scientiaetfidelitate PPKE BTK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "scientiaetfidelitate PPKE BTK"

Átírás

1 scientia et f idelitate K I E M E L T E G Y E T E M PPKE BTK 2017.

2 TARTALOMJEGYZÉK DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ AZ EGYETEM ÉS A KAR TÖRTÉNETE KÉPZÉSI HELYSZÍNEK OKTATÁS HALLGATÓI TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK RENDSZERE KIVÁLÓ SPORTOLÓK, KIVÁLÓ MŰVÉSZEK = KIVÁLÓ PÁZMÁNYOSOK FELVÉTELI DOKTORI KÉPZÉS KARI KUTATÁSOK BIBLIOTHECA ÖSZTÖNDÍJAK KÜLFÖLDI TANULMÁNYOK TÁMOGATÁSÁRA TEHETSÉGGONDOZÁS TOVÁBBKÉPZÉSEK DIÁKÉLET HAGYOMÁNYOK, PROGRAMOK EGYETEMI LELKÉSZSÉG HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSOK MIÉRT SZERETTÉK A PÁZMÁNYT? KOLLÉGIUMOK EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRHETŐSÉGEK 2 PPKE BTK 2017.

3 DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Kedves leendő Hallgatók! Miért inkább a Pázmány? - Mert kiemelt Egyetem, amelynek diplomája értékálló és piacképes. - Mert az innováció és a kutatás irányában maximálisan elkötelezett, nem csak szavakban, hanem a doktori iskolák programjaiban és az elnyert/folyamatban levő projektekben konkrétan is bizonyítható módon. - Mert kötelező, hogy odafigyeljünk egymásra és segítsük egymást mindenben. Mi nem csak a diplomáért és a tudományért vagyunk pázmányosok, hanem egymásért is, a közösségért, amelybe a portástól a rektorig mindenki beletartozik. - Mert a legszélesebb értelemben vett evangéliumi szellemiség hatja át az Egyetemet, ami annyit jelent: örömhír, örömteli. A jókedv, az életöröm legalább olyan fontos a mindennapokban, mint a komolyság és a felelősség. - S utoljára: mert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rendelkezik azokkal a nemzetközi kapcsolatokkal, amelyek biztosítják, hogy a hallgatók a különböző tudományterületeken külföldi tapasztalatokat is szerezzenek. FT. DR. FODOR GYÖRGY dékán 3 PPKE BTK 2017.

4 AZ EGYETEM ÉS A KAR TÖRTÉNETE Egyetemünk 1635-ben alapított és azóta folyamatosan működő magyar universitas. Pázmány Péter esztergomi érsek az ország történelmének legtragikusabb éveiben, a török hódoltság korában, 1635-ben hozta létre a magyar oktatásügy és egyházi kultúra történetében korszakos jelentőségű egyetemet. Meggyőződése volt, hogy a nemzet fennmaradásának és erkölcsiségének biztosítéka a szellemi műveltség. Az egyetemet Nagyszombatból Mária Terézia helyezte át Budára. Az 1848-as reformok jegyében a pesti egyetem modern, autonóm oktatási központtá vált. Átmeneti korlátozó időszak után, 1860-ban visszanyerte régi jogait, s a XX. század elején a világ legszínvonalasabb egyetemei közé emelkedett. Az első világháború vérzivatarát és a Tanácsköztársaság korlátozó intézkedéseit túlélve, 1921-ben, a budapesti királyi magyar tudományegyetem alapítójának, Pázmány Péternek nevét vette fel, melyet egészen 1950-ig viselhetett. A kommunista államhatalom intézkedésének következtében az Orvosi és a Hittudományi Kar leválasztása után jött létre a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem. A Pázmány nevet továbbra is viselő Hittudományi Kar mellett megalapított Bölcsészettudományi Kart a magyar országgyűlés 1993-ban ismerte el és jegyezte be, majd ezzel egy időben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet az államilag elismert egyetemek sorába iktatta. A Bölcsészettudományi Kar 1994 szeptemberében költözött a fővároshoz közeli Piliscsaba-Klotildligetre, az egykori Perczel Mór-, majd szovjet laktanya helyére. Az építkezések során részint átalakították és felújították a régi épületeket, részint újakat emeltek Makovecz Imre és az általa vezetett Makona Egyesülés építészeinek tervei alapján február 1-től a kar új elnevezése Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar lett, jelezve ezzel a társadalomtudományi képzési területhez tartozó szakok számának gyarapodását. Az Egyetemi Tanács határozata alapján július 1-től a korábbi esztergomi Vitéz János Kar a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar keretein belül működik tovább Vitéz János Tanárképző Központként. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen ma négy, illetve öt karral rendelkezik: Hittudományi Kar (Budapest), Bölcsészetés Társadalomtudományi Kar (Piliscsaba, Budapest és Esztergom), Jog- és Államtudományi Kar (Budapest), Információs Technológiai és Bionikai Kar (Budapest), valamint az egyházjog szerint fakultás jogú Kánonjogi Posztgraduális Intézet (Budapest). 4 PPKE BTK 2017.

5 KÉPZÉSI HELYSZÍNEK 1. BUDAPEST szeptembertől kezdve Budapesten is indulnak képzéseink. Képzési helyünk a főváros VIII. kerületében, a régi Palota negyed közepén, templomok, egyetemek és nagyhírű kulturális intézmények szomszédságában található (VIII. Mikszáth Kálmán tér 1.). 5 PPKE BTK PILISCSABA Piliscsaba város Pest megye északnyugati részén, Budapest határától 14 km-re, a Pilist és a Budai-hegységet elválasztó völgyben fekszik. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi (ma már Bölcsészet- és Társadalomtudományi) Kara 1994-ben itt kezdte el működését. 3. ESZTERGOM Az esztergomi képzési hely a történelmi város központjában, a Bazilika alatt található. Ebben az épületben 1929 óta működik az érseki tanítóképző, amelyet még november 3-án nyitott meg Kopácsy József érsek. (Esztergom, Majer István út 1-3.)

6 OKTATÁS 2006 szeptemberétől a bolognai rendszernek megfelelően többciklusú képzési rendszerben alapképzés (BA), mesterképzés (MA) és doktori képzés (PhD) folyik az oktatása Karon. Ebben a rendszerben a diplomák Európa-szerte kölcsönösen elismerhetőek, a hallgatói és oktatói mobilitás kiszélesedik (ezt segíti a megfelelő kreditrendszer), és lehetővé teszi egy versenyképes, tudásalapú Európa kialakulását. Az első képzési ciklus, amelyet nemzetközileg bachelornak ismernek, és magyar elnevezéssel alapképzésnek (BA-nak) hívunk, hat-nyolc szemeszter ( kredites) időtartamú képzés. A második képzési ciklus, amelyet a nemzetközi terminológiában master-nak, magyar elnevezéssel mesterképzésnek (MA-nak) hívunk, az alapképzés utáni, arra épülő, kettő-öt szemeszter ( kredites) időtartamú képzés. A harmadik képzési ciklus (doktori képzés) a mesterképzés utáni, arra épülő 8 szemeszteres (240 kredites) képzés, amely tudományos (illetve művészeti) képzést nyújt, és doktori fokozat (PhD, illetve DLA) megszerzésére készít fel. Az alapképzésekre jelentkezők alapszakokra, illetve bizonyos szakoknál specializációkra, nyerhetnek felvételt tanulmányi és érettségi eredményük alapján. A bölcsész alapszakos hallgatók főszakjuk mellett minor programok, valamint különféle szakirányok és specializációk közül választhatnak. Mesterképzésre azon felvételizők jelentkezhetnek, akik legalább alapszakos diplomával rendelkeznek. A felvételi jelentkezés feltételeit az egyes szakok képzési és kimeneti követelményei tartalmazzák. A jelentkezők érdeklődési területüknek megfelelően választhatnak, hogy diszciplináris mesterképzési szakon (amely lehetőséget ad egy tudományterületen való elmélyülésre), vagy tanári mesterképzési szakon kívánják-e folytatni tanulmányaikat. Képzési szint Végzettségi szint Képzési idő Kreditmennyiség ALAPKÉPZÉS alapfokozat (BA) 6 8 félév MESTERKÉPZÉS mesterfokozat (MA) 2 5 félév DOKTORI KÉPZÉS doktori fokozat (PhD) 8 félév 240 Osztatlan tanárképzés A képzés célja olyan tanárok képzése, akik széles körű szaktudományos, pedagógiai, pszichológiai és általános műveltséggel, elméleti és gyakorlati tudással, készséggel és képességgel rendelkeznek. Karunkon közismereti tanárképzésben mesterfokozat és tanári szakképzettség osztatlan, kétszakos képzésben szerezhető, amelynek két formája a 4+1 éves tanárképzés és az 5+1 éves tanárképzés. Képzési szint Végzettségi szint Képzési idő Kreditmennyiség OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS mesterfokozat (MA) 8+2 félév 10+2 félév PPKE BTK 2017.

