HARCCSOPORTOK KIALAKULÁSA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HARCCSOPORTOK KIALAKULÁSA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN"

Átírás

1 HADTUDOMÁNY HADNAGY TIBOR HARCCSOPORTOK KIALAKULÁSA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN Az első világháború idején a szárazföldi csapatok három fő fegyvernemből álltak. A gyalogságra, a tüzérségre és a lovasságra tagolt hadseregek tömegrohamai a jól kiépített védőállások ellenálló erején rendre összeomlottak. Míg a védő a természetes és mesterséges akadályok mögött biztonságban érezhette magát, addig a nyílt terepen vágtázó lovasságot és a szuronyrohamra vezényelt gyalogságot semmi nem védte az óriási méretű tűzhatással szemben. Nem volt véletlen, hogy a három fő fegyvernem közötti több évszázados szoros kapcsolat már a háború első éveiben megszakadt. A lovasság ugyanis alkalmatlanná vált arra, hogy biztosítsa a gyalogság támadásba való átmenetét, betörjön az ellenség védelmébe és az áttörés után kifejlessze a sikert. Sebezhetősége, gyenge ütőereje és részben helytelen alkalmazása miatt a háború végére, mint önálló fegyvernem lényegében elvesztette jelentőségét. A hadviselő felek kezdetben a tüzérség és a gyalogság tűzerejének megnövelésével igyekeztek pótolni a lovasság gyengéit, illetve későbbi hiányát. Többszörösére nőtt a gyalogságnál a sorozatlövő fegyverek, míg a tüzérségnél a lövegek száma. Ezeken túl újabb és újabb eszközök jelentek meg. A tüzérségnél egyre inkább a meredek röppályájú (tarackok és aknavetők) fegyverek kerültek előtérbe. Már április 22-én Ypern térségében megkezdődött a mérges (harci) gázok alkalmazása, később pedig a repülők bombázásra történő alkalmazása. A kísérletezések természetesen kiterjedtek a támadás módszereire is. Az erőfeszítések azonban nem hozták meg a kívánt sikert. Eredménytelennek bizonyultak a napos tüzérségi előkészítések, a sokszoros erőfölénnyel indított támadások vagy éppen a meglepés érdekében hozott változatosnál változatosabb rendszabályok és megoldások. Nem volt véletlen, hogy a katonai szakemberek újabb technikai eszközöket és harceljárásokat kerestek. Míg a központi hatalmak mindenekelőtt a németek a gyalogsági harc korszerű rendszerét dolgozták ki, addig az angolok és a franciák a mechanikai erőre épülő, teljesen új fegyvernem létrehozásán fáradoztak. A németek új harceljárása az úgynevezett rohamharcászatban öltött testet. Ennek az volt a lényege, hogy a szakaszokat rajokra bontották, előtérbe helyezték ezen kisalegységek, illetve az egyes csatárok (katonák) kezdeményező szerepét. Az önálló harcra felkészített gyalogos alegységekből géppuskákból, kísérő lövegekből és műszaki katonákból álló rohamcsoportokat hoztak létre, melyek a harcban

2 egymást segítve, de önállóan a saját feladat végrehajtására koncentrálva tevékenykedtek. A rohamcsoportok a támadási sáv teljes szélességében, hol rejtve, hol tüzérségi fedezet mellett közelítették meg az ellenséges állásokat, és három hullámban támadtak. Az első az ellenálló támpontokat blokírozta, a második a réseken keresztül 3 kerülve a harcokat 3 beszivárgott, és igyekezett minél mélyebbre beékelődni, míg a harmadik hullám támogatta a másodikat és fedezte szárnyait. Ezt követően lendültek rohamra a főerők, hogy a kitapogatott gyenge pontokon befejezzék az áttörést. A beszivárgási harcászat ban igen eredményesnek bizonyult. Nem egy esetben sikerült az antant-erők védelmét áttörni, a teljes siker azonban mégsem következett be. Gyakran a tartalékok hiánya, de leginkább a gyalogság alacsony fokú manőverezőképessége akadályozta meg, hogy a harcászati sikert hadászati méretűvé fejlesszék ki. Sokkal nagyobb eredménnyel kecsegtettek az angol és a francia kísérletezések. Egyes angol tisztekben már 1914 végén felvetődött annak ötlete, hogy páncélozott járműveket kellene konstruálni és hadrendbe állítani. Sok vita és kudarc után február 2-án mutatták be a MARK I típusú harcjárművet, amely nemsokára Tank (tartály) fedőnéven vált ismertté nyarától az angoloktól függetlenül Franciaországban is folytattak kísérleteket drótvágó, illetve géppuskahordozó traktorok megalkotására. A hagyományos értelemben vett harckocsik gyártása csak azt követően került napirendre, miután megismerték az angol Tank -ot. A Schneider Művek által előállított harckocsik első csoportja 1916 végére készült el. Ezt a közel egyéves lemaradást a harckocsik első alkalmazásáig nem tudták behozni. Az olaszok csak 1918-ban készítették el egy 45 tonnás nehéz és egy-egy Fiat 2000, illetve Fiat 3000 típusú, 5 tonnás, könnyű harckocsi prototípusát. A késés miatt ezek alkalmazására nem került sor. Az amerikaiak bár folytattak kísérleteket a háború során nem alkalmaztak saját gyártmányú harckocsikat. Az európai harcokban az angoloktól átvett Mark VIII. típust használták. A központi hatalmak közül a németek elég későn ismerték fel a harckocsik szerepét ben összesen 20 darab A 7V típusú harckocsit gyártottak le, de ezek nem váltak be ban elkészültek ugyan az LK Wagen könnyű és a K Wagen, nehéz harckocsik korszerű mintapéldányai, azonban ezek alkalmazására a háború befejeződése miatt már nem került sor.

3 HARCKOCSIK ÉS ALKALMAZÁSUK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN Mint az előzőekből is kiderült, a harckocsik kifejlesztésére és alkalmazásukra csak az angolok és a franciák fordítottak nagyobb figyelmet között viszonylag sok típus jelent meg, amelyeket eltérő szervezeti struktúrákba tagoltak, és számos eljárást próbáltak ki. Ebben a fejezetben az utóbbiakra igyekszem a választ megadni, illetve a főbb variánsokat bemutatni. A harckocsik rendeltetése és fejlesztésük főbb szempontjai A páncélos eszközöket követelő brit tisztek már kezdetben megfogalmazták: olyan futóművel ellátott járműre van szükség, amely képes áthatolni a drótés egyéb gyalogság elleni akadályokon, a 2-3 méter széles lövészárkon, valamint a bombatölcséreken; páncélozott teste legyen, amely megvédi a kezelőszemélyzetet a géppuskák tüzétől, és védelmet nyújt a tüzérségi gránátok repeszeivel szemben; erős fegyverzetével pedig képes legyen megsemmisíteni a lövészárokban lévő élőerőt, azzal a céllal, hogy utat törjön a támadó gyalogság számára. Ez a nézet vált uralkodóvá, amelyet a franciák is átvettek azzal a különbséggel, hogy ők kezdettől fogva a tömeges bevetés mellett foglaltak állást. (A szakmai szempontokon túl ez a felfogás a két fél között mindvégig meglévő rivalizálást is hűen tükrözi.) Az angolok egészen 1918-ig a MARK nehéz harckocsikat favorizálták. A kezdeti technikai fogyatékosságok kiküszöbölése érdekében ennek a típusnak nyolc tökéletesített változata jelent meg. Mindezek ellenére csekély eredményt értek el. Nőtt ugyan a beépített motorok teljesítménye, terepjáró képességük, de a sebességük, hatótávolságuk és vezethetőségük alig változott. A sorozatokon belül gyártottak ún. férfi (löveges), női (géppuskás) és hermafrodita (görög; kétnemű, amelyben lövegeket és géppuskákat is elhelyeztek) típusokat is. Ez utóbbiak azonban nem terjedtek el, a későbbiek során az első két típust alkalmazták ban a francia tapasztalatok hatására megkezdték a könnyű Whippet-típusú harckocsik gyártását. Az A és a B változatból a háború végéig csupán 200 db készült el. A franciák inkább a könnyű harckocsikat részesítették előnyben. Mivel a Schneider-féle harckocsik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, már 1917-ben megjelentek a Saint- Chaummond típusok. Az 1918-as esztendő standard harckocsiját pedig már a Renault-gyártmányok jelentették. Kis súlyuk, vékony páncélzatuk ellenére a sebességük (7-8 km/h) és hatótávolságuk (60 km) alacsony maradt. Mindez annak volt köszönhető, hogy a beépített motorok teljesítménye csupán lóerő között mozgott.

4 A sokirányú fejlesztések ellenére a harckocsi gyárak még az első világháború végén is viszonylag kezdetleges eszközöket tudtak gyártani, ugyanis nem sikerült jó összhangot teremteni a motorok teljesítménye, a páncélvédettség, a fegyverzet és a terepjáró képesség között. Még ettől is nagyobb problémát jelentett az a tény, hogy a harckocsik vezetéséhez nem voltak meg a szükséges eszközök, így a gyalogsággal való együttműködés a legtöbbször megbomlott, vagy egyáltalán nem valósult meg. A harckocsik szervezeti struktúráinak változása Az angolok az első 150 db harckocsit 6 századba szervezték, egyenként 25 darabbal. Ebből három század ún. férfi század volt, amelyben a harckocsik két ágyúval voltak ellátva. A három női század harckocsijai csupán géppuskákkal rendelkeztek ben a tömeggyártás beindulása után átszervezték a brit páncélos erőket. Létrehozták a Tank Corps -ot egy szűk törzzsel. A páncélos hadtest három dandárból állt, egyenként három zászlóaljjal. A zászlóaljak három századdal, a századok négy szakasszal rendelkeztek, szakaszonként négy harckocsival. Ezen kívül minden zászlóaljhoz mozgó javító műhelyt is szerveztek. A Tank Corps e szervezeti struktúra alapján elméletileg 1024 db harckocsival rendelkezett. Ennyi eszköz azonban egyszerre sosem állt rendelkezésre. Fontos megjegyezni azt is, hogy a felvázolt szervezetszerű kötelék csupán igazgatási, kiképzési és ellátási egységeket jelentett. A hadműveletekben már nem ezek alapján kerültek alkalmazásra, mint ahogy a hadtestparancsnokságot is kizárták a vezetésből. A franciák szervezeti koncepciója némileg eltért az angolokétól. Az első lényeges eltérés volt, hogy a francia páncélosokat a harci bevetésüknek megfelelően szervezték meg. A harckocsik legkisebb köteléke a harckocsiból álló csoport volt. Több ilyen csoport a feladatnak és a rendelkezésre álló harckocsik számának megfelelően csoportosítást alkotott. A csoportok és csoportosítások parancsnokai a gyalogság törzseiben, mint összekötők tevékenykedtek, így a harckocsik vezetésében tevékenyen és közvetlenül ők sem vehettek részt ban, a harckocsik számának növekedésével összhangban átszervezték a páncélos csapatokat. A legnagyobb köteléket a dandár jelentette, amely három ezredből állt, ezek állományába váltakozó számú zászlóalj tartozott. Felállították a dandárok és az ezredek törzseit is.

5 A harckocsik és a gyalogság együttes alkalmazásának alakulása ban Az új eszközök alkalmazásáról még a páncélosok szakértőinek számító tiszteknek is csak igen nagyvonalú és homályos elképzeléseik voltak. Kezdetben csupán abban értettek egyet, hogy a harckocsikat a gyalogság alárendeltségében kell alkalmazni, és biztosítani kell tömeges bevetésüket. Az első bevetések során még ezek a minimális feltételek sem, vagy csak részben teljesültek. Az angolok a Somme-i csatában óriási veszteségeket szenvedtek, de jelentős eredményeket nem értek el. A katonai felső vezetés tekintélyének helyreállítása érdekében követelte a harckocsik azonnali bevetését. Ennek a türelmetlenségnek lett a következménye, hogy nem várták meg, míg a franciák behozzák lemaradásukat, sőt még azt sem, hogy a már legyártott 150 darab tankjuk mindegyike kiérkezzen a harctérre szeptember 19-én az angolok a Somme mentén felújították a támadást, pedig csupán két század harckocsi állt rendelkezésükre. A 15 kilométer széles támadó sávban a 32 darab harckocsit elosztották az első lépcsőben rohamozó hadtestek között. A harckocsizók azt a feladatot kapták, hogy a gyalogság előtt haladva tapossák le a drótakadályokat, semmisítsék meg az ellenálló támpontok géppuskáit, és biztosítsák a gyalogság előrenyomulását. Annak ellenére, hogy a harckocsikat elaprózták, és nem szervezték meg az együttműködésüket a gyalogsággal, alkalmazásuk meghozta az addigi legnagyobb angol sikert. Egyes harckocsik a mögöttük csoportosuló gyalogsággal mélyen betörtek a védelembe. A német gyalogság fegyverei hatástalanok voltak, így kénytelenek voltak pozícióikat feladni. Több helyen pánik tört ki a hatalmas monstrumok látványától. Az áttörés mégsem sikerült. Ennek okait a már említetteken túl a következőkben lehet keresni. Ezek a harckocsik még igen kezdetlegesek voltak. Közülük több műszaki hiba miatt esett ki, jó pár elakadt a 2-4 méter széles lövészárkokban, illetve a mély bombatölcsérekben. Továbbá nagyban gátolta a sikert, hogy a gyalogság az esetek többségében lemaradt mögöttük. Az új eszközök így csak múló sikereket hozhattak, mert kénytelenek voltak visszavonulni saját gyalogságuk mögé. Az angol vezetést annyira meglepte a gyors siker, hogy nem intézkedett friss gyalogos erők bevetésére. A gyalogos rohamokban bízó brit tábornokok nem okultak a hibákból, és az év hátralévő részében továbbra is kis csoportokban és hasonló módon vetették be a harckocsikat. A francia harckocsizók április 16-án Aisne-nél estek át a tűzkeresztségen. A rendelkezésre álló 128 Schneider-harckocsit a következőképpen osztották el: öt csoportból álló csoportosítást a XXXII., míg három csoportból álló csoportosítást az V. hadtestnek rendelték alá. A 80, illetve a 48 harckocsiból egy-egy oszlopot képeztek, melyek a gyalogság mögött sorakoztak fel. Mindegyik csoportot egy gyalogszázaddal erősítették meg, az oszlopot karbantartó és vontató alegységek követték.

