A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára 2013.02.26-27."

Átírás

1 A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára

2 Tartalom Az ajánlás kialakítása, sarokkövei Az ajánláshoz érkezett fontosabb szakmai észrevételek az egyeztetés során Q&A Kérdések

3 Az ajánlás kialakításának menete augusztus megbeszélés sorozat banki work-out területekkel augusztus felmérés áthidaló megoldásokról október felmérés banki behajtási/végrehajtási folyamatokról 2011 ősz: nemzetközi szabályozási felmérés (pl. UK, US, Írország, skandináv országok) 2011 ősz: a PSZÁF-hoz érkezett fogyasztói beadványok tapasztalatainak áttekintése

4 Az ajánlás kialakításának menete (2) Végrehajtási tv-hez javaslatok megküldése április követeléskezelési szabályozási koncepció kialakítása (engedélyezési, tevékenységi, fogyasztóvédelmi részek) és megküldése a jogalkotó részére A szabályozás hatályba lépéséig átmeneti jelleggel ajánlás: a fogyasztóvédelmi részek tekintetében Követeléskezelési fogyasztóvédelmi ajánlás kialakítása, konzultációs anyag készítése június és október kétkörös szakmai konzultáció érdekképviseleti és fogyasztóvédelmi szervezetekkel december ajánlás, háztartási költségszámító program megjelenése

5 Az ajánlás sarokkövei, céljai 1. A jogos követeléseket meg kell fizetni 2. Az ajánlás ne akadályozza a követeléskezelés folyamatát, az alkalmazott intézményi gyakorlatokon alapuljon (hitelezői érdekek) 3. Adósok jogos érdekeinek védelme 4. A tisztességes és együttműködő magatartás támogatása intézményi és fogyasztói oldalról 5. Ezen keresztül a költséges jogi eljárások lehetőség szerinti elkerülése (közös érdek)

6 Az ajánlás eszközei 1. Információ biztosítása a fogyasztó részére és az eljárás transzparenciájának elősegítése (mintatájékoztató, levél, honlap, tájékoztatás) 2. Az áthidaló megoldások alkalmazásának támogatása 3. Alternatív megoldások támogatása 4. Együttműködés minimális tartalmára ajánlás intézményi oldalról (pl. alapelvek, kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás szabályai) 5. Az intézményi folyamat szabályozottságának, felügyeletének, nyilvántartásának támogatása

7 Fontosabb felvetések a konzultáción (1) Mintatájékoztatóra (információra) miért van szükség? Késedelmes adósi attitűdformálás szükségessége Kiemelt fogyasztói kárkockázat (teljes egzisztencia elvesztése), ismeretlen élethelyzet, részben determinált viselkedési válasz Független tanácsadás gyerekcipőben jár Felmérés szerint kevés az információ az áthidaló megoldásokról (Lakásfókusz, csak 20% említi!), a devizahitelesek többsége nem bízik senkiben (Bankometer) Alulinformáltság + bizalmatlanság/egyéb viselkedési jellemzők együttműködés és igénybevétel csökken Mintatájékoztatókra gazdag nemzetközi tapasztalat, magyar gyakorlat is létezik! (KHR ügyféltájékoztató)

8 Nemzetközi jó gyakorlat UK: 16 oldalas tájékoztató, a hitelezőnek meg kell küldenie az adósnak Írország: a hitelezőnek saját tájékoztatót kell készítenie és számos egyéb tájékoztató áll a késedelmes adós rendelkezésre (pl. jegybank 11 oldal, független tanácsadók) A tájékoztatókon túlmenően számos adós edukációs program: tematikus website-ok, független tanácsadás, társadalmi szervezetek, ingyenes jogi segítségnyújtás stb.

9 Fontosabb felvetések a konzultáción (2) Csak az együttműködő (v. jóhiszemű) adósokra vonatkozzon az ajánlás Pro: 1. a Ptk alapelve a kölcsönösen együttműködő magatartás 2. az adósok egy része (különösen az idő előrehaladásával) nem együttműködő Kontra: 1. nehéz általánosságban meghatározni az együttműködést 2. az együttműködés időben is változhat 3. az alapvető információk/emberi méltóság védelme mindenkit megillet, együttműködéstől függetlenül Differenciált felügyeleti megközelítés: 1. Együttműködés mértéke figyelembe vehető a fokozatosság elve alapján (II. 5 pont) a követeléskezelési eljárásokban, az ajánlás nem akadályoz! 2. Az együttműködés figyelembe veendő az áthidaló megoldás nyújtásánál 3. A követeléskezelési eljárások bemutatása az együttműködő adósok tekintetében (I. Melléklet, honlap információk), 4. ugyanakkor általános definíciót a fentiek miatt nem alakított ki a Felügyelet (de lásd a definíciót az ajánlás 25. pontjában)

10 Fontosabb felvetések a konzultáción (3) Évente csak egy tájékoztató levél kiküldése legyen kötelező Különösen a késedelem kezdeti időszakában fontosnak tartjuk, hogy az adós rendszeresen szembesüljön a tartozásának összegéről és a lehetőségekről, veszélyekről A nagyobb jelzáloghitelezők gyakorlatát figyelembe véve lett kialakítva a frekvencia. Az arányosság érvényesül késedelmesség függvényében (ritkuló frekvencia), nem jelzáloghitelezésből származó késedelem esetében csak évi 1 elvárt Kifejezetten támogatja a Felügyelet más levelekkel való összevonást (pl. felszólító levelek)

11 Fontosabb felvetések a konzultáción (4) Túl költséges a mintatájékoztató kiküldése A fentiek alapján fontos üzenetek szerepelnek benne Postaköltség oldalról számításaink szerint nincs jelentős addicionális költsége 5 ill. 3 oldal nyomtatása nem aránytalan Csak a május 1-e után késedelembe esettek/felmondás előtt állók részére elvárt (ajánlás 46. pont), így a jelenlegi késedelmes állománynál nem teher

12 Fontosabb felvetések a konzultáción (5) Egyes információk (pl. áthidaló megoldásokról) legyenek megoszthatóak az interneten a levelezés helyett - Pro: áttekinthetőbb lehet, olcsóbb - Kontra: az elérés csökken - A Felügyelet elfogadta a véleményt, linkkeléssel megadhatók egyes információk

13 Fontosabb felvetések a konzultáción (5) 1. Kapcsolattartás szabályai: hétvégén is adott legyen a megkeresés lehetősége. Felügyelet elfogadta az észrevételt (szombat 8-12). 2. Fiókonkénti ügyintézés lehetősége kikerült a követelmények közül, csak információnyújtás ajánlott.

