#1 Törvény: Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "#1 Törvény: Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják!"

Átírás

1 Amit tudni illik a Vezeték Nélküli Hálózatokról 2006 Bevezetı A vezetéknélküli hálózatok Eltelt már néhány év az elsı Minden, amit tudni illik cikksorozatunk óta, és rengeteg minden változott. Így hát úgy gondoltuk, épp itt az ideje, hogy naprakésszé tegyük, ezáltal jobban visszatükrözve az a vad és választékos világot, amivé a vezetéknélküli hálózatok váltak. Murphy után szabadon, 3 törvénnyel lehet jellemezni a vezetéknélküli hálózattal kapcsolatos eszközök mőködését. Ezek természetesen nem egzakt tételek, hanem valós tapasztalatokon alapuló megfigyelések, amik mögé igyekszünk betekinteni az elkövetkezıkben.

2 -- 2 A Vezetéknélküli Hálózatok három törvénye 1) Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják. 2) Sose ér olyan messzire, mint ahogy az állítják. 3) Sose üzemel be olyan egyszerően, mint ahogy azt állítják. Fentiekkel nem az a szándékom, hogy elbizonytalanítsak, vagy kedvét vegyem bárkinek, csak az, hogy felkészítenek a sikeres és kielégítı vezetéknélküli hálózati élményre. Nézzük meg részletesebben, hogy mit takarnak az egyes állítások! #1 Törvény: Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják! Mivel a gyártók tudják, hogy a számítástechnikai eszközöket vásárlók szeretik a dobozon lévı számokat összehasonlítani, és hogy a nagyobb számok átlalában csábítóbbak, mint kisebb testvéreik, kötelességünknek érzik ennek megfelelni. Így hát gondoskodnak arról, hogy a legnagyobb még szóbajövı mérıszámot lássunk minden eszközön, és hogy a legimpozánsabb adatokat emeljék ki minden marketing üzenetükben. Tipp: A teljesítmény, vagy átviteli sebesség az adott idı alatt egyik helyrıl a másikra eluttatott bitek száma. Vezetéknélküli hálózati eszközöknél a teljesítményt általában Mbpsben (Megabit per szekundum) tőntetik fel. Ez a mérıszám azonban leggyakrabban a nyers (raw) adatmennyiség, olyasmi, ami sose mutatkozik meg a tényleges hálózati használatban. Mivel számolhatunk akkor? A válasz, az #1a szabályban van. Szabály #1A: Vedd a gyártó által megadott Mbps-t és oszd el (legalább) kettıvel! Ez azt jelenti a jelenleg legnépszerőbb g drótnélküli hálózati szabvány esetében, hogy vesszük a feltüntetett 54 Mbps mennyiséget, elosztjuk kettıvel és kapunk 27 Mbps-t. Ez lesz a leggyorsabb sebesség, amit legvalószínőbben tapasztalhatsz a hálózatodban, legjobb körülmények között. (Hogy mit értek legjobb körülmények -en, azt késıbb pontosítom, a 2. törvénynél). És az igazat megvallva, tényleges felhasználásnál szerencséd van, ha 40%-át eléred bármilyen mérıszámnak, amit a termék dobozán impozánsan feltőntetve láthatsz. A Kiterjesztett ("Enhanced") üzemmódok, amelyek a a, b és g szabványokra épülı termékeknél lettek bevezetve, ennél is magasabb sebességet igérnek, bár általában figyelmeztetnek, hogy minden eszközödnek ugyanattól a gyártótól kell származnia, hogy a magasabb sebesség mőködjön. Ezek a turbó üzemmódok ténylegesen mőködnek, de megérdemelnek egy külön, saját szabályt:

