A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára 2013.02.26-27."

Átírás

1 A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára

2 Tartalom Az ajánlás kialakítása, sarokkövei Az ajánláshoz érkezett fontosabb szakmai észrevételek az egyeztetés során Q&A Kérdések

3 Az ajánlás kialakításának menete augusztus megbeszélés sorozat banki work-out területekkel augusztus felmérés áthidaló megoldásokról október felmérés banki behajtási/végrehajtási folyamatokról 2011 ősz: nemzetközi szabályozási felmérés (pl. UK, US, Írország, skandináv országok) 2011 ősz: a PSZÁF-hoz érkezett fogyasztói beadványok tapasztalatainak áttekintése

4 Az ajánlás kialakításának menete (2) Végrehajtási tv-hez javaslatok megküldése április követeléskezelési szabályozási koncepció kialakítása (engedélyezési, tevékenységi, fogyasztóvédelmi részek) és megküldése a jogalkotó részére A szabályozás hatályba lépéséig átmeneti jelleggel ajánlás: a fogyasztóvédelmi részek tekintetében Követeléskezelési fogyasztóvédelmi ajánlás kialakítása, konzultációs anyag készítése június és október kétkörös szakmai konzultáció érdekképviseleti és fogyasztóvédelmi szervezetekkel december ajánlás, háztartási költségszámító program megjelenése

5 Az ajánlás sarokkövei, céljai 1. A jogos követeléseket meg kell fizetni 2. Az ajánlás ne akadályozza a követeléskezelés folyamatát, az alkalmazott intézményi gyakorlatokon alapuljon (hitelezői érdekek) 3. Adósok jogos érdekeinek védelme 4. A tisztességes és együttműködő magatartás támogatása intézményi és fogyasztói oldalról 5. Ezen keresztül a költséges jogi eljárások lehetőség szerinti elkerülése (közös érdek)

6 Az ajánlás eszközei 1. Információ biztosítása a fogyasztó részére és az eljárás transzparenciájának elősegítése (mintatájékoztató, levél, honlap, tájékoztatás) 2. Az áthidaló megoldások alkalmazásának támogatása 3. Alternatív megoldások támogatása 4. Együttműködés minimális tartalmára ajánlás intézményi oldalról (pl. alapelvek, kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás szabályai) 5. Az intézményi folyamat szabályozottságának, felügyeletének, nyilvántartásának támogatása

7 Fontosabb felvetések a konzultáción (1) Mintatájékoztatóra (információra) miért van szükség? Késedelmes adósi attitűdformálás szükségessége Kiemelt fogyasztói kárkockázat (teljes egzisztencia elvesztése), ismeretlen élethelyzet, részben determinált viselkedési válasz Független tanácsadás gyerekcipőben jár Felmérés szerint kevés az információ az áthidaló megoldásokról (Lakásfókusz, csak 20% említi!), a devizahitelesek többsége nem bízik senkiben (Bankometer) Alulinformáltság + bizalmatlanság/egyéb viselkedési jellemzők együttműködés és igénybevétel csökken Mintatájékoztatókra gazdag nemzetközi tapasztalat, magyar gyakorlat is létezik! (KHR ügyféltájékoztató)

8 Nemzetközi jó gyakorlat UK: 16 oldalas tájékoztató, a hitelezőnek meg kell küldenie az adósnak Írország: a hitelezőnek saját tájékoztatót kell készítenie és számos egyéb tájékoztató áll a késedelmes adós rendelkezésre (pl. jegybank 11 oldal, független tanácsadók) A tájékoztatókon túlmenően számos adós edukációs program: tematikus website-ok, független tanácsadás, társadalmi szervezetek, ingyenes jogi segítségnyújtás stb.

9 Fontosabb felvetések a konzultáción (2) Csak az együttműködő (v. jóhiszemű) adósokra vonatkozzon az ajánlás Pro: 1. a Ptk alapelve a kölcsönösen együttműködő magatartás 2. az adósok egy része (különösen az idő előrehaladásával) nem együttműködő Kontra: 1. nehéz általánosságban meghatározni az együttműködést 2. az együttműködés időben is változhat 3. az alapvető információk/emberi méltóság védelme mindenkit megillet, együttműködéstől függetlenül Differenciált felügyeleti megközelítés: 1. Együttműködés mértéke figyelembe vehető a fokozatosság elve alapján (II. 5 pont) a követeléskezelési eljárásokban, az ajánlás nem akadályoz! 2. Az együttműködés figyelembe veendő az áthidaló megoldás nyújtásánál 3. A követeléskezelési eljárások bemutatása az együttműködő adósok tekintetében (I. Melléklet, honlap információk), 4. ugyanakkor általános definíciót a fentiek miatt nem alakított ki a Felügyelet (de lásd a definíciót az ajánlás 25. pontjában)