7 AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FELÉPÍTÉSE A közismereti osztatlan tanárképzés szerkezete Általános iskolai tanár szakok (mindkét szakképzettség általános iskolai tanár) Középiskolai tanár szakok (mindkét szakképzettség középiskolai tanár) Vegyes tanár szakok (egy általános iskolai és egy középiskolai tanár szakképzettség választása) Képzési idő 8+2 félév / 4+1 év = 5 év 10+2 félév / 5+1 év = 6 év 9+2 félév / 4,5+1 év = 5,5 év Megszerzendő kreditek összesen 300 kredit 360 kredit 330 kredit Szakterületi ismeretek együttes kreditértéke a két szakképzettségen Tanári felkészítés pedagógiai, pszichológiai és szakmódszertani ismeretei és a párhuzamos pedagógiai, tanítási gyakorlatok 200 kredit (100 kredit/szakképzettség) 260 kredit (130 kredit/szakképzettség) 50 kredit 50 kredit 50 kredit Összefüggő, egyéni iskolai gyakorlatból a tanítási gyakorlat 2 félév, 40 kredit 2 félév, 40 kredit 2 félév, 40 kredit 230 kredit (100 kredit és 130 kredit) A magyartanár, a történelem és állampolgári ismeretek tanára, az angol nyelv és kultúra tanára, illetve a német nyelv és kultúra tanára szakokon 4+1 éves képzésben általános iskolai, az 5+1 éves képzésben középiskolai tanári végzettséget lehet szerezni. Ezeken a szakokon a közös három éves alapozó szakasz alatt kell a hallgatónak eldöntenie, hogy általános iskolai tanári vagy középiskolai tanári képesítést kíván szerezni. A tanárszakok egy része (nyelvi szakok: francia nyelv és kultúra tanára, latin nyelv és kultúra tanára, olasz nyelv és kultúra tanára) csak 5+1 éves képzésben végezhető el. Az erkölcstan- és etikatanár, a média-, mozgókép- és kommunikációtanár, illetve a hittanár-nevelőtanár szakok csak 4+1 éves formában indulhatnak. A magyartanár, a történelem és állampolgári ismeretek tanára, az angol nyelv és kultúra tanára, illetve a német nyelv és kultúra tanára tanárszakok egymással, illetve a többi tanárszakkal is párosíthatók osztatlan, kétszakos képzésben. A többi tanárszak (francia nyelv és kultúra tanára, latin nyelv és kultúra tanára, olasz nyelv és kultúra tanára, illetve az erkölcstan- és etikatanár, a média-, mozgókép- és kommunikációtanár és a hittanár-nevelőtanár) egymással nem párosítható, csak a magyartanár, a történelem és állampolgári ismeretek tanára, az angol nyelv és kultúra tanára, illetve a német nyelv és kultúra tanára tanárszakokkal. A hittanárnevelőtanár szak gazdája egyetemünk Hittudományi Kara, az oktatás helyszíne pedig a Kar budapesti épülete. PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGA Az új típusú tanárképzésre jelentkezőknek egy tanári alkalmassági vizsgán kell részt venniük. Az alkalmassági vizsga egy általános elbeszélgetés, melynek során a bizottság a felvételiző szakmai érdeklődésére, nyitottságára, eddigi pedagógiai élményeire, olvasmányaira, tájékozottságára kíváncsi. A felvételizőt azon felsőoktatási intézmény hívja pályaalkalmassági vizsgára, melyet tanár-szakon első helyen jelölt meg. Az alkalmassági vizsga lebonyolítása központilag meghatározott, és a mindenkori előírásoknak megfelelően történik, melyről a felvi.hu-n lehet tájékozódni. 7 PPKE BTK 2017.

8 MEGHIRDETETT SZAKOK KÉPZÉSI HELYSZÍNENKÉNTI BONTÁSBAN TÁBLÁZATOS FORMÁBAN: PILISCSABA Képzési terület Szak megnevezése Szakirány megnevezése Munkarend Alapképzés (BA) Germanisztika BA német Magyar BA nyelvtechnológia BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY Szabad bölcsészet BA esztétika filmelmélet és filmtörténet filozófia művészettörténet nappali Történelem BA - Régészet BA - Angol nyelv és kultúra tanár* (osztatlan tanárképzés) - Erkölcstan- és etikatanár* (osztatlan tanárképzés) - Hittanár-nevelőtanár* (osztatlan tanárképzés) - Magyartanár* PEDAGÓGUSKÉPZÉS - (osztatlan tanárképzés) nappali (OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS) Média-, mozgókép- és kommunikációtanár* - (osztatlan tanárképzés) Német nyelv és kultúra tanár* (osztatlan tanárképzés) - Olasz nyelv és kultúra tanár* - Történelem- és állampolgári ismeretek tanár* (osztatlan tanárképzés) - PEDAGÓGUSKÉPZÉS Angol nyelv és kultúra tanára - (RÖVID CIKLUSÚ) Filozófiatanár - nappali Mesterképzés (MA) klasszikus magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom MA modern magyar irodalom régi magyarországi irodalom BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY történeti nyelvészet Régészet MA - krízisek és uralmi technikák társadalom és kultúra a régi Európában nappali Történelem MA kulturális örökség története és gyakorlata Közép-Európa Örmény tanulmányok * Az egyes osztatlan tanárszakok lehetséges párosításáról a kari honlap alábbi felületén talál információt: 8 PPKE BTK 2017.

9 MEGHIRDETETT SZAKOK KÉPZÉSI HELYSZÍNENKÉNTI BONTÁSBAN TÁBLÁZATOS FORMÁBAN: BUDAPEST SOPHIANUM Képzési terület Szak megnevezése Szakirány megnevezése Munkarend BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY TÁRSADALOMTUDOMÁNY BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY TÁRSADALOMTUDOMÁNY Alapképzés (BA) Keleti nyelvek és kultúrák BA arab kínai Ókori nyelvek és kultúrák BA klasszika-filológia (latin, ógörög) Pszichológia BA - Anglisztika BA - Germanisztika BA német Magyar BA - Romanisztika BA olasz spanyol Történelem BA - Nemzetközi tanulmányok BA - Politológia BA - Szociálpedagógia BA - Szociológia BA - Kommunikáció és médiatudomány BA közkapcsolatok multimédia Szociálpedagógia BA - Mesterképzés (MA) Arabisztika MA - Fordító és tolmács MA fordító tolmács fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia Pszichológia MA interperszonális és interkulturális pszichológia klinikai és egészségpszichológia társadalom- és szervezetpszichológia krízisek és uralmi technikák társadalom és kultúra a régi Európában Történelem MA kulturális örökség története és gyakorlata Közép-Európa Örmény tanulmányok Kelet-Ázsia tanulmányok MA - Kommunikáció- és médiatudomány MA közösségi és közéleti kommunikáció orientáció multimédia orientáció Európa-tanulmányok Nemzetközi tanulmányok MA (magyar nyelven) regionális és civilizációs tanulmányok kulturális diplomácia biztonságpolitika Európa-tanulmányok Nemzetközi tanulmányok MA (angol nyelven) regionális és civilizációs tanulmányok kulturális diplomácia biztonságpolitika Politikatudomány MA globalizáció összehasonlító politikatudomány Szociológia MA család-, ifjúság, és oktatásszociológia specializáció életmód és devianciák szociológiája Kommunikáció- és médiatudomány MA közösségi és közéleti kommunikáció orientáció multimédia orientáció nappali levelező nappali levelező nappali levelező nappali levelező 9 PPKE BTK 2017.

10 BUDAPEST TÁROGATÓ ÚT Képzési terület Szak megnevezése Szakirány megnevezése Munkarend BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY TÁRSADALOMTUDOMÁNY BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY Alapképzés (BA) Anglisztika BA - francia Romanisztika BA olasz spanyol Szlavisztika BA lengyel közkapcsolatok Kommunikáció és médiatudomány BA újságírás (nyomtatott és elektronikus média) film- és videótanulmányok Mesterképzés (MA) Anglisztika (angol nyelven) MA angol irodalom posztkoloniális irodalmak és kultúrák Esztétika MA - Filozófia MA vallásfilozófia etika Francia nyelv, irodalom és kultúra (francia nyelven) MA - Klasszika-filológia MA antik örökség klasszika-filológia Lengyel nyelv és irodalom MA - középkori művészet Művészettörténet MA újkori művészet legújabbkori művészet Német nyelv, irodalom és kultúra MA - Olasz nyelv, irodalom és kultúra (olasz nyelven) MA - nappali nappali nappali ESZTERGOM Képzési terület Szak megnevezése Szakirány megnevezése Munkarend Alapképzés (BA) Óvodapedagógus - Óvodapedagógus nemzetiségi óvodapedagógus (német) - Óvodapedagógus nemzetiségi óvodapedagógus (szlovák) - Tanító - nappali PEDAGÓGUSKÉPZÉS Tanító nemzetiségi tanító (német) - Tanító - nemzetiségi tanító (szlovák) - Óvodapedagógus - Óvodapedagógus nemzetiségi óvodapedagógus (német) - levelező Óvodapedagógus nemzetiségi óvodapedagógus (szlovák) - Mesterképzés (MA) BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY Régészet (angol nyelven) MA - nappali 10 PPKE BTK 2017.

11 HALLGATÓI TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK RENDSZERE Karunkon komplex támogatási rendszer segíti a hallgatókat tanulmányaik sikeres teljesítésében. Ebben egyaránt megtalálhatók a tanulmányi teljesítményen alapuló, illetve a szociális körülményekre tekintettel juttatható támogatási formák, és ösztöndíjak. Ezek egy részét az állam, más részét az Egyetem biztosítja. Tanulmányi ösztöndíj Köztársasági ösztöndíj Intézményi szakmai, tudományos és közéleti ösztöndíj Szakmai gyakorlati ösztöndíj Doktorandusz ösztöndíj Egyéb ösztöndíj Majlád Miklós ösztöndíj Nagycsaládos ösztöndíj Kreditkompenzációs ösztöndíj Fináczy Ernő ösztöndíj Élsportolói ösztöndíj Kimagasló művészeti tevékenységért járó ösztöndíj Rendszeres szociális ösztöndíj Rendkívüli szociális ösztöndíj Alaptámogatás Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj Részletfizetési kedvezmény, és fizetési haladék Teljesítmény alapú támogatások Az állami ösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatók tanulmányi teljesítmény alapján megállapított rendszeres juttatása. A kiemelkedő tanulmányi eredményű, tudományos diákköri munkában, illetve szakmai téren kimagasló munkát végző hallgatók részére adható ösztöndíj, amit pályázat alapján az Egyetem előterjesztésére a nemzeti erőforrás miniszter adományoz. A tantervi követelményeken túlmutató tevékenységet végző hallgatók részére pályázat alapján havonta vagy egyszeri alkalommal folyósított juttatás. A képzési és kimeneti követelményben meghatározott legfeljebb féléves összefüggő gyakorlaton részt vevő hallgatóknak, pályázat alapján adható juttatás, amelynek célja a képzési helytől távol teljesített szakmai gyakorlattal járó többletterhek enyhítése. A doktori képzésben részt vevő állami ösztöndíjas hallgatók számára biztosított juttatás. A hallgató kérelmére vagy jutalomként nyújtott egyösszegű támogatás a Kar által meghatározott speciális tanulmányi tevékenységek támogatására. A legkiválóbb képességű önköltséges képzésben résztvevő hallgatók teljesítményének elismerését célzó kari ösztöndíj. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének önköltséges képzésben tanulmányokat folytató, és jó tanulmányi eredményű tagjai illetve a tagcsaládok gyermekei számára biztosított ösztöndíj. A képzési időt néhány kredittel túllépő önköltséges, illetve költségtérítéses hallgatók számára biztosított egyszeri ösztöndíj. Doktori iskolánkét egy önköltséges helyre felvett doktorandusz hallgató részére a Kar állami ösztöndíjas doktoranduszoknak járó ösztöndíjat biztosít, amelyből az önköltség is könnyen finanszírozható. Alap, mester vagy osztatlan képzésében részt vevő hallgató részére, aki tanulmányai mellett nemzetközi szinten kimagasló sport tevékenységet folytat. Alap, mester vagy osztatlan képzésében részt vevő hallgató részére, aki tanulmányai mellett kimagasló művészeti tevékenységet folytat. Szociális alapon biztosított juttatások és kedvezmények A hallgató szociális helyzete alapján egy tanulmányi félévre biztosított, havonta folyósított juttatás. A hallgató szociális helyzetének váratlan romlása enyhítésére folyósított egyszeri juttatás. A tanulmányok megkezdésével járó terhek enyhítésére szolgáló egyszeri támogatás az állami ösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatók számára. A nemzeti erőforrás miniszter által, pályázat alapján odaítélt szociális ösztöndíj. A költségtérítési díj, illetve önköltség megfizetéséhez a hallgató egyedi körülményeire tekintettel biztosítható kedvezmény. 11 PPKE BTK 2017.

