Biológia i N. J. Mátyás,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biológia i N. J. Mátyás,"

Átírás

1 ELŐSZÓ A tanárhoz Ezt a tesztgyűjteményt a 0. osztályos középiskolások általános iskolai biológia tudásszintjének monitoringózására állították össze. A feladatokat az általános iskolák 7-9. osztályai részére kiadott hatályos biológia tantervnek megfelelően állították össze.( Az általános iskolák programja,iológia 7-.osztály. Kijev, Ipriny: Perin,00). A segédkönyv 0 változat tesztet tartalmaz, melyek mindegyikében 6 feladat van, ezek nehézségi fokuk és szerkezetük szerint részre vannak osztva. A feladatok megoldásához külön füzet (vagy lap) nem szükséges. Megoldási idő perc. Minden tesztváltozat olyan feladatokat tartalmaz, amelyek maximálisan felölelik az általános iskola alábbi osztályinak teljes biológia programját: 7. osztály %, ezek a növények felépítése, életműködése, fejlődése; a növények sokfélesége; a gombák, zuzmók és baktériumok című témákat ölelik fel. 8. osztály - %, ezek az állatok felépítése, élettevékenysége és sokfélesége; a szervezetek és életterük című témákat ölelik fel. 9. osztály 0%, kifejtik az emberi szervezet felépítése és funkciói, valamint az ember viselkedésének biológiai alapjai című fejezetek tartalmát. Nehézségi fokuk szerint a feladatokat a következőképpen választották ki: Könnyűek (alap-reprodukciós szint) 6 feladat- 0%; optimális szint(ii. szint közepes produktív, alapvető helyzet megértése) 7 feladat %; bonyolult(iii. szint magas-alkotói,az alapvetőtől eltérő szituációk figyelembevételével) feladat %; a különböző élethelyzetekben alkalmazható ismeretek szintézise feladat %. Minden tesztfeladat-lap különböző típusú feladatokat tartalmaz: egyszerű választás, megfelelés felállítása, sorba rendezés, szabad válaszalkotás. Ezek alkotják a tesztfeladat-lap szerkezetét. A teszt feladatlapokon a különböző típusú feladatok az alábbi módon vannak elosztva: (Lásd. táblázat) iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy A tesztfeladat-lap szerkezete. táblázat A feladatok típusai A feladatok száma Százalékos arányuk A feladat pontértéke Összpont Egyszerű választás ( 8) = 8 Megfelelés felállítása ( 9 ) 9 -től -ig = 6 Sorba rendezés ( ) 9 = 6

2 . táblázat folytatása N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 A feladatok típusai Többkomponensű feladatok kifejtős válasszal. feladat iológiai(számjtási) feladat 6. feladat Grafi kon elemzés A feladatok száma Százalékos arányuk A feladat pontértéke Összpont = Részmegoldások értékelése. a feladat megoldása vagy a grafikonon látható információ feldolgozása pont;. részletes válasz - pont Összesen: 6 00 % 6 pont iológia i A teszt feladatlap minden változata részből áll. A teszt feladatlap első része 8 egyszerű választásos feladatot tartalmaz, melyekben felajánlott válaszból kell kiválasztani a helyest. Ezek a feladatok a tanulók tényszerű tudásának és annak alkalmazásának feltárására irányulnak. Az -8 feladatok helyes megoldásáért - pont jár. A teszt feladatlap második része feladatot (9-) tartalmaz, melyekben megfelelést kell felállítani. Egy ilyen feladat megoldása -től pontig értékelhető. ami azt jelenti, hogyha a tanuló helyesen határozott meg megfelelést, akkor pontot, ha mind a -et helyesen határozta meg, akkor pontot kap. Ezek a feladatok a tartalom megértésére és a tanulók összehasonlító és logikailag megfelelő tartalmi párok létrehozása képességének feltárására irányulnak. A teszt feladatlap harmadik része feladatot (-) tartalmaz, amelyek elem helyes sorrendjének meghatározására irányulnak. Ezek a feladatok a folyamatok,jelenségek helyes sorrendjének feltárására irányulnak és a helyes logikai lánc felállításának képességét mérik. A teljes helyes sorrend felállításáért pont adható. Az.,. és. rész feladatainak megoldásáért járó pontokat a feladatlap négyzeteiben megjelölt válaszok alapján adják. A teszt feladatlap negyedik része feladatot (-6) tartalmaz. Ezek többkomponensűek: biológiai (számítási feladat), grafikonelemzés, amely kérdéseket is tartalmaz. Ezek a feladatok a tanulók tantárgyak közötti kapcsolatának (biológiakémia, biológia-fizika, biológia-matematika) felismerésére, tudásuk különböző helyzetekben való alkalmazására, valamint összegző következtetések levonására való képességük feltárására irányulnak. A feladatokat a tanulók nem írják át, csupán megjelölik annak számát. A -6. feladat helyes megoldását az. táblázatban lévő kritériumok szerint, ennek alapján tudásukat a.,. táblázatban értékelési kritériumok szerint értékelik.

