Kultúra, kaland, kikapcsolódás Az ifjúsági turizmus fejlesztésének lehetőségei a Dél-Dunántúlon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kultúra, kaland, kikapcsolódás Az ifjúsági turizmus fejlesztésének lehetőségei a Dél-Dunántúlon"

Átírás

1 Kultúra, kaland, kikapcsolódás Az ifjúsági turizmus fejlesztésének lehetőségei a Dél-Dunántúlon Bevezetés A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia (a továbbiakban: NTS) című dokumentum rövid fejezetben foglalkozik az ifjúsági turizmus kérdéskörével. Jelentőségénél és összetettségénél fogva a stratégia kiemelt feladatként jelöli meg a terület fejlesztését és színvonalának emelését. Korosztályi jellemzők miatt kiemelt jelentősége van a szemléletformálásnak, az életminőség javításának, valamint a korszerű, elektronikus alapú marketingeszközök használatának. (NTS, 2005: 124). A szemléletformálással összeköthető oktatás, az ismeretek bővítése fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Parlament (EP) is, amely szeptember 8-i ülésén a fenntartható európai idegenforgalom új távlatairól és új kihívásairól (2004/2229(INI)) elfogadott állásfoglalásában többek között hangsúlyozza az oktatás alapvető szerepét a felelősségteljes idegenforgalom népszerűsítésében; felhívja a Bizottságot, hogy 2006 utáni programjaiban az eddiginél jobban összpontosítson az oktatási cserekapcsolatokra, a tanulásra és az önkéntességre annak érdekében, hogy a fiatalok figyelmét ráirányítsa a vakáció helyszínéül szolgáló régiók kultúrájára és kulturális értékeire, hogy ösztönözzék a polgárok öntudatos, a helyi lakosságot és környezetet tiszteletben tartó idegenforgalmát (EP, , 33. pont). Szükséges felmérni az ifjúsági korosztály speciális igényeit, és ez alapján meghatározni azokat az akciókat és attrakciókat, amelyek előrelépést jelenthetnek e terület fejlesztése érdekében. Mindezt úgy elvárt véghez vinni, hogy mindvégig a fenntarthatóság és a hosszú távú tervezés alapelvei jussanak érvényre. Ez utóbbi különösen komoly kérdés, mert egyet értve Bogó Ágnessel (2002) az ifjúsági turizmus szocializácós, rekreációs, kultúraközvetítő funkciója mellett egyre jelentősebb lehet gazdasági funkciója is természetesen, ha szükséges fejlesztésekre több forrás felett rendelkezhet mind országos, regionális, és megyei, mind kistérségi és települési szinten. A jelen tanulmány számára is mérvadó referenciaként szolgáló Richards-Wilson (ISTC- ATLAS, 2003) felmérés 1 alapján megállapítható, hogy a nemzetközi diákközösségre fókuszáló turizmus folyamatosan növekvő és bővülő piacot takar. A fiatalok többsége ráadásul tervszerűen készül az adott utazásra, és amennyiben szükséges (az esetek jelentős részében), képesek félretenni, 1 A felmérés pontos elnevezése: Richards, G. Wilson, J. (2003). New Horizons in Independent Youth and Student Travel. A Report for the International Student Travel Confederation (ISTC) and the Association of Tourism and Leisure Education (ATLAS). Letölthető az Internetről:

2 előtakarékoskodni annak érdekében, hogy az utazás a lehető legösszetettebb élményt nyújthassa Richard és Wilson megfogalmazásában egyszer az életben típusú készültség ez, miközben a statisztikailag kimutatható visszatérő fiatal utazók miatt ez egyértelműen nem egyszerit jelent. Lehet és kell tehát építeni e visszatérő vendégekre, a jövő potenciális turistáira. Miért utaznak a fiatalok? A Richards-Wilson (ISTC-ATLAS, 2003) felmérés szerint a fő motivációk között találjuk: - más kultúrák felfedezését (felmérés megkérdezetteinek 83%-a nyilatkozott így), - izgalmat és újszerűséget (74%), - a meglévő tudás gyarapítását (69%), amely mind arra mutat rá, hogy a fiatalok a különböző emberekkel és helyekkel való találkozásokat részesítik előnyben. Mennyi utazási tapasztalata van a fiataloknak? Jelentős! A 26 év alattiak esetében az anyarégión kívüli utazások száma 6, a 26 év felettieknél 8. Az utazások során minimum 2 különböző országot keresnek fel a fiatalok a tapasztaltabb utazóknál ez a szám magasabb. Utazástervezés Felhasznált információforrások: - Internet (71%) - barátok/család (70%) - útikönyvek (37%) inkább az idősebbeknél A fiatal utazók kétharmada utazásszervezőket vesz igénybe utazásaik részleteinek fixálásához (jegyrendelés, szállásfoglalás). A rövidebb időtartamú utazások tervezése során átlagosan 6 héttel az utazás megkezdése előtt foglalják le a kívánt helyeket. Mivel utaznak a fiatalok? A legnépszerűbb utazási mód a repülőgéppel történő utazás (82%). A második helyen a vonattal történő utazás található (30%). Hol szállnak meg a fiatalok? Legtöbben barátoknál, rokonoknál (41%), vagy diákszállókban (32%).

3 Utazásaik alkalmával mit szeretnek a fiatalok csinálni a legjobban? - történelmi helyeket és emlékeket megnézni (77%) - sétálni, túrázni (76%) - inkább lazán élvezni a helyi atmoszférát, pl. kávézókban ülni, éttermekbe járni (72%) - vásárolni (72%) - tanulási céllal utazni (28%) (pl. nyári egyetemen részt venni) Ha a nemi megoszlást is figyelembe vesszük, szembe tűnő, hogy a sétálás, túrázás, valamint a kulturális eseményeken való részvétel inkább a női válaszadók között a legkedveltebb aktivitás egyegy út alkalmával. Ezzel szemben a férfi válaszadók sokkal inkább a sportokkal kapcsolatos, adrenalin-növelő élményeket kedvelik és keresik. Miért utaznának a Dél- Dunántúlra? Milyen program vonzza a fiatalokat Pécsre? A Dél-Dunántúl kevés programmal rendelkezik a nemzetközi egyetemista, diák közösségek számára. Tekintettel arra, hogy a készülő ifjúsági turisztikai koncepció elsődleges célcsoportja a 18 és 26 év közötti, önállóan utazó, jól szituált fiatalok, főként felsőoktatásban tanulók, illetve onnan nemrég kikerültek, azaz fiatal munkavállalók alkotják akik a DDRMI 2 elképzelései szerint az Európa Kulturális Fővárosa Pécs, 2010 program kiemelten kezelendő célcsoportját jelentik, hangsúlyosan, az eddigi hangsúlyokat átrendezve szükséges gondolkodnia a regionális és országos érintett szereplőknek (döntéshozóknak, menedzsereknek, civil és egyéb vezetőknek) a fiatal utazóés látogatóközönség megszólításáról és a térségbe csábításáról. Ez egyértelműen hosszú távon végig gondolandó ügy, amely stratégiai, koncepcióban való gondolkodást igényel, pontosan a Richards- Wilson szerzőpáros által kimutatottakat észben tartva: óriási, és folyamatosan bővülő piacot takar az ifjúsági turizmus területe! Szokolai Zsolt (2006) regionális fejlesztési szakértő kritikai hanggal megfogalmazott elemzésében arról olvashatunk az ifjúság számára is az egyik legnagyobb vonzerő-területet jelentő rendezvények sorát áttekintve, hogy a hazai vidéki, így a régiós rendezvények zöme egymástól nehezen megkülönböztethető, az egyediséget nélkülöző összművészeti fesztivál. Sok a hagyományőrző és folklór, kevés a kortárs, progresszív és fiataloknak szóló fesztivál! A Dél-Dunántúl e területen elérhető kínálata a 2007-es (ráadásul az első komolyabb EKF felkészülési évben) programok alapján nagyon szerény. Magyarországon pedig van követendő példa: ahol léteznek a fiatalok igényeit kielégíteni célzó fesztiválok (pl. Volt fesztivál Sopron, Wanted fesztivál Mezőtúr, 2 A Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága.

4 Hegyalja fesztivál Tokaj), ott kifejezetten sikeres, tömegeket vonzó eseményekről beszélhetünk. Ez nemzetközi kitekintésben is igaz. 1. Táblázat A 2007-es év nemzetközi érdeklődésre is potenciálisan számot tartó rendezvényei (saját válogatás és szerkesztés) hónap időpont elnevezés helyszín február Busójárás Mohács március Pécsi Tavaszi Fesztivál Pécs Frankofón Hét Pécs Kaposvári Tavaszi Fesztivál Kaposvár Francia Napok Szekszárd VIII. Tolna Megyei Diákparlament Szekszárd április Európai első könyvesek fesztiválja Pécs Országos Diákszínjátszó Találkozó Pécs május Ibero-Amerikai Napok, 1. Déli Öröm Pécs Zenei Fesztivál IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál Pécs tól Varázskert Pécs től Palkonya Európa Kulturális Faluja Palkonya XIV. Pécsi Nemzetközi Pécs Felnőttbábfesztivál Fiatal tehetségek hangversenye Kaposvár Festők városa hangulatfesztivál Kaposvár XVII. Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál Szekszárd június Sétatér Fesztivál Pécs POSZT Pécs Streetball Fesztivál Szekszárd Szentivánéji Vígasságok Kaposvár Szent László Napok Szekszárd Szentjakabi Nyári Esték Kaposvár július Szabadtéri játékok Pécs III. Országos Gyermek Lovastalálkozó Orfű Folk&Roll Fesztivál Pécs ICWiP Pécs szeptember Gemenc 100 kerékpáros teljesítménytúra Szekszárd Őszi Nemzetközi Művészeti Akadémia Pécs Duna-menti Nemzetközi Fafaragó Tábor Szekszárd MédiaGyár 2008 Pécs Szekszárdi Szüreti Napok Szekszárd Balkán Világzenei Fesztivál Pécs XII. Európai Bordalfesztivál Pécs október Nemzetközi szobrász szimpózium Pécs Nemzetközi Filmünnep Pécs december Pécsi Advent Pécs