12 Kiváló Sportolók, Kiváló Művészek = KIVÁLÓ PÁZMÁNYOSOK Élsportolói ösztöndíj Kimagasló művészeti tevékenységért járó ösztöndíj Alap, mester vagy osztatlan képzésében részt vevő hallgató részére, aki tanulmányai mellett nemzetközi szinten kimagasló sport tevékenységet folytat. Alap, mester vagy osztatlan képzésében részt vevő hallgató részére, aki tanulmányai mellett kimagasló művészeti tevékenységet folytat. Pintér Bálint a magyar KungFu Válogatott tagjaként európai ezüstérmes Mindenképpen a művészettörténetet szerettem volna tanulni, és azon kívül, hogy itt indítottak ilyen szakot, azért jelöltem meg a Pázmányt, mert szimpatikusnak tartottam az intézményt. A Pázmány egész légköre elképesztően jó, nagyon megbecsülöm azt, hogy erre az egyetemre járhatok. Nagyon szerettem volna komolyan foglalkozni a kung fuval, ezért mindent megtettem, hogy tovább képezzem magam és még jobb legyek. Nyaranta edzőtáborokba jártam, minden nap 6-7 órás edzéseken vettem részt. A Chang stílusú Shaolin Kung Fut tanultam, tanulom, ennek van egy szövetsége Magyarországon, amibe 11 iskola tartozik bele országszerte. Piros öves vagyok még, ez a mesterszint előtti fokozat. Ujvári Barbara a Magyar Fiatal Lovas Válogatott tagjaként díjugrató magyar bajnok Megnéztem a tantárgylistákat, összehasonlításokat végeztem más egyetemekkel, s egyértelműen az látszott, hogy a Pázmánynak van a legjobb nemzetközi tanulmányok szaka ben a franciaországi Európa- bajnokságban negyedikek lettünk csapatban, ami akkor Magyarország legjobb eredménye volt. Aztán 2011-ben a fedett pályás országos bajnokságot nyertem meg fiatal lovaskategóriában, 2014-ben az ifjúsági országos bajnokságot és tavaly is a fedett pályás országos bajnokságon lettem második Thália nevű lovammal. És ott vannak a nemzetközi eredmények is. A teljesség igénye nélkül: 2011-es wiener neustadti, kiskunhalasi, lamprechtshauseni, pezinoki vagy 2013-as lipicai Nagydíjak győztese. Boldog Özséb Színtársulat A Boldog Özséb Színtársulatot (BÖSZK) 2002-ben alapította Medgyesy S. Norbert azért, hogy azok a színdarabok, melyek évszázadokkal korábban alkalmasak voltak arra, hogy történelmet is tanuljanak belőlük a diákok, ma is jó példával szolgálhassanak. Akkoriban a diákok a színpadi előadás szereplőiként beleélhették magukat az adott helyzetbe, és így jobban rögzültek az események a fejükben, ez a módszer ma is hatékony lehet. A szereplő maga lesz az adott történeti esemény irányítója vagy elszenvedője, vagy éppen allegorikus szereplője. Ezt a reneszánsz és barokk, élővé tétel módszert idézik meg a BÖSZK-kel. Forrás: 12 PPKE BTK 2017.

13 FELVÉTELI A jelentkezés és a felvételi eljárás központilag, az Oktatási Hivatal szervezésében zajlik. A jelentkezők felvételi pontszámát központi számítógépes rendszer számolja ki, és az általuk megjelölt sorrend alapján dönt arról, hogy melyik intézmény melyik szakjára, állami ösztöndíjas, avagy önköltséges képzésre nyernek felvételt. Az alapképzéseinkre, illetve az osztatlan tanárképzésre jelentkezők összpontszámát a tanulmányi, az érettségi, valamint a többletpontok képezik. Az osztatlan tanárképzésre jelentkezők alkalmassági vizsgát is tesznek. A mesterképzéseinkre jelentkezők összpontszámát az oklevél minősítése, a felvételi vizsga eredménye és az esetleges többletpontok teszik ki. Szakirányú továbbképzésekre, illetve doktori képzésekre történő jelentkezések esetén a jelentkezők eredményeinek összesítését, a jelentkezők rangsorolását a felsőoktatási intézmény végzi el. A felvételi követelményeket és a rangsorolás módját is a felsőoktatási intézmény határozza meg. Minderről részletes tájékoztatást kari honlapunk nyújt: a weboldalon. 13 PPKE BTK 2017.

14 DOKTORI KÉPZÉS Budapesti képzési helyünkön négy tudományterületen nyújtunk akkreditált doktori képzést: irodalom-, nyelv-, történelem- és politikatudományok. Irodalomtudományi Doktori Iskola Az Irodalomtudományi Doktori iskola egyes műhelyeiben folyó munka a szakos képzéseken alapul, ám azoknál elmélyültebb, új tudományos eredményekre vezető formában. Az irodalmat, mint a művészet egyik ágát elméleti, történeti és kultúraközpontú megközelítésből egyaránt vizsgálja, ugyanakkor lehetőség nyílik egy-egy korszak (pl. a régi magyarországi) vagy egy-egy nyelvterület (angol, arab, héber, német, szláv, latin, francia, olasz, spanyol) irodalmában alaposan elmélyülni, filológiai, irodalomtörténeti és elméleti kutatásokat folytatni. A doktoriskolánkban fokozatot szerzettek kutatócsoportokban, felső- és középfokú oktatásban helyezkednek el. A doktori iskola vezetője: Dr. Nagy László egyetemi tanár Nyelvtudományi Doktori Iskola A nyelvtudományi Doktori Iskola a nyelvtudomány fontos központi területein, azaz az elméleti nyelvészet, ezen belül a szintaxiselmélet, a fonológiaelmélet, valamint a szociolingvisztika, a magyar leíró nyelvészet, a történeti nyelvészet, a klasszika-filológia, az arabisztika, anglisztika, germanisztika, romanisztika, továbbá az alkalmazott nyelvészet, benne a számítógépes nyelvészet terén nyújt doktori képzést. Míg a fölsorolt területek többségéből szerzett PhD-fokozat elsősorban tudományos kutatásra és felsőfokú oktatásra képesít, az elméleti nyelvészeti PhD-fokozat a kutatásfejlesztésben is versenyképes tudást nyújt. A doktori iskola vezetője: Dr. É. Kiss Katalin egyetemi tanár Politikaelméleti Doktori Iskola A Politikaelméleti Doktori Iskola egy külföldön így Nagy-Britanniában és az USÁ-ban már bevált doktori képzést kínál, amikor a napjainkban mind fontosabbá váló politika elméleti alapjait két irányból közelíti meg. Egyfelől politikai filozófiai és politikai eszmetörténeti alapokra épít, másfelől a legkorszerűbb társadalomtudományok kutatási módszereibe enged bepillantást: így a politikatudomány, a nemzetközi tanulmányok, a szociológia és a kommunikáció elmélet stúdiumaira támaszkodik. Az antik és a keresztény bölcseleti hagyományokat újragondolva nyújt lehetőséget a politika kortárs problémáinak elmélyült kutatására, a legújabb politikai jelenségek empirikus politikatudományi elemzésére is. Különösen fontos eleme a képzésnek az interdiszciplinaritás, valamint a bölcsész- és társadalomtudományok gyakorlati hasznosíthatóságára fordított figyelem. A doktori iskola vezetője: Dr. Mezei Balázs egyetemi tanár Történelemtudományi Doktori Iskola Aki nem ismeri a múltját, annak jövője sincs vallja a Történelemtudományi Doktori Iskola. Az iskola a képzés során a történelemtudomány számos területén kínál olyan tudásanyagot és tudományos módszertani fölkészítést, amellyel a végzettek alapos jártasságot szerezhetnek a gazdaság-, társadalom-, eszme- vagy egyháztörténet területén. Eszmetörténeti műhelyeinkben az ókori vallástörténeti és újkori felekezet-történeti kutatások mellett jelen van a filozófiatörténeti megközelítés, valamint a vizuális emlékezet kutatása képi és képzőművészeti források alapján. Az egyes kutatóműhelyeken belül ki-ki az általa választott területen a források eredeti nyelven való tanulmányozása során alaposabban elmélyülhet, és új tudományos eredményekre juthat. A doktori iskola vezetője: Dr. Fröhlich Ida egyetemi tanár Bővebb információ: 14 PPKE BTK 2017.

15 KARI KUTATÁSOK Az országban egyedül a mi egyetemünk tagja az IRUN (International Research University Network) nemzetközi kutatóegyetemi hálózatnak. A bölcsészettudományok, a társadalomtudományok és a pedagógia szinte minden oktatott területéhez kapcsolódnak tudományos kutatásaink. Ezeket oktatóink részben egyéni kutatás formájában, részben kutatócsoportokban végzik, sok esetben különböző pályázatokon elnyert támogatással, vagy nemzetközi együttműködésben. A kutatások eredményei természetesen megjelennek az oktatói munkában is, egy részük pedig hallgatók bevonásával folyik, ami a mester- és a doktori képzésben szerves része az utánpótlás nevelésének. Működik több OTKA (Országos Kutatási Alapprogramok) finanszírozású kutatás (egyéni és csoportos), illetve dolgoznak karunkon MTA Bolyai ösztöndíjjal támogatott, vagy a Lendület-programhoz tartozó tanárok. Ezek az értékes támogatások a jelentős nemzetközi ösztöndíjakkal együtt az itt folyó tudományos munka magas színvonalát fémjelzik. A konkrét kutatások új távlatokat nyitnak az irodalomtudományban, a történettudományban, a művészettörténetben, az ókortudományban, az orientalisztikában, a filológiában, a vallástörténetben, a filozófiában, az esztétikában, a nyelvtudományban, a régészetben, a művelődés-, eszme- és társadalomtörténetben, a szociológiában, a pszichológiában, a pedagógiában, valamint a kommunikáció- és médiatudomány terén. Hazai és nemzetközi tudományos együttműködésben is jelentős kutatások folynak a Régészeti Térinformatikai Laboratóriumban és a Pszichológiai Kutatólaboratóriumban. A kutatások eredményei természetesen megjelennek az oktatói munkában. A közelmúltban lezárult kutatási témákat részletesen a kari honlapon mutatjuk be. 15 PPKE BTK 2017.

