Magyar Kerékpárosklub: Javaslat Újpest kerékpárúthálózatának kialakítására

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar Kerékpárosklub: Javaslat Újpest kerékpárúthálózatának kialakítására"

Átírás

1 : július 10.

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezető Térkép Útvonalak leírása Megyeri út Ugró Gyula utca Erdősor utca Baross utca Reviczky utca Fóti út Árpád út Váci út csomópont Liszt Ferenc utca Újpest Városkapu metróállomás Berda József utca Tél utca Szerencs utcai vasúti átjáró: Istvántelki út Rákospalota Újpest vasútállomás, vasúti átjáró Jelenlegi kerékpárút a Tavasz utca Kórház utca útvonalon Szilágyi utca Külső Szilágyi út Homoktövis utca Íves út között Megyeri úttól a Mogyoródi patak hídján keresztül az Auchan felé Óceánárok utca Átvezetés a Szilágyi utca és a Rózsa utca között (Dobó u Laborfalvi Róza u. Kálmán u. parkoló) Deák Ferenc utca Bajza utca Corvin utca Lebstück Mária u. Jókai u. Kassai u Erkel Gy. u. Batthyány u. Perényi u. Tímár u Berlini út

3 1. Bevezető Napjainkban a kerékpáros közlekedés egyre nagyobb jelentőséggel bír. Az utazások tervezhetőségének szabadsága, a gyakran tömegközlekedéssel megoldhatatlan desztinációk és a gyors és gazdaságos volta miatt. A városi közlekedésben történő elterjesztését, népszerűségének növelését, elsődlegesen a kerékpárút-hálózat bővítésével a biztonságos közlekedés biztosításával majd a kapcsolódó egyéb infrastruktúrák kiépítésével lehet elősegíteni. A kerékpárosokat a közlekedés biztonságának hiánya után, a kerékpár biztonságos tárolásának hiánya tartja vissza leginkább a mindennapi kerékpárhasználattól. Ezen problémák orvoslására a javaslatot készít a létesítendő kerékpárutak nyomvonalára melyeket az ÚT :2006 számú műszaki előírás alapján kell elkészíteni. Ezen útügyi műszaki előírás alkalmazása az önkormányzatok számára a szakminisztérium részéről kiírt pályázatok esetében kötelező! 3.

4 2. Térkép 4.

5 3. Útvonalak leírása Az útvonalakat végig zöld színű kerékpáros útvonalakat jelző táblákkal kell ellátni, melyek az irányokról és a távolságokról tájékoztatnak. 3.1.Megyeri út Javaslat: Kerékpársáv az út két oldalán, esetleg buszsáv, melyen a kerékpáros közlekedés is megengedett. Burkolat: a Váci út-óceánárok utca közötti szakaszon rossz minőségű aszfalt burkolat, melyet fel kell újítani mert biztonságos közlekedésre nem alkalmas; az Óceánárok utcától kifelé jó minőségű. Szélesség: kerékpársáv kialakítására alkalmas az úttest szélessége Csomóponti kialakítás: A Fóti út kereszteződése kulcsfontosságú kereszteződés, ahol a kerékpársáv elvezetése megoldható. Az Óceánnárok utcánál gond nélkül el lehet vezetni a kerékpársávot. A körforgalomnál fontos átgondolni a biztonságos átvezetés lehetőségeit. A Külső Szilágyi útnál jól látható átvezetést kell biztosítani az azon kialakítandó kerékpársávra. Forgalmi viszonyok: a forgalom jelentős, a forgalomcsillapítás egyik nagyon jó eszköze lehet Az út teljes hosszában a kerékpárforgalom már most is számottevő, különösen hétvégén de egyre jobban hétköznap is. Váci út Fóti út közötti szakasz: Az út szélessége lehetővé teszi a kerékpársáv kialakítását. A kerékpársáv a parkoló autók út felé eső, belső oldalánál kell hogy legyen. Az út szélessége lehetővé teszi hogy az ajtónyitásnak jusson elég hely és az ajtók ne legyenek rányitva a kerékpársávra. Ezen a szakaszon különösen rossz minőségű az aszfalt, hatalmas kátyúk és hullámok vannak benne, ezért a mindenképpen szükséges ennek javítása, jelenleg helyenként csak a sáv közepén lehet biztonságosan haladni. Fóti út Külső Szilágyi út közötti szakasz: Legjobb lenne különálló kerékpárutat létesíteni ez azonban nem lehetséges, mert nincs rá mindenhol hely. A jól megvalósítható megoldás a kerékpársáv. Külön meg kell említeni a temető főbejáratánál lévő részt, ahol az autók rendszeresen szabálytalanul parkolnak a külső sávban (ahol a kerékpársáv is lesz). Mivel folyamatosan és tudatosan megszegik a szabályokat, megoldás erre igazából csak az ellenőrzés és büntetés lehet. A kerékpársáv a Fóti út-megyeri út közötti 5.

6 Megoldási javaslatok: 1. alternatíva: A Megyeri út teljes hosszában végig kétoldali kerékpársáv. Ez szükségessé teheti a forgalmi sávok számának csökkentését, amely egy jó eszköz a Megyeri hídról érkező forgalom távoltartására is. Hasonlóan jó eszköz az állandó gyorshajtás megelőzésére is. 2. alternatíva: A Megyeri úton buszsáv kialakítása, melyen a kerékpáros forgalom is megengedett. Ennek a megoldásnak az előnye az 1. alternatíva előnyein túl az, hogy a buszközlekedést is segíti. Ennél a megoldásnál nagyon fontos hogy a buszsáv kamerás ellenőrzése is megtörténjen, különben nem lesz betartva és visszaáll a jelenlegi közlekedési rend (a Megyeri híd forgalmával súlyosbítva). 3.2.Ugró Gyula utca Javaslat: Az Ugró Gyula utcában kerékpározásra kijelölt útvonal, külön kerékpársáv/út építése nem szükséges. Jelzések elhelyezése szükséges Az Ugró Gyula utca és az Óceánárok utca között kerékpárút és járda kiépítése, és az autós forgalom blokkolása szükséges Burkolat: Az Ugró Gyula utcában közepes minőségű, az Ugró Gyula utca és az Óceánárok utca között gyakorlatilag nincs burkolat. Szélesség: Megfelelő. Csomóponti kialakítás: Nincs jelentős csomópont. Forgalmi viszonyok: A forgalom kicsi. Óceánárok utca Ugró Gyula utca összekötése Az Óceánárok utca Farkaserdő utca kereszteződésnél (a biciklispark mellett) van egy használaton kívüli híd. Ezen a hídon most is tökéletesen jól át lehet járni kerékpárral, a problémi inkább az odavezető út hiányával van. Egyik oldalon betontömbök vannak lerakva, aminek a felülete nem alkalmas kerékpározásra, a másik oldalon pedig csak sár van. Ezen a részen tökéletesen ki lehetne alakítani egy kerékpárutat. A hídon most is sok gyalogos jár át, ezért a kerékpárút mellé szükséges egy, a kerékpárúttól jól elkülönített gyalogút kialakítása is, különben a gyalogosok rá fognak menni a kerékpárútra, ami balesetveszélyt teremt. Jelentős probléma lehet a kerékpárúttal odavonzott autóforgalom. Jelenleg is rendszeresen átjárnak az autósok ezen a részen, számukat azonban nyilvánvalóan korlátozza a rossz útminőség. Ha egy szabványos szélességű kerékpárút kialakításra kerül, akkor azon egy autó is elfér, és az autósok a kerékpárutat fogják használni. Ezt nyilvánvalóan meg kell akadályozni, például betontömbök elhelyezésével a hídon. Ugró Gyula utca az Erdősor utcáig Az Ugró Gyula utca tökéletesen alkalmas a kerékpározásra, külön felfestés, kerékpársáv sem szükséges, mivel az utca kis forgalmú. Elegendő kerékpározásra kijelölt úttá tenni. Az Erdősor utca felőli végénél a parkolókban esetlegesen szükség lehet komolyabb jelzésekre, hogy a parkolót használó autókkal a konfliktus elkerülhető legyen. Az Ugró Gyula utcával párhuzamos, a temető és a patak mellett vezető gyalogosjárda a gyalogosok és a sétáltatott kutyák miatt nem javasolt! Helyette mindenképpen az előzőekben vázolt Ugró Gyula utca a jó megoldás. 6.

7 3.3.Erdősor utca Javaslat: Egy rövid szakaszon kétoldali kerékpársáv. Burkolat: Közepes minőségű. Szélesség: Szélesítésre szükség lehet. Csomóponti kialakítás: Nincs csomópont. Forgalmi viszonyok: A forgalom jelentős. Az Erdősor utcára kerékpárutat, sávot nem javasolunk, mivel az viszonylag keskeny és forgalmas. Egyedül az Ugró Gyula utcától a Baross utcáig elvezető rövid szakaszon szükséges kerékpársávot átvezetni. Ehhez szükséges lehet az út szélesítése, amennyiben az út szélessége nem elegendő. Ehhez elegendő hely áll rendelkezésre. Alternatívaként merülhet még a kerékpársáv átvezetése a zöld területen, ami jó megoldás lenne, azonban akkor a Baross utcára a csatlakozás pont a kanyarban történne, ami így beláthatatlan, veszélyes lenne. 3.4.Baross utca Javaslat: Kétoldali kerékpársáv. Burkolat: Nagy részén jó minőségű, az Erdősor utcától a Fóti útig rossz minőségű. Szélesség: Megfelelő, egyirányúsítás esetén nagyon bőven megfelelő. Csomóponti kialakítás: Elsőbbségadás kötelező táblával védett útvonal. Forgalmi viszonyok: A forgalom jelentős. A Baross utca a jelenleg kialakított kerékpárutak szerves folytatása, egy olyan jól járható útvonal amely a városba befelé és onnan kifelé vezető kerékpárosforgalmat szolgálja ki, az Ugró Gyula utcán keresztül egészen Káposztásmegyerig. A Baross utca olyan fontosságú kerékpárosútvonal, mint az autók részére a Váci út. Éppen ezért (és az Újpestiek védelme miatt is) nagyon fontos megakadályozni, hogy az autóforgalomnak Baross utca a Váci út és a Megyeri út menekülőútvonala legyen, mint ahogy jelenleg már az. Ezt leginkább úgy lehetne elérni, hogy egyirányúsításra kerüljön kifelé irányba. Nagyon fontos, hogy az egyirányúsítás kifelé (észak felé) történjen, mert a Megyeri híd üzembe állása után a budai oldalról nagyon sok autó fog Újpesten keresztülhaladni. A behajtani tilos táblákra kivéve kerékpár kiegészítő táblát kell elhelyezni. Erdősor utcától a Fóti útig Ez a szakasz a Baross utca legproblémásabb része, de gyakorlati tapasztalatból tudjuk, hogy kerékpározásra alkalmas útszakaszról van szó. Az Erdősor utca felőli végénél a legfőbb problémát az Izzó lakótelep szélső házai mellett parkoló autók okozzák, amelyek leszűkítik az amúgy sem túl széles utat, holott a közelben több helyen is van elegendő parkolóhely. A másik probléma a rossz útminőség, az útburkolat nagyon töredezett, egyenetlen. Az útszakaszon kerékpársáv kialakítása javasolt, a sárga vonalon kívül lehetőleg eltérő színű aszfalttal is elkülönítve. A Reviczky utca és a Fóti út közötti résznél (a boltoknál) van néhány autó, amelyik rendszeresen a boltok oldalán parkol, ezzel jelenleg is komolyan akadályozva a forgalmat (belértve a BKV buszforgalmat is)! Ilyen például egy fekete teherautó, amelyik a zöldséges előtt pakol minden reggel, de más autók közül is van egy-egy, 7.