10 Fontosabb felvetések a konzultáción (3) Évente csak egy tájékoztató levél kiküldése legyen kötelező Különösen a késedelem kezdeti időszakában fontosnak tartjuk, hogy az adós rendszeresen szembesüljön a tartozásának összegéről és a lehetőségekről, veszélyekről A nagyobb jelzáloghitelezők gyakorlatát figyelembe véve lett kialakítva a frekvencia. Az arányosság érvényesül késedelmesség függvényében (ritkuló frekvencia), nem jelzáloghitelezésből származó késedelem esetében csak évi 1 elvárt Kifejezetten támogatja a Felügyelet más levelekkel való összevonást (pl. felszólító levelek)

11 Fontosabb felvetések a konzultáción (4) Túl költséges a mintatájékoztató kiküldése A fentiek alapján fontos üzenetek szerepelnek benne Postaköltség oldalról számításaink szerint nincs jelentős addicionális költsége 5 ill. 3 oldal nyomtatása nem aránytalan Csak a május 1-e után késedelembe esettek/felmondás előtt állók részére elvárt (ajánlás 46. pont), így a jelenlegi késedelmes állománynál nem teher

12 Fontosabb felvetések a konzultáción (5) Egyes információk (pl. áthidaló megoldásokról) legyenek megoszthatóak az interneten a levelezés helyett - Pro: áttekinthetőbb lehet, olcsóbb - Kontra: az elérés csökken - A Felügyelet elfogadta a véleményt, linkkeléssel megadhatók egyes információk

13 Fontosabb felvetések a konzultáción (5) 1. Kapcsolattartás szabályai: hétvégén is adott legyen a megkeresés lehetősége. Felügyelet elfogadta az észrevételt (szombat 8-12). 2. Fiókonkénti ügyintézés lehetősége kikerült a követelmények közül, csak információnyújtás ajánlott.

14 Kérdések és válaszok (1, 2) K: Mit fogad el a Felügyelet igazolható módnak az ajánlásban megadott definíció alapján? V: Postakönyv, vagy elektronikus nyilvántartás, amely tartalmazza: név, lakcím, megküldés időpontja. Utólag ne legyen módosítható, és visszakereshető legyen. K: Összevonhatóak a különböző levelek? V: Igen, kifejezetten támogatja a Felügyelet a különböző levelek összevonását, a költségek csökkentése érdekében (lásd melléklet, 12. oldal, különösen: fizetési felszólítás)

15 Kérdések és válaszok (3,4) K: Több levelet küld ki az intézmény 30 napon belül, az elsőnek kell tartalmaznia a mintatájékoztatót? V: Nem, bár a Felügyelet álláspontja szerint támogatandó, hogy minél előbb megkapják a mintatájékoztatót az érintettek K: Az első értesítő levélben több honlaptájékoztató linkjét kell megküldeni, lehet ezeket egy linkkeléssel megadni? V: Igen, de legyen ismertetve a linkelt dokumentum tartalma: áthidaló megoldások, követeléskezelés menete, hátralékos tartozás kiegyenlítéseinek szabályai.

16 Kérdések és válaszok (5,6) K: Adós nyilatkozata (írásbeli, szóbeli) tartozás rendezéséről? V: különös gondossággal járjanak el ilyen adósi megkeresés kivizsgálásakor, sok beadvány érkezik, problémák lehetnek a nyilvántartásokban! K: Mit jelent az együttműködés áthidaló megoldás esetén? V: Az ajánlás 25. pontja megadja a meghatározást: az intézmény által kért adatokat és nyilatkozatokat a megjelölt határidőre, pontosan megadja.

