#1 Törvény: Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "#1 Törvény: Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják!"

Átírás

1 Amit tudni illik a Vezeték Nélküli Hálózatokról 2006 Bevezetı A vezetéknélküli hálózatok Eltelt már néhány év az elsı Minden, amit tudni illik cikksorozatunk óta, és rengeteg minden változott. Így hát úgy gondoltuk, épp itt az ideje, hogy naprakésszé tegyük, ezáltal jobban visszatükrözve az a vad és választékos világot, amivé a vezetéknélküli hálózatok váltak. Murphy után szabadon, 3 törvénnyel lehet jellemezni a vezetéknélküli hálózattal kapcsolatos eszközök mőködését. Ezek természetesen nem egzakt tételek, hanem valós tapasztalatokon alapuló megfigyelések, amik mögé igyekszünk betekinteni az elkövetkezıkben.

2 -- 2 A Vezetéknélküli Hálózatok három törvénye 1) Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják. 2) Sose ér olyan messzire, mint ahogy az állítják. 3) Sose üzemel be olyan egyszerően, mint ahogy azt állítják. Fentiekkel nem az a szándékom, hogy elbizonytalanítsak, vagy kedvét vegyem bárkinek, csak az, hogy felkészítenek a sikeres és kielégítı vezetéknélküli hálózati élményre. Nézzük meg részletesebben, hogy mit takarnak az egyes állítások! #1 Törvény: Sose olyan gyors, mint ahogy azt mondják! Mivel a gyártók tudják, hogy a számítástechnikai eszközöket vásárlók szeretik a dobozon lévı számokat összehasonlítani, és hogy a nagyobb számok átlalában csábítóbbak, mint kisebb testvéreik, kötelességünknek érzik ennek megfelelni. Így hát gondoskodnak arról, hogy a legnagyobb még szóbajövı mérıszámot lássunk minden eszközön, és hogy a legimpozánsabb adatokat emeljék ki minden marketing üzenetükben. Tipp: A teljesítmény, vagy átviteli sebesség az adott idı alatt egyik helyrıl a másikra eluttatott bitek száma. Vezetéknélküli hálózati eszközöknél a teljesítményt általában Mbpsben (Megabit per szekundum) tőntetik fel. Ez a mérıszám azonban leggyakrabban a nyers (raw) adatmennyiség, olyasmi, ami sose mutatkozik meg a tényleges hálózati használatban. Mivel számolhatunk akkor? A válasz, az #1a szabályban van. Szabály #1A: Vedd a gyártó által megadott Mbps-t és oszd el (legalább) kettıvel! Ez azt jelenti a jelenleg legnépszerőbb g drótnélküli hálózati szabvány esetében, hogy vesszük a feltüntetett 54 Mbps mennyiséget, elosztjuk kettıvel és kapunk 27 Mbps-t. Ez lesz a leggyorsabb sebesség, amit legvalószínőbben tapasztalhatsz a hálózatodban, legjobb körülmények között. (Hogy mit értek legjobb körülmények -en, azt késıbb pontosítom, a 2. törvénynél). És az igazat megvallva, tényleges felhasználásnál szerencséd van, ha 40%-át eléred bármilyen mérıszámnak, amit a termék dobozán impozánsan feltőntetve láthatsz. A Kiterjesztett ("Enhanced") üzemmódok, amelyek a a, b és g szabványokra épülı termékeknél lettek bevezetve, ennél is magasabb sebességet igérnek, bár általában figyelmeztetnek, hogy minden eszközödnek ugyanattól a gyártótól kell származnia, hogy a magasabb sebesség mőködjön. Ezek a turbó üzemmódok ténylegesen mőködnek, de megérdemelnek egy külön, saját szabályt:

