Pettyes csatornaharcsa gazdálkodás és tenyésztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pettyes csatornaharcsa gazdálkodás és tenyésztés"

Átírás

1 Szent István University, Agricultural and Environmental Faculty Pettyes csatornaharcsa gazdálkodás és tenyésztés Dr. Béla URBÁNYI Associate professor Head of Department

2 Pettyes csatornaharcsa (Ictalurus punctatus, Rafinesque, 1818)

3 Főbb termelők (FAO 2006)

4 Statisztika

5 Általános információk Egészen a közelmúltig a csatornaharcsa termelés nem volt jelentős az USA-ban: 2000-ben már a tenyésztett fajok 50%-át adta a csatornaharcsa A termelés 95%-a 4 államban történik: Mississippi (70%), Alabama, Arkansas, Louisiana A csatornaharcsa, mint horgász sporthal csak másodikként követi a pisztrángsügért

6 Biológia Rend: Siluriformes, család: Ictaluridae (39 faj Kanadától Közép-Amerikáig) A csatornaharcsa Észak-Amerikában őshonos Teste megnyúlt és pikkelytelen; az átlagosan pigmentált egyedek hasa ezüstös fehér színű, az oldala szürkéskékbe hajló színezetű, vagy a háta lehet teljesen fekete. Albínó egyedek a természetben ritkán fordulnak elő, de a tenyésztett vonalaknál fellelhetőek 8 bajuszszál, 4 alsó és 4 a felső ajkakon Lágy úszósugarakkal rendelkezik, de a has- és mellúszók tüskések A farok alatti úszó úszósugarat tartalmaz. Utóbbi határozóbélyeg más fajoktól való elkülönítéshez; a fiatal egyedek mélyen bevágott farokúszóval rendelkeznek. Ez a jelleg az idősebb egyedeknél nem jellemző. Az őshonos élőhelyeit tiszta és lassan áramló vizű folyók, állóvizek, tavak alkotják. Előnyben részesíti a homokos, kavicsos medret, jobbára fenéklakó. Vegyes táplálkozású Ellenálló, tág tűrésű faj (hőm.: fagyponttól egészen ºC; sótartalom: 0-11 ppt) Ivarérettségét 2-12 év alatt éri el; akár 20 évig is elél, testtömege elérheti a 20 kg-ot is; a természetben 2-4 év alatt éri el a 0.5 kg-ot. Az ivási időszaka késő tavasszal van a hőmérséklet függvényében. A hímek kiválasztják az ivóhelyet és odacsalogatják a nőstényeket. Az ívás végeztével azonban elűzik őket. A hímek őrzik az a ikrákat egészen a kelésig (5-8 nap).

7 Történelmi áttekintés A csatornaharcsa iránti érkeklődés az Egyesült Államokban a Halászati Egyesület hatására élénkült fel, amikor az első törzsállományokat begyűjötték a természetből az 1870 es években. Elsősorban a Mississippi folyó völgyében őshonos, noha számos helyre is betelepítették már. Mesterséges szaporítása először 1890-ben történt akváriumi körülmények között. Ezidő tájt fedezték fel a hímek ikraőrzési és ivadékgondozó viselkedését. A halastavi ívatásra először 1914-ben került sor egy állami keltetőben. Ívatófészkeket először 1916-ban alkalmaztak. Ez az ikrásonkénti ivadékszám növekedését eredményezte. Keltetőházi körülmények között először 1929-ben sikerült a hím viselkedését utánzó vízáralmoltató rendszert létrehozni, tehát az ikrainkubációt mesterségesen megoldani. A piaci haltermelés először az 1950-es évek végén került be a gyakorlatba, A harcsatermelés gyorsan fejlődött az 1960-as és 70-es évek között. Ezt a fejlődést a halgazdasági körülmények javulása, a betegségek felismerése és leküzdése és ezek gyakorlati alkalmazása tette lehetővé. Ehhez járult még hozzá az USA déli államaiban bekövetkező ipari fejlődés. A termelő gazdaságok legalább 90%-a a Mississippi folyó völgyében létesült.

8 Élőhely és biológia A csatornaharcsa folyóvizekben és temperált vizekben őshonos Észak-Amerikában, elterjedési területe magába foglalja Kanada déli ill. Mexikó északi részét is. A kifejlett egyedek első ívása 2-3 éves korban következik be. Az ívás a természetben tavasszal, a déli területeken általában márciusban kezdődik. Az ikrákat leggyakrabban vízbe került farönkök alá helyezik, vagy valamilyen természetes mélyedésbe. Az ikrákat ragadós burokban, csomóban helyezik el. A kg-os nőstények átlagosan ikrát raknak testtömegkg-onként, a nagyobb ikrások akár ikrát is rakhatnak ttkg-onként. Mikor megtörtént az ikrák lerakása és megtermékenyülése, a hím elűzi a nőstényt a fészektől, és úszójának folyamatos legyezésével állandóan friss, oxigéndús vizet áramoltat az ikrákra. A hőmérséklet függvényében az ikrák 5-10 nap alatt kelnek ki, és a hím még néhány napig a szikzacskó felszívódásáig gondoskodik a fejlődő, még nem táplálkozó ivadékokról. A csatornaharcsa alkalmi vegyes táplálkozású: gyakorlatikag minden rendelkezésre álló növényi és állati eredetű táplálékot elfogyaszt.

9 Termelési ciklus

10 A keltetés gyakorlata keltetők és ivadéknevelők, egyszerű átfolyó vizes tartályok Nélkülözhetetlen a jó vízminőség, a legfontosabb külső tényező a hőmérséklet. Az ikrák és lárvák számára sekély, négyszögletes tartályok alkalmasak. Az ikrákat ikratartó hálóban helyezik el a tartály oldalán, és állandó vízáramlást biztosítanak a fejlődő ikrák számára recirkulációval. A kelési idő a hőmérséklet függvénye(5-8 nap, C). Lásd az ábrán A kikelt, még szikzacskós ivadékok kiúsznak a hálóból, majd összegyűlnek a tartály sarkainál. MacDonald-üvegeket (Zuger) is használnak néhány keltetőben az ikrák nátrium-szulfittal történő szétválasztása érdekében (lásd ábra) A lárvákat hasonló, de vízáramoltatás nélküli tartályokba helyezik át. A táplálkozásukat az elúszást követően kezdik meg (6-12 alkalommal naponta) Ezt követően a tartályokból előnevelő tavakba helyezik ki a táplálkozást követő 2-10 nap elteltével.

11 Előnevelési gyakorlat Az ivadékok telepítési sűrűsége határozza meg a kishalak átlagos méretalakulását egy szezon végéig. ( napos szezon). Egy 20 g-os kishal eléréséhez kívánatos telepítési sűrűség lárva/ha. A lárvanevelő telepeket 3-4 hétig trágyázni kell (szervetlen N és P) a telepítés előtt. A telepítés után a lárvák táplálékát állati plankton adja néhány hétig. Ezután a kishalakat napi 1-2 alkalommal etetett előkevert takarmányon tartják nagyjából egy hónapig. 5-9 hónap elteltével a kishalak lehalászhatók és áttelepíthetők az előnevelő tavakba. A méret szerinti osztályozás általában szükségszerű az egységes állományméret eléréshez. Az ivadéknevelő tavakat leeresztik és szárazra állítják a lehalászást követően.

12 Elővenelés Tiszta lehalászási rendszer: Célja az egyöntetű, egynyaras halállomány elérése. Növendék lárva állományokat hoznak létre, és a kívánt méretre nevelik ( kg), majd teljesen lehalásszák vagy egyszerre, vagy 2-4 körben néhány hónap alatt. Előnye: A halak egységes méretűek. Könnyebb fenntartani az eszközparkot. A táplálékhasznosítás jobb. Elméletileg a betegségek kezelése könnyebb. Egy tenyészedényes rendszer: Egész éven át biztosítja az étkezési méretű halat. Legelőször, egy kezdeti állományt különítenek el, majd a gyorsabban növő egyedeket elkülönítik egy nagyobb lyukméretű elkülönítő háló segítségével, melyek helyére új halak kerülnek. Ez a folyamat évekig folytatódik anélkül, hogy a tavat szárazra állítanák. Eddig ez a leginkább elterjedt rendszer. Előnye: Egész évben elérhető a piaci méret; kiküszöbölhetők a szélsőségek (több nevelőből is lehet választani). Utóbbi a legfontosabb indoka a rendszer nagyobb elterjedtségének.

13 Termelési rendszerek A csatornaharcsa nevelés mesterséges tavakban, ketrecekben, kör alakú tartályokban, csatornarendszerekben történhet mind az Egyesült Államokban ill. Kínában. Az Egyesült Államokban inkább a monokultúra jellemző, míg Kínában elterjedt mind a monokultúrás, mind a polikultúrás nevelés, utóbbi olyan hagyományos fajokkal kiegészítve, mint pl. a ponty. A halak etetése mesterséges táppal történik mindkét államban.

14 Nevelés A csatornaharcsa nevelése többnyire tavi környezetben folyik. Az ívatás tavasszal, nyiltvízi tavakban, /ha telepítési sűrűségben, 1:01-01:04 ivararányban (tejes:ikrás) történik, így lehetővé válhat a párbaállás. Alternatívaként, az anyahalak külön is párba állíthatók az ívató tavakban. Mindkét esetben fészkeket helyeznek ki, ezek lehetnek fém vagy fa dobozok, vagy egyéb burkolatú, megfelelő méretű elemek. Az ikra a tóban hagyva kikeltethető, ebben az esetben az ívási szezont követően az anyahalakat át kell helyezni másik tavakba. Másik esetben a fészkeket 3-4 napos időközönként vagy még gyakrabban ellenőrzik, majd azok összegyűjthetők és keltetőkbe szállíthatók, ahol az ikrainkubáció megvalósul. A kikelt és elúszó, már táplálkozó kishalak a víz felszínén táplálkoznak. Az ivadékokat leginkább finomra őrölt kész takarmánnyal etetik néhány napig. Az ivadéknevelő tavakban több hónapig tart a nevelés (sokszor a teljes első évben).

15 Etetés A takarmány különböző növényi fehérjék kombinációiból áll; úgymint szójaliszt, gyapotmagliszt, kukoricaliszt, mogyoró (földimogyoró) és búza, kiegészítve növényi olajokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nagyon kevés állati fehérjét tartalmaz (pl. halliszt) (ha egyáltalán van benne) a jelenleg alkalmazott csatornaharcsa táp. Számos USA-beli és nemzetközi cég forgalmaz csatornaharcsa tápot, valamint számos helyi takarmányüzem létesült harcsafarmok közelében. A felhasznált takarmány sokszor a szükségesnél magasabb dózisban tartalmaz vitaminokat, mivel a természetes táplálék, mely ezt hivatott biztosítani, nem mindig hozzáférhető, különösen a beltéri rendszereknél.

16 Feldolgozás A lehalászott halakat halszállító tartályokban teherautókon élve szállítják a feldolgozó üzemekbe a termelési ciklusnak megfelelően. A kisebb termelők saját maguk dolgozzák fel a halat. A halak méretétől és a piaci kereslettől függően szeletben vagy filé formájában dolgozzák fel, vagy lefejezve, belezve és nyúzva értékesítik. A halfeldolgozó üzemek fejlesztése szükséges és időszerű, a HACCP rendszer (Hazard Analysis Critical Control Point) előírásainak meg kell felelnie, miként azt a szövetségi kormányok előírják. Az üzemi látogatás és ellenőrzés rendszeres. A kiskereskedelmi egységeket, élelmiszerboltokat és éttermeket szintén rendszeresen ellenőrzik, hogy megfelelnek-e a közegészségügyi előírásoknak.

17 Termelési költség A földvásárlás és a nagy tógazdaságok fejlesztése jelenti a legnagyobb költséget a gazdák számára. A legnagyobb változó költség a takarmány, ami jellemzően 40-45%-át adja a működési költségeknek ban a csatornaharcsa piaci ára 1.1 USD/kg volt. Ez az ár azóta keveset változott; azóta sem tudott 1.75 USD/kg fölé kerülni (1990-es évek). Az eladási ár tulajdonképpen csökkent az import hallal szembeni verseny következtében nyári hónapjainak átlagára 1.26 USD/kg volt. Vámkorlátozást vezettek be a Vietnamból importált harcsával szemben 2003 nyarán, de ennek nem volt hatása a termelői árra. Mindazonáltal a vietnami csatornaharcsa az Egyesült Államok belföldi piacán a legfőbb vetélytárs maradt.

18 Betegségek és megelőző intézkedések Betegség Kórokozó Típus Tünet Beavatkozás Csatornaha rcsa vírusos bet. Enteric septicaemi a Columnaris betegség Aeromonas septicaemi a Vírus Edwardsiella ictaluri Flavobacteri um columnare Aeromonas hydrophila; A. sobria Vízipenész Saprolegnia spp. Kopoltyú és külső paraziták Proliferatív (burjánzó) kopoltyú betegség Copepoda paraziták Más paraziták Trichodina sp.; Ichthyophthi rius multifiliis Aurantiactin omyxon sp.; Dero digitata Ergasilus sp.; etc Baktérium Baktérium Baktérium Gomba Protozoa Myxozoa Csökkentett táplálkozási aktivitás, kiszámíthatatlan úszás, néha spirál alakban, váltakozó hiperaktivitás és levertség, duzzadt has, kidülledő szemek, vérzések. Vérzések a külső száj alsó környékén; fehér fokális elváltozások a hal hátán és oldalán, esetenként szürke elváltozás a fejtetőn, amely nyílt sebben fakad ki. Fehér foltok a szájban, éles pikkelyek és uszonyok, vattaszerű növekedés a száj körül, uszonyok széle szakadozó; "nyerges" elváltozás a hátúszó közelében, gomba terjedése a kopoltyúkon és a bőrön. Úszók szakadozása és kivörösödése depigmentáció, fekélyek. Vattaszerű szürke / fehér foltok a bőrön vagy a kopoltyúkon, később barnává vagy zölddé válnak; általában kicsi, fokális fertőzések gyorsan terjednek a testen vagy a kopoltyún. Small white spots on skin or gills; irritation, flashing, weakness, loss of appetite, and decreased activity; gills pale and very swollen Kis fehér foltok a bőrön vagy a kopoltyún; irritáció, gyengeség, étvágytalanság, csökkent aktivitás, kopoltyúk sápadtak és nagyon duzzadtak. Duzzanat és piros és fehér foltok a kopoltyúkon darált hússzerű megjelenést adnak. Nincs kezelés; megfelelő gazdálkodás Oxytetracycline; sulfamethoxine; ormetoprin Oxytetracycline; sulfamethoxine; ormetoprin Oxytetracycline; sulfamethoxine; ormetoprin Formalin Formalin Formalin Copepoda Látható paraziták a kopoltyún Formalin Helminths; cestodes; trematodes Formalin

19 Szaporítás Fából készült ívató tartály Harcsaivadék

20 Termelés

21 Termelés

22 Köszönöm a figyelmet!!!!

Koi és aranyhal szaporítás, tartás. Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök

Koi és aranyhal szaporítás, tartás. Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök Koi és aranyhal szaporítás, tartás Ittzés István egyéni vállalkozó SZIE Halgazdálkodási Tanszék, tanszéki mérnök Szaporodás,szaporítás Az ívást kiváltó tényezők hőmérséklet 18-22 ºC ideális (14min-26max)

Részletesebben

Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57.

Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57. Az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) intenzív termelése a Szarvas-Fish Kft.-nél Radics Ferenc - Müller Tibor - Müller Péter Szarvas-Fish Kft, 5540 Szarvas, I. külkerület 57. A Szarvas-Fish Kft-t 1993-ban

Részletesebben

Department of Aquaculture Tilápiatenyésztés

Department of Aquaculture Tilápiatenyésztés Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Tilápiatenyésztés A tilápia általános bemutatása A világ éves tilápiatermelés 2,1 millió tonna, így a ponty után ez a 2. faj

Részletesebben

XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, május

XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, május Bokor Zoltán, Mosonyi Gábor, Kotrik László, Ittzés István, Müller Tamás, Urbányi Béla, Horváth Ákos XXXIV. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvas, 2010. május 12-13. Célkitűzés Rövid távú célok: A harcsasperma

Részletesebben

Az aranyhal tenyésztése 2.

Az aranyhal tenyésztése 2. Az aranyhal tenyésztése 2. Genetika 1. Az aranyhalban a mutáns gének gyakorisága jóval nagyobb, mint más díszhal fajokban, ez az életképességet csökkenti (pl. matt szín) Az úszók öröklődése Hossza: poligénes,

Részletesebben

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában Balázs Kucska Az intenzív és s tavi haltermelés s megoszlása sa 25000 intensive systems ponds ponds and intensive systems 20000 15000 mt 10000 5000 0

Részletesebben

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja Halászati szakmai nap Földművelésügyi Minisztérium 2015.11.09

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja Halászati szakmai nap Földművelésügyi Minisztérium 2015.11.09 Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja Halászati szakmai nap Földművelésügyi Minisztérium 2015.11.09 Harcsa vöröshas kór SVC-szerű (Spring Viremia of Carp) vírus Rhabdoviridae Silurus

Részletesebben

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK Állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott hal gazdálko dá si vízterületen

Részletesebben

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10.

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10. Horgászati állatorvostan Gödöllő, 2019. március 10. Dr. Baska Ferenc egyetemi docens Állatorvostudományi Egyetem Mobil: 06-20-5604183 (időegyeztetésre) E-mail: baska.ferenc@univet.hu honlap: http://www.baska.doctor.hu

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR Németh Sándor, Ifj. Horváth Zoltán, Felföldi Zoltán Pannon Egyetem,

Részletesebben

Dr. Bercsényi Miklós¹, Havasi Máté¹, Demeter Krisztián². 1: Pannon Egyetem 2: Dalmand Zrt.

Dr. Bercsényi Miklós¹, Havasi Máté¹, Demeter Krisztián². 1: Pannon Egyetem 2: Dalmand Zrt. A halászati ágazatban végrehajtott fejlesztés bemutatása, különös tekintettel a víztakarékos intenzív tavi haltenyésztés környezeti és gazdasági hatásaira Dr. Bercsényi Miklós¹, Havasi Máté¹, Demeter Krisztián²

Részletesebben

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I.

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I. 9/b tétel GERINCES RENDSZERTAN I. HALAK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPOCSNÉLKÜLIEK (AGNATHA) OSZTÁLY: KÖRSZÁJÚAK (CYCLOSTOMATA) REND: INGOLAALKÚAK» CSALÁD: INGOLAFÉLÉK TISZAI INGOLA (Eudontomyzon

Részletesebben

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon MAGYAR-ROMÁN HALÁSZATI ÉS AKVAKULTÚRA WORKSHOP SZARVAS, 2018. OKTÓBER 25-26. A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon Halasi-Kovács Béla igazgató NAIK Halászati Kutató Intézet A HAKI

Részletesebben

HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése HALÁSZ Feladatok és tevékenységek A halak világának

Részletesebben

Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása. Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető

Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása. Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető Biharugrai Halgazdaság Kft. bemutatása Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshop Szarvas, 2018.10.25. Sebestyén Attila - kereskedelmi vezető A Biharugrai Halgazdaság Kft. elhelyezkedése - A Biharugrai-halastavak,

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN Feledi Tibor, Rónyai András, Gál Dénes, Kosáros Tünde, Pekár Ferenc, Potra Ferenc, Csengeri István Halászati és Öntözési Kutatóintézet,

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

GOSSÁGI GI VIZSGÁLATA

GOSSÁGI GI VIZSGÁLATA KOMBINÁLT HALTERMELÉSI TECHNOLÓGI GIÁK K GAZDASÁGOSS GOSSÁGI GI VIZSGÁLATA Békefi Emese és Gyalog Gergő Halászati és Öntözési Kutatóintézet, HAKI, Szarvas Az extenzív halastavi gazdálkodás és a kárókatona

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról

Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról 2. sz. melléklet 2009. szeptember 17. Fotók a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram megvalósításáról Réti csík (Misgurnus fossilis) telepítés az 1. sz. Illés-tó halmegtartó képességének tesztelésére (a jobb

Részletesebben

Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig

Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig Fodor Ferenc tógazdasági ágazatvezető 2017.04.08. Siófok Feladataink: az állami tulajdonban lévő balatoni halállomány

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 11.

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 11. Horgászati állatorvostan Gödöllő, 2018. március 11. Dr. Baska Ferenc egyetemi docens Állatorvostudományi Egyetem Mobil: 06-20-5604183 (időegyeztetésre) E-mail: baska.ferenc@univet.hu honlap: http://www.

Részletesebben

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Magyarországi halfajok Vizeink legfejlettebb élőlényei a halak. A halak biológiai szabályozó szerepet töltenek be a vízi környezetben, jelzik a víz minőségi állapotát,

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN A Mágori Horgászegyesület felkérésére 2011. április 9.-én állományfelmérő halászatot végeztünk a Kecskészugi

Részletesebben

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA (TOJÁSTÓL VÁGÓHÍDIG) Törzsállomány Keltető Előnevelő Hízlaló 57 hét 1.,29-33 hét előnevelés, felkészítés a tojástermelésre 2.,24 hét tojástermelés 5 + 28 nap 1. Tojás

Részletesebben

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni fejlesztési lehetőségei Gál Dénes NAIK Halászati Kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több mint 100 éves kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több

Részletesebben

HALGAZDASÁG. Állategészségügy a halgazdaságokban

HALGAZDASÁG. Állategészségügy a halgazdaságokban HALGAZDASÁG Állategészségügy a halgazdaságokban - Az állategészségügy célja a halgazdaságokban: Biztosítani a halállomány jó egészségügyi állapotát a folyamatos gondozásuk révén, mely lehetővé teszi a

Részletesebben

Elemi csapásból hozzáadott érték

Elemi csapásból hozzáadott érték Elemi csapásból hozzáadott érték Példa az épített halastavak természeti erőforrásainak rugalmas hasznosítására Horváth László, Szent István Egyetem, Gödöllő Csorbai Balázs, Szent István Egyetem, Gödöllő

Részletesebben

Halvizsgálati eredményközlés

Halvizsgálati eredményközlés SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR DR. HEGYI ÁRPÁD TUDOMÁNYOS FŐMUNKATÁRS AKVAKULTÚRA ÉS KÖRNYZETBIZTONSÁGI INTÉZET HALGAZDÁLKODÁSI TANSZÉK 2100 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28)

Részletesebben

A halak tartási körülményei és szállítása

A halak tartási körülményei és szállítása A halak tartási körülményei és szállítása Hegyi Árpád Tartási körülmények 2013 CII. évi törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről. 2013 CII. évi törvény Vhr. (Horgászat) 8. A halászat és a horgászat

Részletesebben

A tokfélék biológiája és tenyésztése. Dr. Horváth Ákos

A tokfélék biológiája és tenyésztése. Dr. Horváth Ákos A tokfélék biológiája és tenyésztése Dr. Horváth Ákos Halak, csak máshogy Testfelépítés Elnyújtott test Szélsőségesen alsó állású száj Heterocerk farokúszó Kültakaró Háti, oldalsó és hasi vértsor Ganoid

Részletesebben

A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon. Szári Zsolt vezérigazgató Siófok

A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon. Szári Zsolt vezérigazgató Siófok A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon Szári Zsolt vezérigazgató 2017.04.07. Siófok A Balaton kialakulása A tómeder süllyedése mintegy 20.000 évvel ezelőtt kezdődött meg, a végleges medence

Részletesebben

Tilalmi ideje: Május 2 - június 15 -ig. a 80 cm alatti példányokat tilos kifogni. Legkisebb kifogható méret: 50 cm.

Tilalmi ideje: Május 2 - június 15 -ig. a 80 cm alatti példányokat tilos kifogni. Legkisebb kifogható méret: 50 cm. Az európai harcsa (Silurus glanis), más néven leső harcsa vagy egyszerűen harcsa a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) alrendjébe, a harcsaalakúak (Siluriformes) rendjébe és a harcsafélék (Siluridae)

Részletesebben

A japán díszponty (koi, nishikigoi) tenyésztése 1. Dr. Urbányi Béla és Dr. Bokor Zoltán

A japán díszponty (koi, nishikigoi) tenyésztése 1. Dr. Urbányi Béla és Dr. Bokor Zoltán A japán díszponty (koi, nishikigoi) tenyésztése 1. Dr. Urbányi Béla és Dr. Bokor Zoltán A koi eredete Tenyésztése terén Japán vezető hatalom Koi kultusz Szimbólum XIX század elején különleges egyedek Niigata

Részletesebben

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok-

A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- A Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform múltja, jelene és jövője -eredmények, kihívások, feladatok- Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi docens SzIE, MKK-KTI Halgazdálkodási tanszék

Részletesebben

Ragadozó halak tógazdasági termelésének gyakorlati szempontjai. Dr. Horváth László Dr. Bokor Zoltán

Ragadozó halak tógazdasági termelésének gyakorlati szempontjai. Dr. Horváth László Dr. Bokor Zoltán Ragadozó halak tógazdasági termelésének gyakorlati szempontjai Dr. Horváth László Dr. Bokor Zoltán Invazív fajok problematikája ezüstkárász (Carassius auratus gibelio Bloch), a kínai razbóra (Pseudorasbora

Részletesebben

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Kárókatona probléma kezelését megalapozó szakértői munkacsoport létrehozása Vidékfejlesztési

Részletesebben

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos háttere, gyakorlati tapasztalatai

Részletesebben

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia

Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia Dr. Urbányi Béla egyetemi tanár SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék Lazacfélék tenyésztése Termelési volumen Tonna (x1000) Évek Norvégia:

Részletesebben

Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán. Esettanulmány

Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán. Esettanulmány Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán Esettanulmány A halastavak elhelyezkedése, története A halastavak Békés megye északi részén, közvetlen a román határ mellett terülnek el. 1910 és 1967 között létesítették

Részletesebben

Banggai kardina lishal

Banggai kardina lishal Banggai kardina lishal Pterapogon kauderni Fotók:Szombathelyi Péter 1. LEÍRÁS Különleges formája miatt, igen közkedvelt akváriumi halunk a Banggai kardinálishal. Dr Kaudern Walter (1881-1942) holland zoológus

Részletesebben

Lazacfélék tenyésztése

Lazacfélék tenyésztése Lazacfélék tenyésztése Dr. Urbányi Béla egyetemi docens SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék Termelési volumen Tonna (x1000) Évek Norvégia: lazac és pisztráng Termelés (tonna) Alkalmazottak száma a termelésben

Részletesebben

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek Urbányi Béla, Bercsényi Miklós*, Stündl László**, Kucska Balázs***, Gál Dénes****, Kovács Örs*****, Horváth Ákos, Müller

Részletesebben

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről Dr. Bokor Zoltán tudományos főmunkatárs, halászati szakértő szakértői névjegyzék száma: SZIF/16-3/2011. Szakértői vélemény A Duna folyam 1630-1564 fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz

Részletesebben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2017-ben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2017-ben Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2017-ben Gábor János 1, Kiss Gabriella 2, Bojtárné Lukácsik Mónika 2, Udvari Zsolt 1 1 Agrárminisztérium, 2 Agrárgazdasági Kutató Intézet Az eddigi

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013 02 25 FELADATOK I. Feladat: Iskolátok, vagy lakóhelyetek környékén biztosan

Részletesebben

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai Dr. Németh István Elnök-vezérigazgató Tógazda Zrt. Millió tonna Tények a világból Hal Hús A hústermékek és az akvakultúra/tengeri haltermékek

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2011- ben Jámborné Dankó Kata és Bardócz Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Halgazdálkodási és HOP Irányító Hatósági Osztály Magyarországon a tógazdaságokból

Részletesebben

Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben

Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben HAKI Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben Csengeri István és munkatársai Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas Csengeri I. 2010. Növényi olajok felhasználása az intenzív pontytenyésztésben

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért XXXIII. Halászati Tudományos Tanácskozás; VI. Szekció Fenntartható halgazdálkodás FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Dr.

Részletesebben

Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával

Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával Funkcionális halhús előállítása különböző olajok alkalmazásával Biró Janka 1,2, Csengeri István 1 1 Halászati és Öntözési Kutatóintézet 2 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Takarmányozást oktatók és

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2012- ben Jámborné Dankó Kata, Mihálffy Szilvia, Bardócz Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály, Halgazdálkodási

Részletesebben

Juhász Péter Prokisch József-Csorvási Éva-Petes Kata-Nemes Ildikó- Bársony Péter-Stündl László Debreceni Egyetem AGTC

Juhász Péter Prokisch József-Csorvási Éva-Petes Kata-Nemes Ildikó- Bársony Péter-Stündl László Debreceni Egyetem AGTC Juhász Péter Prokisch József-Csorvási Éva-Petes Kata-Nemes Ildikó- Bársony Péter-Stündl László Debreceni Egyetem AGTC 2013. május 22-23. XXXVII. Halászati Tudományos Tanácskozás A szelén: Sokáig toxikus

Részletesebben

Aktuális halegészségügyi problémák és megoldásuk

Aktuális halegészségügyi problémák és megoldásuk Aktuális halegészségügyi problémák és megoldásuk Réti-major, 2018. szeptember 12. Dr. Baska Ferenc ÁOTE Aktuális problémák Terjedő fertőző halbetegségek Új kórokozók folyamatos behurcolása Igazolások megbízhatóságamegbízhatatlansága

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunrendszerére

Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunrendszerére Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunrendszerére Ardó László, Csengeri István, Rónyai András, Jeney Zsigmond

Részletesebben

Szakmérnöki jegyzet Dr. Horváth László Dr. Urbányi Béla 2004, Gödöllő

Szakmérnöki jegyzet Dr. Horváth László Dr. Urbányi Béla 2004, Gödöllő TÓGAZDÁLKODÁS Szakmérnöki jegyzet Dr. Horváth László Dr. Urbányi Béla 2004, Gödöllő 1 TARTALOMJEGZYÉK 1. Általános áttekintés. 3 1.1 A halhús jelentősége. A hazai helyzet. 3 1.2. Az étkezési hal eredete

Részletesebben

Összefoglaló a SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium első belföldi tanulmányútjáról

Összefoglaló a SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium első belföldi tanulmányútjáról Összefoglaló a SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium első belföldi tanulmányútjáról A SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium szervezésében a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011azonosító számú, A tehetséggondozás

Részletesebben

Kagylómentés a Malom- és a Kocka-tavon

Kagylómentés a Malom- és a Kocka-tavon Kagylómentés a Malom- és a Kocka-tavon Veresegyház, 2009. augusztus 17-19. - kutatási jelentés - Bevezetés 2009. augusztus végén kezdődik meg a veresegyházi Malom-tó rehabilitációja jelentős (190 millió

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre Gál Dénes és Kerepeczki Éva NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas XXXIII. Országos Vándorgyűlés, Szombathely 2015. július 1-3. Tartalom Halastavi termelés

Részletesebben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2016-ban

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2016-ban Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2016-ban Gábor János 1, Kiss Gabriella 2, Bojtárné Lukácsik Mónika 2, Udvari Zsolt 1 1 Földművelésügyi Minisztérium, 2 Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Pulyka légzőszervi betegségek

Pulyka légzőszervi betegségek Pulyka A kórokozók Légzőszervi Gyakorlati helyzet Betegségek Alacsony patogenitású madárinfluenza XXIII. DERZSY NAPOK 2015. június 4-5. Zalakaros A jelenlegi megoldások Merial Avian Technical Services

Részletesebben

OLAJOS MAGVAK: VILÁG PIACOK ÉS KERESKEDELEM. Az alacsonyabb gabonaárak befolyásolták a gyenge keresletet a szójadara kivitelére

OLAJOS MAGVAK: VILÁG PIACOK ÉS KERESKEDELEM. Az alacsonyabb gabonaárak befolyásolták a gyenge keresletet a szójadara kivitelére OLAJOS MAGVAK: VILÁG PIACOK ÉS KERESKEDELEM Az alacsonyabb gabonaárak befolyásolták a gyenge keresletet a szójadara kivitelére Nagyon kevés tényező befolyásolja a keresletet a mezőgazdasági termékek iránt

Részletesebben

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére Fehér Milán 1 Baranyai Edina 2 Bársony Péter 1 Juhász Péter

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ Beadási határidő: 2017. március 29. CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2017-03-09. FELADATOK I. Feladat:

Részletesebben

Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben

Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben Kotrik László, Lefler Kinga Katalin, Hetyey Csaba, Hegyi Árpád, Gál János, Urbányi Béla Probléma Téma indoklása I. a halak nemének pontos

Részletesebben

OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT

OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT Kép EU-28 repce kínálata és forgalmazása 2017/18-ban EU repce termelése várhatóan

Részletesebben

A ragadozó halak szaporítása (Dr. Horváth László) 1. A harcsa szaporítása

A ragadozó halak szaporítása (Dr. Horváth László) 1. A harcsa szaporítása A ragadozó halak szaporítása (Dr. Horváth László) 1. A harcsa szaporítása A Siluridaie halcsaládba tartozó harcsa (Silurus glanis L.) tógazdaságaink egyik legfontosabb ragadozó hala. Jól bírja azokat a

Részletesebben

A magyar halgazdálkodás és a Natura 2000 területek Uniós finanszírozásának összefüggései

A magyar halgazdálkodás és a Natura 2000 területek Uniós finanszírozásának összefüggései A magyar halgazdálkodás és a Natura 2000 területek Uniós finanszírozásának összefüggései Mihálffy Szilvia Halgazdálkodási és HOP Irányító Hatósági osztály Az előadás tartalma: Mi a halgazdálkodás? Milyen

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. AZ ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK (fehér, fekete és kendermagos színváltozat)

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. AZ ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK (fehér, fekete és kendermagos színváltozat) Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208., Hungary Tel:+36-28-511-335; Fax:+36-28-511-359; E-mail:

Részletesebben

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok A KözépTisza vidék árterületein ívó halfajok Képes zsebhatározó 1 Bevezetés A Tisza szabályozását 1846 nyarán kezdték el, ami jelentős átalakulásokat hozott a Tiszavidéken. Az egykori árterületeknek mindössze

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 017.10.31. C(017) 78 final A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (017.10.31.) a 853/00/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének a hús szállítása közbeni hőmérsékleti

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában II. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2012. augusztus 3. A magyar halászat helye az európai akvakultúrában Dr. Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség Szarvas Magyarország az Európai

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben Jámborné Dankó Kata és Bardócz Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Halgazdálkodási és Halászati Operatív Program Irányító Hatósági Osztály Magyarországon

Részletesebben

A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei

A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei A magyarországi díszhaltenyésztés jelene és jövőbeni lehetőségei Kutsera Balázs 2016.10.24. Gödöllő Működik ma Magyarországon (nyereségesen) díszhaltenyészet? - Sok a hobby tenyészet - Csak kevés nagyobb

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben