A tananyag címe Szervezeti egészségkommunikáció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tananyag címe Szervezeti egészségkommunikáció"

Átírás

1 A tananyag címe Szervezeti egészségkommunikáció A tananyag alcíme Egészségfejlesztés és stresszmenedzsment Szerző: Lázár Imre Lektor: Domschitz Mátyás

2 Bevezető Ebben az elektronikus tananyagban a hallgató megismerkedhet a szervezeti stresszorok elméleti modelljeivel, a szervezeti stresszhatások folyamataival, társadalmi makro-és mikrokontextusával, a szervezeti igazságosság és a munkastressz összefüggéseivel. A tananyag érinti a kiégés problémakörét, okait, szakaszait és tüneteteit, csakúgy mint megelőzését és a szükséges kezelést. Külön rész foglalkozik a munkahelyi stresszmenedzsment gyakorlatával és a szervezeti egészségnevelés és fejlesztés kérdéseivel.

3 Tartalom Első rész A munkahelyi környezet stresszorai A munkahelyi egészségkockázatok A szervezeti stressz szintjei McGrath modell Ross és Altmaier stressz és megbirkózás interakciós modellje Beerh és Newman stresszorok folyamatmodellje Karasek követelmény-kontroll modellje Siegrist Erőfeszítés-jutalom egyenlőtlenség modellje Dollard-Miller frusztráció-agresszió elmélete Stresszor a szervezeti kultúra kontextusában (Palmer és Cooper modellje) A munkahelyi stressz tényezői A munkahely és a családi élet egyensúlya WLB Második rész A munkahelyi stresszintervenció A munkahelyi stresszintervenció szintjei Személyes stressztényezők és kezelésük A szervezetek stresszökológiája Szervezeti kötődés és a munkahelyi stressz

4 Tartalom Harmadik rész Kiégés Kiégés és a munkahelyi stressz A kiégés szakaszai A kiégés okai és tünetei A kiégés prevenciója A kiégés intervenciója Negyedik rész A munkahelyi stressz kezelése A munkahelyi stresszkezelés szintjei A stresszkezelő módszerek közös elemei A stresszkezelés és a relaxáció A stresszkezelés kognitív-viselkedésterápiás módszerei Stresszkezelés és testedzés WÉK Egyéb stresszkezelő programok

5 Ötödik rész Egészségfejlesztési programok Egészségnevelési, és egészségfejlesztési programok Az egészségnevelés helye az alapellátásban Korspecifikus szűrő-megelőző módszer Éves egészségvizsgálatok Felmérő vizsgálatok A mozgáshiánnyal kapcsolatos egészségmegőrző gyakorlat Korai daganatmegállapítás és a munkahelyi szűrés Az egészségmegőrző gyakorlat terjedése, szervezési és minőségellenőrzési kérdések Információs eszközök, módszerek A mozgáshiánnyal kapcsolatos egészségmegőrző gyakorlat

6 Első rész A munkahelyi környezet mint stresszforrás

7 Munkahelyi egészségkockázatok A szervezeti stresszorok osztályozása (West és West (1989) (a) szervezeten, intézményen kívüli (pl. közlekedés a munkahelyre stb.) (b) a szervezeten belüli (pl. munkabiztonság) (c) a kötelezettségekhez, munkahelyi felelősséghez kapcsolódó (feladatfüggő stresszorok (d) a munkaköri szerepekhez kapcsolódó (egyéni szerep stressz)

8 A szervezeti stressz szintjei Kahn, Wolfe, Quinn, Snoek, & Rosenthal (1964) az elsők között értelmezték a munkahelyi stresszorokat pszichoszociális keretben különös tekintettel a munkahelyi követelmények mintázatainak nyomására jelentkező következményekre és azok öszszefüggéseire.

9 McGrath modell McGrath (1976) a munkahelyi stressz folyamatmodelljében kínál végsőkig leegyszerűsített sémát a stressz nyomán megváltozott teljesítmény és magatartás nyomán megváltozott munkakörnyezeti helyzetek körfolyamatára. Az objektív helyzetet a dolgozó szubjektív értékelése alakítja át jelentésteli észlelt helyzetté, mely nyomán a dolgozó a saját repertoárjából választott viselkedés alapján módosítja szervezeti viselkedését, munkateljesítményét, mely kimeneti következményeivel változtat az objektív helyzeten.

10 Ross és Altmaier stressz és megbirkózás interakciós modellje Az interakciós modellben a stresszor értékelése mellett a coping sikere vagy kudarca és a kimenetelt követő másodlagos értékelés körfolyamata válik követhetővé. A megbirkózás irányulhat magára a problémára, vagy magunkra és a helyzet által kiváltott érzéseinkre (Ross es Altmaier, 1994), ezért ez a stresszmodell alapja a stresszkezelő programoknak.

11 Beerh és Newman modell Beehr and Newman (1978) munkahelyi stresszfolyamat modelljében a környezeti hatások a folyamati síkban befolyásolják az egyének környezeti helyzetértékelését, és válaszviselkedését. Newman és Beerh elválasztja a következmények személyes és szervezeti szintjét, mely szintek hatásai aztán az adaptív síkon egymást befolyásolva táplálódnak vissza a körfolyamatba. A megszerzett személyes készségek, megtanult adaptív megoldások, illetve a szervezeti szinten fejlesztett munkafeltételek mind működésképesebb és stresszmentesebb munkahelyet eredményeznek.

12 Karasek követelmény-kontroll modellje Karasek (1979) modelljében kiemelt szerepet kap a fokozott elvárások és a munka fölötti személyes kontroll közötti egyensúlytalanság, mint stresszforrás. Karasek modelljének pszichoszomatikus jelentőségét főként az erős követelmények/alacsony kontroll és a kardiovaszkuláris betegségek, a kardiovaszkuláris morbiditás prevalenciája közötti összefüggések kimutatása kínálja.(karasek, Baker, Marxer, Ahlbom, & Theorell, 1981, Schaubroeck, Ganster, & Kemmerer, 1996). Általánosabb egészségi összefüggésekre utal Karasek (1979) vizsgálata, melyben a munka iránti elégedetlenséget és a betegállomány mutatóit vetette össze.

13 Siegrist Erőfeszítés-Jutalom Egyenlőtlenség modellje Siegrist erőfeszítés -jutalom egyenlőtlenség modellje szerint a végzett munka és az érte kapott elismerés aránytalansága stresszorként hat, ami egészségkockázati tényezővé válik. Az EJE modell az erőfeszítés összetevői között említi a munkával kapcsolatos idői nyomást, a megszakításokat, a személyes felelősséget, a fizikai megterhelést, a túlórákat és a növekvő követelményeket. A jutalom oldalon az anyagi juttatások, az elismerések illetve a karrier támogatása szerepel. Siegrist a helyzeti, a munkahelyhez és a munkakörhöz kapcsolódó stresszorokat vizsgálja, míg a túlvállalás faktora a személyiségfüggő tényezőként a személyes attitűdöt méri fel. (Siegrist és mtsai 2004). A túlvállalás egyben a személyes kontroll szükséglet (need for control) személyes jellemzőjével, illetve az A típusú személyiség mintázatával is párhuzamba állítható. 1. Az extrinzik EJE hipotézis esetén az aránytalanság a munkahelyi erőfeszítések és a jutalmak között áll fenn, mely tartós, vagy intenzív esetben egészségromlást okozhat. 2. Az intrinzik túlvállalás hipotézise: a személyes túlvállalás szintén. Akár megfelelő jutalmazás esetén is egészségrontó kockázattá válhat. 3. Az interakció hipotézis: az erőfeszítés-jutalom egyensúlytalanság a túlvállalással együtt jelentősen megnöveli az egészségromlás kockázatát.

