ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 19. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók Az építészeti és építési alapismeretek vizsgatárgy érettségi feladatai a magasépítő, illetve a mély- és vízépítő szakképesítési csoport szerint kettéválnak. Az alábbi táblázatban látható, hogy a szakképesítési csoportnak megfelelően a vizsgázónak melyik feladatokat kell megoldania: Feladat típusa Feladat sorszáma Közös feladatok A magasépítő szakképesítési csoport feladatai A mély- és vízépítő szakképesítési csoport feladatai A 25.A 26.A 24.B 25.B 26.B A táblázatban fehér háttérrel rendelkező közös feladatokat az összes vizsgázónak meg kell oldania. A szürke háttérrel rendelkező feladatok közül csak az egyik szakképesítési csoport feladatai értékelhetőek. írásbeli vizsga / május 19.

3 A feleletválasztásos tesztfeladatoknál javítani tilos, a javított válaszok nem értékelhetők! Egyes feladatoknál a rossz válasz bejelölése pontlevonással jár, a feladatra kapott pontszám nem lehet nullánál kevesebb. A számítási feladatoknál az összefüggéseket, a számítási műveleteket és a mértékegységeket is fel kell tüntetni. A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A pontozási útmutató pontjai a megoldottság függvényében tovább bonthatók, hacsak az útmutató másképp nem rendelkezik. Az adható pontszámok azonban csak egész pontok lehetnek. A számítást igénylő feladatoknál, ha a feladatmegoldás során felírt összefüggés hibás, akkor az ezekhez a lépésekhez tartozó további értékelési elemekre (pl.: behelyettesítés, számítás, mértékegység stb.) pontszám nem adható. Amennyiben egy hibás részeredményt a további lépésekben felhasznált, és az adott lépés elvégzése egyébként hibátlan, az így kapott eredményt a pontozás szempontjából helyes eredménynek kell tekinteni. írásbeli vizsga / május 19.

4 Közös feladatok: Az összes vizsgázónak meg kell oldania! 1. feladat 2 pont A következőkben az egyes beton/vasbeton szerkezeteknél felhasználható adalékanyagok legnagyobb szemnagyságát soroljuk fel. Húzza alá a helyes állításokat! A legnagyobb szemnagyság nem haladhatja meg: a) a szerkezeti elem legkisebb méretének 1/3 részét. b) a szerkezeti elem legkisebb méretének 1/8 részét. c) az acélbetétek átmérőjének 1/4 részét. d) a vízzáró betonszerkezetek legkisebb méretének 1/4 részét. e) a vízzáró betonszerkezetekben a 32 mm-t. f) a feszített betonszerkezetekben a 24 mm-t. Kettő vagy három helyes megoldásért, négy helyes megoldásért 2 pont adható. Rossz megoldás 1- levonásával jár. Az összpontszám 0-nál kevesebb nem lehet. 2. feladat 2 pont Az alábbiakban igaz vagy hamis állításokat közlünk. Az igaz állítást tartalmazó mondat után írjon I betűt, a hamis állítást tartalmazó mondat után írjon H betűt! Szemmegoszlás szerint beszélhetünk folyamatos és lépcsős szemmegoszlású görbéről. Az eloszlás akkor folyamatos, ha minden frakciót tartalmaz. Ha az adalékanyag szemmegoszlási görbéje az A és B jelű görbe közé esik, a termék II. o. szemmegoszlású. Az agyag-iszap tartalom azért káros, mert körülveszik az adalékszemcséket, így nem jön létre megfelelő tapadás a kötőanyag és az adalékszemcsék között. Az adalékanyag szemcséinek az alakja is jelentős tényező. A lemezes és hosszúkás alakú szemcsék aránya legalább 70%-ot érje el, kerülni kell a zömök szemcséket. I H I H Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy helyes válaszra 2 pont adható. 3. feladat 2 pont Egészítse ki a következő mondatokat! Vákuumbetonnak nevezzük azt a speciális készítésű betont, amelyből bedolgozás után közvetlenül a készítési víz egy részét különlegesen kiképzett szívózsaluzaton keresztül légritkító berendezéssel eltávolítják. Adalékszereknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyeket beton készítésekor keverés közben a betonhoz adagolunk annak érdekében, hogy a frissbeton keverék vagy a megszilárdult beton valamely tulajdonságát, tulajdonságait befolyásoljuk. Helyes válaszonként 1- adható. írásbeli vizsga / május 19.

5 4. feladat 2 pont Az alábbi ábrán egy betonacél feszültség-alakváltozás diagramját látja. Az 5 szám közül legalább 4 szám mellé írja oda a jelentésüket! 1: Arányossági határ 2: Rugalmassági határ 3: Folyási határ 4: Szakítószilárdság 5: Törés, vagy szakadás, vagy szakadási pont Az 5-ös pontnál több megnevezés is látható, melyek közül bármelyik elfogadható. Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy vagy öt helyes válaszra 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

6 5. feladat 2 pont Szerkessze meg egy szabályos hatszög alapú gúla (alaplapjának és palástjának) kiterített képét! Az alaplap (szabályos hatszög) megszerkesztéséért, a palást megszerkesztéséért további adható. Más helyes megoldás is elfogadható. 6. feladat 2 pont Az alábbiakban igaz vagy hamis állításokat közlünk. Az igaz állítást tartalmazó mondat után írjon I betűt, a hamis állítást tartalmazó mondat után írjon H betűt! Képsík transzformációja esetén, ha a felvett negyedik képsík tengelyének jelölése x 1,4, akkor az új képsík párhuzamos az első képsíkkal. Egy általános helyzetű sík első nyomvonala párhuzamos az első fővonalával. Egy egyenes első nyompontja egyben az egyenesnek az első képsíkkal alkotott döféspontja is. Egy pont és egy egyenes mindig meghatároz egy síkot. H I I H Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy helyes válaszra 2 pont adható. 7. feladat 2 pont Egészítse ki a mondatokat! Ha egy kört egy, a kör síkjában lévő, de a körön kívül elhelyezkedő egyenes körül megforgatunk, gyűrűfelületet kapunk. Elfogadható megoldás a gyűrűt, a tóruszt vagy a torust megnevezés is. Ha egy tetszőleges sokszög minden pontjára egymással párhuzamos egyeneseket illesztünk, akkor hasábfelületet kapunk. Helyes válaszonként 1- adható. írásbeli vizsga / május 19.

7 8. feladat 2 pont Szerkessze meg az ábrán látható A-B szakasz valódi méretét transzformáció segítségével! Az x 1,4 tengely helyes felvételéért, az A-B szakasz valódi méretének meghatározásáért további adható. Más helyes megoldás is elfogadható. 9. feladat 2 pont Sorolja fel a merev testeknél használt támasztóelemek (6 különböző félét) fajtáit! - kötél - rúd - csúszó támasz - görgős támasz - fix csukló - befogás Bármelyik három, vagy négy, vagy öt helyes válaszra, hat helyes válaszra 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

8 10. feladat 2 pont Írja le a normálerő és a nyíróerő meghatározását! Normálerő: A tartó tengelyével párhuzamosan, a vizsgált keresztmetszetre merőlegesen működő belső erő. Nyíróerő: A tartó tengelyére merőlegesen, a vizsgált keresztmetszetével párhuzamosan működő belső erő. Helyes megoldásonként 1- adható. 11. feladat 2 pont Az alábbiakban különböző tartószerkezeteket lát. Az ábrák alá írja le, hogy statikailag határozott vagy határozatlan tartóról van-e szó, majd határozatlan tartó esetén tüntesse fel a határozatlanság fokszámát is! Statikailag határozott vagy határozatlan: Statikailag határozott vagy határozatlan: Statikailag határozatlan Statikailag határozott Határozatlanság fokszáma: Határozatlanság fokszáma: 2 - Statikailag határozott vagy határozatlan: Statikailag határozott vagy határozatlan: Statikailag határozott Statikailag határozatlan Határozatlanság fokszáma: Határozatlanság fokszáma: - 1 Bármelyik két vagy három tartószerkezet helyes megoldására, négy tartószerkezet helyes megoldására 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