8 amelyik odaparkolással kerülgetésre, kitérésre kényszeríti a forgalmat. Ennek a problémának a megoldása lehet: Egyirányúsítás (esetleg ezzel együtt a parkolás engedélyezése mindkét oldalon). Parkolás áthelyezése a boltok oldalára és tiltás a másik oldalon (és annak betartatása bár ez reménytelennek látszik) Az egyirányúsítás a legjobb megoldás, mivel a Baross utca egyébként is egyirányúsítva lesz. Csak arról kell gondoskodni, hogy az egyirányúsítás a teljes Baross utcára vonatkozzon. A kerékpársávot minden esetben az úttest belső oldalán kell elvezetni, a parkoló autóktól az úttest belseje felé. A Fóti úttól a Károlyi István utcáig Ez a szakasz jelenleg is kerékpárosok által gyakran használt, és szeretett útszakasz. Az útminőség jó, az út elegendően széles ahhoz hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett a kerékpárosok és az autósok. Kerékpársáv kialakítása javasolt. Az út helyenként beszűkül, ezeken a szakaszokon fontos a parkoló autók számára a parkolás helyét kijelölni, és a kerékpársávot a parkoló autók belső oldalán elvezetni. Helyenként szükséges lehet a parkolás engedélyezése az egyik oldalon és tiltása a másik oldalon. A Károlyi István utcától a József Attila utcáig Kulcsfontosságú, hogy a most épülő Károlyi István Városközponton keresztülvezessen a Baross utca folytatásában a kerékpárút. Ez az egy saroknyi útvonal ugyanis sehogyan máshogyan (kerülővel sem!) oldható meg biztonságosan. A Baross utca túloldalán, a parkon keresztül pedig már most is készen van a kerékpárút, amelyik a város központja felé csatlakozik. A kettőt egyszerűen össze kell kötni, és egy nagyon jól használható kerékpárúthálózatot kapunk. 8.

9 Miért nem inkább az Attila utca? A Baross utca tulajdonképpen a jelenleg kerékpározásra javasolt Attila utca helyettesítése. Gyakorlati tapasztalatból tudjuk, hogy a Baross utca sokkal alkalmasabb a kerékpározásra, mint az Attila utca. Az Attila utca nagyon szűk, sok benne a parkoló autó, rosszabb az útminőség és rengeteg jobbkezes kereszteződés van. Ezek a tényezők nagyon lelassítják a haladást, és a gyakorlott kerékpáros úgyis más útvonalat választ. Ezzel szemben a Baross utca széles, nagy részén jó az útminőség, elsőbbségadás kötelező táblával védett (melyet az autósok be is tartanak), így gyors haladást tesz lehetővé. Látkép a jövőbeni, kerékpárosbarát Baross utcáról 3.5.Reviczky utca Javaslat: A mindkét oldalról behajtani tilos táblákat kivéve kerékpár kiegészítő táblákkal kell ellátni. A felső fekvőrendőrt úgy kell átalakítani hogy ne akadályozza a kerékpárok áthaladását az út szélein. A Reviczky utca Megyeri temető felőli szakasza egy nagyon fontos átkötő út a kerékpárosok számára. Akik nem akarnak vagy nem mernek a Fóti úton menni, ezt az utcát választják. Az utca jelenleg mindkét oldalról behajtani tilos táblával van védve, amit szinte senki nem tart be az autósok közül elején az utca két végére fekvőrendőrök kerültek elhelyezésre, melyek kiérnek az út széléig és akadályozzák a kerékpáros közlekedést. Az utcában nem szükséges kerékpárutat kijelölni, elegendő a kerékpárosok közlekedését támogatni. Ez a támogatás a következőket jelenti: A mindkét oldalról behajtani tilos táblákat kivéve kerékpár kiegészítő táblákkal kell ellátni 9.

10 A felső fekvőrendőrt úgy kell átalakítani hogy ne akadályozza a kerékpárok áthaladását az út szélein. Jelzésekkel kell jelölni hogy a parkoló autók ne parkoljanak rá a fekvőrendőrökre, mert akkor nem lehet a szélén meghagyott részen elhaladni. 3.6.Fóti út Javaslat: Kétoldali kerékpársáv. Burkolat: Nagy részén rossz minőségű, a frissen felújított rész kivételével. Szélesség: Szűkösen elegendő lehet a kerékpársáv kialakítására. Csomóponti kialakítás: Elsőbbségadás kötelező táblával védett útvonal. Forgalmi viszonyok: A forgalom jelentős. A Fóti út teljes szakaszára kerékpársáv kialakítása javasolt. A kerékpársávot színben is jól el kell különíteni az úttesttől, azaz vörös színű aszfalt alkalmazása szükséges. Ez biztonságosabbá teszi a közlekedést, mivel az autóvezetők nagyobb tiszteletben tartják az ily módon kialakított kerékpársávot. Probléma a Fóti úton (a frissen felújított szakasz kivételével), hogy helyenként rossz minőségű az útburkolat, különösen az út szélén, ahol a kerékpársáv lesz. Vasúti átjáró a Szilágyi út kereszteződésében Ez az átjáró jelenleg nagyon rossz minőségű, felújítása időszerű. A felújításkor szükséges lenne megfelelő helyet kialakítani az átjáróban egy-egy kerékpársávnak. Amennyiben ez nem lehetséges, forgalomtechnikailag kell megoldani a kerékpárosok átvezetését az autókkal együtt. 3.7.Árpád út Váci út csomópont Javaslat: További jelzésekkel a kerékpárosok elsőbbségének megerősítése A jelenlegi megoldás megfelelő, probléma azzal van, hogy a Váci útról az Árpád útra kisívben kanyarodó autók nem adják meg az elsőbbséget. Ezért javasoljuk Elsőbbségadás kötelező előjelző tábla és Vigyázz! Kerékpárosforgalom táblák kihelyezését. 3.8.Liszt Ferenc utca Javaslat: Sétálóutca. Burkolat: Részben jó, részben közepes minőségű. Csomóponti kialakítás: Jobbkezes csomópontok. Forgalmi viszonyok: A forgalom nem jelentős. A Károlyi István Városközpont és a Városháza közötti útvonal nagy forgalmat fog bonyolítani az új központ átadása után. Ha mindenki autóval akar közlekedni a két központ között, az káoszhoz vezet. Ezért javasoljuk a két központot összekötő utca, a Liszt Ferec utca sétálóutcává alakítását teljes hosszában (a piac és a városháza közötti részen is). Ez szerethető, egyben praktikus városközpontot alakítana ki, ráadásul kerékpáros szempontból is jó megoldás. 10.

