statikus RAM ( tároló eleme: flip-flop ),

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "statikus RAM ( tároló eleme: flip-flop ),"

Átírás

1 1 Írható/olvasható memóriák (RAM) Az írható/olvasható memóriák angol rövidítése ( RAM Random Acces Memories közvetlen hozzáférésű memóriák) csak a cím szerinti elérés módjára utal, de ma már ehhez az elnevezéshez az a fogalom is társul, hogy az információnak a memóriába való eltárolása (írás) és elővétele a tárolási helyről (olvasás) közel azonos időt vesz igénybe. A RAM-ok jellegzetesen felejtő memóriák, vagyis információtartalmukat a tápfeszültség kikapcsolásakor elvesztik. Alapvetően kétféle RAM típust különböztetünk meg: statikus RAM ( tároló eleme: flip-flop ), a statikus RAM előnyei: gyors, nem igényel frissitést, egyszerű tervezni és megépíteni a memóriát. Magas áruk miatt elsősorban gyorsító (cache) memóriaként használják. Ezek a kapcsoló elemek áramköri kialakításuk szerint flip-flopok, olyan áramkör, melyeknek két stabil állapotuk van. a dinamikus RAM előnyei: olcsó, kis teljesítmény és helyigény, tároló eleme: kondenzátor.

2 2 A dinamikus RAM egyik legnagyobb hátrányát, hogy a kis tárolókapacitás gyors kisülése miatt periodikus frissítést igényel. A kondenzátor töltött vagy kisütött állapota felel meg a bit értékének (logikai 1 vagy 0). A kis kapacitás sajnos magától is ki tud sülni, ezért szükséges frissíteni a cellák tartalmát, ezért van a névben a "dinamikus" jelző. A dinamikus RAM (DRAM) memóriában a biteket cellákba osztva tárolják elektromos töltés formájában. Minden egyes cella egy kis felületű félvezető kondenzátorból és egy tranzisztorból áll. A számítógép memóriája a processzor mellett alapvető fontosságú alkatrész. A RAM főbb feladata az ideiglenes adatok tárolása: például a programok utasításai, adatok, a CPU munkájának eredményeinek a tárolása. A régi, mechanikus elemeket is tartalmazó memóriaegységeket (mágnesdob-tár, ferritgyűrűs memória) mára teljes mértékben felváltották a félvezető RAM-ok. Mivel a RAM jóval lassabb mint a processzor, ezért a processzorban saját, gyors memória is van, a cache. A RAM egy bájtnyi információt tároló részét memóriarekesznek nevezzük. A memóriarekeszek sorszámát címnek nevezzük, a CPU ennek alapján találja meg a keresett információt a RAM-ban.

3 3 A memóriákban lévő cellák (memóriarekeszek) a négyzetrács pontjaiként helyezkednek el, így az adatok lekéréséhez tudni kell a sorok és az oszlopok számát. Az alapot képező áramköri lapon több memóriachip is található, és ezekben a chipekben vannak a számítógép által értelmezhető 0 és 1 töltési értéket tároló apró cellák (1 cella egyenlő 1 bittel, 8 cella egyenlő 1 bájttal). A CPU a memóriavezérlőegységre bízza a RAM kezelését. A memóriából való kiolvasáshoz a vezérlő először kiválasztja a megfelelő sort, amihez a megfelelő sorcímet elhelyezi a címvezetéken, és bekapcsolja a RAS (Row Address Strobe) jelet. Ezután várni kell, majd a címvezetékre kerül az oszlopjel, és a CAS (Column Address Strobe) jel. Ekkor újra várakozni kell, és ezután megérkezik az adat. Az említett várakozások jelentik a úgynevezett Latency (késleltetési) értékeket. A késleltetés nagyban befolyásolja a memóriamodul sebességét. A legtöbb esetben négy számmal jelzik a memóriák által használható késleltetési értéket, például: Az első szám a már említett második várakozási időt jelenti: jelen esetben két órajelciklus telik el, amíg a megfelelő oszlop kiválasztása után megjelenik a kért adat a kimeneten. A következő szám a sor és oszlop kiválasztás közötti időt (trcd), a harmadik a két sor közötti átváltást (RAS Precharge trp), a negyedik pedig azt a szünetet jelzi aminek a sorkiválasztás és a modul kiválasztása között kell eltelnie. A memóriák sebességének növelése érdekében gyakran két memóriamodult kötnek a gépbe: így növekszik a sávszélesség, ezáltal a sebesség is. Ez az úgy nevezett dual channel, azaz kétcsatornás mód. Ma már minden memóriavezérlő képes erre a módra. A CPU és a RAM közötti összeköttetést buszrendszer biztosítja. A régi RAM-ok aszinkronok voltak: nem volt órajelük, sebességüket csak az elérési idő jellemezte, mértékegysége ns, azaz nanoszekundum. Tokozás alatt a memóriák külső burkát, érintkezőinek kialakítását értjük. RAM tokozási fajták: SIMM(egysoros memória modul); DIMM(kétsoros memóriamodul); SO DIMM(Small Outline DIMM). A CPU az északi hidat használja a RAM mal való összes kommunikációra.

4 4 Jelenleg a legelterjedtebb változat a DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory) és utódai, a DDR2 és a DDR3. Fejlődés a dinamikus memória területén A számítógépek alkatrészeinek fejlődése során ma már a memória vált a számítógépek teljesítményét korlátozó szűk keresztmetszetté. Ezért fontos, hogy a memóriagyártók folyamatosan foglalkozzanak fejlesztéssel. FPRAM (Fast Page RAM, gyors lapozású memória) FPRAM (Fast Page RAM, gyors lapozású memória) a legrégibb megoldás. A legújabbak 70 és 60 ns elérési idővel készülnek. Ma már csak az utóbbiakat használjuk. A memória sorokra és oszlopokra van bontva. A memória hozzáférésnél meg kell adni a sor és oszlopcímet is. Az FPRAM specialitása az, hogy az azonos sorban lévő elemekhez az átlagosnál gyorsabban képes hozzáférni. Ezt úgy éri el, hogy amikor megkapja a sor címét, azt mindaddig megtartja, amíg nem kap újat, így csak egy-egy oszlopcímet kell fogadni és kezelni. EDO RAM (Extended Data Output, kiterjesztett adat kimenetű RAM) Az EDO RAM (Extended Data Output) - ból 50, 60, 70 ns elérési idejű változat kapható. Az EDO RAM annyival tud többet az FP memóriától, hogy a kimenő adat tovább marad olvasható. Az FP memóriában a kiolvasott adat a címváltás alatt (például amíg az oszlopcímet átállítja) nem hozzáférhető, utána pedig már az új adat jelenik meg. Az EDO RAM esetében az adat még ekkor is olvasható

5 5 marad, ily módon a címek gyorsabban követhetik egymást. A BEDO RAM (a B a burst rövidítése) az EDO RAM-hoz hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy az oszlopcím megadása után a következő három memória cella tartalmát adja vissza. Hiába gyors azonban ez a memória: a 66 megahertznél nagyobb sínsebességet használó alaplapokban már nem használható. Az EDO RAM ok nem csak a sebesség tekintetében jobbak, mint a DRAM-ok. Az áramköri felépítés miatt a fogyasztása is jelentősen kevesebb. Ez a tulajdonsága vonzóvá teszi a noteszgépekben történő alkalmazásokra. Az EDO RAM ok 32 és 36 bites adatsínnel rendelkező modulokban kaphatók. Az EDO RAM áramkörök SIMM ( Single Inline Memory Module, egysoros memória modul) modulon helyezkednek el. A viszonylag kisszámú kivezetés lehetővé tette, hogy a memóriamoduloknak csak az egyik oldalán legyenek csatlakozópontok. Így az ilyen modulok gyártása nagyon egyszerű és olcsó. SDRAM (Synchronous Dinamic Random Access Memory, szinkron DRAM) A processzorok gyors fejlődése során a rendszersín maximum 50 MHz-es órajele már túl kevésnek bizonyult. Ahhoz, hogy át tudják lépni a bűvös 50 MHz-es határt, új memória típust vezettek be. Az alapgondolat az, hogy a processzor órajelével működjön a memória, így kiküszöbölhetőek a szinkronizálásból adódó várakozási ciklusok. Ennek az elgondolásnak a végeredménye a szinkron dinamikus RAM. A SDRAM-ok többsége DIMM (Dual Inline Memory Modul) modulként készül. Központi memóriának úgynevezett dinamikus RAM-ot használnak. Ez a CMOS RAM-mal szemben igen rövid idő - a másodperc tört része - alatt elveszíti tartalmát, ezért frissíteni kell.

6 6 Az alaplap áramkörei gondoskodnak erről, a frissítés tulajdonképpen nem más, mint a memória kiolvasása. Létezik olyan memória modul is, amely maga végzi a frissítést, nem terhelve vele az alaplap áramköreit. A SDRAM az adatátvitelt a rendszer órajeléhez szinkronizálja. A ma kapható memóriamodulok többségén van egy SPD nevű kiegészítő memóriachip, amely tudatja az alaplappal a hozzá tartozó időzítési (frrissítési, írási, olvasási) beállításokat, így ennek beállításával nem kell a BIOS setup-jában foglalkozni. A 100 és 133MHz-cel működő SDRAM-okat P100-as és PC133-as memóriamoduloknak nevezték. PC100 memóriamodul PC133 memóriamodul Akár az újabb 133 MHz-es FSB (Front Side Bus) alaplapokkal is képes működni. Az FSB sebességéből állítja elő szorzással a processzor a névleges órajelet. Ennek a sebességével fut az alaplapi chipkészlet és a RAM is. Fontos, hogy a memória 133 MHz-es legyen, mert esetleg egy 100 MHz-es SDRAM is működik egy 133 MHz-es FSB-vel de a

7 7 működési megbízhatósága nagyon alacsony. Fordítva - például 100 MHz-es FSB-vel 133 MHz-es SDRAM - tökéletesen működik. Az SDRAM-ok 64 és 72 bites adatsínnel rendelkeznek. A gyakorlatban a PC133-as SDRAM nem eredményez 33%-os teljesítményövekedést a PC100-ashoz képest (Ez csak kb. 5 %-os, mivel a processzor legtöbbször az L1 és L2 cacheből kapja az adatokat.) A gyakorlatban a PC133-as SDRAM nem eredményez 33%-os teljesítménynövekedést a PC100-ashoz képest (Ez csak kb. 5 %-os, mivel a processzor legtöbbször az L1 és L2 cache-ből kapja az adatokat.) A DIMM (Dual Inline Memory Module, kétsoros memóriamodul) modulok a SDRAM-oknál használatos kifejezés, azt jelenti, hogy a modul csatlakozója kétoldalas. Ezzel a megoldással a memória méretét csökkenteni lehetett úgy, hogy közben a kapacitása is növekedet. DDR-SDRAM(Double Data Rate SDRAM, kétszeres sebességű) A DDR-SDRAM-okba (Double Data Rate SDRAM) 4 db egymással párhuzamos és egymástól független működésre képes bankot építenek be, és az adatátviteli teljesítményt megduplázzák azzal, hogy a memória az órajel fel- és lefutó élére is képes adatot fogadni vagy szolgáltatni. Az órajel fel- és lefutó élén történő adatátvitel az SDRAM-hoz képest az adatátviteli teljesítményt megkétszerezi. A DDR SDRAM első két verziója a PC1600 (DDR PC100) és a PC2100 (DDR PC 133) nevet viseli. Az 1600 és 2100 az adatátvitelre utal, azaz 1,6 és 2,1 GB/s-ra. RAMBUS (Rambus DRAM) A Pentium 4 processzorokhoz az Intel az RDRAM (RambusŽ Dynamic RAM) használatát javasolja.

8 8 A PC rendszerbusza sebességének összehangoltnak kell lennie a csatornák sebességével, amelyek 400 MHz-es órajellel működnek, amelynek fel és lemenő ágán is történik adatátvitel (ez gyakorlatilag 800 MHz-cel történő adatátvitelt jelent). Egy csatorna esetén 1,6 Gbájt/sec, két csatorna esetén pedig 3,2 Gbájt/sec adatátviteli teljesítményt jelent. Az új buszarchitektúrájú memória miatt a memóriamodulok fizikai felépítését is meg kellett változtatni. Egy RIMM Rambusz memóriamodult mutat ez a következő ábra. Egy csatorna maximum két darab RIMM modult képes kezelni. A RIMM moduloknak 184 lába van a DIMM modulok 168 lábával szemben. A RIMM modulokat nem lehet más, például DIMM modulokkal keverten egy alaplapon használni.

9 9 A RIMM modulok ára magasabb (2-szerese) az SDRAM vagy DDR SDRAM moduloknál. VRAM (Video RAM) A VRAM egy speciális memória, melyet a monitorcsatoló kártyákon használnak a megjelenítendő kép tárolására. A VRAM minden egyes bitje a képernyő egy-egy pontjának a képét tartalmazza. A VRAM felépítése olyan, hogy két adatportot tartalmaz, egyet az íráshoz és egyet az olvasáshoz. Ezzel a megoldással a memória tartalom módosítás közben a videovezérlő folyamatosan képes frissíteni a képet.

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

MEMÓRIA TECHNOLÓGIÁK. Számítógép-architektúrák 4. gyakorlat. Dr. Lencse Gábor. tudományos főmunkatárs BME Híradástechnikai Tanszék lencse@hit.bme.

MEMÓRIA TECHNOLÓGIÁK. Számítógép-architektúrák 4. gyakorlat. Dr. Lencse Gábor. tudományos főmunkatárs BME Híradástechnikai Tanszék lencse@hit.bme. MEMÓRIA TECHNOLÓGIÁK Számítógép-architektúrák 4. gyakorlat Dr. Lencse Gábor 2011. október 3., Budapest tudományos főmunkatárs BME Híradástechnikai Tanszék lencse@hit.bme.hu Tartalom Emlékeztető: mit kell

Részletesebben

Memóriák - tárak. Memória. Kapacitás Ár. Sebesség. Háttértár. (felejtő) (nem felejtő)

Memóriák - tárak. Memória. Kapacitás Ár. Sebesség. Háttértár. (felejtő) (nem felejtő) Memóriák (felejtő) Memória Kapacitás Ár Sebesség Memóriák - tárak Háttértár (nem felejtő) Memória Vezérlő egység Központi memória Aritmetikai Logikai Egység (ALU) Regiszterek Programok Adatok Ez nélkül

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

Digitális rendszerek. Memória lapkák

Digitális rendszerek. Memória lapkák Digitális rendszerek Memória lapkák ROM (Read-Only Memory) Csak olvasható memória 2 ROM: gyártás során programozzák fel PROM (Programmable ROM): felhasználó egyszer, és csak is egyszer programozhatja fel.

Részletesebben

8. témakör. Memóriák 1. Számítógép sematikus felépítése: 2.A memória fogalma: 3.A memóriák csoportosítása:

8. témakör. Memóriák 1. Számítógép sematikus felépítése: 2.A memória fogalma: 3.A memóriák csoportosítása: 8. témakör 12a_08 Memóriák 1. Számítógép sematikus felépítése: 2.A memória fogalma: Gyors hozzáférésű tárak. Innen veszi, és ideírja a CPU a programok utasításait és adatait (RAM, ROM). Itt vannak a futó

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Számítógép architektúrák. Tartalom. A memória. A memória

Számítógép architektúrák. Tartalom. A memória. A memória Számítógép architektúrák A memória Tartalom Félvezető tárolók DRAM, SRAM ROM, PROM Tokozások, memóriamodulok Lokalitás elve Gyorsítótárak (cache) A memória Vadász, 2007. Ea7 2 A memória Tár: programok

Részletesebben

Számítógép Architektúrák

Számítógép Architektúrák Memória technológiák Horváth Gábor 2017. március 9. Budapest docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék ghorvath@hit.bme.hu Hol tartunk? CPU Perifériák Memória 2 Mit tanulunk a memóriákról?

Részletesebben

Architektúra, memóriák

Architektúra, memóriák Archiekúra, memóriák Mirıl lesz szó? Alapfogalmak DRAM ípusok Mőködés Koschek Vilmos Jellemzık vkoschek@vonalkod.hu 2 Félvezeıs memóriák Hozzáférési idı Miér is? Mőködési sebesség kérése kérése kérése

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

Dr. Oniga István. DIGITÁLIS TECHNIKA 10 Memóriák

Dr. Oniga István. DIGITÁLIS TECHNIKA 10 Memóriák Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 10 Memóriák Memóriák Programot, és adatokat tárolnak D flip-flop egyetlen bit, a regiszter egy bináris szám tárolására alkalmasak Memóriák több számok tárolására alkalmasak

Részletesebben

Dr. Oniga István. DIGITÁLIS TECHNIKA 10 Memóriák

Dr. Oniga István. DIGITÁLIS TECHNIKA 10 Memóriák Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 10 Memóriák Memóriák Programot, és adatokat tárolnak D flip-flop egyetlen bit, a regiszter egy bináris szám tárolására alkalmasak Memóriák több számok tárolására alkalmasak

Részletesebben

(A DRAM-okkal kapcsolatban a bank megnyitása, bank aktiválása, banksor megnyitása vagy a lap megnyitása kifejezések szinonímák, ugyanazt jelentik.

(A DRAM-okkal kapcsolatban a bank megnyitása, bank aktiválása, banksor megnyitása vagy a lap megnyitása kifejezések szinonímák, ugyanazt jelentik. Szinkron DRAM fontosabb időzítési paraméterek tcl trcd tras trp trc CAS Latency, várakozási idő az oszlopburst olvasási parancsától az első adat megjelenéséig A minimális idő a bank(sor) megnyitásától

Részletesebben

Alaplap. Az alaplapról. Néhány processzorfoglalat. Slot. < Hardver

Alaplap. Az alaplapról. Néhány processzorfoglalat. Slot. < Hardver 1/11 < Hardver Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2014, 2015, 2017 Licenc: GNU Free Documentation License 1.3 Web: http://szit.hu Az alaplapról A számítógép alapja, ez fogja össze az egyes

Részletesebben

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat 1 2 3 Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat XT: 83. CPU ugyanaz, nagyobb RAM, elsőként jelent

Részletesebben

Alaplap. Slot. Bővítőkártyák. Csatolható tárolók. Portok. < Hardver

Alaplap. Slot. Bővítőkártyák. Csatolható tárolók. Portok. < Hardver 2016/07/02 07:26 < Hardver Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2014, 2015 Licenc: GNU Free Documentation License 1.3 Web: http://szit.hu Slot Az alaplap bővítőhelyei. ISA VESA-LB PCI AGP PCIE

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop)

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop) Számítógép Számítógépnek nevezzük azt a műszakilag megalkotott rendszert, amely adatok bevitelére, azok tárolására, feldolgozására, a gépen tárolt programok működtetésére alkalmas emberi beavatkozás nélkül.

Részletesebben

Számítógép architektúrák. Tartalom. A memória. A memória

Számítógép architektúrák. Tartalom. A memória. A memória Számítógép architektúrák A memória Tartalom Félvezető tárolók DRAM, SRAM ROM, PROM Tokozások, memóriamodulok Lokalitás elve Gyorsítótárak (cache) Vadász, 2005 Ea7 2 A memória Tár: programok és adatok tárolására.

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INFORMATIKÁBA - SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK. Háber István Ihaber@pmmik.pte.hu

BEVEZETÉS AZ INFORMATIKÁBA - SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK. Háber István Ihaber@pmmik.pte.hu BEVEZETÉS AZ INFORMATIKÁBA - SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK Háber István Ihaber@pmmik.pte.hu MAI SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE A mai digitális számítógépek többségének felépítése a Neumann-elvet követi. Három fő funkcionális

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése

11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése 11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és old meg a feladatokat. Ezen feladatlap megoldásához szükséged lesz az Internetre, katalógusokra vagy egy helyi

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

Tartalom. Számítógép architektúrák. A memória. A tárak implementációja. A félvezető tárolók. Egy cella

Tartalom. Számítógép architektúrák. A memória. A tárak implementációja. A félvezető tárolók. Egy cella Tartalom Számítógép architektúrák A memória Félvezető tárolók DRAM, SRAM ROM, PROM Tokozások, memóriamodulok Lokalitás elve Gyorsítótárak (cache) A memória Vadász, 2007. Ea7 2 A memória Tár: programok

Részletesebben

Memóriák. Digitális Rendszerek és Számítógép Architektúrák 2011

Memóriák. Digitális Rendszerek és Számítógép Architektúrák 2011 Memóriák Digitális Rendszerek és Számítógép Architektúrák 2011 Memóriák, memória rendszerek RAM, ROM memóriák: nagyméretű, lineáris tároló tömb Virtuális memóriakezelés Lapozás Szegmentálás Cache memóriák

Részletesebben

A MEMÓRIA. A RAM-ok bemutatása

A MEMÓRIA. A RAM-ok bemutatása A MEMÓRIA A RAM-ok bemutatása RAM (Random Access Memory) Nem minden adatot kell olvasni és írni, hanem ha lehetséges csak azokat, amelyeket használunk. A "Random" szó (véletlenszerû) azt jelöli, hogy az

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Digitális rendszerek. Digitális logika szintje

Digitális rendszerek. Digitális logika szintje Digitális rendszerek Digitális logika szintje CPU lapkák Mai modern CPU-k egy lapkán helyezkednek el Kapcsolat a külvilággal: kivezetéseken (lábak) keresztül Cím, adat és vezérlőjelek, ill. sínek (buszok)

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

5. tétel. A számítógép sematikus felépítése. (Ábra, buszok, CPU, Memória, IT, DMA, Periféria vezérlő)

5. tétel. A számítógép sematikus felépítése. (Ábra, buszok, CPU, Memória, IT, DMA, Periféria vezérlő) 5. tétel 12a.05. A számítógép sematikus felépítése (Ábra, buszok, CPU, Memória, IT, DMA, Periféria vezérlő) Készítette: Bandur Ádám és Antal Dominik Tartalomjegyzék I. Neumann János ajánlása II. A számítógép

Részletesebben

Számítógépek, számítógép rendszerek

Számítógépek, számítógép rendszerek Számítógépek, számítógép rendszerek 8. A memória Dr. Vadász Dénes Miskolc, 2005. február TARTALOM TARTALOM... a 8. A memória... 1 8.1. A félvezető tárolók... 2 8.2. Az alapvető DRAM operációk... 3 8.3.

Részletesebben

Számítógép architektúrák. A memória

Számítógép architektúrák. A memória Számítógép architektúrák A memória Tartalom Félvezető tárolók DRAM, SRAM ROM, PROM Tokozások, memóriamodulok Lokalitás elve Gyorsítótárak (cache) A memória Vadász, 2007. Ea7 2 A memória Tár: programok

Részletesebben

A személyi számítógép felépítése

A személyi számítógép felépítése A személyi számítógép felépítése A számítógépet, illetve az azt felépítő részegységeket összefoglaló néven hardvernek (hardware) nevezzük. A gépház doboz alakú, lehet fekvő, vagy álló attól függően, hogy

Részletesebben

MEM 5. A DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) A FÉLVEZETŐ ALAPÚ MEMÓRIÁK

MEM 5. A DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) A FÉLVEZETŐ ALAPÚ MEMÓRIÁK 5. A DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) A digitális berendezések a feladatuk ellátása közben rendszerint nagy mennyiségű adatot dolgoznak fel. Feldolgozás előtt és után rendszerint tárolni kell az adatokat.

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Számítógép architektúrák. A memória

Számítógép architektúrák. A memória Számítógép architektúrák A memória Tartalom Félvezető tárolók DRAM, SRAM ROM, PROM Tokozások, memóriamodulok Lokalitás elve Gyorsítótárak (cache) A memória Vadász, 2007. Ea7 2 A memória Tár: programok

Részletesebben

7.hét: A sorrendi hálózatok elemei II.

7.hét: A sorrendi hálózatok elemei II. 7.hét: A sorrendi hálózatok elemei II. Tárolók Bevezetés Bevezetés Regiszterek Számlálók Memóriák Regiszter DEFINÍCIÓ Tárolóegységek összekapcsolásával, egyszerű bemeneti kombinációs hálózattal kiegészítve

Részletesebben

A számítógép hardverelemei - Operatív tárak beépítése, kiszerelése, karbantartási feladatok

A számítógép hardverelemei - Operatív tárak beépítése, kiszerelése, karbantartási feladatok Nagy László A számítógép hardverelemei - Operatív tárak beépítése, kiszerelése, karbantartási feladatok A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06

Részletesebben

Számítógép architektúrák. A memória

Számítógép architektúrák. A memória Számítógép architektúrák A memória Tartalom Félvezető tárolók DRAM, SRAM ROM, PROM Tokozások, memóriamodulok Lokalitás elve Gyorsítótárak (cache) A memória Vadász, 2007. Ea7 2 A memória Tár: programok

Részletesebben

Cache, Cache és harmadszor is Cache

Cache, Cache és harmadszor is Cache Cache, Cache és harmadszor is Cache Napjainkban, a XXI. században bátran kijelenthetjük, hogy a számítógépek korát éljük. A digitális rendszerek mára a modern ember életének meghatározó szereplőjévé váltak.

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

A memória működése szoftverfejlesztői szemmel. Smidla József Operációkutatási Laboratórium 2013. november 20.

A memória működése szoftverfejlesztői szemmel. Smidla József Operációkutatási Laboratórium 2013. november 20. A memória működése szoftverfejlesztői szemmel Smidla József Operációkutatási Laboratórium 2013. november 20. 1 Tartalom A memória felépítése Cache memória Mérési adatok Cache detektáló program 2 Architektúra

Részletesebben

Számítógépek felépítése

Számítógépek felépítése Számítógépek felépítése Emil Vatai 2014-2015 Emil Vatai Számítógépek felépítése 2014-2015 1 / 14 Outline 1 Alap fogalmak Bit, Byte, Word 2 Számítógép részei A processzor részei Processzor architektúrák

Részletesebben

Digitális rendszerek. Mikroarchitektúra szintje

Digitális rendszerek. Mikroarchitektúra szintje Digitális rendszerek Mikroarchitektúra szintje Mikroarchitektúra Jellemzők A digitális logika feletti szint Feladata az utasításrendszer-architektúra szint megalapozása, illetve megvalósítása Példa Egy

Részletesebben

Számítógép Architektúrák (MIKNB113A)

Számítógép Architektúrák (MIKNB113A) PANNON EGYETEM, Veszprém Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék Számítógép Architektúrák (MIKNB113A) 9. előadás: Memóriák Előadó: Vörösházi Zsolt Jegyzetek, segédanyagok: Könyvfejezetek: http://www.virt.vein.hu

Részletesebben

Számítógépek felépítése

Számítógépek felépítése Számítógépek felépítése Kérdések a témakörhöz Melyek a Neumann-elvek? Milyen főbb részei vannak a Neumann-elvek alapján működő számítógépeknek? Röviden mutasd be az egyes részek feladatait! Melyek a ma

Részletesebben

LOGSYS LOGSYS LCD KIJELZŐ MODUL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 2010. november 8. Verzió 1.0. http://logsys.mit.bme.hu

LOGSYS LOGSYS LCD KIJELZŐ MODUL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 2010. november 8. Verzió 1.0. http://logsys.mit.bme.hu LOGSYS LCD KIJELZŐ MODUL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 2010. november 8. Verzió 1.0 http://logsys.mit.bme.hu Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 1 2 Kommunikációs interfész... 2 3 Memóriák az LCD vezérlőben... 3 3.1

Részletesebben

A PC vagyis a személyi számítógép. VIII. rész

A PC vagyis a személyi számítógép. VIII. rész ismerd meg! A memória A PC vagyis a személyi számítógép VIII. rész Általában memória vagy tár alatt azon eszközök összességét értjük, amely az adatokat tetszés szerinti ideig megorzi és ahonnan azokat

Részletesebben

F1301 Bevezetés az elektronikába Digitális elektronika alapjai Szekvenciális hálózatok

F1301 Bevezetés az elektronikába Digitális elektronika alapjai Szekvenciális hálózatok F3 Bevezetés az elektronikába Digitális elektronika alapjai Szekvenciális hálózatok F3 Bev. az elektronikába SZEKVENIÁLIS LOGIKAI HÁLÓZATOK A kimenetek állapota nem csak a bemenetek állapotainak kombinációjától

Részletesebben

Billentyűzet. Csatlakozók: A billentyűzetet kétféle csatlakozóval szerelhetik. 5 pólusú DIN (AT vagy XT billentyűzet csatlakozó),

Billentyűzet. Csatlakozók: A billentyűzetet kétféle csatlakozóval szerelhetik. 5 pólusú DIN (AT vagy XT billentyűzet csatlakozó), Billentyűzet Általános billentyűzet Csatlakozók: A billentyűzetet kétféle csatlakozóval szerelhetik. 5 pólusú DIN (AT vagy XT billentyűzet csatlakozó), 6 pólusú mini-din (PS/2 billentyűzet csatlakozó).

Részletesebben

A számítógép felépítése Memóriák és csatlakoztatásuk.

A számítógép felépítése Memóriák és csatlakoztatásuk. Máté István A számítógép felépítése Memóriák és csatlakoztatásuk. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fizikai memória Félvezetőkből előállított memóriamodulok RAM - (Random Access Memory) -R/W írható, olvasható, pldram, SDRAM, A dinamikusan frissítendők : Nagyon rövid időnként

Részletesebben

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése.

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Számítógép egységei A mai számítógépek túlnyomó többsége a Neumann-elvek alapján működik. Ezeket az elveket a számítástechnika történet részben már megismertük, de nem árt ha felelevenítjük. Neumann-elvek

Részletesebben

DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK)

DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) A digitális berendezések a feladatuk ellátása közben rendszerint nagy mennyiségű adatot dolgoznak fel. Feldolgozás előtt és után rendszerint tárolni kell az adatokat ritka

Részletesebben

Processzor (CPU - Central Processing Unit)

Processzor (CPU - Central Processing Unit) Készíts saját kódolású WEBOLDALT az alábbi ismeretanyag felhasználásával! A lap alján lábjegyzetben hivatkozz a fenti oldalra! Processzor (CPU - Central Processing Unit) A központi feldolgozó egység a

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Hordozható számítógép, noteszgép szó szerint: ölbevehető. Síkkijelzős, telepes, hordozható számítógép. (Informatikai fogalomtár)

Hordozható számítógép, noteszgép szó szerint: ölbevehető. Síkkijelzős, telepes, hordozható számítógép. (Informatikai fogalomtár) Hordozható számítógép, noteszgép szó szerint: ölbevehető. Síkkijelzős, telepes, hordozható számítógép. (Informatikai fogalomtár) Az emberek mindig is késztetést éreztek arra, hogy az otthoni kikapcsolódás,

Részletesebben

Architektúra, cache. Mirıl lesz szó? Mi a probléma? Teljesítmény. Cache elve. Megoldás. Egy rövid idıintervallum alatt a memóriahivatkozások a teljes

Architektúra, cache. Mirıl lesz szó? Mi a probléma? Teljesítmény. Cache elve. Megoldás. Egy rövid idıintervallum alatt a memóriahivatkozások a teljes Architektúra, cache irıl lesz szó? Alapfogalmak Adat cache tervezési terének alapkomponensei Koschek Vilmos Fejlıdés vkoschek@vonalkodhu Teljesítmény Teljesítmény növelése Technológia Architektúra (mem)

Részletesebben

Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára

Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára AGP-csatlakozó alaplapi vezérlő chip PCI-csatlakozók rögzítőkeret a hűtőhöz FDD-csatlakozó tápegységcsatlakozó S.ATAcsatlakozók P.ATAcsatlakozók

Részletesebben

Mi van a számítógépben? Hardver

Mi van a számítógépben? Hardver Mi van a számítógépben? Hardver A Hardver (angol nyelven: hardware) a számítógép azon alkatrészeit / részeit jelenti, amiket kézzel meg tudunk fogni. Ezen alkatrészek közül 5 fontos alkatésszel kell megismerkedni.

Részletesebben

Nagy adattömbökkel végzett FORRÓ TI BOR tudományos számítások lehetőségei. kisszámítógépes rendszerekben. Kutató Intézet

Nagy adattömbökkel végzett FORRÓ TI BOR tudományos számítások lehetőségei. kisszámítógépes rendszerekben. Kutató Intézet Nagy adattömbökkel végzett FORRÓ TI BOR tudományos számítások lehetőségei Kutató Intézet kisszámítógépes rendszerekben Tudományos számításokban gyakran nagy mennyiségű aritmetikai művelet elvégzésére van

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák

Máté: Számítógép architektúrák Máté: Számítógép architektúrák 20100922 Programozható logikai tömbök: PLA (315 ábra) (Programmable Logic Array) 6 kimenet Ha ezt a biztosítékot kiégetjük, akkor nem jelenik meg B# az 1 es ÉS kapu bemenetén

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Teljesítmény: időegység alatt végrehajtott utasítások száma. Egységek: MIPS, GIPS, MFLOPS, GFLOPS, TFLOPS, PFLOPS. Mai nagyteljesítményű GPGPU k: 1-2

Teljesítmény: időegység alatt végrehajtott utasítások száma. Egységek: MIPS, GIPS, MFLOPS, GFLOPS, TFLOPS, PFLOPS. Mai nagyteljesítményű GPGPU k: 1-2 2009. 10. 21. 1 2 Teljesítmény: időegység alatt végrehajtott utasítások száma. Egységek: MIPS, GIPS, MFLOPS, GFLOPS, TFLOPS, PFLOPS. Mai nagyteljesítményű GPGPU k: 1-2 PFLOPS. (Los Alamosban 1 PFLOPS os

Részletesebben

A mikroprocesszor felépítése és működése

A mikroprocesszor felépítése és működése A mikroprocesszor felépítése és működése + az egyes részegységek feladata! Információtartalom vázlata A mikroprocesszor feladatai A mikroprocesszor részegységei A mikroprocesszor működése A mikroprocesszor

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output 1 Input/Output 1. I/O műveletek hardveres háttere 2. I/O műveletek szoftveres háttere 3. Diszkek (lemezek) ------------------------------------------------ 4. Órák, Szöveges terminálok 5. GUI - Graphical

Részletesebben

A Memory Interface Generator (MIG) beállítása a Logsys Kintex-7 FPGA kártyához

A Memory Interface Generator (MIG) beállítása a Logsys Kintex-7 FPGA kártyához A Memory Interface Generator (MIG) beállítása a Logsys Kintex-7 FPGA kártyához Ellenőrizzük a projektből importált adatokat. Ha rendben vannak, akkor kattintsunk a Next gombra. Válasszuk a Create Design

Részletesebben

Előadó: Nagy István (A65)

Előadó: Nagy István (A65) Programozható logikai áramkörök FPGA eszközök Előadó: Nagy István (A65) Ajánlott irodalom: Ajtonyi I.: Digitális rendszerek, Miskolci Egyetem, 2002. Ajtonyi I.: Vezérléstechnika II., Tankönyvkiadó, Budapest,

Részletesebben

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 11. Laboratóriumi gyakorlat A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 1. A gyakorlat célja: Az ADC0804 és a DAC08 konverterek ismertetése, bekötése, néhány felhasználási lehetőség tanulmányozása,

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Multiplexer (MPX) A multiplexer egy olyan áramkör, amely több bemeneti adat közül a megcímzett bemeneti adatot továbbítja a kimenetére.

Részletesebben

INVERSE MULTIPLEXER RACK

INVERSE MULTIPLEXER RACK SP 7505 Tartalomjegyzék...1 Általános ismertetés...2 Követelmények...2 Felépítése és működése...3 Beállítások...3 Felügyelet...3 Csatlakozók...3 Kijelzők...3 Műszaki adatok:...4 G703 felület:...4 LAN felület:...4

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

11. Az alaplap és részei, az eszközök alaplapra történő csatlakoztatásának módjai

11. Az alaplap és részei, az eszközök alaplapra történő csatlakoztatásának módjai 11. Az alaplap és részei, az eszközök alaplapra történő csatlakoztatásának módjai Az alaplap részei, az egyes részek funkciói Az alaplapon (motherboard) a számítógép működéséhez elengedhetetlen áramkörök

Részletesebben

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák

Máté: Számítógép architektúrák Kívánalom: sok kapu kevés láb Kombinációs áramkörök efiníció: kimeneteket egyértelműen meghatározzák a pillanatnyi bemenetek Multiplexer: n vezérlő bemenet, 2 n adatbemenet, kimenet z egyik adatbemenet

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez Mérési jegyzőkönyv az ötödik méréshez A mérés időpontja: 2007-10-30 A mérést végezték: Nyíri Gábor kdu012 mérőcsoport A mérést vezető oktató neve: Szántó Péter A jegyzőkönyvet tartalmazó fájl neve: ikdu0125.doc

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK

SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK Az utasítás-pipeline szélesítése Horváth Gábor, Belső Zoltán BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék ghorvath@hit.bme.hu, belso@hit.bme.hu Budapest, 2018-05-19 1 UTASÍTÁSFELDOLGOZÁS

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0010 A Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző

Részletesebben

Moore törvény Sima Dezső cikke Core-count Law

Moore törvény Sima Dezső cikke Core-count Law MEMÓRIÁK I-II. Tartalom MEMÓRIÁK I-II.... 1 Bevezetés... 2 Memóriafajták... 5 Csoportosítás és jellemzők... 5 ROM, SRAM és NVRAM műveletek a bemenetek függvényében... 6 Memóriaszervezési megoldások, memória

Részletesebben

Négyprocesszoros közvetlen csatolású szerverek architektúrája:

Négyprocesszoros közvetlen csatolású szerverek architektúrája: SzA49. AMD többmagos 2 és 4 processzoros szerverarchitektúrái (a közvetlenül csatolt architektúra főbb jegyei, négyprocesszoros közvetlen csatolású szerverek architektúrája, többmagos szerverprocesszorok

Részletesebben

MUNKAANYAG. Máté István Zsolt. A számítógép felépítése Memóriák és csatlakoztatásuk. A BIOS. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Máté István Zsolt. A számítógép felépítése Memóriák és csatlakoztatásuk. A BIOS. A követelménymodul megnevezése: Máté István Zsolt A számítógép felépítése Memóriák és csatlakoztatásuk. A BIOS A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

MUNKAANYAG. Virág Miklós. Memóriatípusok. A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás

MUNKAANYAG. Virág Miklós. Memóriatípusok. A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás Virág Miklós Memóriatípusok A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás A követelménymodul száma: 0971-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-003-50 MEMÓRIATÍPUSOK ESETFELVETÉS-MUNKAHELYZET

Részletesebben

Antenna-forgató interface Yaesu G-5400 és G-5600 forgatókhoz

Antenna-forgató interface Yaesu G-5400 és G-5600 forgatókhoz Antenna-forgató interface Yaesu G-5400 és G-5600 forgatókhoz A 2005-ös év közepén elkezdtem a Föld-Hold-Föld - EME öszszeköttetésekkel foglalkozni. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a meglévő 2 darab 2,1 lambda

Részletesebben

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Ajánlott olvasnivaló: http://informatika.gtportal.eu/ Az anyag egy része a fent említett weboldalon található anyagok részleteiben vagy teljes mértékben át vett változata. Számítógép

Részletesebben

Bevezetés a számítástechnikába

Bevezetés a számítástechnikába Bevezetés a számítástechnikába Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010 október 19/27. Bevezetés Hardware (jelentése

Részletesebben

Számítógép architektúrák záróvizsga-kérdések február

Számítógép architektúrák záróvizsga-kérdések február Számítógép architektúrák záróvizsga-kérdések 2007. február 1. Az ILP feldolgozás fejlődése 1.1 ILP feldolgozási paradigmák (Releváns paradigmák áttekintése, teljesítmény potenciáljuk, megjelenési sorrendjük

Részletesebben

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Készítette: Fekete Dávid Processzor felépítése 2 Perifériák csatlakozása a processzorhoz A perifériák adatlapjai megtalálhatók a programozasi_segedlet.zip-ben.

Részletesebben

Mikrorendszerek tervezése

Mikrorendszerek tervezése BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Mikrorendszerek tervezése Külső memória illesztése, DMA Fehér Béla Raikovich

Részletesebben

Számítógép architektúrák 2. tétel

Számítógép architektúrák 2. tétel Számítógép architektúrák 2. tétel Elemi sorrendi hálózatok: RS flip-flop, JK flip-flop, T flip-flop, D flip-flop, regiszterek. Szinkron és aszinkron számlálók, Léptető regiszterek. Adatcímzési eljárások

Részletesebben

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

Programozható Logikai Vezérlő

Programozható Logikai Vezérlő 4. előadás Tartalom: A feladata A felépítése, típusai, részegységei Programnyelvek Programozás (FST) FESTO -k bemutatása (FEC20-DC, ) FEC programozása FST bemutatása Automatizálástechnika I. előadás Farkas

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 8

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 8 Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIA 8 Szekvenciális (sorrendi) hálózatok Szekvenciális hálózatok fogalma Tárolók RS tárolók tárolók T és D típusú tárolók Számlálók Szinkron számlálók Aszinkron számlálók

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9 r. Oniga István IGITÁLIS TEHNIKA 9 Regiszterek A regiszterek több bites tárolók hálózata S-R, J-K,, vagy kapuzott tárolókból készülnek Fontosabb alkalmazások: adatok tárolása és adatmozgatás Funkcióik:

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 2. Mit tudsz Blaise Pascalról? Ő készítette el az első szériában gyártott számológépet. 7 példányban készült el.

Részletesebben