A kriminalisztika a jogi felsőoktatásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kriminalisztika a jogi felsőoktatásban"

Átírás

1 1 A kriminalisztika a jogi felsőoktatásban I. A kriminalisztika mibenléte tudomány-e vagy sem; mivel foglalkozik, tagolódik-e, s ha igen, milyen szakterületekre és hovatartozása körüli vita, bár még nem zárult le, de lényegében eldőlt. Nálunk már és nem csak nálunk egyre inkább tért hódít az a felfogás, hogy önálló tudománynak, a bűnügyi tudományok egyik ágának kell tekinteni. Ismeretes, hogy a kriminalisztika gyökerei az inkvizitórius büntetőeljárás uralkodásának idejére nyúlnak vissza; a tények anyagi igazságnak megfelelő megállapítására irányuló, de sokszor inadekvát eszközökhöz folyamodó törekvésekkel összefüggésben alkalmazott módszerek ekkoriban alakultak ki. A későbbi időben a bűnügyi nyomozás szervezetszerű intézményesülése előmozdította a szakmai közvélemény kialakulását, a tapasztalatok cseréjét, majd a rendszerezését és az elméletképzési igény is megjelent és testet öltött. Végül is ennek tulajdonítható, hogy a napóleoni kodifikáció eredményeként létrejött kontinentális (un. vegyes ) büntetőeljárási rendszernek és ezen belül a bírói vizsgálat intézményének széleskörű elterjedésével a nyomozó szisztémában kialakult módszerek 1 a gyakorlatban továbbra is létjogosultak maradtak, sőt, terjedtek és továbbfejlődtek. Ez a periódus, a XIX. század második fele, vált a tudományosan megalapozott kriminalisztika korszakává, ekkoriban jelentek meg az első rendszerezett, tudományos alapon nyugvó nyomozástani munkák. 2 A kriminalisztika, eredetéhez híven, a vizsgálóbírák tudománya volt. Elsősorban azokkal az ismeretekkel foglalkozott, amelyeket manapság a krimináltaktika fogalomkörébe sorolunk. A természettudományi és műszaki természetű ismeretek a rendőrség 3 nyomozási gyakorlatában kerültek alkalmazásra és formálódtak, s a későbbiek során is elsősorban a bűnügyi technika fegyvertárában szerepeltek. A bűnüldözés gyakorlata azonban azzal a következménnyel járt, hogy éppen a technikai fejlődés 1 Ezeket a büntetőeljárási jog pl. a hazai szokásjog részben magáévá tette. Vuchetich Mátyás büntetőeljárási jogi tárgyú műve pl. számos olyan tételt ismertet, amelyeket manapság is alkalmazunk, mint kriminalisztikai (taktikai) ajánlásokat. Ld. Institutiones iuris criminis Hungarici in usum Academiarum Regni Hungariae, Buda, (A magyar büntetőjog rendszere, II. könyv, Gyakorlati büntetőjog, fordította Dr. Király Tibor, Magyar Hivatalos Közlönykiadó, Bp ) 2 Kriminalisztika, I. kötet 16. oldal, BM. Duna Palota és Kiadó, Bp A fejezet szerzője dr. Molnár József. 3 A rendőrség kifejezés ebben az írásban ha csak a szövegből az adott összefüggésben más nem következik nem a mai értelemben vett rendőrséget, mint állami szervet, jelenti, hanem az általánosan vett rendőri hatóságot, vagyis a közrend és közbiztonság szolgáltatására hivatott közigazgatási szerveket, pl. a csendőrséget, pénzügyigazgatási szervezeteket is.

2 2 eredményeként a rendőri nyomozás jelentősége növekedett, a bírói vizsgálat szerepe mindinkább visszaszorult, ám a bírói vizsgálat érdekében kidolgozott krimináltaktikai módszerek fokozatosan a rendőri gyakorlatban is alkalmazásra kerültek. Így a rendőrség vált a kriminalisztika gondozójává. Ennek tulajdonítható, hogy elterjedt az a nézet: a kriminalisztika tulajdonképpen rendőri ismeretrendszer, rendőrtudomány. Nem véletlen, hogy noha jogtudósok is foglalkoztak kriminalisztikai kérdésekkel ilyen tárgyú közlemények hazánkban főként rendőrségi folyóiratokban (Közbiztonság, Csendőrségi Lapok) láttak napvilágot. Az első igazán rendszerezett és átfogó hazai szakkönyv is csendőrségi tansegédletnek készült. 4 Azóta sok víz folyt le a Dunán. Ma már nincsen olyan szakember, aki kétségbe vonná, hogy a bűnügyekben minden jogalkalmazónak bírónak, ügyésznek, védőnek szüksége van kriminalisztikai ismeretekre, és azt is egyre szélesebb körben ismerik el, hogy egy tény bizonyítására egy másik tényt ugyanolyan módon lehet sikeresen felhasználni egy büntető ügyben, mint egy polgári perben, egy szabálysértési vagy más államigazgatási eljárásban. A bizonyítás tartalmi oldalról ugyanis nem jogi eljárás. Materiális az anyagi világ sajátosságaiban rejlő feltételei nem a bizonyítandó és a bizonyító tény jogi természetétől, hanem az anyagi világ jelenségei között fennálló és döntően természeti törvényszerűségek által leírt összefüggésektől függenek. II. Ami a kriminalisztika oktatását illeti, ez is és nem csak nálunk arra az elképzelésre támaszkodott, hogy a kriminalisztika rendőrtudomány. 5 Angyal Pál ben a tanszékén bevezette a kriminalisztika szeminárium-szerű oktatását és kriminalisztikai intézetet hozott létre, Hacker Ervin pedig 6000 diapozitívet készített és az egri jogakadémián ezeket használta szemléltető anyagként kriminalisztikai, kriminológiai és börtönügyi előadásaihoz. 6 Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Állam- 4 Ridegh Rajmond Olchváry-Milvius Attila Bűnügyi nyomozástan, Hornyánszky Viktor R.T. M. Kir. udvari Könyvnyomda, Bp Azóta a Rendőrtiszti Főiskola rendszeresen karbantartott kriminalisztikai tansegédleteitől eltekintve 1961-ben és 2004-ben jelent meg átfogó kriminalisztikai szakkönyv, mindegyik a Belügyminisztérium közbenjöttével.. 5 [T]énylegesen az a helyzet, hogy a Német Szövetségi Köztársaságban ez idő szerint a kriminalisztikát sem a klasszikus egyetemeken, sem az újabb alapítású főiskolákon szubsztanciális terjedelemben nem oktatják, hanem ehelyett a rendőrségi szakiskolákban, rendőrségi szak-főiskolákon, a közigazgatási főiskolák speciális részlegeiben, a müncheni rendőrségi vezetői akadémián, valamint különleges továbbképző tanfolyamokon a Szövetségi Bűnügyi Hivatalban oktatják. Vö. Hans-Jürgen Kerner Lexikon Kriminológie, 4. teljesen átdolgozott kiadás, Kriminalistik-Verlag, Heidelberg, 1991., 186t. old 6 Kriminalisztika, I. kötet, 21. oldal. A szerző dr. Molnár József.

3 3 és Jogtudományi Karán később, az 1950-es években is volt fakultatív kriminalisztika speciálkollégium, majd Viski László hirdetett az 1959/60-as tanévben speciálkollégiumot, amit halála után átvett dr. Molnár József, s amely az évi oktatási reform nyomán féléves kötelező kollégiummá vált; a 8. szemeszterben heti 2 óra előadás és 2 óra gyakorlat volt az időkerete. 7 Ugyancsak említést érdemel a pécsi Janus Pannonius Tudomány Egyetem tanárának, dr. Varga Lászlónak a ténykedése; ő is oktatott kriminalisztikát, s nagy súlyt helyezett rá, hiszen maga is igazságügyi írásszakértő volt. Az ismeretanyag régebben mégis főként rendőrségi szaktanfolyamok tárgya volt. Az rendőrségi szakoktatás tananyagában a Rendőri Akadémia létrejötte óta szerepel. A Rendőri Akadémia helyébe 1971-ben a Rendőrtiszti Főiskola lépett, s ez rendes, nyilvános állami felsőoktatási intézménnyé vált. Bűnügyi típusú szakain kezdettől fogva 5 féléven szerepel ez a tantárgy, és záróvizsgát kell belőle tenni a diploma megszerzéséhez. 8 Mára minden egyetemi jogi karon bevezették a kriminalisztika tanrendszerű oktatását azok számára, akik a büntetőeljárási jogi tanfolyamot sikerrel elvégezték. A kurzus felvétele rendszerint kötelező, a tanulmányi követelmények azonban távolról sem egységesek. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi karának nappali tagozatán a mintatanterv szerint a 7. szemeszter folyamán heti 2 óra előadásból áll a kurzus, amely kollokviummal zárul. 9 A tematika: 1) A kriminalisztikáról általában: ezen belül a kriminalisztika fogalma, célja, a kriminalisztika és a bűnmegelőzés, a kriminalisztika és a büntetőeljárási jog, a kriminalisztika rendszere, ezen belül a kriminálstratégia. A nyomozás, a felderítés és bizonyítás kriminalisztikai fogalmai és összefüggései, valamint a bizonyítás tárgya. 2) Bevezetés a krimináltechnikába, szakértők és szaktanácsadók igénybe vétele a büntetőeljárásban. Nyomtan (traszológia), ezen belül fogalmak, általános ismeretek, az emberi testrészek nyomai, állatok nyomai, eszközök, szerszámok, gépek nyomai, zárak vizsgálata, közlekedési eszközök nyomai, metallográfia. 7 Kriminalisztika, I. kötet 22. oldal. A szerző dr. Molnár József. 8 E mellett a bűnügyi szak hallgatói számára 4 (az 1., a 4., az 5. és a 6.) félévben, összesen 182 órányi időtartamban oktatott tárgy a bűnügyi szolgálati ismeretek, amelyben a titkos információgyűjtéssel és titkos adatszerzéssel, továbbá a rendőrségi nyilvántartásokkal és gyűjteményekkel összefüggő nem kis részben ugyancsak kriminalisztikai ismereteket oktatnak. Az előadások és a szemináriumi, illetőleg gyakorlati órák aránya kb. 1:1. Erről is a félévi kollokviumokon túl záróvizsgán kell számot adni. 9 A felkészüléshez írásbeli tansegédletet is készített a tantárgyat oktató dr. Bíró Gyula c. egyetemi docens (Kriminalisztika 2007.).