16 BIBLIOTHECA A PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Könyvtára nyilvános, egyházi fenntartású felsőoktatási könyvtár, melynek célja a színvonalas egyetemi oktatás és kutatás szolgálata, szakirodalmi információszolgáltatási hátterének megteremtése. Több helyszínen működik, központja a piliscsabai campus Bibliotheca épületében van. Itt három szinten, nyolc olvasóteremben lehet kutatást folytatni. Piliscsabán kívül további szolgáltatási pontok is segítik a diákok és tanáraik munkáját. Esztergomban (Iohanneum) jól felszerelt olvasóterem és kiterjedt gyűjtemény támogatja az itt folyó képzéseket, Budapesten, a Mikszáth Kálmán téri Sophianum épületben pedig intézeti/tanszéki kihelyezett gyűjteményrészek állnak rendelkezésre. A budapesti Tárogató úti képzési helyszínen az érdeklődő hallgatók és a tanárok az oktatásszervezők segítségét kérhetik a könyvek kölcsönzéséhez. A könyvtári állományról, a kölcsönzéssel és az egyéb információforrásokkal kapcsolatos kérdéseket szakképzett könyvtárosaink az olvasó személyes látogatása során, elektronikus levélben vagy telefonon is készségesen megválaszolják. A Könyvtár állománya összességében kötet körül van, rendszeresen gyarapszik friss hazai és külföldi szakirodalommal. A rendelkezésre álló állományról az online katalógus alapján lehet tájékozódni. Egyes régebbi gyűjteményegységek anyag céldulás nyilvántartásból kereshető. Évente 210 egyedi címként megrendelt kurrens szakfolyóirat érkezik be. Jelentős a hazai és külföldi előfizetett vagy más úton licenszelt online szakadatbázisok kínálata is, segítségükkel több ezer folyóirat tartalma érhető el teljes szöveggel a Kar internetes hálózatáról, illetve távoli bejelentkezéssel. A könyvtár folyamatosan korszerűsíti szolgáltatásait. Szakképzett munkatársai szívesen útbaigazítást adnak a Kar könyvtári gyűjteményeiről, nagyobb kitekintéssel is tájékoztatnak a hazai és a nemzetközi könyvtári rendszerről, segítenek a megfelelő szakirodalom felkutatásában és hasznos ötleteket vagy tanácsokat adnak maguknak a keresőrendszereknek, adatbázisoknak a használatáról is. A tanszékekre kihelyezett gyűjteményekről az oktatáskoordinátorok adnak bővebb felvilágosítást. A Könyvtár honlapja: 16 PPKE BTK 2017.

17 ÖSZTÖNDÍJAK KÜLFÖLDI TANULMÁNYOK TÁMOGATÁSÁRA Hallgatóink és oktatóink egyre nagyobb számban utazhatnak külföldi tanulmányutakra és vehetnek részt részképzésben nemzetközi kettős képzéseinknek, valamint sokszínű és több éve működő csereprogramjainknak köszönhetően. A csereprogramokhoz hasonló időtartamú, fél-egyéves külföldi tapasztalatszerzésre nyújtanak lehetőséget a kettős formában működtetett képzéseink, amelyek eredményeképpen hallgatóink külföldi oklevelet is szerezhetnek Francia nyelv, irodalom és kultúra MA és Nemzetközi Tanulmányok MA szakokon augusztusban várjuk az Európai Bizottság döntését a Leuveni Katolikus és a Londoni Goldsmith egyetemekkel benyújtott Erasmus Mundus pályázatunk kapcsán, amelynek keretében közös mesterképzési szak indítására kérjük az EU támogatását Transzlációs Viselkedéstudomány címmel. A tervezett nemzetközi mesterképzés keretében a három partneregyetem mindegyikében lehetőség nyílik képzésben részt venni, elsősorban pszichológus hallgatóink számára. Az Erasmus+ mobilitási program keretében évente közel 120 hallgatónk tölthet el egy szemesztert vagy akár egy tanévet Európa neves egyetemein, így például a Leuveni Katolikus Egyetemen, a Heidelberg Egyetemen vagy a nijmegeni Radboud Egyetemen. Partnereink száma évről évre növekszik, az Erasmus+ program keretében több mint 120 európai felsőoktatási intézménnyel állunk kapcsolatban. A CEEPUS a közép-európai országok felsőoktatási intézményei által létrehozott csereprogram hálózat, amelynek keretében évente mintegy 30 hallgató számára biztosítunk részképzési lehetőséget többek között a Jagelló Egyetemen (Krakkó), a Babes-Bolyai Egyetemen (Kolozsvár) és a Palacky Egyetemen (Olomouc). Egyetemünk 2016-ig tagja volt a tíz európai kutatóegyetemet összefogó IRUN (International Research Universities Network) hálózatnak, amelynek célja a résztvevő egyetemek közötti együttműködés kiépítése volt diákcsere programok, kutatói ösztöndíjak, közös kutatások, tudományos konferenciák és közös képzések kidolgozásában és megvalósításában. A hálózat megszűnésével, ugyanakkor a partneri kapcsolatok fenntartása mellett Excellence Program néven folytatjuk tovább a kiválósági programot. Kiváló európai partnereink mellett sikeresen működünk együtt olyan tengerentúli intézményekkel is, mint az amerikai South Dakota Egyetem és Saint Louis Egyetem, a kínai Hangzhou Normal Egyetem vagy a tajvani Soochow Egyetem. A 2015/2016. tanév őszi félévében mintegy 60 külföldi hallgatót fogadtunk Karunkon a fenti programok keretében, és hasonló létszámra számítunk a tavaszi félévben is. A külföldi hallgatók részéről a választás egyre inkább tudatos, a hazautazó hallgatók egymásnak ajánlják Karunkat. Elmondásuk szerint választásuk oka egyrészt az oktatók szakmai felkészültsége, másrészt a Nemzetközi Osztály által számukra összeállított programkínálat sokszínűsége és minősége. Az ösztöndíj lehetőségekről az érdeklődők egész évben folyamatosan tájékozódhatnak a Nemzetközi Osztályon. 17 PPKE BTK 2017.

18 Erasmus+ mobilitási program Az Erasmus+ az Európai Unió egyik legsikeresebb nemzetközi mobilitási programja, amelynek segítségével a felsőoktatási intézmények hallgatói nemzetközi részképzésben vehetnek részt. Magyarország 1997-ben teljes jogú partnerként csatlakozhatott a programhoz, egyetemünk pedig az 1999/2000. tanévtől lépett be a programba. Az Erasmus+ mobilitási program keretében a 2015/2016. tanévben a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 77 hallgatója kapott tanulmányi ösztöndíjat, további 4 hallgató szakmai gyakorlatát és 12 oktató mobilitását támogattuk. A nagy érdeklődésre tekintettel kiegészítő pályázat benyújtását tervezzük a Tempus Közalapítványhoz. Tanévenként mintegy 100 fő külföldi hallgatót fogadunk Karunkon az Erasmus+ program keretében. A fokozódó népszerűségnek jele az is, hogy immáron 113 európai egyetemmel állunk Erasmus-kapcsolatban. CEEPUS A CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) a közép-európai egyetemek által létrehozott multilaterális alapú csereprogram, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a részt vevő országok felsőoktatási intézményei vendégtanárokat fogadjanak, hallgatókat cseréljenek, illetve nyelvi és szakmai kurzusokat, valamint nyári egyetemeket szervezzenek. Továbbá ez a mobilitás típus lehetőséget biztosít 1-2 hónapos kutatói ösztöndíjra is a szakdolgozat vagy disszertáció megírásához. A program hálózati együttműködésre épül, egyetemünk jelenleg négy hálózat tajga, amelyből kettőnek a Pázmány a vezető koordinátori intézménye (FISH, Habsburg). A programban résztvevő hallgatók száma megháromszorozódott az utóbbi években, tanévenként mintegy 15 külföldi hallgatót fogadunk és közel 15 hallgatónk számára biztosítunk ösztöndíjat külföldi résztanulmányok folytatására. A program nagy előnye, hogy az adminisztráció online történik és az ösztöndíjak általában teljes mértékben fedezik a kint tartózkodás költségeit. Kiválósági Program Excellence Program A programot 2007-ben alapítottuk a holland Radboud Egyetem kezdeményezésére. Célja elősegíteni a hallgatócserét, valamint kutatói ösztöndíjak, közös kutatások, tudományos konferenciák és közös képzések kidolgozását MA és PhD szinten. A Kiválósági Program a jól teljesítő és különösen motivált hallgatók számára ad kiváló lehetőséget, hogy egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként kipróbálhassák magukat. A kutatócsoportban 5 magyar és 5 holland hallgató vesz részt, akik vezetőtanárok segítségével egy intézet vagy szervezet így például CVCE és az Europeana - által felvetett kérdésre próbálnak választ adni tudományos háttértudásuk és tapasztalataik felhasználásával. Az idei tanév témája: Az Európai kulturális örökség digitális reprezentációja. 18 PPKE BTK 2017.

