MÉZ, APITERÁPIA ÉS A TURIZMUS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÉZ, APITERÁPIA ÉS A TURIZMUS"

Átírás

1 MÉZ, APITERÁPIA ÉS A TURIZMUS avagy: tömeges külföldi betegfogadás lehet ségei a turizmus tanácsadó szemével Brachna János Probáld Katalin február 19.

2 Tapasztalat: Hotel Ezüstpart Gyógyszálló és Konferenciaközpont: min sített gyógyszállót alkottunk, gyógyvíz nélkül

3 TURIZMUS A VILÁGBAN?!

4 A turizmus a világgazdaság egyik hajtóereje: a világkereskedelem els számú ágazata, a legnagyobb exportbevételi forrás és 200 millió embernek biztosít munkahelyet. Jelent s szerepe van a fejl d országok és régiók gazdaságának fejlesztésében is.

5 A turizmus azonban nem csak gazdasági értelemben gazdagít: nagymértékben profitál bel le a környezet és a helyi kultúrák, hiszen a turizmusból származó bevételeket a kormányok többek között m emlékek, múzeumok és nemzeti parkok felújítására fordíthatják. A turizmus b vülésével egyre nagyobb szükség van az infrastruktúra fejlesztésére is, s mindez a helyi lakosság életmin ségét is javítja.

6 A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint 2008: A nemzetközi érkezések száma elérte a 922 milliót, ami 18 millióval haladja meg a évi eredményeket, és

7 1,9%-os növekedésnek felel meg. A nemzetközi turizmusból származó bevételek 944 milliárd dollárt, azaz 642 milliárd eurót tettek ki, ami 1,8%-os növekedést jelent.

8 Magyarország az érkezések számát tekintve a 26., a bevételek összegét tekintve a 39. helyen állt.

9

10 TURIZMUS MAGYARORSZÁGON?!

11 Magyarországon a turizmus az elmúlt évtizedekben a gazdaság egyre jelent sebb ágazatává vált. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által 2005-re összeállított Turizmus Szatellit Számla alapján a turizmus a magyarországi GDP 5,2%-át, az ún. tovagy r z hatásokat figyelembe véve 8,8%-át adja.

12 Jelenleg minden nyolcadik munkahely, a tovagy r z hatásokat figyelembe véve a munkahelyek 12,6%-a a turizmusnak köszönhet.

13 Az egészségturizmus területén felbolydult a szakma: mindkett, a turisztikai és az egészségügyi

14 Balaton régiós egészségturisztikai konferencia, (Siófok, február 25) UTAZÁS 2010 kiállításon: egészségügyi turizmus Balaton régiós egészségturisztikai konferencia, (Siófok, november 24.)

15 AKTUALITÁS?

16 ÓRIÁSI!

17 Jelenleg: Kedvez természeti adottságok (197 gyógyvíz, 65 min sített gyógyfürd, 4 gyógyiszap, mofetta) Kiépült infrastruktúra (fürd k és gyógyilletve wellness szállodák) Jelent s belföldi és nemzetközi kereslet

18 Az Új Széchenyi Terv kiemel néhány, már m köd egészségturisztikai jelleg tevékenységet: a hungarikumnak is számító Pet -módszert, az innovatív rehabilitáció területén világhír Pet Intézetet a fogászati turizmust, mely 50 milliárd forint nagyságrend bevételt produkált és piacvezet Európában esztétikai sebészet területén hazánk szintén rangos helyet foglal el a kontinensen

19 A 2013-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia az els számú nemzeti szint termékfejlesztési prioritásként határozza meg

20 Jöv kép Az Új Széchenyi Terv az egészségturizmus két ágát emeli ki: a gyógyvízre épül és az orvosi szolgáltatásokra alapozott egészségturizmust.

21 Magyarország az egészségturizmus területén besorolható az árel ny miatt preferált országok, illetve min ségel ny és hiánypótlás miatt preferált országok közé.

