Magyar Kerékpárosklub: Javaslat Újpest kerékpárúthálózatának kialakítására

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar Kerékpárosklub: Javaslat Újpest kerékpárúthálózatának kialakítására"

Átírás

1 : július 10.

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezető Térkép Útvonalak leírása Megyeri út Ugró Gyula utca Erdősor utca Baross utca Reviczky utca Fóti út Árpád út Váci út csomópont Liszt Ferenc utca Újpest Városkapu metróállomás Berda József utca Tél utca Szerencs utcai vasúti átjáró: Istvántelki út Rákospalota Újpest vasútállomás, vasúti átjáró Jelenlegi kerékpárút a Tavasz utca Kórház utca útvonalon Szilágyi utca Külső Szilágyi út Homoktövis utca Íves út között Megyeri úttól a Mogyoródi patak hídján keresztül az Auchan felé Óceánárok utca Átvezetés a Szilágyi utca és a Rózsa utca között (Dobó u Laborfalvi Róza u. Kálmán u. parkoló) Deák Ferenc utca Bajza utca Corvin utca Lebstück Mária u. Jókai u. Kassai u Erkel Gy. u. Batthyány u. Perényi u. Tímár u Berlini út

3 1. Bevezető Napjainkban a kerékpáros közlekedés egyre nagyobb jelentőséggel bír. Az utazások tervezhetőségének szabadsága, a gyakran tömegközlekedéssel megoldhatatlan desztinációk és a gyors és gazdaságos volta miatt. A városi közlekedésben történő elterjesztését, népszerűségének növelését, elsődlegesen a kerékpárút-hálózat bővítésével a biztonságos közlekedés biztosításával majd a kapcsolódó egyéb infrastruktúrák kiépítésével lehet elősegíteni. A kerékpárosokat a közlekedés biztonságának hiánya után, a kerékpár biztonságos tárolásának hiánya tartja vissza leginkább a mindennapi kerékpárhasználattól. Ezen problémák orvoslására a javaslatot készít a létesítendő kerékpárutak nyomvonalára melyeket az ÚT :2006 számú műszaki előírás alapján kell elkészíteni. Ezen útügyi műszaki előírás alkalmazása az önkormányzatok számára a szakminisztérium részéről kiírt pályázatok esetében kötelező! 3.

4 2. Térkép 4.

5 3. Útvonalak leírása Az útvonalakat végig zöld színű kerékpáros útvonalakat jelző táblákkal kell ellátni, melyek az irányokról és a távolságokról tájékoztatnak. 3.1.Megyeri út Javaslat: Kerékpársáv az út két oldalán, esetleg buszsáv, melyen a kerékpáros közlekedés is megengedett. Burkolat: a Váci út-óceánárok utca közötti szakaszon rossz minőségű aszfalt burkolat, melyet fel kell újítani mert biztonságos közlekedésre nem alkalmas; az Óceánárok utcától kifelé jó minőségű. Szélesség: kerékpársáv kialakítására alkalmas az úttest szélessége Csomóponti kialakítás: A Fóti út kereszteződése kulcsfontosságú kereszteződés, ahol a kerékpársáv elvezetése megoldható. Az Óceánnárok utcánál gond nélkül el lehet vezetni a kerékpársávot. A körforgalomnál fontos átgondolni a biztonságos átvezetés lehetőségeit. A Külső Szilágyi útnál jól látható átvezetést kell biztosítani az azon kialakítandó kerékpársávra. Forgalmi viszonyok: a forgalom jelentős, a forgalomcsillapítás egyik nagyon jó eszköze lehet Az út teljes hosszában a kerékpárforgalom már most is számottevő, különösen hétvégén de egyre jobban hétköznap is. Váci út Fóti út közötti szakasz: Az út szélessége lehetővé teszi a kerékpársáv kialakítását. A kerékpársáv a parkoló autók út felé eső, belső oldalánál kell hogy legyen. Az út szélessége lehetővé teszi hogy az ajtónyitásnak jusson elég hely és az ajtók ne legyenek rányitva a kerékpársávra. Ezen a szakaszon különösen rossz minőségű az aszfalt, hatalmas kátyúk és hullámok vannak benne, ezért a mindenképpen szükséges ennek javítása, jelenleg helyenként csak a sáv közepén lehet biztonságosan haladni. Fóti út Külső Szilágyi út közötti szakasz: Legjobb lenne különálló kerékpárutat létesíteni ez azonban nem lehetséges, mert nincs rá mindenhol hely. A jól megvalósítható megoldás a kerékpársáv. Külön meg kell említeni a temető főbejáratánál lévő részt, ahol az autók rendszeresen szabálytalanul parkolnak a külső sávban (ahol a kerékpársáv is lesz). Mivel folyamatosan és tudatosan megszegik a szabályokat, megoldás erre igazából csak az ellenőrzés és büntetés lehet. A kerékpársáv a Fóti út-megyeri út közötti 5.

6 Megoldási javaslatok: 1. alternatíva: A Megyeri út teljes hosszában végig kétoldali kerékpársáv. Ez szükségessé teheti a forgalmi sávok számának csökkentését, amely egy jó eszköz a Megyeri hídról érkező forgalom távoltartására is. Hasonlóan jó eszköz az állandó gyorshajtás megelőzésére is. 2. alternatíva: A Megyeri úton buszsáv kialakítása, melyen a kerékpáros forgalom is megengedett. Ennek a megoldásnak az előnye az 1. alternatíva előnyein túl az, hogy a buszközlekedést is segíti. Ennél a megoldásnál nagyon fontos hogy a buszsáv kamerás ellenőrzése is megtörténjen, különben nem lesz betartva és visszaáll a jelenlegi közlekedési rend (a Megyeri híd forgalmával súlyosbítva). 3.2.Ugró Gyula utca Javaslat: Az Ugró Gyula utcában kerékpározásra kijelölt útvonal, külön kerékpársáv/út építése nem szükséges. Jelzések elhelyezése szükséges Az Ugró Gyula utca és az Óceánárok utca között kerékpárút és járda kiépítése, és az autós forgalom blokkolása szükséges Burkolat: Az Ugró Gyula utcában közepes minőségű, az Ugró Gyula utca és az Óceánárok utca között gyakorlatilag nincs burkolat. Szélesség: Megfelelő. Csomóponti kialakítás: Nincs jelentős csomópont. Forgalmi viszonyok: A forgalom kicsi. Óceánárok utca Ugró Gyula utca összekötése Az Óceánárok utca Farkaserdő utca kereszteződésnél (a biciklispark mellett) van egy használaton kívüli híd. Ezen a hídon most is tökéletesen jól át lehet járni kerékpárral, a problémi inkább az odavezető út hiányával van. Egyik oldalon betontömbök vannak lerakva, aminek a felülete nem alkalmas kerékpározásra, a másik oldalon pedig csak sár van. Ezen a részen tökéletesen ki lehetne alakítani egy kerékpárutat. A hídon most is sok gyalogos jár át, ezért a kerékpárút mellé szükséges egy, a kerékpárúttól jól elkülönített gyalogút kialakítása is, különben a gyalogosok rá fognak menni a kerékpárútra, ami balesetveszélyt teremt. Jelentős probléma lehet a kerékpárúttal odavonzott autóforgalom. Jelenleg is rendszeresen átjárnak az autósok ezen a részen, számukat azonban nyilvánvalóan korlátozza a rossz útminőség. Ha egy szabványos szélességű kerékpárút kialakításra kerül, akkor azon egy autó is elfér, és az autósok a kerékpárutat fogják használni. Ezt nyilvánvalóan meg kell akadályozni, például betontömbök elhelyezésével a hídon. Ugró Gyula utca az Erdősor utcáig Az Ugró Gyula utca tökéletesen alkalmas a kerékpározásra, külön felfestés, kerékpársáv sem szükséges, mivel az utca kis forgalmú. Elegendő kerékpározásra kijelölt úttá tenni. Az Erdősor utca felőli végénél a parkolókban esetlegesen szükség lehet komolyabb jelzésekre, hogy a parkolót használó autókkal a konfliktus elkerülhető legyen. Az Ugró Gyula utcával párhuzamos, a temető és a patak mellett vezető gyalogosjárda a gyalogosok és a sétáltatott kutyák miatt nem javasolt! Helyette mindenképpen az előzőekben vázolt Ugró Gyula utca a jó megoldás. 6.

