NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak I. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak I. évfolyam"

Átírás

1 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak I. évfolyam Tantárgy neve: ANYAGISMERET ÉS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA I. RM1105 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 4 Össz-óraszám (elm. + gyak.): Félév száma Órák száma heti óraszám naposi gyakorlat elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat A naposi gyakorlat az oktatási időszak terhére teljesített laboratóriumi, illetve műhelygyakorlat. Számonkérés módja: kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód): - Tantárgyfelelős neve: Dr. Szigeti Ferenc Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai tanár A tantárgy a gépészmérnöki ismeretek alapozó és egyben szakmai tantárgya is. A tantárgy keretén belül ismerkednek meg a hallgatók a műszaki méréssel, a szerkezeti anyagok tulajdonságaival és az anyagvizsgálati módszerekkel. Az anyagmegmunkálás technológiáinak megismerése és gyakorlása szakmai ismereteket nyújt a gépgyártás (öntészet, hegesztés, forgácsolás, forgács nélküli megmunkálás eljárásai) és gépjavítás gyakorlati alkalmazásához. Az elméleti ismereteket laboratóriumi foglalkozások és műhelygyakorlatok keretein belül a jártasság és készség szintjén kell alkalmazni a hallgatóknak. A műszaki mérés metrológiai alapfogalmai, mérőeszközök és mérési módszerek. Az anyagok általános jellemzése, osztályozása és felhasználása a műszaki gyakorlatban. A műszaki jellemzők értelmezése és meghatározása anyagvizsgálati módszerekkel. A vas, alumínium és réz előállítása, jellegzetes ötvözeteik. A vas-vaskarbid állapotábra elemzése, az átalakulást befolyásoló tényezők hatásai. A hőkezelés alapfogalmai és technológiai eljárásai. A gyakorlatban használatos fémötvözetek fajtái, jellegzetes tulajdonságaik és jelölési rendszerük. Műanyagok jellegzetes tulajdonságai, felhasználási területeik. A hajtó és kenőanyagok előállításának technológiája, ezek műszaki paramétereinek értelmezése felhasználói szempontból. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 10 db mérési jegyzőkönyv

2 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak I. évfolyam 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Külső szakmai gyakorlat nincs előírva, a szakmai fogásokat a naposi gyakorlat keretén belül gyakorolják a hallgatók a tanszék műhelyeiben és laboratóriumaiban. Dr. Herbály Lajos: Anyagismeret és gyártástechnológia I/1 és I/2. GATE MFK Mezőtúr, 1992 Dr. Végső Károly: Műszaki mérés. GATE NYFK Nyíregyháza, 1992 Komócsin Mihály: Gépipari anyagismeret. Cokom Kft, Miskolc, 1997 Előadóterem (90 fő) Szemináriumi terem (30 fő) Anyagvizsgáló laboratórium (szakítógép, keménységmérők, ingás ütőmű, fárasztógép, spektrométer, mágneses és ultrahangos anyagvizsgáló, fémanalizátor) Röntgen laboratórium (ipari röntgen készülék, film előhívő és értékelő berendezések, számítógépes kiértékelő) Metallográfiai laboratórium (csiszolat előkészítő berendezések, fémmikroszkóp, mikrokeménységmérő) Lakatosműhely (kézi fémmegmunkáló szerszámok). Fogyóanyagok: hengerelt acélárú, vegyszerek, filmek és segédanyagai, argon gáz, stb..

3 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: ANYAGISMERET ÉS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA II. RM1206 Meghirdetés féléve: 2. Kreditpont: 4 Össz-óraszám (elm. + gyak.): Órák száma Félév heti óraszám naposi száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat gyakorlat Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód): RM1105 Tantárgyfelelős neve: Dr. Szigeti Ferenc Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai tanár A tantárgy a gépészmérnöki ismeretek alapozó és egyben szakmai tantárgya is. A tantárgy keretén belül ismerkednek meg a hallgatók a műszaki méréssel, a szerkezeti anyagok tulajdonságaival és az anyagvizsgálati módszerekkel. Az anyagmegmunkálás technológiáinak megismerése és gyakorlása szakmai ismereteket nyújt a gépgyártás (öntészet, hegesztés, forgácsolás, forgács nélküli megmunkálás eljárásai) és gépjavítás gyakorlati alkalmazásához. Az elméleti ismereteket laboratóriumi foglalkozások és műhelygyakorlatok keretein belül a jártasság és készség szintjén kell alkalmazni a hallgatóknak. A fémhegesztés fogalom meghatározásai. A hegesztőeljárások osztályozása. Ömlesztő hegesztések. Forrasztás. Ívhegesztés. Az ív képződése és sajátosságai. Statikus ívkarakterisztika. Bevont elektródás ívhegesztés. Ívhegesztő áramforrások jellemzői Kézi ívhegesztő elektródák. Bevonattípusok. Az elektródák kiválasztása, hegesztéstechnikai jellemzői. Védőgázas ívhegesztő eljárások. AWI,.AFI,CO2-hegesztés berendezései és technológiája. Plazmahegesztés és vágás. A gázhegesztés technológiája, hozaganyagai, berendezései. Lángvágás. Fémek és ötvözetek hegeszthetősége. Fémszórás. Ellenállás-hegesztések. Különleges hegesztési eljárások. Képlékeny alakítás. Kovácsolás, sajtolás, hengerlés, csőgyártás gépei, eszközei, műveletei. Egyéb térfogatalakító eljárások. Lemezalakító eljárások. Kivágás, lyukasztás, mélyhúzás. Öntészet. Öntvények anyagai. A formázás és öntés módszerei. Centrifugál öntés. Héjformázás. Precíziós öntés. Acélöntés problémái. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 5 db mérési jegyzőkönyv, 3 db hegesztett mintadarab elkészítése.

