A karácsonyi GO! óriásajándékod az eddigi LEGNAGYOBB GO! ajándék - úgy ever :)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A karácsonyi GO! óriásajándékod az eddigi LEGNAGYOBB GO! ajándék - úgy ever :)"

Átírás

1 EXKLUZÍV KARÁCSONYI GO! ÓRIÁSAJÁNDÉKOD Azok a gonosz prepozíciók! A karácsonyi GO! óriásajándékod az eddigi LEGNAGYOBB GO! ajándék - úgy ever :) óta több száz oldalnyi ajándékanyagot küldtünk ki a velünk tanulóknak, több mint 100 óra teljesen ingyenes ajándék hanganyaggal. Ma erre rápakolunk Neked egy nagy lapáttal, a GO! karácsonyi óriásajándékodban! Az anyaghoz teljes hanganyag is tartozik! A mai ajándékanyagodhoz 1 óra 40 perc ingyenes ajándék angol hanganyagot tölthetsz le, így bárhol tanulhatsz vele. A hanganyagokat innen tudod letölteni! GO and do it! Fekete Gábor

2 25 000x októberében adtuk el a GO! angol tanfolyamot. Szeretném megköszönni a Te bizalmadat is. Az ilyen embereknek, mint Te is, akiknek fontos az angoltanulásuk; fontos, hogy jól beszéljenek angolul és többek legyenek az átlag magyarnál. Köszönöm, hogy Te is köztük van! Ezért van az, hogy mindig a lehető legjobb tananyagokkal tanulhatsz itt a GO!-ban angolul. Köszönöm a bizalmadat, a jövőben is folyamatosan azon leszünk, hogy megszolgáljuk!

3 HOGYAN TANULD A PREPOZÍCIÓKAT EZZEL AZ AJÁNDÉKANYAGGAL? Tehát, az in prepozícóval kell mondani, hogy -ban -ben. Értem. Mint például at school = iskolában at work = munkában at the party = a buliban Így érti? ;)

4 HÉ, HÉ, HÉ: ÁLLJUNK CSAK MEG! ÉN EZT NEM ÉRTEM, MIK AZOK A PREPOZÍCIÓK EGYÁLTALÁN? A prepozíciók (elöljárószavak) olyanok, mint a magyarban a toldalékok a szó végén. házon, házban, házra, háznak, házhoz stb stb. Az angolban ezeket kis bisz-basz szavakkal fejezik ki, amik mindig a szó elé kerülnek. pl. at the building, over the building, in the building A gond velük: össze-vissza szabályok szerint műküdnek és kicsit nehéz megjegyezni őket.

5 NADE AKKOR HOGY TANULJAM A PREPOZÍCIÓKAT? Ha egy bizonyos prepozícióra kimondasz egy szabályt, pont ugyanannyi kivétel lesz a szabályodra :) Laza szabályokat lehet csak felállítani rájuk, fogadd el, hogy ezek gumiszabályok csak és nagyon sokszor az életben az angolban nem működnek Ezért érdemes a példamondatokat jó alaposan beégetned az agyadba: AHHA! NA EZT ÍGY TUTI MONDHATOM! Ebben az ajándékanyagban először azonnal mondatokban látod a prepozíciókat - így egyből látod, hogy ténylegesen hogyan kell használnod. A szakaszok végén pedig egy szövegbe kell beillesztened az adott szakaszban tanult prepozíciókat

6 ATYAÉG! ÉS HA ELRONTOM?! EZ IDEGESÍT! Lényegtelen. Persze, esetleg félreérthető lesz tőle a beszéded, de egy pillanatra se görcsölj rajta beszéd közben, hogy melyik prepozíciót használd. Kb. lényegtelen. Lehet, hogy kicsit kínai piacos lesz tőle az angolod, lehet, hogy esetleg az adott mondat picit félreérthető lesz, vagy csak suta egy picit, de a lényeg: soha ne görcsölj beszéd közben a prepozíciók használatán, a beszéded tempója sokkal fontosabb, mint egy-egy ilyen kis nyomi szócska :) Persze foglalkozz vele, de ne beszéd közben! Ez az anyag most segít Neked ebben!

7 1 KEZDŐ UTÁNI IN - SOKSZOR -BAN -BEN, KIVÉVE HA NEM! :) Mum is in the kitchen. Anyu a konyhában van. There is a good story in this book. Van egy jó történet ebben a könyvben. My present is in the box. Az ajándékom a dobozban van. There are a lot of beautiful places in the world. Sok gyönyörű hely van a világon. She lives in a small village. Egy kis faluban él. The dog is in the dog house. A kutya a kutyaólban van. My dad works in a factory. Apu egy gyárban dolgozik.

8 1 KEZDŐ UTÁNI Our office is in Palm street. Az irodánk a Pálma utcában van. My flat is in Szeged. Szegeden van a lakásom. The airport is in Budapest. A repülőtér Budapesten van. I live in Hungary. Magyarországon élek. She works in the USA. Az USA-ban dolgozik. We are in Europe. Európában vagyunk. Egypt is in Africa. Egyiptom Afrikában van. She studies in England. Angliában tanul.

9 1 KEZDŐ UTÁNI AT - VALAMI HELYEN VAGY RENDEZVÉNYEN There is someone at the door. Valaki van az ajtónál. There are two chairs at the table. Két szék van az asztalnál. I eat breakfast at work. A munkahelyemen szoktam reggelizni. The kids are at school. A gyerekek suliban vannak. Pete and Jane are at the cinema. Pete and Jane moziban vannak. Meet at the station. Tallkozzunk az állomáson! She's at the bus stop. A buszmegállóban van. I met her at the party last Saturday. A múlt hét szombati buliban találkoztam vele. See you at the concert! Viszlát a koncerten!

10 1 KEZDŐ UTÁNI ON - RAJTA VALAMIN; -ON - EN -ÖN The vase is on the table. A váza az asztalon van. The picture is on the wall. A kép a falon van. The festival is on the street. A fesztivál az utcán van. The pizza place is on the right. A pizzéria a jobb oldalon van. Our house is on the left. A házunk a bal oldalon van. Their office is on the second floor. Az irodájuk a második emeleten van. Her flat is on the first floor. A lakása az első emeleten van.

11 1 KEZDŐ UTÁNI There are a lot of people on the bus in the morning. Reggelente rengetegen vannak a buszon. (EZT SOK HELYEN VISZONT CSAK IN-NEL MONDJÁK! ÉLJEN A LOGIKA! :) ) You can drink alcohol on a plane. Ihatsz alkoholt a repülőn. There aren't any good films on TV. Nincsenek jó filmek a tévében. There are good programmes on the radio. Jó műsorok vannak a rádióban.

12 1 KEZDŐ UTÁNI Decorate Bananas! There is a very funny habit 1) India. People go to Church but they don't put decorations 2) pine trees. They do it with banana or mango trees 3) the streets. There are banana leaves and lights 4) the walls everywhere. The biggest feast is 5) Mumbai. After the mass people give presents and have a party. They don't watch films 6) TV. SZÓSZEDET funny vicces habit szokás decorations díszek tree fa pine tree fenyőfa street utca leaf; leaves levél; levelek everywhere - mindenhol feast ünnep mass mise present ajándék have a party bulizik watch néz

13 Nemsokára érkezik a GO! német tanfolyama! Ha szeretnéd kapni a német ajándékanyagokat és az információkat a német GO! tanfolyammal kapcsolatban, akkor irány a GO! német saját oldala:

14 2 KEZDŐ UTÁNI TO - VALAHOVA I go to work every day. Minden nap járok dolgozni. Give that pen to me, please. Add ide azt a tollat, légy szíves! Happy birthday to you! Boldog szülinapot! The kids travel to school by bus. A gyerekek busszal járnak iskolába. I drive to Boston every week. Minden héten kocsival megyek Bostonba. Let s go to the cinema tonight. Menjünk moziba ma este!

15 2 KEZDŐ UTÁNI FROM - VALAHONNAN I m from Hungary. Magyarországról származom. She comes from Germany. Németországból jött. Do you get a present from Santa? Szoktál ajándékot kapni a Mikulástól? I can send pictures from my iphone. Tudok képet küldeni az iphone-omról. Can you send a fax from your office? Tudsz faxot küldeni az irodádból? She sends her greetings from Spain. Üdvözletét küldi Spanyolországból.

