Koncz Attila: Az ökoturizmus lehetőségei az Ócsai Tájvédelmi Körzetben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Koncz Attila: Az ökoturizmus lehetőségei az Ócsai Tájvédelmi Körzetben"

Átírás

1 Koncz Attila: Az ökoturizmus lehetőségei az Ócsai Tájvédelmi Körzetben Székesfehérvár Kodolányi János Főiskola Idegenforgalmi szak

2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 3 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS 4 A RAMSARI EGYEZMÉNY 8 NÖVÉNYTANI ÉRTÉKEK 11 KULTURÁLIS EMLÉKEK 16 ÓCSA ÁLLATVILÁGA 24 TURIZMUS 41 ÖKOTURIZMUS 45 VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK 52 UTÓSZÓ 53 FORRÁS 55 MELLÉKLETEK 56 2.

3 Bevezetés A mai rohanó életben egyre többen vágynak a természetbe, mert a napi munkák fáradalma mellett az embereket a környezetszennyezés, a tömegiszony, a zajártalmak és a négy fal közé zártság is fárasztja. Így szabadidejében mindenki próbál olyan területre utazni, ahol mindezen hatásoknak nincs kitéve, sőt ezen hatások ellenkezőit élvezheti. Van akiknek maga a természet az, ami a mai világból hiányzik, és szeretné, ha a még megmaradt természetes környezetben minél több időt tölthetne el, és gyermekeit is szeretné a természet szeretetére nevelni. Egyre több díszállat kereskedés jelenik meg, egyre különlegesebb fajokat lehet vásárolni, ami azt jelenti, hogy az ember vonzódik a természethez, erős megismerési ösztön motiválja ezen a téren. Minél kevesebb van egy állatfajból, annál keresettebb, annál nagyobb az értéke, mint minden általában a közgazdaságtan törvényei szerint. Manapság amikor a természetes 3.

4 környezet is fogyóban van, az ilyen területeknek is egyre nagyobb lesz az értékük, egyre nagyobb figyelmet fognak kapni. Korábban egészen egyszerű, mindennapi dolognak számított egy-egy erdei kirándulás, egy vízi túra. Ha a régi értelmező szótárban megkeressük a turizmus szót, akkor egy részről a következő definíciót olvashatjuk:_"turisztika, természetjárás". Ma már nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel azon a kevés még természet közeli állapotban maradt területen, igen komoly negatív hatást fejt ki az ellenőrizetlen turizmus, arról nem is beszélve, hogy ezen területek nagy része különféle védelem alatt áll, amelyek további meghatározott része nem látogatható. Ha gazdasági szempontból próbáljuk megközelíteni az ökoturizmust, akkor azt kell kiemelni, hogy a területre érkező turista megfizeti a természet értékeinek látványát, és ezzel elősegíti az ott található környezet fennmaradását. Erre nagyszerű példa jó néhány afrikai nemzeti park, de hogy ne kalandozzunk messzire, itt van a mi Bugaci pusztánk, amely szintén nemzeti parki terület, és nagyon jó támogatottságot élvezhet az által, hogy jelentős a látogatottsága és az abból befolyó bevétel. Azt is látni kell, hogy a dolognak van egy olyan oldala is, mely szerint a turista diszkrecionális jövedelmét nem átlagos fogyasztási cikkekre költi (pl.:videókazetta, motorcsónak, fürdőköpeny, modernebb felszerelések), hanem lényegében véve a természetbe invesztálja. Az is igaz, hogy sokszor a turizmus átcsap féktelen pénzszerző vállalkozásba, de bizonyítottan az ökoturizmus saját alapjait semmisíti meg abban az esetben, hogyha az alapvető vonzerőt - a természeti környezetet - károsítja, szétrombolja. Általános leírás Az ócsai terület értékeire már a 2. világháború előtt Kaán Károly ( o) is felhívta a közvélemény és a természetvédő kollégák figyelmét. A haladó szellemű erdészeti államtitkár, a magyar természetvédelem tudományos alapjainak lerakója, 1931-ben megjelent Természetvédelem és a 4.

5 természeti értékek című művében javasolta többek között a Kiskunsági területeken Ócsa-Dabas-Sári térségére azt, hogy itt természetvédelmi terület létesüljön. Ezen javaslatok alapján szerkesztették meg a Kiskunsági Nemzeti Park területeinek összeállítását. A nagy tudós a természetvédelem fontosságáról általában a következőket írta: "...Az idők során ugyanis reá eszmélt az ember, hogy nemcsak az emberi alkotások múltjából, de az őstermészet emlékeiből is kívánatos bizonyos olyan részeket fenntartani, amelyek legalább egy darabon a haza földjének lehetőleg eredeti, érintetlen és így meg nem bolygatott állapotát mutatják be......amelyek eredeti mivoltukban a természet pótolhatatlan alkotásai, vagy remekbe teremtett látványosan szép tájképi részletei..." A mai Ócsai Tájvédelmi Körzet területére tett javaslata a következőképpen hangzik: "...Külön flóra-rezerváció lenne kívánatos az Ócsától Alsó-Dabasig, Csengődtől Kiskőrösig húzódó és illetve Kecel mellett a községi erdőben lévő mocsári kőriserdők és zsombéklápokból...". A Tájvédelmi Körzetet végül is Szeptember 9.-én hozták létre, az Országos Természetvédelmi Hivatal elnökének 3/1975.OTVH számú határozatával. Területe 3575 hektár. Közigazgatásilag Pest megyében, egy összefüggő területen fekszik, Dabas, Inárcs és Ócsa községek határain belül. 5.

