TANULÁSI ÚTMUTATÓ. AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULÁSI ÚTMUTATÓ. AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE:"

Átírás

1 TANULÁSI ÚTMUTATÓ AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A SZAKMACSOPORT MEGNEVEZÉSE: Elektronika A SZAKMA MEGNEVEZÉSE: A MODUL MEGNEVEZÉSE: Műszaki számítástechnikai technikus Számítógépek karbantartása, javítása SZÁMA: A KOMPETENCIA NEVE: Számítógépek szervizelése SZÁMA: 1 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE: BEVEZETÉS: A modul elvégzésével a képzésben résztvevő alkalmassá válik PC számítógép szervizelésére, javítására, tesztelésére, kellékanyagok cseréjére, perifériák karbantartására. TELJESÍTMÉNY CÉL: A számítástechnikai elektronikai kabinetben PC gépek szervizelése, tesztprogramok futtatása, PC részegységek cseréje, Perifériák, nyomtatók karbantartása, kellékanyagok cseréje. Operációs rendszer(ek) hibáinak elhárítása, hálózati kapcsolatok ellenőrzése. RÉSZ CÉLKITŰZÉSEK: 1. Operációs rendszer betöltődési hibáinak javítása 2. Számítógép tesztprogramok futtatása ELŐZETES FELTÉTELEK: A Mikroprocesszoros technika és a Számítógép rendszerek című modul teljesítése AZ ÚTMUTATÓT KIDOLGOZTA: Faránki Gyula DÁTUM: AZ UTOLSÓ ÁTDOLGOZÁST VÉGEZTE: Faránki Gyula DÁTUM:

2 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 1. Rész célkitűzés. Operációs rendszer betöltődési hibájának javítása TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Hallgassa meg tanára előadását a PC számítógépek szervizeléséről és a balesetvédelmi oktatást. Figyelje meg tanára hibakeresés során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC szervizeléssel foglalkozó részét. Hibajelenség: Az operációs rendszer betöltése megakad Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat indítsa újra a gépet DOS alatt nyomja meg az F5 vagy F8 gombot Válassza a lépésenkénti végrehajtás pontot engedélyezze minden parancs végrehajtását a hibát okozó parancsnál lemerevedik a rendszer indítsa újra a rendszert, és a hibát okozó parancs végrehajtását tiltsa le figyelje meg, hogy tovább működik e a rendszer vizsgálja meg, szükséges e a rendszer működéséhez a hibát okozó parancs (pl. korábbi hardverhez tartozó meghajtó program ) ha nem nélkülözhető a program, új és vírusmentes változattal pótolja ha HIMEM.SYS programnál lép fel a hiba, el kell dönteni, hogy nem memória hiba okozza: - Próbálja meg TESTMEM:OFF paraméterrel végrehajtva fennáll e a hiba (ilyenkor nem teszteli a kiterjesztett memóriát) ha nem áll fenn a hiba, cseréljen memóriát - Kapcsolja ki a SETUP-ban a külső majd a belső CACHE-t és ellenőrizze fennáll e a hiba, ha igen CACH csere WIN9x alatt F8 gomb lenyomásával kérje az indító menü lehetőségét válassza a BOOTLOG.TXT pontot az indításhoz járjon el a korábbiakban leírtak alapján Hibajelenség: Az operációs rendszer nem töltődik be Lehetséges okok: merevlemez esetén sérült vagy vírusos az MBR: futtassa az FDISK programot FDISK/MBR opcióval ellenőrizze, hogy a SETUP-ban beállítot paraméterek megegyeznek e a partíciós tábla adataival ellenőrizze, aktív-e az a partíció, ahonnan a bootolás történik

3 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: Hibakeresés PC gépekben A meghibásodásról először el kell dönteni, hogy hardver vagy szoftver eredetű. Különböző hibák esetén más és más eljárás szükséges az elhárításához. Jellemző hiba jelenségek: az operációs rendszer betöltése megakad az operációs rendszer betöltése nem indul el az önteszt során hibaüzenetet kapunk a gép nem jelez hibát, de nem működik operációs rendszer működik, de működésképtelenné válik A lehetséges okok: vírusfertőzés programhiba hardverhiba Vírusfertőzés által okozott hibajelenségek hasonlóak, sokszor azonosak a program vagy hardver által okozott hibákhoz. Amennyiben a gép működőképes, mindenképp ajánlatos vírusmentes rendszerrel (pl. lemezről) indítani és alapos víruskeresést végezni. Amennyiben vírust találunk annak irtása, szükség esetén a fájl(ok) megsemmisítése, vagy a lemez formázása (újra partícionálása) után kezdjünk a hibakereséshez.

4 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 2. Rész célkitűzés. Számítógép tesztprogramok futtatása TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK A számítógép karbantartása többnyire lemezkarbantartást jelent. Olvassa el és tanulja meg a lemezkarbantartó programok használatát! Lemezkarbantartó program használata Készítsen feljegyzéseket! Javasolt tankönyv: Markó: PC- konfigurálása A szoftver oldal (A tájékoztató lapot is lehet használni erre a célra) CHECKDISK ellenőrizze chkdsk programmal a számítógép c: meghajtóját vegye fel a gyökérkönyvtárba a megtalált elveszett rekordokat. SCANDISK Javítsa ki scandisk programmal a lemezen található esetleges hibákat Norton Disk Doctor for Win95 indítsa el a programot jelölje ki a csak a C: meghajtót ellenőrzésre kattintson az OPTIONS gombra és a Repair Options panelon kapcsolja be az Custom opciót majd a Select gombbal lépjen a beállítási menübe állítsa be az összes ablakba (Partition Tables, Boot Records ) az Ask Me First (minden javítás előtt meg kell erősíteni) pontot A Lost Clusters opcióban a Save lost clusters pontot válassza (menti az elveszett file-kat OK gombbal lépjen vissza az előttes menübe a Surface Test pontban engedélyezze az Enable surface testing pontot (így engedélyezzük a lemez felületi tesztelését) OK gombbal lépjen vissza az előttes menübe A diagnose gombra kattintva indítsa e az ellenőrzést Jegyezze fel a tapasztaltakat Bartha: Norton Utilities oldal, oldal A kompetencia teljesítéshez szükséges további tanulási útmutatókat tanárától fogja megkapni Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

5 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: Gyakran használt tesztprogramok ScanDisk A lemezterület ellenőrzésére szolgál Nem alkalmazható: CD-ROM, hálózati meghajtó, interlnk által elérhető meghajtó, assignjoin paranccsal létrehozott meghajtó esetén. Kapcsolók használata Scandisk /a az összes helyi merevlemezt vizsgálja Scandisk /n a scandisk automatikus indítása, bezárása Scandisk /p a program által talált hibák javításának letiltása A program indítása után válasszuk ki a vizsgálni kívánt meghajtót, válasszuk a vizsgálni kívánt tesztterületet. A program automatikus hibajavítást végez. (kikapcsolható) Norton DiskTools Adatvisszanyerő program Menüpontjai: Make a Disk Bootable menüpont a lemezt boot-olhatóvá teszi Recover from DOS s recover menüpont: sérült lemez vagy főkönyvtár esetén visszaállítja a lemez eredeti felépítését Revive a Defective Diskette menüpont: Ha a floppy használat közben Sector not found, Data error hibaüzenetet ad, akkor e program megszünteti e hibákat Mark a Cluster menüpont: hibás cluster megjelölését (Bad) végzi; ha az használatban volt, akkor adatait másik helyre átmenti A tesztprogramok használatáról további információt szerezhet az ajánlott irodalomban szereplő könyvekből

6 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Állítsa vissza a pl. vírusfertőzéstől megsérült master boot szektort! 2. A SYS paranccsal nem tudta a lemez boot szektorát rendbe tenni. Állítsa helyre a merevlemez boot szektorát!

7 Kompetencia neve: Számítógépek szervizelése Száma: MEGOLDÓKULCS AZ 2. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. Használja az FDISK /MBR parancsot 2. Használja a Norton DISKTOOL programját. Válassza a Make a Disk Bootable pontot. Helyezzen vírusmentes boot lemezt az A meghajtóba és a Select Disk to make Bootable pontban válassza az A meghajtót! A TELJESÍTMÉNY SZINTJE: Az elvégzett feladatoknak meg kell egyezni az itt szereplő válaszokkal. Ha valahol hibát követett el, vagy kérdése van ismételje meg a tanulási tevékenység szükséges részeit, illetve kérjen segítséget az oktatótól.

8 TANULÁSI ÚTMUTATÓ AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME:Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola Pécs 48-as tér 2 A SZAKMACSOPORT MEGNEVEZÉSE: Elektronika A SZAKMA MEGNEVEZÉSE: A MODUL MEGNEVEZÉSE: Műszaki számítástechnikai technikus Számítógépek karbantartása, javítása SZÁMA: A KOMPETENCIA NEVE: Számítógépek részegségeinek cseréje SZÁMA: 2 A TELJESÍTMÉNY SZINTMÉRÉS JAVASOLT IDEJE: BEVEZETÉS: A modul elvégzésével a képzésben résztvevő alkalmassá válik PC számítógép szervizelésére, javítására, tesztelésére, kellékanyagok cseréjére, perifériák karbantartására. TELJESÍTMÉNY CÉL: A számítástechnikai elektronikai kabinetben PC gépek szervizelése, tesztprogramok futtatása, PC részegységek cseréje, Perifériák, nyomtatók karbantartása, kellékanyagok cseréje. Operációs rendszer(ek) hibáinak elhárítása, hálózati kapcsolatok ellenőrzése. RÉSZ CÉLKITŰZÉSEK: 1. PC számítógépek részegységek cseréje 2. PC számítógép memória bővítése 3. PC számítógép memória cseréje 4. PC számítógép merevlemez cseréje ELŐZETES FELTÉTELEK (HA VANNAK): AZ ÚTMUTATÓT KIDOLGOZTA: Faránki Gyula DÁTUM: AZ UTOLSÓ ÁTDOLGOZÁST VÉGEZTE: Faránki Gyula DÁTUM:

9 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 1. Rész célkitűzés. PC számítógépek részegység cseréje TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Hallgassa meg tanára előadását a PC számítógépek hibakereséséről, szervizeléséről és a balesetvédelmi oktatást. Figyelje meg tanára hibakeresés során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC szervizeléssel foglalkozó részét. Hibajelenség: A monitor üzemel, de nincs kép Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon ellenőrizze megfelelő e a monitor csatlakoztatása, ha igen nem a csatlakozásnál van a hiba kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát csavarja ki a videokártyát rögzítő csavart vegye ki a videokártyát ellenőrizze nem csúszott e le valamelyik jumper ellenőrizze a video-memória foglalatban lévő helyzetét cserélje ki a kártyát egy jó videokártyára csavarja helyére a kártyát rögzítő csavart csatlakoztassa a monitort indítsa újra a számítógépet Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

10 - 2 - TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: A videokártyák beszerelése, videómemória bővítése Videokártya beszerelése Beszerelés előtt ellenőrizzük, szükség szerint állítsuk be a jumpereket. VESA kártyánál be kell állítani, hogy a VESA sín 33 MHz, vagy ennél nagyobb sebességű. ISA kártyánál beállítható, hogy a kártya képes e a várakozás nélküli adatátvitelre Némely kártyán a memória kezelés átlapolt vagy nem átlapolt módja között lehet választani. Természetesen, ha a gyári beállítás megfelelő, nem kell átállítást végezni. A kártya beszerelése előtt kapcsoljuk ki a gépet, sőt, húzzuk ki a hálózati csatlakozót. Szereljük szét a házat, és csavarjuk ki a kártya rögzítő csavarját. ISA vagy PCI kártya beszerelésekor a kártya első felét a csatlakozóba illesztjük, majd élénél fogva belenyomjuk a csatlakozóba. VESA csatlakozónál az érintkező sávot a csatlakozóhoz illesztjük, majd az egészet élénél fogva belenyomjuk a csatlakozóba. Ellenőrizzük hogy a kártya rendesen a helyén van e, majd rögzítsük a házhoz. A videokártya memória bővítése Ha van üres foglalat a kártyán, akkor a bővítés megoldható. A kártya leírásában szerepel, hogy milyen memória típussal lehet bővíteni. Ellenőrizni kell az alábbiakat: Memória típusa: DRAM vagy VRAM (a WRAM két adatporttal rendelkezik, így egyszerre lehet írni és olvasni a WRAM-ba adatokat) Adatszervezés: 4, 8, 32, 64 bites. A kártya csak a dokumentációban leírt szervezésű RAMal képes működni. Memória mérete: mekkora a maximális memória, amelyet a kártya kezelni tud Késleltetési idő: ha nem egyforma memóriákat alkalmazunk, lehet, hogy az egyik hamarabb teszi az adatot az adatsínre, míg a másik még az előző adatot tartja ott. Ez hibás működést eredményez. Lehetőleg azonos memóriákat alkalmazzunk. Memória behelyezése: illesszük a foglalatra a memóriát a megfelelő pozícióban. Nyomjuk be a foglalatba két újjal úgy, hogy a memória párhuzamos maradjon a kártyával. Ellenőrizzük, hogy megfelelően illeszkedik e a foglalatba. Ha a memóriabővítés után nem indul el a számítógép, akkor a RAM hibás, vagy nem megfelelő a bővítésre. Az AGP csatoló jellemzői Elméletileg négyszer gyorsabban hajtja végre a ciklusokat a PCI sínnél. Nagy előnye, hogy nem csak a videokártya memóriáját használja, nagy méretű 3D s képek esetén képes a rendszermemóriát is használni. Továbbá, a kártya tartalmaz egy kitüntetett portot, melyen keresztül közvetlen eléri a memóriát és a processzort. Adatátviteli sebessége a rendszer órajellel egyező. (a rendszermemóriában javasolt a 100 MHz-es SDRAM használata).

11 sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Ismertesse az AGP port jellemzőit! 2. Milyen memória típusok fordulnak elő a videókártyán? 3. Mit tesz a számítógép, ha a videokártya hibás?

12 - 4 - MEGOLDÓKULCS AZ 1. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. Ismertesse az AGP port jellemzőit! Accellerated Graphics Port, gyorsított grafikus port. Segítségével nagy képek megjelenítéséhez a kártya processzora a rendszermemóriát is használhatja. Javasolt a 100 MHz, vagy gyorsabban SDRAM-ok használata a rendszermemóriában. Négyszer gyorsabban hajtja végre a ciklusokat, mint a PCI port, adatátviteli sebessége a rendszer órajellel azonos. 2. Milyen memória típusok fordulnak elő a videokártyán? SDRAM, olcsóbb, de lassabb, és VRAM, sokkal gyorsabb, de drágább. 3. Mit tesz a számítógép, ha a videokártya hibás? Füttyjelzéssel jelzi a hibát, és lehet, hogy el sem indul.

13 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 2. Rész célkitűzés. PC számítógép memória bővítése TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK Hallgassa meg tanára előadását a PC számítógépek memória típusairól és bővítésükről! Hallgassa mag a balesetvédelmi oktatást. KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Figyelje meg tanára memória bővítés során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC memória bővítéssel foglalkozó részét. Memória bővítés olvassa el az alaplap leírásában a memóriabővítéssel foglalkozó fejezetet. ellenőrizze, hogy a memória modul típusában, sebességében, kapacitásában és bithosszúságában megfelel e a bővítésre érintse meg a kikapcsolt gép tápegységének házát vagy valamilyen földelt felületet. (az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti a memória áramkört!) vegye ki a bővítésre szánt memóriát az antisztatikus tárolóból kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát vegye ki a gépben lévő memória modulokat a bővítést a legutolsó hely feltöltésével kezdje az EDO RAM, vagy 9 bites RAM modult kb. 20 fokkal megdöntve helyezze az aljazatba óvatosan billentse függőleges helyzetbe (apró kattanás jelzi, ha a helyére pattant) (az SDRAM modult függőlegesen kell becsúsztatni a foglalatba) ellenőrizze, hogy megfelelően bepattant e a helyére kapcsolja be a számítógépet ellenőrizze a memória működését Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Markó: PC hardver konfigurálása és installálása oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon Lehetőleg ne érintse meg a memória érintkezőit, és a memória IC kivezetéseit, mert az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti!!! Mivel az első helyen lévő memória modulok akadályozzák a többi modul beépítését, a memória bővítés előtt el kell távolítani őket Kézzel ne érintse a foglalat érintkezőit, mert a kezünkről rákerülő zsírréteg az érintkezés megbízhatóságát tönkre teszi!!! Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

14 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Ismertesse a videoram (VRAM) jellemzőit! 2. Ismertesse, alapvetően miben különbözik a statikus RAM a dinamikus RAM tól!

15 - 7 - MEGOLDÓKULCS AZ 2. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. A VRAM speciális, nagysebességű memória. Két adatportot tartalmaz, egyet az íráshoz, egyet az olvasáshoz. E megoldással a memóriatartalom módosítása közben a videovezérlő folyamatosan képes a képet frissíteni. 2. A statikus RAM flip-flopok segítségével, a dinamikus RAM pedig apró kondenzátorban tárolja az információt. A dinamikus RAM kondenzátorából a töltések elszivárognak, ezért meghatározott időnként frissíteni kell a cellák tartalmát. Ez lassítja a működést, a memória elérési idejét megnöveli. Előnye, hogy nagy az elemsűrűség (kis helyen nagy memória kapacitás), egyszerű az előállítása, ezért az áruk alacsony A statikus RAM frissítést nem igényel, sokkal gyorsabb a DRAM nál, viszont előállítása bonyolult, ezért drága. A TELJESÍTMÉNY SZINTJE: Az elvégzett feladatoknak meg kell egyezni az itt szereplő válaszokkal. Ha valahol hibát követett el, vagy kérdése van ismételje meg a tanulási tevékenység szükséges részeit, illetve kérjen segítséget az oktatótól.

16 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma: 3. Rész célkitűzés. PC számítógép memória cseréje TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK Hallgassa meg tanára magyarázatát a PC számítógépek memória hiba elhárításáról Hallgassa mag a balesetvédelmi oktatást. KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Figyelje meg tanára memória csere során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC memória cserével foglalkozó részét. Hibajelenség: A számítógép egyes memória bankot figyelmen kívül hagy Lehetséges ok: nem megfelelően van e a foglalatban a memória modul kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát érintse meg a kikapcsolt gép tápegységének házát vagy valamilyen földelt felületet. (az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti a memória áramkört!) két ujjával feszítse szét a memória foglalat rögzítő fülét és billentse meg a memória modult ha a modul függőleges kibillent a függőleges helyzetből helyzetbe vegye ki a foglalatból ellenőrizze, hogy az érintkezők sérülés mentesek e ellenőrizze a memória foglalat állapotát az EDO vagy 9 bites RAM típusoknál a modult kb. 20 fokkal megdöntve helyezze a foglalatba óvatosan billentse függőleges helyzetbe (apró kattanás jelzi, ha a helyére pattant) SDRAM esetén a retesz kioldásakor nem billen el helyéről, a modul függőlegesen kiemelhető ill. behelyezhető. ellenőrizze, hogy megfelelően fekszik e kapcsolja be a számítógépet ha ismét nem ismeri fel kapcsolja ki a gépet és a fenti lépések megismétlésével cserélje ki a memóriát egy jó modulra Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon lehetőleg ne érintse meg a memória érintkezőit, és a memória IC kivezetéseit, mert az elektrosztatikus feltöltődés tönkre teheti kézzel ne érintse a foglalat érintkezőit, mert a kezünkről rákerülő zsírréteg az érintkezés megbízhatóságát tönkre teszi! mivel az első helyen lévő memória modulok akadályozzák a többi modul cseréjét, a memória csere előtt el kell távolítani őket Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

17 - 9 - CÍM: Röviden az SDRAM-ról TÁJÉKOZTATÓ LAP Az SDRAM úgynevezett burst (csoportos) műveletvégzést használ. Burst technika azt jelenti, hogy a processzor csak az első memória címet adja ki, a következő memória címeket maga a SDRAM állítja elő. A csoportos képesség kihasználására a DRAM meghatározza a csoport hosszúságát, azaz a kezdőcím után hány további címet kell képezni a memória belső számlálójának. (hány ciklusra vonatkozik a csoportos átvitel) Az SDRAM minden kiviteli és beviteli műveletét a rendszerórához szinkronizálja., és akár 100 MHz feletti rendszersínnel is üzemel. Működése A memória két területre van osztva. A memóriavezérlő amíg az egyik bankból olvas (vagy ír) a második bankban már átadja a rá vonatkozó memória címet. (a memóriabankok lap szervezésűek) Így amikor az egyik bank adatai feldolgozásra kerülnek, azonnal rendelkezésre áll a második bankban a kiolvasásra (vagy írandó) adat. Az SDRAM működtetéséhez bonyolultabb memóriavezérlő szükséges, amit a régebbi alaplapok (pl. VX jelű chip-pel szerelt) nem tartalmaznak. Memória bővítés/csere esetén szempontok: memória típusa az alaplap csak olyan memóriát tud fogadni, mint amilyenre felkészítették (chipset!), amilyen memóriavezérlőt tatalmaz. memória szervezés nem mindegy, hogy a memóriacellákat bitenkét vagy bitcsoportonként (bájtonként, dupla bájtonként, négybájtonként) lehet elérni ciklusidő az alaplap meghatározza, hogy milyen sebességű RAM-ot lehet beépíteni. Nagyobb ciklusidejű memória használata esetén nem valószínű, hogy működik. Ha a memória gyorsabb, mint a rendszer, akkor működni fog. adatsín szélessége ezt a memóriafoglalat egyértelműen meghatározza (a Pentiumok 64 bites adatsínnel dolgoznak) paritás ellenőrzés az alaplap leírása tartalmazza, hogy az alaplap paritásos, paritás nélküli, esetleg mindkét típusú memória használatára alkalmas. tokozás az alaplap foglalata meghatározza, hogy milyen tokozású RAM használható

18 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Mit jelent az SDRAM kifejezés? 2. Mit jelent a paritásellenőrzés?

19 MEGOLDÓKULCS AZ 3. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. Szinkron dinamikus RAM a processzor órajelével működő RAM. A memória két részre (bankra) van osztva, miközben a memória vezérlő az egyikből ír vagy olvas, a másiknak a következő memória címet adja át. Ezzel amikor az egyik bank adatai feldolgozásra kerültek, azonnal rendelkezésre áll a másik bankban kiolvasásra vagy írásra az adat. 2. Paritás ellenőrzés párosság ellenőrzés hiba ellenőrzés. A memória 8 bitenként ki van egészítve plusz 1-1 bittel. Páros paritás ellenőrzéskor ez a bit csak akkor 1, ha az előző 8 bitben az 1 es bitek száma páratlan (párosra egészíti ki). Páratlan paritás ellenőrzésnél a paritás bit akkor 1, ha az előző 8 bitben az 1-es bitek száma páros. A TELJESÍTMÉNY SZINTJE: Az elvégzett feladatoknak meg kell egyezni az itt szereplő válaszokkal. Ha valahol hibát követett el, vagy kérdése van ismételje meg a tanulási tevékenység szükséges részeit, illetve kérjen segítséget az oktatótól.

20 sz. TANULÁSI GYAKORLAT A rész célkitűzés száma:.4 Rész célkitűzés. PC számítógép merevlemez cseréje TANULÁSI TEVÉKENYSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÁSOK Hallgassa meg tanára magyarázatát a PC számítógépek merevlemezeiről azok cseréjéről Figyelje meg tanára merevlemez csere során végzett tevékenységét! Olvassa el és tanulja meg a tankönyv PC merevlemez cserével foglalkozó részét. Hibajelenség: A számítógép merevlemeze nem működik kapcsolja ki a számítógépet vegye le a gép burkolatát érintse meg a kikapcsolt gép tápegységének házát vagy valamilyen földelt felületet. (az elektrosztatikus feltöltődés kárt okozhat a számítógépben) figyelje meg, hogy a vezetékek milyen sorrendben csatlakoztak a merevlemezhez húzza le a merevlemezről a táp és az adatkábelt megfelelő keresztfejű csavarhúzóval csavarja ki merevlemez rögzítő csavarjait csúsztassa ki a helyéről a merevlemezt ellenőrizze, hogy a jumperek megfelelő helyzetben vannak e ha a jumperek lecsúsztak vagy rossz helyen voltak rendes felhelyezésük után megkísérelhető a merevlemez ismételt üzembe helyezése a cserélendő merevlemezt vegyük ki a tároló dobozából állítsa be a master slave jumpert a megfelelő állásba ellenőrizze, hogy a többi jumper megfelelő helyen van csúsztassa helyére a merevlemezt illessze helyére az adat (szalag) kábelt. (a piros jelölés az 1 sz. vezeték) csatlakoztassa a tápellátást csavarja be a merevlemez rögzítő csavarjait és óvatosan húzza meg kapcsolja be a számítógépet lépjen be a SETUP programba állítsa be az új lemezegység cilindert, fej értékeit szükség esetén végezze el a lemez partícionálását, formázását Óraszám és időbeosztás a tanrend szerint. Készítsen feljegyzéseket! A kabinetben fokozottan fegyelmezett viselkedés szükséges! Ila László: PC építés, tesztelés, eszközkezelés (PC-műhely 3) oldal Használhatja a tájékoztató lapban leírtakat megfelelő csavarhúzót, csipeszt, fogókat használjon általában a szalagkábel 1. sz. vezetéke (pirossal jelölve) van a tápcsatlakozás mellett, de ha ettől eltér, úgy azonos típusra cseréléskor az eredeti helyzet megfigyelése sok munkától kímél meg bennünket a ház sorjás lemezélei balesetet okozhatnak, ezért fokozott óvatossággal járjon el! ügyeljen az alakzáró csatlakozó megfelelő helyzetére! ügyeljen a megfelelő méretű csavarra! A kompetencia teljesítéshez szükséges további tanulási útmutatókat tanárától fogja megkapni Miután az összes tanulási gyakorlatot és önellenőrzési feladatot sikeresen elvégezte, jelentkezzen oktatójánál, akinek az engedélyével a kompetenciából teljesítmény/ismeret szintmérési vizsgát tehet.

21 Szakma Műszaki.szám.techn. technikus Modul neve:számítógépek karbantartása, javítása Száma: TÁJÉKOZTATÓ LAP CÍM: A lemezes adattárolás alapjai A tárolóeszközök az információtárolás formáit három szinten valósítják meg: fizikai szinten azaz az eszközön magán milyen fizikai formában történik az adatok elhelyezése BIOS szinten, amely a felhasználó számára az adattárolás módjának lehetséges legalsó meghatározási szintje DOS (operációs rendszer) szinten, amely a felhasználó számára a tárolóeszköz szokásos alkalmazási szintje Fizikai szintű tárolás A mágneses adatrögzítés módja hasonló a magnetofonnál használt jelrögzítési technikához, de adatrögzítésnél mindig digitális megoldású. A rögzített jelsorozat helyes értelmezéséhez ismerni kell azokat az időpontokat, amikor mintavételezni kell hogy megállapítható legyen a jelsorozat 1 vagy 0 volta. Ezt az időpontot úgynevezett szinkronjelekkel biztosítják. A hajlékony lemezek estén dupla sűrűségű lemezeknél az MFM jelrögzítést alkalmazzák. Az MFM eljárásnál szinkronjel csak akkor kerül rögzítésre, ha 0 után 0 érték következik. Az adattárolás a lemez felületén sávokban (track) ezen belül szektorokban történik. Merevlemez esetén több lemezen történik a tárolás, és itt a fizikailag egymás alatt elhelyezkedő sávokat cilindernek nevezzük. BIOS szintű információ kezelés Hajlékony lemeznél a sáv és szektorműveletek a 13h megszakítási vektoron keresztül érhetők el. A választott funkció sorszámát az AH regiszterben kell megadni. A teljesség igénye nélkül pl: AH 00h reset, a meghajtót alapállapotba hozza, az olvasófejet a 0. sávra viszi AH 02h olvasás, bármelyik szektor beolvasása AH 03h írás, szektor lemezre írása Ha merevlemez is van a gépben, a floppy meghajtó funkcióit a 13h megszakításról a 40h vektorra irányítja. Merevlemez esetén is a 13h megszakítási vektor használatával végezhetők a sáv és szektor műveletek. hasonlóan a floppyhoz az AH regiszterben kell megadni a funkció sorszámát. DOS szintű információ kezelés A DOS (az operációs rendszer) biztosítja, hogy a lemeztartalom felhasználói programokból történő használata egységes formában történjen. Az operációs rendszer által kezelt lemezrészek: merevlemeznél partíciós tábla boot sector (betöltő szektor) állomány elhelyezési tábla (FAT) állomány elhelyezési tábla másolata (FAT2) főkönyvtár (root directory) rendszer és felhasználói állományok

22 sz. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAP Utasítás: Végezze el az önellenőrzési feladatot az utasítás szerint. Ha elkészült, teljesítményét hasonlítsa össze a következő oldalon szereplő helyes megoldásokkal. 1. Mit jelent, hogy a merevlemez master vagy slave állapotban van? 2. Mit jelent a BIOS ban a HEADS, CILINDERS, SECTORS és a WRITE PRECOMPENSATION megnevezés? 3. Mi az LBA üzemmód?

23 MEGOLDÓKULCS AZ 4. SZ. ÖNELLENŐRZÉSI FELADATLAPHOZ 1. A Master üzemmódú merevlemez alkalmas operációs rendszer betöltésére, slave állásban nem fog bootolni. 2. HEADS, a fizikai illetve logikai fejek száma. CILINDERS, a lemezen lévő sávok száma; lehet fizikai és logikai cilinderszám; összerendelésüket a BIOS végzi SECTORS, a meghajtó által elérhető legkisebb adatmennyiség, a sávok szektorokra vannak osztva, melynek mérete 512 bájt WRITE PRECOMPENSATION, annak a cilindernek a száma melytől csökkenteni kell az írási áramot (ha a merevlemez minden cilinderen azonos számú szektort tartalmaz, akkor a belső sávokban az adatsűrűség nagyobb (a szektor kisebb) ezért a belső szektorokban csökkenteni kell az író áramot, mivel nélküle a szomszédos szektorokat is átírhatja). 3. Az LBA üzemmód Logical Addressing Block logikai blokkcímzést jelent. E módszerrel lehetővé válik 504 Mbájtnál nagyobb merevlemez (max. 8,4 Gbájt) kezelése A BIOS lekérdezi a merevlemez méretét és ezt az értéket átalakítja logikai blokkszámra melyet az operációs rendszernek már cilinder fej szektor formában ad át.

Lenovo 3000 V100 Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv

Lenovo 3000 V100 Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv Lenovo 3000 V100 Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv Tartalom: v Egyéb információforrások ismertetése v Hasznos tanácsok számítógépe karbantartásához v Diagnosztika és hibaelhárítás v Helyreállítási

Részletesebben

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Számítástechnikai szoftverek - A Windows operációs rendszerekről. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Számítástechnikai szoftverek - A Windows operációs rendszerekről. A követelménymodul megnevezése: Illés Zoltán Számítástechnikai szoftverek - A Windows operációs rendszerekről A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

MUNKAANYAG. Nagy László. A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapja, szerelési ismeretek. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Nagy László. A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapja, szerelési ismeretek. A követelménymodul megnevezése: Nagy László A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapja, szerelési ismeretek A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

1. A PC elvi felépítése

1. A PC elvi felépítése 1. A PC elvi felépítése 1. Központi vezérlő (feldolgozó) egység (CPU) 1.1. Vezérlőegység (Control Unit) 1.2. Aritmetikai (számoló)- és logikai egység (Arithmetic and Logic Unit) 1.3. Be- és kiviteli vezérlő

Részletesebben

Számítástechnikai alapismeretek

Számítástechnikai alapismeretek Számítástechnikai alapismeretek BEVEZETÉS A számítástechnika napjainkban egyre erőteljesebben nyomul be mindennapi életünkbe. A néhány éve még csak a hozzáértő kiváltságosok "játéka", a számítógép mára

Részletesebben

BIOS Features Setup. ChipAway

BIOS Features Setup. ChipAway BIOS Features Setup Virus Warning / Anti-Virus Protection Vírus figyelmeztetés / Vírusvédelem Options : Enabled, Disabled, ChipAway, ChipAway Ha a Vírus Warning engedélyezve van, a BIOS megjelenít egy

Részletesebben

MUNKAANYAG. Mátyás János. Számítástechnikai szoftverek - A BIOS értelmezése, beállítása, frissítése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Mátyás János. Számítástechnikai szoftverek - A BIOS értelmezése, beállítása, frissítése. A követelménymodul megnevezése: Mátyás János Számítástechnikai szoftverek - A BIOS értelmezése, beállítása, frissítése A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

Hardver alapismeretek

Hardver alapismeretek Hardver alapismeretek Kiegészítő jegyzet 2001 Készítette: Vinnai Zoltán Számítógépek kialakulásának története Nagyon sokat lehetne erről mesélni, de ez túlmutat a jegyzet keretein. Ezért csak a legfontosabb

Részletesebben

ThinkPad R40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv

ThinkPad R40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv ThinkPad R40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv ThinkPad R40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv Megjegyzés Mielőtt ezt az információt és az általa támogatott terméket használná,

Részletesebben

Rendszeres hardverkarbantartási

Rendszeres hardverkarbantartási dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor Rendszeres hardverkarbantartási feladatok A követelménymodul megnevezése: Hardveres, szoftveres feladatok A követelménymodul száma: 1168-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

A számítógép működési elve

A számítógép működési elve A számítógép működési elve A számítógépek működésének elve a kettes számrendszer segítségével fogalmazható meg. Kétféle állapotú egységek működtetésén alapul a legbonyolultabb eljárások elvégzése, szöveges

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Hardver útmutató

Felhasználói kézikönyv Hardver útmutató Felhasználói kézikönyv Hardver útmutató Olvassa el ezt először A FIGYELEM és VIGYÁZAT címkék helye...6 Kézikönyvek a nyomtatóhoz...8 Hogyan olvassa ezt a kézikönyvet...9 Szimbólumok...9 Az adott modell

Részletesebben

Elméleti segédanyagok érettségizőknek

Elméleti segédanyagok érettségizőknek Elméleti segédanyagok érettségizőknek Tartalom Kommunikáció... 2 Jelátalakítás és kódolás... 6 Számítógépek fejlődése... 14 Személyi számítógépek felépítése... 20 Monitorok... 28 Mágneses háttértárak...

Részletesebben

INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 1. Az információ-technológia alapfogalmai

INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 1. Az információ-technológia alapfogalmai INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 1. Az információ-technológia alapfogalmai Mi az információ? A számítógépek feladata az információ feldolgozása, ezért mielőtt közelebbről megismerkednénk velük - pontosabban

Részletesebben

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Számítástechnikai szoftverek - Biztonsági másolatok kezelése, adatvédelem. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Számítástechnikai szoftverek - Biztonsági másolatok kezelése, adatvédelem. A követelménymodul megnevezése: Illés Zoltán Számítástechnikai szoftverek - Biztonsági másolatok kezelése, adatvédelem A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. INFORMATIKA

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. INFORMATIKA A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. INFORMATIKA DE AMTC AVK 2007 1 HEFOP 3.3.1 P.-2004-06-0071/1.0 Ez a kiadvány a Gyakorlatorientált képzési rendszerek

Részletesebben

ECDL. Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Bevezetés

ECDL. Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Bevezetés Európai Számítógép-használói Jogosítvány ECDL Bevezetés Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány magyarországi megszerzésének lehetőségével alkalom nyílt arra, hogy bárki lemérje mennyire jártas a számítógépek,

Részletesebben

Acer Aspire 1700-as sorozat. Felhasználói kézikönyv

Acer Aspire 1700-as sorozat. Felhasználói kézikönyv Acer Aspire 1700-as sorozat Felhasználói kézikönyv Copyright 2003 Minden jog fenntartva Aspire 1700-as sorozat hordozható számítógép Felhasználói kézikönyv Eredeti kiadás: 2003 március Az e kiadványban

Részletesebben

Hibakeresés és elhárítás

Hibakeresés és elhárítás H ATODIK FEJEZET Hibakeresés és elhárítás A fejezet tartalma: Hogyan lehet észlelni a hibákat?... 340 Hibakeresés és javítás mélyebben... 341 Grafikus ellenőrző-javító eszközök... 356 Adataink biztonsága...

Részletesebben

INSPIRON ÜZEMBEÁLLÍTÁSI ÚTMUTATÓ

INSPIRON ÜZEMBEÁLLÍTÁSI ÚTMUTATÓ INSPIRON ÜZEMBEÁLLÍTÁSI ÚTMUTATÓ Típus PP19S Megjegyzések, figyelmeztetések és Vigyázat üzenetek MEGJEGYZÉS: A MEGJEGYZÉSEK a számítógép biztonságosabb és hatékonyabb használatát elősegítő fontos tudnivalókat

Részletesebben

MUNKAANYAG. Nagy László. A számítógép hardverelemei - A mikroprocesszorok, be- és kiszerelésük, karbantartási feladatok

MUNKAANYAG. Nagy László. A számítógép hardverelemei - A mikroprocesszorok, be- és kiszerelésük, karbantartási feladatok Nagy László A számítógép hardverelemei - A mikroprocesszorok, be- és kiszerelésük, karbantartási feladatok A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06

Részletesebben

1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN

1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN 1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN 1.1 ALAPFOGALMAK A számítógép különböző eszközök együttese, amelyeket nap, mint nap láthatunk a számítógépes munka közben, de a számítógép házában egyes eszközök rejtve

Részletesebben

Szintézis Informatikai Rt.

Szintézis Informatikai Rt. Számítástechnikai alaptanfolyam Jegyzet a NEFELEJCS Nyugdíjas Klub részére Számítástechnikai alapismeretek (8 óra) Microsoft Windows felhasználói ismeretek (12 óra) Szövegszerkesztési ismeretek (15 óra)

Részletesebben

ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv

ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa

Részletesebben

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA FELVÉTELI VIZSGAPÉLDÁK SZÁMÍTÁSTECHNIKA ALAPJAIBÓL

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA FELVÉTELI VIZSGAPÉLDÁK SZÁMÍTÁSTECHNIKA ALAPJAIBÓL VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA FELVÉTELI VIZSGAPÉLDÁK SZÁMÍTÁSTECHNIKA ALAPJAIBÓL Szabadka 2013 1 A példatárat a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Informatika

Részletesebben

TravelMate 240/250 -es sorozat. Felhasználói kézikönyv

TravelMate 240/250 -es sorozat. Felhasználói kézikönyv TravelMate 240/250 -es sorozat Felhasználói kézikönyv Szerzõi jog'2003 Acer Incorporated Minden jog fenntartva TravelMate 240/250-es sorozatú hordozható számítógép - Felhasználói kézikönyv Eredeti kiadás:

Részletesebben

HP hordozható számítógép. Telepítési útmutató

HP hordozható számítógép. Telepítési útmutató HP hordozható számítógép Telepítési útmutató Figyelmeztetés A jelen kézikönyv és a benne ismertetett példák tájékoztató jellegűek, és előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak. A Hewlett-Packard Company

Részletesebben

1. modul. Információ-technológiai alapismeretek 1. MODUL INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK

1. modul. Információ-technológiai alapismeretek 1. MODUL INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 5 1. MODUL INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 6 1. modul 7 Tartalom TARTALOM 7 1. AZ INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIA ALAPFOGALMAI 11 MI AZ INFORMÁCIÓ? 11 A SZÁMÍTÓGÉP MUKÖDÉSI ELVE 12 A SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

MUNKAANYAG. Várkonyi Attila. Számítástechnikai szoftverek - A felhasználói környezet kialakítása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Várkonyi Attila. Számítástechnikai szoftverek - A felhasználói környezet kialakítása. A követelménymodul megnevezése: Várkonyi Attila Számítástechnikai szoftverek - A felhasználói környezet kialakítása A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv

ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv ThinkPad X40 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa

Részletesebben