FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 5. A CISCO IOS szoftver felügyelete CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 5. A CISCO IOS szoftver felügyelete CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA"

Átírás

1 FORGALOMIRÁNYÍTÓK 5. A CISCO IOS szoftver felügyelete

2 1. A forgalomirányító rendszerindítási folyamata és ellenőrzése 2. A CISCO fájlrendszer kezelése

3 A forgalomirányítók rendszerindításának lépései Rendszerindítási lépések Forgalomirányító hardverének tesztelése Cisco IOS kódjának megkeresése és betöltése Konfigurációs parancsok megkeresése és lefuttatása Keresési sorrend Rendszerindító program: ROM IOS: Flash, TFTP kiszolgáló, ROM Konfiguráció: NvRAM, TFTP kiszolgáló konzol

4 Konfigurációs regiszter Funkciója Segítségével felülbírálható az alapértelmezett sorrend A rendszerbetöltési információk megkeresésének sorrendje a konfigurációs regiszter indítómezőjének beállításától függ Értékének jelentése 0xnnn0 ROM monitor mód használata (manuális rendszerindítási lehetőség b parancs kiadása) 0xnnn1 Automatikus rendszerindítás ROM-ból 0xnnn2-0xnnnF Rendszerindítási parancsok keresése az NvRAM-ban Értékének beállítása Globális konfigurációs módban ROM monitor módban Router(config)# config-register Router(config)# show version ROMMON 1> confreg A parancs argumentumaként hexadecimális számot kell megadni. A konfigurációs regiszter egy 16 bites regiszter az NVRAM-ban A konfigurációs regiszter alsó négy bitje alkotja az indítómezőt.

5 A CISCO IOS szoftver megkeresése

6 Rendszerindító parancsok a boot system parancs Használatuk célja Alapértelmezett IOS keresési sorrend megváltoztatása Lehetőségek Flash memóriából történő betöltés TFTP kiszolgálótól meghatározott IOS image letöltése és indítása ROM-ból történő automatikus rendszerindítás ha a flash memória megsérül ill. tftp kiszolgálóról sem sikerül betölteni a kódot a ROM az IOS kód csak egy részét tartalmazza

7 Rendszerindító parancsok a boot system parancs

8 Az IOS indításával kapcsolatos hibák elhárítása A router indítása során előforduló hibák - a konfigurációs fájl hiányzik vagy hibás boot system utasítást tartalmaz - hibás a konfigurációs regiszter értéke - megsérült a flash memóriában tárolt kód - hardverhiba történt A konfigurációs regiszter helytelen beállítása meggátolhatja a flash memóriában tárolt IOS betöltését. A konfigurációs regiszterben található érték határozza meg, hogy a forgalomirányító hol keresse az IOS-t. Ellenőrzésére a show version parancs használható. A parancs kimenetének utolsó sora tartalmazza a konfigurációs regiszter értékét. A helyes érték minden hardverplatformnál más és más.

9 Az IOS indításával kapcsolatos hibák elhárítása

10 1. A forgalomirányító rendszerindítási folyamata és ellenőrzése 2. A CISCO fájlrendszer kezelése

11 Az IOS fájlrendszerének áttekintése A forgalomirányítók és a kapcsolók működése szoftverfüggő. Kétféle szoftverösszetevőre van szükségük: - operációs rendszerre - konfigurációs fájlra Operációs rendszer Szinte minden Cisco készülék a Cisco Internetwork Operating System (IOS) operációs rendszert használja. A Cisco IOS az a szoftver, amely lehetővé teszi, hogy az adott hardvereszköz forgalomirányítóként vagy kapcsolóként működjön. Az IOS-t tartalmazó fájl több MB méretű. Konfigurációs fájl A forgalomirányítók és kapcsolók által használt másik szoftverösszetevőt konfigurációs fájlnak vagy röviden konfignak nevezzük. A konfigurációs fájlban található utasítások határozzák meg a készülék által végzett irányítás vagy kapcsolás mikéntjét. (interfészek IP címe, irányító protokollok itt találhatók)