6 A tájvédelmi körzet rendeltetése ( idézet a határozatból ): - "Őrizze meg a táj jelentős természeti értékeit, mocsár-és láperdőket, turjánokat és réteket, ezeknek az élőhelyeknek a természetes növénytársulásait és állatvilágát. Biztosítsa a védett madarak háborítatlan fészkelését és vonulását. - Őrizze meg a táj kulturális értékeit; az ócsai Öregfalu régi műemlék jellegű házait, az öreghegyi nyeregtetős, ollóágas pincesort, a temetőt, a temető régi faragott fejfás részét. - Biztosítsa a tudományos kutatásokhoz szükséges természeti feltételeket. - A természeti értékek oktatási, ismeretterjesztési célú bemutatásával a természetben történő élményszerzéssel és felüdüléssel egybekötve- szolgálja a közművelődést. - Szolgálja a természeti és kultúrértékek megismerésére irányuló turizmust és idegenforgalmat, segítse elő a szabadidő kulturált felhasználását. - Környezetvédelmi mintaterületként szolgálja természeti környezetünk védelmét..." Azt hiszem, hogy ezek a célok mára nem avultak el, hanem inkább még időszerűbbnek mondhatók mint megfogalmazásukkor. A Tájvédelmi Körzet létrehozásában Sára János - aki a területen hosszú ideig a természetvédelmi tevékenységet irányította - komoly szerepet játszott. A vele való beszélgetés során tudtam meg, hogy milyen változások történtek a területen, és az is kiderült, hogy a tájvédelem igen jótékony hatással volt és van az itt található természeti és kulturális értékekre. Budapesthez közel, délkeleti irányban, alig 25 km-es távolságra fekszik a már 22 éve létesült Ócsai Tájvédelmi Körzet. Területe 3576 hektár, magterülete hektár ( Öregturján, Nagyturján, Rókás erdő ) fokozottan 6.

7 védett, zárt területek. A terület részletes térképe az 1-es számú mellékletben található. Egy része a Ramsari Egyezmény listájára is felkerült, ami külön kiemeli e táj értékes voltát, hiszen hazánkban eddig mindössze 13 ilyen terület található. A nemzetközi egyezmény értelmében védett rész megközelíti az 11oo hektárt. A Tájvédelmi Körzetet északról Ócsa, északnyugatról Alsónémedi, délről Dabas és északkeletről Inárcs települések határolják. Pontosabb behatárolást a 2-es számú mellékletben lévő áttekintő térkép szemléltet. Az Egykori és jelenlegi Duna-medret kísérő hajdani lápterületek ma már kicsire zsugorodott maradványfoltja Ócsa-Dabas-Inárcs turjánvidéke. Az ősi vegetáció fenntartója a víz, ezért a vízrendezés / Duna-völgyi-főcsatorna /, a tőzeg és fakitermelés nem kedvezett a terület fennmaradásának. A mélyen fekvő területek vizes jellege még jól látható, a magasabb területeken azonban erős kiszáradás tapasztalható. Ez a száradási folyamat ma is játszódik, ezt érzésem szerint nagyban fokozza az egész évben működő kavicsbánya tavi homokkitermelés. 7.

8 A sajátos turjánvidék kialakulását a Duna segítette elő. Az egykor víz alatt lévő terület feltöltődött, és rajta különösen változatos élővilág alakult ki. A növénytársulások fejlődése és térbeli elhelyezkedése edafikus jellegű, tehát a talaj vízellátottságától, oxigéntartalmától, és a tőzegesedés mértékétől függ. Így itt megfigyelhető az a növénytársulás-fejlődési sorozat, amely a nyílt víztől, a nádasokon, zsombékos mocsár és lápréteken át az erdőtársulásig vezet. Ez a diverzitás nem csak a kutatókat, a tanulni vágyókat vonzza, hanem az ökoturistákat, vagyis a természetet kedvelő embereket. A táj arculata, láperdei, különleges és szép látványt nyújtó virágai, ritka madarai komoly vonzerőt jelentenek minden természetszerető ember számára. A Ramsari egyezmény A vizes területeket pár évtizede még haszontalan, szúnyogok és más kellemetlen állatok élőhelyeként tartották nyilván, melyek lecsapolása, kiszárítása vagy feltöltése nagy fejlődésnek számított. Közben csökkentek a talajvíztartalékok, ami öntözést tett szükségessé, tönkrementek a partvonalak, ami további emberi beavatkozást igényelt, felgyülemlettek a szennyező anyagok, amit költséges beruházásokkal sem sikerült megnyugtatóan megoldani, ezenkívül sok növény és állatfaj /közöttük vízimadarak / tűnt el vagy jutott a kipusztulás szélére. A vizes területek védelmére kelő egyének és szervezetek hamar felismerték azt, hogy eredményesen csak nemzetközi összefogással lehet sikereket elérni. A vizes területek sok esetben határokon átnyúló rendszerek, amelyek mennyisége és minősége a más országból érkező vizektől függ. Az évente kétszer vonuló vízimadarak útjuk során több országon repülnek át, ahol megfelelő vizes területekre van szükségük a táplálkozáshoz, pihenéshez, szaporodáshoz. Alig több mint negyedszázaddal ezelőtt, február 2.-án, Irán Ramsar nevű városában fogadta el és írta alá 18 ország képviselője a *nemzetközi fontosságú vizes területekről, különösen 8.

9 mint vízimadarak élőhelyéről szóló egyezmény* szövegét. Mára már a világ 94 országa vált részesévé. Magyarország 1979-ben csatlakozott. Az egyezmény a vizes élőhelyek teljes biológiai sokféleségének megőrzését célozza és értelemszerűen érinti mindazokat az emberi közösségeket, amelyek függnek az ilyen területek nyújtotta halászati, legeltetési, fakitermelési, szállítási, vízellátási, ökoturisztikai lehetőségektől. A vizes területek kiemelt ökológiai fontosságát a következő szempontok indokolják: természetes szivacsként viselkednek az áradások és aszályok esetén, hidrológiai szabályozó funkciót töltve be szabályozzák a talajvíz szintjét felfogják, megszűrik a szennyező anyagokat csökkentik az eróziót, pl. viharok és áradások okozta károkat visszatartják a tápanyagokat, az üledéket igen produktívak, élőhelyet biztosítanak rengeteg madár-, hal-, kétéltű- hüllő és emlősfaj. illetve növényfaj számára. 9.

