MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE 2014

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE 2014"

Átírás

1 MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE 2014 Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés A konferencia célja, hogy bemutassa új kutatási eredményeinket amelyek lehetővé teszik egészségünk megőrzését, betegségek, fejlődési problémák korai felismerését, és eredményes kezelését. A programban nemcsak a klinikai kezelés lehetőségére térünk ki, hanem megismertetjük a hallgatóságot az egyes problémák kialakulásához vezető életmódbeli jellemzőkkel, környezeti hatásokkal, és javaslatot teszünk ezek ellensúlyozására, kiküszöbölésére. November 11. Kedd, Délelőtt 10:00-12:00, D :00-10:05: Pénzesné Dr Kónya Erika (TTK dékán) Megnyitó 10:05-10:15: Dr Roósz András (az MTA rendes tagja, az MTA, MAB elnöke) Köszöntő 10:15-11:00: Dr Mosonyi Attila (Hetényi Géza Megyei Kórház - EKF Sporttudományi Intézet) Méhnyakrák megelőzése 11:00-12:00 Dr Szabó Gábor (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) Genetikailag módosított állatok és sejttenyészetek az emberi betegségek megismerésének és gyógyításának szolgálatában November 11. Kedd, Délután 14:00-16:00, D :00-14:30: Dr Huhn Zsófia: Mozgás és kogníció 14:30-15:00: Dr Müller Anetta: Egészségturizmus 15:00-15:30: Hídvégi Péter: Stressz és egészség 15:30-16:00: Révész-Kiszala Kinga: Mozgás és tanulás az óvodában

2 November 11. Kedd, Délután 16:30-17:20, D322 Teaház Biológusok egzotikus tájakon, Sass-Gyarmati Andrea és Dr Estók Péter útibeszámolói November 12. Szerda 10:00-12:00, D117 10:00-10:30: Dr Milinki Éva: Táplálkozászavartól a tudatzavarig 10:30-11:00: Dr Antal Károly: Egészséges és patológiás idegsejtek 11:00-11:30: Dr Emri Zsuzsa: GABA a pszichiátriai kórképek hátterében 11:30h-12:00: Dr Varga János: Veszélyes állatok és paraziták a gyógyítás szolgálatában November 17. Hétfő 16:00-18:00, D-117 Növénytani és Növényélettani Munkabizottság Előadói ülése 16:00-16:55: Dr. Vojtkó András: A Zempléni-hegység flóra-és vegetáció értékelése az újabb kutatások ( ) tükrében 17:00-17:55: Dulai Sándor: Intakt kriptobiotikus kérgek fotoautotrof energia átalakító folyamatai mars analóg kezelések után November 18. Kedd 16:00-18:00, D-117 Állattani és Muzeológiai Munkabizottság Előadói ülése 16:00-16:55: Dr. Csuzdi Csaba: Az erdélyi Szigethegység szerepe a Kárpát-medence földigiliszta faunájának kialakulásában 17:00-17:55: Dr. Varga János, Horotán Katalin: A Kárpát-medence védett rovarai

3 Összefoglalók November 11. Kedd, Délelőtt 10:15-11:00, D-316 Méhnyakrák megelőzése DR. MOSONYI ATTILA Hetényi Géza Megyei Kórház - EKF Sporttudományi Intézet A méhnyakrák helyzete Magyarországon (diagnosztika, megelőzés és gyógyítás). A probléma sokakat érint ma Magyarországon és szerte a világban és a kiszűrt méhnyakrák prevalenciája nő, évente több mint ötszázan meghalnak meg ma is Magyarországon ebben a betegségben. Az előadás bemutatja a Humán Papilloma Vírus (HVP) kóroktani tényezőjét a betegség kialakulásában, a szűrés lehetőségeit, fontosságát, a védőoltások alkalmazását és az eredményes gyógyítást. A védőoltások fiatal korban a megoldás egyik kulcsa lehet. November 11. Kedd, Délelőtt 11:00-12:00, D-316 Genetikailag módosított állatok és sejttenyészetek az emberi betegségek megismerésének és gyógyításának szolgálatában DR. SZABÓ GÁBOR MTA- Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet szabog@kok.hu Az emberi betegségek jelentős része összefüggésbe hozható a genetikai állomány megváltozásával, illetve a gének hibás működésével. Az utolsó két évtizedben a molekuláris genetikai ismeretekben és technológiákban végbement forradalmi fejlődés, valamint az ember teljes genetikai állományának megfejtése nagymértékben segíti az emberi betegségek gén- és molekuláris szintű okainak és hajlamosító tényezőinek megfejtését, valamint a sokkal hatásosabb és egyénre szabott gyógyító eljárások kidolgozását. Ebben nagy mértékben segítségünkre vannak az olyan modellállatok- az ecetmuslicától, a halakon, a rágcsálókon át egészen a nagyobb testű haszonállatokig-, amelyekben örökletes módon, genetikai eszközökkel rontjuk el egy-egy gén működését. Genetikailag módosított modellállatok bioreaktorként arra is képesek, hogy fehérjetermészetű gyógyszereket termeljenek. Ma már az is lehetséges, hogy betegekből közvetlenül izolált testi sejteket genetikai eszközökkel úgy átprogramozzunk, hogy képesek legyenek perti-csészében állandóan növekedni, és átalakíthatók legyenek bármely sejttípussá. Ezek a betegség-és páciens specifikus sejtek nagy jelentőséggel bírnak sokkal hatásosabb gyógyszerek kifejlesztésében és az egyénre szabott sejtterápiában.