14 Kérdések és válaszok (1, 2) K: Mit fogad el a Felügyelet igazolható módnak az ajánlásban megadott definíció alapján? V: Postakönyv, vagy elektronikus nyilvántartás, amely tartalmazza: név, lakcím, megküldés időpontja. Utólag ne legyen módosítható, és visszakereshető legyen. K: Összevonhatóak a különböző levelek? V: Igen, kifejezetten támogatja a Felügyelet a különböző levelek összevonását, a költségek csökkentése érdekében (lásd melléklet, 12. oldal, különösen: fizetési felszólítás)

15 Kérdések és válaszok (3,4) K: Több levelet küld ki az intézmény 30 napon belül, az elsőnek kell tartalmaznia a mintatájékoztatót? V: Nem, bár a Felügyelet álláspontja szerint támogatandó, hogy minél előbb megkapják a mintatájékoztatót az érintettek K: Az első értesítő levélben több honlaptájékoztató linkjét kell megküldeni, lehet ezeket egy linkkeléssel megadni? V: Igen, de legyen ismertetve a linkelt dokumentum tartalma: áthidaló megoldások, követeléskezelés menete, hátralékos tartozás kiegyenlítéseinek szabályai.

16 Kérdések és válaszok (5,6) K: Adós nyilatkozata (írásbeli, szóbeli) tartozás rendezéséről? V: különös gondossággal járjanak el ilyen adósi megkeresés kivizsgálásakor, sok beadvány érkezik, problémák lehetnek a nyilvántartásokban! K: Mit jelent az együttműködés áthidaló megoldás esetén? V: Az ajánlás 25. pontja megadja a meghatározást: az intézmény által kért adatokat és nyilatkozatokat a megjelölt határidőre, pontosan megadja.

17 Kérdések és válaszok (7) K: Hogyan történjen a jövedelmi, vagyoni helyzet felmérése? V: Az intézmények szabad döntése ez. Néhány lehetséges szempont: A kért adatok a fizetőképesség, pénzügyi teljesítőképesség felmérésének céljából, a szükségesség és arányosság mérlegelésével ajánlott meghatározni. Jelzáloghitelek esetében egy szabályozási példa az írországi Standard Financial Statement. Kiindulási pont lehet a hitelképesség vizsgálatánál bekért adatok (pl. munkáltatói igazolás, folyószámla kivonat stb.), ahogy ezt néhány intézmény jelenleg is megteszi + jelentősebb vagyontárgyakra történő rákérdezés (így kiemelten pl. az ingatlanok, megtakarítások). Differenciálhat a bekért adatkörben (pl. fedezett, fedezetlen hitelek).

18 Kérdések és válaszok (8) K: Hogyan használhatóak fel a bekért adatok? V: Az ajánlás szerint: az adós pénzügyi teherviselő képességének ismeretében szülessen döntés az adott helyzetben alkalmazható megoldásról (27. pont) Jelenti ez azt, hogy más szempontok (pl. adós tényleges fizetése, múltbeli viselkedési jellemzők) nem játszhatnak szerepet? Nem, más szempontok figyelembe vétele természetesen lehetséges. A Felügyelet azt a gyakorlatot kívánja támogatni, amely szempontként figyelembe veszi az adós tényleges jövedelmi, vagyoni helyzetét, (eladósodottságát) is, ha erről megoszt az adós információt. Cél lehet azon adósok azonosítása, akiknek nincsen számottevő fizetési és pénzügyi teljesítő képessége, összegszerűségben/fedezettségben jelentős az eladósodottságuk, azaz legfeljebb átmeneti időre lehet eltekinteni a követelés érvényesítésétől. Ezen adósi kör részére adott esetben az egyéb megoldásokat lehet felkínálni (pl. önkéntes értékesítés fedezett hiteleknél)

19 Kérdések és válaszok (9) K: Minden esetben szükséges a jövedelmi helyzet felmérése? V: Az ajánlás alapján igen, ha az ügyfél együttműködő, és az intézmény nyújt áthidaló megoldást részére. A II.4. pont és 25. pontban használt fordulat alapján az intézmény saját üzletpolitikáját figyelembe véve határozza meg azt a kört, aki részére valamilyen áthidaló megoldást nyújt. Ha az üzletpolitika alapján nincs áthidaló megoldás (pl. alacsony összegű követelések), akkor a jövedelmi helyzet felmérése se elvárt.

20 Kérdések és válaszok (10) K: Hogy alakulnak az áthidalásra, levelezésre vonatkozó követelmények? Az ajánlás által megfogalmazott egyes elvárások Együttműködő adósnak áthidaló megoldások Ingatlanon alapított, jelzálog fedezetű hitelek Ajánlott kialakítása, üzletpolitikának megfelelően, bizonyos típusú, mellékletben ajánlott konstrukciókat megvizsgál Egyéb hitelek és lízing Ajánlott kialakítása, az üzletpolitikának megfelelően kialakított konstrukciók Egyéb pénzügyi szolgáltatásból származó követelések Intézményi diszkréció alapján Átruházott szerződések (követelésvásárlás) Ajánlott, tevékenységi körnek megfelelően (részletfizetés, vagy, hitelszerződés, áthidaló megoldás) Tájékoztatás állami konstrukciókról Jövedelmi, vagyoni helyzet vizsgálata Áthidaló megoldás vizsgálatáshoz kapcsolódóan Üzletpolitikának megfelelően kialakított áthidaló megoldásokhoz kapcsolódóan Alternatív megoldások jogi eljárásokat megelőzően Rendszeres tájékoztató levelek Együttműködő adós részére jelzálogfedezetű hitel esetén önkéntes, vagy közös értékesítés felajánlása Jelzálog fedezetű hitelek/pénzügyi lízingszerződés Első értesítő levél 30 napon belül. Ezt követően 2 havonta levél, felmondás előtti levél, felmondás időpontjától 5 évig évi két levél, azt követően egy levél, passzív státusszal Intézményi diszkréció alapján Egyéb pénzügyi szolgáltatásból származó követelések/felmondott szerződések Első értesítő levél 30 napon belül. Évente egy értesítő levél, passzív státusszal. Felmondás előtti levél. Nem hitelezési tevékenység esetén az első levelet akkor ajánlott megküldeni, ha a késedelmes követelés összege elérte a tízezer forintot.

21 Kérdések és válaszok (11) K: Speciális hitelezési tevékenységet végzek, kell áthidaló megoldást nyújtanom, vagyoni helyzetet felmérnem, mintatájékoztatót kiküldenem? V: Javasolt áthidaló megoldás kínálása (ez következik a Magatartási Kódex rendelkezéseiből is), ehhez kapcsolódóan felmérni a jövedelmi helyzetet, és kiküldeni a mintatájékoztatót, esetlegesen figyelemfelhívással.

22 Kérdések és válaszok (12) K: Nem lakossági pénzügyi szolgáltatási tevékenység (pl. vállalati hitelezés) természetes személy kezesei, zálogkötelezettjei az ajánlás hatálya alá tartoznak? V: Nem, nem tartoznak az ajánlás hatálya alá, csak a lakossági pénzügyi szolgáltatási szerződések kezesei, zálogkötelezettjei.