22 F bb orvosi eljárások átlagos orvosi/kórházi összköltsége egy nyugati szint kórházban a világ különböz országaiban. Látható,hogy árban versenyképesek vagyunk.

23 Nominális összegek

24 %, USA árhoz viszonyított

25 Plasztikai m tétek, fogászati kezelések összehasonlító árai US dollárban

26 Akiknél olcsóbbak vagyunk, tehát eladók lehetünk (Belgium esetében e táblázatban csak lézeres szemm tét)

27 Akik nálunk olcsóbbak, tehát versenytársaink:

28 A másik két elem: min ségel ny: állítjuk, hogy a hazai orvosegészségügy nemzetközi min ségre képes hiánypótlás: megfelel id beni programozás mellett versenyképesek tudunk lenni.

29 Mérhet eredmények 2015-ben A gyógy- és wellness )vendégéjszakák száma megközelíti a 8 milliót Az egészségturizmus fejlesztésnek közvetlen és közvetett eredményeképpen az új munkahelyek száma összességében rel emelkedett. A hazai lakosság részér l a fürd látogatottság 50%-kal emelkedett. A Kelet-Európai piacon (Lengyelország, Fehéroroszország, Ukrajna, Oroszország) a magyar egészségturizmus domináns helyzetet foglal el. Az ilyen céllal utazók több mint 50%-a Magyarországot keresi fel. Egészségturisztikai klaszterek lefedik az egész országot. A vízre alapozott gyógyítás módszereinek fejlesztését egy országos kutatóközpont segíti. Két gyógyhelyen kutatási alközpont is kialakult. Nemzetközi jelent ség fürd k látogatottsága 50%-kal emelkedett, az egy f re jutó bevételeik megduplázódtak.

30 Új elem?

31 Egészségügyi turizmus

32 Indokoltság: az élesed nemzetközi versenyhelyzet.

33 Helyzetünk jó! A fogászatra és esztétikai sebészetre alapozott turizmus éves árbevétele ma 50 milliárd Ft-ra tehet, ami meghaladja a gyógy- és wellness szállók összbevételét.

34 Mire alapozunk?

35 Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái

36 A gyógyturizmus terjedésének három f motivátora az ár (5-10 év múlva elt nik Mo-on) a min ség és a hozzáférés (várólista)

37 Egyéb, lényegi szempontok Más technológiájú az ellátás, mint amilyen a beteg országában elérhet Más a jogi szabályozás, mint a beteg országában: pl. a terhességmegszakítás; Franciaországban törvény tiltja a mesterséges megtermékenyítést 43 év fölött; az ssejt terápia

38 Turisztikai szempont: Komplex élményt nyújt a szolgáltatás Az otthoni kezelés/m tét áráért a célországban nemcsak a rehabilitáció, az utókezelés vásárolható meg, hanem egyéb, például üdülési szolgáltatás is. Ez szintén versenyhelyzeti tényez

39 Szénhidrátok Méz Tápanyagtartalom 100 g-ban - Cukrok 82,12 g - Rost 0,2 g Zsír Fehérje Víz Energia 300 kcal 1270 kj 82,4 g 0 g 0,3 g Riboflavin (B2-vitamin),038 mg 3% Niacin (B3-vitamin),121 mg 1% Pantoténsav (B5-vitamin),068 mg 1% B6-vitamin,024 mg 2% Folsav (B9-vitamin) 2 g 1% C-vitamin 0,5 mg 1% Kalcium 6 mg 1% Vas,42 mg 3% Magnézium 2 mg 1% Foszfor 4 mg 1% Kálium 52 mg 1% Nátrium 4 mg 0% Cink,22 mg 2% 17,10 g 100 g-ra (kb. 5 ev kanál) levetítve A százalékos értékek az amerikai feln tt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak. Forrás: USDA tápanyag adatbázis

40 Fajtamézek gyógyhatása Akácméz: gyomorsav túltengésben szenved beteg számára ideális. Napraforgóméz: nagyon savas, ezért gyomorsav hiányban szenved knek ajánlott. Gesztenyeméz: étvágyjavító, roboráló, visszérbetegek és trombózissal küszköd k számára ajánlott. Hársméz: légúti fert zésekben javasolt, nyugtató hatása is van. Pohánkaméz (hajdinaméz): szívelégtelenségben kifejezetten ajánlott.