9 12. feladat 2 pont Rajzolja fel az alábbi kéttámaszú, két irányban konzolosan túlnyúló tartó alakhelyes nyíróerő (V) és nyomaték (M) ábráit! (Az értékek feltüntetése nem szükséges.) Alakhelyesen megrajzolt ábránként 1- adható. 13. feladat 2 pont Sorolja fel, hogy milyen ütemterveket ismer az ábrázolási módjuk szerint! Numerikus ütemterv Sávos ütemterv Ciklogram Hálós ütemterv A numerikus ütemterv helyett a táblázatos ütemterv, a sávos ütemterv helyett a Gannt-diagram is elfogadható. Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy helyes válaszra 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

10 14. feladat 2 pont Az alábbiakban igaz vagy hamis állításokat közlünk. Az igaz állítást tartalmazó mondat után írjon I betűt, a hamis állítást tartalmazó mondat után írjon H betűt! Amennyiben a szervezési fázisok tervein módosítás szükséges, azt az építési hatósággal engedélyeztetni szükséges. Az organizációs elrendezési terveken ideiglenes épületeket általában nem kell ábrázolni. Organizációs elrendezési tervet nem kell készíteni minden olyan épületre, amelyre építési engedélyt adtak ki. A részletes organizációs elrendezési terv méretaránya általában M 1:10. H H I H Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy helyes válaszra 2 pont adható. 15. feladat 2 pont Húzza alá a helyes megállapításokat! Jelenleg az építési anyagok és technológiák fejlődésével a segédüzemek mérete, jelentősége növekvő tendenciát mutat. A segédüzemekben általában előkészítő jellegű tevékenységek folynak. A homokot és a kavicsot az építés helyszínén nyitott, de fedett tárolókban kell tárolni. A papírzsákos cement tárolására a minőség romlása nélkül általában 3 évig van lehetőség. Az acélszerkezetek szerelésére szakosodott cégek egyre gyakrabban igénylik az építés helyszínén külön segédüzem (vastelep) kialakítását. Az építőanyagokat a beépítést közvetlenül megelőzően, kellő időbeni biztonsággal, de a helyszíni tárolási igényeket minimalizálva javasolt a helyszínre szállítani. Helyes megoldásonként 1- adható. Rossz megoldás 1- levonásával jár. Az összpontszám 0-nál kevesebb nem lehet. írásbeli vizsga / május 19.

11 16. feladat 2 pont Írja le legalább kétféle normagyűjtemény nevét és rövidítését (többet is megnevezhet)! Összevont Építőipari Normagyűjtemény ÖN Egységes Építőipari Normagyűjtemény EN Egységes Építőipari Normagyűjtemény Kisüzemi Körülmények Között ENK Építőipari Műszaki Iránynormák ÉMIR Fenntartási Építőipari Műszaki Iránynormák FÉMIR További helyes megoldások is elfogadhatóak. Helyes megoldásonként 1-1, összesen maximum 2 pont adható. 17. feladat 2 pont Egészítse ki a mondatot! Az üres helyre írja le a talajjavítás két fő típusát! A talajjavítás a talajok különböző tulajdonságainak függvényében történhet talajszilárdítással és talajcserével. Helyes válaszonként 1- adható. 18. feladat 2 pont Az alábbiakban igaz vagy hamis állításokat közlünk. Az igaz állítást tartalmazó mondat után írjon I betűt, a hamis állítást tartalmazó mondat után írjon H betűt! A földkiemelés során a földpartot olyan szögű rézsűvel kell kialakítani, amelynél a talajszemcsék átrendeződése biztosított. Előre hajtott pallózást állékony talajok esetében célszerű alkalmazni. A hagyományos dúcolások hevederekkel összefogott fapallókból készülnek. A pallók vízszintes vagy függőleges helyzetben kerülnek elhelyezésre. Nagy mélységű munkaárkok, munkagödrök esetén szádfallal támasztható meg a földfal. A pallók teljesen zárt falat (szádfalat) alkotnak a talajban, így közöttük a szükséges földtömb kiemelhető. H H I I Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy helyes válaszra 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