5 Egyet értve Szokolaival, Pécsett, a fiatalok városában 3 a fiataloknak szóló progresszív, a művészet és technológia összekapcsolásával létrejövő eseményeket, fesztiválokat lenne érdemes meghonosítani különös tekintettel az EKF-cím jelentette lehetőségre. Már a felvezető évek során a kialakítandó művészeti koncepcióban markáns helyet kellene biztosítani, és egy külön Ifjúsági pályázati alap segítségével, civil pályázatok útján 2008-tól még hangsúlyosabban fel/megerősíteni az ilyen tartalmú, célzatú eseményeket. A táblázatban szereplő rendezvény-kínálatból kiemelendő a hagyományos, a városok és a régió kulturális életébe beágyazódott rendezvényekben rejlő vonzerő (pl. Pécsett a nemzetközi felnőttbábfesztivál, az európai bordalfesztivál, a filmünnep, vagy éppen az ICWiP; Szekszárdon a Szent László Napok; Kaposváron a Festők városa hangulatfesztivál), illetve azon új, progresszívnek tűnő kezdeményezések, amelyek pár év alatt színfoltjaivá válhatnak a térségnek, különösen, ha az EKF-program struktúrában megerősített helyeket kapnak (pl. a MédiaGyár, a nemzetközi szobrász szimpózium, a Balkán Világzenei Fesztivál, vagy az orfűi lovastalálkozó, amelynek programjában számos pécsi kiegészítő program is helyet kaphatna a jövőben). Az EKF-program ideális kereteket jelölhet meg a városok együttműködésére is júniusában például Pécs Kaposvárral kötött együttműködési megállapodást, amelynek kommentálása során Szita Károly kaposvári polgármester kijelentette, hogy Kaposvár a többi között a farsangi rendezvényekkel, a tavaszi fesztivállal, a festők városa hangulatfesztivállal, a nemzetközi gyermekszínjátszó találkozóval, a Szent Jakab nyári esték kulturális rendezvényeivel és a díjlovagló világkupával kíván csatlakozni a 2010-es EKF-programokhoz. 4 Minden hasonló kezdeményezés esetén az együttműködésen túl az európai tartalmakra szükséges helyezni a hangsúlyt. Ami Pécs megítélését és vonzerejét illeti, az IDResearch Kutatási és Képzési Kft., együttműködésben a SIEN Alapítvánnyal február között Trondheimban (Norvégia), illetve június között Ilmenauban (Németország) nemreprezentatív kérdőíves felmérést végzett a nemzetközi egyetemista találkozókra, fesztiválokra járó fiatalok körében. A megkérdezett összesen 293 fő, akik a világ közel 80 különböző országából érkeztek a találkozókra, többek között arról fejtette ki véleményét, milyen motivációk miatt látogatna el Pécsre, milyen utazási módot választana, hány napot töltene el a városban, illetve mennyit költene a tartózkodás ideje alatt. A válaszadók 28,4%-a kulturális fesztivál miatt, 21%-a ifjúsági találkozó kapcsán, további 18% és 17% egy vonzó koncert vagy éppen színházi program/előadás miatt, 9% egy érdekes nyári egyetemet választva, 6,6% sport és egyéb rendezvény kapcsán utazna el Pécsre. A legtöbben 5 és 7 nap között tartózkodnának a városban (34,8%), jelentős számban (30%) gondolják azt, hogy 7 3 Az EKF-cím elnyerésért folyó országos pályázati küzdelem során a pécsi országos kampány egyik szlogenje volt Pécs, a fiatalok városa, Lovasi András (Kispál és a borz) tomácsolásában i nyilatkozat.

6 napnál is több belefér a főként a nyári hónapokban lebonyolított látogatásra, illetve a válaszadók kicsit több mint egynegyede (27%) 2 és 5 nap között szervezné meg pécsi programját. A fennmaradó kb. 8% 1-2 nap erejéig keresné fel a baranyai megyeszékhelyet. A megkérdezettek több mint fele (51,7%) olcsó repülőjárattal utazna, de 20-20% választaná a vonatot, illetve a buszt, a többiek pedig gépkocsival közlekednének. A felmérésben részt vett fiatalok 48%-a maximum 300 eurót hajlandó elkölteni a pécsi látogatás alkalmával, 19%-uk 300 és 500 euró között, 14%-uk 500 és 1000 euró között áldozna a tartózkodás alatt igénybevett szolgáltatásokra, szórakozásra, ajándékokra. A válaszadók 37%-a ismeri az ICWiP (Pécsi Nemzetközi Kultúrhét, mint tematikus ifjúsági találkozó) rendezvényét, információjuk pedig többnyire a szervezők által készített promóciós anyagokból (37,6%), barátoktól (25,5%), valamint az Internetről (15,4%) származik. A fennmaradó 21,5% egyetemeik, szervezeteik segítségével tájékozódik a rendezvényről. Az Interneten kutakodók 77%-a a Google, 15%-a a Yahoo, 8%-a pedig egyéb, pl. AltaVista, MSN, keresőmotor segítségét használja a szörfözés során. Az internetes keresések alkalmával sokan ellátogattak a oldalra (13,4%), Pécsről és térségéről pedig marketing kiadványok, honlapok és barátok segítségével szereznek információkat. Az ICWiP mint nemzetközi vonzerővel rendelkező progresszív ifjúsági projekt Az ismertebb nevén ICWiP (International Culture Week in Pécs Pécsi Nemzetközi Kultúrhét) elmúlt tíz évében Közép-Európa és az Alpok-Adria térség egyik legismertebb és legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiváljává vált. A nagyközönség koncerteket és nyilvános előadásokat egyaránt látogathat, és aktív részesévé válhat egy különleges nemzetközi kultúr-kavalkádnak. A Pécsi Nemzetközi Kultúrhetet a kezdetektől, 1996-tól, amikor is egy nemzetközi egyetemista konferencia alapozta meg az 1997-es indulást, egy cél vezérli: megértést ébreszteni és együttműködést generálni a fiatalok között, országhatárokon, térségeken, kultúrákon átívelően. A projekt komplex egysége egy tematikus konferenciából, Pécs és környéknek, és a dél-dunántúli régió bemutatását célzó kirándulásokból, rekreációs és sporteseményekből, civil szervezeteket bevonó eseményekből, kiállításokból, és egy szabadtéri városi fesztiválból áll koncertekkel, táncbemutatókkal, parádéval színesítve. Az eddigi 11 év alatt több mint fiatal látogatott Pécsre az ICWiP (és elődje) résztvevőjeként több mint 70 országból. A rendezvény minden évben egy aktuális, a fiatalokat hangsúlyosan foglalkoztató témát dolgoz fel a konferencián, és e mentén kerül kialakításra a program menete, meglévő és célzottan megkeresett partnerek (civil szervezetek, egyetemek) segítségével. Az ICWiP belső résztvevői főként év közötti fiatal felnőttek, akik tanulnak, dolgoznak, civil szervezetekben vállalnak szerepet. Őket az eddig kialakult és bővülő partnerségi