3 A. feladat értékelésének kritériumai. táblázat A feladat megoldása Pontszám A feladat megoldása és megoldási módja helyes A kérdésre helyes, részteles válasz van megfogalmazva. A kérdésre helyes, részteles válasz van megfogalmazva. Összesen pont A 6. feladat értékelésének kritériumai A feladat megoldása Pontszám Helyesen van elemezve a grafikonon való ábrázolás A kérdésre helyes, részteles válasz van megfogalmazva. A kérdésre helyes, részteles válasz van megfogalmazva. Összesen pont. táblázat A tanár ellenőrzi a tesztfeladatokat, megszámolja a tanuló által az összes helyesen megoldott feladatáért járó pontjait és értéküket beírja a megoldási lapra. A tanuló helyes válaszaiért kapott pontjainak összegét a. táblázatban lévő speciális skála segítségével érdemjeggyé alakítják át.. táblázat A tesztfeladatok megoldásáért kapott pontok érdemjegyekké való átalakításának skálája Tulajdonságok A tanuló tudásszintje Szerzett pontszám Tudásszint alap közepes jó magas iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy A tesztek ellenőrzését követően a tanár aláírja a feladatlapot.

4 A tanulókhoz N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 iológia i. Fegyelmesen ismerkedjetek meg a teszt feladatlap minden részéhez adott eligazítással.. Ismerkedjetek meg a nyomtatvány kitöltésének szabályaival, melybe egyezményes jelek segítségével tudjátok rögzíteni a feladatok megoldását. Hogyan oldjuk meg a tesztfeladatokat? A feladatlap első része -8 egyszerű választásos feladat, a feladat feltételéből és a megoldás módjából állnak, valamint a válaszlehetőségből, amelyek közül csak egyet kell kiválasztani. A helyes válasz jelét a feladat melletti kis táblázatba, valamint a megoldási lapra kell ráírni. Például. Válaszd ki a Gombák országának képviselőjét! Például. Válaszd ki a Gombák országának képviselőjét! gyermekláncfű fenyő chlamidomonas csiperkegomba A feladatlap második része 9-. feladat a megfelelés felállítására a feladat feltételéből és a megoldás módjából, valamint a feladat tartalmából áll, amely oszlopból (bal és jobb) álló táblázat formájában van. Az anyag első része (balra) betűkkel van jelölve, második része (jobbra) számokkal. Egyes feladatok számokkal jelölt ábrákat tartalmaznak, melyeken annak részei vannak megjelölve. Ezt az anyagot össze kell vetni a táblázattal és a megoldási lapra a sorok (betűk) elé és az oszlopok (számok) mellé kell írni a megoldást. Például. Feladat. Határozd meg a megfelelést a belső elválasztású mirigyek és az általuk termelt hormonok között! hipofízis mellékvese pajzsmirigy hasnyálmirigy inzulin tiroxin adrenalin vazopreszin tesztoszteron Az ilyen feladatokhoz tartozik az ábrafelismerés is. Megoldási nyomtatvány: Feladat. Határozzátok meg a számok és a gerincvelő betűkkel jelölt részei közötti megfelelést! érző neuron szürke állomány fehér állomány mozgató neuron Megoldási nyomtatvány:

5 A feladatlap harmadik része -. feladat sorba rendezéses. Tetszőleges sorrendben elhelyezett különböző folyamatokat (jelenségeket) tartalmaz, melyek betűkkel vannak jelölve. Fel kell állítani a megadott jelenségek, folyamatok stb. helyes sorrendjét és a feladat melletti táblázatba valamint a megoldási lapra kell beírni az eredményt; össze kell húzni a megfelelő számokat a betűkkel jelölt fogalmakkal. Például. Határozd meg a térdreflex helyes sorrendjét! az idegimpulzus útja az érző neuronon az idegimpulzus útja a mozgató neuronon négyfejű combfeszítő izom ín-receptorainak ingerlése ideggyógyászati kalapáccsal gerincvelő. Megoldási nyomtatvány: A feladatlap negyedik része -6. feladat szabad válaszadásos többkomponensű feladat. Ez a tesztfeladat komponensű, melynek alapját biológiai(számítási) feladat vagy grafikonelemzés képezi. Ezeknek a feladatoknak a megoldása lépcsőzetes. Először meg kell oldani a feladatot vagy elemezni a grafikont és csak ez után kell a kérdésre adott választ megfogalmazni a megoldási nyomtatványon. Például. Feladat. Mekkora térfogatú ivóvíz szükséges egy napra egy százezer lakosú város részére, ha egy ember naponta közel l-t fogyaszt?. Oldjátok meg a feladatot a megoldási nyomtatvány utáni lap megfelelő helyén.. Miért kell az ivóvizet gazdaságosan használni?. Milyen jelentősége van a víznek az emberi szervezet számára? Magyarázzátok meg,a víz funkcióinak ismertetése által! Felelet:.A feladat megoldása. Ha egy ember naponta l fogyaszt,akkor egy 00 ezer lakosú városnak naponta 00 ezer liter ivóvízre van szüksége.. A számítások eredményei megmutatták,hogy az emberek sok vizet fogyasztanak, s a ivóvíz-tisztítás drága eljárás,ezért a vízzel takarékoskodni kell..a víz az emberi szervezet nélkülözhetetlen alkotó része,amely a következő fontos élettani feladatokat látja el: szerkezeti( a sejtek belső közege), oldószer( részt vesz a hidrolízis, a disszociáció és más reakciókban), hőszabályzó(verejtékezés). iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy Grafikonelemzés. Az endokrinológus szakorvos vércukor szintmérést javasolt a betegnek. Ebből a célból meghatározták a beteg evés előtti, majd pedig szénhidrátban dús táplálék felvétele utáni vércukorszintjét...magyarázzátok meg hogyan változott meg a vér glükóz szintje evés előtt és evés után!. Miért következtek be ezek a változások?. Milyen következtetéseket vont le az orvos? evés előtt evés után óra óra óra Válasz:. Az evés előtti és utáni vércukorszint mérési eredményei különbözőek.. Ezeket a változásokat a hasnyálmirigy működési zavara okozza, annak elégtelen inzulintermelése, amely a vércukorszint szabályozásáért (csökkentéséért) felelős.. A laboratóriumi eredmények segítettek az orvosnak a beteg cukorbetegségének diagnosztizálásában. A 0. osztályos középiskolások általános iskolai biológia tudásszintének monitoringózása során a tanulóknak tilos bármilyen segédanyagot vagy tankönyvet használniuk. Számológép, mint külön eszköz, használata engedélyezett.

6 Tisztelt Szülők! N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 iológia i A 0. osztályos tanulók tudás, képesség és gyakorlati ismeretei minőségének monitoringozását összukrajnai szinten a közoktatási rendszer állapotának értékelése és a tanulók tudásszintjéről való objektív adatok nyerése céljából végzik. Az adott intézkedés célja: a tanulók tanulmányi eredményinek kimutatása és számos oktatási kérdés tisztázása, és pedig Milyen tudásra tettek szert a 0. osztályosok egyik vagy másik tantárgyból, milyen szintűek általános ismereteik? Milyen módon érdekli őket a tanulás? Mely tantárgyak iránt nagyobb, s melyek iránt kisebb az érdeklődés? Tudnak-e a tanulók szöveget értelmezni, következtetéseket levonni, saját véleményt alkotni az elolvasottakról? A feladatok megoldása során meg tudják-e találni a nem sablonos megoldást, képesek-e önállóan dolgozni a tankönyvvel, feladatokat megoldani, a problémafeladatok során képesek-e kiegészítő információkat felhasználni? A feladatok megoldása során hatékonyan osszák-e be erejüket és az idejüket? És lényeges, hogy megtanultak-e gyermekeik a tanórákon kívül és a mindennapi életben tanulni? A tanulók monitoringban való részvétele segít a tanárnak és Önöknek objektív információt kapni gyermekük tanulmányi eredményeiről, jó hatással lesz a leendő végzősök állami minősítő vizsgára és a független tudásszint felmérésre való rendszeres felkészülésének javítására. Az Önök kérésére a tanuló tudásszintje összehasonlítható osztálytársaik megfelelő eredményeivel és elősegíthető a tanuló későbbi munkájának tökéletesítése. Attól, hogy milyen eredményeket ér el az Ön gyermeke az iskolában, függ a későbbiekben szakmai fejlődése és felnőtt élete. A monitoring objektív eredményei hatással lesznek a tanulók tanulásban való érdekeltté tételére, segítenek megérteni, hogy a tanulás egy nagyon fontos és nélkülözhetetlen része jelenlegi életszakaszuknak. Az Önök érdeklődése és baráti segítsége a monitoring levezetésében gyermekének lelkesedést és biztonságérzetet nyújtanak a tanulásban. 6

7 . változat Váassz ki egy helyes választ az -8 feladatokban.. Jelöld meg, melyik sejtszervecske végez fotoszintézist. kloroplasztisz vakuola mitokondrium leukoplasztisz. Jelöld meg, melyik növényből képződik tőzeg. Mezei zsurló Gím páfrány Tőzegmoha Kapcsos korpafű. Válaszd ki, azt a kifejezést, amely az állatok elveszett vagy sérült szöveteinek, szerveinek pótlását fejezi ki, ez a jelenség leginkább az űrbelűekre, lapos- és gyűrűs férgekre, hüllőkre jellemző. Vegetatív szaporodás Szakosodás Szűznemzés Megújulás. Határozd meg, hol történik a malária plazmódium szaporodása. Emberi májban Az ember vörös vértestjeiben A malária szúnyog nyálmirigyében A malária szúnyog bélrendszerében iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy. Jelöld meg, melyik sejt tartozik az őssejtekhez. Leukocita Szívizom sejtjei Embrionális sejt Vörösvértest 6. Határozd meg, milyen hormonokat termelnek a mellékvese mirigyei. Kalcitonin, parathormon Noradrenalin, adrenalin Ösztrogén, progeszteron Tiroxin, trijódtironin 7. Jelöld meg az emberi idegrendszer azon részét, ahol a vizeletürítési reflex központja található. Gerincvelő Nyúltagy Középagy Köztiagy 7

8 N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 iológia i 8. Foglald össze fogalmakat: csillóshám, mirigyhám. Sejtek Szövetek Szervek Sejtszervecskék A 9- feladatokban határozd meg a betűvel és a számmal jelölt információk közötti összefüggést, azaz válassz ki logikai párt. 9. Határozzátok meg a megfelelést a rózsafélék családjába tartozó virág tulajdonságai között. A csészelevelek száma Párta Virágzat Porzók Öt Sok Forrtszirmúak sátor Szabadszirmúak 0. Határozd meg az alábbi puhatestű fajok táplálkozási típusát. Folyami kagyló Éti csiga Közönséges tintahal Folyami kagyló lárvája Növényevő ögevő Élősködő Ragadozó Szűrő. Keresd meg az ábrán található izomalkotók (számok) és a megnevezéseik (betűk) közötti megfelelést. Izomrost Izom Miofibrillumok Miozin szál Határozd meg az öt elem helyes sorrendjét a - faladatokban.. Válaszd ki a közönséges nád rendszertani helyét, kezdve a legalacsonyabbtól. Zárvatermők törzse Egyszikűek osztálya Növények országa Pázsitfűfélék családja E Nádak rendje E 8

9 . Helyezze növekvő sorrendbe a vadmacska rendszertani kategóriáit. Ragadozók rendje Állatok országa Emlősök országa Macskafélék családja E Gerincesek altörzs. Nézd meg a rajzot és keresd meg a hanghullámok útvonalát a fülben (hallószervben). Hallójárat Fülcimpa Hallócsontok obhártya E siga A -6 összetett feladat többkomponensű, szabadválaszadással.. Feladat. Határozd meg annak az oxigénnek a mennyiségét (liter), amely mol glükóz oxidációjához szükséges az izmokban. mol glükóz izmokban való oxidációjának egyenlete: С 6 Н О О = 6 Н О + 6 СО + Q.. Oldja meg a feladatot a megoldási lapon.. Magyarázza meg az oxigénhiány következményeit az izmokban.. Hogyan szabadulnak meg a sportolók az izmokban való a kellemetlen érzéstől? E E iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy 6. Grafikonelemzés. A grafikon a magashegyekben, 00 m, 00 m, 600 m, 600 m tengerszint felett magasságban élő emberek pulzusának változási dinamikáját mutatja: az emberek pulzusának gyakorisága változik, amely látható a grafikonon is. A grafikont használva magyarázza meg:. Hogyan változik az emberek pulzusának gyakorisága?. Mi okozza ezeket a változásokat?. Milyen kell, hogy legyen az ember viselkedése extrém körülmények között különösen a magashegyekben? A pulzus gyakorisága (dobbanás/perc) Tengerszint fölötti magasság (m) 9

10 . változat N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 iológia i Váassz ki egy helyes választ az -8 feladatokban.. Jelöld meg a nitrogénmegkötő baktériumok táplálkozási típusát. Paraziták Szaprotrófok Szimbionták Autotrófok. Jelöld meg azt a növény osztályt, melynek maradványaiból keletkezett a kőszén. Zsurlófélék Páfrányfélék Korpafűfélék Mohák. Válaszd ki, azt a kifejezést, amely azt a szaporodási módot jelenti, mellyel az embrió az anya szervezetében fejlődik a petesejt tápanyagainak köszönhetően és a születés előtt, megszabadul a peteburoktól. Ál elevenszülés Peterakás Elevenszülés Szűznemzés. Határozd meg azokat a körülményeket, amelyek között az emberi orsóféreg petéi képesek új egyéneket megfertőzni. Egy hónapig tartó talajban való tartózkodás az ember gyomrába való bekerülés az ember tüdejébe való bekerülés az ember tüdejében hónapig való tartózkodás. Jelöld meg az emésztőrendszer mirigyeinek közös jellemzőit: nyál- és hasnyálmirigy. hormonokat képeznek enzimeket képeznek vitaminokat képeznek antitesteket képeznek 6. Határozd meg, milyen hormonokat termel a pajzsmirigy. Kalcitonin, parathormon Tiroxin, trijódtironin Adrenalin, noradrenalin Glukagon, inzulin 7. Jelöld meg azt az emlékezéstípust, amely tárolja és visszaidézi az ember által átélt érzéseket. Képi Motoros (mozgási) Tartalomi Érzelmi 8. Foglald össze a fogalmakat: szívizom, vázizmok. Sejtek Szövetek Szervek Sejt szervecskék 0

11 A 9- feladatokban határozd meg a betűvel és a számmal jelölt információk közötti összefüggést, azaz válassz ki logikai párt. 9. Határozzátok meg a megfelelést a káposztafélék (Keresztesvirágúak) családjába tartozó növény tulajdonságai között. sészelevelek Öt Porzók Fürt Virágzat Hat Levelek Négy Egyszerű 0. Párosítsd össze a madárfajokat táplálkozási típusukkal. fecske keselyű süketfajd bagoly Ragadozó Növényevő Élősködő ögevő Rovarevő. Keresd meg a vesztibuláris rendszer elemei(számok) és a megnevezésük (betűk) közötti megfelelést. Felső félkörös ívjárat Oldalsó félkörös ívjárat Hátsó félkörös ívjárat Zsákocska iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy Határozd meg az öt elem helyes sorrendjét a - faladatokban.. Határozd meg a közönséges berkenye rendszertani helyét, kezdve a legalacsonyabbal. Rózsafélék családja Kétszikűek osztálya Zárvatermők törzse Növények országa E erkenyék rendje. Helyezze növekvő sorrendbe az ausztrál kacsacsőrű emlős rendszertani kategóriáit. Gerincesek altörzse Ősemlősök alosztálya Emlősök osztálya Kacsacsőrű emlősök nemzetsége E Állatok országa E E

12 . Nézd meg az ábrát és határozd meg a vér útját a kisvérkörben (az -es számtól kezdve). N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy Tüdőartéria Jobb szívkamra Tüdő kapillárisok al pitvar E Tüdővéna E 0 iológia i A -6 összetett feladat többkomponensű, szabadválaszadással.. Feladat. Amikor az ember tornagyakorlatokat végez óra alatt kg testtömege, kj energia használ el. Az ember összesen mennyi energiát használ el percig való tornázás alatt, ha a testtömege kg?. Oldja meg a feladatot a megoldási lapon.. Magyarázza meg az emberi szervezet munkavégzése során történő energiafogyasztásáról végzett számítások jelentőségét.. Magyarázd meg a tornagyakorlatok hatását az anyag- és energiacserére. 6. Grafikonelemzés. Két diák, Vladimir (V) és Alexander (A) edzés előtt megmérték saját pulzusukat, amely 70 dobbanás volt percenként. A gyakorlatok után,,,, perccel újra megmérték pulzusukat. Ezek után mindegyikük grafikont szerkesztett mérési eredményiből. V A a gyakorlatok előtt a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p a gyakorlatok előtt a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p a gyakorlatok után p ütés/perc. Hasonlítsd össze a grafikon adatait.. Magyarázd meg, hogyan változtott Vladimir és Alexander pulzusszáma az edzés alatt és után.. Melyik tanulónak kell növelnie a testneveléssel való foglalkozást?

13 . változat Váassz ki egy helyes választ az -8 feladatokban.. Jelöld meg a virágos növény azon szövetét, amelyekhez a sztómák tartoznak. őrszövet Szállító Képző Szilárdító. Jelöld meg azt a moszatot, amely jódot tartalmaz. Tengeri káposzta Porfira Posztelcia Fukusz. Válaszd ki, azt a kifejezést, amely azt a szaporodási típust jelenti, amelynek során az új szervezet megtermékenyítetlen petesejtben fejlődik, biztosítva a faj hirtelen egyedszám növekedését és ez egyes rovar, rák, hal és hüllőfajokra jellemző. Elevenszülés Szűznemzés Hermafroditizmus Vegetatív szaporodás. Határozd meg, hogy miért vezet halálhoz az ember echinococusszal történő fertőzése. Az ember az echinococcus végső gazdája Ennek a féregnek a végső gazdája a vadon élő emlősök Azért, mert az emberi szervezetben lárvaállapota nagy méreteket ölthet Az embernél olyan stádium fejlődik ki, amely nagyszámú horgocskát hoz létre iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy. Határozd meg az emésztőrendszer szakaszát, amelyben a szénhidrátok monoszacharidokra bomlanak le. Vakbél Patkóbél Vékonybél Vastagbél 6. Határozd meg, milyen hormonokat választ ki hasnyálmirigy. Kalcitonin, paratiroid hormon Tiroxin, trijódtironin Adrenalin, noradrenalin Glukagon, inzulin 7. Válasz azt gondolkodásformát, mely a jelenségek közötti hasonlóságok meghatározására irányul. Összehasonlítás Elemzés Szintézis Általánosítás

14 N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 iológia i 8. Foglald össze fogalmakat: riboszómák, lizoszómák. Sejt szervecskék Sejtek Szervek Szövetek A 9- feladatokban határozd meg a betűvel és a számmal jelölt információk közötti összefüggést, azaz válassz ki logikai párt. 9. Határozzátok meg a megfelelést a urgonyafélék családjába tartozó növény tulajdonságai között. Termés Levelek Szirmok Termő Egy ogyó sonthéjas Öt Egyszerű 0. Válaszd ki azt a táplálkozási típust,amely az alábbi állatfajokra jellemző. Szivacs Medúza Májmétely Répa fonálféreg Növényparazita Ragadozó ögevő Szűrő Állatparazita. Találjátok meg a megfelelést az agyrészek és megnevezéseik között. Köztiagy Nyúltagy Híd Középagy Határozd meg az öt elem helyes sorrendjét a - faladatokban.. Határozd meg, a termesztett szója rendszertani helyét, kezdve a legalacsonyabbal. Zárvatermők törzse Kétszikűek osztálya Szóják nemzetsége Hüvelyesek családja E Növények országa E

15 . Helyezze növekvő sorrendbe a tavi béka rendszertani kategóriáit. Állatok országa Farkatlanok rendje Kétéltűek osztálya Gerinchúrosok törzse E Eukarióták birodalma. Nézd meg a sémát és határozd meg a véralvadás mechanizmusának sorrendjét, a kémiai reakciók során keletkezett anyagoknak megfelelően. A trombin katalizálja a fibrinogén átalakulását fibrinné A tromboplasztin katalizálja a protrombin átalakulását trombinná A trombociták megsemmisülése és tromboplasztin felszabadulása Vérrög képződése E Erek sérülése A -6 összetett feladat többkomponensű, szabadválaszadással.. Feladat. Felnőtt emberek nyugodt légzése alatt közel 00 ml levegőhöz jutnak. A belélegzett levegőnek %-a, a kilélegzett 6%-a oxigén. Számítsd ki mennyi oxigént (ml) hasznosít az emberi szervezet.. Oldja meg a feladatot a megoldási lapon.. Magyarázd meg miért változik az oxigéntartalom belélegzésnél és kilélegzésnél. Hová tűnik az oxigén?. Miért kell minden óra után kiszellőztetni az osztálytermet? E E iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy 6. iagram elemzés «A napi fehérje szükséglet függése az ember életkorától».. Írd le milyen összefüggés van az ember életkora és a napi fehérje szükséglete között.. Magyarázd meg miért van az, hogy minél alacsonyabb az emberek életkora, annál több fehérjét kell fogyasztania.. Milyen ételekkel kell kiegészíteni napi étrendünkbe, hogy növeljük annak fehérje tartalmat?

16 . változat N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy Váassz ki egy helyes választ az -8 feladatokban.. Jelöld meg azt a növényt, amely a savanyú talajok bioindikátora. Kapcsos korpafű Mezei zsurló Gímpáfrány Kakkukfű. Válaszd ki azt a családot, melynek bogyó termése van. Hüvelyesek Fészkes virágzatúak Pázsifűfélék urgonyafélék 0 iológia i. Válaszd ki, azt a kifejezést, mely az egysejtű szervezetek egy adott ingerre történő irányított mozgását jelenti. Reflex Ösztön Taxis Tropizmus. Határozd meg, hol történik a folyami angolna szaporodása. az Észak-Európai folyókban a alti-tengerben a Sargasso-tengerben a Golf-áramlatban. Jelöld meg azt a szövettípust, amelyből a gégében a legtöbb van. Porc Zsír sont Hám 6. Határozd meg azokat a hormonokat, amelyek a kalcium szintjét szabályozzák az emberi vérplazmában. Adrenalin, noradrenalin parathormon, Kalcitonin Inzulin, Glukagon Tiroxin, trijódtironin 7. Válaszd ki azt a gondolkodásformát, mely lehetővé teszi a jellemző tulajdonságok kiválasztását. Összehasonlítás Elemzés Általánosítás Szintézis 8. Foglald össze fogalmakat: progeszteron, tesztoszteron. Szénhidrátok Vitaminok Hormonok Enzimek 6

17 A 9- feladatokban határozd meg a betűvel és a számmal jelölt információk közötti összefüggést, azaz válassz ki logikai párt. 9. Határozzátok meg a megfelelést a Pillangósvirágúak családjába tartozó növény tulajdonságai között. Szabad felső szirom Porzók száma két alsó összenőtt szirom két oldalsó szabad szirom Vitorla Egy Kettő Evező sónak 0. Határozd meg az állatfajok és mozgásuk közötti összefüggést. denevér sendes óceáni vidra ló mókus a föld felszínén való lábon járás lábon járás aktív repülés Fán mászás Úszás. Keresd meg a belső elválasztású mirigyek megnevezése (betűk) és az ábrák számai közötti összefüggést. secsemőmirigy Hipofízis Pajzsmirigy Hasnyálmirigy iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy Határozd meg az öt elem helyes sorrendjét a - faladatokban.. Határozd meg, a közönséges cickafark rendszertani helyét, kezdve a legalacsonyabbal. Növények országa Kétszikűek osztálya ickafarkok nemzetsége Zárvatermők törzse E Fészkes virágzatúak családja. Helyezze növekvő sorrendbe az afrikai strucc rendszertani kategóriáit. Gerinchúrosok törzse Állatok országa Eukarióták birodalma Madarak osztálya E Gerincesek altörzse E E 7

18 N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 iológia i. Jelöld meg a kilégzés folyamatának sorrendjét. A tüdő összeszűkül, a levegő kiáramlik A mellüreg térfogata csökken A belégzés központja gátlás alá kerül, a belégző központ inger alá kerül A bordaközi légző izmok ellazulnak, és a bordák leereszkednek E A rekeszizom kupolája felemelkedik A -6 összetett feladat többkomponensű, szabadválaszadással.. Feladat. Határozd meg, 0g búzakenyér energia értékét, ha,8g fehérjét, 0,g zsírt és 8g szénhidrátot tartalmaz (energia érték g fehérje-7, kj, szénhidrát-7, kj, zsír- 9, kj).. Oldja meg a feladatot a megoldási lapon.. Fejtsd ki a kenyér energiaérték számításának jelentőségét.. Miért olyan értékes élelmiszer a kenyér? 6. igram elemzés «A napi étrend aránya».. Figyeld meg a diagramot és határozd meg, hogy mennyivel különbözik a délelőtti étkezés, a nap második felében történőtől.. Magyarázd meg, miért van ilyen különbség a napi étrend arányaiban.. Magyarázd meg ennek az aránytalanságnak a következményeit. E Reggeli Ebéd Uzsonna Vacsora 8

19 VÁLASZOK RLAPJA biológiából Vezetéknév (az oktatási intézmény teljes neve). KÉR ÍV Keresztnév Apai név 0- osztályos tanuló számára Kérünk, hogy válaszolj néhány kérdésre, amelyek lehet vé teszik az iskolai oktatás problémáinak feltárását az oktatás min ségének javítása érdekében. (Válaszaidat jelöld -szel, vagy írd le):. Mennyi id t töltesz általában a házi feladat elkészítésével ebb l a tantárgyból? kevesebb mint percet kb. 0 percet kb. órát több mint órát. Mennyi id t töltesz általában a házi feladatok elkészítésével az összes tantárgyból? közel órát kb. órát kb. órát több mint órát. Tetszettek-e neked a biológia tankönyvek, amelyekb l 7-9 osztályokban tanultál? Igen Nem. Mely tantárgyból készült tankönyv tetszett neked a legjobban? Ukrán nyelv Mértan Világtörténelem Ukrán irodalom iológia Ukrajna történelme Irodalom Földrajz Munka Idegen nyelv Fizika A felsoroltak közül egyik sem Algebra Kémia. Melyik a kedvenc tantárgyad? (Összesen kett t jelölhetsz meg.) Ukrán nyelv Mértan Világtörténelem Ukrán irodalom iológia Ukrajna történelme Irodalom Földrajz Munka Idegen nyelv Fizika A felsoroltak közül egyik sem Algebra Kémia 6. Jelöld meg (írd le) milyen fajta könyvek, segédanyagok hiányoznak az órákhoz való felkészüléshez. tudományos ismeretterjeszt kiadványok feladatgy jtemények munkafüzetek egyéb