3 -- 3 Szabály #1B: Nem számíthatsz a feltünetett Turbo vagy Kiterjesztett módú sebességadatokban vegyes hálózatoknál. Fı magyarázata ennek a szabálynak, hogy a sebességnövelı technikák erısen támaszkodnak arra, hogy saját típusú eszközökkel dolgozzanak, a hálózati sebesség maximálása érdekében. Bár a legnépszerőbb g technológiák (Broadcom AfterBurner, Atheros Super-G) közel azonos sebességnövelı technikákat használnak, azok különbözıen kerülnek megvalósításra, és emiatt nem együttmüködıek. És ha a technológia nem mőködik, az eszköz visszavált a hagyományos (és lassabb) g protokollokra, amit minden esetben meg kell tudnia valósítania. Tipp: a Broadcom és az Atheros sok vezetéknélküli termékben található vezetéknélküli lapkakészlet gyártói. És köszönhetıen kedvenc hálózati eszközgyártód marketing csapatának, még ha azonos sebességnövelı technológiát is használnak, a neveket megváltoztatják, így Te, a fogyasztó nem tudod megmondani, hogy ugyanarról van-e szó. Például, a Broadcom AfterBurner technológiája SpeedBooster néven szerepel a Linksys, és 125* High-Speed Mode jelöléssel a Buffalo Technology termékeinél. Az Atheros Super-G lapkáját használó termékeket kicsivel könnyebb nyomon követni, mivel a gyártók nagy része vagy a 108 Mbps adatot használja fel valahol a termék nevében, vagy akár a tényleges Super-G megnevezést valahol a termékleírásban. Mindazonáltal, jelentıs része az 1a szabályban elveszett átvitelnek arra megy el, hogy a biztosítsa, hogy minden adatod eljusson az egyik helyrıl a másikra, egyetlen elveszett bit nélkül. Ez a többletköltség, ami minden kommunikációs protokollban megvan, jelentısebb a vezetéknélküli klienseknél, amiatt, hogy az adatoknak durvább környezetben kell utazniuk. Amennyire kiábrándító az átvitel felének elvesztése, lehet, hogy sose veszed észre kisebb vezetéknélküli hálózatoknál. Mindez azon múlik, hogy hány drótnélküli kliensed van, és mik az átviteli követelményeik. Íme néhány felállás összehasonlításul. 1. eset: Valószínüleg nem észlelhetı Egy-két vezetéknélküli kliens. Ritkán használt fájl- és nyomató megosztás. Leginkább Internet webböngészésre, elektronikus levelezése és azonnali üzenetküldésre használt rendszer. Betárcsázós (dial-up) Internet kapcsolatnál. Magyarázat: Ezek az alkalmazások általánosságban nem igényelnek magas átviteli rátát hosszú idın keresztül. Vagy ha mégis, akkor a lassú Internet kapcsolat fogja meghatározni a fı keresztmetszetét a kliensed effektív átvitelének. 2. eset: Idınként észlelhetı 3-4 vezetéknélküli kliens Alkalmankénti nagyobb Internetes letöltés. Gyenge helyi hálózati fájl- és nyomtató megosztás. Egy vagy kettı Internet audió folyam