23 Kérdések és válaszok (13) K: Megbízás alapján eljáró követeléskezelőknek milyen tájékoztatási kötelezettségük van? V: 1. Értesítő levél a megbízásról (de teljesítheti a követelés jogosultja is, ajánlás 30. pontja) 2. Kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás esetén azonosítási szabályok (ajánlás 35. pontja) 3. Honlaptájékoztatások a mellékletnek megfelelően 4. Az adós kérésére tájékoztatást nyújtani a követelésről a megbízási szerződés terjedelmének megfelelően 5. Az alapelveknek/tájékoztatási elveknek (pl. 16. pont) megfelelő tájékoztatások az adóssal történő kapcsolattartás során megbízási terjedelmének megfelelően, pl: tájékoztatás áthidaló megoldásokról,tájékoztatás tartozás összegéről, nemteljesítés következményeiről stb.

24 Kérdések és válaszok (14) K: Adós információkérése (a követeléskezelési folyamat állásáról) esetén mit vár el a Felügyelet? V: Ajánlott legalább (lásd ajánlás 17. pontja, ill. melléklet): 1. A követelés összege, összetétele. 2. Mire számíthat az együttműködő adós (pl. KHRbe kerülés, áthidaló megoldás vizsgálata, közös értékesítés felajánlása, szerződés felmondása).

25 Kérdések és válaszok (15,16) K: Követelés átruházása esetén a követelésvásárló felelőssége az ügyfélértesítések tartalmával valamint a kiküldésükkel kapcsolatos ajánlási elvárásoknak való megfelelés? V: Igen K: Követelés eladása utáni tájékoztatásért, nyilvántartásért stb. követelményeknek való megfelelésért a követelés eladója visel valamilyen felelősséget? V: Nem: Javasoljuk ugyanakkor, hogy hívja fel a követelésvásárló figyelmét az elvárt követelményekre.

26 Implementáció menetrendje Rugalmas implementáció elvárt, igazodva az ajánlási jelleghez május 1-től ajánlott az alkalmazás A fennálló állományok tekintetében fontos az ajánlás 46. pontjában foglalt rendelkezések A Felügyelet 2013-as vizsgálati tervében szerepel az ajánlás alkalmazásának vizsgálata A tapasztalatokat, és a témában készülő EBA legjobb gyakorlatokat felhasználva az ajánlás felülvizsgálata meg fog történni várhatóan 2014 első félévében

27 Köszönöm a figyelmet! Czajlik.istvan@pszaf.hu

A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára

A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára A PSZÁF 2012/14. számú ajánlása a követeléskezelők számára Előadó: dr. Czajlik István fogyasztóvédelmi szakreferens Fogyasztópolitikai főosztály Budapest, 2013. május 15. Az ajánlás kialakításának indokai

Részletesebben

Információ az Adósok tájékoztatásának szabályairól

Információ az Adósok tájékoztatásának szabályairól A fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról szóló tájékoztató 2. számú függeléke Érvényes: 2013. május 1-jétől Információ az Adósok tájékoztatásának szabályairól Tisztelt

Részletesebben

A fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról szóló tájékoztató 2. számú függeléke

A fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról szóló tájékoztató 2. számú függeléke A fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról szóló tájékoztató 2. számú függeléke Érvényes: 2013. május 1-jétől Információ az Adósok tájékoztatásának szabályairól Tisztelt

Részletesebben

Hasznos információk fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára

Hasznos információk fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára Hasznos információk fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 14/2012. (XII.13.) számú - a követeléskezelők számára a követeléskezelési gyakorlatuk

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI ELJÁRÁSI REND

KÖVETELÉSKEZELÉSI ELJÁRÁSI REND KÖVETELÉSKEZELÉSI ELJÁRÁSI REND a fogyasztónak minősülő adós tájékoztatására és a kapcsolattartásra vonatkozó részletes szabályok a követeléskezelési tevékenység során Elfogadva: 2013. év november hó 14.

Részletesebben

Tájékoztató A fizetési nehézségekkel küzdő adósok részére a rendelkezésre álló áthidaló megoldásokról

Tájékoztató A fizetési nehézségekkel küzdő adósok részére a rendelkezésre álló áthidaló megoldásokról Tájékoztató A fizetési nehézségekkel küzdő adósok részére a rendelkezésre álló áthidaló megoldásokról Tisztelt Ügyfelünk! A Takarékszövetkezet, figyelemmel a Magatartási Kódexben vállalt kötelezettségeire,

Részletesebben

Követeléskezelés menete

Követeléskezelés menete Követeléskezelés menete 2016.08.01. Sor szá m Esemény Időpontok/egyéb lépések Tájékoztatá s jellege 1 fizetési késedelembe Késedelembe esést követő azonnal, de legkésőbb 3 munkanapon 2 fizetési késedelembe

Részletesebben

Információ az Adósok/Kötelezettek tájékoztatásának szabályairól

Információ az Adósok/Kötelezettek tájékoztatásának szabályairól A fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról szóló tájékoztató 2. számú függeléke Érvényes: 2016.08.01-jétől Információ az Adósok/Kötelezettek tájékoztatásának szabályairól

Részletesebben

Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról

Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról Tisztelt Ügyfelünk! Alábbiakban tájékoztatjuk Önt a Takarékszövetkezetünk fogyasztónak minősülő adósokkal szemben

Részletesebben

Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról

Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról Érvényes: 2013. május 1-jétől Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fogyasztónak

Részletesebben

Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. jelen tájékoztatójának célja, hogy áttekintést és hasznos információt nyújtson lakossági ügyfelei részére

Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. jelen tájékoztatójának célja, hogy áttekintést és hasznos információt nyújtson lakossági ügyfelei részére Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. követeléskezelési folyamataira, az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre, a kapcsolattartás formáira és gyakoriságára vonatkozó általános szabályok Tisztelt Ügyfelünk!

Részletesebben

I. Az ajánlás célja, hatálya és kialakításának indoka

I. Az ajánlás célja, hatálya és kialakításának indoka A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 14/2012. (XII.13.) számú ajánlása a követeléskezelők számára a követeléskezelési gyakorlatuk során elvárt fogyasztóvédelmi elvekről I. Az ajánlás célja,

Részletesebben

I. Az ajánlás célja, hatálya és kialakításának indoka

I. Az ajánlás célja, hatálya és kialakításának indoka A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 14/2012. (XII.13.) számú ajánlása a követeléskezelők számára a követeléskezelési gyakorlatuk során elvárt fogyasztóvédelmi elvekről I. Az ajánlás célja,

Részletesebben

Tájékoztató a követeléskezelés folyamatáról a kölcsönszerződés felmondásáig

Tájékoztató a követeléskezelés folyamatáról a kölcsönszerződés felmondásáig Tájékoztató a követeléskezelés folyamatáról a kölcsönszerződés felmondásáig A Takarékbank Zrt. (székhely: 1124 Budapest, Németvölgyi út 97., a továbbiakban Takarékbank) prudens működésének megfelelően,

Részletesebben

Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról

Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról Tájékoztatás a fogyasztónak minősülő adósokkal szemben végzett követeléskezelési eljárásról Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban a Dunaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet fogyasztónak minősülő adósokkal

Részletesebben

A Prodebt Kft. követeléskezelési szabályzata

A Prodebt Kft. követeléskezelési szabályzata A Prodebt Kft. követeléskezelési szabályzata Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja, hatályai Célok: 1. átláthatóság növelése 2. szakmaiság prezentálása 3. szabályzóknak való megfelelés Hatály: 1. alanyi

Részletesebben

EOS FAKTOR MAGYARORSZÁG ZRT.