41 Levendulaméz: bélférgesség ellen kiváló, valamint nyugtató hatású. Édesköményméz: emésztési zavarok esetén javasolt. Eukaliptuszméz: a légz szervek és az emésztési problémákkal küszköd betegeknek ajánlott. Yucatanméz: a kaktuszok és a pozsgás növények nektárjából készül. Íze kiváló, gyógyhatása az alapnövényekével megegyez {forrás:

42 Méz és méhészeti termékek a gyógyításban: termékfejlesztés a marketing jegyében!

43 Marketing paradigmaváltás: új ábécé -k jelentek meg a turizmusban is.

44 A 4P (termék, ár, értékesítés, promóció) után Morrison 8P-re b vítette (people,packaging, programming, partnership, azaz humánpolitika=személyi szolgáltatás, csomagképzés, programozás, partnerség = kooperatív marketing).

45 1990-ben a 4P helyébe 4C modell, mely a fogyasztói szempontokat érvényesíti

46 4E világa, értékrendje: Environment/természeti környezet Education: nevelés a fogyasztásban; Empathy; Ethics: erkölcsi értékek

47 A turisták desztinációs motivációi között els helyre kerül az élményszerzés vágya.

48 Az egészségturizmus piacán azon résztvev knek er södik értékesítési pozíciójuk, akik a gyógyítás mellett nem szokványos ajánlatot, új élményt kínálnak

49 Példa az egészségturizmusban a vízre alapozott spa élmény "4 R"-je az ISPA (Nemzetközi Spa Szövetség ) szerint a következ :

50 Relaxáció (Relax) - feszültség oldása, stressz-csökkentés Reflexió (Reflect) - meditáció, elmélyült gondolkodás Revitalizáció (Revitalise)- újjáéledés, életer és energia Jókedv (Rejoice) - vidámság és szórakozás

51 Hazánkban: kultúra és gasztronómia!

52 Képezzünk attrakciót! Alkossunk legendát (NTS) Térjünk vissza egy elméleti kérdéshez: mikor tér vissza a vendégünk? Ehhez szorosan kapcsoljuk a kérdést: mikor emlékezik vissza jó szívvel a turista a vakáció helyszínére? Választ az alábbi információkból nyerhetünk (Dr. Puczkó L-Dr. Rátz Tamara:

53 Az attrakciótól az élményig. A látogatómenedzsment módszerei) Érzékszervek szerint ismerteti Knudson az információszerzés lehetséges csatornáit és tipikusmegoszlását: látás (75%) hallás (13%) tapintás (6%) ízlelés (3%) szaglás (3%)

54 Következtetés: minél szebb arcunkat mutassuk meg a turistának. A látogatók által feldolgozott és elraktározott információ/ismeret más és más hatásfokkal raktározódik el, attól függ en, hogy azt mely érzékszervük dolgozta fel.

55 Veverka szerint (1994) az ingerek közül megmarad a látogatókban: 10 százaléka annak, amit hallottak, 30 százaléka annak, amit olvastak, 50 százaléka annak, amit láttak, 90 százaléka annak, amit csináltak.

56 Következtetés: ha bevonjuk cselekv en a vendéget, jól fog ránk emlékezni és visszatér vendégünk lesz. Az attrakcióval, az animációval és a vendégbarát magatartással mindezt elérhetjük.

57 Mézturizmus: új turisztikai termék az egészséges életmódért

58 A borturizmus bortúrájának mintájára MÉZTÚRA állomásai: Méhészet: rusztikus kaptár, vendégbarát körülmények. Mézsör el állító Mézeskalácsos Méhviaszgyertya kezelés Múzeum, illetve kiállítóhely Pozitív alap: bemutató méhészetek!