11 3.9.Újpest Városkapu metróállomás Berda József utca Tél utca Szerencs utcai vasúti átjáró: Javaslat: A metróállomásnál átvezetés megoldása a Berda József utcára. Onnantól a Rózsa utcai kereszteződésig kétoldali kerékpársáv. Ott rávezetés a már meglevő bicikliútra, majd Tó utcán, Klára utcán keresztül kijelölt kerékpáros útvonal a vasúti átjáróig. Burkolat: Berda József utca, Tél utca rossz minőségű, felújítandó, Tó utca, Klára utca megfelelő Szélesség: A Berda József utca Aradi utcáig terjedő szakaszán szükséges lehet a meglevő útpálya kiszélésítése, Berda József utca további szakaszán, Tél utcán megfelelő. Csomóponti kialakítás: A Tél utca Pozsonyi út kereszteződésben a kétoldali kerékpársáv megfelelő és biztonságos megoldás, a Tél utca Rózsa utca kereszteződésnél véget ér a kerékpársáv, a meglevő kerékpárutakhoz létrehozott átkelési lehetőséget kell kiegészíteni, a Tó utca Istvántelki út kereszteződésben útburkolati jellel és figyelmeztető táblával. Forgalmi viszonyok: A Berda József utca nem bonyolít jelentős forgalmat (a reggeli óráktól eltekintve a Mártírok útja kereszteződésig), a Tél utca komolyabb terhelést a reggeli és délutáni órákban kap, de ez messze nem haladja meg az út átbocsájtó képességét. Metróállomás Berda József utca: Jövőbeni megoldási javaslat: A Berda József utca Temesvári utcán túli meghosszabbítását a terület jövőben megtörténő rendezésekor úgy kell kialakítani, hogy ott kerékpárút vezessen a metróállomásig (jelenleg az ott álló épülettömb és a vasút egy szűk átjárót képez, ráadásul néhány lépcsőfok nehezíti a közlekedést). A Berda József utca mindkét oldalán egy-egy kerékpársáv kialakítására van lehetőség, az úttest kellőképpen széles. Ideiglenes megoldás: a meglevő kerékpárút a Bocskai utcán át vezet a lakótelepi házak között a Berda József utcára. Innentől kiindulva a Tél utca irányában a Berda József utca mindkét oldalán ki lehetne alakítani egy-egy kerékpársávot, mivel az úttest kellőképpen széles. Az említett meglevő kerékpárút jelzése (útburkolati és egyéb jelek) a Temesvári és Aradi utca között szakaszon eléggé rossz állapotban van, ennek felújítása szükséges. A jelenlegi, Bocskai utcára történő ráfordulás nagyon veszélyes, mivel beláthatatlan, ráadásul pont egy kocsma van a sarkon túl. Tél utca a Pozsonyi út kereszteződéstől a Rózsa utcai kereszteződésig: Megoldási javaslat: a Tél utca ezen szakaszán mindkét útpálya szélén egy-egy kerékpársáv kerülne kialakításra, ami kivitelezhető, hiszen jelenleg kétszer kétsávos az út, melyet itt a gépjármű forgalom intenzitása nem indokol. Fontos megjegyezni, hogy az Óbuda felől Rákospalota irányban közlekedő kerékpárosok túlnyomórészt jelenleg is ezt az útvonalat veszik igénybe. A Pozsonyi út felé haladó irányban problémát jelenthet, hogy jelenleg néhány gépjármű a külső sávot parkolás céljára veszi igénybe a panelházak körül kialakított parkolók használata helyett. Alternatívaként merülne fel a Tél utcával párhuzamosan az Anonymus utca Tó utca útvonalon haladna a kerékpárút. Ezek az utcák elenyésző gépjármű forgalmat bonyolítanak, mely zömében a helyben lakókra korlátozódik (ezen a környéken jelenleg földszintes, illetve kétszintes családi házak találhatók). A Tél utca Pozsonyi út kereszteződés megfelelő megközelítése viszont szinte megvalósíthatatlannak tűnik ezen az útvonalon. A Pozsonyi út másutt történő keresztezése pedig részben az erős gépjármű forgalom miatt, részben pedig 11.

12 amiatt, hogy ebben az esetben a Pozsonyi úti lakótelepen kellene keresztülvezetni a kerékpárutat, nem tűnik célszerűnek. Emiatt az elsőként válzolt megoldás megvalósítását javasoljuk azzal a megjegyzéssel, hogy a Tél utca burkolata állapota mára meglehetősen leromlott, ennek felújítása szükséges és remélhetőleg a közeljövő terveiben egyébként is szerepel már. Tél utca Rózsa utca kereszteződés Szerencs utcai vasúti átjáró: Ez a szakasz fontos összekötő szerepet játszik a Tél utcával kapcsolatban már említett Óbuda Rákospalota átmenő forgalom bonyolításában. Sajnos az Elem utca nem alkalmas kerékpár forgalom befogadására, így ezen a szakaszon a meglevő kerékpárutat használnánk fel a Tó utca elérésére, onnan pedig kerékpárút vezetne keresztezve az Istvántelki utat és az Ódry utcát, majd a Klára utca érintésével érné el a Szerencs utcai vasúti átjárót. Ezen a szakaszon elegendő lenne csupán táblákkal kijelölni a kerékpárutat tekintettel a csekély gépjárműforgalomra, az Elem utcát elérve azonban indokolt útburkolati jellel elkülönített kerékpár sávot kialakítani, melyre itt már elegendő hely áll rendelkezésre. A jelenlegi kerékpárút térköves részeit sima aszfalt burkolatra kell cserélni Istvántelki út Rákospalota Újpest vasútállomás, vasúti átjáró Javaslat: Táblával jelzett kerékpáros útvonal az Istvántelki úton, innen meglévő kerékpárút. A vasúti átjárónak mindenképpen meg kell maradnia, sőt kiegészítő kerékpáros átkelő létesítése szükséges. Burkolat: Az Istvántelki út burkolata jó állapotú, az innentől a vasúti átjáróig terjedő szakasz az Istvántelki út végén levő átkelőhely kivételével mely felújításra szorul jó minőségű. Szélesség: Az Istvántelki út az egy-egy oldali kerékpársáv kialakítására nem elegendő. Az Istvántelki úttól a vasúti átjáróig a meglévő kerékpárúton az oszlopok, fák zavaróak. Csomóponti kialakítás: Az Istvántelki út két végén figyelmeztető táblák, a vasúti átjárónál levő kereszteződésben figyelmeztető táblák és útburkolati jelek. Forgalmi viszonyok: Ezek az utak nem bonyolítanak jelentős forgalmat. Istvántelki út: Ennek az útvonalnak a kialakítása mindenképpen célszerű, annak tudatában is, hogy jelenleg a lakótelepen már keresztülhalad egy kerékpárút a Tél utca Rózsa utca kereszteződéstől az Istvántelki utat elérve. Ezt az indokolja, hogy rendkívül sok kanyarulattal, helyenként erős gyalogos forgalomnak kitett helyeken (pl. Viola Utcai Általános Iskola) halad keresztül. Az Isvántelki úton a Tó utcától kiindulva mindkét oldalon kerékpársávot. A Tavasz utcától az Istvántelki út nyugati oldalán az Árpád út felé haladó, járdán kialakított kerékpárutat csak megfelelő átalakítás, illetve szélesítés után javasoljuk felhasználni (így pl. a már kiszáradt, vastag fatörzs eltávolítása, mely azon a helyen 20 cm! keskeny sávra kényszeríti az erre haladó kerékpárosokat). Ezen a szakaszon így elegendő lenne az úttest másik oldalán kerékpársávot kialakítani. Istvántelki út Rákospalota-Újpest vasútállomás, vasúti átjáró: Az Isvántelki út végére érve a kerékpárút a járdán folytatódik, igaz, itt nincs számottevő gyalogos forgalom. Alternatívaként merül fel, hogy a felüljáró alatt haladó (nemrégiben felújított) út gépjárműforgalom szempontjából egyirányú és kellően széles ahhoz, hogy ott helyet kapjon legalább az egyik irányba egy kerékpársáv. 12.

