A MÉDIA ÉS A MENEKÜLTEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MÉDIA ÉS A MENEKÜLTEK"

Átírás

1 A MÉDIA ÉS A MENEKÜLTEK ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Közép-Európai Regionális Irodája 1022 Budapest, Felvinci út 27. Tel. (06-1) , -70, Fax: (06-1) hunbu@unhcr.org, web:

2 A MÉDIA és A MENEKÜLTEK

3 Menekültekkel foglalkozó cikkek a médiában. Hasznos tippek újságírók és fotósok számára A menekültek problémáiról szakmailag magas szinten és korrekt módon beszámolni nem könnyű feladat a média számára. Az EU országaiban a menekültügy és a migráció olyan aktuális és egyben vitatott témák, amelyekről sokszor beszélnek a politikusok, akadémikusok és a szélesebb társadalom is; sajnos gyakran szakmailag pontatlanul és provokatív módon. Míg e viták helyszíne Európa, az üldöztetés, erőszak és menekülés nagy emberi drámái folyamatosan zajlanak a világ válság sújtotta régióiban. Több ezer ember hagyja el hazáját, hogy mentse az életét, és védelmet találjon. Ez a brossúra azért készült, hogy segítséget nyújtson az újságíróknak, akik menekültekkel foglalkozó témában írnak. Azok számára, akik menedékkel kapcsolatos témáról írnak, definiálja a legfontosabb fogalmakat. Azok számára, akik magukról a menekültekről írnak, hasznos tippeket tartalmaz arról, hogyan készítsünk velük interjút anélkül, hogy veszélyeztetnénk emberi méltóságukat, biztonságukat, illetve otthon maradt szeretteik biztonságát. Fotósok és operatőrök számára támpontokat ad a fotózáshoz és a filmkészítéshez. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) érdeke, hogy színvonalas menekültekkel foglalkozó riportok készüljenek, ezért készen állunk, hogy segítsük a médiát. Lépjen kapcsolatba a helyi UNHCR kirendeltséggel, ha szüksége van segítségre interjúk szervezésében a saját országában, vagy ha külföldi menekülttábort látogatna meg!

4 ? Szaknyelv Menedékkérő Minden olyan személy, aki nemzetközi védelmet kér üldöztetés, vagy az attól való megalapozott félelme miatt, ahogy az az évi Menekültegyezményben szerepel, és akinek kérelmét jogerősen még nem bírálták el. Menekültstátusz-meghatározási eljárás A kormány által lefolytatott eljárás, amely során elbírálják a menedékkérelem jogosságát. Az eljárásnak négy lehetséges kimenetele van. Menekültstátusz Az ENSZ évi Menekültegyezménye alapján a menekült olyan személy, akinek faji, vallási, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása, vagy politikai nézetei miatti üldöztetéstől való félelme megalapozott; aki származási országán kívül tartózkodik; és aki az üldöztetéstől való félelme miatt nem képes vagy nem hajlandó magát az adott ország védelmére bízni, vagy oda visszatérni. A menekültstátusz általában feljogosít a polgárjogok teljes körű igénybevételére, oktatáshoz, ill. munkához, szociális segélyekhez, és a beilleszkedést segítő programokhoz való hozzáférést biztosít. Ideiglenes védelem Kiegészítő védelem, amely nem az ENSZ évi Menekültegyezményén nyugszik, hanem más nemzetközi emberi jogi egyezményeken. Ezt a státuszt olyan személyek kapják meg, akik nem menekültek, de szükségük van nemzetközi védelemre. Ezek azok a személyek, akik olyan súlyos bántalom terhe mellett térhetnének csak vissza származási országaikba, mint például a halálbüntetés, a kínzás vagy az embertelen és megalázó bánásmód. A kiegészítő védelmet élvező személyeket általában korlátozottabb módon illetik meg szociális juttatások, illetve státuszukat időrőlidőre felülvizsgálják. Befogadott státusz Befogadott státuszt azok kapnak, akiknek nincs megalapozott menedékkérelmük, azonban nem lehet őket visszaküldeni a származási országukba, általában valamely technikai akadály miatt, így például nem tisztázott a nemzetiségük, illetve, mert az ország válság következtében elérhetetlen, vagy nincsen repülőjárat. Ezek a személyek általában egyáltalán nem, vagy csak nagyon korlátozottan rendelkeznek hozzáféréssel a szociális juttatásokhoz és nem vállalhatnak munkát. Státuszukat ugyancsak felülbírálják időről-időre.

5 A menedékkérelem visszautasítása Amennyiben a menedékkérelmet visszautasítják, a menedékkérő fellebbezhet a döntés ellen legalább egy alkalommal. Amennyiben a kérelmét végleg visszautasítják, biztosítanak időt a személy számára, hogy elhagyja az országot. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy fogvatartással büntetik és kitoloncolják az országból. Illegális bevándorló Az illegális bevándorló nem jogi kifejezés, de széles körben használatos azon személyek meghatározására, akik a megfelelő dokumentáció megléte nélkül léptek be egy országba. Az illegális határátlépés közjogi sérelem. Azonban azoknak, akik nemzetközi védelmet keresnek, gyakran nincs más lehetőségük, mint illegálisan átkelni a határon. Az ENSZ évi Menekültegyezménye szerint ezért nem büntethetik őket sem fogvatartással, sem egyéb módon. Eurodac Az Eurodac egy adatbázis, amely minden 14 év feletti menedékkérő ujjlenyomatait tartalmazza az Európai Unión belül. Minden új menedékkérőtől ujjlenyomatot vesznek, így az EU képes nyomon követni a kérelmezőket és ellenőrizni, hogy a kérdéses személy folyamodott e menedékért egy másik EU tagállamban. Dublin II Rendelet Az úgynevezett Dublin II Rendelet az EU összes tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban is érvényben van. A rendelet meghatározza, hogy mely országok mely menedékkérelmekért felelősek. A rendelet értelmében a menedékkérőnek abban az országban kell kérvényeznie a menekültstátuszt, ahová először megérkezik. Amennyiben másik tagállamba utazik, visszaküldik abba a tagállamba, amely felelős az eljárás lefolytatásáért. Gazdasági migráns Olyan személy, aki szabad akaratából hagyja el hazáját, hogy máshol keressen munkát. A gazdasági migránsok biztonságban visszatérhetnek hazájukba, így nincs szükségük nemzetközi védelemre.