20 . VÁLASZOK RLAPJA Jelöld jellel a saját Változatodat! Jelöld jellel a 9. osztályban kapott év végi jegyedet ebb l a tantárgyból: Az -6. feladat helyes válaszait jelöljétek jellel A 7-8. feladat helyes párosítását jelöljétek jellel 9 0 A 7-8. feladat helyes sorrendjét jelöljétek jellel E E E A feladatokra adható pontszám (az a tanító tölti ki, aki javította) Összpontszám A tanuló tudásszintje (a tanító jellel jelöli meg) alap közép megfelel magas iológiatanár. (aláírás) (teljes név)

21 . feladat

22 6. feladat A feladatokra adható pontszám (az a tanító tölti ki, aki javította) Fel. Pont Fel. Pont Összpontszám: A tanuló tudásszintje (a tanító jellel jelöli meg ) alap közép megfelel magas iológiatanár. (aláírás) (teljes név)

23 . változat Váassz ki egy helyes választ az -8 feladatokban.. Jelöld meg azt a zsurlót, melyet a gyógyászatban vízhajtó és vérzéscsillapítóként használnak. Mezei zsurló Erdei zsurló Mocsári zsurló Téli zsurló. Válaszd ki azt a virágos növény csoportot, melynek ernyős a virágzata. Orgona, szőlő Hagyma, Fokhagyma Köles, rizs Útifű, sás. Válaszd ki azt a kifejezést, amely a házi állatok azon csoportját jelöli, amelyeknek közös a származásuk és más egyedektől gazdaságilag értékes tulajdonságaikban különböznek. Osztály Törzs növényfajta állatfajta. Határozd meg, hol történik a macska métely szaporodása. Az ember emésztőrendszerében Édesvízi rákokban A halak emésztőrendszerében A macska emésztőrendszerében iológia i N. J. Mátyás, 0 O. G. Kozlenko,.. ogy. Válaszd ki azt az izmot, amely feszíti a kart könyökben. Kétfejű Háromfejű Négyfejű eltaizom 6. Jelöld meg azt a hormont, amely befolyásolja a férfi nemi érést. Vazopresszin Tesztoszteron Oxitocin Progeszteron 7. Határozd meg az agy azon részét,melynek sérülése koordinációs zavarokat okoz. Nyúltagy Középagy Kisagy Köztiagy 9

24 N. J. Mátyás, O. G. Kozlenko,.. ogy 0 iológia i 8. Foglald össze a fogalmakat: amiláz, lipáz, tripszin. Hormonok Vitaminok Szénhidrátok Enzimek A 9- feladatokban határozd meg a betűvel és a számmal jelölt információk közötti összefüggést, azaz válassz ki logikai párt. 9. Határozzátok meg a megfelelést a Fészkes virágzatúak családjába tartozó növény tulajdonságai között. termés Fejletlen Virágzat Egy Termő sészelevek aszat Fészek Három 0. Párosítsd össze az állatokat és mozgástípusukat. vizirákok vizipoloskák languszta csíkbogár Lebegés a vízen Aktívan mozog a vízben Az aljzaton való helyváltoztatás A víz felszínén való mozgás Mozdulatlan életmódot. Keresd meg az emésztőrendszer részei (számok) és azok elhelyezkedése közötti összefüggést. Gyomor Máj Patkóbél Hasnyálmirigy Határozd meg az öt elem helyes sorrendjét a - faladatokban.. Határozd meg, a közönséges nadragulya rendszertani helyét a legalacsonyabbal kezdve. Kétszikűek osztálya Növények országa Nadragulyák nemzetsége urgonyafélék családja E Zárvatermők törzse E 0

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

Szabályozás - összefoglalás

Szabályozás - összefoglalás Szabályozás - összefoglalás A nagyagy az agyvelő legnagyobb része. 2 féltekéből és lebenyekből áll Külső részét az agykéreg, másnéven a szürkeállomány alkotja, mely az idegsejtek sejttesteiből áll. Feladatai:

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév:.

Iskola neve: Csapatnév:. Iskola neve: Csapatnév:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam II. forduló 2018. január 15. 1. Amennyiben a rejtvényt helyesen megfejtitek, megkapjátok a verseny II. fordulójának

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 14. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Búvárkodj a biológiában IV. forduló 2018/2019.

Búvárkodj a biológiában IV. forduló 2018/2019. Búvárkodj a biológiában IV. forduló 2018/2019. A beküldési határidő: 2018. december 6. csütörtök Beküldési e-mail cím: biologia@verseghy-szolnok.sulinet.hu 1. feladat Hová illesztenéd a szertári csontváz

Részletesebben

Tanmenet. Csoport életkor (év): 14 Nagyné Horváth Emília: Biológia 13-14 éveseknek Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10.

Tanmenet. Csoport életkor (év): 14 Nagyné Horváth Emília: Biológia 13-14 éveseknek Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10. Tanmenet Iskola neve: IV. Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV: Béla út 131. Tantárgy: Biológia Tanár neve: Tóth László Csoport életkor (év): 14 Tankönyv Nagyné Horváth Emília: Biológia

Részletesebben

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet.

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. Javítóvizsga 2013/2014 Annus Anita 9.a Anatómia Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. A csontok feladata, felépítése, csont szerkezete,

Részletesebben

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév 2015. május 35. A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont alatti érték elégtelen)

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2000. február 23. 2 TÁJÉKOZTATÓ az

Részletesebben

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola 1. forduló 7. 8. osztály Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba továbbjutott tanulók névsorát iskolánk honlapján tesszük közzé. Elérhető pontszám: 1. Alkoss fajneveket

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1813 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 15. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. : az a folyamat, melynek során egy sejt a környezetében található makromolekulákat,

Részletesebben

TestLine - PappNora Immunrendszer Minta feladatsor

TestLine - PappNora Immunrendszer Minta feladatsor Játékos feladatok, melyek rávilágítanak az emberi szervezet csodálatos működésére. TestLine - PappNora Immunrendszer oldal 1/6 z alábbiak közül melyik falósejt? (1 helyes válasz) 1. 1:07 Egyszerű T-Limfocita

Részletesebben

ETI EÜ-TESZT (2001. február 22.)

ETI EÜ-TESZT (2001. február 22.) EÜvizsga 1 ETI EÜTESZT (2001. február 22.) 1. Sorolja fel a szív rétegeit magyarul! maximálisan adható pontszám 100/ (Helyes válaszonként 11 pont adható!) 2. Határozza meg a lép elhelyezkedését az emberi

Részletesebben

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam 10. évfolyam TÉMAKÖRÖK TARTALMAK Az élőlények testfelépítésének és életműködéseinek változatossága A vírusok, a prokarióták és az eukarióta egysejtűek

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ

TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ Figyelem! Aki valamelyik tételéből elégtelenre felel, annak a teljes vizsgája elégtelennek minősül, vagyis mindkét témakörből újra kell vizsgáznia. A. Tételek. Az élővilág

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2013. április 26. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő: 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vérkeringés

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre.

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY 2018. ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

Az állatok evolúciója

Az állatok evolúciója Az állatok evolúciója Az állatvilág rendszere A gerincesek osztályai Általános jellemzés: - fej, törzs, végtagok, farok - csontos v. porcos szilárdító belső váz - mozgás: vázhoz tapadó harántcsíkolt izmok

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt!

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt! B I O L Ó G I A ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Kérjük, olvassa el a bevezetőt! A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatsor. Egyes feladatoknál a

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

VEGETATÍV IDEGRENDSZER

VEGETATÍV IDEGRENDSZER VEGETATÍV IDEGRENDSZER A külső környezet ingereire adandó válaszreakciók szabályozását a központi idegrendszer végzi. A szervezet belső környezetéből érkező ingerekre pedig a vegetatív idegrendszer küld

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Búvárkodj a biológiában V. feladatlap

Búvárkodj a biológiában V. feladatlap Búvárkodj a biológiában V. feladatlap A beküldési határidő: 2018. február 5. E-mail cím: biologia@verseghy-szolnok.sulinet.hu 1. Szaporodási típusok az állatvilágban 10 pont A következőkben az állatok

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 13. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál

AZ ELŐADÁS CÍME. Stromájer Gábor Pál AZ ELŐADÁS CÍME Stromájer Gábor Pál 2 Idegrendszer Az idegrendszer felosztása Anatómiai felosztás Központi idegrendszer: Agyvelő Gerincvelő Környéki idegrendszer: Gerincvelői idegek Agyidegek Perifériás

Részletesebben

B I O L Ó G I A. PÓTÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 6. de. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt!

B I O L Ó G I A. PÓTÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 6. de. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt! B I O L Ó G I A PÓTÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 6. de. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Kérjük, olvassa el a bevezetőt! A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatsor. Egyes feladatoknál

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

BIOLÓGIA. A sikeres írásbeli vizsga elérése érdekében ajánljuk az alábbi témakörökben való jártasságot! I. A sejt felépítése és működése

BIOLÓGIA. A sikeres írásbeli vizsga elérése érdekében ajánljuk az alábbi témakörökben való jártasságot! I. A sejt felépítése és működése BIOLÓGIA Kedves felvételizők! A sikeres írásbeli vizsga elérése érdekében ajánljuk az alábbi témakörökben való jártasságot! Jó tanulást és eredményes vizsgát kívánunk: a BI biológia tanárai Témakörök I.

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

I. Vázrendszerünk számokban (10 pont)

I. Vázrendszerünk számokban (10 pont) I. Vázrendszerünk számokban (10 pont) Ebben a feladatban mennyiségi vizsgálatot kell végezni, azaz összehasonlítani minden feladatban az a és b mennyiségeket. 1) a) Ujjpercek száma a két kezünkön b) Ujjpercek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM:

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Az ember szervezete és egészsége Biológia verseny 8. osztály 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. A tápcsatorna szervei

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (V. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a Tantárgy neve Biológiai alapismeretek Tantárgyi kód BIB 1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelő neve

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis táblázatban

Részletesebben

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Saját gondolataim tapasztalataim a labdarúgó sportoló állóképességének fejlesztéséről: Kondicionális

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont

Részletesebben

Elso elemzés Example Athletic

Elso elemzés Example Athletic 50 KHz R 520 Xc 69 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:20 dátuma: Név: Example Athletic Születési dátum: 22.07.1978 Keresztnév: Kor:: 26 Év Neme: férfi Magasság: 1,70 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0512 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 28. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VIZSGA. Biológia

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VIZSGA. Biológia Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12. Tel.: (+36-46) 560-458, 560-459, 560-583, Fax: (+36-46) 560-582 E-mail: fenyi@jezsuita.hu Honlap: www.jezsu.hu A JECSE Jesuit

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 21. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez,

Részletesebben