3 -- 3 Szabály #1B: Nem számíthatsz a feltünetett Turbo vagy Kiterjesztett módú sebességadatokban vegyes hálózatoknál. Fı magyarázata ennek a szabálynak, hogy a sebességnövelı technikák erısen támaszkodnak arra, hogy saját típusú eszközökkel dolgozzanak, a hálózati sebesség maximálása érdekében. Bár a legnépszerőbb g technológiák (Broadcom AfterBurner, Atheros Super-G) közel azonos sebességnövelı technikákat használnak, azok különbözıen kerülnek megvalósításra, és emiatt nem együttmüködıek. És ha a technológia nem mőködik, az eszköz visszavált a hagyományos (és lassabb) g protokollokra, amit minden esetben meg kell tudnia valósítania. Tipp: a Broadcom és az Atheros sok vezetéknélküli termékben található vezetéknélküli lapkakészlet gyártói. És köszönhetıen kedvenc hálózati eszközgyártód marketing csapatának, még ha azonos sebességnövelı technológiát is használnak, a neveket megváltoztatják, így Te, a fogyasztó nem tudod megmondani, hogy ugyanarról van-e szó. Például, a Broadcom AfterBurner technológiája SpeedBooster néven szerepel a Linksys, és 125* High-Speed Mode jelöléssel a Buffalo Technology termékeinél. Az Atheros Super-G lapkáját használó termékeket kicsivel könnyebb nyomon követni, mivel a gyártók nagy része vagy a 108 Mbps adatot használja fel valahol a termék nevében, vagy akár a tényleges Super-G megnevezést valahol a termékleírásban. Mindazonáltal, jelentıs része az 1a szabályban elveszett átvitelnek arra megy el, hogy a biztosítsa, hogy minden adatod eljusson az egyik helyrıl a másikra, egyetlen elveszett bit nélkül. Ez a többletköltség, ami minden kommunikációs protokollban megvan, jelentısebb a vezetéknélküli klienseknél, amiatt, hogy az adatoknak durvább környezetben kell utazniuk. Amennyire kiábrándító az átvitel felének elvesztése, lehet, hogy sose veszed észre kisebb vezetéknélküli hálózatoknál. Mindez azon múlik, hogy hány drótnélküli kliensed van, és mik az átviteli követelményeik. Íme néhány felállás összehasonlításul. 1. eset: Valószínüleg nem észlelhetı Egy-két vezetéknélküli kliens. Ritkán használt fájl- és nyomató megosztás. Leginkább Internet webböngészésre, elektronikus levelezése és azonnali üzenetküldésre használt rendszer. Betárcsázós (dial-up) Internet kapcsolatnál. Magyarázat: Ezek az alkalmazások általánosságban nem igényelnek magas átviteli rátát hosszú idın keresztül. Vagy ha mégis, akkor a lassú Internet kapcsolat fogja meghatározni a fı keresztmetszetét a kliensed effektív átvitelének. 2. eset: Idınként észlelhetı 3-4 vezetéknélküli kliens Alkalmankénti nagyobb Internetes letöltés. Gyenge helyi hálózati fájl- és nyomtató megosztás. Egy vagy kettı Internet audió folyam

4 -- 4 Egy videó folyam. Magyarázat: Több kliens osztozása ugyanazon relatíve kicsi sávszélességen, annak esélye hogy több mint egy kilens igényel egyidıben nagymértékő sávszélességet megnövekszik. Add hozzá az audió-, videó folyamok és a fájl- ill. nyomtatás megosztás magasabb sávszélesség igényét, és a drótnélküli felhasználóid idıként tapasztalhatnak némi lassúságot a hálózaton. Megjegyzendı, hogy nem említettem az Internet kapcsolat formáját, mint a drótnélküli teljesítmény tényezıjét. Leszámítva néhány szerencsés helyen élı személyt, napjainkban a szélessávú Internet kapcsolatok nagyjából 1 5 Mbps között mozognak. Ez viszont jócskán alatta van a vezetéknélküli hálózatok tipikus sebességének. 3. eset: Biztosan észlelhetı Több mint 4 vezetéknélküli kliens. Gyakori nagymérető Internet fájl letöltés. Erıs helyi hálózati fájl- és nyomtató megosztás. Több mint kettı egyidejő audió folyam. Egynél több videó folyam. Magyarázat: Több kliens + nagyobb adatátvitel = Frusztrált felhasználók! A másik kulcstényezı ami kihatással lehet a vezetéknélküli hálózat sebességére, a WEP titkosítás engedélyezése. A WEP (Wired Equivalent Privacy, Drótosnak Megfelelı Biztonság) egy sokat kritizált, de attól még hasznos jellegzetessége a drótnélküli felszerelésnek, ami arra hivatott, hogy a drótnélküli adataid privátként tartsa, és magában foglalja egy kódoló algoritmus használatát. A kódoló algoritmushoz izmos számítási igény szükséges, amivel lépést tartani egyes vezetéknélküli adaptereknek problémás lehet. Bizonyos esetekben a WEP kódolás bekapcsolása 50-60%-kal rövidítheti meg az átviteli sebességet. Megjegyzendı, hogy a probléma nagyrészben kiküszöbölésre került a jelenlegi g termékekben, de még mindig megtalálható a termékek egy részénél. A legáltalánosabb megoldás, a biztonságosabb WPA (Wi-Fi Protected Access, Védett Vezetéknélküli Hozzáférés), vagy WPA-2 drótnélküli biztonság használata, ha az adaptered támogatja ezeket. De ha az adaptered nem támogatja, vagy engedélyezd a WEP-et vállalva ezzel az átvitel csökkenését, vagy vegyél egy új adaptert. Senkinek nem ajánlott bebiztosítatlan vezetéknélküli hálózatot üzemeltetni, hacsaknem az a cél, hogy ingyen megossza a hálózati erıforrásokat, vagy igen gondosan biztosítottak kliensei, és hálózati megosztásai a jogtalan hozzáféréstıl.