10 Magyarország eddig 13 ilyen területet jelentett be, ezek a következők: Szaporca, Velence-Dinnyés, Kardoskút, Kisbalaton, Mártély, Kiskunság, Pusztaszer, Hortobágy, Ócsa, Tatai Öreg-tó, Fertő-tó, Bodrogzug, Balaton / összterület hektár /. A listára való felvétel ökológiai, hidrológiai, botanikai, zoológiai, limnológiai kritériumokon alapszik. A fent említett területek jó része már nemzeti parki védettséget élvez, a többi terület is szigorúan védett. Léteznek azonban ezeken a területeken is olyan problémák, amelyeket megfelelő figyelemfelkeltés és anyagi keret biztosításával meg lehetne oldani. Nyilván ezeken a területeken nem lehet mezőgazdaságot vagy ipart telepíteni / vagy a környezetet egyéb módon kihasználni /. Nagyon jó lehetőségek vannak azonban az ökoturizmus, a biogazdálkodás, az ősi háziállatok fenntartása és az oktatás terén. Fontos megjegyezni azt is, hogy e Ramsári védelem önmagában nem elég, mivel a területnek csak kis részét fedi, itt pedig egy szervesen összefüggő egységről van szó. Több példából is lehet látni azt hogy önmagában egy terület védelme sokszor nem hozza meg a terület tényleges biztonságát. Ha megjelennek a természetvédelemmel ellenkező keresleti tényezők, és elég erős vagy kiszámíthatatlan a fellépésük, akkor óriási károkat okozhatnak. Itt van például az afrikai elefánt ügye: világhírű probléma az, hogy mennyi állatot elpusztítottak míg nem hoztak komoly intézkedéseket a faj védelmére. Ez azért volt, mert a szegény afrikai lakosság egyik "kézzel fogható" jövedelemszerzése volt az elefánt agyarának eladása. Kiderült azonban az is, hogy az a 25O-3OO ezer turista, aki Kenyába látogat évente, nem venné jó néven, ha nem láthatna elefántokat. Sőt kérdőíves statisztikai felmérések során az is kiderült, hogy hajlandók lennének akár egy kicsit többet fizetni egy afrikai szafariért, ha továbbra is láthatnák e csodálatos óriást. Ha mindössze 3 %-kal emelnék a tarifát, akkor ez a plusz bevétel ugyanannyi lenne, mint az elefántcsont kereskedelemből származó bevételek. Azt hiszem hogy egy ilyen mérvű árszínvonal emelés nem hozna jelentős változást a keresleti oldalon. Sőt ha az ügynek ez propagandaforrásává válna, akkor egész komoly reklám 10.

11 lehetne. Az elefánt megvédése azonban nem gazdasági, hanem etikai kérdés kellene hogy legyen. Tapasztalhatjuk azonban hogy a mai világban a folyamatok nagy részét anyagi érdekek mozgatják, és ezt tudomásul kell venni. Akkor juthatunk el a megfelelő tervezéshez és kivitelezéshez, ha nem csak anyagiakban, hanem morálisan is gondolkozunk. A védett területeken is bármilyen tevékenységet folytatni csak az adott táj megfelelő ismerésével és tiszteletével lehet. A fenntartható fejlesztés elve mellett ezek a területek is ily módon önfenntartókká válhatnának, így jövőbeni létezésük biztosított lehetne. Növénytani értékek A tájvédelmi körzet növényvilága máig is igen jelentős, és a diverz élőhelynek megfelelően változatos. A csatornarendszer és a tőzegkitermeléssel kialakult nyílt vízfelületek fajszegény növénytársulások élettere. Ezen élőhelyeken főleg a víz alá merülő fajok jellemzőek, például a nagyhínár, a süllőhínár és a békaszőlőfajok. Helyenként tömeges és nagy vízfelületeket borit a víz színén úszó békaliliom és békatutaj. A nádas növényzet csak az ősi vízfolyások, csatornák mentén található, ezenkívül az északi területen ahol korábban a tőzegbányászat folyt, mára erős nádterjeszkedést figyelhetünk meg. A mélyebben kotort részeken nyílt vízfelületek maradtak, amely kedvező élőhelyet biztosit sok vízimadárnak. 11.

12 Látványuk is nagyon szép, olyan mint amikor az ember az erdőben barangolva egy tisztásra ér. Nem véletlen hogy az állatok is ezeket a változatos részeket kedvelik. Egy ilyen öböl szélén láttam egyszer egy fekete színű vízisiklót, amely nagy élmény volt számomra. A nádat helyenként a vízi harmatkása helyettesíti. A nád helyenkénti aratása és értékesítése a tájvédelmi körzet gazdálkodásának bevételei. Az ősi vízfolyások menti, kevésbé zárt erdőkben húzódó nádasok jellegzetes jégkorszaki maradványnövénye a lápi csalán és a lápi békabuzogány. A lápi csalán a nagy csalánhoz hasonló, de a levél két pálhája széles és összenőtt. A zsombékos a nádas feltöltődésének természetes folyamataként, esetleg emberi tevékenység hatására kialakuló fajszegény, de a turjánvidék jellegzetes tájképi eleme. A zsombéksás és a pangóbb vizű helyeken a rostos tövű sás alkotja a zsombékost. A zsombéksás gyakran hatalmas, oszlopos zsombékost alkot. A szárazabb területek felé átmenetben a zsombéksás nem alkot zsombékokat, hanem egyszintű magas-sásos rétek fejlődnek ki. A magas-sásos mocsárrétek 12.

13 növényzetében az uralkodó sásfajok a mocsári sás és a parti sás mellett számos mocsárréti elem is megjelenik, mint például a boglárkafélék, a lecsüngő virágú fekete nadálytő, és a kétlaki macskagyökér. A lápréti növényzet legjellegzetesebb társulása a csátés láprét, melynek egyik jellemző növénye a kormos csáté. Ez a növénytársulás esik legtöbbször a növénykitermelés áldozatául, mert itt halmozódik fel a legtöbb szerves anyag. Ebben a társulásban fordul elő a mostanában terjedő félben lévő téli sás, mely a legrégibb mocsarak utolsó képviselője. Vizes talajon, szivárgó talajvíz mellett alakul ki a szittyós láprét, amelyeken néhol tömegesen fordul elő a széles levelű gyapjúsás.karcsú, magas termetű növény, a virágokban számos serte van, amelyek éréskor meghosszabbodva a füzérekből fehér gyapjúpamatként lógnak ki. Kora tavasszal pompás látványt nyújt a hófehér pamacsokkal díszített növény. E társulás messziről felismerhető a nagy szittyó sötétzöld gyepéről. A másik láprét társulásra a kékperje megjelenése és a nagyobb terméshozam jellemző. Fennmaradását a kaszálás biztosítja, mert egyébként megtelepszik benne a rekettyefűz, és így megindulna a beerdősülés folyamata. A félgömb alakú rekettyebokrokkal tarkított kékperjés lápréti kaszálók a vidék vonzó tájképi elemei. A társulásban sok ritka bennszülött és 13.