4 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Külső szakmai gyakorlat nincs előírva, a szakmai fogásokat a naposi gyakorlat keretén belül gyakorolják a hallgatók a tanszék műhelyeiben és laboratóriumaiban. Dr. Gyovai Ernő: Anyagismeret és gyártástechnológia II/1, 2, 3. Főisk. jegyzet, Mezőtúr, Dr. Gyovai Ernő: Anyagismeret és gyártástechnológia. Laboratóriumi gyakorlatok (hegesztés, képlékeny alakítás). Nyíregyháza, Dr. Gyovai Ernő: Mezőgazdasági gépműhelyek hegesztési kézikönyve Vizkelely Kálmán: Ívhegesztés. Műszaki Könyvkiadó, Bp Gremsperger - Kristóf: CO2 védőgázas ívhegesztés. Műszaki könyvkiadó, Bp Gáti József: Hegesztési zsebkönyv. Műszaki könyvkiadó, Bp Előadóterem (90 fő) Szemináriumi terem (30 fő) Anyagvizsgáló laboratórium: (szakítógép, keménységmérők, ingás ütőmű, fárasztógép, spektrométer, mágneses és ultrahangos anyagvizsgáló, fémanalizátor) Röntgen laboratórium: (ipari röntgen készülék, film előhívő és értékelő berendezések, számítógépes kiértékelő) Hegesztő műhely: (kézi ívheg. áramforrások, TIG MÍG/MAG hegesztő gépek, gázhegesztő és lángvágó berendezés) Fogyóanyagok: Acéllemezek, BKI- és huzal-elektródák, Ar, CO2, O2 és acetiléngáz, stb.

5 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: ANYAGISMERET ÉS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA III. RM1305 Meghirdetés féléve: 3. Kreditpont: 3. Össz-óraszám (elm. + gyak.): Órák száma Félév heti óraszám naposi száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat gyakorlat Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: kollokvium RM1206 Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár A tantárgy a gépészmérnöki ismeretek alapozó és egyben szakmai tantárgya is. A tantárgy keretén belül ismerkednek meg a hallgatók a műszaki méréssel, a szerkezeti anyagok tulajdonságaival és az anyagvizsgálati módszerekkel. Az anyagmegmunkálás technológiáinak megismerése és gyakorlása szakmai ismereteket nyújt a gépgyártás (öntészet, hegesztés, forgácsolás, forgács nélküli megmunkálás eljárásai) és gépjavítás gyakorlati alkalmazásához. Az elméleti ismereteket laboratóriumi foglalkozások és műhelygyakorlatok keretein belül a jártasság és készség szintjén kell alkalmazni a hallgatóknak. Gyártástechnológiai alapfogalmak. A forgácsolás alapfogalmai és tényezői. Forgácsoló szerszámok részei, élgeometriája, anyagai. A forgácsképződés folyamata. Forgácsoló erő és teljesítmény. Szerszámok kopása, éltartama. Gazdaságos forgácsolási adatok meghatározása. A megmunkált felület minősége, a felületi réteg tulajdonságai. Esztergálás, gyalulás, vésés elmélete, szerszámai. Fúrás, furatbővítés, süllyesztés, dörzsárazás elmélete és szerszámai A marás elmélete. Marás módjai: palást és homlokmarás. Forgácsoló erő és teljesítmény meghatározása. Marószerszámok típusai. Üregelés. Köszörülés elmélete és szerszámai. Technológiai dokumentációk, művelettervezés. Forgácsoló szerszámgépek felépítése, működése. NC-CNC gépek, CAD\CAM rendszerek. Számítógépes technológiai tervezés és NC programozás. Számítógéppel integrált gyártórendszer(cim). 3. Évközi ellenőrzés módja: 1 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat, 1 db forgácsolt mintadarab elkészítése

6 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Külső szakmai gyakorlat nincs előírva, a szakmai fogásokat a naposi gyakorlat keretén belül gyakorolják a hallgatók a tanszék műhelyeiben és laboratóriumaiban. Dr. Rónai Tibor: Anyagismeret és gyártástechnológia III/1,2. Főisk. jegyzet, Mezőtúr, Dr. Rónai Tibor: Gyártástechnológiai gyakorlat III. (forgácsolás) Nyíregyháza, Beer Kiss - Párkányné: Fémismeret és gyártástechnológia 2,3. Mg. Kiadó, Budapest, Dr. Gyáni Károly: A forgácsolás alapjai. Nemzeti Tankönyvkiadó, Rábel György: Gépipari Technológusok Zsebkönyve. Műszaki Kiadó, Bp Dr. Gyáni Károly: Gépgyártástechnológia alapjai. Példatár és segédlet. Tankönyvkiadó,Bp.1981 Dr. Dudás Illés: Gépgyártástechnológia I. A gépgyártástechnológia alapjai. Miskolci Egyetemi Kiadó Előadóterem (90 fő) Szemináriumi terem (30 fő) Anyagvizsgáló laboratórium: (szakítógép, keménységmérők, ingás ütőmű, fárasztógép, spektrométer, mágneses és ultrahangos anyagvizsgáló, fémanalizátor) Forgácsoló műhely: (eszterga-, fúró-, gyalu- és marógépek, sík- és palástköszörűgép, NC vezérlésű szerszámgépek, forgácsoló szerszámok, mérőeszközök) Fogyóanyagok: hengerelt köracél, hűtő-kenő folyadék, stb.

7 Elektrotechnikai és Automatizálási Tanszék III. évfolyam Tantárgy neve: AUTOMATIZÁLÁS RM1507 Meghirdetés féléve: 5. félév Kreditpont: 2 Össz óraszám (elm+gyak): 30 Félév heti óraszám száma Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: kollokvium RM1401 Dr. Szesztai György főiskolai docens A gépészmérnök hallgató ismerje meg a műszaki folyamatok irányításának, automatizálásának általános összefüggéseit, az ipari technológiákhoz való illesztés lehetőségeit. Az ismeretanyag birtokában legyenek képesek az automatizált rendszer elemeinek kiválasztására és üzemeltetésére. Előadások: Irányítástechnikai alapfogalmak, irányítási rendszerek. Jelfeldolgozás Vezérlési hatáslánc elemei. Vezérlő hálózatok kialakítása. Szabályozó körök elemei. Szabályozó rendszerek. Szabályozott szakaszok alaptípusai. Érzékelők csoportosítása. Jelátalakítók, jelformálók, erősítők. Beavatkozó és végrehajtó szervek, szervorendszerek. Szabályozástechnikai jelátvitel, függvényanalízis. Szabályozók jellemző paraméterei, kompenzálásuk Szabályozók kiválasztása, illesztése.. Gyakorlatok: Ipari folyamatok paramétereinek mérése. Mérőműszerek, mérési eljárások bemutatása. Kombinációs, szekvenciális hálózatok vizsgálata, megvalósítása. Programozható logikai vezérlők. Szabályozórendszer működésének szimulációja. Állásos szabályozók műszeres vizsgálata. Analóg szabályozók elemeinek a bemutatása. Analóg szabályozó szimulációja. Paraméterek műszeres vizsgálata. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat

8 Elektrotechnikai és Automatizálási Tanszék III. évfolyam Dr. Petz E.: Bevezető irányítástechnikai alapismeretek (egységes főiskolai jegyzet) FIOM, 1996 Dr. Bánhidi-Oláh-Gyuricza-Kiss-Rátkai-Szecső: Automatika mérnököknek Tankönyvkiadó, Budapest, 1992 Dr.Tuschák Róbert: Szabályozástechnika Műegyetemi Kiadó, Bp Az előadások előadó teremben, a gyakorlati foglalkozások az Irányítástechnikai Laboratóriumban folynak. A tantárgy eszköz és fogyóanyag igényes. Az egyes irányítástechnikai folyamatok bemutatásához, működés közben történő tanulmányozá-sához műszerekre, demonstrációs eszközökre, építőelemekre és szerelvényekre, anyagokra van szükség.

9 Elektrotechnikai és Automatizálási Tanszék II. évfolyam Tantárgy neve: ELEKTROTECHNIKA I. RM1301 Meghirdetés féléve: 3. félév Kreditpont: 4 Össz óraszám (elm+gyak): Félév száma heti óraszám Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: kollokvium RM1205; RM1207 Dr. Ormos László főiskolai docens A gépészmérnök hallgatók ismerjék meg a korszerű és ipari berendezések villamos alapelemeit, az ipari elektronika elemeit, működési elvüket, alkalmazásuk feltételeit, lehetőségeit. Ismerjék meg a villamosenergia ellátó rendszerek felépítését. Sajátítsák el a villamos gépek működési elvét, ismerjék szerkezeti felépítésüket, alkalmazástechnikájukat. Tegyenek szert mérési feladatok, eljárások megoldásának és elvégzésének képességére. Előadások: Egyenáramú és váltakozó áramú körök. Mágneses körök. Ipari elektronika. Diódák, tirisztorok, triakok szerkezeti felépítése, működési elve. Bipoláris tranzisztorok, térvezérlésű tranzisztorok. Szerkezeti felépítésük, működési elvük, jelleggörbéik. Tranzisztorok alapkapcsolásai. Az alapkapcsolások jellemzői. Villamos energiaellátó rendszerek. Transzformátorok szerkezeti felépítése, üzemi jellemzői. Egy- és három fázisú transzformátorok. Egyenáramú gépek: generátorok, motorok. Külső gerjesztésű egyenáramú generátor. Párhuzamos gerjesztésű egyenáramú generátorok. Külső, párhuzamos és soros gerjesztésű egyenáramú motorok jellemzői, üzemeltetésük. Aszinkron gépek szerkezeti felépítése, üzemi jellemzői. Aszinkron gépek üzemeltetése. Egy- és háromfázisú aszinkron motorok üzemi jellemzői. Szinkron gépek. Szinkron motorok és generátorok jellemzői, üzemeltetésük. Teljesítménytényező javítás szinkron motorral.

10 Elektrotechnikai és Automatizálási Tanszék II. évfolyam Gyakorlatok: Villamos mérőműszerek és alkalmazástechnikájuk. Egyenirányítók karakterisztikáinak felvétele. Tirisztorok és triakok vizsgálata. Tranzisztoros alapkapcsolások jelleggörbéinek vizsgálata. Villamos mérőműszerek erősáramú rendszerekben. Villamos hálózatok mérése. Érintésvédelmi mérések. Transzformátorok vizsgálata. Egyenáramú generátor jelleggörbéinek felvétele. Három fázisú aszinkron motor jelleggörbéinek felvétele. Villamos hajtások méretezése. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat Ormos: Elektrotechnika és irányítástechnika II/1. Mezőtúr, DEGEM Ltd.: EB-2000 jegyzetek. DEGEM Ltd., Tel Aviv, Danku Farkas - Nagy: Villamos gépek (Példatár). Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Dr. Boros A.: Villamos mérések a gépészetben. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Csáki Ganszky Ipsits - Marti: Teljesítményelektronika. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, M. M. Morris: Az ipari elektronika alapjai. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Az előadások előadó teremben, a gyakorlati foglalkozások az Elektrotechnikai Laboratóriumban és szemináriumi tanteremben folynak. A tantárgy eszköz és fogyóanyag igényes. Az egyes folyamatok bemutatásához, működés közben történő tanulmányozásához műszerekre, villamos gépekre, demonstrációs eszközökre, építőelemekre és szerelvényekre, anyagokra van szükség.

11 Elektrotechnikai és Automatizálási Tanszék II. évfolyam Tantárgy neve: ELEKTROTECHNIKA II. RM1401 Meghirdetés féléve: 4. félév Kreditpont: 4 Össz óraszám (elm+gyak): 60 Félév heti óraszám száma elmélet Gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: szigorlat RM1301 Dr. Ormos László főiskolai docens A gépészmérnök hallgatók ismerjék meg a korszerű ipari berendezések villamos alapelemeit, az ipari elektronika elemeit, működési elvüket, alkalmazásuk feltételeit, lehetőségeit. Ismerjék meg az elektronikus irányítástechnikai rendszerek elemeit. Sajátítsák el az elektronikus áramköri elemek működési elvét, ismerjék szerkezeti felépítésüket, alkalmazástechnikájukat. Ismerjék meg a folyamatirányítás digitális berendezéseinek - kontrollerek, PLC-k és a folyamatirányító számítógépek - felépítését, működését, alkalmazástechnikájukat. Tegyenek szert mérési feladatok, eljárások megoldásának és elvégzésének képességére. Előadások: Erősítők és tulajdonságaik. Integrált áramkörök jellemző tulajdonságai. Műveleti erősítők. Analóg integrált áramkörök alapkapcsolásai: invertáló és nem invertáló erősítők. Funkció-áramkörök: komparátorok, arányos, differenciáló és integráló kapcsolások. Kapcsoló áramkörök: mechanikus és elektronikus kapcsolóelemek. Kapcsoló áramkörök jellemzői, munkapontjuk. Astabil, bistabil és monostabil áramkörök jellemző tulajdonságai. Digitális integrált áramkörök: TTL-szabványok. Kapu-áramkörök felépítése, alkalmazástechnikája. Logikai hálózatok. Multiplexerek, demultiplexerek. Billenő körök: flip-flopok és regiszterek. Számlálók, tárolók és léptető regiszterek. Logikai hálózatok tervezése: igazságtáblázatok, maxtermek, mintermek, De Morgan tételei. A mikroprocesszor felépítése, jellemzői. Kiegészítő elemek a mikroprocesszorokhoz. A PLC felépítése, jellemzői. A folyamatirányító számítógép felépítése, operációs rendszere.