13 A vasúti átjáró kézenfekvő csatlakozási pont a Rákospalotán, a Fő úton futó, már létező kerékpárútra. Sajnos ez a vasúti átjáró alkalmatlan a két keréken való átkelésre, részint azért, mert a sorompó ha éppen nyitva van, akkor is félárbocra eresztve, kb. 45 fokos szögben döntve, másrészt pedig az intenzív gyalogos forgalom miatt. Mindezekre tekintettel javasoljuk a meglevő vasúti átjáró szerepének újragondolását és egy kerékpáros átkelő létesítését, melyhez elegendő hely áll rendelkezésre. Az Istvántelki úton jelenleg lévő gyalogos-kerékpárút szakasz nem felel meg a kerékpárutakkal szemben támasztott minimális feltételeknek sem. Helyette az úton kell vezetni a kerékpáros forgalmat, a járda pedig maradjon meg a gyalogosoknak Jelenlegi kerékpárút a Tavasz utca Kórház utca útvonalon Javaslat: Jelenlegi kerékpárútnál jobb vonalvezetésű út nem alakítható ki, a jelzéseket pótolni kell és a burkolatot sima aszfaltra kell cserélni. Burkolat: Részben térkő, részben aszfalt. Szélesség: Helyenként szűk. Csomóponti kialakítás: Vegyes. Forgalmi viszonyok: A forgalom nem jelentős. Ez a jelenlegi kerékpárút megfelelő vonalvezetésű, legnagyobb problémája az, hogy a jelzések eltűntek, elkoptak és mivel elég kacskaringós, könnyű elvéteni az utat (szinte mindenki arról számolt be, hogy eltévedt rajta, az egyik táblát pedig mi fordítottuk be a megfelelő irányba). Ezért a jelzéseket, táblákat pótolni kell. Burkolata helyenként nem megfelelő (térkő burkolat), ezt lehetőség szerint sima aszfalt burkolatra kell cserélni. 13.

14 3.12.Szilágyi utca Külső Szilágyi út Javaslat: Szilágyi utca Rákospalota-Újpest vasútállomásig: egy-egy kerékpársáv az úttest két oldalán, a vasútállomástól az Óceánárok utcáig a meglevő, járdán kijelölt kerékpárút használható, Külső Szilágyi úton végig egy-egy kerékpársáv az úttest két oldalán. Burkolat: Szilágyi utca jó állapotban van. A Fóti úti kereszteződésben a kerékpárút felújítandó! A Szilágyi utca további szakaszán meglevő kerékpársáv megfelelő állapotú. A Külső Szilágyi út burkolata rossz minőségű, felújítása elkerülhetetlen. Szélesség: A Szilágyi utca szélessége csak a vasúti átjáró és a vasútállomás közötti szakaszon elegendő az egy-egy oldali kerékpársáv kialakítására. Csomóponti kialakítás: Rákospalota-Újpest vasútállomás előtti csomópont kritikus, ennek jelenlegi kialakítása nem megfelelő! Célszerű lenne a kerékpársávot keresztülvezetni a kereszteződésen, majd Káposztásmegyer felé haladva egy biztonságos átkelő helyet létesíteni a másik oldalon, a járdán futó kerékpársávhoz. A Külső Szilágyi utat elérve a lámpánál átkelőhely és útburkolati jelek felfestése szükséges. Forgalmi viszonyok: Ez az útvonal a Szilágyi utca vasútállomás és vasúti átjáró közötti szakaszának kivételével jelentős átmenő forgalmat bonyolít a reggeli és a késő délutáni órákban, mely a Külső Szilágyi út jelenlegi kapacitását messze nem haladja meg. Szilágyi utca a Rákospalota-Újpest vasútállomásig: Ezen a szakaszon egy-egy kerékpársáv létrehozását javasoljuk az úttest két oldalán. Az útburkolat jó minőségű (tekintettel arra, hogy ezt az útszakaszt nemrégiben felújították), az útpálya megfelelően széles. Szilágyi utca a Rákospalota-Újpest vasútállomástól a Fóti útig: Ez a kereszteződés Újpest egyik legkritikusabb kereszteződése kerékpáros szemmel 14.

15 Itt az úttest nem elég széles kerékpársáv kialakításához, a meglevő kerékpárút a járdán vezet. Sajnos ez a vasútállomásnál nem megfelelő körültekintéssel készült el, a kerékpárosok útjába hol egy villanyoszlop, hol pedig egy telefonfülke áll, és ha mindez még nem volna elegendő, még egy kocsma is nyílik erre a járdaszakaszra. A Szilágyi út Árpád út felőli végétől érkező egy-egy kerékpársávot a lámpás kereszteződésben kell a járdán futó kerékpárúttal összekötni lehetőleg úgy, hogy az említett problémás szakaszok vagy kikerüljenek a kerékpárútból vagy az ott található akadályokat eltávolítsák onnan. A lámpás kereszteződést kétféleképpen lehet átalakítani: A jobbra kanyarodó sáv és az egyenesen haladó sáv ne legyen kettéválasztva, így az út szélén jut elegendő hely a kerékpársáv végigviteléhez. Ez a megoldás azzal az előnnyel is jár, hogy a városközpont felé csökkenti a forgalmat. A jobbra kanyarodó sáv és az egyenesen haladó sáv közé egy kerékpársáv kialakítása. Ez a megoldás Nyugat-Európában már gyakran használt, biztonságos és bevált. Ez a megoldás már bizonyított. A kép Karlsruhe-ban készült. Félő, hogy híd utáni szakaszon a már megkezdett lakópark építési láz hatására megnövekszik a gyalogosforgalom és akkor már kétséges a jelenlegi kerékpárút alkalmassága. 15.

16 A Fóti út végéhez érve a kerékpárosok szomorúan tapasztalják, hogy az újonnan épített felüljáró tervezésekor egyáltalán nem gondoltak rájuk, így a Fóti úton a lámpás kereszteződésen kell átkelniük, ahol a járdáról való fel-, lejutást a rossz állapotban levő rámpák rontják. Legalább ezt mindenképpen ki kell javítani. Szilágyi utca az Óceánárok utcáig: Itt a kerékpárosok a járdán végigfutó kerékpárúton haladhatnak végig. Ez megfelelő megoldás amennyiben a terület beépítése nem fog a gyalogos forgalom nagymértékű növekedéséhez vezetni. Az Óceánárok utcai kereszteződés előtt található vasúti átkelőhelyen célszerű lenne átvezetni a kerékpárutat a Rákospalota felé való közlekedés megkönnyítése érdekében. A szintbeli vasúti átkelőhely megtartására mindenképpen szükség van, mivel másképpen átjutni a XV. kerület felé lehetetlen. Külső Szilágyi út a Homoktövis utcáig, illetve a vasúti aluljáróig: A Külső Szilágyi út teljes hosszában megfelelően széles ahhoz, hogy mindkét oldalon kerékpársávot helyezzünk el rajta. Az útburkolat egyelőre több helyen alkalmatlan a kerékpározásra, de remélhetőleg ez az útszakasz a közeljövőben teljesen új burkolatot kap majd. Itt érdemes megjegyezni, hogy a 14-es villamos, illetve a Szob Vác irányba haladó vasútvonal közötti terület esetleges későbbi rendezése, szabadidő parkká alakítása esetén azon a területen mindenképpen javasolt egy kerékpárút létesítése. Ehhez természetesen egyebek mellett szükség lenne alkalmas átkelő helyeket létesíteni a villamos pályán. Említésre méltó még, hogy szintén ezt a területet egy vasúti átjáró köti össze Rákospalotával a Harsányi Kálmán utcára becsatlakozva a Sípos tér magasságában. Káposztásmegyeren ez a Járműtelep utca magasságába esik, de a villamos pályán kialakított átkelő híján jelenleg nem sokan használják. 16.

17 A Külső Szilágyi utat elhagyva a kerékpárút a vasúti pályák alatti aluljárón keresztül csatlakozik a Dunakeszi felé haladó már (nem teljes hosszában) meglevő kerékpárúthoz Homoktövis utca Íves út között Javaslat: Közös kerékpáros és autós közlekedés. Burkolat: Jó minőségú. Szélesség: Nem elegendő kerékpársáv kialakítására. Csomóponti kialakítás: Jobbkezes csomópontok. Forgalmi viszonyok: A forgalom nem jelentős. Homoktövis utca Íves út: A Külső Szilágyi utat a bevásárlóközpontok, illetve Dunakeszi felé vezető kerékpárúttal (Íves út) a Homoktövis utca Kőrösbánya utca Koszterna Gyula utca útvonalon kötnénk össze. Ezen a szakaszon nem áll rendelkezésre elegendő hely külön kerékpársávok kialakítására, itt elegendő útirányjelző táblák kihelyezése. Ez az útvonal a preferált kerékpáros út a Külső Szilágyi út meghosszabbításában folytatódó, a horgásztó mellett haladó úttal szemben, mely a gépjárműforgalom nagyobb hányadát bonyolítja (részben a 2A út, részben pedig a bevásárlóközpontok felé). 17.

18 3.14.Megyeri úttól a Mogyoródi patak hídján keresztül az Auchan felé Javaslat: Kerékpározásra javasolt útvonal vagy kerékpársáv a jelenleg lezárt úton (régi Megyeri út). Összekötő utak építése szükséges az Íves úttal és a Megyeri úttal. Burkolat: Közepes minőségű aszfalt burkolat, helyenként kátyúkkal. Csomóponti kialakítás: Jelenleg nincsenek Forgalmi viszonyok: Az út jelenleg forgalomból kivonva. 1. alternatíva: A régi Megyeri út utcája, mely az újonnan épült lakóházak mögött vezet és jelenleg el van zárva a forgalomtól, kiválóan alkalmas lenne kerékpáros közlekedésre. Szükséges azonban összekötő utak építése az Íves úttal és a Megyeri úttal. 18.

Győr MJV Kerékpáros Hálózatfejlesztési Koncepciója és Tanulmányterve

Győr MJV Kerékpáros Hálózatfejlesztési Koncepciója és Tanulmányterve Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Győr MJV Kerékpáros Hálózatfejlesztési Koncepciója és Tanulmányterve Kerékpáros barát Győr Második kötet Koncepció és Tanulmányterv Győr, 2009. november 1 Konzorcium

Részletesebben

DEBRECEN KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZATÁNAK TANULMÁNYTERVE SEGÉDTANULMÁNY

DEBRECEN KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZATÁNAK TANULMÁNYTERVE SEGÉDTANULMÁNY DEBRECEN KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZATÁNAK TANULMÁNYTERVE SEGÉDTANULMÁNY TARTALOMJEGYZÉK 1 Előzmények...3 2 Kerékpárforgalmi létesítmények forgalomtechnikai kialakításai...4 3 A meglévő kerékpárhálózat áttekintése...5

Részletesebben

A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS BUDAPESTEN FEJLESZTÉSE. Gajárszki Áron környezetmérnök szak. Győr, 2006. május

A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS BUDAPESTEN FEJLESZTÉSE. Gajárszki Áron környezetmérnök szak. Győr, 2006. május SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR ÉPÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI INTÉZET Közlekedésépítési és Településmérnöki Tanszék Környezetmérnöki Tanszék A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE BUDAPESTEN

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék SZAKDOLGOZAT

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék SZAKDOLGOZAT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék SZAKDOLGOZAT Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 2. Szentendre lehetőségei és jelenlegi kerékpáros infrastruktúrája...