6 ! Menekültekkel és menedékkérőkkel való interjúkészítés A magánélet tisztelete A befogadó állomás ill. menekült tábor az egyetlen otthona a menedékkérőnek vagy menekültnek. Ezek fényében legyen udvarias és adja meg a kellő tiszteletet. Köszönjön és kérjen engedélyt, mielőtt belép egy szobába, vagy sátorba, hacsak nem hívják be. Szánjon rá időt és figyelmet A menekültek nem tartoznak a szokványos interjúalanyok közé. Gyakran igen megrázó emlékeik, tapasztalataik vannak, amelyekről fájdalmas beszélni. Adjon nekik időt, hallgassa őket, ne kérdezzen túl sokat, hanem finom célzásokkal irányítsa a beszélgetést, hogy az alany saját maga határozza meg a történet menetét és az elbeszélés sebességét. Érzékenység Kínzást, nemi erőszakot átélni, vagy végignézni mások halálát súlyos lelki sérüléseket okozó tapasztalat. Ne tépje fel a sebeket újra túl közvetlen kérdésekkel, helyette beszéljen inkább a szociális munkásokkal, orvosokkal, amennyiben szükséges tudni a részleteket. Ők tudnak adni részletes, jóllehet névtelen jelentéseket. Felelősség A menekültek lehet, hogy sokat megosztanak az újságíróval afelett érzett örömükben, hogy akad végre egy másik emberi lény, aki meghallgatja őket. Ne éljen vissza ezzel a tudással. Nevek vagy specifikus részletek megjelentetése akár ahhoz is vezethet, hogy üldözői beazonosítják a menekültet. Ez súlyosan veszélyeztetheti magát a célszemélyt, vagy még a hazájában lévő szeretteit. Használjon kezdőbetűket, vagy hamis neveket és változtasson az olyan részleteken, amelyek segíthetnek beazonosítani az interjúalanyt.

7 Ne kavarja fel a gyermekeket Ne kérdezzen érzékeny, vagy felkavaró kérdéseket gyermekektől, mivel ez veszélyeztetheti lelki egyensúlyukat. Ha szükséges részleteket megtudni, beszéljen a szülőkkel vagy a jogi képviselőkkel. Kerülje a félreértéseket A menekülteknek általában nincs gyakorlatuk a médiával kapcsolatban, és akár szociális munkásnak is hihetik az újságírót. Így tisztázza, hogy a sztori publikálva lesz a médiában, illetve határozottan kérdezzen rá, hogy mi az, ami megjelenhet. Szerezze meg az interjúalany határozott beleegyezését. Szerezzen egy jó tolmácsot Megrázó személyes élményekről beszélni önmagában is nehéz feladat, és különösen egy idegen nyelven. A más menekültek általi spontán fordítások súlyos félreértésekhez vezethetnek, ezért mindig professzionális tolmács használata ajánlott. Részletek ellenőrzése A menekültek elbeszéléseiben szereplő adatokat ill. a katonai műveletek és a politikai körülmények leírását ellenőrizni kell, különösen, ha a forrás személy vagy csoport egy meghatározott álláspontot véd. A pontatlan vagy elferdített információnak drámai következményei lehetnek. A stigmatizálás elkerülése Mint bármely más személy vagy társadalmi csoport, a menedékkérők és menekültek is keveredhetnek incidensekbe, és vádolhatják őket bűncselekmény elkövetésével. Túlságosan kihangsúlyozni a státuszukat vagy egy bizonyos népcsoporthoz való tartozásukat ellenségességet szíthat, valamint diszkrimináló hatással lehet nemcsak az egyénre, hanem az egész csoportra vonatkozóan.

8 ! Menedékkérők és menekültek fotózása Kérjen engedélyt Amikor menekült intézményeket látogat, kérjen engedélyt a személytől, akit le szeretne fotózni. Egy menedékkérő vagy menekült kilétének felfedése veszélyeztetheti a saját, illetve szeretteinek testi épségét. Tartsa tiszteletben a névtelenséget Tartsa tiszteletben azon interjúalanyok kérését, akik nem szeretnék, hogy róluk nyomtatásban kép megjelenjen. Ajánlja fel, hogy háttal álló vagy ellenfényben lévő képeket készít, hogy ne lehessen meghatározni az alany kilétét. Legyen kulturálisan érzékeny Néhány kultúrkörben lefényképezve vagy lefilmezve lenni érzékeny kérdés. A szociális munkások bővebb információt is tudnak adni erről. Használjon archív képeket Az UNHCR rendelkezik a nemzetközi menekülthelyzettel kapcsolatos legnagyobb fotóarchívummal Genfben. A budapesti regionális kirendeltség nagy felbontású fotókból álló gyűjteményeket tud felkínálni a közép-európai menekültekkel kapcsolatban. A képek professzionális minőségűek és ingyenesen elérhetők publikációs célokra. Hasznos linkek:

Történeti áttekintés

Történeti áttekintés Nemzetközi menekültjog Nemzetközi jog 2012 tavasz dr. Lattmann Tamás Történeti áttekintés 1918-ig: menekültek a migráció részeként két világháború között: szerződések egyes konkrét üldözött csoportok tekintetében

Részletesebben

Migrációs és menekültügyi kérdés-felelt

Migrációs és menekültügyi kérdés-felelt Migrációs és menekültügyi kérdés-felelt Van-e Magyarországra irányuló megélhetési bevándorlás? o Magyarország nem célpontja a bevándorlásnak. A Magyarországon élő külföldiek száma lényegében évek óta változatlan:

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0442/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0442/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében 11.4.2016 B8-0442/1 1 10 bevezető hivatkozás tekintettel a Törökország uniós csatlakozásával kapcsolatos 2005. október 3-i tárgyalási keretre, tekintettel a Törökországra vonatkozó 2005. október 3-i tárgyalási

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás Nappali tagozat november 13.