12 Elektrotechnikai és Automatizálási Tanszék II. évfolyam Gyakorlatok: Műveleti erősítők vizsgálata. P-I-D kapcsolások átviteli karakterisztikáinak vizsgálata. Optoelektronikai elemek vizsgálata. Logikai alapáramkörök vizsgálata. Kombinációs hálózatok vizsgálata. Kombinációs hálózatok minimál alakjának kidolgozása. Flip-flopok működésének tanulmányozása. Sorrendi hálózatok vizsgálata. Szinkron és aszinkron számlálók tulajdonságainak vizsgálata. Léptető regiszterek tulajdonságainak vizsgálata. Számítógépes feladatok megoldása. Mikroprocesszoros áramkörök felépítésének tanulmányozása. Folyamatirányító számítógépek jellemzőinek tanulmányozása. Valósidejű operációs rendszerű folyamatirányító számítógép jellemzői, programozása. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat 5. Kötelező, illetve ajánlott irodalmak jegyzéke: Ormos: Elektrotechnika és irányítástechnika II/1. Mezőtúr, 1987 DEGEM Ltd.: EB-2000 jegyzetek. DEGEM Ltd., Tel Aviv, Tietze-Schenk: Analóg és digitális áramkörök. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1981 Ormos: Mikroprocesszorok és alkalmazásuk. Nyíregyháza, 1990 Dr. Boros: Villamos mérések a gépészetben. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1978 Vancsó: Mikroprocesszor elemek a tervezéshez. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1986 Ormos: Folyamatirányító berendezések programozása (példatár). Nyíregyháza, 1990 TEXAS munkaközösség: Analóg és illesztő áramkörök. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1979 TEXAS munkaközösség: Digitális integráltáramkörök. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1979 TEXAS munkaközösség: Optoelektronikai receptek. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1979 TEXAS munkaközösség: FET receptek. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1980 TEXAS munkaközösség: Bevezetés a mikroprocesszor-technikába. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1982 Az előadások előadó teremben, a gyakorlati foglalkozások az Elektrotechnikai laboratóriumban, a BEL laboratóriumban és a Digitális irányítástechnika laboratóriumban folynak. A tantárgy eszköz és fogyóanyag igényes. Az egyes irányítástechnikai eszközök bemutatásához, működés közben történő tanulmányozásához műszerekre, PLC-kre, folyamatirányító számítógépre, demonstrációs eszközökre, az elektronikai mérésekhez műszerekre, építőelemekre és szerelvényekre, anyagokra van szükség.

13 Tantárgy neve: ETIKA RM1410 Meghirdetés féléve: 4. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Félév heti óraszám száma Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: 15 - Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: kollokvium RM1306 Dr. Láczay Magdolna főiskolai tanár A tantárgy oktatásának célja elsősorban az, hogy a hallgatók sajátítsák el az etikai alapfogalmakat, az illem, etikett, protokoll szabályait olyan szinten, hogy az elősegítse a sikeres emberré válás gyakorlatát. Etikai alapfogalmak. Az etikai gondolkodás néhány jelentős irányzata. Az ókor etikai rendszerei. Az erkölcsi cselekvés. Az ész és az akarat, a tudás. Erkölcsi cselekedetek értékelése, történeti korok és eszmények az értékkonfliktusokban. Vallás, világnézet, embereszmény szerinti életformák erkölcsi konfliktusai. A jog és a politika erkölcsi útvesztői Machiavellitől a pluralizmusig. Egyén és közösség kapcsolata. A dualis struktúrák erkölcse. A gazdaság, mint az erkölcsi rend speciális területe: vállalkozók erkölcse, reklámok erkölcse. A munka helye az emberi értékek rendszerében, foglalkozási ágak morális szokásai, eszményei. Az emberi együttélés konfliktushelyzetei. A család szerepe, átalakulása, jelentősége. A szerelem, a nemi erkölcs története. A deviancia, mint a másság megnyilvánulásának erkölcsi zsákutcái. A civilizáció és az ökológia fejlődésének mai erkölcsi felelőssége. Társadalmi tagozódás, azonosságtudat, nemzeti szokások erkölcsi megnyilvánulásai. Napjaink jelentősebb erkölcsi konfliktusai.

14 3. Évközi ellenőrzés: 2 db zárthelyi dolgozat NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam 5. A kötelező illetve ajánlott irodalmak jegyzéke: Üzleti etika (Szerk.: Csurgó Ottóné és dr. Hajdú Péter, Saldo kiadó, Bp A Hétköznapi pszichológia sorozat kötetei: pl. Testbeszéd, Szóbeszéd stb. Hársing László: Bevezetés az etikába Dunckel: Üzleti illemkódex Etikai kislexikon Etikai kódexek Gazdasági, társadalmi folyóiratok, heti- és napilapok tematikus cikkei Joós Ernő: Etikai tanulmányok, Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, Aula, Regények, riportkötetek, közvélemény-kutatások Ottlik: Illem, etikett, protokoll sorozat Forgách: Az alapvető érintkezési szabályok