14 Dollard-Miller frusztráció-agresszió elmélete Dollard-Miller frusztráció-agresszió elmélete (Dollard, Doob, Miller, Mowrer, & Sears, 1939), nyomán Spector (1997) bővítette a munkahelyi stressz teóriák körét. Elméletével a frusztráló munkahelyi körülményeket állította előtérbe (személyes és tárgyi erőforráshiány, akadályozott munkamenet), mely türelmetlenséget, agressziót, aszociális munkahelyi válaszviselkedést kelthet. A frusztráló munkaszervezeti körülmények, stresszorokra adott, szervezeti szempontból zavaró válaszok, csapdaélmény, ellenséges érzület, impulzivitás, és a mások iránti érzéketlenség mind munkahelyi stresszforrássá válhat.

15 Stresszor a szervezeti kultúra kontextusában (Palmer és Cooper modellje)

16 A munkahelyi stressz tényezői A munkahelyi stresszorok többféle terhet jelentenek. A feladattal, az alulterheléssel vagy túlterheléssel kapcsolatos stresszorok adódhatnak a munka minőségéből, vagy annak mennyiségéből. De a munkával kapcsolatos stresszorként kell kezelni a technológiai változások nyomán elő álló kényszereket, vagy a munkahely szervezeti változásait csakúgy, mint a munkahely olyan fizikai környezeti jellemzőit, mint a zaj, hőség, por vagy egyéb extrém környezeti feltételek.

17 A munkahelyi stressz tényezői II. A munkahely társadalmi, szociálpszichológiai stresszorokban is bővelkedhet. Ilyen stresszor forrás a munkahelyi szerepek zavarából adódó lelki megterhelés: mint a szerepek tisztázatlansága, többértelműsége, az alkalmazottat érintő szerepkonfliktus. Munkahelyi szociális stresszorforrásnak tekinthetők a karrierfejlődés gátoltsága, autonómia hiánya, a felelősség aránytalan terhei mellett a csoportviszonyokból adódó zavarok, mint az összetartás, a munkatársi kapcsolatok zavara, a munkahelyi pszichoterror, zaklatás, semmibevétel, gyanúsítgatás. Külön stresszorforrás a státuszhierarchia, az alá-fölérendeltségi viszonyokból adódó megterhelések sora. A szervezeti, strukturális stresszorok között említhető a munkahely szervezeti klímája, a vezetési stílusból adódó zavarok, a minőségbiztosítás, adminisztrációs terhek okozta felelősségnyomás.

18 A munkahely és a családi élet egyensúlya WLB Az un. WLB (work/life balance) fogalma alatt azon vállalati politikát, programok és attitűdök rendszerét értjük, amelyek lehetővé teszik a munkavállalóknak, hogy azok maximálisan hozzájáruljanak a cég eredményeihez, de közben teljességgel éljék munkán kívüli életüket. Ilyen a személy szabadságát, autonómiáját és a munkát a magánélettel egyeztető lépések például a munkaidő rugalmas kezdési-befejezési ideje, a rugalmas munkaidő, részmunkaidő, az iskolaévvel megegyező munkaév vagy a munkával kapcsolatos sajátos lehetőségek, mint az otthoni munka, munkakörmegosztás, távmunka, időszakos munka, műszakcserék, átmeneti tehermentesítés: kutatói szabadság, karrier szabadság, szülés utáni szabadság) vagy az alkalmi juttatások és szolgáltatások sora: az oktatás támogatása, fizetett továbbképzés, sport és más egészségfejlesztési lehetőségek,

19 Második rész A munkahelyi stresszintervenció

20 A munkahelyi stresszintervenció szintjei A beavatkozást feloszthatjuk a stressz kezelésének logikája szerint elsődleges, azaz a stressz szintjén való intervenciókra (Cooper, Dewe, & O'Driscoll, 2003). A másodlagos stresszintervenció a stresszorral való megküzdést erősíti, mint amilyen a Cooper féle stresszmenedzsment tréning, a Williams féle Life Skills tréning, (Stauder et 2010), melyek problémamegoldó, relaxációs, kommunikációs tréning elemet és empátiafokozó gyakorlatainak céljait a következőkben foglalhatjuk össze. Harmadlagos intervenciónak nevezzük a stressz következményeként fellépő fizikai és pszichológia problémák kezelését. (Cooper et al., 2003).

21 Személyes stressztényezők és kezelésük Kockázati tényező Védőtényező Személyiségtényezők és életstílus Keménység (Hardiness) A típus (türelmetlenség, versengés, időzavar, ellenségesség)- túlmunka, frusztráció, irritabilitás (Davidson, Cooper 1980) Kezelése Kognitív viselkedés terápia, magatartás-módosító programok (Friedman, Rosenman 1974) Haragkezelő programok (Cartwright, Whatmore 2003) Külső belső kontroll (LOC) A külső kontrollosokat több distressz éri, hajlamosabbak elkerülő stratégiára, önvádlásra, kezelése kognitív viselkedésterápia, racionális érzelmi terápia (Ellis, 1962). A saját vélelmek kritikus kezelése és a személyes kontroll és befolyás növelése. Az érzelmi intelligencia (EQ) elégtelensége Az érzelmek, gondolatok és magatartás tudatosításának, kezelésének és integrálásának zavara kezelése az EQ fejlesztése fokozza a stressz tűrő képességet, javítja az életminőséget, egészségállapotot, (Slaski & Cartwright, 2003) Hardiness (psychological),lélektani tekintetben szilárd kemény személyiség, olyan vezetők, menedzserek akikénél a stressz nem vezet egészségromlásra, (Suzanne C. Kobasa 1979) A hatékony mentális, viselkedéses megküzdési mód, a felépített és hasznosított társas támogatás, és az egészségtudatos gyakorlat kognitív és viselkedéses, pszichobiológiai vonatkozásai kínálnak védettséget. Optimizmus, önértékelés és személyes hatékonyság A személyes hatékonyság a feladatok, célok teljesítésében mutatott kompetencia mértéke A személyes hatékonyság a helyzet fölötti kontrollal, és hatalommal kapcsolatos képzetet tükrözi, és befolyásolja a korábbi kihívást illető pozitív tapasztalat, a modell, mások sikeres példája, a társas ösztönzés, bátorítás, pozitív pszichofiziológia érzület vélelme. Szituáció kontrol A egészséggel kapcsolatos külső kontroll megfelelő személyes hatékonysággal csökkenti a stressz élettani kockázatait. Ugyanakkor a külsö környezetnek jobban kitett, külső kontrollal (ext.loc) jellemezhető személyek több stresszt tapasztalnak.

22 A szervezetek stressz-ökológiája A szervezeti ökológia a szervezetek, intézmények és környezetük kölcsönhatásait vizsgáló tudomány, a szervezeti ökológia a biológiai környezettudomány fogalmait kölcsönzi, amikor a szervezetek demográfiáját, és életszakaszait jellemző dinamikáját, alkalmazkodási folyamatait, más szervezetekkel folytatott versengését, együttműködését, szervezeti niche-it értelmezni, felmérni, és e folyamatokat modellezni kívánja. A stressz ökológia a szervezeti élet kontextusában vizsgálja a humán alkalmazkodást. A stresszkutatás az emberi adaptációt és annak zavarait értelmezi humán ökológiai kontextusban, így segíthet a munkahelyi lélektani terhelések értelmezésében, a prevencióban és a stressz eredetű betegségek kivédésében is.

23 Szervezeti kötődés és a munkahelyi stressz Kötődési típusok Harmonikus B típus A kötődés személlyel való kapcsolat minősége A viszony mentális modellje Internalizált viselkedésválasz Elkerülő A típus A kötődésszeméllyel való kapcsolat minősége A viszony mentális modellje Internalizált viselkedésválasz Ambivalens (szorongó) C típus A kötődés személlyel való kapcsolat minősége A viszony mentális modellje Internalizált viselkedésválasz Jellemzők Pozitív, a kötődésben a jelentős másik (szervezet) következetes támogató magatartást tanúsít támogató, és követő. A kötődés tárgya elérhető, megbízható és válaszra kész, megbízható biztos bázis Kötődésviselkedés abban a biztos tudatban, hogy válaszolnak rá, (pl. extrafeladatok vállalása,) Negatív, az igényekre elutasító módon válaszol a kötődésszemély (szervezet). A kötődés személy elérhetetlen, nem megbízható, az igényekre, kérésekre nem reagál. Távolító, ellenálló magatartásformák, a válaszhiány miatti csalódást csökkentő magatartás, a munka elkerülése, a hivatali órákban távollét Nem következetes a kötődésszemély (szervezet) viselkedése, a kéréseket néha meghallgatja, néha nem, A kötődésszemély kiszámíthatatlan, kérésre adott válaszkészség bizonytalan, szabálytalan Váltakozó túlaktivitás, és ellenálló magatartás, több időt tölt hivatalában, túlmunka váltakozik tétlenséggel

24 Harmadik rész A kiégés

25 Kiégés és a munkahelyi stressz A kiégési szindróma (Burn-out) főként a segítő szakmákban dolgozókat érintő tünetegyüttes, amelyet hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, stressz következtében létrejövő fásultság, cinizmus, depresszió és/vagy a pálya elhagyása jellemez, és amelyet a szervezeti kompetenciák tekintetében súlyosbít, hogy Christina Maslach szerint - az egyén a törődési szándékát is elveszíti azokkal szemben, akikkel együtt dolgozik mert az érzelmi kapacitása kimerül, a pozitív érzések, tisztelet, empátia kinyilvánítása elnehezül. A kiégés összetevői Érzelmi kimerülés Az emberi problémákkal szemben közöny alakul ki, a társas helyzetek kezelésére való alkalmasság elvesztésének érzetét panaszolja az alkalmazott. Elszemélytelenedés A kliens (beteg, diák, vevő, lelki gondozott) tárgyként való kezelése jelenik meg. Teljesítménycsökkenés Negatív önértékelés, a kompetencia hiányának érzése alakul ki.

26 A kiégés szakaszai (Herbert Freudenberger és Gail North) Önigazolási kényszer Még keményebb munka A saját szükségletek, személyes igények elhanyagolása A konfliktusok elfojtása, elhanyagolása (a valódi okokat a distressz miatt nem ismeri fel vagy elhárítja a személy) Az értékrend megváltozása. A fellépő problémák tagadása. Visszahúzódás. Magatartás- és viselkedészavarok Deperszonalizáció. Belső üresség. Depresszió. A teljes kiégettség

27 A kiégés előzményei és folyamati dinamikája Idealizmus Felfokozott, nagy lelkesedés a szakmáért, a kliensért való intenzív fáradozás, a kollégákkal való élénk kapcsolattartás jellemzi ezt a szakaszt. A segítés kudarcát saját kudarcként élik meg, irreális elvárások a kliens változni akarásával szemben, azonnali eredmények akarása. A határok feloldódnak a segítő privát és szakmai élete között. Realizmus Szakmája iránt elkötelezett, kooperatív együttműködés a kollégákkal,érdeklődés a kliens fejlődése iránt A távolságtartás és a részvét egyensúlyának megteremtésén fáradozik. Kreatív elképzelések, kezdeményezések iránti nyitottság. Stagnálás vagy a kiábrándulás fázisa Csökken az érdeklődés, teljesítőképesség, nyitottság. A klienssel való kapcsolat a legszükségesebbekre korlátozódik. A kollégákkal való beszélgetések terhesek, csak a védekező viselkedés megerősítését szolgálják. A frusztráció fázisa Szakmájukban visszahúzódnak, a klienseket becsmérlik, egyre több negatív változást észlelnek rajtuk. A szakmai, közéleti életből való visszavonulás annak értelmetlensége és üressége miatt. Kétségbe vonódik a saját hivatás értelme és értéke. A kliens egyre idegesítőbb. Az apátia fázisa A minimumra korlátozódik a klienssel való interakció. A szakmai munka sematikusan történik, a kliens felé a hangulat ellenséges. A segítő a kollégákat kerüli, a helyzet változtatás lehetőségét elveti. Kiégés alakulása Nem egyszeri jelenség, hanem folyamat, melyben ciklikus ismétlődések vannak. Kialakulásáért egyszerre tehető felelőssé az egyes e. ember személyiségbeli jellemzői és a munkaszervezet jellemzői.

28 A kiégés okai és tünetei A kiégés okai A munkahely oldaláról Pozitív munkakörnyezet hiánya, Önálló kompetenciakör meghatározásának hiánya Rutin- és egyhangú munka Túlmunka a munkaerőhiány következtében, Költségvetési megszorítások, anyag- és eszközhiány, A munkahelyi előmenetel hiánya A munkakör ellátásához elégtelen vagy túl magas képzettség, A megbecsülés hiánya a kliensek és a munkahelyi vezetők részéről. Alacsony bér. Egyéni., személyes tényezők Tapasztalatlanság, alacsony képzettség, idealizmus, irreális elvárások, állandó elismerés igénye, azonnali siker elvárása, Feloldhatatlan személyes konfliktusok a munkahelyen kívül (magánéleti konfliktusok, anyagi nehézségek), Kortársaktól való elszigeteltség. Bizonyos személyiségjegyek, amelyek a pályaválasztáshoz vezettek, kevés önismeret. Az ügyfelek oldaláról A nagyszámú kliens miatti megterhelés, Interperszonális konfliktusok a kliensekkel,betegekkel, gondozottakkal és családtagjaikkal. Kártérítési perektől, büntetőjogi felelősségre vonástól való félelem. Érzelmi túlterheltség.túlfokozott kliensközpontú orientálódás. A kiégés tünetei Testi tünetek fáradtság, kimerültség, alvászavarok, fejfájás, súlyingadozás, fekélybetegségek, magas vérnyomás Lelki tünetek ingerlékenység, változó hangulat, agresszivitás, lehangoltság, cinizmus, teljesítőképesség

29 A kiégés prevenciója Személyes motiváció A foglalkozás választásának átgondolása, a belső késztetés és attitűd tudatosítása, a hivatás határainak tisztázása, reális önismeret Általános motiváció A munkával kapcsolatban a saját személy fontosságának érzése, autonómia, szakmai fejlődés lehetősége, munkahelyi támogató rendszerek (konzultáció, esetmegbeszélések) működtetése, anyagi-erkölcsi megbecsültség, a szakmai túlterheltség szabályozása, pihenés, kikapcsolódás igénye és képessége.