14 maradványfaj tenyészik. Itt él a Jávorka fényperje, mely nagy flórakutatónk, Jávorka Sándorról kapta nevét. Ősszel virít az encián színű, karcsú, magas növény, a kornicstárnics. Szárának csúcsán egy vagy kevés, nagy virág ül. A fokozott lecsapolás a talaj kiszáradásával a sótartalom növekedéséhez vezet. A talaj szárazabbá válását a sziki csenkesz, a sótartalom fokozódását a sziki útifű megjelenése jelzi. Ezeken a helyeken már erősen lecsökken a szénatermelés mennyisége is. A kékperjés rétek változatosságát az uralkodó növények alkotta típusok jelentik. Ezek a társulások növényfajokban gazdagok. Itt él a jégkori maradványnövények egyike, a halványkék, illatos virágú csengettyűvirág és sok orchideafaj. Az orchideák hazánk legszebb, vagy legalábbis legkedveltebb növényei. A területen megtalálható fajok a következők: hússzínű ujjaskosbor, mocsári kosbor, poloskaszagú kosbor, ezenkívül a vitézvirág, a bugjos szegfű, a szibériai és a korcs nőszirom. Érdekesség, hogy az orchideafajok zöme a trópusi és a szubtrópusi területen él, ahol sok faj a fákon összegyűlt korhadékon telepszik meg. A nálunk előforduló orchideák mindegyike viszont talajlakó. A nagyon apró orchideamag csirázásához mykorrhizma-gombának kell a magba hatolnia. Néha ez évekig nem következik be, és ezért fordulhat elő, hogy egy- 14.

15 egy kipusztultnak vélt faj évek elteltével ismét megjelenik egy-egy területen. Nagy károkat okozhat a túlszaporodottvaddisznóállomány, mivel élelem után kutatva kitúrhatja a növények hagymáit. A hazai orchideáknak egy speciális ellensége is akad, mégpedig a nyugat európai botanikusok csoportjai. Illegálisan szervezett utazások keretein belül próbálják elvenni tőlünk azt amit ők már kipusztítottak. A jóérzésű ökoturisták a virágzó növények látványával, vagy esetleg egy szép fotóval is megelégszenek. Az érzékeny gyepek kezelésében nagy szerepet tölthetnének be az őshonos háziállatok, amelyek sajnos ócsáról hiányoznak. Az ősi erdőtípusok közül legértékesebb az égerláp a magyar kőrissel. Aljnövényzetében jellemző a helyenként tömeges tőzegpáfrány és a széles pajzsika előfordulása. Az év túlnyomó részében a víz borította kőrises égerlápban a fák töve támasztógyökeres. Tömeges, típusalkotó fajok a mocsári sás, a vízi nőszirom és a szálkás pajzsika. 15.

16 A szárazabb erdőtípusokat a hamvas szeder jelzi. Levelei hármasak, rendszerint karéjosak és alul is zöldek. A nyílt vízfelületeket helyenként teljesen beboritja a békaliliom. A magasabb fekvésű területeken áramló vagy oxigénben gazdagabb, szivárgó talajvizű termőhelyeken fejlődtek ki a ligeterdők. Az eredeti lombkoronaszinten szil, kőris, tölgy alkotja, a cserjeszint gazdag. Ebben a társulásban fordul elő sok hegyvidéki elterjedésű, de itt maradványfaj jellegű lágyszárú növény. Említést érdemelnek a következő fajok. éles-mosófű, vitézkosbor, nádi boglárka, pongyolaharangvirág, mocsári orbáncfű, nagy békakorsó, keleti békakorsó, keskeny levelű ezerjófű, csinos ezerjófű, fehér tündérrózsa (amely a kiszáradás miatt eltűnőben van, pedig igen vonzó látvány), északi galaj, réti galaj, stb. 198o-ban Sára János felfedezte az ócsai úszólápokat. Nemcsak újabb úszólápterület ez az eddig egyetlen előfordulási helynek gondolt Velencei-tó mellett, de attól lényegesen eltérő tulajdonságú úszólápokról van szó. Az úszólápok vizsgálata nemcsak növény és állatföldrajzi vonatkozásban jelentős, sok adattal gazdagíthatják a kutatások, a geológusok, ökológusok, sőt a néprajzkutatók, történészek ismeretanyagát is. Kulturális emlékek Az Ócsára vonatkozó első történeti anyag 1240-ből maradt fenn, ekkor Benedek Ócsai prépost bizonyságot tesz egy birtok üggyel kapcsolatban. A falunak szép számú lakossága lehetett, mert 1272-ben az olcsai egyház tagjaival népesítették be az érdi szigetet. A török uralom alatt 1559-ben mint 41 portás falu szerepel. Amikor 1690-ben összeírták Pest megye lakosságát, a török uralom eredményeként a hét városon kívül mindössze 52 lakott település volt és közöttük szerepelt Ócsa is. A kuruc szabadságharc idején Ócsának 16.

17 fontos szerepe volt évi július 1-jén Ócsáról hirdette meg Rákóczi Ferenc a Rákosi mezőre tervezett kuruc országgyűlést. Pestet nem sikerült elfoglalnia, így csüggedt seregével északnak indult. A XVIII. Században a Grassalkovichokkal való sógorság révén a Beleznay-család szerezte meg Ócsát és környékét. A község folyamatosnak tekinthető települése még a XIX. Század folyamán is az eredeti kertes, két beltelkes települési formát őrizte meg. Ennek az a lényege, hogy a gazdasági épületek ill. azok egy része nem azon a telken található, ahol a lakóház van. Az istállók övezete a falu szélén külön telken helyezkedett el. A két beltelkes rendszer a magyar települési struktúra jellegzetes eleme volt, leggyakrabban az Alföld északi felén fordult elő. A lakóházak a közép magyar alföldi háztípusnak megfelelően szoba, pitvaros konyha, szoba vagy kamra elrendezésben épültek. A falazat vert fal, vályog fal, de gyakori a tégla falazat is. A házat náddal vagy csádéval fedték és tapasztott sövény vagy fakéményes szabad tüzelővel és alföldi jellegű búbos kemencével építették. A XIX. Században megjelent az ollóágas, majd a torokgerendás tetőszerkezet. A tapasztott fonott sövénykéményeket a vályogból vagy téglából falazott szabad kémények, majd a zárt kémények váltották föl. 17.

