TANULÁSI ÚTMUTATÓ. AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULÁSI ÚTMUTATÓ. AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE:"

Átírás

1 TANULÁSI ÚTMUTATÓ AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A SZAKMACSOPORT MEGNEVEZÉSE: Elektronika A SZAKMA MEGNEVEZÉSE: A MODUL MEGNEVEZÉSE: Műszaki számítástechnikai technikus Számítógépek karbantartása, javítása SZÁMA: A KOMPETENCIA NEVE: Számítógépek szervizelése SZÁMA: 1 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE: BEVEZETÉS: A modul elvégzésével a képzésben résztvevő alkalmassá válik PC számítógép szervizelésére, javítására, tesztelésére, kellékanyagok cseréjére, perifériák karbantartására. TELJESÍTMÉNY CÉL: A számítástechnikai elektronikai kabinetben PC gépek szervizelése, tesztprogramok futtatása, PC részegységek cseréje, Perifériák, nyomtatók karbantartása, kellékanyagok cseréje. Operációs rendszer(ek) hibáinak elhárítása, hálózati kapcsolatok ellenőrzése. RÉSZ CÉLKITŰZÉSEK: 1. Operációs rendszer betöltődési hibáinak javítása 2. Számítógép tesztprogramok futtatása ELŐZETES FELTÉTELEK: A Mikroprocesszoros technika és a Számítógép rendszerek című modul teljesítése AZ ÚTMUTATÓT KIDOLGOZTA: Faránki Gyula DÁTUM: AZ UTOLSÓ ÁTDOLGOZÁST VÉGEZTE: Faránki Gyula DÁTUM:

2 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 1. Rész célkitűzés. Operációs rendszer betöltődési hibájának javítása TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Hallgassa meg tanára előadását a PC számítógépek szervizeléséről és a balesetvédelmi oktatást. Figyelje meg tanára hibakeresés során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC szervizeléssel foglalkozó részét. Hibajelenség: Az operációs rendszer betöltése megakad Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat indítsa újra a gépet DOS alatt nyomja meg az F5 vagy F8 gombot Válassza a lépésenkénti végrehajtás pontot engedélyezze minden parancs végrehajtását a hibát okozó parancsnál lemerevedik a rendszer indítsa újra a rendszert, és a hibát okozó parancs végrehajtását tiltsa le figyelje meg, hogy tovább működik e a rendszer vizsgálja meg, szükséges e a rendszer működéséhez a hibát okozó parancs (pl. korábbi hardverhez tartozó meghajtó program ) ha nem nélkülözhető a program, új és vírusmentes változattal pótolja ha HIMEM.SYS programnál lép fel a hiba, el kell dönteni, hogy nem memória hiba okozza: - Próbálja meg TESTMEM:OFF paraméterrel végrehajtva fennáll e a hiba (ilyenkor nem teszteli a kiterjesztett memóriát) ha nem áll fenn a hiba, cseréljen memóriát - Kapcsolja ki a SETUP-ban a külső majd a belső CACHE-t és ellenőrizze fennáll e a hiba, ha igen CACH csere WIN9x alatt F8 gomb lenyomásával kérje az indító menü lehetőségét válassza a BOOTLOG.TXT pontot az indításhoz járjon el a korábbiakban leírtak alapján Hibajelenség: Az operációs rendszer nem töltődik be Lehetséges okok: merevlemez esetén sérült vagy vírusos az MBR: futtassa az FDISK programot FDISK/MBR opcióval ellenőrizze, hogy a SETUP-ban beállítot paraméterek megegyeznek e a partíciós tábla adataival ellenőrizze, aktív-e az a partíció, ahonnan a bootolás történik

3 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: Hibakeresés PC gépekben A meghibásodásról először el kell dönteni, hogy hardver vagy szoftver eredetű. Különböző hibák esetén más és más eljárás szükséges az elhárításához. Jellemző hiba jelenségek: az operációs rendszer betöltése megakad az operációs rendszer betöltése nem indul el az önteszt során hibaüzenetet kapunk a gép nem jelez hibát, de nem működik operációs rendszer működik, de működésképtelenné válik A lehetséges okok: vírusfertőzés programhiba hardverhiba Vírusfertőzés által okozott hibajelenségek hasonlóak, sokszor azonosak a program vagy hardver által okozott hibákhoz. Amennyiben a gép működőképes, mindenképp ajánlatos vírusmentes rendszerrel (pl. lemezről) indítani és alapos víruskeresést végezni. Amennyiben vírust találunk annak irtása, szükség esetén a fájl(ok) megsemmisítése, vagy a lemez formázása (újra partícionálása) után kezdjünk a hibakereséshez.

4 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 2. Rész célkitűzés. Számítógép tesztprogramok futtatása TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK A számítógép karbantartása többnyire lemezkarbantartást jelent. Olvassa el és tanulja meg a lemezkarbantartó programok használatát! Lemezkarbantartó program használata Készítsen feljegyzéseket! Javasolt tankönyv: Markó: PC- konfigurálása A szoftver oldal (A tájékoztató lapot is lehet használni erre a célra) CHECKDISK ellenőrizze chkdsk programmal a számítógép c: meghajtóját vegye fel a gyökérkönyvtárba a megtalált elveszett rekordokat. SCANDISK Javítsa ki scandisk programmal a lemezen található esetleges hibákat Norton Disk Doctor for Win95 indítsa el a programot jelölje ki a csak a C: meghajtót ellenőrzésre kattintson az OPTIONS gombra és a Repair Options panelon kapcsolja be az Custom opciót majd a Select gombbal lépjen a beállítási menübe állítsa be az összes ablakba (Partition Tables, Boot Records ) az Ask Me First (minden javítás előtt meg kell erősíteni) pontot A Lost Clusters opcióban a Save lost clusters pontot válassza (menti az elveszett file-kat OK gombbal lépjen vissza az előttes menübe a Surface Test pontban engedélyezze az Enable surface testing pontot (így engedélyezzük a lemez felületi tesztelését) OK gombbal lépjen vissza az előttes menübe A diagnose gombra kattintva indítsa e az ellenőrzést Jegyezze fel a tapasztaltakat Bartha: Norton Utilities oldal, oldal A kompetencia teljesítéshez szükséges további tanulási útmutatókat tanárától fogja megkapni Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