59 Kapcsolódás a gyógyításhoz: APITERÁPIA

60 Hazánkban ez a folyamat már elindult. Példa: a méhészek véd szentjének Szent Ambrusnak állított szobor és harangtorony Niklán, Berzsenyi falujában, felszentelve ben.

61

62

63

64

65

66 Marketing megközelítésben, szakmai álláspontunk az, hogy a magyar méz, a magyar egészségügy, az apiterápia leghatékonyabb közvetít je nemcsak hazánkban, de a világ magyarsága körében és nemzetközi téren is szakmánk, a turizmus. A méhek nagyon fogynak! - hadd segítsünk!

67 A méznek van kultúrtörténete, ipartörténelme.

68 Barlangrajz, Cueva de la Arana, Valencia (Spanyolország) i.e. 6000, vagy 7000 vagy vagy évvel

69

70

71 Apis mellifera ligustica

72 A Múzsák szent állatai a méhek; maguk is rajzó méhek alakjában vezetik az ión gyarmatosokat új hazájukba, és méhek hozzák el a Múzsák ajándékát, a mézédes hangot, a kiválasztott gyermeknek a Pindaros - legendában. Baldassare Peruzzi: A múzsák és Apollón tánca

73 Biblia, Énekek Éneke; Károli Gáspár Színmézet csepegnek a te ajkaid, ó én jegyesem, méz és tej vagyon az te nyelved alatt, és a te ruháidnak illatja mint a Libanusnak illatja. V. 1. Bementem az én kértembe, én húgom, én jegyesem, szedem az én mirhámat, az én balzsamommal eszem az én lépesmézemet az én mézemmel, iszom az én boromat az én tejemmel; Egyetek, barátim, igyatok, és részegedjetek meg szerelmesim!

74 tejjel-mézzel folyó Kánaán

75 Shakespeare: V. HENRIK KIRÁLY. Ekkép m ködnek a méhek, E parányi lények is, A természet törvényivel tanítván, Mint tartson rendet egy népes királyság. Van egy királyuk és különböz Munkásaik, kiknek némelyike, Mint hivatalnok, otthon felvigyáz Más, mint keresked, künn ügyködik, Más, mint vitéz, fulánkkal felfegyverezve

76 Széki Vesmás Márton: Erdélyi méhes kert (Kolozsvár, 1774) A méheknél pedig nincs mesterségesebb, Nincs gy jteményeknél sehol is édesebb. Szabó- s ácsmunkánál az övék jelesebb. Egyéb bogaraknál nemzetek nemesebb.

77 Arany János - A MÉH ROMÁNCA Ablak alatt A pünkösdi rózsa, Kezd egy kicsit Fesleni bimbója: Kékszem lyány, Válogat bel le, Koszorúnak Holnap esküv re.

78 Pet fi Sándor: MÉZ ÉS CSÓK Kis méh! te a füvet, fát S virágokat leped, Hogy édes kelyheikb l Gy jthessed mézedet. Kis méh! Lidim füvet, fát S virágokat nem lep, Mézednél csókja mégis Mi sokkal édesebb.

79 méh = lelki béke, nyugalom Csokonai Vitéz Mihály: A dél A lankadt arató led l izzadt f vel, Hogy majd dolgát kezdje megújúlt er vel. Csupán csak a munkás apró méhek dongnak, Széjjel az illatos réteken zsibongnak. Ady Endre: Álom egy méhesr l Páris helyett: falu csöndje, Csöndes Ér, szagos virágok, Zöng méhek s hárs alatt Hahotázó gyermekek,

80 virág = leány; méh = szeret ; csók íze = méz Berzsenyi Dániel: F és szív Édes Chloém! szeretlek, Mint méhek a virágot S mint a folyót az zek! Pet fi Sándor: Az erdei lak Kétfel l virágok, mint kacér leánykák, Kandikálnak a víz fényes t körébe. S a viráglyánykákhoz j nek az imádók, Ég szenvedéllyel j nek a vadméhek, S élveznek szerelmet.