12 Az IOS fájlrendszerének áttekintése

13 A desktop IOS névadási konvenciók A Cisco számos különböző IOS-változatot fejleszt. Az IOS maga is különféle hardverplatformokat és szolgáltatásokat támogat. A Cisco az legújabb IOSváltozatokat folyamatosan fejleszti és adja ki. A különféle változatok megkülönböztetését segítendő a Cisco meghatározott konvenciót követ az IOS fájlok elnevezésekor. Az IOS névadási konvenció szerint a névben több mezőt különítünk el. A mezők többek közt:

14 Konfigurációs fájlok kezelése TFTP segítségével A Cisco forgalomirányítók és kapcsolók esetében: - az aktív konfiguráció a RAM-ban található - az indító konfiguráció alapértelmezett helye pedig az NVRAM Az indító konfigurációról biztonsági mentést kell készíteni arra az esetre, ha a konfiguráció elveszne. A konfiguráció egyik biztonsági másolatát TFTPkiszolgálón is lehet tárolni. A másolás a copy running-config tftp paranccsal végezhető el. A forgalomirányító konfigurációs fájlját TFTP-kiszolgálóról betöltve visszaállítható a forgalomirányító konfigurációja.

15 Konfigurációs fájlok kezelése TFTP segítségével

16 Konfigurációs fájlok kezelése másolási és beillesztési műveletekkel A konfigurációról úgy is készíthetünk biztonsági mentést, hogy kimásoljuk a show running-config parancs kimenetét. A HyperTerminal program ablakában megjelenő konfigurációt az alábbi lépésekkel másolhatjuk ki szöveges fájlba: 1. Nyissuk meg az Átvitel menüt. 2. Válasszuk a Szöveg rögzítése parancsot. 3. Adjuk meg, hogy milyen nevű fájlba szeretnénk kimásolni a konfigurációt. 4. A Start gombra kattintva kezdjük meg a szöveg rögzítését. 5. A show running-config parancs beírásával jelenítsük meg a képernyőn a konfigurációt. 6. A -More -" szöveg megjelenésekor nyomjuk le a szóköz billentyűt. 7. Miután a teljes konfiguráció megjelent, állítsuk le a szöveg rögzítését: 8. Nyissuk meg az Átvitel menüt. 9. Mutassunk a Szöveg rögzítése pontra. 10. Válasszuk a Leállítás parancsot.

17 Konfigurációs fájlok kezelése másolási és beillesztési műveletekkel A konfigurációs fájlt szövegszerkesztővel, például a Jegyzettömbbel lehet szerkeszteni. A rögzítés befejezése után a konfigurációs fájlból törölni kell a felesleges részeket. Az alábbi sorokat kell törölni: show running-config Building configuration... Current configuration: - More - Minden olyan sort, amely az End" szó után található Az interfészekhez tartozó részek végére illesszük a no shutdown parancsot Eközben a konfiguráció egyes részeihez megjegyzéseket is csatolhatunk. A megjegyzéseket felkiáltójellel!" kezdődő sorokba kell írni.

18 Konfigurációs fájl visszaállítása (visszatöltése) A konfiguráció visszaállítása előtt minden más konfigurációt törölni kell a forgalomirányítóról. Ezt a Router#erase startup-config paranccsal tehetjük meg, amelynek kiadását követően a reload paranccsal újra kell indítani a forgalomirányítót. A konfiguráció visszaállítására a HyperTerminal használható, a letisztított biztonsági mentést ebből az alkalmazásból lehet visszamásolni a forgalomirányítóra. Lépjünk be globális konfigurációs módba. A HyperTerminal alkalmazásban kattintsunk az Átvitel > Szövegfájl küldése parancsra. Válasszuk ki a konfiguráció biztonsági mentését tartalmazó fájlt. A fájlban lévő sorokat az alkalmazás úgy fogja bevinni a forgalomirányítóba, mintha mi gépelnénk be őket. A konfiguráció bevitele után a Ctrl-Z billentyűkombináció lenyomásával lépjünk ki globális konfigurációs módból. A copy running-config startup-config paranccsal állítsuk helyre a konfigurációt.