Alkotmányjog 1 előadás Nappali tagozat november 13. Alkotmányjog 1 előadás Nappali tagozat 2017. november 13. 1. A magyar állami szuverenitás személyi hatálya A magyar állampolgárok köre (legszorosabb kapcsolat) a) magyar nemzetiségű magyar állampolgárok

Részletesebben

ÁLLAM ÉS POLGÁR II. NEMZETISÉGEK ÉS EGYÉB JOGI STÁTUSZOK. Alkotmányjog 1. előadás 2015. április 9.

ÁLLAM ÉS POLGÁR II. NEMZETISÉGEK ÉS EGYÉB JOGI STÁTUSZOK. Alkotmányjog 1. előadás 2015. április 9. ÁLLAM ÉS POLGÁR II. NEMZETISÉGEK ÉS EGYÉB JOGI STÁTUSZOK Alkotmányjog 1. előadás 2015. április 9. ÁLLAMI SZUVERENITÁS ÉS ANNAK ALANYI KÖREI 1. A magyar állami szuverenitás személyi hatálya A magyar állampolgárok

Részletesebben

2007. évi LXXX. törvény a menedékjogról egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelettel [Vastag betűvel szedve a 2007. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tv.), vékony

Részletesebben

MENEDÉK. Magyarországon. Útmutató külföldieknek, akik védelemre szorulnak MAGYAR. Hogyan tudok menedéket kérni?

MENEDÉK. Magyarországon. Útmutató külföldieknek, akik védelemre szorulnak MAGYAR. Hogyan tudok menedéket kérni? MAGYAR MENEDÉK Magyarországon Útmutató külföldieknek, akik védelemre szorulnak Hogyan tudok menedéket kérni? Mi történik a menedékjogi eljárás során? Milyen jogi státuszt szerezhetek Magyarországon, ha

Részletesebben

Menedék Magyarországon

Menedék Magyarországon Menedék Magyarországon Ön jelenleg a Magyarország területén tartózkodik, amelynek hivatalos nyelve a magyar. Magyarország az Európai Unió (EU) tagállama és Közép-Kelet-Európában található. Szlovákia Ukrajna

Részletesebben

Európai Menekültügyi Alap 2008.

Európai Menekültügyi Alap 2008. Európai Menekültügyi Alap 2008. A 2008. évi pályázati célkitűzések és prioritások Az új menedékjogról szóló törvény Jogi háttér (EU): 2007/573/EK európai parlamenti és tanácsi határozat a Szolidaritás

Részletesebben

Működési terv Az Amnesty International Magyarország működési terve 2016-ban

Működési terv Az Amnesty International Magyarország működési terve 2016-ban Működési terv 2016 Az Amnesty International Magyarország működési terve 2016-ban ELSŐ CÉL Mindenki ismeri a jogait. És tud is élni velük. Oroszország: Jogvédők veszélyben Emberi jogi képzés (projekt 1-2-3)

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki jogok: A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító

Részletesebben

Menedék Magyarországon

Menedék Magyarországon Menedék Magyarországon Ön jelenleg a Magyarország területén tartózkodik, amelynek hivatalos nyelve a magyar. Magyarország az Európai Unió (EU) tagállama és Közép-Kelet-Európában található. Szlovákia Ukrajna

Részletesebben

ÁLLAM ÉS POLGÁR II. NEMZETISÉGEK ÉS EGYÉB JOGI STÁTUSZOK. Alkotmányjog 1. előadás április 20.

ÁLLAM ÉS POLGÁR II. NEMZETISÉGEK ÉS EGYÉB JOGI STÁTUSZOK. Alkotmányjog 1. előadás április 20. ÁLLAM ÉS POLGÁR II. NEMZETISÉGEK ÉS EGYÉB JOGI STÁTUSZOK Alkotmányjog 1. előadás 2017. április 20. ÁLLAMI SZUVERENITÁS ÉS ANNAK ALANYI KÖREI 1. A magyar állami szuverenitás személyi hatálya A magyar állampolgárok

Részletesebben

Itthon, Magyarországon

Itthon, Magyarországon Itthon, Magyarországon Dóra Bálint Nemzetközi Migrációs Szervezet IOM Budapest 2012 Bepillantás az IOM-be Az IOM küldetése IOM Magyarországon Otthon, Magyarországon alapok Otthon, Magyarországon célok

Részletesebben

A menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés

A menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés A menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés Tudnivalók Azonosítás Tájékoztatás Védelem A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható

Részletesebben

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze.