81

82 Salvador Dali Honey is Sweeter than Blood

83 John Dyer: Flowers for Honey, Cairanne

84 2011- Édes párom Tari Márta mézeskalendáriuma Tari Márta: Kincsestár - mézesmese

85 Létez gyakorlat hazánkban: A Baranya megyei Önkormányzat és a horvátországi Eszék-Baranyai zsupánság PHARE-CBC projektet valósít meg, melynek címe: Gazdaságfejlesztési együttm ködési lehet ségek feltárása Baranya megyében és az Eszék-Baranyai zsupánságban. A 10 projektterv témái között szerepel a MÉZút MÉZturizmus

86 Zalaegerszegen július 28-án megalakult a MAGYAR MÉZÚT EGYESÜLET (Székhely jelenleg: Kaposvár!)

87 XXIII. Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó Jászberény augusztus 7. Mézkirályn : Selmeczi Anna Zsófia

88 Gasztronómia

89 Chilis mézben pácolt keszegfilé Puskás Krisztián

90 Borkever situla (vödör), Seuso kincs A bort MÉZZEL keverték!

91 Package-képzés: attrakciók alkotása az egészségturizmus kulturális és más lehet ségeinek b vítése céljából.

92 Partnerség: kooperatív marketing. Szinergiában a mez gazdasággal és a kultúrával!

93 Muzikális méz a bécsi Operabálon Bécsi Állami Operaház még a 2010-es biodiverzitás éve alkalmából egy 60 ezer méhb l álló kaptárt telepített a ház tet terébe.

94 Bécsi Operabál: március 03. A vendégek egy csupor mézet kapnak ajándékba. A kaptár pillanatnyilag a Operaház tet terében éppen a bálozók feje fölött telel.

95 Méz és gyógyturizmus? Netán mézturizmus? Kapcsolat?

96 IGEN

97 Hotel Helios példája mézes csomagunk.a mézes szaunaszeánszt és a mézmasszázs fajtáit, helyi mézbemutatót tartalmazza. Gasztronómia: Mézes-chilis lazac roston grillezett zöldségekkel Aromafürd : Kleopátra fürd (15 perc): mézes-szamártejes fürd Masszázs: Méz masszázs / 30 perc: Ft B rtápláló mézolajos masszázs / 30 perc: Ft Egyéb wellness szolgáltatások: Tádé méhviasz fül- és testgyertyázás: 50 perc: Ft

98 Turizmus piaci marketing, projektgenerálás és más témák: Brachna János, idegenforgalmi szakközgazdász 30/ Probáld Katalin, turizmusfejlesztési tanácsadó 20/

99 Köszönjük a felszólalás lehet ségét és megtisztel figyelmüket!

TURIZMUS A VILÁGBAN?! TURIZMUS MAGYARORSZÁGON?! Tapasztalat:

TURIZMUS A VILÁGBAN?! TURIZMUS MAGYARORSZÁGON?! Tapasztalat: Tapasztalat: MÉZ, APITERÁPIA ÉS A TURIZMUS avagy: tömeges külföldi betegfogadás lehet ségei a turizmus tanácsadó szemével Brachna János Probáld Katalin 2011. február 19. Hotel Ezüstpart Gyógyszálló és

Részletesebben

Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák

Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák határrégióban 4kapu_projekt_konyv_20140831_belivek_magyar.indd 1 2014.09.11. 10:31:09 4kapu_projekt_konyv_20140831_belivek_magyar.indd 2 2014.09.11.

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2006-2010 (1. egyeztetési változat, vitaanyag) 2005. augusztus SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA A : Babos Csaba

Részletesebben

Gyor és térsége turizmusfejlesztési stratégiája

Gyor és térsége turizmusfejlesztési stratégiája 2007 Tartalomjegyzék Bevezetés 4 Vezetoi összefoglaló 5 1. Helyzetelemzés, a piaci mikro - és makrokörnyezet analízise 8 1.1 GYOR TURIZMUSÁNAK HELYZETE... 8 ÁLTALÁNOS JELLEMZOK... 8 A TURISZTIKAI KÍNÁLAT

Részletesebben

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT 2011. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 2. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 3. DEFINICIÓK, MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 3.1. Definíciók... 9 3.2. A koncepció

Részletesebben

Debrecen Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Koncepciója és Fejlesztési Programja

Debrecen Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Koncepciója és Fejlesztési Programja Debrecen Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Koncepciója és Fejlesztési Programja Debrecen, 2004 Tartalom Előzmény 3 I. KONCEPCIÓ 4 1. Bevezető 5 2. Turisztikai tendenciák, Debrecen idegenforgalmi szerepe

Részletesebben

Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái 2009. december

Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái 2009. december Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái 2009. december Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet ISBN 978-963-86852-4-7 Budapest, 2009 Kiadja: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 1051

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE MAGYARORSZÁGON Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE MAGYARORSZÁGON Készítette: Tatár Csilla

Részletesebben

Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024. Erőt adó Magyarország

Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024. Erőt adó Magyarország Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024 Erőt adó Magyarország A versenyképes turizmus koncepciója Stratégiai tervdokumentum Készítette: A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért felelős Helyettes

Részletesebben

Megvalósíthatósági tanulmány TARTALOMJEGYZÉK

Megvalósíthatósági tanulmány TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1. VEZETŐI ÖSSZEGZÉS... 4 2. MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK JELLEMZŐI... 5 2.1. VILÁGTURISZTIKAI TRENDEK ÉS KILÁTÁSOK... 5 2.2. A MAGYARORSZÁGI TURIZMUS JELLEMZŐI, LEHETŐSÉGEI... 7 2.3. A MAGYARORSZÁGI

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2011.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2011. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2011. Tisztelt Partnerünk! A Magyar Turizmus Zrt. tevékenysége 2011-től az eredményorientáltság, a hatékonyság és a koncentrált működés alapelvei szerint újul meg. A

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Szakdolgozat A Mórahalmi egészségturizmus kialakulása, fejlődése és fejlesztési lehetőségei

Részletesebben

Egészségturisztikai fejlesztési lehetőségek Siófokon

Egészségturisztikai fejlesztési lehetőségek Siófokon Egészségturisztikai fejlesztési lehetőségek Siófokon A fogászati turisztikai szakma képviselőjének szemüvegén át 2011. június 21. 1/20 Tartalomjegyzék Bevezető...3 Az egészségturizmus fogalma...4 Az egészségturizmus

Részletesebben

Somogy Megye Turizmus Stratégiája

Somogy Megye Turizmus Stratégiája Somogy Megye Turizmus Stratégiája Tervezet Negyedik változat 2008. november 25. Tartalomjegyzék 1. Bevezetı... 3 2. A turizmus nemzetközi környezete... 4 3. Magyarország helyzete... 6 3.1. A turizmus jogi

Részletesebben

A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) 1.1 Turisztikai vonzerők fejlesztése

A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) 1.1 Turisztikai vonzerők fejlesztése A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) 1.1 Turisztikai vonzerők fejlesztése és 1.2 Turisztikai fogadóképesség javítása intézkedések hatékonyságjavítását célzó értékelő tanulmány Kutatási zárójelentés

Részletesebben

A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment rendszer bemutatása Hévíz példáján

A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment rendszer bemutatása Hévíz példáján EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ- ÉS FÖLDTUDOMÁNYI INTÉZET Földrajztudományi Központ Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment

Részletesebben

Turizmus Bulletin. A MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZAKMAI ÉS TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA XI. évfolyam, 1-2. szám Megjelenés: 2007. június Lapzárta: 2007.

Turizmus Bulletin. A MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZAKMAI ÉS TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA XI. évfolyam, 1-2. szám Megjelenés: 2007. június Lapzárta: 2007. IMPRESSZUM Turizmus Bulletin A MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZAKMAI ÉS TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA XI. évfolyam, 1-2. szám Megjelenés: 2007. június Lapzárta: 2007. május Felelős kiadó: Dr. Róna Iván vezérigazgató Főszerkesztő:

Részletesebben

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra VÁROSLIGET ZRT. 2014. június 20. 0 Korlátozó feltételek A KPMG Tanácsadó Kft. (a továbbiakban KPMG ) ezen jelentése

Részletesebben

Marketingstratégia 2010-2012

Marketingstratégia 2010-2012 Magyar Turizmus Zrt. Marketingstratégia 2010-2012 Budapest, 2009. október 28. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló... 3 1. Bevezető... 9 2. Célkitűzések a 2010-2012. évi marketingstratégiához... 11 2.1

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. Helye: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervének várható hatása az utazási irodák eredményességére

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervének várható hatása az utazási irodák eredményességére 1 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Az Új Magyarország Fejlesztési Tervének várható hatása az utazási irodák eredményességére Konzulens: Talabos

Részletesebben

POZÍCIÓ ÉS PERSPEKTÍVÁK BARANYA TURIZMUSÁBAN

POZÍCIÓ ÉS PERSPEKTÍVÁK BARANYA TURIZMUSÁBAN POZÍCIÓ ÉS PERSPEKTÍVÁK BARANYA TURIZMUSÁBAN BARANYA MEGYE TURIZMUSFEJLESZTÉSI PROGRAMJÁNAK AKTUALIZÁLÁSA AUBERT ANTAL SZABÓ GÉZA Baranya Megyei Önkormányzat Pécsi Tudományegyetem Turizmus Tanszéke Pécs,

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 T E R V E Z E T Budapest, 2009. szeptember 28. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 14 2. Helyzetelemzés... 16 2.1. Nemzetközi trendek... 16 2.2. Magyarország turizmusának

Részletesebben

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája 2014-2016 CampInvest Kft. 2013. december Készítették: Dr. Gonda Tibor PhD. Dr.Spiegler Patrícia PhD. Dr. Bencsikné Aubert Judit Tartalomjegyzék

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Zima Péter 2013

SZAKDOLGOZAT Zima Péter 2013 SZAKDOLGOZAT Zima Péter 2013 Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT Klaszter és TDM közötti különbség elméletben és gyakorlatban a Dél-alföldi Régióra fókuszálva Konzulens: Dr. Fodor Ágnes

Részletesebben

Budapest, 2010 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS SZAKIRÁNY

Budapest, 2010 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS SZAKIRÁNY BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS SZAKIRÁNY AZ INDIAI AYURVEDA SZEREPE A BUDAPESTI WELLNESS-KONCEPCIÓBAN: ÚJ

Részletesebben

TURISZTIKAI TERMÉKEK. A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1

TURISZTIKAI TERMÉKEK. A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1 A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1 Szerzõ: Szûcs Mariann 2 Magyarország egyike a nemzetközileg elismert, hagyományos gyógyturisztikai

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2014-2020. MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

MUHELYTANULMÁNYOK A TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZOK. - muhelytanulmány -

MUHELYTANULMÁNYOK A TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZOK. - muhelytanulmány - MUHELYTANULMÁNYOK DR. LENGYEL MÁRTON A TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZOK - muhelytanulmány - A tanulmánysorozat 16. Kötete BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Vállalatgazdaságtan tanszék

Részletesebben

TANULMÁNYOK Tessedik Sámuel F iskola Gazdasági F iskolai Kar Békéscsaba 2008

TANULMÁNYOK Tessedik Sámuel F iskola Gazdasági F iskolai Kar Békéscsaba 2008 TANULMÁNYOK Tessedik Sámuel F iskola Gazdasági F iskolai Kar Békéscsaba 2008 S z erk es z t biz otts ág HALMAI PÉTER MICHELLER MAGDOLNA PUSKÁS JÁNOS SIMON IMRE SZAKÁCS ATTILA Felel s s z erk es z t MICHELLER

Részletesebben