4 -- 4 Egy videó folyam. Magyarázat: Több kliens osztozása ugyanazon relatíve kicsi sávszélességen, annak esélye hogy több mint egy kilens igényel egyidıben nagymértékő sávszélességet megnövekszik. Add hozzá az audió-, videó folyamok és a fájl- ill. nyomtatás megosztás magasabb sávszélesség igényét, és a drótnélküli felhasználóid idıként tapasztalhatnak némi lassúságot a hálózaton. Megjegyzendı, hogy nem említettem az Internet kapcsolat formáját, mint a drótnélküli teljesítmény tényezıjét. Leszámítva néhány szerencsés helyen élı személyt, napjainkban a szélessávú Internet kapcsolatok nagyjából 1 5 Mbps között mozognak. Ez viszont jócskán alatta van a vezetéknélküli hálózatok tipikus sebességének. 3. eset: Biztosan észlelhetı Több mint 4 vezetéknélküli kliens. Gyakori nagymérető Internet fájl letöltés. Erıs helyi hálózati fájl- és nyomtató megosztás. Több mint kettı egyidejő audió folyam. Egynél több videó folyam. Magyarázat: Több kliens + nagyobb adatátvitel = Frusztrált felhasználók! A másik kulcstényezı ami kihatással lehet a vezetéknélküli hálózat sebességére, a WEP titkosítás engedélyezése. A WEP (Wired Equivalent Privacy, Drótosnak Megfelelı Biztonság) egy sokat kritizált, de attól még hasznos jellegzetessége a drótnélküli felszerelésnek, ami arra hivatott, hogy a drótnélküli adataid privátként tartsa, és magában foglalja egy kódoló algoritmus használatát. A kódoló algoritmushoz izmos számítási igény szükséges, amivel lépést tartani egyes vezetéknélküli adaptereknek problémás lehet. Bizonyos esetekben a WEP kódolás bekapcsolása 50-60%-kal rövidítheti meg az átviteli sebességet. Megjegyzendı, hogy a probléma nagyrészben kiküszöbölésre került a jelenlegi g termékekben, de még mindig megtalálható a termékek egy részénél. A legáltalánosabb megoldás, a biztonságosabb WPA (Wi-Fi Protected Access, Védett Vezetéknélküli Hozzáférés), vagy WPA-2 drótnélküli biztonság használata, ha az adaptered támogatja ezeket. De ha az adaptered nem támogatja, vagy engedélyezd a WEP-et vállalva ezzel az átvitel csökkenését, vagy vegyél egy új adaptert. Senkinek nem ajánlott bebiztosítatlan vezetéknélküli hálózatot üzemeltetni, hacsaknem az a cél, hogy ingyen megossza a hálózati erıforrásokat, vagy igen gondosan biztosítottak kliensei, és hálózati megosztásai a jogtalan hozzáféréstıl.

5 -- 5 #2 Törvény: Sose ér olyan messzire, ahogy állítják! Valószínüleg a legnagyobb frusztráció, amivel az új drótnélküli hálózat építık találkoznak, az az, amikor felfedezik, hogy a vezetéknélküli hálózatuk hatótávolsága sehol sincs ahhoz képest, mint amit gondoltak. A probléma egy része itt is a nagyobb számok jobbak megközelítés, ahogy volt az átvitel specifikációknál. De amíg egyetlen gyártó sem merne 54 Mbps-nél nagyobb számot feltőntetni spécizetlen (értsd: standard g) átvitelre (mivel a mennyiség adott a g specifikációban magában), nincs sztenderd hatótáv mennyiség a termékekre, így a gyártóknak jóval több mozgásterük van a reklámozásra. Ennek eredményeként, a hatótávra adott mennyiségek, amikkel találkozhatunk a különbözı gyártóknál nagymértékben változóak, olyannyira nagymértékben, hogy erre külön szabály is vonatkozik: Szabály #2A: Sose vásárolj vezetéknélküli felszerelést a gyártó hatótáv specifikációira támaszkodva! Akkor jutottam erre a következtetésre, miután egy csomó vezetéknélküli terméket teszteltem, és kevés összefüggést találtam a meghirdetett és a valós hatótáv között. Sajnálatos módon, az egyetlen hatékony módja, hogy megtudjuk egy drótnélküli eszközrıl hogy teljesít, ha kipróbáljuk saját környezetünkben. Szintén segít, ha van némi alapismeretünk a nagyfrekvenciás rádióhullámok müködésérıl, és az alapvetı hatótáv-növelı technikákról. #3 Törvény: Sose üzemel be olyan egyszerően, mint ahogy állítják! Ez a szabály akár általános is lehetne bármilyen számítógéphez tartozó eszközre, de ide veszem, arra az esetre, ha azt gondolnád, hogy a Microsoft Windows XP feltörte a vezetéknélküli hálózatok fájdalommentes telepítésének kódját. Vezetéknélküli hálózattal, valószínőleg még mindig belefuthatsz a szokásos elavult, korrupt, hiányzó, vagy nem megfelelı vezérlıbe, zötyögı Windows intallációkba, homályos, hiányos vagy ellentmondó telepítési utasításokba.

6 -- 6 Vezetéknélküli technológiák napjainkban b Sok idı eltelt 2001 óta, amikot az egyetlen lehetséges választás a drótnélküli hálózat megvalósítására az egykori Home RF és a b szabvány volt. Ahogy megnézzük napjaink tendenciáit, lassan hétrıl hétre egy új változata jelenik meg valamely létezı technológiának. De ha lehámozzuk a gyártók egyes saját technológiáira rárakott felturbózó és kiterjesztı, sokszor inkább PR jelentıségő elemeit, akkor azt tapasztaljuk, hogy a tényleges sztenderd-alapú technológiák száma jóval kisebb, mint azt gondolnánk. Nézzük elsıként a b szabványt! A szabvány, ami elısegítette a Wi-Fi robbanást, a b a 2.4 GHz-es szabad frenkvenciasávban üzemel (hasonlóan, mint a 2.4 GHz-es vezetéknélküli telefonok, és mikrohullámú sütık. Bár utóbbiakból még nem találkoztam vezeték nélkülivel ), DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum) modulációt használva. A maximális nyers adatátviteli sebessége 11 Mbps, 5.5, 2 és 1 Mbps skálázási alternatívákkal. A megbízható adatátvitelt a CSMA/CA protokoll használatával igyekszik elérni, ennek rezsiköltsége (overhead) miatt a maximális sebesség durván 5.9 Mbps TCP, illetve 7.1 UDP átviteli protokollok esetén. Ez volt az elsı széleskörben elterjedt technológia, és jelenleg is üzleti- és nyilvános Wi-Fi hotspotok ezreiben használatos. Mára, a legtöbb esetben azonban kiszorította a gyorsabb g szabvány, ami jelenleg a piacon kapható legelterjedtebb végfelhasználói megoldás. Azonban a b még ma is fontos szerepet tölt be a Wi-Fi telefonok, zenelejátszók, PDAk és egyéb költségérzékeny eszközöknél, ahol a hálózati sebesség nem kulcsfontosságú elsı felében a Texas Instruments mutatta be az elsı kiterjesztett b terméket, az ACX100 lapkakészlet személyében. Ez az ún. PBCC (Packet Binary Convolutional Coding) modulációs technológiát alkalmazva érte el hogy a nyers adatátvitel 11-rıl 22 Mbps-re nıjön. Ez a fejlesztés roppant népszerő volt, és segített a Texas Instrumentsnek pozíciót nyerni a piacon. De a g megjelenése kettétörte ezen tuningolások pályafutását, hiába sikerült egészen 44 Mbps lehetséges sebességgel hasító eszközök is gyártani, azok sebessége még a különféle trükkök használatával sem érte el az új szabványét. Elınyök: - a legszélesebb körben elérhetı WLAN szabvány - viszonylag olcsón megvalósítható Hátrányok: - kiszolgáltatott a 2.4 GHz-en mőködı egyéb eszközök (drótnélküli telefonok, mikrosütık, Bluetooth eszközök) által okozott interferenciának - kiszolgáltatott a közelben lévı egyéb vezetéknélküli LAN eszközöknek, mivel mindössze 3 interferencia mentes csatornát tud használni

7 -- 7 Tipp: használjunk inkább g alapú eszközöket, nem sokkal drágábbak, és visszafelé kompatibilisek a b szabvánnyal g Sikerét az 54 Mbps nyers maximális sebességének, és a b-vel való felülrıl kompatibilitásnak köszönheti. A gyorsabb adatátvitelt az ODFM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció használatával éri el, amit a a szabványnál vezettek be. A visszafelé kompatibilitást a 2.4 GHz-es tartományban maradás, és a CCK (Complementary Code Keying) modulációs séma használatával biztosítják. Ez igen fontos, mivel így minden g termék képes automatikusan akár tiszta b környezetben, akár kevert b/g alapú hálózatban mőködni. A szabvány annyira sikersen indult, hogy már a hivatalos ratifikálás elıtt több gyártó készített nyers g termékeket, kielégítve a felhasználók egyre nagyobb átviteli sebesség igényeit. Napjainban (2006. elsı fele), a g piacvezetı megoldás a drótnélküli LAN hálózatoknál, fıként a jó ár/teljesítmény arányt figyelembe véve. Ellentétben a gyártók állításaival, erre a technológiára épült termékek általánosságban szólva nem alkalmasak video folyamok továbbítására. A gond nem a sebességgel van, hiszen a különbözı turbó technikák bıven teret engednének az átvitelnek. A probléma forrása a túlterhelt 2.4 GHz-es frekvenciasáv. A legtöbb felhasználónak egyszerően nincs elég csendes környezete a biztonságos folyamatos, stabil adadátvitelhez, amit a videózás megkövetel. A hangátvitel (audio streaming) lehetséges, köszönhetıen az igen alacsony (néhány száz khz) sávigényének, de itt is nagyban függ a siker a környezettıl. Két alapvetı kiterjesztett technológia létezik a szabványhoz. Az egyik, a már említett Broadcom féle 125* High Speed Mode (korábban: Afterburner ). Fı célja, a lehetı legtöbb rezsiköltség megspórolása és eliminálása az átvitelnél, a nagyobb átviteli sőrőség elérésére. Ilyen technikák az adattömörítés, több csomag küldése adott idı alatt ( frame bursting ), a rezsi (overhead) csökkentése. A konkurens technológia az Atheros Super-G (illetve Super-AG a kétcsatornás termékeknél). Kezdetben ugyanazon ötleteket használta fel, mint Afterburneres társa, ezt késıbb kibıvítették egy ún. turbo móddal. A Turbo (vagy ahogy manapság hivatalosan nevezik: Dynamic Turbo ) két csatornát kombinál össze, annak érdekében, hogy a valós, alkalmazásszintő átvitelt egészen 50 Mbps-re tornázza fel (ne feledjük az 1. törvényt!). De ezt annak az árán sikerült megvalósítani, hogy a b és más 11g technikákkal összeütközésbe kerül. És bár többször is módosítani kényszerült a turbo mód viselkedését az említett interferencia elkerülése végett, még mindig képes pusztítást véghez vinni szők térben elhelyezett LANok esetében. Ezt a technológiát használó termékek leírásában a beszédes 108 Mbps jelölés utal a megvalósításra. Elınyök: - legszélesebb jelenlegi termékskála - viszonylag olcsó

8 legjobb ár/teljesítmény (átvitel + hatótáv) arány Hátrányok: - a b-nél feltüntett hátrányok, a 2.4 GHz sáv használata miatt - nagyban függ a különféle, inkompatibilis kiterjesztésektıl - nehéz megmondani, hogy pontosan milyen kiterjesztést használ egy eszköz Tipp: ha vezetéknélküli hálózatot építesz ma, valószínüleg ezt a szabványt érdemes használnod.

Vezeték nélküli hálózat otthon - I. rész

Vezeték nélküli hálózat otthon - I. rész http://www.pdamania.hu/content/4543/ Vezeték nélküli hálózat otthon - I. rész Szerzı: Hipszki Márton Dátum: 2005-10-14 22:08 Bevezetı Manapság a "vezeték nélküli" kifejezést már szinte mindenki hallotta

Részletesebben

Vezeték nélküli technológiák. 4.előadás

Vezeték nélküli technológiák. 4.előadás Vezeték nélküli technológiák 4.előadás A WLAN hálózatok előnyei - gyors telepítés WLAN hálózatok - (részben) kábelmentes környezet - mobilitás vezetékes hálózati szolgáltatások tűrhető sebesség (újabb

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar. A mobil távfelügyelet mezıgazdasági lehetıségei. Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar. A mobil távfelügyelet mezıgazdasági lehetıségei. Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék Dr. Herdon Miklós tanszékvezetı A mobil távfelügyelet mezıgazdasági lehetıségei Szilágyi János informatikus

Részletesebben

Kommunikációs Rendszerek Programozása

Kommunikációs Rendszerek Programozása Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék Kommunikációs Rendszerek Programozása (Wireless modul) Szerzők ABC sorrendben: Drotár István Kovács Ákos 2013. 11. 14. Jelen kiadvány szabadon másolható és terjeszthető

Részletesebben

Vezetéknélküli hálózatok biztonsági kérdései

Vezetéknélküli hálózatok biztonsági kérdései Debreceni Egyetem Informatikai Kar Vezetéknélküli hálózatok biztonsági kérdései Készítette: Papp Szilárd Programozó Matematikus Szak Témavezető: Dr. Krausz Tamás Információ Technológia Tanszék 2 TARTALOM

Részletesebben

WIFI. Ez az esszé egyben egy átfogó kutatás is lesz, hogy milyen eszközök állnak majd rendelkezésemre a Wifi rendszer kiépítéséhez.

WIFI. Ez az esszé egyben egy átfogó kutatás is lesz, hogy milyen eszközök állnak majd rendelkezésemre a Wifi rendszer kiépítéséhez. WIFI Ez a munka egy kis előkészület a nyári hobbielfoglaltságomhoz is, mert szeretném kibővíteni a most üzemelő wifi rendszeremet. A jelenlegi rendszer egy router kicsi botantennája Wep tikosítással, ami

Részletesebben

MUNKAANYAG. Király László. Alkalmazott hálózati ismeretek - Vezeték nélküli kapcsolatok az informatikában. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Király László. Alkalmazott hálózati ismeretek - Vezeték nélküli kapcsolatok az informatikában. A követelménymodul megnevezése: Király László Alkalmazott hálózati ismeretek - Vezeték nélküli kapcsolatok az informatikában A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar. Szakdolgozat. Vezeték nélküli hálózatok támadóinak lokalizálása

ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar. Szakdolgozat. Vezeték nélküli hálózatok támadóinak lokalizálása ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Szakdolgozat Vezeték nélküli hálózatok támadóinak lokalizálása Készítőjének neve: Neptun kódja: Csaba Tamás Gábor RNS4WG Budapest 2013

Részletesebben

AZ AMI TÉMAKÖRÉBE TARTOZÓ

AZ AMI TÉMAKÖRÉBE TARTOZÓ Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány H-1116 Budapest, Fehérvári út 130. 1509 Budapest Pf. 53 Tel.: (+36-1) 4630-500 Fax: (+36-1) 4630-505 AZ AMI TÉMAKÖRÉBE TARTOZÓ KOMMUNIKÁCIÓS PROTOKOLLOK HATÉKONYSÁGÁNAK

Részletesebben

DIGITÁLIS ADATOK VÉDELME

DIGITÁLIS ADATOK VÉDELME DIGITÁLIS ADATOK VÉDELME Hegedüs Nikolett 2. évf. informatikus könyvtáros HÁLÓZATI ISMERETEK Dr. Bujdosó Gyöngyi Debreceni Egyetem Informatika Kar 2009 TARTALOMJEGYZÉK I. ADATVÉDELEM...- 3 - II. VESZÉLYFORRÁSOK...-

Részletesebben

A HuWiCo a Hungarian Wireless Community rövidítése. A HuWiCo egy olyan

A HuWiCo a Hungarian Wireless Community rövidítése. A HuWiCo egy olyan HuWiCo A HuWiCo a Hungarian Wireless Community rövidítése. A HuWiCo egy olyan non-profit közösség, melynek célja a vezeték nélküli hálózatok, technológiák terjesztése és népszerűsítése, valamint egy önkéntesek

Részletesebben

Szakdolgozat. Zsiros Szabolcs. Debrecen

Szakdolgozat. Zsiros Szabolcs. Debrecen Szakdolgozat Zsiros Szabolcs Debrecen 2008 Debreceni Egyetem Informatikai Kar ADAT- ÉS HANGÁTVITEL KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOKON Témavezetı: dr. Almási Béla Egyetemi docens Készítette: Zsiros Szabolcs Programtervezı

Részletesebben

Hogy válasszak routert magamnak?

Hogy válasszak routert magamnak? Hogy válasszak routert magamnak? Routerre, magyar nevén útválasztóra mindenképpen szükségünk van, ha az internetkapcsolatot egynél több eszközzel is szeretnénk használni egyszerre. A vásárlásánál választhatunk

Részletesebben

Új generációs hálózati protokollok

Új generációs hálózati protokollok Új generációs hálózati protokollok Tanulmány Verzió száma: V1 Kiadás dátuma: 2008. május 29. Azonosító: EKK_ekozig_uj_generacios_protokollok_080529_V1 1/92 A dokumentum az Új Magyarország Fejlesztési Terv

Részletesebben

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330 : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET Tartalomjegyzék Internet 330 Egy kis történet 330 Az Internet 330 Legelterjedtebb Internetes szolgáltatások 332 World-Wide Web (WWW) 332

Részletesebben

Számítógép Hálózatok

Számítógép Hálózatok Számítógép Hálózatok E rövid segédlet célja, hogy a Számítógép Hálózatok címő tantárgy elıadásain elhangzottak felidézését megkönnyítse, valamint a vizsgára történı felkészülés során vázlatul szolgáljon

Részletesebben

ZIGBEE VEZETÉK NÉLKÜLI KOMMUNIKÁCIÓS SZABVÁNY

ZIGBEE VEZETÉK NÉLKÜLI KOMMUNIKÁCIÓS SZABVÁNY ZIGBEE VEZETÉK NÉLKÜLI KOMMUNIKÁCIÓS SZABVÁNY OKTATÁSI SEGÉDLET A VEZETÉK NÉLKÜLI KOMMUNIKÁCIÓS SZABVÁNYOK OKTATÁSÁHOZ BSc villamosmérnök és mérnök-informatikus hallgatók részére Készítette: Varga Attila

Részletesebben

Készítette: Adamkó Péter András. Konzulensek: Szigeti Szabolcs - BME Informatika Központ. Major Csaba BalaBit IT Security Kft.

Készítette: Adamkó Péter András. Konzulensek: Szigeti Szabolcs - BME Informatika Központ. Major Csaba BalaBit IT Security Kft. Tartalomszőrı tőzfalak teljesítményvizsgálata Készítette: Adamkó Péter András Konzulensek: Szigeti Szabolcs - BME Informatika Központ Major Csaba BalaBit IT Security Kft. 2 Alulírott Adamkó Péter András,

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózatok. Készítette: Károly Gabriella

Vezeték nélküli hálózatok. Készítette: Károly Gabriella Vezeték nélküli hálózatok Készítette: Károly Gabriella 1 Vezeték k nélkn lküli li technológi giák A vezetékes hálózatokon kívül számos olyan technológia létezik, mely lehet vé teszi az eszközök közötti

Részletesebben

Alkalmazott hálózati ismeretek - Vezeték nélküli kapcsolatok az informatikában

Alkalmazott hálózati ismeretek - Vezeték nélküli kapcsolatok az informatikában Király László Alkalmazott hálózati ismeretek - Vezeték nélküli kapcsolatok az informatikában A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

A webprogramozás alapjai

A webprogramozás alapjai A webprogramozás alapjai jegyzet Dr. Medzihradszky Dénes azonos címő fıiskolai jegyzetének felhasználásával és kiegészítésével készítette Dr. Kopácsi Sándor 1 Tartalomjegyzék: 1 Bevezetés... 3 1.1 A tantárgy

Részletesebben

PannonVision. Defendor

PannonVision. Defendor PannonVision Defendor Basic Professional v. 5 PC alapú digitális video rögzítı 2010 Szeptember Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1 BEVEZETÉS... 3 1.2 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 1.3 FUNKCIÓK RÖVID

Részletesebben

Budapesti Mőszaki Fıiskola Tanárképzı és Mérnökpedagógiai Központ SZAKDOLGOZAT

Budapesti Mőszaki Fıiskola Tanárképzı és Mérnökpedagógiai Központ SZAKDOLGOZAT Budapesti Mőszaki Fıiskola Tanárképzı és Mérnökpedagógiai Központ SZAKDOLGOZAT Nagy Balázs 2007 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Bevezetés... 3 1 Az információtól a tudásig a hatékony információkeresés

Részletesebben

ZigBee hálózat analizátor fejlesztése

ZigBee hálózat analizátor fejlesztése Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar TDK dolgozat ZigBee hálózat analizátor fejlesztése Lengyel Zoltán V. villamosmérnök hallgató Konzulensek: Bánky Tamás

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar. pang.hu. diplomaterv dolgozat. Készítette: Galántai Gábor. Konzulens: Vetı István

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar. pang.hu. diplomaterv dolgozat. Készítette: Galántai Gábor. Konzulens: Vetı István Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar pang.hu diplomaterv dolgozat Készítette: Galántai Gábor Konzulens: Vetı István Budapest, 2010 Alulírott Galántai Gábor, a Pázmány Péter Katolikus

Részletesebben

1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok

1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok 1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok 1.1. A hálózatok kialakulása, célja, jelentősége A számítógépek megjelenésekor azokat önálló munkavégzésre tervezték. Ugyanakkor a fejlődés során

Részletesebben

Internetes Kommunikáció

Internetes Kommunikáció Internetes Kommunikáció Fráter Éva Gabriella Informatikus könyvtáros 2. évf. A telefon, a rádió, a televízió, az internet és a mobiltelefon mára már természetes, minden nap használatos eszközökké váltak.

Részletesebben

GKIeNET Kft. Lakossági kutatás az IPTV piacra vonatkozóan. Készült a GVH támogatásával. Budapest, 2007. november

GKIeNET Kft. Lakossági kutatás az IPTV piacra vonatkozóan. Készült a GVH támogatásával. Budapest, 2007. november GKIeNET Kft. Lakossági kutatás az IPTV piacra vonatkozóan Készült a GVH támogatásával Budapest, 2007. november GKIeNET Kft. Postacím: 1461 Budapest, Pf. 232. www.gkienet.hu Székhely: 1092 Budapest, Ráday

Részletesebben

Felmérés előkészítő tanulmány az M2M alkalmazások számozási kérdéseiről

Felmérés előkészítő tanulmány az M2M alkalmazások számozási kérdéseiről Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felmérés előkészítő tanulmány az M2M alkalmazások számozási kérdéseiről A tanulmány a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a BME Távközlési és Médiainformatikai

Részletesebben

20 MAGYAR TEXTILTECHNIKA LXIII. ÉVF. 2010/1 RUHAIPARI GYÁRTÁS. 1. A textil- és ruhaipari CAD rendszerek mai fejlettségi foka világviszonylatban

20 MAGYAR TEXTILTECHNIKA LXIII. ÉVF. 2010/1 RUHAIPARI GYÁRTÁS. 1. A textil- és ruhaipari CAD rendszerek mai fejlettségi foka világviszonylatban A CAD rendszerek szerepe a ruhaiparban Sándor Csilla ruhaipari mérnök, CAD oktató Ez a tanulmány a TEXPLAT kutatásainak keretében készült a textil- és ruhaipari CAD rendszerek nemzetközi szerepérıl, magyarországi

Részletesebben