7 3.3.Erdősor utca Javaslat: Egy rövid szakaszon kétoldali kerékpársáv. Burkolat: Közepes minőségű. Szélesség: Szélesítésre szükség lehet. Csomóponti kialakítás: Nincs csomópont. Forgalmi viszonyok: A forgalom jelentős. Az Erdősor utcára kerékpárutat, sávot nem javasolunk, mivel az viszonylag keskeny és forgalmas. Egyedül az Ugró Gyula utcától a Baross utcáig elvezető rövid szakaszon szükséges kerékpársávot átvezetni. Ehhez szükséges lehet az út szélesítése, amennyiben az út szélessége nem elegendő. Ehhez elegendő hely áll rendelkezésre. Alternatívaként merülhet még a kerékpársáv átvezetése a zöld területen, ami jó megoldás lenne, azonban akkor a Baross utcára a csatlakozás pont a kanyarban történne, ami így beláthatatlan, veszélyes lenne. 3.4.Baross utca Javaslat: Kétoldali kerékpársáv. Burkolat: Nagy részén jó minőségű, az Erdősor utcától a Fóti útig rossz minőségű. Szélesség: Megfelelő, egyirányúsítás esetén nagyon bőven megfelelő. Csomóponti kialakítás: Elsőbbségadás kötelező táblával védett útvonal. Forgalmi viszonyok: A forgalom jelentős. A Baross utca a jelenleg kialakított kerékpárutak szerves folytatása, egy olyan jól járható útvonal amely a városba befelé és onnan kifelé vezető kerékpárosforgalmat szolgálja ki, az Ugró Gyula utcán keresztül egészen Káposztásmegyerig. A Baross utca olyan fontosságú kerékpárosútvonal, mint az autók részére a Váci út. Éppen ezért (és az Újpestiek védelme miatt is) nagyon fontos megakadályozni, hogy az autóforgalomnak Baross utca a Váci út és a Megyeri út menekülőútvonala legyen, mint ahogy jelenleg már az. Ezt leginkább úgy lehetne elérni, hogy egyirányúsításra kerüljön kifelé irányba. Nagyon fontos, hogy az egyirányúsítás kifelé (észak felé) történjen, mert a Megyeri híd üzembe állása után a budai oldalról nagyon sok autó fog Újpesten keresztülhaladni. A behajtani tilos táblákra kivéve kerékpár kiegészítő táblát kell elhelyezni. Erdősor utcától a Fóti útig Ez a szakasz a Baross utca legproblémásabb része, de gyakorlati tapasztalatból tudjuk, hogy kerékpározásra alkalmas útszakaszról van szó. Az Erdősor utca felőli végénél a legfőbb problémát az Izzó lakótelep szélső házai mellett parkoló autók okozzák, amelyek leszűkítik az amúgy sem túl széles utat, holott a közelben több helyen is van elegendő parkolóhely. A másik probléma a rossz útminőség, az útburkolat nagyon töredezett, egyenetlen. Az útszakaszon kerékpársáv kialakítása javasolt, a sárga vonalon kívül lehetőleg eltérő színű aszfalttal is elkülönítve. A Reviczky utca és a Fóti út közötti résznél (a boltoknál) van néhány autó, amelyik rendszeresen a boltok oldalán parkol, ezzel jelenleg is komolyan akadályozva a forgalmat (belértve a BKV buszforgalmat is)! Ilyen például egy fekete teherautó, amelyik a zöldséges előtt pakol minden reggel, de más autók közül is van egy-egy, 7.

8 amelyik odaparkolással kerülgetésre, kitérésre kényszeríti a forgalmat. Ennek a problémának a megoldása lehet: Egyirányúsítás (esetleg ezzel együtt a parkolás engedélyezése mindkét oldalon). Parkolás áthelyezése a boltok oldalára és tiltás a másik oldalon (és annak betartatása bár ez reménytelennek látszik) Az egyirányúsítás a legjobb megoldás, mivel a Baross utca egyébként is egyirányúsítva lesz. Csak arról kell gondoskodni, hogy az egyirányúsítás a teljes Baross utcára vonatkozzon. A kerékpársávot minden esetben az úttest belső oldalán kell elvezetni, a parkoló autóktól az úttest belseje felé. A Fóti úttól a Károlyi István utcáig Ez a szakasz jelenleg is kerékpárosok által gyakran használt, és szeretett útszakasz. Az útminőség jó, az út elegendően széles ahhoz hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett a kerékpárosok és az autósok. Kerékpársáv kialakítása javasolt. Az út helyenként beszűkül, ezeken a szakaszokon fontos a parkoló autók számára a parkolás helyét kijelölni, és a kerékpársávot a parkoló autók belső oldalán elvezetni. Helyenként szükséges lehet a parkolás engedélyezése az egyik oldalon és tiltása a másik oldalon. A Károlyi István utcától a József Attila utcáig Kulcsfontosságú, hogy a most épülő Károlyi István Városközponton keresztülvezessen a Baross utca folytatásában a kerékpárút. Ez az egy saroknyi útvonal ugyanis sehogyan máshogyan (kerülővel sem!) oldható meg biztonságosan. A Baross utca túloldalán, a parkon keresztül pedig már most is készen van a kerékpárút, amelyik a város központja felé csatlakozik. A kettőt egyszerűen össze kell kötni, és egy nagyon jól használható kerékpárúthálózatot kapunk. 8.

9 Miért nem inkább az Attila utca? A Baross utca tulajdonképpen a jelenleg kerékpározásra javasolt Attila utca helyettesítése. Gyakorlati tapasztalatból tudjuk, hogy a Baross utca sokkal alkalmasabb a kerékpározásra, mint az Attila utca. Az Attila utca nagyon szűk, sok benne a parkoló autó, rosszabb az útminőség és rengeteg jobbkezes kereszteződés van. Ezek a tényezők nagyon lelassítják a haladást, és a gyakorlott kerékpáros úgyis más útvonalat választ. Ezzel szemben a Baross utca széles, nagy részén jó az útminőség, elsőbbségadás kötelező táblával védett (melyet az autósok be is tartanak), így gyors haladást tesz lehetővé. Látkép a jövőbeni, kerékpárosbarát Baross utcáról 3.5.Reviczky utca Javaslat: A mindkét oldalról behajtani tilos táblákat kivéve kerékpár kiegészítő táblákkal kell ellátni. A felső fekvőrendőrt úgy kell átalakítani hogy ne akadályozza a kerékpárok áthaladását az út szélein. A Reviczky utca Megyeri temető felőli szakasza egy nagyon fontos átkötő út a kerékpárosok számára. Akik nem akarnak vagy nem mernek a Fóti úton menni, ezt az utcát választják. Az utca jelenleg mindkét oldalról behajtani tilos táblával van védve, amit szinte senki nem tart be az autósok közül elején az utca két végére fekvőrendőrök kerültek elhelyezésre, melyek kiérnek az út széléig és akadályozzák a kerékpáros közlekedést. Az utcában nem szükséges kerékpárutat kijelölni, elegendő a kerékpárosok közlekedését támogatni. Ez a támogatás a következőket jelenti: A mindkét oldalról behajtani tilos táblákat kivéve kerékpár kiegészítő táblákkal kell ellátni 9.

10 A felső fekvőrendőrt úgy kell átalakítani hogy ne akadályozza a kerékpárok áthaladását az út szélein. Jelzésekkel kell jelölni hogy a parkoló autók ne parkoljanak rá a fekvőrendőrökre, mert akkor nem lehet a szélén meghagyott részen elhaladni. 3.6.Fóti út Javaslat: Kétoldali kerékpársáv. Burkolat: Nagy részén rossz minőségű, a frissen felújított rész kivételével. Szélesség: Szűkösen elegendő lehet a kerékpársáv kialakítására. Csomóponti kialakítás: Elsőbbségadás kötelező táblával védett útvonal. Forgalmi viszonyok: A forgalom jelentős. A Fóti út teljes szakaszára kerékpársáv kialakítása javasolt. A kerékpársávot színben is jól el kell különíteni az úttesttől, azaz vörös színű aszfalt alkalmazása szükséges. Ez biztonságosabbá teszi a közlekedést, mivel az autóvezetők nagyobb tiszteletben tartják az ily módon kialakított kerékpársávot. Probléma a Fóti úton (a frissen felújított szakasz kivételével), hogy helyenként rossz minőségű az útburkolat, különösen az út szélén, ahol a kerékpársáv lesz. Vasúti átjáró a Szilágyi út kereszteződésében Ez az átjáró jelenleg nagyon rossz minőségű, felújítása időszerű. A felújításkor szükséges lenne megfelelő helyet kialakítani az átjáróban egy-egy kerékpársávnak. Amennyiben ez nem lehetséges, forgalomtechnikailag kell megoldani a kerékpárosok átvezetését az autókkal együtt. 3.7.Árpád út Váci út csomópont Javaslat: További jelzésekkel a kerékpárosok elsőbbségének megerősítése A jelenlegi megoldás megfelelő, probléma azzal van, hogy a Váci útról az Árpád útra kisívben kanyarodó autók nem adják meg az elsőbbséget. Ezért javasoljuk Elsőbbségadás kötelező előjelző tábla és Vigyázz! Kerékpárosforgalom táblák kihelyezését. 3.8.Liszt Ferenc utca Javaslat: Sétálóutca. Burkolat: Részben jó, részben közepes minőségű. Csomóponti kialakítás: Jobbkezes csomópontok. Forgalmi viszonyok: A forgalom nem jelentős. A Károlyi István Városközpont és a Városháza közötti útvonal nagy forgalmat fog bonyolítani az új központ átadása után. Ha mindenki autóval akar közlekedni a két központ között, az káoszhoz vezet. Ezért javasoljuk a két központot összekötő utca, a Liszt Ferec utca sétálóutcává alakítását teljes hosszában (a piac és a városháza közötti részen is). Ez szerethető, egyben praktikus városközpontot alakítana ki, ráadásul kerékpáros szempontból is jó megoldás. 10.

11 3.9.Újpest Városkapu metróállomás Berda József utca Tél utca Szerencs utcai vasúti átjáró: Javaslat: A metróállomásnál átvezetés megoldása a Berda József utcára. Onnantól a Rózsa utcai kereszteződésig kétoldali kerékpársáv. Ott rávezetés a már meglevő bicikliútra, majd Tó utcán, Klára utcán keresztül kijelölt kerékpáros útvonal a vasúti átjáróig. Burkolat: Berda József utca, Tél utca rossz minőségű, felújítandó, Tó utca, Klára utca megfelelő Szélesség: A Berda József utca Aradi utcáig terjedő szakaszán szükséges lehet a meglevő útpálya kiszélésítése, Berda József utca további szakaszán, Tél utcán megfelelő. Csomóponti kialakítás: A Tél utca Pozsonyi út kereszteződésben a kétoldali kerékpársáv megfelelő és biztonságos megoldás, a Tél utca Rózsa utca kereszteződésnél véget ér a kerékpársáv, a meglevő kerékpárutakhoz létrehozott átkelési lehetőséget kell kiegészíteni, a Tó utca Istvántelki út kereszteződésben útburkolati jellel és figyelmeztető táblával. Forgalmi viszonyok: A Berda József utca nem bonyolít jelentős forgalmat (a reggeli óráktól eltekintve a Mártírok útja kereszteződésig), a Tél utca komolyabb terhelést a reggeli és délutáni órákban kap, de ez messze nem haladja meg az út átbocsájtó képességét. Metróállomás Berda József utca: Jövőbeni megoldási javaslat: A Berda József utca Temesvári utcán túli meghosszabbítását a terület jövőben megtörténő rendezésekor úgy kell kialakítani, hogy ott kerékpárút vezessen a metróállomásig (jelenleg az ott álló épülettömb és a vasút egy szűk átjárót képez, ráadásul néhány lépcsőfok nehezíti a közlekedést). A Berda József utca mindkét oldalán egy-egy kerékpársáv kialakítására van lehetőség, az úttest kellőképpen széles. Ideiglenes megoldás: a meglevő kerékpárút a Bocskai utcán át vezet a lakótelepi házak között a Berda József utcára. Innentől kiindulva a Tél utca irányában a Berda József utca mindkét oldalán ki lehetne alakítani egy-egy kerékpársávot, mivel az úttest kellőképpen széles. Az említett meglevő kerékpárút jelzése (útburkolati és egyéb jelek) a Temesvári és Aradi utca között szakaszon eléggé rossz állapotban van, ennek felújítása szükséges. A jelenlegi, Bocskai utcára történő ráfordulás nagyon veszélyes, mivel beláthatatlan, ráadásul pont egy kocsma van a sarkon túl. Tél utca a Pozsonyi út kereszteződéstől a Rózsa utcai kereszteződésig: Megoldási javaslat: a Tél utca ezen szakaszán mindkét útpálya szélén egy-egy kerékpársáv kerülne kialakításra, ami kivitelezhető, hiszen jelenleg kétszer kétsávos az út, melyet itt a gépjármű forgalom intenzitása nem indokol. Fontos megjegyezni, hogy az Óbuda felől Rákospalota irányban közlekedő kerékpárosok túlnyomórészt jelenleg is ezt az útvonalat veszik igénybe. A Pozsonyi út felé haladó irányban problémát jelenthet, hogy jelenleg néhány gépjármű a külső sávot parkolás céljára veszi igénybe a panelházak körül kialakított parkolók használata helyett. Alternatívaként merülne fel a Tél utcával párhuzamosan az Anonymus utca Tó utca útvonalon haladna a kerékpárút. Ezek az utcák elenyésző gépjármű forgalmat bonyolítanak, mely zömében a helyben lakókra korlátozódik (ezen a környéken jelenleg földszintes, illetve kétszintes családi házak találhatók). A Tél utca Pozsonyi út kereszteződés megfelelő megközelítése viszont szinte megvalósíthatatlannak tűnik ezen az útvonalon. A Pozsonyi út másutt történő keresztezése pedig részben az erős gépjármű forgalom miatt, részben pedig 11.

12 amiatt, hogy ebben az esetben a Pozsonyi úti lakótelepen kellene keresztülvezetni a kerékpárutat, nem tűnik célszerűnek. Emiatt az elsőként válzolt megoldás megvalósítását javasoljuk azzal a megjegyzéssel, hogy a Tél utca burkolata állapota mára meglehetősen leromlott, ennek felújítása szükséges és remélhetőleg a közeljövő terveiben egyébként is szerepel már. Tél utca Rózsa utca kereszteződés Szerencs utcai vasúti átjáró: Ez a szakasz fontos összekötő szerepet játszik a Tél utcával kapcsolatban már említett Óbuda Rákospalota átmenő forgalom bonyolításában. Sajnos az Elem utca nem alkalmas kerékpár forgalom befogadására, így ezen a szakaszon a meglevő kerékpárutat használnánk fel a Tó utca elérésére, onnan pedig kerékpárút vezetne keresztezve az Istvántelki utat és az Ódry utcát, majd a Klára utca érintésével érné el a Szerencs utcai vasúti átjárót. Ezen a szakaszon elegendő lenne csupán táblákkal kijelölni a kerékpárutat tekintettel a csekély gépjárműforgalomra, az Elem utcát elérve azonban indokolt útburkolati jellel elkülönített kerékpár sávot kialakítani, melyre itt már elegendő hely áll rendelkezésre. A jelenlegi kerékpárút térköves részeit sima aszfalt burkolatra kell cserélni Istvántelki út Rákospalota Újpest vasútállomás, vasúti átjáró Javaslat: Táblával jelzett kerékpáros útvonal az Istvántelki úton, innen meglévő kerékpárút. A vasúti átjárónak mindenképpen meg kell maradnia, sőt kiegészítő kerékpáros átkelő létesítése szükséges. Burkolat: Az Istvántelki út burkolata jó állapotú, az innentől a vasúti átjáróig terjedő szakasz az Istvántelki út végén levő átkelőhely kivételével mely felújításra szorul jó minőségű. Szélesség: Az Istvántelki út az egy-egy oldali kerékpársáv kialakítására nem elegendő. Az Istvántelki úttól a vasúti átjáróig a meglévő kerékpárúton az oszlopok, fák zavaróak. Csomóponti kialakítás: Az Istvántelki út két végén figyelmeztető táblák, a vasúti átjárónál levő kereszteződésben figyelmeztető táblák és útburkolati jelek. Forgalmi viszonyok: Ezek az utak nem bonyolítanak jelentős forgalmat. Istvántelki út: Ennek az útvonalnak a kialakítása mindenképpen célszerű, annak tudatában is, hogy jelenleg a lakótelepen már keresztülhalad egy kerékpárút a Tél utca Rózsa utca kereszteződéstől az Istvántelki utat elérve. Ezt az indokolja, hogy rendkívül sok kanyarulattal, helyenként erős gyalogos forgalomnak kitett helyeken (pl. Viola Utcai Általános Iskola) halad keresztül. Az Isvántelki úton a Tó utcától kiindulva mindkét oldalon kerékpársávot. A Tavasz utcától az Istvántelki út nyugati oldalán az Árpád út felé haladó, járdán kialakított kerékpárutat csak megfelelő átalakítás, illetve szélesítés után javasoljuk felhasználni (így pl. a már kiszáradt, vastag fatörzs eltávolítása, mely azon a helyen 20 cm! keskeny sávra kényszeríti az erre haladó kerékpárosokat). Ezen a szakaszon így elegendő lenne az úttest másik oldalán kerékpársávot kialakítani. Istvántelki út Rákospalota-Újpest vasútállomás, vasúti átjáró: Az Isvántelki út végére érve a kerékpárút a járdán folytatódik, igaz, itt nincs számottevő gyalogos forgalom. Alternatívaként merül fel, hogy a felüljáró alatt haladó (nemrégiben felújított) út gépjárműforgalom szempontjából egyirányú és kellően széles ahhoz, hogy ott helyet kapjon legalább az egyik irányba egy kerékpársáv. 12.

13 A vasúti átjáró kézenfekvő csatlakozási pont a Rákospalotán, a Fő úton futó, már létező kerékpárútra. Sajnos ez a vasúti átjáró alkalmatlan a két keréken való átkelésre, részint azért, mert a sorompó ha éppen nyitva van, akkor is félárbocra eresztve, kb. 45 fokos szögben döntve, másrészt pedig az intenzív gyalogos forgalom miatt. Mindezekre tekintettel javasoljuk a meglevő vasúti átjáró szerepének újragondolását és egy kerékpáros átkelő létesítését, melyhez elegendő hely áll rendelkezésre. Az Istvántelki úton jelenleg lévő gyalogos-kerékpárút szakasz nem felel meg a kerékpárutakkal szemben támasztott minimális feltételeknek sem. Helyette az úton kell vezetni a kerékpáros forgalmat, a járda pedig maradjon meg a gyalogosoknak Jelenlegi kerékpárút a Tavasz utca Kórház utca útvonalon Javaslat: Jelenlegi kerékpárútnál jobb vonalvezetésű út nem alakítható ki, a jelzéseket pótolni kell és a burkolatot sima aszfaltra kell cserélni. Burkolat: Részben térkő, részben aszfalt. Szélesség: Helyenként szűk. Csomóponti kialakítás: Vegyes. Forgalmi viszonyok: A forgalom nem jelentős. Ez a jelenlegi kerékpárút megfelelő vonalvezetésű, legnagyobb problémája az, hogy a jelzések eltűntek, elkoptak és mivel elég kacskaringós, könnyű elvéteni az utat (szinte mindenki arról számolt be, hogy eltévedt rajta, az egyik táblát pedig mi fordítottuk be a megfelelő irányba). Ezért a jelzéseket, táblákat pótolni kell. Burkolata helyenként nem megfelelő (térkő burkolat), ezt lehetőség szerint sima aszfalt burkolatra kell cserélni. 13.

14 3.12.Szilágyi utca Külső Szilágyi út Javaslat: Szilágyi utca Rákospalota-Újpest vasútállomásig: egy-egy kerékpársáv az úttest két oldalán, a vasútállomástól az Óceánárok utcáig a meglevő, járdán kijelölt kerékpárút használható, Külső Szilágyi úton végig egy-egy kerékpársáv az úttest két oldalán. Burkolat: Szilágyi utca jó állapotban van. A Fóti úti kereszteződésben a kerékpárút felújítandó! A Szilágyi utca további szakaszán meglevő kerékpársáv megfelelő állapotú. A Külső Szilágyi út burkolata rossz minőségű, felújítása elkerülhetetlen. Szélesség: A Szilágyi utca szélessége csak a vasúti átjáró és a vasútállomás közötti szakaszon elegendő az egy-egy oldali kerékpársáv kialakítására. Csomóponti kialakítás: Rákospalota-Újpest vasútállomás előtti csomópont kritikus, ennek jelenlegi kialakítása nem megfelelő! Célszerű lenne a kerékpársávot keresztülvezetni a kereszteződésen, majd Káposztásmegyer felé haladva egy biztonságos átkelő helyet létesíteni a másik oldalon, a járdán futó kerékpársávhoz. A Külső Szilágyi utat elérve a lámpánál átkelőhely és útburkolati jelek felfestése szükséges. Forgalmi viszonyok: Ez az útvonal a Szilágyi utca vasútállomás és vasúti átjáró közötti szakaszának kivételével jelentős átmenő forgalmat bonyolít a reggeli és a késő délutáni órákban, mely a Külső Szilágyi út jelenlegi kapacitását messze nem haladja meg. Szilágyi utca a Rákospalota-Újpest vasútállomásig: Ezen a szakaszon egy-egy kerékpársáv létrehozását javasoljuk az úttest két oldalán. Az útburkolat jó minőségű (tekintettel arra, hogy ezt az útszakaszt nemrégiben felújították), az útpálya megfelelően széles. Szilágyi utca a Rákospalota-Újpest vasútállomástól a Fóti útig: Ez a kereszteződés Újpest egyik legkritikusabb kereszteződése kerékpáros szemmel 14.

15 Itt az úttest nem elég széles kerékpársáv kialakításához, a meglevő kerékpárút a járdán vezet. Sajnos ez a vasútállomásnál nem megfelelő körültekintéssel készült el, a kerékpárosok útjába hol egy villanyoszlop, hol pedig egy telefonfülke áll, és ha mindez még nem volna elegendő, még egy kocsma is nyílik erre a járdaszakaszra. A Szilágyi út Árpád út felőli végétől érkező egy-egy kerékpársávot a lámpás kereszteződésben kell a járdán futó kerékpárúttal összekötni lehetőleg úgy, hogy az említett problémás szakaszok vagy kikerüljenek a kerékpárútból vagy az ott található akadályokat eltávolítsák onnan. A lámpás kereszteződést kétféleképpen lehet átalakítani: A jobbra kanyarodó sáv és az egyenesen haladó sáv ne legyen kettéválasztva, így az út szélén jut elegendő hely a kerékpársáv végigviteléhez. Ez a megoldás azzal az előnnyel is jár, hogy a városközpont felé csökkenti a forgalmat. A jobbra kanyarodó sáv és az egyenesen haladó sáv közé egy kerékpársáv kialakítása. Ez a megoldás Nyugat-Európában már gyakran használt, biztonságos és bevált. Ez a megoldás már bizonyított. A kép Karlsruhe-ban készült. Félő, hogy híd utáni szakaszon a már megkezdett lakópark építési láz hatására megnövekszik a gyalogosforgalom és akkor már kétséges a jelenlegi kerékpárút alkalmassága. 15.