18 Az egykor tapasztott fonott oromzatokat a mintás deszkázatú, majd a falazott oromfalak követik, melyeken megjelentek a XX. században a barokkos és klasszicista jellegű díszítések. Az öreg falú központjában található Premontrei prépostság XIII. század első felében épült temploma, mely románkori építészetünk legértékesebb alkotásai közé tartozik. A kolostor a templom északi oldalán volt, ma ebből nem áll semmi. Bejárat nélküli nyugati homlokzatán toronypár látható, melyet az 192o-as években magasítottak. A templom háromhajós bazilika, melynek külső falát vakolatlan faragott kövek borítják. Kelet felől a hajóval azonos magasságú keresztház és szentélynégyzet tömbjéhez önálló főszentély és alacsonyabb mellékszentélyek csatlakoznak. A nyugati homlokzat a legegyszerűbb, a templom déli oldalán a fő hajónak a torony és kereszthajó közötti szakaszán három félkörös ablak, a nyugati ablak felett állat és emberfejes konzolokon nyugvó, kilenc ívből álló ívsoros párkány maradványai találhatóak. A templom belsejét váltakozó 18.

19 nyolcszögű és gazdagabb hengeres tagozású növény díszű fejezetes pillérek osztják három hajóra. A bimbós, leveles oszlopfők, indás gyámkövek, a déli kapu díszítményei hazai kőfaragó mesterek munkái. A belső - korábbi járószint visszaállításával- visszanyerte eredeti térarányait, így a szintsüllyesztés nyomán az oszloplábazatok kiegészítése és bemutatása is lehetővé vált. A hajókat fa sikkmennyezet fedi, melybe rejtett világítás került. A sekrestyék keresztboltozata román kori. A főszentélyben látható összefüggő falképeggyüttest 19oo-ban tárták fel, a többszöri restaurálás sokat rontott hitelességén. A XIII. század végén készült falképeket a legújabb technikák segítségével sikerült magas színvonalon bemutatni. A keleti falon Mária megkoronázása látható, amelyet két oldalról a 12 apostol alakja vesz körül. A szentély négyezetét az apszistól elválasztó hevederíven Szent Miklós és Szent György alakja van. A szentélynégyezet északi falán a Szent László és Szent Margit legenda töredékes alakjai, illetve a délin az Utolsó Ítélet részlete egészíti ki a falkép ciklust. A szentélyben látható gótikus szentségtartót csak a falképek sérülésének árán tudták elhelyezni a XV. században. A török időkben rövid ideig mecsetként szolgáló templom óta a református egyházé. Ebben az 19.

20 időben a templom jórészt fedetlenül volt. Kitűnő hangú orgonáját egyre többen ismerik meg, nem csupán a templom koncertjeinek résztvevői, hanem a sikeres hanglemez felvételek hallgatói is. A templomot a közelmúltban 1986 és 1995 között állították helyre, így most tökéletes állapotban várja a híveket és a látogatókat. A XVIII. század végén Mária Terézia rendeletének megfelelően a temetőket a templomok mellől a települések szélére helyezték át. Így került a Bodzsár család kertjeinek helyére 1778-ban külön részbe a református és külön részbe a katolikus egyház temetője. Az un. régi református temető egy része tartozik a tájvédelmi körzethez, ahol a régi temetkezési szokásokat őrző, fából készített mintegy 500 sírjelet, a kopjafákat kívánják megőrizni. A sírjeleket több fejfa faragó falusi mester ember készítette, de az is előfordult, hogy a családok egy-egy ügyes kezű tagja maga faragta a fejfákat. A feltételezések szerint a fejfa alakja, nagysága, az alkalmazott díszítőelemek szimbolikusak. Kifejezik az elhunyt korát, családi állapotát, nemét, vagyoni helyzetét, stb. Néprajzkutatások szerint a férfi fejfa általában élére állított csillag, a női viszont kockaalakban végződik. Feltételezhető, hogy a magasabb fejfa férfinak, az alacsonyabb nőnek állít emléket. A gyermekek kisebbre és vékonyabbra faragott fejfája szüleik sírjele mellé bújik. A további néprajzi kutatásoknak sok bizonytalan feltételezésre kell választ találni. Ezzel egyidejűleg nagyon fontos és sürgős feladat a pusztuló fejfák megmentése, konzerválása. A népi építkezés sajátos emlékeit őrzi a homokterület és a turjánvidék találkozásánál az Öreg-hegy szőlőiben elhelyezkedő nyeregtetős, ollóágas, 95 pincéből álló pincesor. A pincék keskeny szalagparcellákon helyezkednek el. A pincék egyszerűek, a földbe vájt, nagy lejtésű gádoron és a központi előtéren az úgynevezett sípon keresztül lehet megközelíteni. Vannak egyágú pincék, ahol egy anyapince létezik, de általában az anyapincéhez fiókpincék is csatlakoznak. Az Öreg-hegyre látogatók erről saját szemükkel is meggyőződhetnek, mert szíves szóval invitálják őket a pincetulajdonosok. Egy 20.

21 kis borkóstoló mellett sok szó esik a régi szokásokról, a régi mesterségekről, a falu történetéről és az ócsai szüretekről. Ócsán a szüretnek nem csak hagyománya, de regulája is volt. A szőlőbe kora reggel érkező vendégeket szalonnával, fekete retekkel, rozskenyérrel és forralt musttal várta a házigazda. Az ebédre készített birkagulyás maradékát vacsoraként fogyasztották el. Este muzsikaszó mellett poharazgattak a szüretelők, a mulatság néha reggelig is eltartott. 21.

22 Az Öreg-hegy másik épülettípusához tartoznak az egysejtű, náddal fedett kunyhók. Számuk nagyon megfogyatkozott, feltételezhető, hogy egykor a borfeldolgozás miatt létesítették ezeket. A Természetvédelmi hivatal tulajdonát képző kunyhóban a hagyományos paraszti szőlőművelés eszközeit őrzik. Többek között itt látható egy 1864-ből való barokkos díszítésű, gazdagon faragott prés maradványa és egyéb eszközei. A kulturális turizmus fogadóbázisa az Ócsai Tájház. Ez a Természetvédelmi Igazgatóság épülete mellett található. A Tájház mellett található további két épület a turisták fogadására, az egyikben zajlanak a kézműves foglalkozások, a másikban búbos kemence és gyékényágy található. Ennek kéményén gólyafészek is látható. A Tájház épülete egy öreg parasztház, amely egy összekötő helyiségből és két szobából áll. Az egyik szoba lakószobának van berendezve, a másikban találhatók a kiadványok és ajándéktárgyak, amiket meg lehet vásárolni és haza lehet vinni emlékbe. Az épületben gazdag számú kiáltott 22.

23 tárgy található, olyan eszközök, amelyeket a környékbeli emberek használtak az iparosodás és a tömegtermelés előtt. Nekem legjobban a cséphadaró tetszett, melyet a középkorban fegyverként is használtak. Ezek a kulturális emlékek mind azt mutatják be számunkra, hogy miképpen tudta az itt élő ember létfenntartását úgy megoldani, hogy közben a környezetében nem okozott maradandó károkat, így azt leszármazottai is ugyanúgy tudták használni mint ő maga. Láthatjuk, hogy egy ilyen területen a megélhetésnek milyen széles skáláját kínálja a természet, mégpedig olyan módon, hogy azzal nem termelünk hulladékot, nem pazaroljuk el környezetünket. Vannak sajnos olyan emlékek is, amelyeket már nem sikerült megőrizni a jövő nemzedék számára, bár bízom abban hogy ezeket lehetne még rekonstruálni. Gondolok itt például az őshonos háziállatok tartásához kapcsolódó hagyományokra, melyek sok más aspektusból is kedvezőek lennének úgy az ökoturizmus mint a természetvédelem terén. Nagy lehetőségeket nyújthatna az ökoturizmus a népi mesterségek iránti érdeklődés fellendítéséhez. Kulturális programokban való részvételre nagyon jó lehetőséget nyújt a minden év tavaszának végén megrendezett Ócsai Kulturális napok elnevezésű rendezvénysorozat. Ezen a programsorozaton hagyományőrző térzenei együttes, néptánc gála, népi mesterségek bemutatása, fotókiállítás, műemléktemplomi koncert várják a rendezvényen résztvevőket. Természetesen ezeken kívül még rengeteg egyéb színes program kerül megrendezésre, amelyek szórakozási és ismeretgyarapítási lehetőségeket biztosítanak. Az ócsai kultúrát és hagyományokat a következő társaságok karolják fel: Egressy Gábor KHT, amely az önkormányzat által biztosított szabadidőközpontot üzemelteti. Itt olyan foglalkozásokon lehet részt venni, mint a néptánc, népdalkör, korábban citeraoktatás, de van ásványgyűjtő szakkör és néprajzi gyűjtemény is. 23.

24 Tárnics BT, amely a kulturális turizmussal foglalkozik. Erről a turizmus fejezetben bővebben beszámolok. Kosbor Kézműves Műhely Egyesület, amely lényegében véve a Tárnics BT testvéreként, avval jó harmóniában működik, de természetesen nem vállalkozás jellegű a tevékenysége. Ezeken kívül még több ócsai egyesület működik, amelyek kisebb-nagyobb mértékben foglalkoznak kulturális ügyekkel. Ócsa állatvilága A Tájvédelmi Körzetben található különböző adottságokkal bíró élőhelyek a változatos növényvilág mellett igen sokoldalú állatvilágnak adnak életteret. A víz jelenléte állatok sokaságát vonzza a területre, ugyanakkor a szárazabb területek megint más fajok megélhetését biztosítja A terület korábbi természeti adottságai mellett a zavartalanság miatt volt nagyszerű élőhely a rejtőzködő életmódú állatok számára. A leírások szerint a század elején még fészkelt a területen a tavi cankó, Európa egyik legritkább madara. A lecsapolásokig megtalálható volt még a törpe vízicsibe, a gólyatöcs, a szárazabb részeken pedig a Madártani Egyesület címermadara a túzok. Sára János szerint időnként még fel-feltűnik egy-egy példány. És ki tudja hány olyan állat élt még itt, amelyet nem fedeztek fel, vagy nem említettek a korabeli írások. A gerinctelen fajok közül meg kell említeni a szárazföldi ászkarákot, mely hazánkban reliktumfaj, jelenlegi elterjedési területe Észak-Európa. A Polydesmus schassburgensis nevű ikerszelvényes csak Erdélyből és Ócsáról ismert. A Monotarsobius baloghi Európa északi részeinek magashegységeiben gyakori, de itt a terület háborítatlan növényzetű részén tömegesen fordul elő. Magyarország legnagyobb méretű szénalepkéje, az ezüstsávos szénalepke csak itt, az Öregturjánban fordul elő az országban. Egy 1971-es publikáció szerint Európában még Franciaországban, Svájcban és Belgiumban található meg.. 24.

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI 2011-ES PALACKOS BORLAP www.lsimon.hu ZÖLDIKE 2011 ZÖLD VELTELINI MIN SÉGI SZÁRAZ FEHÉRBOR A zöldike sárgászöld szín, vaskos cs r pintyféle. A hím szárnya és farkának tövi

Részletesebben

Mit tennék a vizek védelmében

Mit tennék a vizek védelmében Mit tennék a vizek védelmében Marcal folyó Készítette: Bálint Brigitta Magyargencsi Sportegyesület Bevezető Bizonyára sokan hallottak már a Dunántúl szívében emelkedő Somló-hegyről és bortermő vidékéről,

Részletesebben

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló J_ 02.. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Felsőrákosi-rétek helyi jelentőségű természetvédelmi területének

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági

A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági mintaterületeken Varga Ádám Szabó Mária ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék V. Magyar Tájökológiai Konferencia, Sopron,

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

terület biológiai sokfélesége. E fajok használatával tehát közvetett módon is növelhető a biztosítanak más őshonos fajok számára.

terület biológiai sokfélesége. E fajok használatával tehát közvetett módon is növelhető a biztosítanak más őshonos fajok számára. Mi az a Natura 2000? Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy összefüggő, európai ökológiai hálózat. Célja, hogy természetes élőhelytípusok, vadon élő állat-, illetve növényfajok megóvásán keresztül

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00 Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? 2019. január 25. 17:00 Hanság túra I. - Osli-Hany Évkezdő programjainkra szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik

Részletesebben

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák Mi a probléma? Az ember a világ legokosabb élőlénye. Tudja, hogyan kell földet művelni, várost építeni, különféle iparágakat létrehozni, repülőgépet készíteni. Ám ez

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus Kedves Tanárok! Az alábbi kisfilmek a természettel, környezetvédelemmel foglalkozó emberek, szervezetek munkáját mutatják be. Az egyes fejezetek után kérdéseket teszünk fel a filmekben elhangzott kérdésekkel

Részletesebben

Készítette: Habarics Béla

Készítette: Habarics Béla A Simai-tó tanösvény terve Készítette: Habarics Béla A településről hhhhhhhhhelyszí Csengersima a 49. számú főút mellett keletről elterülő ne község. Közúti és teherforgalmi határátkelőhely található külterületén.