19 IOS kódok kezelése TFTP használatával - A forgalomirányító megvásárlása után az IOS kódról érdemes biztonsági mentést készíteni. - A biztonsági mentés privilegizált EXEC módban kiadott copy flash tftp paranccsal indítható. Router#copy flash tftp - Az IOS kódról készített biztonsági mentés egy központi kiszolgálón tárolható így a későbbiek során visszaállítható vagy frissíthető a hálózaton található forgalomirányítók és kapcsolók IOS kódja. - A kiszolgálón futnia kell a TFTP szolgáltatásnak. - A forgalomirányító a parancs kiadását követően kéri a TFTP-kiszolgáló IPcímét és a kiszolgálóra mentendő IOS kód fájlnevét.

20 IOS kódok kezelése TFTP használatával - Egy elmentett IOS kód visszaállításakor vagy egy új IOS kódváltozat letöltésekor a copy tftp flash parancsot használjuk. Router#copy tftp flash - A parancs kiadását követően a forgalomirányító bekéri a TFTP-kiszolgáló IP-címét és az IOS kód fájlnevét. - A forgalomirányító felajánlhatja a flash memória törlésének lehetőségét. A törlésre akkor van szükség, ha a flash memória mérete kicsi ahhoz, hogy a régi és az új kódot egyszerre tárolja. - Miközben a készülék a kódot törli a flash memóriából, a kijelzőn e betűk sora jelenik meg, szemléltetve a törlés előrehaladtát. - Az IOS kód letöltése közben a datagramok érkezését felkiáltójelek!" megjelenése kíséri. Az IOS kód mérete több MB is lehet, így letöltése viszonylag hosszú ideig is tarthat. - Letöltés után a készülék ellenőrzi az új kódot. A forgalomirányító ezután készen áll az újraindításra, amelyet követően már az új IOS kódot fogja használni.

21 IOS kódok kezelése TFTP használatával

22 IOS kódok ellenőrzése - Ha a flash memóriában tárolt IOS kód megsérült vagy törlésre került, akkor ROM-monitor (ROMmon) módból is visszaállítható. A ROMmon módot a rommon 1 > parancssorról lehet felismerni. - A flash memória tartalmát a dir flash: paranccsal lehet megvizsgálni. - Ha sikerül érvényesnek tűnő kódot találni, akkor meg kell próbálni ezzel elindítani a készüléket. - A műveletet a boot flash: paranccsal lehet elvégezni. Ha például a kód neve c2600-is-mz.121-5", akkor a parancs a következő lesz: rommon 1>boot flash:c2600-is-mz Mindíg a show version paranccsal ellenőrizzük, hogy a konfigurációs regiszter értéke az alapértelmezett rendszerindítási sorrendet írja-e elő. - Ha a konfigurációs regiszter értéke helyes, a show startup-config paranccsal ellenőrizzük, hogy van-e olyan boot system parancs érvényben, amely ROM-monitor módba állítja az IOS-t.

23 A confreg parancs Az IOS fájl helyreállítása Ha a forgalomirányító nem tudja betölteni a kódot, vagy nem találunk ilyet, akkor új IOS kódot kell letölteni. Az IOS fájl helyreállítását: - konzolról Xmodemen keresztül - ROMmon módból pedig TFTP-n keresztül végezhetjük el A confreg parancs - az IOS kód helyreállítása Hyper Terminál segítségével történik - az IOS kód helyreállítása bps-ra állított konzolsebességgel történik - a konzolsebesség ROMmon módból a confreg paranccsal változtatható meg - a confreg parancs kiadását követően a forgalomirányító több paraméter megváltoztatását is sorra felkínálja

24 A confreg parancs

25 IOS kódok kezelése Xmodem használatával Az Xmodem parancs - ROMmon módból használható az IOS kódnak a számítógépről történő visszaállítására - a parancs formátuma a következő: xmodem -c kódfájl_neve. Ha például a c2600-is-mz a.bin" fájlban található kódot szeretnénk visszaállítani, a következő parancsot kell kiadnunk: xmodem -c c2600-is-mz a.bin - a -c kapcsolóval arra utasítjuk az Xmodem folyamatot, hogy letöltés közben számítsa ki az ellenőrző összeget (CRC) A forgalomirányító ezt követően az átvitel elhagyását ajánlja fel, illetve figyelmeztető üzenetet jelenít meg. A figyelmeztető üzenet felhívja a figyelmet arra, hogy a flash memória tartalma törlésre kerül, és folytatás előtt a művelet megerősítését kéri. Ha a folytatás mellett döntünk, a forgalomirányító az átvitel megkezdését ajánlja fel.

26 IOS kódok kezelése Xmodem használatával

27 IOS kódok kezelése Xmodem használatával Xmodem átvitel - A terminálemulációs programból most meg kell kezdeni az Xmodem átvitelt - A HyperTerminal programban válasszuk az Átvitel > Fájl küldése parancsot - A Fájl küldése előugró ablakban adjuk meg a kód nevét és helyét, protokollként válasszunk az Xmodemet, majd indítsuk el az átvitelt - Az átvitel során a Fájl küldése ablakban követhető a folyamat haladása - Az átvitel befejezése után üzenet jelzi a flash memória törlését. - Ezt követően a Download Complete!" (Letöltés kész) üzenet jelenik meg. A forgalomirányító újraindítása előtt a konzolsebességet 9600-ra, a konfigurációs regiszter értékét pedig 0x2102-re kell visszaállítani. - A privilegizált EXEC mód parancssorába írjuk be a config-register 0x2102 parancsot. - Miközben a forgalomirányító újraindul, szakítsuk meg a bps sebességű terminálkapcsolatot, és 9600 bps sebességgel indítsuk újat.

28 IOS kódok kezelése Xmodem használatával

29 Környezeti változók Az IOS TFTP-kapcsolaton keresztül is visszaállítható. Erre a ROMmon módból indított TFTP alapú letöltés a leggyorsabb módszer. A művelet környezeti változók értékének módosításával és a tftpdnld parancs kiadásával végezhető el. Mivel a ROMmon mód funkcionalitása erősen korlátozott, nem töltődik be konfigurációs fájlt. A forgalomirányító tehát nem kap IP-címet, és az interfészek konfigurálása sem történik meg. Az IOS kód TFTP-n keresztül történő letöltéséhez a környezeti változókon keresztül adhatók meg a szükséges beállítások. ROMmon módból TFTPátvitel csak az első LAN-porton keresztül indítható, tehát ehhez az interfészhez meg kell adni az alapvető IP-paramétereket. ROMmon környezeti változónak úgy adhatunk értéket, hogy begépeljük a változó nevét, egy egyenlőségjelet (=), majd a kívánt értéket (VÁLTOZÓ_NEVE=érték). Ha például az IP-címet re szeretnénk állítani, akkor az IP_ADDRESS= sort kell begépelnünk a ROMmon mód parancssorába.

30 Környezeti változók A változónevekben a rendszer a kis- és nagybetűket megkülönbözteti egymástól. A tftpdnld használatához az alábbi változókra minden esetben szükség van: IP_ADDRESS A LAN-interfész IP-címe IP_SUBNET_MASK A LAN-interfész alhálózati maszkja DEFAULT_GATEWAY A LAN-interfészhez használni kívánt alapértelmezett átjáró TFTP_SERVER A TFTP-kiszolgáló IP-címe TFTP_FILE A kiszolgálón található IOS kód fájlneve A set parancs A ROMmon környezeti változók ellenőrzésére a set parancs használható

31 Környezeti változók A tftpdnld parancs Miután megadtuk az IOS letöltéséhez szükséges változókat, a tftpdnld parancsot további argumentumok nélkül kell futtatnunk. A ROMmon mód kiírja a változókat, majd a művelet megerősítését kéri, miközben figyelmeztet arra, hogy törölni fogja a flash memória tartalmát. Az IOS kód letöltése közben a datagramok érkezését felkiáltójelek!" megjelenése kíséri. Miután a teljes IOS kódot letöltötte, a készülék törli a flash memória tartalmát, és beleírja az új IOS kódot. A folyamat befejezéséről üzenet értesít. Miután a készülék beírta az új kódot a flash memóriába, újra a ROMmon mód parancssora jelenik meg. A forgalomirányító ekkor az i betű begépelésével indítható újra. A forgalomirányítónak ekkor a flash memóriába újonnan beírt IOS kóddal kell elindulnia.