16 2 KEZDŐ UTÁNI OF - BIRTOKLÁS VAGY MNÉG 1000 MÁS This is the bag of my friend. Ez a barátom táskája. This is a picture of my family. Ez egy kép a családomról. I drink a cup of coffee every morning. Minden reggel iszom egy csésze kávét. This is the first day of the tour. Ez az utazás első napja. Here is the list of the guests. Itt a vendégek listája. This is the house of my parents. Ez a szüleim háza.

17 2 KEZDŐ UTÁNI Christmas is hot! Christmas is different in Brazil. Papai Noel (Father Noel) is the name 1) Santa Claus. He is 2) Greenland and goes 3) Brazil at Christmas every year. Papai Noel comes 4) the North Pole but he wears silk clothes because the weather is hot in Brazil. Clever! The folk play is strange, too! Sheperdesses go 5) the little Jesus, not sheperds. And a gypsy wants to steal baby Jesus. Wow! Brazilians eat turkey and fruits at Christmas. The food comes 6) Germany, Italy, Spain and other countries. They drink beer or a glass 7) wine with the dinner. SZÓSZEDET different más Greenland Grönland North Pole Északi-sark wear visel silk selyem weather időjárás clever okos strange furcsa sheperdess pásztor nő sheperd pásztor gypsy cigány turkey pulyka glass pohár dinner vacsora

18 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON in - ÉVEK / ÉVSZAKOK / HÓNAPOK ELŐTT I was born in ben születtem. He left Hungary in ben ment el Magyarországról. She started to learn English in ben kezdett el angolul tanulni. Shakespeare died in Shakespeare 1616-ban halt meg. I started to work here in ben kezdtem itt dolgozni. He graduated in ben végzett (diplomázott/érettségizett).

19 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON I love the flowers in spring. Szeretem tavasszal a virágokat. The weather is mild in spring. Tavasszal enyhe az idő. People go on holiday in summer. Nyáron az emberek nyaralni mennek. I often lie in the sun in summer. Gyakran napozok nyáron. Leaves fall in autumn. Ősszel hullanak a levelek. It is often windy in autumn. Ősszel gyakran szeles az idő. I like skiing in winter. Szeretek télen síelni. We never go on holiday in winter. Télen sosem utazunk el.

20 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON My birthday is in January. Januárban van a szülinapom. We're going to the theatre in February. Februárban színházba megyünk. There are a lot of events in March. Márciusban sok esemény van. Flowers are beautiful in April. Áprilisban gyönyörűek a virágok. GCSE exams start in May. Az érettségik májusban kezdődnek. Our wedding is going to be in June. Az esküvőnk júniusban lesz. We're going on a holiday in July. Júliusban nyaralni megyünk. Our wedding anniversary is in August. A házassági évfordulónk augusztusban van. Lily starts her first school year in September. Lily szeptemberben kezdi meg az első tanévet. See you in October. Viszlát októberben! Many people buy Christmas presents in November. Sokan novemberben veszik meg a karácsonyi ajándékokat. I like the snow in December. Szeretem, ha decemberben havazik.

21 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON I get up early in the morning. Reggelente korán kelek. She always has a rest in the afternoon. Délután mindig pihen. We never watch TV in the evening. Este sosem nézünk tévét. Please, be more careful in the future. Légy szíves, a jövőben legyél óvatosabb! There weren t so many mobiles in the past. Régen nem volt ennyi mobiltelefon.

22 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON Life was different in the 19th century. A 19. században más volt az élet. Kurt Cobain's style was popular in the 90s. Kurt Cobain stílusa a 90-es években volt népszerű. We often barbeque in the summer time. Gyakran grillezünk nyáron. They go on a class excursion in the autumn break. Az ősziszünetben osztálykirándulásra szoktak menni. In ancient times people used herbs to cure themselves. A régi időkben az emberek gyógynövényeket használtak a gyógyításhoz. We didn't eat junk food in my childhood. Gyerekkoromban mi nem ettünk gyorskaját.

23 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON AT - ÜNNEPEK ÉS IDŐPONTOK We eat ham at Easter. Húsvétkor sonkát eszünk. We have a meal together at Christmas. Karácsonykor együtt eszünk. Tom gets up at Tom fél hatkor kel. She goes to bed at 9.00pm. 9-kor megy lefeküdni. Can you sleep at night? Tudsz aludni éjjel? We always have lunch at noon. Mindig délben ebédelünk. The party ended at midnight. A bulinak éjfélkor lett vége.

24 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON I never study at weekends. Hétvégén soha sem tanulok. A cup of coffee at breakfast time helps me to start my day. Egy csésze reggeli kávé segít elkezdeni a napot. Could we meet at lunchtime? Tudunk ebédidőben találkozni? Switch off the TV at dinnertime. Kapcsold ki a tévét vacsoraidőben!

25 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON ON - NAPOK We don t go to school on Saturday. Szombaton nem megyünk suliba. My parents go to church on Sunday. A szüleim vasárnap templomba járnak. I start work on Monday. Hétfőn szoktam kezdeni a munkát. I go to the gym on Tuesday. Kedden edzeni járok. She'll arrive on Wednesday. Szerdán érkezik. Kyle has a piano lesson on Thursday. Kyle-nak szerdán zongora órája van. Let's have a party on Friday. Bulizzunk egyet pénteken!

26 3 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON His birthday is on 13 April. Április 13-án van a szülinapja. They visit Granny on her name-day. Meg szokták látogatni nagyit a névnapján. We visit mum on Thanksgiving Day. Meg szoktuk látogatni anyut Hálaadáskor. We give presents on Christmas eve. Karácsony este ajándékozni szoktunk.

27 3 ALAPFOKON Which Witch Watches?:) In Italy children go to bed and wait for a magical being to bring presents. And this is not Santa Claus and it comes 1) January. In Italian folklore an old witch, Befana, brings candy and gifts to the children. She arrives through the chimney 2) night 3) 5th January. Her story started a long time ago. In Christian legends she gave shelter and food to the Three Wise Men before the birth of baby Jesus. Later she also went to see the baby and took some gifts to him. Befana puts presents and coal in kid s stockings like Santa 4) Christmas Eve. 5) older times presents were fruit, candy, a bottle of wine and a piece of salami. 6) the past, children got presents only from the witch but nowadays, they receive gifts 7) Christmas, too. 8) the morning of 6th January, families start feasting. SZÓSZEDET witch boszorkány magical being varázslatos lény folklore néphagyomány chimney kémény Christian keresztény shelter szállás Three Wise Men a Három Királyok birth születés gift ajándék coal szén stockings harisnya receive kap feasting ünneplés

28 Minden 200% garancia termékre 200 napos 200 százalékos angoltudás garanciát kapsz! Apróbetűk nélkül. vásárlásod után 200 napon belül jelezheted, ha nem vagy bármivel elégedett: 200%-ban visszakapod a GO! termékek díját nem árulok zsákbamacskát, minden GO! angol tanfolyamot előre is kipróbálhatsz ha elégedetlen vagy velünk, akkor 100%-ban Fekete Gábor visszakapod a pénzedet és kapsz egy ugyanolyan értékű ingyenes kupont a GO! rendezvényekre így 200 százalékos garanciát vállalunk a GO! termékekre ingyenes anyagainkkal is tanulhatsz, de az igazi megoldást, hogy tudj angolul beszélni, a fizetős GO! tanfolyamainktól kapod meg. Ezekre viszont 200% garanciát vállalok feltételek és apróbetűk nélkül.

29 4 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON ON; UNDER; NEXT TO; IN FRONT OF The PC is on the desk. A számítógép az asztalon van. Her name is on my list. A neve a listámon van. The cat is under the bed. A macska az ágy alatt van. I don't want to put my head under the water. Nem akarok a víz alá merülni. My room is next to the kitchen. A szobám a konyha mellet van. Take a seat next to me. Ülj mellém! Our car is in front of the house. Az autónk a ház előtt van. They're sitting in front of the TV all day. Egész nap a tévé előtt ülnek.

30 4 KEZDŐ UTÁNI ALAPFOKON BEHIND; BETWEEN; NEAR; ABOVE The forest is behind the castle. Az erdő a kastély mögött van. You can park your car behind the building. Az épület mögött leparkolhatsz. The library is between the gym and the supermarket. A könyvtár az edzőterem és a szupermarket között van. My desk is between the window and the bookshelf. Az asztalom az ablak és a könyvespolc között van. My house is near the city centre. A házam a városközpont közelében van. She lives near the mall. A pláza közelében lakik. The picture is above the mirror. A kép a tükör felett van. There were black clouds of smoke above the city. Sötét füstfelhő volt a város felett.