Részletesebben

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása A megtelepedés okai Városi vadgazdálkodás IV. előadás: A városi területeken előforduló fajok Alkalmazkodás az emberi civilizáció egyébként zavaró, káros körülményeihez Az urbanizálódás szelekciós tényező

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA KALENDÁRIUM 2015 2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA JANUÁR Erdei fülesbagoly Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat

Részletesebben

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer 1998-2001 Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottsága

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottsága Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottsága környezeti nevelés a PESTÚJHELYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN Ócsai tájvédelmi

Részletesebben

Rekolonizáció az állatvilágban, különös tekintettel Magyarországra

Rekolonizáció az állatvilágban, különös tekintettel Magyarországra Rekolonizáció az állatvilágban, különös tekintettel Magyarországra Csurgai Bence (DQBWSB) ELTE TTK Környezettan szak 2014.01.29 Konzulens: Dr. Farkas János Bevezetés Fajok eltűnése/kihalása Miért? Példafajok

Részletesebben

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára.

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára. 1/9. oldal FELHÍVÁS A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetismereti és kulturális vetélkedőt hirdet Békés megye természeti értékei címmel

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló Csapat adatok: Versenyzők neve: Város: Iskola: I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek A vándorsólyomról sokaknak ugyanaz

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

Csongrádi Nagyréti Természetvédelmi Terület

Csongrádi Nagyréti Természetvédelmi Terület Csongrádi Nagyréti Természetvédelmi Terület Csongrád környékének legfontosabb helynevei: Üdvözöljük Önt/Önöket a Csongrád, Köröszugi túraútvonalunkon! 1. Ugi-rét 2. Tiszaalpári Holt-Tisza 3. Kelem 4. Becsőtó

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

41. ábra. Zárt erdőterületek a Duna-Tisza közén 1783-ban. Zárt és nyílt erdőterületek, ligetek, cserjések a Duna- Tisza közén 1783-ban.

41. ábra. Zárt erdőterületek a Duna-Tisza közén 1783-ban. Zárt és nyílt erdőterületek, ligetek, cserjések a Duna- Tisza közén 1783-ban. 41. ábra. Zárt erdőterületek a Duna-Tisza közén 1783-ban Zárt és nyílt erdőterületek, ligetek, cserjések a Duna- Tisza közén 1783-ban. 42. ábra. Kultúrtájak kiterjedése a Duna-Tisza közén a 18. és a 20.

Részletesebben

"Wetland"-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a

Wetland-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a VIZES ÉLŐHELYEK "Wetland"-nek, azaz vizes élőhelynek nevezzük azokat a területeket, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a víz az elsődleges meghatározó tényező.

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő technikai dolgozó) Munkaközösségi vállalások elkészítése

Részletesebben

Ki mit tud Magyarországi hüllők

Ki mit tud Magyarországi hüllők Ki mit tud Magyarországi hüllők Fürge gyík feje közelről, oldalt jól látszik a füle További információ a Magyarországon honos állatokról: MME Az összes magyarországi hüllő és kétéltű védett állat, befogásukat

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

Fényképek a házról Fényképek a nyílt napról SZÁZADOS-UDVAR VENDÉGHÁZ Cserhátszentiván, Kossuth u. 64. A Százados-udvar vendégház Cserhátszentivánban, falusias környezetben kínál családok, szűkebb

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit BT. 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. Telefon:: 70/940-1619 e-mail: hetszinviragtuskevar@upcmail.hu www.hetszinviragbt.webnode.hu Gyomaendrőd

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.01.06 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.01.06. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Bankovics András Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Túrkeve, 2015. március 25. Tájtörténet és a természetvédelem története Tájtörténet és a természetvédelem

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért

Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért Klímaváltozás a kő magnószalag Földtudományok a társadalomért Bevezető a kő magnószalag Földünk éghajlati rendszerében történt ősi változások kőbe vannak vésve. A por és jég felhalmozódásai, tavak és tengeri

Részletesebben

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő.

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő. 1 Hazai fátlan társulások Szerkesztette: Vizkievicz András A jelen fátlan társulásainak kialakulását az alapkőzet, talajtípus, a domborzat és a kitettség, a terület vízháztartása befolyásolja, ezért intrazonális

Részletesebben

Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán. Esettanulmány

Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán. Esettanulmány Természetbarát halgazdálkodás Biharugrán Esettanulmány A halastavak elhelyezkedése, története A halastavak Békés megye északi részén, közvetlen a román határ mellett terülnek el. 1910 és 1967 között létesítették

Részletesebben

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Természetvédelem 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Amiről a mai gyakorlaton szó lesz: Természetvédelmi értékcsoportok 1. Természetvédelmi értékcsoportok 1. Földtani értékek 2. Víztani értékek

Részletesebben

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva Az ökoszisztémát érintő károk Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva A fajeloszlás változása A fajeloszlás a változó klíma, vagy a környezetszennyezés következtében változik, az ellenálló fajok

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén -

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén - A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén - A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területe és védett területei 1. Boronka melléki

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

A hazai biodiverzitás védelem. Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium

A hazai biodiverzitás védelem. Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium A hazai biodiverzitás védelem új szempontjai Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-s célok 2002. Johannesburg (110 államfő)-földi méretekben csökkenteni a biológiai sokféleség pusztulásának

Részletesebben

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu Erdőben kutyával, felelősséggel www.parkerdo.hu Kedves kutyás erdőlátogatók! Parkerdőben Rövid tájékoztató anyagunkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az erdőt békében, egymás zavarása nélkül látogathassák

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Bemutatkozás. Kis állatkert - nagy élmény!