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. A gyermek jogai Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. Az egyezmény szó egy olyan országok között létrejött megállapodást jelöl, ami biztosítja, hogy

Részletesebben

Elméleti alapok a másodlagos migráció fogalmáról, megjelenési formáiról, kihívásairól

Elméleti alapok a másodlagos migráció fogalmáról, megjelenési formáiról, kihívásairól Elméleti alapok a másodlagos migráció fogalmáról, megjelenési formáiról, kihívásairól EMH X. Nemzeti Ülés Budapest, 2012. október 17. dr. MOLNÁR Tamás osztályvezető / Európai Együttműködési Főosztály /

Részletesebben

VÉDÔHÁLÓ NÉLKÜL. Magyar Helsinki Bizottság NÔK ÉS LMBTI EMBEREK A MAGYAR MENEKÜLTÜGYI RENDSZERBEN

VÉDÔHÁLÓ NÉLKÜL. Magyar Helsinki Bizottság NÔK ÉS LMBTI EMBEREK A MAGYAR MENEKÜLTÜGYI RENDSZERBEN VÉDÔHÁLÓ NÉLKÜL Magyar Helsinki Bizottság NÔK ÉS LMBTI EMBEREK A MAGYAR MENEKÜLTÜGYI RENDSZERBEN Írta: Bakonyi Anikó, Magyar Helsinki Bizottság Magyar Helsinki Bizottság, 2018. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

A menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés

A menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés A menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés Azonosítás Tájékoztatás Védelem Ezt a kis füzetet mindig magával viheti, hogy emlékeztesse arra, milyen alapvető kötelezettségei vannak az első vonalban dolgozó

Részletesebben

Jogszerűen, szakszerűen, következetesen, emberségesen!

Jogszerűen, szakszerűen, következetesen, emberségesen! Jogszerűen, szakszerűen, következetesen, emberségesen! Szolnok 2012. december 04. Harhai Zsolt igazgató Előzmények Hazánk 1989-ben területi korlátozással csatlakozik a a menekültek helyzetéről szóló 1951.

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. Menekültek a világban július 25.

STATISZTIKAI TÜKÖR. Menekültek a világban július 25. STATISZTIKAI TÜKÖR 2016. július 25. Tartalom Globális trendek...1 Az Európai Unióba érkező menedékkérőket kibocsátó államok...3 A menedékkérelmet benyújtók célországai az Európai Unióban...3 Kísérő nélküli

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/95/EU IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/95/EU IRÁNYELVE 2011.12.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 337/9 IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/95/EU IRÁNYELVE (2011. december 13.) a harmadik országbeli állampolgárok és hontalan személyek nemzetközi

Részletesebben

SZKC207_10. A világ gyermekei I.

SZKC207_10. A világ gyermekei I. SZKC207_10 A világ gyermekei I. diákmelléklet A VILÁG GYERMEKEI I. 7. évfolyam 61 Diákmelléklet D1 A világ gyermekei Gyermekjogok EGYEZMÉNY A GYERMEK JOGAIRÓL 1989 A Gyermek Jogairól szóló Egyezmény négy

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Petíciós Bizottság 18.7.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: Riccarda Nissen és Angelika Dahlin, német állampolgárok által a Netzwerk Rafael e.v. és a Terre des Femmes

Részletesebben

A MENEKÜLTÜGYI POLITIKA

A MENEKÜLTÜGYI POLITIKA A MENEKÜLTÜGYI POLITIKA A menekültügyi politika célja a tagállamok menekültügyi eljárásainak harmonizálása egy közös európai menekültügyi rendszer kialakításával. A Lisszaboni Szerződés jelentős módosításokat

Részletesebben

BÉCSI MEMORANDUM, 2015 FELHÍVÁS A VILÁGSZERTE FELLÉPŐ MENEDÉKJOGI ÉS BEVÁNDORLÁSI PROBLÉMA SÜRGŐS MEGOLDÁSÁRA

BÉCSI MEMORANDUM, 2015 FELHÍVÁS A VILÁGSZERTE FELLÉPŐ MENEDÉKJOGI ÉS BEVÁNDORLÁSI PROBLÉMA SÜRGŐS MEGOLDÁSÁRA BÉCSI MEMORANDUM, 2015 FELHÍVÁS A VILÁGSZERTE FELLÉPŐ MENEDÉKJOGI ÉS BEVÁNDORLÁSI PROBLÉMA SÜRGŐS MEGOLDÁSÁRA Európa a II. világháború óta egyik legnagyobb kihívása előtt áll. Ukrajna válsága, Görögország

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum A gyermekek jogai az Európai Szociális Kartában

Új Szöveges dokumentum A gyermekek jogai az Európai Szociális Kartában A gyermekek jogai az Európai Szociális Kartában Az Európa Tanács keretében elfogadott Európai Szociális Karta (1961), illetve a jelen évezred szociális és gazdasági jogait egyedülálló részletességgel felmutató,

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program III. rész Jogszabályi környezet Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

ENSZ Menekültügyi Főbiztosság: Menekültintegráció Közép-Európában FOTÓ: VINTILOIU TUDOR

ENSZ Menekültügyi Főbiztosság: Menekültintegráció Közép-Európában FOTÓ: VINTILOIU TUDOR ENSZ Menekültügyi Főbiztosság: Menekültintegráció Közép-Európában FOTÓ: VINTILOIU TUDOR ENSZ Menekültügyi Főbiztosság: Menekültintegráció Közép-Európában ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Közép-Európai Regionális

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2010. június 17. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2010. június 17. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2010. június 17. * 2004/83/EK irányelv A harmadik országok állampolgárai, illetve a hontalan személyek menekültként való elismerésének feltételeire vonatkozó minimumszabályok

Részletesebben

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16.

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. A definíció hiánya Dilemma: - a szuverén állam ismeri/dönti el - az identitásválasztás szabadsága Az ET Parlamenti Közgyűlésének 1201 (1993) sz. ajánlása:

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.9. COM(2015) 452 final 2015/0211 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a nemzetközi védelem megadására és visszavonására vonatkozó közös eljárásokról

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás Levelező tagozat november 3.

Alkotmányjog 1 előadás Levelező tagozat november 3. Alkotmányjog 1 előadás Levelező tagozat 2017. november 3. Népszuverenitás elve a közhatalom-gyakorlás legitimációja Minden közhatalom-gyakorlás forrása: a NÉP alanyi kör meghatározás? Alaptörvény B) cikk

Részletesebben

A helsinki záróokmány

A helsinki záróokmány A helsinki záróokmány A helsinki záróokmány az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ, az EBESZ elődszervezete) országai által 1975. augusztus 1- jén aláírt dokumentum. http://hu.wikipedia.org/wiki/helsinki_z%c3%a1r%c3%b3okm%c3%a1ny

Részletesebben

KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER. Belügy

KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER. Belügy KÖZÖS EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI RENDSZER Belügy A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*)

Részletesebben

Menekültek* az Európai Unióban

Menekültek* az Európai Unióban 213/91 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 91. szám 213. november 6. Menekültek* az Európai Unióban A tartalomból 1 A dublini egyezmény 2 Közös európai menekültügyi rendszer

Részletesebben

Az újságírásról és interjúkészítésről

Az újságírásról és interjúkészítésről Jegyzet 4: Az újságírásról és interjúkészítésről Az újságírásról és interjúkészítésről Az interjúkészítés előkészületei Mi a téma és milyen megközelítésből mutatjuk be? - Miért érdekes számodra a téma

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121 TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772 E-mail:bunmeg@somogy.police.hu Trükkös tolvajok,

Részletesebben

ELEMZÉS. A Genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása Libanonban regisztrált palesztin menedékkérő esetében. Készítette: Gyulai Gábor 2006.

ELEMZÉS. A Genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása Libanonban regisztrált palesztin menedékkérő esetében. Készítette: Gyulai Gábor 2006. ELEMZÉS A Genfi Egyezmény 1D cikkének alkalmazása Libanonban regisztrált palesztin menedékkérő esetében Készítette: Gyulai Gábor 2006. január Rövid esetleírás: A kérelmező libanoni UNRWA kártyával rendelkező

Részletesebben

A8-0236/ Menedékjog: átmeneti intézkedések Olaszország és Görögország érdekében

A8-0236/ Menedékjog: átmeneti intézkedések Olaszország és Görögország érdekében 8.9.2016 A8-0236/ 001-023 MÓDOSÍTÁSOK 001-023 előterjesztette: Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság Jelentés Ska Keller Menedékjog: átmeneti intézkedések Olaszország és Görögország érdekében

Részletesebben

Tájékoztató a jogairól

Tájékoztató a jogairól Tájékoztató a jogairól Ez a tájékoztató fontos információkat tartalmaz az Ön jogairól, ha a rendőrségen tartózkodik. Jogok alatt azokat a fontos szabadságokat és igénybe vehető segítségeket értjük, amelyek

Részletesebben

Az EPSCO Tanács június 15-i ülésére figyelemmel mellékelten továbbítjuk a delegációknak a fent említett véleményt.

Az EPSCO Tanács június 15-i ülésére figyelemmel mellékelten továbbítjuk a delegációknak a fent említett véleményt. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 2. (OR. en) 9258/17 SOC 365 EMPL 280 JAI 458 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: Foglalkoztatási Bizottság az Állandó Képviselők Bizottsága/a Tanács A Foglalkoztatási

Részletesebben

A BEVÁNDORLÁS- ILLETVE MENEKÜLTKÉRDÉSBEN KIALAKULT TÁRSADALMI VÉLEMÉNYKLÍMA VÁLTOZÁSA MAGYARORSZÁGON 2015-BEN

A BEVÁNDORLÁS- ILLETVE MENEKÜLTKÉRDÉSBEN KIALAKULT TÁRSADALMI VÉLEMÉNYKLÍMA VÁLTOZÁSA MAGYARORSZÁGON 2015-BEN A BEVÁNDORLÁS- ILLETVE MENEKÜLTKÉRDÉSBEN KIALAKULT TÁRSADALMI VÉLEMÉNYKLÍMA VÁLTOZÁSA MAGYARORSZÁGON 1-BEN GLOBÁLIS MIGRÁCIÓS FOLYAMATOK ÉS MAGYARORSZÁG - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK LAJTAI MÁTYÁS ÉS NAGY DÁNIEL

Részletesebben

www.asylumlawdatabase.eu

www.asylumlawdatabase.eu Funded by the European Commission Háttér A Menekültjog Európai Adatbázisa (European Database of Asylum Law, EDAL) egy 11 EU tagállam menekültjogi esetjogát tartalmazó online adatbázis. Az EDAL összefoglalja

Részletesebben

SZOCIÁLIS MUNKA GYEREKEK

SZOCIÁLIS MUNKA GYEREKEK SZOCIÁLIS MUNKA Senkinek sem könnyű új életet kezdeni egy másik országban, nemhogy egy idegen kultúrában. Ebben próbálunk segíteni sokrétű egyéni, csoportos és közösségi szociális szolgáltatásainkkal a

Részletesebben

Az Országgyű lés Érkezett: 2015 S 21e

Az Országgyű lés Érkezett: 2015 S 21e ttoniátiz-.'utt. }{! '4 Az Országgyű lés Érkezett: 2015 S 21e.../2015 (...) OGY határozat a A közös európai határvédelem és menekültügyi rendszer kialakításáról Figyelemmel az Európai Unióban menedékjogot

Részletesebben

Rácz Andrea Török Péter

Rácz Andrea Török Péter Rácz Andrea Török Péter Család nélküli fiatal menedékkérők és bevándorlók társadalmi beilleszkedése az EU-ban A társadalmi igazságosság és gondoskodás felelőssége A Társadalmi Kirekesztődés elleni Közösségi

Részletesebben

***I JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament A8-0245/

***I JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament A8-0245/ Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum A8-0245/2017 28.6.2017 ***I JELENTÉS a harmadik országbeli állampolgárok és hontalan személyek nemzetközi védelemre jogosultként való elismerésére, az

Részletesebben

KLENNER ZOLTÁN EGYENLŐTLENSÉG A MENEDÉKJOGHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSBEN

KLENNER ZOLTÁN EGYENLŐTLENSÉG A MENEDÉKJOGHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSBEN KLENNER ZOLTÁN EGYENLŐTLENSÉG A MENEDÉKJOGHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSBEN A menekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi genfi egyezmény megszületésétől fogva a modern értelemben vett menedékjog alapkövének tekinthető,

