PROGRAMAJÁNLÓ május-június A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROGRAMAJÁNLÓ 2012. május-június A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt!"

Átírás

1 Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp Kiss József u.5 III/37. : , eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk: PROGRAMAJÁNLÓ május-június A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! május szombat-vasárnap III. Ludovika Fesztivál PROGRAM: Május 19. szombat MH Ludovika Zászlóalj Száznapos Ünnepségének kezdete katonai tiszteletadással Statikus bemutatók Katonai szervezetek bemutatkozása Dinamikus bemutatók (ejtőernyős ugrás, katonai közelharc-kézitusa, díszelgő bemutató, készenléti rendőrség és tűzszerészkutyás bemutató, térzene stb.) Hagyományőrző csapatok felvonulása a magyar hadtörténelem évszázadainak felidézésére A szombati nap részletes programja: Május 20. vasárnap Hagyományőrző csapatok felvonulása a magyar hadtörténelem évszázadainak felidézésére tól Táborbontás A rendezvény mindenki számára mindkét napon teljesen ingyenes és nyitott! Szombaton és vasárnap ingyenes családi programokkal, kézműves-foglalkozásokkal, lovasbemutatókkal várják a szervezők az érdeklődőket!

2 A rendezvényen a MEBSZ is képviselteti magát mindkét napon. Az ejtőernyős ugrást a MEBSZ tagjai hajtják végre, földön pedig statikus bemutató keretében egy sátorral leszünk jelen. A sátor melletti szabadtéri bemutató területen különböző típusú ejtőernyőket lehet majd megtekinteni, hajtogatni. Helyszín: 1089 Budapest, Diószeghy Sámuel utca 27. Orczy park A volt Ludovika Akadémia épületei mögötti park, anno Ludovika park, az épületek egy részét ma a Magyar Természettudományi Múzeum használja. Megközelítése tömegközlekedéssel: a 3-as metró Nagyvárad téri megállójától, az aluljáróból az Orczy út felé feljőve az Orczy park főbejáratán keresztül. Megközelítése gépjárművel: lásd a lenti térkép linkjét, ha ez nem elég használjátok a netes útvonaltervezőt Térkép: 191_ _Orczypark_Orczy+%C3%BAt+1.%2C+Budapest%2C+Hungary%2C+1089&cp= ~ &lvl=16&sty=r&rtop=0~0~0~&mode=D&FORM=FBKPL2&mkt=en-US III. Ludovika Fesztivál a Facebookon:

3 2012. május 21. hétfő A Magyar Honvédelem Napja. A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres erőiről. Az elmúlt évtizedekben, hazánkban többféle módon is sor került a fegyveres erők tagjai ünneplésére ben kormányzói rendelet június 28-át jelölte ki Honvéd Nappá. A rendelet szerint a Honvéd Nap a fegyveres erők ünnepe a katonai szellem és hadsereg belső erejének ünnepélyes megnyilatkozása a nemzet színe előtt. Az ötvenes évektől 1991-ig szeptember 29. volt a Fegyveres Erők, illetve a Magyar Honvédség Napja. A 82/1992. (V. 14.) kormányrendelet értelmében 1992-től a Magyar Honvédelem Napja május 21. Ez a nap Budavár évi megvívásának a napja, ezen a napon foglalta vissza az ország fővárosát Görgey Arthur tábornok által vezetett honvédsereg Hentzi osztrák császári tábornok csapatából. A Magyar Honvédelem napja katonai szünnap, amelyet a katonai szervezetek ünnepi állománygyűlésen ünnepelnek meg. A központi rendezvények között kiemelésre érdemes a Városligetben a honvédség nyílt napja, a Budai Várban lévő honvéd-emlékmű és visszaállított Görgey szobor, illetve a Fiumei úti (Kerepesi) temetőben Görgey Arthur sírjának megkoszorúzása. Az ünnep kiváló alkalmat és lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség harcitechnikai eszközeinek, tanintézeteinek, feladat- és tevékenységi körének bemutatására, illetve a szerződéses állomány toborzására. Forrás: Petőfi Sándor: A HONVÉD részlet: Isten után legszebb és legszentebb név A honvéd-nevezet! Hogy ne iparkodnám hát megérdemelni Ezt a szép nagy nevet? Iparkodom teljes szivembül, oh hazám, Megvédeni téged, Védni, fölemelni téged, s lesujtani A te ellenséged! Fotó: internet A teljes vers:

4 2012. május 23. szerda Ejtőernyőzés történeti előadás Az előadás témája: 70 éve történt: Jeles napok a Magyar Királyi vitéz Bertalan Árpád 1. honvéd ejtőernyős zászlóalj életében 1942 májusában, az ejtőernyős zászlóalj csapatzászló avatása, az első ejtőernyős emlékmű és a repülő emlékmű felavatása. Helyszín: A Honvéd Kulturális Központ (Stefánia) Budapest, XIV. kerület Stefánia út Fotók: Németh Lajos archívumából

5 2012. május 27. vasárnap Magyar hősök emlékünnepe (Hősök Napja) megemlékezések országszerte: Budapest, Pápa, Kéthely. Magyar hősök emlékünnepe Nemsokára itt van május utolsó vasárnapja, a Magyar Hősök Napja! Emlékezzünk meg róla, méltóképpen! Keressük fel a lakóhelyünk közelében lévő Hősi emlékműveket, katonasírokat! Mindenki lehetőségeihez mérten helyezzen el egy szál virágot, a sírokon, emlékműveken, egy nemzetiszínű szalaggal is átkötve az emlékezés virágait. Aki megteheti, örökítse is meg az emlékművet a virágokkal együtt, az elkészült képeket küldjétek el nekem és én gondoskodóm róla, hogy azok felkerüljenek az internetre. A MAGYAR HŐSÖK EMLÉKNAPJA Az évi VII. törvénycikk elrendelte, hogy minden község, város anyagi erejének megfelelően táblán, emlékművön örökítse meg azok nevét, akik a Hazáért életüket áldozták. Már az első világháború alatt megkezdték a hősi emlékművek felállítását, amelyek ha nem lettek lerombolva még ma is sok helyen láthatóak az országban ben Horthy Miklós kormányzó által jóváhagyott törvény rendelkezett a,,hősök Emlékünnepe néven egy új, Március 15-ével és Augusztus 20-ával egyenértékű nemzeti ünnepről, az évi XIV. törvénycikkben. Az 1917-es törvényt kibővítve, az új törvényre hivatkozó, május 1-jén megjelent honvédelmi miniszteri rendelet május utolsó vasárnapját nemzeti ünnepé nyilvánította. Ettől kezdve rendszeresen megemlékeztek a Hősök Napján a hazáért elesettekről. A második világháború hősi halottai és katonai áldozatainak emlékének megőrzését a belügyminiszter április 17-én, valamint a honvédelmi miniszter április 25-én kiadott rendelete szolgálta. Ebben elrendelték a nevek bevésését az első világháborús emlékművekbe május 27-én még volt megemlékezés a Hősök napjáról, de már kisebb keretek között, s akkor már nem volt nemzeti ünnep. Hosszú idő telt el azóta, és csak a politikai rendszerváltás után vették elő újra a régi hagyományt, a Magyar Hősökről való megemlékezést. A rendszerváltozás után június 19-én az Országgyűlés iktatta törvénybe a magyar hősök emlékének megörökítését és a magyar hősök emlékünnepét.