12 19. feladat 10 pont Az alábbi táblázat az adalékanyag szemmegoszlási vizsgálatának jegyzőkönyvét tartalmazza. Az adatok a szita rostasoron fennmaradt anyagmennyiségeket mutatják grammban kifejezve. Töltse ki a jegyzőkönyv hiányzó adatait! Ábrázolja a szemmegoszlási görbét a megadott grafikonon! Állapítsa meg az alábbi adatok alapján az adalékanyag névleges legnagyobb szemnagyságát, a finomsági modulusát és a minőségi osztályát! Vizsgálati jegyzőkönyv A vizsgált anyag száraz tömege /g/ Szita ø /mm/ Fennmaradt anyag g m % kerekítve Összes fennmaradt m % g Összes áthullott m % , , , , , , , , , , , , , , , , , tálca 216 2, Összesen 9994 Veszteség % = ( ) / * 100 = 0,06% A táblázat m %, a kerekítve, az Összes fennmaradt m % és az Összes áthullott m % oszlopának helyes kitöltéséért oszloponként 1- adható. A táblázat utolsó sorának helyes kitöltéséért adható. írásbeli vizsga / május 19.

13 19. feladat folytatása: A szemmegoszlási görbe helyes ábrázolásáért 2 pont adható. Az adalékanyag névleges legnagyobb szemnagysága: D MAX = 32 mm Az adalékanyag finomsági modulusa: m = / 100 = 5,85 Az adalékanyag minőségi osztálya: II. minőségi osztályú írásbeli vizsga / május 19.

14 20. feladat 10 pont Adott a két képével az alábbi összetett test: az alsó része egy csúcsán álló kúp, a felső része egy a kúpon elhelyezkedő, az alaplapján álló szabályos ötszög alapú gúla. Adott továbbá egy függőleges helyzetű első vetítősík (V1). - Szerkessze meg a test és a vetítősík síkmetszését! - Számozással jelölje mindkét képen a síkmetszés során keletkező pontokat! - A kúp esetében keletkező görbének legalább 6 pontját határozza meg, melyek között mindenképpen szerepeljen az alábbi 4 jellemző pont: a görbe legfelső pontjai (2 db), a görbe kontúrpontja és a görbe legalsó pontja. Határozza meg a görbének két általános helyén lévő pontját! - Kösse össze a keletkező síkmetszet pontjait! - Húzza ki a testet oly módon, hogy a testnek csak a V1 vetítősík és a K2 képsík közé eső részét húzza ki (ez a test nagyobbik fele)! A szerkesztést a következő oldalon található ábrában végezze! Értékelés: A gúla síkmetszete legalább jának bejelölése mindkét képen A gúla síkmetszete legalább további jának bejelölése mindkét képen A gúla síkmetszete legalább további 2 pontjának bejelölése mindkét képen (A javítási-értékelési útmutatóban ezen pontok 1-es, 2-es, 3-as, 4-es sorszámmal láthatóak.) A gúla síkmetszete pontjainak összekötése A gúla kihúzása A kúp síkmetszete legalább 2 pontjának bejelölése mindkét képen A kúp síkmetszete legalább további 2 pontjának bejelölése mindkét képen A kúp síkmetszete legalább további 2 pontjának bejelölése mindkét képen (A javítási-értékelési útmutatóban a görbe legfelső pontjai 5-ös, 6-os sorszámmal, a görbe kontúrpontja 7-es sorszámmal, a görbe legalsó pontja 8-as sorszámmal szerepel. Az általános helyen lévő pontok 9-es, 10-es, 11-es sorszámmal láthatóak, melyekből elég kettőt meghatározni. Az általános helyen lévő pontok természetesen máshol is elhelyezkedhetnek. A kúp síkmetszete pontjainak összekötése A kúp kihúzása A síkmetszet pontjai természetesen más sorrendben is beszámozhatóak. A szerkesztés más módszerrel is elvégezhető. írásbeli vizsga / május 19.

