Magyar irodalom 5. évfolyam Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar irodalom 5. évfolyam Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk"

Átírás

1 Magyar irodalom 5. évfolyam Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Feladatbank a regény feldolgozásához részenként I. rész 1) Hány évesek, hányadik osztályba járnak a regényben szereplő fiúk? II.rész 2) Milyen szokásokban, viselkedésben különböznek a mai diákoktól? Gyűjts össze ezek közül hármat! 3) Milyen tulajdonságait ismerted meg az alábbi szereplőknek? Sorold fel! Boka: Geréb: Nemecsek: Pásztorok: 4) Magyarázd el saját szavaiddal, hogy mit jelent az einstand? 1) A GRUND a) Hol feküdt a grund? b) Milyen volt a grund? Mutasd be saját szavaiddal négy-öt mondatban! c) A VI. részben található vázlat alapján rajzold le te is a grund alaprajzát a füzetedbe! d) Mit jelentett a grund a Pál utcai fiúk számára? (Keresd ki ezeket a sorokat a regényből, és írd ki a füzetedbe!) 2) A PÁL UTCAIAK a) Kikből állt a Pál utcai fiúk hadserege? Írd ki a megismert neveket az olvasónapló elejébe! Hányan voltak a Pál utcaiak? b) Milyen tisztségek voltak ebben a seregben? c) Hány közlegény volt? Ki volt ő? Szeretett-e közlegény lenni? (Idézheted a regényből azokat a sorokat, amelyek erről szólnak.) 3) ÁTS FERI ÉS CSAPATA III.rész a) Hol tanyázott Áts Feri csapata? b) Miért hordtak vörös inget? c) Miért vitte el Áts Feri a Pál utcaiak egyik zászlaját? d) Mit határoztak el erre válaszul Bokáék? Önkéntes szorgalmi feladat: Készítsd el a grund makettjét a megismert alaprajz szerint! 1) A FÜVÉSZKERT a) Mi a füvészkert? Nézz utána szótárban, lexikonban! Írd le azt is, hogyan nevezzük idegen szóval!

2 b) A fejezet alapján mutasd be hét-nyolc mondatban saját szavaiddal, rövid leírás keretében a füvészkertet! 2) A FELDERÍTŐK a) Kik vállalkoznak a füvészkert felderítésére? b) Miért este mennek a fiúk a füvészkertbe? Miért furcsa ez nekik? c) Bizonyítsd be Boka bölcsességét! Gyűjtsd össze, hogy a felderítő kaland során milyen ötletekkel bizonyítja alkalmasságát a vezetői rangra! d) Hányszor került vízbe Nemecsek a fejezetben? Miért? Hogyan? (Idézheted a regényből azokat a sorokat, amelyek erről szólnak.) 3) A VÖRÖSINGESEK a) Hányan voltak összesen a vörösingesek? Akiket megismerünk közülük név szerint is, azoknak a nevét írd ki a füzet elejébe! b) Miért akarják elfoglalni a vörösingesek a Pál utcaiak grundját? / (Idézheted a regényből azokat a sorokat, amelyek erről szólnak.) c) Mikor akarja Áts Feri elfoglalni a grundot? Milyen tulajdonságra utal ez? d) Ki az a fiú, aki tudtán kívül többször is megmenti a három Pál utcait? Milyen tulajdonsága miatt menti meg őket? (Idézheted a regényből azokat a sorokat, amelyek erről szólnak.) 4) AZ ÁRULÓ IV. rész a) Milyen tulajdonsága miatt lett Geréb áruló? b) A Pál utcaiak közül kik szereznek tudomást az árulásáról? Milyen érzéseket vált ki ez a felfedezés bennük? 1) A GITTEGYLET a) A fejezet alapján magyarázd meg, hogy miért írja az értelmező szótár a gittegyletről a következőket: Gittegylet = jelentéktelen (de fontoskodó) egyesület, szervezet. b) Igazuk volt-e a gittegylet tagjainak, amikor Nemecsek Ernőt árulónak tartották? c) Hogyan büntette meg a gittegylet Nemecseket? d) Szerinted, mit kellett volna tenniük a gittegylet tagjainak? 2) NEMECSEK Mi lett a következménye annak, hogy az előző fejezetben Nemecsek kétszer is vízbe került? 3) GERÉB a) Hogyan akarja Geréb a vörös ingesek számára megszerezni a grundot? b) Szerinted, miért neveti ki Geréb Bokát és Nemecseket? c) Mindezek milyen tulajdonságaira utalnak Gerébnek?

3 V. rész 1) A VÖRÖSINGESEK a) Mik voltak a fegyvereik? b) Milyen szokásaik, előírásaik vannak? 2) Hasonlítsd össze a fejezetben történtek alapján: a) Gerébet és Áts Ferit, b) Gerébet és Nemecseket! c) Te kit beszülsz jobban? Miért? 3) A FÜVÉSZKERTBEN a) Miért ment Nemecsek a füvészkertbe? b) Miért kerül újra vízbe? Miért baj ez? c) Szerinted miért parancsol Áts Feri az őrökre, hogy tisztelegjenek Nemecseknek? d) Hogyan bűnhődött Geréb? e) Miért kerülnek vízbe a Pásztorok is? VI. rész VII. rész 1) Ismertesd a saját szavaiddal Boka haditervét! 2) Miért nem árulja el először Boka a fiúknak Geréb árulását? 3) Miért jön vissza Geréb a Pál utcaiakhoz? Megbocsát-e neki Boka? Miért? 4) Szerinted, miért mondja Nemecsek Geréb apjának, hogy a fia nem áruló? 5) Mi történt Nemecsekkel? Miért kell hazakísérni? 1) Szerinted miért fogadják vissza a Pál utcaiak Gerébet? 2) Milyen szabályokban állapodik meg Boka a követekkel a harcra vonatkozóan? 3) Miért látogatja meg a vörösingesek követsége Nemecseket? 4) Miért nem fogadja el a három vörösinges fiú Nemecsek édesanyjától a csokoládét? Önkéntes szorgalmi feladat: Rajzolj le egy Pál utcai és egy vörösinges fiút! Figyelj az egyenruhájukra és a fegyvereikre! VIII.-IX. rész 1) Hogyan változtatja meg Boka a haditervet a csata napjára? 2) Számolj be egyes szám első személyben mintha te is a Pál utcaiak között harcoltál volna a csata lefolyásáról Megvédtük a grundot címmel! 3) Hogyan, miért lesz Nemecsek Ernő közlegényből kapitány?

4 X. rész 4) Szerinted, miért tudja a kis vézna fiú legyőzni a hatalmas Áts Ferit? 5) Hogyan tisztelegnek Nemecsek bátorsága előtt a Pál utcai fiúk, és hogyan a gittegylet? 6) Magyarázd meg a VIII. rész következő mondatát: Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete. 7) Miért fakad sírva Boka és Nemecsek apja az utcán? 1) Mi történt a csata után: a) Nemecsekkel, b) a vörösingesekkel, c) a grunddal? 2) Keresd ki és írd ki ebből a részből azokat a mondatokat, amelyek azt bizonyítják, hogy Nemecsek számára a grund többet jelentett egyszerű játszótérnél! Feladatok ismétléshez (otthoni önellenőrzéshez): 1. A cselekmény sorrendje Tegyék a tanulók számozással az eseményeket a történésük sorrendjébe! Boka, Csónakos és Nemecsek elmennek a Füvészkertbe. Nemecsek lázasan elszökik a grundra. A Pásztorok meglátogatják Nemecseket. A jegyzőkönyvbe beírják: nemecsek ernő áruló!!!. Geréb apja elmegy a grundra. Bokát választják a fiúk vezérükké. Geréb átáll a vörösingesekhez. Nemecseket megfürdetik a vörösingesek. Geréb megpróbálja megvesztegetni Janót. Csele nővére új zászlót varr. Áts Feri ellopja a zászlót a grundról. 2. Igaz és hamis Írják a tanulók az egyes mondatok után, hogy igaz vagy hamis megállapítást tartalmaz-e! Vigyázat, nem mindig könnyű eldönteni! Nemecsek apja jómódú szabó mester volt.:

5 Janót hivatalosan Tóth Jánosnak hívták.: A vörösingesek között Wendauernek volt a legkisebb lába.: Nemecsek volt az egyetlen közlegény.: Mindig Csele nővére varrta a zászlókat. : Boka örömmel visszavette Gerébet a csapatba.: Janó nem fogadta el a szivart Gerébtől.: Áts Feri parancsára a Pásztorok is megfürödtek a tóban. : Áts Feri megkérdezte a grundon a kis szőkétől: Nem félsz Nemecsek?: Csele hatalmasat tudott fütyülni.: Amikor Weisz volt az elnök, ő lemondott az elnöki fizetésről. : A gittegylet tagjai krumpliból készítettek pecsétet.: A pecsétőr Barabás volt. : (igaz) Barabásnak Kolnay volt a legjobb barátja.: A gittegyletet Nemecsek menti meg. : A gittegylet hivatalos neve ez volt: Gittgyűjtő Egyesület, Budapest : A pecsétre volt írva.: 3.Szereplők felismerése Kire ismernek rá a tanulók a regényből az alábbi állítások alapján? (Ugyanaz a név többször is előfordulhat.) Egy igazi gigerli. Nagyon szeret hatalmasakat fütyülni. Gyakran teszi a zsebébe a tintatartóját. Szeretik elvenni a kisebbektől a golyókat. Tábornoki rangot vesz fel. Ő őrzi a grundot. Nem meri bevallani az apjának, hogy mit tett a többiekkel. Olyan kicsi a lába, mint Nemecseknek. Ő varrja a Pál utcaiaknak a zászlókat. Nem törődik azzal, hogy a kisfiú nagyon beteg, csak a maga ügye érdekli. Elviszi Geréb levelét a grundra. Az ő kalapját használják a választáskor a szavazatok összegyűjtésére.

6 Az a szavajárása, hogy papuskám. Nemecsek mellett a másik közlegény. Boka leghűségesebb barátja. Örökös ellensége Kolnaynak. 4.Helyszínek A következő mondatok a regény egyes helyszíneire kérdeznek rá. Válaszoljanak a tanulók a kérdésekre! Hol történt az einstand? Az iskola melyik részében beszél Rácz tanár úr a gittegylet tagjaival? Hol találkozik először kettesben Nemecsek Áts Ferivel? Hol bújt el a három Pál utcai a vörösingesek elől? Honnan figyeli meg Nemecsek Gerébet a Füvészkertben? Honnan esik Nemecsek Áts Feri nyakába? Hol választanak új elnököt a gittegylet tagjai? Honnan nézi meg Csónakos, hogy mi a helyzet a Füvészkertben? A lakás melyik helyiségében próbálja fel Csetneky úr a készülő felöltőt? Hol biztatja Geréb Cselét arra, hogy vágja oda a kalapját? Táblakép: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc : író, újságíró jogi tanulmányok: Genf, Budapest Az I. világháború időszakában haditudósító volt ben végleg elhagyta az országot:franciaország, Svájc, New York. feleségei: Vészi Margit-festőnő-írónő

7 Fedák Sári-színésznő Darvas Lili-színésznő Fő műve: A Pál utcai fiúk - műfaja: regény. Regény: Terjedelmes elbeszélő műfaj főhőssel, mellékszereplőkkel. Több helyszínen, hosszabb idő alatt lejátszódó cselekménnyel, epizódokkal. Formája próza, ritkán vers. Ifjúsági regény: Olyan regény, amelyet éves fiatalok számára írt a szerző. Megjegyzés: Egyéb rendszerezésre a kísérleti tankönyv alapján nincs szükség, hiszen csak 5 tanítási órát szán a tananyagrészre. A fejezetenkénti tartalmat az előzetesen elkészítendő Olvasónaplóban találják meg a tanulók, azt használjuk a feldolgozás során.

V. 5 Füvészkert elfújható lámpa VI. 6 grund pedellus VII 7 osztályterem, grund,

V. 5 Füvészkert elfújható lámpa VI. 6 grund pedellus VII 7 osztályterem, grund, Olvasmánynapló LEHETSÉGES MEGOLDÁS Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Idő-, hely- és eseménytáblázat Ha folyamatosan és ügyesen töltöd ki az üres helyeket a táblázatban, áttekintést kapsz a regényről. 1.

Részletesebben

Dobszay Ambrus Fenyő D. György: Iskolák és iskolások (Az iskola világának ábrázolása a magyar irodalom néhány alkotásában)

Dobszay Ambrus Fenyő D. György: Iskolák és iskolások (Az iskola világának ábrázolása a magyar irodalom néhány alkotásában) Dobszay Ambrus Fenyő D. György: Iskolák és iskolások (Az iskola világának ábrázolása a magyar irodalom néhány alkotásában) Bevezető (F.D.Gy.) Móra Ferenc iskola-történetei (D.A.) Molnár Ferenc: A Pál utcai

Részletesebben

A PÁL UTCAI FIÚK. Foglalkozási terv 11-12 éves tanulók számára Időtartam: 2 x 45 perc

A PÁL UTCAI FIÚK. Foglalkozási terv 11-12 éves tanulók számára Időtartam: 2 x 45 perc A PÁL UTCAI FIÚK Foglalkozási terv 11-12 éves tanulók számára Időtartam: 2 x 45 perc A FOGLALKOZÁS CÉLJAI Az időben zajló változások felfedeztetése két egymástól 120 évnyi távolságra lévő korszak gyermek-

Részletesebben

GALUSKA LÁSZLÓ PÁL. A Pál utcai fiúk értelmezésének kérdései a magyar gyermekirodalmi kutatásban IFJÚSÁGI IRODALOM

GALUSKA LÁSZLÓ PÁL. A Pál utcai fiúk értelmezésének kérdései a magyar gyermekirodalmi kutatásban IFJÚSÁGI IRODALOM Document3 08/9/11 11:54 PM Page 75 IFJÚSÁGI IRODALOM GALUSKA LÁSZLÓ PÁL A Pál utcai fiúk értelmezésének kérdései a magyar gyermekirodalmi kutatásban A különbözô médiumokban és a szakmai fórumokon minduntalan

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

`Délután háromkor közgyűlés. Elnökválasztás a grundon. Kihirdetni.`

`Délután háromkor közgyűlés. Elnökválasztás a grundon. Kihirdetni.` MOLNÁR FERENC A Pál utcai fiúk ---------------- 1907 I. Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre- -valahára,

Részletesebben

Óravázlatok 5. osztály

Óravázlatok 5. osztály Múzeumok Mindenkinek program- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése c. pályázat a 2009/2010-es tanév során a Németvölgyi Általános Iskola részvételével (TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR)a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Részletesebben

Köszönjük őszinte, kritikus véleményeteket, elemző munkátokat és ajánlásaitokat!

Köszönjük őszinte, kritikus véleményeteket, elemző munkátokat és ajánlásaitokat! KEDVES KÖNYVSZERETŐ DIÁKOK! Ebben a kis füzetben a 2012/13-as tanévben meghirdetett Könyv és film esszéíró pályázat I. kategóriájának - 5-6. évfolyam - legjobb dolgozatait gyűjtöttük össze egy csokorba.

Részletesebben

Damó Eszter Csorba József HÓNAPRÓL HÓNAPRA. Meixner-módszerű, differenciált szövegfeldolgozó és fogalmazás munkafüzet negyedik osztályosoknak

Damó Eszter Csorba József HÓNAPRÓL HÓNAPRA. Meixner-módszerű, differenciált szövegfeldolgozó és fogalmazás munkafüzet negyedik osztályosoknak Damó Eszter Csorba József HÓNAPRÓL HÓNAPRA Meixner-módszerű, differenciált szövegfeldolgozó és fogalmazás munkafüzet negyedik osztályosoknak II. félév Nehezebb változat 1 Ez a munkafüzet a Meixner Ildikó

Részletesebben

Imre Dóra (11. A) (Ady Endre Gimnázium, Debrecen) (Az országos Szabó Magda esszéíró pályázatra írt pályamunka)

Imre Dóra (11. A) (Ady Endre Gimnázium, Debrecen) (Az országos Szabó Magda esszéíró pályázatra írt pályamunka) Imre Dóra (11. A) (Ady Endre Gimnázium, Debrecen) Döntések és választások (Csokonai élete A macskák szerdája alapján) (Az országos Szabó Magda esszéíró pályázatra írt pályamunka) Az életben rengetegszer

Részletesebben

DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez. 3. évfolyam. munkapéldány. Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus

DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez. 3. évfolyam. munkapéldány. Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez 3. évfolyam munkapéldány Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus Bevezetõ A következõkben olvasható drámapedagógiai ötlettár abban kíván segítséget

Részletesebben

SPIRA VERONIKA SEGÉDANYAGOK AZ IRODALOMTANÍTÁSHOZ. II. Szövegértés, műértelmezés, szövegalkotás, ismeretek, kompetenciák 7-12.

SPIRA VERONIKA SEGÉDANYAGOK AZ IRODALOMTANÍTÁSHOZ. II. Szövegértés, műértelmezés, szövegalkotás, ismeretek, kompetenciák 7-12. 1 SPIRA VERONIKA SEGÉDANYAGOK AZ IRODALOMTANÍTÁSHOZ II. Szövegértés, műértelmezés, szövegalkotás, ismeretek, kompetenciák 7-12. osztály Válogatott feladatok, esszécímek Digitalizálva: 2011 2 ELŐSZÓ Az

Részletesebben

Tanítási órák tervezetei az Öveges Kálmán Gyakorló Iskolából Összeállította: Dr. Varga József docens. 1. Óratervezet

Tanítási órák tervezetei az Öveges Kálmán Gyakorló Iskolából Összeállította: Dr. Varga József docens. 1. Óratervezet Tanítási órák tervezetei az Öveges Kálmán Gyakorló Iskolából Összeállította: Dr. Varga József docens 1. Óratervezet Készítette: Láng Rita Tantárgy: magyar nyelv és irodalom 3. osztály Témakör: Haza csak

Részletesebben

HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK?

HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK? HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK? Munkafüzet diákoknak a A médiaismeret tantárgy alkalmazása a hátrányos helyzetû diákok képességfejlesztésében címû pedagógus-továbbképzési programjához Budapest, 2008 A MANUSH

Részletesebben

Vancsok Réka: Abigél 5. Kemenei Orsolya: A Gyűrűk Ura 8. Szabó Orsolya: Szent Péter esernyője 10. Reznicsek Éva: Abigél 14

Vancsok Réka: Abigél 5. Kemenei Orsolya: A Gyűrűk Ura 8. Szabó Orsolya: Szent Péter esernyője 10. Reznicsek Éva: Abigél 14 Hangsúlyozni szeretném a meggyőződésemet, hogy egy vonzó olvasmány sokkal értékesebb, mint bizonyos tévéműsorokat végignézni. Amikor olvas az ember, az elméje dolgozik. A betűket szavakká rendezi, a szavak

Részletesebben

Siegl Judit Csorba József HÓNAPRÓL HÓNAPRA. Meixner-módszerű, differenciált szövegfeldolgozó és fogalmazás munkafüzet harmadik osztályosoknak

Siegl Judit Csorba József HÓNAPRÓL HÓNAPRA. Meixner-módszerű, differenciált szövegfeldolgozó és fogalmazás munkafüzet harmadik osztályosoknak Siegl Judit Csorba József HÓNAPRÓL HÓNAPRA Meixner-módszerű, differenciált szövegfeldolgozó és fogalmazás munkafüzet harmadik osztályosoknak II. félév Nehezebb változat 1 Ez a munkafüzet a Meixner Ildikó

Részletesebben

Tompa Andrea: Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben c. regényének feldolgozása. Óraterv

Tompa Andrea: Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben c. regényének feldolgozása. Óraterv Tompa Andrea: Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben című regényének feldolgozása Óraterv Óravázlatok 1. ÓRA Témakör Tananyag Taneszközök A foglalkozás célja Kortárs magyar irodalom Tompa Andrea: Fejtől

Részletesebben

Az öt tekercs üzenete

Az öt tekercs üzenete Laczay András Az öt tekercs üzenete Isten jelen van az élet eseményeinél Kísérleti tankönyv Bibliaismeret, Ószövetség, kiegészítő modul 2014. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.... 4 I. Isten ünnepelni hív... 5 II.

Részletesebben

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Magyar nyelv és kommunikáció Tankönyv 6. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kiadvány megfelel az 51/2012. (XII. 21.) EMMI-rendelet 2. sz. melléklet:

Részletesebben

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5.

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztériuma

Részletesebben

Irodalom. Tankönyv. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Irodalom. Tankönyv. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Irodalom Tankönyv Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kiadvány megfelel az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet: Kerettanterv az általános iskola 5 8. évfolyama számára 2.2.01.1. A változat

Részletesebben

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei

A színfalak mögött: bemutatkoznak az Alef Kids madrichképzősei 2015. április 24. ה' אייר תשע"ה 17. évfolyam 31. szám SÁBESZ Kiadja: Chabad-Lubavics zsidó nevelési és oktatási egyesület Gyertyagyújtás Budapesten: 19.27 פרשת תזריע-מצורע Szombat kimenetele: 20.37 A színfalak

Részletesebben

Kissné Faragó Ildikó. Budapest, 2003. február 10.

Kissné Faragó Ildikó. Budapest, 2003. február 10. Előszó A Nyelvtani gyakorlatok gyűjteménye az intézet néhai tanárának, Székely József munkájának az átdolgozása. A könyv felújítását és újbóli megjelentetését az indokolja, hogy a magas óraszámban magyar

Részletesebben

GALGA HÉVÍZ. Havonta megjelenô olvasnivaló INGYENES. 11. szám 2001. NOVEMBER

GALGA HÉVÍZ. Havonta megjelenô olvasnivaló INGYENES. 11. szám 2001. NOVEMBER INGYENES GALGA Havonta megjelenô olvasnivaló 11. szám 2001. NOVEMBER HÉVÍZ MINDENSZENTEK ÉS HALOTTAK NAPJA A köztudatban a Mindenszentek ünnepe összefonódik a november másodiki Halottak Napjával, melyen

Részletesebben

Radóczné Bálint Ildikó Kézikönyv az Irodalom 6. tanításához

Radóczné Bálint Ildikó Kézikönyv az Irodalom 6. tanításához Radóczné Bálint Ildikó Kézikönyv az Irodalom 6. tanításához irodalom_6_kk.indd 1 2014.05.30. 11:41 Szerző Radóczné Bálint Ildikó Szerkesztette Füzesiné Széll Szilvia Kapcsolódó kerettanterv EMMI kerettanterv

Részletesebben

Kincsesláda. Tanári kézikönyv

Kincsesláda. Tanári kézikönyv Kincsesláda Tanári kézikönyv BUDAPEST, 2014 A könyv a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásával készült. Lektorálta Bereczky Judit Szabóné Mátrai Marianna Szerzők Kodácsy-Simon Eszter Lacknerné Puskás

Részletesebben

Ott a kedves őszi napsugárba kint, gyümölcstől hajol meg a fák ága mind. Az Úr Jézus fái emberéletek. Én is az ő kedves fája lehetek.

Ott a kedves őszi napsugárba kint, gyümölcstől hajol meg a fák ága mind. Az Úr Jézus fái emberéletek. Én is az ő kedves fája lehetek. A GÖDÖLLŐI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA XIII/1. 2008. Szent Imre-nap AZ ÚR JÉZUS FÁI Ott a kedves őszi napsugárba kint, gyümölcstől hajol meg a fák ága mind. Gazdagon, bőséggel termett

Részletesebben

Péter második levele 3,18: Növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében.

Péter második levele 3,18: Növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében. 2012. november 1. csütörtök A példabeszédek könyve 10,12: A gyűlölet viszályt teremt, de minden hűtlenséget eltakar a szeretet. Ha a gyűlölt viszályt teremt, akkor vissza is lehet következtetni, s azt

Részletesebben

Di Archer - Caroline Puntis Peter S Williams. Komputeranimációs. filmek. Toy Story és Toy Story 2 Némó nyomában Szörny Rt.

Di Archer - Caroline Puntis Peter S Williams. Komputeranimációs. filmek. Toy Story és Toy Story 2 Némó nyomában Szörny Rt. Di Archer - Caroline Puntis Peter S Williams Komputeranimációs filmek Toy Story és Toy Story 2 Némó nyomában Szörny Rt. Shrek és Shrek 2 1. A mű eredeti címe: CONNECT BIBLE STUDIES: Computer Animated Films

Részletesebben

is! A tanulási eredmények mellett jó az iskola közössége is. Öröm nézni, amikor egy nagyobb tanuló segít a kisebb gyerekeknek! Úgy érzem, jó irányba

is! A tanulási eredmények mellett jó az iskola közössége is. Öröm nézni, amikor egy nagyobb tanuló segít a kisebb gyerekeknek! Úgy érzem, jó irányba Itt van az újesztendő és itt van a bizonyítványosztás is. Ilyenkor mindenki nagy elhatározásokkal kezdi az évet is és a második félévet is. De meddig tart az elhatározás? Elég kitartóak vagyunk-e céljaink

Részletesebben