A karácsonyi GO! óriásajándékod az eddigi LEGNAGYOBB GO! ajándék - úgy ever :)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A karácsonyi GO! óriásajándékod az eddigi LEGNAGYOBB GO! ajándék - úgy ever :)"

Átírás

1 EXKLUZÍV KARÁCSONYI GO! ÓRIÁSAJÁNDÉKOD Azok a gonosz prepozíciók! A karácsonyi GO! óriásajándékod az eddigi LEGNAGYOBB GO! ajándék - úgy ever :) óta több száz oldalnyi ajándékanyagot küldtünk ki a velünk tanulóknak, több mint 100 óra teljesen ingyenes ajándék hanganyaggal. Ma erre rápakolunk Neked egy nagy lapáttal, a GO! karácsonyi óriásajándékodban! Az anyaghoz teljes hanganyag is tartozik! A mai ajándékanyagodhoz 1 óra 40 perc ingyenes ajándék angol hanganyagot tölthetsz le, így bárhol tanulhatsz vele. A hanganyagokat innen tudod letölteni! GO and do it! Fekete Gábor

2 25 000x októberében adtuk el a GO! angol tanfolyamot. Szeretném megköszönni a Te bizalmadat is. Az ilyen embereknek, mint Te is, akiknek fontos az angoltanulásuk; fontos, hogy jól beszéljenek angolul és többek legyenek az átlag magyarnál. Köszönöm, hogy Te is köztük van! Ezért van az, hogy mindig a lehető legjobb tananyagokkal tanulhatsz itt a GO!-ban angolul. Köszönöm a bizalmadat, a jövőben is folyamatosan azon leszünk, hogy megszolgáljuk!

3 HOGYAN TANULD A PREPOZÍCIÓKAT EZZEL AZ AJÁNDÉKANYAGGAL? Tehát, az in prepozícóval kell mondani, hogy -ban -ben. Értem. Mint például at school = iskolában at work = munkában at the party = a buliban Így érti? ;)

4 HÉ, HÉ, HÉ: ÁLLJUNK CSAK MEG! ÉN EZT NEM ÉRTEM, MIK AZOK A PREPOZÍCIÓK EGYÁLTALÁN? A prepozíciók (elöljárószavak) olyanok, mint a magyarban a toldalékok a szó végén. házon, házban, házra, háznak, házhoz stb stb. Az angolban ezeket kis bisz-basz szavakkal fejezik ki, amik mindig a szó elé kerülnek. pl. at the building, over the building, in the building A gond velük: össze-vissza szabályok szerint műküdnek és kicsit nehéz megjegyezni őket.

5 NADE AKKOR HOGY TANULJAM A PREPOZÍCIÓKAT? Ha egy bizonyos prepozícióra kimondasz egy szabályt, pont ugyanannyi kivétel lesz a szabályodra :) Laza szabályokat lehet csak felállítani rájuk, fogadd el, hogy ezek gumiszabályok csak és nagyon sokszor az életben az angolban nem működnek Ezért érdemes a példamondatokat jó alaposan beégetned az agyadba: AHHA! NA EZT ÍGY TUTI MONDHATOM! Ebben az ajándékanyagban először azonnal mondatokban látod a prepozíciókat - így egyből látod, hogy ténylegesen hogyan kell használnod. A szakaszok végén pedig egy szövegbe kell beillesztened az adott szakaszban tanult prepozíciókat

6 ATYAÉG! ÉS HA ELRONTOM?! EZ IDEGESÍT! Lényegtelen. Persze, esetleg félreérthető lesz tőle a beszéded, de egy pillanatra se görcsölj rajta beszéd közben, hogy melyik prepozíciót használd. Kb. lényegtelen. Lehet, hogy kicsit kínai piacos lesz tőle az angolod, lehet, hogy esetleg az adott mondat picit félreérthető lesz, vagy csak suta egy picit, de a lényeg: soha ne görcsölj beszéd közben a prepozíciók használatán, a beszéded tempója sokkal fontosabb, mint egy-egy ilyen kis nyomi szócska :) Persze foglalkozz vele, de ne beszéd közben! Ez az anyag most segít Neked ebben!

7 1 KEZDŐ UTÁNI IN - SOKSZOR -BAN -BEN, KIVÉVE HA NEM! :) Mum is in the kitchen. Anyu a konyhában van. There is a good story in this book. Van egy jó történet ebben a könyvben. My present is in the box. Az ajándékom a dobozban van. There are a lot of beautiful places in the world. Sok gyönyörű hely van a világon. She lives in a small village. Egy kis faluban él. The dog is in the dog house. A kutya a kutyaólban van. My dad works in a factory. Apu egy gyárban dolgozik.

8 1 KEZDŐ UTÁNI Our office is in Palm street. Az irodánk a Pálma utcában van. My flat is in Szeged. Szegeden van a lakásom. The airport is in Budapest. A repülőtér Budapesten van. I live in Hungary. Magyarországon élek. She works in the USA. Az USA-ban dolgozik. We are in Europe. Európában vagyunk. Egypt is in Africa. Egyiptom Afrikában van. She studies in England. Angliában tanul.