16 A Fóti út végéhez érve a kerékpárosok szomorúan tapasztalják, hogy az újonnan épített felüljáró tervezésekor egyáltalán nem gondoltak rájuk, így a Fóti úton a lámpás kereszteződésen kell átkelniük, ahol a járdáról való fel-, lejutást a rossz állapotban levő rámpák rontják. Legalább ezt mindenképpen ki kell javítani. Szilágyi utca az Óceánárok utcáig: Itt a kerékpárosok a járdán végigfutó kerékpárúton haladhatnak végig. Ez megfelelő megoldás amennyiben a terület beépítése nem fog a gyalogos forgalom nagymértékű növekedéséhez vezetni. Az Óceánárok utcai kereszteződés előtt található vasúti átkelőhelyen célszerű lenne átvezetni a kerékpárutat a Rákospalota felé való közlekedés megkönnyítése érdekében. A szintbeli vasúti átkelőhely megtartására mindenképpen szükség van, mivel másképpen átjutni a XV. kerület felé lehetetlen. Külső Szilágyi út a Homoktövis utcáig, illetve a vasúti aluljáróig: A Külső Szilágyi út teljes hosszában megfelelően széles ahhoz, hogy mindkét oldalon kerékpársávot helyezzünk el rajta. Az útburkolat egyelőre több helyen alkalmatlan a kerékpározásra, de remélhetőleg ez az útszakasz a közeljövőben teljesen új burkolatot kap majd. Itt érdemes megjegyezni, hogy a 14-es villamos, illetve a Szob Vác irányba haladó vasútvonal közötti terület esetleges későbbi rendezése, szabadidő parkká alakítása esetén azon a területen mindenképpen javasolt egy kerékpárút létesítése. Ehhez természetesen egyebek mellett szükség lenne alkalmas átkelő helyeket létesíteni a villamos pályán. Említésre méltó még, hogy szintén ezt a területet egy vasúti átjáró köti össze Rákospalotával a Harsányi Kálmán utcára becsatlakozva a Sípos tér magasságában. Káposztásmegyeren ez a Járműtelep utca magasságába esik, de a villamos pályán kialakított átkelő híján jelenleg nem sokan használják. 16.

17 A Külső Szilágyi utat elhagyva a kerékpárút a vasúti pályák alatti aluljárón keresztül csatlakozik a Dunakeszi felé haladó már (nem teljes hosszában) meglevő kerékpárúthoz Homoktövis utca Íves út között Javaslat: Közös kerékpáros és autós közlekedés. Burkolat: Jó minőségú. Szélesség: Nem elegendő kerékpársáv kialakítására. Csomóponti kialakítás: Jobbkezes csomópontok. Forgalmi viszonyok: A forgalom nem jelentős. Homoktövis utca Íves út: A Külső Szilágyi utat a bevásárlóközpontok, illetve Dunakeszi felé vezető kerékpárúttal (Íves út) a Homoktövis utca Kőrösbánya utca Koszterna Gyula utca útvonalon kötnénk össze. Ezen a szakaszon nem áll rendelkezésre elegendő hely külön kerékpársávok kialakítására, itt elegendő útirányjelző táblák kihelyezése. Ez az útvonal a preferált kerékpáros út a Külső Szilágyi út meghosszabbításában folytatódó, a horgásztó mellett haladó úttal szemben, mely a gépjárműforgalom nagyobb hányadát bonyolítja (részben a 2A út, részben pedig a bevásárlóközpontok felé). 17.

18 3.14.Megyeri úttól a Mogyoródi patak hídján keresztül az Auchan felé Javaslat: Kerékpározásra javasolt útvonal vagy kerékpársáv a jelenleg lezárt úton (régi Megyeri út). Összekötő utak építése szükséges az Íves úttal és a Megyeri úttal. Burkolat: Közepes minőségű aszfalt burkolat, helyenként kátyúkkal. Csomóponti kialakítás: Jelenleg nincsenek Forgalmi viszonyok: Az út jelenleg forgalomból kivonva. 1. alternatíva: A régi Megyeri út utcája, mely az újonnan épült lakóházak mögött vezet és jelenleg el van zárva a forgalomtól, kiválóan alkalmas lenne kerékpáros közlekedésre. Szükséges azonban összekötő utak építése az Íves úttal és a Megyeri úttal. 18.

19 Az út az Íves úton haladhat tovább, egyoldali kerékpárút megépítésével, melyet a járdától szintben és színben is el kell különíteni. A Mogyoródi patak hídja után biztonsági okokból a járdán vezethet tovább az út. 2. alternatíva: Kétoldali kerékpársáv az Íves út teljes hosszán, mely a Mogyoródi patak hídján átvezetésre kerül a jelenlegi járdára. A járda így gyalogos-kerékpárút lenne. (Ezt a megoldást általában nem támogatjuk, de ezen a helyen a kanyar beláthatatlan és nagyon veszélyes lenne az autók mellett kerékpársávot vagy utat vezetni. A korláton túl biztonságosan lehet közlekedni, a gyalogosforgalom pedig minimális. Az aluljáró utáni kereszteződés nagyon rossz, nem lehet áthaladni rajta, ezért valamilyen megoldást kell erre találni Óceánárok utca Javaslat: Kétoldali kerékpársáv az út teljes hosszán Burkolat: Jó minőségű aszfalt burkolat. Szélesség: Nagyon széles. Csomóponti kialakítás: Lámpás, illetve táblával szabályzott csomópontok Forgalmi viszonyok: A forgalom nem közepes. Az Óceánárok utca nagyon széles utca, így bőven elfér rajta a kerékpársáv az elejétől a végéig. A jelenlegi megoldásokban sok veszély és hiba van (pl. átvezetés az út egyik oldaláról a másikra, járdára terelés). Ezeket egy egységesen kialakított kerékpársávval kell kiváltani. Egyes szakaszain tulajdonképpen eredetileg is valami hasonló elképzelés volt, de furcsán valósult meg. A Megyeri úti csomópontban a jelenlegi járdára terelés és nyomógombos áthaladás helyett kerékpársávként kell átvezetni a csomóponton, az autós lámparendszerbe integrálva a kerékpársáv közlekedését is. Hasonlóan kell megoldani a Sporttelep utcai és a Külső Szilágyi úti kereszteződéseket is Átvezetés a Szilágyi utca és a Rózsa utca között (Dobó u Laborfalvi Róza u. Kálmán u. parkoló) Javaslat: Kerékpározásra javasolt útvonal, táblákkal jelölve Burkolat: A Dobó utcában macskakő, a többi részen jó minőségű aszfalt burkolat. Szélesség: Megfelelő. Csomóponti kialakítás: Jobbkezes csomópontok, parkoló. Forgalmi viszonyok: A forgalom nem jelentős. Ezen a lakótelepen nagyon nehéz átvezetni a kerékpárutat, sok variációt megvizsgáltunk mire erre a megoldásra jutottunk. Az irányban legmegfelelőbb útvonalak, melyek jobb alternatívát adnának (Nyár utca, Deák Ferenc utca, Szigeti József utca) nagy forgalmú lakótelepi járdaként funkcionálnak, iskola és óvoda mellett vezetnek el, ezért nem lehet rajtuk kerékpárutat vezetni. A választott útvonal így egy kompromisszum eredménye, amely jó tempójú haladást tesz majd lehetővé. Mivel sok parkolón vezet keresztül, az autósok figyelmét jelzésekkel kell felhívni a kerékpárosforgalomra. 19.

20 Az útvonal egy rövid szakaszon keresztülvezet egy parkon is, ahol a kerékpárúttal egyirányú gyalogosforgalom miatt járdát is kell építeni, vagy a jelenlegi járda mellett kell vezetni. A Dobó utca macskaköves, amit sima aszfalt burkolattal kell kiváltani. 20.

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A XVI. kerület legfontosabb közlekedési folyosója a Kerepesi út-veres Péter út, hiszen ez a legrövidebb, ezáltal

Részletesebben

A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat

A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat A Budapesti út a kerület fontos célpontjai között biztosít gyors és közvetlen eljutást. Elsőrendű szerepe a Centenáriumi lakótelep

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához

Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához Meglévő helyzet A Mogyoródi út tradicionálisan Budapest forgalmas kerékpáros útvonalai közé tartozik. A Hungária körút és Róna utca közötti szakasza

Részletesebben

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu T Á J É K O Z T A T Ó A Szabadság úti forgalomtechnikai

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK 1 ALAPELVEK Kerékpárforgalmi hálózat: minden felület, ahol nem tilos kerékpározni Ezen belül: kerékpárforgalmi létesítmények Beavatkozás sorrendje: 2. Konfliktuspontok kezelése 4. Elválasztott

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Karinthy utcai iskola körüli forgalmi rend módosításáról

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Karinthy utcai iskola körüli forgalmi rend módosításáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/224, 226, 233 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Előzmények Karinthy

Részletesebben

FÉNYKÉP MELLÉKLET MEGLÉVŐ FORGALOMTECHNIKAI ESZKÖZÖK

FÉNYKÉP MELLÉKLET MEGLÉVŐ FORGALOMTECHNIKAI ESZKÖZÖK FÉNYKÉP MELLÉKLET MEGLÉVŐ FORGALOMTECHNIKAI ESZKÖZÖK I terület: a 71 sz. főút ill. a vasútvonal déli oldalán, a főút és a Balaton közötti terület. A terület az alábbi utcákat foglalja magába: Halász utca,

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

MEPS 2015. Middle European Planning Seminar. HAJDÚSZOBOSZLÓ, Hungary. 4. számú projekt: Dózsa György úti kerékpárút BESZÁMOLÓ

MEPS 2015. Middle European Planning Seminar. HAJDÚSZOBOSZLÓ, Hungary. 4. számú projekt: Dózsa György úti kerékpárút BESZÁMOLÓ Middle European Planning Seminar HAJDÚSZOBOSZLÓ, Hungary 4. számú projekt: Dózsa György úti kerékpárút BESZÁMOLÓ Pedro BATISTA Nikoletta VARGA University of Debrecen Budapest University of Technology and

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

Előterjesztés. Járdaépítési keret felhasználásával összefüggő kérdésekről

Előterjesztés. Járdaépítési keret felhasználásával összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310 174/224, 225, 233 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Járdaépítési keret

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi tervvel kapcsolatban:

A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi tervvel kapcsolatban: Címzett: Tárgy: Tőkés Balázs Innovációs munkatárs, BKK Kerepesi út útfelújítás javaslatok Tisztelt Tőkés Balázs! A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés évi parkoló építési, felújítási keretösszeg felhasználásról

Város Polgármestere. Előterjesztés évi parkoló építési, felújítási keretösszeg felhasználásról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/224, 226, 233 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Ügyintéző: Zsók Anikó Előterjesztés

Részletesebben

Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése

Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése ÚT 2-1.203:2006 Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése 13. Útépítési Akadémia 2007-12-06 Kerékpárforgalmi létesítmények: Kerékpárút Gyalog és, Kerékpársáv (közösségi közlekedéssel közös sávok is) Kisforgalmi

Részletesebben

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/ ; Tel/Fax: 34/

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/ ; Tel/Fax: 34/ Tartalomjegyzék Tata Város Kőkúti tömb szabályozási terv Közlekedési alátámasztó munkarész UK 001. UK 003. UK 004. Műszaki leírás Helyszínrajz Mintakeresztszelvények Munkaszám: 675/2017. Tatabánya, 2017.

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV 2. DOMASZÉK KÖZSÉG MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV - 2 - TARTALOMJEGYZÉK KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ Közlekedési Felügyelet levele 2002. 03.

Részletesebben

PROBLÉMÁK Dugók a városközpontban. A 3 km-re lévő lakóparkból 20 perc bejutni a városközpontba a reggeli dugó miatt.

PROBLÉMÁK Dugók a városközpontban. A 3 km-re lévő lakóparkból 20 perc bejutni a városközpontba a reggeli dugó miatt. PROBLÉMÁK Dugók a városközpontban. A 3 km-re lévő lakóparkból 20 perc bejutni a városközpontba a reggeli dugó miatt. A zebrák nem töltik be a funkciójukat, mert nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak.

Részletesebben

Kerékpárforgalmi létesítmények

Kerékpárforgalmi létesítmények Mobile 2020 Kerékpárosbarát közlekedés és infrastruktúra 2013.05.09. REC Szentendre Kerékpárforgalmi létesítmények Sztaniszláv Tamás nyugalmazott építőmérnök A kerékpáros közlekedés előnye a települések

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Ikt.sz.: 07-3556-20, 25, 26/2005. E.a: Cseuz András Tárgy: Interpellációkra adott válaszok

Részletesebben

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Forgalmász napok Sopron, 2013. június 12-13. Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Vincze Tibor vin@trenecon.hu 1 2013.06.24. Tartalom 1. Miként látjuk a kerékpárost? 2. Kívánatos

Részletesebben

Az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011. (VIII.29.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete helyébe, e rendelet 1. sz. melléklete lép.

Az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011. (VIII.29.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete helyébe, e rendelet 1. sz. melléklete lép. Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XI.02.) rendelete az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról Albertirsa Város Önkormányzatának

Részletesebben

GYALOGOS KÖZLEKEDÉS SZEGEDEN

GYALOGOS KÖZLEKEDÉS SZEGEDEN GYALOGOS KÖZLEKEDÉS SZEGEDEN Dr. Oláh Miklós irodavezető-helyettes Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Fejlesztési Iroda Székesfehérvár, 2014. szeptember 16. 1. Szeged és a gyalogosközlekedés

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának 2016. október 24-ei ülésére 5. napirend Napirend tárgya: Lakossági kezdeményezés lakó-pihenő övezet kialakítására

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

13. Gyalogos közlekedés

13. Gyalogos közlekedés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 13. Gyalogos közlekedés Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

2015. április 23. Környezet munkacsoport

2015. április 23. Környezet munkacsoport 2015. április 23. Környezet munkacsoport Újpest középtávú célrendszere Integrált Településfejlesztési Stratégia 1. Versenyképes helyi gazdaság és üzleti környezet 2. Hatékony közösségi infrastruktúrák

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Karinthy utcai általános iskola környezetének forgalmi rendjével összefüggő kérdésekről. Előzmények

ELŐTERJESZTÉS. A Karinthy utcai általános iskola környezetének forgalmi rendjével összefüggő kérdésekről. Előzmények Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Karinthy utcai általános

Részletesebben

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft. 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/309-399; Tel/Fax: 34/309-400 E-mail: tracktor@axelero.

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft. 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/309-399; Tel/Fax: 34/309-400 E-mail: tracktor@axelero. Tata város ( térsége) Szerkezeti- és szabályozási tervének módosítása Közlekedési vizsgálat és javaslat A tervezési területet közlekedési szempontból délről az, északról a 1363/18 hrsz.-ú út (Fényes fürdő

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. november 26-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. november 26-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu

MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu ÉRDEKVÉDELEM KÉPVISELET JOGSEGÉLY- SZOLGÁLAT BIZTOSÍTÁS KERÉKÁROS INFORMÁCIÓK Cím: BFFF Közlekedési Ügyosztály részére V. kerület, VII. kerület és XIII. kerület

Részletesebben

Mit tehet az ÖnkorMányzat a kerékpáros közlekedés segítése érdekében?

Mit tehet az ÖnkorMányzat a kerékpáros közlekedés segítése érdekében? Új lehetőségek a KRESZ módosítása alapján Mit tehet az ÖnkorMányzat a kerékpáros közlekedés segítése érdekében? A 2010 januárjában életbe lépett KRESZ-módosítás számos olyan eszköz használatát teszi lehetővé,

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004. (IV.20.) számú R E N D E L E T E

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004. (IV.20.) számú R E N D E L E T E Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004. (IV.20.) számú R E N D E L E T E a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi körzetek megállapításáról (módosításokkal

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének./2009. (.) számú R E N D E L E T E

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének./2009. (.) számú R E N D E L E T E Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének./2009. (.) számú R E N D E L E T E a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi körzetek megállapításáról szóló többször módosított

Részletesebben

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények I.4.2. KÖZLEKEDÉS 3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK 3.0.1 Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2008. VÁTI) Bács-Kiskun M. területrendezési

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

ÖSSZKÖZLEKEDÉS MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? Kerékpárosbarát közlekedéstervezés

ÖSSZKÖZLEKEDÉS MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? Kerékpárosbarát közlekedéstervezés ÖSSZKÖZLEKEDÉS MMK kötelező szakmai képzés Budapest, 2017. március 21. Mihálffy Krisztina. MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? 1 Mit jelent? 16. Veszélyt jelző táblák Kerékpárosok (95/b. ábra); A tábla azt jelzi,

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015.

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015. KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R város belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről 2015. május 17 A Kiegészítés a tanulmány szerves része, attól el nem

Részletesebben

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelete Albertirsa város forgalmi rendjéről

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelete Albertirsa város forgalmi rendjéről Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelete Albertirsa város forgalmi rendjéről Albertirsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alkotmány

Részletesebben

Tata- Új központ szabályozási terv módosítás

Tata- Új központ szabályozási terv módosítás Tata- Új központ szabályozási terv módosítás - 2010 Tervezési feladatunk a jelenleg érvényben lévő PRO TERRA KFT. által készített Tata Új központ részszabályozási terv közlekedési alátámasztó munkarészének

Részletesebben

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS KERÉKPÁRRAL, MOL BUBIVAL Budapest számára kiemelten fontos a környezetkímélő közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város

Részletesebben

TÁMOGATÓ NYILATKOZAT

TÁMOGATÓ NYILATKOZAT Kistokaj Polgármesteri Hivatal Kistokaj Széchenyi utca 43. 3553 tárgy: Miskolc Kistokaj Mályi Nyékládháza közötti kerékpárforgalmi létesítmények I. ütem TÁMOGATÓ NYILATKOZAT A Magyar Kerékpárosklub a tárgybani

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének december 10-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének december 10-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP kódszámú pályázaton való pályázati részvételről

ELŐTERJESZTÉS. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP kódszámú pályázaton való pályázati részvételről Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Gorzsás Anita ELŐTERJESZTÉS A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-3.1.1-15 kódszámú pályázaton való pályázati

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

Baranya Zöldút. Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Simor Árpád

Baranya Zöldút. Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Simor Árpád Baranya Zöldút Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Baranya Zöldút bejárása 1. szakasz: Bakonya Pécs1 A Baranya Zöldút ezen a szakaszon a Mecsek Zöldúttal közös nyomon halad. A törzsútvonal egy

Részletesebben

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek 1 HERMAN OTTÓ ÁLT. ISK. és BUDAÖRSI LOGOPÉDIAI INT. KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK tantárgyi követelmények a 8. évfolyamos tanulók részére A tantárgy célja, hogy az általános iskolai tanulmányaikat befejező tanulók

Részletesebben

BERHIDA VÁROS FORGALMI RENDJÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA

BERHIDA VÁROS FORGALMI RENDJÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA BERHIDA VÁROS FORGALMI RENDJÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA Megrendelő: Berhida Város Önkormányzata 8181 Berhida, Veszprémi utca 1-3. Készítette: GEOplaner Építőipari Tervező KFT 8200 Veszprém, Kistó utca 25. Tsz.:

Részletesebben

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap A közlekedési hatóság véleménye a kormánytisztviselő és a közlekedő szemszögéből 2011. február 23. 10:50-11:10 Holnapy László vezető-főtanácsos főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Előterjesztés. A forgalmi helyzet és a gyalogosok áthaladását megfigyelve az alábbi helyszíneken a legfontosabb az átkelés biztosítása:

Előterjesztés. A forgalmi helyzet és a gyalogosok áthaladását megfigyelve az alábbi helyszíneken a legfontosabb az átkelés biztosítása: Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Gyalogátkelőhelyek

Részletesebben

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. Postacím: 1300 Bp. Pf. 4. / Iroda: 1033 Budapest Polgár u. 12. Tel.: (1) 368-83-43; Tel./Fax: (1) 453-24-49 pej.kalman@tandemkft.hu www.tandemkft.hu Mobile2020- Kerékpárbarát közlekedéstervezés

Részletesebben

>> Váckisújfalu (38,2 Km) >> Galgamácsa (41,2 Km) 0,55 tarts jobbra 7,71 Galga- 0,46 Galgagyörk, Aszód 41,66 fel a kerékpárútra és menj át a

>> Váckisújfalu (38,2 Km) >> Galgamácsa (41,2 Km) 0,55 tarts jobbra 7,71 Galga- 0,46 Galgagyörk, Aszód 41,66 fel a kerékpárútra és menj át a Budakalász Itiner: BRM300 Pilis kerülő Tel.:+36 30 393 2717 A RAJT ÉS AZ 1. ELLENŐRZŐPONT (Nógrádsáp) KÖZÖTT Budapest Indulj el a főútól a Duna irányába a gyalog és kerékpárúton. 0,26 Fót, M2 13,87 0,36

Részletesebben

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1 Gyır MJV Kerékpáros Hálózatfejlesztési Koncepciója és Tanulmányterve 2010.11.22. 1 Tervezı konzorcium bemutatása: K o n z o r c i u m v e z e t õ : J E L - K Ö Z M é r n ö k i Ir o d a K ft. U N IV E R

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

Budakalászt északról elkerülő sz. út ADATOK és TÉNYEK

Budakalászt északról elkerülő sz. út ADATOK és TÉNYEK Budakalászt északról elkerülő 1108. sz. út ADATOK és TÉNYEK Az előzmények 1985 a Budakalászt északról elkerülő út bekerül Pomáz és Budakalász rendezési terveibe. Koncepció: Budakalász - több, mint 30 éve

Részletesebben

Kecskeméti kerékpáros koncepció

Kecskeméti kerékpáros koncepció Kecskeméti területi szervezet Kecskeméti kerékpáros koncepció Jobbágy Zsigmond 2010. december 17. KIK VAGYUNK? A Magyar Kerékpárosklub 2002-ben alakult civil szervezet Ezer fı feletti taglétszám Országos

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

KÖZLEKEDÉS. A település közúti közlekedési területeinek besorolása Megnevezés. Jelenlegi szabályozási szélesséség

KÖZLEKEDÉS. A település közúti közlekedési területeinek besorolása Megnevezés. Jelenlegi szabályozási szélesséség KÖZLEKEDÉS Közúti közlekedés Jászalsószentgyörgy országos főútról megközelíthető, közlekedési kapcsolatokkal relatíve jól ellátott település. A környező nagyobb városokkal (Jászberény, Újszász) a 32. sz.

Részletesebben

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Szuppinger Péter REC 2013.05.08. Szentendre Integrált közlekedéstervezés és a kerékpározás Miért integrált? Cél: Miért kerékpározás, integrált? mint mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Tapasztalat:

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága augusztus 24-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága augusztus 24-i ülésére Tárgy: Forgalmi rend felülvizsgálata Sorszám: 2 Előkészítette: Gál András osztályvezető Műszaki Osztály Döntéshozatal módja: Egyszerű szótöbbség Tárgyalás módja: Nyilvános ülés Tisztelt Pénzügyi Bizottság!

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 16 Az általános irányelveknek való megfelelés érdekében szükséges lehet a meglévő vagy kialakításra kerülő egyszintű csomópontokat fejleszteni, melynek a lehetséges

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya?

Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Villamosközlekedés biztonsága a hazai körforgalmainkban: kötöttpálya vagy kötött a pálya? Szeged, 5. sz. főút 43103. j. út-lakópark (Szabadkai út Horgosi út Hiúz u.) körforgalmának közúti biztonsági felülvizsgálata

Részletesebben

Újpest Káposztásmegyer lakótelep KÉSZ rövid összefoglalójáról szóló tájékoztatás (településrendezési szabályozási koncepció kivonat)

Újpest Káposztásmegyer lakótelep KÉSZ rövid összefoglalójáról szóló tájékoztatás (településrendezési szabályozási koncepció kivonat) Újpest Káposztásmegyer lakótelep KÉSZ rövid összefoglalójáról szóló tájékoztatás (településrendezési szabályozási koncepció kivonat) A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a Káposztásmegyeri városrész

Részletesebben

FELJEGYZÉS. 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig történő meghosszabbítása vizsgált keresztmetszeti elrendezések

FELJEGYZÉS. 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig történő meghosszabbítása vizsgált keresztmetszeti elrendezések FELJEGYZÉS 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig történő meghosszabbítása vizsgált keresztmetszeti elrendezések 1. Előzmények Az 1-es villamosvonal kiépítése 1982-ben kezdődött meg az óbudai szakaszon,

Részletesebben

Előterjesztés. A Szalonna utca és környezetének forgalmi rend változásával összefüggő kérdésekről. Tisztelt Képviselő-testület!