6 Gyóni Géza katonaköltő verse: GYÓNI GÉZA S Í R V E R S Hazai domb lesz vagy idegen árok, Bús sírom füve amelyen kihajt, Kopott fejfámon elmosódó írás Bolygó vándornak ezt hirdesse majd: Boldog, ki itt jársz, teéretted is Megszenvedett, ki lent nyugszik, a holt ; Véres harcok verték fel hírét, De csak a béke katonája volt. KRASZNOJARSZK 1916 Az imádkozó katona szobra a Rákoskeresztúri temetőben május 30. szerda 2012-évi ötödik összejövetelünk (klubnapunk) a Stefánián Gáll Gábor Az összejövetel tervezett programja: évi június havi programok egyeztetése, a részfeladatok megbeszélése - június 30., szombat Szabadság napja Gödöllőn a bajtársak érdeklődésének megfelelően programok összeállítása pl., kötélhúzás, lábtenisz, 1000 méteres kocogás időre, futóverseny, távolugrás, dekázó, tollaslabda, a tagság előzetes választása alapján. Eredményhirdetés után a győztes személy/csapat tábla csokoládéval jutalmazva lesz. Igény esetén estebéd szervezése is megoldható, bizonyos hozzájárulás mellet, a részleteket a klubnapon beszéljük meg június 3. vasárnap KÉTHELY Megemlékezés az 1945 decemberében vívott Kéthelyi csatára és az ott elesett ejtőernyősökre emlékezünk e-napon. Program: Fehér Miklós 09:30 A Kéthelyi Római Katolikus plébánia templomban Istentisztelet 8713 Kéthely, Hunyadi u. 1. Az Istentisztelet körülbelül 10:30-ig tart a megemlékezések a mise végeztével kezdődnek ennél pontosabb időpontokat nem kaptunk A Kéthelyi Hősök emlékművénél koszorúzás (8713 Kéthely, Magyari u. 1.) Kéthelyi temetőben nyugvó Hősi halott ejtőernyős katonák sírjainál (kopjafáinál) koszorúzás, megemlékezés. (8713 Kéthely, Hegyalja u. 34.)

7 Beszámoló az április-május hónapban lezajlott programokról április 12. csütörtök Megemlékezések a Farkasréti temetőben vitéz Bertalan Árpád őrnagy, pm. alezredes, sírjánál: Az idei megemlékezésünket is a hagyományoknak megfelelően rendeztük, így ezen a meleg csütörtöki napon déli 12-óra előtt már közel harminc fő gyülekezett a Farkasréti temetőben. Az egykori pápai ejtőernyősöket ma már hajlott korukra tekintettel igen kevesen csupán ketten képviselték Huszár János tanár Úr és vitéz Harmat Lajos ny. alezredes. Legnagyobb örömünkre az egykori zászlóaljparancsnok Ugron István őrnagy máig jó egészségnek örvendő özvegye, fia és unokái is velünk emlékeztek. A MEBSZ elnökségét Dr. Boldizsár Gábor a MEBSZ alelnöke képviselte. Az ejtőernyőzést folytató katonai alakulatok is szép számmal képviselték magukat a rendezvényünkön: - Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj képviseletében a parancsnokhelyettes Cseklán István alezredes, az alakulat több tagjával jött el emlékezni a síroknál a díszőrséget is nekik köszönhetjük. - A légierő ejtőernyőseit az MH 86. Szolnok Helikopterbázisról Lázár Tibor százados képviselte. - Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist Vermes László százados és Lázár Csaba pilóta hadnagy képviselte. A Felderítők társaságát Dr. Sallay Imre ezredes Úr képviselte, a Vitézi Rend képviseletében vitéz Szebedy Ottó vett részt a megemlékezésünkön. A megjelenteket Gáll Gábor a MEBSZ Kegyeleti Bizottságának elnöke köszöntötte. A Himnusz közös eléneklése után, a Pápai tagszervezettől Huszár János tanár Úr emlékezett meg az április 12-ei eseményekről. vitéz Harmat Lajos egykori Magyar királyi ejtőernyős hadnagy nagyszerű előadásában hallgattunk meg egy hazafias érzelmű verset. A megemlékezések után katonai tiszteletadással a bajtársak elhelyezték a koszorúikat és az emlékezés virágait. Fotók: Fehér Miklós 7

8 vitéz Boksay Antal főhadnagy, sírjánál: A Himnusz közös eléneklése után, Gáll Gábor a MEBSZ Kegyeleti Bizottságának elnöke felkérte Fülöp Tibor bajtársat, megemlékező beszédének megtartására vitéz Boksay Antalról az első magyar ejtőernyősről. A megemlékezések után katonai tiszteletadással a bajtársak elhelyezték a koszorúikat és az emlékezés virágait. Kelemen Károly repülő százados, és Bene László repülő főhadnagy, sírjainál: A Himnusz közös eléneklése után, Gáll Gábor a MEBSZ Kegyeleti Bizottságának elnöke felkérte a Fülöp Tibor bajtársat megemlékező beszédének megtartására Kelemen Károly repülő századosról és Bene László repülő főhadnagyról. A megemlékezések után katonai tiszteletadással a bajtársak elhelyezték a koszorúikat és az emlékezés virágait. Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós és Gáll Gábor 8

9 2012. április 22. (vasárnap) Megemlékezés Hajdúsámsonban a Hősök Napján Hajdúsámsoni világháborús emlékmű megkoszorúzása, első alkalommal vitéz Bakó Pista bátyánk nélkül! Az ünnepség ejtőernyős vonatkozása: a városnak két ejtőernyős szülöttére is volt, a két jó barát Kerekes Imre és Bakó István, akik együtt vonultak be 1939 őszén a pápai ejtőernyős alakulathoz katonai szolgáltra április 12-én mind a ketten benne voltak a vezérgépben, amely lezuhant Jutaspusztán, Kerekes Imre ejtőernyős szakaszvezető nem élte túl a tragédiát, Bakó István ejtőernyős szakaszvezető a lélekjelenlétének és szerencséjének köszönhette, hogy túlélte a szörnyű eseményeket, mely életre szóló mély nyomot hagyott benne. Vitéz Bakó István kezdeményezésére 1995-ben élesztették fel a Hősök napjának újbóli megünneplését Hajdúsámsonban. A közel százfős egybegyűlt Hajdúsámsoni polgárok és előjárók előtt a Református Templomban Emlékező Istentiszteletet tartott: Lovász Krisztián református lelkész, ahol a tiszta közbeszéd az emberek egymás megbecsülésére és tiszteletére hívta fel a figyelmet többek között. Megemlékezett vitéz Bakó István hősieses helytállásáról és küldetéséről, hogy milyen sokat tett a város érdekében. A napi program második része 11:00-kor kezdődött, a Hősi emlékmű koszorúzásra. - Ünnepi beszédet mondott: Hamza Gábor polgármester - Egyházak képviselői - Református Egyház részéről Lovász Krisztián református lelkész - Megemlékezést tartott a MEBSZ elnöke, Dr. Boda József rendőr dandártábornok vitéz Bakó István emlékét és hazaszeretettéről méltatta munkásságát. - A megemlékező beszédek után az önkormányzat, az egyházak hivatalos képviselői, a katonai szervezetek, a MEBSZ elnöke, a megjelent bajtársak, barátok, tisztelők elhelyezték a koszorúikat és az emlékezés virágait. Fotók: Fehér Miklós 9

10 Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós Gáll Gábor április 22. (vasárnap) Hüse Károly eje. őrnagy sírjának megkoszorúzása Hajdúszoboszlón Fotók: Fehér Miklós 10

11 2012. április 25. szerda 2012-évi negyedik összejövetelünk (klubnapunk) a Stefánián Szokásos havi rendes klubnapunkra ismét szép számmal közel negyvenen gyűltünk össze a Stefánián. Az elnökség aktuális programokat érintő tájékoztatója után, Patuzzi Annamária elnök asszonyunk felkérte Pusztaházi István elnök helyettest, hogy ismertesse az elmúlt illetve a következő havi programot és részfeladatokat. Felkérte dr. Kása Sándor ny. ezredes, az ejtőernyőzés világa című előadása megtartására. dr. Kása Sándor nyá. ezredes, Egy kis nosztalgia keretén belül felelevenítette az ejtőernyős pályafutását Csepelen kezdte, oktatói Ecsédi András és Janovics Ferenc voltak. Vetítéssel egybe kötött előadásában, ismertette az ejtőernyő típusokat, PTCH, Pilóta ejtőernyő, Student 01, tandem rendszerek és nagyteljesítményű kupolák alkalmazásait. Továbbá, az ejtőernyő tokok és nyitókészülékek, MPAAD kompack készülékeket ismertette. Az előadás után Patuzzi Annamária elnök asszonyunk megköszönte egy kis ajándékkal az előadás megtartását. Szeder Ferenc és Sződi Sándor. A háttérben folyik az elnökségi megbeszélés Dr. Kása Sándor ny. ezredes előadása Pillanatképek az összejövetelről Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós 11

12 2012. április 28. szombat Emlékezés Kiss Zoltán százados posztumusz alezredesre, halálának 60. évfordulóján Kiss Zoltán halálának kerek hatvanadik évfordulójáról a megemlékezésünket a hagyományainktól eltérően nem április 12-e délelőttjén, hanem egy ahhoz közeli szombati napra szerveztük meg egyrészt, hogy azon mind többen részt tudjanak venni a Rákoskeresztúri temetőben. Másrészt a nagyszerű bátor katona életéről egy előadással is szerettünk volna megemlékezni, mindezek mellett a MH Ludovika Zászlóalj épületében sikerült egy ejtőernyőzés történeti kiállítást is berendezni e jeles alkalomra ezzel egy komplex rendezvénnyel tisztelegni Kiss Zoltán emléke és minden katonai ejtőernyős előtt, aki az életét áldozta szolgálata közben. Az évfordulóra Kiss Zoltán pm. alezredes emléktábláját a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály támogatásával sikerült újjá varázsolni, felújítani, ezúton is köszönet érte Dr. Tőll László alezredes Úrnak az osztály vezetőjének. A megemlékezésen szokás szerint ott volt Kiss Zoltán családja, gyermekei, unokái és dédunokái szinte mindenki a családból, aki csak el tudott jönni. A MEBSZ elnökségét Dr. Boldizsár Gábor ezredes Úr a MEBSZ alelnöke képviselte, aki egyben a rendezvény egyik házigazdája is volt, mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja. A nap másik házigazdája Molnár Zsolt ezredes Úr a MH. Ludovika Zászlóalj parancsnoka, biztosította a zászlóalja állományából a díszőröket, a katonai tiszteletadást végzőket, hogy az egykori Hős Ludovikás előtt, a ma Ludovikás tisztjelöltjei ily módón is leróják tiszteletüket. Az ejtőernyőzést folytató katonai alakulatok is megtisztelték jelenlétükkel a megemlékezést: - Az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljat parancsnoka Dr. Ruszin Romulusz ezredes Úr képviselte az alakulata több katonájával. - Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljat a parancsnokhelyettes Cseklán István alezredes Úr képviselte az alakulat több katonájával. - Az MH 86. Szolnok Helikopterbázist Kiss Zoltán utolsó szolgálati helyét az a tiszt képviselte Lázár Tibor százados, aki ma abban a beosztásban szolgál, amelyet Kiss Zoltán utoljára töltött be. A társadalmi szervezetek közül a teljeség igénye nélkül többen is eljöttek fejet hajtani Kiss Zoltán emléktáblájánál: Felderítők társasága, Vitézi Rend, Politikai Foglyok Szövetsége, természetesen a MEBSZ tagjai is szép számmal jelentek meg a megemlékezésen. A megjelenteket Dr. Boldizsár Gábor ezredes Úr köszöntötte. A Himnusz közös eléneklése után, Boldizsár ezredes Úr emlékezett Kiss Zoltánra. A megemlékező szavak után katonai tiszteletadással a család a katonai és társadalmi szervezetek képviselői, majd a bajtársak helyezték el a koszorúikat és az emlékezés virágait. Fotó: Hunfalvy Viktor 12

13 A koszorúzás után együtt indultunk el a nap további részének helyt adó Nemzeti Közszolgálati Egyetemre a Zrínyi laktanyába. Az objektumba való megérkezés után a megjelenteket állófogadás várta némi frissítővel. Ezután két előadást hallgathattak meg a vendégek az elsőt Kaloczkai Tibor II. éves tisztjelölt előadásában a Magyar Királyi Honvéd ejtőernyős zászlóalj létrejöttéről és első éveiről. A másodikat előadást szerény személyem tolmácsolásában hallhatták az érdeklődők Kiss Zoltán életéről és tragikus haláláról, az előadásom végén Kiss Zoltán legidősebb fiát Kiss Bódog Zoltánt kértem meg ossza meg velünk tragikus emlékeit az átélt eseményekről. Végezetül Dr. Boldizsár Gábor ezredes Úr osztotta meg gondolatait Kiss Zoltánról. Az előadások hallgatósága Dr. Boldizsár Gábor ezredes Kaloczkai Tibor II. éves tisztjelölt Gáll Gábor A megemlékezésen részt vevők 13

14 Az előadások után a vendégek elvonultak az ejtőernyőzés történeti kiállítást megtekinteni, amelyet Molnár Zsolt ezredes Úr, mint házigazda nyitott meg. A kiállítás nagy sikert aratott minden résztvevő körében, tetszésüknek többen hangot is adtak, a tárlat megtekintésével a rendezvényünket egyben zártuk is. Fotók: Dajka Henrietta május 11. péntek Gáll Gábor Mészáros Béla bajtársunk, a volt Ganz MÁVAG Ejtőernyős klub oktatóját, a 70-ik születésnapja alkalmából szűk körben köszöntötte a család, az Ejtőernyős és a Hőlégballon sporttársai. A MEBSZ budapesti tagszervezete is nagyon sok boldog születésnapot és jó egészséget kíván! 14