9 1 KEZDŐ UTÁNI AT - VALAMI HELYEN VAGY RENDEZVÉNYEN There is someone at the door. Valaki van az ajtónál. There are two chairs at the table. Két szék van az asztalnál. I eat breakfast at work. A munkahelyemen szoktam reggelizni. The kids are at school. A gyerekek suliban vannak. Pete and Jane are at the cinema. Pete and Jane moziban vannak. Meet at the station. Tallkozzunk az állomáson! She's at the bus stop. A buszmegállóban van. I met her at the party last Saturday. A múlt hét szombati buliban találkoztam vele. See you at the concert! Viszlát a koncerten!

10 1 KEZDŐ UTÁNI ON - RAJTA VALAMIN; -ON - EN -ÖN The vase is on the table. A váza az asztalon van. The picture is on the wall. A kép a falon van. The festival is on the street. A fesztivál az utcán van. The pizza place is on the right. A pizzéria a jobb oldalon van. Our house is on the left. A házunk a bal oldalon van. Their office is on the second floor. Az irodájuk a második emeleten van. Her flat is on the first floor. A lakása az első emeleten van.

11 1 KEZDŐ UTÁNI There are a lot of people on the bus in the morning. Reggelente rengetegen vannak a buszon. (EZT SOK HELYEN VISZONT CSAK IN-NEL MONDJÁK! ÉLJEN A LOGIKA! :) ) You can drink alcohol on a plane. Ihatsz alkoholt a repülőn. There aren't any good films on TV. Nincsenek jó filmek a tévében. There are good programmes on the radio. Jó műsorok vannak a rádióban.

12 1 KEZDŐ UTÁNI Decorate Bananas! There is a very funny habit 1) India. People go to Church but they don't put decorations 2) pine trees. They do it with banana or mango trees 3) the streets. There are banana leaves and lights 4) the walls everywhere. The biggest feast is 5) Mumbai. After the mass people give presents and have a party. They don't watch films 6) TV. SZÓSZEDET funny vicces habit szokás decorations díszek tree fa pine tree fenyőfa street utca leaf; leaves levél; levelek everywhere - mindenhol feast ünnep mass mise present ajándék have a party bulizik watch néz

13 Nemsokára érkezik a GO! német tanfolyama! Ha szeretnéd kapni a német ajándékanyagokat és az információkat a német GO! tanfolyammal kapcsolatban, akkor irány a GO! német saját oldala:

14 2 KEZDŐ UTÁNI TO - VALAHOVA I go to work every day. Minden nap járok dolgozni. Give that pen to me, please. Add ide azt a tollat, légy szíves! Happy birthday to you! Boldog szülinapot! The kids travel to school by bus. A gyerekek busszal járnak iskolába. I drive to Boston every week. Minden héten kocsival megyek Bostonba. Let s go to the cinema tonight. Menjünk moziba ma este!

15 2 KEZDŐ UTÁNI FROM - VALAHONNAN I m from Hungary. Magyarországról származom. She comes from Germany. Németországból jött. Do you get a present from Santa? Szoktál ajándékot kapni a Mikulástól? I can send pictures from my iphone. Tudok képet küldeni az iphone-omról. Can you send a fax from your office? Tudsz faxot küldeni az irodádból? She sends her greetings from Spain. Üdvözletét küldi Spanyolországból.

16 2 KEZDŐ UTÁNI OF - BIRTOKLÁS VAGY MNÉG 1000 MÁS This is the bag of my friend. Ez a barátom táskája. This is a picture of my family. Ez egy kép a családomról. I drink a cup of coffee every morning. Minden reggel iszom egy csésze kávét. This is the first day of the tour. Ez az utazás első napja. Here is the list of the guests. Itt a vendégek listája. This is the house of my parents. Ez a szüleim háza.

17 2 KEZDŐ UTÁNI Christmas is hot! Christmas is different in Brazil. Papai Noel (Father Noel) is the name 1) Santa Claus. He is 2) Greenland and goes 3) Brazil at Christmas every year. Papai Noel comes 4) the North Pole but he wears silk clothes because the weather is hot in Brazil. Clever! The folk play is strange, too! Sheperdesses go 5) the little Jesus, not sheperds. And a gypsy wants to steal baby Jesus. Wow! Brazilians eat turkey and fruits at Christmas. The food comes 6) Germany, Italy, Spain and other countries. They drink beer or a glass 7) wine with the dinner. SZÓSZEDET different más Greenland Grönland North Pole Északi-sark wear visel silk selyem weather időjárás clever okos strange furcsa sheperdess pásztor nő sheperd pásztor gypsy cigány turkey pulyka glass pohár dinner vacsora

18 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON in - ÉVEK / ÉVSZAKOK / HÓNAPOK ELŐTT I was born in ben születtem. He left Hungary in ben ment el Magyarországról. She started to learn English in ben kezdett el angolul tanulni. Shakespeare died in Shakespeare 1616-ban halt meg. I started to work here in ben kezdtem itt dolgozni. He graduated in ben végzett (diplomázott/érettségizett).

19 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON I love the flowers in spring. Szeretem tavasszal a virágokat. The weather is mild in spring. Tavasszal enyhe az idő. People go on holiday in summer. Nyáron az emberek nyaralni mennek. I often lie in the sun in summer. Gyakran napozok nyáron. Leaves fall in autumn. Ősszel hullanak a levelek. It is often windy in autumn. Ősszel gyakran szeles az idő. I like skiing in winter. Szeretek télen síelni. We never go on holiday in winter. Télen sosem utazunk el.

20 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON My birthday is in January. Januárban van a szülinapom. We're going to the theatre in February. Februárban színházba megyünk. There are a lot of events in March. Márciusban sok esemény van. Flowers are beautiful in April. Áprilisban gyönyörűek a virágok. GCSE exams start in May. Az érettségik májusban kezdődnek. Our wedding is going to be in June. Az esküvőnk júniusban lesz. We're going on a holiday in July. Júliusban nyaralni megyünk. Our wedding anniversary is in August. A házassági évfordulónk augusztusban van. Lily starts her first school year in September. Lily szeptemberben kezdi meg az első tanévet. See you in October. Viszlát októberben! Many people buy Christmas presents in November. Sokan novemberben veszik meg a karácsonyi ajándékokat. I like the snow in December. Szeretem, ha decemberben havazik.

21 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON I get up early in the morning. Reggelente korán kelek. She always has a rest in the afternoon. Délután mindig pihen. We never watch TV in the evening. Este sosem nézünk tévét. Please, be more careful in the future. Légy szíves, a jövőben legyél óvatosabb! There weren t so many mobiles in the past. Régen nem volt ennyi mobiltelefon.

22 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON Life was different in the 19th century. A 19. században más volt az élet. Kurt Cobain's style was popular in the 90s. Kurt Cobain stílusa a 90-es években volt népszerű. We often barbeque in the summer time. Gyakran grillezünk nyáron. They go on a class excursion in the autumn break. Az ősziszünetben osztálykirándulásra szoktak menni. In ancient times people used herbs to cure themselves. A régi időkben az emberek gyógynövényeket használtak a gyógyításhoz. We didn't eat junk food in my childhood. Gyerekkoromban mi nem ettünk gyorskaját.

23 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON AT - ÜNNEPEK ÉS IDŐPONTOK We eat ham at Easter. Húsvétkor sonkát eszünk. We have a meal together at Christmas. Karácsonykor együtt eszünk. Tom gets up at Tom fél hatkor kel. She goes to bed at 9.00pm. 9-kor megy lefeküdni. Can you sleep at night? Tudsz aludni éjjel? We always have lunch at noon. Mindig délben ebédelünk. The party ended at midnight. A bulinak éjfélkor lett vége.

24 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON I never study at weekends. Hétvégén soha sem tanulok. A cup of coffee at breakfast time helps me to start my day. Egy csésze reggeli kávé segít elkezdeni a napot. Could we meet at lunchtime? Tudunk ebédidőben találkozni? Switch off the TV at dinnertime. Kapcsold ki a tévét vacsoraidőben!

25 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON ON - NAPOK We don t go to school on Saturday. Szombaton nem megyünk suliba. My parents go to church on Sunday. A szüleim vasárnap templomba járnak. I start work on Monday. Hétfőn szoktam kezdeni a munkát. I go to the gym on Tuesday. Kedden edzeni járok. She'll arrive on Wednesday. Szerdán érkezik. Kyle has a piano lesson on Thursday. Kyle-nak szerdán zongora órája van. Let's have a party on Friday. Bulizzunk egyet pénteken!

26 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON His birthday is on 13 April. Április 13-án van a szülinapja. They visit Granny on her name-day. Meg szokták látogatni nagyit a névnapján. We visit mum on Thanksgiving Day. Meg szoktuk látogatni anyut Hálaadáskor. We give presents on Christmas eve. Karácsony este ajándékozni szoktunk.

27 3 ALAPFOKON Which Witch Watches?:) In Italy children go to bed and wait for a magical being to bring presents. And this is not Santa Claus and it comes 1) January. In Italian folklore an old witch, Befana, brings candy and gifts to the children. She arrives through the chimney 2) night 3) 5th January. Her story started a long time ago. In Christian legends she gave shelter and food to the Three Wise Men before the birth of baby Jesus. Later she also went to see the baby and took some gifts to him. Befana puts presents and coal in kid s stockings like Santa 4) Christmas Eve. 5) older times presents were fruit, candy, a bottle of wine and a piece of salami. 6) the past, children got presents only from the witch but nowadays, they receive gifts 7) Christmas, too. 8) the morning of 6th January, families start feasting. SZÓSZEDET witch boszorkány magical being varázslatos lény folklore néphagyomány chimney kémény Christian keresztény shelter szállás Three Wise Men a Három Királyok birth születés gift ajándék coal szén stockings harisnya receive kap feasting ünneplés

28 Minden 200% garancia termékre 200 napos 200 százalékos angoltudás garanciát kapsz! Apróbetűk nélkül. vásárlásod után 200 napon belül jelezheted, ha nem vagy bármivel elégedett: 200%-ban visszakapod a GO! termékek díját nem árulok zsákbamacskát, minden GO! angol tanfolyamot előre is kipróbálhatsz ha elégedetlen vagy velünk, akkor 100%-ban Fekete Gábor visszakapod a pénzedet és kapsz egy ugyanolyan értékű ingyenes kupont a GO! rendezvényekre így 200 százalékos garanciát vállalunk a GO! termékekre ingyenes anyagainkkal is tanulhatsz, de az igazi megoldást, hogy tudj angolul beszélni, a fizetős GO! tanfolyamainktól kapod meg. Ezekre viszont 200% garanciát vállalok feltételek és apróbetűk nélkül.

29 4 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON ON; UNDER; NEXT TO; IN FRONT OF The PC is on the desk. A számítógép az asztalon van. Her name is on my list. A neve a listámon van. The cat is under the bed. A macska az ágy alatt van. I don't want to put my head under the water. Nem akarok a víz alá merülni. My room is next to the kitchen. A szobám a konyha mellet van. Take a seat next to me. Ülj mellém! Our car is in front of the house. Az autónk a ház előtt van. They're sitting in front of the TV all day. Egész nap a tévé előtt ülnek.

30 4 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON BEHIND; BETWEEN; NEAR; ABOVE The forest is behind the castle. Az erdő a kastély mögött van. You can park your car behind the building. Az épület mögött leparkolhatsz. The library is between the gym and the supermarket. A könyvtár az edzőterem és a szupermarket között van. My desk is between the window and the bookshelf. Az asztalom az ablak és a könyvespolc között van. My house is near the city centre. A házam a városközpont közelében van. She lives near the mall. A pláza közelében lakik. The picture is above the mirror. A kép a tükör felett van. There were black clouds of smoke above the city. Sötét füstfelhő volt a város felett.

31 4 ALAPFOKON Lights High In The Sky The sky was very bright 1) 29th November in Rio de Janeiro. A lot of tourists came 2) Saturday night to see the attraction. The city's Christmas tree is about 85 metres high and it floats in a lagoon 2) Ipanema and Copacabana beach. Wow! There are huge light bulbs and colourful ribbons 3) the tree. The rope with the lights is 105 km long! Everything is shiny 4) the tree. This year lights symbolize people s lives. The sight of the city is beautiful 5) the Christmas tree, too. People can t stand 6) the floating tree but more than 100 thousand visitors came to see the fireworks 7) the tree. It is wonderful but there are't any presents 8) the tree. SZÓSZEDET light fény sky ég bright fényes attraction látványosság float úszik, lebeg lagoon lagúna beach tengerpart, strand light bulb égő colourful színes ribbon szalag rope kötél shiny fényes symbolize jelképez sight lákép, látvány visitor látogató, néző fireworks tüzijáték wonderful csodálatos

32 Tudtad? Bővítünk és frissítünk - mindig A GO! folyamatosan bővül ben eddig több mint 40 új videó került be a tanfolyamba. Nem csak megújítjuk a régi videókat, hanem teljesen újak is kerülnek be. Tudtad? A GO! videókat ma már saját stúdióban forgatjuk. Tudtad? 1 GO! videó előkészítése, leforgatása és teljes utómunkája átlagosan 30 munkaórát jelent. Tudtad? Mégsem kérünk a bővítésekért sosem pénzt, minden tanfolyamra a bővítések időkorlát nélkül érvényesek ben eddig több mint 40 új GO! videó érkezett - természetesen ingyenes bővítésként a GO!-ba év végére várhatóan 8-10 újabb videó kerül majd be Fekete Gábor

33 5 KÖZÉPFOKON WITH / WITHOUT - SE VELED, SE NÉLKÜLED :) I like going to the movies with my friends. Szeretek moziba járni a barátaimmal. I ll go to the concert with you. Elmegyek veled a koncertre. We always fight with my sister. Mindig veszekszünk a nővéremmel. He usually comes without his wife. Általában a felesége nélkül érkezik. Don t go out without an umbrella! Ne menj ki esernyő nélkül! We can t live without water. Nem tudunk víz nélkül élni.

34 5 KÖZÉPFOKON ABOUT - RÓL -RŐL VAGY ÉPPEN AMI I don t know anything about cars. Nem értek az autókhoz. I didn t know about the meeting. Én nem tudtam az értekezletről. They were talking about me when I entered the room. Éppen rólam beszéltek, amikor beléptem. I don t like people who always talk about themselves. Nem szeretem azokat az embereket, akik mindig csak magukról beszélnek. I haven t thought about it yet. Még nem gondolkodtam el rajta. I was just thinking about you! Éppen rád gondoltam! I m reading a really good book about Napoleon. Egy igazán jó könyvet olvasok Napoleonról. This movie is about a tragic love story. Ez a film egy tragikus szerelmi törénetet mesél el. Not everything is about you. Nem minden rólad szól.

35 5 KÖZÉPFOKON FROM - BÓL -BŐL -TÓL -TŐL The smell is coming from the fridge. A hűtőből jön a szag. I ll call you from the office. Majd az irodából felhívlak. I ll get you a pen from my bag. Mindjárt hozok neked egy tollat a táskámból. The bank is open from 8 to 4. A bank 8-tól 4-ig tart nyitva. I work from 9 to 6 every Monday. Minden hétfőn 9-től 6-ig dolgozom. Tickets are available from June to August. Jegyek vásárolhatók júniustól augusztusig. Paper is made from wood. A papír fából készül. This cake is basically made from flour, eggs and milk. Ez a süti alapvetően lisztből, tojásból és tejből készül. Wine is made from grapes. A bor szőlőből készül.

36 5 KÖZÉPFOKON Unusual Christmas traditions (1) all over the world There are many traditions all over the world that we are familiar with but you might be surprised if you read (2) the following customs. Did you know that people in India who actually celebrate Christmas don t have a common tree? Why not? It s really simple. The lack of pine trees in the country makes local people explore other options. They decorate banana trees or mango trees (3) lovely ornaments. Were you under the impression that the special meal you have for Christmas dinner (4) your family is something to die for? Well, definitely not for Japanese people. As they say: In Japan, Christmas equals KFC. There s no holiday (5) it. That s right. Christmas isn t a national holiday in Japan, but they are crazy about the recipe of chicken meals that comes (6) the US. The American fast food restaurant chain launched its first Christmas meal in 1974: chicken and wine for /gallery p1.html $10. The traditional Christmas party barrels are sold for about $40 these days. While people are getting ready to have a wonderful time (7) their loved ones, Norwegians are hiding all the brooms in their household. Forget about cleaning! Witches are thought to fly (8) other spirits on Christmas Eve, so families try to stop them from stealing their brooms (9) the house. Why don t we have a look at yet another very special tradition? As we all know, Christmas is (10) love, joy and giving; and, of course, hope to find a husband. Well, at least in the Czech Republic, it is. Single ladies stand by the door and throw a shoe over their shoulder. If the toe of the shoe is pointing towards the door when it lands, bingo! They will get married next year.

37 5 KÖZÉPFOKON SZÓSZEDET be familiar with ismer vmit, jártas vmiben custom szokás common hétköznapi lack of sg vmi hiánya pine tree fenyőfa explore felderít, kutat ornament dísz be under the impression az a benyomása, hogy to die for hihetetlenül jó crazy about megőrül érte chain lánc barrel hordó (KFC nagyméretű kosár) loved ones szerettek hide elrejt broom seprű witch boszorkány spirit szellem, lélek yet another még egy at least legalábbis toe lábujj, cipőorr

38 2014-ben is rengeteget dolgoztunk az angolodért! 2014-ben is rengeteget dolgoztunk az angolodért: - az AJÁNDÉKANYAGOKBAN több mint 18 óra ajándék hanganyagot küldtünk ki, több mint 180 oldalnyi anyaggal együtt. Ez kb. 3 átlagos tankönyv hanganyag mennyisége :) - több mint 40 új videót tettünk be a GO! tanfolyamba Neked természetesen ezt ingyenes bővítésként kapod, ha van GO! tanfolyamod!

39 B AC szókincsfejlesztő tanfolyam +35 fejezet érkezett Hozzád az ABC szókincsfejlesztőbe + amerikai és ír hangok is érkeztek az ABC szókincsfejlesztőbe, így már minden szót 3 nyelvjárásban tanulhatsz, választásod szerint több mint 5400 beküldött fogalmazást javítottunk ki - Te küldtél be? :) egész pontosan 8918 kérdést válaszoltunk meg a GO!-val tanulóknak - Te kérdeztél? :) Kérdezz! októberében megérkezett a GO! tanfolyam mobiltámogatása is: már mobilon is tanulhatsz a GO!-val! Próbáltad már? (jelenleg csak ha van terméked)

40 6 KÖZÉPFOKON UNTIL - VALAMEDDIG Wait here until I come back! Várj itt, amíg vissza nem jövök! Stay here until they call your name. Maradj itt, amíg nem szólítanak. She lived with her parents until she was 22. A szüleivel élt 22 éves koráig. I was employed by this company until ig álltam a cég alkalmazásában. You can t leave work until ig nem hagyhatod el a munkahelyedet. He didn t call me back until Friday. Péntekig nem hívott vissza.

41 6 KÖZÉPFOKON FOR - IDŐTARTAM / -NAK -NEK VAGY BÁRMI :) I haven t seen her for five years. Öt éve nem láttam őt. They have lived in this house for 15 years. Tizenöt éve élnek ebben a házban. I have been waiting for an hour! Már egy órája várok! There s a message for you. Van számodra egy üzenet. This movie is only for adults. Ez a film csak felnőtteknek való. I bought her a new CD for her birthday. Egy új CD-t vettem a szülinapjára. I need some photocopies for tomorrow. Szükségem van néhány fénymásolatra holnapra.

42 6 KÖZÉPFOKON Is this house for sale? Ez a ház eladó? This lotion is great for skin problems. Ez a krém kiváló bőrproblémákra. He served time in prison for burglary. Börtönben ült rablásért. I would do anything for you! Bármit megtennék érted. I don t want to see him for several reasons. Számos okból kifolyólag nem akarok vele találkozni. She s very tall for her age. Nagyon magas a korához képest. The weather is quite chilly for the season. Az évszakhoz képest elég hűvös az időjárás. It s a difficult task, even for an expert. Ez a feladat még egy szakembernek is nehéz.

43 6 KÖZÉPFOKON SINCE - ÓTA (KONKRÉT IDŐ UTÁNA) I ve known her since óta ismerem őt. I haven t smoked since Friday. Péntek óta nem dohányzom. A lot has changed since summer. Nyár óta sok dolog változott.

44 6 KÖZÉPFOKON The most popular Christmas ad 2014 Ever (1) the first TV commercials several decades ago, big companies have been trying to build a good reputation by making cute, funny and memorable adverts around Christmas time. This year Sainsbury s has managed to come up with a video that definitely won t go unnoticed. Sainsbury s is the third largest supermarket chain in the UK. It was the most significant supermarket (2) the 1980s. What has their marketing department done? It has recreated Christmas from The ad has a really important message (3) all the people in the world: Christmas is about sharing. You can see German soldiers singing Silent Night at the beginning of the ad. Then suddenly, British soldiers start to sing along. The next day enemies become friends, if only (4) a little while. They greet each other, show pictures of their families and also exchange gifts. The supermarket chain tried to be as accurate as possible. The depths of the trenches, the insignia on the soldiers uniforms are all based on historical fact. The biscuit that the British soldier eats was made based on an authentic recipe from The video is surprisingly of a high standard (5) a common Christmas ad and the cinematography is excellent. It s like watching the trailer of an upcoming blockbuster (6) the last moment when the logo pops up. However, some people seem to disapprove of the message it conveys (7) many reasons. Criticism has been heavy (8) the ad came out. According to them, the ad is disrespectful to the soldiers who suffered in the trenches and gave their lives (9) their country. Well, there s still some time (10) Christmas, why don t you check out the ad and see it for yourself?

45 6 KÖZÉPFOKON SZÓSZEDET ad hirdetés commercial reklám reputation hírnév manage to sikerül come up with előrukkol vmivel go unnoticed észrevétlen marad enemy ellenség trench árok insignia jelvény authentic hiteles trailer hiteles upcoming közelgő blockbuster kasszasiker pop up felbukkan disapprove of sth helytelenít vmit convey magában hordoz disrespectful tiszteletlen

46 7 KÖZÉPFOKON OVER - AZ 1000 JELENTÉSŰ I invited my friends over for dinner. Áthívtam a barátaimat vacsorázni. I went over to my sister s to borrow some eggs. Átmentem a nővéremhez, hogy kölcsönkérjek pár tojást. Why don t you come over for a cup of coffee? Miért nem jössz át egy csésze kávéra? She owns over 300 books. Több mint 300 könyve van. We got here over an hour ago. Több mint egy órával ezelőtt értünk ide. The war was over a century ago. A háborút több mint száz évvel ezelőtt vívták. Over the years, we got the chance to spend more time with each other. Az évek során lehetőségünk nyílt, hogy több időt töltsünk együtt. They ve had many fights over the past few months. Sokat veszekedtek az elmúlt néhány hónapban. Food prices have increased dramatically over the past year. Az élelmiszerárak jelentősen növekedtek az elmúlt év során.

47 7 KÖZÉPFOKON BEYOND - TÚL (BÁRMILYEN ÉRTELEMBEN) The office is beyond the bridge. Az iroda a híd túloldalán van. There s a beautiful little church beyond the trees. Egy gyönyőrű kis templom található túl a fákon. We d been travelling all day but we couldn t get beyond the river. Egész nap utaztunk, de nem tudtunk eljutni a folyón túlra. This problem is so complicated that it s beyond me. Ez egy annyira bonyolult probléma, hogy nem tudom megoldani. My friend s spending way beyond his income. A barátom jóval többet költ, mint amennyit keres. Her success was beyond our expectations. A siker, amit elért, minden várakozásunkat felülmúlta.

48 7 KÖZÉPFOKON DURING - IDŐBEN VMI ALATT (NE GYÚRINGNAK EJTSD!) I fell asleep during the lecture. Elaludtam az előadás közben. They lived in this house during the summer. Nyáron ebben a házban éltek. We stayed in the bedroom during the storm. A hálószobában voltunk, amíg a vihar véget nem ért.

49 7 KÖZÉPFOKON Most played Xmas song ever The most popular Christmas song of all time is Silent Night. Did you know Silent Night was originally a poem? It was written by Father Joseph Mohr in Music was only added (1) two years later. In 1818 the church organ was out of order in an Austrian village, Oberndorf, and, sadly, it couldn t be repaired before Christmas Eve. Father Mohr thought they could use his poem (2) the Christmas service but he still needed a melody so that they could sing it together. Before Christmas Eve, he went (3) to see Franz Gruber who was an organist in the nearby village. He was the one who composed the beautiful melody that we all enjoy every year. Little did they know the song would get (4) the Austrian countryside. The original title of the song is Stille Nacht, heilige Nacht. Bishop John Freeman Young published the English translation years later. This song has been translated into (5) 140 languages. The carol goes (6) poetry and music. (7) World War I, Silent Night was sung by French, German, and English troops at the Christmas Truce of This was an unofficial ceasefire. Soldiers actually got out of their trenches and went (8) to no man s land to exhange Christmas greetings. (9) the years, several popular remake versions have been created by various artists in all kinds of styles. What s your favourite carol? What do you like listening to (10) the Christmas holidays?

50 7 KÖZÉPFOKON SZÓSZEDET add hozzátesz, hozzáad organ orgona out of work nem működik poem vers service mise title cím troop sereg, csapat truce fegyverszünet ceasefire fegyverszünet, tűzszünet trench árok exchange cserél remake feldolgozás various különböző

51 8 KÖZÉPFOKON THROUGH - KERESZTÜL, ÁT VAGY ÉPP AMI :) The cat got in the house through the window. A macska az ablakon keresztül jutott be a házba. We went through a tunnel. Átmentünk egy alagúton. They ran through the woods. Átfutottak az erdőn. Go through the gate, then make a left turn. Hajts át a kapun, majd fordulj balra. My son got stopped by the police because he drove through a red light. A fiamat megállították a rendőrök, mert áthajtott a piroson. The reception area is through the glass doors. A recepció az üvegajtón túl található. It snowed all through January. Egész januárban havazott. I couldn t sit through the lecture because it was really boring. Nem bírtam végigülni az előadást, mert rendkívül unalmas volt. I m almost through the book. Már majdnem befejeztem a könyvet.

52 8 KÖZÉPFOKON TOWARDS - FELÉ VAGY AMI :) The dog was running towards the children. A kutya a gyerekek felé futott. We walked towards the car park. A parkoló irányába sétáltunk. There was a lot of anger towards the government. Az emberek dühösek voltak a kormányra.

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló Intermediate Bel v 7/3/03 11:14 AM Page b 1 the edition Great Clarendon Street, Oxford OX2 6DP Oxford University Press is a department of the University of Oxford. It furthers the University s objective

Részletesebben

able abroad across actor, actress

able abroad across actor, actress able abroad across actor, actress address after afternoon again ago agree air alarm clock * all All right. alone already also always ambulance * angry animal answer anyone anywhere apple arm armchair army

Részletesebben

1C Folyamatos jelen idő (present continuous): be + főige + ing I you / we / they he / she / it + I m working You He We re working She s working

1C Folyamatos jelen idő (present continuous): be + főige + ing I you / we / they he / she / it + I m working You He We re working She s working New English File Pre-Intermediate Grammar Bank File 1 1A Kérdő szórend Kérdések egyszerű jelen és múlt időben, a do / does / did használatával kérdőszó segédige ragozott alakja alany főige szótári alakja

Részletesebben

www.royalnyelviskola.hu 00-36-96-550-550

www.royalnyelviskola.hu 00-36-96-550-550 New English File Elementary A szójegyzéket File-onként szerkesztettük. Tartalmazza a tankönyv és a MultiROM Szókincs-tárait (Vocabulary Banks), a tankönyv összes kiemelt szavát, valamint a munkafüzet További

Részletesebben

File 1. Vocabulary Banks Szókincs-tár

File 1. Vocabulary Banks Szókincs-tár 1 New English File Elementary A szójegyzéket File-onként szerkesztettük. Tartalmazza a tankönyv és a MultiROM Szókincs-tárait (Vocabulary Banks), a tankönyv összes kiemelt szavát, valamint a munkafüzet

Részletesebben

Bevezetı PART 1. Section A Grammar Summary

Bevezetı PART 1. Section A Grammar Summary Bevezetı Az Idegennyelv I. c. jegyzet az angolt, mint idegennyelvet tanuló I. évfolyamos hallgatók számára készült és tartalmazza mindazokat a témákat, amelyeket a tanterv elıír számukra. A jegyzet négy

Részletesebben

Ez az anyag még nem teljes. Érdemes rendszeresen visszatérned és megnézni, van-e újabb frissítés!

Ez az anyag még nem teljes. Érdemes rendszeresen visszatérned és megnézni, van-e újabb frissítés! Ez az anyag még nem teljes. Érdemes rendszeresen visszatérned és megnézni, van-e újabb frissítés! Ennek a részleges megoldókulcsnak a dátuma: 2012. 11. 28. Németh Ervin English Reader, Positive English

Részletesebben

Wordlist. Starter unit. first name (n) keresztnév floor (n) padló

Wordlist. Starter unit. first name (n) keresztnév floor (n) padló v = verb n = noun adj = adjective adv = adverb prep = preposition pl = plural Starter unit ige főnév melléknév határozószó elöljárószó többesszám actor (n) színész actress (n) színésznő address (n) cím

Részletesebben

IGÉK, MELYEKET GERUND ÉS TO+INFINITIVE IS KÖVETHET

IGÉK, MELYEKET GERUND ÉS TO+INFINITIVE IS KÖVETHET IGÉK, MELYEKET GERUND ÉS TO+INFINITIVE IS KÖVETHET LÉNYEGES JELENTÉSBELI KÜLÖNBSÉG NÉLKÜL ATTEMPT to do sg. / doing sg. (megkísérel ni) pl. He attempted to run away. He attempted running away. BEGIN to

Részletesebben

Karácsony ünnepe Christmas

Karácsony ünnepe Christmas Karácsony ünnepe Christmas Karácsony a kereszténység jelentős ünnepe, Jézus születésnapja. Napjainkra családi vonatkozása felerősödött, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe lett. December

Részletesebben

Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra...

Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra... 2008. SZEPTEMBER szeptember 26. évfolyam 7. szám 1 September 2008 Volume SEPTEMBER 26, Issue 20087. A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington

Részletesebben

Dohár Péter. Kis angol nyeltvan

Dohár Péter. Kis angol nyeltvan Dohár Péter Kis angol nyeltvan - 2 - Tartalom Néhány fontos nyelvtani tézis 1. Present Perfect Continuous Tense 2. Present Perfect Tense 3. Present Continuous Tense 4. Present Simple Tense 5. Past Perfect

Részletesebben

Comenius Projekt Budenz József Általános Iskola és Gimnázium

Comenius Projekt Budenz József Általános Iskola és Gimnázium Meséről mesére Comenius Projekt Budenz József Általános Iskola és Gimnázium Előszó A Tempus Közalapítványhoz 2010. február 1-jén beadott nemzetközi iskolai együttműködési projekt pályázatunk sikeres lett,

Részletesebben

GO! EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAG. szuper ajándékanyagot kaptál EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. Tudtad? Jó tanulást! Fekete Gábor. www.nyelvipercek.

GO! EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAG. szuper ajándékanyagot kaptál EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. Tudtad? Jó tanulást! Fekete Gábor. www.nyelvipercek. EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD NYELVTANI RENDSZEREZŐ PROGRAM EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAGOD :) Szia! A Nyelvipercek.hu exkluzív ajándékanyagoddal szuper ajándékanyagot kaptál 1. Nyírd ki az angolodban

Részletesebben

Valentin-nap. Chilis csokihab. a szerelem ünnepe. a tökéletes csábításhoz. SZÓBELI, ÍRÁSBELI Kidolgozott érettségi és nyelvvizsga tételek

Valentin-nap. Chilis csokihab. a szerelem ünnepe. a tökéletes csábításhoz. SZÓBELI, ÍRÁSBELI Kidolgozott érettségi és nyelvvizsga tételek ... csak 5 perc naponta Letölthető videók és hanganyagok Hasznos párbeszédek a mindennapokra SZÓBELI, ÍRÁSBELI Kidolgozott érettségi és nyelvvizsga tételek Hogyan írjunk üzleti levelet? Ingyenesen letölthető

Részletesebben

Ünnepi készülődés Getting Ready for the Holidays

Ünnepi készülődés Getting Ready for the Holidays Ünnepi készülődés Getting Ready for the Holidays Karácsony, a szeretet ünnepe mindenki számára igazi bensőséges ünnep. Ilyenkor összejön a család apraja-nagyja és együtt készülődnek a gyertyagyújtás meghitt

Részletesebben

Augusztus 20. - Szent István ünnepe

Augusztus 20. - Szent István ünnepe 2007. AUGUSZTUS augusztus 25. évfolyam 6. szám 1 Aug 2007 Volume 25, AUG Issue 20076 A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington Tartalom

Részletesebben

A Date in Hungarian History: September 10, 1898

A Date in Hungarian History: September 10, 1898 It was a sad day that deprived Hungary of its most powerful protector and most sympathetic proponent of its cause in the Austrian empire Queen Elisabeth. Statue of Queen Elisabeth in Mátyás Church She

Részletesebben

Wass Albert: Üzenet haza

Wass Albert: Üzenet haza 2008. NOVEMBER november 26. évfolyam 9. szám 1 November 2008 Volume NOVEMBER 26, Issue 20089. A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington

Részletesebben

ANGOL B1 szint A sorozat, írásbeli MEGOLDÓLAP 1. feladat 0. Who was Jane Austen? A novelist

ANGOL B1 szint A sorozat, írásbeli MEGOLDÓLAP 1. feladat 0. Who was Jane Austen? A novelist ANGOL B1 szint A sorozat, írásbeli MEGOLDÓLAP 1. feladat 0. Who was Jane Austen? A novelist 1. How many older sisters and brothers did Jane Austen have? 2. How many of her brothers or sisters died at a

Részletesebben

21 English Topics, Part 1

21 English Topics, Part 1 Dr. Németh Ervin 21 English Topics, Part 1 World English School LLC, Delaware, USA http://www.worldenglishschool.com AngolSuli kiadó http://www.angolsuli.com 3 English Reader, Positive English series edited

Részletesebben

A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington. Gyulai Pál: Hazám

A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington. Gyulai Pál: Hazám 2009. MÁRCIUS március 27. évfolyam 2. szám 1 March 2009 Volume MARCH 27, Issue 20092. A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington Tartalom

Részletesebben

M a g y a r S z ó B u l l e t i n o f t h e h u n g a r i a n C o m m u n i t y

M a g y a r S z ó B u l l e t i n o f t h e h u n g a r i a n C o m m u n i t y 111 M a g y a r S z ó B u l l e t i n o f t h e h u n g a r i a n C o m m u n i t y i n n e w Z e a l a n d d e C e m B e r 2 0 1 3 "Nat i v i t y" o i l o N c a N va s É va B o r k a A magyar Larousse

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 16. ANGOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 16. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington

A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington 2013. JÚNIUS június 31. évfolyam 5. szám June 2013 Volume 31, JUNE Issue 2013 5. Tartalom A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington Vezetőségi

Részletesebben

1. Italian people. pasta every day. a) eats b) eating c) eat d) are eating

1. Italian people. pasta every day. a) eats b) eating c) eat d) are eating PART 1: GRAMMAR/NYELVTAN Válaszd ki az egyetlen helyes megoldást! (Minden helyes válasz 1 pontot ér!) 1. Italian people. pasta every day. a) eats b) eating c) eat d) are eating HELYES: C, mivel általános,

Részletesebben

Liv Marton. My English. InterMEdiate. Tanári segédanyag

Liv Marton. My English. InterMEdiate. Tanári segédanyag Liv Marton My English InterMEdiate Tanári segédanyag BEVEZETÉS A My English InterMEdiate friss szemléletű, kommunikatív angol nyelvkönyv az alapfokú nyelvtudástól (A2/B1-es szint) a középfokúig (B2-es

Részletesebben

MÁRAI SÁNDOR: Mennyből az angyal (részlet)

MÁRAI SÁNDOR: Mennyből az angyal (részlet) 2008. OKTÓBER október 26. évfolyam 8. szám 1 October 2008 Volume OCTOBER 26, Issue 2008. A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington Tartalom

Részletesebben

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén 2013. FEBRUÁR február 31. évfolyam 1. szám February 2013 Volume FEBRUARY 31, Issue 2013 1. Tartalom A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington

Részletesebben

Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger

Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger 2014. MÁRCIUS március 31. évfolyam 2. szám March 2014 Volume MARCH 31, Issue 2014 2 A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Lapja Newsletter of the Hungarian American Association of Washington Tartalom

Részletesebben