15 írásbeli vizsga / május 19.

16 21. feladat 10 pont Számítsa ki az alábbi merev test támasztóelemeiben ébredő egyensúlyozó támaszerőket! Kiszámítandók: F Ax, F Ay, F A, α, F Bx, F By, F B. Ellenőrizze a kapott értékeket! A támaszerőket rajzolja vissza az eredeti ábrába! F x = 20 * cos60 = 10 kn F y = 20 * sin60 = 17,32 kn F erő helyes felbontása: F Bx = 3 / 5 * F B F By = 4 / 5 * F B ΣM A = 0 48 * ,32 * 6 F Bx * 6 F By * 3 = 0 247,92 3 / 5 * F B * 6 4 / 5 * F B * 3 = 0 247,92 6 * F B = 0 F B = 41,32 kn F Bx = 3 / 5 * F B = 24,79 kn F By = 4 / 5 * F B = 33,06 kn ΣFix = ,79 + F Ax = 0 FAx = 14,79 kn ΣFiy = ,32 33,06 FAy = 0 FAy = 32,26 kn írásbeli vizsga / május 19.

17 21. feladat folytatása: F A = 2 2 F Ax + F Ay = , ,26 = 35,49 kn tg α = F Ay / F Ax = 32,26 / 14,79 α = 65,37 Ellenőrzés: ΣM C = 48 * 3 10 * 2 14,79 * ,26 * 6 24,79 * ,06 * 3 = 0 A támaszerők visszarajzolása: Megjegyzés: Más módon kiszámított helyes eredmények is értékelendők. A kerekítések miatt az eredményeknél maximum 0,05-os eltérés elfogadható. írásbeli vizsga / május 19.

18 22. feladat 10 pont Számítsa ki az alábbi négytámaszú csuklós tartó (Gerber-tartó) támaszerőit! Szabadon választott lépték alapján rajzolja meg a jellemző értékek feltüntetésével a nyíróerő (V) és a nyomatéki (M) ábrákat! II. tartórész számítása: F C = F D = 6 * 3 / 2 = 9 kn I. tartórész számítása: ΣM A = 0 4 * 6 * * 4 F B *3 = 0 FB = 28 kn ΣFiy = 0 4 * FA = 0 FA = 5 kn III. tartórész számítása: ΣM E = 0 9 * * 6 * 1 F F *4 = 0 FF = 4,5 kn írásbeli vizsga / május 19.

19 22. feladat folytatása: ΣFiy = * 6 4,5 FE = 0 FE = 40,5 kn M1 = 5 * 3 6 * 3 * 1,5 = 12 knm M2 = 9 * 1,5 6 * 1,5 * 0,75 = 6,75 knm M3 = 9 * 2 6 * 2 * 1 = 30 knm x 1 = 5 / 6 = 0,83 m M4 = 5 * 0,83 6 * 0,83 * 0,83 / 2 = 2,08 knm x 2 = 4,5 / 6 = 0,75 m M5 = ( 1) * ( 4,5 * 0, * 0,75 * 0,75 / 2) = 1,69 knm Az összes helyes nyomatéki érték felírásáért: Alakhelyes V ábra az értékek feltüntetésével Alakhelyes M ábra az értékek feltüntetésével 2 pont 2 pont Megjegyzés: Más módon kiszámított helyes eredmények is értékelendők. A V és az M ábránál a megadott pontszámok tovább bonthatók. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. A kerekítések miatt az eredményeknél maximum 0,05-os eltérés elfogadható. írásbeli vizsga / május 19.

20 23. feladat 10 pont Adott az alábbi kontyolt tető. A megadott ábrában jelöléssel lássa el a különböző méretű tetősíkokat! Különálló ábrákban szerkessze fel a különböző méretű tetősíkok kiterített képeit M 1:100-as méretarányban! Az ábrákat lássa el méretekkel! Számítsa ki a tetőfelületek tényleges területét! Határozza meg a tetőfelületek összes területét! A tetősíkok hajlásszöge megegyezik, egységesen 35 o. A számítást két tizedesjegy pontossággal végezze! Számítással határozza meg az élszaru hosszúsági méretét is! A tetőfelületek bejelölése a megadott rajzon: A T 1 jelű tetősík kiterített képe M 1:100 A T 1 jelű tetősík kiterített képének megszerkesztése: x = 2,00 / cos35 = 2,44 m T 1 idom területe: T 1 = (7,00 + 3,00) / 2 * 2,44 = 12,20 m 2 2 pont írásbeli vizsga / május 19.

21 23. feladat folytatása: A T 2 jelű tetősík kiterített képe M 1:100 A T 2 jelű tetősík kiterített képének megszerkesztése: T 2 idom területe: T 2 = 4,00 * 2,44 / 2 = 4,88 m 2 2 pont Tetőfelületek összes területe: T= 2 * (T 1 + T 2 ) = 2 * (12,20 + 4,88) = 34,16 m 2 Élszaru hosszúsága: h = 2 2 2,00 + 2,44 = 3,15 m 2 pont Megjegyzés: A javítási útmutatótól eltérő más helyes idomosztás is elfogadható, értékelendő. írásbeli vizsga / május 19.

22 A magasépítő szakképesítési csoport feladatai: Figyelem! A következő feladatokat csak a magasépítő szakképesítési csoport feladatait választó vizsgázóknak kell megoldania. A mély- és vízépítő szakképesítési csoport feladatai a 27. oldalon kezdődnek! 24.A feladat (csak a magasépítő szakképesítési csoport részére) 2 pont A kőfalazatok melyik csoportjára jellemzőek az alábbi állítások? Válaszát a kipontozott helyre írja! Vízszintes rétegekben elhelyezett, kevésbé megmunkált kövekből állnak. Az egymás felett elhelyezkedő rétegek magassága változó. A fekvőhézagok minden esetben vízszintesek, de az állóhézagok ferdék is lehetnek. A köveket úgy válogatják ki, hogy minél kevesebb megmunkálással kötésben összeépíthetőek legyenek. Réteges terméskő falazat. A réteges kőfalazat megnevezés is elfogadható. A helyes válaszért 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

23 25.A feladat (csak a magasépítő szakképesítési csoport részére) 2 pont Az alábbi ábrán egy kő anyagú boltöv vázlatos rajza látható. Írja le a számmal jelölt szerkezeti részek nevét! 1: zárókő 2: közbenső boltozati kő 3: vállkő 4: gyámfal Forrás: Bársony István: Magasépítéstan I. Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy helyes válaszra 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

24 26.A feladat (csak a magasépítő szakképesítési csoport részére) 10 pont Szerkessze meg M 1:10 méretarányban egy alápincézett épület alap pincefal pincepadló szerkezeti csomópontját az alábbi szerkezeti kialakítással, részben talajvíznyomás elleni vízszigeteléssel! Alapozás: 30 cm vastag sík vasbeton lemezalap, mely egyben a vízszigetelés leterhelő rétege is. A lemezalap és a vízszigetelés között 5 cm vastag szerelőbeton helyezkedik el. Pincefal: PTH 38 pincetégla (tégla- és habarcsrétegek ábrázolandók). Vízszigetelés: A mértékadó talajvízszint alatt 3 rétegű talajvíznyomás elleni bitumenes vastaglemez szigetelés készül teknőszigetelésként kialakítva. A mértékadó talajvízszint felett 2 rétegű talajnedvesség elleni bitumenes vastaglemez szigetelés készül. A talajnedvesség elleni szigetelést a pincefalra rögzítse! Gondoskodjon a vízszigetelés védelméről! Ábrázolja szigetelőlemezek toldását! Padlószigetelés aljzata: 10 cm vastag vasalt aljzatbeton, a szélső főfalak alatt megvastagítva. Pincepadló: Hideg padlóburkolat készül. Szintmagasságok: Mértékadó talajvízszint: 2,33 m Pincepadló síkja: 3,00 m Vasalt aljzatbeton felső síkja: 3,38 m Információ: - A részletrajzot lássa el feliratozással, anyagjelöléssel és a fontosabb méretek, kóták megadásával! - A pincefalról (2 helyen) és a pincepadlóról írjon rétegrendeket! - A szerkesztést, feliratozást, anyagjelölést, méretek, kóták megadását ceruzával készítse! - A részletrajzban alkalmazott szerkezeti kapcsolatokat, rétegrendet és a hiányzó anyagokat a tanultak szerint ábrázolja! A részletrajzot az alábbi vázlatos ábra szerinti elrendezésben készítse el! (Ne az ábrában dolgozzon!) írásbeli vizsga / május 19.

25 Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 26.A feladat kidolgozása: Javasolt megoldás: 3 Megjegyzés: Az ábra méretaránya torzulhat. írásbeli vizsga / május 19.

26 A javítási-értékelési útmutatóba becsatolt részletrajz tájékoztató jellegű, az értékelést segíti. Minden más helyes szerkezeti kialakítás elfogadható, értékelendő. Értékelés: A vízszigetelés alatti rétegek és a szigetelést tartó fal A vízszigetelés vonalvezetése A lemezalap és a hozzá kapcsolódó rétegek, pincepadló A pincefal és a szigetelés védelmének kialakítása, a feltöltés ábrázolása Anyagjelölések, kótázások, feliratok szabványos megoldása Rétegrendek felírása 2 pont 2 pont 2 pont 2 pont Minden helyes szerkezeti megoldás értékelendő. Megjegyzés: A megadott pontszámok tovább bonthatók. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 19.

27 A mély- és vízépítő szakképesítési csoport feladatai: Figyelem! A következő feladatokat csak a mély- és vízépítő szakképesítési csoport feladatait választó vizsgázóknak kell megoldania. 24.B feladat (csak a mély- és vízépítő szakképesítési csoport részére) 2 pont Határozza meg a zavartalan talajmintavétel fogalmát! A zavartalan talajminta (magminta) olyan talajminta, amely a vizsgálat időpontjáig megőrzi a talaj eredeti tulajdonságait. A helyes válaszért 2 pont adható. Más helyes megfogalmazás is elfogadható. 25.B feladat (csak a mély- és vízépítő szakképesítési csoport részére) 2 pont Soroljon fel a kötött talajok tulajdonságai közül legalább négyet! - A szemcsék mérete kicsi, nem tapinthatóak - Nagy szemcsék közötti kohézió - Nedvesség hatására duzzad - Szárítás hatására zsugorodik - Késsel vágva zsíros, fényes felületű. Bármelyik két vagy három helyes válaszra, négy vagy több helyes válaszra 2 pont adható. Más helyes megfogalmazás is elfogadható. írásbeli vizsga / május 19.