32 Környezeti változók

33 A fájlrendszer ellenőrzése A forgalomirányítók fájlrendszerének ellenőrzésére számos parancs használható. - show version a futó kód és a flash memória méretének ellenőrzésére alkalmazható segítségével ellenőrizhető a forgalomirányító indításakor betöltött IOS kód forrása és a konfigurációs regiszter értéke a konfigurációs regiszter indítómezőjének értéke alapján meghatározható, hogy a forgalomirányító honnan tölti be az IOS-t ha a két eredmény eltér, akkor hiányzik vagy megsérült a flash memóriában tárolt IOS kód, vagy boot system parancsok szerepelnek az indító konfigurációban - show flash segítségével azonosító(k) a flash memóriában tárolt IOS kód(ok) lekérdezhető a szabad memória mérete viszonylag gyakran használják annak ellenőrzésére, hogy egy új IOS kód tárolásához van-e még elegendő szabad memória

34 A fájlrendszer ellenőrzése

35 Jelszó helyreállítás Belépés ROM monitor módba kapcsold ki és be a forgalomirányítót, nyomd meg a Ctrl és a Break billentyűt egyszerre! A forgalomirányító ROM monitor módban fog elindulni. ( rommon 1 > ) A konfigurációs regiszter beállításának módosítása úgy, hogy a forgalomirányító induláskor ne töltse be a konfigurációs fájlt: rommon 2 >confreg 0x2142 A forgalomirányító újraindítása : rommon 3 >reset Belépés privilegizált EXEC módba és a jelszó megváltoztatása Router>enable (már privilegizált módban van, nincs szükség jelszóra.) copy startup-config running-config Router#configure terminal Router(config)#enable secret class parancsot a secret jelszó megváltoztatásához! config-register visszaállítása config-register 0x2102 Router#copy running-config startup-config A console jelszót is át kell állítani vagy törölni kell! A forgalomirányító újraindítása előtt ellenőrizd az új konfigurációs beállítást! show version (Configuration register is 0x2142 (will be 0x2102 at next reload)) Indítsd újra a forgalomirányítót a reload paranccsal!

36 Köszönöm a figyelmet!

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 2. Ismerkedés a forgalomirányítókkal CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 2. Ismerkedés a forgalomirányítókkal CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 2. Ismerkedés a forgalomirányítókkal 1. A CISCO IOS szoftver használata 2. A forgalomirányító üzembe helyezése A CISCO IOS szoftver feladata A Cisco saját operációs rendszerét Cisco Internetwork

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus hozzáférési listában. access-template Manuálisan elhelyez

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 3. A forgalomirányítók konfigurálása CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 3. A forgalomirányítók konfigurálása CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 3. A forgalomirányítók konfigurálása 1. A forgalomirányítók konfigurálása 2. A konfigurálás befejezése hostname Eger! enable secret 5 $1$A0SY$IVcNK8Ici8BFCKbKEC5bp/! ip subnet-zero!!

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

1. Kapcsolók konfigurálása

1. Kapcsolók konfigurálása 1. Kapcsolók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás: exit,

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

MultiBoot. Felhasználói útmutató

MultiBoot. Felhasználói útmutató MultiBoot Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt.

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. TP-Link TL-WR740N TP-Link TL-WR740N Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják hívását: Technikai

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt Internetkonfigurációs követelmények Annak érdekében, hogy csatlakoztatni tudja a Hozzáférési Pontját a Hozzáférési Pont Kezelőhöz, a következő konfigurációs paramétereket kell beállítania a számítógépe

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

MultiBoot Felhasználói útmutató

MultiBoot Felhasználói útmutató MultiBoot Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

1. Forgalomirányítók konfigurálása

1. Forgalomirányítók konfigurálása 1. Forgalomirányítók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás:

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató).