31 4 ALAPFOKON Lights High In The Sky The sky was very bright 1) 29th November in Rio de Janeiro. A lot of tourists came 2) Saturday night to see the attraction. The city's Christmas tree is about 85 metres high and it floats in a lagoon 2) Ipanema and Copacabana beach. Wow! There are huge light bulbs and colourful ribbons 3) the tree. The rope with the lights is 105 km long! Everything is shiny 4) the tree. This year lights symbolize people s lives. The sight of the city is beautiful 5) the Christmas tree, too. People can t stand 6) the floating tree but more than 100 thousand visitors came to see the fireworks 7) the tree. It is wonderful but there are't any presents 8) the tree. SZÓSZEDET light fény sky ég bright fényes attraction látványosság float úszik, lebeg lagoon lagúna beach tengerpart, strand light bulb égő colourful színes ribbon szalag rope kötél shiny fényes symbolize jelképez sight lákép, látvány visitor látogató, néző fireworks tüzijáték wonderful csodálatos

32 Tudtad? Bővítünk és frissítünk - mindig A GO! folyamatosan bővül ben eddig több mint 40 új videó került be a tanfolyamba. Nem csak megújítjuk a régi videókat, hanem teljesen újak is kerülnek be. Tudtad? A GO! videókat ma már saját stúdióban forgatjuk. Tudtad? 1 GO! videó előkészítése, leforgatása és teljes utómunkája átlagosan 30 munkaórát jelent. Tudtad? Mégsem kérünk a bővítésekért sosem pénzt, minden tanfolyamra a bővítések időkorlát nélkül érvényesek ben eddig több mint 40 új GO! videó érkezett - természetesen ingyenes bővítésként a GO!-ba év végére várhatóan 8-10 újabb videó kerül majd be Fekete Gábor

33 5 KÖZÉPFOKON WITH / WITHOUT - SE VELED, SE NÉLKÜLED :) I like going to the movies with my friends. Szeretek moziba járni a barátaimmal. I ll go to the concert with you. Elmegyek veled a koncertre. We always fight with my sister. Mindig veszekszünk a nővéremmel. He usually comes without his wife. Általában a felesége nélkül érkezik. Don t go out without an umbrella! Ne menj ki esernyő nélkül! We can t live without water. Nem tudunk víz nélkül élni.

34 5 KÖZÉPFOKON ABOUT - RÓL -RŐL VAGY ÉPPEN AMI I don t know anything about cars. Nem értek az autókhoz. I didn t know about the meeting. Én nem tudtam az értekezletről. They were talking about me when I entered the room. Éppen rólam beszéltek, amikor beléptem. I don t like people who always talk about themselves. Nem szeretem azokat az embereket, akik mindig csak magukról beszélnek. I haven t thought about it yet. Még nem gondolkodtam el rajta. I was just thinking about you! Éppen rád gondoltam! I m reading a really good book about Napoleon. Egy igazán jó könyvet olvasok Napoleonról. This movie is about a tragic love story. Ez a film egy tragikus szerelmi törénetet mesél el. Not everything is about you. Nem minden rólad szól.

35 5 KÖZÉPFOKON FROM - BÓL -BŐL -TÓL -TŐL The smell is coming from the fridge. A hűtőből jön a szag. I ll call you from the office. Majd az irodából felhívlak. I ll get you a pen from my bag. Mindjárt hozok neked egy tollat a táskámból. The bank is open from 8 to 4. A bank 8-tól 4-ig tart nyitva. I work from 9 to 6 every Monday. Minden hétfőn 9-től 6-ig dolgozom. Tickets are available from June to August. Jegyek vásárolhatók júniustól augusztusig. Paper is made from wood. A papír fából készül. This cake is basically made from flour, eggs and milk. Ez a süti alapvetően lisztből, tojásból és tejből készül. Wine is made from grapes. A bor szőlőből készül.

36 5 KÖZÉPFOKON Unusual Christmas traditions (1) all over the world There are many traditions all over the world that we are familiar with but you might be surprised if you read (2) the following customs. Did you know that people in India who actually celebrate Christmas don t have a common tree? Why not? It s really simple. The lack of pine trees in the country makes local people explore other options. They decorate banana trees or mango trees (3) lovely ornaments. Were you under the impression that the special meal you have for Christmas dinner (4) your family is something to die for? Well, definitely not for Japanese people. As they say: In Japan, Christmas equals KFC. There s no holiday (5) it. That s right. Christmas isn t a national holiday in Japan, but they are crazy about the recipe of chicken meals that comes (6) the US. The American fast food restaurant chain launched its first Christmas meal in 1974: chicken and wine for /gallery p1.html $10. The traditional Christmas party barrels are sold for about $40 these days. While people are getting ready to have a wonderful time (7) their loved ones, Norwegians are hiding all the brooms in their household. Forget about cleaning! Witches are thought to fly (8) other spirits on Christmas Eve, so families try to stop them from stealing their brooms (9) the house. Why don t we have a look at yet another very special tradition? As we all know, Christmas is (10) love, joy and giving; and, of course, hope to find a husband. Well, at least in the Czech Republic, it is. Single ladies stand by the door and throw a shoe over their shoulder. If the toe of the shoe is pointing towards the door when it lands, bingo! They will get married next year.

37 5 KÖZÉPFOKON SZÓSZEDET be familiar with ismer vmit, jártas vmiben custom szokás common hétköznapi lack of sg vmi hiánya pine tree fenyőfa explore felderít, kutat ornament dísz be under the impression az a benyomása, hogy to die for hihetetlenül jó crazy about megőrül érte chain lánc barrel hordó (KFC nagyméretű kosár) loved ones szerettek hide elrejt broom seprű witch boszorkány spirit szellem, lélek yet another még egy at least legalábbis toe lábujj, cipőorr

38 2014-ben is rengeteget dolgoztunk az angolodért! 2014-ben is rengeteget dolgoztunk az angolodért: - az AJÁNDÉKANYAGOKBAN több mint 18 óra ajándék hanganyagot küldtünk ki, több mint 180 oldalnyi anyaggal együtt. Ez kb. 3 átlagos tankönyv hanganyag mennyisége :) - több mint 40 új videót tettünk be a GO! tanfolyamba Neked természetesen ezt ingyenes bővítésként kapod, ha van GO! tanfolyamod!

39 B AC szókincsfejlesztő tanfolyam +35 fejezet érkezett Hozzád az ABC szókincsfejlesztőbe + amerikai és ír hangok is érkeztek az ABC szókincsfejlesztőbe, így már minden szót 3 nyelvjárásban tanulhatsz, választásod szerint több mint 5400 beküldött fogalmazást javítottunk ki - Te küldtél be? :) egész pontosan 8918 kérdést válaszoltunk meg a GO!-val tanulóknak - Te kérdeztél? :) Kérdezz! októberében megérkezett a GO! tanfolyam mobiltámogatása is: már mobilon is tanulhatsz a GO!-val! Próbáltad már? (jelenleg csak ha van terméked)

40 6 KÖZÉPFOKON UNTIL - VALAMEDDIG Wait here until I come back! Várj itt, amíg vissza nem jövök! Stay here until they call your name. Maradj itt, amíg nem szólítanak. She lived with her parents until she was 22. A szüleivel élt 22 éves koráig. I was employed by this company until ig álltam a cég alkalmazásában. You can t leave work until ig nem hagyhatod el a munkahelyedet. He didn t call me back until Friday. Péntekig nem hívott vissza.

41 6 KÖZÉPFOKON FOR - IDŐTARTAM / -NAK -NEK VAGY BÁRMI :) I haven t seen her for five years. Öt éve nem láttam őt. They have lived in this house for 15 years. Tizenöt éve élnek ebben a házban. I have been waiting for an hour! Már egy órája várok! There s a message for you. Van számodra egy üzenet. This movie is only for adults. Ez a film csak felnőtteknek való. I bought her a new CD for her birthday. Egy új CD-t vettem a szülinapjára. I need some photocopies for tomorrow. Szükségem van néhány fénymásolatra holnapra.

42 6 KÖZÉPFOKON Is this house for sale? Ez a ház eladó? This lotion is great for skin problems. Ez a krém kiváló bőrproblémákra. He served time in prison for burglary. Börtönben ült rablásért. I would do anything for you! Bármit megtennék érted. I don t want to see him for several reasons. Számos okból kifolyólag nem akarok vele találkozni. She s very tall for her age. Nagyon magas a korához képest. The weather is quite chilly for the season. Az évszakhoz képest elég hűvös az időjárás. It s a difficult task, even for an expert. Ez a feladat még egy szakembernek is nehéz.

43 6 KÖZÉPFOKON SINCE - ÓTA (KONKRÉT IDŐ UTÁNA) I ve known her since óta ismerem őt. I haven t smoked since Friday. Péntek óta nem dohányzom. A lot has changed since summer. Nyár óta sok dolog változott.

44 6 KÖZÉPFOKON The most popular Christmas ad 2014 Ever (1) the first TV commercials several decades ago, big companies have been trying to build a good reputation by making cute, funny and memorable adverts around Christmas time. This year Sainsbury s has managed to come up with a video that definitely won t go unnoticed. Sainsbury s is the third largest supermarket chain in the UK. It was the most significant supermarket (2) the 1980s. What has their marketing department done? It has recreated Christmas from The ad has a really important message (3) all the people in the world: Christmas is about sharing. You can see German soldiers singing Silent Night at the beginning of the ad. Then suddenly, British soldiers start to sing along. The next day enemies become friends, if only (4) a little while. They greet each other, show pictures of their families and also exchange gifts. The supermarket chain tried to be as accurate as possible. The depths of the trenches, the insignia on the soldiers uniforms are all based on historical fact. The biscuit that the British soldier eats was made based on an authentic recipe from The video is surprisingly of a high standard (5) a common Christmas ad and the cinematography is excellent. It s like watching the trailer of an upcoming blockbuster (6) the last moment when the logo pops up. However, some people seem to disapprove of the message it conveys (7) many reasons. Criticism has been heavy (8) the ad came out. According to them, the ad is disrespectful to the soldiers who suffered in the trenches and gave their lives (9) their country. Well, there s still some time (10) Christmas, why don t you check out the ad and see it for yourself?

45 6 KÖZÉPFOKON SZÓSZEDET ad hirdetés commercial reklám reputation hírnév manage to sikerül come up with előrukkol vmivel go unnoticed észrevétlen marad enemy ellenség trench árok insignia jelvény authentic hiteles trailer hiteles upcoming közelgő blockbuster kasszasiker pop up felbukkan disapprove of sth helytelenít vmit convey magában hordoz disrespectful tiszteletlen

46 7 KÖZÉPFOKON OVER - AZ 1000 JELENTÉSŰ I invited my friends over for dinner. Áthívtam a barátaimat vacsorázni. I went over to my sister s to borrow some eggs. Átmentem a nővéremhez, hogy kölcsönkérjek pár tojást. Why don t you come over for a cup of coffee? Miért nem jössz át egy csésze kávéra? She owns over 300 books. Több mint 300 könyve van. We got here over an hour ago. Több mint egy órával ezelőtt értünk ide. The war was over a century ago. A háborút több mint száz évvel ezelőtt vívták. Over the years, we got the chance to spend more time with each other. Az évek során lehetőségünk nyílt, hogy több időt töltsünk együtt. They ve had many fights over the past few months. Sokat veszekedtek az elmúlt néhány hónapban. Food prices have increased dramatically over the past year. Az élelmiszerárak jelentősen növekedtek az elmúlt év során.

47 7 KÖZÉPFOKON BEYOND - TÚL (BÁRMILYEN ÉRTELEMBEN) The office is beyond the bridge. Az iroda a híd túloldalán van. There s a beautiful little church beyond the trees. Egy gyönyőrű kis templom található túl a fákon. We d been travelling all day but we couldn t get beyond the river. Egész nap utaztunk, de nem tudtunk eljutni a folyón túlra. This problem is so complicated that it s beyond me. Ez egy annyira bonyolult probléma, hogy nem tudom megoldani. My friend s spending way beyond his income. A barátom jóval többet költ, mint amennyit keres. Her success was beyond our expectations. A siker, amit elért, minden várakozásunkat felülmúlta.

48 7 KÖZÉPFOKON DURING - IDŐBEN VMI ALATT (NE GYÚRINGNAK EJTSD!) I fell asleep during the lecture. Elaludtam az előadás közben. They lived in this house during the summer. Nyáron ebben a házban éltek. We stayed in the bedroom during the storm. A hálószobában voltunk, amíg a vihar véget nem ért.

49 7 KÖZÉPFOKON Most played Xmas song ever The most popular Christmas song of all time is Silent Night. Did you know Silent Night was originally a poem? It was written by Father Joseph Mohr in Music was only added (1) two years later. In 1818 the church organ was out of order in an Austrian village, Oberndorf, and, sadly, it couldn t be repaired before Christmas Eve. Father Mohr thought they could use his poem (2) the Christmas service but he still needed a melody so that they could sing it together. Before Christmas Eve, he went (3) to see Franz Gruber who was an organist in the nearby village. He was the one who composed the beautiful melody that we all enjoy every year. Little did they know the song would get (4) the Austrian countryside. The original title of the song is Stille Nacht, heilige Nacht. Bishop John Freeman Young published the English translation years later. This song has been translated into (5) 140 languages. The carol goes (6) poetry and music. (7) World War I, Silent Night was sung by French, German, and English troops at the Christmas Truce of This was an unofficial ceasefire. Soldiers actually got out of their trenches and went (8) to no man s land to exhange Christmas greetings. (9) the years, several popular remake versions have been created by various artists in all kinds of styles. What s your favourite carol? What do you like listening to (10) the Christmas holidays?

50 7 KÖZÉPFOKON SZÓSZEDET add hozzátesz, hozzáad organ orgona out of work nem működik poem vers service mise title cím troop sereg, csapat truce fegyverszünet ceasefire fegyverszünet, tűzszünet trench árok exchange cserél remake feldolgozás various különböző

51 8 KÖZÉPFOKON THROUGH - KERESZTÜL, ÁT VAGY ÉPP AMI :) The cat got in the house through the window. A macska az ablakon keresztül jutott be a házba. We went through a tunnel. Átmentünk egy alagúton. They ran through the woods. Átfutottak az erdőn. Go through the gate, then make a left turn. Hajts át a kapun, majd fordulj balra. My son got stopped by the police because he drove through a red light. A fiamat megállították a rendőrök, mert áthajtott a piroson. The reception area is through the glass doors. A recepció az üvegajtón túl található. It snowed all through January. Egész januárban havazott. I couldn t sit through the lecture because it was really boring. Nem bírtam végigülni az előadást, mert rendkívül unalmas volt. I m almost through the book. Már majdnem befejeztem a könyvet.

52 8 KÖZÉPFOKON TOWARDS - FELÉ VAGY AMI :) The dog was running towards the children. A kutya a gyerekek felé futott. We walked towards the car park. A parkoló irányába sétáltunk. There was a lot of anger towards the government. Az emberek dühösek voltak a kormányra.

PREPOSITIONS 2. EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. GO and do it! Fekete Gábor GO! Tanfolyamok

PREPOSITIONS 2. EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD.   GO and do it! Fekete Gábor GO! Tanfolyamok 2. Gyere, és a mai ajándékanyagban segítek Neked angolul megtanulni :) Ebben az ajándékanyagban újabb fontos prepozíciókat hoztam el Neked, hogy végre értsd az angol beszédet és Te is magabiztosabban beszélj

Részletesebben

PREPOSITIONS. Töltsd le és hallgasd is meg őket. Ahogy sokszor mondom, fontos, hogy hangosan ki is mondd őket! Örülök, hogy segíthettem!

PREPOSITIONS. Töltsd le és hallgasd is meg őket. Ahogy sokszor mondom, fontos, hogy hangosan ki is mondd őket! Örülök, hogy segíthettem! Gyere, és a mai óriásajándékanyagban segítek Neked angolul megtanulni! :) Az anyaghoz teljes hanganyag is tartozik! A ikonnal jelölt oldalak hangjait le tudod tölteni (ebben az ajándékanyagban minden oldalét)

Részletesebben

PREPOSITIONS. Töltsd le és hallgasd is meg őket. Ahogy sokszor mondom, fontos, hogy hangosan ki is mondd őket! Örülök, hogy segíthettem!

PREPOSITIONS. Töltsd le és hallgasd is meg őket. Ahogy sokszor mondom, fontos, hogy hangosan ki is mondd őket! Örülök, hogy segíthettem! Gyere, és a mai ajándékanyagban segítek Neked angolul megtanulni! :) Az anyaghoz teljes hanganyag is tartozik! A ikonnal jelölt oldalak hangjait le tudod tölteni (ebben az ajándékanyagban minden oldalét)

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy (Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) SEGÉDIGÉKKEL Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy A fenti felsorolásban a magabiztosság/félénkség

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész FONTOS! Ha ennek az ajándékanyag sorozatnak nem láttad az 1. részét, akkor mindenképpen azzal kezdd! Fekete Gábor www.goangol.hu A sorozat 1. részét itt éred el: www.goangol.hu/ajandekok/phrasalverbs

Részletesebben

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer.

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 2. feladat: Hallgasd meg a második hanganyagot, a magyarázatom, és utána azonnal hallgasd meg az eredeti szöveget, figyeld meg, mennyivel jobban

Részletesebben

Prepositions Előljárószavak, prepozíciók

Prepositions Előljárószavak, prepozíciók Előljárószavak, prepozíciók Az utánuk lévő főnevek és névmások mindig tárgyesetben állnak, pl me, him, her, us, then Idő kifejezése in hónapok in January (januárban) in évszámok in 2009 (2009-ben) in évszakok

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ

EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ Lecke (Középhaladó 1. / 5.) MÉG TÖBBET A HAVE IGÉRŐL Igaz volt az előző leckére, igaz erre is. Részletes és átfogó. Kemény meló lesz ez is, de a kemény meló jellemző a profikra.

Részletesebben

LEGYÜNK VÁLASZTÉKOSAK

LEGYÜNK VÁLASZTÉKOSAK LEGYÜNK VÁLASZTÉKOSAK Lecke (Kezdő 2. / 2.) ADVERBS OF TIME IDŐHATÁROZÓK Ezek olyan fajta időhatározók, amelyekkel azt tudod kommunikálni, hogy milyen sűrűn vagy milyen rendszerességgel csinálsz, vagy

Részletesebben

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17 2011. december Tartalom Előszó.2 Starter exercises. 3 Exercises for kids.. 9 Our comic....17 1 Előszó Kedves angolul tanulók! A 2010/2011- es tanévben elkezdett újságunkat szeretnénk továbbra is szerkeszteni

Részletesebben

ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK

ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK Könnyen, Gyorsan Angolul! ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK IDEGTÉPŐ IGEIDŐK Csak azután tudjuk berendezni a házat, miután felépítettük! EGYSZERŰ JELEN IDŐ And then he says... And then he said... In

Részletesebben

EGY KIS ZŰRZAVAR. Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME?

EGY KIS ZŰRZAVAR. Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME? EGY KIS ZŰRZAVAR Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME? Igen hasznos adatot fogunk bemelegítésként letisztázni. Tapasztalataink alapján ez a témakör csak elméletben van meg, meglepően

Részletesebben

Angol érettségi témakörök 12.KL, 13.KM, 12.F

Angol érettségi témakörök 12.KL, 13.KM, 12.F Angol érettségi témakörök 12.KL, 13.KM, 12.F TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint 1. Személyes vonatkozások, család - A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) - Családi élet,

Részletesebben

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now?

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now? Eredeti mondat Please stay here. Kérlek, maradj itt. Can you do it now? Meg tudod csinálni most? Will you help me tomorrow? Segítesz nekem holnap? I ll stay at home today. Ma itthon maradok. I woke up

Részletesebben

Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?)

Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?) Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?) Hi Agents! This is your final test so get ready. Work your way through the exercises and when you have finished, the letters will spell out the name of

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

PREPOSITIONS. Gyere, és a mai ajándékanyagban segítek Neked angolul megtanulni :)

PREPOSITIONS. Gyere, és a mai ajándékanyagban segítek Neked angolul megtanulni :) Gyere, és a mai ajándékanyagban segítek Neked angolul megtanulni :) Az anyaghoz teljes hanganyag is tartozik! A ikonnal jelölt oldalak hangjait le tudod tölteni (ebben az ajándékanyagban minden oldalét)

Részletesebben

PONTOS IDŐ MEGADÁSA. Néha szükséges lehet megjelölni, hogy délelőtti vagy délutáni / esti időpontról van-e szó. Ezt kétféle képpen tehetjük meg:

PONTOS IDŐ MEGADÁSA. Néha szükséges lehet megjelölni, hogy délelőtti vagy délutáni / esti időpontról van-e szó. Ezt kétféle képpen tehetjük meg: PONTOS IDŐ MEGADÁSA EGÉSZ ÓRÁK MEGADÁSA ( óra van. ) Az óra száma után tesszük az o clock kifejezést. pl. It s 7 o clock. (7 óra van.) A britek az órák számát csak 12-ig mérik. Náluk nincs pl. 22 óra!

Részletesebben

82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten

82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten 82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten BEGINNER Egy kis nyelvtan mindenkinek kell! Sok tanuló azért akad el, akár már az elején, mert az angol nyelvtan összeakad a magyar nyelvtannal. Na nem feltétlen a különbségeket

Részletesebben

Tel.: (+361)342-4905, FAX: (+361)342-1984 E-mail: rakoczi@mail.rakoczif.hu vagy rakoczif@mail.rakoczif.hu Honlap: http://www.rakoczif.

Tel.: (+361)342-4905, FAX: (+361)342-1984 E-mail: rakoczi@mail.rakoczif.hu vagy rakoczif@mail.rakoczif.hu Honlap: http://www.rakoczif. ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2011/2012-ES TANÉV Tantárgy: Angol nyelv Osztály: 13.A Szint: közép Budapest, 2011. december 1 1. Personal data When and where were you born? What are your interests or hobbies? Have

Részletesebben

Megyei Angol csapatverseny 2015/16. MOVERS - 3. forduló

Megyei Angol csapatverseny 2015/16. MOVERS - 3. forduló MOVERS - 3. forduló Beküldő csapat tagjai:.. Beküldési határidő: 2016. január 29. Beküldési cím: Erzsébethelyi Általános Iskola, Baloghné Aradszki Gyöngyi 5600 Békéscsaba, Rózsa u. 21-23. 1. Look at the

Részletesebben

ALAPFOK KÉTNYELVŰ HALLÁS UTÁNI ÉRTÉS ANGOL NYELV

ALAPFOK KÉTNYELVŰ HALLÁS UTÁNI ÉRTÉS ANGOL NYELV KJF Nyelvvizsgaközpont ALAPFOK KÉTNYELVŰ HALLÁS UTÁNI ÉRTÉS ANGOL NYELV A vizsga részei: Feladattípusok: Maximális pontszám: 1. feladat Igazhamis állítások (5 item) 2. feladat Mondatkiegészítés (5 item)

Részletesebben

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 25. Beauty and the Beast Chapter Two Beauty s rose

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 25. Beauty and the Beast Chapter Two Beauty s rose HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 25 Beauty and the Beast Chapter Two Beauty s rose A year later Beauty s father gets an important letter. He calls his six children and says, Listen to this letter: Your ship is

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT. for on off by to at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT. for on off by to at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! Sok

Részletesebben

Well, Already said. Pardon?

Well, Already said. Pardon? Well, Already said. Pardon? near Australia a high school student that tall boy a junior high school student my classmate my new classmate play the guitar a baseball fan a very good cook a very good player

Részletesebben

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp. 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday)

Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp. 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday) Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday) SZÁLLÁS / ACCOMODDATION on a Hotel Gellért*** szálloda 2 ágyas szobáiban, vagy 2x2 ágyas hostel

Részletesebben

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24. Beauty and the Beast. A szépség és a szörnyeteg 1. rész

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24. Beauty and the Beast. A szépség és a szörnyeteg 1. rész HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24 Beauty and the Beast A szépség és a szörnyeteg 1. rész A rich man lives in a big city near the sea. He has got three daughters and three sons. One daughter is called Beauty

Részletesebben

IDŐHATÁROZÓK ELÖLJÁRÓSZÓVAL

IDŐHATÁROZÓK ELÖLJÁRÓSZÓVAL IDŐHATÁROZÓK ELÖLJÁRÓSZÓVAL A már tanult időhározókon kívül a mikor? kérdésre rengeteg más időpontot is meghározhunk, ha elöljárószót teszünk adott főnevek elé: HÓNAPOK, ÉVSZAKOK, ÉVEK, ÉVTIZEDEK, ÉVSZÁZADOK

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 A CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 A CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 A CSOPORT A feladatok megoldására 60 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes megoldást.

Részletesebben

Túlélő angol kezdőknek 11. lecke Időjárás (Fordítás- megoldás)

Túlélő angol kezdőknek 11. lecke Időjárás (Fordítás- megoldás) Túlélő angol kezdőknek 11. lecke Időjárás (Fordítás- megoldás) 1. There will be fog. Köd lesz. 2. There will be some rain. Lesz egy kis eső. 3. Will there be any snow? Lesz hó? 4. It won t be sunny. Nem

Részletesebben

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. A feladatsor három részből áll VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

PAST ÉS PAST PERFECT SUBJUNCTIVE (múlt idejű kötőmód)

PAST ÉS PAST PERFECT SUBJUNCTIVE (múlt idejű kötőmód) PAST ÉS PAST PERFECT SUBJUNCTIVE (múlt idejű kötőmód) Past és Past Perfect Subjunctive formáját csak néhány esetben kell használnunk. A célhatározói mellékmondatoknál és a feltételes mondatok II. és III.

Részletesebben

UTÓKÉRDÉSEK (Tag-questions)

UTÓKÉRDÉSEK (Tag-questions) UTÓKÉRDÉSEK (Tag-questions) Beszélgetés során gyakran teszünk úgy kijelentéseket, hogy egyúttal rögtön megkérjük a hallgatót, hogy igazolja kijelentésünk igazságát (utókérdést teszünk fel). A magyarban

Részletesebben

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata Can/ Can is one of the most commonly used modal verbs in English. It be used to express ability or opportunity, to request or offer permission, and to show possibility or impossibility. A az egyik leggyakrabban

Részletesebben

ANGOL SZINTFELMÉRŐ. Cégnév: Kérem egészítse ki John és Mary beszélgetését a megadott szavakkal! A szavak alakján nem kell változtatnia!

ANGOL SZINTFELMÉRŐ. Cégnév: Kérem egészítse ki John és Mary beszélgetését a megadott szavakkal! A szavak alakján nem kell változtatnia! ANGOL SZINTFELMÉRŐ Ahol az ismeretből tudás születik Név:. Cégnév:. Kérem egészítse ki John és Mary beszélgetését a megadott szavakkal! A szavak alakján nem kell változtatnia! like, I'm, very, world, do,

Részletesebben

GET - AZ EGYIK JOLLY-JOKER!

GET - AZ EGYIK JOLLY-JOKER! - AZ EGYIK JOLLY-JOKER! Sok olyan szó van az angolban, aminek rengeteg jelentése van. Egyszer ezt jelenti, egyszer meg totál mást jelent. Ezzel jó sok gondod adódhat, mert nagyon idegesítő tud lenni, ha

Részletesebben

(Ability) (Megj.: ez nem modális segédige, de hasonló jelentést hordozó modális kifejezés)

(Ability) (Megj.: ez nem modális segédige, de hasonló jelentést hordozó modális kifejezés) (Ability) A magyar TUD ige három dolgot jelenthet: 1. tud, ismer valamit - ehhez a megfelelő angol ige: KNOW Ez nem modális segédige, hanem valódi ige! pl. I know your name. (Tudom a nevedet.) He knows

Részletesebben

www.onlineangol.com Na de ennyire részletesen nem fogok belemenni, lássuk a lényeget, és ha kérdésed van, akkor majd tedd fel külön, négyszemközt.

www.onlineangol.com Na de ennyire részletesen nem fogok belemenni, lássuk a lényeget, és ha kérdésed van, akkor majd tedd fel külön, négyszemközt. 24. FELADATLAP COUNTABLE, UNCOUNTABLE 1. FELADAT Sok gondot szokott okozni tanulóimnak a megszámlálhatatlan illetve megszámlálható főnevek nyelvtana. Van, aki teljesen elfogadja, megérti, aztán ott a másik

Részletesebben

DF HELYETTESÍTŐ NYELVVIZSGA 1. (Angol nyelv) 2014. február 21. Név:. Neptunkód: 1. feladat 1... 2... 3... 4... 5... 6... 7... 8... 9... 10...

DF HELYETTESÍTŐ NYELVVIZSGA 1. (Angol nyelv) 2014. február 21. Név:. Neptunkód: 1. feladat 1... 2... 3... 4... 5... 6... 7... 8... 9... 10... Név:. Neptunkód: MEGOLDÓLAP 1. feladat 1.... 2.... 3.... 4.... 5.... 6.... 7.... 8.... 9.... 10.... Elért pontszám:. 2. feladat 1. 6. 11. 2. 7. 12. 3. 8. 13. 4. 9. 14. 5. 10. 15. Elért pontszám:. 3. feladat

Részletesebben

1 F őnevek és melléknevek

1 F őnevek és melléknevek A témakör elején pontokba van szedve, hogy miről fogsz olvasni / tanulni 1 F őnevek és melléknevek Ebben a leckében a főnevekről és melléknevekről tanulhatsz. A lecke tartalma: Főnevek többes száma Névelők

Részletesebben

A Present Perfect Tense magyar megfelelői

A Present Perfect Tense magyar megfelelői - 105 - Donga György A Present Perfect Tense magyar megfelelői Szövegelemzés közben egyik hallgatómnak szeget ütött a fejében, hogy egyik olvasmányunk két mondatát, egy jelen idejű és egy múlt idejű mondatot

Részletesebben

KERÜLETI DIÁKHETEK VERSENYKIÍRÁS 2017.

KERÜLETI DIÁKHETEK VERSENYKIÍRÁS 2017. 1183. Budapest, Thököly u. 11. Tel.: 290-0642 Fax: 290-8222. KERÜLETI DIÁKHETEK VERSENYKIÍRÁS 2017. Kapcsolattartó: Dobner Tímea Erzsébet dobner.timea@gmail.com Játékos irodalmi és nyelvi vetélkedő 1183

Részletesebben

OLYMPICS! SUMMER CAMP

OLYMPICS! SUMMER CAMP OLYMPICS! SUMMER CAMP YOUNG BUSINESS CAMP 3D DESIGN CAMP OLYMPICS SUMMER CAMP 20 24 JUNE AND 27 JUNE 1 JULY AGE: 6-14 Our ESB native-speaking teachers will provide a strong English learning content throughout

Részletesebben

BEMELEGÍTÉS. Lecke (Kezdő 2. / 1.) MELLÉKNEVEK. Olyan mellékneveket választottunk, amelyeket a hétköznapokban remekül lehet alkalmazni.

BEMELEGÍTÉS. Lecke (Kezdő 2. / 1.) MELLÉKNEVEK. Olyan mellékneveket választottunk, amelyeket a hétköznapokban remekül lehet alkalmazni. BEMELEGÍTÉS Lecke (Kezdő 2. / 1.) MELLÉKNEVEK Olyan mellékneveket választottunk, amelyeket a hétköznapokban remekül lehet alkalmazni. Nézd át alaposan a listát! friendly fine kind great new old dry wet

Részletesebben

JANUARY FEBRUARY MARCH APRIL MAY JUNE JULY AUGUST SEPTEMBER OCTOBER NOVEMBER DECEMBER Minden hónapra egy angolos kihívás! Az idei naptárral minden egyes hónapban egy angolos kihívás elé állítalak Titeket!

Részletesebben

I must go now. He said he must leave early. You must learn the poem by heart.

I must go now. He said he must leave early. You must learn the poem by heart. 33. Módbeli segédigék A módbeli segédigék a főigék cselekvési módjának körülírására szolgálnak, és a főigék főnévi igenévi alakjaival együtt használatosak. Különféle funkciókat fejezhetnek ki, mint pl.

Részletesebben

mondat ami nélkül ne indulj el külföldre

mondat ami nélkül ne indulj el külföldre 51 mondat ami nélkül ne indulj el külföldre 51 mondat ami nélkül ne indulj el külföldre 1. Good morning / afternoon / evening. Jó reggelt / napot / estét. 2. How are you? / How is it going? Hogy van? /

Részletesebben

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor Minta felaatsor venég Téma: Általános szintfelmérő Aláírás:... Dátum: 2016.05.29 08:18:49 Kérések száma: 25 kérés Kitöltési iő: 1:17:27 Nehézség: Összetett Pont egység: +6-2 Értékelés: Alaértelmezett értékelés

Részletesebben

ELÖLJÁRÓSZÓK ALAPJELENTÉSE

ELÖLJÁRÓSZÓK ALAPJELENTÉSE ELÖLJÁRÓSZÓK ALAPJELENTÉSE CSAK HELY MEGHATÁROZÁSÁRA HASZNÁLT above fölött above the sofa (a kanapé fölött) across át, keresztül haladva (a felületén) across the bridge (a hídon át) along mentén along

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

There is/are/were/was/will be

There is/are/were/was/will be There is/are/were/was/will be Forms - Képzése: [There + to be] [There + létige ragozott alakja] USE - HASZNÁLAT If you simply want to say that something exists or somebody is doing something then you start

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 B CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 B CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2008 B CSOPORT A feladatok megoldására 60 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes megoldást.

Részletesebben

JustareminderaboutschoolphotosonThursday2May.Summeruniformplease.

JustareminderaboutschoolphotosonThursday2May.Summeruniformplease. Newsletter DearParentsandfriendsofCherrybrookPS Tuesday 9 April 2013 Cherrybrook Public School Ican tbelievewehavecometotheendofanotherterm!wherehasthetimegone?duetothe students commencing Term 2, on Wednesday

Részletesebben

MY ENGLISH BOOK Class 4

MY ENGLISH BOOK Class 4 MY ENGLISH BOOK Class 4 heti 3 óra Egy leckére átlagosan 2 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni. A leckék 2 óra alatt kényelmesen elvégezhetők, de vannak, amelyek több gyakorlást igényelhetnek

Részletesebben

7. osztály Angol nyelv

7. osztály Angol nyelv 7. osztály Angol nyelv I. Kommunikációs szándékok A társadalmi érintkezéshez szükséges kommunikációs szándékok Köszönés Elköszönés Good morning. Hello. Hi. Goodbye. Bye-bye. See you soon. Bemutatkozás,

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

A függő beszéd azt jelenti, hogy valakinek a szavait idézzük, de nem szó szerint, hanem tárgyi mellékmondattal (Azt mondja, hogy ; Azt mondta, hogy ).

A függő beszéd azt jelenti, hogy valakinek a szavait idézzük, de nem szó szerint, hanem tárgyi mellékmondattal (Azt mondja, hogy ; Azt mondta, hogy ). A függő beszéd azt jelenti, hogy valakinek a szavait idézzük, de nem szó szerint, hanem tárgyi mellékmondattal (Azt mondja, hogy ; Azt mondta, hogy ). ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉRTELMI EGYEZTETÉS A mellékmondatban

Részletesebben

Tartalom. Bevezetô 7. Ismerkedô beszélgetések. Képek témák. Képek összehasonlítása 1 5. 10 19

Tartalom. Bevezetô 7. Ismerkedô beszélgetések. Képek témák. Képek összehasonlítása 1 5. 10 19 Tartalom Bevezetô 7 audio CD 1 Ismerkedô beszélgetések 1 5. 10 19 audio CD 2 Képek témák Family Család Home and Housing Otthon és lakás Holidays Ünnepek Daily Routine Napirend Work Munka Travelling Utazás

Részletesebben

6. évfolyam Angol nyelv

6. évfolyam Angol nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2016. május 18. 6. évfolyam ngol nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet nyelvi feladatokat tartalmaz. feladatsor két részből áll. z I. részben csak a füzetben kell dolgoznod.

Részletesebben

Képleírási segédlet középszintű angol nyelvi vizsgákhoz. Horváth Balázs Zsigmond, Lövey Zoltán. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Képleírási segédlet középszintű angol nyelvi vizsgákhoz. Horváth Balázs Zsigmond, Lövey Zoltán. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Képleírási segédlet középszintű angol nyelvi vizsgákhoz Horváth Balázs Zsigmond, Lövey Zoltán 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Tisztelt Olvasó! Az önálló témakifejtés vagy más néven képleírás a

Részletesebben

HELYHATÁROZÓ ELÖLJÁRÓSZÓK

HELYHATÁROZÓ ELÖLJÁRÓSZÓK HELYHATÁROZÓ ELÖLJÁRÓSZÓK Amikor valaminek meghatározzuk a helyét, a magyarban a legtöbbször ragokat vagy névutókat illesztünk a főnév után. Az angolban NINCSENEK RAGOK. Helyettük a főnév ELÉ tett ELÖLJÁRÓSZÓVAL

Részletesebben

Nyelvi felvételi vizsga Angol nyelvből

Nyelvi felvételi vizsga Angol nyelvből Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola Károlyi Mihály Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Nyelvi felvételi vizsga Angol nyelvből 2006. február 24. 14 óra Kérjük, minden oldalra

Részletesebben

Túlélő angol kezdőknek

Túlélő angol kezdőknek Túlélő angol kezdőknek 10. lecke Ruhák (Fordítás - Megoldás) 1. a. We are writing letters. Leveleket írunk. (most) b. We write letters. (every day) Leveleket szoktunk írni. 2. a. I am wearing a blue T-shirt.

Részletesebben

Lesson 1 On the train

Lesson 1 On the train Let's Learn Hungarian! Lesson notes Lesson 1 On the train Dialogue for Lesson 1 (formal speech): Guard: Jó napot kívánok. Jó napot. Guard: Az útlevelét, kérem. Tessék. Guard: Köszönöm. Hmmmm, amerikai?

Részletesebben

Személyes Jókívánságok

Személyes Jókívánságok - Házasság Congratulations. Wishing the both of you all the happiness in the world. Friss házaspárnak gratulációkor Congratulations and warm wishes to both of you on your wedding day. Frissen összeházasodott

Részletesebben

MINTAFELADAT B. írásbeli Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I.

MINTAFELADAT B. írásbeli Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. MINTAFELADAT B írásbeli 35 345 01 Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. A beszédértés, az íráskészség és az olvasott szöveg értésének mérése idegen nyelven, valamint nyelvtani/nyelvhasználati és lexikai

Részletesebben

A MUTATÓNÉVMÁSOK. A mutatónévmások az angolban is (mint a magyarban) betölthetik a mondatban

A MUTATÓNÉVMÁSOK. A mutatónévmások az angolban is (mint a magyarban) betölthetik a mondatban A MUTATÓNÉVMÁSOK ez this /ðɪs/ az that /ðæt/ ezek these /ði:z/ azok those /ðəʊz / A mutatónévmások az angolban is (mint a magyarban) betölthetik a mondatban a) az ALANY szerepét - Ilyenkor (a már említett

Részletesebben

Tanmenetjavaslat heti 3 óra

Tanmenetjavaslat heti 3 óra Tanmenetjavaslat heti 3 óra Egy leckére átlagosan 3 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni. Vannak olyan leckék, amelyek 2 óra alatt elvégezhetők, míg olyanok is, amelyek több gyakorlást igényelnek.

Részletesebben

EGY ALANY NÉLKÜLI ANGOL NYELVTANI SZERKEZET

EGY ALANY NÉLKÜLI ANGOL NYELVTANI SZERKEZET EGY ALANY NÉLKÜLI ANGOL NYELVTANI SZERKEZET Lecke (Kezdő 2. / 5.) FELSZÓLÍTÁS! Az eddigi tanulmányaink alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy minden mondatban és példában használtunk alanyt. Ez

Részletesebben

Az angol nyelv tantárgy 9. évfolyamos osztályozó vizsga témakörei (heti 2 óra)

Az angol nyelv tantárgy 9. évfolyamos osztályozó vizsga témakörei (heti 2 óra) Az angol nyelv tantárgy 9. évfolyamos osztályozó vizsga témakörei (heti 2 TANKÖNYV ÉS MUNKAFÜZET: NEW HEADWAY ELEMENTARY, FOURTH EDITION A tankönyv anyaga a 7-11 unit között a hozzá tartozó munkafüzeti

Részletesebben

MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries)

MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries) MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries) A modális segédigék olyan segítő eszközök, amelyek az ige elé téve segítenek különböző jelentésárnyalatok kifejezésében (pl. valószínűség, engedélyadás, engedélykérés,

Részletesebben

A CÉLHATÁROZÓI MELLÉKMONDAT

A CÉLHATÁROZÓI MELLÉKMONDAT Mi a célhatározói mellékmondat? A CÉLHATÁROZÓI MELLÉKMONDAT A célhatározói mellékmondat a mi célból? / miért? (WHY?) kérdésre válaszol (azaz meghatározza az adott cselekvés célját). pl. Táncoltam, hogy

Részletesebben

Travel Getting Around

Travel Getting Around - Location I am lost. Not knowing where you are Can you show me where it is on the map? Asking for a specific location on a map Where can I find? Asking for a specific Eltévedtem. Meg tudná nekem mutatni

Részletesebben

6. évfolyam Angol nyelv

6. évfolyam Angol nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2015. június 11. 6. évfolyam Angol nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet angol nyelvi feladatokat tartalmaz. A feladatsor két részből áll. Az I. részben hangfelvételeket

Részletesebben

Tanmenetjavaslat heti 1 óra. Köszönés Bemutatkozás. Ismerkedés. Utasítások. Érdeklődés. Számok Számlálás. Születésnap. Óra, 11, 12.

Tanmenetjavaslat heti 1 óra. Köszönés Bemutatkozás. Ismerkedés. Utasítások. Érdeklődés. Számok Számlálás. Születésnap. Óra, 11, 12. Tanmenetjavaslat heti 1 óra ÓRA TÉMÁK LECKÉK TARTALMAK SZAVAK, NYELVTANI ELEMEK 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 1 HELLO 1.1 Good morning 1.2 What

Részletesebben

AZ ANGOLOK CSAK SZÍVATNAK MINKET! 2. RÉSZ

AZ ANGOLOK CSAK SZÍVATNAK MINKET! 2. RÉSZ AZ ANGOLOK CSAK SZÍVATNAK MINKET! 2. RÉSZ Gááááábooor, az angolban miért van mindenre 10 szó? Gááááábooor, az angolban miért jelent egy szó 10 félét? Gááááábooor, az angolban miért hasonlítanak ennyire

Részletesebben

Az English for You éveseknek készült és körülbelül 53 óra alatt elvégezhető az anyag átlagos haladást feltételezve.

Az English for You éveseknek készült és körülbelül 53 óra alatt elvégezhető az anyag átlagos haladást feltételezve. NT-56473 Sebők Judit: English for You 2 Tanmenetjavaslat Az English for You 2 8-9 éveseknek készült és körülbelül 53 óra alatt elvégezhető az anyag átlagos haladást feltételezve. A készségfejlesztéshez,

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 5. International Culture Festival PO Box 34467 Harrogate HG 45 67F Sonnenbergstraße 11a CH-6005 Luzern Re: Festival May 19, 2009 Dear Ms Atkinson, We are two students from Switzerland

Részletesebben

Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz

Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz Játssz, szórakozz, tanulj! Hogyan tanulj játszva az Instant Tanulókártyákkal? Használati utasítás Az Instant Tanulókártya családhoz tartozó társasjátékkal

Részletesebben

Olvasd el a példákat figyelmesen!

Olvasd el a példákat figyelmesen! SZÓFAJOK KOMBINÁCIÓJA Lecke (Kezdő 3. / 4.) MELLÉKNÉV + FŐNÉVI IGENÉV Egy nagyon fontos és praktikus szerkezetet fogunk megtanulni. Mégpedig azt, hogy hogyan tudunk összekötni mellékneveket igékkel. Ezt

Részletesebben

FÜGGŐ BESZÉD Reported/Indirect Speech

FÜGGŐ BESZÉD Reported/Indirect Speech FÜGGŐ BESZÉD Reported/Indirect Speech A függő beszéd azt jelenti, hogy valakinek a szavait tolmácsoljuk, de nem szó szerint, hanem tárgyi mellékmondattal (Azt mondja, hogy ; Azt mondta, hogy ). ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI. (A részfeladat tanulmányozására a vizsgázónak fél perc áll a rendelkezésére.

Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI. (A részfeladat tanulmányozására a vizsgázónak fél perc áll a rendelkezésére. Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy vita feladatban vesz részt a

Részletesebben

NYELVPICIK 9. Az it személyes névmás és a this mutató névmás 1/6

NYELVPICIK 9. Az it személyes névmás és a this mutató névmás 1/6 Az it személyes névmás és a this mutató névmás 1/6 AZ IT SZEMÉLYES NÉVMÁS NYELVPICIK 9 1. Alapvető különbség az it semleges nemű személyes névmás és a this mutató névmás között: What is this / that? This

Részletesebben

11 How do you meet your friends? Do you meet them every day?

11 How do you meet your friends? Do you meet them every day? Írj egy-egy megfelelő szót az üres helyekre. 1 I have books than you do. 2 My friend in this office. 3 Is your house in the same street his? 4 These books printed in London last year. 5 If I a lot of money,

Részletesebben

7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 8. Hogy hívják Önt? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk. 10. Nem értem Önt. 11. Kérem, beszéljen lassabban.

7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 8. Hogy hívják Önt? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk. 10. Nem értem Önt. 11. Kérem, beszéljen lassabban. 1. Magyar vagyok. 7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 13. Ért Ön engem? 2. Ön honnan jött? Te honnan jöttél? 8. Hogy hívják Önt? 14. Kérem, betűzze a nevét! 3 Beszél Ön angolul? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk.

Részletesebben

Nebuló Alapítvány a Gyerekekért Megyei idegen nyelvi verseny (2015. november 27.)

Nebuló Alapítvány a Gyerekekért Megyei idegen nyelvi verseny (2015. november 27.) Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Nebuló Alapítvány a Gyerekekért Megyei idegen nyelvi verseny (2015. november 27.) 2015 Winning is not the most important thing. ENGLISH CLASS 5 Name: School:....

Részletesebben

TANMENETJAVASLATOK. Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően.

TANMENETJAVASLATOK. Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően. TANMENETJAVASLATOK Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően. a) változat (heti 3 óra) Egy leckére átlagosan 3 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni.

Részletesebben

PAST PERFECT CONTINUOUS

PAST PERFECT CONTINUOUS PAST PERFECT CONTINUOUS ALAKJA A Past Perfect Continuous-nak két segédigéje van: HAD ez a perfect szemléletet segít kifejezni BEEN ez a folyamatosságot segít kifejezni Ezt használjuk kijelentő, állító

Részletesebben

A JÖVŐ IDEJŰSÉG EGYÉB KIFEJEZŐ ESZKÖZEI

A JÖVŐ IDEJŰSÉG EGYÉB KIFEJEZŐ ESZKÖZEI A JÖVŐ IDEJŰSÉG EGYÉB KIFEJEZŐ ESZKÖZEI GOING TO SZERKEZET Használata: Ezt a szerkezetet két esetben használhatjuk: SZÁNDÉKBAN ÁLLÓ, TERVEZETT (de még nem biztos) közeli jövőbeli esemény (= szándékában

Részletesebben

TARTALOM. Összefoglaló-ellenőrző feladatok... 55

TARTALOM. Összefoglaló-ellenőrző feladatok... 55 TARTALOM NYELVTANI MAGYÁZATOK... 4 1. A függő beszéd fogalma... 4 2. Az igeidők egyeztetése a függő beszédben... 4 3. Kijelentő és kérdő mondatok a függő beszédben... 6 4. Módbeli segédigék a függő beszédben...

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD EXTRA BEÉGETŐS MONDATOK - HOGY NE ÉGJ BE : -)

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD EXTRA BEÉGETŐS MONDATOK - HOGY NE ÉGJ BE : -) EXTRA BEÉGETŐS MONDATOK - HOGY NE ÉGJ BE : -) Égesd be a mondatokat az agyadba! Ez a legjobb módja annak, hogy megragadjanak egyben a mondatok és amikor beszélned kell, akkor már csak át kell húznod más

Részletesebben

ANGOL NYELV Helyi tanterv

ANGOL NYELV Helyi tanterv ANGOL NYELV Helyi tanterv (A kerettantervi elveknek, szempontoknak és óraszámoknak megfeleltetve) Célok és feladatok Általános iskola 4. évfolyam Angol nyelv A gyermekkori idegennyelv-oktatás alapvető

Részletesebben

ISMÉTLÉS 4. (MÓDBELI) SEGÉDIGÉK

ISMÉTLÉS 4. (MÓDBELI) SEGÉDIGÉK Könnyen, Gyorsan Angolul! ISMÉTLÉS 4. (MÓDBELI) SEGÉDIGÉK All modal verbs are auxiliary verbs but not all auxiliary verbs are modal verbs. Minden módbeli segédige segédige, de nem minden segédige módbeli

Részletesebben