4 4 3) Az anyagmaradványok, ezen belül fogalma (sic!), elhatárolás a nyomtól, fajtái. Kriminalisztikai írás-, gépírás-(vizsgálat B.E.), és okmányok vizsgálata. Személyazonosítás, daktiloszkópia. 4) Bűnügyi nyilvántartás, valamint a bűnügyi szolgálati kutya alkalmazása (odorológia). Kriminalisztikai fényképezés, valamint a kriminalisztikai ballisztika (lőfegyvertan). 5) Egyéb kriminalisztikai eszközök és módszerek (ezen belül csapdák használata, akusztikai segédeszközök alkalmazása, titkos krimináltechnikai információszerző eszközök). 6) A krimináltaktika fogalma, helye, tárgya, valamint a helyszíni szemle. 7) A helyszíni kihallgatás, valamint a forrónyomon felderítés. 8) A bizonyítási kísérlet, valamint a felismerésre bemutatás. 9) A kihallgatás (ezen belül a kiadatáson [?] általában, a gyanúsított kihallgatása, tanúkihallgatás, tanúvédelem, szembesítés), valamint az adatgyűjtés. 10) Kényszerintézkedések. 11) Körözés. 12) Verziók. 13) A kriminálmetodikáról általában és az emberölés nyomozása. 14) A közlekedési bűncselekmények nyomozása. 15) A kriminalisztika jövője. Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán a nappali tagozat IV. éves hallgatói számára egy féléven át heti 2 óra előadásból áll a tanfolyam. 10 Tematikája: 1) A kriminalisztika fogalma, tárgya és rendszere. 2) A kriminalisztika történeti előzményei. 3) A bizonyítás, mint megismerési folyamat. 4) A nyomozás elméleti alapjai. 5) A kriminalisztikai alapkérdések. 6) A bizonyítékok felkutatása, bizonyítási cselekmények I. 7) Bizonyítási cselekmények II. 8) A klasszikus kriminalisztikai szakértői ágazatok. 9) A személyi bizonyítás tana. 10) A személyi bizonyítás az eljárás különböző szakaszaiban. 10 A tantárgyi tájékoztató írott tansegédletként az előadó által megjelölendő szakirodalomra utal

5 5 11) A titkos adatgyűjtés I. 12) A titkos adatgyűjtés II. 13) Természettudományos módszerek bemutatása. 14) A kriminalisztikai informatika. A győri Széchenyi István Egyetemen a kötelezően választható tantárgyak között szerepel az egy szemeszter időtartamú, heti 2 óra előadásból álló kriminalisztikai kurzus, a végén írásbeli beszámolóval. A tematikája: 1) Bevezetés a kriminalisztikába, tudomány rendszertani elhelyezés, a krimináltechnika, krimináltaktika és kriminálmetodika. 2) Az azonosítás elmélete. Bizonyításelmélet. A nyomtan általános része. Nyomtani alapismeretek. 3) Daktiloszkópiai vizsgálatok (ujjnyom, ujjnyomat), egyéb emberi nyomok, eszköznyomok. 4) Anyagmaradványok. 5) Kriminalisztikai ballisztika. Igazságügyi fegyverszakértői ismeretek. 6) Az írás kriminalisztikai vizsgálata, igazságügyi írás és okmányszakértői tevékenység. 7) Híradástechnika, mobiltelefon és informatika a bűnözésben és a bűnüldözésben. 8) Kriminálpszichológia a nyomozásban, profilalkotás a bűnüldözésben. 9) Krimináltaktika. A nyomozás tervezése, szervezése. A felderítés és bizonyítás összefüggései. 10) Szemle, felismerésre bemutatás, bizonyítási kísérlet taktikája. 11) A kihallgatás taktikája. 12) Adatgyűjtés és információszerzés taktikája. 13) Szakértők, szaktanácsadók bevonása. Szakértői intézmények, hálózatok. Szakvélemény értékelése. Tananyag és a vizsga anyaga a tantárgyleírás szerint az előadások, továbbá a kötelező tananyagként megjelölt könyvek, jegyzetek, szöveggyűjtemények, a jogszabályi listán megjelölt jogszabályok és bírósági határozatok, valamint a kötelező irodalom Kötelező irodalom ugyancsak a tantárgyleírás szerint a Fenyvesi Csaba és Tremmel Flórián által írott Kriminalisztika tankönyv és atlasz évi kiadása, ajánlott a évi kiadású kétkötetes Kriminalisztika. Egyéb tansegédletet a tantárgyleírás az idézett utaláson túl nem tüntet fel.

6 6 A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali tagozatán ugyancsak a IV. éves hallgatók számára tartanak egy féléven át heti 2 óra előadást kriminalisztikából, s szintén kollokvium a számonkérés módja. A tematika sokban hasonlít a debreceni egyeteméhez. 1) Bevezetés a krimináltechnikába, szakértők és szaktanácsadók igénybevétele a büntetőeljárásban. Nyomtan (traszológia), ezen belül fogalmak, általános ismeretek, az emberi testrészek nyomai, állatok nyomai, eszközök, szerszámok, gépek nyomai, zárak vizsgálata, közlekedési eszközök nyomai, metallográfia. 2) Az anyagmaradványok, ezen belül fogalma, elhatárolás a nyomtól, fajtái. Kriminalisztikai írás-, gépírás(vizsgálat B.E.), okmányok kriminalisztikai vizsgálata. Személyazonosítás, daktiloszkópia. 3) Bűnügyi nyilvántartás, valamint a bűnügyi szolgálati kutya alkalmazása (odorológia). Kriminalisztikai fényképezés, valamint a kriminalisztikai ballisztika (lőfegyvertan). 4) Egyéb kriminalisztikai eszközök és módszerek (ezen belül csapdák használata, akusztikai segédeszközök alkalmazása, titkos krimináltechnikai információszerző eszközök). 5) A krimináltaktika fogalma, helye, tárgya, valamint a helyszíni szemle. 6) A helyszíni kihallgatás, valamint a forró nyomon felderítés. 7) Bizonyítási kísérlet, valamint a felismerésre bemutatás. 8) A kihallgatás (ezen belül a kiadatáson[?] általában, a gyanúsított kihallgatása, tanúkihallgatás, tanúvédelem, szembesítés) valamint az adatgyűjtés. 9) A közlekedési bűncselekmények nyomozása. 10) A kriminalisztika jövője. 11) Verziók. 12) A kriminálmetodikáról általában és az emberölés nyomozása. Szembeszökően eltér az eddigiektől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának nappali tagozatán, a 9. félévben heti 2 órányi időtartamban előadott kriminalisztikai tananyag 12. A számonkérés módja: aláírás. A tematika: Nyomtan 1) biológiai anyagmaradványok 2) igazságügyi kézírásvizsgálat 3) igazságügyi lőfegyvertan 12 Írott tansegédlet a tantárgyi tájékoztató szerint dr. Sinku Pál Kriminalisztikai alapfogalmak, egyetemi jegyzet, Bp (kézirat)

7 7 4) személyazonosítás, daktiloszkópia 5) bűnügyi nyilvántartás 6) kriminalisztikai szakértők és szaktanácsadók Krimináltaktika, metodológia [?] 1) helyszíni szemle 2) bizonyítási kísérlet 3) helyszínelés [?] 4) felismerésre bemutatás 5) kihallgatás, szembesítés 6) nyomozás 7) integrált bűnüldözési rendszerek és módszerek 8) kényszerintézkedések taktikája A Pécsi Tudomány Egyetemen a kriminalisztikai oktatásnak dr. Varga László professzor működése következtében jelentős múltja van. 13 A tematika: 1) A kriminalisztika története, fogalma (angolszász-kontinentális), tárgya, célja, felosztása. (kriminalisztikai arcképcsarnok). A krimináltaktika lényege, a fő kriminalisztikai kérdések. A nyomozás tervezése, szervezése. Bűnügyi információelemzés, bűnügyi térkép (crime analysis, crime maping). Az integrált bűnüldözés hazai és nemzetközi aspektusai (INTERPOL, Europol, SECI, OLAF stb). 2) A helyszíni szemle és a helyszínelés. Bűnügyi fényképezés, videózás. Interaktív bűnügyi helyszínrögzítő rendszer (ICSR). 3) A bizonyítási kísérlet, felismerésre bemutatás, valamint a kényszerintézkedések (kutatás, motozás) taktikája, elhatárolásuk (táblázat). 4) A kihallgatás krimináltaktikája. A poligráf. A bűnözés-elemzés (crime-analysis). Bűnügyi sértett-kezelés, gondoskodás (forensic nursing). 5) A krimináltechnika alapjai, rendszere. A kriminalisztikai azonosítás alapfogalmai, lényege. A krimináltechnikai szakértői tevékenység jelentősége. A Bayes-analízis lényege, felhasználhatósága. 6) A traszológia (nyomtan) helye, szerepe a kriminalisztikában. Az eszköznyomok (élet, illetve vagyon elleni, valamint közlekedési bűncselekmények eszközei). 13 Ez az egyetlen olyan jogi kar, ahol már évekkel előbb saját kriminalisztikai tankönyvet is rendszeresítettek, s azt módszeresen karban is tartják, ld. Tremmel Flórián Fenyvesi Csaba Kriminalisztikai tankönyv és atlasz, Dialóg Campus Kiadó, először Budapest Pécs, Azóta a szerzőkhöz társult Herke Csongor is, és könyv újabb kiadást is megért.

8 8 Anyagmaradványok közül a textil, festék, üveg, talaj, fa, műanyag, gyertya, por, kábítószer, ásvány (forensic geology), bogár-rovar (forensic entomology) vizsgálata. 7) Forró nyom, körözés, adatgyűjtés, nyilvántartások. (Perszeverencia-elmélet). Személyleírás, személyazonosítás (benne szuperpozíciós arcazonosító eljárás). Bűnelkövető profilalkotás (criminal profiling). Viselkedéstudomány (behavioral science). A VICLAS (adattár a személyazonosításhoz, profilalkotáshoz, elkövetői névjegy) ismertetése. A raszternyomozás lényege. 8) Kriminalisztikai kéz-, gép-, számítógép-nyomtató-írásvizsgálat, technikai (faxfénymásoló) okmányvizsgálat. (questioned document). Grafoanalízis, grafometria, grafokomparáció, grafolingvisztika. Kibernetikai írásazonosítás. 9) Egyéb nyomok és anyagmaradványok kriminalisztikai vizsgálata, jelentősége. (láb, ajak, homlok, fül, fog, cipő, fémbeütés, haj, szőr, egyéb emberi anyagmaradványok). Palinológia pollenek, spórák és egyéb mikrofossziliák, mint anyagmaradványok vizsgálata, azonosítása. Számítógép a bűnüldözésben. 10) Igazságügyi fegyvertan, tűzszerészet. (ballisztika). 11) Az ujjnyomok kriminalisztikai jelentősége. A daktiloszkópia fogalma, rendszere. A Poroszkópia, edgenológia, ridgenológia. Emberi anyagmaradványok; a vér kriminalisztikai szerepe (szerológia). A bűnügyi orvostan (criminal antropology) és a toxikológia (toxicology) szerepe. A DNS (mint genetikai ujjnyom) szerepe a felderítésben, bizonyításban. 12) A kriminalisztikai odorológia (szagtan). A kriminalisztikai hangazonosítás. Tervezésiépítési balesetek vizsgálata (engineering failure). A titkos krimináltechnikai és taktikai információszerző eszközök. 13) A bűnüldözés-tudomány nemzetközi tendenciái a 21. század elején. A kriminalisztika jövője; Teoretikus modellek kriminalisztikai Nobel-díjak elérésére. A Szegedi Tudomány Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali tagozatán azok számára, akik a büntetőeljárási jogi kurzus I. részén (?) sikeresen túljutottak, a tanév őszi szemeszterében heti 2 órás, kollokviummal záruló kriminalisztikai tanfolyam indul. A tematika a hatályos tantárgy-leírás szerint a következő: 1) A kriminalisztika, mint a bűncselekmények nyomozásának, felderítésének tudománya 1.1.) fogalma

9 9 1.2.) tagozódása: általános rész, különös rész 2) Krimináltaktika 2.1.)elmélete 2.2.) a nyomozási cselekmények és a kriminalisztikai ajánlások rendszere: helyszíni szemle; helyszínelése; bizonyítási kísérlet; felismerésre bemutatás; kutatás; motozás; kényszerintézkedések; kihallgatás; szakértő, szaktanácsadó; bűnügyi szolgálati kutya; poligráf 3) Krimináltechnika 3.1.) elmélete 3.2.) fotózás; traszológia; anyagmaradványok vizsgálata; igazságügyi ballisztika; írásvizsgálat; 4) A nyomozási cselekmények és kriminalisztikai ajánlások a gyakorlatban. Megtörtént bűnügyek nyomozása során készített videofelvételek bemutatása. 5) Gyakorlat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon 5.1.) a bűnügyi technikai munka alapvető kérdései 5.2.) ujjnyom-rögzítés és mozaikportré készítés 5.3.) lövészet (?) 6) A bűnmegelőzés hazai és nyugat-európai tapasztalatai. A pszichológus szerepe a nyomozásban, a sértett-gondozás. 7) A rendőrség nyomozó hatóságainak hatásköréről és illetékességéről, az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekmények, a katonai ügyészség kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekmények, a vám- és pénzügyőri nyomozó szervek kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekmények. 8) A különleges titkosszolgálati eszközök és módszerek engedélyezésének szabályozása. 9) Gyakorlat a Szegedi Rendőrkapitányságon 9.1.) az őrizetnek, illetve az előzetes letartóztatásnak rendőrségi fogdában történő végrehajtása fogdalátogatás mellett 9.2.) az azonosító helység (?) szerepe a nyomozásban 10) A büntetőeljárás alanyainak védelme (a bűncselekmények áldozatainak védelme, tanúvédelem). 11) Szemelvények a legújabb hazai és külföldi kriminalisztikai aktualitások köréből (DNS vizsgálat) A tantárgy-leírás a következőkkel zárul: Kötelező tananyag (előadáson felül): Kriminalisztika 1-2. BM Könyvkiadó Ezt a művet a bibliográfiai adatok hiányos megjelölése miatt nem tudtam azonosítani, s

10 10 Látható, hogy a tananyagban és az oktatási program felépítésében nem csekély eltérések vannak, bár a krimináltechnika elemi fogalmainak ismertetése után, tehát a krimináltaktikai tananyag, alapvetően a kriminalisztikai cselekménytant követi valamennyi tematika, azaz a közölt kriminalisztikai ismereteket az eljárási törvényhez igazodva, eljárási cselekmények köré szervezi. Noha a szűkszavú tantárgyi tematikákból nem könnyű sőt, nem is lehet messzemenő következtetéseket levonni, annyi kétségtelen, hogy a Miskolci és a Debreceni Egyetem tematikája csak a debreceni 1., 10. és 15. pontban különbözik egymástól, egyébként szó szerint egybevág. Önként adódó kérdés, hogy mivel az előadások óraszáma azonos miként alakulhat az azonos tematika szerint előadott tananyag, hiszen a három témakör: a kriminalisztikáról általában (fogalma, célja, rendszere, ezen belül a kriminálstratégia, a bizonyítás kriminalisztikai fogalmai és összefüggései, valamint a bizonyítás tárgya, valamint a kriminalisztika és a büntetőeljárási jog viszonya) sok mondanivalót rejthet magában, nem szólva a kényszerintézkedések, valamint a körözés problematikájáról. Ha ezt összehasonlítjuk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tematikájával, a kérdőjelek szaporodnak. Ebben a debreceni tematika 1., 5., 11., 12., és 15. pontjára ebben utalás sincsen, vagyis utalásszerűen is a 15 témakör közül csak 7 sejlik fel. Tovább szaporodnak a kérdések, ha ezek mellé tesszük a Pécsi Tudomány Egyetem tematikáját is. Ebben téma a kriminalisztika története és a bűnügyi információ-elemzés (1), az interaktív bűnügyi helyszínrögzítő rendszer (2)., a poligráf, a bűnelemzés és a bűnügyi sértett-kezelés (4)., az azonosítás-elmélet alapjai és a Bayes-analízis (5)., egyes anyagmaradványok technikai vizsgálata (6)., a perszeverancia-elmélet (a modus operandi nyilvántartás alapja) és a bűnügyi profilalkotás, a viselkedés-tudomány és az un. raszter-nyomozás (a Déri Pál-féle integrált bűnüldözés) (7)., a grafoanalízis, grafometria, grafokomparáció, grafolingvisztika és nyilván ezekkel összefüggésben a kibernetikai írásazonosítás (8)., a pallinológia, valamint a számítógép a bűnüldözésben (vö. a 7. és 8. ponttal, 9.)., a hangazonosítás és a titkos információgyűjtés eszköz-oldala (12). Ezek a kiemelt címszavak, természetesen, helyet kaphatnak az egyes témakörök tárgyalása során a már áttekintett tematikák keretei között is. A tantárgyleírásban megjelölt tansegédlet azonban, így a megjegyzést sem tudom értelmezni. Valószínűleg a Rendőrtiszti Főiskola valamelyik régi tansegédletéről lehet szó. Így azonban az egész tantárgy-leírás hitelessége (érvényessége) ingataggá válik.

11 11 tartalomjegyzéke alapján ítélve, nehezen azonosítható a tananyagnak a tematikában tükrözött felépítésével. Annak a rendszere ugyanis más. Az általános bevezetőt a krimináltechnika (nyomtan, testrészek nyomai, eszköznyomok, biológiai és egyéb anyagmaradványok, kéz- és egyéb írásvizsgálatok, okmányvizsgálat, ballisztika, személyazonosítás és daktiloszkópia, bűnügyi nyilvántartások, sajátos krimináltechnikai eszközök (a szagnyomok és a fémbeütések vizsgálata, csapdák, kriminalisztikai fényképezés és videofelvételek alkalmazása), krimináltechnikai szakértők és szaktanácsadók igénybevétele és az azonosításelmélet szokásos ismeretanyaga követi. Utána pedig a krimináltaktika szokásos ismeretanyaga (a helyszíni szemle, a bizonyítási kísérlet, a helyszíni kihallgatás, a felismerésre bemutatás, a kihallgatás és a szembesítés, a kényszerintézkedések taktikája, a nyomozás tervezése és szervezése ezen belül a verziókkal végzett munka) következik, végül az integrált bűnüldözés (beleértve a nemzetközi együttműködést is) található, és egy rövid fejezet a kriminalisztika jövőjéről. Feltételezhető, hogy a tematika az írásbeli tananyag előadása során élőszóval hangsúlyozandó, részletesebb magyarázatra szoruló pontokat sorolja fel. Az sem kizárt, hogy a szóba hozandó témák sorrendje a valóságban más pl. a viselkedés-tudomány ismertetése megelőzi a perszeverencia-elméletet és a profiling-et. Az kétségtelen, hogy a tananyag gazdag; ismét adódik a kérdés, hogy az óraszámot is figyelembe véve mennyire mély. Csak az összehasonlítás kedvéért: a Rendőrtiszti Főiskola nappali tagozatán a hallgatók a 2-6. félévben 124 előadási, 48 szemináriumi és 108 gyakorlat órán vagyis összesen 280 órában tanulják a kriminalisztika 45 témakörre bontott anyagát. Ebből a 2. félév során az elméleti alapkérdésekkel ezen belül a kriminalisztikai megismeréssel, az azonosításelmélettel, az adat, információ és bizonyíték egymásközti viszonyával, a felderítésnek és a bizonyításnak a nyomozáson belüli szerepével, valamint a nyomozás tervezésével, szervezésével és a verziók kezelésével foglalkoznak. A 3. és 4. félév tananyaga a krimináltaktika, az 5. és a 6 félévé pedig a kriminálmetodika. 15 A kurzust a kriminalisztika és nyomozási gyakorlat aktuális kérdéseiről szóló kétórás előadás, majd az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetben és a Bűnügyi Nyilvántartóban teljesített 8 órányi gyakorlat zárja. 15 Ennek témái a tantárgyi tájékoztató szerint a lopás, betöréses lopás, gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények, a rablás és a kifosztás, továbbá az okirat-hamisítás nyomozása és ez utóbbihoz kapcsolódva az okmányvizsgálat és írásvizsgálat krimináltechnikai kérdései; a csalás és a sikkasztás, valamint egyes korrupciós bűncselekmények nyomozása (és ezekhez kapcsolódva a sorozatban elkövetet bűncselekmények nyomozásának kriminalisztikai sajátosságai); az egyes közrendet, stb. sértő bűncselekmények nyomozása és ehhez kapcsolódva a ballisztika krimináltechnikai anyaga; kábítószer-ismeret és a kábítószerrel való visszaélés nyomozása, a környezet- és természetkárosítás, az élet és a testi épség elleni bűncselekmények, egyes házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni bűncselekmények, végül a műkincslopások nyomozása.