28 26.B feladat (csak a mély- és vízépítő szakképesítési csoport részére) 10 pont Rajzolja meg az a) és a b) feladatrészben részletezett mélyalapozási módszerek készítésének folyamatábráit szabadon választott méretarányban! A feladat részletezése: a) Benoto-féle visszanyert köpenycsöves, fúrt cölöpalapozás b) Franki-féle visszanyert köpenycsöves, vert cölöpalapozás - Az ábrákat függőleges metszetben vagy oldalnézetben készítse! - Feladatrészenként legalább 4-4 folyamatábrát készítsen! - Az ábrákon tüntesse fel a legfontosabb szerkezeti elemek megnevezését! - Alkalmazzon anyagjelölést! a) feladatrész kidolgozása: Forrás: Bársony István: Magasépítéstan I. írásbeli vizsga / május 19.

29 26.B feladat folytatása: b) feladatrész kidolgozása: Forrás: Bársony István: Magasépítéstan I. Értékelés: - a) feladatrész folyamatábráinak elkészítése 4 pont - b) feladatrész folyamatábráinak elkészítése 4 pont - Feliratok, anyagjelölés, esztétika 2 pont A javítási-értékelési útmutatóba becsatolt rajzok tájékoztató jellegűek, az értékelést segítik. Minden más helyes szerkezeti megoldás elfogadható, értékelendő. írásbeli vizsga / május 19.

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK RÖVID FELADATOK 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A statika I. alaptétele: Két erő akkor és csakis akkor van egyensúlyban,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK RÖVID FELADATOK 1. feladat 2 pont Az alábbiakban igaz vagy hamis állításokat közlünk. Az igaz állítást tartalmazó mondat után írjon I betűt,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Építőipar ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉG VZSGA 2019. május 15. ÉPÍTŐPAR SMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Építőipar

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 091 ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. május 14. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZIMSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZIMSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ ÉPÍTŐPAR SMERETEK KÖZÉPSZMSZNTŰ ÍRÁSBEL VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ A MNTAFELADATOKOZ RÖVD FELADATOK 1. feladat Egészítse ki az alábbi mondatokat! A statika. alaptétele: Két erő akkor és csakis akkor

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Építőipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉG VZSGA 2010. október 18. ÉPÍTÉSZET ÉS ÉPÍTÉS ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ NEMZET ERŐFORRÁS MNSZTÉRUM

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 3 ÉRETTSÉGI VIZSGA 03. május 3. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Építőipar

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. május 5. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Építőipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉG VZSGA 2017. május 17. ÉPÍTŐPAR SMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A) Teszt jellegű kérdéssor 1. Húzza

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐORRÁS MINISZTÉRIUM ontos

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A) Teszt jellegű

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 180 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Építőipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉG VZSGA 2017. május 17. ÉPÍTŐPAR SMERETEK EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor Építészeti és építési alapismeretek 1. kérdés Húzza alá a nemfémes anyagokat nikkel

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ontos

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 3 ÉRETTSÉGI VIZSGA 03. október 4. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 240 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Építőipar

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 4 ÉRETTSÉGI VIZSG 04. október 3. GÉPÉSZETI LPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 101 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május 13. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Építészeti

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 4/2015 (II. 19.) NGM rendelet és a 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Építőipar ismeretek emelt szint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ RÖVID FELADATOK 1. feladat 2 pont Az alábbiakban igaz vagy hamis állításokat közlünk. Az igaz állítást

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 582 04 Mélyépítő technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉG VZSGA 2011. október 17. ÉPÍTÉSZET ÉS ÉPÍTÉS ALAPSMERETEK EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ NEMZET ERŐFORRÁS MNSZTÉRUM

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A) Teszt jellegű kérdéssor 1. Írja

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. október 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A) Teszt jellegű kérdéssor 1. Írja le

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Építőipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉG VZSGA 2018. május 16. ÉPÍTŐPAR SMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK

KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Közlekedésépítő

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 240 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Építőipar

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK

KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Közlekedésépítő

Részletesebben