5 -- 5 #2 Törvény: Sose ér olyan messzire, ahogy állítják! Valószínüleg a legnagyobb frusztráció, amivel az új drótnélküli hálózat építık találkoznak, az az, amikor felfedezik, hogy a vezetéknélküli hálózatuk hatótávolsága sehol sincs ahhoz képest, mint amit gondoltak. A probléma egy része itt is a nagyobb számok jobbak megközelítés, ahogy volt az átvitel specifikációknál. De amíg egyetlen gyártó sem merne 54 Mbps-nél nagyobb számot feltőntetni spécizetlen (értsd: standard g) átvitelre (mivel a mennyiség adott a g specifikációban magában), nincs sztenderd hatótáv mennyiség a termékekre, így a gyártóknak jóval több mozgásterük van a reklámozásra. Ennek eredményeként, a hatótávra adott mennyiségek, amikkel találkozhatunk a különbözı gyártóknál nagymértékben változóak, olyannyira nagymértékben, hogy erre külön szabály is vonatkozik: Szabály #2A: Sose vásárolj vezetéknélküli felszerelést a gyártó hatótáv specifikációira támaszkodva! Akkor jutottam erre a következtetésre, miután egy csomó vezetéknélküli terméket teszteltem, és kevés összefüggést találtam a meghirdetett és a valós hatótáv között. Sajnálatos módon, az egyetlen hatékony módja, hogy megtudjuk egy drótnélküli eszközrıl hogy teljesít, ha kipróbáljuk saját környezetünkben. Szintén segít, ha van némi alapismeretünk a nagyfrekvenciás rádióhullámok müködésérıl, és az alapvetı hatótáv-növelı technikákról. #3 Törvény: Sose üzemel be olyan egyszerően, mint ahogy állítják! Ez a szabály akár általános is lehetne bármilyen számítógéphez tartozó eszközre, de ide veszem, arra az esetre, ha azt gondolnád, hogy a Microsoft Windows XP feltörte a vezetéknélküli hálózatok fájdalommentes telepítésének kódját. Vezetéknélküli hálózattal, valószínőleg még mindig belefuthatsz a szokásos elavult, korrupt, hiányzó, vagy nem megfelelı vezérlıbe, zötyögı Windows intallációkba, homályos, hiányos vagy ellentmondó telepítési utasításokba.

6 -- 6 Vezetéknélküli technológiák napjainkban b Sok idı eltelt 2001 óta, amikot az egyetlen lehetséges választás a drótnélküli hálózat megvalósítására az egykori Home RF és a b szabvány volt. Ahogy megnézzük napjaink tendenciáit, lassan hétrıl hétre egy új változata jelenik meg valamely létezı technológiának. De ha lehámozzuk a gyártók egyes saját technológiáira rárakott felturbózó és kiterjesztı, sokszor inkább PR jelentıségő elemeit, akkor azt tapasztaljuk, hogy a tényleges sztenderd-alapú technológiák száma jóval kisebb, mint azt gondolnánk. Nézzük elsıként a b szabványt! A szabvány, ami elısegítette a Wi-Fi robbanást, a b a 2.4 GHz-es szabad frenkvenciasávban üzemel (hasonlóan, mint a 2.4 GHz-es vezetéknélküli telefonok, és mikrohullámú sütık. Bár utóbbiakból még nem találkoztam vezeték nélkülivel ), DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum) modulációt használva. A maximális nyers adatátviteli sebessége 11 Mbps, 5.5, 2 és 1 Mbps skálázási alternatívákkal. A megbízható adatátvitelt a CSMA/CA protokoll használatával igyekszik elérni, ennek rezsiköltsége (overhead) miatt a maximális sebesség durván 5.9 Mbps TCP, illetve 7.1 UDP átviteli protokollok esetén. Ez volt az elsı széleskörben elterjedt technológia, és jelenleg is üzleti- és nyilvános Wi-Fi hotspotok ezreiben használatos. Mára, a legtöbb esetben azonban kiszorította a gyorsabb g szabvány, ami jelenleg a piacon kapható legelterjedtebb végfelhasználói megoldás. Azonban a b még ma is fontos szerepet tölt be a Wi-Fi telefonok, zenelejátszók, PDAk és egyéb költségérzékeny eszközöknél, ahol a hálózati sebesség nem kulcsfontosságú elsı felében a Texas Instruments mutatta be az elsı kiterjesztett b terméket, az ACX100 lapkakészlet személyében. Ez az ún. PBCC (Packet Binary Convolutional Coding) modulációs technológiát alkalmazva érte el hogy a nyers adatátvitel 11-rıl 22 Mbps-re nıjön. Ez a fejlesztés roppant népszerő volt, és segített a Texas Instrumentsnek pozíciót nyerni a piacon. De a g megjelenése kettétörte ezen tuningolások pályafutását, hiába sikerült egészen 44 Mbps lehetséges sebességgel hasító eszközök is gyártani, azok sebessége még a különféle trükkök használatával sem érte el az új szabványét. Elınyök: - a legszélesebb körben elérhetı WLAN szabvány - viszonylag olcsón megvalósítható Hátrányok: - kiszolgáltatott a 2.4 GHz-en mőködı egyéb eszközök (drótnélküli telefonok, mikrosütık, Bluetooth eszközök) által okozott interferenciának - kiszolgáltatott a közelben lévı egyéb vezetéknélküli LAN eszközöknek, mivel mindössze 3 interferencia mentes csatornát tud használni

7 -- 7 Tipp: használjunk inkább g alapú eszközöket, nem sokkal drágábbak, és visszafelé kompatibilisek a b szabvánnyal g Sikerét az 54 Mbps nyers maximális sebességének, és a b-vel való felülrıl kompatibilitásnak köszönheti. A gyorsabb adatátvitelt az ODFM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció használatával éri el, amit a a szabványnál vezettek be. A visszafelé kompatibilitást a 2.4 GHz-es tartományban maradás, és a CCK (Complementary Code Keying) modulációs séma használatával biztosítják. Ez igen fontos, mivel így minden g termék képes automatikusan akár tiszta b környezetben, akár kevert b/g alapú hálózatban mőködni. A szabvány annyira sikersen indult, hogy már a hivatalos ratifikálás elıtt több gyártó készített nyers g termékeket, kielégítve a felhasználók egyre nagyobb átviteli sebesség igényeit. Napjainban (2006. elsı fele), a g piacvezetı megoldás a drótnélküli LAN hálózatoknál, fıként a jó ár/teljesítmény arányt figyelembe véve. Ellentétben a gyártók állításaival, erre a technológiára épült termékek általánosságban szólva nem alkalmasak video folyamok továbbítására. A gond nem a sebességgel van, hiszen a különbözı turbó technikák bıven teret engednének az átvitelnek. A probléma forrása a túlterhelt 2.4 GHz-es frekvenciasáv. A legtöbb felhasználónak egyszerően nincs elég csendes környezete a biztonságos folyamatos, stabil adadátvitelhez, amit a videózás megkövetel. A hangátvitel (audio streaming) lehetséges, köszönhetıen az igen alacsony (néhány száz khz) sávigényének, de itt is nagyban függ a siker a környezettıl. Két alapvetı kiterjesztett technológia létezik a szabványhoz. Az egyik, a már említett Broadcom féle 125* High Speed Mode (korábban: Afterburner ). Fı célja, a lehetı legtöbb rezsiköltség megspórolása és eliminálása az átvitelnél, a nagyobb átviteli sőrőség elérésére. Ilyen technikák az adattömörítés, több csomag küldése adott idı alatt ( frame bursting ), a rezsi (overhead) csökkentése. A konkurens technológia az Atheros Super-G (illetve Super-AG a kétcsatornás termékeknél). Kezdetben ugyanazon ötleteket használta fel, mint Afterburneres társa, ezt késıbb kibıvítették egy ún. turbo móddal. A Turbo (vagy ahogy manapság hivatalosan nevezik: Dynamic Turbo ) két csatornát kombinál össze, annak érdekében, hogy a valós, alkalmazásszintő átvitelt egészen 50 Mbps-re tornázza fel (ne feledjük az 1. törvényt!). De ezt annak az árán sikerült megvalósítani, hogy a b és más 11g technikákkal összeütközésbe kerül. És bár többször is módosítani kényszerült a turbo mód viselkedését az említett interferencia elkerülése végett, még mindig képes pusztítást véghez vinni szők térben elhelyezett LANok esetében. Ezt a technológiát használó termékek leírásában a beszédes 108 Mbps jelölés utal a megvalósításra. Elınyök: - legszélesebb jelenlegi termékskála - viszonylag olcsó

8 legjobb ár/teljesítmény (átvitel + hatótáv) arány Hátrányok: - a b-nél feltüntett hátrányok, a 2.4 GHz sáv használata miatt - nagyban függ a különféle, inkompatibilis kiterjesztésektıl - nehéz megmondani, hogy pontosan milyen kiterjesztést használ egy eszköz Tipp: ha vezetéknélküli hálózatot építesz ma, valószínüleg ezt a szabványt érdemes használnod.

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN)

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN) Kommunikációs rendszerek programozása Wireless LAN hálózatok (WLAN) Jellemzők '70-es évek elejétől fejlesztik Több szabvány is foglalkozik a WLAN-okkal Home RF, BlueTooth, HiperLAN/2, IEEE 802.11a/b/g

Részletesebben

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date Wi-Fi alapok Speciális hálózati technológiák Date 1 Technológia Vezeték nélküli rádióhullámokkal kommunikáló technológia Wireless Fidelity (802.11-es szabványcsalád) ISM-sáv (Instrumentation, Scientific,

Részletesebben

Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása

Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása Dr. Bartolits István Főosztályvezető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Technológia-elemző főosztály Internet Hungary 2015 Siófok,

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása

1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása 1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása A WLAN rádiófrekvencián kommunikál. A rádiófrekvenciás spektrum szabályozása elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszközök a számukra kiosztott frekvenciasávban

Részletesebben

Mobil Peer-to-peer rendszerek

Mobil Peer-to-peer rendszerek Mobil Peer-to-peer rendszerek Kelényi Imre Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem imre.kelenyi@aut.bme.hu BME-AAIT 2009 Kelényi Imre - Mobil P2P rendszerek 1 Tartalom Mi az a Peer-to-peer (P2P)?

Részletesebben

Vezeték nélküli helyi hálózatok

Vezeték nélküli helyi hálózatok Vezeték nélküli helyi hálózatok Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu ELMÉLETI ALAPOK Vezeték nélküli helyi hálózatok Dr. Lencse

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 8. Gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok 2016.04.07. Számítógép hálózatok gyakorlat 1 Vezeték nélküli adatátvitel Infravörös technológia Még mindig sok helyen alkalmazzák

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2007, 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

5. előadás: A Wi-Fi Technológia Használata Linux és BSD Rendszereken. Kanizsai Zoltán kanizsai@hit.bme.hu

5. előadás: A Wi-Fi Technológia Használata Linux és BSD Rendszereken. Kanizsai Zoltán kanizsai@hit.bme.hu 5. előadás: A Wi-Fi Technológia Használata Linux és BSD Rendszereken Kanizsai Zoltán kanizsai@hit.bme.hu Tartalom Bevezető Elméleti háttér Technológia: Wi-Fi szabványok Wi-Fi vs. Ethernet frame Biztonság:

Részletesebben

COMPEX WLM200NX 802.11n a/b/g dual-band vezetéknélküli minipci modul

COMPEX WLM200NX 802.11n a/b/g dual-band vezetéknélküli minipci modul 1 COMPEX WLM200NX 802.11n a/b/g dual-band vezetéknélküli minipci modul A WLM200NX 20dBm minipci hálózati adapter a 802.11n a/b/g szabvámyoknak megfelelően max. 300Mbps sebességü fizikai és 200Mbps tényleges

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat tervezése és méréstechnikája Ekahau Wi-Fi mérések

Vezeték nélküli hálózat tervezése és méréstechnikája Ekahau Wi-Fi mérések Vezeték nélküli hálózat tervezése és méréstechnikája Ekahau Wi-Fi mérések Csiki Gergő g.csiki@elsinco.hu Tartalom Az Elsinco kft. rövid bemutatása 802.11 szabványok áttekintése Az Ekahau rövid bemutatása

Részletesebben

A Li-Fi technológia. Bagoly Zsolt. Debreceni Egyetem Informatika Kar. 2014. február 13.

A Li-Fi technológia. Bagoly Zsolt. Debreceni Egyetem Informatika Kar. 2014. február 13. A Li-Fi technológia Bagoly Zsolt Debreceni Egyetem Informatika Kar 2014. február 13. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 2. A Wi-Fi biztonsága 4 3. A Li-Fi 5 3.1. A Li-Fi bemutatása........................

Részletesebben

Kábel nélküli hálózatok. Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004

Kábel nélküli hálózatok. Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004 Kábel nélküli hálózatok Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004 Érintett témák Mért van szükségünk kábelnélküli hálózatra? Hogyan válasszunk a megoldások közül? Milyen elemekből építkezhetünk? Milyen

Részletesebben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk. OFDM technológia és néhány megvalósítás

Részletesebben

Jön a WiFi 1000-rel - Üzemeltess hatékonyan!

Jön a WiFi 1000-rel - Üzemeltess hatékonyan! Jön a WiFi 1000-rel - Üzemeltess hatékonyan! Rózsa Roland mérnök konzulens vállalati hálózatok http://m.equicomferencia.hu/ramada Liszkai János senior rendszermérnök vállalati hálózatok Miről is lesz szó?

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

USB. Az USB. Írta: Luli Zoltán Gyızı Szak: mérnök-informatikus EHA: LUZOABT.SZE Dátum: /5

USB. Az USB. Írta: Luli Zoltán Gyızı Szak: mérnök-informatikus EHA: LUZOABT.SZE Dátum: /5 Az Írta: Szak: mérnök-informatikus EHA: LUZOABT.SZE Dátum: 2006-11-19 1/5 Az Az kommunikációs forma napjaink egyik legelterjedtebb perifériás interfésze. Használata szerteágazó. A legegyszerőbb pendrive-októl

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2014. szept. 23. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és

Részletesebben

A Component-Base Architechture for Power-Efficient Media Access Control in Wireless Sensor Networks

A Component-Base Architechture for Power-Efficient Media Access Control in Wireless Sensor Networks A Component-Base Architechture for Power-Efficient Media Access Control in Wireless Sensor Networks MAC=Media Access Control, Közeghozzáférés vezérlés Lényegében azt irányítja, melyik mote mikor adjon,

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 8. Előadás WLAN alapok Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 8. Előadás WLAN alapok Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 8. Előadás WLAN alapok Kovács Ákos WLAN alapok 1997-ben kiadott, 99-ben elfogadott IEEE802.11 szabványcsalád Wi-Fi -> Wireless Fidelity minősítés nem protokoll Egy általános MAC réteget

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Wireless technológiák. 2011. 05. 02 Meretei Balázs

Wireless technológiák. 2011. 05. 02 Meretei Balázs Wireless technológiák 2011. 05. 02 Meretei Balázs Tartalom Alapfogalmak (Rövidítések, Moduláció, Csatorna hozzáférés) Szabványok Csatorna hozzáférés PTP - PTmP Mire figyeljünk Az építés új szabályai SNR,

Részletesebben

Broadband Barométer - Magyarország

Broadband Barométer - Magyarország Tom Schwieters VP & Regional Director, Central Region IDC CEMA Broadband Barométer - Magyarország Sajtótájékoztató, 2007. február 7. www.idc.com A szélessávú Internet jellemzıi A gyors, megfizethetı és

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része Definiciók Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf.