15 Pillanatképek az összejövetelről Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós 15

16 Anno, emlékezés a régmúltról és a nem is olyan nagyon régmúlt ejtőernyőseiről, az ejtőernyőzés történetéről, jeles eseményeiről Legújabb rovatunkban elfeledett vagy már majdnem elfeledett ejtőernyősökre, ejtőernyős eseményekre persze nem csak a tragédiákra, hanem az ejtőernyőzés szép pillanataira, napos oldalára szeretnénk emlékezni. Ha tudtok, hát persze, hogy tudtok, miért ne tudnátok lejegyzésre érdemes történetet, kérünk titeket, osszátok meg velünk az emlékeiteket persze, ha van hozzá képetek, akarom mondani fotótok azzal tegyétek vele színesebbé az írásotok. Várjuk a történeteiteket! Gáll Gábor 50 éve történt: május 5-én Magassági csoportos ugrás 8070 méterről május 5-én a Szabolcs megyei repülőklub és az ország legjobb ejtőernyősei magassági csoportos ejtőernyős ugrást szerveztek Budapest ferihegyi felszállással. Az IL-14-es repülőgép felszállt, elsőként a 4500 méterről ugrok hagyták el a gépet: Fekete Veronika, Fenyvesi József, Hajdú József, Nemes László és Vona János ejtőernyősök. Közben az idő elromlott ezért a repülőgépnek vissza kellett térnie Ferihegyre, később az idő javulásával újra felszálltak és három órás emelkedés után Nyíregyháza felett oxigénpalackkal felszerelve - 45 fokos hidegben 8070 méterről kiugrottak: Aradi András, Bakos István, H. Nagy Imre, Kovács György, Miklós László, Pozsonyi Imre, Rónai Mihály, Szabó Pál 126 másodperces zuhanás után 800 méteren nyitották ejtőernyőiket. Ezzel akkor országos rekordot állítottak fel, amely mind a mai napig fennáll! A fotón balról-jobbra 4500 méterről ugrok: Fekete Veronika, Hajdú József, Nemes László, Fenyvesi József, Vona János 8070 méterről ugrók: Kovács György, Bakos István, Miklós László, Pozsonyi Imre, Aradi András, H. Nagy Imre, Szabó Pál, Rónai Mihály 16

17 Az évfordulóra a Népszabadságban május 6-án megjelent cikk olvasható az interneten: Boda András: Ötven éve él a csúcs 8070 méteren Régi fotók azonosítása Kérjük, aki tudja, kik az azonosítatlan személyek a képeken, ossza meg velünk is. Köszönjük! Gáll Gábor A fotó 1968-ban készült Gödöllőn: 2. Hranyczka Julianna MÁV, 3. Veres Sándor GANZ MÁVAG, 8. Gazsi Miklós MÁV, 10. Fehér Miklós BHG, 11. Bodnár József Jaska KOMI. 17

18 A fotó 1968-ban készült Gödöllőn: 9. Bodnár József Jaska KOMI, 10. Farkas György Broki KOMI, 14. Csellőtei Attila KOMI A fotó 1970-ben készült Gödöllőn: 8. Zátrok István, 9. Kertész Zsolt MÁV A kép nem túl éles, de hátha felismertek valakit. A fenti három fotó Fehér Miklós gyűjteményéből származik. 18

19 Taksz Valéria válogatott kerettag Immár 44- éve nincs közöttünk. Egy elfelejtett számunka nem!, sok ejtőernyős sportoló ismerte figyelemre méltó személyét! Visszaemlékezve május hetedikén kedden délelőtt Gizella napján a Kecskédi repülőtéren a tragikus balesetre, pályatársai elmondása alapján a történésekre emlékezve. A válogatott keret edzője Samu Ferenc volt, az időjárás szélcsendes, napsütéses idő volt aznap. Az AN-2 repülőgép a keret tagjaival felszállt, az aznapi feladat végrehajtását Szeder Ferenc is figyelte. Az Ő elmondása szerint soha el nem felejti az aznapi látottakat, ha valaki ez ügyben érdeklődik nála, nem szívesen beszél a látottakról. Vincze Erzsébet sporttársa elmondása alapján Szeder Ferivel figyelték az ugrásokat és arra lett figyelmes, hogy Taksz Valéria sporttárs, a Para-Commander típusú ejtőernyő zsinórzata szálátcsapódás miatt forgott gyorsabban, mint egy kormányzsinór teljes lehúzásakor és emiatt leoldotta. A PZS-57 típusú has ernyő nyitását kezdte meg, lehetett látni, hogy bajlódik vele balkezes volt végig dolgozik a belobbantásával és eltűnt a horizonton. Az eset kivizsgálói szerint nem szálátcsapódás okozta a forgást, hanem a stabilizáló lapok akadhattak össze. Samu Ferenc edző Kovács József válogatott kerettaggal együtt kirohanva szánóföldön találtak rá Valika holttestére. Hanyatt fekvő testhelyzetben még akkor is markolta a mentőernyő kioldót. A látottak alapján valószínűsíthető, hogy karja a becsapódás tehetetlenségi erejétől végtére is kirántotta a kioldót, vagyis a záró tüskék kicsúsztak. A szabaddá vált kupola kéthajtásnyi nyolcadolása kibuggyant a tokból, az ernyő csúcsa a földön mindössze félméternyire távolodott. Repülés űrrepülés, A Magyar Honvédelmi Sportszövetség Lapja című újság június, 06. számában megjelent rövid nekrológ: A magyar ejtőernyős sportot fájdalmas veszteség érte. A világbajnokságra készülés során Taksz Valéria a női csapat tagja tragikusan elhunyt. Rendkívül szorgalmas sportszerű tizenkilenc éves Vali a sporttársai kedvence volt. Szerénysége csendes modora környezetében tiszteletre méltó volt. A munkahelyén fáradságot nem ismerő KISZ aktivistaként segítette a vele egykorú fiatalokat. Tehetséges sportoló volt és a kétszázadik ugrásához közeledett, amiért a Női válogatott tartalék kerettagja lett. Halála kétszeresen fájdalmas, mert vele a jó sportbaráton kívül egy lelkes ifjú kommunistát is elvesztettünk. Emlékét híven megőrizzük. 19

20 Mészáros Béla, Paczkó Eta, Taksz Valéria, Csomós Vera, Vincze Erzsébet, Ulaga András, Andrée Éva, Grill László, Lantos Teri, Bácskai Györgyi, Hranyczka Julianna Temetésére május hetedikén, Budapesten a Megyeri úti temetőben került sor, ahol családja, barátai és ejtőernyős sporttársai búcsúztak tőle, akik díszsorfalat állnak a koporsója mellett. Fotók: Vincze Erzsébet, Szeder Ferenc, Váncza Miklós Emléked megőrizzük! Fehér Miklós 20

21 A tárgyévi évre szóló tagdíjat mely ez évben is minimum forint - vagy ki mennyit tud és hajlandó erre áldozni támogatva tevékenységünket - továbbra is várjuk, ha ezt eddig még nem tettétek volna meg. Természetesen várjuk sorainkba az újonnan belépőket is! A tagdíj befizetésére több lehetőség is van: Személyesen, a havi összejöveteleken, illetve bármelyik rendezvényünkön Egyszeri átutalással, az új bankszámlaszámunkra: , ha nem tudjátok személyesen befizetni a tagdíjat, akkor lehetőleg ezt a módját válaszátok a befizetésnek, ezzel jelentős költséget tudtok megtakarítani a tagszervezetnek. Csekken történő befizetéssel. Amennyiben csekken rendezed a tagdíjat, úgy kérlek, hogy lehetőleg valamelyik OTP fiókban és NE a postán add fel. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetők a banki költségeink. A feladási szelvényt mindenképp őrizd meg! Csekket csak azoknak küldünk, akik jelzik, hogy a tagdíjbefizetésnek ezt a módját választják. Bankszámlaszámunk: Tisztelt Bajtársak! HÍRCSATORNÁNK A jelenlegi hírcsatornákon, minimum egy hét szükséges ahhoz, hogy mindenkihez eljuttassuk az információt, ezért is fontos, hogy akinek van internet elérhetősége, az tudassa velem az címét, ugyanis ezen a csatornán folyamatosan, gyorsan és díjmentesen lehet információhoz jutni. Illetve Akinek megváltozott az címe az is idejében jelezze felém, mert minden alkalommal címről visszajön a hírlevél ilyenolyan automatikus üzenettel megszűnt postafiók, a felhasználó jelenleg nem elérhető, vagy éppen spamnek nézte a rendszer a hírlevelet. Továbbra is várunk minden olyan ejtőernyős történetet, fényképet és egyéb olyan anyagot, amit a tagság szeretne megosztani, közzétenni, kérem, juttassátok el hozzám, vagy hozzátok el a klubnapra, hogy a hírlevelünkben meg tudjuk jelentetni, tájékoztatni a többi bajtársunkat is. Patuzzi Annamária elnök asszonyunk elérhetőségei : , EJTŐERNYŐS BAJTÁRSAINKÉRT ALAPÍTVÁNY Tájékoztatom a Tisztelt Tagságot, hogy az Ejtőernyős Bajtársainkért Alapítvány Kuratórium tagjai kérik a bajtársakat és a környezetükben élő ejtőernyőzés iránti szimpatizánsait, hogy ha tehetik, ajánlják fel az Alapítvány részére a személyi jövedelemadó 1%.-át, hogy minél több rászoruló bajtársunknak tudjanak segítséget nyújtani, ahogyan ezt tették az elmúlt években már több alkalommal is. Alábbiakban találjátok a Rendelkező Nyilatkozat a befizetett adó egy százalékáról szóló nyomtatványt, melyet ki is tudtok nyomtatni. 21

22 RENDELKEZŐ NYILATKOZAT A BEFIZETETT ADÓ EGY SZÁZALÉKÁRÓL A kedvezményezett adószáma: A kedvezményezett neve: EJTŐERNYŐS BAJTÁRSAINKÉRT ALAPÍTVÁNY Ha Ön személyi jövedelemadó fizetésére kötelezett, a rendelkező nyilatkozatot tegye egy szabványméretű postai borítékba, amelyre írja rá a nevét, lakcímét és az adókártyáján szereplő adóazonosító jelét. A lezárt borítékot az előző évről szóló SZJA bevallásával együtt, azzal egy borítékban küldje meg az adóhivatalnak. Ha személyi jövedelemadóját a munkáltatója számolja el, akkor a nyilatkozatot, tartalmazó borítékot. február 20.-ig a munkáltatónak adja át, aki azt az elszámolásról szóló adatszolgáltatással együtt továbbítja az adóhivatalnak. Ebben az esetben a borítékot a ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg írja alá. A hírlevelet szerkesztette: Fehér Miklós és Gáll Gábor 22

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

Képek a megemlékezésről

Képek a megemlékezésről 2012 Közgyűlések Felderítő Napi megemlékezés 2012. november 11.: az immár hagyományosan a családtagok részvételével tartott ünnepi megemlékezésünkre rendkívül kulturált környezetben, a Művészetek Palotájában

Részletesebben

A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei

A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei 1 A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei Az 1866-os königgratzi csatát követően a 68. gyalogezred tisztjei elhatározták, hogy a hadjáratban elesett hősök számára egy emlékművet állítanak föl. Az emlékmű

Részletesebben

MUNKATERV. a 2012-es évre

MUNKATERV. a 2012-es évre 1 BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2012-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2011. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2011. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : 1531 Bp., Pf. 28 : 355-1182, 224-5151 Fax: 224-5157 BM : 36-101, Fax: 36-108 Email: foig@nbsz.gov.hu Adószám: 181 82147-1-43

Részletesebben

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22.

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Hunyadi János és Kapisztrán János seregei 558 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én állították meg a Nándorfehérvárt ostromló oszmán hadat. A győztes csata emlékére

Részletesebben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben 1 A Magyar Honvédség 2014. évi sportbajnokságain összesített pontversenyben I. helyezést ért el és ezzel végleg elnyerte a Honvéd Vezérkar Főnök vándorserlegét MH 86. SZOLNOK HELIKOPTER BÁZIS CSAPATA II.

Részletesebben

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2013. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2013. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : 1531 Bp., Pf. 28 : 355-1182, 224-5151 Fax: 224-5157 BM : 36-101, Fax: 36-108 Email: foig@nbsz.gov.hu Adószám: 181 82147-1-43

Részletesebben

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter Ismertetem Magyarország köztársasági elnökének és honvédelmi miniszterének határozatait elismerésekről. A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ (július)

PROGRAMAJÁNLÓ (július) Ejtıernyısök Szolnoki Szervezete (a Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége tagja) Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 515 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com

Részletesebben

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( )

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( ) Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10., Afganisztán (1978-2008) Egy bomba hatástalanítása közben halt meg, hiába volt rajta a legjobb védőfelszerelés. 30 éves volt. A házi készítésű bombát

Részletesebben

A Kari Tudományos Diákköri Konferencia díjazottjai

A Kari Tudományos Diákköri Konferencia díjazottjai A Kari Tudományos Diákköri Konferencia díjazottjai A szakmai bírálók és a tudományos konferencia bíráló bizottságainak javaslatai, valamint a Zsűri döntése alapján 1. Biztonságpolitika tagozatban: I Rajnai

Részletesebben

MUNKATERV a 2010-es évre

MUNKATERV a 2010-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2010-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Tájékoztató előadások megtartása az európai és a világ konfliktus gócairól és azok kezelésének helyzetéről;

Részletesebben

2013. évi II. szám (Április hó)

2013. évi II. szám (Április hó) 2013. évi II. szám (Április hó) Elhunyt vitéz Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona Tisztelt Rendtársak! Vitéz Horthy Istvánné 95 éves korában, angliai otthonában megtért a Teremtőhöz. Búcsúztatása

Részletesebben

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai 2015. október 14. Az előadás felépítése I. A honvédelem

Részletesebben

A K.u.K. 68. Jászkun gyalogezred emlékhelyei

A K.u.K. 68. Jászkun gyalogezred emlékhelyei A K.u.K. 68. Jászkun gyalogezred emlékhelyei Az 1866-os königgrätzi csatát követően a cs. és kir. 68. gyalogezred tisztjei elhatározták, hogy a hadjáratban elesett bajtársaik számára emlékművet állítanak.

Részletesebben

IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok

IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok Negyedik alkalommal rendezték meg a Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napokat június 12-14. között. A program fővédnöke Hende Csaba

Részletesebben

MUNKATERV a 2014-es évre

MUNKATERV a 2014-es évre 1 BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI EGYESÜLETE MUNKATERV a 2014-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai fegyverzet-ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK HIT VALLÁS HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG A GYÓNI KATOLIKUS PLÉBÁNIA MISERENDJE: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra Dabasi-Szőlők,

Részletesebben

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra! Ráckeve Város Polgármestere és a Ráckevei Molnár Céh Alapítvány meghívást kapott a Szent Korona hazatérésének 35. évfordulóján tartott megemlékezésre és az azt követő fogadásra. A megemlékezésre az V.

Részletesebben

2011. október 23-i hatállyal. kinevezte. dandártábornokká SIPOSS ERNŐ PÉTER

2011. október 23-i hatállyal. kinevezte. dandártábornokká SIPOSS ERNŐ PÉTER A Magyar Köztársaság Elnöke - a honvédelmi miniszter előterjesztésére -, felelős beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül 2011. október 23-i hatállyal kinevezte dandártábornokká

Részletesebben

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Honvédelmi tárgyi emlékek, harcjárművek, fegyverek és megannyi érdekes program várta a családokat június 10-12. között a Nyilastáblán. Az V. Rákosmenti

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR Székesfehérvári Szervezete - közhasznú szervezet- 8000 Székesfehérvár, Malom u. 2. Tel./ Fax: 00-36-22 311-255 E-mail: htbk.szfvár@regiment.hu HÁTTÉRANYAG a 2013. június

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F EgyházAINk HÍRei GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Örömünkre, a szőlősi templomunk fűtéskorszerűsítésének eredményeként mostantól a szentmiséinken 17 C van. Az adventtel megkezdődött

Részletesebben

100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés. PROGRAMAJÁNLÓ (január) Tisztelt Bajtársak!

100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés. PROGRAMAJÁNLÓ (január) Tisztelt Bajtársak! Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete 5000 Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 30/8155725, Email: ejtoernyosokszsz@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683 Adószám: 18139297 1 16 PROGRAMAJÁNLÓ (január) 100

Részletesebben

: + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014.

: + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014. : + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014. XIV. MATASZ Kupa Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró Verseny Szeged, 2013. augusztus 30. szeptember

Részletesebben

A szakmai bírálók és a tudományos konferencia bíráló bizottságainak javaslatai, valamint a fő zsűri döntése alapján:

A szakmai bírálók és a tudományos konferencia bíráló bizottságainak javaslatai, valamint a fő zsűri döntése alapján: A szakmai bírálók és a tudományos konferencia bíráló bizottságainak javaslatai, valamint a fő zsűri döntése alapján: 1. Biztonságpolitika és Hadtörténelem tagozatban: II Bánki Szabolcs honvéd tisztjelölt

Részletesebben

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6.

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6. Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, 2016. október PROGRAMFÜZET 2016. október 20. november 6. 2016. október 20., csütörtök 11:00 óra A MAGYAR IFJÚSÁG TÖRTÉNELMET ÍRT Ünnepi megemlékezés Beszédet

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

Magyarország köztársasági elnöke Nemzeti Ünnepünk, 2015. március 15-e alkalmából

Magyarország köztársasági elnöke Nemzeti Ünnepünk, 2015. március 15-e alkalmából Magyarország köztársasági elnöke Nemzeti Ünnepünk, 2015. március 15-e alkalmából A MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE kitüntetés ERDÉLYI LAJOS dandártábornoknak, a Honvéd Vezérkar, volt Személyzeti csoportfőnökének

Részletesebben

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz Ismertetem Magyarország Honvédelmi Miniszterének a Honvéd Vezérkar Főnökének a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnökének a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának

Részletesebben

A nemzetközi nőnap alkalmából boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek!

A nemzetközi nőnap alkalmából boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján

Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere Állami Ünnepünk 2010. augusztus

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 23-i ülésére 1612-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 23-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2011. évi módosított rendezvénytervének

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 16-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 16-i ülésére 5604-1/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 16-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2016. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

Díjak, elismerések a ZMNE I. Ludovika Fesztiválon

Díjak, elismerések a ZMNE I. Ludovika Fesztiválon Díjak, elismerések a ZMNE I. Ludovika Fesztiválon 1. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kancellára kiemelkedő közéleti tevékenysége és az egyetem kapcsolatrendszerének bővítése érdekében végzett munkája

Részletesebben

Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet

Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 505 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com Számlaszám:

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben 1 A Magyar Honvédség 2013. évi sportbajnokságain összesített pontversenyben I. helyezést ért el és ezzel újból elnyerte a Honvéd Vezérkar Főnök vándorserlegét MH 86. SZOLNOK HELIKOPTER BÁZIS CSAPATA II.

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség hit vallás katolikus egyházközségeink F GyóNi katolikus egyházközség miserendünk: hétfő, kedd, péntek, szombat 17.00 óra vasárnap: Szőlők 9.00 óra, Gyón 11.00 óra Nagyböjt péntekjein 16.15 órától keresztúti

Részletesebben

2010. június 13 Trianon 90 év 2010. június 4-én délután fél ötkor országszerte megkondultak a harangok. Megkondultak, mert 90 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá azt a békeszerződést, mellyel Magyarországot

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2012. október

PROGRAMAJÁNLÓ 2012. október Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

A tábori tüzérek a hagyományoknak megfelelően megünnepelték fegyvernemi napjukat

A tábori tüzérek a hagyományoknak megfelelően megünnepelték fegyvernemi napjukat A tábori tüzérek a hagyományoknak megfelelően megünnepelték fegyvernemi napjukat A tábori tüzérek 2011-ben is a hagyományoknak megfelelően ünnepelték a Szt. Borbála emlékének szentelt fegyvernemi rendezvénysorozatukat.