EOS FAKTOR MAGYARORSZÁG ZRT. EOS FAKTOR MAGYARORSZÁG ZRT. KÖVETELÉSEK ÖNKÉNTES TELJESÍTÉSE ELMARADÁSÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI (ügyfél-tájékozató) Mit tegyünk fizetési késedelem esetén? Fizetési késedelem esetén a legfontosabb, hogy mielőbb

Részletesebben

Tájékoztató a Fegyvernek és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet Követeléskezelési gyakorlatáról

Tájékoztató a Fegyvernek és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet Követeléskezelési gyakorlatáról Tájékoztató a Fegyvernek és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet Követeléskezelési gyakorlatáról Tartalomjegyzék 1. Áthidaló megoldások... 2 2. A nemfizetés következményei... 4 3. Követeléskezelés menete...

Részletesebben

Mielőtt ez bekövetkezne, gondolja át a lehetőségeket és cselekedjen!

Mielőtt ez bekövetkezne, gondolja át a lehetőségeket és cselekedjen! A hitelszerződés felmondásának komoly következményei lehetnek, melyek kihatással vannak Önre és egész családjára is. Mielőtt ez bekövetkezne, gondolja át a lehetőségeket és cselekedjen! Milyen kérdésekben

Részletesebben

Focus Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft

Focus Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft Focus Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft Követeléskezelési Szabályzat Jelen Szabályzat a Társaság minden munkavállalójára, ill. egyéb jogviszonyban lévő munkatársára nézve kötelező érvényű 1. A Társaság

Részletesebben

Magatartási Kódex. pénzügyi szervezetek. Dr. Farkas Ádám

Magatartási Kódex. pénzügyi szervezetek. Dr. Farkas Ádám Magatartási Kódex A lakosság számára hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról Dr. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti l Tanács elnöke Kérdések áttekintése I. Mi a Magatartási

Részletesebben

Ügynöki felelősség az értékesítésben. Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center

Ügynöki felelősség az értékesítésben. Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center Ügynöki felelősség az értékesítésben Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSE FÜGGŐ Közvetítő: ha egynek dolgozik, vagy többnek de nem versengő FÜGGETLEN közvetítő:

Részletesebben

1./ Ügyféltájékoztató a fizetési nehézségek körében alkalmazandó eljárásokról, áthidaló megoldásokról

1./ Ügyféltájékoztató a fizetési nehézségek körében alkalmazandó eljárásokról, áthidaló megoldásokról 1./ Ügyféltájékoztató a fizetési nehézségek körében alkalmazandó eljárásokról, áthidaló megoldásokról A Hartai Takarékszövetkezet kiemelten a fizetési nehézségekkel küzdő, a takarékszövetkezettel együttműködő

Részletesebben

EOS KSI MAGYARORSZÁG INKASSZÓ KFT.

EOS KSI MAGYARORSZÁG INKASSZÓ KFT. EOS KSI MAGYARORSZÁG INKASSZÓ KFT. KÖVETELÉSEK ÖNKÉNTES TELJESÍTÉSE ELMARADÁSÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI (ügyfél-tájékozató) Mit tegyünk fizetési késedelem esetén? Fizetési késedelem esetén a legfontosabb, hogy

Részletesebben

Hirdetmény Lakossági hitelek Hatályos: április 1-től

Hirdetmény Lakossági hitelek Hatályos: április 1-től 6328 DUNAPATAJ ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET Hirdetmény Lakossági hitelek Hatályos: 2012. április 1-től A Teljes Hiteldíj Mutató meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok (83/2010.sz.

Részletesebben

A Budapest Autófinanszírozási Zrt. követeléskezelési eljárása

A Budapest Autófinanszírozási Zrt. követeléskezelési eljárása A Budapest Autófinanszírozási Zrt. követeléskezelési eljárása E dokumentum célja az, hogy megfelelve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott Követeléskezelési ajánlásnak, bemutassa a finanszírozó

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL ERSTE Lakáslízing Zrt. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-046409 PSZÁF engedély száma: EN-I/M-505/2009 PSZÁF engedély

Részletesebben

A FOGYASZTÓNAK MINŐSÜLŐ ADÓSOKKAL SZEMBENI

A FOGYASZTÓNAK MINŐSÜLŐ ADÓSOKKAL SZEMBENI KÖVETELÉSKEZELÉS ELJÁRÁSI REND A FOGYASZTÓNAK MINŐSÜLŐ ADÓSOKKAL SZEMBENI KÖVETELÉSKEZELÉSI GYAKORLAT SORÁN ALKALMAZANDÓ FOGYASZTÓVÉDELMI ELVEKRŐL Elfogadva: 2013. év november hó 14. napján Hatályba lép:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL INGATLANLÍZING ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL INGATLANLÍZING ÜGYLETEK ESETÉN TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL INGATLANLÍZING ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-041054 PSZÁF engedély száma:

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2017. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések 3 I.1. A Szabályzat célja 3 I. 2. A Szabályzat hatálya 3 I. 3. Fogalmak 3 II. Alapelvek 4 II.1. Tisztességes és együttműködő

Részletesebben

Követeléskezelési szabályzat a felmondott kölcsönügylettel rendelkező ügyfelekre vonatkozóan

Követeléskezelési szabályzat a felmondott kölcsönügylettel rendelkező ügyfelekre vonatkozóan BOND Pénz- és Értékforgalmi zártkörűen működő Részvénytársaság Követeléskezelési szabályzat a felmondott kölcsönügylettel rendelkező ügyfelekre vonatkozóan Hatályos: 2015. szeptember 1. napjától 1 I. Általános

Részletesebben

II. Melléklet: Mintatájékoztatók. Tájékoztató fizetési nehézségek esetére

II. Melléklet: Mintatájékoztatók. Tájékoztató fizetési nehézségek esetére II. Melléklet: Mintatájékoztatók Tájékoztató fizetési nehézségek esetére 2013 A tájékoztatóról A tájékoztató fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára tartalmaz hasznos információkat. Amennyiben

Részletesebben

AZ INTRUM JUSTITIA Zrt. KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék

AZ INTRUM JUSTITIA Zrt. KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék AZ INTRUM JUSTITIA Zrt. KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék I. A szabályzat célja, hatálya I.1 Célok - átláthatóság növelése - szakmaiság prezentálása - szabályzóknak való megfelelés I.2 Hatály

Részletesebben

AVS HUNGARY KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

AVS HUNGARY KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG AVS HUNGARY KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatálybalépés: 2013. május 1. Jóváhagyta: Milkovits Lívia Ügyvezető Sopron, 2013. április 15. 1 Tartalomjegyzék: 1. TÖRVÉNYI ÉS SZABÁLYOZÁSI

Részletesebben

Tájékoztató a követeléskezelési tevékenységről

Tájékoztató a követeléskezelési tevékenységről Tájékoztató a követeléskezelési tevékenységről Tisztelt Ügyfelünk! A (továbbiakban, vagy Takarékszövetkezet) jelen ügyféltájékoztatójának a célja, hogy segítséget nyújtson a fizetést könnyítő konstrukciók

Részletesebben

LAKOSSÁG RÉSZÉRE NYÚJTOTT HITELEK FŐBB KONDÍCIÓI ÉS KÖLTSÉGEI

LAKOSSÁG RÉSZÉRE NYÚJTOTT HITELEK FŐBB KONDÍCIÓI ÉS KÖLTSÉGEI LAKOSSÁG RÉSZÉRE NYÚJTOTT HITELEK FŐBB KONDÍCIÓI ÉS KÖLTSÉGEI Érvényes: 2015. január 1. LAKOSSÁGI SZEMÉLYI HITEL IGÉNYBEVÉTELI LEHETŐSÉGEK, KAMAT ÉS KÖLTSÉG FELTÉTELEK Érvényes: 2015. január 1. naptól

Részletesebben

. ERSTE BANK HUNGARY ZRT

. ERSTE BANK HUNGARY ZRT TÁJÉKOZTATÓ FIZETÉSI NEHÉZSÉGEK KEZELÉSÉRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések, felügyeleti ajánlások, az Üzletszabályzatunk és Hirdetményeink alapján

Részletesebben

A fizetés elmaradásának következményei

A fizetés elmaradásának következményei A fizetés elmaradásának következményei A hitelek törlesztése során különösen a hosszabb futamidejű hitelszerződések esetén adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor az adós rövidebb vagy hosszabb ideig nem

Részletesebben

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Piaci feltételű hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a Hirdetmény módosítására a 2014. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

Állásfoglalás a követelésvásárlást követően tett panaszok kezelésével összefüggésben

Állásfoglalás a követelésvásárlást követően tett panaszok kezelésével összefüggésben 57435-2/2018 Állásfoglalás a követelésvásárlást követően tett panaszok kezelésével összefüggésben A kérelmező (Pénzügyi vállalkozás) állásfoglalás iránti kérelemmel (Beadvány) fordult a Magyar Nemzeti

Részletesebben

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE

AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Piaci feltételű hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a Hirdetményben a személyi hitel kamata változott a báziskamat

Részletesebben

A tájékoztató fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára tartalmaz hasznos információkat.

A tájékoztató fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára tartalmaz hasznos információkat. Tájékoztató 2013 A tájékoztatóról A tájékoztató fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára tartalmaz hasznos információkat. Amennyiben elolvassa, segítséget kap annak mérlegeléséhez, hogy mit tegyen

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 %

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 % H I R D E T M É N Y MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL 1. SZABOLCS viharkár hitel 2010 Érvényes: 2010.06.23. jegybanki alapkamat + 3 % Folyósítási

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL FOLYÓSZÁMLAHITEL ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL FOLYÓSZÁMLAHITEL ÜGYLETEK ESETÉN TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL FOLYÓSZÁMLAHITEL ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-041054 MNB engedély száma:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 56/2014. (XII. 31.) NGM rendelet - a fogyasztónak nyújtott hitel 2. oldal (2)1 A fogyasztó lehetőségeinek felmérése érdekében a jö

Magyar joganyagok - 56/2014. (XII. 31.) NGM rendelet - a fogyasztónak nyújtott hitel 2. oldal (2)1 A fogyasztó lehetőségeinek felmérése érdekében a jö Magyar joganyagok - 56/2014. (XII. 31.) NGM rendelet - a fogyasztónak nyújtott hitel 1. oldal 56/2014. (XII. 31.) NGM rendelet a fogyasztónak nyújtott hitellel kapcsolatos egyes tájékoztatási szabályokról

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉS MENETE GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSA CÉLJÁBÓL LÉTRJEÖTT, ILLETVE GÉPJÁRMŰ FEDEZETE MELLETT NYÚJTOTT SZEMÉLYI KÖLCSÖNSZERZŐDÉSEK ESETÉBEN

KÖVETELÉSKEZELÉS MENETE GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSA CÉLJÁBÓL LÉTRJEÖTT, ILLETVE GÉPJÁRMŰ FEDEZETE MELLETT NYÚJTOTT SZEMÉLYI KÖLCSÖNSZERZŐDÉSEK ESETÉBEN KÖVETELÉSKEZELÉS MENETE GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSA CÉLJÁBÓL LÉTRJEÖTT, ILLETVE GÉPJÁRMŰ FEDEZETE MELLETT NYÚJTOTT SZEMÉLYI KÖLCSÖNSZERZŐDÉSEK ESETÉBEN Tisztelt Ügyfelünk! A Santander Consumer Finance Zrt. figyelemmel

Részletesebben

Tájékoztató fizetési nehézségek esetére

Tájékoztató fizetési nehézségek esetére Tájékoztató fizetési nehézségek esetére 2013 A tájékoztatóról A tájékoztató fizetési nehézséggel rendelkező ügyfelek számára tartalmaz hasznos információkat. Amennyiben elolvassa, segítséget kap annak

Részletesebben

I. Késedelem következményei:

I. Késedelem következményei: TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL GÉPJÁRMŰ FINANSZÍROZÁSI ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utcaa 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-041054 PSZÁF

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 %

H I R D E T M É N Y. MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL. jegybanki alapkamat + 3 % H I R D E T M É N Y MÉG ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ, DE MÁR NEM FOLYÓSÍTHATÓ KÖLCSÖNÖK KONDÍCIÓI KAMAT, DÍJ-, és KÖLTSÉGTÉTELEIRŐL 1. SZABOLCS viharkár hitel 2010 Érvényes: 2010.06.23. jegybanki alapkamat + 3 % Folyósítási

Részletesebben

1. LAKOSSÁGI SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ HITELEK. A. Személyi jellegű hitelek

1. LAKOSSÁGI SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ HITELEK. A. Személyi jellegű hitelek 1. LAKOSSÁGI SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ HITELEK A. Személyi jellegű hitelek Hitelbírálati díj mindenkori 6 havi BUBOR + 13 % 0-300.000 Ft: 3.000 Ft, 300.001-400.000 Ft: 12.000 Ft, 400.001-500.000 Ft: 15.000

Részletesebben

OTP Faktoring Követeléskezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

OTP Faktoring Követeléskezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság OTP Faktoring Követeléskezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1. Társaságunk adatai, elérhetőségei Székhelye és postacíme: 1066 Budapest, Mozsár utca 8. Nyilvántartó hatóság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXLVIII. törvény - a kölcsönök kamatai és a teljes hiteld 2. oldal (2) Hitelkártya-szerződéshez vagy fizetési számlához

Magyar joganyagok évi CXLVIII. törvény - a kölcsönök kamatai és a teljes hiteld 2. oldal (2) Hitelkártya-szerződéshez vagy fizetési számlához Magyar joganyagok - 2011. évi CXLVIII. törvény - a kölcsönök kamatai és a teljes hiteld 1. oldal 2011. évi CXLVIII. törvény a kölcsönök kamatai és a teljes hiteldíj mutató korlátozása, valamint az átlátható

Részletesebben

max Ft Kedvezmény (CSOK) az előtörlesztési megbízás benyújtásakor az átutalási megbízás benyújtásakor

max Ft Kedvezmény (CSOK) az előtörlesztési megbízás benyújtásakor az átutalási megbízás benyújtásakor 16/2016. és 17/2016. Korm. rendelet 1,5 % szerinti Családi Otthonteremtési max. 30.000 Ft Kedvezmény (CSOK) bírálati (bonyolítási) díj 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet szerinti akadálymentesítési támogatást

Részletesebben

Követeléskezelési Szabályzat

Követeléskezelési Szabályzat Követeléskezelési Szabályzat Készítette Fabián László- Ügyvezető igazgató Jóváhagyta, dátum Igazgatóság, 2018. 05. 10. Hatályba lépés dátuma 2018. 05. 10. Hatályon kívül helyezés dátuma Visszavonásig Következő

Részletesebben

2015. február 01. hatállyal a évi LXXVIII. törvény által módosított, fogyasztónak nyújtott hitelről szóló évi CLXII. törvény változásai

2015. február 01. hatállyal a évi LXXVIII. törvény által módosított, fogyasztónak nyújtott hitelről szóló évi CLXII. törvény változásai HIRDETMÉNY az AEGON Magyarország Hitel Zrt. Áthidaló kölcsöne A kölcsönszerződésekhez kapcsolódó valamennyi jog és kötelezettség átruházására került a Raiffeisen Bank Zrt. részére 2018. október 5. napján.

Részletesebben

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. jelen tájékoztatójának célja, hogy áttekintést és hasznos információt nyújtson lakossági ügyfelei részére

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. jelen tájékoztatójának célja, hogy áttekintést és hasznos információt nyújtson lakossági ügyfelei részére Az UniCredit Bank Hungary Zrt. követeléskezelési folyamataira, az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre, a kapcsolattartás formáira és gyakoriságára vonatkozó általános szabályok Tisztelt Ügyfelünk!

Részletesebben

HIRDETMÉNY BG Finance Zrt. Aktuálisan értékesíthető termékek Hirdetménye

HIRDETMÉNY BG Finance Zrt. Aktuálisan értékesíthető termékek Hirdetménye Hatályos: 2015. április 15-től visszavonásig 1 1 Lakáscélú hitelek (1) 1.1 HUF alapú lakáscélú hitelek HIRDETMÉNY BG Finance Zrt. Aktuálisan értékesíthető termékek Hirdetménye Kamatláb = Referencia Kamatláb

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Cofidis Magyarországi Fióktelepe által nyújtott Áruhitel igénylésének feltételei a(z) Happiness Secret Clinic Kft üzleteiben,

HIRDETMÉNY. A Cofidis Magyarországi Fióktelepe által nyújtott Áruhitel igénylésének feltételei a(z) Happiness Secret Clinic Kft üzleteiben, HIRDETMÉNY A Cofidis Magyarországi Fióktelepe által nyújtott Áruhitel igénylésének feltételei a(z) Happiness Secret Clinic Kft üzleteiben, Hitel célja: Konstrukció kód: Konstrukció neve: Érvényes: Tartós

Részletesebben

CESSIO Követeléskezelő Zrt. KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. március 16. napjától

CESSIO Követeléskezelő Zrt. KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. március 16. napjától CESSIO Követeléskezelő Zrt. Hatályos: 2014. március 16. napjától TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 3 2. Szabályzat célja 3 3. Szabályzat hatálya 3 4. Alapfogalmak 4 5. Követeléskezelés alapelvei 4 5.1 Tisztességes

Részletesebben

A lényegről egyszerűbben

A lényegről egyszerűbben A lényegről egyszerűbben Szeretné tudni, hogy Önt is érinti-e az elszámolási és forintosítási törvény? Kérdése van a határidőkről, vagy nem tudja, hogy mikor milyen teendője van? Kiadványunkból választ

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁS KÖLTSÉGEIRŐL ÉS A JOGSZABÁLYOKBAN MEGHATÁROZOTT MINIMÁLIS VÉTELI ÁRAKRÓL ERSTE Lakáslízing Zrt. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-046409

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Takarékszövetkezetnél folyósított vállalkozói hitelek kondícióiról Érvényes: 2015. április 1-től

HIRDETMÉNY a Takarékszövetkezetnél folyósított vállalkozói hitelek kondícióiról Érvényes: 2015. április 1-től HIRDETMÉNY a Takarékszövetkezetnél folyósított vállalkozói hitelek kondícióiról Érvényes: 2015. április 1-től I. 1. Beruházási hitel I.1.1. Forint alapú hitelek 30.000.001 forint és ezt meghaladóan 3 havi

Részletesebben

Hatályos 2015. február 1-jétől 1. EGYÉB DÍJTÉTELEK. GIRinfO adatlekérdezés

Hatályos 2015. február 1-jétől 1. EGYÉB DÍJTÉTELEK. GIRinfO adatlekérdezés 1. EGYÉB DÍJTÉTELEK GIRinfO adatlekérdezés Járműtulajdonos adatai Járműazonosító adatai Műszaki adatok Jármű okmányok Okmányadatok lekérdezése Személyi adatok és lakcímnyilvántartás lekérdezése Arckép

Részletesebben

T/6631. számú. törvényjavaslat. a természetes személyek adósságrendezéséről szóló évi CV. törvény módosításáról

T/6631. számú. törvényjavaslat. a természetes személyek adósságrendezéséről szóló évi CV. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6631. számú törvényjavaslat a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter Budapest, 2015.

Részletesebben

Tájékoztató a Budapest Bank Zrt. követeléskezelési (behajtási) folyamatáról

Tájékoztató a Budapest Bank Zrt. követeléskezelési (behajtási) folyamatáról Tájékoztató a Budapest Bank Zrt. követeléskezelési (behajtási) folyamatáról I. A Budapest Bank Zrt. követeléskezelési eljárásainak irányelvei: A Budapest Bank Zrt. a követeléskezelési eljárás során a mindenkor

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Tartós fogyasztási cikkek vagy szolgáltatások vásárlása magánszemélyek részére

HIRDETMÉNY. Tartós fogyasztási cikkek vagy szolgáltatások vásárlása magánszemélyek részére HIRDETMÉNY A Cofidis Magyarországi Fióktelepe által nyújtott Klasszikus Áruhitel igénylésének feltételei a Wellis Magyarország Zrt. üzleteiben, akciós készletes hidromasszázs kádakra vonatkozóan. Hitel

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZATA

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZATA DEFACTORING Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság Hu-1122 Budapest, Ráth György u. 56. Cg.01-10-043981 KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZATA Dr. Nagy Imre az Igazgatóság elnöke Budapest, 2013

Részletesebben

Kamata (évi) mindenkori 6 havi BUBOR + 13 % 0-300.000 Ft: 3.000 Ft, Hitelbírálati díj

Kamata (évi) mindenkori 6 havi BUBOR + 13 % 0-300.000 Ft: 3.000 Ft, Hitelbírálati díj 1. LAKOSSÁGI SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ HITELEK A. Személyi jellegű hitelek Kamata (évi) mindenkori 6 havi BUBOR + 13 % 0-300.000 Ft: 3.000 Ft, 300.001-400.000 Ft: 12.000 Ft, 400.001-500.000 Ft: 1 THM 22,54%

Részletesebben

1013 Budapest, Krisztina krt. 39. Levelezési cím: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777. Telefon: +36 (1) , Fax: +36 (1)

1013 Budapest, Krisztina krt. 39. Levelezési cím: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777. Telefon: +36 (1) , Fax: +36 (1) Követeléskezelési, követelésbehajtási tevékenységnek a jelzáloghitel közvetítői tevékenység szempontjából való jogi megítélése a Hpt. és az MCD Irányelv szabályozása alapján I. TÉNYÁLLÁS Az állásfoglalást

Részletesebben

A BG Magyarország Lízing Zrt. meglévő portfoliójában lévő elszámolással és forintosítással* érintett termékek HIRDETMÉNYE

A BG Magyarország Lízing Zrt. meglévő portfoliójában lévő elszámolással és forintosítással* érintett termékek HIRDETMÉNYE Hatályos: 2015. július 8-tól visszavonásig 1 A BG Magyarország Lízing Zrt. meglévő portfoliójában lévő elszámolással és forintosítással* érintett termékek HIRDETMÉNYE 1 Lakáslízing Kamatláb = Referencia

Részletesebben

TAKARÉKSZÖVETKEZET. Ügyfél-tájékoztató a fizetési nehézségek körében alkalmazandó eljárásokról, áthidaló megoldásokról

TAKARÉKSZÖVETKEZET. Ügyfél-tájékoztató a fizetési nehézségek körében alkalmazandó eljárásokról, áthidaló megoldásokról 1. sz. melléklet: Ügyfél-tájékoztató a fizetési nehézségek körében alkalmazandó eljárásokról, áthidaló megoldásokról A Nemesnádudvar és Vidéke Takarékszövetkezet számára kiemelten a fizetési nehézségekkel

Részletesebben

hozom: I n d o k o l á s

hozom: I n d o k o l á s A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének FH-I-FB-1/2012. számú határozata az ERSTE Leasing Autófinanszírozási Zrt.-nél lefolytatott fogyasztóvédelmi célvizsgálat fogyasztóvédelmi bírság és intézkedés

Részletesebben

I G É N Y L Ő L A P szerződésmódosítás kezdeményezéséhez

I G É N Y L Ő L A P szerződésmódosítás kezdeményezéséhez I G É N Y L Ő L A P szerződésmódosítás kezdeményezéséhez Amennyiben a BG Magyarország Lízing Zrt.-nél vagy a BG Finance Zrt.-nél (továbbiakban: Társaság) fennálló kölcsönszerződését/lízingszerződését módosítani

Részletesebben

Ügyfél tájékoztató. Tisztelt Ügyfeleink!

Ügyfél tájékoztató. Tisztelt Ügyfeleink! Ügyfél tájékoztató BG Finance Zrt és a BG Magyarország Lízing Zrt. 1 lakossági ügyfélvédelmi programja A nemzetközi pénzpiaci folyamatok hatására az árfolyamokban tapasztalható nagymértékű és kedvezőtlen

Részletesebben

A Fundamenta Lakáskassza Zrt. 2008. 04. 01.-től érvényes, egységes szerkezetű DÍJTÁBLÁZATA (BETÉTSZERZŐDÉS)

A Fundamenta Lakáskassza Zrt. 2008. 04. 01.-től érvényes, egységes szerkezetű DÍJTÁBLÁZATA (BETÉTSZERZŐDÉS) (BETÉTSZERZŐDÉS) DÍJ MEGNEVEZÉSE MÉRTÉKE INDOKA/ALAPJA ESEDÉKESSÉGE, KÖNYVELÉSE Számlanyitási díj új szerződés kötésekor 1% Egyszeri, a betétszámla megterhelésével Szerződéskötéskor Számlanyitási díj emeléskor

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉS MENETE GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSA CÉLJÁBÓL LÉTREJEÖTT KÖLCSÖN ÉS PÉNZÜGYI LÍZINGSZERZŐDÉSEK ESETÉBEN (TOVÁBBIAKBAN SZERZŐDÉS )

KÖVETELÉSKEZELÉS MENETE GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSA CÉLJÁBÓL LÉTREJEÖTT KÖLCSÖN ÉS PÉNZÜGYI LÍZINGSZERZŐDÉSEK ESETÉBEN (TOVÁBBIAKBAN SZERZŐDÉS ) KÖVETELÉSKEZELÉS MENETE GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSA CÉLJÁBÓL LÉTREJEÖTT KÖLCSÖN ÉS PÉNZÜGYI LÍZINGSZERZŐDÉSEK ESETÉBEN (TOVÁBBIAKBAN SZERZŐDÉS ) Tisztelt Ügyfelünk! Az UniCredit Leasing figyelemmel a Magyar Nemzeti

Részletesebben

Bevezető 11. A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13

Bevezető 11. A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13 Bevezető 11 A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13 I. rész Rövid összefoglaló az általános könyvvizsgálati előírásokról 15 1. A könyvvizsgálati környezet 17 1.1.

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2017. július 1. A Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi Kölcsönt és Kiváltó

Részletesebben

H I R D E T M É N Y Érvényes: január 01 -től

H I R D E T M É N Y Érvényes: január 01 -től Ikt.sz.: 11216/2016. Módosítás oka: Referenciakamat változása H I R D E T M É N Y Érvényes: 2017. január 01 -től I. Lakossági hitelkihelyezések kamatkondíciói 1.) Fogyasztási (személyi), áruvásárlási hitel

Részletesebben

Minden esetben egy példahitellel szemléltetjük a törlesztőrészletek rövid- és hosszútávon történő módosulását.

Minden esetben egy példahitellel szemléltetjük a törlesztőrészletek rövid- és hosszútávon történő módosulását. ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ MKB Bank fizetést könnyítő konstrukciói fizetési nehézségekkel küzdő illetve tartósan nem teljesítő ügyfelek részére Érvényes: 2015. május 28-tól Az MKB Bank felelősen eljáró hitelezőként

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2017. október 01. A Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi t és Kiváltó Takarék

Részletesebben

H I R D E T M É N Y Érvényes: július 01. -től

H I R D E T M É N Y Érvényes: július 01. -től Ikt.sz.: 5595/2016. Módosítás oka: Referenciakamat változása H I R D E T M É N Y Érvényes: 2016. július 01. -től I. Lakossági hitelkihelyezések kamatkondíciói 1.) Fogyasztási (személyi), áruvásárlási hitel

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Allianz Személyi kölcsön termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek

H I R D E T M É N Y. Allianz Személyi kölcsön termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek H I R D E T M É N Y Allianz Személyi termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Hatályos: 2014. július 01. napjától Közzététel napja: 2014. június 30. FHB Bank Zrt. Fix Személyi

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos január 1.

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos január 1. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos 2010. január 1. Tartalom: 1. Fogalom meghatározások 3 2. A panaszkezelést ellátó szakmai terület meghatározása 3 3. Panasz felvétele 4 4. A panasz rögzítése 4 5. Tájékoztató

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Takarékszövetkezetnél folyósított önkormányzati, non-profit szervezetek hiteleinek kondícióiról Érvényes: 2015.

HIRDETMÉNY a Takarékszövetkezetnél folyósított önkormányzati, non-profit szervezetek hiteleinek kondícióiról Érvényes: 2015. HIRDETMÉNY a Takarékszövetkezetnél folyósított önkormányzati, non-profit szervezetek hiteleinek kondícióiról Érvényes: 2015. január 1-től I.1. Fejlesztési hitelek, Egyéb éven túli hitelek I.1.1. Forint

Részletesebben

1. LAKOSSÁGI SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ HITELEK. A. Személyi jellegű hitelek

1. LAKOSSÁGI SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ HITELEK. A. Személyi jellegű hitelek 1. LAKOSSÁGI SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ HITELEK A. Személyi jellegű hitelek Hitelbírálati díj Takarék személyi kölcsön Folyósítási jutalék. Kölcsönfedezeti biztosítás Kedvezményes számlavezetési díj: Akciós

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kivonat

KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kivonat KÖVETELÉSKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kivonat Hatályba lépés dátuma: 2016. március 12. Jóváhagyta: az ARGENTA LIZING ZRt. Igazgatósága I. Általános rész 1. A szabályzat célja Az ARGENTA LIZING ZRt. (a továbbiakban

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozata Oktatás december 8.

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Pénz- és Tőkepiaci Tagozata Oktatás december 8. Az MNB visszajelzései a könyvvizsgálók számára avagy a könyvvizsgálók MNB-s szemmel szövetkezeti hitelintézetek, kis és középbankok, egyenértékes pénzügyi vállalkozások Bánhegyi Réka MNB Hitelintézetek

Részletesebben

Lakossági hitelek. Hitelfolyósítás során alkalmazott díjak, jutalékok, kamatok 2013. augusztus 1-től

Lakossági hitelek. Hitelfolyósítás során alkalmazott díjak, jutalékok, kamatok 2013. augusztus 1-től Lakossági hitelek Hitelfolyósítás során alkalmazott díjak, jutalékok, kamatok 2013. augusztus 1-től Kamat mértékek: 3 havi BUBOR ( 2013.07.01.-2013.09.30.) 4,20 % Referenciakamat Kamattámogatott lakáshitelhez

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÜGYLETEK ESETÉN TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-041054 MNB engedély száma:

Részletesebben

1. FOGYASZTÁSI KÖLCSÖN THM* 25,59-25,99 % (500.000,- Ft hitelösszegre, 3 éves lejáratra számítva)

1. FOGYASZTÁSI KÖLCSÖN THM* 25,59-25,99 % (500.000,- Ft hitelösszegre, 3 éves lejáratra számítva) Ügyleti kamat évi Éven belül: Éven túl: Egyszeri KISKUN TAKARÉKSZÖVETKEZET HIRDETMÉNY A KISKUN Takarékszövetkezetnél alkalmazott lakossági forint hitelek kondícióiról Érvényes: 2014. július 10. napjától

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL HITELKÁRTYA ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL HITELKÁRTYA ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. H-1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26. Cégjegyzékszám: Postacím: Budapest 1933 Fővárosi Törvényszék Cégbírósága www.erstebank.hu Cg. 01-10-041054 TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL HITELKÁRTYA ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL HITELKÁRTYA ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. H-1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26. Cégjegyzékszám: Postacím: Budapest 1933 Fővárosi Törvényszék Cégbírósága www.erstebank.hu Cg. 01-10-041054 TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN TÁJÉKOZTATÓ A FIZETÉSI KÉSEDELEM KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN ERSTE BANK HUNGARY ZRT. Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Cégjegyzékszáma: Cg.01-10-041054 MNB

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÜGYFELEKNEK A FIZETÉSI KÉSEDELEM ÉS A TARTOZÁS MEG NEM FIZETÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN

TÁJÉKOZTATÓ ÜGYFELEKNEK A FIZETÉSI KÉSEDELEM ÉS A TARTOZÁS MEG NEM FIZETÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN Intrum Hitel Zrt. Székhely: 1138 Budapest, Váci út 144-150. TÁJÉKOZTATÓ ÜGYFELEKNEK A FIZETÉSI KÉSEDELEM ÉS A TARTOZÁS MEG NEM FIZETÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEIRŐL JELZÁLOGJOGGAL BIZTOSÍTOTT ÜGYLETEK ESETÉN I.

Részletesebben

Bankkonferencia Visegrád, november panel: Validációs és prevalidációs tapasztalatok

Bankkonferencia Visegrád, november panel: Validációs és prevalidációs tapasztalatok Bankkonferencia Visegrád, 2006. november 13-14. 2. panel: Validációs és prevalidációs tapasztalatok 1. Magyarországi bankoknál bevezetésre kerülő módszerek 2. Szabályozás és a kapcsolódó CEBS anyagok 3.

Részletesebben

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY

TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS KIVÁLTÓ TAKARÉK SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNY Hatálybalépés napja: 2017. április 6. A Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet a fedezetlen Takarék Személyi t és Kiváltó Takarék

Részletesebben

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. jelen tájékoztatójának célja, hogy áttekintést és hasznos információt nyújtson lakossági ügyfelei részére

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. jelen tájékoztatójának célja, hogy áttekintést és hasznos információt nyújtson lakossági ügyfelei részére Az UniCredit Bank Hungary Zrt. követeléskezelési folyamataira, az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre, a kapcsolattartás formáira és gyakoriságára vonatkozó általános szabályok Tisztelt Ügyfelünk!

Részletesebben

PannonHitel Pénzügyi Zrt. KÖVETELÉSVÁSÁRLÁSRA és KÖVETELÉSKEZELÉSRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA ÉS A KÖVETELÉSVÁSÁRLÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEI

PannonHitel Pénzügyi Zrt. KÖVETELÉSVÁSÁRLÁSRA és KÖVETELÉSKEZELÉSRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA ÉS A KÖVETELÉSVÁSÁRLÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEI KÖVETELÉSVÁSÁRLÁSRA és KÖVETELÉSKEZELÉSRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA ÉS A KÖVETELÉSVÁSÁRLÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSES FELTÉTELEI Felügyeleti engedély száma: H-EN-I-1128/2013. Hatályos : 2017. december 5. napjától

Részletesebben