19 TEHETSÉGGONDOZÁS Karunk biztosítani kívánja azt, hogy a tehetséges hallgatók lehetőséget kapjanak tudásuk bővítésére és elmélyítésére, valamint az általuk választott témában való kutatásra, képességeik, készségeik további fejlesztésére. A hallgatók részvételét, a programban végzett tevékenységét a képzés befejeztével egy diplomához csatolt tanúsítvánnyal ismerjük el. A SODALITAS TEHETSÉGPROGRAM FELÉPÍTÉSE A tehetségprogram három alprogramból áll. 1) A STUDIUM kutatói alprogram, mely különböző, a BTK kutatási portfóliójában szereplő tudományterületeken kutatói ambícióval és megfelelő felkészültséggel rendelkező hallgatók aktív bevezetését szolgálja a tudományos kutatás világába. Az alprogramba jelentkező hallgatók saját érdeklődési körüknek megfelelő kutatási témát választanak, aminek kidolgozásában az általuk választott és felkért témavezető (tutor) segíti őket. Az alprogram három félév időtartamú, jelentkezni leghamarabb a BA/osztatlan-képzés 2. félév végén, a Pszichológiai Intézet hallgatói számára BA 4. félév végén lehet. 2) SCRIPTORIUM kutatói alprogram sajátosan a BA képzésben résztvevő, illetve az osztatlan képzés I-III. évfolyamán tanuló hallgatók számára nyújt döntően egyéni bevezetést, illetve orientációs lehetőséget a bölcsészettudományok kutatásaiba, egy sajátos szempont, a kézirat és a kéziratosság világának bemutatásával és megközelítésével. A program négy szemeszter időtartamú. A második szemesztertől kezdve a hallgatók tutort választanak maguknak, és az alprogram hátralévő másfél évében önálló kutatómunkát folytatnak valamilyen, a kéziratossággal összefüggő témában. 3) KREATÍV ÍRÁS alprogram, mely a hallgatók íráskészségét, kommunikációs képességét kívánja növelni, fantáziáját erősíteni, irodalomtörténeti tudását gyarapítani, az élet és irodalom kapcsolatát világossá tenni. Írni, olvasni, bonyolult dolgokról beszélni, érvelni tanítani őket, az irodalomról alkotott képüket flexibilisebbé tenni. Az alprogram négy félév időtartamú. 19 PPKE BTK 2017.

20 TOVÁBBKÉPZÉSEK A továbbtanulási és felnőttképzési formák részét képezik az élethosszig tartó tanulás (lifelong learning) stratégiájának mi is ezt vesszük figyelembe a képzések tervezése és működtetése során. A Kar profiljából adódóan elsősorban a kommunikáció, pedagógia, pszichológia és humánerőforrás területei, valamint a társadalom és közéleti szféra számára nyújtunk gyakorlatorientált továbbképzéseket. Egyre bővülő, a munkaerő-piaci igényeket is figyelembe vevő kínálatunk folyamatos lehetőséget nyújt új ismeretek elsajátítására, a tapasztalatok beépítésére. Szakirányú továbbképzéseink bölcsészettudományi, társadalomtudományi, gazdaságtudományi és pedagógusképzés szakterületeken nyújtanak képzéseket felsőfokú diplomával rendelkezők számára Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban. Aktuális továbbképzéseinkről a honlapunkról tájékozódhat: SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK BUDAPESTEN SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Esti tagozat SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK PILISCSABÁN SZAKIRÁNYÚ Esti tagozat irodalmi fordító / műfordító TOVÁBBKÉPZÉS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK ESZTERGOMBAN SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Esti tagozat csecsemő-szülő kapcsolatdiagnosztika és konzultáció komplex interaktív játékkonzultáció közszolgálati média szerkesztő általános mediáció pedagógus szakvizsga tanügy-igazgatási szakértői területen közoktatás vezető és pedagógus szakvizsga mentorpedagógus pedagógus szakvizsgára felkészítő szociális menedzser óvodapedagógus alapképzési szak nemzetiségi német óvodapedagógus szakirány tanító alapképzési szak nemzetiségi német tanító szakirány óvodapedagógus alapképzési szak nemzetiségi szlovák óvodapedagógus szakirány tanító alapképzési szak nemzetiségi szlovák tanító szakirány 20 PPKE BTK 2017.

21 DIÁKÉLET Kedves Leendő Pázmányosok! A Hallgató Önkormányzat (HÖK) feladata, hogy érvényesítse és képviselje a hallgatói érdekeket a kari és az egyetemi tanácsban, ezek bizottságaiban, valamint minden olyan testületben, melynek döntései közvetlenül érintik a hallgatókat. A Hallgatói Önkormányzat legfőbb döntéshozója a Küldöttgyűlés, melynek 19 fő mandátummal rendelkező delegáltja van, akiket a hallgatók választanak közvetlen úton. A HÖK bírálja a szociális támogatásokat valamint javaslattételi joga van a különböző ösztöndíjakkal kapcsolatban, de kereshettek minket az egyetemi bürokráciában való eligazodásban és tanulmányi ügyekben is. Emellett a Hallgatói Önkormányzat szervezi az egyetemi évek legnagyobb rendezvényeit, a Gólyatábort, a Gólyabált, a Gólyapikniket. Hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a tanév közben kisebb csoportokban is találkozzanak a hallgatók, ezt szolgálja a havonta megrendezésre kerülő Pázmány Kultúrbisztró, de a különböző sport rendezvények is. Mi vagyunk azok, akik Tutorként igyekszünk minden elsőéves hallgatónak helpdesk gombként funkcionálni. Az Erasmusos hallgatótársainkat is igyekszünk felkarolni és a nálunk töltött szemesztereket élményekkel feltölteni. A Hallgatói Önkormányzat szervezeti struktúrája különböző bizottságokra (Szociális, Tanulmányi, Sport-Kultúra, Rendezvény stb.) épül, melyekbe várjuk mindazokat, akik szeretnék egy jó csapat tagjaként aktívan kivenni részüket az egyetemi közélet alakításából. A Hallgatói Önkormányzat által indított programok: Tutor program A tutor feladata, hogy saját szakján belül az elsőéves hallgatókat segítse az egyetemi életben való eligazodásban, a szakkal való kapcsolattartásban, valamint minél jobban bevonni őket egyetemünk hallgatói életébe, ezzel megkönnyítve és tartalmasabbá téve a gólyák számára az első hónapokat. Erasmus mentor program A Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottságának szervezésében olyan mentorokat keresünk, akik feladatköre hasonló a tutorokéhoz, de specifikusan az Erasmus ösztöndíjjal egyetemünkre érkező hallgatókkal foglalkoznak. Jancsó András PPKE BTK HÖK elnök KERESS MINKET A FACEBOOK-ON 21 PPKE BTK 2017.

22 HAGYOMÁNYOK, PROGRAMOK Pázmány Nap Pázmány Péter, egyetemünk alapítójának tiszteletére rendezett ünnepség. Ekkor kerül sor a Pázmány-díjak és a PhD-diplomák átadására. Gólyapiknik Első találkozás gólyatábor előtt! Gólyatábor Az elsős hallgatók számára rendezett négynapos tábor. A A Pázmány BTK gólyatáborokban figyelmet fordítunk a kulturált és ötletes programokra, illetve az egyetemi évekhez adunk hasznos gyakorlati információkat. A leendő elsősök számára ismerkedési lehetőség. Nyitóbuli A tanév legelső rendezvénye, mely segít visszazökkenni az egyetemi életbe a nyári kikapcsolódás után. Általában az Információs Nap előzi meg, ahol a hallgatók megismerhetik/átismételhetik az egyetemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Gólyabál Főleg a névadó gólyáknak szóló rendezvény. Előkelő esemény, általában élőzenével, nyitótánccal tarkítva. Pázmány Kultúrbisztró A hónapról-hónapra megrendezésre kerülő Pázmány Kultúrbisztró célja olyan közéleti személyiségek, művészek, sportolók megszólaltatása egy kötetlen beszélgetés keretein belül, akik élethelyzetük, munkásságuk nyomán gondolatikkal új perspektívákat tudnak nyújtani a hallgatóknak. Házi futballbajnokság (Campus Kupa) Kari focikupa, mely egész évben zajlik. A csapatok tetszés szerint alakulnak, de csak a legjobbak kerülhetnek a Campus-kupába, melynek rangadóit általában a tavaszi félévben tartják. Pázmány Park A piliscsabai campusra a legnagyobb tömeget vonzó rendezvény, mely a régi pilisi majálisok és Mozdul a Pázmányok hangulatát idézi. Rendszerint szakok közötti versenyek, közös főzés, zenei és sportprogramok szerepelnek a repertoárban. Campus Kupa A házi futball bajnokság minden szemeszterben megrendezésre kerül, ahol egy egésznapon keresztül versenghetnek egymással a legjobb csapatok! Szakos kirándulások és szakestek A legtöbb szak évente egyszer szakestet szervez, és szakos kirándulásra viszi hallgatóit. Ezeken lehetőség nyílik a hallgatóknak, hogy jobban megismerjék szakos társaikat, illetve más helyzetekben is találkozzanak oktatóikkal. 22 PPKE BTK 2017.

23 EGYETEMI LELKÉSZSÉG Az Egyetemi Lelkészség Karunk szerves részét képezi. A lelkészségi munka két nagyobb részre osztható: a rendszeres heti programokra és az évente megrendezésre kerülő eseményekre. Az Egyetemi Lelkészség keretein belül működik a Szósz (SzóSzerint Keresztény Diákkör), öntevékeny diákkör. Tagjai különböző rendezvényeket szerveznek, amelyeken bárki részt vehet. Az évenként megrendezésre kerülő programok közül az ún. 56-os út, során október 23-ára emlékezve gyalogos, éjszakai, ifjúsági zarándoklaton vehetünk részt Csobánkáról Esztergomba. Advent idején ajándékcsomag gyűjtést szervezünk, a csomagokat a kárpátaljai, délvidéki és székely árvaházakba juttatjuk el. A kari lelkészség keretein belül lehetőség nyílik Pál Feri atya kedd esti alkalmain való részvételre. A hallgatók csatlakozhatnak a különböző önismereti és készségfejlesztő csoportokhoz. Részt vehetnek az imacsoportban és a karitász munkájában is. Alkalmat biztosítunk a bérmálkozásra, vagy a házasságra való fölkészülésre kiscsoportos formában. Szakképzett munkatársak részvételével lelkigondozási szolgálatot biztosítunk életvezetési, hitéleti témákban. Teret biztosítunk lelki, szellemi, testi jóllét fejlesztésére, az emberi kapcsolatok ápolására. A rendszeres heti programokkal és az évenként visszatérő kiemelkedő eseményekkel kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy egyetemistáink lelkileg is feltöltődjenek, és élményekben gazdag emlékezetes éveket töltsenek Karunkon. Pál Ferenc egyetemi lelkész Egyetemi Templom Az Egyetemi templom, vagyis a Kisboldogasszonytemplom ( ) egy barokk stílusú római katolikus templom Budapesten, az V. kerületben, amely 1786 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez tartozik, előtte pedig a pálosok központi temploma volt. (Budapest, V. Papnövelde u. 5-7.) 23 PPKE BTK 2017.

24 HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSOK Diplomás Pályakövető Rendszer A siker fokmérője A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) célkitűzése egy olyan központi nyomonkövetési rendszer kiépítése, amely az intézmény egykori, illetve jelenlegi hallgatóiról szolgáltat elsősorban munkaerő-piaci szempontból releváns információkat. A beérkező információk segítik a jelentkezőket tájékozódásban, másrészt az intézmény számára is fontos visszacsatolást jelentenek. A Diplomás Pályakövető Rendszer felmérései segítségével megismerhetjük többek között egykori és jelenlegi hallgatóink: társadalmi hátterét, elhelyezkedési stratégiáit, munkaerő-piaci életútját, részletes munkaerő-piaci jellemzőit, valamint munkaerőpiaci várakozásait, képzéssel, Intézményünkkel való elégedettségét, nemzetközi mobilitási tapasztalatait. A projekt kutatási jelentéseit a címen, illetve a jobbra látható Qr kód leolvasásával érheti el. Néhány statisztika a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar aktív és végzett hallgatóiról: A munkaerőpiacon aktívak közül 90% szereti a munkáját* 83% összességében elégedett a munkájával** *(Forrás: DPR500 Felmérés; Elemszám: 135 fő) **(Forrás: Végzettek Felmérés 2016; Elemszám: 451 fő) A diplomaátadó ünnepségen megjelent végzős hallgatók 95% -a 88%-a szeretett a Pázmányra járni* ha visszamehetne az időben, újra a Pázmányra jelentkezne.** *(Forrás: Frissdiplomás Felmérés 2014/2015 nyár; Elemszám: 342 fő) **(Forrás: Frissdiplomás Felmérés 2014/2015 nyár; Elemszám: 329 fő) A diplomaátadó ünnepségen megjelent végzős hallgatók 92% -a fontos barátságokat kötött a Pázmányon eltöltött évek alatt.* *(Forrás: Frissdiplomás Felmérés 2014/2015 nyár; Elemszám: 342 fő) 3-5 éve végzettek többsége alkalmazott A munkavállaló megkérdezettek jövedelemátlaga státuszban dolgozik (76%), mindössze 4% a havi nettó 184 ezer Ft 76% munkanélküliek aránya. (leggyakrabban említett jövedelem: 150 ezer Ft), de a volt olyan válaszadó, aki 860 ezer Ft havi bérről számolt be A végzett hallgatók 8%-a él jelenleg külföldön 8% (Forrás: Végzettek Felmérés 2016; Elemszám: 374 fő) (Forrás: Végzettek Felmérés 2016; Elemszám: 393 fő) (Forrás: Végzettek Felmérés 2016; Elemszám: 551 fő) 24 PPKE BTK 2017.

25 Pázmány Kártya Ami összeköt minket Vedd át Te is! Egyetemünk által kibocsátott Pázmány Kártya egy komplex hallgatói szolgáltatási program, melynek keretében minden jelenlegi és végzett hallgatónk (oktatónk, nem oktató munkatársunk is) jogosult kártyaigénylésre, mely mindenki részére térítésmentes. A Pázmány Kártyatulajdonos igénybe veheti az egyetemi karok szolgáltatásait (pl: könyvtárhasználat, számítógépterem), képzési kedvezményeit (továbbképzések), illetve az egyetemmel szerződésben álló külső szolgáltatók (elfogadópartnerek) kedvezményét (min. 10%). A folyamatosan bővülő Pázmány Kártya elfogadópartnerek listája megtalálható az Egyetem Alumni weboldalán. Az elfogadóhelyek között szerepel: szállás, vendéglátás, sportszer, optika, ruházat, könyv, papír-írószer, oktatás, fitness, jóga, szépségápolás és egyéb szolgáltatások. Bővebb információ: Életvezetési Tanácsadó Központ Pszichológiai tanácsadás Személyes gondok, tanulmányi-, pályaválasztási, családi,- illetve párkapcsolati problémák, vagy egyéb életvezetési nehézségek megoldásához hallgatóinknak lehetőségük van pszichológus szakember segítségét kérni. A pszichológiai konzultáció során négyszemközt, bizalmasan lehet beszélgetni különböző kérdésekről egy barátságos helyen, maximálisan elfogadó közegben, megtalálva a személyre szabott segítséget és lehetséges megoldásokat. Kortárs tanácsadás A kortárs szó arra utal, hogy a diákoknak a velük egykorúak, vagy náluk kicsit idősebb még szakképesítésük megszerzése előtt álló MA pszichológia szakos hallgatótársaik segítenek. A kortárs segítők információs tanácsadást tartanak az egyetemi élettel kapcsolatban, illetve segítő beszélgetést nyújtanak a hozzájuk forduló azon hallgatótársaiknak, akik úgy érzik elakadtak valamiben, és szeretnének előre lépni a megoldás felé vezető úton. A pszichológiai tanácsadás és kortárs tanácsadás szolgáltatása a hallgatóink számára teljesen ingyenes! A tanácsadás a Sophianum a 012-es szobában, illetve Piliscsabán a Qua. 105-ben érhető el előzetes időpont-egyeztetés után vagy ügyeleti időben azonnal is. KorTársas Kortárs segítők vezetésével lehetőség van Dixit és Identity társasjáték esteken való részvételre, mely során fejleszthető az ön- és társismereti készség, mindemellett a jelentkezők egy jó hangulatú játék során új ismerősökre, barátságokra tehetnek szert. PszicHétfő - Pszichológia estek a Pázmányon A PszicHétfő programsorozatunk egyfajta tudományos diákkörnek, ismeretterjesztő előadássorozatnak tekinthető, mely során az előadások a pszichológia izgalmas világába kalauzolják el az érdeklődőket a szorgalmi időszak minden hétfő estéjén, melyen részt vehet egyetemünk bármely hallgatója, akit érdekel a pszichológia területe. További információk és elérhetőségek: btk.ppke.hu/etk -> ppkekortarssegitok 25 PPKE BTK 2017.

Önköltség (félév) Képz. idő (félév) magyar nyelv és irodalom v. keleti nyelvek és kultúrák [arab] (Budapest) (1) Ft 6 1 < 5

Önköltség (félév) Képz. idő (félév) magyar nyelv és irodalom v. keleti nyelvek és kultúrák [arab] (Budapest) (1) Ft 6 1 < 5 Hitéleti AF Mester Saját vizsgák Vizsgaidőpontok PPKE F79633 PPKE-BTK TÉZMÉY ELÉRHETŐSÉGE: 2087 Piliscsaba, Egyetem u. 1. Questura Telefon: (26) 577-000/2047 E-mail: felveteli@btk.ppke.hu Honlap: http://btk.ppke.hu,

Részletesebben

1. A tehetségprogram vezetősége 2. A tehetségprogram felépítése

1. A tehetségprogram vezetősége 2. A tehetségprogram felépítése A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara biztosítani kívánja azt, hogy a tantervben szereplő képzési lehetőségeknél többre vágyó tehetséges hallgatók lehetőséget kapjanak

Részletesebben

2. A tehetségprogram felépítése

2. A tehetségprogram felépítése A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara biztosítani kívánja azt, hogy a tantervben szereplő képzési lehetőségeknél többre vágyó tehetséges hallgatók lehetőséget kapjanak

Részletesebben

PPKE-BTK PPKE FI79633 INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE: NAPPALI KÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK

PPKE-BTK PPKE FI79633 INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE: NAPPALI KÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Hitéleti AF Mester Saját vizsgák Vizsgaidőpontok PPKE F79633 PPKE-BTK TÉZMÉY ELÉRHETŐSÉGE: 2087 Piliscsaba, Egyetem u. 1. Questura 013 Telefon: (26) 577-000/2047 E-mail: felveteli@btk.ppke.hu Honlap: http://btk.ppke.hu

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAKOK BEMENETI FELTÉTELEI A 2019A FELVÉTELI ELJÁRÁSBAN

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAKOK BEMENETI FELTÉTELEI A 2019A FELVÉTELI ELJÁRÁSBAN TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAKOK BEMENETI FELTÉTELEI A 2019A FELVÉTELI ELJÁRÁSBAN A rövid ciklusú tanári mesterképzési szakokat a kar kizárólag levelező tagozatos formában hirdeti. A képzés levelező munkarenden

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK PPKE BTK 1

TARTALOMJEGYZÉK PPKE BTK 1 TARTALOMJEGYZÉK 2 3 4 5 10 11 12 13 14 16 17 18 19 20 21 22 22 22 23 26 28 DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ AZ EGYETEM ÉS A KAR TÖRTÉNETE KÉPZÉSI HELYSZÍNEK OKTATÁS TEHETSÉGGONDOZÁS DOKTORI KÉPZÉS TOVÁBBKÉPZÉSEK HALLGATÓI

Részletesebben

ME-BTK 1. NAPPALI KÉPZÉSEK 1.1. ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK. Finanszír ozási forma. Pontsz. fels. okl.

ME-BTK 1. NAPPALI KÉPZÉSEK 1.1. ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK. Finanszír ozási forma. Pontsz. fels. okl. ME-BTK Intézmény elérhetősége: Postacím: 3515 Miskolc-Egyetemváros Telefon: (46) 565-111/2015 Fax: (46) 563-459 E-mail: boldek@uni-miskolc.hu Honlap: http://www.bolcsesz.uni-miskolc.hu 1. NAPPALI KÉPZÉSEK

Részletesebben

Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete

Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete DE BTK alapszakjai: Bölcsészettudomány andragógia anglisztika germanisztika (néderlandisztika, német) Társadalomtudomány kommunikáció- és médiatudomány politológia

Részletesebben

VII. SZÁMÚ MELLÉKLET A FŐISKOLA KÉPZÉSI KÍNÁLATA

VII. SZÁMÚ MELLÉKLET A FŐISKOLA KÉPZÉSI KÍNÁLATA VII. SZÁMÚ MELLÉKLET SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A FŐISKOLA KÉPZÉSI KÍNÁLATA Teológia mesterszak Egységes, osztatlan képzés 1. (1) Teológia mesterszak kizárólag

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Dékáni köszöntő Az egyetem és a Kar története. Miért szerették a Pázmányt? 2 PPKE BTK 2016.

TARTALOMJEGYZÉK. Dékáni köszöntő Az egyetem és a Kar története. Miért szerették a Pázmányt? 2 PPKE BTK 2016. Pázmány élmény tudomány kultúra hagyomány kutatás egyetem scientia művészet Pázmány élmény tudomány kultúra hagyomány kutatás et egyetem művészet Pázmány élmény tudomány kultúra hagyomány kutatás egyetem

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Miért inkább a Pázmány?

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Miért inkább a Pázmány? scientia et f idelitate K I E M E L T E G Y E T E M 2019 TARTALOMJEGYZÉK 2 3 4 5 10 11 12 13 14 16 17 18 19 20 21 22 22 22 23 26 28 DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ AZ EGYETEM ÉS A KAR TÖRTÉNETE KÉPZÉSI HELYSZÍNEK OKTATÁS

Részletesebben

Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása

Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása Károli Gáspár Református Egyetem Alapítása: Magyarországi Református Zsinat, 1993. február 24. Elvész az én népem, mivelhogy

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2017. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

2016. évi határozatok kivonata

2016. évi határozatok kivonata 2016. évi határozatok kivonata 1/2016.01.21. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött a Munkatársak Által Választható Béren Kívüli Juttatások Szabályzatának 2/2016.01.26. sz. határozat: A PPKE Egyetemi

Részletesebben

Piliscsaba. Kiemelt Egyetem ESZTERGOM

Piliscsaba. Kiemelt Egyetem ESZTERGOM Budapest scientia et f idelitate 2014 Piliscsaba Kiemelt Egyetem ESZTERGOM Ajándék könyvjelzo scientia et f idelitate Budapest Piliscsaba ESZTERGOM Kiemelt Egyetem www.btk.ppke.hu Kattints rá! TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

KRE-BTK NAPPALI KÉPZÉSEK. ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Önköltség Képz. idő. Képz. terület

KRE-BTK NAPPALI KÉPZÉSEK. ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Önköltség Képz. idő. Képz. terület KRE-BTK NAPPALI KÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Munka- Fin. idő rend forma Meghirdetett képzés szint A N K germanisztika [néderlandisztika] 170 000 Ft 6 1 < 2 A N K germanisztika

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2016. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR

ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR Önköltségek a 2018/2019-es tanévben Elfogadta a 148/2018. (VI.20.) sz. szenátusi határozat 1/7 ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR Ssz. Szak Képzési szint Munkarend 1. Emberi erőforrások alap nappali 190 000 Ft

Részletesebben

Nyelvvizsga követelmények

Nyelvvizsga követelmények Nyelvvizsgák beíratása a Tanulmányi Osztályon A nyelvvizsga beíratás rendje [1] Az oklevelek megszerzésének nyelvvizsga-követelményei Alapképzési szakok (BA) nyelvvizsga-követelményei A diszciplináris

Részletesebben

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006 A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter 2005. december 2. A felsőoktatásba bekerülők aránya 10-15 évvel ezelőtt ma 10% >40% Ugyanazt és ugyanúgy tanítani

Részletesebben

ME BTK MAGYARTANÁRI MESTERKÉPZÉS (TANÁRI MA)

ME BTK MAGYARTANÁRI MESTERKÉPZÉS (TANÁRI MA) ME BTK MAGYARTANÁRI MESTERKÉPZÉS (TANÁRI MA) A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara (ME BTK) magyar szakos képzéseinek megtervezésekor alapvetően két tényezőt vettünk figyelembe: a hagyományos magyar

Részletesebben

Nyelvvizsga követelmények

Nyelvvizsga követelmények Nyelvvizsgák beíratása az Idegennyelvi Szaknyelvoktató Központban A nyelvvizsga beíratás rendje 2016. augusztus 8-12. [1] Az oklevelek megszerzésének nyelvvizsga-követelményei Alapképzési szakok (BA) nyelvvizsga-követelményei

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2018. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 2 PPKE BTK 2015.

TARTALOMJEGYZÉK 2 PPKE BTK 2015. scientia et f idelitate K I E M E L T E G Y E T E M 2015 TARTALOMJEGYZÉK 2 3 4 5 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ AZ EGYETEM ÉS A KAR TÖRTÉNETE KÉPZÉSI HELYSZÍNEK OKTATÁS HALLGATÓI

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014. tanévre Osztatlan tanárszak közgazdásztanár szakképzettség (nappali munkarend) 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Budapesti Gazdasági Főiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014.

Részletesebben

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében.

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében. 2017. évi határozatok kivonata 1/2017.01.16. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében. 2/2017.01.20. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa

Részletesebben

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében.

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében. 2017. évi határozatok kivonata 1/2017.01.16. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében. 2/2017.01.20. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa

Részletesebben

2018. évi határozatok kivonata

2018. évi határozatok kivonata 2018. évi határozatok kivonata 1/2018.01.18. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött a PPKE 2018. évi költségvetésének elfogadásáról. 2/2018.01.18. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött

Részletesebben

MAGYARTANÁR MESTERSZAK

MAGYARTANÁR MESTERSZAK MAGYARTANÁR MESTERSZAK Jelentkezés benyújtása: Országos Felsőoktatási Információs Központ OFIK 1380 Budapest, Pf. 1190 Jelentkezési határidő: 2014. február 15. A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2014. augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2014. augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2014. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

NYELVVIZSGA-KÖVETELMÉNYEK

NYELVVIZSGA-KÖVETELMÉNYEK NYELVVIZSGA-KÖVETELMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÓ Tisztelt Hallgató! Mivel a különböző képzési rendszerű, képzési szintű szakok, különböző -követelményeket jelentenek, kérjük figyelmesen és átgondoltan nézze át és

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Intézmény elérhetősége: Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 38. Telefonszám:(52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu

Részletesebben

A JELENTKEZÉS ÉS A FELVÉTEL SAJÁTOS FELTÉTELEI

A JELENTKEZÉS ÉS A FELVÉTEL SAJÁTOS FELTÉTELEI A JELENTKEZÉS ÉS A FELVÉTEL SAJÁTOS FELTÉTELEI TANÁRI MESTERSZAK: A képzés nappali tagozaton szakpárban, eredeti tanári szakképzettségek megszerzésére vonatkozó formában indul, alapképzési diplomával rendelkezők

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE: Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: DE-BTK, 4002 Debrecen, Pf. 400 Telefon: (52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu

Részletesebben

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő angol nyelv és kultúra tanára,

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR PEDAGÓGIA BA ALAPSZAK SZOCIÁLPEDAGÓGIA BA ALAPSZAK TANÍTÓ BA ALAPSZAK IFJÚSÁGSEGÍTŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS

PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR PEDAGÓGIA BA ALAPSZAK SZOCIÁLPEDAGÓGIA BA ALAPSZAK TANÍTÓ BA ALAPSZAK IFJÚSÁGSEGÍTŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR PEDAGÓGIA SZOCIÁLPEDAGÓGIA TANÍTÓ IFJÚSÁGSEGÍTŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKNEVELŐ- GONDOZÓ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANÁRI MESTERSZAK (MA) PEDAGÓGIA ALAPSZAKOS BÖLCSÉSZ Az

Részletesebben

ELTE BTK FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ, ALAPKÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK 2017.

ELTE BTK FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ, ALAPKÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK 2017. FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ, ALAPKÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK 2017. ELTE BTK Intézmény elérhetősége: Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4., Múzeum krt. 6 8., Rákóczi út 5. Telefonszám: (1)411-6500,

Részletesebben

G ÁL FERENC FŐISKOLÁRA!

G ÁL FERENC FŐISKOLÁRA! HÍVUNK ÉS VÁRUNK A G ÁL FERENC FŐISKOLÁRA! S ZEGED - S ZARVAS - G YULA - B ÉKÉSCSABA B UDAPEST PEDAGÓGIAI KAR SZARVAS Szeged Budapest CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ (BA, 6 félév) Szarvas (N, L), Szeged

Részletesebben

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap A felvételi és érettségi kapcsolata 2008. november 13. Előadó: Végh Tamás, felvételi iroda A Bologna-rendszer A Bologna-rendszer néven ismertté vált többciklusú képzés három,

Részletesebben

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében.

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében. 2017. évi határozatok kivonata 1/2017.01.16. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében. 2/2017.01.20. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE: Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4002 Debrecen, Pf. 400 Telefon: (52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2015. augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2015. augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2015. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

PEDAGÓGIAI KAR SZARVAS-Szeged-Budapest

PEDAGÓGIAI KAR SZARVAS-Szeged-Budapest PEDAGÓGIAI KAR SZARVAS-Szeged-Budapest CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ (BA, 6 félév) Szarvas (N, L), Szeged (N, L) csoportos és egyéni intézményi gyakorlat, összefüggő komplex gyakorlat ÓVODAPEDAGÓGUS -

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 16. (BDG) Tájékoztató január / 28

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 16. (BDG) Tájékoztató január / 28 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2019. január 16. (BDG) Tájékoztató 2019. január 16. 1 / 28 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében.

2017. évi határozatok kivonata. 1/ sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése ügyében. 2017. évi határozatok kivonata 1/2017.01.16. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött Prof. Paolo Carozza díszdoktori felterjesztése 2/2017.01.20. sz. határozat: A PPKE Egyetemi Tanácsa döntött az

Részletesebben

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon:

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon: 9 8 8 A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon 3 + 0 + %! A L K munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás 0000 Magyartörténelem A L K igazságügyi igazgatási alapszak 0000

Részletesebben

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Dékáni köszöntő Kedves Érdeklődő! Ebben a kiadványban igyekeztünk összegezni

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2017 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete. Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma

A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete. Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015. évi CXXXI. törvény (Nftv. Módosítás) Az Nftv. módosításának főbb irányai

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar NTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE: Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4002 Debrecen, Pf. 400. Telefon: (52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu

Részletesebben

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról Zsinati Határozat a hitéleti szakok nek meghatározásáról Magyarországi Református Egyház Zsinata - az Oktatásügyi Szakbizottságnak a református felsőoktatási intézmények vezetőinek egyetértésével tett

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő angol nyelv és kultúra tanára,

Részletesebben

Nyelvvizsga követelmények

Nyelvvizsga követelmények Nyelvvizsgák bemutatása a Tanulmányi Osztályon A nyelvvizsga bemutatás rendje [1] Az oklevelek megszerzésének nyelvvizsga-követelményei Alapképzési szakok (BA) nyelvvizsga-követelményei A diszciplináris

Részletesebben

munkások képzése, akik jogokon és a társadalmi problémák megelőzésére, szakszerű kezelésére.

munkások képzése, akik jogokon és a társadalmi problémák megelőzésére, szakszerű kezelésére. 1 Mi a képzés célja? A hallgatók a képzés során elsajátított ismereteik és készségeik birtokában alkalmazni tudják az adatfelvételi és számítógépes Mi lesz akkor a diplomámba írva? szociológia BA szociális

Részletesebben

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n

A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n A budapesti földrajztanárképzés az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jelenleg a Földrajzés Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központjához kapcsolódik.

Részletesebben

Buda András szakmai életrajza

Buda András szakmai életrajza Buda András szakmai életrajza Tudományos fokozat 2001 PhD nevelés és sporttudomány; száma:100/2001 Szakterület didaktika, e-learning, tanárképzés Munkahely Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar NTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE: Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 38. Telefon: (52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu

Részletesebben

PEDAGÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK

PEDAGÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK PEDAGÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított szakirányok: - Képzési terület, képzési ág: bölcsészettudományi Képzési ciklus: alap Képzési forma (tagozat): nappali A szakért felelős kar: Bölcsészettudományi Kar

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar TÉZMÉY ELÉRHETŐSÉGE: Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 38. Telefon: (52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Az Állam- és Jogtudományi Kar 1980-as alapításának elsődleges célja a regionális jogászhiány megszüntetése és a jogászutánpótlás

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 10. (BDG) Tájékoztató január / 27

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 10. (BDG) Tájékoztató január / 27 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2018. január 10. (BDG) Tájékoztató 2018. január 10. 1 / 27 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

A BME 2008/2009. TANÉVRE VONATKOZÓ FELVÉTELI SZABÁLYZATA

A BME 2008/2009. TANÉVRE VONATKOZÓ FELVÉTELI SZABÁLYZATA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM A BME 2008/2009. TANÉVRE VONATKOZÓ FELVÉTELI SZABÁLYZATA Elfogadta a Szenátus 2007. június 25.-i ülésén A BME felvételi eljárását a felsőoktatásról szóló

Részletesebben

A. Osztott (kétciklusú) tanárképzés

A. Osztott (kétciklusú) tanárképzés A tanárképzésre vonatkozó külön rendelkezések 15. (1) A tanárképzés szakterületi és szakmódszertani moduljait a szakmailag illetékes kar oktatja, annak tanulmányi adminisztrációja is ott történik. A közös

Részletesebben

A MESTERKÉPZÉSI SZAKOK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI (EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA)

A MESTERKÉPZÉSI SZAKOK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI (EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA) A MESTERKÉPZÉSI SZAKOK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI (EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA) KIVONAT A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok és A mesterképzésbe való felvétel

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2016 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

PTE-IFK. 1. oldal, összesen: 7 PTE FI58544 INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE

PTE-IFK. 1. oldal, összesen: 7 PTE FI58544 INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE PTE FI58544 PTE-IFK INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1. Telefon: (74) 528-300 Fax: (74) 528-301 E-mail: felveteliinfo@igyfk.pte.hu Honlap: http://www.igyfk.pte.hu A JELENTKEZÉSI LAPOT

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Miért érdemes továbbtanulni? Mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magasabb jövedelmet érhetnek el, több munkalehetőség közül választhatnak,

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA SZEGED SZARVAS BUDAPEST MEZŐTÚR. TEOLÓGIAI KAR (Szegeden, egyes képzések Szarvason)

GÁL FERENC FŐISKOLA SZEGED SZARVAS BUDAPEST MEZŐTÚR. TEOLÓGIAI KAR (Szegeden, egyes képzések Szarvason) GÁL FERENC FŐISKOLA SZEGED SZARVAS BUDAPEST MEZŐTÚR A Gál Ferenc Főiskola Teológiai Kara (TK), Társadalomtudományi és Szociális Képzési Kara (TSZK) a Szeged-Csanádi Egyházmegye szívében, a szegedi Dóm

Részletesebben

A MESTERKÉPZÉSI SZAKOK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI (EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA)

A MESTERKÉPZÉSI SZAKOK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI (EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA) A MESTERKÉPZÉSI SZAKOK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI (EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA) KIVONAT A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok és A mesterképzésbe való felvétel

Részletesebben

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK 1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA ALAP VAGY OSZTATLAN KÉPZÉSRE OKJ KÉPZÉS ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ, NINCS FELVÉTELI

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV 1. Neme 2. Születési éve 3. Lakhelye 1 4. Melyik évben végzett? 5. Melyik szakon végzett? 2 6. Milyen tagozaton végzett? 7. Idegen nyelv ismerete

Részletesebben

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KRISZBACHER ILDIKÓ TEHETSÉGGONDOZÓ ÖSZTÖNDÍJÁNAK ALAPSZABÁLYA

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KRISZBACHER ILDIKÓ TEHETSÉGGONDOZÓ ÖSZTÖNDÍJÁNAK ALAPSZABÁLYA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KRISZBACHER ILDIKÓ TEHETSÉGGONDOZÓ ÖSZTÖNDÍJÁNAK ALAPSZABÁLYA 2015. június 26. 1 A Pécsi Tudományegyetem Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Ösztöndíjának alapszabálya I. Alapelvek

Részletesebben

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS. Mintatanterv

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS. Mintatanterv ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv 017 szeptemberétől országos szinten új rendszerű tanárképzés jelenik meg a felsőoktatásban, mivel a korábbi, bolognai rendszerű tanárképzések

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 11. (BDG) Tájékoztató január / 27

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 11. (BDG) Tájékoztató január / 27 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2017. január 11. (BDG) Tájékoztató 2017. január 11. 1 / 27 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések PTE-BTK PONTSZÁMÍTÁS A DISZCIPLINÁRIS MESTERSZAKOKON Általános rendelkezések A jelentkező teljesítményét felvételi pontszámmal, 100 pontos rendszerben kell értékelni, ennek elemei a tanulmányi pontok,

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara (ME BTK) magyar szakos képzéseinek megtervezésekor alapvetően két tényezőt vettünk figyelembe: a hagyományos magyar

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

Sorszám. református hitoktató, általános iskolai tanító művelődésszervező szakkollégiumi képzéssel

Sorszám. református hitoktató, általános iskolai tanító művelődésszervező szakkollégiumi képzéssel Sorszám Iskolánk tantestületének és oktatást-nevelést segítő dolgozóinak adatai 2017-2018-as tanév Végzettség szintje Besorolási kategória Tantárgy Szakképzettségek Pedagógus szakvizsgák 1. főiskola Pedagógus

Részletesebben

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei

A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei A költségtérítéses, illetve önköltséges képzésre történő átsorolás esetei 1. Átsorolás az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség ötven százaléka miatt A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési

Részletesebben

munkarend név ELTE Kar képzési szint képzés név nyelv

munkarend név ELTE Kar képzési szint képzés név nyelv képzési szint képzés név nyelv munkarend név ELTE Kar Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Nyugat-magyarországi Egyetem és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által aláírt szerződés szerint az alábbi

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nyílt Nap 2015. január 27. 2015. február 6. A 2015. évi általános eljárás főbb dátumai Felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelent kizárólag elektronikusan

Részletesebben

A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM FELVÉTELI SZABÁLYZATA

A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM FELVÉTELI SZABÁLYZATA A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM FELVÉTELI SZABÁLYZATA (KIVONAT) 1 A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi szabályzata (Külön szedve a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 237/2006.

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának. Demonstrátori Szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának. Demonstrátori Szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Demonstrátori Szabályzata Pécs 2010. 2013. május 22. napjától hatályos változat A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar oktatói és kutatói munkájának,

Részletesebben

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON Zsigmond Király Egyetem nyelvvizsgakövetelmények 2016.08.01. NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON Ebben a dokumentumban foglaljuk össze, hogy a Zsigmond Király Egyetemen az egyes szakokon a kezdetétől

Részletesebben

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 0 (DPR_hallgmotiv_0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb

Részletesebben

TÁMOP 3.1.5. Pedagógusképzések

TÁMOP 3.1.5. Pedagógusképzések TÁMOP 3.1.5. Pedagógusképzések A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT ÁLTAL KÍNÁLT TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAKOK, RÉSZISMERETEK, SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK, VALAMINT PEDAGÓGUS SZAKVIZSGA

Részletesebben

FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ. szakirányú továbbképzési szak

FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ. szakirányú továbbképzési szak FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ szakirányú továbbképzési szak A szak felvételének feltétele: Alapképzésben szerzett fokozat és szakképzettség birtokában bölcsészettudomány képzési területen

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2014.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2014. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi tájékoztató 2014. A JELENTKEZÉS MÓDJA e-jelentkezés e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet igénybe

Részletesebben

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23.

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23. A évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére április 10. Kari tájékoztató rendezvény Tevesz Gábor okt.dh. 1 Miről lesz szó? 1. Helyzetkép 2. Milyen teendőik vannak még a felvételi

Részletesebben

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT KÉPZÉSEI 2017/2018-AS TANÉV

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT KÉPZÉSEI 2017/2018-AS TANÉV A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT KÉPZÉSEI 2017/2018-AS TANÉV A/ Pedagógus szakirányú továbbképzési szakok: 1. Drámapedagógia területen pedagógus szakvizsgára felkészítő

Részletesebben

Felvételi Szabályzat

Felvételi Szabályzat Felvételi Szabályzat A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Egyetemi Tanácsa összhangban a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényben, illetve a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012.

Részletesebben

Kódszám egyenlőségjellel: a megadott kurzus párhuzamos felvétele. * : Az alapozó képzés tárgyainak elvégzése után vehető fel a tárgy.

Kódszám egyenlőségjellel: a megadott kurzus párhuzamos felvétele. * : Az alapozó képzés tárgyainak elvégzése után vehető fel a tárgy. TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

zöld doktori kék tanár fehér általános szeptember 3. - december 15.

zöld doktori kék tanár fehér általános szeptember 3. - december 15. zöld doktori kék tanár fehér általános 2018. 2018. őszi félév ÁLTALÁNOS Szorgalmi időszak: Költségtérítés befizetésének határideje: I. részlet II. részlet III. részlet Őszi szünet Diplomadolgozat leadás

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2013.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2013. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi tájékoztató 2013. A JELENTKEZÉS MÓDJA nyomtatvány felsőoktatási jelentkezési lapon (1380 Budapest Pf. 1190 címre) e-jelentkezés e-felvételi

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan közgazdász tisztek képzése, akik a képzés során

Részletesebben