Előterjesztés. A Szalonna utca és környezetének forgalmi rend változásával összefüggő kérdésekről. Tisztelt Képviselő-testület! Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés A Szalonna utca és

Részletesebben

Célegyenesben a Bubi. Célegyenesben a Bubi

Célegyenesben a Bubi. Célegyenesben a Bubi Célegyenesben a Bubi 1 Közlekedés Koordinációs Központ Kerékpáros Konferencia 2013. szeptember 19. A budapesti közbringa rendszer előkészítésének folyamata és a kapcsolódó kerékpárosbarát fejlesztések

Részletesebben

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL

SZERB KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI HIVATAL KÖZLEKEDÉSI JELZŐTÁBLÁK 1. A járművel való közlekedéskor az úton a járművezető köteles: (Két helyes választ kell bekarikázni) a) a jármű haladását a saját felmérése szerinti forgalmi viszonyokhoz igazítani,

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

2015.04.28. TATABÁNYA KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KONZORCIUM

2015.04.28. TATABÁNYA KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KONZORCIUM 1 2015.04.28. TATABÁNYA KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KONZORCIUM A forgalomcsillapítás jelentősége és kerékpárosbarát alkalmazása Megközelítési módok közlekedési hálózatok kialakításánál Cél Jellemző feladatok

Részletesebben

Az alább olvasható leírással szeretnénk segíteni az új irodánkba történő eljutást.

Az alább olvasható leírással szeretnénk segíteni az új irodánkba történő eljutást. Kedves Ügyfeleink, Látogatóink! Az alább olvasható leírással szeretnénk segíteni az új irodánkba történő eljutást. Alapítványunk irodáját a belváros, ill. Újpalota felől a következő buszjáratokkal lehet

Részletesebben

Település Táv. (km) Útirány Össz táv. Öreg-tó Club Hotel (recepció) Indulj az 1-es számú főút felé 1,48 Úny 41,93 Únyon 0,07 0,07 0,42 42,35

Település Táv. (km) Útirány Össz táv. Öreg-tó Club Hotel (recepció) Indulj az 1-es számú főút felé 1,48 Úny 41,93 Únyon 0,07 0,07 0,42 42,35 Tatán Tarjánban Szomoron Dunazug 202 ITINER (TEL.: +3630 393 27 17) Az első ellenőrzőpontig (Dág) 0,23 kerékpárút (a főúttal párhuzamos) 0,3 1,99 (balra tarts a buszmegállónál) 35,86 1,2 (kerékpárút vége)

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 2 A. előadás: Külterületi csomópontok forgalomtechnikai kialakításai Alapelvek Beépített területen kívül az alkalmazási formákra az alábbi alapelvek érvényesek:

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Kálvin tér forgalmi rend tanulmánytervről

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Kálvin tér forgalmi rend tanulmánytervről Város Polgármestere 051 Biatorbágy, Baross Gábor utca /a Telefon: 0 3 310-174/4,, 33 mellék Fax: 0 3 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Ügyintéző: Zsók Anikó ELŐTERJESZTÉS Kálvin

Részletesebben

Utolsó üteméhez érkezett a belvárosi egyirányúsítási program

Utolsó üteméhez érkezett a belvárosi egyirányúsítási program Utolsó üteméez érkezett a belvárosi egyirányúsítási program Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb programja a közlekedés feltételeinek fejlesztése Az átfogó közlekedés szervezési program összefüggő koncepcióként

Részletesebben

Szombathely, Éhen Gy. tér 1-3. forgalomtechnikai felülvizsgálata egyirányúsítás, parkoló kijelölés

Szombathely, Éhen Gy. tér 1-3. forgalomtechnikai felülvizsgálata egyirányúsítás, parkoló kijelölés H-9700 Szombathely Laky Demeter u. 8. Tel: +36-20-311-9750. Szombathely, 2015. május 22. Tartalomjegyzék: Címlap Tartalomjegyzék 1.0 Műszaki leírás Általános adatok Tervezési feladat Kiinduló adatok Jelenlegi

Részletesebben

47 sz. főút - 4415 j. út Hódmezővásárhely, Kálvin János tér, jelzőlámpás csomópont átépítése kétsávos turbó típusú körforgalmú csomóponttá 2009. A Kálvin János téri csomópont Hódmezővásárhelyen, a 47 sz.

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület április 27-i nyilvános ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület április 27-i nyilvános ülésére 9. NAPIREND Ügyiratszám: 14/600/2012. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. április 27-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Tapolca belváros és Hősök tere forgalmi rendjének felülvizsgálata

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

A Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése

A Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése A Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése KÖZOP 5.5.0-09-11-0027 KÖZLEKEDÉSI PROJEKT ELŐKÉSZÍTÉSI NAPOK Visegrád, 2013. november 26-27. Dobrocsi Tamás Előzmények 2011 novemberben Kormányhatározat

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére 13. számú előterjesztés - 1 - ELŐTERJESZTÉS Egyszerű többség Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére Tárgy: Belterületi közutak forgalmi rend felülvizsgálata

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

jelenlegi burk terv burk megj megnevezes Nádor cs M7 hídja jp-i nyílás átjárója homok aszfalt

jelenlegi burk terv burk megj megnevezes Nádor cs M7 hídja jp-i nyílás átjárója homok aszfalt 1 1500 E zabadbatty án Nádor cs jp M7-ig, árvízvédelmi töltésen kijárt dűlőút fűvel benőve aszfalt KDVIZIG árvízvédelmi töltés árvízvédelmi töltés 2 40 E zabadbatty án Nádor cs M7 hídja jp-i nyílás átjárója

Részletesebben

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat Jelzőtáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Műszaki Előírásban szereplő táblatípusok alapján)

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/ Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Ikt. sz.: U-10379-3/2008. Ea.: Czirok J.né Tárgy: Ideiglenes körforgalmi csomópont kialakítása

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban

Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban Hóz Erzsébet tudományos főmunkatárs Tata, 2013. október 29. ETSC (European Road Safety Council) jelentése 2001 2011 között: a halálos áldozatok

Részletesebben

Tárgy: Javaslat Budapest XX. kerület Pesterzsébet Tátra téren új parkolók kialakítására, a forgalmi rend módosítására. Tisztelt Képviselő-testület!

Tárgy: Javaslat Budapest XX. kerület Pesterzsébet Tátra téren új parkolók kialakítására, a forgalmi rend módosítására. Tisztelt Képviselő-testület! BUDAPEST FŐVÁROS XX. KERÜLET PESTERZSÉBETI POLGÁRMESTERI HIVATAL FŐÉPÍTÉSZ 1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. Tel.: 283--0270 www.pesterzsebet.hu Tárgy: Javaslat Budapest XX. kerület Pesterzsébet Tátra

Részletesebben

Nyergesújfalu. Belterületi utjainak forgalomtechnikai felülvizsgálata. 2009. Nyergesújfalu

Nyergesújfalu. Belterületi utjainak forgalomtechnikai felülvizsgálata. 2009. Nyergesújfalu Belterületi utjainak forgalomtechnikai felülvizsgálata. 2009. 1 Műszaki leírás a önkormányzati úthálózatának forgalomtechnikai felülvizsgálatához I. Bevezető: A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I.

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Tódor György. E l ő t e r j e s z t é s

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Tódor György. E l ő t e r j e s z t é s Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Tódor György E l ő t e r j e s z t é s FORGALOMTECHNIKAI FÁZISOKRÓL, a Püspökladány, Baross utcai közműkiváltási és

Részletesebben

Közlekedési táblák. Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk."

Közlekedési táblák. Mottó: Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk. Közlekedési táblák Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk." 1. Képes szótár. a. Utak. Autóút Autóút vége Kerékpárút Gyalogút Autópálya Parkolóhely b. Itt valami

Részletesebben