30 A kiégés intervenciója Beavatkozási stratégiák A HR vezetők és a szervezeti vezetők elsajátítják a munkahelyi stresszmenedzsmentből adódó, és a kiégés kockázatait kezelő szemléletmódot, a munkavállalói életminőség fejlesztésével azonosulnak. rugalmas terhelés folyamatos szervezése, személyes munkahelyi problémák figyelembe vétele odafigyelő, értékelő, támogató szervezeti kultúra kialakítása előrelépési, fejlődési lehetőségek megteremtése, felelősség-megosztás közös kikapcsolódási alkalmak, informális kapcsolatok erősítése Technikák a túlazonosulás realizálása (a lelkesedés fázisában) képzések, tréningek (a stagnálás fázisában) a pozitívumok láttatása, a változtatás lehetőségének megmutatása (a frusztráció fázisában) új célok keresése, alkotó évek beiktatása, munkahely- vagy szakmai szerepváltás (az apátia fázisában).

31 Negyedik rész A munkahelyi stressz kezelése

32 A munkahelyi stressz kezelése A munkahelyi stressz elleni hazai fellépést az Európai Szakszervezeti Szövetség három európai munkaadói szervezettel történt október 8-án aláírt megállapodása sürgette. Ennek tesz eleget a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény legújabb módosítása, mely január 1-jével lépett hatályba. A munkahelyi stresszkezelés és egészségfejlesztés gazdag eszköztárral rendelkezik, melyek részben a tudományos kutatások talaján álló klinikai pszichofiziológiai ismereteken alapulnak, magukba foglalják a kognitív-viselkedésterápiás eljárások alkalmazott elemeit, a tanuláselmélet, viselkedéstréning, relaxációs kezelések és más a pszichoedukáció fegyvertárából átvett elemeket is. De mivel a munkahelyi stresszkezelés színtere civil terep, és nem tisztán egészségügyi, medikalizált övezet, ezért a munkahelyi stressztréningeket színesítheti a természetgyógyászat, és alternatív medicina illetve a wellness/fittness szolgáltatások, és a hagyományos gyógyítás gyakorlata is. A munkahelyi stressz kezelése a népegészségügyi betegségprevenció első frontvonala lehet több okból is. Az első ok, hogy a lakosság a szűrővizsgálatra legkönnyebben munkahelyén érhető el. A másodikat az kínálja, hogy a korai betegségelőző állapot, a funkcionális betegségelőző stádium is könnyebben azonosítható, mint a lakossági szűréseken, a harmadik, de a megelőzés tekintetében kitűntetett jelentőséggel bíró ok, hogy gyakran maga a munkahelyi pszichoszociális millieu maga válik kórokozóvá.

33 Maguk a munkakövetelmények, a munkavégzéshez kapcsolódó kontroll illetve a munkahelyi társas támogatás szerepet játszanak az egészségállapot romlásában. Kivimaki és mtsai (2006) szerint átlagban 50%-al nő a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek azoknál a dolgozóknál, akik munkahelyi stresszt tapasztalnak. A szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozást a követelménykontroll és az erőfeszítés-jutalom egyensúlytalanság modellek egymástól függetlenül is előre jelezték (Salavecz idézi Kivimaki és mtsai 2002; Bosma és mtsai 1998) Kopp és mtsai (2006) a Hungarostudy 2002 felmérés nyomán a szív- és érrendszeri eredetű halálozást a hétvégi túlmunkával, és az alacsony munkahelyi kontrollal hozták kapcsolatba, de a túlvállaló alkalmazottaknál is magasabb vérnyomást, és a nők körében magasabb LDL koleszterin szintet találtak. (Salavecz idézi Peter és Siegrist 1997 Peter és mtsai 1998 tanulmányait). Az un. Hungarostudy Egészség Panel követéses vizsgálat eredményei szerint a éves korosztályból azok között a férfiak között, akik 2002-ben munkahelyi bizonytalanságot, illetve alacsony kontrollt tapasztaltak a halálozás valószínűsége háromszorosára, illetve duplájára növekedett. Ugyanebben a korcsoportban nőknél az alacsony munkatársi támogatás bizonyult a 2006-ig bekövetkező halálozás rizikófaktorának (Kopp 2007, Kopp és mtsai 2011).

34 A pszichoszomatikus kórképek kialakulásában közvetítő tényező a depresszió, ezért a munkavállalók mentális helyzetét is vizsgálnunk kell a pszichoszomatikus prevenció során. A közel tucatnyi követéses vizsgálat eredményeit metaanalízissel elemző Appels szerint a depresszió és a szorongás független kardiovaszkuláris rizikófaktorok. A munkahelyi stressz és depresszió között számos vizsgálat igazolt összefüggést (Dragano és mtsai 2008, Pikhart és mtsai 2004). Tsutsumi és mtsai (2001) szerint a vizsgált japán munkavállalók körében a depresszió összefüggést mutatott az erőfeszítés-jutalom egyensúlytalansággal, az alacsony kontrollal és a túlvállalással. Pikhart és mtsai (2004) lengyel, cseh és orosz munkavállalók körében igazolta az EJE modell szerint vizsgált erőfeszítés-jutalom egyenlőtlenség kapcsolatát a depresszióval. A Hungarostudy 2002 felmérés negatív irányú kapcsolatot igazolt munkahelyi kontroll, munkatársi támogatás, a főnökkel, a munkával való elégedettség, a biztos munkahely és a depresszió tünetei között (Kopp és mtsai 2007, Jakab és Lázár 2007). A munkahely biztonsága és a munkahelyi gondok férfiaknál, a munkahelyi kontroll, a munkatársi támogatás, az elégedettség a munkával, illetve a főnökkel, pedig nőknél volt meghatározóbb a depressziós tünetek alakulásában (Kopp 2005, Kopp és mtsai 2007).

35 A munkahelyi stresszkezelés szintjei

36 Az elsődleges beavatkozási szintet a munkahelyi környezet módosítására fókuszáló szervezeti intervenciók jelentik, ehhez sorolható a fizikai és ergonómiai stresszorok befolyásolása, de itt említhetők a szervezeti környezetre irányuló és a pszichoszociális megterhelés csökkentését célzó beavatkozások, mint a szervezetfejlesztés, fizikai környezet újratervezése. A munkahelyi társas támogatás növelése, a szerepek és személy közötti kongruencia megteremtése, a kontrollélmény biztosítása, a döntéshozásban való részvétel biztosítása, a munkakörök személyre szabása. A másodlagos intervenciós szinten alkalmazott stresszkezelő tréningek között találunk egy adott technikára fókuszált módszereket (pl.: relaxáció, vagy időmenedzsment), míg mások olyan összetett, komplex módszerek, melyek az edukatív elemeket keverik a kognitív, viselkedésterápiás eszközökkel.

37 Munkahelyi stressz és munkahelyi igazságosság A szervezeti kultúra, a vezetési stílus, a belső kommunikáció és a HRM tevékenység nyomán kialakuló munkahelyi helyzetek megélése szerepet játszik a munkavállaló munkalélektani helyzetére és a munkahelyen megélt stresszre. Ebben segítséget kínál a szervezeti igazságosság és a munkahelyi stresszfolyamatok együttértelmezése (Szilas 2012) E terület vizsgálatában az interpretív és kritikai társadalomkutatás eredményesen kapcsolódik össze a szervezeti magatartáskutatás pszichoszomatikára is kiterjesztett irányával, hogy az alkalmazottak értelemadási folyamataiból, a szervezeti diskurzusokba ágyazott kommunikativ cselekmények stresszteremtő-, oldó kontextusából adódó hatásokat tisztázni lehessen.

38 A stresszkezelő módszerek közös elemei Cartwright. és Whatmore (2003) Stressztudatosító és oktató programok Relaxációs gyakorlatok Kognitív coping stratégiák (e.g., racionális emotív viselkedésterápia [REBT]) Biofeedback Meditáció Testmozgás Életstílus tanácsadás Személyközi készségek fejlesztése (időmenedzsment, asszertivitás tréning)

39 A stresszkezelés és a relaxáció Giga, Faragher, és Cooper (2003) szerint a relaxáció a legnépszerűbb, a vizsgált programok mintegy harmadában használt módszer. Wilholm, Arnetz, és Berg (2000) három relaxációs módszert is összevetett, melyek 25 órás tréning keretében mind a bőrtünetek, mind a vizsgált stresszhormon tekintetében szignifikáns javulást eredményeztek, bár tartós hatásuk nem volt. Winzelberg és Luskin (1999) a meditáció szorongáscsökkentő hatását és a személyes hatékonyságot növelő szerepét vizsgálta. Benson, Beary, és Carol, (1974) a meditáció és a relaxáció arousal csökkentő szerepét hangsúlyozza hatótényezőként, de ez a módszer kognitív-viselkedéses hatással is rendelkezik. (Smith, 1986) mely révén a váratlan, szokatlan vagy szorongáskeltő események iránti tolerancia nő, és a kiváltott negatív érzelmek is kezelhetővé válnak, a személyes hatékonyság növelése azonban elmaradt. Bekker, Nijssen, és Hens (2001) a többdimenziós SMT programok modelljét vizsgálta, melynek része volt az asszertivitás tréning, coping készségfejlesztés relaxáció és a realisztikus gondolkodás fejlesztése, a résztvevők szignifikánsan kevesebb stresszről, lelki és testi panaszról számoltak be, és a munka utáni frissebbek voltak az alkalmazottak mint a kontroll csoport tagjai. Fontos hatása volt a tréningnek, hogy a válaszolók mind a társas támogatás, mind az coping terén aktívabbak voltak, és az újszerű helyzetek kezelésében is eredményesebbeknek bizonyultak, mint a kontrollcsoport tagjai.

40 A stresszkezelés kognitív-viselkedésterápiás módszerei Van der Klink és mtsai (2001) szerint a kognitív viselkedéses technikák a lelki erőforrások fejlesztése mellett segíthet a stresszorok észlelésének megváltozásában, így a munkateher újraértékelésében is. Giga et al. (2003) szerint a kognitív viselkedés terápia a stresszkezelő programok egyik legnépszerűbb eleme, és általában relaxációval és másé elemekkel kombinálják a stresszkezelés keretében. Kushnir és Malkinson (1993) szerint a kognitív- viselkedés terápiás program során a stressz kognitív és fizikális tünetei rövid és hosszú (18 hónapos tartamú) csökkenését váltotta ki. Salavecz (2010) irodalmi áttekintésében felhívja a figyelmet arra, hogy ahol a munkavállalónak döntési jogköre van, a kontroll gyakorlása biztosított, ott a munkavállalónak a kognitív-viselkedéses intervenció a legalkalmasabb, ahol ez a lehetőség nincs meg, ott szervezeti szintű, a munkavállalók coping skilljeit is fejlesztő beavatkozásra van szükség. Ha mindez nem lehetséges, akkor a relaxációs módszerek kínálnak lehetőséget a beavatkozásra.

41 Stresszkezelés és testedzés A testedzés, fizikai mozgás is része a munkahelyi stresszmenedzsmentnek, a felszabaduló endorfin véd a stresszorok ellen, a testgyakorlatokkal védekezhetünk a depresszióval szemben, a dühöt, az agressziót kanalizálja, és a szorongót is energizálja. (Brill & Cooper, 1993). Javul a jóllét-érzet és nő az önbecsülés is. (Geonie, 1988).A Tenneco Inc. (Gatty, 1985) cégnél végzett kutatás tanúsága szerint a munkahelyen bevezetett mozgástréning, testedzés nyomán felére csökkentek a cég egészség-romlással kapcsolatos költségei. Whatmore, Cartwright, és Cooper, (1999) vizsgálatában az összehasonlított stresszkezelő tréningek (stressztudatosító program, racionális-emotív viselkedés terápia) közül a testedzés tűnt a legeredményesebbnek

42 WÉK A WÉK (Williams Élet Készség) tréning a komplex stresszkezelő programok közé tartozik. A WÉK célja, hogy hatékonyabban tudjuk kezelni a stressz-helyzeteket, és negatív érzéseinkkel (düh, szorongás, ellenségesség) is bánni tudjunk. A program részét képviselik kognitív, a stresszteli helyzet értékelését újraszervező gyakorlatok, asszertivitás tréning elemek, relaxációs gyakorlatok, és spirituális jellegű meditáció is. A program négy alapvető elemre bontható. Az első elem az un. FILÉ -zés: a helyzetértékelés alapja ez a betűszó : fontos, indokolt, lehetséges és az érdemes. A helyzetértékelés része a probléma megfogalmazása, az érzelmek, gondolatok tudatosítása, a célok kitűzése, és a döntéshozatal. A megterhelő élethelyzetben meghatározó észlelési-kognitív folyamatokkal társuló belső feszültség kezelése a második fontos lépcső. A feszültség levezetésének része, lehetséges eszköze a WÉK programban a gondolat átstrukturálás, a gondolat-stop, a figyelem-elterelés és a relaxáció és meditáció gyakorlata. Az akció készségek közé soroljuk a problémamegoldást, önérvényesítést illetve az asszertivitás tréningekből kölcsönvett készséget, a nem bántó nem -et mondást, míg a kapcsolatépítő készségek közé soroljuk a figyelmes meghallgatás, a hatékony beszéd, az empátia és a pozitív megnyilvánulások készségét.

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

Munkahelyi stressz és egészségügyi következményei. Stresszkezelési módszerek.

Munkahelyi stressz és egészségügyi következményei. Stresszkezelési módszerek. Munkahelyi stressz és egészségügyi következményei. Stresszkezelési módszerek. Dr. Salavecz Gyöngyvér Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet egyetemi adjunktus, pszichológus, közgazdász Leggyakoribb

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Stressz-M kérdőív leírás

Stressz-M kérdőív leírás Stressz-M kérdőív leírás www.healthy-workplaces.eu www.stressz-m.hu A kérdőív kialakításának a főbb szempontjai: Cél: Egy olyan pszichoszociális kockázatok felmérésére használható eszköz elkészítése, mely

Részletesebben

És rajtuk ki segít? A foglalkozás-egészségügyi orvosok pszichoszociális kockázatai OTH Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály

És rajtuk ki segít? A foglalkozás-egészségügyi orvosok pszichoszociális kockázatai OTH Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály És rajtuk ki segít? A foglalkozás-egészségügyi orvosok pszichoszociális kockázatai OTH Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Gábor Edina, Budapest, 2016.04.13 SZÉP ÚJ VILÁG A munkaadók hajkurásszák

Részletesebben

A munkahely pozitív és negatív hatása a mentális egészségre

A munkahely pozitív és negatív hatása a mentális egészségre A munkahely pozitív és negatív hatása a mentális egészségre PATAKI NATÁLIA PSZICHOSZOMATIKUS AMBULANCIA KFT. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI FÓRUM PSZICHOSZOCIÁLIS KOCKÁZATOK A MUNKAHELYEN 2016. ÁPRILIS 13. Munkahelyi

Részletesebben

A kiégés jelensége szakdolgozók körében. Lang Erzsébet, Milotta Lászlóné Vasútegészségügyi NKK KFT Pécs

A kiégés jelensége szakdolgozók körében. Lang Erzsébet, Milotta Lászlóné Vasútegészségügyi NKK KFT Pécs A kiégés jelensége szakdolgozók körében Lang Erzsébet, Milotta Lászlóné Vasútegészségügyi NKK KFT Pécs Burnout - kiégés - szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai,

Részletesebben

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, 2016.04.14. FODOR GÁBOR Miről lesz szó? Problémafelvetés: A pedagóguspálya veszélyes üzem Tapasztalat A kiégés kockázata komolyan veendő

Részletesebben

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért CASTANEA Egyesület Középkorúak egészségéért CASTANEA 2007-ben alapított civil szervezet, melyet Vas megyei értelmiségiek alapítottak - felismerve azt a társadalmi kihívást, mely a lakónépesség egészségi

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde.

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde. TÁMOP 6.1.2 Program Munka közben is egészségesen Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel Kolarovszki Tünde Szakmai vezető Personal Best Kft. 16 éve a sikeres, eredményes vállalatokért,

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón Susánszky Éva, Szántó Zsuzsa Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Kutatási célkitűzések A fiatal felnőtt korosztályok pszichés állapotának

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer BCG1102 Szakmai identitás fejlesztése I. (Önismeret) Óraszám: 3 1. hét: foglalkozás kereteinek megbeszélése, bevezető foglalkozás 2.-13. hét: Tömbösített foglalkozások,

Részletesebben

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia 2011.10.04, ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Kontextus TÁMOP 5.6.2: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A lelki egészség a WHO szerint Mentális egészség: A jóllét állapota, amelyben az egyén meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni

Részletesebben

MIR. Egészség, munkabiztonság, stressz. Dr. Finna Henrietta

MIR. Egészség, munkabiztonság, stressz. Dr. Finna Henrietta MIR Egészség, munkabiztonság, stressz Dr. Finna Henrietta http://www.yout ube.com/watch?v=iaeoamv8zve Munkahelyi stresszlevezetés A munkahelyi stressz faktorai Dimenziók Munkahelyi követelmények Szervezet

Részletesebben

Milton Kft. Tréning ajánló. Elérhető tudás hiteles forrásból. Nyílt és belső tréningek Vezetői tréningek Tréningek munkaadóknak és munkavállalóknak

Milton Kft. Tréning ajánló. Elérhető tudás hiteles forrásból. Nyílt és belső tréningek Vezetői tréningek Tréningek munkaadóknak és munkavállalóknak Milton Kft. Tréning ajánló Elérhető tudás hiteles forrásból Nyílt és belső tréningek Vezetői tréningek Tréningek munkaadóknak és munkavállalóknak Bevezetés Tisztelt Ügyfelünk! Kedves Hölgyem és Uram! Belső,

Részletesebben

Esélyegyenlőség a callcenterben

Esélyegyenlőség a callcenterben Esélyegyenlőség a callcenterben Munkahelyi stressz kezelés és egészségmegőrzés, a callcenteres munkahelyeken Készítette: Urbánné Biró Brigitta A munkahelyi stressz fogalma A munkahelyi stressz olyan ártalmas

Részletesebben

KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN

KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN A segítő foglalkozásúak kockázata Dr. Barabás Katalin HELYZETKÉP (ORVOSOK) Negyven év alatt az orvosok halandósága alacsonyabb, mint a lakosságé, de negyven év fölött felülmúlja

Részletesebben

központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai című konferencia

központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai című konferencia A munkahelyi stressz kezelésének lehetőségei Berényi András központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ DEMEK Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai című konferencia Debrecen, 2011.

Részletesebben

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Dr. Kocsis István Tamás Szegedi Úti Akadémia 2016 A KIÉGÉS Az érzések és a viselkedés, a test szintjén zajló folyamat, amely észrevétlenül jelentkezik és válik kollektívvé.

Részletesebben

Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában

Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában Kedvezményezett: Országos Tisztifőorvosi Hivatal Dr. Bicsák Krisztina

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Dr. Plette Richárd Osztályvezető Foglalkozás-egészségügyi Fórum, 2011. március 9. - Budapest

Részletesebben

Versenyképesség és egészségnyereség

Versenyképesség és egészségnyereség Versenyképesség és egészségnyereség A munkahelyi egészségfejlesztés értéknövelő alternatív megoldásai HR-megoldások a XXI. században - fókuszban a közszféra és a magánszféra nemzetközi tudományos konferencia

Részletesebben

Megőrzi, ami jó. A vállalati kultúra szerepe a munkaerő megtartásában

Megőrzi, ami jó. A vállalati kultúra szerepe a munkaerő megtartásában Megőrzi, ami jó A vállalati kultúra szerepe a munkaerő megtartásában Az összefoglaló célja Komplex vállalati dolgozói program bemutatása Mint a vállalati kultúra szerves eleme Az érdeklődés felkeltése

Részletesebben

Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz?

Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz? Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz? Vezetői kompetenciafejlesztés lehetőségei az egészségügyben A KONETT Team komplex vezetőfejlesztési modelljének bemutatása Előadó: Salamon Hugó, KONETT Team vezető

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

Az egészségtudatosság fejlesztése a munkahelyen

Az egészségtudatosság fejlesztése a munkahelyen Stresszkezelés a Munkahelyen- Magyarország Konferencia 2015. május 14. Az egészségtudatosság fejlesztése a munkahelyen Előadó: Faragó István Egészségtudatosság =? Mindenkinek más jelent! Egészségtudatosság

Részletesebben

JUHÁSZ ÁGNES. BME, Ergonómia és Pszichológia Tanszék. Lipót, 2005. július 8.

JUHÁSZ ÁGNES. BME, Ergonómia és Pszichológia Tanszék. Lipót, 2005. július 8. A MUNKA, MINT AZ EGÉSZSÉGMEGÓVÁS ESZKÖZE JUHÁSZ ÁGNES BME, Ergonómia és Pszichológia Tanszék Lipót, 2005. július 8. VÁZLAT A munkavégzés és az egészség közti kapcsolat A munka mint egészségfejlesztő tényező

Részletesebben

TAMOP 2.4.5-12/7 2012-0062 ÜZLETVITEL A GYAKORLATBAN AZ ILPEA MUNKATÁRSAINAK 17.TANEGYSÉG

TAMOP 2.4.5-12/7 2012-0062 ÜZLETVITEL A GYAKORLATBAN AZ ILPEA MUNKATÁRSAINAK 17.TANEGYSÉG TAMOP 2.4.5-12/7 2012-0062 ÜZLETVITEL A GYAKORLATBAN AZ ILPEA MUNKATÁRSAINAK 17.TANEGYSÉG A burnout tünetei és veszélyei, a beavatkozás lehetőségei és módszerei Úgy érzi, hogy túl sok az elvárás a munkában?

Részletesebben

Karner Orsolya ELTE PPK Tanácsadás Pszichológiája Tanszék. Álláskeresők részére nyújtott csoportos pályatanácsadás hatékonyságvizsgálata

Karner Orsolya ELTE PPK Tanácsadás Pszichológiája Tanszék. Álláskeresők részére nyújtott csoportos pályatanácsadás hatékonyságvizsgálata Karner Orsolya ELTE PPK Tanácsadás Pszichológiája Tanszék Álláskeresők részére nyújtott csoportos pályatanácsadás hatékonyságvizsgálata MPT Nagygyűlés Szombathely 2012. június 1. Társadalmi igény A társadalompolitikai

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség biopszichoszociális prediktorai Tiringer István (1) Simon Attila (2) Veress Gábor (2) 1, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Nemes Éva 2016. 10. 21. Kapcsolataink üzenete Szupervíziós Vándorkonferencia, Keszthely Változó világ Változó környezet, kiszámíthatatlan jövő Most zajlik.

Részletesebben

Péterfy Gabriella- oktatas@mkkok.t-online.hu Tel: 20/482 06 00. Érzelmi kimerültség, deperszonalizáció, csökkenő teljesítőképesség

Péterfy Gabriella- oktatas@mkkok.t-online.hu Tel: 20/482 06 00. Érzelmi kimerültség, deperszonalizáció, csökkenő teljesítőképesség Péterfy Gabriella- oktatas@mkkok.t-online.hu Tel: 20/482 06 00 Érzelmi kimerültség, deperszonalizáció, csökkenő teljesítőképesség Érzelmi kimerültség az emberi problémákkal szembeni közönyt, a társas helyzetek

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

Egészségvédő viselkedés. Orvosi pszichológia I. Előadás Hamvai Csaba

Egészségvédő viselkedés. Orvosi pszichológia I. Előadás Hamvai Csaba Egészségvédő viselkedés Orvosi pszichológia I. Előadás Hamvai Csaba 2012.03.02. Kérdések 1. Mi a koherencia (Antonovsky)? 2. Mik a szívós személyiség ismérvei? 3. Mi a belső kontroll? Miről lesz szó? Az

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

Mi a motiváció? Nem egy személyiségvonás Nem tulajdonság Nem szervezeti cél Nem önfeladás. Az emberi tevékenység ösztönzése Belső tudati állapot

Mi a motiváció? Nem egy személyiségvonás Nem tulajdonság Nem szervezeti cél Nem önfeladás. Az emberi tevékenység ösztönzése Belső tudati állapot Motivált tanárok? Mi a motiváció? Nem egy személyiségvonás Nem tulajdonság Nem szervezeti cél Nem önfeladás Az emberi tevékenység ösztönzése Belső tudati állapot Herzberg kéttényezős modellje A motiválás

Részletesebben

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Program címe: Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Tanúsítvány száma: 6/2015. Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. július 23. Kérelmező neve: Független Egyesület (Nonprofit civil Szervezet) Program

Részletesebben

Munkahelyi stressz infó: Pszichoszociális kockázat és kezelése.

Munkahelyi stressz infó: Pszichoszociális kockázat és kezelése. Munkahelyi stressz infó: Pszichoszociális kockázat és kezelése. Dr. Stauder Adrienne PhD pszichiáter, pszichoterapeuta, egyetemi docens Semmelweis Egyetem Budapest, Magatartástudományi Intézet 1089 Bp.

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július I.KÖTELEZŐ tantárgyak tételei 1. Az intelligencia meghatározásai,

Részletesebben

Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. Egyed Mihály HR Generalista

Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. Egyed Mihály HR Generalista Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. Egyed Mihály HR Generalista Ki fog itt dolgozni 20 év múlva? Kik? (lásd korábban) -Y és Z generáció integrálása az általunk ismert munka világába (20 év múlva a munkaerőpiac

Részletesebben

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Kerek Judit EMEGY Alcím mintájának szerkesztése www.emegy.hu Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület Célunk: Elősegíteni, hogy a dolgozók

Részletesebben

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban Fejes Enikő Sport szakpszichológus Munka-és szervezet szakpszichológus Pszichológiai tudományok felosztása ALAPTUDOMÁNYOK Általános lélektan

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BAI 0006L A pszichológia fő területei (2018/19/ 1. félév)

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BAI 0006L A pszichológia fő területei (2018/19/ 1. félév) BAI 0006L A pszichológia fő területei Óraszám: 9 óra/félév Tantárgy felelős: Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai tanár 1. Konzultáció témakörei 2018. október 12. 13-16. óra Mivel foglalkozik a pszichológia? A

Részletesebben

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola Kedvezményezett : Projektazonosító: Projektidőszak: Program típus TÁMOP-6.2-11/1-2012-1253 2013.09.01-2014.06.30 Bibó István i Alapítvány Program neve/címe: 8252 Balatonszepezd, Szegfű köz A rendszeres

Részletesebben

Munkahelyi egészségfejlesztés

Munkahelyi egészségfejlesztés Munkahelyi egészségfejlesztés Szentes Erzsébet HEM 2014 Egészségfejlesztés & HEM a szervezeti humánfolyamatok optimalizálásához az egészségfejlesztés és stressz kezelés is hozzátartozik egyre fontosabbá

Részletesebben

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Az alkalmazott sportpszichológia módszerei Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Sportpszichológiai tanácsadás - Professzionális segítő beszélgetés - Központjában a sportoló, vagy

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt!

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Balogh Katalin Nemzeti Fókuszpont vezető Budapest, 2014. október 21. IBS A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

Részletesebben

KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT

KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Prof. dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék

Prof. dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék Prof. dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék A demens ellátás hazai körülményei A demenciával élő idősek hazai ellátása alapvetően bentlakásos otthoni ellátásra

Részletesebben

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A MUNKATÁRSAK BEVÁLÁSA? A BELSŐ ÉRTÉKELŐ KÖZPONT MÓDSZEREI ÉS S BEVÁLÁSVIZSG SVIZSGÁLATA Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Besze Judit BÉK módszergazda. 1/28 BEVÁLÁS

Részletesebben

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A PROGRAM A SZERVEZET OLDALÁRÓL? SZASZÁK TIBOR Mit

Részletesebben

KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN

KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN A segítő foglalkozásúak kockázata Dr. Barabás Katalin HELYZETKÉP (ORVOSOK) Negyven év alatt az orvosok halandósága alacsonyabb, mint a lakosságé, de negyven év fölött felülmúlja

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek munkaköri orvosi alkalmasságának meghatározása,

Részletesebben

Wellbeing Konferencia

Wellbeing Konferencia Wellbeing Konferencia Fókuszban a munkaerő megtartása 2017. 02. 20-21-22. Stressz-M gyakorlati tapasztalatok Előadó: Faragó István Legjobb munkahely Új trendek Technológiai fejlődés Wellbeing - Stressz

Részletesebben

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG!

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! MET Állóképességi Konferencia Balassa Levente életegyensúly tanácsadó, pszichológus Ez egy előadás, amely... arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját

Részletesebben

A 2012-2014 Triennium értékelése

A 2012-2014 Triennium értékelése Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság XXXV. Kongresszus 2015. október 8-9. Budapest ICOH éves beszámoló 2015. Előadó: Dr. Ruzsás Éva Foglalkozás-egészségügyi szakorvos, belgyógyász, kardiológus Dr.

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Motiváció 82. lecke A motiváció fogalma Pszichológiai

Részletesebben

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Lakatos Enikő¹, ², Balog Piroska¹ ¹Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, Budapest ²Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok

Részletesebben

Kreatív Életvitel Coaching Nyílt Nap. Kiégtél? - Kreatívan a megújulásodért!

Kreatív Életvitel Coaching Nyílt Nap. Kiégtél? - Kreatívan a megújulásodért! CoachOK Szakmai Szövetség Kreatív Életvitel Coaching Nyílt Nap 2011. május 7. Hegedüs Erika coach előadása: Kiégtél? - Kreatívan a megújulásodért! Szeretettel köszöntelek Benneteket! Kívánom Nektek, hogy

Részletesebben

SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram

SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Dr. Margitai Barnabás Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Projektmenedzsment Szervezet Vezető DEMIN 2016. május 27. Svájci Hozzájárulás Tematikus Prioritásai

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 EFI kialakítása a Rétsági Kistérségben a Előzmények A magyar lakosság egészségi állapota nem tükrözi az egészségügy fejlettségét A magyar gazdaság fejlettsége nem indokolja a

Részletesebben

Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen

Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen Alvásminőség fejlesztés, Hatékonyabb rezíliencia és Objektív, mérőeszközzel támogatott életmód váltás Stressz-/ regeneráció Vitalitás Fenntatható teljesítmény 2018-09-20

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I.

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I. MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I. Dr. Gyökér Irén egyetemi docens BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2016 ősz 2016.10.18. 1 Vezetés A szervezeti tagok viselkedésének befolyásolása Munkaerő-biztosítás

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Stressz a lelke mindennek. Kricsfalvi Péter, 2006

Stressz a lelke mindennek. Kricsfalvi Péter, 2006 Stressz a lelke mindennek Kricsfalvi Péter, 2006 A stressz eredményes kezeléséhez kettős megközelítésre van szükség. Ez mind a STRESSZKEZELŐ PROGRAMOKAT, mind azt az erőfeszítést magában foglalja, hogy

Részletesebben

Gábor Edina. Álmok és érvek a 21 órás munkahét mellett. 2010. december 2.

Gábor Edina. Álmok és érvek a 21 órás munkahét mellett. 2010. december 2. Gábor Edina Álmok és érvek a 21 órás munkahét mellett 2010. december 2. The New Economics Foundation think-and-do tank szervezet (http://www.neweconomics.org/) Cél: az életminőség javítása olyan innovatív

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ, KIÉGÉS október 7 Makai B. András

MOTIVÁCIÓ, KIÉGÉS október 7 Makai B. András MOTIVÁCIÓ, KIÉGÉS 2016 október 7 Makai B. András Mire keresünk választ? Ápolás: hivatás vagy szakma Hogyan mocválunk? Elköteleződés Mi vezet a kiégéshez és mit kezdünk vele? Kapcsolodó kérdések, gondolatok

Részletesebben

Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal A SZEXUÁLIS AROUSAL 3 NAGY RENDSZERE:

Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal A SZEXUÁLIS AROUSAL 3 NAGY RENDSZERE: Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal Humán szexuális válasz: interperszonális, vallási, szociális, pszichológiai és biológiai tényezők Szexuális izgalom (arousal): egy emelkedett

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért

Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért Emeljük a szintet Pedagógia és pszichológia a labdarúgásban Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért Fózer-Selmeci Barbara sport szakpszichológus +36 20 405 72 77 barbara.selmeci@atwork.hu

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II.

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Tétel/ Ihász Ferenc PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János

Részletesebben

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor Bilkei Pál szakpszichológus A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor jön létre, ha az egyén olyan helyzettel

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

KIÉGÉS A LELKIPÁSZTORI SZOLGÁLATBAN, FELDERÍTÉS MEGELŐZÉS, GYÓGYÍTÁS BAGDY EMŐKE

KIÉGÉS A LELKIPÁSZTORI SZOLGÁLATBAN, FELDERÍTÉS MEGELŐZÉS, GYÓGYÍTÁS BAGDY EMŐKE KIÉGÉS A LELKIPÁSZTORI SZOLGÁLATBAN, FELDERÍTÉS MEGELŐZÉS, GYÓGYÍTÁS BAGDY EMŐKE Professor emeritus KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM URNOUT (KIÉGÉS) SZINDRÓMA: Krónikus, emocionális megterhelések, stresszek

Részletesebben

Lőrik Eszter projekt koordinátor. Országos Egészségfejlesztési Intézet. 2010. december 2.

Lőrik Eszter projekt koordinátor. Országos Egészségfejlesztési Intézet. 2010. december 2. Lőrik Eszter projekt koordinátor Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010. december 2. Az ENWHP bemutatása Miért fontos a lelki egészségfejlesztés a munkahelyeken? A kampány: céljai és résztvevői menete

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu ASZTMA A betegség lefolyása Időszakosság, váltakozóság Nem feltétlenül észlelhetők

Részletesebben