TURIZMUS A VILÁGBAN?! TURIZMUS MAGYARORSZÁGON?! Tapasztalat:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TURIZMUS A VILÁGBAN?! TURIZMUS MAGYARORSZÁGON?! Tapasztalat:"

Átírás

1 Tapasztalat: MÉZ, APITERÁPIA ÉS A TURIZMUS avagy: tömeges külföldi betegfogadás lehet ségei a turizmus tanácsadó szemével Brachna János Probáld Katalin február 19. Hotel Ezüstpart Gyógyszálló és Konferenciaközpont: min sített gyógyszállót alkottunk, gyógyvíz nélkül TURIZMUS A VILÁGBAN?! A turizmus a világgazdaság egyik hajtóereje: a világkereskedelem els számú ágazata, a legnagyobb exportbevételi forrás és 200 millió embernek biztosít munkahelyet. Jelent s szerepe van a fejl d országok és régiók gazdaságának fejlesztésében is. A turizmus azonban nem csak gazdasági értelemben gazdagít: nagymértékben profitál bel le a környezet és a helyi kultúrák, hiszen a turizmusból származó bevételeket a kormányok többek között m emlékek, múzeumok és nemzeti parkok felújítására fordíthatják. A turizmus b vülésével egyre nagyobb szükség van az infrastruktúra fejlesztésére is, s mindez a helyi lakosság életmin ségét is javítja. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint 2008: A nemzetközi érkezések száma elérte a 922 milliót, ami 18 millióval haladja meg a évi eredményeket, és 1,9%-os növekedésnek felel meg. A nemzetközi turizmusból származó bevételek 944 milliárd dollárt, azaz 642 milliárd eurót tettek ki, ami 1,8%-os növekedést jelent. Magyarország az érkezések számát tekintve a 26., a bevételek összegét tekintve a 39. helyen állt. TURIZMUS MAGYARORSZÁGON?!

2 Magyarországon a turizmus az elmúlt évtizedekben a gazdaság egyre jelent sebb ágazatává vált. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által 2005-re összeállított Turizmus Szatellit Számla alapján a turizmus a magyarországi GDP 5,2%-át, az ún. tovagy r z hatásokat figyelembe véve 8,8%-át adja. Jelenleg minden nyolcadik munkahely, a tovagy r z hatásokat figyelembe véve a munkahelyek 12,6%-a a turizmusnak köszönhet. Az egészségturizmus területén felbolydult a szakma: mindkett, a turisztikai és az egészségügyi Balaton régiós egészségturisztikai konferencia, (Siófok, február 25) UTAZÁS 2010 kiállításon: egészségügyi turizmus Balaton régiós egészségturisztikai konferencia, (Siófok, november 24.) AKTUALITÁS? ÓRIÁSI! Jelenleg: Kedvez természeti adottságok (197 gyógyvíz, 65 min sített gyógyfürd, 4 gyógyiszap, mofetta) Kiépült infrastruktúra (fürd k és gyógyilletve wellness szállodák) Jelent s belföldi és nemzetközi kereslet Az Új Széchenyi Terv kiemel néhány, már m köd egészségturisztikai jelleg tevékenységet: a hungarikumnak is számító Pet -módszert, az innovatív rehabilitáció területén világhír Pet Intézetet a fogászati turizmust, mely 50 milliárd forint nagyságrend bevételt produkált és piacvezet Európában esztétikai sebészet területén hazánk szintén rangos helyet foglal el a kontinensen A 2013-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia az els számú nemzeti szint termékfejlesztési prioritásként határozza meg Jöv kép Az Új Széchenyi Terv az egészségturizmus két ágát emeli ki: a gyógyvízre épül és az orvosi szolgáltatásokra alapozott egészségturizmust.

3 Magyarország az egészségturizmus területén besorolható az árel ny miatt preferált országok, illetve min ségel ny és hiánypótlás miatt preferált országok közé. F bb orvosi eljárások átlagos orvosi/kórházi összköltsége egy nyugati szint kórházban a világ különböz országaiban. Látható,hogy árban versenyképesek vagyunk. Nominális összegek %, USA árhoz viszonyított Plasztikai m tétek, fogászati kezelések összehasonlító árai US dollárban Akiknél olcsóbbak vagyunk, tehát eladók lehetünk (Belgium esetében e táblázatban csak lézeres szemm tét) Akik nálunk olcsóbbak, tehát versenytársaink: A másik két elem: min ségel ny: állítjuk, hogy a hazai orvosegészségügy nemzetközi min ségre képes hiánypótlás: megfelel id beni programozás mellett versenyképesek tudunk lenni. Mérhet eredmények 2015-ben A gyógy- és wellness )vendégéjszakák száma megközelíti a 8 milliót Az egészségturizmus fejlesztésnek közvetlen és közvetett eredményeképpen az új munkahelyek száma összességében rel emelkedett. A hazai lakosság részér l a fürd látogatottság 50%-kal emelkedett. A Kelet-Európai piacon (Lengyelország, Fehéroroszország, Ukrajna, Oroszország) a magyar egészségturizmus domináns helyzetet foglal el. Az ilyen céllal utazók több mint 50%-a Magyarországot keresi fel. Egészségturisztikai klaszterek lefedik az egész országot. A vízre alapozott gyógyítás módszereinek fejlesztését egy országos kutatóközpont segíti. Két gyógyhelyen kutatási alközpont is kialakult. Nemzetközi jelent ség fürd k látogatottsága 50%-kal emelkedett, az egy f re jutó bevételeik megduplázódtak. Új elem?

4 Egészségügyi turizmus Indokoltság: az élesed nemzetközi versenyhelyzet. Helyzetünk jó! A fogászatra és esztétikai sebészetre alapozott turizmus éves árbevétele ma 50 milliárd Ft-ra tehet, ami meghaladja a gyógy- és wellness szállók összbevételét. Mire alapozunk? Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái A gyógyturizmus terjedésének három f motivátora az ár (5-10 év múlva elt nik Mo-on) a min ség és a hozzáférés (várólista) Egyéb, lényegi szempontok Más technológiájú az ellátás, mint amilyen a beteg országában elérhet Más a jogi szabályozás, mint a beteg országában: pl. a terhességmegszakítás; Franciaországban törvény tiltja a mesterséges megtermékenyítést 43 év fölött; az ssejt terápia Turisztikai szempont: Komplex élményt nyújt a szolgáltatás Az otthoni kezelés/m tét áráért a célországban nemcsak a rehabilitáció, az utókezelés vásárolható meg, hanem egyéb, például üdülési szolgáltatás is. Ez szintén versenyhelyzeti tényez Méz Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia 300 kcal 1270 kj Szénhidrátok 82,4 g - Cukrok 82,12 g - Rost 0,2 g Zsír 0 g Fehérje 0,3 g Víz 17,10 g Riboflavin (B2-vitamin),038 mg 3% Niacin (B3-vitamin),121 mg 1% Pantoténsav (B5-vitamin),068 mg 1% B6-vitamin,024 mg 2% Folsav (B9-vitamin) 2 g 1% C-vitamin 0,5 mg 1% Kalcium 6 mg 1% Vas,42 mg 3% Magnézium 2 mg 1% Foszfor 4 mg 1% Kálium 52 mg 1% Nátrium 4 mg 0% Cink,22 mg 2% 100 g-ra (kb. 5 ev kanál) levetítve A százalékos értékek az amerikai feln tt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak. Forrás: USDA tápanyag adatbázis Fajtamézek gyógyhatása Akácméz: gyomorsav túltengésben szenved beteg számára ideális. Napraforgóméz: nagyon savas, ezért gyomorsav hiányban szenved knek ajánlott. Gesztenyeméz: étvágyjavító, roboráló, visszérbetegek és trombózissal küszköd k számára ajánlott. Hársméz: légúti fert zésekben javasolt, nyugtató hatása is van. Pohánkaméz (hajdinaméz): szívelégtelenségben kifejezetten ajánlott.

5 Levendulaméz: bélférgesség ellen kiváló, valamint nyugtató hatású. Édesköményméz: emésztési zavarok esetén javasolt. Eukaliptuszméz: a légz szervek és az emésztési problémákkal küszköd betegeknek ajánlott. Yucatanméz: a kaktuszok és a pozsgás növények nektárjából készül. Íze kiváló, gyógyhatása az alapnövényekével megegyez {forrás: Méz és méhészeti termékek a gyógyításban: termékfejlesztés a marketing jegyében! Marketing paradigmaváltás: új ábécé -k jelentek meg a turizmusban is. A 4P (termék, ár, értékesítés, promóció) után Morrison 8P-re b vítette (people,packaging, programming, partnership, azaz humánpolitika=személyi szolgáltatás, csomagképzés, programozás, partnerség = kooperatív marketing) ben a 4P helyébe 4C modell, mely a fogyasztói szempontokat érvényesíti 4E világa, értékrendje: Environment/természeti környezet Education: nevelés a fogyasztásban; Empathy; Ethics: erkölcsi értékek A turisták desztinációs motivációi között els helyre kerül az élményszerzés vágya. Az egészségturizmus piacán azon résztvev knek er södik értékesítési pozíciójuk, akik a gyógyítás mellett nem szokványos ajánlatot, új élményt kínálnak Példa az egészségturizmusban a vízre alapozott spa élmény "4 R"-je az ISPA (Nemzetközi Spa Szövetség ) szerint a következ : Relaxáció (Relax) - feszültség oldása, stressz-csökkentés Reflexió (Reflect) - meditáció, elmélyült gondolkodás Revitalizáció (Revitalise)- újjáéledés, életer és energia Jókedv (Rejoice) - vidámság és szórakozás

6 Hazánkban: kultúra és gasztronómia! Képezzünk attrakciót! Alkossunk legendát (NTS) Térjünk vissza egy elméleti kérdéshez: mikor tér vissza a vendégünk? Ehhez szorosan kapcsoljuk a kérdést: mikor emlékezik vissza jó szívvel a turista a vakáció helyszínére? Választ az alábbi információkból nyerhetünk (Dr. Puczkó L-Dr. Rátz Tamara: Az attrakciótól az élményig. A látogatómenedzsment módszerei) Érzékszervek szerint ismerteti Knudson az információszerzés lehetséges csatornáit és tipikusmegoszlását: látás (75%) hallás (13%) tapintás (6%) ízlelés (3%) szaglás (3%) Következtetés: minél szebb arcunkat mutassuk meg a turistának. A látogatók által feldolgozott és elraktározott információ/ismeret más és más hatásfokkal raktározódik el, attól függ en, hogy azt mely érzékszervük dolgozta fel. Veverka szerint (1994) az ingerek közül megmarad a látogatókban: 10 százaléka annak, amit hallottak, 30 százaléka annak, amit olvastak, 50 százaléka annak, amit láttak, 90 százaléka annak, amit csináltak. Következtetés: ha bevonjuk cselekv en a vendéget, jól fog ránk emlékezni és visszatér vendégünk lesz. Az attrakcióval, az animációval és a vendégbarát magatartással mindezt elérhetjük. Mézturizmus: új turisztikai termék az egészséges életmódért A borturizmus bortúrájának mintájára MÉZTÚRA állomásai: Méhészet: rusztikus kaptár, vendégbarát körülmények. Mézsör el állító Mézeskalácsos Méhviaszgyertya kezelés Múzeum, illetve kiállítóhely Pozitív alap: bemutató méhészetek! Kapcsolódás a gyógyításhoz: APITERÁPIA Hazánkban ez a folyamat már elindult. Példa: a méhészek véd szentjének Szent Ambrusnak állított szobor és harangtorony Niklán, Berzsenyi falujában, felszentelve ben.

7 Marketing megközelítésben, szakmai álláspontunk az, hogy a magyar méz, a magyar egészségügy, az apiterápia leghatékonyabb közvetít je nemcsak hazánkban, de a világ magyarsága körében és nemzetközi téren is szakmánk, a turizmus. A méhek nagyon fogynak! - hadd segítsünk! A méznek van kultúrtörténete, ipartörténelme. Barlangrajz, Cueva de la Arana, Valencia (Spanyolország) i.e. 6000, vagy 7000 vagy vagy évvel

8 Apis mellifera ligustica A Múzsák szent állatai a méhek; maguk is rajzó méhek alakjában vezetik az ión gyarmatosokat új hazájukba, és méhek hozzák el a Múzsák ajándékát, a mézédes hangot, a kiválasztott gyermeknek a Pindaros - legendában. Baldassare Peruzzi: A múzsák és Apollón tánca Biblia, Énekek Éneke; Károli Gáspár Színmézet csepegnek a te ajkaid, ó én jegyesem, méz és tej vagyon az te nyelved alatt, és a te ruháidnak illatja mint a Libanusnak illatja. tejjel-mézzel folyó Kánaán V. 1. Bementem az én kértembe, én húgom, én jegyesem, szedem az én mirhámat, az én balzsamommal eszem az én lépesmézemet az én mézemmel, iszom az én boromat az én tejemmel; Egyetek, barátim, igyatok, és részegedjetek meg szerelmesim! Shakespeare: V. HENRIK KIRÁLY. Ekkép m ködnek a méhek, E parányi lények is, A természet törvényivel tanítván, Mint tartson rendet egy népes királyság. Van egy királyuk és különböz Munkásaik, kiknek némelyike, Mint hivatalnok, otthon felvigyáz Más, mint keresked, künn ügyködik, Más, mint vitéz, fulánkkal felfegyverezve Széki Vesmás Márton: Erdélyi méhes kert (Kolozsvár, 1774) A méheknél pedig nincs mesterségesebb, Nincs gy jteményeknél sehol is édesebb. Szabó- s ácsmunkánál az övék jelesebb. Egyéb bogaraknál nemzetek nemesebb. Arany János - A MÉH ROMÁNCA Ablak alatt A pünkösdi rózsa, Kezd egy kicsit Fesleni bimbója: Kékszem lyány, Válogat bel le, Koszorúnak Holnap esküv re. Pet fi Sándor: MÉZ ÉS CSÓK Kis méh! te a füvet, fát S virágokat leped, Hogy édes kelyheikb l Gy jthessed mézedet. Kis méh! Lidim füvet, fát S virágokat nem lep, Mézednél csókja mégis Mi sokkal édesebb. méh = lelki béke, nyugalom Csokonai Vitéz Mihály: A dél A lankadt arató led l izzadt f vel, Hogy majd dolgát kezdje megújúlt er vel. Csupán csak a munkás apró méhek dongnak, Széjjel az illatos réteken zsibongnak. Ady Endre: Álom egy méhesr l Páris helyett: falu csöndje, Csöndes Ér, szagos virágok, Zöng méhek s hárs alatt Hahotázó gyermekek, virág = leány; méh = szeret ; csók íze = méz Berzsenyi Dániel: F és szív Édes Chloém! szeretlek, Mint méhek a virágot S mint a folyót az zek! Pet fi Sándor: Az erdei lak Kétfel l virágok, mint kacér leánykák, Kandikálnak a víz fényes t körébe. S a viráglyánykákhoz j nek az imádók, Ég szenvedéllyel j nek a vadméhek, S élveznek szerelmet.

9 Salvador Dali Honey is Sweeter than Blood John Dyer: Flowers for Honey, Cairanne Édes párom Tari Márta mézeskalendáriuma Tari Márta: Kincsestár - mézesmese Létez gyakorlat hazánkban: A Baranya megyei Önkormányzat és a horvátországi Eszék-Baranyai zsupánság PHARE-CBC projektet valósít meg, melynek címe: Gazdaságfejlesztési együttm ködési lehet ségek feltárása Baranya megyében és az Eszék-Baranyai zsupánságban. A 10 projektterv témái között szerepel a MÉZút MÉZturizmus Zalaegerszegen július 28-án megalakult a MAGYAR MÉZÚT EGYESÜLET (Székhely jelenleg: Kaposvár!) XXIII. Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó Jászberény augusztus 7. Mézkirályn : Selmeczi Anna Zsófia udvarhölgyek: a gyulai Csiszár Dalma, és a mosonmagyaróvári Magyar Zsóka marketing: ÁPRILIS 30. A MÉHEK NAPJA MAGYARORSZÁGON Gasztronómia Chilis mézben pácolt keszegfilé Puskás Krisztián

10 Borkever situla (vödör), Seuso kincs A bort MÉZZEL keverték! Package-képzés: attrakciók alkotása az egészségturizmus kulturális és más lehet ségeinek b vítése céljából. Partnerség: kooperatív marketing. Szinergiában a mez gazdasággal és a kultúrával! Muzikális méz a bécsi Operabálon Bécsi Állami Operaház még a 2010-es biodiverzitás éve alkalmából egy 60 ezer méhb l álló kaptárt telepített a ház tet terébe. Bécsi Operabál: március 03. A vendégek egy csupor mézet kapnak ajándékba. A kaptár pillanatnyilag a Operaház tet terében éppen a bálozók feje fölött telel. Méz és gyógyturizmus? Netán mézturizmus? Kapcsolat? Hotel Helios példája IGEN mézes csomagunk.a mézes szaunaszeánszt és a mézmasszázs fajtáit, helyi mézbemutatót tartalmazza. Gasztronómia: Mézes-chilis lazac roston grillezett zöldségekkel Aromafürd : Kleopátra fürd (15 perc): mézes-szamártejes fürd Masszázs: Méz masszázs / 30 perc: Ft B rtápláló mézolajos masszázs / 30 perc: Ft Egyéb wellness szolgáltatások: Tádé méhviasz fül- és testgyertyázás: 50 perc: Ft Turizmus piaci marketing, projektgenerálás és más témák: Brachna János, idegenforgalmi szakközgazdász 30/ Köszönjük a felszólalás lehet ségét és megtisztel figyelmüket! Probáld Katalin, turizmusfejlesztési tanácsadó 20/

Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák

Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák határrégióban 4kapu_projekt_konyv_20140831_belivek_magyar.indd 1 2014.09.11. 10:31:09 4kapu_projekt_konyv_20140831_belivek_magyar.indd 2 2014.09.11.

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2006-2010 (1. egyeztetési változat, vitaanyag) 2005. augusztus SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA A : Babos Csaba

Részletesebben

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT 2011. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 2. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 3. DEFINICIÓK, MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 3.1. Definíciók... 9 3.2. A koncepció

Részletesebben

Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái 2009. december

Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái 2009. december Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái 2009. december Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet ISBN 978-963-86852-4-7 Budapest, 2009 Kiadja: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 1051

Részletesebben

Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024. Erőt adó Magyarország

Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024. Erőt adó Magyarország Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024 Erőt adó Magyarország A versenyképes turizmus koncepciója Stratégiai tervdokumentum Készítette: A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért felelős Helyettes

Részletesebben

Megvalósíthatósági tanulmány TARTALOMJEGYZÉK

Megvalósíthatósági tanulmány TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1. VEZETŐI ÖSSZEGZÉS... 4 2. MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK JELLEMZŐI... 5 2.1. VILÁGTURISZTIKAI TRENDEK ÉS KILÁTÁSOK... 5 2.2. A MAGYARORSZÁGI TURIZMUS JELLEMZŐI, LEHETŐSÉGEI... 7 2.3. A MAGYARORSZÁGI

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Szakdolgozat A Mórahalmi egészségturizmus kialakulása, fejlődése és fejlesztési lehetőségei

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2011.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2011. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2011. Tisztelt Partnerünk! A Magyar Turizmus Zrt. tevékenysége 2011-től az eredményorientáltság, a hatékonyság és a koncentrált működés alapelvei szerint újul meg. A

Részletesebben

Egészségturisztikai fejlesztési lehetőségek Siófokon

Egészségturisztikai fejlesztési lehetőségek Siófokon Egészségturisztikai fejlesztési lehetőségek Siófokon A fogászati turisztikai szakma képviselőjének szemüvegén át 2011. június 21. 1/20 Tartalomjegyzék Bevezető...3 Az egészségturizmus fogalma...4 Az egészségturizmus

Részletesebben

A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment rendszer bemutatása Hévíz példáján

A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment rendszer bemutatása Hévíz példáján EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ- ÉS FÖLDTUDOMÁNYI INTÉZET Földrajztudományi Központ Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment

Részletesebben

Turizmus Bulletin. A MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZAKMAI ÉS TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA XI. évfolyam, 1-2. szám Megjelenés: 2007. június Lapzárta: 2007.

Turizmus Bulletin. A MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZAKMAI ÉS TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA XI. évfolyam, 1-2. szám Megjelenés: 2007. június Lapzárta: 2007. IMPRESSZUM Turizmus Bulletin A MAGYAR TURIZMUS ZRT. SZAKMAI ÉS TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA XI. évfolyam, 1-2. szám Megjelenés: 2007. június Lapzárta: 2007. május Felelős kiadó: Dr. Róna Iván vezérigazgató Főszerkesztő:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. Helye: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

TURISZTIKAI TERMÉKEK. A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1

TURISZTIKAI TERMÉKEK. A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1 A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1 Szerzõ: Szûcs Mariann 2 Magyarország egyike a nemzetközileg elismert, hagyományos gyógyturisztikai

Részletesebben

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája

A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája A Dél Dunántúli Örökségturisztikai Klaszter marketingstratégiája 2014-2016 CampInvest Kft. 2013. december Készítették: Dr. Gonda Tibor PhD. Dr.Spiegler Patrícia PhD. Dr. Bencsikné Aubert Judit Tartalomjegyzék

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2014-2020. MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

Turisztikai koncepciót megalapozó helyzetfeltárás Vas megyében

Turisztikai koncepciót megalapozó helyzetfeltárás Vas megyében Turisztikai koncepciót megalapozó helyzetfeltárás Vas megyében Készítette: a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal megbízásából a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. augusztus 31. 1 Köszönet Ezúton

Részletesebben

MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7.

MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7. MARKETING TERV 2004. MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7. Tartalom Tartalom... 2 1 A Magyar Turizmus Rt. küldetése... 4 1.1 VÍZIÓ... 4 1.2 MISSZIÓ... 4 2 Vezetői összefoglaló... 5 3 Helyzetkép... 10 3.1

Részletesebben

Minősítési rendszer kidolgozása a termálfürdőkben

Minősítési rendszer kidolgozása a termálfürdőkben Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesülete Gyógy- és Termálturisztikai Klaszter Minősítési rendszer kidolgozása a termálfürdőkben Jelentés Orfűi Turisztikai Egyesület Ez a dokumentum 54 oldalt tartalmaz

Részletesebben

ECONOMICA KÜLÖNSZÁM 2009.

ECONOMICA KÜLÖNSZÁM 2009. ECONOMICA KÜLÖNSZÁM 2009. A Szolnoki Főiskola Tudományos Közleményei Különszám, 2009. december Dr. Nagy Rózsa főszerkesztő Dr. Fülöp Tamás felelős szerkesztő A különszám szakmai szerkesztője Dr. Várhelyi

Részletesebben

A tatai Fényes-fürdő fejlesztésének előzetes turisztikai megvalósíthatósági tanulmánya

A tatai Fényes-fürdő fejlesztésének előzetes turisztikai megvalósíthatósági tanulmánya Pannon Egyetem Turizmus Tanszék A tatai Fényes-fürdő fejlesztésének előzetes turisztikai megvalósíthatósági tanulmánya Készült Tata Város Önkormányzatának megbízásából Veszprém 2010 A tatai Fényes-fürdő

Részletesebben

A SÁRVÍZ KISTÉRSÉG ÖKOTURISZTIKAI KONCEPCIÓ JÁNAK RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ JA

A SÁRVÍZ KISTÉRSÉG ÖKOTURISZTIKAI KONCEPCIÓ JÁNAK RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ JA A SÁRVÍZ KISTÉRSÉG ÖKOTURISZTIKAI KONCEPCIÓ JÁNAK RÖVID JA A SÁRVÍZ KISTÉRSÉG RÖVID BEMUTATÁSA A Sárvíz Kistérséget Fejér megye tíz községe - Aba, Cece, Csõsz, Káloz, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Sáregres,

Részletesebben

Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái Fejlesztés alatt álló munkaanyag Második, munkaközi változat

Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái Fejlesztés alatt álló munkaanyag Második, munkaközi változat Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus tendenciái Fejlesztés alatt álló munkaanyag Második, munkaközi változat Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Az orvosi szolgáltatásokra alapuló egészségturizmus

Részletesebben

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ VÁROSLIGET ZRT. 2014. június 20. 0 Korlátozó feltételek A KPMG Tanácsadó Kft. (a továbbiakban

Részletesebben

ÜZLETI KÖRNYEZET A GYÓGYTURIZMUSBAN MAGYARORSZÁGON

ÜZLETI KÖRNYEZET A GYÓGYTURIZMUSBAN MAGYARORSZÁGON Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány ÜZLETI KÖRNYEZET A GYÓGYTURIZMUSBAN MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY Az osztrák lakosság utazási szokásai, Magyarország ismertsége és imázsa Ausztriában A Magyar Turizmus Rt. megbízásából összeállította a KPMG Tanácsadó Kft. Utazás, Szabadidõ és Turizmus Csoportja A Magyarország

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI. (első munkaváltozat)

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI. (első munkaváltozat) A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI (első munkaváltozat) Készült a Magyar Tudományos Akadémia RKK felkérésére Győr, 2004. Dr. Fekete Mátyás egyetemi adjunktus, szaktanácsadó

Részletesebben

Gyöngyös Város Turisztikai Fejlesztési Koncepciója és Átfogó Stratégiája Gyöngyös, 2015. április 8

Gyöngyös Város Turisztikai Fejlesztési Koncepciója és Átfogó Stratégiája Gyöngyös, 2015. április 8 Gyöngyös Város Turisztikai Fejlesztési Koncepciója és Átfogó Stratégiája Gyöngyös, 2015. április 8 Tartalom 1. Vezetői összefoglaló... 2 2. Külső környezet elemzése... 4 2.1 Turisztikai trendek... 4 Heves

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TURIZMUSA A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRBEN

MAGYARORSZÁG TURIZMUSA A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRBEN MAGYARORSZÁG TURIZMUSA A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRBEN AubertA. Jónás-Berki M. Marton G. 1 Pálfi A. Bevezetés A tanulmány megírását a téma turizmusföldrajzi alapvetésén túl az is motiválta, hogy a rendszerváltás

Részletesebben

Alapozó tanulmány a Mecseki Mézeskörút kialakításához

Alapozó tanulmány a Mecseki Mézeskörút kialakításához Alapozó tanulmány a Mecseki Mézeskörút kialakításához 2014 Kovács Dezső PhD c. egyetemi tanár PÉCS 7635 Erdész u. 35. 30-9599106 Kovacsd@rkk.hu skype:kovacsdezso Alapozó tanulmány a Mecseki Mézes Körút

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Az európai lakosság utazási szokásai 2005-ben 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Az európai lakosság utazási szokásai 2005-ben 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS TARTALOM PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY Magyar Turizmus Zrt., Piac- és Termékelemzési Iroda Az európai lakosság utazási szokásai 2005-ben 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS Meszter László Budapest főváros turisztikai

Részletesebben