Bemutatkozás. Kis állatkert - nagy élmény! Bemutatkozás Kis állatkert - nagy élmény! Állatkertünk célja, állatainknak a lehető legjobb körülmények között tartása és bemutatása, ezért kifutóink a természetes élőhelyeket utánozva tágasak és környezeti

Részletesebben

2. Itató és porfürdő

2. Itató és porfürdő Gyakorlati madárvédelem a ház körül 2. Itató és porfürdő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. A legegyszerűbb itató a 40-60 cm átmérőjű műanyag virágalátét: - ez nem törik el könnyen

Részletesebben

"Madarak és fák napja" XX. Országos Tanulmányi Verseny Országos döntő 2013.

Madarak és fák napja XX. Országos Tanulmányi Verseny Országos döntő 2013. "Madarak és fák napja" XX. Országos Tanulmányi Verseny Országos döntő 2013. Jelige, csapat: Elérhető pontszám: 175 Elért pontszám: Helyezés: I. feladat: 20 pont/ Madárhangok. Minden helyes megoldás két

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

1) Felszíni és felszín alatti vizek

1) Felszíni és felszín alatti vizek Kaba város környezeti állapotának bemutatása 2015. év A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. (1) bek. e) pontja értelmében a települési önkormányzat (Budapesten

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

PÁTY KÖZSÉG. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KIEGÉSZÍTÉS A 2012. évi Településszerkezeti terv módosításhoz 2012. SZEPTEMBER EGYEZTETÉSI ANYAG

PÁTY KÖZSÉG. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KIEGÉSZÍTÉS A 2012. évi Településszerkezeti terv módosításhoz 2012. SZEPTEMBER EGYEZTETÉSI ANYAG PÁTY KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KIEGÉSZÍTÉS A 2012. évi Településszerkezeti terv módosításhoz 2012. SZEPTEMBER EGYEZTETÉSI ANYAG TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS, ELŐZMÉNYEK, TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve fotó: Richard Wesley Nagy Gergő Gábor 1 Rottenhoffer István 2,3 2012. 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti

Részletesebben

Látvány elemek koncepció terve

Látvány elemek koncepció terve Látvány elemek koncepció terve A A Modern Városok Program keretében megvalósuló Pangea Ökocentrum (Sóstói Többfunkciós Oktatási Központ) Építési Kivitelezési Tervdokumentációjához Építtető: Nyíregyházi

Részletesebben

Domborzati és talajviszonyok

Domborzati és talajviszonyok Domborzati és talajviszonyok Domborzat VIZSGÁLAT TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK Sárpilis az Alföld, mint nagytájhoz, a Dunamenti - Síkság, mint középtájhoz és a Tolna - Sárköz nevezetű kistájhoz tartozik. A Sárköz

Részletesebben

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00 Hóvirágos túra a hédervári Vadaskerti-erdőben Egykoron a Szigetköz magasabb ártéri szintjeit a tölgy-kőris-szil ligeterdők uralták. A keményfás ligeterdő az otthona számos jól ismert lágyszárú növényfajnak

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között

Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között DR. TAKÁCS JÓZSEF Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között Bevezetés Mindjárt első mondatommal szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy előadást tarthattam és szeretném átadni a székesfehérvári

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

Fenntartható természetvédelem megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken

Fenntartható természetvédelem megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken Fenntartható természetvédelem megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken Tóth Péter programvezető Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Projekt nyitókonferencia Gödöllő, 2012. október

Részletesebben

Látogatásunk az orchideák birodalmában

Látogatásunk az orchideák birodalmában Látogatásunk az orchideák birodalmában.2014. november 14-én ellátogattunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba a Veres Péter Gimnázium 8.a, 8.b és a 10.c osztály biológia szakköröseivel Boncz Andrea és Őze

Részletesebben

Területtel védett természeti értékek

Területtel védett természeti értékek Természetvédelem Területtel védett természeti értékek Területtel védett természeti értékek: Nemzeti parkok I. A NEMZETI PARK FOGALMA 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről: 28. (2): Nemzeti park

Részletesebben

UNEP/GEF Wings over Wetlands projekt, Biharugra 2007-2009

UNEP/GEF Wings over Wetlands projekt, Biharugra 2007-2009 UNEP/GEF Wings over Wetlands projekt, Biharugra 2007-2009 Sebes-Körös Biharugrai-halastavak Begécs-i halastavak Cefa (Cséfa)-i halastavak A Begécsihalastavakon 24 tó található, összesen 1175 ha területen

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/267/2008. Tervezet az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. február

Részletesebben

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról 11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV DÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 178/2005.(XII. 29.) KT. HATÁROZATA A KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉRŐL Dány község Önkormányzatának Képviselő testülete az 1990. évi LXV. tv. szerint,

Részletesebben

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese?

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese? TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló 1. Hol található a világ legnagyobb trópusi erdőterülete? a. A Kongó-medencében. b. Amazóniában. c. Pápua-Új Guineán. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE AZ OAKEYLIFE PROJEKT BEMUTATÁSA KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető, projektmenedzser KASZÓ-LIFE - Víz az Erdőkben

Részletesebben

VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN)

VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN) VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN) Századunk elsı évtizedében szélsıséges klimatikus viszonyokat tapasztaltunk. Szembesültünk a meteorológiai tényezık (pl. csapadék,

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 1. Localitatea......

EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 1. Localitatea...... EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar 015-016 Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 1 Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevei/elevului......

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon

Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon Természetbarát halgazdálkodás homoródszentpálon (Románia) AGROPISC HAKI együttműködés 2008 július 12., Sáregres - Rétimajor Halgazdálkodás természetvédelmi

Részletesebben

A Mecsek középhegység Magyarországon, a Dél- Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb pontjai:zengő (682 m), /A középkorban Vas-hegynek

A Mecsek középhegység Magyarországon, a Dél- Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb pontjai:zengő (682 m), /A középkorban Vas-hegynek Egy kis segítség. A Mecsek középhegység Magyarországon, a Dél- Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb pontjai:zengő (682 m), /A középkorban Vas-hegynek hívták, mai nevét arról kapta, hogy a régiek szerint

Részletesebben