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató). Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz XE3023HU0-2 Jelen útmutató a következőkhöz tartalmaz információkat: Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz (DHCP) a következő oldalon: 1 Gyorsútmutató a hálózati

Részletesebben

Gyorsútmutató a hálózati kapcsolat beállításához

Gyorsútmutató a hálózati kapcsolat beállításához Xerox WorkCentre M118/M118i Gyorsútmutató a hálózati kapcsolat beállításához 701P42717 Az útmutató az alábbi témaköröket tartalmazza: A kijelző képernyőinek használata, 2. oldal Hálózat beállítása DHCP

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

Cisco IOS alapozás (Szakály Attila)

Cisco IOS alapozás (Szakály Attila) IOS: Internetwork Operating System Cisco IOS alapozás (Szakály Attila) CLI: Command Line Interface A routereken és switcheken többféle konfigurációs mód van és mindenhol más parancsok adhatók ki, így ha

Részletesebben

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra 1 BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra A BioAdmin 4.1 programot szerver-kliens működésre fejlesztették, de ennek a leírásnak a használatával feltelepíthető a számítógépre normál (csak

Részletesebben

2009. évi adatszolgáltatás javítása

2009. évi adatszolgáltatás javítása 2009. évi adatszolgáltatás javítása Készítette: Tóth Péter Általános leírás Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás meglétének ellenőrzése o Ha

Részletesebben

Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4

Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4 Kapcsolódás vezeték nélküli routerrel (távoli vezérlés)... 5 Android:... 5 ios:...

Részletesebben

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása lizengo használati utasítás A Windows egy USB A Windows egy USB lizengo használati utasítás Kattintson a Windows verziókra, amelyet egy USB stick-re szeretne másolni, így elér a megfelelő útmutatóhoz.

Részletesebben

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ Közzétéve: 2019. augusztus 22. Tartalomjegyzék Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) használatához szükséges feltételek... 2

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak

Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak Русский Suomi Norsk Dansk Polski Čeština Svenska A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el ezt a kézikönyvet, és tartsa könnyen hozzáférhető helyen.

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat CCNA Discovery Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Képességeken alapuló felmérés Akadémiai hallgatói változat Célkitűzés(ek) Első rész- Egy IP-címzési terv készítése

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Telepítési leírás verzió: 1.33 2017.10.05. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. KEAASZ TELEPÍTÉSE... 3 3. A KEAASZ ALKALMAZÁS ELTÁVOLÍTÁSA...

Részletesebben

A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén)

A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén) A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén) A Web Services protokoll lehetővé teszi a Windows Vista (SP2 vagy

Részletesebben

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése 5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el lépéseit! A laborgyakorlat során a Windows XP operációs rendszert fogjuk telepíteni. Szükséges eszközök

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt 43 Magyar Gyors felhasználói útmutató Ez a telepítési útmutató végigvezeti Önt a GW-7100PCI adapter és szoftver telepítésének folyamatán. A vezeték nélküli hálózati kapcsolat létrehozásához kövesse a következő

Részletesebben

ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.2 TL280 (R) v.4.x modulokhoz

ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.2 TL280 (R) v.4.x modulokhoz TL280(R) ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.2 TL280 (R) v.4.x modulokhoz Jelen leírás csak a DSC NEO központok és TL280(R) kommunikátor beállításait tartalmazza a ConnectAlarm

Részletesebben

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 NOVELL GYORSKALAUZ KÁRTYA A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 új verziójának telepítéséhez a következő műveletsorokat kell végrehajtani. A jelen dokumentum áttekintést

Részletesebben

Jelszóváltás a ludens gépen

Jelszóváltás a ludens gépen Jelszóváltás a ludens gépen Az alábbi ismertető feltételezi, hogy Windows alapú gépet használunk, és innen szeretnénk megváltoztatni meglevő ludenses jelszavunkat. Az ismertető elkészítésekor Windows XP

