11. Az alaplap és részei, az eszközök alaplapra történő csatlakoztatásának módjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "11. Az alaplap és részei, az eszközök alaplapra történő csatlakoztatásának módjai"

Átírás

1 11. Az alaplap és részei, az eszközök alaplapra történő csatlakoztatásának módjai Az alaplap részei, az egyes részek funkciói Az alaplapon (motherboard) a számítógép működéséhez elengedhetetlen áramkörök találhatóak meg, egy részük fixen beforrasztva (pl.: BIOS), más részük pedig csatlakozókban elhelyezve (pl.: processzor, memória). Az alaplap biztosítja az áramkörök közötti kommunikációt és a rajta található csatlakozók révén modulárisan bővíthetővé teszi a számítógépet. Az alaplap az egyik legmeghatározóbb egysége a számítógépnek, hiszen hiába a gyors processzor, sok a memória és minőségi a videokártya, ha olcsó, gyenge teljesítményű, vagy optimalizálatlan alaplapra van illesztve. Napjainkban az alaplapok ATX (Advanced Technology extended) szabvány szerint készülnek. Ennek köszönhetően váltak alapvetővé a hátlapi csatlakozók, valamint kötelezővé az USB és a PS/2-es portok (billentyűzet és egér) felszerelése is (bár utóbbi már kezd kiszorulni az USB terjedése miatt). Az ATX-nek köszönhetően már nem kell a számítógép kikapcsolásához megnyomni a kikapcsoló gombot (mint korábban), a számítógép automatikusan képes teljesen kikapcsolni. Legismertebb alaplap gyártók: Hewlett-Packard (HP), ASUS, ASRock, Gigabyte, MSI Az alaplap felépítése: Az alaplap különböző elemekből épül fel, amiknek nemcsak helyet ad, hanem a közöttük zajló adatforgalmat is megvalósítja (a buszrendszer segítségével) Emellett meghatározza, hogy milyen típusú processzort, memóriát és bővítőkártyákat helyezhetünk a számítógépbe. Alaplapon található egységek: Processzor foglalat: a processzor helye. Ugyanabban a foglalatba többféle CPU is elhelyezhető, de a foglalat meghatározza, milyen típusú CPU-k helyezhetőek el benne. Memória foglalatok: Az ebben elhelyezett memóriamodulok száma és kapacitása határozza meg az operatív tár (RAM) kapacitását, illetve a foglalat határozza meg, hogy melyik generációs DDR RAM-okat csatlakoztathatjuk. Buszrendszer: A busz az alaplapon lévő közösen használt vezetékrendszer, melyre rácsatlakoznak a számítógép legfontosabb hardver elemei (processzor, memória, bővítőkártyák). Ez felel a kommunikációért a rá csatlakozó összes eszköz között. Háromféle busz vezeték létezik: adatbusz: az adatok küldésére és fogadására címbusz: az alaplapra csatlakoztatott eszközök címzésére (pl.: memória) vezérlőbusz: a vezérlőjelek továbbítására (pl.: órajel) Megkülönböztetünk belső buszrendszert, amely a processzoron belüli adatátvitelért felelős, illetve külső buszrendszert, mely a processzor és a perifériák közötti adatátvitelt végzi. A külső rendszerint lassabb a belsőnél. A buszrendszernek három fő jellemzője van, melyek az egész számítógép teljesítményére nagy hatással vannak: buszszélesség, vezetékek száma (32 vagy 64 bit) működési frekvencia (MHz): órajel frekvencia a működés ütemezésére adatátviteli sebesség (MB/s) Bővítőkártyák csatlakozói: Ide csatlakoztatható a videokártya, hangkártya és hálózati kártya (ha nem integrált), vagy a WIFI kártya.

2 BIOS: Tartalmazza az alaplapra vonatkozó adatokat, beállításokat. Az alaplap foglalataiba helyezett, vagy a már integrált eszközök és a csatolófelületekhez illesztett perifériák felismerésében és operációs rendszerhez illesztésében van kiemelkedő szerepe. A BIOS egy EEPROM chip, mely frissíthető, hogy az újabb eszközökkel is kompatibilis legyen. A BIOS beállításait az úgynevezett CMOS memória tárolja. Akkumulátor: Mivel a CMOS-RAM felejtő memória, ezért saját áramforrásra van szükséges, ami általában egy, az alaplapra szerelt, elem, amit ebben az esetben akkumulátornak hívnak. Órajel generátor: Az általa előállított órajel ütemezi a számítógép működését, azaz adja az ütemet a feladatok elvégzéséhez. Chipset vagy chipkészlet: A processzorhoz hasonló bonyolult áramkör, mely általában két integrált áramkörből (IC) áll: az északi hídból (north bridge), és a déli hídból (south bridge). Az északi híd biztosítja a kapcsolatot a processzor, az operatív tár (RAM) és a videokártya között, mely utóbbi lehet hídba integrált, illetve alaplapi csatlakozóba illesztett bővítőkártya. Adatátvitel szempontjából az északi híd jóval jelentősebb, mint déli, ugyanis ez adja meg a sebességet, amihez a memória és a videokártya is igazodik (azaz az egész rendszer teljesítménye). A mai alaplapok északi hídja meglehetősen nagy adatátvitelt valósít meg, ezért szükségessé vált a hűtése is. Az alaplapon elhelyezett hűtőbordák alatt mindig a híd chipje található. A déli híd a jóval lassabb átvitelű eszközökért felel, azaz az alaplapra integrált vagy csatlakoztatott eszközökért, a külső csatlakozók működéséért, illetve az energiagazdálkodással kapcsolatos feladatai is vannak. A két híd kapcsolatban áll egymással, mivel a déli híd nem áll közvetlen kapcsolatban a processzorral, az északi hídon keresztül kommunikál vele. Külső csatlakozók: A különböző perifériák csatlakoztatására szolgáló csatlakozók.

3 Alaplapon található külső csatlakozók A különböző perifériák (különböző) csatlakozói, melyek a számítógépház hátoldalán találhatóak. Lehetnek alaplapra integrált eszközök, vagy bővítőkártya csatlakozók (a régebbi alaplapokon egyéb csatlakozók (soros, párhuzamos) is előfordulnak): USB (Universal Serial Bus) csatlakozó: nagy sebességű, soros átvitelt lehetővé tevő buszrendszer. Csatlakoztatható rá többek között pendrive, külső merevlemez, nyomtató, egér, billentyűzet. Mivel egyre több eszköz csatlakoztatható USB-re, ezért legalább kettő (de inkább több) csatlakozót helyeznek el. Az adatátviteli sebességtől függően többfélét különböztetünk meg, napjainkban az USB-2 és az USB-3 elterjedt. Emellett az eszköz oldali csatlakozó alapján is többféle fajtája van, a PC-kben az USB-A, a nyomtatóknál USB-B, a fényképezőgépeknél USB-miniB, sok mobiltelefon használ USB-mikroB csatlakozót, de az újabb mobiltelefonoknál már USB-C típust használnak. PS/2 csatlakozó: amelyik alaplapon még megtalálható, azon kettőt helyeztek el: egyet a billentyűzetnek (lila), egyet pedig az egérnek (zöld). Az USB elterjedésével egyre inkább kiszorulnak. Hangkártya csatlakozók: integrált kártya esetén 3 szabványos, 3,5 mm-es jack aljzat található az alaplapon. Ezek: a hangszóró (speaker) csatlakozója (más néven line out) zöld színnel, a line in (azaz vonalbemenet, pl.: hangszer számítógépre kötéséhez) kék színnel és a mikrofon csatlakozója rózsaszínnel. A csatlakoztatható hangkártyák közül a modernebbek már általában különböző hangrendszereknek megfelelő hangélményt képesek előállítani, ehhez azonban további csatlakozók szükségesek (középső hangszóró és mélynyomó (narancssárga), hátsó hangszóró (fekete) és oldalsó hangszóró (szürke)). Videokártya csatlakozó: Az alaplapokon általában egy VGA (Video Graphic Array) csatlakozó található a monitor csatlakoztatására. A jobb minőségű megjelenítés érdekében előfordulhat még HDMI (High Definition Multimedia Interface) csatlakozó is, ami képes egyszerre audio és video adatok átvitelére is.

4 Hálózati kártya csatlakozója: RJ-45-ös (Ethernet) csatlakozó, napjainkban 10/100/1000 MBps sebességű hálózati kártyákat szerelnek alaplapokra. A belső eszközök alaplapra csatlakoztatási lehetőségei Tápegység csatlakozója: az áramellátáshoz szükséges tápegység alaplapi csatlakoztatására. (Nagyobb fogyasztású videokártyáknak külön tápegység csatlakozójuk is lehet.) Processzorfoglalat: csatlakozó a processzor számára. A legtöbb foglalat PGA (Pin Grid Array) kialakítású, azaz lyukak vannak rajta, amibe a processzor alján lévő tűk csatlakoznak. A másik verzió az LGA (Land Grid Array), amikor a foglalaton találhatóak a tűk, a processzoron pedig kis érintkezőpadok vannak. (Régebben voltak úgynevezett slot-ba helyeztető processzorok is, melyek kinézete hasonlít a bővítőkártyákéhoz.) Memóriafoglalatok: A memória modulok megfelelő illesztésére szolgál. A különböző generációs DDR RAM-ok foglalatai különbözőek, tehát nem helyezhető egy DDR3 RAM DDR4-es foglalatba. A memória maximális kezelt órajelét régebben az északi híd határozta meg, mára ez a feladat a CPU dolga lett, ezért a memória órajelét a CPU-hoz érdemes választani. Bővítőkártya csatlakozók: AGP (Accelerated Graphics Port): 32 bites, nagy sebességű adatátvitelt lehetővé tevő csatlakozó, speciálisan a videokártyákhoz lett kifejlesztve. A PCIe nagy sebességével azonban nem tudta felvenni a versenyt. PCI (Peripherial Component Interconnect): A régebbi alaplapokon az AGP csatlakozó mellett volt található, általában 3-4 darab a videokártyán kívüli egyéb kártyák (hang, hálózati, TV tuner) csatlakoztatására, de a modernebb bővítőkártyák sebességéhez képest jóval lassabb. PCIe (PCI eexpress): A fizikai adatátvitel nagy sebességű soros kapcsolaton keresztül történik. PCI Expressnél egy switchen (kapcsoló) keresztül érik el a sínt (minden eszköz úgy látja, mintha saját külön sínnel rendelkezne). A switch gondoskodik a kapcsolatok létrehozásáról és a vezérli a sín adatforgalmát. Nagy sebessége miatt bármely bővítőkártya csatlakoztatható rá. Háttértárak/optikai meghajtók csatlakozói: IDE (Integrated Device Equipment) vagy későbbi nevén (P)ATA (párhuzamos ATA): Ez egy szabvány számítógépes csatlakoztatási felületet, mellyel egy számítógépen belüli tárolóeszközök (merevlemezek, CD- és DVD-írók) kapcsolhatóak össze. A kábelek vastagok, hosszuk erősen korlátozott, és az adatátviteli sebesség is kisebb, ezért a mai alaplapokon már nem található meg.

5 SATA (Soros ATA): Egy számítógépes pont-pont kapcsolat, amelyet adatok továbbítására terveztek a számítógép és a tároló eszközök között (tipikusan merevlemezek (SSD-k is) és optikai meghajtók számára). Előnyei az IDE-vel szemben: vékonyabb adatkábel, nagyobb átviteli sebesség, jobb adatkapcsolat, és az eszközök kikapcsolás nélkül csatlakoztathatóak rá vagy választhatóak le róla (hot swap). A maximális adatátviteli sebesség alapján többféle verziója létezik.

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop)

Számítógép fajtái. 1) személyi számítógép ( PC, Apple Macintosh) - asztali (desktop) - hordozható (laptop, notebook, palmtop) Számítógép Számítógépnek nevezzük azt a műszakilag megalkotott rendszert, amely adatok bevitelére, azok tárolására, feldolgozására, a gépen tárolt programok működtetésére alkalmas emberi beavatkozás nélkül.

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése

11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése 11.3.7 Feladatlap: Számítógép összetevők keresése Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és old meg a feladatokat. Ezen feladatlap megoldásához szükséged lesz az Internetre, katalógusokra vagy egy helyi

Részletesebben

Számítógépek felépítése

Számítógépek felépítése Számítógépek felépítése Kérdések a témakörhöz Melyek a Neumann-elvek? Milyen főbb részei vannak a Neumann-elvek alapján működő számítógépeknek? Röviden mutasd be az egyes részek feladatait! Melyek a ma

Részletesebben

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat

Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat 1 2 3 Első sor az érdekes, IBM PC. 8088 ra alapul: 16 bites feldolgozás, 8 bites I/O (olcsóbb megoldás). 16 kbyte RAM. Nem volt háttértár, 5 db ISA foglalat XT: 83. CPU ugyanaz, nagyobb RAM, elsőként jelent

Részletesebben

A számítógép főbb részei és jellemzői központi egységnek perifériák

A számítógép főbb részei és jellemzői központi egységnek perifériák 2.2. A számítógép felépítése 1 2.2.2. A számítógép főbb részei és jellemzői Számítógép ház tápegységgel Alaplap Processzor (CPU) Memóriák (RAM, ROM) Háttértárolók (merevlemez, CD/DVD, flash-memóriás tárolók)

Részletesebben

Nézetek. Műszaki adatok

Nézetek. Műszaki adatok 3647 Copyright 2013-2014 Dell Inc. Minden jog fenntartva. Ezt a terméket az Egyesült Államokban és nemzetközileg érvényes szerzői jogi és szellemi tulajdonra vonatkozó törvények védik. A Dell és a Dell

Részletesebben

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése.

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Számítógép egységei A mai számítógépek túlnyomó többsége a Neumann-elvek alapján működik. Ezeket az elveket a számítástechnika történet részben már megismertük, de nem árt ha felelevenítjük. Neumann-elvek

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Számítógép felépítése Amiről szó lesz Szg-ek csoportosítása hardveres szemszögből Kitekintés az Apple termékpalettájára IBM kompatibilis konfigurációk építőkockái (modularitás): ház, táp, hűtés, alaplap

Részletesebben

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5

Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5 Tartalom 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 2 2 CSOMAG TARTALMA 3 3 A TERMÉK NÉZETEI 4 4 RENDSZERCSATLAKOZTATÁS 5 4.1 A TÁPKÁBEL CSATLAKOZTATÁSA 5 4.2 A MONITOR CSATLAKOZTATÁSA 5 4.3 NYOMTATÓ, VAGY SZKENNER CSATLAKOZTATÁSA

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP ÖSSZESZERELÉSE témakör

SZÁMÍTÓGÉP ÖSSZESZERELÉSE témakör INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZÁMÍTÓGÉP ÖSSZESZERELÉSE témakör 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉSHEZ TANÁRI PREZENTÁCIÓ KÖVETELMÉNYMODUL 10815-12 INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Jó állapotú, használt számítógépek garanciával!

Jó állapotú, használt számítógépek garanciával! Jó állapotú, használt számítógépek garanciával! Ár: 9 900 BrFt (7 795 NFt) HP DC7600 SSF - CPU Dualcore Intel Pentium D 820, 2800 MHz - RAM 2GB DDR2 - HDD 40GB - CD-ROM - Hang, Lan, Video stb.. Ár: 11

Részletesebben

Max. 2 DIMM bővítőhely Nem ECC kétcsatornás 1333 MHz DDR3 SDRAM, 1 8 GB

Max. 2 DIMM bővítőhely Nem ECC kétcsatornás 1333 MHz DDR3 SDRAM, 1 8 GB Processzor Intel Core i5 Quad Core Intel Core i3 Dual Core Intel Pentium Dual Core Intel Celeron Dual Core Operációs rendszer Memória Chipkészlet Videokártya Merevlemez Windows 7 Home Basic SP1 (32/64

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

14.óra Portok és csatlakozók típusai, belső- és külső kábeltípusok

14.óra Portok és csatlakozók típusai, belső- és külső kábeltípusok 14.óra Portok és csatlakozók típusai, belső- és külső kábeltípusok Kommunikációs portok: A számítógép fejlődésével párhuzamosan a külső perifériákkal való kapcsolattartás céljából több különböző, úgynevezett

Részletesebben

Dell Inspiron 560/570: Részletes muszaki adatok

Dell Inspiron 560/570: Részletes muszaki adatok Dell Inspiron 560/570: Részletes muszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

Digitális rendszerek. Digitális logika szintje

Digitális rendszerek. Digitális logika szintje Digitális rendszerek Digitális logika szintje CPU lapkák Mai modern CPU-k egy lapkán helyezkednek el Kapcsolat a külvilággal: kivezetéseken (lábak) keresztül Cím, adat és vezérlőjelek, ill. sínek (buszok)

Részletesebben

A személyi számítógép felépítése

A személyi számítógép felépítése A személyi számítógép felépítése A számítógépet, illetve az azt felépítő részegységeket összefoglaló néven hardvernek (hardware) nevezzük. A gépház doboz alakú, lehet fekvő, vagy álló attól függően, hogy

Részletesebben

1. Tétel. felhasználásával! Milyen szempontok alapján választotta ki a konfigurációt? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

1. Tétel. felhasználásával! Milyen szempontok alapján választotta ki a konfigurációt? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! 1. Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata. A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell újabb, korszerűbb gépekre. Ön, mint szoftverüzemeltető azt a feladatot kapta,

Részletesebben

Az alaplap. Az alaplap összetevői

Az alaplap. Az alaplap összetevői Az alaplap Az alaplap tulajdonképpen már maga a működőképes számítógép (amennyiben memóriával és processzorral felszereljük). Minden más a külvilág számára való használhatóságot szolgálja, mint például

Részletesebben

A fő menüpontok között a bal vagy jobb nyíllal mozoghatunk, Enter leütésére pedig megjelenik az adott menühöz tartozó tartalom.

A fő menüpontok között a bal vagy jobb nyíllal mozoghatunk, Enter leütésére pedig megjelenik az adott menühöz tartozó tartalom. AMI BIOS SETUP (ASRock 890GX, 890GM Pro3) Menü kezelése A fő menüpontok között a bal vagy jobb nyíllal mozoghatunk, Enter leütésére pedig megjelenik az adott menühöz tartozó tartalom. Menün belüli navigálás:

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapja, szerelési ismeretek

A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapja, szerelési ismeretek Nagy László A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapja, szerelési ismeretek A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

Alaplap. Az alaplapról. Néhány processzorfoglalat. Slot. < Hardver

Alaplap. Az alaplapról. Néhány processzorfoglalat. Slot. < Hardver 1/11 < Hardver Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2014, 2015, 2017 Licenc: GNU Free Documentation License 1.3 Web: http://szit.hu Az alaplapról A számítógép alapja, ez fogja össze az egyes

Részletesebben

Szabó Georgina- 20/ Urbán Zsolt- 20/

Szabó Georgina- 20/ Urbán Zsolt- 20/ SZÁMTÁRHÁZ KFT Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ 579-454 Web: www.szamtarhaz.hu E-mail: info@szamtarhaz.hu Szabó Georgina- 20/3166844 Urbán Zsolt- 20/9751744 A S D S o f t Használt számítógép

Részletesebben

Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ Web:

Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ Web: SZÁMTÁRHÁZ KFT Siklós, Felszabadulás u. 65. Telefon / Fax : 72/ 579-454 Web: www.szamtarhaz.hu E-mail: info@szamtarhaz.hu Szabó Georgina- 20/3166844 Urbán Zsolt- 20/9751744 A S D S o f t Használt számítógép

Részletesebben

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 2. Mit tudsz Blaise Pascalról? Ő készítette el az első szériában gyártott számológépet. 7 példányban készült el.

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output 1 Input/Output 1. I/O műveletek hardveres háttere 2. I/O műveletek szoftveres háttere 3. Diszkek (lemezek) ------------------------------------------------ 4. Órák, Szöveges terminálok 5. GUI - Graphical

Részletesebben

Alaplap. Slot. Bővítőkártyák. Csatolható tárolók. Portok. < Hardver

Alaplap. Slot. Bővítőkártyák. Csatolható tárolók. Portok. < Hardver 2016/07/02 07:26 < Hardver Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2014, 2015 Licenc: GNU Free Documentation License 1.3 Web: http://szit.hu Slot Az alaplap bővítőhelyei. ISA VESA-LB PCI AGP PCIE

Részletesebben

Asztali PC kínálatunk:

Asztali PC kínálatunk: Asztali PC kínálatunk: Alfa Office PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3420-3,20GHz Memória: 4GB DDR-III 99 291 Ft + ÁFA Alfa II Offfice PC Processzor: Intel Pentium Dual Core G3460-3,50GHz Memória:

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

12. Gyakorlat Szerelés-gyak

12. Gyakorlat Szerelés-gyak 12. Gyakorlat Szerelés-gyak A BIOS az angol Basic Input / Output System kifejezés rövidítése, ami magyarul alapvető bemeneti / kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 396847-211 2006. március Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

A számítógép. A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten számos szabály, és semmi könyörület! A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten

A számítógép. A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten számos szabály, és semmi könyörület! A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten A számítógép A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten számos szabály, és semmi könyörület! számos szabály, és semmi könyörület! SZÁMíTÓGÉP HARDWARE (hardver)

Részletesebben

A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapjára integrált perifériás eszközök

A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapjára integrált perifériás eszközök Nagy László A számítógép hardverelemei - A számítógép alaplapjára integrált perifériás eszközök A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

3. Számítógép összeszerelése lépésről lépésre

3. Számítógép összeszerelése lépésről lépésre 3. Számítógép összeszerelése lépésről lépésre Tartalom 3.1 A számítógép-ház kinyitása 3.2 A megfelelő tápegység beépítése 3.3 Az alaplapra illeszthető összetevők beszerelése és az alaplap beépítése 3.4

Részletesebben

Számítástechnikai gépek, berendezések és szoftverek beszerzése. 1. rész Számítástechnikai gépek, berendezések beszerzése

Számítástechnikai gépek, berendezések és szoftverek beszerzése. 1. rész Számítástechnikai gépek, berendezések beszerzése NYÍRINFO Nonprofit Kft. számítástechnikai gépek, berendezések és szoftverek beszerzése 270 klt számítógépes munkaállomás (azonos gyártmányú számítógép, monitor, billentyűzet, egér) beszerzése az alábbi

Részletesebben

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) Rendszerjellemzők Operációs rendszer Windows 8 64 Windows 8 Pro 64 Windows 7 Professional 32 Windows 7 Professional 64 Windows 7 Professional 32 (elérhető Windows 8 Pro 64 downgrade által) Windows 7 Professional

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 409917-211 2006. május Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Dell Vostro 230. A Vigyázat! jelzésekről. Üzembe helyezés és információk a funkciókról

Dell Vostro 230. A Vigyázat! jelzésekről. Üzembe helyezés és információk a funkciókról Dell Vostro 230 Üzembe helyezés és információk a funkciókról A Vigyázat! jelzésekről VIGYÁZAT! A VIGYÁZAT! jelzések esetleges tárgyi és személyi sérülésekre, illetve életveszélyre hívják fel a figyelmet.

Részletesebben

Dell Vostro 430 Üzembe helyezésre és funkciókra vonatkozó mu:szaki információs adatlap

Dell Vostro 430 Üzembe helyezésre és funkciókra vonatkozó mu:szaki információs adatlap A Vigyázat! jelzésekről FIGYELEM! A FIGYELEM jelzés az esetleges tárgyi és személyi sérülés, illetve az életveszély lehetőségére hívja fel a figyelmet. Dell Vostro 430 Üzembe helyezésre és funkciókra vonatkozó

Részletesebben

11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek

11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek 11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek Tartalom 11.1 A szakterületi technikus, az informatikai támogató technikus és a karbantartó technikus beosztások áttekintése 11.2 A biztonságos labor- és szerszámhasználat

Részletesebben

Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára

Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára Alaplap: közös kapcsolódási felület a számítógép részegységei számára AGP-csatlakozó alaplapi vezérlő chip PCI-csatlakozók rögzítőkeret a hűtőhöz FDD-csatlakozó tápegységcsatlakozó S.ATAcsatlakozók P.ATAcsatlakozók

Részletesebben

Számítógép esetén ATX

Számítógép esetén ATX Számítógép esetén ATX Model: AKY002BK page 1/8 Termékkód Terméktípus Formátum Sorozat Alaplap kompatibilitás AKY002BK Számítógép esetén ATX Midi ATX Gamer ATX, Micro ATX, Flex ATX, Mini ITX Meghajtó hely

Részletesebben

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC 1 Irodai PC Közepes PC 1 Közepes PC 2 Processzor: Intel Core i5; memória: 4 GB; merevlemez: 500GB HDD; optikai meghajtó: DVD-ROM; USB 3.0; billentyűzet; HUN; MS SMS client; SAMI client. Processzor: Intel

Részletesebben

Hardver összetevők ellenőrzése Linux alatt. Hardverguruk előnyben...

Hardver összetevők ellenőrzése Linux alatt. Hardverguruk előnyben... Hardver összetevők ellenőrzése Linux alatt Hardverguruk előnyben... A hardverek támogatottsága A telepítés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a jelenleg használt hardver elemek támogatottak-e a Linux

Részletesebben

Aurora R6 Üzembe helyezés és műszaki adatok

Aurora R6 Üzembe helyezés és műszaki adatok Aurora R6 Üzembe helyezés és műszaki adatok Számítógép típusa: Alienware Aurora R6 Szabályozó modell: D23M Szabályozó típus: D23M001 Megjegyzések, figyelmeztetések és Vigyázat jelzések MEGJEGYZÉS: A MEGJEGYZÉSEK

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt szereplő

Részletesebben

ASUS Zenbook - UX305UA-FC037T

ASUS Zenbook - UX305UA-FC037T ASUS Zenbook - UX305UA-FC037T (UX305UA-FC037T) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: ZenBook Termékvonal: Asus Ultrabook Termékvonal2: Ultrabook Processzor: Intel Core i7 Processzor jellemző: i7-6500u / 2,50GHz

Részletesebben

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje , 9325, 9330 ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje Megjegyzés Ezen információk és a tárgyalt termék használatának megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a termékre vonatkozó Biztonsági és

Részletesebben

USB adatgyűjtő eszközök és programozásuk Mérő- és adatgyűjtő rendszerek

USB adatgyűjtő eszközök és programozásuk Mérő- és adatgyűjtő rendszerek USB adatgyűjtő eszközök és programozásuk Mérő- és s adatgyűjt jtő rendszerek Az USB kialakulása Az USB felépítése Az USB tulajdonságai USB eszközök Áttekintés USB eszközök programozása 2 Az USB kialakulása

Részletesebben

Dell Vostro 260/260S. Setup And Features Information. A Vigyázat! jelzésekről. Minitorony Elöl- és hátulnézet

Dell Vostro 260/260S. Setup And Features Information. A Vigyázat! jelzésekről. Minitorony Elöl- és hátulnézet Dell /260S Setup And Features Information A Vigyázat! jelzésekről WARNING: A VIGYÁZAT! jelzés az esetleges tárgyi vagy személyi sérülés, illetve életveszély lehetőségére hívja fel a figyelmet. Minitorony

Részletesebben

RÉSZLETES ÁRAJÁNLAT. Nettó egységár. Megajánlott termék gyártmánya és típusa. Mennyiség egysége (db) Nettó összár. Mennyiség

RÉSZLETES ÁRAJÁNLAT. Nettó egységár. Megajánlott termék gyártmánya és típusa. Mennyiség egysége (db) Nettó összár. Mennyiség 1. Notebook konfiguráció Méret: 14 hüvelykes képátlójú, HD SVA csillogásmentes, lapos, LED-es hátsó megvilágítású (1366 x 768) Processzor: Legalább 4 thread kezelése (4 core, vagy 2 core hyperthreadinggel),

Részletesebben

Inspiron 3268 Üzembe helyezés és műszaki adatok

Inspiron 3268 Üzembe helyezés és műszaki adatok Inspiron 3268 Üzembe helyezés és műszaki adatok Számítógép típusa: Inspiron 3268 Szabályozó modell: D13S Szabályozó típus: D13S002 Megjegyzések, figyelmeztetések és Vigyázat jelzések MEGJEGYZÉS: A MEGJEGYZÉSEK

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság VGN-TT21XN/B Extrém stílus és hordozhatóság Különösen kifinomult notebook, intenzív noir színben, nagy teljesítményű funkciókkal és biztonsági megoldásokkal. Fejezet: Extrém stílus és hordozhatóság 1 FŐ

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.02.09 18:08:51 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Jó állapotú, használt számítógépek garanciával!

Jó állapotú, használt számítógépek garanciával! Jó állapotú, használt számítógépek garanciával! Ár: 9 900 BrFt (7 795 NFt) HP DC7600 SSF - CPU Dualcore Intel Pentium D 820, 2800 MHz - RAM 2GB DDR2 - HDD 40GB - CD-ROM - Hang, Lan, Video stb.. Ár: 11

Részletesebben

Lenovo Ideapad G Q5000VHV

Lenovo Ideapad G Q5000VHV Lenovo Ideapad G70-35 - 80Q5000VHV (80Q5000VHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: AMD Quad-Core Processzor jellemző: A4-6210 1,80GHz

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_08: Az Ön feladata munkahelyén az újonnan vásárolt munkaállomások csatlakoztatása a cég számítógépes hálózatára, valamint az esetleges kábelezési hibák elhárítása. Törekedjen a témával kapcsolatos

Részletesebben

RUBICON Serial IO kártya

RUBICON Serial IO kártya RUBICON Serial IO kártya Műszaki leírás 1.0 Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361 469 4029 e-mail: info@rubin.hu;

Részletesebben

DELL Latitude E N003LE727012EMEA_WIN1-BL-11

DELL Latitude E N003LE727012EMEA_WIN1-BL-11 DELL Latitude E7270 - N003LE727012EMEA_WIN1-BL-11 (N003LE727012EMEA_WIN1-BL-11) Bruttó ár: 480.990 Ft Termékcsalád: Latitude Termékvonal: Dell Ultrabook Termékvonal2: Ultrabook Processzor: Intel Core i5

Részletesebben

Esettanulmány (Case Study)

Esettanulmány (Case Study) Esettanulmány (Case Study) CCNA Discovery I. szemeszter Az AnyCompany reklámcég informatikai rendszere Készítette: Kovács Róbert 05 Feladat: A megfelelő eszközök kiválasztása Adminisztrációs Vezető számítógépe:

Részletesebben

Processzor (CPU - Central Processing Unit)

Processzor (CPU - Central Processing Unit) Készíts saját kódolású WEBOLDALT az alábbi ismeretanyag felhasználásával! A lap alján lábjegyzetben hivatkozz a fenti oldalra! Processzor (CPU - Central Processing Unit) A központi feldolgozó egység a

Részletesebben

Lenovo Ideapad B LK004AHV

Lenovo Ideapad B LK004AHV Lenovo Ideapad B51-30 - 80LK004AHV (80LK004AHV) Bruttó ár: 94.990 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Celeron Processzor jellemző: N3050 /

Részletesebben

Dell OptiPlex 780 Üzembe helyezésre és funkciókra vonatkozó műszaki információs adatlap

Dell OptiPlex 780 Üzembe helyezésre és funkciókra vonatkozó műszaki információs adatlap A figyelmeztetésekről VIGYÁZAT! A VIGYÁZAT jelzések esetleges tárgyi és személyi sérülésekre, illetve életveszélyre hívják fel a figyelmet. Dell OptiPlex 780 Üzembe helyezésre és funkciókra vonatkozó műszaki

Részletesebben

Dell OptiPlex 380. A Vigyázat! jelzésekről FIGYELEM: A FIGYELEM jelzés esetleges. Üzembe helyezés és információk a funkciókról

Dell OptiPlex 380. A Vigyázat! jelzésekről FIGYELEM: A FIGYELEM jelzés esetleges. Üzembe helyezés és információk a funkciókról Dell OptiPlex 380 Üzembe helyezés és információk a funkciókról A Vigyázat! jelzésekről FIGYELEM: A FIGYELEM jelzés esetleges tárgyi és személyi sérülésekre, illetve életveszélyre hívja fel a figyelmet.

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 21:10:15 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány ASUS X302UJ-FN021D (X302UJ-FN021D) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Asus Notebook / Asus Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Core i5 Processzor jellemző: i5-6200u / 2,30GHz - 2,80GHz /

Részletesebben

DELL Latitude E N001LE747014EMEA_UBU-11 (N001LE747014EMEA_UBU-11)

DELL Latitude E N001LE747014EMEA_UBU-11 (N001LE747014EMEA_UBU-11) DELL Latitude E7470 - N001LE747014EMEA_UBU-11 (N001LE747014EMEA_UBU-11) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: Termékvonal: Termékvonal2: Processzor: Processzor jellemző: Memória mérete: Memória bővíthetőség: Memória

Részletesebben

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje Megjegyzés Ezen információk és a tárgyalt termék használatának megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a termékre vonatkozó Biztonsági és garanciális útmutató

Részletesebben

SECBOX eszközök. Az egyes típusok a következők: SECBOX Desktop 15

SECBOX eszközök. Az egyes típusok a következők: SECBOX Desktop 15 SECBOX eszközök A Secbox egy MVCN-TECHNOLÓGIÁT alkalmazó intelligens hálózati kommunikációs eszköz, mely alkalmas arra, hogy zárt és biztonságos virtuális hálózatot hozzon létre az internet segítségével.

Részletesebben

Apple számítógépek összehasonlító táblázata

Apple számítógépek összehasonlító táblázata Remac Computer MacBook White 13" MacBook Pro 13" MacBook Pro 13" MacBook Pro 15" MacBook Pro 15" MacBookPro 15" (MC516ZH/A ) (MC374LL/A) (MC375LL/A) (MC371LL/A) (MB372LL/A) (MB373LL/A) Burkolat Polikarbonát

Részletesebben

XPS 8920 Üzembe helyezés és műszaki adatok

XPS 8920 Üzembe helyezés és műszaki adatok XPS 8920 Üzembe helyezés és műszaki adatok Számítógép típusa: XPS 8920 Szabályozó modell: D24M Szabályozó típus: D24M001 Megjegyzések, figyelmeztetések és Vigyázat jelzések MEGJEGYZÉS: A MEGJEGYZÉSEK fontos

Részletesebben

Lenovo Ideapad G E301PAHV

Lenovo Ideapad G E301PAHV Lenovo Ideapad G50-45 - 80E301PAHV (80E301PAHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: AMD Quad-Core Processzor jellemző: A4-6210 1,80GHz

Részletesebben

DELL Latitude E N003LE727012EMEA_WIN-11 (N003LE727012EMEA_WIN-11)

DELL Latitude E N003LE727012EMEA_WIN-11 (N003LE727012EMEA_WIN-11) DELL Latitude E7270 - N003LE727012EMEA_WIN-11 (N003LE727012EMEA_WIN-11) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: Termékvonal: Termékvonal2: Processzor: Processzor jellemző: Memória mérete: Memória bővíthetőség: Memória

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

Bevezetés a számítógépes architektúrákba

Bevezetés a számítógépes architektúrákba Bevezetés a számítógépes architektúrákba Számítógép házak, tápegységek Processzortípusok Hőelvezetés Memóriák típusai, modulok, hibák Általános tudnivalók II. Órák: - Hétfő 15.30-20.00 Megállapodás 16.00-s

Részletesebben

ConCorde tab T10 + BT Billentyüzet

ConCorde tab T10 + BT Billentyüzet ConCorde tab T10 + BT Billentyüzet Hatékony 1.6 GHz-es dual-core processzor A rendkívül gyors és hatékony kétmagos 1.6 GHz- es processzor lehetővé teszi a tableten telepített alkalmazások optimális használatát.

Részletesebben

A VIGYÁZAT! jelzésekkel kapcsolatban. Dell Precision T5500/T5500n Üzembehelyezés és funkcióinformációk

A VIGYÁZAT! jelzésekkel kapcsolatban. Dell Precision T5500/T5500n Üzembehelyezés és funkcióinformációk A VIGYÁZAT! jelzésekkel kapcsolatban FIGYELEM! A FIGYELEM! jelzések esetleges tárgyi és személyi sérülésekre, illetve életveszélyre hívják fel a figyelmet. Dell Precision T5500/T5500n Üzembehelyezés és

Részletesebben

Inspiron asztali gép játékhoz Üzembe helyezés és műszaki adatok

Inspiron asztali gép játékhoz Üzembe helyezés és műszaki adatok Inspiron asztali gép játékhoz Üzembe helyezés és műszaki adatok Számítógép típusa: Inspiron 5675 Szabályozó modell: D27M Szabályozó típus: D27M001 Megjegyzések, figyelmeztetések és Vigyázat jelzések MEGJEGYZÉS:

Részletesebben

A fejezet következő leckéi egy számítógépes rendszerben található hardverösszetevőket tárgyalják.

A fejezet következő leckéi egy számítógépes rendszerben található hardverösszetevőket tárgyalják. Egy számítógépes rendszer hardver és szoftver összetevőkből áll. A hardverek olyan fizikai eszközök, mint például a számítógép-ház, a meghajtók, a billentyűzet, a monitor, a kábelek, a hangszórók és a

Részletesebben

Hardverek I. - Jegyzet. Összeállította: Katona László. Utolsó módosítás:

Hardverek I. - Jegyzet. Összeállította: Katona László. Utolsó módosítás: Hardverek I. - Jegyzet Összeállította: Katona László Utolsó módosítás: 2013.10.07. Neumann-elvek 1. Soros utasításvégrehajtás 2. Kettes (bináris) számrendszer használata 3. Belső memória (operatív tár)

Részletesebben