5 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: Gyakran használt tesztprogramok ScanDisk A lemezterület ellenőrzésére szolgál Nem alkalmazható: CD-ROM, hálózati meghajtó, interlnk által elérhető meghajtó, assignjoin paranccsal létrehozott meghajtó esetén. Kapcsolók használata Scandisk /a az összes helyi merevlemezt vizsgálja Scandisk /n a scandisk automatikus indítása, bezárása Scandisk /p a program által talált hibák javításának letiltása A program indítása után válasszuk ki a vizsgálni kívánt meghajtót, válasszuk a vizsgálni kívánt tesztterületet. A program automatikus hibajavítást végez. (kikapcsolható) Norton DiskTools Adatvisszanyerő program Menüpontjai: Make a Disk Bootable menüpont a lemezt boot-olhatóvá teszi Recover from DOS s recover menüpont: sérült lemez vagy főkönyvtár esetén visszaállítja a lemez eredeti felépítését Revive a Defective Diskette menüpont: Ha a floppy használat közben Sector not found, Data error hibaüzenetet ad, akkor e program megszünteti e hibákat Mark a Cluster menüpont: hibás cluster megjelölését (Bad) végzi; ha az használatban volt, akkor adatait másik helyre átmenti A tesztprogramok használatáról további információt szerezhet az ajánlott irodalomban szereplő könyvekből

6 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Állítsa vissza a pl. vírusfertőzéstől megsérült master boot szektort! 2. A SYS paranccsal nem tudta a lemez boot szektorát rendbe tenni. Állítsa helyre a merevlemez boot szektorát!

7 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: MEGOLDÓKULCS AZ 2. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. Használja az FDISK /MBR parancsot 2. Használja a Norton DISKTOOL programját. Válassza a Make a Disk Bootable pontot. Helyezzen vírusmentes boot lemezt az A meghajtóba és a Select Disk to make Bootable pontban válassza az A meghajtót! A TELJESÍTMÉNY SZINTJE: Az elvégzett feladatoknak meg kell egyezni az itt szereplő válaszokkal. Ha valahol hibát követett el, vagy kérdése van ismételje meg a tanulási tevékenység szükséges részeit, illetve kérjen segítséget az oktatótól.

8 TANULÁSI ÚTMUTATÓ AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A SZAKMACSOPORT MEGNEVEZÉSE: Elektronika A SZAKMA MEGNEVEZÉSE: A MODUL MEGNEVEZÉSE: Műszaki számítástechnikai technikus Számítógépek karbantartása, javítása SZÁMA: A KOMPETENCIA NEVE: Számítógépek részegségeinek cseréje SZÁMA: 2 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE: BEVEZETÉS: A modul elvégzésével a képzésben résztvevő alkalmassá válik PC számítógép szervizelésére, javítására, tesztelésére, kellékanyagok cseréjére, perifériák karbantartására. TELJESÍTMÉNY CÉL: A számítástechnikai elektronikai kabinetben PC gépek szervizelése, tesztprogramok futtatása, PC részegységek cseréje, Perifériák, nyomtatók karbantartása, kellékanyagok cseréje. Operációs rendszer(ek) hibáinak elhárítása, hálózati kapcsolatok ellenőrzése. RÉSZ CÉLKITŰZÉSEK: 1. PC számítógépek részegységek cseréje 2. PC számítógép memória bővítése 3. PC számítógép memória cseréje 4. PC számítógép merevlemez cseréje ELŐZETES FELTÉTELEK (HA VANNAK): AZ ÚTMUTATÓT KIDOLGOZTA: Faránki Gyula DÁTUM: AZ UTOLSÓ ÁTDOLGOZÁST VÉGEZTE: Faránki Gyula DÁTUM:

9 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 1. Rész célkitűzés. PC számítógépek részegység cseréje TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Hallgassa meg tanára előadását a PC számítógépek hibakereséséről, szervizeléséről és a balesetvédelmi oktatást. Figyelje meg tanára hibakeresés során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC szervizeléssel foglalkozó részét. Hibajelenség: A monitor üzemel, de nincs kép Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon ellenőrizze megfelelő e a monitor csatlakoztatása, ha igen nem a csatlakozásnál van a hiba kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát csavarja ki a videokártyát rögzítő csavart vegye ki a videokártyát ellenőrizze nem csúszott e le valamelyik jumper ellenőrizze a video-memória foglalatban lévő helyzetét cserélje ki a kártyát egy jó videokártyára csavarja helyére a kártyát rögzítő csavart csatlakoztassa a monitort indítsa újra a számítógépet Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