7 körökön keresztül egyetemek (pl. Pécsi Tudományegyetem, Nyitrai Egyetem, Masaryk Egyetem, Salfordi Egyetem) és városi-, kulturális-, ifjúsági szervezetek segítségével (pl. Torino Város Önkormányzata, Finnagora, SORCE Hálózat) éri el a főszervező SIEN Alapítvány. Az ICWiP teljes programjában ők vehetnek részt. Külső résztvevőknek tekinthetők azok a civil szervezetek, intézményi képviselők, egyéni érdeklődők, Pécs és régiója lakossága és látogatói, akik a nyilvános programba (pl. Civil Terasz, konferencia előadások, koncertek) bekapcsolódnak. Őket szervezetenként meghívással, valamint nyilvános felhívással, hirdetéssel lehet elérni. Célzott kommunikációval elsősorban az Internet és utazási irodák, valamint a testvérvárosi és partneregyetemi hálózatok segítségével egyre hatékonyabban lehet bevonni a Pécsre látogató turistákat is. Az ICWiP-koncerteken és a nemzetközi ételudvarban naponta közel látogató fordul meg. Az ICWiP minden évben a fiatalok nemzetközi találkozóhelye, ahol megismerhetik egymás kultúráját, megoszthatják egymással véleményüket, ötleteiket, és személyes kapcsolatokat, barátságokat alakíthatnak ki, hálózatos együttműködéseket építhetnek. Mindez a régió jobb nemzetközi megismertetését, az ifjúsági turizmus fellendítését és hosszú távon fenntartható fejlesztését szolgálja. Fontos szempont, hogy a már bevált elemek mellett újakkal is bővüljön a kínálat, több új kirándulás, a dél-dunántúli régió megismerése is szerepeljen a programban ben a strandprogramokat a Tolna megyei Szálkán rendezik meg, míg a hagyományos borkóstolót és szabadtéri minifesztivált Versenden tartják meg, amely egésznapos falunappá növi ki magát. Az ICWiP-re lehet és kell építeni az ifúsági turisztikai vonzerő fejlesztésének folyamatában. Az ICWiP tapasztalatait be lehet forgatni további, a régió más pontjain megszervezhető kisebb méretű és volumenű nemzetközi ifjúsági projektekbe. Ehhez lenne ideális, ha az EKF kapcsán a kormányzat külön forrást nyitna meg a régió ifjúsági civil szervezeteinek, hallgatói önkormányzatainak, hogy ilyen projekteket megfogalmazzanak, kifejlesszenek! Az ICWiP tehát egyrészt önmagában fejlesztendő a még nagyobb, és főként hosszú távú vonzerőfejlesztés okán, másrészt felhasználandó mint hajtómotor, multiplikátor, amely képes összefogni a régió más, nemzetközi ifjúsági projektjeit, de legalábbis képes képzéseket, tréningeket, partnerségépítő találkozókat szervezni. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy milyen formában lehet utazásszervező szemmel 2010-ig úgy fejleszteni a rendezvényt, hogy utazási irodák segítségével célzottan utaztassunk/hozzunk el fiatalokat Pécsre. Végül, az ICWiP szervezősége által menedzselt rendezvény-portál, a alkalmas lehet arra, hogy egységes felületet kínáljon a Dél- Dunántúl más nemzetközi ifjúsági projektjeinek, összekapcsolódva a oldallal. Különösen nagy multiplikációs lehetőséget ad a fejlődéshez az a tény, hogy az ICWiP alapító tagja

8 az európai SORCE Hálózatnak, amely valamennyi tematikus ifjúsági fesztivált, ICWiP testvérrendezvényt egybe fogja (www.sorce.info). Erősségek gyengeségek, lehetőségek veszélyek (SWOT 5 ) A hosszú távú közös gondolkodást, valamint egy regionális ifjúsági turisztikai marketing koncepció létrejöttét elősegítendő, az IDResearch Kft. egyszerű SWOT-analízist készített a turisztika, a turisztikai marketing, a kulturális programfejlesztés területén dolgozó számos pécsi szakember bevonásával 2007 májusában. Az elemzés fő elemeit a 2. sz. Táblázat mutatja be. 2. Táblázat Erősségek: - diákszínjátszás, fesztivál, nemzetközisége - egyetem: nemzetközi jó híre, kapcsolatai, oktatás minősége, egyetemi klub hiányzik! - barátságos, befogadó - ifjúsági szálláshelyek mennyisége - drogfogyasztás szempontjából viszonylag tiszta a régió - nemzetközi viszonylatban az ár-érték arány (szolgáltatásokban, szállásban, étkezésben) még mindig kedvező - PTE MK és a művészeti szakközép - sok az ifjúsági szervezet - Mobilitással közösen adatbázis kialakítása, ifjúsági munkacsoport felélesztése - a régió turisztikai adottságai jók - néptánc-, népdalkultúra Lehetőségek: - a diákok/fiatalok bevonható, hosszútávon visszatérő vendégek lehetnek - a városi, megyei és egyetemi szinten meglévő kapcsolatokat fel lehet éleszteni (pl: EKF egyetemek hálózata - tanárok bevonása is) - országos ifjúsági szervezetek közötti hálózatok partnersége - egyéb hálózatok, szövetségek megszólítása és bevonása (pl. Rotary) - a fiatalok, diákok egyre inkább többnyelvűek - egyetemi médiumok, középiskolás lapok Gyengeségek: - olcsó és gyors közlekedés hiánya országszerte és a régióban - a város lakosságának egynyelvűsége - az ifjúsági szervezetek jellemzően forráshiányosak - a régió turisztikai kínálata nem kidolgozott, nem vonzó - a turisztikai információs anyag nem megfelelő, online tartalomfejlesztés kiemelten szükséges! - ifjúsági szálláshelyek minősége Veszélyek: - nem szabad hagyni, hogy a fiatalok azért utazzanak hozzánk, mert "itt mindent lehet" (rongáljanak, randalírozzanak) - szálláshelyek: nincsenek források a fejlesztésükre - általában: projekteknél is forráshiány 5 A SWOT angol betűszó (Strenghts erősségek, Weaknesses gyengeségek, Oppourtinities lehetőségek, Threats veszélyek), mely egy intézményi önértékeléshez használatos, nyitott önértékelési eszközt jelöl. Alkalmas arra, hogy segítsen feltérképezni akár az intézmény működésével kapcsolatosan, akár az intézmény egy kulcsterületével, projektjével összefüggően meglévő erősségeket, pozitívumokat, illetve hiányosságokat. Számos tanácsadó alkalmazza a módszert, hogy egyfajta helyzetértékelés után a megfogalmazhatókká váljanak a változtatási/fejlesztési lehetőségek, egyben felszínre kerüljenek azok a veszélyek is, amelyek a változtatással járnak.

9 jelentősége- feltérképezni őket! - ifjúságot megszólító médiák feltérképezése - Est, Exit, alternatív, online médiák - HÖK-ök megszólítása és partnerként kezelése - nagyvárosi tv-hálózat, közszolgálati médiumok bevonása - ifjúsági, egyetemi, középiskolás rendezvényeknek nyilvánosságot teremteni - vetélkedők indítása belföldön, országos ifjúsági hálózatok, Sulinet - országos presztizsmédiák - feltérképezni őket! - mobilizálható ifjúság - EKF önkéntes stratégia - térségben, nemzetközi kontinges is, EVS, önkéntes vendégfogadók - új narratívák kellenek: legendák, történetek A közös gondoklodás számos ponton előhozta a bevonásra irányuló projektek fontosságát. Általánosságban kijelenthető, hogy a fiatalokra/ifjakra fókuszáló leendő stratégia alapelemei között ki kell emelni a helyi lakosság hatékony, tevőleges bevonását, amely az iskolai, baráti szálakon keresztül még több és nagyobb mozgást generálhat a térségben, illetve a térség irányába. Mind a külföldiek, mind a belföldiek megszólítása és bevonása során hasznos lehet egy széles bázisú önkéntes hálózat/program indítása. A fiatalok részvételét tovább fokozhatjuk egy olyan ösztöndíjprogram indításával, amely az általuk szervezendő nemzetközi tartalmú, nemzetközi vonzerőt magában rejtő projektek kifejlesztéséhez, megszervezéséhez kapcsolódhat. A helyi szervezeteken, egyéneken (pl. a liverpooli ifjúsági követi program mintájára) keresztül megsokszorozható a bevonás, sőt indirekt módon a külföldi ifjúsági turizmus serkenthető. A legjobb módszertan: fiatalok a fiataloknak típusú programok erősítése. Az említett Ifjúsági pályázati alap, amely valójában ifjúsági együttműködéseket támogatna, a helyi szervezetek nemzetközi ifjúsági projekjeit támogatná, ezáltal hozzájárulna egy multiplikációs folyamat elindításához. Ha ez utóbbit a Déldunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodával (DDRISZI) együtt szervezik az érintettek, még nagyobb hatást lehet elérni, különösen az iroda által működtetett regionális ifjúsági civil hálózatos együttműködések becsatornázásával, alapvetően az ifjúsági közösségi fejlesztésekre koncentrálva. Még 2007 folyamán szüksége lesz egy helyi/regionális szubkulturális erősségek térkép elkészítésére, amely segítséget fog nyújtani az ezekhez kötődő programfejlesztéshez és kommunikációhoz. Fontos a meglévő szubkulturális közösségekre és projektekre építeni, mert az ifjúsági együttműködések meghatározó részét a tevékenységek lefedik. Összhangban továbbá a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában a témához kapcsolódóan kimondottakkal, korszerű, elektronikus alapú marketingeszközök kellenek a fiatalok elérésére, bevonására, és a multiplikációs, hosszú távon érezhető hatások generálására. A közeljövőben érdemes lenne ehhez kapcsolódóan is pályázatot hirdetni az ifjúsági közösségekben, civil szervezetekben.

10 Javasolt marketing akciók és eszközök 1. Hosszú távon, a fenntartható fejlesztések érdekében hálózatba kell szervezni a régió nemzetközi ifjúsági projekteken dolgozó szervezeteit, fiataljait (ebben különösen nagy segítséget adhat a DDRISZI), vagy a meglévő hálózatos együttműködéseket meg kell erősíteni, hogy a nemzetközi térben elérhető nagyszabású, pontszerű, de nagy hatósugárral rendelkező nemzetközi eseményeket Pécsre, a Dél-Dunántúlra hozzuk. Legyen évről-évre egy-egy olyan nemzetközi ifjúsági konferencia, szeminárium, fesztivál, találkozó Pécsett vagy a régió valamelyik városában, amely egy nagy európai vagy világszervezet rendezvénye (pl. a Youth Forum egyik programja, vagy az ESIB egyik közgyűlése, vagy éppen az UNESCO ifjúsági bizottságának soros ülése, stb.). Erre bizonyára pályázni kell a későbbiekben és pontosan a siker egyik záloga lehet a hatékony konzorciális együttműködés, és az ilyen együttműködési formában történő közös fellépés. 2. Használjuk ki a konzuli-tiszteletbeli konzuli hálózat adta diplomáciai kapcsolatokat, illetve az egyetemi dísztoktori hálózat adta lehetőségeket, amelyeket ugyancsak konkrét események formájában, és mindenképpen vonzerőfejlesztési célzattal lehetne megfogalmazni. Magasabb diplomáciai szintekben is lehetne gondolkodni, pl. akkor, amikor a Külügyminisztérium szokásos nyári nagyköveti-konzuli értekezletét Pécsre hozzuk, és a magyar diplomatákkal (később, egy másik körben pedig a hazánkba akkreditált külföldi diplomatákkal) megismertetjük a térség ifjúsági turisztikai aspirációit, fejlesztési elképzeléseit. Ugyanígy járhatunk el a magyar kulturális intézetek hálózatát használva. 3. Hozzunk létre egy ifjúsági turisztikai portált, amely kapcsolódik a meglévő régiós turisztikai portálhoz (www.deldunantul.hu), támaszkodik az ICWiP-portálra (www.icwip.hu), és szorosan összefonódik az EKF-et népszerűsítő oldalakkal, pl. a vagy még inkább a fejlesztés alatt álló 4. Vegyenek részt pécsi, dél-dunántúli egyetemisták a SORCE Hálózat rendezvényein, építsenek kapcsolatokat, és hozzák-vigyék a közös tudást, amely további projektek kifejlesztését eredményezheti, egyben vigyék a régió hírét, a hagyományos PR-eszközök segítségével. Ahhoz, hogy a fiatalok (rendezvényenként 3-4 fő) gond nélkül eljuthassanak a hálózat rendezvényeire, pl. Trondheimba, vagy Sumyba, javasolt, hogy a DDRMI-nél, vagy a PTE-nél, vagy az EKF Központnál pályázható legyen egy csekély pénzügyi keret, amely az utazásukat és kinti tartózkodásukat finanszírozza. Ez egyfajta nagyköveti programmá is kinőheti magát. 5. Készüljön egy olyan kiadvány, főként angol nyelven, amely a régió nemzetközi érdeklődésre számot tartó ifjúsági projektjeit mutatja be. Ezt évről-évre adja ki a DDRMI.

11 6. Induljon egy olyan képzés-sorozat (lehetőség szerint szoros együttműködésben a DDRFÜ-vel és a PTE EHÖK-kel, valamint a PTE KÖSZI-vel), amely a régió hallgatói és ifjúsági szervezeteinek ad továbbképzést a nemzetközi projektfejlesztés, -generálás, és projektmenedzsment területén. Ebben képes meghatározó partner lenni mind a SIEN Alapítvány, mind az IDResearch Kft. Következő lépések 2007 őszétől kezdődően Egy regionális méretű kutatás lefolytatása, amely figyelmet szentel a - küldőország és motiváció szerinti vendégforgalom elemzésének (meglévő felmérések, statisztikák alapján), illetve javaslatot tesz 2008-tól indítandó folyamatos monitoringra, - az ifjúsági turizmus fejlesztése szempontjából potenciális lehetőséget rejtő desztinációk és események elemzésének, különös tekintettel a fejlődés/fejlesztés feltételeire, - a hosszú távon és költséghatékonyan fenntartható információs eszköz és csatorna megoldásoknak és a kiemelt küldőterületekkel a folyamatos információ áramlást biztosító hálózat kialakításának és működtetésének (itt a Pécs2010 marketing, illetve kommunikációs koncepció, a pécsi városmarketingkoncepció, a régiós turisztikai marketing stratégiai alapelvek meghatározóak!) A kutatást összefoglaló tanulmány egy marketing koncepciót és részletes akciótervet is vázol: kitér az utazási döntést a küldőterületen befolyásoló, illetve a már a térségben tartózkodókat helyi információval ellátó marketing feladatokra. Javaslatot tesz arra, hogy Pécs Európa Kulturális Fővárosa nemzetközi ifjúsági célcsoportjainak ide vonzása érdekében milyen intézkedéseket szükséges tennie az EKF menedzsment szervezetnek a termékfejlesztés, és a Magyar Turizmus ZRT-nek a promóció területén (itt a Palmer-jelentés, illetve egyes EKF-ek tapasztalatai mérvadóak). A stratégia figyelembe veszi és elemzi a rendelkezésre álló vendégkör megkérdezések és külföldi ifjúsági turisztikai piackutatások eredményeit. Külön (vagy a fentihez kapcsolódó) kutatásban kellene tovább vinni az eddigi megyei, régiós, országos ifjúságkutatási tanulságokat, és hangsúlyosan az EKF teremtette nemzetközi kontextusra lenne szükség egy olyan vizsgálatra, amely a fiatalok kulturális fogyasztási szokásait, művészeti-kulturális aktivitásait és hajlandóságát méri fel. Mindezeket pedig évről-évre szükséges nyomon követni, tehát ki kell alakítani a monitoring rendszerét, illetve a folyamatos, építkező fejlesztés stratégiai szemléletét. Pécs, július 18.

12 Tarrósy István IDResearch Kutatási és Képzési Kft. ügyvezető

13 Felhasznált irodalom 1056/2001. (VI. 20.) Korm. határozat Balogh, A. Vass, A. Patai, P. (2006). Mi a N(II)DK? nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Központ tervező szemináriuma Dél-Dunántúli Régió. Pécs, február Európai Parlament (2004). Állásfoglalás a fenntartható európai idegendforgalom új távlatairól és új kihívásairól. (2004/2229 (INI)). Fazekas, B. Szász, B. (2006). A fiatalok az Európa Kulturális Fővárosa programban. Tanulmány (kézirat). Pécs, november 2. Kákai, L. Szabó, A. (2005). A pécsi fiatalok helyzete, életmódja 2005-ben. Szociológiai vizsgálat Pécs város fiatal lakosságának körében. Pólusok Társadalomtudományi Egyesület, Pécs, 2005 KOPINT-DATORG Rt. (2004). Ausztria, Csehország, Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia turisztikai kínálatának és árszínvonalának áttekintése. Tanulmány (készült a GKM Turisztikai Hivatala megbízásából). Budapest, 2004 december Központi Statisztikai Hivatal (2006). Jelentés a turizmus évi teljesítményéről. Budapest, 2006 Magyar Turisztikai Hivatal (2005). Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia (Letölthető az Internetről: Makkos, V. Patai, P. Kátai, G. Horváth, L. (2005). Dél-dunántúli Regionális Ifjúsági Helyzetelemzés Belvedere Meridionale, 2005 Palmer, R. et al (2004). European Cities and Capitals of Culture. Study prepared for the European Commission. Palmer/Rae Associates, Brüsszel, 2004 augusztus Richards, G. Wilson, J. (2003). New Horizons in Independent Youth and Student Travel. A Report for the International Student Travel Confederation (ISTC) and the Association of Tourism and Leisure Education (ATLAS). Amszterdam, 2003 szeptember Szokolai, Zs. (2006). A kulturális kínálat átalakítása az eredményes kulturális turizmusfejlesztési stratégia egyik alapvető feltétele. Tanulmány (kézirat). Pécs, április 18. World Tourism Organization, ETC Research Group (2005). City Tourism and Culture. The European Experience. A Report produced for the Research Group of the European Travel Commission (ETC) and for the World Tourism Organization (WTO) by LAgroup & Interarts. Brüsszel, 2005 február Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Kh. (2002). Táboroztatók Országos Konferenciája (TOK) Konferenciakiadvány Internetes források, adatbázisok

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája 2014-2016 CampInvest Kft. 2013. december Készítették: Dr. Gonda Tibor PhD. Dr.Spiegler Patrícia PhD. Dr. Bencsikné Aubert Judit Tartalomjegyzék

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2014-2020. MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

Az ökoturizmus fejlesztési lehetősége a Dél-dunántúli turisztikai Régióban

Az ökoturizmus fejlesztési lehetősége a Dél-dunántúli turisztikai Régióban Az ökoturizmus fejlesztési lehetősége a Dél-dunántúli turisztikai Régióban Készítette: Gyeregyalog.hu Egyesület Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter 2013. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...

Részletesebben

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter Középtávú marketingstratégiája és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter létrehozása - Néprajzi értékekre épülő tematikus út, turisztikai célterületté alakítása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2015. június 25-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S ZIRC VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. június 25-i ülésére Tárgy: A Magas-Bakony Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. 2015. évi munkaterve és a 2015-2020-as

Részletesebben

BARANYA MEGYE TURIZMUSMARKETING TERVE

BARANYA MEGYE TURIZMUSMARKETING TERVE BARANYA MEGYE TURIZMUSMARKETING TERVE PÉCS 2000 Készült a Gazdasági Minisztérium támogatásával. A program összeállításában részt vettek: Szerzők: Dr. Aubert Antal - Miszler Miklós Szabó Géza Janus Pannonius

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 14 2. Helyzetelemzés... 16 2.1. Nemzetközi trendek... 16 2.2. Magyarország turizmusának

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. Helye: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

Marketingstratégia 2010-2012

Marketingstratégia 2010-2012 Magyar Turizmus Zrt. Marketingstratégia 2010-2012 Budapest, 2009. október 28. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló... 3 1. Bevezető... 9 2. Célkitűzések a 2010-2012. évi marketingstratégiához... 11 2.1

Részletesebben

MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7.

MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7. MARKETING TERV 2004. MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7. Tartalom Tartalom... 2 1 A Magyar Turizmus Rt. küldetése... 4 1.1 VÍZIÓ... 4 1.2 MISSZIÓ... 4 2 Vezetői összefoglaló... 5 3 Helyzetkép... 10 3.1

Részletesebben

TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS MENEDZSMENT

TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS MENEDZSMENT TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS MENEDZSMENT A Nyíregyházán 2009. május 20-21.-én megtartott konferencia előadásai Szerkesztette: Dr. Hanusz Árpád Nyíregyháza, 2009 TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ DESZTINÁCIÓS

Részletesebben

A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája 2007-2017. Dr. Czike Klára F. Tóth András

A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája 2007-2017. Dr. Czike Klára F. Tóth András A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája 2007-2017 Dr. Czike Klára F. Tóth András TARTALOMJEGYZÉK I. HÁTTÉR...3 1. A stratégia indokoltsága...3 2. Kutatási eredmények, az önkéntesség hazai helyzete...5

Részletesebben

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Elméleti bevezető Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Mennyire menő ma Magyarországon a fiataloknak egymás között azzal büszkélkedni, hogy szabadidejükben önkéntes munkát végeznek?

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI ÖNKÉNTESSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 1 TARTALOMJEGYZÉK

A MAGYARORSZÁGI ÖNKÉNTESSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 1 TARTALOMJEGYZÉK A MAGYARORSZÁGI ÖNKÉNTESSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 1 TARTALOMJEGYZÉK I. VEZETÕI ÖSSZEFOGLALÓ 2 Önkéntesség definíciója 3 Háttér 3 1. A stratégia indokoltsága 3 2. Kutatási eredmények, az önkéntesség hazai

Részletesebben

Harkány versenyképességi és pozícionálási marketing stratégia és kommunikációs terv. 2011. április 29.

Harkány versenyképességi és pozícionálási marketing stratégia és kommunikációs terv. 2011. április 29. Harkány versenyképességi és pozícionálási marketing stratégia és kommunikációs terv 2011. április 29. Bevezetés A projekt háttere és célja -3- Harkány Turisztikai Egyesület a desztináció versenyképességi

Részletesebben

SZOMBATHELY MARKETING STRATÉGIÁJA

SZOMBATHELY MARKETING STRATÉGIÁJA Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Kaposvár Marketing és Kereskedelem Tanszék SZOMBATHELY MARKETING STRATÉGIÁJA HAZAY ANITA V. évfolyam, közgazdász gazdálkodási szak Konzulensek: Dr. Szente Viktória

Részletesebben

VITAANYAG 3. VERZIÓ E-MAIL: TURIZMUSSTRATEGIA@GKM.HU (A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS 2004. JÚNIUS 30-ÁN ZÁRUL) 2004. ÁPRILIS 26.

VITAANYAG 3. VERZIÓ E-MAIL: TURIZMUSSTRATEGIA@GKM.HU (A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS 2004. JÚNIUS 30-ÁN ZÁRUL) 2004. ÁPRILIS 26. VITAANYAG 3. VERZIÓ TÁRSADALMI EGYEZTETÉS E-MAIL: TURIZMUSSTRATEGIA@GKM.HU (A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS 2004. JÚNIUS 30-ÁN ZÁRUL) 2004. ÁPRILIS 26. Készítette az Országos Idegenforgalmi Bizottság Stratégiai

Részletesebben

A turisztikai desztináció menedzsment rendszerről

A turisztikai desztináció menedzsment rendszerről A turisztikai desztináció menedzsment rendszerről Bevezető A turizmus hazánk GDP-jének 8,5 százalékát állítja elő, és mintegy 400 ezer munkahelyet biztosít, fontos szerepet tölt be a külkereskedelmi mérleg

Részletesebben

A Sárospataki Kistérség Turizmusfejlesztési és Turizmusmarketing Programja. Készítette:

A Sárospataki Kistérség Turizmusfejlesztési és Turizmusmarketing Programja. Készítette: A Sárospataki Kistérség Turizmusfejlesztési és Turizmusmarketing Programja Készítette: Miskolc, 2005 A kutatás készítői: kutatás vezetője, szakmai iránítója: Dr. G. Fekete Éva MTA, RKK, ÉMO vezetője kutatás

Részletesebben

8. Promóció, reklám, kommunikáció

8. Promóció, reklám, kommunikáció 8. Promóció, reklám, kommunikáció Az intézkedés célja és indokoltsága: Egy tematikus út esetében a fejezet címében szereplő tevékenységek a Palóc Út üzenetének eljuttatása a célközönséghez a legfontosabb

Részletesebben

THE IMPORTANCE OF NETWORKING IN ECONOMIC DEVELOPMENT THROUGH THE EXAMPLE OF TOURISM DESTINATION MANAGEMENT ORGANISATIONS

THE IMPORTANCE OF NETWORKING IN ECONOMIC DEVELOPMENT THROUGH THE EXAMPLE OF TOURISM DESTINATION MANAGEMENT ORGANISATIONS Szolnoki Tudományos Közlemények XV. Szolnok, 2011. Herbály Katalin 1 A HÁLÓZATÉPÍTÉS JELENTŐSÉGE A GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN A TDM SZERVEZETEK PÉLDÁJÁN KERESZTÜL A TDM szervezet hálózatépítési terve feltételezi

Részletesebben

Beszélgessünk Európáról

Beszélgessünk Európáról Beszélgessünk Európáról nemzeti akcióterv a társadalmi párbeszéd elősegítésére A kormány múlt heti ülésén megtárgyalta és elfogadta a Beszélgessünk Európáról elnevezésű akciótervet, amely azokat a programokat

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA ,,,,,,,,,, SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI CIVIL STRATÉGIA 2014. Készült: az ÁROP-1. A. 6-2013 TANuljunk DEMokráciát a közös sikerért! című projekt keretében 1 Tartalom VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 2 Történelmi

Részletesebben

A turisztikai desztináció menedzsment rendszerről

A turisztikai desztináció menedzsment rendszerről A turisztikai desztináció menedzsment rendszerről Bevezető A turizmus hazánk GDP-jének 8,5 százalékát állítja elő, és mintegy 400 ezer munkahelyet biztosít, fontos szerepet tölt be a külkereskedelmi mérleg

Részletesebben

3. Célok meghatározása

3. Célok meghatározása 3. Célok meghatározása Minden közösség gazdasági társaság, egyesület, szervezet, intézmény valamilyen cél, célok megvalósítása, elérése érdekében jön létre. A lakóhelyhez kötődő helyi közösségek és az

Részletesebben

2005-2013 2 0 0 5. J A N U Á R MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL

2005-2013 2 0 0 5. J A N U Á R MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL 2005-2013 2 0 0 5. J A N U Á R A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá tartozó kormányhivatal 1012 BUDAPEST, VÉRMEZŐ ÚT

Részletesebben

A turisztikai klaszterek szerepe a regionális marketingben

A turisztikai klaszterek szerepe a regionális marketingben Gonda Tibor Spiegler Patrícia A turisztikai klaszterek szerepe a regionális marketingben A mai globális gazdaság térképe tele van klaszterekkel, különleges központokkal. A turisztikai klaszter a turizmus

Részletesebben

41/2010. (IV. 29.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Önkormányzat ifjúsági koncepciója (2010-2015) és cselekvési terve (2010-2013)

41/2010. (IV. 29.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Önkormányzat ifjúsági koncepciója (2010-2015) és cselekvési terve (2010-2013) 41/2010. (IV. 29.) Kgy. határozat A Baranya Megyei Önkormányzat ifjúsági koncepciója (2010-2015) és cselekvési terve (2010-2013) 1. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése a Baranya Megyei Önkormányzat

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA 2010-2015. T a r t a l o m

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA 2010-2015. T a r t a l o m A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA 2010-2015. T a r t a l o m 1. Bevezetés 2. A koncepció jogforrása 3. Helyzetértékelés 3.1. A megyei ifjúságkutatások, elemzések célcsoportja 3.2. A megyei

Részletesebben

A FiAtAlok lendületben ProgrAm hét éve

A FiAtAlok lendületben ProgrAm hét éve A Fiatalok Lendületben Program hét éve 2 1 A Fiatalok Lendületben Program (FLP) 1.1 Az FLP alprogramjai 2 Az FLP a számok tükrében 2.1 A benyújtott és támogatott pályázatok száma 2.2 Honnan érkeztek a

Részletesebben