Részletesebben

Dr. Molnár Anna. Előadása. -Pszichiátriai Klinika 2015.nov.24. -

Dr. Molnár Anna. Előadása. -Pszichiátriai Klinika 2015.nov.24. - Dr. Molnár Anna Előadása -Pszichiátriai Klinika 2015.nov.24. - A pszichiátriai osztályon kezelt beteg szabadságától hatósági segédlettel megfosztott személynek minősül, ezért emberi jogainak védelme szempontjából

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/32/EU IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/32/EU IRÁNYELVE L 180/60 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2013.6.29. IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/32/EU IRÁNYELVE (2013. június 26.) a nemzetközi védelem megadására és visszavonására vonatkozó közös

Részletesebben

Németh Dorottya A migráns gyermekek magyar mint idegen nyelvi integrációjának kérdései*

Németh Dorottya A migráns gyermekek magyar mint idegen nyelvi integrációjának kérdései* Németh Dorottya A migráns gyermekek magyar mint idegen nyelvi integrációjának kérdései* 1. Bevezetés A migránsok társadalmi integrációjának kérdése a legtöbb európai uniós országban valós probléma. Az

Részletesebben

MELLÉKLET. a követketkezőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK

MELLÉKLET. a követketkezőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.23. COM(2015) 490 final ANNEX 1 MELLÉKLET a követketkezőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK A menekültügyi válság

Részletesebben

P7_TA-PROV(2010)0033 Burma

P7_TA-PROV(2010)0033 Burma P7_TA-PROV(2010)0033 Burma Az Európai Parlament 2010. február 11-i állásfoglalása Burmáról Az Európai Parlament, tekintettel a Tanács 2009. április 27-i, Burmáról/Mianmarról szóló következtetéseire, valamint

Részletesebben

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út I/ Budapest, Pf Tel/fax: , , helsin

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út I/ Budapest, Pf Tel/fax: , , helsin ELEMZÉS A faj és a nemzetiség, mint üldözési okok értelmezése és összehasonlítása Készítette: Gyulai Gábor (2006. július kiegészítve: 2008. szept.) 1. Bevezetés Az öt egyezményes üldözési ok a Genfi Egyezményben

Részletesebben

Az Eurodac felügyeletével megbízott koordinációs csoport második ellenőrzési jelentése Összefoglalás

Az Eurodac felügyeletével megbízott koordinációs csoport második ellenőrzési jelentése Összefoglalás Az Eurodac felügyeletével megbízott koordinációs csoport második ellenőrzési jelentése Összefoglalás 1. Az Eurodac bemutatása Az Eurodac olyan informatikai rendszer, melyet azzal a céllal hoztak létre,

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.7.13. COM(2016) 466 final 2016/0223 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a harmadik országbeli állampolgárok és hontalan személyek nemzetközi védelemre

Részletesebben

EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK HUN A BÍRÓSÁG HIVATALA

EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK HUN A BÍRÓSÁG HIVATALA EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A Kérdések és Válaszok anyagát a Bíróság Hivatala készítette, s az nem kötelezi a Bíróságot. Rendeltetése, hogy alapvető és általános tájékoztatást nyújtson

Részletesebben

A SZLOVÉN NEMZETI MEGELŐZŐ MECHANIZMUS EGYÜTTMŰKÖDÉS CIVIL SZERVEZETEKKEL Ivan Šelih, helyettes ombudsman, Szlovénia Budapest, 2012 1 SZLOVÉNIA 2 A SZLOVÉN OMBUDSMAN (AZ EMBERI JOGOK BIZTOSA) (1995) Dunajska

Részletesebben

A NEMZETKÖZI VÉDELEM NEM EU-HARMONIZÁLT FORMÁI MAGYARORSZÁGON Gyulai Gábor Budapest, 2009. augusztus

A NEMZETKÖZI VÉDELEM NEM EU-HARMONIZÁLT FORMÁI MAGYARORSZÁGON Gyulai Gábor Budapest, 2009. augusztus A NEMZETKÖZI VÉDELEM NEM EU-HARMONIZÁLT FORMÁI MAGYARORSZÁGON Gyulai Gábor Budapest, 2009. augusztus 2 A NEMZETKÖZI VÉDELEM NEM EU-HARMONIZÁLT FORMÁI MAGYARORSZÁGON 2009 Gyulai Gábor. Minden jog fenntartva.

Részletesebben

Menekültügy: tovább bővíthető a magyar szabályozás

Menekültügy: tovább bővíthető a magyar szabályozás Menekültügy: tovább bővíthető a magyar szabályozás Az Alapjogokért Központ megvizsgálta a hazai, illetve az európai uniós menekültjog egyes részletszabályait. Az elemzés során a Központ arra a megállapításra

Részletesebben

EGYSÉGES FORMANYOMTATVÁNY MENEKÜLTÜGYI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ. macedón állampolgár kérelmező ügyintéző bolgár nyelvű tolmács

EGYSÉGES FORMANYOMTATVÁNY MENEKÜLTÜGYI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ. macedón állampolgár kérelmező ügyintéző bolgár nyelvű tolmács Megszereztük G.N. macedón állampolgár menekültügyi meghallgatásának jegyzőkönyvét, melyet most közreadunk. A kérelmező személyazonosságának védelme érdekében a neve kezdőbetűit, valamint állampolgárságát

Részletesebben

A május végi uniós választás eredményei egyértelműen jelzik az EUs intézményekbe vetett hit gyengülését és az uniós politikai elit eddigi

A május végi uniós választás eredményei egyértelműen jelzik az EUs intézményekbe vetett hit gyengülését és az uniós politikai elit eddigi MIGRÁCIÓ: AZ EURÓPAI UNIÓ FELELŐSSÉGÉT VIZSGÁLNÁK A NEMZETKÖZI BÜNTETŐBÍRÓSÁGON AZ ELJÁRÁS A BIZOTTSÁG ÉS UNIÓS CSÚCSPOLITIKUSOK FELELŐSSÉGE KAPCSÁN NYERNE JOGI RELEVANCIÁT DÁTUM: 2019.06.13. Elemzés Migráció:

Részletesebben

A menekültügy aktuális kérdései, jogalkalmazási problémák és javaslatok a dublini rendelet és a menekültügyi őrizet tükrében 1

A menekültügy aktuális kérdései, jogalkalmazási problémák és javaslatok a dublini rendelet és a menekültügyi őrizet tükrében 1 Cseporán Zsolt Daka Marija Kovács Mihály Lukonits Ádám Pál Emese Rinfel János Szabó Anett joghallgatók (PTE ÁJK), az ÓNSZ közjogi tagozatának tagjai A menekültügy aktuális kérdései, jogalkalmazási problémák

Részletesebben

Lakosság. Komanovics Adrienne, 2013. Komanovics Adrienne, 2013 1

Lakosság. Komanovics Adrienne, 2013. Komanovics Adrienne, 2013 1 Lakosság Komanovics Adrienne, 2013 Komanovics Adrienne, 2013 1 Áttekintés Az állampolgárság és a honosság A nemzetközi kisebbségi jog Az emberi jogok nemzetközi rendszere A külföldiek jogállása A menekültek

Részletesebben

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER Vásárlás előtt ismerje meg a jogait! Vásárlóként, amikor egy termékért vagy szolgáltatásért fizet akár online, akár egy boltban, saját országában vagy bárhol az EU-ban,

Részletesebben

Útmutató. Szószedet, Terminológia és Jogi nyilatkozatok. 2.3 Verzió február 1.

Útmutató. Szószedet, Terminológia és Jogi nyilatkozatok. 2.3 Verzió február 1. Útmutató Szószedet, Terminológia és Jogi nyilatkozatok 2.3 Verzió 2018. február 1. Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően

Részletesebben

Árnyékjelentés az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény érvényesüléséről

Árnyékjelentés az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény érvényesüléséről Árnyékjelentés az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény érvényesüléséről Jogforrások egymáshoz való viszonya A Törvények Alkotmány Nemzetközi egyezmények Közoktatási törvény dr. Jásper András előadása Rendeletek

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0977/1. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0977/1. Módosítás 12.9.2016 B8-0977/1 1 Paloma López Bermejo, Maria Lidia Senra Rodríguez, Ángela Vallina, Marina Albiol Guzmán, Cornelia Ernst, Marie-Christine Vergiat, Tania González Peñas, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez

Részletesebben

Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ

Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Európai Menekültügyi Alap 2010. évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok A pályázók tájékoztatása, 2010. április 6. Szolidaritási és migrációs áramlások igazgatása

Részletesebben

Emberi jogi képzés a visszatérés területén. Oktatási segédanyag. Országos Bírósági Hivatal 2012-2013.

Emberi jogi képzés a visszatérés területén. Oktatási segédanyag. Országos Bírósági Hivatal 2012-2013. Emberi jogi képzés a visszatérés területén Oktatási segédanyag Országos Bírósági Hivatal 2012-2013. Emberi jogi képzés a visszatérés területén Oktatási segédanyag Tartalomjegyzék: Dr. Igor Ciobanu: A visszaküldés

Részletesebben

AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK INTÉZMÉNYÉRŐL ÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL

AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK INTÉZMÉNYÉRŐL ÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK INTÉZMÉNYÉRŐL ÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL DR BOGÁRDI DÓRA AJBH Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015 MÁRCIUS 21 TÁMOP 557-08/1-2008-0001 Betegjogi,

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2012. december 19.(*)

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2012. december 19.(*) A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2012. december 19.(*) 2004/83/EK irányelv A menekült jogállás vagy a kiegészítő védelmi jogállás megadásának feltételeire vonatkozó minimumszabályok Palesztin származású

Részletesebben

Sik Endre: Adalékok a menekültek, a menekülés és a menekültügyi rendszer születésének szociológiai jellemzőihez Magyarország, 1988-1991 80-90% magyar származású Reprezentatív kutatás (1989) Átlagéletkor:

Részletesebben

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ 2004 KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK 1. Mit jelent a tematikus konferencia és a training szeminárium? 2. Ki szervezhet konferenciákat és szemináriumokat? 3. Ki pályázhat? 4.

Részletesebben

GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK

GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK DR. HERCZOG MÁRIA CSALÁD, GYERMEK, IFJÚSÁG EGYESÜLET GYERMEKEK VESZÉLYBEN-

Részletesebben

GDPR változó szabályozás, új jogi kihívások. Dr. Gally Eszter Réti, Antall, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda

GDPR változó szabályozás, új jogi kihívások. Dr. Gally Eszter Réti, Antall, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda GDPR változó szabályozás, új jogi kihívások Dr. Gally Eszter Réti, Antall, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda Mi az Általános Adatvédelmi Rendelet? Az Általános Adatvédelmi Rendelet (General Data Protection

Részletesebben

3 cikk Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.

3 cikk Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz. FORRÁS 16 Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1948 Egyszerűsítette az Amnesty International 1 cikk Minden. emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel

Részletesebben

(2010/C 67 E/11) 2003/9/EK tanácsi irányelv alkalmazásáról szóló november 26-i bizottsági jelentésre (COM(2007)0745),

(2010/C 67 E/11) 2003/9/EK tanácsi irányelv alkalmazásáról szóló november 26-i bizottsági jelentésre (COM(2007)0745), C 67 E/94 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.3.18. A menedékkérők befogadása minimumszabályainak megállapításáról szóló 2003/9/EK irányelv végrehajtása az EU-ban: a LIBE bizottság 2005 és 2008 közötti

Részletesebben

HELEN O NIONS: ASYLUM A RIGHT DENIED. A CRITICAL ANALYSIS OF EUROPEAN ASYLUM POLICY (FARNHAM: ASHGATE 2014) 270.

HELEN O NIONS: ASYLUM A RIGHT DENIED. A CRITICAL ANALYSIS OF EUROPEAN ASYLUM POLICY (FARNHAM: ASHGATE 2014) 270. 122 RECENZIÓ HELEN O NIONS: ASYLUM A RIGHT DENIED. A CRITICAL ANALYSIS OF EUROPEAN ASYLUM POLICY (FARNHAM: ASHGATE 2014) 270. 1. A 2015-ös év egyértelműen fontos vízválasztónak bizonyult a nemzetközi menekültjog

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala. Irományszám : Q\ 9'1 2 g Érkezett

Országgy űlés Hivatala. Irományszám : Q\ 9'1 2 g Érkezett Országgy űlés Hivatala Mirkóczki Ádá m országgyűlési képvisel ő Irományszám : Q\ 9'1 2 g Érkezett 2016 FEBR 15. Írásbeli kérdés Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

Menedék Migránsokat Segítő Egyesület kiemelten közhasznú szervezet

Menedék Migránsokat Segítő Egyesület kiemelten közhasznú szervezet Menedék Migránsokat Segítő Egyesület kiemelten közhasznú szervezet (1074 Budapest, Rákóczi út 80. Tel.: 322-1502; fax: 479-0272 www.menedek.hu; menedek@menedek.hu) 2004. évi közhasznúsági jelentése ----------------------------------------

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

MIÉRT FONTOS A RAGYOGÓBB ÉLETET A RÁSZORULÓKNAK KAMPÁNY?

MIÉRT FONTOS A RAGYOGÓBB ÉLETET A RÁSZORULÓKNAK KAMPÁNY? MIÉRT FONTOS A RAGYOGÓBB ÉLETET A RÁSZORULÓKNAK KAMPÁNY? RAGYOGÓBB ÉLETET A RÁSZORULÓKNAK Évente gyermekek milliói kényszerülnek arra, hogy családjukkal együtt elhagyják az otthonukat háborús helyzet vagy

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

Az európai kontinens a migráció célpontja

Az európai kontinens a migráció célpontja Az európai kontinens a migráció célpontja A szabad mozgás és a tartózkodás szabadsága emberi jogok. A migránsok a múltban is alakították a kultúrákat és társadalmakat, és továbbra is ezt fogják tenni.

Részletesebben

A CPT-ről röviden. Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság (CPT)

A CPT-ről röviden. Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság (CPT) A CPT-ről röviden Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság (CPT) A szabadságuktól megfosztott személyeket érintő rossz bánásmód megelőzése Európában

Részletesebben

Magyarországnak nincs szüksége riogatásra.

Magyarországnak nincs szüksége riogatásra. Tisztelt Képviselő Asszony, Képviselő Úr! 2015. február 20-án az Országgyűlés politikai vitát tart Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra címmel. Hetek óta folyik a nagy figyelmet kapott

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: RHRTB08

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: RHRTB08 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány 1. A tantárgy kódja: RHRTB08 TANTÁRGYI PROGRAM 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Határrendészeti igazgatás 2. 3. A tantárgy megnevezése

Részletesebben

A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek. Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék

A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek. Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék A Yogyakarta alapelvek és a magyar jog: Nemzetközi kötelezettségek, alkotmányos alapértékek Polgári Eszter Közép-európai Egyetem Jogi Tanszék AZ ALAPELVEK NEMZETKÖZI JOGI ALAPJA széles körben elfogadott,

Részletesebben

GLOBÁLIS MENEKÜLTÜGYI VÁLSÁG: A PROBLÉMA TUDATOS SZŐNYEG ALÁ SÖPRÉSE

GLOBÁLIS MENEKÜLTÜGYI VÁLSÁG: A PROBLÉMA TUDATOS SZŐNYEG ALÁ SÖPRÉSE GLOBÁLIS MENEKÜLTÜGYI VÁLSÁG: A PROBLÉMA TUDATOS SZŐNYEG ALÁ SÖPRÉSE ÖSSZEFOGLALÓ Az elmúlt két évben a világnak egyre súlyosbodó menekültügyi válsággal kellett szembenéznie. 2013-ban a második világháború

Részletesebben

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal 23. Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal Egység a sokféleségben - 2008 a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve A KultúrPont Iroda munkatársa a 2008: a Kultúrák Közötti Párbeszéd

Részletesebben

EASO gyakorlati útmutató: Bizonyítékok értékelése

EASO gyakorlati útmutató: Bizonyítékok értékelése European Asylum Support Office EASO gyakorlati útmutató: Bizonyítékok értékelése EASO gyakorlati útmutató sorozat 2015. március SUPPORT IS OUR MISSION A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos

Részletesebben

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR A nemzeti, az uniós és a globális nemzetközi intézményrendszer (az államtudományi és közigazgatási szempontból) 1. Az államtudomány fogalma. Az állam fogalmának alakulása kezdetektől napjainkig. 2. Az

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának intézményéről és tevékenységéről

Az alapvető jogok biztosának intézményéről és tevékenységéről Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2014 október 11, Budapest Az alapvető jogok biztosának intézményéről és tevékenységéről Dr Horváth-Egri Katalin AJBH TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI CHARTÁJA (2007/C 303/01) 2007.12.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 28. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 28. (OR. en) 13240/16 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: LIMITE PUBLIC PV/CONS 49 JAI 829 COMIX 666 Az Európai Unió Tanácsának 2016. október 13-án

Részletesebben

Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról

Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról Jogod van hozzá! Rövid összefoglaló a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket érintő magyar jogszabályokról Szexuális kapcsolat A férfiak közötti szexuális kapcsolatot

Részletesebben