12 12 Véleményem szerint a jogi oktatás keretében értelmetlen lenne egy ilyen terjedelmű, és ilyen részletességű kriminalisztikai képzés. Mindamellett az elgondolkoztató, hogy amíg egy nyomozótisztnek 280 órában tanítják a kriminalisztikát, vajon igazán elegendő-e, ha az a leendő ügyész, akinek a nyomozást majd felügyelnie sőt, irányítania kell, 30 órában tanulja ezeket a tudnivalókat? Ezt én több évtizedes ügyészi gyakorlattal a hátam mögött erősen kétlem. III. 1) Az imént feltett kérdésre adandó válasz azt igényli, hogy tisztázzuk a kriminalisztika, mint tantárgy, oktatásának a célját. A Rendőrtiszti Főiskolán ezt a tantárgyi tájékoztató így jelöli meg: Lehetőséget nyújtani a kriminalisztikának a rendvédelmi szakterületeken a szakmai általános műveltség körébe tartozó, valamint a megszerzett ismeretek későbbi, önálló alkalmazásához minimálisan szükséges elméleti alapoknak a megismerésére és elsajátítására. Cél továbbá a korszerű krimináltechnikai, krimináltaktikai és kriminálmetodikai eszközök, illetve módszerek (eljárásmódok, ajánlások) megismertetése, és a megszerzett kriminalisztikai ismeretek alkalmazásának megalapozása a gyakorlati munkában, a büntető-, az államigazgatási- (közigazgatási) és a szabálysértési eljárásban, továbbá a rendvédelmi szakterületeken végrehajtandó egyéb feladatok (intézkedések) során. Az egyetemek tantárgy-leírásaiban az oktatási cél ha egyáltalán szó esik róla ehhez fogható szabatossággal nincs megjelölve. 16 Mondhatjuk, persze, hogy az oktatási cél magától értetődően a jogvitás ügyek intézése körében a bizonyításhoz szükséges eszközök és eljárások megismertetése és az önálló gyakorlati alkalmazásukra való készség megalapozása, de akkor azonnal újabb kérdésekbe botlunk. A kriminalisztika a jogalkalmazási ténymegállapítás és bizonyítás tudománya; a felderítéssel bármit is értünk rajta, hiszen a kifejezésnek számos, egymástól eltérő jelentést tulajdonítanak és a bizonyítással összefüggő tételei nem csak a büntetőeljárásban 16 A tájékoztatók többségében szó sem esik róla. A Debreceni Egyetem ismertetőjében ez olvasható: A tárgy célja: A kriminalisztika a bűncselekmények megelőzésének, felderítésének és bizonyításának tudománya. Célja, hogy a tételes jog által meghatározott keretekben olyan módszereket és eljárásokat dolgozzon ki, amelyekkel a készülő bűncselekmények megakadályozhatók, a már elkövetett bűncselekmények felderíthetők, elkövetőjük megállapítható. Ez tehát a szöveg szerint is a kriminalisztikának, és nem a kriminalisztika jogi kari oktatásának a célja. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tantárgyleírása szerint: A tanegység célja: A bizonyítási eszközök és módszerek bemutatása az adott kor technikai és tudományos eszközrendszerének használatával a Bűnügyi Tudományok keretében. Ez olvasatomban ismét csak a tananyag tartalma, és nem oktatásának a célja.

13 13 érvényesek, hanem más anyagi jogág szabályainak alkalmazására irányuló (pl. polgári jogi, közigazgatási jogi, szabálysértési) eljárásban is. Egy kihallgatásnak érdemét tekintve kriminalisztikai értelemben főként a kommunikáció-elmélet és a pszichológia tanaihoz kell igazodnia; az eljárási jog csak kihallgatás külső (formális) kereteit szabályozza. A felderítés és a bizonyítás sok elemből áll. Magában foglalja a bizonyítandó tény igazolására potenciálisan alkalmas tény (a bizonyító tény) létezésének, továbbá mibenlétének és lehetséges, vagy valószínű lelőhelyének gondolati meghatározását; a megszerzésének módjára vonatkozó elgondolás kialakítását, az erre irányuló cselekvés megtervezését, megszervezését és végrehajtását, majd a bizonyító tény megvizsgálását, és végül az értékelését, vagyis a bizonyító erejének más szavakkal: a feltételezett bizonyítási ok létezésének vagy hiányának megállapítását. Ebben a ténykedésben az elméleti (intellektuális) és gyakorlati (praktikus) elemek vegyülnek, továbbá eloszlásuk sem egyenletes. A potenciális bizonyító tény létezésének, mibenlétének és (lehetséges vagy valószínű) lelőhelyének gondolati meghatározása főként elméleti tevékenység az amerikai rendőrségi szlengben brainwork bár gyakorlati elemek is átszövik. Azt, hogy miféle tárgyi jellegű bizonyítékok (nyomhordozók, nyomképzők, produktumok, eszközök) létezhetnek, rengeteg tényező befolyásolhatja. Azt pl., hogy egy lőfegyverrel, közterületen elkövetett emberölésnek lehetnek-e, s ha igen, milyen térbeli és személyi körben tanúi, az esemény lezajlásának időpontja, helye, a domborzat, a tereptárgyak, és a rendes életviteli szokások számításba vételével lehet kigondolni. Ez elsősorban gondolati műveleteket feltételez, bár az esemény helyszínét tényszerűen, azaz gyakorlatilag is meg kell hozzá ismerni. Az viszont, hogy a számításba vett személyi körben tényleg van(nak)-e tanú(k), az érintettek gyakorlati kikérdezése útján állapítható meg, bár a kikérdezés során a kapott válaszokat értékelni kell abból a szemszögből, hogy valószerűek, hihetőek-e; ez tehát elméleti elemekkel vegyes gyakorlati ténykedés (az amerikai rendőrségi szleng szerint footwork). Közhely továbbá, hogy a felderítési és a bizonyítási típusú tennivalóknak az eloszlása a nyomozás/tárgyalás relációban sem egyforma. A nyomozás idején az előbbiek, a tárgyaláson viszont az utóbbiak dominálnak. 2) Mást jelent a bizonyítás kifejezés a nyomozás idején, és mást a tárgyaláson. A nyomozás idején a bizonyítás a potenciális bizonyító tények megismerési forrásainak kigondolását, az elgondolás gyakorlati ellenőrzését, az ennek során valóban meglelt lehetséges bizonyítékforrásokból nyert bizonyító tények elemzését, értékelését, ellenőrzését, rögzítését (dokumentálását), és az adódó következtetések felhasználását jelenti a

14 14 további tények kiderítéséhez. Mindezt elsősorban a nyomozó s az ő közvetítésével a hatóság nevében kijelentések tételére jogosult vezető részéről. A nyomozás és a vádemelés szakaszában a döntésre (a nyomozó hatóság, ügyészség nevében kijelentésre) jogosult vezető magukat a bizonyító tényeket közvetlenül rendszerint nem ismeri; csak a nyomozó részéről készített származékos bizonyítékok és a nyomozó által ehhez fűzött esetleges kiegészítő közlések révén alkothat magának róluk képet. A bizonyítás tehát a szervezetszerű vezető meggyőzésére irányul és döntő többségében írásban történik. A szóbeli és kontradiktórius tárgyaláson viszont a bizonyítás maguknak a bizonyító tényeknek a döntésre hivatott bíróság által a felek (a vád és a védelem) közreműködésével történő közvetlen megvizsgálását jelenti. A bizonyító tények a vallomások, tárgyi bizonyító eszközök és a rájuk vonatkozó szakértői magyarázatok maguk alkotják a vizsgálat tárgyát, nem pedig a máskor és másutt elhangzott vallomások jegyzőkönyveinek írott szövege. Más a tét is; nem mint a nyomozás során az, hogy mi történhetett valójában?, hanem az, hogy megtörtént-e, aminek megtörténtét a vádló állítja? Nem azt vizsgálják tehát, hogy pl. vajon ki, mikor, miért, mivel, hogyan és hol ölhette meg az áldozatot, hanem hogy a vádlott a vádiratban leírt módon és körülmények között öltee meg. Ha efelől a bizonyítási eljárás után is kétsége lehet a bíróságnak, a vádlónak módja nyílik arra, hogy ezt a kétséget eloszlassa a vádbeszédben kifejtett magyarázataival, a védő pedig hasonló módszerrel fokozza a védőbeszédben. Ezekben ugyanis részletesen előadhatják az egyes bizonyító tények valóságos értékére, bizonyító erejére vonatkozó érveiket és a bizonyítás eredményére vonatkozó összegezett álláspontjukat. Ebből a szempontból különös jelentősége van annak, hogy a perbeli tényeknek, a vádnak a bizonyítása ténybizonyítás. Mind a bizonyítandó tétel, (a thema probandi ), mind az érvek tények, vagyis az anyagi világban megjelent, illetőleg megjelenő, érzékelhető, térben, időben és kauzális kapcsolataikban érzékileg és logikailag megragadható jelenségek, amelyek mibenlétét és összefüggéseit döntő többségükben természeti, kisebb részükben természeti és társadalmi szabályszerűségek írják le. E szabályszerűségeknek a jogalkalmazás igényeihez igazodó vetületét összegezi és foglalja egyfajta rendszerbe a kriminalisztika, mint interdiszciplináris és komplex alkalmazott tudományág. E tudományág anyagából a jogi felsőoktatásban nézetem szerint kinek-kinek azt kell tanítani, amire leendő szerepkörére tekintettel szüksége lesz. A kriminalisztika annak idején a vizsgálóbírák és a rendőri nyomozó hatóságok számára és az ő igényeikre szabva jött létre. Ez az igény a kontinentális büntetőeljárási rendszerben a mai nyomozásban dominál.

15 15 3) Az Országos Kriminológiai Intézetben készült tanulmányban azt olvashatjuk: A kriminalisztika maradjon meg a nyomozás tudományos eszközökkel kidolgozott tanának, amelynek fő terepe a nyomozás. A vádemelésnek és a bírósági tárgyalásnak nincs önálló kriminalisztikája. Indokolt viszont egy átfogó bizonyításelmélet kidolgozása, ami a büntetőeljárási jog tudományának feladata. Szükséges továbbá a büntető igazságszolgáltatás szakembereinek kriminalisztikai ismereteit gyarapítani. 17 Az imént mondottak tükrében e megállapításból elfogadható az, hogy a vádemelésnek és a tárgyalásnak nincs önálló kriminalisztikája, az viszont erősen kétséges, hogy annak az átfogó bizonyításelméletnek a kidolgozása, amelyre valóban szükség lenne, a büntetőeljárási jog tudományának a feladata lenne. A tanulmány is rámutat, hogy a kriminalisztika nem kizárólag a büntető igazságszolgáltatás számára nyújt ismereteket. 18 A jogalkalmazásban mindenütt tényeket bár sokféle tényt kell bizonyítani, ám a bizonyítandó tények, mint az anyagi világ jelenségei, csak jogi jelentőségükben, de nem materiális természetükben különböznek, s ezért a bizonyítás lehetősége sem az alkalmazandó jogszabály jogági hovatartozása szerint különbözik. Ennek folytán nem az eljárási jog feladata a bizonyítás lehetőségének és anyagi (materiális) módjának az elméleti szintű kidolgozása, hanem éppen a jogalkalmazási bizonyítás alkalmazott tudományáé, a kriminalisztikáé. A bizonyítási módszereknek az adott fajtájú jogalkalmazási eljárásban kívánatos kereteit kell a különféle bizonyítási eszközök és módszerek jogi szabályozásával az eljárási jogoknak megszabnia, de ez jórészt már megtörtént. Aktuális feladat viszont annak kidolgozása, hogy a büntető és nem csak a büntető igazságszolgáltatás szakembereinek kriminalisztikai ismereteit milyen irányban szükséges és célszerű gyarapítani. Az eljárásjogi kurzusok a bizonyítás elméletével rendszerint csak jogi oldalról foglalkoznak. Jellemző, hogy még az egyik legújabb büntetőeljárási jogi tankönyv 19 is egy 20 oldalas fejezetben tárgyalja a (büntetőeljárásbeli) bizonyítás általános kérdéseit, holott a 17 Finszter Géza-Kármán Gabriella-Kiss Anna A kriminalisztika elmélete és a praxis a büntetőeljárási reform tükrében Összefoglalás, Bp (kézirat), 15. oldal, kiemelés tőlem, B.E.. 18 U. ott, 8. oldal. 19 Fenyvesi Csaba-Herke Csongor-Tremmel Flórián: Új magyar büntetőeljárás, Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, A fejezet tartalma (a tartalomjegyzék szerint): a bizonyítás és ténymegállapítás, a bizonyítás lényege (fogalma) a szakirodalomban, a bizonyítás fogalma, bizonyítási rendszerek, a bizonyíték fogalma [5 oldal], a bizonyítékok osztályozása az osztályozás jellemzői és jelentősége, eredeti és származékos, személyi és tárgyi jellegű, terhelő és mentő, közvetlen és közvetett bizonyítékok a törvényben szereplő felsorolás és felosztás, az osztályozás és a bizonyíték fogalma, a bizonyítás alapkérdése.

16 16 fejezet szerzője, Tremmel professzor, nem sokkal később erről egy kitűnő önálló monográfiát publikált. 20 Miért kell tehát egy jogásznak kriminalisztikát tanulnia? tehetjük fel újra a kérdést. Aki jogi diplomát akar szerezni, az amennyiben törekvése sikerrel jár a tapasztalatok, és az élet rendje szerint többnyire a jogalkalmazásban kíván tevékenykedni, jogvitás ügyekben akar eljárni, és a döntéshozatalban szeretne közreműködni, vagy egyenesen (pl. mint bíró) döntést akar hozni. Ennek pedig a jogalkalmazás minden területén előfeltétele a szükséges tények megállapítása, ami a mértékadó tények tisztázását követeli. Az ügyvéd, amikor potenciális megbízója felkeresi, kíváncsi arra, hogy az igény ténybeli alapja mi és mennyiben, hogyan ígérkezik bizonyíthatónak. Ehhez elengedhetetlen, hogy az ügyfelet megfelelően ki tudja kérdezni és meg tudja ítélni, mennyire megbízható a tényelőadása ami kriminalisztikai értelmezésben egyfajta kihallgatásnak tekinthető. Hogy kellő biztonsággal alkothasson ítéletet, tudnia kell a vallomástételt befolyásoló körülményekről, a lehetséges buktatókról, a további bizonyítási lehetőségekről. Mindezt, persze, elsajátíthatja az idők folyamán (többnyire a saját kárán) tapasztalatból is, de nincsen olyan tantárgy a kriminalisztikán kívül a jogi karok tananyagában, ahol erre fel lehetne készíteni. A jogászok túlnyomó többsége a hagyományos jogi pályák (bíró, ügyész, ügyvéd) valamelyikén működik az igazságszolgáltatásban, és tevékenységének érdemi részét a tárgyaláson fejti ki. A tárgyalást a tanács elnöke szervezi és vezeti; ő határoz a bizonyítás sorrendjéről is, és a kihallgatandókat elsőként ő jogosult kihallgatni. A kérdezés jogát később is visszaveheti, s a nem megfelelően megfogalmazott, vagy egyéb okból tilosnak ítélt kérdésre a választ megtilthatja. A büntetőeljárási jog szabályai az ügyész rendelkezése alá utalták a nyomozást. Az ügyészség ugyan csekély lelkesedést mutat az 1950-es évek vége óta megszokott nyomozásfelügyeleti tevékenységhez képest mutatkozó többlet-lehetőségek iránt, és inkább többletterhet érzékel, de minden esetre ellenőrizni köteles, és irányítani is jogosult a nyomozást, jelen lehet a nyomozási cselekményeken, stb., sőt, bizonyos ügy-kategóriákban a nyomozást neki kell végeznie. Ami a legfontosabb a vádemelés felőli döntés kizárólag rá tartozik. A tárgyaláson a vád képviselete (ami valójában a vádfunkció gyakorlása) ugyancsak az ügyész feladata. 20 Tremmel Flórián: Bizonyítékok a büntetőeljárásban, Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 2006.

17 17 Az ügyvédek a büntetőeljárásba vagy védőként, vagy más résztvevők képviselőjeként, illetőleg tanácsadójaként kapcsolódhatnak be; jelen lehetnek nyomozási cselekményeken, indítványokat és észrevételeket tehetnek, a kihallgatásokon kérdéseiket felvethetik. A védőnek a jelenléte a tárgyaláson számos esetben kötelező, s az ügyésszel azonos jogokat élvez. Az eljárásnak ebből a szabályozásából nézetem szerint az következik, hogy egy bűnügyben eljáró jogásznak hacsak nem nyomozóhatóság tagja vagy ügyész általában nem nyomoznia kell. Ha ügyész, irányítania és felügyelnie kell a nyomozást, s az íratok alapján végül ki kell alakítania a vádhatósági döntést, egyébként pedig a nyomozást (a nyomozási cselekmény menetét) figyelemmel kell kísérnie, értelmeznie és ellenőriznie kell, és aktív közreműködéssel, törvényes módon alakítania lehet. 3) Mit kell tehát a jogásznak a kriminalisztikában tanulnia ahhoz, hogy e feladatokat valóban színvonalasan láthassa el? Erre a kérdésre ez idő szerint aligha lehet megnyugtató választ adni. Az azonban biztosnak vehető, hogy a vizsgálóbírói indíttatású és rendőrségi (nyomozói) szemlélettel továbbfejlesztett, a nyomozást az eleven igazság végső megtestesülésének tekintő kriminalisztika önmagában kevés a helyes megoldáshoz. A továbbiakban megkísérelek világosan megfogalmazni egy elképzelést. a) A hallgatók általános jogi kultúráltsága megköveteli, hogy átfogó képet kapjanak a kriminalisztika mibenlétéről (eredetéről, kialakulásáról, a büntetőeljárási joghoz való viszonyáról), belső tagolásáról (krimináltechnika, taktika és metodika), és az egyéb ismeretrendszerekhez való viszonyáról. Ennek keretében túl azon az általánosságban mozgó igazságon, hogy a kriminalisztikai ajánlásoknak bele kell illeszkedniük az eljárásjogi szabályozásba nézetem szerint a kriminalisztika keretében kell kidolgozni a különféle eljárási cselekmények (pl. a házkutatás, az őrizetbe vétel/előzetes letartóztatás) un. különös előfeltételeit szabályozó eljárásjogi előírásokat kielégítő kriminalisztikai helyzetek (szituációk) tipizálását. 21 b) A nyomozás feladatairól és általános menetéről a hallgatók elvileg a büntetőeljárási jogi kurzuson már tájékozódtak. Itt tehát a nyomozás, mint szervezett tevékenység, csak annyiban tárgyalandó, hogy a hatáskörök elosztásának a kriminalisztikai szempontjait és a nyomozás tervezés-szervezés alapvető kérdéseit célszerű lehet ismertetni. Az állandó és az 21 Ld. erről A kényszerintézkedések büntető-eljárásjogi és kriminalisztikai nézőpontból, Rendvédelmi füzetek 2000/2. és 3., Rendőrtiszti Főiskola, Bp , illetőleg Kriminalisztika, BM. Duna Palota és Kiadó, Bp , alfejezetét, II. kötet és következő oldalak.

18 18 eseti nyomozó-csoportok működéséről és a működésük hatékonyságát befolyásoló tényezőkről sem ártana általános ismertetést adni. c) Foglalkozni kell ellenben a kriminalisztikai megismerés sajátosságaival, különösen az un. kriminalisztikai gondolkozás jellemzőivel, mert e nélkül egy hallgató nehezen ismeri fel a nyomozóhatósági észjárás menetét. Szót kell ejteni a kriminalisztikai módszerekről. Tárgyalni kell a nyomozás dokumentálását is; képet kell tehát adni arról, hogy mi mindent tartalmaznak a nyomozás iratai, illetve a nyomozás anyaga miből áll. d) A kriminaliszta tananyagának gerince a kriminalisztikai bizonyítás-elmélet kell, hogy legyen. Ezzel az eljárási jogok csak a jogi vetületben foglalkoznak, s ha ezt érdemben a kriminalisztikai kurzus nem részletezi, soha szervezett formában nem fog a hallgató tanulni róla. A bizonyításelmélet keretében érdemes súlyt helyezni arra, hogy a jogvitás ügyek alapjául szolgáló történések a hétköznapi élet történései, amelyek elvileg, és rendszerint praktikusan is, hozzáférhetőek az emberi érzékelés és észlelés számára, de részben a bűn rejtőzködő természete miatt, sokszor pedig éppen azért, mert hétköznapi jellegük folytán belesimulnak a napi események tömegébe, észrevétlenek maradnak. Az is előfordul, hogy a történés gyors lefutása miatt a részletei nem követhetőek. Összességében azonban megállapításukhoz a napi gyakorlat szintjén nem szükségesek olyan tudományos vizsgálatok, amelyek a szub-mikro zónában végbemenő sztohasztikus kapcsolatokat kutatnák; értelmezésükhöz elegendő az okozati kapcsolatok szférája, s ezért a jogalkalmazási bizonyításban a központi elem a bizonyítási ok, vagyis a bizonyítandó és a bizonyító tény közötti az az összefüggés, amely szerint az ok és a következmény viszonyában vannak egymással, az egyikük valóságos léte szükségképpen jelenti a másik valóságos létét is. Tapasztalataim szerint itt lényeges az olyan terminus technicusok szabatos meghatározása és következetes használata (valamint ennek megkövetelése), mint a tény, adat és bizonyíték. Célszerű elmagyarázni azt, hogy melyik bizonyítási eszköz esetében mi a bizonyító tény, mi a bizonyítási ok, és annak mi az érvényességi tartománya. Széles körben elterjedt pl. az a hiedelem, hogy a tanú vallomása ( vallomásának tartalma ) a bizonyító tény, holott közismert, hogy a tanú vallomása amely néha több gépírt oldal terjedelmű és több nap történéseiről, események tömkelegéről számol be, tényekre vonatkozó tudomáskijelentések halmaza, és minden egyes kijelentés (logikai ítélet) önálló bizonyító tény. A tény definíciójával, továbbá a bizonyítás tárgyával függ össze a tényállás kérdése is.

19 19 A törvényi tényállás az anyagi büntetőjog fogalomrendszeréhez tartozó szakkifejezés. 22 A történeti tényállás kifejezésnek a kriminalisztikában határozott tartalmat kellene tulajdonítani. Úgy gondolom, helyes az a felfogás, hogy a történeti tényállás a bűncselekményt magába foglaló történés azon tényelemeinek együttese, amelyek a törvényi tényállás elemeit hordozzák. Arra tekintettel ugyanis, hogy az eljárás tárgya és célja a nyomozás és a tárgyalás idején lényegesen különbözik, helyes megkülönböztetni a kriminalisztikai szóhasználatban a történés és a tényállás kategóriáját. A történés az eseményeknek az a szövedéke, amely a hatóságnak a feltételezett bűncselekményre utaló jelenségekről történt értesüléséig lezajlott, s amelyeknek következményeit észleli. Ezek az észleletek keltik benne ( alapozzák meg ) a bűncselekmény gyanúját, de ekkor még magáról a történés mibenlétéről és az egyes jelenségek meg a történés büntetőjogi szempontból lényeges elemei közötti összefüggésről nincsenek határozott ismeretek. A nyomozás átfogó kérdése az, hogy ténylegesen mi történt? A nyomozás egyik feladata az észlelhető következmények (pl. a helyszín elemei) közül a releváns és a nem releváns jelenségek elkülönítése. Az eljárás tárgya tehát a történés. A tárgyaláson az eljárás tárgya a vád tárgya, az pedig a történeti tényállás. A történeti tényállás nem természeti jelenség. Megszerkesztése a történés és az alkalmazandó jogszabály ismeretében teljesítendő jogászi feladat. Minden történésben annyi tényállás rejlik, ahány jogszabály (vagy egyéb értékelő norma) szerint minősíthető. Ugyanaz a történés alapja lehet büntetőjogi felelősség megállapításának, kártérítési követelésnek, fegyelmi felelősség megállapításának és erkölcsi értékelésnek, de noha a tényleges esemény-komplexum azonos minden egyes értékelés szemszögéből elemeinek csak egy része jelentős. Az is lehet, hogy a releváns tényállások részben átfedik egymást, de ez nem változtat azon, hogy pl. bűncselekményt is megvalósító, egyszersmind kártérítési követelést is eredményező, s egyúttal biztosítási eseményt is jelentő közlekedési balesetnek azok az elemei, amelyek a kármegosztás, vagy a biztosítás szempontjából fontosak, a büntetőjogi felelősség megalapozása vagyis a büntetőjogi tényállásszerűség szemszögéből érdektelenek. A tényállás-szerkesztést tanulni kell; tanítása a kriminalisztikára tartozik. e) Szó volt arról, hogy más a bizonyítás tétje a nyomozás, és más a tárgyalás idején. Közös sajátosság az, hogy aki a bizonyítást felveszi a nyomozó, illetőleg a bíróság 22 Nagy Ferenc: A magyar büntetőjog Általános Része Átdolgozott, bővített kiadás, Korona Kiadó, Bp , 154. oldal

20 20 közvetlenül érzékeli és észleli a bizonyító tényeket, és úgy foglal állást a hitelt érdemlőség felől. Azt hiszem, a joghallgatókban tudatosítani kell, hogy az eljárási cselekmények végrehajtására vonatkozó kriminalisztikai tantételek (a kriminalisztikai cselekménytan) másként érvényesülhet a tárgyaláson, mint a nyomozásban. A felismerésre bemutatás lebonyolításával terjedelmes kriminalisztikai ajánlások és részletekbe menő tanácsok foglalkoznak; a jegyzőkönyvből azonban csak a reménybeli felismerőnek az azonosság vagy különbözőség kérdésében tett kijelentése lesz a bizonyító tény a bíróság előtt (ha egyáltalán felolvassák, mert ott eltérően nyilatkozik). f) A kriminalisztika kialakult gondolatrendszerében azonban nem szokás jelentőséget tulajdonítani annak, hogy büntetőeljárási jogunknak több mint évszázados elve a tárgyalás közvetlensége. Egyezzék bár a tanúnak a bíróság előtt tett vallomása szó szerint azzal, ami a nyomozás során készült jegyzőkönyvben olvasható, a bíróság akkor sem a nyomozó által értékelt bizonyító tény alapján dönt. Nem azt a vallomást értékeli, amelyet olvashatott és fel is olvashatott volna sőt, esetleg (némileg túllépve az eljárási szabályokon) fel is olvasott hanem annak, amelyet a tanú a szeme láttára és a füle hallatára tett. Ez a vallomás akkor sem azonos a nyomozatival, ha szó szerint egyeznek, mert ez több. Ennek szerves része a vallomást tevő tanú habitusa, beszédmodora, szóhasználata, arcmimikája, taglejtései, továbbá az ezekből kiolvasható érzelmek és indulatok, amelyek mind befolyásolhatják a szavak hitelét. A nyomozás során tett vallomás a tárgyalási bizonyítás szempontjából (elvileg) mindaddig nem létezik, amíg nem ismertetik, vagy fel nem olvassák. Ennek ha a kihallgatott a tárgyaláson is kihallgatható és vallomást tesz előfeltétele, hogy a vallomásban foglalt tényre vonatkozóan kérdést intézzenek hozzá, és a válasza eltérjen a korábbitól. Ez esetben a nyomozati és a tárgyalási vallomás, valamint a kihallgatottnak az eltérés okára vonatkozó magyarázata (és az ennek körében esetleg felvett bizonyítás eredménye) együttesen lesz mérlegelendő. A lényeg ami a kriminalisztika szokásos anyagában szinte elvész az, hogy a nyomozás keretében felvett kihallgatási jegyzőkönyv csak annyit bizonyít: a kihallgatott a nyomozás során, a jegyzőkönyvben megjelölt helyen, időben és személyek jelenlétében milyen kijelentést tett. Azt azonban, hogy akkor igazat mondott, nem bizonyítja Ezért van az, hogy az angolszász országok sok szempontból kötöttnek tekinthető bizonyítási jogában a nyomozás során tett nyilatkozatokat csak impeachment -re, a nyilatkozó szavahihetőségének a kétségessé tételére és ezzel a tárgyalási vallomása hitelének aláásására lehet felhasználni, de a benne foglalt tény igazolására nem.

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSBEN. A kriminalisztika elméleti kérdései

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSBEN. A kriminalisztika elméleti kérdései SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSBEN A kriminalisztika elméleti kérdései félévben 14 órában kerül sor. A tantárgy kreditértéke: 3 pont 1. téma: Bevezetés a kriminalisztikába 2. téma: A kriminalisztikában alkalmazott

Részletesebben

KRIMINALISZTIKA (2) kurzus leírás (őszi félév)

KRIMINALISZTIKA (2) kurzus leírás (őszi félév) 2013. ŐSZI FÉLÉV KRIMINALISZTIKA (2) kurzus leírás (őszi félév) 1. A tantárgy kódja: NKRL20B Teljes idejű képzés 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Kriminalisztika (2) 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

2013. TAVASZI FÉLÉV KRIMINALISZTIKA (1) kurzus leírás

2013. TAVASZI FÉLÉV KRIMINALISZTIKA (1) kurzus leírás 2013. TAVASZI FÉLÉV KRIMINALISZTIKA (1) kurzus leírás 1. A tantárgy kódja: NKRL10B Teljes idejű képzés 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Kriminalisztika (1) 3. A tantárgy megnevezése (angolul): Criminalistics

Részletesebben

Záróvizsga tételek a Kriminalisztika mesterképzési szakon

Záróvizsga tételek a Kriminalisztika mesterképzési szakon Záróvizsga tételek a Kriminalisztika mesterképzési szakon Záróvizsga tantárgyak: A szakon közös vizsgatárgyak: a) Kriminalisztika-elmélet b) Kriminálstratégia Rendészeti szakirány vizsgatárgyai: a) A szervezett

Részletesebben

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012.

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Tanszék: Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék A tantárgy oktatásának célja: Cél, hogy a hallgatók megismerjék a

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar

Károli Gáspár Református Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar BŰNÜGYI SZAKJOGÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS 1. félév 1. Kriminalisztikai alapok A tantárgy azoknak a kriminalisztikai alapoknak az elsajátítását

Részletesebben

KRIMINALISZTIKA ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK

KRIMINALISZTIKA ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK KRIMINALISZTIKA ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a bűnügyi igazgatási szak számára A tételsor (Krimináltechnikai témájú záróvizsgakérdések) 1. A kriminalisztikai célú fényképezés legfontosabb követelményei, a kriminalisztikában

Részletesebben

A veszélyes közúti baleseteinek vizsgálata, a helyszínel kriminalisztikai aspektusai

A veszélyes közúti baleseteinek vizsgálata, a helyszínel kriminalisztikai aspektusai A veszélyes lyesárú-szállítás közúti baleseteinek vizsgálata, a helyszínel nelés s gyakorlata és kriminalisztikai aspektusai Készítette: Csatai Tamás r. százados ORFK DOK főtanár, BTE alelnök Jogszerűés

Részletesebben

KRIMINÁLTECHNIKA (2) kurzus leírás (őszi félév)

KRIMINÁLTECHNIKA (2) kurzus leírás (őszi félév) 2014. ŐSZI FÉLÉV KRIMINÁLTECHNIKA (2) kurzus leírás (őszi félév) 1. A tantárgy kódja: RKRIB02 2. A szak és a szakirány megnevezése, ahol a tárgy oktatásra kerül: bűnügyi igazgatási szak: bűnügyi nyomozó,

Részletesebben

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig A 1. A büntetőeljárás és a büntetőeljárási jog (alapfogalmak, feladatok) 2. A büntetőeljárási jog forrásai és hatálya 3. A

Részletesebben

Krimináltechnika. Módszertani segédlet a pályaorientált középiskolai rendészeti képzés oktatóinak. Készítette: Bárány Zoltán r.

Krimináltechnika. Módszertani segédlet a pályaorientált középiskolai rendészeti képzés oktatóinak. Készítette: Bárány Zoltán r. Krimináltechnika Módszertani segédlet a pályaorientált középiskolai rendészeti képzés oktatóinak Készítette: Bárány Zoltán r. alezredes Javaslatok az oktatáshoz, kooperatív tanulási módszerek alkalmazása

Részletesebben

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán I. félév 1. Büntetőjog, büntetőeljárási jog; a büntetőeljárás tartalma és feladatai 2. A büntetőeljárási

Részletesebben

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2016/2017. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. hálóterv szerint JK 10201) Társfeltétele: JK 10101 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS

KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS Tanmenet és tantárgyi követelmények a KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak (2015) NAPPALI és LEVELEZŐ tagozat Budapest, szeptember Postai

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM Bűnügyi szaktanfolyam

KÉPZÉSI PROGRAM Bűnügyi szaktanfolyam ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HUMÁNIGAZGATÁSI SZOLGÁLAT OKTATÁSIGAZGATÁSI ÉS KIKÉPZÉSI FŐOSZTÁLY :1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 : 443-5533 Fax: 443-5784 BM: 30-591 Titkárság: 33-355 Fax:

Részletesebben

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész BÜNTETŐ HATÁROZATOK SZERKESZTÉSE Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész Büntető határozatok szerkesztése I. A büntető határozatok fogalma II.

Részletesebben

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog fogalmát egy-egy mondatban! 2. Sorolja

Részletesebben

Tanmenet és tantárgyi követelmények a Bizonyítás közigazgatási eljárásjogban tantárgyhoz. 2016/2017. tanév II. (tavaszi) félév. NAPPALI és LEVELEZŐ

Tanmenet és tantárgyi követelmények a Bizonyítás közigazgatási eljárásjogban tantárgyhoz. 2016/2017. tanév II. (tavaszi) félév. NAPPALI és LEVELEZŐ Tanmenet és tantárgyi követelmények a Bizonyítás közigazgatási eljárásjogban tantárgyhoz 2016/2017. tanév II. (tavaszi) félév NAPPALI és LEVELEZŐ tagozat Budapest, 2017. február I. A tantárgy célja A bizonyítás

Részletesebben

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog fogalmát egy-egy mondatban! 2. Határozza meg az alábbi

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar GAZDASÁGVÉDELMI SZAKKÖZGAZDÁSZ. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar GAZDASÁGVÉDELMI SZAKKÖZGAZDÁSZ. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar GAZDASÁGVÉDELMI SZAKKÖZGAZDÁSZ szakirányú továbbképzési szak A gazdasági büntetőjogi és a kriminalisztikai szakjogász posztgraduális jogi szakirányú továbbképzési

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

TÖRVÉNYESSÉGE ÉS A BIZONYÍTÉKOK ÉRTÉKELÉSE. A bizonyítás tárgya

TÖRVÉNYESSÉGE ÉS A BIZONYÍTÉKOK ÉRTÉKELÉSE. A bizonyítás tárgya végrehajtás szervezete továbbítja, a 20/2009. (VI. 19.) IRM rendeletben foglaltak szerint. Az első két nyilvántartás közvetlen felhasználói a büntetőeljárásban közreműködő szervek, a harmadik adatbázisnak

Részletesebben

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TANTÁRGY NEVE: Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter Szak: JOGÁSZ Oktatás nyelve: magyar Tárgy besorolása:

Részletesebben

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak 2014. NAPPALI és LEVELEZŐ

Részletesebben

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI SZAKJOGÁSZ (LL.M.) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Bűnügyi szakjogász (LL.M.) szakirányú továbbképzési szak A képzés célja:

Részletesebben

Az igazságügyi informatikai szakértés modellezése. Illési Zsolt illesi.zsolt@proteus.hu

Az igazságügyi informatikai szakértés modellezése. Illési Zsolt illesi.zsolt@proteus.hu Az igazságügyi informatikai szakértés modellezése Illési Zsolt illesi.zsolt@proteus.hu Témák Az igazságügyi szakértői módszertani levelek és a szakértés minősége Az igazságügyi informatikai szakértés modellezése

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2003 2011. ÜGYÉSZSÉG M AG YARORSZÁ G KÖZZÉTESZI: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Budapest, 2012. Bűncselekmények 2003 2005 2007 2009 2011 Összes regisztrált bűncselekmény 413 343 436 522

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés 2. A tantárgy neve:

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Rendészettudományi kar. Szakirány választási segédlet

Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Rendészettudományi kar. Szakirány választási segédlet Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar Szakirány választási segédlet 1 Rendőr szeretnél lenni? Igen Nem Haladj tovább! Viszontlátásra! A rendészettudományi karon számos civil szakirány is

Részletesebben

Összes regisztrált bűncselekmény

Összes regisztrált bűncselekmény Bűncselekmények Összes regisztrált bűncselekmény 420 782 418 883 425 941 408 407 447 186 Vagyon elleni bűncselekmény összesen 1/ 283 664 262 082 260 147 265 755 273 613 szabálysértési értékre elkövetett

Részletesebben

B NÖZÉS ÉS LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE

B NÖZÉS ÉS LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE B NÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS KÖZZÉTESZI A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE 2008. Bűncselekmények 1999. 2001. 2003. 2005. 2007. Összes ismertté vált bűncselekmény 505 716 465 694 413 343 436 522

Részletesebben

BŰNÜGYI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

BŰNÜGYI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Érvényes: 2017/2018-as tanévtől Budapest. 2017. 1 A s z a k i r á n y o k f e l e l ő s e i Bűnüldözési szakirány:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2013/2014.

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2013/2014. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI TUDOMÁNYOK INTÉZETE BÜNTETŐELJÁRÁSJOGI TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés,. levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Római Katolikus Teológia 1.3 Intézet Didaktikus Teológia 1.4 Szakterület Római

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2004 2012. ÜGYÉSZSÉG M AG YARORSZÁ G KÖZZÉTESZI: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Budapest, 2013. Bűncselekmények 2004 2006 2008 2010 2012 Összes regisztrált bűncselekmény 418 883 425 941

Részletesebben

Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2013 A z igazságügyi igazgatási alapszak 6 féléves, 180 kredites képzés keretében olyan igazságügyi szervezők és ügyintézők képzését célozza, akik i, különösen

Részletesebben

A PTE-ÁJK levelező munkarendjében oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére

A PTE-ÁJK levelező munkarendjében oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére A PTE-ÁJK levelező munkarendjében oktatott tantárgyak allokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére Általános társadalomtudományi ismeretek+nyelv / képzési idő Kredit Százalék

Részletesebben

SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig)

SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig) Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék telefon: +36 1 411 6500/2735 fax: + 36 1 411-6500/3149 hpeter@ajk.elte.hu SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig) A

Részletesebben

A PTE-ÁJK nappali tagozatán oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére

A PTE-ÁJK nappali tagozatán oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére A PTE-ÁJK nappali tagozatán oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére I. A képzést megalapozó ismeretkörök óraszámának, és összkredit értékének

Részletesebben

Témakörök a belügyi rendészeti ismeretek szóbeli vizsgához

Témakörök a belügyi rendészeti ismeretek szóbeli vizsgához Témakörök a belügyi rendészeti ismeretek szóbeli vizsgához 1. A rendészet, rendészeti szervek. A rend, a közrend (belső rend), a határrend fogalma, kapcsolata. A biztonság, a nemzetbiztonság és a közbiztonság

Részletesebben

ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI PROGRAM

ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI PROGRAM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI PROGRAM Tanulmányi modul: nappali tagozaton kötelezően megszerzendő kredit: 72 kredit, legalább 11 kurzus (4 kötelező előadás, 2 kötelező

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar. Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar. Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV Szakfelelős: Dr. Christián László - 2015 - I. A Szakokleveles magánnyomozó szakirányú

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM. 1. A tantárgy megnevezése: Rendvédelmi ismeretek. 1.1: A tantárgy angol neve: Rendvédelmi ismeretek. 1.2: A tantárgy rövid neve:

TANTÁRGYI PROGRAM. 1. A tantárgy megnevezése: Rendvédelmi ismeretek. 1.1: A tantárgy angol neve: Rendvédelmi ismeretek. 1.2: A tantárgy rövid neve: ANÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy megnevezése: 1.1: A tantárgy angol neve: 1.2: A tantárgy rövid neve: 2. A tantárgy kódja: Rendvédism ZNEINB2010 3. A tantárgy oktatásáért felelős tanszék: KLHK Biztonság-és

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A

KÖFOP VEKOP A KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Adatvédelmi kérdések a gyűlölet-bűncselekmények tanúinak kihallgatásakor Dombos Tamás Háttér Társaság Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Komplex elemzés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán meghatározó

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék Tárgy neve: Munka- és szociális jog 3. Szak: jogász Neptun-kódja: 30703 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Egyszerűsített értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1. A tantárgy

Részletesebben

A szakmai követelménymodul tartalma:

A szakmai követelménymodul tartalma: Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOGBÓL LEVELEZŐS HALLGATÓK RÉSZÉRE. I. félév

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOGBÓL LEVELEZŐS HALLGATÓK RÉSZÉRE. I. félév BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOGBÓL LEVELEZŐS HALLGATÓK RÉSZÉRE I. félév 1. Határozza meg az alábbi fogalmakat egy-egy mondatban: szervezeti alapelvek; működési alapelvek! 2. Sorolja fel a szervezeti

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1.

Pénzügyi számvitel 1. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1. Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány Nonprofit szakirány Pénzintézeti szakirány Vállalkozási szakirány Nappali tagozat 2015/2016.

Részletesebben

A bizonyítás. A bizonyítás fogalma

A bizonyítás. A bizonyítás fogalma A bizonyítás A bizonyítás fogalma A tényállás tisztázása a hatóság hivatalbóli kötelessége, minden eljárásban megkerülhetetlen. A bizonyítási eljárás (vagy bizonyítás) - a hivatalbóli eljárás alapelvén

Részletesebben

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok )

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) Közrendvédelmi ismeretek tantárgy Nagy Attila r.alezredes tantárgyfelelős A 9. évfolyam tantárgyaihoz tartozó, 1.3.2. Fegyveres szervek alapismeretek

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK OROSZ NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI SZAKJOGÁSZ (LL.M.) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ I.

