FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE"

Átírás

1 E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE 9. IKTATÓSZÁM: 2-14/2012. MELLÉKLET:- TÁRGY: Beszámoló a Fejér megyei települési szennyvízgyőjtés, - tisztítás és kezelés helyzetérıl ELİTERJESZTİ: Törı Gábor közgyőlés elnöke AZ ELİTERJESZTÉST KÉSZÍTETTE: Balsay István Tanácsadó Nagy Ivett Környezetvédelmi munkatárs VÉLEMÉNYEZÉSRE MEGKAPTA: - KÖLTSÉGVETÉSI ÉS PÉNZÜGYI FİOSZTÁLLYAL TÖRTÉNT EGYEZTETÉS: - TÖRVÉNYESSÉGI VÉLEMÉNYEZÉSRE BEMUTATVA:

2 2 Tisztelt Közgyőlés! Fontosnak tartottuk napirendre tőzni e beszámoló megtárgyalását, mert kiemelt környezetvédelmi jelentıséggel bír a korszerő szennyvízelvezetés és -tisztítás, melynek hiánya a csatornázatlan ken a talaj, a felszíni és a felszín alatti vizek tápanyagterhelését növeli. A nem megfelelı hatékonysággal mőködı, korszerőtlen szennyvíztisztítók a befogadó vízfolyásokat terhelik. A csatornázatlan területeken a szennyvízszikkasztás kedvezıtlen talajvízszint emelkedést is okozhat, ami hozzájárul a vízkárok kialakulásához (pl. belvíz). A környezetterhelés csökkentése, valamint az EU-s elıírások teljesítése érdekében fontos célkitőzés valamennyi Fejér megyei n biztosítani a helyi jellemzıknek megfelelı, mőszaki és gazdasági szempontból is leghatékonyabb megoldást a szennyvíz elvezetésére és kezelésére, valamint a már csatornázott ken minél nagyobb rákötési arányt elérni - különösen tekintettel a sérülékeny vízbázisok, nitrát-érzékeny területen fekvı, valamint a kiemelten érzékeny felszín alatti vízminıség-védelmi területek és felszíni vizek vízminıség-védelmi vízgyőjtı területének övezetébe tartozó kre. Az Európai Uniós kötelezettség vállalás értelmében a 2000 lakosegyenértéknél nagyobb terhelést jelentı agglomerációknál, az agglomeráció nagyságától és az érintett terület érzékenységétıl függıen ütemezve kell a szennyvízelvezetést és kezelést kiépíteni, a Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programban foglaltaknak megfelelıen. A kiépítési határidı: december 31. A határidıhöz kötött szennyvízberuházás elmulasztása esetén az érintett k elveszítenék az EU-s támogatást és más fejlesztési programban sem vehetnének részt. Fejér megyében jelenleg a 108 település közül 68 rendelkezik szennyvízcsatornahálózattal (n belül % közötti kiépítettséggel). Sok esetben alacsony a lakások rákötésének aránya. A szennyvízhálózat fejlesztése az elmúlt években a pályázati lehetıségeknek megfelelıen folytatódott Fejér megye n a napokban fejezıdött be többek között a megyeszékhely még ellátatlan városrészeinek, valamint Pátka, Pákozd, Seregélyes, Vereb k csatornázása, ami különösen jelentıs környezetvédelmi szempontból, mivel e k a Velencei-tó vízgyőjtı-területén találhatók. Jelen beszámoló tartalmazza Fejér megyei szennyvíz-elvezetésének és - kezelésének jelenlegi helyzetét, valamint a folyamatban levı és tervezett beruházásokat. (A felhasznált adatokat az érintett települési önkormányzatok, a Nemzeti Környezetügyi Intézet Közép-dunántúli Kirendeltsége (NEKI) és a Széchenyi Programiroda biztosította.

3 3 Szennyvízcsatornával ellátott k Fejér megyében (adatforrás: NEKI) Fejér megye 108 közül 68 n van üzemelı közüzemi szennyvízcsatorna, az összegyőjtött és elvezetett szennyvizet a megye 28 szennyvíztisztító telepe fogadja és kezeli (Füle, Lepsény és Mezıszentgyörgy k szennyvizét a Veszprém megyei Balatonfıkajáron levı szennyvíztisztító telep kezeli, Csór település szennyvize Várpalota város szennyvízrendszerébe csatlakozik).. A csatornázottság döntıen % közötti, az alábbi táblázat szerint: csatornázottság: 100 % % % % 70 % alatt település szám: (A megadott százalékos adatok a k állandó lakásaira vonatkoznak, adatoknál a 2010 évi Országos Statisztikai Adatszolgáltatásként (OSAP 1376) az üzemeltetık által beküldött és már feldolgozott adatok lettek figyelembe véve.) 19 település egyáltalán nem rendelkezik szennyvízcsatornával. 70% alatti a csatornázottság Mezıfalva, Baracs, Kisapostag, Nagyvenyim és Csákvár ken közülük Mezıfalva, Kisapostag, Baracs és Nagyvenyim k esetében a Dunaújvárosi Rendszerhez csatlakozva eddig az I. ütem épült ki, jelenleg a II. ütemő beruházás megvalósítására KEOP pályázati konstrukcióban van lehetısége a knek, nyertes pályázatuk alapján. Csákvár esetében 57 %-os csatornázottság mellett, a több mint 5000 fıs n fontos a további fejlesztés, mert a település a Velencei-tó víz-győjtıjén található. Címzett támogatással kiépült Aba, Káloz, Sárkeresztúr és Soponya szennyvízcsatorna hálózata és szennyvíztelepe, de vízjogi üzemeltetési engedéllyel jelenleg csak az Abán megépült szennyvíztisztító telep rendelkezik, a szennyvízcsatorna hálózatokra azonban még nem került kiadásra, ezért a 68 csatornázott település között ez a négy település nem szerepel. Jelenleg a megye 36 településén nem megfelelı a szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés aránya (e ken a rákötöttség több mint 5 %-kal elmarad a kiépítettségtıl). A évi jogszabályváltozásokból adódóan, a talajterhelési díj megemelésével várhatóan növekedni fog a szennyvízcsatorna-hálózatra történı csatlakozás aránya. Az Európai Uniós kötelezettség vállalás értelmében a 2000 lakosegyenértéknél nagyobb terhelést jelentı agglomerációknál, az agglomeráció nagyságától és az érintett terület érzékenységétıl függıen ütemezve kell a szennyvízelvezetést és kezelést kiépíteni. A még elıttünk álló kiépítési határidı: december 31.

4 4 A KEOP pályázati konstrukcióban nyertes pályázattal rendelkezı k (a kivitelezés még nem kezdıdött meg, az elıkészítı feladatokat végzik): Mezıfalva, Baracs, Nagyvenyim, Kisapostag k II. ütemő szennyvízcsatorna hálózata Cece település szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása Enying város szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása Kisláng település szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása Ercsi város szennyvízelvezetése és a tisztítás fejlesztése Elıszállás település szennyvízelvezetése és tisztítása Kulcs szennyvízelvezetése Martonvásár indult a KEOP pályázaton szennyvízcsatorna hálózat fejlesztésére A Regionális Operatív Program (ROP) keretében meghirdetett pályázati konstrukciók adnak lehetıséget támogatás elnyerésére a 2000 fı alatti k szennyvízelvezetési és tisztítási beruházásaira: Nagyveleg n lezajlott az I. ütem szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása ROP-os támogatással, jelenleg az elkészült mővek próbaüzeme folyik. Csór település esetében elnyert támogatással lehetıség nyílt szennyvízelvezetés kiépítésére Várpalota város szennyvízrendszeréhez csatlakozva. Szennyvízelvezetéssel és tisztítással, és nyertes pályázattal sem rendelkezı k: - Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programban érintett település (2000 LE feletti, szennyvízelvezetéssel és tisztítással, vagy pályázati támogatással nem rendelkezik): Lovasberény. A település 2002 óta tervezi a csatorna beruházás megvalósítását, a víziközmő társulat már megalakult. A beruházást a település Lujzamajor nevő lakott külterületével együtt hajtanák végre, melynek varható költsége: Ft. - A megyében 17 olyan település van, amely 2000 LE alatti és nem rendelkezik szennyvízcsatornával vagy nyertes pályázattal: Daruszentmiklós, Mátyásdomb, Alsószentiván, Bakonykúti, Csısz, Hantos, Igar, Mezıkomárom, Nagykarácsony, Nagylók, Óbarok, Sáregres, Sárszentágota, Szabadhidvég, Vajta és Zichyújfalu. Fejlesztés szükséges a következı k szennyvíztisztító telepein: Adony, Iváncsa, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr, Ercsi és Rácalmás (az utóbbi két település pályázott a szükséges fejlesztés megvalósításához).

5 5 Fejér megye szennyvízelvezetésének és kezelésének helyzete (2012) Csatornázottság helyzete megfelelı a szennyvízhálózat kiépítettsége, a rákötési arány és a szennyvízkezelés is 2000 LE feletti csatornázatlan k 2000 LE alatti csatornázatlan k, nyertes pályázat nélkül csatornázás tervezési stádiumban, nyertes pályázattal csatornázás (ill. bıvítés) kivitelezése folyamatban alacsony (70 % alatti) csatornázottság kiépült de jelenleg még nem üzemelı csatornahálózat fejlesztendı szennyvíztisztító telepek sérülékeny vízbázis által érintett, csatornázatlan ill. alacsony csatornázottságú k Velencei-tó vízgyőjtı területén levı csatornázatlan ill. alacsony kiépítettségő k nitrát-érzékeny területen fekvı csatornázatlan ill. alacsony csatornázottságú k Települések Bakonycsernye, Balinka, Baracska, Kajászó, Vál, Etyek, Kincsesbánya, Isztimér, Mór, Pusztavám, Söréd, Iszkaszentgyörgy, Sárkeresztes, Újbarok, Zámoly, Gyúró, Bicske, Nadap és Székesfehérvár Lovasberény Alap, Alsószentiván, Bakonykúti, Csısz, Daruszentmiklós, Hantos, Igar, Mátyásdomb, Mezıkomárom, Nagykarácsony, Nagylók, Óbarok, Sáregres, Sárszentágota, Szabadhidvég, Vajta és Zichyújfalu Mezıfalva, Baracs, Nagyvenyim, Kisapostag (a II. ütem folyik a 4 n) Cece, Enying, Kisláng, Ercsi, Elıszállás, Martonvásár, Kulcs és Rácalmás Csór Csákvár (57 %) Martonvásár, Mezıfalva, Baracs, Nagyvenyim, Kisapostag, Aba, Káloz, Sárkeresztúr és Soponya (sérülékeny vízbázisú település: Aba, Soponya) Adony, Iváncsa, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr, Ercsi és Rácalmás (sérülékeny vízbázisú település: Adony és Iváncsa) (nitrát-érzékeny település: Adony, Ercsi) Óbarok, Bakonykúti, Csısz, Hantos, Igar, Mezıkomárom, Nagylók, Óbarok, Sáregres, Szabadhídvég, Csákvár (57 %) Csákvár, Lovasberény Bakonykúti, Csákvár, Óbarok

6 6 A települési önkormányzatok szennyvízberuházásainak jelenlegi helyzete: 1. A megvalósítás tervezett idıpontja: - Daruszentmiklós: között tervezik megvalósítani a fejlesztést. A település már többször indult a KDOP pályázatain, eddig sajnos eredménytelenül. Daruszentmiklós hamarosan a szennyvíz beruházás kapcsán rendelkezni fog vízjogi létesítési engedélyes tervdokumentációval, az engedélyezési eljárás végén tart. - Kulcs és Rácalmás k önkormányzatai társulást hozott létre ben és Kulcs gesztorságával pályázott "Kulcs-Rácalmás közös szennyvízelvezetése és tisztítása" címő beruházás elıkészítésére, a szükséges tervek elkészítésére, melyre Ft támogatást nyert. A beruházás I. üteme: a tervezési szakasz december 21-ig tart. A pályázat készítése során merült fel az a változat, mely szerint Kulcs település és a vele egy agglomerációban levı Rácalmás település szennyvizét a dunaújvárosi szennyvíztelepen kezelnék ennek kapcsán folyamatban van az érintett szennyvízkezelési agglomeráció lehatárolásának módosítása. Kulcs- Rácalmás-Dunaújváros tervezett csatornaépítési pályázatával kapcsolatosan a vízjogi létesítési engedélyeztetési eljárás, és az agglomeráció változtatása jelenleg is folyamatban van. Elıreláthatólag az engedélyek kiadása, a pályázat elszámolása át fog húzódni a év elejére, így a tervezési szakasz is csúszni fog. A pályázaton továbbra is indulni kíván a 3 önkormányzat. - Martonvásár önkormányzata társulásban nyert KEOP forrást a szennyvíztisztító és a csatornahálózat bıvítésének elıkészítésére. A tervezési feladatok ellátására sikeres közbeszerzést folytattak le, a tárgyi munkára a szerzıdést október 31-én írták alá. A megvalósításhoz szükséges KEOP pályázat várhatóan február hónapban kerül beadásra. A társulásban résztvevı további k Gyúró, Tordas, és Ráckeresztúr. - Mezıfalva Nagyvenyim, Baracs, Kisapostag k szennyvízcsatorna hálózatának kiépítésére a KEOP kétfordulós pályázati konstrukció keretében nyertek támogatást, az elsı fordulóban az elıkészítésre (elkészültek a tervek és a közbeszerzési kiírások). A második fordulóban a kivitelezésre nyertek támogatást, melynek megvalósítása most zajlik. Jelen pillanatban a kivitelezés közbeszerzési szakasza zajlik, a beérkezett ajánlatokat a bíráló bizottság bírálja. A munkák megkezdése kora tavaszra várható. - Cece önkormányzata júliusban kötött támogatási szerzıdést, a beruházás megvalósulásának tervezett kezdı idıpontja március, befejezése várhatóan január 31. (a település forint összegő, 84,52%-os támogatást kapott a beruházás megvalósításához, 2012 januárjában az összeget forint összegő vissza nem térítendı EU Önerı Alap elnevezéső támogatással egészítette ki, amellyel így a teljes projekt 88%-os támogatást nyert állami forrásokból.) A beruházás megvalósításának egyik elsı lépéseként kezdetét vehették a szennyvíztisztító telep építési munkálatai.

7 7 - Csór: a szennyvízelvezetési beruházást a tervek szerint április 30-ig kell befejezni. Az 592 millió forintos beruházáshoz az önkormányzat 462 milliós támogatást nyert a Közép-dunántúli Operatív Programban. A szennyvízcsatornázás által védetté válik a település alatti értékes ivóvízbázis. - Ercsi: az Ercsi Város szennyvíztisztító telepének fejlesztése és Ercsi, Sinatelep szennyvízcsatornázásának és szennyvíztisztításának megvalósítása, tervezése és építése c. KEOP pályázatára nyert támogatást. A áprilisban elfogadott közbeszerzési kiírásuk véleményezése én érkezett meg. Ercsi város területén a csatornázás és a szennyvíztisztítás 1996 óta megoldott, a Sinatelepi csatornázás és szennyvíztisztítás valamint a városi szennyvíztelep rekonstrukciója került ebbe a projectbe. 2. Jelenleg nem ismert a szükséges szennyvízberuházás megvalósításának idıpontja: - Csákvár önkormányzata: a településre augusztusában készült tanulmány, mely a szennyvíz ellátottságot mérte fel. A tanulmányt a szolgáltató és egy tervezı készítette közös munkával a pályázatok elıkészítése céljából. A tanulmány szerint az ingatlanok 62 %-a számára van kiépítve a szennyvíz hálózat (ezek számára elérhetı a hálózat). Ez a szám a mai napig változatlan. A felmérés idıszakában az ingatlanok 45 %-a volt csatornára kötve. Az év elején megjelent jogszabályt követıen, mely a talajterhelési díj jelentıs emelkedését tartalmazta, sok ingatlant (154 db) rákötöttek a szennyvízcsatorna hálózatra. Jelenleg az ingatlanok 51 %-a van a hálózatra kötve. Önkormányzat számára jelentıs anyagi terhet jelentene a szennyvíztisztító korszerősítése, valamint a csatornahálózat 100%-ban történı kiépítése. Már több számítás is készült a szennyvízhálózat bıvítésének, valamint a tisztítómő korszerősítésének költségeivel kapcsolatban, és a tervezésre elıkészítı pályázat is elkészült, beadására azonban nem került sor a képviselı-testület döntése alapján (az elıkészítı pályázat elnyerése esetén ugyanis kötelezettséget kellene vállalni egy viszonylag rövid idın belüli megvalósításra, amelyet a bizonytalan jogi és gazdasági környezet miatt nem vállal az önkormányzat; várhatóan a jövıben kormányzati segítséggel tudják az önerıt biztosítani). - Hantos település Nagylókkal közösen üzemeltet egy nyárfás szikkasztós szennyvíztelepet. Ezzel a ráhordásos módszerrel egyenlıre megoldott a két település szennyvíz kérdése. - Lovasberény község szennyvíz tisztítási programjának elıkészítése több mint 10 éve folyik. A 2002-ben elkészült tervek aktualizálásra szorulnak. Többször módosításra ill. hosszabbításra került a vízjogi engedélyük. Jelenleg bejegyzett Víziközmő Társulattal rendelkeznek, azonban nincs érvényes vízjogi engedélyes tervük. Az önkormányzat szándékozik megvalósítani a beruházást, azonban jelenleg a megkezdett beruházásokat figyelembe véve nincs forrása a terveztetésre és a vízjogi engedélyeztetésre (jelenleg a település egészséges ivóvíz programja elıkészítı szakaszának zárása folyik,

8 8 a megvalósításra beadták az igényüket, emellett ban végzik el a Diósi gödör hulladékmentesítését, kb. 40 millió forint összegbıl). Mivel a környékbeli k már csatlakoztak valamely településhez, Lovasberény egyedül kénytelen a beruházást megvalósítani. A település szerencsésnek tartaná, ha az állam magához tudná vonni a szennyvízberuházás megvalósítását. 3. Közelmúltban megvalósult beruházások - a Székesfehérvár MJV és térsége - Pákozd, Pátka, Seregélyesszennyvízcsatorna hálózatának bıvítése tárgyú nagyprojekt megvalósult (a beruházás nettó összköltsége 8,57 milliárd forint, a projekt támogatás mértéke 75 %, a KEOP 6,43 milliárd forintos támogatást biztosított, amelybıl 5,47 milliárd forint EU-s forrás, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerıként biztosította, a kivitelezési szerzıdéshez képest nettó 167,7 millió forintos megtakarítás jelentkezett.) A nagyprojekt keretében a négy település szennyvízcsatorna hálózatának kiépítése ill. bıvítése az ütemezésnek megfelelıen október 30.-án lezárult (közel 190 km hosszú csatorna épült), a kivitelezési munkák befejezıdtek, de a projekt teljes lezárására az üzemeltetéshez szükséges gépek leszállítása után, 2013-ban kerül sor. A 4 település szennyvízét a székesfehérvári szennyvízkezelı telep tisztítja. A beruházás különösen jelentıs környezetvédelmi szempontból, mert e k a Velencei-tó vízgyőjtı-területén találhatók. - Vereb: a projekt során hat kilométernyi gravitációs szennyvízcsatornát, két kilométernyi szennyvíznyomó-vezetéket, három körzeti szennyvízátemelıt és kilenc házi átemelıt építettek, 346 ingatlan érintett a kiépítésben. A település szennyvízcsatornázása a vártnál három hónappal korábban és jelentıs, 90 millió Ft-os megtakarítással ért véget. A beruházás keretében hatezer folyóméter csatornát fektettek le, már csak a házi rákötéseket kell elvégezni. A szennyvíz három átemelın át az agárdi tisztítóba kerül majd, a Velence-tavi Regionális rendszerhez kapcsolódva. - Lajoskomárom- Dég szennyvízelvezetése és -kezelése: július 11. óta zajlik a szennyvíztisztító telep próbaüzeme, azóta Lajoskomáromban 560, Dégen 500 háztartás csatlakozott a szennyvízhálózatra. Pályázati lehetıségek A szennyvízcsatorna hálózattal és szennyvíztisztítással nem rendelkezı k esetében lehetıség van pályázati támogatás elnyerésére a beruházás megvalósításához. A KEOP / szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása címő konstrukció tıl ig nyújt lehetıséget a fejlesztések megvalósítására.

9 9 A KEOP / pályázatra benyújtott és nyertes pályázatok megvalósítására az alábbi elıírás vonatkozik: A projekt pénzügyi zárásának legkésıbb december 31-ig meg kell történnie. A kivitelezésre ezen belül 3 év áll rendelkezésre a Támogatási Szerzıdés aláírását követıen. A pályázat benyújtására a rendelkezésre álló keret kimerüléséig van lehetıség. Az alábbi közlemény ezzel kapcsolatban október 29-én jelent meg az NFÜ honlapján: A KEOP-1.2.0/09-11 konstrukcióba benyújtott - a KEOP konstrukcióban elıkészített és a közvetlenül benyújtásra kerülı - pályázatok értékelése és a döntéshozatal a beérkezés sorrendjében folyamatos. Amennyiben a konstrukcióban rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keret kimerül, vagy annak kimerülése elıre jelezhetı, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a benyújtás lehetıségét - legkorábban az errıl szóló tájékoztatás NFÜ honlapon történı közzétételét követı 3. nappal - felfüggeszti. A felfüggesztés dátuma elıtt beérkezett projektjavaslatokat még értékeljük. A benyújtás felfüggesztését követıen a KEOP konstrukcióban elıkészített, de a KEOP-1.2.0/09-11 konstrukcióban támogatást még nem nyert projektjavaslatok a közötti költségvetési idıszakban tudnak pályázatot benyújtani projekt megvalósításra. A módosítás a közlemény megjelenésének napjától lép hatályba ( ), visszamenıleges hatállyal nem bír. A Közép-dunántúli Operatív Program Akcióterv I. prioritása a Közlekedés és környezetfejlesztés, melyen belül a környezeti értékek védelme, környezetbiztonság növelése c. konstrukción belül kialakított komponensek egyik célja a 2000 LE alatti kisk szennyvízelvezetésének és kezelésének fejlesztése. A KDOP-4.1.1/A Szennyvízelvezetés és kezelés fejlesztése pályázat lezárult, jelenleg nincs pályázható keret. Az elıírt szennyvíz-beruházások elmaradásának gazdasági következményei: Az EU-s kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szabályoz, az alábbiak szerint: 94. (1) Nem nyújthat be pályázatot az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap forrásaira az a helyi önkormányzat ideértve a helyi önkormányzat részvételével mőködı települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulását, helyi önkormányzatok társulását, valamint a programozási idıszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjérıl szóló 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet] 2. (1) bekezdés 16. pontja szerint létrehozott konzorciumot is, amely a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történı csatlakozásáról szóló évi XXX. törvény X. melléklet 8. Környezetvédelem címszó alatt elıírt határidıig a) a szennyvízkezeléssel kapcsolatban a települési szennyvíz kezelésérıl szóló május 21-i 91/271/EGK tanácsi irányelv 3., 4. és 13. cikkét, b) az ivóvízkezeléssel kapcsolatban az emberi fogyasztásra szánt víz minıségérıl szóló november 3-i a 98/83/EK tanácsi irányelvet, valamint

10 10 (2) Az (1) bekezdést nem kell alkalmazni azzal a helyi önkormányzattal szemben, aki január 2-át követıen a) az (1) bekezdés a) és c) pontja szerinti uniós jogi aktust átültetı jogszabályban meghatározott kötelezettségeket nem teljesítette, de jogszabály által elıírt kötelezı feladat teljesítése érdekében nyújt be pályázatot, b) az (1) bekezdés b) pontjában foglalt kötelezettsége teljesítése érdekében nyújt be pályázatot, vagy c) az a) és b) pontban meghatározott okon túl nyújt be pályázatot, és van a b) pont szerinti olyan pályázata, amelynek tekintetében ca) egyfordulós pályáztatás esetén már érvényes támogatási döntés született, vagy cb) kétfordulós pályáztatás esetén a projektkoncepciót már elfogadták. (3) A (2) bekezdés c) pont cb) alpontja szerinti esetben, ha a részletes projektjavaslat a derogáció teljesítésére vonatkozó pályázati útmutatóban rögzített határidıig nem kerül benyújtásra, az (1) bekezdésben foglalt tilalmat ismételten alkalmazni kell. A projektkoncepció elfogadása és a részletes projektjavaslat benyújtására rendelkezésre álló határidı között megítélt, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból, valamint a Kohéziós Alapból folyósított költségvetési támogatások a (2) bekezdés a) és b) pontjában foglalt kivétellel felfüggesztésre kerülnek az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében készített pályázat ismételt benyújtásáig. Szennyvízelvezetésre és kezelésre vonatkozó fıbb jogszabályok A kapcsolódó fıbb jogszabályok listája az elıterjesztés 2. sz. mellékletében szerepel. - A felszíni vizek minısége védelmének szabályairól szóló 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet tartalmazza többek között a szennyvizek kibocsátására vonatkozó általános szabályokat, a szennyvíztisztítási tevékenységbıl származó szennyezıanyag-kibocsátási határértékek meghatározásának módját, a szennyvízkibocsátás engedélyezésére ill. a közös szennyvízelvezetésre és - tisztításra vonatkozó elıírásokat, valamint a csatornabírság, vízszennyezési bírság megállapításának és kiszabásának szabályait, a felszíni vizek kármentesítését, a vízszennyezı anyagok listáját. - A Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programról szóló 25/2002. (II. 27.) Korm. rendeletben foglalt fıbb elıírásai az elıterjesztés alábbi fejezetében kerültek részletezésre. - A szennyvizek és szennyvíziszapok mezıgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályait a 50/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet ismerteti. - A vízszennyezı anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekrıl és alkalmazásuk egyes szabályait 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet tartalmazza.

11 11 Fejér Megye Területfejlesztési Koncepciója Fejér Megye Területfejlesztési Koncepciójának október 1-jén közzétett feltáró, értékelı vizsgálata az alábbi szennyvízelvezetési és -kezelési információkat tartalmazza: Fontos problémát jelentenek a megyében a települési diffúz szennyezések és az illegális szennyvízbevezetések. A szennyvízhálózat fejlesztése az elmúlt években a pályázati lehetıségeknek megfelelıen intenzíven folytatódott. A szennyvízelvezetés kiépítésének, szakszerő elhelyezésének hiánya a felszíni és a felszín alatti vizek tápanyagterhelését is növelik. A legfontosabb tápanyagterhelést okozó pontszerő szennyezı-források a szennyvíztisztítók és folyékony hulladékelhelyezı üzemek. A megyében üzemelı kommunális szennyvíztisztítók és települési folyékony hulladékelhelyezık hatása a befogadóra 17 esetében nem jelentıs, 5 esetében elhanyagolható, 22 kommunális szennyvíztisztító azonban jelentıs hatást gyakorol a befogadó víztestekre. Az üzemelı szennyvíztisztító telepek a tisztított szennyvíz élıvíz befogadóba kerül, míg a települési folyékony hulladékelhelyezık a felszín alatti vizeket terhelik. A tisztítási technológia 24 esetben eleveniszapos biológiai tisztítás, amely két tisztítónál kiegészül szimultán biológiai nitrogéneltávolítással és 12 tisztító esetében pedig további foszforeltávolítással. A kommunális tisztítókon kívül 12 ipari és egyéb szennyvíztisztító van. A keletkezett szennyvíz jellege alapján elıfordul kohászat, fémfeldolgozási és egyéb feldolgozóipari (Dunaújváros, Székesfehérvár), élelmiszeripari (Szabadegyháza), hulladékkezelési (Mátyásdomb), szolgáltatóipari (Dunaújváros, Székesfehérvár, Nagyvenyim, Baracska) valamint termálvíz, fürdıvíz (Gárdony). Gondot jelent, hogy sok víztest esetében a kisvizes idıszakokban a hígító víz mennyisége nem éri el a kívánt értéket a szennyvízzel terhelt szakaszokon. Ezen kívül bıvítés, technológiai fejlesztés kell az elavult technológiával mőködı, túlterhelt telepeken (pl.: Enying), amelyek jelentısen rontják a befogadó vízminıségét. Problémát okoz, hogy a kisebb kapacitású ( m3/nap) telepek nem alkalmasak a jelentısebb mennyiségi ingadozások kiegyenlítésére, valamint a biológiai tisztítási hatásfok elsısorban a téli idıszakban nem megfelelı hatékonyságú. Az elszállított települési folyékony hulladék mennyisége 2001-ben Magyarországon még meghaladta az 5,6 millió m³-t, ebbıl Fejér megye értéke 308 ezer m 3 volt tól a csatornázottság növekedésének és a talajterhelési díj bevezetésének köszönhetıen jelentısen csökkent a mennyiség mindkét területi szinten, 2010-ben országosan már csak 3,7 millió m³, megyei szinten pedig 209 ezer m 3 volt az elszállított mennyiség (mindkét esetben kb. a harmadával csökkent).

12 12 A felszíni vizek vízminıség-védelmi vízgyőjtı terület övezete Az övezet lehatárolása a települési szennyvíz tisztításáról szóló 91/271 EGK tanácsi irányelv érzékeny területek kijelölésére vonatkozó rendelkezéseinek hazai jogrendbe illesztése keretében készült, a települési szennyvíztisztítás szempontjából érzékeny felszíni vizek és vízgyőjtıterületük kijelölésérıl szóló 240/2000. (XII. 23.) Korm. rendeletnek, valamint a vízszennyezı anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekrıl és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendeletnek felel meg. Az övezethez tartozó szabályozás Fejér megyében: Felszíni vizek vízminıség-védelmi vízgyőjtı területének övezetében a tisztított szennyvizek kivezetésérıl a gazdasági és mőszaki szempontok mérlegelésével gondoskodni kell. Felszíni vizek vízminıség-védelmi vízgyőjtı területének övezete területére kívülrıl regionális szennyvízgyőjtı- és tisztító rendszerre szennyvízcsatornahálózaton történı csatlakozás kivételével a szennyvíz bevezetését meg kell akadályozni. SWOT-analízis - a térség lehetséges fejlesztési irányai a Fejér megye területfejlesztési koncepció egyeztetési anyagában (kivonat a témához kapcsolódó célokból) - Szennyvízkezelés megoldása (alternatív szennyvízkezelés, szennyvíztisztítók korszerősítése, rákötési arány növelése) - Felszíni vízkészletek fenntartható, szabályozott és összehangolt használata - Felszín alatti vízkészletek védelme, racionális vízhasználat elterjesztése - Bel- és csapadékvíz elvezetı rendszerek kiépítése és fenntartása Deffenzív (gyengeség-lehetıség) stratégia - Felszíni vízkészletek fenntartható, szabályozott és összehangolt használata - Szennyvízkezelés megoldása (alternatív szennyvízkezelés, szennyvíztisztítók korszerősítése, rákötési arány növelése) - Bel- és csapadékvíz csatornák kiépítése és fenntartása. Fejér Megyei Területrendezési Terv A Fejér Megyei Közgyőlés 12/2009. (II.13.) K.r.sz. rendeletével elfogadott Fejér Megyei Területrendezési Terv, valamint a 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet alapján Fejér megye jelentıs része kiemelten érzékeny felszín alatti vízminıség-védelmi terület övezetébe tartozik (különösen a karsztos területek), ezért kiemelten fontos feladat a megye vízkészleteinek hosszú távú megóvása. Fejér megye területrendezési tervéhez területrendezési ajánlások is készültek, melyek a megyei területrendezési terv érvényesítését és alkalmazását, valamint a településrendezési tervek készítését és használatát segítik elı, az alábbiak szerint:

13 13 A megye térszerkezetére vonatkozó ajánlások (FMK 3/2009. (II. 12.) K. h. sz. határozata alapján) Térségi jelentıségő szennyvízelvezetı rendszerekre vonatkozó ajánlás a) Törekedni kell arra, hogy a keletkezett szennyvíz minél nagyobb hányada szennyvíztisztító telepeken, ellenırzött körülmények között kerüljön kezelésre, tisztításra. b) Azokon a ken, ahol a 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet szerinti idıintervallumon belül meg kell valósítani a szennyvízelvezetést és tisztítást ott a pályázati rendszerek keretei között szükséges megvalósítani a mővek tervezését és kiépítését. c) Azokon a kis lélekszámú ken, amelyek nem tartoznak a szennyvízelvezetési program szerint ellátandó k körébe ott az Egyedi (ingatlanonkénti) Szennyvízkezelés Nemzeti Megvalósítási Programjáról szóló 174/2003. (X. 28.) Korm. rendeletnek megfelelıen szakszerő (azaz szakszolgáltató által segített) egyedi megoldások javasolhatók. Az egyedi kisberendezések telepíthetıségének vizsgálatakor figyelembe kell venni a felszíni és felszín alatti vizek érzékenységét, valamint a vízbázisok védıterületeit. Ahol a térség táji és természetvédelmi értékei különösen indokolttá teszik a szennyvíztisztítás mielıbbi megoldását, ott az egyedi (ingatlanonkénti) kisberendezések létesítése célszerő, vagy/és természetközeli tisztítási technológiák alkalmazása támogatandó. d) A 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet 2. sz. mellékletében nem szereplı és az OKTV térségi rendszert támogató javaslatával nem rendelkezı k mindegyikére, amelyeknek szennyvíz-agglomerációhoz csatlakozása tervezett, ill. javasolt, a gazdaságossági felülvizsgálat elvégzése szükséges a 26/2002. (II. 27.) Korm. rendelet mellékletében rögzített módszertannak megfelelıen. E k a Csatlakozási Szerzıdésben rögzített utolsó mentességi határidı (2015. december 31.) lejártát követıen - a Program felülvizsgálata keretében - kerülhetnek legkorábban a szennyvíz-elvezetési agglomerációs jegyzékbe. e) A fokozatosan kiépülı szennyvízcsatorna-győjtı rendszerek mentén a lakosság érdekeltté tételével szorgalmazni kell a lakossági bekötések számának növelését. A szennyvízcsatorna - hálózatra rákötést követıen a szakszerőtlen emésztıberendezések felszámolása szükséges a felszín alatti vizek szennyezésének megszüntetése érdekében. f) Az elválasztott rendszerben a szennyvízcsatornákat és tisztítótelepeket csapadékvíz elvezetésére, ill. fogadására nem méretezik, ezért fontos az ingatlanok illegális csapadék-bevezetéseinek megszüntetése. A tisztítótelepeknél puffermedence kialakítása javasolt a győjtıhálózat aknáin bejutó csapadékvíz lökésszerő terhelésének kiegyenlítése érdekében. g) Az aprófalvak, vagy külterületi lakott helyek csatornázatlan részérıl elszállítandó települési folyékony hulladék (szippantott kommunális szennyvizek) fogadására és kezelésére a nagyobb tisztítótelepeken kialakított fogadóhelyeken a jövıben is lehetıséget kell biztosítani (legalább a regionális tisztítótelepeken elıkezelı fogadó mőtárgyat javasolt építeni). h) A csatornázásra nem kerülı településrészeken, ill. kisfalvakban a környezetkímélı és költségtakarékos, szakszerő egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmények nagy választékban rendelkezésre álló technológiáinak alkalmazását kell szorgalmazni.

14 14 i) A környezetvédelmi követelményeknek nem megfelelıen mőködı, szennyvízbírság alá tartozó tisztító telepek esetében minél elıbb biztosítani szükséges azok intenzifikálását, ill. a tisztított szennyvizek mielıbbi ártalommentes elhelyezését. j) A meglévı és tervezett tisztítótelepeken a szigorodó környezetvédelmi és természetvédelmi elıírások kielégíthetısége érdekében teret kell biztosítani a befogadóba vezetés elıtt lehetıség szerint természetközeli utókezelı mőködtetésére, amely utótisztítást, kiegyenlítı tározást tesz lehetıvé. k) A nem megfelelı mőszaki védelemmel mőködı szennyvíztisztító és szikkasztó helyek (pl. a nem közüzemi, korszerőtlen tisztító telepek) felszámolása, vagy korszerősítése és ehhez felmérés, ütemezés szükséges. l) A Velencei-tó vízgyőjtı területén keletkezett tisztított szennyvizek csak szőrı tározókon keresztül vezethetık a vízgyőjtı rendszerbe. A szennyvíztisztítók létesítésénél a befogadóra elıírt vízminıség-védelmi kategóriának megfelelı tisztítási fokozatot biztosítani kell. Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és - tisztítási Megvalósítási Program A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és - tisztítási Megvalósítási Program a 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelettel lett elfogadva. A rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza az egyes szennyvízelvezetési agglomerációk listáját, t, ill. a szennyvízelvezetı és kezelı rendszerek kiépítésének határidejét. A Fejér megyei kre vonatkozó adatok az elıterjesztés.. sz. mellékletében találhatók. A beruházások végrehajtását 2007-tıl a Környezet és Energia Operatív Program pályázati konstrukciója segíti. A beruházások jellemzıen társfinanszírozásúak, a saját forrás mellett EU támogatásokból, és költségvetési forrásból tevıdnek össze. Szennyvízelvezetési agglomerációk A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programmal összefüggı szennyvízelvezetési agglomerációk lehatárolásáról szóló 26/2002. (II. 27.) Korm. rendelet rögzíti, hogy a szennyvíz-elvezetési agglomeráció a Program tervezési alegysége. A szennyvízelvezetési agglomerációk lehatárolását a rendelet mellékletében meghatározott feltételeken alapuló értékelési módszer, követelmények alapján kell elvégezni és vizsgálatokkal kell igazolni a ken belüli hálózatkialakítás, valamint a térségi rendszerek kialakításának gazdaságosságát, illetve az egyedi vagy egyéb megoldások indokoltságát. A Korm. rendelet 2. számú mellékletében szereplı k a mellékletben rögzítettıl eltérı szennyvízelvezetési agglomerációs struktúrát is kialakíthatnak, amennyiben a jogszabály mellékletében rögzített módszertan alapján végzett vizsgálatoknak megfelelıen az nem jár új településnek a Programba való bekapcsolásával, ill. ha a tervezett új megoldásnak a korábbi változathoz képest költséghatékonyabb megvalósíthatósága és mőködtetése gazdasági elemzéssel alátámasztott. A szennyvíz-elvezetési agglomeráció kijelölésének felülvizsgálata a Program elfogadását követıen a fenti rendelet mellékletében elıírt módszertan szerint elvégzett számítás alapján készített dokumentáció csatolásával az érintett önkormányzat vagy önkormányzatok által a területileg illetékes vízügyi igazgatóságnál kérhetı (a szükséges szándéknyilatkozatok mellékelésével).

15 15 A Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programmal összefüggı szennyvízelvezetési programról szóló 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet 2. számú mellékletében nem szereplı k önkormányzatai a Csatlakozási Szerzıdésben rögzített utolsó mentességi határidı (2015. december 31.) lejártát követıen - a Program felülvizsgálata keretében kerülhetnek legkorábban a szennyvíz-elvezetési agglomerációs jegyzékbe. A szennyvízelvezetési agglomeráció kialakításának alapvetı szempontjai: A Nemzeti Megvalósítási Program része minden 2000 LE feletti település. Egy n belül szennyvízelvezetı rendszert csak a gazdaságossági határig kell kiépíteni. Ahol a győjtırendszerek létrehozása nem indokolt, mert nem járna környezeti elınyökkel, ill. mert túlságosan költséges lenne, azonos szintő környezetvédelmet nyújtó egyedi rendszereket vagy más megfelelı rendszereket kell alkalmazni. Azok a vízbázisvédelmi célprogramba bevont, továbbá környezetvédelmi érdekbıl meghatározott k, amelyek az elızı szempontok szerint kialakított szennyvízelvezetési agglomerációk körén kívül esnek, környezetvédelmi és gazdaságossági indokoltság esetén önálló szennyvízrendszert alkothatnak. Környezetvédelmi szempontok és követelmények: - A k szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése, azaz a szennyvízelvezetés, -tisztítás, illetve a szakszerő egyedi szennyvízelhelyezés arányának és módszerének helyes megválasztása érdekében a tervezés már kezdeti szakaszától folyamatosan érvényesíti a speciális helyi környezetvédelmi és természetvédelmi szempontokat, valamint a megvalósítandó létesítmények környezeti hatékonyságát. - A szennyvízelvezetési agglomeráció lehatárolásánál figyelemmel van: a) a települési szennyvíztisztítás szempontjából érzékeny felszíni vizek és vízgyőjtı területük kijelölésérıl szóló 240/2000. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglaltakra, különös tekintettel az érzékenynek minısített k fejlesztéseire; b) a felszín alatti vizek minıségét érintı tevékenységekkel összefüggı egyes feladatokról szóló 33/2000. (III. 17.) Korm. rendelet szerinti elıírásokra, illetve az abban A különösen érzékeny felszín alatti vízminıségi területek -nek minısített k fejlesztéseire; c) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelmérıl szóló 123/1997. (VIII. 18.) Korm. rendelet; d) a szennyvizek és szennyvíziszapok mezıgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól szóló 50/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet elıírásaira. - Több települést érintı szennyvízelvezetési agglomeráció kialakításánál alapvetıen törekedni kell arra, hogy afelszíni vizek szempontjából magasabb környezetérzékenységő, valamint természetvédelmi területekre ne kerüljön átvezetésre más, alacsonyabb kategóriába tartozó település szennyvize.

16 16 - Több települést érintı szennyvízelvezetési agglomeráció kialakításánál ott kell megválasztani a központot, azaz a szennyvíztisztító telep helyét, ahol a tisztított szennyvizek lehetséges befogadóinak feltárása és vizsgálata szerint leginkább biztosítható a befogadó környezeti célállapota. - Meglévı és új szennyvízelvezetési rendszerek csatlakoztatása esetén fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a fejlesztés egységes egészként kielégítse a környezeti és a gazdasági hatékonyság feltételeit. - A szennyvízelvezetési agglomerációk kialakításánál az említetteken kívül mérlegelni kell az alábbi környezetérzékenységi szempontokat: a) a szennyvízbevezetés által okozott, a felszíni vízben várható vízminıségromlás mértéke, figyelembe véve a vízfolyásban a mértékadó hígítási arányt, a mindenkori szennyvízterhelést és az öntisztuló képességet, b) az ivóvízbázis-védelmi célprogramba bevont felszín alatti, valamint az ivóvízellátási célú felszíni vízhasználatok veszélyeztetése, c) egyéb célú felszíni vízhasználatok (így például fürdés, rekreáció, öntözés) veszélyeztetése, d) természetvédelmi szempontból kiemelt jelentıségő terület, illetve a vízfolyás természetes medre és élıvilága stabilitásának veszélyeztetése a lehetı legkisebb legyen. A Fejér megyében levı szennyvízelvezetési agglomerációk lehatárolása az elıterjesztés 1. sz. mellékletében található. Nemzeti Fejlesztés 2020 Az Országos Fejlesztési Koncepció és az Országos Területfejlesztési Koncepció megalapozását szolgáló Nemzeti Fejlesztés 2020 címő, októberi egyeztetési munkaanyag az alábbi megállapításokat és célkitőzéseket tartalmazza a szennyvízkezeléssel és elvezetéssel kapcsolatban: A korábban elhanyagolt környezeti infrastruktúra jelentıs fejlesztése elsısorban az EU támogatások megjelenésével vált lehetıvé, a csatornázottság aránya elérte a 70%-ot. A csatornahálózaton begyőjtött szennyvizek 97,7%-a 2011-re már csak II. vagy III. fokú tisztítás után került kibocsátásra, szemben az 1990-es alig 34,6%-kal. A közcsatorna hálózatból tisztítatlanul kikerülı szennyvíz mennyisége ma már az 1 százalékot sem éri el, de ez az érték 1990-ben is mindössze 12 százalék volt. A közmőolló fokozatosan zárul, egy kilométer közüzemivíz-vezeték hálózatra 1990-ben 228 méter szennyvízcsatorna jutott, 2000-ben már 396, 2010-ben pedig 655 méter. A szennyvízkezelés folyamatos fejlıdést mutat. A fı kibocsátó városok mellett azonban számos n még továbbra sem megoldott a szennyvízkezelés, annak ellenére, hogy a csatornahálózattal rendelkezı k aránya is számottevıen javult a 10 és a 20 évvel ezelıtti értékekhez képest: 2010-ben a k 44%-a még nem rendelkezett csatornahálózattal, ami fıképp a derogációs kötelezettséggel nem érintett 2000 LE alatti szennyvízterheléssel rendelkezı kisket jelenti (2000-ben ez az arány 73%, 1990-ben 86% volt).

17 17 Rajtuk kívül a csatornahálózattal rendelkezı nken is akadnak olyan háztartások, melyek nem csatlakoztak rá a hálózatra, némely helységekben ez teljes településrészeket is jelenthet. Külön probléma a csatornahálózattal nem rendelkezı k, illetve a hálózatra rá nem csatlakozott lakások esetében a szennyvíz nem megfelelı elszállítása, illetve szikkasztása. Ugyanakkor a kisken a hagyományos csatornahálózat és szennyvíztisztító nem is feltétlenül mőködtethetı rentábilisan, így több esetben érdemes lenne inkább a háztartási mérető egyedi kisberendezéseket vagy a természetközeli megoldásokat alkalmazni. A klímaváltozással összefüggésben fel kell készülni a tisztított szennyvizek és a szennyvíziszap újrahasznosítására is. A Nemzeti Környezetvédelmi Program célkitőzései szerint 2015 év végéig a lakosság 89%-a számára már biztosítani kell a csatornázottságot a 2000 lakos-egyenérték feletti agglomerációkban, továbbá az összegyőjtött szennyvizeket teljes egészében legalább biológiai fokozattal kell tisztítani. Környezetvédelemi fejlesztéspolitikai feladatok ( ) - a szennyvízkezeléshez, vízkészlet-gazdálkodáshoz kapcsolódó célok A Víz Keretirányelv szerint 2015-ig a vizek jó állapotának elérése. Az EU Víz Keretirányelv intézkedési programja alapján a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás megteremtése, komplex vízgyőjtı-fejlesztés, a vízkészletek mennyiségi és minıségi védelme (az ésszerő és takarékos vízhasználat elterjesztése, a vizek terhelésének csökkentése). A szennyvízkezelés alapinfrastruktúrájának fejlesztése, az elmaradó derogációs kötelezettségek teljesítése, az elsivatagosodás csökkentése és megelızése a kezelt szennyvíz ismételt felhasználásával. Természetközeli szennyvízkezelési módok és az egyedi kisberendezések használatának ösztönzése a kisken és a gazdaságosan nem csatornázható településrészeken. A vízgazdálkodáson belül a vízvisszatartás, -tározás feladatán túlmenıen az árvízvédelmi védıképesség megtartása. Az árvizek és aszályok hatásának mérséklése. Ágazati politikák területi prioritásai a szennyvízkezeléshez, vízkészletgazdálkodáshoz kapcsolódó célok kivonata: A szennyvíztisztító és elvezetı kapacitások fejlesztése Észak- és Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, a Duna-Tisza közén és a belsı perifériákban. A szélsıséges vízgazdálkodási viszonyok (ár- és belvizek, valamint aszályok) káros hatásait fenntartható módon, térségek vagy vízgyőjtık szintjén integráltan kell kezelni: az eddigi árvízi-belvízi és aszály elleni védekezést talaj- és belvízgazdálkodással kell felváltani. A természeti katasztrófáktól fenyegetett nagytérségekben, a környezeti szempontból veszélyeztetett határ menti térségekben integrált ágazatközi fejlesztési és rehabilitációs programok kidolgozása és végrehajtása. A kiemelten érzékeny karsztos térségekben a víz- és vízbázis-védelem szempontjainak megfelelı szennyvízkezelı és hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése.

18 18 Az anyag rövid távon megoldandó környezetstratégiai feladatként rögzíti többek között az integrált, a vízkészlet megırzését és fenntarthatóságát szolgáló vízgazdálkodást valamint a klímaadaptációt. Környezethasználati fordulatot biztosító környezetstratégiai területek -ként jelöli a vízgazdálkodási szemléletváltást, ill. a vízmegtartás és -elvezetés komplex, a gazdálkodással, tájszerkezettel összhangban történı mőködtetését. A Koncepcióban felvázolt nemzeti jövıkép egyik kiemelt pontja a vízvédelem: meglevı szakmai tudásunk alapján a vizeinkkel való okszerő, de kreatív gazdálkodás az agrárium és a klímavédelem legerısebb támogatója, egyben exportlehetıségek megalapozója is. Víz Keretirányelv Az Európai Unió új víz- és vízi környezetgazdálkodási politikájának célkitőzése, hogy az Európai Unió egész területén, 2015-ig jó állapotba kerüljön minden felszíni és felszín alatti víz és fenntarthatóvá kell tenni ezt a jó állapotot. A cél elérését a december 22-én hatályba lépett, 2000/60/EK Víz Keretirányelvvel (VKI) tették kötelezıvé a tagállamokban. A VKI egységes alapokon szabályozza a felszíni, felszín alatti vizek mennyiségi és minıségi védelmét, a pontszerő és diffúz szennyezı-forrásokkal szembeni fellépést, és elıírja a vizek jó állapotának eléréséhez vezetı intézkedések vízgyőjtı szintő összehangolását. A keretirányelv szerint a jó állapot nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a vízhez kötıdı élıhelyek minél zavartalanabb állapotát, illetve a megfelelı vízmennyiséget is. A vízfolyások, állóvizek jó ökológiai, vízminıségi és mennyiségi, valamint a felszín alatti vizek jó minıségi és mennyiségi állapotának elérése összetett és hosszú folyamat. A szükséges intézkedéseket a vízgyőjtı-gazdálkodási tervek foglalják össze. A jó állapot eléréséhez szükséges beavatkozásokkal össze kell hangolni az árvízi vagy belvízi védekezést, a településfejlesztési elképzeléseket: mint pl. a szennyvízkezeléssel kapcsolatos feladatokat. A különbözı elképzelések összehangolásához elengedhetetlen az érintett területen mőködı érdekcsoportok (pl. gazdák, ipari termelık, horgászok, természetvédık stb.), valamint a lakosság, önkormányzatok részvétele a vízgyőjtı-gazdálkodási tervek megvalósításában. Határozati javaslat Fejér Megye Közgyőlése megtárgyalta a Beszámoló a Fejér megyei települési szennyvízgyőjtés, -tisztítás és kezelés helyzetérıl c. elıterjesztést és az abban foglaltakkal egyetért. 1) A Közgyőlés kiemelten fontosnak tartja a Fejér megye területén keletkezı szennyvíz korszerő elvezetésének és tisztításának biztosítását valamennyi n a környezetterhelés csökkentése és az EU-s elıírások teljesítése érdekében.

19 19 2) A 2. pontban foglaltak elısegítésére a Közgyőlés felhatalmazza Elnökét, hogy egyeztetési tárgyalásokat kezdeményezzen az érintett települési önkormányzatokkal és hatóságokkal különösen azon k esetében, melyeknél súlyos következményekkel járhat a szennyvíz-beruházási pályázat határidıig történı beadásának elmulasztása (pl. Lovasberény, Csákvár). Felelıs: Határidı: Törı Gábor közgyőlés elnöke folyamatos Székesfehérvár, november 29. Törı Gábor

20 20 1. sz. melléklet Fejér megye szennyvíz-elvezetésére és kezelésére vonatkozó statisztikai adatok (adatforrás: KSH) A közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások aránya Fejér megyében, között, % ,3 91,0 95,3 95,0 95,2 95,8 96,2 96,3 96,2 96,4 96,5 96,7 96,7 A közüzemi szennyvízgyőjtó-hálózatba bekapcsolt lakások aránya Fejér megyében, között % ,5 40,6 50,0 52,9 56,1 58,0 63,1 63,8 64,9 67,5 68,5 70,4 71,6 Közmőolló Az egy km ivóvízvezeték-hálózatra jutó szennyvízgyőjtı-hálózat hossza (elsıdleges közmőolló) Fejér megyében, méter A vízhálózatba és a csatornahálózatba bekapcsolt lakások arányának különbsége (másodlagos közmőolló) Fejér megyében, százalékpont ,8 50,4 45,4 42,2 39,1 37,8 33,1 32,5 31,3 28,9 28,0 26,3 25,1 Összes tisztított szennyvíz mennyisége Fejér megyében, , ezer m Biológiailag tisztított szennyvíz mennyisége Fejér megyében, , ezer m

21 21 2. sz. melléklet Fıbb jogszabályok a szennyvízkezelésrıl és a szükséges intézkedésekrıl - 123/1997. (VIII. 18.) Korm. rendelet a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelmérıl - 240/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a települési szennyvíztisztítás szempontjából érzékeny felszíni vizek és vízgyőjtı területük kijelölésérıl - 33/2000. (III. 17.) Korm. rendelet a felszín alatti vizek minıségét érintı tevékenységekkel összefüggı egyes feladatokról - 50/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a szennyvizek és szennyvíziszapok mezıgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól - Települési szennyvíz tisztításáról szóló 91/271 EGK tanácsi irányelv (érzékeny területek kijelölésére) - 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet a Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programról - 26/2002. (II. 27.) Korm. rendelet a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programmal összefüggı szennyvízelvezetési agglomerációk lehatárolásáról - 27/2002. (II. 27.) Korm. rendelet a Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási Megvalósítási Program végrehajtásával összefüggı nyilvántartásról és jelentési kötelezettségrıl - 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet a vízszennyezı anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekrıl és alkalmazásuk egyes szabályairól - 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levı k besorolásáról - 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszíni vizek minısége védelmének szabályairól

helyiség: 750 Ft/m2 2000 m2felett 900 Ft/m2

helyiség: 750 Ft/m2 2000 m2felett 900 Ft/m2 Fejér megye Vagyoni típusú adók Kommunális jellegű adók Helyi iparűzési adó Ft/m2 vagy a forgalmi érték %-a Ft/fő %-a Ft/m2 %-a 1 Aba 100 1,8 % 4000 2 Adony 300 Ft/m2 4000 1,5 % 500 és 5000 3 Alap 1,5

Részletesebben

helyiség: 750 Ft/m2 2000 m2felett 900 Ft/m2

helyiség: 750 Ft/m2 2000 m2felett 900 Ft/m2 Fejér megye Vagyoni típusú adók Kommunális jellegű adók Helyi iparűzési adó vagy a forgalmi érték %-a Ft/fő %-a %-a 1 Aba 100 1,8 % 1000 4000 2 Adony 300 4000 1,5 % 500 és 5000 3 Alap 1,5 % 4 Alcsutdoboz

Részletesebben

Települések szennyvízelvezetés- kezelés

Települések szennyvízelvezetés- kezelés Települések szennyvízelvezetés- kezelés megoldására pályázati lehetőségek - 2017 KDT TVT ülés 2017. május 04. Székesfehérvár Somogyiné Neuperger Lívia KDT VIZIG Egy kis visszatekintés: Magyarország csatornázási

Részletesebben

Egészséges települések

Egészséges települések Egészséges települések Jegyzői értekezlet, Székesfehérvár, 2013.11.13. Dr. Pásztor László Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési osztály E-mail: fejer.egeszsegfejlesztes@kdr.antsz.hu

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE 14. IKTATÓSZÁM: 55-3/2013. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács mőködési

Részletesebben

Egészséges, tiszta települések Akcióterv

Egészséges, tiszta települések Akcióterv KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Egészséges, tiszta települések Akcióterv 1. Prioritások bemutatása 1.1. Prioritások tartalma Prioritás neve, száma KEOP 1. Egészséges, tiszta települések 1.2. A prioritások

Részletesebben

Magyar Köztársaság. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Köztársaság. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium TÁJÉKOZTATÓ Magyar Köztársaság Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium TÁJÉKOZTATÓ Magyarország településeinek szennyvízelvezetési és tisztítási helyzetérıl, a Települési szennyvízkezelésrıl szóló 91/271/EGK irányelv

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 323. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2008. ( ) rendelete a települési folyékony hulladék szippantott szennyvíz összegyőjtésére,

Részletesebben

A rendelet hatálya. A talajterhelési díj mértékének meghatározása

A rendelet hatálya. A talajterhelési díj mértékének meghatározása Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 25/2004. (IX. 30.) r e n d e l e t e a talajterhelési díjról 1/2005. (II.07.) számú és a 23/2005. (IX. 19.) számú módosító rendeletével Egységes

Részletesebben

2016. december hónapra tervezett sebességmérések

2016. december hónapra tervezett sebességmérések december 1. csütörtök december 2. péntek 2016. december hónapra tervezett sebességmérések 13.00-15.00 M6 autópálya Százhalombatta és Dunaújváros között 15.00-17.00 M6 autópálya Iváncsa és Százhalombatta

Részletesebben

Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/ )

Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/ ) Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/10-2010-0047) KEOP-1.2.0/B/10-2010-0047 PROJEKT NYITÓRENDEZVÉNY Simontornya Város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása projekt

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY Ügyszám: 07000/198-65/2016. ált. FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY Jóváhagyom: Vörös Ferenc r. ezredes sk. rendőrségi főtanácsos rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes

Részletesebben

Ivóvízbázis-védelem Fejér megyében

Ivóvízbázis-védelem Fejér megyében Magyar Műszaki Értelmiség Napja A mérnökök szerepe a fenntartható fejlődés terén Ivóvízbázis-védelem Fejér megyében Tóth Sándor Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. május 11. Vízbázis-védelem

Részletesebben

szaki infrastruktúra Vízgazdálkodás, regionális szint vízi létesítmények, fejlesztési elképzelések

szaki infrastruktúra Vízgazdálkodás, regionális szint vízi létesítmények, fejlesztési elképzelések Mőszaki infrastruktúra c. tantárgy 2006. 03.01. i elıadásának vázlatos anyaga Vízgazdálkodás, regionális szintő vízi létesítmények, fejlesztési elképzelések Dr. Dulovics Dezsı PhD. ny. egyetemi docens

Részletesebben

Fejér Megy Közgyűlése. 17/1996. (XI.21) K.r.sz. rendelete. A kéményseprőipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Fejér Megy Közgyűlése. 17/1996. (XI.21) K.r.sz. rendelete. A kéményseprőipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről Fejér Megy Közgyűlése 17/1996. (XI.21) K.r.sz. rendelete A kéményseprőipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 27/2003.(XI.27.).K.r.sz. rendelettel)

Részletesebben

ISPA-tól a Kohéziós Alap pályázatig. Veszprémi szennyvíz projekt

ISPA-tól a Kohéziós Alap pályázatig. Veszprémi szennyvíz projekt ISPA-tól a Kohéziós Alap pályázatig Veszprémi szennyvíz projekt 2001-2006. Budapest, 2006. november 02. Elızmények - 2000. IV. negyedév Beruházási és fejlesztési igények megjelenése Pályázati lehetıségek

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. Vízgazdálkodási tevékenységek. Belterületi csapadékvíz-elvezetés és győjtés

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. Vízgazdálkodási tevékenységek. Belterületi csapadékvíz-elvezetés és győjtés PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében Vízgazdálkodási tevékenységek Belterületi csapadékvíz-elvezetés és győjtés Kódszám: KMOP-2007-3.3.1 B komponens A projektek az Európai

Részletesebben

Megvalósítási helyszín Iparterület fejlesztését elősegítő út KŐSZÁRHEGY KÖZSÉG TOP FE

Megvalósítási helyszín Iparterület fejlesztését elősegítő út KŐSZÁRHEGY KÖZSÉG TOP FE Iparterület fejlesztését elősegítő út KŐSZÁRHEGY KÖZSÉG TOP-1.1.1-15-FE1-2016-00014 1. Kőszárhegyen 159882450 Ft 159882450 Ft 100,00 Kőszárhegy 2. Bodajki Tó és környékének TOP-1.2.1-15-FE1-2016-00003

Részletesebben

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium

Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei. Lajosmizse május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium Kistelepülések szennyvízelvezetési és -tisztítási lehetőségei Lajosmizse 2016. május 24. Dévai Henriett Főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium A települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK

Részletesebben

Fejér

Fejér Engedélyezési terv beadásának tervezett Kivitelezés megkezdés Kivitelezés befejezés Kontakt személy Járás Település Nyertes pályázó Közintézményi IH Üzleti IH Lakossági IH határideje tervezett határideje

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 7. 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 2-15 /2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Székesfehérvár Megyei Jogú Város több településrendezési terve és helyi építési

Részletesebben

Fejér megye adattára

Fejér megye adattára Fejér megye adattára EU csatl. Székesfehérvár 1, 2 Warvasovszky Tihamér 8000 Városház tér 1. 83 505 104 059 45 391 39 352 6 039 38 114 1. vk. és Szfvár 83 505 104 059 45 391 39 352 6 039 38 114 Csősz 2

Részletesebben

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 Kovács Péter P fıosztályvezetı-helyettes Vízgyőjtı-gazdálkod lkodási és s VízvV zvédelmi Fıosztály Szolnok, 2008. június 26. Az ICPDR létrehozta a Tisza Csoportot,

Részletesebben

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2009. (II. 13.) rendelete A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL ÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPRÓL Kállósemjén Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

KÖZLEMÉNY körzeti erdőtervezési eljárás megindításáról

KÖZLEMÉNY körzeti erdőtervezési eljárás megindításáról PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉRDI Járási Hivatal KÖZLEMÉNY körzeti erdőtervezési eljárás megindításáról A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal (továbbiakban: erdészeti hatóság) az erdőről, az erdő

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések (GYIK) a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban

Gyakran ismételt kérdések (GYIK) a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban Gyakran ismételt kérdések (GYIK) a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban Mirıl szól a Víz Keretirányelv, mi a célja? A Víz Keretirányelv (VKI) nevébıl fakadóan keretet kíván biztosítani a Közösség édesvízzel

Részletesebben

Bicske Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 2060 Bicske, Szent István út 42. Bodmér Faluháza 8080 Bodmér, Vasvári P. u. 58.

Bicske Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 2060 Bicske, Szent István út 42. Bodmér Faluháza 8080 Bodmér, Vasvári P. u. 58. Bicskei Járás Sportcsarnok 8087 Alcsútdoboz, József A. út 5 Alcsútdoboz Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola 8087 Alcsútdoboz, Szabadság u. 105. Bicske Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 2060

Részletesebben

Bevezetett helyi adók Fejér megye 2008. január 1-jei állapot

Bevezetett helyi adók Fejér megye 2008. január 1-jei állapot Bevezetett helyi adók Fejér megye 2008. január 1-jei állapot Vagyoni típusú adók Kommunális jellegő adók Helyi iparőzési adó Ft/fı %-a %-a 1 ABA 1,8% 2003.01.01 100 2003.05.30 1000 és 2007.01.01 4000 2

Részletesebben

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra)

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) A tervezett fejlesztés helyszíne (Forrás: maps.google.hu) Salgótarján, 2012. június 20.

Részletesebben

Magyar Köztársaság. Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Államtitkárság TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Köztársaság. Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Államtitkárság TÁJÉKOZTATÓ Magyar Köztársaság Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Államtitkárság TÁJÉKOZTATÓ Magyarország településeinek szennyvízelvezetési és tisztítási helyzetérıl, a települési

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK SZEPTEMBER 26-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK SZEPTEMBER 26-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 7. 2013. SZEPTEMBER 26-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM:55-4/2013. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat a Fejér Megyei Közgyőlés, mint a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

Részletesebben

Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések programszerő telepítését elısegítı mintaprojekt bemutatása

Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések programszerő telepítését elısegítı mintaprojekt bemutatása Az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések programszerő telepítését elısegítı mintaprojekt bemutatása Harangozó Gábor fogalmazó KvVM Vízgazdálkodási Fıosztály Lajosmizse, 2010. május 11. Jogszabályi háttér:

Részletesebben

Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e

Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e Varsány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006. (IX.12.) r e n d e l e t e a települési folyékony hulladék győjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelezı helyi közszolgáltatásról

Részletesebben

NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI STRATÉGIA PROGRAM. Dr. Nemes Csaba. főosztályvezető Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI STRATÉGIA PROGRAM. Dr. Nemes Csaba. főosztályvezető Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI STRATÉGIA NEMZETI ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI PROGRAM Dr. Nemes Csaba főosztályvezető Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Nemzetközi háttér 1992 ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény

Részletesebben

É R T E S Í T É S. ALBA VOLÁN Zrt. Székesfehérvár Börgöndi u. 14.

É R T E S Í T É S. ALBA VOLÁN Zrt. Székesfehérvár Börgöndi u. 14. ALBA VOLÁN Zrt. Székesfehérvár Börgöndi u. 14. É R T E S Í T É S Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a 2011. karácsonyi és a 2012. újévi ünnepekkel összefüggésben az autóbuszjáratok közlekedési

Részletesebben

Fejér Megyei Gyermekjóléti Szolgálatok 2013. februári állapot szerint

Fejér Megyei Gyermekjóléti Szolgálatok 2013. februári állapot szerint Fejér Megyei ok 2013. februári állapot szerint Ellátási terület (települések felsorolása) Szolgáltató (intézmény) neve, székhelye Fenntartó neve, székhelye Családgondozó, telefon, e-mail Feladatellátás

Részletesebben

Környezetvédelmi beruházások uniós forrásból

Környezetvédelmi beruházások uniós forrásból Sajtó-háttéranyag Környezetvédelmi beruházások uniós forrásból Az Új Magyarország Fejlesztési Terv novemberben megjelenı környezetvédelmi pályázatai az alábbi területeken nyújtanak támogatási lehetıséget:

Részletesebben

Horváth Angéla Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A)

Horváth Angéla Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) Horváth Angéla Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) 6 db kijelölt vízfolyás víztest 2 db kijelölt állóvíz víztest 5 db kijelölt

Részletesebben

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének 32/2008.(XII.15.) ÖR-el módosított 14/2004.(VII.1.) RENDELETE A talajterhelési díjról I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

ESETTANULMÁNYOK. Ssz. Eset Kitöltendő űrlap(ok)

ESETTANULMÁNYOK. Ssz. Eset Kitöltendő űrlap(ok) ESETTANULMÁNYOK Javaslatok néhány egyszerűbb, általános esetre a megfelelő létesítményűrlapok kiválasztásához az integrációs feladatokat ellátó munkacsoport szakterületi alcsoport besorolásai alapján:

Részletesebben

Érvényes: június 16-tól AUTÓBUSZJÁRATOK ÉRKEZNEK * M

Érvényes: június 16-tól AUTÓBUSZJÁRATOK ÉRKEZNEK * M Aba, Hősök tere M 5.12, 5.14 P 5.17, 6.14 < 7.17, 7.17 Y 7.17 H 8.17 9.17 11.12, 13.07 N13.17 * 14.07 M14.17 515.17 < 15.32, 16.17 517.17, 18.17 519.17, 21.17 M21.20 Aba, Rákóczi u., 5.08 M 5.12, 5.14,

Részletesebben

Katona Ottó Viziterv Alba Kft. "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A)

Katona Ottó Viziterv Alba Kft. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) Katona Ottó Viziterv Alba Kft. "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) 31 db kijelölt vízfolyás víztest 6 db kijelölt állóvíz víztest 10 db kijelölt felszín alatti víztest Főbb vízfolyások:

Részletesebben

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 280. MELLÉKLET: - Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának évi Közbeszerzési tervének módosítására

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 280. MELLÉKLET: - Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának évi Közbeszerzési tervének módosítására AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 280. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2010. évi Közbeszerzési tervének módosítására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

A vízi közmű beruházások EU finanszírozása. Dr. Nagy Judit

A vízi közmű beruházások EU finanszírozása. Dr. Nagy Judit A vízi közmű beruházások EU finanszírozása Dr. Nagy Judit A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos alapelvei a természeti erőforrások

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY szeptember hónapra tervezett sebességmérések

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY szeptember hónapra tervezett sebességmérések Nap szeptember 1. kedd szeptember 2. szerda FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY 2015. szeptember hónapra tervezett sebességmérések Mérés tervezett ideje

Részletesebben

KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK III.

KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK III. KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK III. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÁLTALÁNOS JELLEMZİI Magyarországon évente közel 104 millió tonna hulladék képzıdik, melybıl kb. 4 millió tonna a települési szilárd hulladék, és kb. 20

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR. dr. Pápai-Székely Zsolt

SZÉKESFEHÉRVÁR. dr. Pápai-Székely Zsolt FEJÉR MEGYE SZÉKESFEHÉRVÁR Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Pulmonológiai Osztály GYEMSZI Az intézmény címe (irányítószámmal): 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 3. A tüdõgyógyászati osztály

Részletesebben

Hatályos jogszabályok elektronikus győjteménye. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény

Hatályos jogszabályok elektronikus győjteménye. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 1. Hatályos Jogszabályok Elektronikus Győjteménye Az elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján a Kormányzati Portálon 2005. december 1-jétıl elérhetı a Hatályos jogszabályok elektronikus

Részletesebben

Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok

Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek készítése Felszín alatti vizekkel kapcsolatos feladatok Simonffy Zoltán BME Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodási Terve részvízgyűjtők Duna vgy. Tisza vgy. Balaton Dráva vgy.

Részletesebben

FEJÉR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI

FEJÉR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI FEJÉR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS PROGRAM 2014. február 18. Vaszócsik Vilja vaszocsikvilja@lltk.hu FEJÉR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS PROGRAM Tervezés eddigi lépései Fejér megyei területfejlesztési

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 26-i rendkívüli ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 26-i rendkívüli ülésére Elıterjesztés 5. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. május 26-i rendkívüli ülésére Tárgy: CÉDE pályázat benyújtása A Lajosmizsei Napközi Otthonos Óvoda székhelyintézményének főtéskorszerősítése

Részletesebben

Területi kohézió a fejlesztéspolitikában

Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár 2008. Március 20.. Lisszaboni szerzıdés az EU-ról 2007 december 13 aláírják az Európai Alkotmányt Az Európai Unióról és az Európai

Részletesebben

A területfejlesztés intézményrendszere

A területfejlesztés intézményrendszere A területfejlesztés intézményrendszere 10. elıadás Regionális politika egyetemi tanár Törvény a területfejlesztésrıl és rendezésrıl (1996. XXI: tv. (III.20.)) Alapelvek és feladatok Alapelv: felkészülni

Részletesebben

AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK

AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK Aba, Hősök tere 2 M 5:15 M 6:15 M 6:55 7:30 9:30 11:20 X 12:30 13:30 M 14:15 X 14:30 M 15:10 15:30 M 16:30 17:30 M 18:35 + 19:30 X 20:30 Agárd, gyógyfürdő 7 M 6:55 M 7:15 M 13:10 8 M 10:30 Agárd, gyógyfürdő

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 31-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 31-i ülésére Elıterjesztés 13. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. május 31-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata 2012. évi közbeszerzési tervének módosítása Az elıterjesztést készítette:

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 61. MELLÉKLET : 1 db TÁRGY: Beszámoló a Tolna Megyei Területfejlesztési Tanács 2010. évi munkájáról E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

ELİSZÓ. Budapest, 2006. december. Dr. Varga Miklós vízügyi szakállamtitkár

ELİSZÓ. Budapest, 2006. december. Dr. Varga Miklós vízügyi szakállamtitkár ELİSZÓ A KvVM Miniszteri Értekezletének napirendjén több esetben szerepelt a közmőves szennyvízelvezetı és -tisztító mővel gazdaságosan el nem látható területekre vonatkozó Egyedi Szennyvízkezelés Nemzeti

Részletesebben

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének október 28-án megtartott ülésérıl.

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének október 28-án megtartott ülésérıl. TÉT VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 9100 Tét, Fı u. 88. 143-16/2008. J E G Y Z İ K Ö N Y V Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2008. október 28-án megtartott ülésérıl. 2 TÉT VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 102 MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének /2013. (.) önkormányzati rendelete a lakások és egyéb építmények építéséhez, kialakításához

Részletesebben

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 8/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E. a talajterhelési díjról.

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 8/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E. a talajterhelési díjról. Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete 8/2004. (VII. 14.) számú R E N D E L E T E a talajterhelési díjról. Egységes szerkezetbe foglalta Berta Sándorné körjegyzı Zalaszántó község Önkormányzatának

Részletesebben

Érvényes: április 4-től AUTÓBUSZJÁRATOK ÉRKEZNEK. P21.29 Aba, Rákóczi u., 5.08 M 5.12, 5.14, 5.14 P 5.17 N 5.26, 5.46, 18.17

Érvényes: április 4-től AUTÓBUSZJÁRATOK ÉRKEZNEK. P21.29 Aba, Rákóczi u., 5.08 M 5.12, 5.14, 5.14 P 5.17 N 5.26, 5.46, 18.17 Aba, Hősök tere M 5.12, 5.14 P 5.17, 6.14, 7.17 Y 7.17 H 8.17 9.17 11.12, 13.07 e13.17 * 14.07 M14.17 515.17, 16.17 517.17, 18.17 519.17, 21.17 621.20 Aba, Rákóczi u., 5.08 M 5.12, 5.14, 5.14 P 5.17 N

Részletesebben

Környezet és Energia Operatív Program. Akcióterv

Környezet és Energia Operatív Program. Akcióterv Környezet és Energia Operatív Program 1. prioritás: Egészséges, tiszta, települések Akcióterv 2009-2010 2009. január 8. I. Prioritás bemutatása 1. Prioritás tartalma Prioritás rövid tartalma ( 500 karakter)

Részletesebben

432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám

432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám 432. ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2010/9. szám ISSN 1215 4261 TARTALOMJEGYZÉK SZÁM TÁRGY OLDALSZÁM A MEGYEI KÖZGYŐLÉS HATÁROZATAI száma 166/2010. (IX. 17.) MÖK határozat 167/2010. (IX. 17.) MÖK határozat 168/2010.

Részletesebben

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés március 29-i ülésére

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés március 29-i ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2012. március 29-i ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés Nógrád megye területén

Vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés Nógrád megye területén Vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés Nógrád megye területén Nógrád megye területe a Közép-Duna (1-9) az Ipoly (1-8) valamint a Zagyva (2-10) tervezési alegységekre esik. Az alegységek tervanyaga a http://www.vizeink.hu

Részletesebben

Som Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2008.(II. 12.) számú rendelete a talajterhelési díjról és a környezetvédelmi alapról.

Som Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2008.(II. 12.) számú rendelete a talajterhelési díjról és a környezetvédelmi alapról. 1 Som Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2008.(II. 12.) számú rendelete a talajterhelési díjról és a környezetvédelmi alapról. Som Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Környezetterhelési

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY augusztus hónapra tervezett sebességmérések

FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY augusztus hónapra tervezett sebességmérések Ügyszám: 07000/176-46/2015. ált. FEJÉR MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY Nap augusztus 1. szombat augusztus 2. vasárnap 2015. augusztus hónapra tervezett sebességmérések

Részletesebben

UrszAggy űlés Hivetaie. irományszám : Érkezett 2015 JúN 2 2.

UrszAggy űlés Hivetaie. irományszám : Érkezett 2015 JúN 2 2. irományszám : UrszAggy űlés Hivetaie i/lllli A A Í[ öoi nuinnmmoi-uo Glmiiuiddiiuiuinü(1 ':?ifiliinininüngdi' ~ mnü3guiuű nnnnn g. ' A A Érkezett 2015 JúN 2 2. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Kövér Lászl ó az

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestületének. 12 /2004.(VIII.26.) rendelete

Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestületének. 12 /2004.(VIII.26.) rendelete Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestületének 12 /2004.(VIII.26.) rendelete a talajterhelési díjról Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi

Részletesebben

Projekt információk. Előszállás Nagyközség szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása KEOP-7.1.0/11-2011-0001

Projekt információk. Előszállás Nagyközség szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása KEOP-7.1.0/11-2011-0001 A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt információk Előszállás Nagyközség szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása KEOP-7.1.0/11-2011-0001

Részletesebben

174/2003. (X. 28.) Korm. rendelet

174/2003. (X. 28.) Korm. rendelet 174/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közműves szennyvízelvezető és -tisztító művel gazdaságosan el nem látható területekre vonatkozó Egyedi Szennyvízkezelés Nemzeti Megvalósítási Programjáról A Kormány

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának Képviselőtestülete. 17/2012. (V. 04.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának Képviselőtestülete. 17/2012. (V. 04.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (V. 04.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre

Részletesebben

Eleveniszapos szennyvíztisztítás biotechnológiai fejlesztései, hatékony megoldások Kivitelezés, üzemeltetés, pályázati lehetőségek

Eleveniszapos szennyvíztisztítás biotechnológiai fejlesztései, hatékony megoldások Kivitelezés, üzemeltetés, pályázati lehetőségek Eleveniszapos szennyvíztisztítás biotechnológiai fejlesztései, hatékony megoldások Kivitelezés, üzemeltetés, pályázati lehetőségek Zsámbék 1016.04.20. Mészáros József csatornázási ágazat, műszaki vezető

Részletesebben

A 379/2015 XII.08.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatás megvalósítása érdekében rendezett TS Online országos tájékoztató, bemutató.

A 379/2015 XII.08.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatás megvalósítása érdekében rendezett TS Online országos tájékoztató, bemutató. A 379/2015 XII.08.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatás megvalósítása érdekében rendezett TS Online országos tájékoztató, bemutató Előadó: Somogyiné Neuperger Lívia Dátum: Helyszín: 2019. január

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2012. július 10-én 8 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tárgyaló terme Jelen vannak: Pádár

Részletesebben

Érvényes: szeptember 1-től AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK, H , H18.31

Érvényes: szeptember 1-től AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK, H , H18.31 02 Aba, Hősök tere, 5.15, 6.15, 6.55 7.30 9.30 11.20 H12.30 513.30, 14.15 H14.30, 15.10 515.30, 16.30 17.30, 18.35 P19.30 f20.30 6 ( 09 Agárd, gyógyfürdő, 15.00 08 Agárd, gyógyfürdő, 10.30 07 Agárd, gyógyfürdő

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Polgármesteri beszámoló a társulásokban 2012. november 1. - 2013. október 15. között végzett tevékenységrıl,

Részletesebben

É R T E S Í T É S. szabadnap (a menetrendben megjelölt korlátozásokkal)

É R T E S Í T É S. szabadnap (a menetrendben megjelölt korlátozásokkal) É R T E S Í T É S Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a 2016. karácsonyi és a 2017. újévi ünnepekkel összefüggésben az autóbuszjáratok közlekedési napjai az alábbiak szerint alakulnak: 2016. december

Részletesebben

D:\munkák\város\egys\a talajterhelési díj helyi szabályairól.doc

D:\munkák\város\egys\a talajterhelési díj helyi szabályairól.doc /5 KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 36/2004. (VI.25.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díj helyi szabályairól az 5/2005. (I.28.). a 63/2005. (XII.6.) 2 és a 20/2009. (IX.30.) 3 egységes szerkezetben

Részletesebben

AZ ISKOLÁK HELYREÁLLÍTÁSA

AZ ISKOLÁK HELYREÁLLÍTÁSA 5. AZ ISKOLÁK HELYREÁLLÍTÁSA A tanítás megkezdésével egy idõben megindult az iskolák helyreállítása is. Kitartó, szívós munka kezdõdött meg és hosszú évekig tartott, míg a háború áldozatául esett iskolák

Részletesebben

Vasmegyer Község Önkormányzata Képviselıtestületének 18/2002 (XII.31.) rendelete

Vasmegyer Község Önkormányzata Képviselıtestületének 18/2002 (XII.31.) rendelete Vasmegyer Község Önkormányzata Képviselıtestületének 18/2002 (XII.31.) rendelete A települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról Vasmegyer Község Önkormányzata

Részletesebben

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai MASZESZ XIX. Országos Konferencia Lajosmizse, 2018. május 22-23. SZALAY GERGELY, VTK INNOSYSTEM KFT. Amiről

Részletesebben

Bartal György (Öko Zrt. vezette Konzorcium megbízásából Vidra Kft.) "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A)

Bartal György (Öko Zrt. vezette Konzorcium megbízásából Vidra Kft.) Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) Bartal György (Öko Zrt. vezette Konzorcium megbízásából Vidra Kft.) "Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése (KEOP-2.5.0/A) Főbb vízfolyások (43 víztest): Répce Répce-árapasztó Rábca Kis-Rába Ikva Hanság-főcsatorna

Részletesebben

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály A biodiverzitás védelméért konferencia Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály Nemzetközi és uniós környezet EU 2020 STRATÉGIA (2010.03.03) Az intelligens,

Részletesebben

Szennyvíztisztítás: klór helyett UVfénnyel

Szennyvíztisztítás: klór helyett UVfénnyel Szennyvíztisztítás: klór helyett UVfénnyel Befejezıdött a szennyvíztelep felújítása Zalaegerszegen. A szennyvíz tisztítása során klór helyett UV-fényt használnak, ívóvíz minıségő víz kerül a tisztítómőbıl

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 231. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat az Állami Számvevıszék Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenırzésérıl készült jelentésben foglalt megállapításokhoz

Részletesebben

Az innováció folyamata és eredményei. Pécs, 2009.10.13.

Az innováció folyamata és eredményei. Pécs, 2009.10.13. Az innováció folyamata és eredményei Pécs, 2009.10.13. 1 A BIOKOM Kft. 1994. december 1: Pécsi Köztisztasági és Útkarbantartó Vállalat Pécsi Kertészeti és Parképítı Vállalatot Pécsi Közterületfenntartó

Részletesebben

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 18/2007. (V. 10.) KvVM r e n d e l e t e

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 18/2007. (V. 10.) KvVM r e n d e l e t e A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 18/2007. (V. 10.) KvVM r e n d e l e t e a felszín alatti víz és a földtani közeg környezetvédelmi nyilvántartási rendszer (FAVI) adatszolgáltatásáról A környezet

Részletesebben

Érvényes: 2015. december 13-tól AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK, 14.15 H14.30 513.30, 14.35 16.05 517.05 H18.31

Érvényes: 2015. december 13-tól AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK, 14.15 H14.30 513.30, 14.35 16.05 517.05 H18.31 02 Aba, Hősök tere, 5.15, 6.15, 6.55 7.30 9.30 11.20 H12.30 513.30, 14.15 H14.30, 15.10 515.30, 16.30 517.30, 18.35 P19.30 f19.30 f20.30 6 ( 09 Agárd, gyógyfürdő, 15.00 08 Agárd, gyógyfürdő, 10.30 07 Agárd,

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE 11. IKTATÓSZÁM:2-7/2012. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat Felcsút településrendezési terve és helyi építési szabályzata módosításának közbensı

Részletesebben

KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE SZENNYVÍZ A KISTELEPÜLÉSEKEN QUO VADIS? BUZÁS KÁLMÁN NEMZETI VÍZTECHNOLV

KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE SZENNYVÍZ A KISTELEPÜLÉSEKEN QUO VADIS? BUZÁS KÁLMÁN NEMZETI VÍZTECHNOLV SZENNYVÍZ A KISTELEPÜLÉSEKEN QUO VADIS? BUZÁS KÁLMÁN NEMZETI VÍZTECHNOL V Mi tekinthetı kistelepülésnek? MI A MEGHATÁROZÓ KRITÉRIUM: LAKOSEGYENÉRTÉK VAGY LAKÓSŐRŐSÉG 1 Kistelepülés: < 2000 LE (?) 2335

Részletesebben

1/2019. (01.23.) sz. Megyei Hivatalos Értesítő. Versenybizottság határozatai

1/2019. (01.23.) sz. Megyei Hivatalos Értesítő. Versenybizottság határozatai MLSZ FEJÉR MEGYEI IGAZGATÓSÁG Cím: 8000 Székesfehérvár, Honvéd u. 3/a. Fszt. Tel.: 06 (22) 312-282, Fax: 06 (22) 506-126 E-mail: fejer@mlsz.hu Web: fejer.mlsz.hu Adószám: 19020848-2-44 Bank: 11707024-20480772

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 14 MELLÉKLET: -

ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 14 MELLÉKLET: - ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 14 MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat "Szekszárd Megyei Jogú Város Közvilágítása energiatakarékos átalakítása pályázati (KEOP-2012-5.5.0/A) önerı biztosításának jóváhagyására E L İ T

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 85 MELLÉKLET: - db TÁRGY: Javaslat pályázaton való részvételre a KEOP-2011-4.9.0 konstrukcióhoz E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

Érvényes: június 16-tól AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK 13.30, < H14.30

Érvényes: június 16-tól AUTÓBUSZJÁRATOK INDULNAK 13.30, < H14.30 02 Aba, Hősök tere, 5.15 < 6.15, 6.15, 6.55 7.30 9.30 11.20 H12.30 13.30, 14.15 < 14.25 H14.30, 15.10 515.30, 16.30 517.30, 18.35 f19.30 H19.30 H20.30 f H 16 Ábrahámhegy, v. mh. 222.30 07 Agárd, gyógyfürdő,

Részletesebben

2013. szeptember hónapra tervezett sebességmérések. Mérés tervezett helye

2013. szeptember hónapra tervezett sebességmérések. Mérés tervezett helye 1 / 8 2013. szeptember hónapra tervezett sebességmérések szeptember 2. hétfő szeptember 3. kedd 10.00-12.00 M6 bal 74+750 km mozgó 15.00-17.00 M8 bal 75+600 km szerviz út 14.00-18.00 6228-as jelű út Daruszentmiklós,

Részletesebben

A KEOP pályázati rendszere 2007-2013

A KEOP pályázati rendszere 2007-2013 A KEOP pályázati rendszere 2007-2013 A fejlesztéspolitika pénzügyi keretei 2000-2004; 2004-06; 2007-13 900 800 mrd Ft 739 747 779 803 827 843 883 700 600 500 400 300 200 197 225 290 100 0 62 59 65 62 2000

Részletesebben

2007. ÉVBEN BEFEJEZETT KÖZHASZNÚ MUNKÁK (adatok Ft-ban) Pénzügyi ütemezés

2007. ÉVBEN BEFEJEZETT KÖZHASZNÚ MUNKÁK (adatok Ft-ban) Pénzügyi ütemezés . ÉVBEN BEFEJEZETT KÖZHASZNÚ MUNKÁK (adatok Ft-ban) 4.sz. melléklet Témaszám 7712/52/696901 7 200 000.06.30 2 200 000 ENSI hálózat Ökoiskola projektje OM-KvVM együttmőködési megállapodás alapján 2005.12.31

Részletesebben