4 November 11. Kedd, Délután 14:00-14:30, D-117 Mozgás és kogníció Dr. Huhn Zsófia A rendszeres testedzésnek számos pozitív élettani hatása van, ezek közül leggyakrabban talán a keringési rendszerre, légzőrendszerre, az immunrendszerre és természetesen a csont-és izomrendszerre kifejtett jótékony hatásról szoktunk hallani. Köztudott az is, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, tehát egészséges emberekben is hatással van az idegrendszer állapotára, működésére, de pszichiátriai betegségekben (skizofrénia, depresszió, epilepszia, sclerosis multiplex, stb.) szenvedő emberek terápiájában is sikerrel alkalmazzák a testedzést. A testmozgás mindezeken túl hatékony eszköz a kognitív funkciók fejlesztésére illetve a kognitív funkciók romlása ellen: pozitívan hat mind gyerekek, mind pedig felnőttek szellemi teljesítőképességére, valamint preventív és regeneratív hatású a neurodegeneratív változásokkal leginkább veszélyeztetett idős korúak esetében. Bár a mozgás és kognitív funkciók közti összefüggések jó részét már évszázadok óta tudjuk, a hátterükben álló élettani mechanizmusokat csak az utóbbi évek felfedezései kezdik megvilágítani: nemrégiben azonosítottak egy olyan új, eddig nem ismert molekulát, amely testedzés hatására szabadul fel szervezetünkben, és az idegrendszer egyes sejtjeire hat. A fizikai aktivitás és kogníció közti összefüggések feltárása, a kognitív funkciókra való hatás sejtszintű alapjainak megismerése új prevenciós és terápiás lehetőségeket nyit a kognitív funkciók romlásával veszélyeztetett csoportok (elsősorban idősek, idegrendszeri betegségben szenvedők) számára. November 11. Kedd, Délután 14:30-15:00, D-117 Egészségturizmus DR. MÜLLER ANETTA Az egészségtudatos magatartás terjedése miatt az emberek egyre nagyobb keresletet támasztanak az egészségturizmus különböző termékei és kínálati elemei iránt. A turizmus korunk egyik legfontosabb, legjövedelmezőbb iparága, melynek fejlődése szinte töretlen. Bár a 2009-es válságban a Világ turistaérkezéseinek a száma 4,4%-kal csökkent az előző évhez képest, a 2010-es évben a turistaérkezések száma 938 millióra nőtt, mely 6,6%-os forgalombővülést jelentett. Mára több mint egy milliárd fő turistaérkezés realizálódik a világon, mely a kereslet növekedését igazolja. Hazánk egészségturisztikai adottságai kiválóak, így ennek a fejlesztése prioritást élvez. Az előadásban bemutatásra kerülnek az egészségturisztikai fejlesztési koncepciók, turisztikai trendek, valamint az egészségturizmusunk keresleti és kínálati elemei, a versenyképesség elemei.

5 November 11. Kedd, Délután 15:00-15:30, D-117 Stressz és egészség HIDVÉGI PÉTER A pénzügyi és gazdasági világválságot megelőző évek gazdasági és társadalmi fejlődése olyan problémák új sorát hozta magával, amelyek a munkavállalók egészségkárosító kockázatait növelték. A munka világát érintő társadalmi hatások átrajzolták a kockázati tényezők prioritási sorrendjét. A klasszikus fizikai, kémiai, biológia kockázati tényezők mellett mára a pszichológiai stresszorok gyakoriságának növekedése jelenti a legfontosabb munkahelyi egészségi ártalmat. A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója lehet. A stresszkeltő tényezők folytonos jelenlétéhez való alkalmazkodási kísérlet kimerítheti a test erőforrásait, és hajlamossá teheti a betegségre. Az állandósult stressz hatására tüneteink közt megjelenik a depresszió, és a neurosis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, és az alkoholizmus. A lelki betegségek közvetetten okoznak szív-és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, szívinfarktust, érelmeszesedést. Az előadásban röviden bemutatásra kerül az egészség története, ismertetem a különböző egészségdefiníciókat, az egészséget meghatározó tényezőket, a stressz modelleket, valamint bemutatom, hogy más országokban hogyan próbálják oldani a lakosok körében a stresszt. November 11. Kedd, Délután 15:30-16:00, D-117 Mozgás és tanulás az óvodában RÉVÉSZ-KISZELA KINGA A mozgásnak jelentős a szerepe az óvodások és kisiskolások fejlesztésében: mind fizikai, mind szellemi téren fejleszti a gyerekeket. Fizikai részről pozitív hatással van a kicsik állóképességére, egyensúlyérzékére, izomrendszerére, keringési rendszerére, valamint segíti a test koordinált mozgásának kialakítását. Szellemi téren egyrészt hozzájárul az egész személyiség formálásához, másrészt a gyerekek tapasztalatot szereznek a közösségben való viselkedésről, arról, hogy hogyan kell másokkal együttműködni ahhoz, hogy sikert, eredményt érjenek el. Az óvodástornákon a legegyszerűbb eszköztől kezdve a legkülönlegesebb mozgásfejlesztő eszközök is szerepet kapnak, melyek segítségével változatossá, játékossá és izgalmassá tehetjük az együtt töltött időt. Fontos, hogy minél hamarabb segítsünk kialakítani a gyerekekben a mozgás és a sport iránti szeretetet, és egészségnevelésük szempontjából hozzájáruljunk ahhoz, hogy a sport mindennapjaik részévé váljon. A torna keretében a kicsik játékos gyakorlatok segítségével ismerkedhetnek meg a különféle mozgásformákkal: megtanulnak kúszni, mászni, ugrani, gurulni, szaladni; valamint fontos szerepet kapnak azok a feladatok, melyekben a szabadság, az önkifejezés megélését biztosítjuk számukra. Az előadásban bemutatásra kerül az óvodás korosztály mozgásfejlődése, ennek sajátosságai, a mozgásfejlesztés cél- és eszközrendszere.

6 November 12. Szerda 10:00-10:30, D-117 Táplálkozászavartól tudatzavarig Dr. MILINKI ÉVA EKF Biológiai Intézet Állattani tanszék A táplálkozási zavarok megjelenési formájában az elmúlt évtizedekben markáns spektrumváltás következett be, illetve prevalenciájuk drasztikus mértékben megnövekedett mind nemzetközi, mind hazai vonatkozásban. A klasszikusnak számító anorexia nervosa (AN) és bulimia nervosa (BN) mellett új típusú evészavarok is kialakultak az izomdiszmorfiától a testépítő táplálkozási zavarokon át az orthorexia nervosáig (ON). A táplálkozási zavarok esetében nagy kockázati tényezőjű csoportba tartoznak az egyetemisták, főiskolások, köztük a szubklinikai evészavarok megjelenése eléri az 50-60% -ot is. A súlyosabb klinikai tünetek elkerüléséhez multidimenzionális megközelítésű bio-pszicho-szociális modell alkalmazása szükséges, mely integrálja a prediszponáló, precipitáló és fenntartó kockázati tényezőket. A biológiai tényezőkön túl (genetikai háttér, hipotalamusz szabályozó szerepe, neurotranszmitterek, neuropeptidek) a pszichológiai és szociokulturális tényezők komplex értelmezése elengedhetetlen az evészavarok megelőzésében és kezelésében. A probléma súlyosságát és megoldásának társadalmi szükségességét indokolja az a tény, hogy ezek a pszichoszomatikus rendellenességek elsősorban a fiatal nemzedéket érintik és az életminőségükben bekövetkező negatív torzulások jelentősen befolyásolják a jövőben társadalmi beilleszkedésüket, munkahelyi és párkapcsolataikat, szociális helyzetüket.

7 Nov. 12 Szerda 10:30-11:00, D-117 Egészséges és patológiás idegsejtek Dr. ANTAL KÁROLY EKF Biológiai Intézet Állattani tanszék Neuronjaink működését számos ioncsatorna aktiválódása határozza meg. Ezek az ioncsatornák eltérő ionszelektivitással, aktiválódási és inaktiválódási sajátossággal rendelkeznek, egy részük a membránpotenciál változásaira más részük pedig ligandjuk bekötésére reagál. Számos ioncsatorna működését ezen kívül még a csatorna protein kovalens átalakításai, illetve reguláló anyagok kötése is befolyásolja. A neuronok normális működéséhez a csatornák összehangolt aktivitása szükséges, ennek sérülése különböző patológiás állapotokhoz vezet. Súlyos patológiás kórképek hátterében gyakran egy-egy ioncsatorna kóros aktivitása áll, és a gyógyítás kulcsa olyan hatóanyag kifejlesztése amely a működést a normális aktivitás irányába módosítja.

8 Nov. 12 Szerda 11:00-11:30, D-117 GABA a pszichiátriai kórképek hátterében Dr. EMRI ZSUZSA EKF Biológiai Intézet Állattani tanszék emri@ektf.hu Idegsejtjeink mintegy 15-20%-a gamma-aminovajsavval működik. Ez a gátló ingerületátvivő anyag két receptor típuson fejti ki hatását: a GABA-A és a GABA-B receptoron. A GABA-A receptor ionotróp receptor, a receptor fehérjék egy integráns Cl - csatornát fognak közre, míg a GABAB-B receptor metabotróp receptor, aktivitását G proteinek közvetítik az effektor rendszerhez: leggyakrabban K + csatornákat nyitnak vagy Ca 2+ csatornákat zárnak. GABA leggyakrabban gátló interneuronok fő ingerületátvivő anyaga, olyan neuronoké amelyek axonja nem hagyja el azt a struktúrát ahol találhatók, hanem a helyi fő sejtek aktivitását befolyásolják, hangolják össze. A fő sejtek összehangolása, szinkron kisüléseiknek előidézése rendkívül fontos szerepet játszik a különböző agyi aktivitási mintázatok kialakításában, a legtöbb idegi tevékenységünket különböző mértékű szinkronitás kíséri, amely kialakításában a GABAerg neuronok vesznek részt. A szinkronitás sérülése számos patológiás állapotot alakíthat ki, epileptikus rohamoktól kezdve a kognitív funkciók zavaráig autizmusban illetve skizofréniában. A legújabb eredmények a hibásan működő neuron csoportok karakterizálását célozzák, ezzel segítve a betegségek pontos patomechanizmusának megértését és minél kevesebb mellékhatást okozó gyógyszerek kifejlesztését.

9 November 12. Szerda 11:30-12:00, D-117 Veszélyes állatok és paraziták a gyógyítás szolgálatában Dr. VARGA JÁNOS EKF Biológiai Intézet Állattani tanszék varga@ektf.hu Az ember környezetében számtalan veszélyes állat és humán megbetegedéseket okozó parazita szervezet fordul elő. Egyes kutatók szerint, a Földet benépesítő organizmusok közel háromnegyede parazita, vagyis élősködő életmódot folytat. Széleskörű kutatások folynak, amelyek a betegségeket okozó, illetve terjesztő veszélyes állatok és a paraziták okozta humán megbetegedések ártalmainak csökkentésére (és megszüntetésére) irányulnak. A kutatók egy részének figyelme azonban arra is kiterjedt, hogy a belőlük kivont hasznos anyagokat az ember szolgálatába állítsák. A veszélyes állatok és parazita szervezetek közül, napjainkban már egyre többet alkalmaznak a gyógyítás területén is.

10 NÖVÉNYTANI ÉS NÖVÉNYÉLETTANI MUNKABIZOTTSÁG ELŐADÓI ÜLÉS November 17. Hétfő 16:00-16:55, D-117 A Zempléni-hegység flóra-és vegetáció értékelése az újabb kutatások ( ) tükrében DR. VOJTKÓ ANDRÁS Az előadás összefoglalja a szerző által az utóbbi 10 évben elvégzett flóra- és vegetációkutatási eredményeket. Külön kitér az újonnan megtalált növényfajok elterjedésére, a korábban felfedezett fontos növényföldrajzi jelleggel bíró elemek mintázatára a Zempléni-hegységben. Az elkészült részletes (1: es) vegetációtérképezés információi alapján új vegetáció- és flórakörzeteket állapít meg a szerző. Kiemelten foglalkozik az Északi-középhegység területén máshol nem található növénytársulásokkal, a vegetáció unikális elemeivel. November 17. Hétfő 17:00-17:55 Intakt kriptobiotikus kérgek fotoautotrof energia átalakító folyamatai mars analóg kezelések után Dulai Sándor Intakt cianobaktérium tartalmú kriptobiotikus kérgek fotoszintetikus aktivitását vizsgáltuk Marsszimulációs kezelések előtt és után, azzal a céllal, hogy felmérjük a típusok túlélési képességét és fotoszintetikus aktivitását további vizsgálatok megalapozása céljából. Eredményeink világosan mutatják, hogy számos, analógnak tekinthető élőhelyről származó intakt kéreg újranedvesített, funkcionális állapotban is túléli az adott típusú és hosszú Mars-analóg kezeléseket, hasonló, vagy magasabb fotoszintetikus aktivitással, mint a kezeletlen minták. Mind a fotoszintetikus aktivitás, mind a túlélési képesség erősebben függött a kékbaktérium fajtól, valamint az élőhelytől, mint a kezelés hosszától és típusától. A legnagyobb túlérési arányt és aktivitást a sós sivatagokból származó kérgek mutatták.

11 Állattani és Muzeológiai Munkabizottság Előadói ülés Az erdélyi Szigethegység szerepe a Kárpát-medence földigiliszta faunájának kialakulásában DR. CSUZDI CSABA A Kárpát-medence földigiliszta faunájának kutatása az 1800-as évek végére nyúlik vissza, s egyedülálló módon azóta is folyamatos. Az eddigi kutatások 97 faj jelenlétét mutatták ki, melyek közül 39 (40.2%) Kárpát-medencei endemizmus. Ilyen magas endemicitás értékek kizárólag szigetfaunákra jellemzőek s egyrészt a Kárpát-medence elszigetelt voltával másrészt komplex geotektonikai történetével magyarázható. Az endemikus fajokat tekintve kiemelkedik az erdélyi szigethegység, ahol a 37 kimutatott földigiliszta fajból 17 (46%) tartozik a szűk elterjedésű dácikus faunakörbe. Az erdélyi-szigethegység jelentős fajgazdagsága illetve a dácikus fajok nagy száma a szigethegység a környező Kárpátok vonulatánál jóval idősebb korával magyarázható, illetve azzal, hogy a harmadkori Parathetys transzgerssziók a szigethegység magasabban fekvő területeit nem érintették. A fajgazdagság megőrzéséhez az is hozzájárult, hogy a szigethegység a negyedkori jégkorszak idején refugiális területként funkcionált. November 18. Kedd 16:00-16:55 A Kárpát-medence, Magyaroszág védett rovarai DR. VARGA JÁNOS, HOROTÁN KATALIN Az előadás rövid betekintés nyújt a Kárpát-medence ízeltlábú közösségének gazdagságáról, összetételében megnyilvánuló változatosság biogeográfiai vonatkozásairól és eredetéről. Részletesebben elemzi a rovarok (Insecta) egyes taxonjaiba (rendek) sorolt fajok védettségi helyzetét (számszerű megoszlását), védetté nyilvánításuk okait a hazai jogszabályok és az IUCN védettségi kategóriáit figyelembe véve. Kiterjed az európai és világviszonylatban is legértékesebbnek tekinthető fajok részletesebb bemutatására is.

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Farkas-Transz Szállítási Kft.

Farkas-Transz Szállítási Kft. Farkas-Transz Szállítási Kft. CSOPORTFOGLALKOZÁS DIETETIKUS BEVONÁSÁVAL A SZÍV- ÉS ÉRREND- SZERI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése Csoportfoglalkozás dietetikus bevonásával

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola Kedvezményezett : Projektazonosító: Projektidőszak: Program típus TÁMOP-6.2-11/1-2012-1253 2013.09.01-2014.06.30 Bibó István i Alapítvány Program neve/címe: 8252 Balatonszepezd, Szegfű köz A rendszeres

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

I. BUDAPESTI SZIMPÓZIUM a növényi alapú táplálkozásról augusztus Budapest, Szent László tér 7.

I. BUDAPESTI SZIMPÓZIUM a növényi alapú táplálkozásról augusztus Budapest, Szent László tér 7. I. BUDAPESTI SZIMPÓZIUM a növényi alapú táplálkozásról 2017. augusztus 26. 1105 Budapest, Szent László tér 7. INFO Időpont: 2017. augusztus 26. 8:30 14:00 Helyszín: Szervező: A 21. alkalommal megrendezésre

Részletesebben

Fedezd fel a tested! Az egészségfejlesztés prevenciós szolgáltatáscsaládja az All-Fitt Kft. fejlesztésében.

Fedezd fel a tested! Az egészségfejlesztés prevenciós szolgáltatáscsaládja az All-Fitt Kft. fejlesztésében. Fedezd fel a tested! Az egészségfejlesztés prevenciós szolgáltatáscsaládja az All-Fitt Kft. fejlesztésében. Egészségfejlesztés fogalma egészségünk fokozottabb kézbentartására és tökéletesítésére. fizikai,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében

Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében S Z A K G Y Ó G Y S Z E R É S Z T O V Á B B K É P Z É S 2 0 1 5. 1 0. 1 0. D R. L A C Z A G Y Ö N G Y V É R R E K R E Á C I Ó S S Z A K É R T Ő N E M Z E T I E

Részletesebben

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk.

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A genetikai betegségek mellett, génterápia alkalmazható szerzett betegségek, mint

Részletesebben

www.eduvital.net "Soha sem késő"! Megoldások a felnőttkori egészségnevelésből Falus András

www.eduvital.net Soha sem késő! Megoldások a felnőttkori egészségnevelésből Falus András www.eduvital.net "Soha sem késő"! Megoldások a felnőttkori egészségnevelésből Falus András Az EDUVITAL koncepció és gyakorlat www.eduvital.net Mit tanít az EDUVITAL csapata? Küldetés nyilatkozat A magyar

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Mi a disszociáció? Énvédő mechanizmus Bizonyos feltételek mellett a traumák emlékei leválnak a tudat többi részétől, a tudaton kívül

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit ELŐADÁS VÁZLAT GYERMEKKORBAN KEZDŐDŐ FELNŐTT PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK: AUTIZMUS, ADHD, TIC-ZAVAR Balázs Judit 2012. november 15-17. SEMMELWEIS EGYETEM, KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM AUTIZMUS FOGALMI SOKASÁG

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

IONCSATORNÁK. I. Szelektivitás és kapuzás. III. Szabályozás enzimek és alegységek által. IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel

IONCSATORNÁK. I. Szelektivitás és kapuzás. III. Szabályozás enzimek és alegységek által. IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel IONCSATORNÁK I. Szelektivitás és kapuzás II. Struktúra és funkció III. Szabályozás enzimek és alegységek által IV. Akciós potenciál és szinaptikus átvitel V. Ioncsatornák és betegségek VI. Ioncsatornák

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 EFI kialakítása a Rétsági Kistérségben a Előzmények A magyar lakosság egészségi állapota nem tükrözi az egészségügy fejlettségét A magyar gazdaság fejlettsége nem indokolja a

Részletesebben

BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN. Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim

BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN. Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim Mi a fűbetegség? polyneuropathia, ami elsősorban a gyomor-bél traktus beidegzését

Részletesebben

Tesztkérdések. 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86%

Tesztkérdések. 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86% Tesztkérdések 1 A nem fertőző betegségek halálozási aránya az európai régióban: a) 77% b) 68% c) 86% 2. Az étkezés és az életmód megváltoztatásával milyen arányban előzhetők meg a szívérrendszeri betegségek?

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform P L A T F O R M N A P K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Dr. Oberfrank Ferenc MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Részletesebben

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai Az újjáépülő egyetem kutatóintézetei és tervezett feladatai Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, egyetemi tanár 2017. szeptember 21. Az integrált laboratóriumi

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

A kutatóközpont közfeladatként ellátott tevékenysége Közfeladatként ellátott alaptevékenység köre A szerves kémia terén

A kutatóközpont közfeladatként ellátott tevékenysége Közfeladatként ellátott alaptevékenység köre A szerves kémia terén A kutatóközpont közfeladatként ellátott tevékenysége A kutatóközpont autonóm módon vesz részt az MTA közfeladatainak megoldásában, önállóan is vállal közfeladatokat, továbbá egyéb tevékenységet is végezhet.

Részletesebben

A HÚS SZEREPE A HUMÁN TÁPLÁLKOZÁSBAN konferencia MEGHÍVÓ

A HÚS SZEREPE A HUMÁN TÁPLÁLKOZÁSBAN konferencia MEGHÍVÓ A HÚS SZEREPE A HUMÁN TÁPLÁLKOZÁSBAN konferencia MEGHÍVÓ A Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet

Részletesebben

Intelligens molekulákkal a rák ellen

Intelligens molekulákkal a rák ellen Intelligens molekulákkal a rák ellen Kotschy András Servier Kutatóintézet Rákkutatási kémiai osztály A rákos sejt Miben más Hogyan él túl Áttekintés Rákos sejtek célzott támadása sejtmérgekkel Fehérjék

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben Vértessy G. Beáta egyetemi tanár TDK mind 1-3 helyezettek OTDK Pro Scientia különdíj 1 második díj Diákjaink Eredményei Zsűri különdíj 2 első díj OTDK

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT A MOZGÁSFEJLESZTİ PROGRAM CÉLJA: MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT Rendszeres mozgással egészséges életvitel kialakítása,

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások Ph.D fokozatszerzés

Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások Ph.D fokozatszerzés Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások 2010. Ph.D fokozatszerzés Ph.D fokozatot szereztek: * 2010. január 27-én Dr. Ujhelyi Enikő sikeresen megvédte a Diagnosztikus vizsgálatok prediktív

Részletesebben

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében OLIVE BETA G FORCE 60 kapszula hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében Az ausztrál olajfalevél kivonatának jellemzői Az olajfalevél orvosi használatának nyomai

Részletesebben

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella Hazánkban a gyermek- és családvédelem egyedülálló módon, a közel 100 éve fennálló védőnői szolgálaton keresztül valósul meg. Fő hangsúly a prevención

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve,

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, Gulyás Judit Régiós Képviselő Ganoderma gyógygomba Pecsétviaszgomba Dombóvár Tolna-, Somogy- Gyógygomba A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó

Részletesebben

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS - 2016 Természetgyógyász - Kineziológia Rendszerspecifikus Saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik Speciális eljárásokat és módszereket alkalmaz Segít

Részletesebben

Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében

Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében SCHIZO-08 projekt Dr. Zahuczky Gábor, PhD, ügyvezető igazgató UD-GenoMed Kft. Debrecen, 2010. november 22. A múlt orvostudománya Mindenkinek ugyanaz

Részletesebben

Tanulmányok a gyermekkori egészségfejlesztés témakörben

Tanulmányok a gyermekkori egészségfejlesztés témakörben Tanulmányok a gyermekkori egészségfejlesztés témakörben Szerkesztette: Darvay Sarolta Budapest, 2012 Tanulmányok a gyermekkori egészségfejlesztés témakörben Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Természettudományi

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék)

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) A stressz hatása a szívre A túlzott mértékű stressz a szívbetegségek egyik rizikófaktora. Nyugalmi állapotban, átlagosan a felnőtt szív percenként

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában

Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában Évről évre növekszik a különleges bánásmódot igénylő tanulók száma szerte az országban. A Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola több

Részletesebben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Szívhang Egerben Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Magyarországon 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Közel 2,5 millió ember szenved magas

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt mus által támogatott projekt BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Kedves Betegeink! A daganatokról

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Az idegsejtek kommunikációja. a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció

Az idegsejtek kommunikációja. a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Az idegsejtek kommunikációja a. Szinaptikus jelátvitel b. Receptorok c. Szignál transzdukció neuronokban d. Neuromoduláció Szinaptikus jelátvitel Terjedő szignál 35. Stimulus PERIFÉRIÁS IDEGRENDSZER Receptor

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16.

Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16. Dr. Baráth Lajos mester oktató 2017. november 16. 1 Nincs egészségfejlesztési terv, szakmai,pénzügyi válság Alacsony GDP ráfordítás Nem terjedt el és nem alkalmazzák az egészségügyi gazdaságtant Jelen

Részletesebben

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea.

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea. A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása re- kreáció Szűkebb értelmezésben: feltöltődés kalandsport, unikumsport más sportok rekreáció = sport A rekreáció eszmei és gyakorlati válasz, - tevékenységrendszer

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

A sejtmembrán szabályozó szerepe fiziológiás körülmények között és kóros állapotokban

A sejtmembrán szabályozó szerepe fiziológiás körülmények között és kóros állapotokban A sejtmembrán szabályozó szerepe fiziológiás körülmények között és kóros állapotokban 17. Központi idegrendszeri neuronok ingerületi folyamatai és szinaptikus összeköttetései 18. A kalciumháztartás zavaraira

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

A BIOLÓGIAI GYÓGY- SZEREK FEJLESZTÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSA ÉS TERÁPIÁS CÉLTERÜLETEI

A BIOLÓGIAI GYÓGY- SZEREK FEJLESZTÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSA ÉS TERÁPIÁS CÉLTERÜLETEI Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére A BIOLÓGIAI GYÓGY- SZEREK FEJLESZTÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSA

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett Biológiai biztonság Biológiai biztonság: Minden biológiai anyag potenciálisan kórokozó és szennyező; a biológiai biztonság ezen biológiai anyagok hatásaira (toxikus hatások, fertőzések) koncentrál és célja

Részletesebben

A táplálkozászavarok kialakulásának hátterében nemcsak társadalmi hatások, hanem idegrendszeri, illetve hormonális problémák is állhatnak.

A táplálkozászavarok kialakulásának hátterében nemcsak társadalmi hatások, hanem idegrendszeri, illetve hormonális problémák is állhatnak. SAJTÓCIKK SPORT ÉS TÁPLÁLKOZÁSZAVAROK 2013.10.30. Az étkezési zavarok évszázadok óta jelen vannak az emberiség életében, ám csak az utóbbi évtizedekben fedezték fel ezek élettani, pszichológiai és társadalmi

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

Az agy betegségeinek molekuláris biológiája. 1. Prion betegség 2. Trinukleotid ripít betegségek 3. ALS 4. Parkinson kór 5.

Az agy betegségeinek molekuláris biológiája. 1. Prion betegség 2. Trinukleotid ripít betegségek 3. ALS 4. Parkinson kór 5. Az agy betegségeinek molekuláris biológiája 1. Prion betegség 2. Trinukleotid ripít betegségek 3. ALS 4. Parkinson kór 5. Alzheimer kór 28 Prion betegség A prion betegség fertőző formáját nem egy genetikai

Részletesebben

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék Gyógyszerfejlesztés Felfedezés gyógyszertár : 10-15 év Kb. 1 millárd USD/gyógyszer (beleszámolva a sikertelen fejlesztéseket)

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

Evés- és testképzavarok

Evés- és testképzavarok Evés- és testképzavarok Babusa Bernadett Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Miért fontosak az evés zavarai? Gyakoriak: az elhízás gyakorisága 20-30% körüli, a szubklinikai zavarok (egyes

Részletesebben

Bioetika részterülete Biomedikai etika és orvosi etika kérdéseivel részben átfedés

Bioetika részterülete Biomedikai etika és orvosi etika kérdéseivel részben átfedés Neuroetika Neuroetika: Idegtudományok kapcsán felmerülő etikai kérdéseket vizsgálja alapvetően filozófiai diszciplína, tárgya: pszichiátria, neurológia, idegsebészet, neurofiziológia, neuroanatómia, pszichológia,

Részletesebben

A környezetvédelem szerepe

A környezetvédelem szerepe A környezetvédelem szerepe Szerepek a környezetvédelemben 2010. június 17. 7. Tisztább Termelés Szakmai Nap TÖRTÉNETE Az emberi tevékenység hatásai a történelem során helyi, térségi, országos, majd ma

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban 1 Aktualitások a minőségirányításban Önálló területek kockázatai Előadó: Solymosi Ildikó TQM Consulting Kft. ügyvezető TQM szakértő, munkavédelmi szakmérnök, vezető auditor A) A munkahelyi egészségvédelemmel

Részletesebben

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János Budapest, február 20.

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János  Budapest, február 20. Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez Dr. Szemelyácz János www.indit.hu Budapest, 2016. február 20. 1 Addiktív ciklus Pszichoaktív szer bevétele, vagy kóros viselkedési folyamat

Részletesebben

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért.

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 6. hét Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések

Részletesebben

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Keserű György Miklós, PhD, DSc Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont A gyógyszerkutatás folyamata Megalapozó kutatások

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz 1) Mikor kapott Paul Ehrlich orvosi Nobel-díjat? A) Idén. B) Pont 100 éve, 1908-ban. C) Nem

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 4. hét Intenzíven terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt

Részletesebben

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Erdei Anna ELTE, TTK, Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ELTE, Pázmány-nap, 2012. Az immunrendszer fő feladata a gazdaszervezet védelme a

Részletesebben