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI SZAKJOGÁSZ (LL.M.) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ I. KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI SZAKJOGÁSZ (LL.M.) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ I. félév Bűnügyi szakjogász (LL.M.) szakirányú továbbképzési szak A

Részletesebben

TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév. MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék

TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév. MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék TEMATIKA 2011/2012. tanév II. (tavaszi) félév MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG 2. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék Tárgy neve: Munka- és szociális jog 2. Szak: jogász Neptun kódja: 30702 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

A BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS TÖRTÉNETI

A BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS TÖRTÉNETI A BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS TÖRTÉNETI FEJLŐDÉSE RENDSZERE Dr. Anti Csaba László r. alezredes ORFK Bűnügyi Elemző - Értékelő Főosztály A KORSZERŰ BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS ELŐZMÉNYEI Testi és becsületbüntetések

Részletesebben

A PTE-ÁJK levelező tagozatának mintatanterve

A PTE-ÁJK levelező tagozatának mintatanterve A PTE-ÁJK levelező tagozatának mintatanterve Általános ismeretek / képzési idő Kredit Százalék Általános szociológia 15 2 Politikaelmélet 15 2 Filozófia és jogi etika 30 5 Közgazdaságtan 30 5 Szaknyelv

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

2.2. Az ügyész jogosítványai a nyomozás feletti felügyelet körében Az ügyész egyéb jogkörei Az ügyészségi szervezetrendszer...

2.2. Az ügyész jogosítványai a nyomozás feletti felügyelet körében Az ügyész egyéb jogkörei Az ügyészségi szervezetrendszer... TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...17 I. A BÜNTETŐELJÁRÁS MEGHATÁROZÁSA. 19 1. A büntetőeljárás fogalma és célja 19 2. A büntetőeljárás szakaszai...19 2.1. A nyomozási szakasz 20 2.2. Az ügyészi szakasz... 20 2.3.

Részletesebben

Regisztrált bűncselekmények Összesen

Regisztrált bűncselekmények Összesen 2018 Regisztrált bűncselekmények 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Összesen 408 407 394 034 447 186 451 371 472 236 377 829 329 575 280 113 290 779 226 452 Az élet, a testi épség és az

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

K R I M I N A L I S Z T I K A I S Z A K É R T Ő

K R I M I N A L I S Z T I K A I S Z A K É R T Ő RENDŐRTISZTI FŐISKOLA ALKOTMÁNYJOGI ÉS KÖZIGAZGATÁSI JOGI TANSZÉK T Á J É K O Z T A T Ó a KÖZIGAZGATÁSI JOGI ÉS POLGÁRI JOGI ISMERETEK tantárgyakból K R I M I N A L I S Z T I K A I S Z A K É R T Ő SZAKIRÁNYÚ

Részletesebben

A PTE-ÁJK levelező munkarendjében oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére

A PTE-ÁJK levelező munkarendjében oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére A PTE-ÁJK levelező munkarendjében oktatott tantárgyak kreditallokációja A tanulmányaikat 2007/2008-as tanévben megkezdő hallgatók részére Általános társadalomtudományi ismeretek+nyelv Óra/ képzési idő

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

KRIMINÁLTECHNIKA (1) kurzus leírás (tavaszi félév)

KRIMINÁLTECHNIKA (1) kurzus leírás (tavaszi félév) 2015. TAVASZI FÉLÉV KRIMINÁLTECHNIKA (1) kurzus leírás (tavaszi félév) 1. A tantárgy kódja: RKRIB01 2. A tanórák száma: Nappali tagozaton: Összes félévi óraszám: 60 óra (16 óra előadás + 44 óra gyakorlat)

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEȘ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM 1.2 Kar FIZIKA 1.3 Intézet MAGYAR FIZIKA INTÉZET 1.4 Szakterület ALKALMAZOTT MÉRNÖKI TUDOMÁNYOK

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Rendészeti Igazgatási Szak Közrendvédelmi Szakirány Rendészeti Igazgatási Szak Közrendvédelmi Szakirány Szakirányfelelős: Dr. Major Róbert r. alezredes

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog alapjai II.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog alapjai II. TÁVOKTATÁS I. évfolyam II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági jog alapjai II. 2015/2016. II. félév 1 Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Gazdasági jog alapjai II. Tantárgyat tanszék gondozó Közgazdasági

Részletesebben

A 2010. évi Kozma Sándor tudományos pályázaton díjazottak

A 2010. évi Kozma Sándor tudományos pályázaton díjazottak A 2010. évi Kozma Sándor tudományos pályázaton díjazottak A 2010. évben a Kozma Sándor emlékére meghirdetett tudományos pályázaton a következő pályázók részesültek elismerésben: Büntetőjogi témakörben,

Részletesebben

Szabálysértési eljárás

Szabálysértési eljárás Szabálysértési eljárás Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: Feljelentés, magánindítvány. Az eljárást megindító irat benyújtásának módja: Az eljárást megindító feljelentés/magánindítvány benyújtható

Részletesebben

KRIMINALISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

KRIMINALISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR KRIMINALISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Érvényes: 2017/2018-as tanévtől Budapest. 2017. 1 S z a k f e l e l ő s Dr. Hautzinger Zoltán (PhD) oktatási

Részletesebben

Szintetikus és analitikus elszámolások. A könyvviteli zárlat. Leltár és leltározás. A költségvetési szervek számlakerete.

Szintetikus és analitikus elszámolások. A könyvviteli zárlat. Leltár és leltározás. A költségvetési szervek számlakerete. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2012/2013. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE SZÁMVITELI ALAPISMERETEK Neptun kódja: I608E Előfeltétele: - Helye a mintatantervben: V. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Részletesebben

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA 1 A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 21. számú melléklete alapján kiadom a Komárom-Esztergom

Részletesebben

Kriminológia tantárgy Oktatási Program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012.

Kriminológia tantárgy Oktatási Program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR BÜNTETŐJOGI ÉS KRIMINOLÓGIAI TANSZÉK KRIMINOLÓGIAI CSOPORT Kriminológia tantárgy Oktatási Program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Tanszék:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Építőipari anyagminőség 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEMEMAV11 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok (heti/féléves)

Részletesebben

TEMATIKA Államháztartástan 2. Pénzügyi Jog és Közmenedzsment Tanszék

TEMATIKA Államháztartástan 2. Pénzügyi Jog és Közmenedzsment Tanszék TEMATIKA Államháztartástan 2. Pénzügyi Jog és Közmenedzsment Tanszék Tárgy neve: Államháztartástan 2. Szak: IGAZGATÁSSZERVEZŐ Tárgy besorolása: kötelező Kreditértéke: 3 Helye a mintatantervben: BA III.

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB03 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Jövedéki jog 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz II. évfolyam GI szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szervezeti magatartás és vezetés tanulmányokhoz LEVELEZŐ Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szervezeti magatartás és vezetés Tanszék:Vállalkozás

Részletesebben

A PTE-ÁJK nappali tagozatán oktatott tantárgyak kreditallokációja

A PTE-ÁJK nappali tagozatán oktatott tantárgyak kreditallokációja A PTE-ÁJK nappali tagozatán oktatott tantárgyak kreditallokációja I. Az ÁJK-nak a teljes képzési időre vonatkozó óraszáma, és az összes kredit megállapítása. tantárgyak óraszám kredit % Kötelező tantárgyak

Részletesebben

A felsőfokú szakképzésbe való felvétel követelményei

A felsőfokú szakképzésbe való felvétel követelményei A felsőfokú szakképzés megnevezése: Jogi asszisztens A felsőfokú szakképzés szakmacsoportja: Ügyvitel szakmacsoport A szakképesítés OKJ azonosító száma, kiadásának éve: 55 6 01 0000 00 00 008. A szakmai

Részletesebben

A vádlottra irányadó szabályok az előkészítő ülésen

A vádlottra irányadó szabályok az előkészítő ülésen Előkészítő ülés Az előkészítő ülés lényege Az előkészítő ülés a vádemelés után a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés, amelyen a vádlott és a védő a tárgyalást megelőzően kifejtheti

Részletesebben

Az Országos Kriminológiai Intézet évi munkaterve

Az Országos Kriminológiai Intézet évi munkaterve Az Országos Kriminológiai Intézet 2015. évi munkaterve KUTATÁSI FELADATOK A.) Kiemelt főirányokban folytatandó kutatások Első főirány: Társadalom és bűnözés 1. A felnőttek és gyerekek közötti bántalmazás

Részletesebben

MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A szexuális erőszakkal foglalkozó szakemberek számára. Hogyan bánjunk a szexuális erőszak áldozataival. Betlen Anna-Pap Enikő

MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A szexuális erőszakkal foglalkozó szakemberek számára. Hogyan bánjunk a szexuális erőszak áldozataival. Betlen Anna-Pap Enikő MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A szexuális erőszakkal foglalkozó szakemberek számára Hogyan bánjunk a szexuális erőszak áldozataival Betlen Anna-Pap Enikő Húsz éve dolgozom bíróként, de az igazat megvallva én magam

Részletesebben

Tantárgyi útmutató /NAPPALI félév

Tantárgyi útmutató /NAPPALI félév Tantárgy megnevezése Gazdasági jog alapjai I. Tantárgyi útmutató /NAPPALI 2011-2012 1. félév Tantárgy jellege/típusa: Egységes üzleti alapozó modul Kontaktórák száma: 24 Egyéni tanulási óra igény: 36 Vizsgajelleg:

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról

2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 1. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény módosítása 1. A Büntető

Részletesebben

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1.

Részletesebben

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI ÉS ÖNTÉSZETI INTÉZET NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Kohómérnök MSc-képzés Nappali tagozat ÖNTÉSZET SZAKIRÁNY Miskolc,

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve KÖZIGAZGATÁSTAN, INGATLAN NYILVÁNTARTÁS 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOUVAT44 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok

Részletesebben

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának A magyar állam- és jogrendszer, jogtudomány továbbfejlesztése, különös tekintettel az európai jogfejlődési tendenciákra c. doktori programjának módosított

Részletesebben

Titkos adat- és infor- mációszerzás a büntető eljárásban. IX. Fejezet V. cím 200. - 206/A.

Titkos adat- és infor- mációszerzás a büntető eljárásban. IX. Fejezet V. cím 200. - 206/A. Titkos adat- és infor- mációszerzás a büntető eljárásban IX. Fejezet V. cím 200. - 206/A. Titkosszolgálati eszközök története Heltai Gáspár (1570) az inkvizíció vizsgálati módszereiről: annakutána egynéhány

Részletesebben

valamennyi bűncselekmény esetén mérlegelniük kell az elkövető előítéletes indítékának esetleges jelenlétét

valamennyi bűncselekmény esetén mérlegelniük kell az elkövető előítéletes indítékának esetleges jelenlétét Útmutató a gyűlölet-bűncselekmények sértettjeinek, egyéb tanúinak kihallgatásához, továbbá a hatóság sértettel kapcsolatos észlelésének jegyzőkönyvezéséhez különös tekintettel az adatvédelmi kérdésekre

Részletesebben