Részletesebben

2009. évi adatszolg{ltat{s javít{sa

2009. évi adatszolg{ltat{s javít{sa 2009. évi adatszolg{ltat{s javít{sa Készítette: Tóth Péter 2013. szeptember 26. Által{nos leír{s Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás meglétének

Részletesebben

Wi-Fi Direct útmutató

Wi-Fi Direct útmutató Wi-Fi Direct útmutató Egyszerű beállítás a Wi-Fi Direct használatával Hibaelhárítás Függelék Tartalomjegyzék A kézikönyv használata... 2 A kézikönyvben használt szimbólumok... 2 Jogi nyilatkozat... 2

Részletesebben

SZERVIZ 7. a kreatív rendszerprogram. Telepítési dokumentáció Szerviz7 DEMO alkalmazásokhoz. Verzió: 08/ 2010

SZERVIZ 7. a kreatív rendszerprogram. Telepítési dokumentáció Szerviz7 DEMO alkalmazásokhoz. Verzió: 08/ 2010 SZERVIZ 7 a kreatív rendszerprogram Telepítési dokumentáció Szerviz7 DEMO alkalmazásokhoz Verzió: 08/ 2010 3Sz-s Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Postacím és operatív telephely: 1158 Budapest, Jánoshida

Részletesebben

Opensuse automatikus telepítése

Opensuse automatikus telepítése Leírás www.npsh.hu Opensuse automatikus telepítése Tartalomjegyzék I. Automatikus telepítés indokai... 3 II. Automatikus telepítés lehetőségei opensuse rendszerrel...3 III. Automatikus telepítés előkészítése...

Részletesebben

Kameleon Light Bootloader használati útmutató

Kameleon Light Bootloader használati útmutató Kameleon Light Bootloader használati útmutató 2017. Verzió 1.0 1 Tartalom jegyzék 2 1. Bootloader bevezető: A Kameleon System-hez egy összetett bootloader tartozik, amely lehetővé teszi, hogy a termékcsalád

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 1. WAN-ok és forgalomirányítók CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 1. WAN-ok és forgalomirányítók CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 1. WAN-ok és forgalomirányítók 1 1. WAN - ok 2. Forgalomirányítók 2 Bevezetés: WAN - ok A LAN-ok azonos épületben vagy egymáshoz közel lévő épületekben található munkaállomásokat, perifériákat,

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business az első lépések Ez az útmutató ismerteti a PSB Mobile Security telepítését és konfigurálását Android-eszközökön.

Részletesebben

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom

EU LOGIN KÉZIKÖNYV. Tartalom EU LOGIN KÉZIKÖNYV Az EU Login az Európai Bizottság megújult felhasználó-azonosítási rendszere, amely a korábbi ECAS rendszert váltja fel. Az EU Login lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Segédanyag RGH-s gép Freeboot frissítéséhez Created by: TubaX360 2013-2014

Segédanyag RGH-s gép Freeboot frissítéséhez Created by: TubaX360 2013-2014 Segédanyag RGH-s gép Freeboot frissítéséhez v_0.3 1 A Frissítés menetét a J-Runner program és egy Routerrel összekötött Xbox segítségével szemléltetem. Természetesen más programmal is hasonló a frissítés

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 409917-211 2006. május Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

DWL-G650+ AirPlus G+ 2,4GHz Vezeték

DWL-G650+ AirPlus G+ 2,4GHz Vezeték Ez a termék a következő operációs rendszereket támogatja: Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98se Előfeltételek Ellenőrizze a doboz tartalmát Ezek a DWL-G650+ dobozában található elemek: DWL-G650+

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik:

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: HL-L850CDN/L8350CDW/L8350CDWT/L900CDW/L900CDWT DCP-L8400CDN/L8450CDW MFC-L8600CDW/L8650CDW/L8850CDW/L9550CDW A verzió HUN

Részletesebben

Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása

Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása A Somogy Megyei Kormányhivatal az elektronikus ügyintézést az e-papír szolgáltatás segítségével biztosítja. Az e-papír űrlapokat folyamatosan fogadja a hivatali kapuján,

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

file://d:\melinda\2010_11_ii.félév\info1#\elektronikus számonkérés\~1~.xml

file://d:\melinda\2010_11_ii.félév\info1#\elektronikus számonkérés\~1~.xml Page 1 of 7 Informatika (NGB_SZ003_1) vizsga 1. feladat Az alábbi képen látható módon a következő problémába botlunk tömörítés közben. A feladat az, hogy az L: meghajtó gyökerébe csomagoljuk be Saját Név(neptunkód).zip

Részletesebben

R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója

R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója Ez a frissítés csak az R-LINK 2 rendszerrel rendelkező Renault autók esetében működik, amelyeknek az alvázszámát ezen az oldalon érvényesítették. Renault autóhoz

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe)

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) (eesztconnect.exe) A csatlakozás műszaki megvalósításának ellenőrzése az EESZT működtetője által rendelkezésre bocsájtott ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) futtatásával, az alkalmazás sikeres futtatását

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció 3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció Célkitűzések Egyszerű egyenrangú csomópontokból álló hálózat építése, és a fizikai kapcsolat ellenőrzése. Különböző IP-cím beállításoknak a hálózati

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU

Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU Szoftvertelepítési útmutató NPD4758-00 HU Szoftvertelepítés Megjegyzés az USB-csatlakozáshoz: Ne csatlakoztassa az USB-kábelt, amíg nem kap rá utasítást. Ha megjelenik ez a képernyő, kattintson a Cancel(Mégse)

Részletesebben

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató. magyar

Kamera. Hálózati kupolakamera. Gyors üzemelési útmutató. magyar Kamera Hálózati kupolakamera Gyors üzemelési útmutató UD.6L020B305A0EU magyar Ez a gyors útmutató a következő készülékekre vonatkozik: DS-2CD42F-(I), DS-2CD424F-(I), DS-2CD432F-(I), DS-2CD42FWD-(I), DS-2CD432FWD-(I),

Részletesebben

ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.3

ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.3 TL280(R) ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.3 Jelen leírás csak a DSC NEO központok és TL280(R) kommunikátor beállításait tartalmazza a ConnectAlarm mobilalkalmazáshoz. A programozás

Részletesebben

MultiBoot Felhasználói útmutató

MultiBoot Felhasználói útmutató MultiBoot Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

RIEL Elektronikai Kft v1.0

RIEL Elektronikai Kft v1.0 DeskCamera v1.6.1 1. DESKCAMERA A DeskCamera segítségével lehetőség nyílik a számítógép monitorán megjelenő képet rögzítő (NVR, DVR) segítségével rögzíteni. 1.1. TECHNIKAI ADATOK Maximális monitor szám:

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 396847-211 2006. március Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

EDUROAM wifi beállítás

EDUROAM wifi beállítás EDUROAM wifi beállítás A szolgáltatás használatahoz felhasználónév/jelszó párosra van szükség. A felhasználónév a diák oktatási azonosítójából és a @bajabela.sulinet.hu végződésből áll. A jelszó: a jelszót

Részletesebben

A Setup segédprogram Felhasználói útmutató

A Setup segédprogram Felhasználói útmutató A Setup segédprogram Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

TELEPÍTÉS UEFI MÓDBAN » ELSŐ RÉSZ: ELŐKÉSZÜLETEK

TELEPÍTÉS UEFI MÓDBAN » ELSŐ RÉSZ: ELŐKÉSZÜLETEK TELEPÍTÉS UEFI MÓDBAN Bevezető: UEFI, azaz Universal Extensible Firmware Interface az évtizedek óta használt BIOS, azaz Basic Input Output System utóda, egy ingyenes alaplap program, ami először fut le,

Részletesebben

Wi-Fi Direct útmutató

Wi-Fi Direct útmutató Wi-Fi Direct útmutató Egyszerű beállítás a Wi-Fi Direct használatával Hibaelhárítás Tartalomjegyzék A kézikönyv használata... 2 A kézikönyvben használt szimbólumok... 2 Jogi nyilatkozat... 2 1. Egyszerű

Részletesebben

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz.

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz. 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: www.3szs.hu Tisztelt Felhasználó! Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben