A számítógépen futó programok összessége, valamint az ezekhez tartozó leírások, dokumentációk, kézikönyvek.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A számítógépen futó programok összessége, valamint az ezekhez tartozó leírások, dokumentációk, kézikönyvek."

Átírás

1 SZOFTVER A számítógépen futó programok összessége, valamint az ezekhez tartozó leírások, dokumentációk, kézikönyvek. Rendszerszoftverek Azok a programok, amelyek a számítógép működését biztosítják, segítik. Operációs rendszerek A számítógép fő programjai. Ezen programok célja a számítógép indítása és későbbi működtetése, a többi program indítása és futtatása, valamint a feladatok összehangolása. Például: MS-DOS, Microsoft Windows (3.1; 3.11; 95; 98; NT; ME; 2000; XP; Vista; 7; 8), LINUX, Mac OS, IOS, Android. Meghajtó programok (illesztő programok, driverek) A hardverek kezelése, megfelelő működtetése. Érdemes friss illesztő programokat használni, illetve néha frissíteni őket, így valószínű, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni a számítógépeink eszközeit. Segédprogramok Fájlkezelők: ezek a programok segítenek, hogy a merevlemezen rend legyen, és rendszerezzük, valamint karbantartsuk a dolgainkat. Például: Total Commander, Sajátgép, Windows Intéző. Szövegszerkesztők (editorok): ide tartoznak az egyszerű szövegszerkesztő programok. Például: Jegyzettömb, WordPad. Tömörítők: ezek összecsomagolhatják az éppen nem használt, vagy szállításra váró fájljainkat, így azok kevesebb helyet foglalnak. A becsomagolt fájl nem használható addig, amíg ki nem csomagoljuk. Ha ezt elvégezzük, akkor az eredeti fájlt teljes egészében megkapjuk (tehát a fájltömörítés visszafordítható folyamat). Például: WinZIP, WinRAR. Fejlesztési környezetek A számítógép programjai egy erre a célra kialakított speciális szövegszerkesztőkre hasonlító programmal készül, ezek összefoglaló neve a Fejlesztési környezetek. A szakemberek (programozók) sok-sok parancsot írnak egy úgy nevezett Programozási nyelven, megfelelően elhelyezve, és ezekből áll össze a későbbi program, melyet a fejlesztési környezet lefordít a számítógép által érthető nyelvre. Például: C+, Pascal, Delphi, JAVA. Internetes oldalak készítéséhez: HTML, Php, JavaScript, CSS.

2 Alkalmazói szoftverek A számítógépek létezésének valódi célja, a legtöbb hasznos program ebbe a kategóriába tartozik. Irodai szoftverek (Office programok) Azok a programok, amelyek főleg dokumentumok készítésére valók, irodai munkában valamint az oktatásban kiemelkedő a szerepük. Programcsomagok például: Microsoft Office, OpenOffice. Szervezőprogramok: a különböző határidőnaplók, és egyéb programok, amelyek a munka beosztását és tervezését segítik. Prezentációkészítők: bemutatók készítésére használhatóak, ha kisebb-nagyobb hallgatóságot szeretnénk lenyűgözni, nekik előadást tartani, valamilyen terméket eladni, esetleg bármit bemutatni a célközönségnek. Például: PowerPoint, Prezi. Kiadványszerkesztők: A nyomtatott anyagok tervezését segítik elő, a normál szövegszerkesztőkhöz képest olyan funkciókkal, amelyekkel könnyebb például az oldalak tördelését beállítani, vagy a képek és hasábok megfelelő elhelyezését. Például: Adobe InDesign. Táblázatkezelők: táblázatok, képletek, számítások és statisztikák készítésére használhatóak, valamint ezek ábrázolására diagramokon. Például: Excel. Üzleti alkalmazások Azon programok összefoglaló csoportja, amelyeket az üzleti életben (például bankokban, vállalatoknál, de akár kisebb cégeknél) használnak. A dolgozók bérezését számolják, az egész vállalt irányítását segítik, de akár speciálisan az adott cégre vagy szakmára jellemző feladatokat látnak el. Tervezőrendszerek A különböző tervező programok, amelyekkel például épületeket, járműveket, használati tárgyakat, modelleket terveznek az ehhez értők.

3 Grafikai szoftverek Azon programok, melyek valamilyen (álló-) kép megjelenítést hoznak létre. Két csoportra bonthatóak a képek elve szerint: raszter grafikus (az általunk alapvetően ismert képek, melyek apró képpontokból állnak) és vektor grafikus (ezeken különböző alakzatokból állnak a képek, melyeknek a mérete és pozíciója van megadva, így bármennyire is nagyítjuk, mindig tökéletesnek látszanak). Rajzprogramok: elsősorban új kép létrehozására használhatóak. Például: Paint, LOGO (teknőc) grafikus része. Képszerkesztők: képek módosítására, de sokszor új képek létrehozására is használhatóak. Például: Photoshop, GIMP, Paint Shop. Média szoftverek Médialejátszók: zene és film megtekintésére használható programok. Például: Windows Media Player (WMPlayer), BSPlayer, Youtube, Flash Player. VLC Player, Real Player. Médiaszerkesztők: film, zene, animáció készítésére illetve vágására, effektusok hozzáadására használatos programok. Például: Audacity, VirtualDJ (zene); Movie Maker, Sony Vegas (film); GIF Animator, LOGOMotion. Kommunikációs szoftverek Levelező programok: ek küldésére és fogadására szakosodott programok illetve rendszerek. Két típusa: a web alapú, honlapokon keresztül bárhonnan elérhető változat, illetve a kliens típusú, amelyet a számítógépre kell telepíteni. Például: Gmail, Fre , Citromail, Indamail, Mailbox, Hotmail, Yahoo (web alapúak); MS Outlook, Mozzilla Thunderbird, Lotus Notes (kliens típusúak). Csevegő programok: gyors szöveges üzenetekkel történő kapcsolattartásra alkalmas szoftverek. Például: Facebook, Twitter, chat-programok, de sok honlapnak létezik beépített chatszolgáltatása. A távbeszélő programok sokszor chatelésre is alkalmasak, így a két csoport között átfedések figyelhetőek meg. Távbeszélő programok: hangüzenetek, esetleg videó üzenetek továbbítására használt programok. Például: Skype, TeamSpeak, Ventrilo.

4 Hálózati alkalmazások Az Internet és egyéb helyi hálózatok használatára szakosodott programok csoportja. Webböngészők: ezekkel szörfölhetünk a Világhálón, céljuk a honlapok megjelenítése (ez esetenként igen sokrétű lehet: szöveg, kép, animáció, film, zene, egyéb beépített program). Például: Google Chrome, Mozzilla Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari. Fájlcserélők: különböző tartalmakhoz lehet hozzájutni általuk. Ügyelni kell a legális használatra, mert például egy játék, film, zene letöltése vagy megosztása sokszor lehet illegális, így büntetendő! Például: utorrent, BitTorrent. Rosszindulatú alkalmazások Ezen programok célja a számítógép tönkretétele. Ezeket is emberek készítik, akik szórakozásnak tekintik, ha kárt okozhatnak, vagy adatokat lophatnak. Letöltött programokkal, nem biztonságos honlapokon keresztül terjedhetnek, így kétszer gondoljuk meg, hogy megbízható-e az a tartalom amire éppen rá szeretnénk kattintani! Vírusok, férgek: céljuk a számítógép tönkretétele, adatok törlése, bosszúság okozása. Kémprogramok (spyware): adatinkat ellophatják, átvehetik a gépünk feletti irányítást, sokszor észrevétlenül használhatják a gépünket. Biztonsági programok Az előző csoport elleni védekezésre készült programok. sok biztonsági program több csoporthoz is tartozik, mert az alábbi lehetőségekből nem csak egyet foglal magába. 100%-os védelem nem létezik! Vírusellenőrzők: céljuk a gyanús fájlok karanténba helyezése, így futásuk megakadályozása, a már megfertőzött fájlok törlése, vagy javítása. Általában létezik megelőző és utólag (ha megtörtént a baj) használható funkciójuk is. Például: Norton Antivirus, Kaspersky, AntiVir, NOD32, AVG. Tűzfalak: a megelőzés a lényeg, ezért a tűzfalak a gyanús programoknak nem is engedélyezik, hogy lefussanak, illetve korlátozzák a lehetőségeiket (például nem nyúlhatnak bele a Windows fájljaiba, nem módosíthatnak más programokat). Például: Norton FireWall, Comodo FireWall, Panda, Windows tűzfal. Kémprogram-felderítők: céljuk a kémprogramok eltávolítása. Titkosító programok: Ezek segítik az információnk elrejtését, kódolását, így nem kerülhet illetéktelenek kezébe. Játékszoftverek Ezeknek a programoknak a szórakoztatás, időtöltés a célja. Rengeteg csoportja létezik.

5 Felhasználó által létrehozott szoftverek A harmadik csoportba tartoznak azok a programok, amelyeket mi magunk készítünk el egy másik program segítségével, és például lefuttathatóak. Prezentációk Az általunk készített bemutatók is egy új szoftvert jelentenek. Játékkészítő programok programjai Ha egy játékot készítünk, esetleg egy játékban lévő pályaszerkesztőt használunk, azzal is új szoftvert alkotunk.

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége.

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. SZOFTVEREK SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. Programok Programnak nevezzük egy algoritmus valamelyik számítógépes programnyelven való leírását, amely a számítógép

Részletesebben

Szoftver alapfogalmak

Szoftver alapfogalmak Szoftver alapfogalmak Azon a programok algoritmusok, eljárások, és hozzájuk tartozó dokumentációk összessége, melyek a számítógép működéséhez szükségesek. (nem kézzel fogható, szellemi termékek) Algoritmus

Részletesebben

SZOFTVEREK (programok)

SZOFTVEREK (programok) SZOFTVEREK (programok) Szoftverek csoportosítása 1. Operációs rendszerek: Windows (XP), 7, 8, 10 Linux (Ubuntu, Debian, ) 2. Felhasználói szoftverek Szövegszerkesztő: Word, jegyzettömb Táblázatkezelő:

Részletesebben

Alkalmazói szoftverek

Alkalmazói szoftverek Az alkalmazói szoftverek a felhasználók céljait, feladataik megoldását segítő alkalmazások. Irodai szoftverek Az irodai szoftverek a szokásos irodai, adminisztrációs feladatok ellátásában segítenek minket.

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Prezentáció tartalma Szoftverek csoportjai Operációs rendszerek Partíciók, fájlrendszerek Tömörítés Vírusok Adatvédelem 2 A szoftver fogalma A szoftver teszi használhatóvá

Részletesebben

Operációs rendszer ismeretek

Operációs rendszer ismeretek 2014 Operációs rendszer ismeretek A számítógépes munka feltételei Hardver: a számítógépet alkotó mechanikus és elektronikus eszközök összefoglaló neve. Szoftver: a számítógépet működtető programok. Operációs

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI ALAPISMERETEK VIZSGATÁRGY ÍRÁSBELI ÉS SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGÁIHOZ

AZ INFORMATIKAI ALAPISMERETEK VIZSGATÁRGY ÍRÁSBELI ÉS SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGÁIHOZ A dokumentum az emelt szintű érettségi vizsgán, valamint a kormányhivatalok által szervezett középszintű érettségi vizsgán választható szoftvereket tartalmazza. Az érettségit szervező középiskolák ettől

Részletesebben

Operációs rendszer ismeretek

Operációs rendszer ismeretek 2015 Operációs rendszer ismeretek A számítógépes munka feltételei Hardver: a számítógépet alkotó mechanikus és elektronikus eszközök összefoglaló neve. Szoftver: a számítógépet működtető programok. Operációs

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK SAPIENTIA EMTE Műszaki és Humántudományok Kar SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK Domokos József domi@ms.sapientia.ro ELŐADÁSOK 7 előadás Szeptember 19.-től, hetente Dr. DOMOKOS József, egyetemi adjunktus elérhetőség:

Részletesebben

Allianz Titkosított Szolgáltatási Rendszer FAQ - Segítség a rendszer használatához

Allianz Titkosított  Szolgáltatási Rendszer FAQ - Segítség a rendszer használatához Allianz Titkosított E-mail Szolgáltatási Rendszer FAQ - Segítség a rendszer használatához V2.05 Tartalomjegyzék Általános hibák... 2 Nem találom a kezdeti jelszavamat tartalmazó levelet... 2 Elfelejtettem

Részletesebben

A Debian, mint Desktop Operációs Rendszer

A Debian, mint Desktop Operációs Rendszer A Debian, mint Desktop Operációs Rendszer Ez a dokumentum segítséget nyújt a Linux mindennapos használatához, a dokumentumszerkesztéstől a video- és zenelejátszáson át a böngészésig. Az itt felhasznált

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI SZÁMÍTÁSTECHNIKA VERSENY VERSENYKIÍRÁS ÉS SZABÁLYZAT TÁNCSICS MIHÁLY KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS TEHETSÉGKÖZPONT OROSHÁZA TARTALOMJEGYZÉK

BÉKÉS MEGYEI SZÁMÍTÁSTECHNIKA VERSENY VERSENYKIÍRÁS ÉS SZABÁLYZAT TÁNCSICS MIHÁLY KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS TEHETSÉGKÖZPONT OROSHÁZA TARTALOMJEGYZÉK BÉKÉS MEGYEI SZÁMÍTÁSTECHNIKA VERSENY VERSENYKIÍRÁS ÉS SZABÁLYZAT TÁNCSICS MIHÁLY KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS TEHETSÉGKÖZPONT OROSHÁZA TARTALOMJEGYZÉK 1. A VERSENY CÉLJA... 2 2. ÉVFOLYAMOK, KORCSOPORTOK...

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek

IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek IV. Számítógépes vírusok és védekezési módszerek Mi is az a VÍRUS? A számítógépes vírusok olyan programok, amelyek képesek önmagukat reprodukálni, s így szaporodni. Hogyan aktiválódnak? program használat

Részletesebben

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 13 1. Általános tudnivalók... 14 1.1. Az operációs rendszer... 14 1.2. Tudnivalók a Windows-ról... 15 1.2.1. Honnan kapta nevét a Windows?... 15 1.2.2. A Windows,

Részletesebben

Debian mint Desktop Operációs rendszer

Debian mint Desktop Operációs rendszer Debian mint Desktop Operációs rendszer Ez a dokumentum segítséget nyújt a Linux mindennapos használatához, a dokumentumszerkesztéstől a video- és zenelejátszáson át a böngészésig. Az itt felhasznált programok,

Részletesebben

INFORMATIKA VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

INFORMATIKA VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKA VIZSGAKÖVETELMÉNYEK 12.E OSZTÁLY A) Magas szintű táblázatkezelés Adatok rendezése, autó és irányított szűrése. Adatbázisfüggvények használata. B) Adatbázis kezelés Adatok importálása Űrlapok

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye. Érvényes: 2013. május 24-től

Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye. Érvényes: 2013. május 24-től Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye Érvényes: 2013. május 24-től 1. A Bank a GRÁNIT NetBank, GRÁNIT MobilBank, GRÁNIT Ügyfélterminál, GRÁNIT TeleBank, valamint GRÁNIT SMS szolgáltatások keretében az

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tapolcai Tankerülete SZAKMAI BESZÁMOLÓ Batsányi Tagintézmény 2013. október

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tapolcai Tankerülete SZAKMAI BESZÁMOLÓ Batsányi Tagintézmény 2013. október SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Tapolcai Általános Iskola innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

14. Tárgymutató. Internet XP alapokon

14. Tárgymutató. Internet XP alapokon Internet XP alapokon 14. Tárgymutató 3G és HSDPA...9 abay...78 Ad-Aware Personal SE...24 Ad-hoc hálózat beállítása...38 fogalma...37 Adobe Reader...17 ADSL...8 Ajánlott blogok...98 ebéd-, élelmiszer-,

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

A CAD szoftver eszközei

A CAD szoftver eszközei A CAD szoftver eszközei Ami a dobozt feléleszti... A szoftver > Szellemi munkával létrehozott rendszer, ami lehetıvé teszi a fizikai eszköz felhasználását Cad_ea3.ppt 1 A szoftver > Szellemi munkával létrehozott

Részletesebben

Mértékegységek a számítástechnikában

Mértékegységek a számítástechnikában Mértékegységek a számítástechnikában BIT legkisebb adattárolási egység Értékei lehetnek: 0,1. Bájt= 8 BIT a számítógép számára egységesen kezelhető legkisebb egység. (Bit,) Bájt, KiloBájt, MegaBájt, GigaBájt,

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Operációs rendszerek Tanmenet Operációs rendszerek TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows XP ismeretek-

Részletesebben

AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI

AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI I. Standard 89.900 HUF (Gigabyte alaplap, AMD Sempron 3200+, 512MB 667MHz DDR2 RAM, 80GB SATA WD HDD, LG DVD-ROM, 17 Acer LCD monitor, Billentyűzet, Optikai

Részletesebben

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE Microsoft Windows operációs rendszereken: XP, Vista, Seven (Office): -PowerPoint (2003, 2007, 2010) Linux alapú operációs rendszereken pl. Ubuntu, RedHat(OpenOffice.org): -Impress

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor Melyik igaz? (1 helyes válasz) (1 helyes válasz) 1. 1:47 Normál szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. Le lehet mondani a szerzői jogról szerzői jog eladható Mi a szerepe a fájlnév

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Informatika tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Informatika tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Informatika tantárgyból 2014-2015 Vizsgakövetelmények: A 9. évfolyamon a tanulóknak több kisebb feladatot kell megoldaniuk a számítógép felhasználásával 45 perc alatt. Felsőbb

Részletesebben

OpenOffice.org irodai programcsomag

OpenOffice.org irodai programcsomag OpenOffice.org irodai programcsomag Daczi László Miről lesz szó? Bevezetés Történeti háttér Átfogó bemutatás Rendszerkövetelmények Writer - szövegszerkesztő Calc - táblázatkezelő Impress

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 1 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Fővárosi

Részletesebben

Informatika témavázlat. 3. évfolyam

Informatika témavázlat. 3. évfolyam Informatika témavázlat 3. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem?

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Bevezetés Problémafelvetés Mobil eszközre szeretnék fejleszteni, de Válaszok keresése Eszközök Operációs rendszerek Környezetek Problémafelvetés Mindenkinek

Részletesebben

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem?

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Bevezetés Mobil eszközre szeretnék fejleszteni, de Válaszok keresése Eszközök Operációs rendszerek Környezetek Mindenkinek van mobil telefonja (középiskolában

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Az adatok tárolása - ismétlés A számítógéppel végzett munka alapja az adat, melynek tárolása az alapműveletek közé tartozik. Az adat a háttértárolón biztonságosan tárolható akár több

Részletesebben

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf.

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf. Windows XP Info Savaria 2009 és Ubuntu 1 mi a különbség? 2009.04.24 Egy kis történet DOS, Windows 3.1, Windows 95, 98 Windows NT 4.0, 2000, XP, Vista, Windows 7 Linux, Slackware, Debian, Ubuntu az első

Részletesebben

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Tartalomjegyzék 1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Géptől gépig... 11 Számok a gépeknek... 13 Nevek az embereknek... 14 Programok egymás

Részletesebben

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban Felhőalkalmazások a könyvvizsgálatban Bevezetés cloud computing google keresés Nagyjából 247 000 000 találat (0,39 másodperc) Felhő alapú szolgáltatások jellemzője: bárhonnan (ahol Internet elérés biztosított),

Részletesebben

Hardverkarbantartó programok

Hardverkarbantartó programok Hardverkarbantartó programok Operációs rendszerek által kínált eszközök: Partíció-menedzserek Formázási eszközök Felületellenőrző eszközök Töredezettség-mentesítő eszközök S.M.A.R.T HDD-k monitoring eszköze

Részletesebben

Válltáska Ubuntu 8.04 Hardy Heron. A Hardy Heron jelentését feszegető téma: http://ubuntu.hu/blog/szota/a-hardy-heron-az-milyen-micsoda-magyarul

Válltáska Ubuntu 8.04 Hardy Heron. A Hardy Heron jelentését feszegető téma: http://ubuntu.hu/blog/szota/a-hardy-heron-az-milyen-micsoda-magyarul Válltáska Ubuntu 8.04 Hardy Heron A Hardy Heron jelentését feszegető téma: http://ubuntu.hu/blog/szota/a-hardy-heron-az-milyen-micsoda-magyarul Milyen szoftvereket használok Ubuntu Linuxon. Szoftver telepítés:

Részletesebben

Webkezdő. A modul célja

Webkezdő. A modul célja Webkezdő A modul célja Az ECDL Webkezdő modulvizsga követelménye (Syllabus 1.5), hogy a jelölt tisztában legyen a Webszerkesztés fogalmával, és képes legyen egy weboldalt létrehozni. A jelöltnek értenie

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/

Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/ Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/ Operációs rendszer (OS) Operációs rendszer a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramja, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

8. osztály. Felhasznált tankönyv: Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen, 2009; 2009

8. osztály. Felhasznált tankönyv: Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen, 2009; 2009 8. osztály Évi óraszám: 36 óra Órakeret Javasolt óraszámfelosztás témakörök szerint: I.Táblázatkezelés 10 óra II. Szövegszerkesztés 8 óra III.Internet, adatgyűjtés 5 óra IV.Algoritmizálás 4 óra V.Adatbázis

Részletesebben

TOP SCHOOL KÉPZÉSI AJÁNLATOK

TOP SCHOOL KÉPZÉSI AJÁNLATOK TOP SCHOOL KÉPZÉSI AJÁNLATOK TOP SCHOOL OKTATÓKÖZPONT Akkreditációs lajstromszám: AL 1975 Felnőttképzési nyilvántartási szám 13-0544-06, 01002-2008 www.topschool.hu TOP SCHOOL OKTATÓKÖZPONT Informatikai

Részletesebben

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Általános leírás A kari nyílt laborban vékony kliens alapú architektúrát alakítottunk ki, ahol egy-két alapvető alkalmazáson kívül (pl.: böngésző, PDF olvasó,

Részletesebben

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK INTERNETES KERESÉS Szórád László Óbudai Egyetem TMPK AZ INTERNET INTERNET = WEB? - NEM! A web csak egy (bár az egyik legismertebb) részhalmazát jelenti az interneten használt alkalmazásoknak és protokolloknak.

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik nem háttértár? (1 helyes válasz) 1. 1:33 Normál PI SSD HDD Mi a teljes elérési út helyes sorrendje? (1 helyes válasz) 2. 1:54 Normál állományazonosító, mappa-azonosító,

Részletesebben

A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása című projekt OKTATÁSI ANYAG

A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása című projekt OKTATÁSI ANYAG A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása című projekt OKTATÁSI ANYAG Bevezetés Eszköz beüzemelése, alapvető karbantartása Alapvető, általános használathoz szükséges alapismeretek

Részletesebben

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra)

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3 óra Éves óraszám: 108 óra Tankönyv: dr. Dancsó Tünde Korom Pál: INFORMATIKA

Részletesebben

A szoftverek csoportosítása

A szoftverek csoportosítása A szoftverek csoportosítása A szoftver (software) mesterséges szó, azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így, amelyekkel kihasználhatjuk a hardverben rejlő teljesítményt és lehetőségeket. A számítógépet

Részletesebben

Összesítés. Látogatások száma Oldalak Találatok Adatmennyiség. 11682 (11.08 Oldalak/Látogatás)

Összesítés. Látogatások száma Oldalak Találatok Adatmennyiség. 11682 (11.08 Oldalak/Látogatás) Utolsó frissítés: Jan 28-13:23 Statisztikai időszak: Jan OK Összesítés Statisztikai Hónap Jan időszak Első látogatás Jan 01-01:20 Utolsó látogatás Jan 28-12:55 Egyedi látogató Látogatások száma Oldalak

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum:

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2012.02.16 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Kedvenc Ingyenes editorok avagy milyen a programozó jobbkeze? PSPAD editor DEVPHP IDE

Kedvenc Ingyenes editorok avagy milyen a programozó jobbkeze? PSPAD editor DEVPHP IDE Kedvenc Ingyenes editorok avagy milyen a programozó jobbkeze? Az Interneten nagyon sok fizetős szoftver gyakorlatilag sz sem ér, ezért mindenkinek azt javaslom mielőtt még gyors költekezésbe kezdene nézzen

Részletesebben

GroupWise Naptár közzétételi gazda felhasználó

GroupWise Naptár közzétételi gazda felhasználó GroupWise 8 Naptár közzétételi gazda felhasználó 8 2008. október 17. Áttekintés Novell GroupWise Naptár közzétételi gazda felhasználó Gyorskalauz www.novell.com The Novell GroupWise Naptár közzétételi

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE)

SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) SZÁMÍTÓGÉPES KÁRTEVŐK (MALWARE) Számítógépes kártevők A rosszindulatú számítógépes programokat összefoglalóan kártevőknek (angolul malware, ejtsd melver) nevezzük. A kártevők típusai: Vírusok Férgek Kémprogramok

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

E-mail beállítása Outlook kliensen. Magyar verzió 1.0

E-mail beállítása Outlook kliensen. Magyar verzió 1.0 E-mail beállítása Outlook kliensen Magyar verzió 1.0 1 Tartalom Általános info... 3 MAPI postafiók bállítása Outlook 2010-ben, Autodiscovery szolgáltatással... 4 MAPI postafiók kézi bállítása Outlook 2010-ben...

Részletesebben

szellemi termékek programokat BIOS alaplapi frissíthető beállításokat ellenőrzését betöltőrekord beolvasó Feladata 2. Operációs rendszer fogalmát

szellemi termékek programokat BIOS alaplapi frissíthető beállításokat ellenőrzését betöltőrekord beolvasó Feladata 2. Operációs rendszer fogalmát Szoftverek A szoftver (software) fogalma kétféleképpen is megközelíthető: - tágabb értelemben szoftvernek nevezzük a számítógép működtetéséhez szükséges szellemi termékek összességét (programok, adatok,

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN Milyen általános követelményekkel kell számoljunk? Mint minden IKT eszköznek, a jelen m-learning platformnak is megvannak a maga technikai követelményei,

Részletesebben

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013 a Zalakomári Művelődési Házban 2013 1 Témakörök, előadás időpontok 1. Alapismeretek 2013. március 24. 16-19 óráig 2. Szövegszerkesztés 2013. április 7. 16-19 óráig 3. Táblázatkezelés 2013. április 14.

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek z alábbiak közül melyik IKT eszköz? (1 helyes válasz) 1. 1:38 Normál számítógép hangkártya processzor Mi a feladata a tűzfalnak? (1 helyes válasz) 2. 1:56 Normál z operációs

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU Photoshop VL felsoroltak közül mi jellemző a WE2-re? (1 helyes válasz) 2. 1:53 Normál komoly felkészültség és szaktudás

Részletesebben

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alaismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU VL Photoshop felsoroltakból melyik periféria? (1 helyes válasz) 2. 1:36 Normál Egér RM Processzor Melyik jellemző

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 2. modul Operációs rendszerek Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László

Részletesebben

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem

Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem Vírusok és kártékony programok A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem A vírus fogalma A vírus önreprodukáló, károkozó program, amely beépül más állományokba Károkozás: Gép feltűnő lelassulása Fájlok

Részletesebben

Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató

Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató Minimális követelmények a K&H távbankár híradó megtekintéséhez Adobe Flash lejátszó Amennyiben Ön nem rendelkezik Adobe Flash lejátszóval vagy túlzottan

Részletesebben

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra)

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3,5 óra Éves óraszám: 126 óra Tankönyv: INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Cél: A képzés célja, hogy a projekt résztvevői tudják kezelni a számítógépet és perifériáit, ismerjék a szoftvereket. Képessé

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY TELEPÍTÉSE THUNDERBIRD LEVELEZŐ KLIENSBEN WINDOWS VISTÁN. Tartalom jegyzék

TANÚSÍTVÁNY TELEPÍTÉSE THUNDERBIRD LEVELEZŐ KLIENSBEN WINDOWS VISTÁN. Tartalom jegyzék TANÚSÍTVÁNY TELEPÍTÉSE WINDOWS VISTÁN ÉS THUNDERBIRD LEVELEZŐ KLIENSBEN Tartalom jegyzék I. Tanúsítvány telepítése...2 II. Tanúsítvány importálása Thunderbird levelező kliensben...14 I. Tanúsítvány telepítése

Részletesebben

Hargitai Zsolt Novell Mo.

Hargitai Zsolt Novell Mo. NetMail skálázható, szabványos levelezőrendszer Hargitai Zsolt Novell Mo. zhargitai@novell.hu Mi a NetMail? A NetMail egy szabványos levelező rendszer naptárkezeléssel. A NetMail az alábbi szabványokat

Részletesebben

ERserver. iseries. Az iseries Access for Windows használatának megkezdése

ERserver. iseries. Az iseries Access for Windows használatának megkezdése ERserver iseries Az iseries Access for Windows használatának megkezdése ERserver iseries Az iseries Access for Windows használatának megkezdése ii iseries: Az iseries Access for Windows használatának

Részletesebben