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Szabó Lőrinc Alapítvány (1026 Budapest, Volkmann u. 8. 1. emelet 1.) Közhasznúsági jelentés 2011. 1 Közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló Az 1994-óta működő és 1997-től közhasznú Alapítvány

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU 1/ 4 Ikt.szám: 18-204/4/2005. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU J E G Y Z Ő K Ö N Y V PROTOKÓŁ amely készült a

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

Versenykiírás (Tervezet)

Versenykiírás (Tervezet) - 1 - XIII. MEBSZ- MATASZ Bajtársi Találkozó, Versenykiírás (Tervezet) I. Általános rész A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége a Magyar Tartalékosok Szövetségének Csongrád megye szervezete, valamint

Részletesebben

A szakmai bírálók és a tudományos konferencia bíráló bizottságainak javaslatai, valamint a fő zsűri döntése alapján:

A szakmai bírálók és a tudományos konferencia bíráló bizottságainak javaslatai, valamint a fő zsűri döntése alapján: A szakmai bírálók és a tudományos konferencia bíráló bizottságainak javaslatai, valamint a fő zsűri döntése alapján: 1. Alkalmazott hadtudomány tagozatban: I Fodor Dóra Konzulense: Dr. Forgács Balázs százados

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Beérkezett pályaművek elbírálása: március 8. A pályázók értesítése: március 10. Ünnepélyes átadás: április 18.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Beérkezett pályaművek elbírálása: március 8. A pályázók értesítése: március 10. Ünnepélyes átadás: április 18. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A RepTár Szolnok Nonprofit Kft. mint Kiíró, pályázatot hirdet: Vitéz Nagybányai Horthy István repülő főhadnagy domborművének elhelyezésére a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum területén. A

Részletesebben

96 év szeptember Olimpiai bajnok is indult a hajdúszoboszlói szenior úszóversenyen Puskás Pál és Krasznai Róbert Örökös Bajnok!

96 év szeptember Olimpiai bajnok is indult a hajdúszoboszlói szenior úszóversenyen Puskás Pál és Krasznai Róbert Örökös Bajnok! 96 év Puskás Pál 96 éves III. rész Szerkesztette Rentka László 2013 2013. szeptember 28-29. A Hajdúszoboszlón megrendezett szenior versenyünkön először osztották ki a szigorú feltételekhez kötött A magyar

Részletesebben

A 6215-ös Mi 8 a Dunakeszi repülőtéren

A 6215-ös Mi 8 a Dunakeszi repülőtéren A 6215-ös Mi 8 a Dunakeszi repülőtéren 2011. május 21-én Legendák a levegőben címmel a magyar repülés évszázados történetének tiszteletére repülőnapot rendeztek a Dunakeszi repülőtéren. A szolnoki helikopterbázisról

Részletesebben

Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelemi minisztere, és Bozó Tibor dandártábornok parancsnok

Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelemi minisztere, és Bozó Tibor dandártábornok parancsnok Kivonat Magyarország honvédelemi miniszterének 186/2016. számú határozatából, valamint a MH Altiszti Akadémia parancsnokának 750/2016. számú parancsából a személyi állományra vonatkozóan. A határozatokat,

Részletesebben

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség hit vallás Egyházaink hírei KAToliKUS egyházközségeink F Gyóni KAToliKUS EgYHÁzközség miserend: Hétfőn, kedden, pénteken és szombaton 17.00 órakor kezdődik a szentmise. Vasárnap változatlanul 9.00 (Dabasi-szőlőkben),

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET szeptember HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET szeptember HIT VALLÁS 2019. szeptember HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG A GYÓNI KATOLIKUS PLÉBÁNIA SZEPTEMBER 15-TŐL ÉRVÉ- NYES MISERENDJE: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra,

Részletesebben

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F gyóni KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉg A gyóni katolikus misék időpontja AugusztusbAn A következőképpen változik, szabadság miatt. augusztus 11-től szeptember 8-ig:

Részletesebben

A munkabalesetben megrokkantak és elhunytak XVI. emléknapja.

A munkabalesetben megrokkantak és elhunytak XVI. emléknapja. A munkabalesetben megrokkantak és elhunytak XVI. emléknapja. Mint minden évben, 2011. április 28-án is megemlékeztünk a munkabalesetben megsérült és elhunyt dolgozókról. Az ez évi rendezvény eltért a korábbi

Részletesebben

2019. április 12. (péntek, 10.30) Megemlékezés és koszorúzás Kiss Zoltán alezredes sírjánál. Budapest. Új Köztemető. Szervező: MEBSZ.

2019. április 12. (péntek, 10.30) Megemlékezés és koszorúzás Kiss Zoltán alezredes sírjánál. Budapest. Új Köztemető. Szervező: MEBSZ. Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete 5000 Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 30/8155725, Email: ejtoernyosokszsz@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683 Adószám: 18139297 1 16 PROGRAMAJÁNLÓ (április) 2019.

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben

2019. július HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI

2019. július HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI 2019. július HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabasi-szőlők),

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/OKTÓBER. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/OKTÓBER. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/OKTÓBER Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi tizedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség I. Katonai Lovas Bajnoksága, Nagycenk, 2104.augusztus 29-31.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség I. Katonai Lovas Bajnoksága, Nagycenk, 2104.augusztus 29-31. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség I. Katonai Lovas Bajnoksága, Nagycenk, 2104.augusztus 29-31. A júniusi elmaradt nemzetközi lovas verseny nem szegte kedvét a szervezőknek. A HM támogatásával,

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok

A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok serege és az emlékezet címmel beadott pályázatára elnyert

Részletesebben

20 éves a LÁNYI RÓBERT EMLÉKALAPÍTVÁNY

20 éves a LÁNYI RÓBERT EMLÉKALAPÍTVÁNY 20 éves a LÁNYI RÓBERT EMLÉKALAPÍTVÁNY 1999. augusztus 20-án, villámcsapás következtében a Dunakeszi repülőterén elhunyt fiúnk emlékére alapított Lányi Róbert Emlékalapítvány (továbbiakban Alapítvány)

Részletesebben

- 1 - Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Tagszervezet története

- 1 - Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Tagszervezet története - 1 - Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete 5000 Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 30/8155725, Email: ejtoernyosokszsz@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683 Adószám: 18139297-1-16 Magyar Ejtőernyősök

Részletesebben

CSONTOS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014

CSONTOS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014 CSONTOS ISTVÁN EMLÉKVERSENY 2014 Az Alföldi Erdőkért Egyesület 2014 június 6-án, a Bugaci Lőtéren tartotta meg a hagyományos Csontos István Lövész Emlékversenyt a KEFAG Zrt. és az Egyesület közös szervezésében.

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/ÁPRILIS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi negyedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

Katonai antropológia?

Katonai antropológia? Katonai antropológia? Harmadik alkalommal találkoztak egymással konferencián a kulturális antropológia és a hadtudomány képviselői. A TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0001 Tudományos képzés műhelyeinek támogatása,

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

22-én, hétfőn 17 órától az evangélikus templomban igét hirdet: dr. Tanczik Balázs

22-én, hétfőn 17 órától az evangélikus templomban igét hirdet: dr. Tanczik Balázs Katolikus egyházközségeink F Egyházaink hírei Gyóni Katolikus EgyHÁZKÖZSég Hétköznapi szentmiséinket a szokásos időpontokban kezdjük Gyónon: hétfőn, szerdán és pénteken 17 órától, utóbbi után 1 órás csendes

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I ELŐLÉPTETÉSEKRŐL, KITÜNTETÉSEKRŐL ÉS ELISMERÉSEKRŐL.

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I ELŐLÉPTETÉSEKRŐL, KITÜNTETÉSEKRŐL ÉS ELISMERÉSEKRŐL. MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I ELŐLÉPTETÉSEKRŐL, KITÜNTETÉSEKRŐL ÉS ELISMERÉSEKRŐL. Magyarország honvédelmi minisztere a Honvédelem Napja, 2015. május 21-e alkalmából A honvédek

Részletesebben

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke Kedves Bajtársnőnk, Bajtársunk! Tisztelt Látogató! Összeállításunkban 2015. május 14-től megtekinthetik azokat a fontosabb eseményeket, programokat, amelyeken részt vettünk, vagy amelyeket mi szervezetünk.

Részletesebben

ELŐLÉPTETI. ezredessé ELŐLÉPTETI. alezredessé ELŐLÉPTETI. őrnaggyá

ELŐLÉPTETI. ezredessé ELŐLÉPTETI. alezredessé ELŐLÉPTETI. őrnaggyá Magyarország honvédelmi minisztere a társadalmi szervezetek és a nyugállományú klubok elnökségeinek, vezetőségeinek kezdeményezésére, figyelemmel a honvédelem ügye érdekében huzamos ideje végzett kiemelkedő

Részletesebben

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok Ny rbætor VÆros 2014. Øvi K zm vel døsi RendezvØnyterve Nyírbátor Város 2014. évi Rendezvényterve I. Kiemelt Önkormányzati programok Magyarország nemzeti ünnepei: Március 15. Augusztus 20. Október 23.

Részletesebben

ITDK és Bolyai napi rendezvények ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása

ITDK és Bolyai napi rendezvények ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása ITDK és Bolyai napi rendezvények ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Dísztermében 2013. december 12-én a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2013. őszi Intézményi

Részletesebben

A HATÁRRENDÉSZETTŐL A RENDÉSZETTUDOMÁNYIG

A HATÁRRENDÉSZETTŐL A RENDÉSZETTUDOMÁNYIG A HATÁRRENDÉSZETTŐL A RENDÉSZETTUDOMÁNYIG Pécs 2016 PÉCSI HATÁRŐR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XVII. A HATÁRRENDÉSZETTŐL A RENDÉSZETTUDOMÁNYIG Szerkesztette: Gaál Gyula Hautzinger Zoltán Pécs 2016 PÉCSI HATÁRŐR

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről 2005 BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE A MAGYAR HONVÉDSÉG ÁLLOMÁNYÁBAN TÉNYLEGESEN ELTÖLTÖTT SZOLGÁLATI IDEJE, VALAMINT EDDIG VÉGZETT EREDMÉNYES MUNKÁJA ELISMERÉSÉÜL ÁLLAMI ÜNNEPÜNK, 2016. AUGUSZTUS 20-A ALKALMÁBÓL

Részletesebben

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

Magyarország köztársasági elnöke, felelős vezetői beosztásában végzett kiemelkedő munkája elismeréséül, a honvédelmi miniszter előterjesztésére

Magyarország köztársasági elnöke, felelős vezetői beosztásában végzett kiemelkedő munkája elismeréséül, a honvédelmi miniszter előterjesztésére Magyarország köztársasági elnöke, felelős vezetői beosztásában végzett kiemelkedő munkája elismeréséül, a honvédelmi miniszter előterjesztésére 2019. május 21-i hatállyal ELŐLÉPTETTE VEZÉRŐRNAGGYÁ KORONCZAI

Részletesebben

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.)

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) 1. Béres Ferenc Elhunyt 2. Fecske Jenő Elhunyt 3. Fekete Álmos Elhunyt 4. Fogarassy Pál 5. Fóti Mária 6. Hidasi György 7. Hirling

Részletesebben

6 2011. október HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS Egyéni Atlétika Verseny - Szarvas, 2011. 09. 27. A III-IV. korcsoportnak (5-8.osztály) megrendezett atlétika versenyen, minden tanuló, abban a versenyszámban indulhatott,

Részletesebben

Szakmai beszámoló Az utolsó töltényig című vándorkiállításról

Szakmai beszámoló Az utolsó töltényig című vándorkiállításról Szakmai beszámoló Az utolsó töltényig című vándorkiállításról Az utolsó töltényig című vándorkiállítás a második világháború befejezésének 70. évfordulójára rendezett tárlat, mely a muzeológia eszközeivel

Részletesebben

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11.

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11. 2010. NOVEMBER 11. (CSÜTÖRTÖK) 15.00-17.00 Nemcsak a húszéveseké a világ! Örökifjak bálja zenél a Seres Duó zártkörû rendezvény helyszín: Aranytíz, Lovagterem, 18.00 Reitter Ferenc Díjátadó Ünnepség A

Részletesebben

egyházaink hírei KAtolIKus egyházközségeink F GyónI evangélikus GyüleKezet református egyházközségeink

egyházaink hírei KAtolIKus egyházközségeink F GyónI evangélikus GyüleKezet református egyházközségeink 2019. június hit vallás egyházaink hírei KAtolIKus egyházközségeink F GyónI KAtolIKus egyházközség miserend a nyári időszakban: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (dabas-szőlők),

Részletesebben

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG Magyar Repülő Szövetség MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Nyíregyháza, 2011. 07. 28 07.

Részletesebben

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszék III. és IV. éves tüzér honvédtiszt-jelöltjei

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének első félévi munkaterve

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének első félévi munkaterve Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. első félévi munkaterve A Képviselő-testület elfogadta 501/2016. (XII. 22.) Kt. számú határozatával. JANUÁR 2017. január 12-én (csütörtökön)

Részletesebben

XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat

XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat Az idei évben is megvalósul a figyelemfelhívó és ismerető programokkal színesített városi és megyei Közbiztonsági Rendezvénysorozat. Az alábbiakban összegezzük, milyen

Részletesebben

Program- és feladatterv 2014. évre

Program- és feladatterv 2014. évre HONVÉD BAJTÁRSI EGYESÜLET SÁRBOGÁRD Program- és feladatterv 201 évre Fsz. Központilag szervezett rendezvények: 1. BEOSZ küldöttgyőlés, választmányi ülés 201 április 2. BEOSZ-KDR tagegyesületi ök értekezlete

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I. elismerések adományozásáról

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I. elismerések adományozásáról HONVÉDELMI MINISZTERE MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK H A T Á R O Z A T A I elismerések adományozásáról Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 351-9/2017. 1. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

Részletesebben

A XXI. SZÁZAD BIZTONSÁGI KIHÍVÁSAI

A XXI. SZÁZAD BIZTONSÁGI KIHÍVÁSAI A XXI. SZÁZAD BIZTONSÁGI KIHÍVÁSAI Pécs 2018 PÉCSI HATÁRŐR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK XX. A XXI. SZÁZAD BIZTONSÁGI KIHÍVÁSAI Szerkesztette: Gaál Gyula Hautzinger Zoltán Pécs 2018 PÉCSI HATÁRŐR TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK

Részletesebben