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf. Windows XP Info Savaria 2009 és Ubuntu 1 mi a különbség? 2009.04.24 Egy kis történet DOS, Windows 3.1, Windows 95, 98 Windows NT 4.0, 2000, XP, Vista, Windows 7 Linux, Slackware, Debian, Ubuntu az első

Részletesebben

A számítógépes hálózat célja

A számítógépes hálózat célja Hálózati alapok A számítógépes hálózat célja Erıforrás megosztás Adatátvitel, kommunikáció Adatvédelem, biztonság Pénzmegtakarítás Terhelésmegosztás A számítógépes hálózat osztályozása Kiterjedtség LAN

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

13. Fájlformátumok. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu Madarassy László lmadarassy@mik.bme.hu. 13. Fájlformátumok v2011.05.04.

13. Fájlformátumok. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu Madarassy László lmadarassy@mik.bme.hu. 13. Fájlformátumok v2011.05.04. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu Madarassy László lmadarassy@mik.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerzı engedélye szükséges!

Részletesebben

Gyors telepítési útmutató AC1200 Gigabit kétsávos WLAN hatótávnövelő

Gyors telepítési útmutató AC1200 Gigabit kétsávos WLAN hatótávnövelő Gyors telepítési útmutató AC1200 Gigabit kétsávos WLAN hatótávnövelő Cikkszám EW-7476RPC 1-8. oldal Gyors telepítési útmutató 1. Csomag tartalma... 1 2. Rendszerkövetelmények... 1 3. LED állapot... 2 4.

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt 43 Magyar Gyors felhasználói útmutató Ez a telepítési útmutató végigvezeti Önt a GW-7100PCI adapter és szoftver telepítésének folyamatán. A vezeték nélküli hálózati kapcsolat létrehozásához kövesse a következő

Részletesebben

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN http://tv.tvnet.hu/satellite/sat.html A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN Elızmények A mőholdas mősorsugárzás alapjának tekinthetı ötletet elıször Arthur C. Clarke írta le a Wireless World c. folyóiratban, 1945

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó és jelszó beállitása

Részletesebben

Vezeték nélküli adatátvitel (Csak egyes típusokon)

Vezeték nélküli adatátvitel (Csak egyes típusokon) Vezeték nélküli adatátvitel (Csak egyes típusokon) Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült

Részletesebben

A számítási grideket alkotó gépek erısen heterogén környezetében megvalósíthatatlan hogy minden gép ugyanazt a fájlrendszert lássa.

A számítási grideket alkotó gépek erısen heterogén környezetében megvalósíthatatlan hogy minden gép ugyanazt a fájlrendszert lássa. A számítási grideket alkotó gépek erısen heterogén környezetében megvalósíthatatlan hogy minden gép ugyanazt a fájlrendszert lássa. A heterogenitáson kívül a felhasználók jogai is gondot okoznak. Ez a

Részletesebben

Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap

Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap Vezeték nélküli adattovábbítás 16 másodpercenként Akár 16 éves elem élettartam Stabil és gyors adatkiolvasás Szabad Európai rádiófrekvencia

Részletesebben

Riverbed Sávszélesség optimalizálás

Riverbed Sávszélesség optimalizálás SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Riverbed Sávszélesség optimalizálás Bakonyi Gábor hálózati mérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen,

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2008 13. Adatkapcsolati réteg, MAC alréteg Ethernet, WiFi 1 MAC alréteg Statikus Multiplexálás Dinamikus csatorna foglalás Kollízió alapú protokollok Verseny-mentes

Részletesebben

IT hálózat biztonság. A WiFi hálózatok biztonsága

IT hálózat biztonság. A WiFi hálózatok biztonsága 9. A WiFi hálózatok biztonsága A vezeték nélküli WIFI hálózatban a csomagokat titkosítottan továbbítják. WEP A legegyszerűbb a WEP (Wired Equivalent Privacy) (1997-2003), 40 vagy 104 bit kulcshosszú adatfolyam

Részletesebben

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Az LTE és a HSPA lehetőségei Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Author / Presentation title 08/29/2007 1 Áttekintés Út az LTE felé Antennarendszerek (MIMO) Modulációk HSPA+ LTE

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

2009.03.16. Ezeket a kiemelkedı sebességő számítógépeket nevezzük szuperszámítógépeknek.

2009.03.16. Ezeket a kiemelkedı sebességő számítógépeket nevezzük szuperszámítógépeknek. A számítási kapacitás hiánya a világ egyik fontos problémája. Számos olyan tudományos és mőszaki probléma létezik, melyek megoldásához a szokásos számítógépek, PC-k, munkaállomások, de még a szerverek

Részletesebben

A digitális KábelTV melléktermékeinek minőségi kérdései

A digitális KábelTV melléktermékeinek minőségi kérdései A digitális KábelTV melléktermékeinek minőségi kérdései Előadó: dr. Darabos Zoltán +36 30 9448 255 drdarabos@compu-consult.hu COMPU-CONSULT Kft ügyvezető HTE 2013. Június 18. Program 1. Mik a melléktermékek?

Részletesebben

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet!

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet! INTERNETSZOLGÁLTATÁS MűszakiFeltételek Érvényes2015.12.01/tőlvisszavonásig ÁSZF4.sz.melléklet oldal1 ASZOLGÁLTATÁSMEGHATÁROZÁSA InternethozzáférésAszolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás,

Részletesebben

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1 Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok 2017.02.20. M2M Statusreport 1 Mi a Packet Tracer? Regisztrációt követően ingyenes a program!!! Hálózati szimulációs program Hálózatok működésének

Részletesebben

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!! Érvényes!2014.!08.!10től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet!

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!! Érvényes!2014.!08.!10től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet! INTERNETSZOLGÁLTATÁS MűszakiFeltételek Érvényes2014.08.10tőlvisszavonásig ÁSZF4.sz.melléklet OpennetworksKft.ÁSZF 2014.augusztus1. oldal1 ASZOLGÁLTATÁSMEGHATÁROZÁSA InternethozzáférésAszolgáltatás: olyan

Részletesebben

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások KIFÜ színpad Infotér Konferencia 2016. november 9. Lázár János Távközlési Üzletágvezető Antenna Hungária vezeték nélküli stratégia és célkitűzések ANTENNA

Részletesebben

A WiFi hálózatok technikai háttere

A WiFi hálózatok technikai háttere 802.11 biztonság Mire jó a WiFi? Nagy sebesség kábelek nélkül Kényelmes, mobil munka Egyszerű megoldás, amikor rövid időre kell kapcsolat Hatalmas területek lefedésére alkalmas Megoldás lehet oda, ahol

Részletesebben

Divatos termék-e a kondenzációs kazán?

Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Mai valóságunkat egyre inkább áthatja az internet. Nem csak a hírvilág, a politika, az általános mőveltség szerzésének része, hanem szakmai-tudományos területeken

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

A Zigbee technológia

A Zigbee technológia A Zigbee technológia Kovács Balázs kovacsb@tmit.bme.hu Vida Rolland vida@tmit.bme.hu Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Absztrakt: Napjainkban egyre

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

WLAN (vezetéknélküli LAN)

WLAN (vezetéknélküli LAN) WLAN (vezetéknélküli LAN) A WLAN egy vezetéknélküli LAN hálózat. A WLAN technológia ugyan már több mint 10 éve megjelent, azonban csak a 2000. év után terjedt el széles körben a kedvező ár és a szabványosítás

Részletesebben

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül Letöltési Procedúra Fontos: Ha Ön tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül dolgozik akkor a letöltés előtt nézze meg a Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 151/49 BIZOTTSÁG

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 151/49 BIZOTTSÁG 2008.6.11. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 151/49 BIZOTTSÁG A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2008. május 23.) a kis hatótávolságú ök által használt rádióspektrum harmonizációjáról szóló 2006/771/EK határozat

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Wireless LAN a Műegyetemen. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME EISzK

Wireless LAN a Műegyetemen. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME EISzK Wireless LAN a Műegyetemen Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME EISzK Tartalom Peremfeltételek Biztonság Rádiós problémák Networkshop 2004. Wireless LAN a Műegyetemen 2 skálázhatóság több ezer potenciális

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

MERRE TART A HFC. Koós Attila Gábor, Veres Zoltán , Balatonalmádi

MERRE TART A HFC. Koós Attila Gábor, Veres Zoltán , Balatonalmádi MERRE TART A HFC Koós Attila Gábor, Veres Zoltán - 2018.11.07, Balatonalmádi TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2. Frekvenciasávok bővítése 3. HFC hálózatok fejlődése 4. Docsis technológiák, szabványok 5. Legújabb

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál)

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült

Részletesebben

A vezeték nélküli nagy kiterjedésű hálózatok (WWAN)

A vezeték nélküli nagy kiterjedésű hálózatok (WWAN) A JÖVŐ SZOLGÁLTATÁSAI Ismerkedjen meg a vezeték nélküli nagy kiterjedésű hálózatok (WWAN) előnyeivel! A vezeték nélküli nagy kiterjedésű hálózatok (WWAN) alkalmazásának előnyei Napjainkban egyetlen üzleti

Részletesebben

Az intézményi hálózathoz való hozzáférés szabályozása

Az intézményi hálózathoz való hozzáférés szabályozása Az intézményi hálózathoz való hozzáférés szabályozása Budai Károly karoly_budai@hu.ibm.com NETWORKSHOP 2004 - Széchenyi István Egyetem Gyor 2004. április 5. 2003 IBM Corporation Témakörök A jelenlegi helyzet,

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani?

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Esszé az Innováció és kommunikáció tantárgyhoz Készítette: Polgár Péter Balázs, 2007. január 16. A 21. század elejére még

Részletesebben

Szenzorkommunikációs lehetőségek az IoT világában. Dr. Fehér Gábor BME Távközlési és Médiainformatikai Egyetem

Szenzorkommunikációs lehetőségek az IoT világában. Dr. Fehér Gábor BME Távközlési és Médiainformatikai Egyetem Szenzorkommunikációs lehetőségek az IoT világában Dr. Fehér Gábor BME Távközlési és Médiainformatikai Egyetem Szenzorkommunikációs lehetőségek az IoT világában IoT és szenzrok Szenzorkommunikáció?= IoT

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv AE6000 Vezeték nélküli, kétsávos mini USB AC580 adapter a Tartalom Termék-összefoglaló Funkciók 1 Telepítés Telepítés 2 Vezeték nélküli hálózati beállítások Wi-Fi védett telepítés

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter Ez a terméket bármely ma használatos web böngészővel (pl. Internet Explorer 6 or Netscape Navigator 7.0) beállítható. Kezdő lépések DP-G321 AirPlus G 802.11g/2.4GHz Vezeték nélküli Multi-Port Nyomtató

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása. ABB Group June 1, 2010 Slide 1

Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása. ABB Group June 1, 2010 Slide 1 Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása June 1, 2010 Slide 1 Az ABB IEC61850 kompatibilis készülék palettája Szerverek - Konverteres

Részletesebben

MOODLE mobileszközön

MOODLE mobileszközön SU2009 - Debrecen MOODLE mobileszközön LENGYEL Péter, lengyel@agr.unideb.hu Debrecen Egyetem, AMTC Gazdasági- és Agrárinformatika Tanszék Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment nyílt

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S E L İ T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselı-testületének 2014. október 1 - i rendkívüli nyilvános testületi ülésére az Tárgy: napirendi pont mellékletei 1. sz. napirendi

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2015. A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat

Választható önálló LabView feladatok 2015. A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat Választható önálló LabView feladatok 2015 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat 1) Hálózat teszt. Folyamatosan működő számítógép hálózat sebességet mérő programot

Részletesebben

Gigabájtos ethernet PCI - kártya EN-9230TX-32 Rövidített telepítési útmutató (Q.I.G.)

Gigabájtos ethernet PCI - kártya EN-9230TX-32 Rövidített telepítési útmutató (Q.I.G.) Gigabájtos ethernet PCI - kártya EN-9230TX-32 Rövidített telepítési útmutató (Q.I.G.) 3.0 Verzió/ Október 2006 1. Előszó Magyar Verzió. Köszönjük hogy megvásárolta a gigabájtós PCI ethernet kártyát. A

Részletesebben

2. óravázlat 2011. szeptember 19. Ötletek, erkölcs és jog

2. óravázlat 2011. szeptember 19. Ötletek, erkölcs és jog 1. Bevezetés szellemi tulajdon koncepciója 2. óravázlat 2011. szeptember 19. Ötletek, erkölcs és jog Nemrégiben olvastam egy cikket, ami egy brit kutatást mutatott be: 2-4 éves gyermekeknél vizsgálták

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

DMS 70. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer

DMS 70. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer DMS 70 Beltéri hangosítások Konferenciák Szemináriumok, Iskolai alkalmazások Élőzenei / Klub hangosítások AES 128 bites titkosítás Dinamikus frekvencia-választás Szabadalmaztatott D5 akusztika Stúdióminőség

Részletesebben

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com Biztonság és vezeték nélküli hálózat? Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com 1 Amiről szó lesz - tervezés Mi az a CVD? Hogyan készül Mire e használjuk áju Vezeték nélküli

Részletesebben

IP: /24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234. Hálózati ismeretek

IP: /24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234. Hálózati ismeretek IP: 192.168.10.100/24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234 Hálózati ismeretek Szinte minden otthoni hálózat vezeték nélküli (WiFi) hálózat. Ezen keresztül lehet a különböző

Részletesebben

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Figyelem! Ne tegye ki a Sweex Wireless 300N Adapter USB szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak. Ne tegye ki a készüléket közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze azt

Részletesebben

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága @ Budapest University of Technology and Economics Nagy hálózatok evolúciója Gulyás András, Heszberger Zalán High Speed Networks Laboratory Internet trendek Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok

Részletesebben

DLNA- beállítási útmutató

DLNA- beállítási útmutató MAGYAR DLNA- beállítási útmutató LAN hálózati csatlakozáshoz Tapasztalja meg a valóságot AQUOS LCD-TV 2011 tavasz/nyár Oldal - 1 - LE820 - LE822 - LE814 - LE824 - LE914 - LE925 Tartalom: 1. A PC előkészítése

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16.

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16. Számítástechnika nyugdíjasoknak 2011. Február 16. A mai előadás témája Az internet Az Internet a hálózatok hálózata, avagy egy mindent és mindenkit összekötı világmérető informatikai szuper sztráda. Szerepe

Részletesebben

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása WINTAX programrendszer hálózatos vagy helyi adatbázis-szerverhez vagy adatbázis-kezelőhöz kapcsolódáskor jelentkező kapcsolódási problémák leírása és azok megoldásai. Korábban a Hálózatos beállítás bejegyzésben

Részletesebben

NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK

NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK Jusson magasabbra a vállalkozásával Nem számít, hogyan értékeli a vállalkozása jelenlegi teljesítményét, szinte minden vállalati

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész Tűzfalak működése Összeállította: Huszár István 1. A tűzfal (firewall) szerepe Tűzfal: olyan biztonsági rendszer, amely a számítógépes hálózatok kapcsolódási pontján helyezkedik

Részletesebben

BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE UDP csomag küldése és fogadása beágyazott rendszerrel példa

BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE UDP csomag küldése és fogadása beágyazott rendszerrel példa BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE 1 feladat: A Netburner MOD5270 fejlesztőlap segítségével megvalósítani csomagok küldését és fogadását a fejlesztőlap és egy PC számítógép között. megoldás: A fejlesztőlapra,

Részletesebben