Részletesebben

8000 Székesfehérvár, Jancsár u. 44. 1/5. Tel: 22-340 481. tervszám: 408. Székesfehérvár, 2005 június

8000 Székesfehérvár, Jancsár u. 44. 1/5. Tel: 22-340 481. tervszám: 408. Székesfehérvár, 2005 június 8000 Székesfehérvár, Jancsár u. 44. 1/5. Tel: 22-340 481 Tanulmány Piliscsaba, 10. számú elsõrendû fõút átkelési szakasz forgalomcsillapítására tervszám: 408 Székesfehérvár, 2005 június Piliscsaba forgalomcsillapítása

Részletesebben

Összefoglaló. közlekedési hatástanulmányhoz

Összefoglaló. közlekedési hatástanulmányhoz Összefoglaló a Budapest II. kerület Hidász utca Hűvösvölgyi út Riadó utca Pasaréti út által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéhez készült közlekedési hatástanulmányhoz Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

Civil szervezetek állásfoglalása a Megyeri híd átadása után kialakult helyzetről

Civil szervezetek állásfoglalása a Megyeri híd átadása után kialakult helyzetről Civil szervezetek állásfoglalása a Megyeri híd átadása után kialakult helyzetről A Megyeri híd átadásával Észak-Budapest térségében számos úton érezhetően megnövekedett a gépjármű-forgalom, valamint az

Részletesebben

Érdi Kerékpáros Koncepció

Érdi Kerékpáros Koncepció Fejlesztési javaslatok Érd M.J.V. kerékpárosbaráttá tételéhez Magyar Kerékpárosklub Tekergő Kerékpáros Egyesület 2008. december Tartalomjegyzék 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2 A KONCEPCIÓ LÉTREHOZÁSÁBAN KÖZREMŰKÖDŐ

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A szentendrei kerékpározási lehetőségek fejlesztéséről (Készült: a Képviselő-testület 2014. május 15-i ülésére.)

ELŐTERJESZTÉS A szentendrei kerékpározási lehetőségek fejlesztéséről (Készült: a Képviselő-testület 2014. május 15-i ülésére.) SZE TE DRE VÁROS ÁLTALÁ OS ALPOLGÁRMESTERE PI TR ÁDÁM KÉPVISELŐ A határozati javaslat elfogadásához minősített többség szükséges! ELŐTERJESZTÉS A szentendrei kerékpározási lehetőségek fejlesztéséről (Készült:

Részletesebben

_) ~ . számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere

_) ~ . számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere _) ~. számú előterjesztés Előterjesztés a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére A Rákos-patak menti ökoturisztikai jelentőségű

Részletesebben

Budaörs-Alsószállás fejlesztési programja

Budaörs-Alsószállás fejlesztési programja Budaörs-Alsószállás fejlesztési programja (javaslat) 8. változat 2010. 01. 05. 2/50 Készítették: Mehrli Péter Novák Gyula Dr. Novák Zalán okl. építőmérnök, igazságügyi, ingatlanforgalmi és kisajátítási

Részletesebben

2014. április TATA VÁROS KÖZLEKEDÉSÉNEK ENERGIAHATÉKONYSÁGI ELEMZÉSE Esettanulmány Fenntartható közlekedési együttműködés a visegrádi régióban című nemzetközi projekt keretében TATA VÁROS KÖZLEKEDÉSÉNEK

Részletesebben

Budapest XXII. kerület autóbusz-hálózatának helyzete és fejlesztésének lehetőségei

Budapest XXII. kerület autóbusz-hálózatának helyzete és fejlesztésének lehetőségei Budapest XXII. kerület autóbusz-hálózatának helyzete és fejlesztésének lehetőségei Megrendelő: Budapest XXII. kerület Budafok Tétény Önkormányzata Közlekedésfejlesztés munkacsoport 2. oldal A tanulmányt

Részletesebben

A Széll Kálmán tér rendezési koncepciója Tájékoztató összefoglaló

A Széll Kálmán tér rendezési koncepciója Tájékoztató összefoglaló A Széll Kálmán tér rendezési koncepciója Tájékoztató összefoglaló Készült a FŐMTERV vezette tervező csapat részletes pályázati anyaga alapján 2011. július HELYSZÍN, ADOTTSÁGOK A Moszkva tér mely Buda és

Részletesebben

SIÓFOK ÚJ TEHERMENTESÍTŐ ÚT

SIÓFOK ÚJ TEHERMENTESÍTŐ ÚT SIÓFOK ÚJ TEHERMENTESÍTŐ ÚT 2. KÖTET (7.-11. fejezet) RÉSZLETES MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY P r o U rbe K f t. Közlekedés K ft. U V A T ERV Z rt. 2013.03. Cím: 1034 Budapest, Szomolnok u. 14. Levélcím:

Részletesebben

A budapesti kerékpáros közlekedés regionális fejlesztési lehetőségei

A budapesti kerékpáros közlekedés regionális fejlesztési lehetőségei A budapesti kerékpáros közlekedés regionális fejlesztési lehetőségei 1 2012. október A BUDAPESTI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI KÉSZÍTETTÉK: FŐMTERV Zrt. UTIBER Kft. konzorcium

Részletesebben

EGER Megyei Jogú Város Közlekedésfejlesztési Tervének időszerűségéről. Csudaszép helyen Egör vára vagyon, A völgyre fekszik egy hegy oromzaton.!

EGER Megyei Jogú Város Közlekedésfejlesztési Tervének időszerűségéről. Csudaszép helyen Egör vára vagyon, A völgyre fekszik egy hegy oromzaton.! Tartalom I. Előszó:... 1 II. Bevezető... 3 A fenntartható közlekedés fontossága... 3 III. A közlekedésfejlesztés stratégia kérdései... 5 Eger MJV közlekedésének problémái... 5 Következetések Eger város

Részletesebben

KÁPOSZTÁSMEGYER INTERMODÁLIS KÖZLEKEDÉSI CSOMÓPONT TANULMÁNYTERVE

KÁPOSZTÁSMEGYER INTERMODÁLIS KÖZLEKEDÉSI CSOMÓPONT TANULMÁNYTERVE Tsz: 4270 KÁPOSZTÁSMEGYER INTERMODÁLIS KÖZLEKEDÉSI CSOMÓPONT TANULMÁNYTERVE Tervező: Rhorer Ádám 01-3157 Ügyvezető igazgató: Várady Tamás Budapest, 2011. augusztus 1 Tartalomjegyzék I. Közlekedési vizsgálat

Részletesebben

Mese a játékmetróról. Ígéret szép szó... 1. rész 2005. június 11. szombat http://www.sesblog.hu/archives/individual/014527-20050611.

Mese a játékmetróról. Ígéret szép szó... 1. rész 2005. június 11. szombat http://www.sesblog.hu/archives/individual/014527-20050611. Mese a játékmetróról 1. rész 2005. június 11. szombat http://www.sesblog.hu/archives/individual/014527-20050611.html Ígéret szép szó... Nehéz a gyereknek megmagyarázni, hogy az idén karácsonykor sem kapja

Részletesebben

Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése Miskolc városában

Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése Miskolc városában Észak-magyarországi Környezetvédelmi Hírlevél 6. évfolyam 2011/3 Érdemes volt... Tavasztól épül a kerékpáros nyomvonal Miskolcon Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése Miskolc városában ÉMOP-5.1.3-09-2009-0006

Részletesebben

Állásfoglalás Budapest, III. kerület, Óbudai (Hajógyári) sziget Kerületi Szabályozási Terve című anyaggal kapcsolatban

Állásfoglalás Budapest, III. kerület, Óbudai (Hajógyári) sziget Kerületi Szabályozási Terve című anyaggal kapcsolatban Állásfoglalás Budapest, III. kerület, Óbudai (Hajógyári) sziget Kerületi Szabályozási Terve című anyaggal kapcsolatban Általános megjegyzés Jelen állásfoglalás az Óbudai sziget Kerületi Szabályozási Terv

Részletesebben

AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET A TELJESKÖRŰSÉG JEGYÉBEN

AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET A TELJESKÖRŰSÉG JEGYÉBEN ELŐSZÓ A következő oldalakon egy, az ESÉLY XXI. KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG által készített dokumentáció olvasható. Ezt az anyagot a tulajdonukban, kezelésükben lévő épületeket és azok környezetét akadálymentesíteni

Részletesebben

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek 2014. Óravázlat Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek Az elektronikus jegyzet tartalmazza az elméleti tanfolyam tananyagát de az azon való részvételt nem helyettesíti. Az elméleti

Részletesebben

KERÉKPÁROSKLUB. i. rész - alapok. ii. rész - kerékpáros kresz. iii. rész - hogyan közlekedj. Amit a kerékpáros. közlekedésről. tudnod kell.

KERÉKPÁROSKLUB. i. rész - alapok. ii. rész - kerékpáros kresz. iii. rész - hogyan közlekedj. Amit a kerékpáros. közlekedésről. tudnod kell. KERÉKPÁROSKLUB kisokos Amit a kerékpáros közlekedésről tudnod kell. i. rész - alapok ii. rész - kerékpáros kresz iii. rész - hogyan közlekedj Frissítve: 2013. május 2 Köszöntő Kerékpárosklub- Kiadványok

Részletesebben

1. A TERVI ELŐZMÉNYEK ÁTTEKINTÉSE

1. A TERVI ELŐZMÉNYEK ÁTTEKINTÉSE 1. A TERVI ELŐZMÉNYEK ÁTTEKINTÉSE A munka első fázisában áttanulmányoztuk a FÖMTERV Rt. generáltervezésében 2001-2002-ben készített Budapest Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Tervét, valamint a BFVT

Részletesebben

Az S-Bahn rendszer budapesti megvalósíthatósága

Az S-Bahn rendszer budapesti megvalósíthatósága Az S-Bahn rendszer budapesti megvalósíthatósága TDK-dolgozat 2013. október Konzulensek: Dr. Kazinczy László Boldvai Ernő Készítette: Köszönetnyilvánítás Dolgozatom elkészültéért köszönettel tartozom konzulenseimnek:

Részletesebben

A 4-es metróvonal: Régi idők pazarló tervei

A 4-es metróvonal: Régi idők pazarló tervei A 4-es metróvonal: Régi idők pazarló tervei Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület 2006. Tartalom Tartalom... 2 Hogyan tovább 4-es metró?... 4 Közlekedési alapkérdések... 6 Gerincvonal kontra feltáró

Részletesebben

Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor. átképzési- és közszolgálati továbbképzési program. 8. modul: Kerékpáros természetjárás

Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor. átképzési- és közszolgálati továbbképzési program. 8. modul: Kerékpáros természetjárás ÁROP 2.2.21. Bejárható Magyarország Keretprogram Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor átképzési- és közszolgálati továbbképzési program 8. modul: Kerékpáros természetjárás Tananyagszerző:

Részletesebben

PRESTO Kerékpáros Irányelvek Általános útmutató

PRESTO Kerékpáros Irányelvek Általános útmutató Magyar Promoting Cycling for Everyone as a Daily Transport Mode Cycling: a daily transport mode for everyone GIVE CYCLING A PUSH PRESTO Kerékpáros Irányelvek Általános útmutató A Projekt PRESTO (Promoting

Részletesebben

VÁROSÜZEMELTETÉSI TANÁCSNOK JAVASLAT. Csepel kerékpárút-hálózata tanulmány elkészítésére

VÁROSÜZEMELTETÉSI TANÁCSNOK JAVASLAT. Csepel kerékpárút-hálózata tanulmány elkészítésére BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA VÁROSÜZEMELTETÉSI TANÁCSNOK JAVASLAT Csepel kerékpárút-hálózata tanulmány elkészítésére Készítette: Előterjesztő: Szenteczky János CSEVAK Zrt. vezérigazgató Polinszky

Részletesebben