10 - 2 - TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: A videokártyák beszerelése, videómemória bővítése Videokártya beszerelése Beszerelés előtt ellenőrizzük, szükség szerint állítsuk be a jumpereket. VESA kártyánál be kell állítani, hogy a VESA sín 33 MHz, vagy ennél nagyobb sebességű. ISA kártyánál beállítható, hogy a kártya képes e a várakozás nélküli adatátvitelre Némely kártyán a memória kezelés átlapolt vagy nem átlapolt módja között lehet választani. Természetesen, ha a gyári beállítás megfelelő, nem kell átállítást végezni. A kártya beszerelése előtt kapcsoljuk ki a gépet, sőt, húzzuk ki a hálózati csatlakozót. Szereljük szét a házat, és csavarjuk ki a kártya rögzítő csavarját. ISA vagy PCI kártya beszerelésekor a kártya első felét a csatlakozóba illesztjük, majd élénél fogva belenyomjuk a csatlakozóba. VESA csatlakozónál az érintkező sávot a csatlakozóhoz illesztjük, majd az egészet élénél fogva belenyomjuk a csatlakozóba. Ellenőrizzük hogy a kártya rendesen a helyén van e, majd rögzítsük a házhoz. A videokártya memória bővítése Ha van üres foglalat a kártyán, akkor a bővítés megoldható. A kártya leírásában szerepel, hogy milyen memória típussal lehet bővíteni. Ellenőrizni kell az alábbiakat: Memória típusa: DRAM vagy VRAM (a WRAM két adatporttal rendelkezik, így egyszerre lehet írni és olvasni a WRAM-ba adatokat) Adatszervezés: 4, 8, 32, 64 bites. A kártya csak a dokumentációban leírt szervezésű RAMal képes működni. Memória mérete: mekkora a maximális memória, amelyet a kártya kezelni tud Késleltetési idő: ha nem egyforma memóriákat alkalmazunk, lehet, hogy az egyik hamarabb teszi az adatot az adatsínre, míg a másik még az előző adatot tartja ott. Ez hibás működést eredményez. Lehetőleg azonos memóriákat alkalmazzunk. Memória behelyezése: illesszük a foglalatra a memóriát a megfelelő pozícióban. Nyomjuk be a foglalatba két újjal úgy, hogy a memória párhuzamos maradjon a kártyával. Ellenőrizzük, hogy megfelelően illeszkedik e a foglalatba. Ha a memóriabővítés után nem indul el a számítógép, akkor a RAM hibás, vagy nem megfelelő a bővítésre. Az AGP csatoló jellemzői Elméletileg négyszer gyorsabban hajtja végre a ciklusokat a PCI sínnél. Nagy előnye, hogy nem csak a videokártya memóriáját használja, nagy méretű 3D s képek esetén képes a rendszermemóriát is használni. Továbbá, a kártya tartalmaz egy kitüntetett portot, melyen keresztül közvetlen eléri a memóriát és a processzort. Adatátviteli sebessége a rendszer órajellel egyező. (a rendszermemóriában javasolt a 100 MHz-es SDRAM használata).

11 sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Ismertesse az AGP port jellemzőit! 2. Milyen memória típusok fordulnak elő a videókártyán? 3. Mit tesz a számítógép, ha a videokártya hibás?

12 - 4 - MEGOLDÓKULCS AZ 1. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. Ismertesse az AGP port jellemzőit! Accellerated Graphics Port, gyorsított grafikus port. Segítségével nagy képek megjelenítéséhez a kártya processzora a rendszermemóriát is használhatja. Javasolt a 100 MHz, vagy gyorsabban SDRAM-ok használata a rendszermemóriában. Négyszer gyorsabban hajtja végre a ciklusokat, mint a PCI port, adatátviteli sebessége a rendszer órajellel azonos. 2. Milyen memória típusok fordulnak elő a videokártyán? SDRAM, olcsóbb, de lassabb, és VRAM, sokkal gyorsabb, de drágább. 3. Mit tesz a számítógép, ha a videokártya hibás? Füttyjelzéssel jelzi a hibát, és lehet, hogy el sem indul.

13 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 2. Rész célkitűzés. PC számítógép memória bővítése TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK Hallgassa meg tanára előadását a PC számítógépek memória típusairól és bővítésükről! Hallgassa mag a balesetvédelmi oktatást. KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Figyelje meg tanára memória bővítés során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC memória bővítéssel foglalkozó részét. Memória bővítés olvassa el az alaplap leírásában a memóriabővítéssel foglalkozó fejezetet. ellenőrizze, hogy a memória modul típusában, sebességében, kapacitásában és bithosszúságában megfelel e a bővítésre érintse meg a kikapcsolt gép tápegységének házát vagy valamilyen földelt felületet. (az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti a memória áramkört!) vegye ki a bővítésre szánt memóriát az antisztatikus tárolóból kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát vegye ki a gépben lévő memória modulokat a bővítést a legutolsó hely feltöltésével kezdje az EDO RAM, vagy 9 bites RAM modult kb. 20 fokkal megdöntve helyezze az aljazatba óvatosan billentse függőleges helyzetbe (apró kattanás jelzi, ha a helyére pattant) (az SDRAM modult függőlegesen kell becsúsztatni a foglalatba) ellenőrizze, hogy megfelelően bepattant e a helyére kapcsolja be a számítógépet ellenőrizze a memória működését Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Markó: PC hardver konfigurálása és installálása oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon Lehetőleg ne érintse meg a memória érintkezőit, és a memória IC kivezetéseit, mert az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti!!! Mivel az első helyen lévő memória modulok akadályozzák a többi modul beépítését, a memória bővítés előtt el kell távolítani őket Kézzel ne érintse a foglalat érintkezőit, mert a kezünkről rákerülő zsírréteg az érintkezés megbízhatóságát tönkre teszi!!! Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

14 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Ismertesse a videoram (VRAM) jellemzőit! 2. Ismertesse, alapvetően miben különbözik a statikus RAM a dinamikus RAM tól!

15 - 7 - MEGOLDÓKULCS AZ 2. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. A VRAM speciális, nagysebességű memória. Két adatportot tartalmaz, egyet az íráshoz, egyet az olvasáshoz. E megoldással a memóriatartalom módosítása közben a videovezérlő folyamatosan képes a képet frissíteni. 2. A statikus RAM flip-flopok segítségével, a dinamikus RAM pedig apró kondenzátorban tárolja az információt. A dinamikus RAM kondenzátorából a töltések elszivárognak, ezért meghatározott időnként frissíteni kell a cellák tartalmát. Ez lassítja a működést, a memória elérési idejét megnöveli. Előnye, hogy nagy az elemsűrűség (kis helyen nagy memória kapacitás), egyszerű az előállítása, ezért az áruk alacsony A statikus RAM frissítést nem igényel, sokkal gyorsabb a DRAM nál, viszont előállítása bonyolult, ezért drága. A TELJESÍTMÉNY SZINTJE: Az elvégzett feladatoknak meg kell egyezni az itt szereplő válaszokkal. Ha valahol hibát követett el, vagy kérdése van ismételje meg a tanulási tevékenység szükséges részeit, illetve kérjen segítséget az oktatótól.

16 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 3. Rész célkitűzés. PC számítógép memória cseréje TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK Hallgassa meg tanára magyarázatát a PC számítógépek memória hiba elhárításáról Hallgassa mag a balesetvédelmi oktatást. KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Figyelje meg tanára memória csere során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC memória cserével foglalkozó részét. Hibajelenség: A számítógép egyes memória bankot figyelmen kívül hagy Lehetséges ok: nem megfelelően van e a foglalatban a memória modul kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát érintse meg a kikapcsolt gép tápegységének házát vagy valamilyen földelt felületet. (az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti a memória áramkört!) két ujjával feszítse szét a memória foglalat rögzítő fülét és billentse meg a memória modult ha a modul függőleges kibillent a függőleges helyzetből helyzetbe vegye ki a foglalatból ellenőrizze, hogy az érintkezők sérülés mentesek e ellenőrizze a memória foglalat állapotát az EDO vagy 9 bites RAM típusoknál a modult kb. 20 fokkal megdöntve helyezze a foglalatba óvatosan billentse függőleges helyzetbe (apró kattanás jelzi, ha a helyére pattant) SDRAM esetén a retesz kioldásakor nem billen el helyéről, a modul függőlegesen kiemelhető ill. behelyezhető. ellenőrizze, hogy megfelelően fekszik e kapcsolja be a számítógépet ha ismét nem ismeri fel kapcsolja ki a gépet és a fenti lépések megismétlésével cserélje ki a memóriát egy jó modulra Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon lehetőleg ne érintse meg a memória érintkezőit, és a memória IC kivezetéseit, mert az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti kézzel ne érintse a foglalat érintkezőit, mert a kezünkről rákerülő zsírréteg az érintkezés megbízhatóságát tönkre teszi! mivel az első helyen lévő memória modulok akadályozzák a többi modul cseréjét, a memória csere előtt el kell távolítani őket Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

17 - 9 - CÍM: Röviden az SDRAM-ról TÁJÉKOZTATÓ LAP Az SDRAM úgynevezett burst (csoportos) műveletvégzést használ. Burst technika azt jelenti, hogy a processzor csak az első memória címet adja ki, a következő memória címeket maga a SDRAM állítja elő. A csoportos képesség kihasználására a DRAM meghatározza a csoport hosszúságát, azaz a kezdőcím után hány további címet kell képezni a memória belső számlálójának. (hány ciklusra vonatkozik a csoportos átvitel) Az SDRAM minden kiviteli és beviteli műveletét a rendszerórához szinkronizálja., és akár 100 MHz feletti rendszersínnel is üzemel. Működése A memória két területre van osztva. A memóriavezérlő amíg az egyik bankból olvas (vagy ír) a második bankban már átadja a rá vonatkozó memória címet. (a memóriabankok lap szervezésűek) Így amikor az egyik bank adatai feldolgozásra kerülnek, azonnal rendelkezésre áll a második bankban a kiolvasásra (vagy írandó) adat. Az SDRAM működtetéséhez bonyolultabb memóriavezérlő szükséges, amit a régebbi alaplapok (pl. VX jelű chip-pel szerelt) nem tartalmaznak. Memória bővítés/csere esetén szempontok: memória típusa az alaplap csak olyan memóriát tud fogadni, mint amilyenre felkészítették (chipset!), amilyen memóriavezérlőt tatalmaz. memória szervezés nem mindegy, hogy a memóriacellákat bitenkét vagy bitcsoportonként (bájtonként, dupla bájtonként, négybájtonként) lehet elérni ciklusidő az alaplap meghatározza, hogy milyen sebességű RAM-ot lehet beépíteni. Nagyobb ciklusidejű memória használata esetén nem valószínű, hogy működik. Ha a memória gyorsabb, mint a rendszer, akkor működni fog. adatsín szélessége ezt a memóriafoglalat egyértelműen meghatározza (a Pentiumok 64 bites adatsínnel dolgoznak) paritás ellenőrzés az alaplap leírása tartalmazza, hogy az alaplap paritásos, paritás nélküli, esetleg mindkét típusú memória használatára alkalmas. tokozás az alaplap foglalata meghatározza, hogy milyen tokozású RAM használható

18 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Mit jelent az SDRAM kifejezés? 2. Mit jelent a paritásellenőrzés?

19 MEGOLDÓKULCS AZ 3. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. Szinkron dinamikus RAM a processzor órajelével működő RAM. A memória két részre (bankra) van osztva, miközben a memória vezérlő az egyikből ír vagy olvas, a másiknak a következő memória címet adja át. Ezzel amikor az egyik bank adatai feldolgozásra kerültek, azonnal rendelkezésre áll a másik bankban kiolvasásra vagy írásra az adat. 2. Paritás ellenőrzés párosság ellenőrzés hiba ellenőrzés. A memória 8 bitenként ki van egészítve plusz 1-1 bittel. Páros paritás ellenőrzéskor ez a bit csak akkor 1, ha az előző 8 bitben az 1 es bitek száma páratlan (párosra egészíti ki). Páratlan paritás ellenőrzésnél a paritás bit akkor 1, ha az előző 8 bitben az 1-es bitek száma páros. A TELJESÍTMÉNY SZINTJE: Az elvégzett feladatoknak meg kell egyezni az itt szereplő válaszokkal. Ha valahol hibát követett el, vagy kérdése van ismételje meg a tanulási tevékenység szükséges részeit, illetve kérjen segítséget az oktatótól.

20 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma:.4 Rész célkitűzés. PC számítógép merevlemez cseréje TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Hallgassa meg tanára magyarázatát a PC számítógépek merevlemezeiről azok cseréjéről Figyelje meg tanára merevlemez csere során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC merevlemez cserével foglalkozó részét. Hibajelenség: A számítógép merevlemeze nem működik kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát érintse meg a kikapcsolt gép tápegységének házát vagy valamilyen földelt felületet. (az elektrosztatikus feltöltődés kárt okozhat a számítógépben) figyelje meg, hogy a vezetékek milyen sorrendben csatlakoztak a merevlemezhez húzza le a merevlemezről a táp és az adatkábelt megfelelő keresztfejű csavarhúzóval csavarja ki merevlemez rögzítő csavarjait csúsztassa ki a helyéről a merevlemezt ellenőrizze, hogy a jumperek megfelelő helyzetben vannak e ha a jumperek lecsúsztak vagy rossz helyen voltak rendes felhelyezésük után megkísérelhető a merevlemez ismételt üzembe helyezése a cserélendő merevlemezt vegyük ki a tároló dobozából állítsa be a master slave jumpert a megfelelő állásba ellenőrizze, hogy a többi jumper megfelelő helyen van csúsztassa helyére a merevlemezt illessze helyére az adat (szalag) kábelt. (a piros jelölés az 1 sz. vezeték) csatlakoztassa a tápellátást csavarja be a merevlemez rögzítő csavarjait és óvatosan húzza meg kapcsolja be a számítógépet lépjen be a SETUP programba állítsa be az új lemezegység cilindert, fej értékeit szükség esetén végezze el a lemez partícionálását, formázását Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon általában a szalagkábel 1. sz. vezetéke (pirossal jelölve) van a tápcsatlakozás mellett, de ha ettől eltér, úgy azonos típusra cseréléskor az eredeti helyzet megfigyelése sok munkától kímél meg bennünket a ház sorjás lemezélei balesetet okozhatnak, ezért fokozott óvatossággal járjon el! ügyeljen az alakzáró csatlakozó megfelelő helyzetére! ügyeljen a megfelelő méretű csavarra! A kompetencia teljesítéshez szükséges további tanulási útmutatókat tanárától fogja megkapni Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

21 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: A lemezes adattárolás alapjai A tárolóeszközök az információtárolás formáit három szinten valósítják meg: fizikai szinten azaz az eszközön magán milyen fizikai formában történik az adatok elhelyezése BIOS szinten, amely a felhasználó számára az adattárolás módjának lehetséges legalsó meghatározási szintje DOS (operációs rendszer) szinten, amely a felhasználó számára a tárolóeszköz szokásos alkalmazási szintje Fizikai szintű tárolás A mágneses adatrögzítés módja hasonló a magnetofonnál használt jelrögzítési technikához, de adatrögzítésnél mindig digitális megoldású. A rögzített jelsorozat helyes értelmezéséhez ismerni kell azokat az időpontokat, amikor mintavételezni kell hogy megállapítható legyen a jelsorozat 1 vagy 0 volta. Ezt az időpontot úgynevezett szinkronjelekkel biztosítják. A hajlékony lemezek estén dupla sűrűségű lemezeknél az MFM jelrögzítést alkalmazzák. Az MFM eljárásnál szinkronjel csak akkor kerül rögzítésre, ha 0 után 0 érték következik. Az adattárolás a lemez felületén sávokban (track) ezen belül szektorokban történik. Merevlemez esetén több lemezen történik a tárolás, és itt a fizikailag egymás alatt elhelyezkedő sávokat cilindernek nevezzük. BIOS szintű információ kezelés Hajlékony lemeznél a sáv és szektorműveletek a 13h megszakítási vektoron keresztül érhetők el. A választott funkció sorszámát az AH regiszterben kell megadni. A teljesség igénye nélkül pl: AH 00h reset, a meghajtót alapállapotba hozza, az olvasófejet a 0. sávra viszi AH 02h olvasás, bármelyik szektor beolvasása AH 03h írás, szektor lemezre írása Ha merevlemez is van a gépben, a floppy meghajtó funkcióit a 13h megszakításról a 40h vektorra irányítja. Merevlemez esetén is a 13h megszakítási vektor használatával végezhetők a sáv és szektor műveletek. hasonlóan a floppyhoz az AH regiszterben kell megadni a funkció sorszámát. DOS szintű információ kezelés A DOS (az operációs rendszer) biztosítja, hogy a lemeztartalom felhasználói programokból történő használata egységes formában történjen. Az operációs rendszer által kezelt lemezrészek: merevlemeznél partíciós tábla boot sector (betöltő szektor) állomány elhelyezési tábla (FAT) állomány elhelyezési tábla másolata (FAT2) főkönyvtár (root directory) rendszer és felhasználói állományok

22 sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Mit jelent, hogy a merevlemez master vagy slave állapotban van? 2. Mit jelent a BIOS ban a HEADS, CILINDERS, SECTORS és a WRITE PRECOMPENSATION megnevezés? 3. Mi az LBA üzemmód?

23 MEGOLDÓKULCS AZ 4. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. A Master üzemmódú merevlemez alkalmas operációs rendszer betöltésére, slave állásban nem fog bootolni. 2. HEADS, a fizikai illetve logikai fejek száma. CILINDERS, a lemezen lévő sávok száma; lehet fizikai és logikai cilinderszám; összerendelésüket a BIOS végzi SECTORS, a meghajtó által elérhető legkisebb adatmennyiség, a sávok szektorokra vannak osztva, melynek mérete 512 bájt WRITE PRECOMPENSATION, annak a cilindernek a száma melytől csökkenteni kell az írási áramot (ha a merevlemez minden cilinderen azonos számú szektort tartalmaz, akkor a belső sávokban az adatsűrűség nagyobb (a szektor kisebb) ezért a belső szektorokban csökkenteni kell az író áramot, mivel nélküle a szomszédos szektorokat is átírhatja). 3. Az LBA üzemmód Logical Addressing Block logikai blokkcímzést jelent. E módszerrel lehetővé válik 504 Mbájtnál nagyobb merevlemez (max. 8,4 Gbájt) kezelése A BIOS lekérdezi a merevlemez méretét és ezt az értéket átalakítja logikai blokkszámra melyet az operációs rendszernek már cilinder fej szektor formában ad át.

Magyar változat. A termék bemutatása. A hardver telepítése. PU013 Sweex 1 portos párhuzamos és 2 portos soros PCI kártya

Magyar változat. A termék bemutatása. A hardver telepítése. PU013 Sweex 1 portos párhuzamos és 2 portos soros PCI kártya PU013 Sweex 1 portos párhuzamos és 2 portos soros PCI kártya A termék bemutatása Szélsőséges hőmérséklettől óvja a PU013 kártyát. Ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze fűtőszerkezetek közelébe.

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

h Számítógép h Akkumulátor

h Számítógép h Akkumulátor Köszönjük, hogy IBM ThinkPad G40 sorozatú számítógépet vásárolt. Hasonlítsa összes azt itt felsorolt elemeket a dobozban lévőkkel. Ha valamilyen tétel hiányzik vagy sérült, vegye fel a kapcsolatot a vásárlás

Részletesebben

11.4.5 Laborgyakorlat: Második merevlemez telepítése, konfigurálása és partícionálása

11.4.5 Laborgyakorlat: Második merevlemez telepítése, konfigurálása és partícionálása 11.4.5 Laborgyakorlat: Második merevlemez telepítése, konfigurálása és partícionálása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és hajtsd végre a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton megváltoztatjuk a rendszerindítási

Részletesebben

Magyar változat. A termék bemutatása. A hardver telepítése. PU011 Sweex 1 portos párhuzamos PCI expressz kártya

Magyar változat. A termék bemutatása. A hardver telepítése. PU011 Sweex 1 portos párhuzamos PCI expressz kártya PU011 Sweex 1 portos párhuzamos PCI expressz kártya A termék bemutatása Szélsőséges hőmérséklettől óvja a PU011 kártyát. Ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze fűtőszerkezetek közelébe. A

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP ÖSSZESZERELÉSE témakör

SZÁMÍTÓGÉP ÖSSZESZERELÉSE témakör INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZÁMÍTÓGÉP ÖSSZESZERELÉSE témakör 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉSHEZ TANÁRI PREZENTÁCIÓ KÖVETELMÉNYMODUL 10815-12 INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Memóriamodulok. Felhasználói kézikönyv

Memóriamodulok. Felhasználói kézikönyv Memóriamodulok Felhasználói kézikönyv Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt található információ értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira kizárólag az adott

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

Magyar változat. A termék bemutatása. A hardware telepítése. Telepítés Windows 2000-re és XP-re

Magyar változat. A termék bemutatása. A hardware telepítése. Telepítés Windows 2000-re és XP-re PU007V2 Sweex 1 portos párhuzamos és 2 portos soros PCI kártya A termék bemutatása Szélsőséges hőmérséklettől óvja a PU007V2 kártyát. Ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze fűtőszerkezetek

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

A fő menüpontok között a bal vagy jobb nyíllal mozoghatunk, Enter leütésére pedig megjelenik az adott menühöz tartozó tartalom.

A fő menüpontok között a bal vagy jobb nyíllal mozoghatunk, Enter leütésére pedig megjelenik az adott menühöz tartozó tartalom. AMI BIOS SETUP (ASRock 890GX, 890GM Pro3) Menü kezelése A fő menüpontok között a bal vagy jobb nyíllal mozoghatunk, Enter leütésére pedig megjelenik az adott menühöz tartozó tartalom. Menün belüli navigálás:

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.02.09 18:08:51 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 21:10:15 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Memóriamodulok. Felhasználói útmutató

Memóriamodulok. Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

Számítógép-szerelő, karbantartó képzés tematika oktatott modulok

Számítógép-szerelő, karbantartó képzés tematika oktatott modulok Számítógép-szerelő, karbantartó képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója 9234594 2. kiadás A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation bejegyzett védjegyei. Copyright 2005 Nokia. Minden jog

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció 3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció Célkitűzések Egyszerű egyenrangú csomópontokból álló hálózat építése, és a fizikai kapcsolat ellenőrzése. Különböző IP-cím beállításoknak a hálózati

Részletesebben

Disk Station DS509+ Gyors telepítési útmutató

Disk Station DS509+ Gyors telepítési útmutató Disk Station DS509+ Gyors telepítési útmutató BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK Kérjük, hogy használat előtt gondosan olvassa el ezeket a biztonsági utasításokat, és a jövőbeli felhasználás céljából tartsa ezt a kézikönyvet

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008 Tervezte és készítette Géczy LászlL szló 1999-2008 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

Kameleon Light Bootloader használati útmutató

Kameleon Light Bootloader használati útmutató Kameleon Light Bootloader használati útmutató 2017. Verzió 1.0 1 Tartalom jegyzék 2 1. Bootloader bevezető: A Kameleon System-hez egy összetett bootloader tartozik, amely lehetővé teszi, hogy a termékcsalád

Részletesebben

1. Használatba vétel. 1.1 Biztonsági előírások. 1.2 Rendszerkövetelmények. 1.3 A csomag tartalma

1. Használatba vétel. 1.1 Biztonsági előírások. 1.2 Rendszerkövetelmények. 1.3 A csomag tartalma 1. Használatba vétel 1.1 Biztonsági előírások Kérjük, hogy mielőtt használatba venné a Prestigio Data Racer I készüléket, olvasson el minden biztonsági figyelmeztetést. A használati utasításban ismertetett

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

hakkumulátor h Számítógép

hakkumulátor h Számítógép Köszönjük, hogy IBM ThinkPad R sorozatú számítógépet vásárolt. Hasonlítsa összes azt itt felsorolt elemeket a dobozban lévőkkel. Ha valamilyen tétel hiányzik vagy sérült, vegye fel a kapcsolatot a vásárlás

Részletesebben

A képernyő felbontásának módosítása

A képernyő felbontásának módosítása A képernyő felbontásának módosítása A folyadékkristályos megjelenítési (LCD) technológia jellegéből fakadóan a képfelbontás rögzített. A lehető legjobb megjelenítési teljesítmény elérése érdekében állítsa

Részletesebben

Rendelési szám: 92P1704

Rendelési szám: 92P1704 Rendelési szám: 92P1704 Köszönjük, hogy IBMThinkPad T sorozatú számítógépet vásárolt. Hasonlítsa összes azt itt felsorolt elemeket a dobozban lévőkkel. Ha valamilyen tétel hiányzik vagy sérült, vegye fel

Részletesebben

Memóriamodulok. Felhasználói útmutató

Memóriamodulok. Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS 1 TARTALOM Főalkatrészek. 3 Telepítési útmutató...5 A Bluetooth telepítése....17 A

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

EZ-IP NVR Útmutató az első lépésekhez

EZ-IP NVR Útmutató az első lépésekhez EZ-IP NVR Útmutató az első lépésekhez Üdvözöljük Köszönjük, hogy megvette termékünket! Ez az útmutató segít Önnek, hogy igen rövid idő alatt megismerkedjen NVR készülékünkkel. A telepítés és üzemeltetés

Részletesebben

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK DAT, DATA DATA CARTRIDGE TAPE 1/2 SZALAG A

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

Használati Útmutató V:1.25

Használati Útmutató V:1.25 Használati Útmutató V:1.25 Vezérlés egységei: Kulcsos kapcsoló BAT LED Biztosíték Csatlakozók Kijelző START/MENU Ok gomb FL.YEL - gomb RED + gomb Memória Akkumulátor Modem Készülék Üzembe helyezése: 1.

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 396847-211 2006. március Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

MF-20. Hotel ajtózár kezelő szoftver. Gyors beállítási útmutató

MF-20. Hotel ajtózár kezelő szoftver. Gyors beállítási útmutató MF-20 Hotel ajtózár kezelő szoftver Gyors beállítási útmutató Tartalomjegyzék 1.Telepítés...3 1.1 MF-20 Hotel menedzsment szoftver telepítése...3 1.2 MF9-DATA USB kártyaolvasó telepítése...3 2. MF-20 Hotel

Részletesebben

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power)

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) HP 5120-24G 1.ábra Első panel (1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) 2.ábra Hátsó panel (1) AC-input csatlakozó (2)

Részletesebben

Memóriamodulok. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a számítógép memóriájának cseréjét és bővítését ismerteti

Memóriamodulok. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a számítógép memóriájának cseréjét és bővítését ismerteti Memóriamodulok Dokumentum cikkszáma: 407947-211 2006. május Ez az útmutató a számítógép memóriájának cseréjét és bővítését ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Memóriamodulok hozzáadása vagy cseréje Memóriamodul

Részletesebben

Commodore 64. Felhasználói utasítás. Készítette: Mészáros Árpád

Commodore 64. Felhasználói utasítás. Készítette: Mészáros Árpád Commodore 64 Felhasználói utasítás Készítette: Mészáros Árpád Alapvető tudnivalók A részegységeket csatlakoztassuk egymáshoz mielőtt bármit is bekapcsolnánk! A bekapcsolásnál először a perifériákat kell

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1

Szerelési kézikönyv. Digitális nyomásmérő készlet BHGP26A1 Szerelési kézikönyv Digitális nyomásmérő készlet BHGP6A BHGP6A Digitális nyomásmérő készlet Szerelési kézikönyv Tartalomjegyzék Oldal Felszerelés Tartozékok... Felszerelés... Munkaeljárás... Működési ellenőrzés...

Részletesebben

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

statikus RAM ( tároló eleme: flip-flop ),

statikus RAM ( tároló eleme: flip-flop ), 1 Írható/olvasható memóriák (RAM) Az írható/olvasható memóriák angol rövidítése ( RAM Random Acces Memories közvetlen hozzáférésű memóriák) csak a cím szerinti elérés módjára utal, de ma már ehhez az elnevezéshez

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató

Szerelési és kezelési útmutató USB-RS485 USB-s RS485 konverter Szerelési és kezelési útmutató EUROPROX Bt. E-mail: europrox@enternet.hu E01-07001-0A T A R T A L O M 1. Általános termékismertetı...3 2. Telepítés, üzembe helyezés...3

Részletesebben

MPLAB ICD használata

MPLAB ICD használata MPLAB ICD használata Mit is tud az MPLAB ICD? Real-time és lépésről lépésre programvégrehajtás. Töréspont elhelyezése. Nyomkövetés a céláramkörben. Programozás a céláramkörben. Forrás szintű és szimbolikus

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 409917-211 2006. május Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva T Bird 2 AVR fejlesztőpanel Használati utasítás Gyártja: BioDigit Kft Forgalmazza: HEStore.hu webáruház BioDigit Kft, 2012 Minden jog fenntartva Főbb tulajdonságok ATMEL AVR Atmega128 típusú mikrovezérlő

Részletesebben

A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése

A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése A digitális SLR fényképezőgép-firmware frissítése Köszönjük, hogy a Nikon termékét választotta! A jelen útmutató a firmware-frissítés elvégzését ismerteti. Ha nem biztos benne, hogy sikeresen végre tudja

Részletesebben

Disk Station. DS209j, DS209, DS209+, DS209+II. Gyors telepítési útmutató

Disk Station. DS209j, DS209, DS209+, DS209+II. Gyors telepítési útmutató Disk Station DS209j, DS209, DS209+, DS209+II Gyors telepítési útmutató BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK Kérjük, hogy használat előtt gondosan olvassa el ezeket a biztonsági utasításokat, és a jövőbeli felhasználás

Részletesebben

Általános soros sín (USB) Felhasználói útmutató Rendszerigény Nyomtatója beépített USB portja az alábbi minimális rendszerkonfiguráció mellett használ

Általános soros sín (USB) Felhasználói útmutató Rendszerigény Nyomtatója beépített USB portja az alábbi minimális rendszerkonfiguráció mellett használ Általános soros sín (USB) Felhasználói útmutató Rendszerigény Nyomtatója beépített USB portja az alábbi minimális rendszerkonfiguráció mellett használható: USB porttal rendelkező PC Microsoft Windows 98,

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter

Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter Gyors üzembe helyezési útmutató WF-2109, WF-2111, WF-2116, WF-2119, WF-2119S, WF-2120, WF-2123, WF-2150, WF-2151, WF-2190, WF-2503 1 A csomag tartalma A csomag,

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt szereplő

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz

Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz A. Bekapcsolás gomb B. Funkció gomb C. Módkapcsoló gomb D. Világítás (piros, zöld és kék) E. Újraindítás gomb F. Mini USB G. Port TF kártyának H. MIC

Részletesebben

FoKi SZKENNER MODUL ÜZEMBE HELYEZÉSI LEÍRÁS. Verziószám: 2.0 (efoki) Lezárás dátuma:

FoKi SZKENNER MODUL ÜZEMBE HELYEZÉSI LEÍRÁS. Verziószám: 2.0 (efoki) Lezárás dátuma: FoKi Verziószám: 2.0 (efoki) Lezárás dátuma: 2019.06.20. SZKENNER MODUL ÜZEMBE HELYEZÉSI LEÍRÁS Készítette: ItJump Kft. Székhely: 9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 5. Budapesti iroda: 1082 Budapest,

Részletesebben

Az UN65U telepítési útmutatója

Az UN65U telepítési útmutatója HUG12147 Első kiadás November 2016 Az UN65U telepítési útmutatója A VivoMini az alábbi tartozékokkal kerül forgalomba. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az ASUS ügyfélszolgálatával, ha az alábbi tartozékokat

Részletesebben

EM4028 PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER

EM4028 PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER EM4028 PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER 2 MAGYAR EM4028 - PCI 10/100/1000 MBPS HÁLÓZATI ADAPTER Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 A csomag tartalma... 2 1.2 Mielőtt elkezdené... 2 2.0 A hardver

Részletesebben

Külső eszközök Felhasználói útmutató

Külső eszközök Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt található információ értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira kizárólag az adott

Részletesebben

Külső eszközök Felhasználói útmutató

Külső eszközök Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett védjegye. Az itt szereplő információ

Részletesebben

MaxTech univerzális kijelző. MT sorozat

MaxTech univerzális kijelző. MT sorozat MaxTech univerzális kijelző MT sorozat Külső méret és megjelenés Beépítési és kivágási méreteket a következő ábra tartalmazza MT-037-LSK típus esetében Beépítési és kivágási méreteket a következő ábra

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva.

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. Tartalom 1. BEVEZETÉS...1 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK...1 3. A PC SUITE

Részletesebben

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval AVC78X QUICK START 1 GYORS INDÍTÁS 16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR 4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval 1. Győződjön meg arról, hogy a csomag tartalmazza

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése 15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot, és végezd el a lépéseit! A laborgyakorlat során egy vezeték nélküli hálózati kártya beszerelését és

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Készítette: Fekete Dávid Processzor felépítése 2 Perifériák csatlakozása a processzorhoz A perifériák adatlapjai megtalálhatók a programozasi_segedlet.zip-ben.

Részletesebben

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel HU Felhasználói és programozói leírás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a fejlesztő és gyártó fenntartja a változtatás jogát. A gyártó

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

3.1.5 Laborgyakorlat: Egyszerű egyenrangú hálózat építése

3.1.5 Laborgyakorlat: Egyszerű egyenrangú hálózat építése Otthoni és kisvállalati hálózatok kezelése 3.1.5 Laborgyakorlat: Egyszerű egyenrangú hálózat építése Célkitűzések Egyszerű egyenrangú hálózat tervezése és kiépítése az oktató által biztosított keresztkötésű

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

Dokument-azonosító: Synology_QIG_4bay2_

Dokument-azonosító: Synology_QIG_4bay2_ Dokument-azonosító: Synology_QIG_4bay2_20100514 BIZTONSÁ GI UTASÍTÁ SOK Kérjük, hogy használat előtt gondosan olvassa el ezeket a biztonsági utasításokat, és a jövőbeli felhasználás céljából tartsa ezt

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Modell szám: DL4201 Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A modem webes felületen történő beüzemelése...

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

mhtml:file://d:\users\zsolt\appdata\local\temp\fartmp0g.q30\3-lenovo_recovery...

mhtml:file://d:\users\zsolt\appdata\local\temp\fartmp0g.q30\3-lenovo_recovery... 1. oldal, összesen: 5 oldal Partner oldal - Helyreállító lemezek Helyreállító lemezek készítése és használata Lenovo számítógépekhez A Lenovo (és elődje az IBM) már évek óta nem ad recovery lemezt a gépeihez.

Részletesebben

DWL-G520+ AirPlus G+ 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter

DWL-G520+ AirPlus G+ 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter Ez a termék a következő operációs rendszereket támogatja: Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98SE Előfeltételek DWL-G520+ AirPlus G+ 2,4GHz Vezeték nélküli PCI Adapter Legalább az alábbiakkal

Részletesebben

Technikai tájékoztató - kérdések és válaszok TSD-QA89 (2011/11)

Technikai tájékoztató - kérdések és válaszok TSD-QA89 (2011/11) Technikai tájékoztató - kérdések és válaszok TSD-QA89 (2011/11) 1. K: Hogyan tudom bekapcsolni a 3D funkciót az ASRock Vision 3D és ION3D rendszeren? V: Az elté monitor/tv/tartalom/lejátszó szoftver összeállításoknak

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

www.sdrive1564.com Kikapcsoláskor mindig a Commodore számítógépet vagy a floppy meghajtót kapcsolja ki először.

www.sdrive1564.com Kikapcsoláskor mindig a Commodore számítógépet vagy a floppy meghajtót kapcsolja ki először. SDrive 1564 SD kártya illesztő Commodore számítógépekhez www.sdrive1564.com Tápfeszültség ellátás: 12V / min 300mA-es tápegység (adapter) a csatlakozó tüskéje a +, a külső érintkező a kapcsolódási pont.

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Készülék szoftverének manuális frissítése SP Flashtool segítségével.

Készülék szoftverének manuális frissítése SP Flashtool segítségével. Készülék szoftverének manuális frissítése SP Flashtool segítségével. A telepítés előfeltételei: Győződjön meg róla, hogy az ön számítógépe stabil áramellátással rendelkezik, lehetőségekhez mérten a frissítést

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben