogatások bevételei Önkormányzati átengedett közhatalmi bevételek Helyi adó és adójellegű bevételek Egyéb közhatalmi bevételek Intézmény működési bevételek Számlamaradvány Bevételi előir. összesen: Kiadások 12. Törvény szerinti illetmények,munkabérek Munkaadót terhelő járulékok Működési fenntartási kiadások Támogatások pénzbeni juttatások Működési célú pénz eszköz átadás Hitel visszafizetése 21. Kiadási előirányzat összesen:

43 10. melléklet az 1/2015.(II.24.) önk. rendelethez KIMUTATÁS A pénzeszközök tervezett változásáról 2015 év E Ft-ban Megnevezés Összeg Nyitó pénzkészlet tárgyév január 1-jén Összes bevétel tervezett összege Összes kiadás tervezett összege Tervezett záró pénzkészlet tárgyév dec.31-én 0

44 ELŐTERJESZTÉS SAJÓGALGÓC KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK FEBRUÁR 10-EI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 403-4/2015./V. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB III. NAPIREND Tárgy: Javaslat a képviselő-testület évi munkatervére. Előterjesztő: A döntés formája: határozat Dr. Herczeg Tibor Előterjesztést jegyző Szavazás módja: készítette: címzetes főjegyző egyszerű többség Melléklet: 1. sz. Határozati javaslat 2. sz. Munkaterv-javaslat Tisztelt Képviselő-testület! 1. A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet rendelkezik az éves munkatervről, az alábbiak szerint: 6. (1) A képviselő-testület éves munkaterv alapján működik. A munkaterv előkészítése és előterjesztése a feladata. (2) A munkaterv tervezetének elkészítéséhez javaslatot lehet kérni: a) valamennyi képviselő-testületi tagtól, b) a képviselő-testület bizottságaitól, c) a jegyzőtől, d) a által meghatározott szervektől, e) a fontosabb közszolgáltatást végző vállalatoktól és az önkormányzat által alapított illetve fenntartott intézmények vezetőitől. (3) A munkatervnek tartalmaznia kell: a) az ülések tervezett időpontját, helyét, b) a napirendek címét, előadóját, c) az előterjesztések előkészítésének határidejét, d) a bizottságoknak a megjelölését, ha az előterjesztést előzetesen bizottságoknak kell megvitatnia, e) a közmeghallgatás időpontját, f) a községi lakossági fórumok tervezett rendjét. A képviselő-testület évi munkaterv-tervezete fenti szempontok betartásával, a kötelező, határidőhöz kötött testületi feladatok szem előtt tartásával készült, mely alapján indítványozom a határozati javaslat szerinti elfogadását. Sajógalgóc, január 28. s.k.

45 Határozati javaslat: / ( II...) Ha t á r o z at A képviselő-testület évi munkatervéről. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, a képviselő-testület évi munkatervét, a jegyzőkönyv melléklete szerint jóváhagyja. Felelős: Határidő: értelemszerűen

46 Sajógalgóc községi Önkormányzat Képviselő-testületének évi munkaterve I. Az ülés tervezett időpontja: Helye február 9. (hétfő) 16:00 óra Együttes ülés Szuhakálló Napirend sorszáma Napirend tárgya 1. Javaslat a Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésére. 2. Javaslat a Közös Önkormányzati Hivatalban a gazdálkodás részletes rendjét meghatározó belső szabályzatok, a Hivatásetikai Szabályzat, valamint a Közszolgálati Szabályzat módosítására Előterjesztő Dávid István Dávid István Előterjesztés módja II. Az ülés tervezett időpontja: február 11. (szerda) 8:00 óra Napirend sorszáma Napirend tárgya Javaslat az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározására. Javaslat az önkormányzat évi költségvetésére. Rendeletalkotás. 3. Javaslat a képviselő-testület évi munkatervére Javaslat a Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/ pályázattal kapcsolatos döntéshozatalra Indítványok javaslatok 5.1. Javaslat az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásban szereplő adatainak módosítására. Előterjesztő Előterjesztés módja szóban III. Az ülés tervezett időpontja: február 25. (szerda) 8:00 óra Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő Javaslat az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet módosítására. Javaslat a szociális ellátásokról szóló helyi szabályozás felülvizsgálatára. Rendeletalkotás Javaslat az önkormányzat által a szociális étkezés térítési díjának felülvizsgálatára. Előterjesztés módja

47 IV. Az ülés tervezett időpontja: Helye április 21. (kedd) 16:00 óra Együttes ülés Vadna Napirend sorszáma 1. Napirend tárgya Tájékoztatás a Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének végrehajtásáról. 2. Beszámoló a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatal évi tevékenységéről Előterjesztő Dávid István Dávid István Előterjesztés módja V. Az ülés tervezett időpontja: április 22. (szerda) 8:00 óra Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő Az önkormányzat évi költségvetési beszámolója, zárszámadási rendelet. Javaslat az önkormányzat évek közötti Gazdasági Programjára évi ellenőrzési jelentés Előterjesztés módja 4. Javaslat az önkormányzat évi közbeszerzési tervére VI. Az ülés tervezett időpontja: május 27. (szerda) 8:00 óra Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő 1. A sajókazai Nappali Szociális Központ és Gyermekjóléti Szolgálat beszámolója Sajógalgóc községben végzett évi tevékenységéről. Előterjesztés módja 2. A évi gyermekvédelmi és gyámhatósági tevékenység átfogó értékelése VII. Az ülés tervezett időpontja: augusztus 26. (szerda) 8:00 óra Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő Előterjesztés módja 1. Javaslat az önkormányzat évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosítására

48 2. Tájékoztatás az önkormányzat évi gazdálkodásának első félévi helyzetéről. VIII. Az ülés tervezett időpontja: Helye augusztus. 26. (szerda) 16:00 óra Együttes ülés Sajóivánka Napirend sorszáma Napirend tárgya 1. Tájékoztatás a Közös Önkormányzati Hivatal évi gazdálkodásának első félévi helyzetéről. Előterjesztő Dávid István Előterjesztés módja IX. Az ülés tervezett időpontja: szeptember 22. (szerda) 8:00 óra Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő Előterjesztés módja 1. Javaslat a évi ellenőrzési tervre. 2. Javaslat a helyi adók rendszerének felülvizsgálatára. 3. Javaslat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázati rendszer évi fordulójához való csatlakozásra. X. Az ülés tervezett időpontja: Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő 1. Beszámoló az önkormányzat évi tevékenységéről. Tájékoztatás a évi feladatokról, fejlesztési elképzelésekről október 17:00 óra Közmeghallgatás Előterjesztés módja szóban XI. Az ülés tervezett időpontja: december 2. (szerda) 15:00 óra Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő 1. Javaslat az önkormányzat évi költségvetési koncepciójára. Előterjesztés módja

49 XII. Az ülés tervezett időpontja: Helye december 2. (szerda) 16:00 óra Együttes ülés Sajógalgóc Napirend sorszáma Napirend tárgya Előterjesztő Előterjesztés módja 1. Tájékoztatás a Közös Önkormányzati Hivatal évi gazdálkodásának I-III. negyedévi helyzetéről. Dávid István 2. Javaslat a Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetési koncepciójára Dávid István

50 ELŐTERJESZTÉS SAJÓGALGÓC KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK FEBRUÁR 10-EI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 403-5/2015./V. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB IV. NAPIREND Tárgy: Javaslat a Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/ pályázattal kapcsolatos döntéshozatalra. Előterjesztő: Előterjesztést készítette: Sajó-Bódva Társulás munkaszervezete A döntés formája: határozat Melléklet: 1. sz. Határozati javaslat Szavazás módja: egyszerű többség Tisztelt Képviselő-testület! A Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkjának fejlesztése, informatikai korszerűsítése című pályázati konstrukció KEOP-1.1.1/C/13 azonosító számon 2013 júniusában jelent meg. A pályázat célja a évi CLXXXV. Tv. a hulladékról által indukált változásoknak történő megfelelés, nevezetesen a hulladékkezelési közszolgáltatók eszközparkjának fejlesztése, bővítése, az elhasznált eszközök cseréje és modern informatikai rendszerek kiépítése. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás a Társulási Tanács döntése értelmében 2013 júliusában benyújtotta pályázatát, melyet KEOP-1.1.1/C/ azonosító számon regisztráltak. A pályázatot kiemelt projektként 1725/2014. (XII. 5.) Korm. Határozatban nevesítve támogatásra érdemesnek minősítettek. A hivatalos támogatói döntést a Társulás december 30-án kapta meg elektronikus tájékoztatás formájában (EMIR rendszeren keresztül). A pályázat keretén belül jóváhagyott műszaki fejlesztéseket a következőkben foglaljuk össze. Fontos kiemelnünk, hogy a KEOP-1.1.1/C/13 pályázat a törvényi változások alapján 1. A tervezett beruházások összefoglalása

51 A tervezett pályázat keretén belül a lefolytatott egyeztetések alapján az alábbi beruházások tervezettek, összhangban a pályázati konstrukció keretén belül támogatható tevékenységekkel: Gyűjtő járművek beszerzése a hulladékgyűjtés jelenlegi színvonalának megtartása érdekében, a kevert települési hulladékok és az elkülönítetten gyűjtött települési hulladék begyűjtéséhez. A gyűjtő járművek beszerzésével biztosítható az elöregedett ISPA forrásból beszerzésre került járműpark részleges megújítása, ennek segítségével mérsékelhetők az egyre növekvő karbantartási költségek és garantálható a közszolgáltatás biztonságos ellátása, a szelektív gyűjtési rendszer teljes körű kiépítése Hulladékgyűjtő edények beszerzése a régi elhasználódott edények cseréje és a zsákos gyűjtés kiváltása érdekében. A beszerzés segítségével biztosítható az egységes eszközpark kialakítása, a pormentes tárolás, a gyűjtést végző járművek ürítő rendszeréhez illeszkedő rendszer kialakítása. Informatikai fejlesztés, ezen belül: o a gyűjtőjáratok optimalizálását célzó fejlesztés a gyűjtőjáratok matematikai módszerekkel történő optimalizálása céljából. A gyűjtőjárat optimalizálásával hatékonyabban láthatók el a gyűjtési-szállítási feladatok, mérsékelhető a szállítási munka o chipek beszerzése az edényzetek azonosítása érdekében. A beszerzéssel pontos számlázási rendszer alakítható ki, biztosítható a gyűjtőjáratok adatainak informatikai feldolgozása. o edényzet azonosítását biztosító hardware és software fejlesztés. A fent megnevezett fejlesztések kiépítéséhez szükséges általános fejlesztés o vállalatirányítási rendszer kiépítése a hulladékkezelési közszolgáltatás ellátásával összefüggő feladatok elvégzése érdekében (hulladékgazdálkodási nyilvántartás, szerződések kezelése, számlázás, könyvelés, controlling, logisztika) Speciális járművek beszerzése: az edények ürítését elvégző és ezt követően kitisztító mosóautók beszerzése, a kiépítésre kerülő hulladékudvarok és az alkalmankénti közterületi gyűjtést ellátó láncos konténeres és görgős konténeres gépjárművek, az edények szállítását lehetővé tevő platós gépjárművek. A csoporton belül továbbá keskeny nyomtávú, a szűk utcák ellátását is lehetővég tevő gyűjtő autó beszerzése is tervezett. A projekt beruházási elemeinek részletes áttekintését a következő táblázat tartalmazza:

52 Eszköz Mennyiség (db) Egységár (Ft) Összesen (Ft) Gyűjtő járművek Gyűjtő jármű 22 m3-es tömörítőlapos Gyűjtő jármű - kéttengelyes forogva tömörítő 15 m Gyűjtő jármű - kéttengelyes tömörítőlapos 16 m Kompakt gyűjtőjármű - max 7 m Multiliftes / görgős konténeres teherépjármű Kétkaros konténeres Fix platós kéttengelyes emelőhátfalas Mosóautó Pótkocsi Edények 60 liter-es edény liter-es edény literes-es edény ,1 m3-es edény Informatika RFID edényazonosító rendszer Informatikai rendszer + vállalatirányítás Járatoptimalizálás Kiegészítő szolgáltatások Költség (Ft) RMT Informatikai tanulmány Közbeszerzés előkészítés Közbeszerzés - megvalósítás Kötelező tájékoztatás Projekt management Mindösszesen

53 A projekt támogatási intenzitása 95% nettó elszámolás mellett. A megítélt támogatási összeg: ,-Ft A Társulás részéről biztosítandó nettó önerő összege: ,-Ft. Az ÁFA finanszírozását a Társulás biztosítja. A szükséges önerő mértékének csökkentése érdekében a Társulás NFM és BM Önerő Alap támogatási kérelemre vonatkozó pályázat benyújtását tervezi. 4. Lebonyolítás A pályázat keretében megvalósuló projekt projektgazda szerepét a Társulás, mint Kedvezményezett látná el. A projekt a Társulás által képviselt települések közigazgatási területén kerülne megvalósításra. A beruházás megvalósítása november 30-ig kerül sor, ez a fizikai befejezés záró dátuma. A lebonyolítást EU-s pályázatok megvalósításában kellő referenciával rendelkező PR szakértő, projekt management szervezet és hivatalos közbeszerzési tanácsadó segíti. 5. Várható hatások A Társulás, mint jogi személyiség által megalapított nonprofit közszolgáltató Kft. (ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft.) eszközparkjának kiépítése szükséges. A korábbi ISPA és a folyamatban lévő KEOP-1.1.1/2F projektet és jelen előterjesztésben szereplő eszközparkot figyelembe véve az alábbi összesített járműállománnyal és edényzettel számolhatunk 2016-tól. Sorszám Eszköz KEOP-1.1.1/C tervezett beszerzés KEOP /2F beszerzés (db) ISPA beszerzett mennyiség (db) Összesen 1 Gyűjtő jármű 20 m3-es háromtengelyes tömörítőlapos Gyűjtő jármű - kéttengelyes forogva tömörítő 15 m Gyűjtő jármű - kéttengelyes tömörítőlapos 16 m Keskeny nyomtávú - max 7 m Kommunális munkagép (Unimog) Multiliftes / görgős konténeres tehergépjármű Kétkaros konténeres jármű Pótkocsi Fix platós kéttengelyes emelőhátfalas Mosóautó literes edény literes edény literes edény ,1 m3-es edény

54 A folyamatban lévő KEOP-1.1.1/2F és a tervezett KEOP-1.1.1/C/13 projektben szereplő fejlesztésekkel együttesen biztosítható a hulladékkezelési közszolgáltatás biztonságos ellátása, a tervezett fejlesztések elvégzése a Társulást alkotó Tagönkormányzatok alapvető érdeke. 6. Önkormányzatok feladatai A KEOP-1.1.1/C pályázati felhívás részeként kiadott Megvalósíthatósági Tanulmány sablon kötelező mellékleteiben a következő szerepel: A pályázat részeként csatolni szükséges: A társulás, továbbá a projektben érintett valamennyi települési önkormányzat képviselő-testületének határozata arról, hogy az általuk az üzemeltetési koncepció alátámasztásához nyújtott, és az MT-ben feltüntetett adatok, információk a valóságnak megfelelnek továbbá az MT-ben bemutatott üzemeltetési koncepciót ismerik. A Társulási Tanács a szükséges képviselő testületi határozatok meghozatalát kérte. Üzemeltetési koncepció összefoglalása A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Társulás szempontjából a hulladékgazdálkodás területén az egyik legfontosabb változás, főként a hulladékgazdálkodásban tevékenykedő szervezetek számára, hogy az új szabályozás értelmében január 1-től a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás állami/önkormányzati irányítás alá került, és csak olyan cég végezheti, amely legalább 51 százalékban állami vagy önkormányzati tulajdonban van. A évi CLXXXV Törvény a hulladékról (továbbiakban Ht.) alapján, január 1-jétől közszolgáltató csak olyan gazdálkodó szervezet lehet, amely: az állam vagy a települési önkormányzat vagy az önkormányzati társulás többségi tulajdonában van, és nonprofit jelleggel működik, hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezik, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkezik, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) által kiadott minősítő okirattal rendelkezik, és mindezen feltételek teljesítését követően közszolgáltatási szerződést kötött a települési önkormányzattal. A települési önkormányzatokra vonatkozó szabályok: A Ht. előírja, hogy települési önkormányzatnak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a közszolgáltatóval kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján kell biztosítania. A települési önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására a közszolgáltatóval írásbeli szerződést köt. A települési önkormányzat hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására csak egy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést köthet. A települési önkormányzat hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést csak az OHÜ által minősített, valamint hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezettel köthet. A Ht júniusában módosításra kerülő átmeneti rendelkezései értelmében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést minden települési önkormányzatnak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel és az OHÜ kiállított minősítő okirattal rendelkező gazdálkodó szervezettel legkésőbb december 31.-ig meg kell kötnie

55 Ez alól azok a közszolgáltatók sem jelentenek majd kivételt, amelyek már működnek és érvényes közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek. Ebből következik, hogy minden települési önkormányzatnak új közszolgáltatási szerződést kell kötnie. Az átmeneti rendelkezések 2013 júniusától azt is előírják, hogy amennyiben a Ht. hatálybalépésekor működő hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó gazdálkodó szervezet hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel június 30-ig nem rendelkezik, a települési önkormányzatoknak 30 napon belül a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést 6 hónapos határidővel fel kell mondania. (Erre vonatkozó tájékoztató levél már megküldésre került minden Társulási tagunknak.) Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a közszolgáltatónak a szerződés felbontását követő 6 hónapig változatlanul gondoskodnia kell szolgáltatás biztosításáról január 1. napjától hulladékgazdálkodási közszolgáltató csak nonprofit formában működhet. A Társulás önkormányzatainak hulladékszállítása A Társulás a fentieknek megfelelően nonprofit közszolgáltató cég alapításáról döntött. A társaságban a jogi személyiségű Társulás a tulajdonos, melynek okai: - A KEOP projekt során létrejövő rendszer (eszközök, berendezések, létesítmények) az önálló jogi személyiségű társulás tulajdonába kerül, így azok üzemeltetéséről is ő köteles gondoskodni. - A Ht. előírásai szerint minden olyan tevékenység, amely kommunális hulladékkal kapcsolatos, közszolgáltatásnak minősül, így a létrejövő rendszer üzemeltetése egyben közszolgáltatás is lesz. - Egy önkormányzat csak egy közszolgáltatási szerződéssel rendelkezhet. - Az önálló jogi személyiségű társulást a tagok azért hozták létre, hogy a hulladékgazdálkodási közfeladat megszervezésében együttműködjenek, és azt közösen valósítsák meg, ezért az ezzel kapcsolatos hatásköröket a Társulásra ruházzák át. A jelenlegi társulási megállapodás alapján az uniós támogatásból megvalósuló rendszer üzemeltetésének megszervezésére vonatkozó jog a Társulást illeti, az ezzel kapcsolatos önkormányzati hatáskört a tagok a társulásra ruházták, azaz a létrejövő rendszer üzemeltetésére a Társulás jogosult az önkormányzatok által átruházott hatáskör keretében közszolgáltatási szerződést kötni. - Az utóbbi két feltétel pedig maga után vonja, hogyha a Társulás egy szervezettel a rendszer üzemeltetésére közszolgáltatási szerződést köt, azt az önkormányzat által átruházott hatáskör gyakorlásával teheti, azaz végső soron az önkormányzat nevében köti meg a közszolgáltatási szerződést, így ezzel minden tagönkormányzat rendelkezni fog közszolgáltatási szerződéssel, ami azt eredményezi, hogy az összes többi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási részfeladatot (pl. gyűjtés-szállítás) csak ez a szervezet lesz jogosult ellátni, hiszen az önkormányzatok külön közszolgáltatási szerződés megkötésére már nem jogosultak. Amennyiben nem így járnának el az önkormányzatok, akkor az uniós támogatási feltételeket sértenék meg, hiszen nem biztosítanák az uniós támogatásból létrejövő rendszer jogszerű üzemeltetését, tekintettel arra, hogy azt kötelesek az önkormányzatok a hulladékkezelési közszolgáltatásban alkalmazni (pályázati feltétel és a nemzeti vagyonról szóló törvény előírásai is egyben). Mindezek alapján jelenleg nincs olyan megoldás, amely lehetőséget biztosítana a jelenlegi jogszabályi rendelkezések mellett arra, hogy az önkormányzatok az uniós pályázattal nem érintett hulladékgazdálkodási közszolgáltatási részfeladatok körét saját hatáskörben fenntartsák és a Társulástól elkülönítetten kezeljék.

56 Mindezeket figyelembe véve, továbbá figyelemmel arra, hogy január 1-től a fentiek szerinti feltételeknek megfelelő közszolgáltató jogosult csak közszolgáltatást ellátni, ezért a szűkös határidőkre és a közbeszerzési eljárások kockázatosságára is tekintettel az egyetlen időben megvalósítható megoldás, hogy a Társulásra ruházták át a hulladékkezelési közszolgáltatás megszervezését, mint hatáskört, a Társulás létrehozott egy a fenti feltételeknek megfelelő közszolgáltató szervezetet, amelyet a Kbt. 9. (1) kb) pont alapján közbeszerzés lefolytatása nélkül jogosult kijelölni. A nonprofit Kft. alapadatai: - A társaság neve: Zöld Völgy Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság - A Társaság rövidített elnevezése: Z.V. Nonprofit Kft. - A Társaság székhelye: 3700 Sajókaza, Külterület 082/15 - a társaság telephelye: 3700 Sajókaza, Külterület 082/15 Összefoglalva: A tagönkormányzatok a Társulásra ruházták át a közszolgáltatás megszervezésére vonatkozó jogukat és kötelezettségüket. A Társulás 100%-os tulajdonát képező közszolgáltató kijelölésére került sor a Kbt. vonatkozó rendelkezései értelmében. Az új közszolgáltató biztosítja a teljes hulladékkezelési közszolgáltatási vertikumot a társulási tagönkormányzatok részére. Pályázathoz felhasznált adatok: A pályázat elkészítéséhez szükséges adatokat a Társulás, és a pályázat időszakában közszolgáltatási feladatokat ellátó közszolgáltatók biztosították.

57 1. Határozat.. Önkormányzat megtárgyalta a: Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/ pályázatával kapcsolatos döntések c. előterjesztést, mellyel kapcsolatban a következő határozatot hozza: 1. Az Önkormányzat a KEOP-1.1.1/C/ pályázatot megvalósítását támogatja. A KEOP-1.1.1/C/13 pályázati konstrukció részeként kiadott Megvalósíthatósági Tanulmány sablon kötelező mellékletek 9. Mellékletek 24. pont alapján ezúton igazolja, hogy a Társulás által az üzemeltetési koncepció alátámasztásához nyújtott, és az MT-ben feltüntetett adatok, információk a valóságnak megfelelnek továbbá az MT-ben bemutatott üzemeltetési koncepciót ismerik és elfogadják. Felelős: Képviselőtestület Határidő: - 2. Az Önkormányzat jelen határozatáról 2 példány hiteles másolatot küld a Társulási Tanács Munkaszervezetének. Felelős: jegyző Határidő: határozat meghozatalát követően azonnal

58 SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 3700 Kazincbarcika, Fő tér 4. Tel./Fax: (48) Tájékoztatás Tisztelt Polgármester Asszony/ Úr! án a Társulás Pénzügyi Bizottsági Ülésén elhangzott, hogy a Társulás tagjai számára kiküldött Sajó- Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP /C/ pályázattal kapcsolatos döntések anyagának 1. pont 6-os bekezdésében szereplő ,-Ft összegű önerő a Társulás részéről leigazolásra került és NFM, illetve BM Önerő Alap támogatási kérelemre vonatkozó pályázat benyújtását tervezi a Társulás. Az ÁFA finanszírozásra pedig az eddigi gyakorlatot folytatva a Leszámítolóház Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szolgáltatásait veszi igénybe Faktoring Keretszerződés keretében. A tag Önkormányzatoknak így külön befizetési kötelezettsége nem keletkezik a pályázattal kapcsolatban. Ezzel a kiegészítéssel kérném, hogy a pályázat megvalósítása érdekében a én kiküldött előterjesztést, soron kívül a képviselő-testület által elfogadtatni, és a határozatot legkésőbb ig a Társulás részére megküldeni szíveskedjen. Kazincbarcika, január 14. Dávid István Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Társulás Pénzügyi Bizottságának elnöke

59 26 ELŐTERJESZTÉS SAJÓGALGÓC KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK FEBRUÁR 10-EI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 403-6/2015./V. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB V. N A P I R E N D 5.1. Javaslat az Önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásában szakfeladatok módosítására. Előterjesztő: A döntés formája: határozat Előterjesztést Dr. Herczeg Tibor készítette: jegyző címzetes főjegyző Szavazás módja: Melléklet: 1. sz. Határozati javaslat egyszerű többség Tisztelt Képviselő-testület! A 2015.évi költségvetés végrehajtása során, a települési önkormányzatok támogatása a nyilvános könyvtári ellátási és a közművelődési feladatokhoz jogcímen igényelhető E Ft állami támogatás elszámolási szabályainak változása és a kormányzati funkciók, államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 68/2013.(XII.29.) NGM rendelet módosítása miatt, új kormányzati funkciók nyitása válik szükségessé. melyhez a törzskönyvi nyilvántartásban a változások átvezetését kell kezdeményezni, a Magyar Államkincstárnál. H a t á r o z at i ja va s lat : /2015.(II..) Határozat Az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásában kormányzati funkció felvételének kezdeményezése. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásában a Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása, Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme Könyvtári szolgáltatások kormányzati funkciók felvételét kezdeményezi. Felelős: jegyző Határidő: 8 napon belül Javaslom a határozati javaslat szerinti módosítási igény kezdeményezését. Sajógalgóc, január 28. sk.

60 Javaslat az önkormányzat évi Start-munkaprogramban benyújtott pályázatainak jóváhagyására. Előterjesztő: A döntés formája: Határozat Előterjesztést készítette: 1.sz. Dr. Herczeg Tibor jegyző címzetes főjegyző Határozati javaslat Várnayné Magyar Viktória munkaügyi ügyintéző Szavazás módja: Egyszerű többség Tisztelt Képviselő-testület! A évi Startmunka-programon belül, az Önkormányzat 2 projekt megvalósítását fogalmazta meg és nyújtotta be igényét a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Kazincbarcikai Kirendeltségére január 23.-án. A projektek tervegyeztető tárgyalására az előterjesztés elkészítését követően került sor a Belügyminisztérium képviselőjével. Valamennyi projektben 12 hónapon keresztüli foglalkoztatás került tervezésre, március 1-je és február 29.-e között. A közfoglalkoztatottak nagy része hátrányos helyzetű, regisztrált munkanélküli, de főként foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők. A közfoglalkoztatásban résztvevők bérezése az alábbi: szakmunkás munkavezető ,- Ft/hó szakmunkás Ft/hó segédmunkás Ft/hó. A tervezett projektek az alábbiak: 1. Mezőgazdasági (gyógynövényes látványerdő ill. gyógycserje ültetvény területének kialakítása) közfoglalkoztatási program: A munka időtartama (hónap) 12 Szükséges létszám (fő) 14 Napi munkaóra (óra) 8 Munkabér összesen (forint) SZHA összesen (forint) Bér+SZHA összesen (forint) A feladat végrehajtáshoz szükséges eszköz, anyagigény Beszerzési Megnevezés költsége Munka- és védőruházat Kis értékű tárgyi eszköz Nagy értékű tárgyi eszköz Beruházási költségek, kiadások Egyéb költségek, kiadások Összes beruházási és dologi költség: A közfoglalkoztatási programban 14 fő szerepel, ebből 2 fő szakmunkás, 1 fő szakmunkás munkavezető, 11 fő segédmunkás. A projekt összes költsége: Ft A megvalósítani kívánt program szakmai tartalma (a benyújtott pályázatokból):

61 28 Sajógalgóc Község Önkormányzata első alkalommal tervezi mezőgazdasági program indítását. Községünkben nincs óvoda, iskola, ezért konyhakerti növények termesztését nem tervezzük. Az Önkormányzatának tulajdonában van 7.db zártkerti ingatlan egymás mellett 9908m2 össz.területtel ill. 2db belterületi ingatlan 6275.m2 össz. területtel. A területek teljesen elhanyagoltak, gazosak, amelyeknek a kitakarítását (gyökérmentesítését, talaj előkészítését stb.) végeznénk azzal a céllal, hogy a későbbiekben lehetővé váljon egy gyógynövényes látványerdő ill. gyógycserje ültetvény kialakítására. Az így kialakítandó gyógynövény erdőnek-kertnek nemcsak gazdasági haszna lenne, hanem turisztikai vonzerőt is jelenthetne a településnek, illetve a kazincbarcikai iskolák számára bemutató órák tartására is kiválóan alkalmas lehetne. A programban tervezzünk továbbá beton kerítésoszlop és drótháló készítését is a területek körbekerítéséhez. Ez indokolja, hogy a terület nagyságához rendelt létszámot szeretnénk túllépni, 9 fő helyett 14 fő foglalkoztatását tervezzük. Sorszám Költség megnevezése Mennyiségi egység Mennyiség Mind-összesen (Ft) 1. munkaruha db cipő pár védőkesztyű pár elsősegély láda db Munka- és védőruházat, egyéni védőeszköz összesen 1. ásó nyéllel db kapa nyéllel db kasza nyélel db fejsze db Kis értékű tárgyi eszköz összesen utánfutó forgalomba helyezéssel db Benzinmotoros aljnövényzet tisztító db láncfűrész db Nagy értékű tárgyi eszköz összesen üzemanyag liter üzemanyag adalék liter lánckenőolaj liter cement q horganyzott huzal kg betonacél szál Beruházási költségek összesen földkimérési költségek (mg terület határok) db bérlési díj (oszlophely fúró) db Egyéb, a projektben felmerült költségek összesen Mindösszesen:

62 29 2. Helyi sajátosságokra épülő program : A munka időtartama (hónap) 12 Szükséges létszám (fő) 7 Napi munkaóra (óra) 8 Munkabér összesen (forint) SZHA összesen (forint) Bér+SZHA összesen (forint) A feladat végrehajtáshoz szükséges eszköz, anyagigény Beszerzési Megnevezés költsége Munka- és védőruházat Kis értékű tárgyi eszköz Nagy értékű tárgyi eszköz Beruházási költségek, kiadások Összes beruházási és dologi költség: A közfoglalkoztatási programban 7 fő szerepel, ebből 2 fő szakmunkás, 5 fő segédmunkás. A projekt összes költsége: Ft A megvalósítani kívánt program szakmai tartalma (a benyújtott pályázatokból): A településen hagyománya van a fafaragásnak. Az előző évben Értékteremtő program keretében elkészítettük a Tájház udvarán a kerti tetőt, ahol a munkálatok végezhetőek. Téli időszakban a Tájházban lehetőség lesz a munkálatokra. Ezt a hagyományos mesterséget tervezzük elsajátítatni a közfoglalkoztatottakkal. A kézműves mesterséget munkavégzés közben lehet csak megtanulni az embereknek. Tervezzük köztéri, játszótéri padok, eszközök, pavilonok, használati eszközök stb. készítését faragással hagyományosan díszítve elkészíteni elsősorban saját és igény szerint más érdeklődők részére is. Amennyiben meg kellene vásárolni ezeket a termékeket (kb ft) nem tehetnénk meg, mivel költségvetésünk ezt nem engedné meg. Községünk ismert kirándulóhely, ezért szeretnénk, ha minél többen látnák és használnák a fafaragással készített termékeket. Az Önkormányzat szorosan együttműködik a Sajógalgócért Egyesülettel amely már tartott fafaragó képzést a településen. Sorszám Költség megnevezése Mennyiség Mennyiségi egység Mind-összesen (Ft) Munka- és védőruházat, egyéni védőeszköz 1. munkaruha db cipő pár védőkesztyű pár Munka- és védőruházat, egyéni védőeszköz összesen Kis értékű tárgyi eszköz 1. véső készlet db szúrófűrész db sarokcsiszoló db marótárcsa db Kis értékű tárgyi eszköz Nagy értékű tárgyi eszköz 1. láncfűrész fafaragó lappal db Nagy értékű tárgyi eszköz összesen

63 30 Beruházási költségek 1. üzemanyag liter lánckenő olaj liter üzemanyag adalék liter Fa alapanyag, fűrészárú m fa vedőszer liter Beruházási költségek Mindösszesen: Az igényelt támogatás összesen: Munkabér és járulékai Közvetlen költségek Ft Ft Ft Vállalt önrész: 0 Ft. Fentiekre tekintettel kezdeményezem a benyújtott támogatási igények jóváhagyását a tárgykörben. Vadna, február 3. s.k. Határozati javaslat: / (..) Hat á r o za t A z ön k o r m án y z at é v i S t a rt - m u n k ap r og r a mb an b e n yú jt ot t p ál y á z at ai n ak j ó v áha g y ás á r ól. Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat évi Start-munkaprogramban benyújtott pályázatait, a pályázatok tartalmának megismerésével jóváhagyja. Felelős: Határidő: értelemszerűen

64 31 Sajógalgóc Községi Önkormányzat Polgármesterétől ======================================== Ikt. sz.: 403/2015./V. Az Önkormányzat Képviselő-testülete február 10-én (kedden) 8:00 órától munkaterv szerinti nyílt ülést tart, amelyre ezúton meghívom. Az ülés helye: Községháza tanácsterme Napirendi javaslat Napirend sorszáma Napirend tárgya Javaslat az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteinek középtávú meghatározására. Javaslat az önkormányzat évi költségvetésére. Rendeletalkotás. 3. Javaslat a képviselő-testület évi munkatervére. Előterjesztő Előterjesztés módja 4. Javaslat a Sajó-Bódva Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/ pályázattal kapcsolatos döntéshozatalra Indítványok javaslatok Javaslat az önkormányzat törzskönyvi nyilvántartásban szereplő adatainak módosítására Javaslat közművelődési együttműködési megállapodás megkötésére. szóban Sajógalgóc, február 4. Tisztelettel 3636 Sajógalgóc, Táncsics Mihály u. 11. Tel/fax: 48/

Felsőszölnök Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (II.20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Felsőszölnök Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (II.20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Felsőszölnök Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (II.20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Módosítva a 6/2016.(X.29.) önkormányzati rendelettel. (Egységes

Részletesebben

1. (1) Az 1/2015.(II.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2015.(II.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Szuhakálló községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015.(IX.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015.évi költségvetéséről szóló 3/2015.(II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról Szuhakálló

Részletesebben

Kétvölgy Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015 (II.16) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Kétvölgy Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015 (II.16) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Kétvölgy Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015 (II.16) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Módosítva a 7/2015. (IX.30.) és az 1/2016. (II.18.) önkormányzati

Részletesebben

Szakonyfalu Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2016. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Szakonyfalu Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2016. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Szakonyfalu Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/016. (II.4.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 016. évi költségvetéséről Módosítva a 9/016.(XI.3.) önkormányzati rendelettel. (Egységes szerkezetbe

Részletesebben

1. (1) Az 1/2016.(II.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2016.(II.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Szuhakálló községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(VIII.31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016.évi költségvetéséről szóló 1/2015.(II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról Szuhakálló

Részletesebben

állapítja meg. (4) A 2. -ban megállapított kiadási előirányzatból

állapítja meg. (4) A 2. -ban megállapított kiadási előirányzatból Vadna község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(V.30.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2017.évi költségvetéséről szóló 2/2017.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról Vadna község

Részletesebben

Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete az

Részletesebben

Orfalu Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015. (II.16.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Orfalu Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015. (II.16.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Orfalu Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015. (II.16.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Módosítva a 7/2015. (IX.30.) és az 1/2016. (II.21.) önkormányzati

Részletesebben

(egységes szerkezetben)

(egységes szerkezetben) Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (XI.9.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 1/2017.(II.14) rendelet módosításáról (egységes szerkezetben)

Részletesebben

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2014. (III. 12.) önkormányzati rendelete

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2014. (III. 12.) önkormányzati rendelete Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Hatályos:2014-03-17 -tól Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Bánhorváti Községi Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről Bánhorváti Községi

Részletesebben

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Sajógalgóc községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról Sajógalgóc

Részletesebben

Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016. (II.19.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016. (II.19.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének /206. (II.9.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 206. évi költségvetéséről Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Vadna községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról Vadna községi

Részletesebben

Mátraszentimre Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. (III.01.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Mátraszentimre Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. (III.01.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Mátraszentimre Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. (III.01.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről Mátraszentimre Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az

Részletesebben

A B C D E F G H I J. Sorszám

A B C D E F G H I J. Sorszám 1. melléklet a 1/2014.(II. 20.) önkormányzati rendelethez SZÁPÁR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT BEVÉTELEINEK ÉS KIADÁSAINAK 2014. ÉVI ÖSSZEVONT KÖLTSÉGVETÉSI MÉRLEGE A B C D E F G H I J Sorszám 2013. évi hatályos

Részletesebben

Mátraszentimre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.06.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Mátraszentimre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.06.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről Mátraszentimre Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.06.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről Magyarország központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX.

Részletesebben

Általános rendelkezések. A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzati hivatalra terjed ki.

Általános rendelkezések. A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzati hivatalra terjed ki. NYÁRLŐRINC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (III. 29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT 2012. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL SZÓLÓ TÖBBSZÖR MÓDOSÍTOTT 1/2012. (II. 16.) ÖR RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Részletesebben

Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. (II.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. (II.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. (II.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről (egységes szerkezetben) Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017.(III. 6.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017.(III. 6.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017.(III. 6.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről Tárnokréti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Bakonypölöske Község Önkormányzat képviselő-testületének 2/2016. (II.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Bakonypölöske Község Önkormányzat képviselő-testületének 2/2016. (II.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Bakonypölöske Község Önkormányzat képviselő-testületének 2/2016. (II.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Bakonypölöske Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

SZUHA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2015.( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET TERVEZETE

SZUHA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2015.( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET TERVEZETE SZUHA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2015.( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET TERVEZETE az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól Szuha Község Önkormányzata

Részletesebben

Tárgy: Javaslat az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.18.) önkormányzati rendelet módosítására.

Tárgy: Javaslat az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.18.) önkormányzati rendelet módosítására. ELŐTERJESZTÉS SZUHAKÁLLÓ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. FEBRUÁR 26-Ai MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. 780-2/2015/SZ. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1DB II. NAPIREND Tárgy: Javaslat az önkormányzat

Részletesebben

Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének november 21-i ülésének 3. napirendi pontjához

Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének november 21-i ülésének 3. napirendi pontjához ELŐTERJESZTÉS Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 21-i ülésének 3. napirendi pontjához A költségvetési rendelet módosítására az 1. információs táblában kimutatott javaslatok

Részletesebben

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelet- tervezet I. forduló megvitatása

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelet- tervezet I. forduló megvitatása Az előterjesztés száma: 14/2014. A határozati javaslat elfogadásához minősített többség szükséges! Decs nagyközség képviselő-testületének 2014. január 29-én, 16:30 órakor megtartandó ülésére A nagyközségi

Részletesebben

1. Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak főösszege, a hiány mértéke

1. Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak főösszege, a hiány mértéke Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének /2016. (II.16.) önkormányzati rendelete Decs Nagyközség Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az

Részletesebben

Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Tárgy: Tájékoztatás a Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetési beszámolójáról. Dr. Herczeg Tibor jegyző

Tárgy: Tájékoztatás a Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetési beszámolójáról. Dr. Herczeg Tibor jegyző ELŐTERJESZTÉS SZUHAKÁLLÓ, VADNA, SAJÓGALGÓC, SAJÓIVÁNKA ÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐ-TESTÜLETEINEK 2015. ÁPRILIS 21-EI EGYÜTTES NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 875-2/2015/Sz. MELLÉKLETEK

Részletesebben

CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 10/2015./IX.03./ önkormányzati rendelete

CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 10/2015./IX.03./ önkormányzati rendelete CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 10/2015./IX.03./ önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata 2015. évi költségvetésről szóló 1/2015./II.12./ önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Maglóca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Maglóca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Maglóca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetéséről Maglóca Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

1. (1) Az 1/2014.(II.18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2014.(II.18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Szuhakálló községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról Szuhakálló

Részletesebben

Ganna Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2016.(II.11.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Ganna Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2016.(II.11.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Ganna Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2016.(II.11.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Ganna Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló

Részletesebben

Önkormányzat Vasasszonyfa Képviselőtestületének. 1/2015.(II.16.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat évi költségvetéséről

Önkormányzat Vasasszonyfa Képviselőtestületének. 1/2015.(II.16.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat évi költségvetéséről Önkormányzat Vasasszonyfa Képviselőtestületének 1/2015.(II.16.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Önkormányzat Vasasszonyfa Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1)

Részletesebben

(egységes szerkezetben)

(egységes szerkezetben) Nyárlőrinc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/207. (V.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 206. évi költségvetéséről szóló többször módosított /206.(II.9.) rendelet módosításáról (egységes

Részletesebben

Mátramindszent Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. ( II.15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Mátramindszent Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. ( II.15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Mátramindszent Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. ( II.15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről Mátramindszent Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 18-án, 9:00 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Községháza tanácsterme

Részletesebben

KAPUVÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATI TÁRSULÁS KAPUVÁR, FŐ TÉR 1.

KAPUVÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATI TÁRSULÁS KAPUVÁR, FŐ TÉR 1. KAPUVÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATI TÁRSULÁS KAPUVÁR, FŐ TÉR 1.. napirendi pont KAPUVÁR TÉRSÉGI SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATI TÁRSULÁS 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK JÓVÁHAGYÁSA Tisztelt

Részletesebben

Bakonypölöske Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Bakonypölöske Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Bakonypölöske Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Bakonypölöske Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2015./V.29./ önkormányzati rendelete

CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2015./V.29./ önkormányzati rendelete CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2015./V.29./ önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata 2015. évi költségvetésről szóló 1/2015./II.12./ önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról Sajóivánka

Részletesebben

Alsószölnök Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Alsószölnök Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Alsószölnök Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Módosítva a 6/2016.(X.17.) önkormányzati rendelettel. (Egységes

Részletesebben

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 10/2015.(V. 5.) önkormányzati rendelete

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 10/2015.(V. 5.) önkormányzati rendelete Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015.(V. 5.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról Ötvöskónyi Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Ganna Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Ganna Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Ganna Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Ganna Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló

Részletesebben

FELSŐZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2017. (II. 20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

FELSŐZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2017. (II. 20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE FELSŐZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2017. (II. 20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT 2017. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL Felsőzsolca Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 26.-i ülésére

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 26.-i ülésére Ötvöskónyi Község Önkormányzat Polgármesterétől 7511 Ötvöskónyi, Fő u. 51. Előterjesztés Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 26.-i ülésére Tárgy: Ötvöskónyi Község Önkormányzatának

Részletesebben

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/ 2012.(II.24.) rendelete a községi önkormányzat 2012.évi költségvetéséről

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/ 2012.(II.24.) rendelete a községi önkormányzat 2012.évi költségvetéséről Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/ 2012.(II.24.) rendelete a községi önkormányzat 2012.évi költségvetéséről Csólyospálos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Nagyfüged Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Nagyfüged Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Nagyfüged Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Nagyfüged Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

Indokolás. Előirányzat felhasználása Forrás megnevezése (ezer Ftban) A pénzeszközök forrása. Felhasználás megnevezése Összeg

Indokolás. Előirányzat felhasználása Forrás megnevezése (ezer Ftban) A pénzeszközök forrása. Felhasználás megnevezése Összeg E L Ő T E R J E S Z T É S Felsőszölnök Község Önkormányzata 2016. február 11-én tartandó képviselő-testületi ülésére. Tárgy: Javaslat Felsőszölnök Község Önkormányzata 2015. évi költségvetésnek módosítására.

Részletesebben

Előterjesztés Az önkormányzat 2015. évi költségvetésére

Előterjesztés Az önkormányzat 2015. évi költségvetésére Előterjesztés Az önkormányzat 2015. évi költségvetésére A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991.

Részletesebben

Nemti Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2013 (II.18.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Nemti Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2013 (II.18.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Nemti Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2013 (II.18.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Nemti Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

I. Az Önkormányzat bevételei és kiadásai

I. Az Önkormányzat bevételei és kiadásai Budakalász Város Önkormányzata Képviselő- testületének 12/2016. (V.31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi zárszámadásáról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Tárgy: Javaslat az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet módosítására.

Tárgy: Javaslat az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet módosítására. ELŐTERJESZTÉS SAJÓIVÁNKA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. ÁPRILIS 16-AI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 1283-3/2014./V. MELLÉKLETEK SZÁMA: 3 DB II. NAPIREND Tárgy: Javaslat

Részletesebben

Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2014. január 29.-i ülésére

Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2014. január 29.-i ülésére AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2014. január 29.-i ülésére Tárgy: Javaslat a Szekszárd és Szálka Óvodafenntartó Társulás 2014. évi

Részletesebben

2. (1) Mátraterenye Község Önkormányzata az önkormányzat évi költségvetését

2. (1) Mátraterenye Község Önkormányzata az önkormányzat évi költségvetését Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2014. (IX. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetésének módosításáról Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Hatástanulmány. Báta Község Önkormányzata évi költségvetéséről szóló 8/2014. (IX.11.) önkormányzati rendelet-tervezetéhez

Hatástanulmány. Báta Község Önkormányzata évi költségvetéséről szóló 8/2014. (IX.11.) önkormányzati rendelet-tervezetéhez Hatástanulmány Báta Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről szóló 8/2014. (IX.11.) önkormányzati rendelet-tervezetéhez Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: A rendelet módosításának közvetlen

Részletesebben

A rendelet hatálya kiterjed Tápiószentmárton Nagyközség Onkormányzatára és költségvetési szerveire. 2. ~ Az Önkormányzat költségvetési szervei:

A rendelet hatálya kiterjed Tápiószentmárton Nagyközség Onkormányzatára és költségvetési szerveire. 2. ~ Az Önkormányzat költségvetési szervei: Tápiószentmárton Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (11.27. ) önkormányzati rendelete Tápiószentmárton Nagyközség Onkormányzata 2015. évi költségvetéséről Tápiószentmárton Nagyközség

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Orfalu Községi Önkormányzat 2016. február 12-én tartandó képviselő-testületi ülésére. Tárgy: Javaslat Orfalu Községi Önkormányzat 2015. évi költségvetésnek módosítására. Tisztelt

Részletesebben

I. FEJEZET Általános rendelkezések

I. FEJEZET Általános rendelkezések Kozármisleny Város Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015. (II.02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és intézményei 2015. évi költségvetéséről Kozármisleny Város Önkormányzat képviselő-testülete

Részletesebben

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 5. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás 2017. évi költségvetése E L Ő T E R J E S Z T É S

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 1/2013.(II.20.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: Izsák Város Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Módosított

Részletesebben

Tetétlen Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (III.13.) ÖKT sz. rendelete

Tetétlen Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (III.13.) ÖKT sz. rendelete Tetétlen Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (III.13.) ÖKT sz. rendelete Az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól Tetétlen Községi Önkormányzat

Részletesebben

A Társulás évi összesített bevételeinek előirányzatai megtalálhatók az 1. számú melléklet 1. számú táblázatában.

A Társulás évi összesített bevételeinek előirányzatai megtalálhatók az 1. számú melléklet 1. számú táblázatában. KAPUVÁR-BELEDI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KAPUVÁR, FŐ TÉR 1.. napirendi pont KAPUVÁR-BELEDI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK JÓVÁHAGYÁSA A 2014. évi költségvetés összeállításánál

Részletesebben

Drégelypalánk Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2014. (II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Drégelypalánk Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2014. (II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről Drégelypalánk Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2014. (II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről Drégelypalánk Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

JÁSZIVÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK./2015.(II..) Önkormányzati Rendelete Az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Jászivány Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)

Részletesebben

ECSER NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015.(II.19.) SZ. RENDELETE A 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL. A rendelet hatálya

ECSER NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015.(II.19.) SZ. RENDELETE A 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL. A rendelet hatálya ECSER NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015.(II.19.) SZ. RENDELETE A 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL Ecser Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete./2019. (.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete./2019. (.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete./2019. (.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

2. A költségvetés bevételei és kiadásai (1) A képviselő testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését: 1.223.196 E Ft Költségvetési bevétellel

2. A költségvetés bevételei és kiadásai (1) A képviselő testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését: 1.223.196 E Ft Költségvetési bevétellel Vaja város képviselő testületének 2/2015 (II.10..) önkormányzati rendelete Az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről VAJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015. (II.09) számú rendelete az önkormányzat 2015. évi

Részletesebben

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT 1. számú melléklet a 3/2013.(I.22.) sz. határozathoz A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT A 103/2012.(VI.25.) számú határozattal elfogadott alapító okirat

Részletesebben

Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014.(l.30.) önkormányzati rendelete a évi költségvetésről

Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014.(l.30.) önkormányzati rendelete a évi költségvetésről Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014.(l.30.) önkormányzati rendelete a 2014. évi költségvetésről Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik,

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013.(II. 15.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013.(II. 15.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013.(II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 11/2014.(VI.25.) sz. önkormányzati rendelete

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 11/2014.(VI.25.) sz. önkormányzati rendelete TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2014.(VI.25.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014.(II.20.) sz. önkormányzati rendeletének módosítására

Részletesebben

Told Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete Told Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről

Told Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete Told Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről Told Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete Told Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről Told Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525; www.szoc.hu; e-mail: polgarmester@szoc.

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525; www.szoc.hu; e-mail: polgarmester@szoc. Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525; www.szoc.hu; e-mail: polgarmester@szoc.hu 3. napirendi pont Ügyiratszám: 16-65/2015. Előterjesztő: Németh

Részletesebben

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete. a évi költségvetésről

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete. a évi költségvetésről Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete a 2017. évi költségvetésről Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

Ádánd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Ádánd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Ádánd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Ádánd Község Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Tisztelettel meghívjuk Önt a Képviselő-testület 2015. március 5. napján 14:00 órakor tartandó ülésére, az alábbi helyszínen:

MEGHÍVÓ. Tisztelettel meghívjuk Önt a Képviselő-testület 2015. március 5. napján 14:00 órakor tartandó ülésére, az alábbi helyszínen: Csárdaszállás Község Önkormányzata 5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17. MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt a Képviselő-testület 2015. március 5. napján 14:00 órakor tartandó ülésére, az alábbi helyszínen:

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. Az Önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási főösszege, a hiány mértéke

1. A rendelet hatálya. 2. Az Önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási főösszege, a hiány mértéke BÁTA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /... (...) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRŐL Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdés f) pontjában

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének március 16-ai üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Az Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének március 16-ai üléséről JEGYZŐKÖNYV 1 Az Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 16-ai üléséről 2 JEGYZŐKÖNYV Készült: Ádándi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015.március

Részletesebben

2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Sorszám

2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Sorszám B E V É T E L E K 1. melléklet a 2/2015. (II. 19.) önkormányzati rendelethez 1.1. sz. táblázat Csatka község Önkormányzat Ezer forintban 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Bevételi jogcím 1 2

Részletesebben

3. számú napirendi pont a Képviselő-testület február 9-i ülésén

3. számú napirendi pont a Képviselő-testület február 9-i ülésén 3. számú napirendi pont a Képviselő-testület 2015. február 9-i ülésén 2016. évi költségvetés tervezetének benyújtása és a költségvetési rendelet főösszegeinek elfogadása Az Országgyűlés elfogadta Magyarország

Részletesebben

2. Az Önkormányzat évi összesített költségvetése

2. Az Önkormányzat évi összesített költségvetése Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének végrehajtásáról Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

2015. ÉVI EREDETI ELŐIRÁNYZAT ÁLLAMI TÁMOGATÁS 2015.02.12. (adatok forintban) Zöldterület-gazdálkodással kapcs. fel. ellátása 8 770 494

2015. ÉVI EREDETI ELŐIRÁNYZAT ÁLLAMI TÁMOGATÁS 2015.02.12. (adatok forintban) Zöldterület-gazdálkodással kapcs. fel. ellátása 8 770 494 KUNMADARAS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 215. ÉVI ÁLLAMI TÁMOGATÁS 215.2.12. (adatok forintban) 1. sz. melléklet Jogcím Összesen (Ft) I.1.a Önkormányzati hivatal működésének 78 547 I.1b. Település-üzemeltetéshez

Részletesebben

Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ártánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről (a 9/2015. (VIII. 13.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben)

Részletesebben

Bögöt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II.15.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi költségvetéséről

Bögöt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II.15.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi költségvetéséről Hatályos 2017.02.14-től Bögöt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II.15.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Bögöt község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II.28.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat évi költségvetéséről

Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II.28.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat évi költségvetéséről Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II.28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Jásd Község Önkormányzata képviselő-testülete az Államháztartásról szóló

Részletesebben

BERZENCE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013.(II.14.) önkormányzati rendelete

BERZENCE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013.(II.14.) önkormányzati rendelete 1 BERZENCE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013.(II.14.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről (Tervezet) Berzence Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

3. melléklet a 3/2014.(V.16.) önkormányzati rendelethez Lócs Község Önkormányzatának 2013. év kiadásai és bevételei (ezer Ft-ban) közhatalmi bevételek intézményi működési bevételek 1171 1171 működési célú

Részletesebben

Tárgy: Tájékoztatás az önkormányzat évi gazdálkodásának első félévi helyzetéről.

Tárgy: Tájékoztatás az önkormányzat évi gazdálkodásának első félévi helyzetéről. ELŐTERJESZTÉS SAJÓIVÁNKA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2016. AUGUSZTUS 24-I MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 1421-3/2016/SZ.. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB II. NAPIREND Tárgy: Tájékoztatás

Részletesebben

zárszámadási rendelete

zárszámadási rendelete Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014. ( III.27.) számú zárszámadási rendelete az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének végrehajtásáról Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV.

Részletesebben

I. FEJEZET Általános rendelkezések

I. FEJEZET Általános rendelkezések Kozármisleny Város Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015. (II.02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és intézményei 2015. évi költségvetéséről (egységes szerkezetben a 20/2015.(VIII.17.) önkormányzati

Részletesebben

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzati feladatokról egységes szerkezetben a módosítására kiadott 18/2013. (VI.28.) önkormányzati

Részletesebben

Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2013.(.) önkormányzati rendelete a 2012. évi költségvetésről

Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2013.(.) önkormányzati rendelete a 2012. évi költségvetésről Báta Község Önkormányzata Képviselőtestületének./2013.(.) önkormányzati rendelete a 2012. évi költségvetésről Báta Községi Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Kétvölgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(V.05.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi zárszámadásáról

Kétvölgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(V.05.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi zárszámadásáról Kétvölgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(V.05.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi zárszámadásáról Kétvölgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. a évi költségvetésről szóló. 2/2013. (II. 19.) sz. önkormányzati R E N D E L E T E

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. a évi költségvetésről szóló. 2/2013. (II. 19.) sz. önkormányzati R E N D E L E T E 0 MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a 2013. évi költségvetésről szóló 2/2013. (II. 19.) sz. önkormányzati R E N D E L E T E Egységes szerkezetben: a 8/2013. (III. 26.), 18/2013.

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat 13/2015. (V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi zárszámadásáról

Budakalász Város Önkormányzat 13/2015. (V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi zárszámadásáról Budakalász Város Önkormányzat 13/2015. (V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014. évi zárszámadásáról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Sajógalgóc Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. július 30-án, 8:00 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Községháza

Részletesebben

Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(l.29.) önkormányzati rendelete a évi költségvetésről

Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(l.29.) önkormányzati rendelete a évi költségvetésről Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016(l29) önkormányzati rendelete a 2016 évi költségvetésről Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik,

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS

KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Győrffi Dezső kamarai tag könyvvizsgáló 3800 Szikszó Hunyadi u. 40. Tel: (46) 596-270 KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS, ÉRTÉKELÉS Borsodnádasd Város Önkormányzata 2013. évi költségvetési rendelettervezetének felülvizsgálatáról

Részletesebben

Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetéséről Bősárkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete - a Pénzügyi

Részletesebben

1. (1) A 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) A 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(IV.23.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013.évi költségvetéséről szóló 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet módosításáról Sajóivánka

Részletesebben