Kertfenntartás, ápolás Utolsó frissítés január 07.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kertfenntartás, ápolás Utolsó frissítés január 07."

Átírás

1 Kertfenntartás, ápolás Utolsó frissítés január 07. Az intenzív zöldterületek díszkertek, parkok - fenntartása vagyis a kertfenntartás során az esztétikai szempontokon túl a szakmai kritériumoknak megfelelõen az alábbiakban részletezett szempontokat ajánljuk figyelmükbe: A pázsitgyepeket alkotó fûfajok termesztési igényeinek minél jobb kielégítését a kertfenntartási munkák szakszerû, rendszeres elvégzésének segítségével érhetjük el. Az elvégzett munka szakszerûsége nagymértékben meghatározza a zöldfelület minõségét és esztétikai megjelenését. Az ápolási munkák során továbbá figyelembe kell vennünk a termesztési célt is. Mind az önálló ún. tisztán fû magkeverék mind pedig a vegyes, vadvirágos keverék esetében, a kerttelepítés és a kertfenntartás során ügyelnünk kell az egyöntetûségre, a harmonikus megjelenésre. Ezek a feltételek kizárják a nemkívánatos növények, gyomok jelenlétét a gyepben. A gyepfenntartási és ápolási igények szerint több kategóriára bonthatjuk a gyepfelületeket: 1, Extenzív gyepterületek: Idesorolhatóak a rekultivációs területek, rétek legelõk, utak menti zöldterületek. 2, Fél-intenzív gyepterületek: Jellemzõen ide sorolhatjuk a városi közparkokat és a hétvégi telkek gyepterületeit. Ápolásukra általában a heti rendszeres sok esetben azonban a tûrésigény alá nyírás, rendszertelen és nem egyenletes öntözés, és évi maximum 1-2 alkalommal történõ tápanyag visszapótlás jellemzõ

2 3, Intenzív gyepterületek: Ebbe a kategóriába az automata öntözõrendszerrel ellátott házi kertek, nagyobb díszparkokat sorolhatjuk. Ezek ápolására általában a heti rendszeres 1-2 szeri nyírás; a folyamatos, naponta egyenletesen, alkalmanként 1-2 mm mennyiségben kijuttatatott öntözés és évi 6-7 mûtrágyázás jellemzõ. 4, Szuper-intenzív gyepterületek: Ebbe a csoportba jellemzõen a golfpályák tartoznak. Nyírásukra a heti 3-4x-i rendszeresség jellemzõ; intenzív tápanyag és vízellátás mellett Nyírás Az gyepápolási munkák közül a legalapvetõbb tevékenység a nyírás, melynek szakszerû elvégzése teszi a gyepet pázsittá. A gyepet alkotó fûfajok különbözõ magasságú nyírást igényelnek. Azt a legnagyobb magasságot, amelyre nyírva a füvet, az még képes megõrizni szépségét és tömöttségét, az adott fûfaj nyírástûrésének nevezzük. Ennél rövidebbre nyírva a növény jelentõsen veszít a díszítõértékébõl azáltal, hogy életképessége csökken. A különbözõ fajok nyírástûrésérõl a következõ táblázat szolgáltat adatokat:

3 Nyírástípus Magasság Fûfaj Mélynyírás 3-12 mm Tarackos tippan Rövidre nyírás mm Cérna tippan Egynyári perje Közepes nyírás mm Vörös csenkesz Réti perje Angol perje Réti csenkesz Magas nyírás mm Nádképû csenkesz Taréjos búzafû Hosszúra nyírás mm

4 Laposszárú perje Magyar rozsnok (Szemán, 2003) A nyírás élettanilag igen erõs hatást gyakorol a fûfajokra. A zöld hajtások elvesztésével a gyökértevékenység leáll. Vizsgálatokkal azonban bizonyítottá vált, hogy ha a hajtások nyírásonként nem veszítik el a magasságuk több mint 30%-át, akkor a növény harmonikusan fejlõdik tovább. (Szemán, 2003) Ezek ismeretében megállapítható, hogy a nyírási magasság sokkal inkább meghatározza a megfelelõ ápolást, mint a nyírási idõ. Így ha egy átlagos 4 cm magasságú pázsitot kívánunk tartani a területen, akkor a 6 cm-es magasság elérésekor válik szükségessé a nyírás. Ezt a nyírási magasságot igényli a legtöbb területen felhasználni kívánt összetételû magkeverékbõl kialakított gyep is. A megfelelõ magasság megtartására azért van szükség, mert így az álló szárat fejlesztõ fajták esetében a száron marad még 2-3 levél, ami átsegíti a növényt a kritikus szakaszon, és egyben egyöntetû, zárt gyepet biztosít. Ha ennél magasabb füvet vágunk vissza ugyanekkora magasságra, úgy csak a levél nélküli hajtások, gyakorlatilag a csupasz tarló marad. Megváltozik a mikroklíma és megnyílik a gyep, ami elõsegíti a gyomfajok kelését és betelepülését a területre. A rosszul megválasztott nyírási magasság, valamint a rossz fejlõdési idõpontban végzett munka tehát elõsegíti a gyomosodást és a parlagfû megtelepedését. Ezzel szemben, ha mindezt helyesen végezzük, mentesíthetjük a gyepet ettõl az erõsen allergén növénytõl is. A nyírás minõségét a különbözõ fajtájú fûnyíró gépek megfelelõ alkalmazása is befolyásolja. Gyakran elõforduló hiba, hogy a túlnõtt, amúgy is rossz állapotú gyepet motoros fûkaszával lényegében földig tarolják és így a fû nagy részének kipusztulásán túl, a gyomok betelepedésének is szabad utat nyitnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelõ magasságú szárak biztosításának fontosságát ahhoz, hogy a gyepünk ellenálljon a gyomosodásnak.

5 Intenzív körülmények között leggyakrabban körkéses motoros fûnyíró gépeket használunk. Ezek vágásteljesítménye az itt elvárható igényeket megfelelõ géptípus kiválasztása mellett - maximálisan kielégíti, pusztán a vágási magasság megfelelõ beállítására és a kések rendszeres élezésére kell kiemelt figyelmet fordítanunk. Összefoglalva tehát a nyírás alkalmával a következõ szempontokat kell szem elõtt tartanunk: - Tartsuk a gyepet, az alkotó fajokra jellemzõ optimális magasságon. Ez a területen használandó mag keverék esetében 4 cm. - A nyírás idejét úgy válasszuk meg, hogy a nyírandó fû magassága ne legyen nagyobb, mint a nyírás után megmaradó fû magasságának 30%-a. Vagyis az eltávolítandó rész az egyharmadot ne haladja meg. Ennél alacsonyabbra nyírva levél nélküli, esztétikailag is csúnya tarlót kapunk. Ez intenzív fenntartású területrõl lévén szó heti 1-2 alkalmat jelent. - Nyírásnál tehát fontosabb a füvek fejlettségi állapotát figyelembe vennünk, mint a nyírások között eltelt idõt. - A fûnyíró gépek késeit rendszeresen élezzük. Mindig csak éles késsel kezdjünk neki a munkának, mert a tompa kés nem vágja, hanem tépi a füvet, és ezzel csökkenti annak életképességét Tápanyagellátás A gyepfelületek a nyírás következtében jelentõs asszimiláló zöldtömeget veszítenek, melyre a növények több hajtás és levél fejlesztésével reagálnak. A sarjadáshoz és a hajtásképzéshez azonban elengedhetetlen a megfelelõ tápanyagellátás. Gyepterületek esetében is bizonyítható a mezõgazdasági kultúrákhoz hasonlóan, hogy gyenge táperejû talajon legyengülnek és kiritkulnak.

6 A kompakt, erõs gyepben sem a gyomok, sem pedig a parlagfû nem tud felszaporodni, vagy legalábbis számottevõ problémát okozni. A zárt gyepfelület fenntartásához szükséges tápanyag visszapótlásban megha tározó szerepe a NPK hatóanyagoknak és nem utolsó sorban a mikroelemeknek van. A nitrogén felhasználása erõteljes a gyepben. A növekedés során a növény jelentõs mennyiséget épít be a testébe, de nyírások alkalmával, ennek jelentõs részét elveszíti. Hiányában a füvek fejlõdése visszaesik, és ahogy a területen nõ a szerves anyag felhalmozódás, úgy erõsödik a hiány. Ez a folyamat pedig elõsegíti a mélyebben gyökerezõ kétszikû gyomfélék térhódítását a gyepben. Átlagos talajú pázsitok esetében, megközelítõen nyírásonként 1 g/m2 nitrogén hatóanyagot lehet javasolni Gruber (1964) szerint. A több részletben, és minden esetben egyenletesen kijuttatott tápanyag hasznosítható legjobban a fû számára. A tápanyagot esetünkben komplex mûtrágyát 6-7 részletben érdemes, és javasolt kijuttatni A mûtrágya területre való kijuttatása során fontos az egyenletes szórás, mert a csomókba szórt hatóanyag kiégeti a füvet, és ez által elõsegíti annak gyomosodását. A nem egyenletesen, átfedések nélkül szórt tápanyag pedig hullámzóvá teszi a területet. Az intenzív fenntartási körülmények lehetõvé teszik, hogy a tápanyag kijuttatása után öntözõ rendszer segítségével, 3-4 mm vízadaggal öntözzük be a területet. Ez a vízmennyiség már elegendõ ahhoz, hogy a mûtrágya feloldását és talajba juttatását elérjük közvetlenül a kiszórás után. A nitrogén a fûfélék fejlõdési erélyének és életképességének javítása mellett jelentõsen elõsegíti a gyep záródását, erõsödését és ez által a kétszikûek betelepülésének megakadályozását is. A parlagfû kiszorításához és betelepülésének megakadályozásához is elengedhetetlen az egészséges, erõteljes növények alkotta gyepterület.

7 1.3. Öntözés A kívánt minõségû és esztétikai értékû gyep egész tenyészidõszakon át történõ megõrzésének elengedhetetlen feltétele a megfelelõ vízellátás. Az öntözetlen gyep kiszolgáltatott az idõjárás viszontagságainak, melynek legszembetûnõbb negatív hatásával június - augusztus környékén szembesülhetünk, amikor is az intenzív szárazság következtében ezeken a területeken kisül a fû. A kisülés következtében a gyommagvakkal erõsen fertõzött területeken számolnunk kell a nem kívánt növények megjelenésével a száraz fû között. Ezért még az egyébként rendesen ápolt gyepek esetében is fennáll a veszélye a betelepülésnek. Fontos tehát a rendszeres, tervszerû öntözés. Ennek megvalósítására legjobb, ha a területen automata öntözõhálózat van, mely a rendelkezésünkre áll és kényelmessé, ugyanakkor hatékonnyá, fõleg egyenletessé teszik számunkra a víz kijuttatását a területre. Segítségével lehetõségünk nyílik a napi többszöri javasolhatóan a kora reggeli, és a késõ délutáni idõpontokban végzett kisebb vízadagok 1-2 mm kijuttatására, ami jó tervezés mellett a terület egészén egyenletesen oszlik meg. A tervezhetõ öntözés mellett a gyepnek mindig megfelelõ szinten tartható a mikroklímája, és megóvható a nyári kiszáradástól. Ezek ismeretében úgy gondolom, hogy az automata öntözõrendszer egy hosszútávon megtérülõ befektetés, ami sok idõt és kellemetlenséget takarít meg tulajdonosának. Az intenzív gyepterületek mellett, a jelentõs mennyiségû és arányú egyéb zöldterületek cserjefoltok, fás-ligetes területek, intenzív tetõkertek gondozása is hasonlóan magas szakmai felkészültséget igényelnek, ezért nem célszerû pusztán fizikai állományt alkalmazni a terület fenntartására, szakmai vezetés nélkül.

8 Az éves szintû rendszeres metszési, növényápolási, gyom-mentesítési feladatok, valamint növénypótlási munkák is a kert- és parkgondozási komplex teendõk részét képezik. Tichy Balázs Msc. Okl. kertészmérnök, környezetgazdálkodási Szakmérnök Leyland kert Bt. info@leylandkert.hu Mob.:

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

A NÖVÉNYÁLLOMÁNY ÖSSZETÉTELÉNEK SZABÁLYOZÁSA

A NÖVÉNYÁLLOMÁNY ÖSSZETÉTELÉNEK SZABÁLYOZÁSA A NÖVÉNYÁLLOMÁNY ÖSSZETÉTELÉNEK SZABÁLYOZÁSA TERMÉSSZABÁLYOZÁS GYEPJAVÍTÁSI MÓDSZEREK GYEPJAVÍTÁSI MÓDSZEREK KÖZVETLEN MÓDSZEREK Gyeptörés Gyeptelepítés felülvetés KÖZVETETT MÓDSZEREK Gyomirtás, gyomszabályozás

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Árlista 2013. Robot Planet. Zimmer Hungária Kft., Telefon: +36/26/540-108, Fax: +36/26/998-211, www.zimmer.hu

Árlista 2013. Robot Planet. Zimmer Hungária Kft., Telefon: +36/26/540-108, Fax: +36/26/998-211, www.zimmer.hu Árlista 2013 Robot Planet Zimmer Hungária Kft., Telefon: +36/26/50108, Fax: +36/26/998211, www.zimmer.hu Fűnyírórobot árlista 2013 Tradíció & csúcsminőség a kertjében Cégünk 1896 óta Európa szerte vezető

Részletesebben

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények növények Lehetséges termelési célok: 1. Tavasztól őszig a napi zöldtakarmány- igény

Részletesebben

SCOTTS termékcsalád a kert és park minden növényéhez MINERALHOLDING KFT.

SCOTTS termékcsalád a kert és park minden növényéhez MINERALHOLDING KFT. SCOTTS termékcsalád a kert és park minden növényéhez Díszpark mőtrágyák Díszpark főmagkeverékek Gyepmőtrágyaszórók A Scotts szabályozott tápanyag-leadású és lassú feltáródású mőtrágyáinak elınyeit nemcsak

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ VÁROSI SPORTCSARNOK 2200 MONOR, BALASSI BÁLINT UTCA HRSZ.: 5219/5 JÁRDA ÉS ÚT KÖZÖTTI ZÖLDSÁV GENERÁL TERVEZŐ: A3 ÉPÍTÉSZ KFT. 1131 BUDAPEST, VŐLEGÉNY UTCA 60. SZAKÁGI

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; nem volt -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GYEPGAZDÁLKODÁSI MÓDSZERTAN. Dr Szemán László EGYETEMI JEGYZET

SZENT ISTVÁN EGYETEM GYEPGAZDÁLKODÁSI MÓDSZERTAN. Dr Szemán László EGYETEMI JEGYZET SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR NTTI. GYEPGAZDÁLKODÁSI TANSZÉK GYEPGAZDÁLKODÁSI MÓDSZERTAN EGYETEMI JEGYZET Dr Szemán László Gödöllő 2006 Tartalomjegyzék SZENT ISTVÁN EGYETEM...

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

vágás. Tökéletes Az igazi kertészkedés. Az igazi lazítás.

vágás. Tökéletes Az igazi kertészkedés. Az igazi lazítás. Az igazi kertészkedés. Az igazi lazítás. Tökéletes vágás. Make it your home. Tegye lakhelyét otthonosabbá az új Rotak fűnyírókkal. Törekedjen egy lépésben a tökéletességre a Bosch új Rotak fűnyíróival.

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények 04-05 repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények Nicola F az Ön repce hibridje! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 8 fajtasorral együtt az 500-alk klubja

Részletesebben

Gyepek ifjítása természetesen

Gyepek ifjítása természetesen Gyepek ifjítása természetesen Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénkzöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután

Részletesebben

Genezis műtrágyázási kezelés eredménye futballpályák sportgyepének tápanyagellátásában

Genezis műtrágyázási kezelés eredménye futballpályák sportgyepének tápanyagellátásában műtrágyázási kezelés eredménye futballpályák sportgyepének tápanyagellátásában Genezis eredménye futballpályák sportgyepének tápanyagellátásában A gyepek multifunkcionális, sokoldalú szerepét bizonyítja

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Az öntözés tízparancsolata

Az öntözés tízparancsolata 1. Az öntözés - mint vízgazdálkodási kategória - a víz hasznosításának egyik módja, egyben az adott helyen rendelkezésünkre álló víz felhasználásának egyik eszköze és az adott (vízgyűjtő)terület vízháztartásának

Részletesebben

Kísérlet szöveges értékelése év

Kísérlet szöveges értékelése év Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Kísérlet szöveges értékelése 2016. év Termesztett kultúrák: előnövény; kínai kel, ültetése: '16.02.10. Főnövény; TV paprika Fajták: Bravia F1, ensor F1 - fő fajta.

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; saláta, -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Horváth Gábor Agro-Largo Kft.

Horváth Gábor Agro-Largo Kft. Horváth Gábor Agro-Largo Kft. Végzettségek: Mezőgazdasági technikus (Cserháti Sándor Mezőgazdasági és Gépészeti Szakközépiskola, 1997) Vidékfejlesztési Agrármérnök (Pannon Egyetem Georgikon Kar, folyamatban)

Részletesebben

Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot.

Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot. Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot. 115 Professzionális magas gazvágók, sűrű, vad bozót, gaz nyírásához, árkok és egyéb gondozatlan területek tisztításához.

Részletesebben

GARDENA GYEPÁPOLÁS KISOKOS

GARDENA GYEPÁPOLÁS KISOKOS GARDENA GYEPÁPOLÁS KISOKOS Tartalomjegyzék Köszöntô 1 1. A pázsitalkotó növények 2 2. A pázsitgyep nyírása 4 3. Tápanyagellátás 5 3.1. Tápelemek 5 3.2. Mûtrágya kijuttatás 7 4. Öntözés 9 5. Gyepszellôztetés

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+3+4) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban kifejezve (= 3,6

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: Magony Sándor, Pálmonostora. Termesztett kultúrák: előnövény: karalábé, főnövény: féldeterminált paradicsom, Siluette F1. Kísérleti terület: Genezis kísérlet:

Részletesebben

Korábban Scotts Díszpark Csak a név változott, a minôség változatlan.

Korábban Scotts Díszpark Csak a név változott, a minôség változatlan. Korábban Scotts Díszpark Csak a név változott, a minôség változatlan. Az Everris a világ egyik legnagyobb kertészeti alapanyag-gyártó vállalata. Kísérleti központjai összesen 85 hektár területtel rendelkeznek.

Részletesebben

Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány

Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány Csiha Imre Dr. Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes NAIK ERTI Püspökladány Alföldi erdőterületeink jelentős része: száraz, gyenge termőképességű, kedvezőtlen vízgazdálkodású Hazai talajaink: 43%-a kedvezőtlen

Részletesebben

Önkormányzati területek összegzése

Önkormányzati területek összegzése Önkormányzati területek összegzése A képviselő testület döntése alapján Gyomaendrőd város önkormányzata a tulajdonában álló termőföldeket maga műveli. Illetve a folyamatban lévő bérleti szerződéseket lejárata

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során Gödöllő, 2017. február 16. Tóth Milena Alapok: Növény Talaj Klíma Víz Tápanyag Mikor? Mit? Mennyit? Hogyan? Növények életciklusa

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika költségvetése

A Közös Agrárpolitika költségvetése A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban a KAP költségvetése 11%-kal kevesebb mint 2007-2013-ban De a magyar gazdák és a magyar vidék támogatásai 2014-2020 között

Részletesebben

Színre lép. az új tengeri mentő

Színre lép. az új tengeri mentő Színre lép az új tengeri mentő Egyszerű, modern, hatékony Kétszikű gyomok Felhasználási javaslat Új posztemergens kukorica gyomirtószer felhasználható: Takarmány és vetőmag kukoricában. Az Elumis a mesotrion

Részletesebben

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE /

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE / 2018.09.07. 14.30 TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE - 06-20/258-7599 faj fajta fajtaleírás kiszerelés fémzár csávázás egység nettó listaár Angolperje Gyöngyvér 25 kg igen nem kg

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Magony Sándor, Pálmonostora. Termesztés: -előnövény; karalábé -főnövény; féldeterminált paradicsom; Siluette F1. Kísérleti terület: kísérlet: 660 (2 x 330)

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Végzettségek: Agrármérnöki diploma, Szent István Egyetemen, 1980 2006-ban PhD fokozatot szerzett növénytermesztési és kertészeti tudományok területén Kutatási terület:

Részletesebben

A locsoláshoz szükséges vizet a kijelölt tűzcsapról az önkormányzat biztosítja.

A locsoláshoz szükséges vizet a kijelölt tűzcsapról az önkormányzat biztosítja. 14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és címek 1 (jelölje meg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 80 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70% 56/2016. (VIII.

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény élet Szabó Gábor területi képviselő Minden itt kezdődik Az ENSZ 2015-öt A termőtalajok nemzetközi évének nyilvánította. Az ENSZ előrejelzései alapján a nem megfelelő talajművelési

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök. Beázási profil különböző talajtípusokon

Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök. Beázási profil különböző talajtípusokon Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök (3. 19. o.) Tápoldat növényi tápanyagok vizes oldata Tápoldatozás tápanyagok öntözővízzel történő kijuttatása; mikroöntözéssel fertilisation irrigation

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A/z IRIS RETICULATA a

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO 100% vízoldható Kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 5 kg, 2 kg A YaraLiva TM Calcinit nitrogént és kalciumot tartalmazó öntöző műtrágya. A kalcium

Részletesebben

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE /

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE / 2019.02.28. 09.00 TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKRŐL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN! VARGÁNÉ TÜNDE - 06-20/258-7599 faj fajta fajtaleírás fajtaképviselő kiszerelés fémzár csávázás csávázószer éréscsoport egység listaár megjegyzés

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

TAVASZI AKCIÓ 2014 ÉLMÉNY A KERTBEN

TAVASZI AKCIÓ 2014 ÉLMÉNY A KERTBEN TAVASZI AKCIÓ 2014 ÉLMÉNY A KERTBEN GARDENA MINDEN AMI A KERTNEK KELL A GARDENA több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik az intelligens kertészeti termékek és rendszerek fejlesztésében, gyártásában.

Részletesebben

FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI. Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus

FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI. Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus A FŐKERT Nonprofit Zrt. Megbízó: Budapest Főváros Önkormányzata Zöldfelület-fenntartás:

Részletesebben

500-ak Klubja eredmények őszi búzában

500-ak Klubja eredmények őszi búzában 00-ak Klubja eredmények őszi búzában 201-201 A Genezis Partnerhálózat őszi búzával 130, hibridbúzával 2 helyszínen állított be trágyázási kísérleteket. Az országosan 1 Üzemi-Genezis technológiákat összehasonlító

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben

KÁLIUM. a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben KÁLIUM a minőség és termésbiztonság tápanyaga a szőlőtermesztésben Az elmúlt években az elégtelen műtrágya-felhasználás következtében talajaink tápanyagtartalma és tápanyagszolgáltató képessége csökkent,

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. sz. melléklet 1. NÖVÉNYÜLTETÉS I11 Cserje, talajtakaró, sövény ültetés 350

Részletesebben

A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai. 2011.04.16. Alsóörs

A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai. 2011.04.16. Alsóörs A komposztálás és annak talaj és növényvédelmi vonatkozásai 2011.04.16. Alsóörs A növénytermesztés során a növények tápanyagot vonnak el a talajból. A tápanyagot a nagyüzemekben műtrágyával vagy/és szerves

Részletesebben

Új GARDENA AquaContour automatic: Az esô, mely az Ön kertjéhez alkalmazkodik

Új GARDENA AquaContour automatic: Az esô, mely az Ön kertjéhez alkalmazkodik Új GARDENA AquaContour automatic: Az esô, mely az Ön kertjéhez alkalmazkodik GARDENA AquaContour automatic: Mert minden kert más! 380 m 2 -ig egy esôztetôvel öntözhet Az új GARDENA AquaContour automatic

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben

CPV: (Mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos szolgáltatások)

CPV: (Mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos szolgáltatások) 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági szereplőknek tájékoztatniuk

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ GYEPESÍTÉS A GYAKORLATBAN. (Esettanulmányok a Hortobágyi Nemzeti Parkból) KAPOCSI István¹, DEÁK Balázs²

TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ GYEPESÍTÉS A GYAKORLATBAN. (Esettanulmányok a Hortobágyi Nemzeti Parkból) KAPOCSI István¹, DEÁK Balázs² TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ GYEPESÍTÉS A GYAKORLATBAN (Esettanulmányok a Hortobágyi Nemzeti Parkból) KAPOCSI István¹, DEÁK Balázs² ¹ Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, ² MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport

Részletesebben

Kertfenntartási árak jegyzéke

Kertfenntartási árak jegyzéke tétel megnevezése részletezés menny egység Munkadíj anyag/ egység munka/ egység anyag össz. munka össz. Munkadíj Állandó ügyfélnél 1 fő/ megkezdett óra 1,0 óra 0 Ft 2 500 Ft 0 Ft 2 500 Ft Munkadíj Alkalmi

Részletesebben

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata . számú melléklet grár-környezetgazdálkodási kifizetés előíráscsoportjainak előírástáblázata Tematikus előíráscsoport. Horizontális szántó földhasználati kategória támogatás előírásai támogatás. 2. 3.

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK

TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK 41 46 1 303 005 100 VITAFLÓRA ÁLTALÁNOS TÁPOLDAT 0,5 L 5997372513021 1 080 10 1 303 009 100 VITAFLÓRA ÁLTALÁNOS TÁPOLDAT 1 L 5997372513106 560 10 1 302 023 100 VITAFLÓRA VIRÁGZÓ NÖVÉNY

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Termesztett zöldségfajok: előnövény: kínai kel, ültetése:2016.02.10. Főnövény: TV paprika. Fajták: Bravia F1, Censor F1 (fő fajta).

Részletesebben

Hasznos információk, ötletek a felhasználáshoz. Ismertető Geohumus használatáról füvesítés esetén

Hasznos információk, ötletek a felhasználáshoz. Ismertető Geohumus használatáról füvesítés esetén Hasznos információk, ötletek a felhasználáshoz Ismertető Geohumus használatáról füvesítés esetén 1 Információ a Geohumus használatáról, füvesítés esetén A Geohumus optimálisan használható gyeptéglázás

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május

I. évfolyam, 4. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA május I. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI INPUTOK HAVI FORGALMA 2014. május Mezőgazdasági inputok havi forgalma Mezőgazdasági inputok havi forgalma 2014. május I. évfolyam, 4. szám,

Részletesebben

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában 208 209 Tartalomjegyzék 2 0 9 209 Gyomnövények a szójában 210 A szója alapgyomirtása 210 az alapgyomirtásban 212 A szója állománygyomirtása Gyomnövények a szójában A keléstôl a lombzáródásig, valamint

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények

kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények 014-015 kukorica 500-ak Klubja kísérleti eredmények A kukorica számára a 015 a szélsőségek éve volt, nem csak az egyes régiókban, de még táblán belül is jelentős különbségeket láttak a gazdák. Különösen

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere Tartalomjegyzék I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere 1. A korszerű tápanyagellátás jellemzői............................................... 11 2. A korszerű tápanyagellátás

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

Szántóföldi kultivátorok

Szántóföldi kultivátorok Szántóföldi kultivátorok - Magágykészítő vagy könnyű kultivátorok Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés. Művelési mélység: 5-15 cm Művelő szerszám: rugós száron: kétoldalt ívelt művelőszerszám.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

WP1 Vezérlő Használati Útmutató

WP1 Vezérlő Használati Útmutató WP1 Vezérlő Használati Útmutató Lásd a kötési diagram. 24Volt 9Volt A vezérlő egy 9V-os Rain Bird szolenoidot működtet. Győződjön meg róla, hogy a szelepeket a vezérlővel összekötő vezeték, kisfeszültségű

Részletesebben

A J Á N L A T T É T E L I F E L H Í V Á S

A J Á N L A T T É T E L I F E L H Í V Á S 1 tárgy: A J Á N L A T T É T E L I F E L H Í V Á S dátum: 2018. január 31. Tisztelt Gazdasági Szereplő! Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata (székhely: 9200 Mosonmagyaróvár, Fő utca 11., a továbbiakban:

Részletesebben