6 A páncélosok azt a feladatot kapták, hogy a gyalogság mögött oszlopban vonuljanak előre, s mikor a gyalogság elfoglalta az első és a második védővonalat, egy óra alatt rendeződjenek vonalba. A harckocsik közötti térközt méterben határozták meg. Utasításba kapták, hogy a harckocsik a harmadik és a negyedik védővonal leküzdésének időszakában maradjanak szoros kapcsolatban a gyalogsággal. Ugyanakkor, ha bármelyikük képes előrenyomulni, az ne várja be a másikat. Ha viszont elakadnak, várják be a másikat, amely minden eszközével segíti az előretörést, egészen a védelem hátsó határáig. Ez lényegében azt jelentette, hogy a harckocsik és a gyalogság váltakozva támogatják egymást a végső cél elérésig. Ez azonban nem azt jelentette, hogy egymástól függetlenül kellett tevékenykedniük és a harckocsik önállósága került volna előtérbe. Ugyanis egy újabb utasítás egyértelműen leszögezte, hogy a harckocsiknak alkalmazkodniuk kell a gyalogsági harc követelményeihez. Bebizonyosodott, hogy a jól kiépített védővonalak ellen a harckocsik csak a gyalogsággal együtt lehetnek eredményesek. Ez utóbbi felfogásuk a későbbiek során sem változott meg. Az előbb felsorolt francia értékelés valós tényeket tárt fel, de nem tért ki a katonai vezetés hibáira. Ugyanis a harckocsikat későn, már jóval a német tüzérség lőtávolságán belül bontakoztatták szét. Nem gondoskodtak az előrevonási útvonalak műszaki biztosításáról, nem gyakoroltatták be kellően a harckocsik és a gyalogság együttes tevékenységét, és nem gondoskodtak kellő összeköttetésről őszén az angolok úgy értékelték a korábbi tapasztalatokat, hogy a kísérletezések kora lejárt, és elérkezett az idő a harckocsik tömeges alkalmazására. Ennek az érvnek a standard harckocsi típusa a MARK IV. volt. Ez a típus megőrizte ugyan az előző típusok formáját, de sokat javult terepjáró képessége, erősebb motort kapott és növelték páncélzatának vastagságát. A közben felállított páncélos hadtest 378 darab MARK IV-gyel, valamint 91 darab korábbi típusokkal rendelkezett. Ez utóbbiakat a veszteségek pótlására kívánták felhasználni. Alapelvként rögzítették, hogy a harckocsik sikeres alkalmazásának három lényeges feltétele van, mégpedig az alkalmas terep, a tömeges bevetés és a meglepés. A támadásra a 3. angol hadsereget jelölték ki, amely 2 gyaloghadtesttel (9 hadosztály), 1 lovashadtesttel (5 hadosztály), 1000 löveggel, kb. 400 repülőgéppel és a páncélos hadtesttel rendelkezett. A hadsereg feladat volt, hogy Gonnelieu és Havrincourt között a gyalogság harckocsik támogatásával törjék át a Hindenburgvonalat, hogy a lovasság kifejleszthesse a sikert Cambrai irányába. Az angolok igyekeztek a hármas alapelvnek minél jobban megfelelni. A támadás helyét igen gondosan választották ki. Cambrai és környéke nem tartozott a nagy csaták színterei közé. A felek a nyugati arcvonalnak azt a szakaszát arra használták, hogy az elfáradt és legyengült csapataikat itt pihentessék. Mivel a Hindenburgvonal a legjobban kiépített védőállás volt a nyugati hadszíntéren, a németek viszonylag kis erőket tartottak benne. A támadók számára kedvező volt az is, hogy arcvonaluk mögötti erdőkben az előkészületeket leplezni lehetett. A támadási sávban leszámítva a mesterséges akadályokat a terep jól járható volt a harckocsik számára.

7 A meglepés érdekében igen nagy gondot fordítottak az álcázásra és a titoktartásra. A támadás tényét még a saját csapataik előtt is titkolták. A harckocsik és a gyalogság közös gyakorlatait mélyen az arcvonal mögött hajtották végre. Az átcsoportosításokat úgy állították be, hogy Albert körzetébe fognak vonulni téli gyakorlatra. A szokásoktól eltérően rövid tüzérségi előkészítést terveztek, a fő hangsúlyt a támadó hullámok tűzhengerrel történő támogatására fektették. Bizonyos szempontból a tömeges bevetés elve is megvalósult, mivel mind a 378 darab harckocsit betagolták a harcrendbe. Elosztásuk azonban nem a legszerencsésebb volt, és ez eleve megkérdőjelezte a tömeges alkalmazás elvének érvényesülését. Ugyanis a hadsereg és a hadtest egy lépcsőben, míg a gyaloghadosztályok kettőben támadtak. Csupán a 3. hadsereg parancsnoka tartott meg egy gyaloghadosztályt és 14 harckocsit tartalékként, azzal a céllal, hogy az áttörés után a hadosztály Mashieres-nél jusson ki a Schelde-csatornáig, majd a harckocsik által szállított hidakon keljen át, és biztosítsa a lovasság előretörését. A fennmaradó harckocsikat a következőképpen osztották el: a gyaloghadosztályok első lépcsőihez 210 db-ot; a gyaloghadosztályok második lépcsőihez 120 db-ot; míg a hadosztály tartalékokhoz 34 db-ot. Így a harckocsik szétaprózódtak a 15 kilométer széles arcvonalon, valamint a hadműveleti lépcsők között. A mélységi tagolás megfosztotta az egyes lépcsőket attól, hogy egymást támogassák, illetve valóban döntő súlyt képezzenek. Ennek alapvetően az volt az oka, hogy a szuronyrohamok elméletén nevelkedett különösen az idősebb tisztek a harckocsikat csupán kisegítő harci eszközöknek tekintették. A felkészülés során a harckocsik és a gyalogság közötti együttműködést a következők szerint gyakoroltatták be. A gyalogság védelmi állásaiból biztosított, és átjárókat készített saját vonalain a mögötte gyülekező harckocsik számára. A harckocsik általában szakasz- vagy századkötelékben, a hozzájuk rendelt rohamjárőrökkel egy előre meghatározott időben megkezdték előrevonulásukat a megindulási állásaikból. Áthaladva a saját vonalaikon és a senki földjén, megkezdték az ellenség biztosítási övének és akadályrendszereinek letiprását, illetve felszámolását. Az élen a férfi harckocsik haladtak, amelyek lövegeikkel tűz alatt tartották a peremvonalban lévő ellenséget, mindenekelőtt a páncéltörő eszközöket és a géppuskafészkeket. Ez alatt a női harckocsik a rohamjárőrök segítségével rőzsekötegeket dobtak be a védekezők 2-4 méter széles és kb. 2 méter mély árkába, amelyen az egész harckocsi-gyalogos csoport átkelt. Az első árkon való átkelés után mindaddig tűz alatt tartották azt, amíg a gyalogság fő erőinek első lépcsője be nem érkezett. A harckocsik irányok és tájékozódási pontok alapján nyomultak előre, a tüzérségi tűzhenger áthelyezésének ütemében. A gyalogság támadása pedig a harckocsik sikerének függvényében bontakozott ki. Ez a módszer a következő állások leküzdésével ugyanígy ismétlődött, egészen a védelem áttörésének befejezéséig. A gondos előkészítés meghozta a gyümölcsét november 20-án reggel 6 órakor az angol tüzérség rövid zárótüzet lőtt, majd elcsitult. 7 óra 15 perckor 1000 lövegből igen erős tűzcsapás kezdődött. A német figyelők mire jelezhették volna, a

8 reggeli ködből, a füst- és porfelhőből egyszerre sötét monstrumok tömege tárult eléjük, amelyek óriási pusztító tüzet zúdítottak rájuk. A németek 19-én megsejtettek ugyan valamit a készülő támadásról, riadókészültségbe is helyezték alakulataikat, de lényegében nem volt komoly páncélelhárításuk. Ellenintézkedéseik semmit sem értek, 11 órára a legjobban kiépített Hindenburgvonalat áttörték az angolok. Ez kész csoda, ilyen a nagy háború során még nem fordult elő! Olyannyira nem, hogy az angolok maguk sem hiszik el. A lovashadosztályok előrevonása a siker kifejlesztéshez nincs előkészítve. A németek rettegnek, ha a mély betörés még 20-án bekövetkezik, akkor az egész nyugati védelmi rendszerük felszámolható. De nem kell félniük. Az öt lovashadosztályból álló lovashadtestnek estig csupán két százada jelenik meg, amit pár gyalogossal és géppuskával szó szerint lekaszabolnak. November 21-én pedig már minden késő. Az angol lovasság nem ellenfél, a gyalogság kimerült, tartalékok nincsenek, a harckocsikat pedig visszarendelik a saját védővonaluk mögé. Az angol vezetés hibái ellenére beigazolódott, hogy a harckocsi-gyalogos harccsoportoké a jövő, és alkalmazásuk az egyetlen pillanatnyi módszer az állásháború következtében megmerevedett védelmi arcvonalak áttörésére. Mindezt az adatok bizonyítják. Az angolok 15 kilométer szélességben alig 4-5 óra alatt áttörték a németek legjobban kiépített védelmét. Megdöbbentő volt az is, hogy a támadók csupán 4000 főt és 49 harckocsit veszítettek, miközben 8000 foglyot ejtettek és 100 löveget zsákmányoltak ban a franciák elvben a Cambrai modellt alkalmazták. A meglepésre, a terep helyes kiválasztására és a tömeges bevetésre épülő támadásnak azonban voltak eltérő vonásai is. Az előkészületeket sikerült titokban tartani, a harckocsikat a gyülekezési körzetig vasúton szállították. A megindulási állásokat csak a támadást megelőző éjszaka foglalták el, amit a július 17-én késő este elkezdődött heves zivatar is kedvezően befolyásolt. Az Ourcq térségből indítandó támadáshoz a terepviszonyok igen kedvezőek voltak. Újításnak számított, hogy a lovashadosztályok mellé rendelt 6 gyalogzászlóaljat és az utászokat gépkocsikon szállították. A hadműveleti mélységbe történő behatolást pedig kb repülőgéppel támogatták. A támadást végrehajtó 6. és 10. hadsereg 590 harckocsit kapott, így a tömeges alkalmazás eleve is érvényesült. Bár a július 18-án, 5 óra 35 perckor indított támadás megrendítette a német védelmet, és döntő kihatással volt a későbbi eseményekre, az áttörés mégsem következett be. Ennek okait a következőkben lehet összefoglalni: a harckocsikat ismét szétosztották a több hullámban támadó gyaloghadosztályok között; 180 harckocsit tartalékban hagytak, ezeket a harcok során nem vetettek be; a harckocsikat a gyalogsághoz, a gyalogságot pedig a tüzérségi tűzhengerhez kötötték. Az egyes terepszakaszok elérése után a harccsoportoknak esetenként 4-5 órát várniuk kellett a támadás felújításáig, mert a fogatolt tüzérség igen lassan váltott állást;

9 a harckocsi-gyalogos csoportok csak elvben működtek, ugyanis mindkét rész spontán tevékenykedett, az együttműködés nem volt begyakorolva, a harckocsik önállóan pedig nem mertek előrenyomulni; a második lépcső és a tartalékok a mögöttes területeken összetorlódtak a forgalomszabályozás teljes hiánya miatt; a harckocsi-kötelékek parancsnokait kizárták a vezetésből, a gyalogsági parancsnokok pedig képtelenek voltak irányítani a harckocsikat, illetve a két fegyvernem együttműködését megvalósítani; a módszeres (terepszakaszról terepszakaszra történő) előretörés lassúsága miatt a védők elegendő időt kaptak arra, hogy tartalékaikat az áttörés terepszakaszára csoportosítsák át, illetve új védelmi vonalakat építsenek ki. Az első világháború alatt közel harckocsit gyártottak. Az 1918-as megrendelések pedig arra utalnak, hogy az antant hatalmak 1919 nyarára kb harckocsival rendelkeztek volna. Mindez azt bizonyítja, hogy az angolok és a franciák felismerték a harckocsik jelentőségét. Ugyanakkor az új technikai eszköz gyermekbetegségei és alkalmazásbeli problémák miatt a harckocsi-gyalogos szakcsoportok csak részben tudták feladataikat teljesíteni. Az áttörés ritkán következett be, de a siker kihasználása akkor is elmaradt. Az igazsághoz tartozott, hogy az antant katonai vezetői az anyag-, technikai- és emberfölényükben bízva az ellenség erejének megtörésére, elpusztítására törekedtek, és kevés figyelmet szenteltek a siker kifejlesztésére, új módszerek kidolgozására. Ennek tudható be, hogy a lassú és sebezhető gyalogsághoz kötötték a harckocsikat.

10 FELHASZNÁLT IRODALOM ADONYI (NAREDI) FERENC: Gyorsan mozgók, mint a hadászat eszközei. Magyar Katonai Szemle, I. kötet, 2. füzet. Az egyetemes és magyar hadművészet fejlődése az ókortól napjainkig. Szerk.: Dr. FÜZI IMRE. Zrínyi Katonai Kiadó, GALÁNTAI JÓZSEF: Az első világháború. Gondolat, GERBERT KÁROLY: Harckocsik összműködése a többi fegyvernemekkel. Magyar Katonai Szem le, II. kötet, 4. füzet. Hadművészet a nyugati világban. IV. kötet. Harckocsik és páncélozott járművek típuskönyve. PÓR ISTVÁN mk. alezredes vezetésével szerkesztett. Zrínyi Kiadó, Budapest, HEINZ GUDERIÁN: Riadó! Páncélosok. Kossuth Kiadó, HORVÁTH LÁSZLÓ: A harckocsik alkalmazása és a jövő harcászata. Magyar Katonai Szemle, I. kötet, 1. füzet. KUTI GYÖRGY: Páncélosok korunk háborúiban. Zrínyi Katonai Kiadó, ÖLVEDI IGNÁC3SZABÓ LÁSZLÓ: A hadművészet története. I. kötet. Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, PILCH JENŐ: A világháború története. Franklin-társulat. Budapest, é. n. SZÁNTÓ MIHÁLY: Harckocsik az első világháborúban. Akadémiai Közlemények, 1992/182. sz.

Manőverek a korszerű harcban

Manőverek a korszerű harcban Manőverek a korszerű harcban A korszerű harc jellemzői a nyitott szárnyak és széles hézagok, valamint a csapatok magas fokú mozgékonysága. Ezek megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a csapatok kihasználva

Részletesebben

A KÖZPONTI HATALMAK ROHAMHARCÁSZATRA ÉPÍTETT ELKÉPZELÉSEI 1918-RA

A KÖZPONTI HATALMAK ROHAMHARCÁSZATRA ÉPÍTETT ELKÉPZELÉSEI 1918-RA HADTUDOMÁNY Dr. Szántó Mihály A KÖZPONTI HATALMAK ROHAMHARCÁSZATRA ÉPÍTETT ELKÉPZELÉSEI 1918-RA 1917 novemberében a Ludendorff gyalogsági tábornok vezette német vezérkar úgy határozott, hogy 1918 elején

Részletesebben

Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35

Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35 Tartalom Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35 Első könyv: A háború természetéről 37 Mi a háború? 39 Cél és eszköz a háborúban 57 A háborús géniusz 71 A veszélyről a háborúban 89 A testi

Részletesebben

A géppuska Önműködő, sorozatlövés leadására alkalmas lőfegyverek léteztek már az első világháború kitörése előtt is, igazán félelmetes hírnévre azonban 1914 után tettek szert, amikor a géppuskák a lövészárok-háborúkban

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN

A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN A KONFERENCIA VITAANYAGA SZELEI GYÖRGY alezredes 1 A MAGYAR TÜZÉRSÉG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO ÉS EU HADERŐBEN Bizonyára már ismertek a védelmi felülvizsgálat célkitűzései, a Kormány vonatkozó

Részletesebben

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A)

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) A Móricz Akadémia keretein belül lehetőségünk nyílt, hogy egy általunk választott témából prezentációval előadást tartsunk. Én a második

Részletesebben

Az 1956-os szabadságharc fegyverei

Az 1956-os szabadságharc fegyverei Publikálva Alfahír (https://alfahir.hu) Címlap > Az 1956-os szabadságharc fegyverei Az 1956-os szabadságharc fegyverei 58 évvel ezelőtt, néhány ezer magyar hazafi keményen megleckéztette a világ legerősebb

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK?

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? dr. Erdélyi Sándor alezredes 1 HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? Mottó: Azt a pénzt, amit a tüzérség rovására megtakarítunk, háború esetén gyalogságunk vérével fogjuk megfizetni. 2 Cikkem címével arra szeretném

Részletesebben

FOLYÓIRAT SZEMLE. Lits Gábor 1

FOLYÓIRAT SZEMLE. Lits Gábor 1 FOLYÓIRAT SZEMLE A PANDUR KEREKES PÁNCÉLOZOTT HARCJÁRMŰ Lits Gábor 1 Az alábbi írás egy viszonylag már régen kifejlesztett harcjárműcsalád alaptípusát a Pandur I. páncélozott kerekes harcjárművet mutatja

Részletesebben

Budapest ostromkalauz

Budapest ostromkalauz Mihályi Balázs Budapest ostromkalauz 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Budapest ostroma (1944 45)... 9 Védelmi és támadási eljárások Budapest ostrománál... 20 Buda Észak... 29 Buda Dél... 62

Részletesebben

A LÖVÉSZ ZÁSZLÓALJAK ÉS EZREDEK HARCI ALKALMAZÁSA A NAGY HONVÉDŐ HÁBORÚBAN

A LÖVÉSZ ZÁSZLÓALJAK ÉS EZREDEK HARCI ALKALMAZÁSA A NAGY HONVÉDŐ HÁBORÚBAN A LÖVÉSZ ZÁSZLÓALJAK ÉS EZREDEK HARCI ALKALMAZÁSA A NAGY HONVÉDŐ HÁBORÚBAN (Zrínyi Katonai Kiadó 1961. 302 old.) Emlékszem, még abban az időben, amikor a Zrínyi Katonai Kiadó kiadási tervébe felvette,,a

Részletesebben

Fejlesztı neve: BOSNYÁKNÉ SZŐCS ERZSÉBET. Tanóra: A NAGY HÁBORÚ AZ I. VILÁGHÁBORÚ JELLEGZETESSÉGEI. Állóháború lövészárok-hadviselés / állásháború

Fejlesztı neve: BOSNYÁKNÉ SZŐCS ERZSÉBET. Tanóra: A NAGY HÁBORÚ AZ I. VILÁGHÁBORÚ JELLEGZETESSÉGEI. Állóháború lövészárok-hadviselés / állásháború Fejlesztı neve: BOSNYÁKNÉ SZŐCS ERZSÉBET Tanóra: A NAGY HÁBORÚ AZ I. VILÁGHÁBORÚ JELLEGZETESSÉGEI 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: Az első

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen 9. A) FEJEZET A Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikája 26 10 36 10. B) FEJEZET Térkép- és tereptani alapismeretek

Részletesebben

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszék III. és IV. éves tüzér honvédtiszt-jelöltjei

Részletesebben

Solti Hídfőcsata emléktúra

Solti Hídfőcsata emléktúra Solti Hídfőcsata emléktúra Molnár Gábor 2014 Tartalom A solti hídfőcsata története...2-3-4 A túra adatai...5 A túra útvonalak...6 A túra leírása...7 Befejezés...8 1 A solti hídfőcsata története 1944.november

Részletesebben

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.)

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) Részletek Veress Zoltán 1914-18. magyar harcterein (81-88. o.) VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) A központi hatalmak fő hadvezetésben ismét viták folytak: ismét Falkenhayn ellenében Conrad, Hindenburg

Részletesebben

A GYALOGSÁG ELLENI AKNÁK BETILTÁSÁNAK HATÁSA A FEGYVERES HARCRA

A GYALOGSÁG ELLENI AKNÁK BETILTÁSÁNAK HATÁSA A FEGYVERES HARCRA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI FŐISKOLAI KAR Műszaki építőmérnöki tanszék A GYALOGSÁG ELLENI AKNÁK BETILTÁSÁNAK HATÁSA A FEGYVERES HARCRA Dr. habil.. LUKÁCS LÁSZLÓ CSc.

Részletesebben

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján Nemzeti biztonsági stratégia Globalizáció, multipoláris világrend, de katonai versengés folytatódik Kína célja a béke megőrzése Defenzív

Részletesebben

SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944

SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944 SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944 A terület-visszacsatolásokat követően, 12 határportyázó osztály és 16 határvadász zászlóalj valamint 1 határvadász

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről 2005 BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

Japán harctéri kommunikáció a II. világháborúban. Haditechnika-kommunikáció 2012 Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia 2012. nov. 15.

Japán harctéri kommunikáció a II. világháborúban. Haditechnika-kommunikáció 2012 Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia 2012. nov. 15. Japán harctéri kommunikáció a II. világháborúban Haditechnika-kommunikáció 2012 Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia 2012. nov. 15. Általános jellemzők Nagyon vegyes a kép megtalálhatók a kor legfejlettebb

Részletesebben

Sőregi Zoltán KATONÁK KERÉKPÁRON. A magyar királyi honvédség kerékpáros tisztjeinek adattára 1920-1945

Sőregi Zoltán KATONÁK KERÉKPÁRON. A magyar királyi honvédség kerékpáros tisztjeinek adattára 1920-1945 Sőregi Zoltán KATONÁK KERÉKPÁRON A magyar királyi honvédség kerékpáros tisztjeinek adattára 1920-1945 Bevezető Az emberiség történelme során a legtöbb találmányt, újdonságot vagy hadviselés céljából hozta

Részletesebben

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és ennek adaptációs, illetve hasznosítási lehetőségei a magyar

Részletesebben

Mérges gáz, tank, zeppelin, U-boot - az 1. világháború új fegyverei

Mérges gáz, tank, zeppelin, U-boot - az 1. világháború új fegyverei Mérges gáz, tank, - 2014 július 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még értékelve Givenincs Mérges gáz, tank, Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A 20. század első nagy világégése számos ítást hozott a háborúk

Részletesebben

Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál

Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál Fizikai felkészítés a MH 25. Klapka György Lövészdandárnál 1., AZ ALAKULAT BEMUTATÁSA A honvédelmi miniszter 34/2007 (HK) 4 HM számú határozata költségvetési szerv alapításáról szóló határozata alapján:

Részletesebben

Honvédelmi alapismeretek

Honvédelmi alapismeretek Honvédelmi alapismeretek Tájékoztató füzet 1 TISZTE L T HA LLGA TÓK! A Magyar Honvédség hivatásos haderő, békeidőszakban az utánpótlá- sa kizárólag önkéntes alapon történik. A honvédelemre és a haza fegyveres

Részletesebben

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI VI. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS SZAKMAI KONFERENCIA DR. SZABÓ TIBOR alezredes A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI Hozzászólásomban, a

Részletesebben

Dr. Balla Tibor alezredes. Az antantcsapatok szerepe a Monarchia katonai vereségében, a vittorio-venetói csata

Dr. Balla Tibor alezredes. Az antantcsapatok szerepe a Monarchia katonai vereségében, a vittorio-venetói csata Dr. Balla Tibor alezredes Az antantcsapatok szerepe a Monarchia katonai vereségében, a vittorio-venetói csata Előzmények: a piavei csata 1918.06.15-én a Piave mentén indított offenzíva volt a Monarchia

Részletesebben

MELLÉKLETEK A HATÁRŐRIZETI SZABÁLYZATHOZ

MELLÉKLETEK A HATÁRŐRIZETI SZABÁLYZATHOZ KL.: 00670/62. sz. SZIGORÚAN TITKOS!... sz. példány MELLÉKLETEK A HATÁRŐRIZETI SZABÁLYZATHOZ A BM HATÁRŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁG KIADÁSA 1 9 6 3 \ Kapj á k : M iniszterhelyettesek H atárőrség 2500 pld.

Részletesebben

Olaszország hadba lép

Olaszország hadba lép Doberdó & Isonzó Az olaszok átállása Olaszország az I. világháború előtt a hármas szövetség tagjaként Németország és a Monarchia szövetségese volt. Majd ellentétbe került a Monarchiával. A fiatal olasz

Részletesebben

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban A Nagy Háború befejezése és következményei szakmai konferencia Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen, 2018. november 5. A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban Különös tekintettel a debreceni

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt AZ ANGOL H A D I F L O T T A Irta: SZALAY ISTVÁN A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt részei között

Részletesebben

Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár (2008. február)

Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár (2008. február) Dr. Für Gáspár egyetemi docens Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Összhaderőnemi Műveleti Intézet Geoinformációs Tanszék mb. tanszékvezető Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 19. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

A csapatok tevékenységeinek felosztása

A csapatok tevékenységeinek felosztása 60 NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2009. JANUÁR Juhász József A csapatok tevékenységeinek felosztása Jelen írás közlésével szerkesztõségünk folytatja azon cikkek publikálását, amelyek egy-egy szûken vett szakterület

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2008. 01. 07. mk. alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2008. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2006. évben végzett tevékenységről 2006 BESZÁMOLÓ a 2006. évben végzett tevékenységről A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

Honvédelmi alapismeretek

Honvédelmi alapismeretek Honvédelmi alapismeretek Tájékoztató füzet 1 TI SZT ELT HALLGATÓK! A Magyar Honvédség hivatásos haderő, békeidőszakban az utánpótlása kizárólag önkéntes alapon történik. A honvédelemre és a haza fegyveres

Részletesebben

DR. JUHÁSZ ATTILA. A II. világháború magyar tábori védelmi vonalai. (elmélet és terepi valóság)

DR. JUHÁSZ ATTILA. A II. világháború magyar tábori védelmi vonalai. (elmélet és terepi valóság) BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM FOTOGRAMMETRIA és TÉRINFORMATIKA TANSZÉK DR. JUHÁSZ ATTILA A II. világháború magyar tábori védelmi vonalai (elmélet és terepi valóság) műegyetem rkp. 3. K.

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI A Magyar Honvédség légierő feladatait a 61/2000. (VI. 21.)

Részletesebben

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8.

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8. A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, 2019. május 8. KTE - BMGE Tartalom 1. Előzmények (1914-1916) 2. A Bruszilov offenzíva

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A TÜZÉRSÉG HARCI ALKALMAZÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI ÉJSZAKA SPECIFICITIES OF COMBAT APPLICATION OF THE ARTILLERY AT NIGHT A tüzérségnek készen kell lenni arra, hogy a műveletekben folyamatos támogatást nyújtson

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katonai alapismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 19. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK BERNARD BOURHY alezredes 1 A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 Tisztelt Tüzér Tudományos Konferencia! Örömmel teszek eleget a konferencia szervező

Részletesebben

hogy ezzel a szultánt János ellen fordítja. I. Ferdinánd

hogy ezzel a szultánt János ellen fordítja. I. Ferdinánd Az előzményekről 1526 augusztusában Mohácsnál a Szulejmán szultán vezette törökök megverték a magyar sereget. A csatában odaveszett a magyar király, II. Lajos is. A csata után Szulejmánnak 12 nap is elegendő

Részletesebben

Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év

Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év Az első világháború legfontosabb eseményei Az 1914-es háborús év VIII. Német támadás Belgium és Franciaország ellen VIII. osztrákmagyar támadás Szerbia ellen IX. 1. marne-i csata állóháború kialakulása

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2013. 02. 07. Dr. Szabó Tibor alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

Beszéd a Zrínyi szoboravatón és laktanya névadáson

Beszéd a Zrínyi szoboravatón és laktanya névadáson Beszéd a Zrínyi szoboravatón és laktanya névadáson Tisztelt Ünneplő Közösség! Különös súlya van annak, hogy most a honvédelem rendszerének és benne a honvédtisztképzésnek a megújításakor újra gróf Zrínyi

Részletesebben

Europass Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév / Utónév(ek) Dr. JAKAB László. Fax(ok) E-mail(ek) jakab.laszlo@zmne.

Europass Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév / Utónév(ek) Dr. JAKAB László. Fax(ok) E-mail(ek) jakab.laszlo@zmne. Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Fax(ok) E-mail(ek) Állampolgárság Dr. JAKAB László jakab.laszlo@zmne.hu magyar Születési dátum 1950. 03. 21. Neme férfi Szakmai tapasztalat Időtartam

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI 1. TOTÓ Melyik válasz a helyes? a) Mikor szállta meg Windischgrätz a fővárost? 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. b) Melyik várost szabadította

Részletesebben

A gépesített hadviselés elmélete és megvalósítása, a Blitzkrieg

A gépesített hadviselés elmélete és megvalósítása, a Blitzkrieg RESPERGER ISTVÁN A gépesített hadviselés elmélete és megvalósítása, a Blitzkrieg A harckocsi-egységek képezik a gépesített hadsereg magvát. Minden a páncélosoktól függ, a többi köteléknek csupán kiegészítő

Részletesebben

SZAKTÖRTÉNET A BRIT ÉS AZ AMERIKAI LÉGIDESZANT FEGYVERNEM ALKALMAZÁSÁNAK, SZERVEZETÉNEK ÉS HADITECHNIKAI ESZKÖZEINEK FEJLŐDÉSE (1939-1945)

SZAKTÖRTÉNET A BRIT ÉS AZ AMERIKAI LÉGIDESZANT FEGYVERNEM ALKALMAZÁSÁNAK, SZERVEZETÉNEK ÉS HADITECHNIKAI ESZKÖZEINEK FEJLŐDÉSE (1939-1945) SZAKTÖRTÉNET A BRIT ÉS AZ AMERIKAI LÉGIDESZANT FEGYVERNEM ALKALMAZÁSÁNAK, SZERVEZETÉNEK ÉS HADITECHNIKAI ESZKÖZEINEK FEJLŐDÉSE (1939-1945) Turcsányi Károly Hegedűs Ernő 1 II. RÉSZ. A tanulmány I. RÉSZ-ében

Részletesebben

Hadtörténelmi tapasztalatok feldolgozása és alkalmazása a Magyar Királyi Honvédségben között

Hadtörténelmi tapasztalatok feldolgozása és alkalmazása a Magyar Királyi Honvédségben között LISZNYAI LAJOS Hadtörténelmi tapasztalatok feldolgozása és alkalmazása a Magyar Királyi Honvédségben 1939 1941 között A Magyar Királyi Honvédség felkészítésének, fejlesztésének és alkalmazásának meghatározó

Részletesebben

11. Dr. Komár György tartalékos hadnagy (9. könnyű tüzérezred, 3. üteg) visszaemlékezése, március május (részletek)

11. Dr. Komár György tartalékos hadnagy (9. könnyű tüzérezred, 3. üteg) visszaemlékezése, március május (részletek) TARTALOMJEGYZÉK Előszó...5 Bevezető...7 A magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály 1942 1943. évi harctevékenysége a keleti hadszíntéren...7 Korábbi szövegkiadások a 9. könnyű hadosztály történetéről...71

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló 2013. január 30. Össz.pontszám: 30p Versenyző neve: Osztály:. Iskola neve:. Az utolsó fordulónak egyetlen témája van: a trianoni békediktátum (békeszerződés).

Részletesebben

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai Kedves szakosztályi tagok! Ez a példány a számítógépen való olvasásra szolgál! Ha ki akarja nyomtatni, használja a Helyi201101nyomtatható. pdf fájlt! X. évfolyam 1. szám 2011. március Készítette: FILEP

Részletesebben

MŰLEÍRÁS 01. Építészeti leírás. Helyszín

MŰLEÍRÁS 01. Építészeti leírás. Helyszín Építészeti leírás Helyszín Tervezési helyszínnek egy olyan zöld parkot kerestem, mely könnyen megközelíthető, viszont el van szigetelve a város zajától, így alkalmassá válva az elmélyült megemlékezésre.

Részletesebben

Hadszíntér és hátország

Hadszíntér és hátország Hadszíntér és hátország LÖVÉSZÁRKOK A HÁTORSZÁGBAN A napjainkban olyan élesen látható árkok és törésvonalak gyökerei legalább száz évre, az 1905 1918 közötti évtizedre nyúlnak vissza érvel monográfiájában

Részletesebben

Huszonnégyes honvédek a Kárpátokban

Huszonnégyes honvédek a Kárpátokban Huszonnégyes honvédek a Kárpátokban A nyíregyházi alakulatok az ungvári 24. hadosztály (pk.: Pintér Aladár vezérőrnagy) alárendeltségébe tartoztak: - 12. gyalogezred (Nyíregyháza, pk.: v. Muzsay Ferenc

Részletesebben

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói KARACS ZSIGMOND Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói Az országot 1956. október 4-én a keringõ hírek ellenére váratlanul érte a katasztrófa. Az emberek bíztak a szovjet csapatok kivonulásában, mindenki

Részletesebben

AZ OSZTRÁK MAGYAR MONARCHIA HADSEREGÉNEK ELSŐ GÁZTÁMADÁSA AZ OLASZ HADSZINTÉREN

AZ OSZTRÁK MAGYAR MONARCHIA HADSEREGÉNEK ELSŐ GÁZTÁMADÁSA AZ OLASZ HADSZINTÉREN VEGYIVÉDELEM Berek Tamás százados AZ OSZTRÁK MAGYAR MONARCHIA HADSEREGÉNEK ELSŐ GÁZTÁMADÁSA AZ OLASZ HADSZINTÉREN Az idei év júliusában lesz 90 éve, hogy az Osztrák Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának

Részletesebben

REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL

REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL Dr. Kovács Zoltán mk. őrnagy (PhD) REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL A NATO műszaki doktrínája alapján a manőver a harc sikeres megvívásának lényeges eleme. Ugyanannyira szükséges az ellenséges csapatok

Részletesebben

Családi állapota: Nős, 2 gyermekes Gyermekeinek keresztnevei (zárójelben születési évszámuk): Attila (1982) Alexandra (1987)

Családi állapota: Nős, 2 gyermekes Gyermekeinek keresztnevei (zárójelben születési évszámuk): Attila (1982) Alexandra (1987) Dr. Für Gáspár alezredes Elérhetőség: Mobiltelefon: +36 70 3341440 HM vezetékes: 02 2 29548 Vezetékes fax: +36 1 432900 HM fax: 29910 e-mail: fur.gaspar@uni-nke.hu Személyes adatok: Születési idő: 1958.

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2011. 01. 26. Dr. Szabó Tibor MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE 2011

Részletesebben

Kismagasságú katonai folyosók

Kismagasságú katonai folyosók 1 Kismagasságú katonai folyosók 2 KIINDULÁSI ALAP A fent említett szabályzók alapján jelenleg földközeli- és kismagasságú repülések végrehajtása a G típusú légtérben 250 csomó (460 km/h) sebesség alatt

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2009. 01. 16. Dr. Felházi Sándor mk. ezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

A LÉGIDESZANTOK ALKALMAZÁSA ÉS MEGHATÁROZÓ HADITECHNIKAI ESZKÖZEIK MINŐSÍTŐ JELLEMZŐI A SZOVJET ÉS AMERIKAI HADERŐ AFGANISZTÁNI MŰVELETEI SORÁN

A LÉGIDESZANTOK ALKALMAZÁSA ÉS MEGHATÁROZÓ HADITECHNIKAI ESZKÖZEIK MINŐSÍTŐ JELLEMZŐI A SZOVJET ÉS AMERIKAI HADERŐ AFGANISZTÁNI MŰVELETEI SORÁN Domián Tibor A LÉGIDESZANTOK ALKALMAZÁSA ÉS MEGHATÁROZÓ HADITECHNIKAI ESZKÖZEIK MINŐSÍTŐ JELLEMZŐI A SZOVJET ÉS AMERIKAI HADERŐ AFGANISZTÁNI MŰVELETEI SORÁN Absztrakt Légideszant minden olyan alakulat,

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2014. 01. 10. Dr. Szabó Tibor alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

A Magyar Királyi Honvédség Rohamtüzér Osztályainak létrejötte, és alkalmazásuknak elméleti kidolgozása

A Magyar Királyi Honvédség Rohamtüzér Osztályainak létrejötte, és alkalmazásuknak elméleti kidolgozása S TUDIA C AROLIENSIA 2006. 3-4. A Magyar Királyi Honvédség Rohamtüzér Osztályainak létrejötte, és alkalmazásuknak elméleti kidolgozása F ÁRI L ÁSZLÓ M ÁRTON Miután világossá vált 1943-ban, hogy a Németország

Részletesebben

A T-MODELL ÉS AZ A-MODELL

A T-MODELL ÉS AZ A-MODELL Majd megkérdezem Joe-t I ll ask Joe A T-MODELL ÉS AZ A-MODELL Dr. habil. Horváth Sándor Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Ford Emlékülés az Óbudai Egyetemen 2017. október

Részletesebben

MAGYARORSZÁG NAGY HÁBORÚJA. Limanowa hősei

MAGYARORSZÁG NAGY HÁBORÚJA. Limanowa hősei MAGYARORSZÁG NAGY HÁBORÚJA Limanowa hősei Muhr Ottmár ezredes és a soproni 9. Nádasdy huszárezred a Limanowa Tymbark melletti harcokban 1914. december 8 11. Soproni Széchenyi István Gimnázium Berecz Zsuzsanna

Részletesebben

A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai

A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai 1 Dr. Lits Gábor A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai A Paula viharciklon Ausztria Steiermark és Karnten tartományai területén minden eddiginél nagyobb károkat okozott,

Részletesebben

ARMY MEN COMBAT CORE RULES v1.1

ARMY MEN COMBAT CORE RULES v1.1 ARMY MEN COMBAT CORE RULES v1.1 Alapelvek Legfőbb szabály: ha valami nem világos, nem tűnik ésszerűnek, döntsetek a józan paraszti ész és saját elgondolásaitok alapján. (Mivel ez csak egy JÁTÉK!) Tulajdonság

Részletesebben

FOURLOG 2011 Logisztikai Képzési Program

FOURLOG 2011 Logisztikai Képzési Program FOURLOG 2011 Logisztikai Képzési Program A Magyar Honvédség 2011. évi Gyakorlatok, Kiképzések és Rendezvények terve alapján a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, az Osztrák Szövetségi Haderő Logisztikai

Részletesebben

A magyar királyi szegedi 3. honvéd huszárezred harcai az I. világháborúban

A magyar királyi szegedi 3. honvéd huszárezred harcai az I. világháborúban Szegedi 3. honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület A magyar királyi szegedi 3. honvéd huszárezred harcai az I. világháborúban Kiss Kornél hör. tüzérhonvéd Szeged, 2010. július 27. Jelen értekezésem témája

Részletesebben

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN (DR WINKLER GUSZTÁV) A következőkben röviden bemutatjuk a Kelet-Ukrajnában folyó katonai műveleteket egy térképsorozat segítségével. A térképek méretaránya és a

Részletesebben

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással?

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? II. világháború Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? Veczán Zoltán, 2015. október 15., csütörtök 19:42, frissítve: péntek 15:46 Bevonuló szovjet csapatok Budapesten. Gépfegyverek, csomagok

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 1. számú példány 1. A tantárgy kódja: HFELB81 TANTÁRGYI PROGRAM 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): A harcászati szintű katonai felderítés

Részletesebben

A SAKK ÉS A HADMŰVELETI MŰVÉSZET KAPCSOLATA

A SAKK ÉS A HADMŰVELETI MŰVÉSZET KAPCSOLATA "A sakkjáték a hadvezérek gyakorló terepe Kállai Gábor Nemzetközi nagymester A SAKK ÉS A HADMŰVELETI MŰVÉSZET KAPCSOLATA Előadó: Juhász István vezérőrnagy HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezető

Részletesebben

2012. Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Légi események Bánréve térségében, 1944. októberben. Amerikai vadászgépek alacsonytámadása 2012.10.21.

2012. Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Légi események Bánréve térségében, 1944. októberben. Amerikai vadászgépek alacsonytámadása 2012.10.21. 2012. Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Amerikai vadászgépek alacsonytámadása 1944. október 21. 2012.10.21. 2 Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Rónaföldi Zoltán Múltba nézek térségében. 1944. október Amerikai

Részletesebben

A MAGYAR KIRÁLYI 41. HONVÉD HADOSZTÁLY A 10. ISONZÓI CSATÁBAN (1917. MÁJUS 12. JÚNIUS 6.)

A MAGYAR KIRÁLYI 41. HONVÉD HADOSZTÁLY A 10. ISONZÓI CSATÁBAN (1917. MÁJUS 12. JÚNIUS 6.) HSz 2017/3. Hadtörténelem 119 Balla Tibor alezredes: A MAGYAR KIRÁLYI 41. HONVÉD HADOSZTÁLY A 10. ISONZÓI CSATÁBAN (1917. MÁJUS 12. JÚNIUS 6.) ÖSSZEFOGLALÓ: Az Isonzó folyó mentén zajlottak le a 20. század

Részletesebben

Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó

Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó A Pécsi SzC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumának tanulmányi kirándulása 2017. június 13-14. Résztvevő: Horvat Dorisz (9. B) Nagy Richárd (9. B) Riszt

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE . számú példány Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2002. 12. 16. MHTT Tüzér szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2003. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE 2002 2

Részletesebben

félelmetes lapok is, amelyektől meghűlt az otthon maradottakban a vér

félelmetes lapok is, amelyektől meghűlt az otthon maradottakban a vér ő1őő őő1 11 ő ő1 11 11 11 ő 1 ő ő ő ő őő1 ő ő ő ő 1 ű 1 11 1 ő 1 ő ű ű ő 1 ű ő 1 11 ő ś ł ł 1 ńő ő 1 ő1őő őő1 1 ő ű ő őő őő ő ő ő ő ő ő ű őő ű ű ő ű ő ő ő 11 1 őő1 ő 1 1 11 11 ő 11 11 11 ő 1 ű őőőő ő ő

Részletesebben

AZ ARAB-IZRAELI HÁBORÚK TAPASZTALATAI A HADERŐNEMEK ÉS FEGYVERNEMEK ALKLMAZÁSÁNAK TÜKRÉBEN

AZ ARAB-IZRAELI HÁBORÚK TAPASZTALATAI A HADERŐNEMEK ÉS FEGYVERNEMEK ALKLMAZÁSÁNAK TÜKRÉBEN Készült a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0001 Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban projekt támogatásával Dr. Horváth J. Csaba alezredes: AZ ARAB-IZRAELI HÁBORÚK TAPASZTALATAI A HADERŐNEMEK ÉS FEGYVERNEMEK

Részletesebben

M E G H Í V Ó A MAGYAR KATONAI- KATASZTRÓFAORVOSTANI TÁRSASÁG XVII. TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁJÁRA. 2014. november 26. HELYE:

M E G H Í V Ó A MAGYAR KATONAI- KATASZTRÓFAORVOSTANI TÁRSASÁG XVII. TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁJÁRA. 2014. november 26. HELYE: M E G H Í V Ó A MAGYAR KATONAI- KATASZTRÓFAORVOSTANI TÁRSASÁG XVII. TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁJÁRA 2014. november 26. HELYE: MH EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT HONVÉDKÓRHÁZ előadóterem BUDAPEST, XIII. RÓBERT KÁROLY KRT.

Részletesebben

I ~ I :1, -~.'~ ~ij: '~""~ '"'.. \".',~ ".-., ",tl~,,l 'D!z' t'j: ~~. r, ~ { ~ , I'", ri ' l',il.' \../,. ~. \j ]J, \y. s Z ÁM Á ]{ A', ... ,.._ra.

I ~ I :1, -~.'~ ~ij: '~~ ''.. \.',~ .-., ,tl~,,l 'D!z' t'j: ~~. r, ~ { ~ , I', ri ' l',il.' \../,. ~. \j ]J, \y. s Z ÁM Á ]{ A', ... ,.._ra. ... f..- \"t ;. É'... " '.. ". '. :1 -.' ij: '"" '"'.. \".' ".-. " tl l 'D!z' t'j:. r { '" ri ' l'l.' ': S ". N : ': R E.'J \../.. \j ]J \y s Z ÁM Á ]{ A'....._ra. :r-" - P. ' O R Ll T T "'.Lt\ S.)'!'

Részletesebben

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok JELENKOR Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok A II. világháború történelmével foglalkozó átlagember gondolatában a fasiszta Németország által megtámadott országokban kibontakozó ellenállási

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 26. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN)

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) Fábos Róbert 1 Alapvető elvárás a logisztika területeinek szereplői (termelő, szolgáltató, megrendelő, stb.)

Részletesebben

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes Koller József ezredes SZÁLLÍTÓ ÉS HARCI HELIKOPTER ERŐK MISSZIÓS FELAJÁNLÁSAINAK JELENLEGI HELYZETE, A LÉGI KIKÉPZÉS- TÁMOGATÓ CSOPORT (AIR MENTOR TEAM) VÉGREHAJTOTT MISSZIÓINAK GYAKORLATI TAPASZTALATAI

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Azoknál a

Részletesebben