17 Kérdések és válaszok (7) K: Hogyan történjen a jövedelmi, vagyoni helyzet felmérése? V: Az intézmények szabad döntése ez. Néhány lehetséges szempont: A kért adatok a fizetőképesség, pénzügyi teljesítőképesség felmérésének céljából, a szükségesség és arányosság mérlegelésével ajánlott meghatározni. Jelzáloghitelek esetében egy szabályozási példa az írországi Standard Financial Statement. Kiindulási pont lehet a hitelképesség vizsgálatánál bekért adatok (pl. munkáltatói igazolás, folyószámla kivonat stb.), ahogy ezt néhány intézmény jelenleg is megteszi + jelentősebb vagyontárgyakra történő rákérdezés (így kiemelten pl. az ingatlanok, megtakarítások). Differenciálhat a bekért adatkörben (pl. fedezett, fedezetlen hitelek).

18 Kérdések és válaszok (8) K: Hogyan használhatóak fel a bekért adatok? V: Az ajánlás szerint: az adós pénzügyi teherviselő képességének ismeretében szülessen döntés az adott helyzetben alkalmazható megoldásról (27. pont) Jelenti ez azt, hogy más szempontok (pl. adós tényleges fizetése, múltbeli viselkedési jellemzők) nem játszhatnak szerepet? Nem, más szempontok figyelembe vétele természetesen lehetséges. A Felügyelet azt a gyakorlatot kívánja támogatni, amely szempontként figyelembe veszi az adós tényleges jövedelmi, vagyoni helyzetét, (eladósodottságát) is, ha erről megoszt az adós információt. Cél lehet azon adósok azonosítása, akiknek nincsen számottevő fizetési és pénzügyi teljesítő képessége, összegszerűségben/fedezettségben jelentős az eladósodottságuk, azaz legfeljebb átmeneti időre lehet eltekinteni a követelés érvényesítésétől. Ezen adósi kör részére adott esetben az egyéb megoldásokat lehet felkínálni (pl. önkéntes értékesítés fedezett hiteleknél)

19 Kérdések és válaszok (9) K: Minden esetben szükséges a jövedelmi helyzet felmérése? V: Az ajánlás alapján igen, ha az ügyfél együttműködő, és az intézmény nyújt áthidaló megoldást részére. A II.4. pont és 25. pontban használt fordulat alapján az intézmény saját üzletpolitikáját figyelembe véve határozza meg azt a kört, aki részére valamilyen áthidaló megoldást nyújt. Ha az üzletpolitika alapján nincs áthidaló megoldás (pl. alacsony összegű követelések), akkor a jövedelmi helyzet felmérése se elvárt.

20 Kérdések és válaszok (10) K: Hogy alakulnak az áthidalásra, levelezésre vonatkozó követelmények? Az ajánlás által megfogalmazott egyes elvárások Együttműködő adósnak áthidaló megoldások Ingatlanon alapított, jelzálog fedezetű hitelek Ajánlott kialakítása, üzletpolitikának megfelelően, bizonyos típusú, mellékletben ajánlott konstrukciókat megvizsgál Egyéb hitelek és lízing Ajánlott kialakítása, az üzletpolitikának megfelelően kialakított konstrukciók Egyéb pénzügyi szolgáltatásból származó követelések Intézményi diszkréció alapján Átruházott szerződések (követelésvásárlás) Ajánlott, tevékenységi körnek megfelelően (részletfizetés, vagy, hitelszerződés, áthidaló megoldás) Tájékoztatás állami konstrukciókról Jövedelmi, vagyoni helyzet vizsgálata Áthidaló megoldás vizsgálatáshoz kapcsolódóan Üzletpolitikának megfelelően kialakított áthidaló megoldásokhoz kapcsolódóan Alternatív megoldások jogi eljárásokat megelőzően Rendszeres tájékoztató levelek Együttműködő adós részére jelzálogfedezetű hitel esetén önkéntes, vagy közös értékesítés felajánlása Jelzálog fedezetű hitelek/pénzügyi lízingszerződés Első értesítő levél 30 napon belül. Ezt követően 2 havonta levél, felmondás előtti levél, felmondás időpontjától 5 évig évi két levél, azt követően egy levél, passzív státusszal Intézményi diszkréció alapján Egyéb pénzügyi szolgáltatásból származó követelések/felmondott szerződések Első értesítő levél 30 napon belül. Évente egy értesítő levél, passzív státusszal. Felmondás előtti levél. Nem hitelezési tevékenység esetén az első levelet akkor ajánlott megküldeni, ha a késedelmes követelés összege elérte a tízezer forintot.

21 Kérdések és válaszok (11) K: Speciális hitelezési tevékenységet végzek, kell áthidaló megoldást nyújtanom, vagyoni helyzetet felmérnem, mintatájékoztatót kiküldenem? V: Javasolt áthidaló megoldás kínálása (ez következik a Magatartási Kódex rendelkezéseiből is), ehhez kapcsolódóan felmérni a jövedelmi helyzetet, és kiküldeni a mintatájékoztatót, esetlegesen figyelemfelhívással.

22 Kérdések és válaszok (12) K: Nem lakossági pénzügyi szolgáltatási tevékenység (pl. vállalati hitelezés) természetes személy kezesei, zálogkötelezettjei az ajánlás hatálya alá tartoznak? V: Nem, nem tartoznak az ajánlás hatálya alá, csak a lakossági pénzügyi szolgáltatási szerződések kezesei, zálogkötelezettjei.

23 Kérdések és válaszok (13) K: Megbízás alapján eljáró követeléskezelőknek milyen tájékoztatási kötelezettségük van? V: 1. Értesítő levél a megbízásról (de teljesítheti a követelés jogosultja is, ajánlás 30. pontja) 2. Kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás esetén azonosítási szabályok (ajánlás 35. pontja) 3. Honlaptájékoztatások a mellékletnek megfelelően 4. Az adós kérésére tájékoztatást nyújtani a követelésről a megbízási szerződés terjedelmének megfelelően 5. Az alapelveknek/tájékoztatási elveknek (pl. 16. pont) megfelelő tájékoztatások az adóssal történő kapcsolattartás során megbízási terjedelmének megfelelően, pl: tájékoztatás áthidaló megoldásokról,tájékoztatás tartozás összegéről, nemteljesítés következményeiről stb.

24 Kérdések és válaszok (14) K: Adós információkérése (a követeléskezelési folyamat állásáról) esetén mit vár el a Felügyelet? V: Ajánlott legalább (lásd ajánlás 17. pontja, ill. melléklet): 1. A követelés összege, összetétele. 2. Mire számíthat az együttműködő adós (pl. KHRbe kerülés, áthidaló megoldás vizsgálata, közös értékesítés felajánlása, szerződés felmondása).

25 Kérdések és válaszok (15,16) K: Követelés átruházása esetén a követelésvásárló felelőssége az ügyfélértesítések tartalmával valamint a kiküldésükkel kapcsolatos ajánlási elvárásoknak való megfelelés? V: Igen K: Követelés eladása utáni tájékoztatásért, nyilvántartásért stb. követelményeknek való megfelelésért a követelés eladója visel valamilyen felelősséget? V: Nem: Javasoljuk ugyanakkor, hogy hívja fel a követelésvásárló figyelmét az elvárt követelményekre.

26 Implementáció menetrendje Rugalmas implementáció elvárt, igazodva az ajánlási jelleghez május 1-től ajánlott az alkalmazás A fennálló állományok tekintetében fontos az ajánlás 46. pontjában foglalt rendelkezések A Felügyelet 2013-as vizsgálati tervében szerepel az ajánlás alkalmazásának vizsgálata A tapasztalatokat, és a témában készülő EBA legjobb gyakorlatokat felhasználva az ajánlás felülvizsgálata meg fog történni várhatóan 2014 első félévében

27 Köszönöm a figyelmet!

I. Az ajánlás célja, hatálya és kialakításának indoka

I. Az ajánlás célja, hatálya és kialakításának indoka A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 14/2012. (XII.13.) számú ajánlása a követeléskezelők számára a követeléskezelési gyakorlatuk során elvárt fogyasztóvédelmi elvekről I. Az ajánlás célja,

Részletesebben

Információ az Adósok tájékoztatásának szabályairól

Információ az Adósok tájékoztatásának szabályairól A fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról szóló tájékoztató 2. számú függeléke Érvényes: 2013. május 1-jétől Információ az Adósok tájékoztatásának szabályairól Tisztelt

Részletesebben

Tájékoztató követeléskezelési eljárásunkról

Tájékoztató követeléskezelési eljárásunkról Tájékoztató követeléskezelési eljárásunkról A PSZÁF (mint az MNB jogelődje) elnökének 14/2012. (XII. 13.) sz. ajánlásában foglaltaknak megfelelően, az alábbiak szerint kívánjuk kedves Ügyfeleinket tájékoztatni

Részletesebben

CESSIO KÖVETELÉSKEZELŐ ZRT. ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK 2015.01.01.

CESSIO KÖVETELÉSKEZELŐ ZRT. ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK 2015.01.01. CESSIO KÖVETELÉSKEZELŐ ZRT. 2015.01.01. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések 2 1. Általános Üzleti Feltételek célja 2 2. Általános Üzleti Feltételek hatálya 2 3. Üzletfél-azonosítás, képviselet;

Részletesebben

Magatartási kódex. a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM

Magatartási kódex. a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM Magatartási kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM Jelen Magatartási Kódex célja, hogy megerősítse a lakossági hitelfelvevők

Részletesebben

Magatartási kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM Jelen Magatartási Kódex célja, hogy megerősítse a lakossági hitelfelvevők

Részletesebben

az AEGON Magyarország Hitel Zrt. fizetési nehézségekkel küzdő Ügyfelei részére

az AEGON Magyarország Hitel Zrt. fizetési nehézségekkel küzdő Ügyfelei részére Tájékoztató az AEGON Magyarország Hitel Zrt. fizetési nehézségekkel küzdő Ügyfelei részére A Magyar Nemzeti Bank 14/2012. (XII.13.) számú ajánlásának irányelvei alapján AEGON Magyarország Hitel Zrt. Információs

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA

KÖVETELÉSKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST A DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. KÖVETELÉSKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA Érvényes: 2014. május 16. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. A követeléskezelés eljárási rendje... 4 2.1.

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BUDAPEST DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT.

KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BUDAPEST DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST A KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Érvényes: 2014. május 30-tól TARTALOM BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK...3 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Magatartási kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek Ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM

Magatartási kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek Ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM Magatartási kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek Ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM Jelen Magatartási Kódex célja, hogy megerősítse a lakossági hitelfelvevők

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-041054 MNB

Részletesebben

Aktualizált Magatartási Kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról

Aktualizált Magatartási Kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról Aktualizált Magatartási Kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról PREAMBULUM 2010. január 1. napján hatályba lépett a lakosság részére

Részletesebben

A FELÜGYELET 2011. ÉVI II. FÉLÉVES FOGYASZTÓVÉDELMI KOCKÁZATI JELENTÉSE

A FELÜGYELET 2011. ÉVI II. FÉLÉVES FOGYASZTÓVÉDELMI KOCKÁZATI JELENTÉSE A FELÜGYELET 2011. ÉVI II. FÉLÉVES FOGYASZTÓVÉDELMI KOCKÁZATI JELENTÉSE 2012. május Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Cím: H-1013 Budapest, Krisztina krt. 39. Levelezési cím: H-1534 Budapest BKKP

Részletesebben

Aktualizált Magatartási Kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról

Aktualizált Magatartási Kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról Merkantil Bank Zrt. Merkantil Car Zrt. Aktualizált Magatartási Kódex a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról 2015. február 1. PREAMBULUM 2010.

Részletesebben

I. Késedelem következményei:

I. Késedelem következményei: TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL GÉPJÁRMŰ FINANSZÍROZÁSI ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utcaa 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-041054 PSZÁF

Részletesebben

Ügyfél tájékoztató. Tisztelt Ügyfeleink!

Ügyfél tájékoztató. Tisztelt Ügyfeleink! Ügyfél tájékoztató BG Finance Zrt és a BG Magyarország Lízing Zrt. 1 lakossági ügyfélvédelmi programja A nemzetközi pénzpiaci folyamatok hatására az árfolyamokban tapasztalható nagymértékű és kedvezőtlen

Részletesebben

OTP Lakáslízing igénylőcsomag

OTP Lakáslízing igénylőcsomag OTP Lakáslízing igénylőcsomag Tisztelt Ügyfelünk! Örömünkre szolgál, hogy lakásának finanszírozásakor az OTP Lakáslízing Zrt., mint a lakáslízing piac vezető pénzügyi vállalkozása mellett döntött. Ezen

Részletesebben

HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZAT

HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZAT HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZAT Hatályos: 2015. február 1. Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések... 3 2. Fogalmak... 3 3. Általános tudnivalók... 5 4. A kölcsönszerződés létrejötte, a felek kötelezettségei...

Részletesebben

A Budapest Autófinanszírozási Zrt. követeléskezelési eljárása

A Budapest Autófinanszírozási Zrt. követeléskezelési eljárása A Budapest Autófinanszírozási Zrt. követeléskezelési eljárása E dokumentum célja az, hogy megfelelve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott Követeléskezelési ajánlásnak, bemutassa a finanszírozó

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2014 KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT Antal László 2 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 2 2. FOGALOMTÁR... 3 3. VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK... 3 4. ADATVÉDELEM, ADATKEZELÉS... 4 5. A KÖVETELÉSKEZELÉS

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI ELJÁRÁSI REND

KÖVETELÉSKEZELÉSI ELJÁRÁSI REND KÖVETELÉSKEZELÉSI ELJÁRÁSI REND Tájékoztató a Takarékszövetkezetnek a fogyasztónak minősülő adóssal szembeni követeléskezelési tevékenységével összefüggő információkról Elfogadva: 2013. év november hó

Részletesebben

MiFID ügyféltájékoztató

MiFID ügyféltájékoztató MiFID ügyféltájékoztató Befektetés pénzügyi eszközökbe Jelen ügyféltájékoztató a CESR 08 003 ref. számú A Consumer s guide to MiFID című anyagának, illetve a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei

Részletesebben

BG FINANCE ZRT. HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZATA. Fogyasztók részére nyújtott Jelzáloghitelek vonatkozásában. Hatályos: 2015. február 27.

BG FINANCE ZRT. HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZATA. Fogyasztók részére nyújtott Jelzáloghitelek vonatkozásában. Hatályos: 2015. február 27. BG FINANCE ZRT. HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZATA Fogyasztók részére nyújtott Jelzáloghitelek vonatkozásában Hatályos: 2015. február 27. I. FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK... 2 1. FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK... 2 2. ÉRTELMEZŐ

Részletesebben

Tájékoztató a Budapest Bank Zrt. követeléskezelési (behajtási) folyamatáról

Tájékoztató a Budapest Bank Zrt. követeléskezelési (behajtási) folyamatáról Tájékoztató a Budapest Bank Zrt. követeléskezelési (behajtási) folyamatáról I. A Budapest Bank Zrt. követeléskezelési eljárásainak irányelvei: A Budapest Bank Zrt. a követeléskezelési eljárás során a mindenkor

Részletesebben

OTP FixÁlom Áthidaló kölcsön forintosított idegen banki hitel kiváltására. Tisztelt Ügyfelünk! Információgyűjtés. Igénylés beadása.

OTP FixÁlom Áthidaló kölcsön forintosított idegen banki hitel kiváltására. Tisztelt Ügyfelünk! Információgyűjtés. Igénylés beadása. OTP FixÁlom Áthidaló kölcsön forintosított idegen banki hitel kiváltására Tisztelt Ügyfelünk! Örömünkre szolgál, hogy pénzügyeinek megoldásakor az OTP Bankcsoport mellett döntött. Ezen a tájékoztató lapon

Részletesebben

http://www.pszaf.hu/print/fogyasztoknak/kiemelt_fogyaszto/fizetesi_nehezsegek/fizet...

http://www.pszaf.hu/print/fogyasztoknak/kiemelt_fogyaszto/fizetesi_nehezsegek/fizet... Page 1 of 5 Nyomtatás Tájékoztató fizetési nehézségekkel küzdő adósok részére Ahogy a törlesztési problémák ügyfelenként és családonként eltérőek, úgy az e problémák kezelésére szolgáló adósságrendező

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK fogyasztónak minősülő természetes személy ügyfelekkel kötendő szerződéshez. hatályba lépés: 2015. február 01.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK fogyasztónak minősülő természetes személy ügyfelekkel kötendő szerződéshez. hatályba lépés: 2015. február 01. A...sz. kölcsönszerződés 1. sz,. függeléke ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK fogyasztónak minősülő természetes személy ügyfelekkel kötendő szerződéshez hatályba lépés: 2015. február 01. A jelen ÁSZF magában

Részletesebben

Hatálybalépés napja: 2015. február 1.

Hatálybalépés napja: 2015. február 1. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK fogyasztónak minősülő természetes személy ügyfelekkel kötendő szerződéshez (Fogyasztóknak nyújtott forint hitel/kölcsön ügyletek esetében) Hatálybalépés napja: 2015. február

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. h a t á r o z a t o t.

VERSENYTANÁCS. h a t á r o z a t o t. VERSENYTANÁCS Ügyszám: Vj-17/2007/15. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa az MKB Bank Nyrt. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása

Részletesebben