15 NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: FILOZÓFIATÖRTÉNET RM1306 Meghirdetés féléve: 3. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév heti óraszám száma Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: 15 - Számonkérés módja: kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód): - Tantárgyfelelős neve: Dr. Láczay Magdolna Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai tanár A mai kor egyre specializálódó szaktudományai mellett igényli a világot átfogó rendszerező ismeretek megszerzését is. A filozófia, és ezen belül a politikai gondolkodás története azokat a filozófiai rendszereket kínálja, amelyek a világ koronkénti átrendeződését tükrözi. Szintetizálja a civilizáció történetének legfontosabb ismérveit. Klasszikus filozófiai elméletek kialakulása és megalapozói, a politikai gondolkodás helye a filozófiában Platon, az állam megszervezéséről Arisztotelész a politikáról és az etikáról A középkor filozófiája (Abaelardus, Szent Ágoston, Aquinói Tamás A reneszánsz gondolkodói, az utópiák megteremtői (Morus, Campanella, Machiavelli) Természetjogi elméletek (Hobbes, Locke, Spinoza) Szerződés elméletek (Rousseau, Montesquie, Hume) A liberalizmus fogalma, kialakulása, angol, amerikai és francia irányzatai (Tocqueville és J. S. Mill elmélete) Konzervatív politikai gondolkodók és a neokonzervativizmus alternatívája A marxizmus kialakulása és főbb gondolkodói A pluralizmus elmélete, angol, amerikai szociológiai iskola Elit elméletek. Max Weber, válságelméletek: Habermas 3. Évközi ellenőrzés: 2 db zárthelyi dolgozat

16 NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam 5. A kötelező illetve ajánlott irodalmak jegyzéke: Hársing László: A filozófia gondolkodás Paczolay Szabó Péter: A politikaelmélet rövid története Pláton: Állam Arisztotelész: Nikomakhoszi etika Aquinói Tamás: Summa Teológia Machiavelli: A fejedelem Morus: Utópia Campanella: Napváros Locke: Értekezés a polgári kormányzatról Rousseau: Társadalmi szerződés

17 NYF-GTFK Vállalatgazdasági Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: GAZDASÁGTAN I. RM1307 Meghirdetés féléve: 3. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Félév heti óraszám száma Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód): RM1208 Tantárgyfelelős neve: Dr. Kiss István Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai docens A Gazdaságtan I. című tantárgy az alkalmazott mikrogazdasági ismeretek rendszerezett formában történő oktatására vállalkozik, alapot adva a vállalkozások műszaki jellegű feladatmegoldásaira. Bevezető előadás, nemzetgazdasági alapösszefüggések, helyzetelemzés. Mikrogazdasági rendszerek. Vállalkozási formák. Az erőforrások jellemzői, főbb kombinációs szempontjai. Munkaerőgazdálkodás. Befektetett eszközök modellje. Amortizáció. Beruházás, gazdaságossági kalkulációk. Forgóeszköz-gazdálkodás, logisztika. R-H kapcsolatok. Költséggazdálkodás, önköltségszámítás. ÁKFN-struktúra elmélete. Vállalkozások finanszírozása. Nyilvántartások. Számviteli alapok. (Zárthelyi dolgozat.) Záróelőadás; gazdasági kategóriák rendszerezése. Vállalkozói logika. Vállalkozások alapítása, megszüntetése. Amortizáció-számítások. Beruházás elemzések (statikus, dinamikus). Készletgazdálkodás. Költségkalkulációk. (Beszámoló.) 3. Évközi ellenőrzés: 2 db zárthelyi dolgozat 5. A kötelező illetve ajánlott irodalmak jegyzéke: Husti I. et al. (1999): A mezőgazdasági gépesítés ökonómiája és menedzsmentje. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest Galó M. (1999): Vállalkozások gazdaságtana. Főiskolai jegyzet Előadó- és szeminárium tantermi oktatás alapkövetelményei szerint

18 NYF-GTFK Vállalatgazdasági Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: GAZDASÁGTAN II. RM1408 Meghirdetés féléve: 4. félév Kreditpont: 2 Össz óraszám (elm+gyak): Félév heti óraszám száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: gyakorlati jegy RM1209; RM1307 Dr. Kiss István főiskolai docens A tantárgy a Gazdaságtan I. szerves folytatása, elsődlegesen elemzési, tervezési és szervezési kérdésekkel foglalkozik, eszközt adva a vállalkozások műszaki jellegű feladatmegoldásaira. ÁKFN-struktúra gyakorlati alkalmazása, pótlólagos ráfordítások. Gazdasági döntéseket megalapozó elemzési módszerek. Gazdasági tevékenységek elemzése. Tervezési alapismeretek. Vállalkozások tervezési rendszere és gyakorlata. (Zárthelyi dolgozat.) Záróelőadás; gazdasági szituációk ökonómiai elemezhetősége (záródolgozati előkészítés). Termelési függvények vizsgálata. Lineáris programozás gyakorlati alkalmazása. KIPA-módszer. Üzleti terv minták. Üzleti terv készítése. Pályázati alapismeretek. (Beszámoló.) 3. Évközi ellenőrzés: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat 5. A kötelező illetve ajánlott irodalmak jegyzéke: Husti I. et al. (1999): A mezőgazdasági gépesítés ökonómiája és menedzsmentje. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest Galó M. (1999): Vállalkozások gazdaságtana. Főiskolai jegyzet, valamint A témafeldolgozás szerinti internetes csatlakoztatás. Előadó- és szeminárium tantermi oktatás alapkövetelményei szerint

19 NYF-GTFK Vállalatgazdasági Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam Tantárgy neve: GAZDASÁGTAN III. RM1506 Meghirdetés féléve: 5. félév Kreditpont: 2 Össz óraszám (elm+gyak): Félév heti óraszám száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: kollokvium RM1408 Dr. Kiss István főiskolai docens A tantárgy a Gazdaságtan I. és II. tantárgyak szerves, szakmai ismeretek alkalmazó folytatása, elsődlegesen technológiai és műszaki problémák ökonómiai és menedzsment jellegű komplex megoldására törekszik. Hazai vezértermékek szervezési és ökonómiai kérdései. A mezőgazdasági gépesítés alapösszefüggései. Meglévő géppark használata. Műszaki-gazdasági elemzések. (Zárthelyi dolgozat.) Tantárgyi összefoglaló előadás. Üzemméret optimalizálása EU és hazai tapasztalatok alapján. Európai agrárintegráció tantárgyi vonatkozásai. Hazai vezértermékek ökonómiai vizsgálata. Gépszükségleti számítások. Gépi munkák költségei. Konkrét vállalkozás esettanulmánya. (Beszámoló.) 3. Évközi ellenőrzés: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat 5. A kötelező illetve ajánlott irodalmak jegyzéke: Husti I. et al. (1999): A mezőgazdasági gépesítés ökonómiája és menedzsmentje. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest Galó M. (1999): Vállalkozások gazdaságtana. Főiskolai jegyzet Előadó- és szeminárium tantermi oktatás alapkövetelményei szerint

20 NYF-GTFK Vállalatgazdasági Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam Tantárgy neve: GAZDASÁGTAN IV. RM1605 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 2 Össz óraszám (elm+gyak): Félév heti óraszám száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: kollokvium RM1506 Dr. Kiss István főiskolai docens E tantárgy a Gazdaságtan I.-III. tantárgyak szintetizáló folytatása, konkrét vállalkozások, műszaki problémák objektív és szubjektív megközelítését adja. Minőségügy gazdasági összefüggései. Műszaki jellegű szervezetek működését és menedzselését befolyásoló tényezők, a mezőgazdasági gépesítés menedzsmentje. Eltérő vállalkozások emberközpontú elemzése. Konkrét cégek tevékenység-elemzése, üzleti tervek készítése. Esettanulmányok, szituációs gyakorlatok. Uniós gazdasági kitekintés. 3. Évközi ellenőrzés: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat 5. A kötelező illetve ajánlott irodalmak jegyzéke: Husti I. et al. (1999): A mezőgazdasági gépesítés ökonómiája és menedzsmentje. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest Galó M. (1999): Vállalkozások gazdaságtana I-II. Főiskolai jegyzet Egyénileg megadott szakirodalmak Előadó- és szeminárium tantermi oktatás alapkövetelményei szerint

21 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: GÉPELEMEK I. RM1304 Meghirdetés féléve: 3. félév Kreditpont: 4 Össz-óraszám (elm. + gyak.): Félév Heti óraszám száma Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: gyakorlati jegy RM1205; RM1204; RM1206 Dr. Drágár Péter főiskolai docens A gépelemek az első szintetizáló tárgy, mint ilyen felhasználja az előző tantárgyak ismeretanyagait, és így közvetlenül alapot nyújt a szakmai tantárgyakhoz. Specifikus célja az általános gépelemek ábrázolása, funkciójának és tipizálásának ismertetése. A gyakrabban előforduló gépelemek és gépszerkezetek méretezésében, kiválasztásokban a jártasság kifejlesztése. A szabványosítással kapcsolatos ismeretek kialakítása. Kötőelemek (csavarok, szegecsek, hegesztett kötések, ragasztás), tengelyek, tengelykötések (ék-, retesz-, szegkötések, zsugorkötések), tengelykapcsolók, gördülő és siklócsapágyak, rugók 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 2 db tervezési feladat: csavarorsós emelő tervezése, méretezése, csapágyazott hajtóműtengely tervezése, méretezése 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Erdős: Műszaki rajz és gépelemek II. 2. rész Drágár: Műszaki rajz és gépelemek III. Várszegi: Műszaki rajz és gépelemek IV. Várszegi: Műszaki rajz és gépelemek gyakorlatok II. Vörös: Gépelemek I., II., III. Nagy: Szerkesztési atlasz Diószegi: Gépszerkezetek méretezési zsebkönyve. Diószegi: Gépszerkezetek példatár Műszaki táblázatok Szabványok Katalógusok Az évfolyam (kb. 400 fő) és csoport (kb. 25 fő) létszámának megfelelő előadóterem. Gépelemek laboratórium.

22 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: GÉPELEMEK II RM1407 Meghirdetés féléve: 4. félév Kreditpont: 5 Össz-óraszám (elm. + gyak.): Félév száma heti óraszám Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: szigorlat RM1304; RM1305 Dr. Drágár Péter főiskolai docens A gépelemek az első szintetizáló tárgy, mint ilyen felhasználja az előző tantárgyak ismeretanyagait, és így közvetlenül alapot nyújt a szakmai tantárgyakhoz. Specifikus célja az általános gépelemek ábrázolása, funkciójának és tipizálásának ismertetése. A gyakrabban előforduló gépelemek és gépszerkezetek méretezésében, kiválasztásokban a jártasság kifejlesztése. A szabványosítással kapcsolatos ismeretek kialakítása. Csövek, csőszerelvények, dörzshajtások, végtelenített lapos-, ékszíj és lánchajtások, fogaskerék hajtások elmélete és tipizálása. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi feladat, 2 db tervezési feladat: hajtások tervezése, méretezése, fogaskerék hajtómű tervezése, méretezése 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Erdős: Műszaki rajz és gépelemek II. 2. rész Drágár: Műszaki rajz és gépelemek III. Várszegi: Műszaki rajz és gépelemek IV. Várszegi: Műszaki rajz és gépelemek gyakorlatok II. Vörös: Gépelemek I., II., III. Nagy: Szerkesztési atlasz Diószegi: Gépszerkezetek méretezési zsebkönyve. Diószegi: Gépszerkezetek példatár Műszaki táblázatok Szabványok Katalógusok Az évfolyam (kb. 400 fő) és csoport (kb. 25 fő) létszámának megfelelő előadóterem. Gépelemek laboratórium.

23 III. évfolyam Tantárgy neve: HELIKOPTEREK RM3001 Meghirdetés féléve: 6. félév Kredit: 1 Összóraszám (elm+gyak): Félév száma heti óraszám elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel: - Tantárgyfelelős neve: Szelestey Gyula Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai docens A hallgatók ismerjék meg a forgószárnyas repülőgépek kialakítását, fő szerkezeti elemeit, a helikopter aerodinamikáját, repülési sajátosságait, kormányzásának módját, és ismereteik birtokában legyenek képesek adott helikoptertipus elsajátítására, működésének megértésére. Előadások: Forgószárnyas repülőgépek felosztása, fajtáik, jellemzésük. Helikopterek fő szerkezeti egységei, azok feladata. A forgószárny jellemzői. A forgószárny működése tengelyirányú átáramlásban. Az ellenállási nyomaték kiegyensúlyozásának módjai. A valós forgószárny veszteségei. A forgószárny működése ferde átáramlásban. A csuklós lapátbekötésű forgószárny agykialakítása: csuklók szükségessége, lengéscsillapitás. A helikopter állandósult repülési üzemmódjai. A vízszintes repüléshez szükséges teljesítmény. A maximális sebesség korlátozásának okai. A helikopter emelkedő és sülylyedő mozgása. Süllyedés a forgószárny önforgási üzemmódjával. A helikopter fel- és leszállása. A helikopter egyensúlya, szélső súlyponthelyzetek. A helikopter kormányzásának elve, a kormányvezérlő rendszer felépítése. 3. Évközi ellenőrzés módja: két zárthelyi dolgozat. Szelestey Gyula: Helikopterek (Repülés mechanikája II/2) MGF Tanterem írásvetítővel, vetítővászonnal.

24 NYF-GTFK Gazdaságelméleti Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki, ok I. évfolyam Tantárgy neve: KÖZGAZDASÁGTAN I. RM1108 Meghirdetés féléve: 1. félév Kredit: 2 Összóraszám (elm+gyak): Félév száma heti óraszám elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel: - Tantárgyfelelős neve: Dr. Gazdag Ferenc Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai adjunktus A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgatók eligazodjanak a makroökonómia alapvető összefüggéseiben, s így jobban értsék a körülöttük zajló gazdasági, politikai eseményeket. Másfelől ezen közgazdasági ismeretek birtokában elsajátíthassák az erre épülő ökonómiai jellegű tárgyakat (vállalati gazdaságtan, marketing stb.) Előadások: Alapfogalmak: gazdaság, gazdálkodás, közgazdaságtan. A közgazdasági elméletek fejlődése. Mikro- és makroökonómia. Az áru és piacgazdaság. A pénz kialakulása és funkciói. A pénz továbbfejlődése és elszakadása az aranytól. A modern pénz jellemzői. Az infláció lényege és típusai. Költségvetés és monetáris politika. A gazdasági folyamatok makroökonómiai megközelítése. Az újratermelés fő kategóriái. A gazdasági növekedés tényezői, típusai. A gazdaság egyensúlyi viszonyai. Általános túltermelési válság. Válság és munkanélküliség. A Philips görbe jelentése. A világgazdaság kialakulása és működése. Globális "világproblémák". 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat A gazdaság alapvető fogalmai. A termelési mód. Könyvtári segédanyag Molnár F.: Ciklikus-e a modern tőkés újratermelés. Könyvtári segédanyag Sipos A.: Földjáradék a modern kapitalizmusban. Segédanyag Bevezetés a makroökonómiába. B.K.E. Aula, Közgazdaságtan. Mg. Szaktudás Kiadó Samuelson: Makroökonómia -

25 NYF-GTFK Gazdaságelméleti Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki, ok I. évfolyam Tantárgy neve: KÖZGAZDASÁGTAN II. RM1208 Meghirdetés féléve: 2. félév Kredit: 2 Összóraszám (elm+gyak): Félév heti óraszám száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: Előfeltétel: Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: kollokvium RM1108 Dr. Gazdag Ferenc főiskolai adjunktus Előadások: A mikroökonómia helye a közgazdaságtanban. A fogyasztói magatartás és kereslet elmélete. A hasznosság ordinális és kardinális megközelítése. A fogyasztói optimum meghatározása. Árhatár-vizsgálatok, keresletrugalmasság. A vállalati magatartás elmélete. A termelési függvény és a vállalati optimum. A termelés költségfüggvénye. A vállalati profit meghatározása és a kínálati függvény. A termelési tényezők piaca. A vállalati inputkereslet meghatározása. A termelési tényezők kínálata. A kamat és a járadék. Földjáradék-elmélet. Piaci formák és piaci szerkezetek. Monopólium és oligopólium. Oligopolista árvezérlés. Kötelező konzultációk anyaga A fogyasztói magatartás elmélete. A vállalati magatartás elmélete. Piaci formák, piaci szerkezetek. ZH dolgozat megírása, vizsgatételek áttekintése. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat Mikroökonómia. B. K. E. Szerk.: Kopányi Mihály Samuelson-Nordhaus: Mikroökonómia Közgazdaságtan. MG. Szaktudás Kiadás,

26 Tantárgy neve: LÉGIJOG RM2304 Meghirdetés féléve: 3. félév Kredit: 3 Összóraszám (elm+gyak): NYF-MMFK II. évfolyam Félév száma heti óraszám elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel: - Tantárgyfelelős neve: Dr. Szabó Gyula Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai docens A tantárgy feladata a légijog történeti alakulásán keresztül a nemzetközi egyezmények és a nemzetközi, illetve hazai légügyi szervezetek bemutatása. Fontos feladat ezenkívűl az Annex-ek és ezen belül is a Repülési szabályok (2.Annex) ismertetése. Előadások: Nemzetközi légijog. Chikágói egyezmény. Egyéb nemzetközi egyezmények (Varsói, Tokiói, Hágai, Montreáli). A polgári repülés nemzetközi szervezete (ICAO). A repülés európai szervezetei (ECAC; EUROCONTROL). Egyesített Légügyi Hatóság (JAA) Egyesített Légügyi Előírások (JAR). A magyar légügyi igazgatás és a légijog. Légügyi Hatóság szervezete és felépítése. A légi tájékoztatás rendszere, forrásai, Annexek. Személyi alkalmasság (1.Annex, illetve 5/2001. KöViM rendelet). Légijárművek légi alkalmassága (8. Annex) felség- és lajtromjelei (7 Annex). Légiforgalmi szolgálatok (Annex 11, doc 4444). Gyakorlatok: Repülési szabályok (2. Annex) VFR és IFR repülés általános szabályai és előírásai. Repülőterek (14. Annex). Rep.tér-látogatás. Repülőtér-kialakítás, vízuális jelek. Vészhelyzeti és egyéb szolgáltatások. Alakiságok (9. Annex). Kutatás mentés (12 Annex). Repülésbiztonság. Repülőesemények kivizsgálása (13 Annex). 3. Évközi ellenőrzés módja: három zárthelyi dolgozat.

27 II. évfolyam Dr. Moys Péter: Légijog jegyzet. LRI A nemzetközi polgári repülési szervezet (ICAO) szervezetének és tevékenységének alapelvei. KPM Légügyi Főosztály kiadvány Annexek, AIR LAW NAR 2000 Multimédiás szaktanterem minden hallgató és az oktató részére számítógéppel, monitorral, nyomtató, írásvetítő, vetítővászon.

28 II. évfolyam Tantárgy neve: LÉGIÜZEMELTETÉSI ELJÁRÁSOK RM2502 Meghirdetés féléve: 5. félév Kredit: 2 Összóraszám (elm+gyak): Félév száma Heti óraszám Összes óraszám elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Számonkérés módja: Előfeltétel: Tantárgyfelelős neve: Tantárgyfelelős beosztása: gyakorlati jegy RM2304 Szilágyi Dénes főiskolai adjunktus A hallgatók ismerjék meg a légijárművek európai légiüzemeltetési követelményrendszerét (JAR-OPS). Előadások: A JAR-FCL vonatkozó fejezetének megfelelően az ICAO 6-os Annex-I-II-III. rész és a JAR-OPS előírások: általános követelmények, az üzemeltető jogosításai és ellenőrzési követelményei, a légijárművek teljesítményei, műszerek és berendezések követelményei, kommunikációs és navigációs berendezések követelményei, légijárművek karbantartása, a hajózó és kabinszemélyzet tevékenysége, okmányok és dokumentációk, veszélyes áruk szállítása, minimális berendezések jegyzéke, földi jégtelenítési eljárások, a madárral történő ütközés veszélyei és elkerülésének módjai, zajcsökkentési eljárások. Speciális üzemeltetési eljárások, vészhelyzetek: tűz és füst a légijárművön, túlnyomásos kabinok kihermetizálódása, tiszta légköri turbulencia,m a légijárművek által keltett turbulencia, jogellenes beavatkozás, kényszer és soron kívüli leszállások, tüzelőanyag kibocsátás, a futópálya szennyeződésének hatásai. Gyakorlatok: Különböző tipusú szállítási okmányok és űrlapok, légijármű bérleti szerződések, légijármű üzembentartói engedélyek. JAR-OPS auditálási jegyzőkönyv, különböző tipusú repülőgépek légiüzemeltetési utasításai, vállalati repülésvégrehajtási utasítások, fedélzeti naplók, minimális berendezések jegyzékei, meteorológiai táviratok és különféle minőségbiztosítási okmányok bemutatása, a forgalmi karbantartások ellenőrzése és okmányolása. 3. Évközi ellenőrzés módja: két zárthelyi dolgozat, egy alkalmazástechnikai feladat.

29 II. évfolyam JAR-OPS 1 ICAO 6. Annex Dr. Moys Péter: Légijog LRI Különböző repülőgépek légiüzemeltetési utasításai Vállalati Repülésvégrehajtási Utasítások/Kézikönyvek OPERATIONAL PROCEDURES NAR2000 Multimédiás szaktanterem, minden hallgató és az oktató részére számítógéppel, monitorral, nyomtató, írásvetítő, vetítővászon.

30 NYF-GTFK Gazdaságmódszertani Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak, I. évfolyam Tantárgy neve: MATEMATIKA I. RM 1107 Meghirdetés féléve: 1. félév Kredit: 4 Összóraszám (elm+gyak): Félév száma heti óraszám Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: kollokvium Előfeltétel: - Tantárgyfelelős neve: Dr. Hadházyné dr. Iszály Katalin Tantárgyfelelős beosztása: tanszékvezető, főiskolai tanár A középiskolai anyag megfelelő ismeretanyagára építve, a hallgatóknak meg kell ismerniük mindazon matematikai alapokat (vektoralgebra, bázis, stb.), amelyek a szakmai és egyéb tárgyak megértéséhez ill. a mezőgazdasági gépész szakma gyakorlásához szükségesek. Célul tűzzük a kellő jártasság kialakítását a feladatok megoldásában, valamint a gyakorlati problémák matematikai módszerekkel történő megoldásában. Komplex szám fogalma. Algebrai és trigonometrikus alak. Műveletek komplex számokkal (összeadás, kivonás, szorzás, osztás, gyökvonás). Vektoralgebra. Műveletek vektorokkal. Vektorok skaláris és vegyes szorzata. Mátrixszámítás. Mátrixok összeadása, kivonása, szorzása. Bázistranszformáció I. és II. változat. Lineáris programozás. Normál és módosított normál feladat. Szállítási feladat. Függvénytani alapfogalmak. Differencia és differenciálhányados fogalma. Alapderiváltak. Deriválási szabályok. Függvények Taylor sorfejtése, Taylor, Mc-Laurin formula. Határozatlan integrál. Alapintegrálok. Integrálási szabályok. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db beadandó feladat Dr. Hadházyné dr. Iszály Katalin (2000): Operációkutatás I. HADCO Kft. Budapest Bukovinszki- Hadházyné: Matematika I. Mezőtúr, Bukovinszki: Matematika II. Mezőtúr, Matematika. Műszaki Főiskolák számára. Tankönyvkiadó Bp Rejtő Magda - Pach Zs. Révész Pál: Matematika, Mezőgazdasági Kiadó, Bp Sharmitzky Viktor: Differenciálegyenletek. Műszaki Könyvkiadó, Bárczi Barnabás: Differenciál és integrálszámítás. Műszaki Könyvkiadó, Az előadások megtartására nagytáblás, mikrofonnal ellátott nagy előadóterem. A gyakorlatokra a létszámtól függő, de nagy táblával ellátott terem.

31 NYF-GTFK Gazdaságmódszertani Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak I. évfolyam Tantárgy neve: MATEMATIKA II. RM1207 Meghirdetés féléve: 2. félév Kredit: 5 Összóraszám (elm+gyak): - Félév heti óraszám száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: szigorlat Előfeltétel: RM1107 Tantárgyfelelős neve: Dr. Hadházyné dr. Iszály Katalin Tantárgyfelelős beosztása: tanszékvezető, főiskolai tanár A középiskolai anyag megfelelő ismeretanyagára építve, a hallgatóknak meg kell ismerniük mindazon matematikai alapokat (vektoralgebra, bázis, stb.), amelyek a szakmai és egyéb tárgyak megértéséhez ill. a mezőgazdasági gépész szakma gyakorlásához szükségesek. Célul tűzzük a kellő jártasság kialakítását a feladatok megoldásában, valamint a gyakorlati problémák matematikai módszerekkel történő megoldásában. Racionális törtfüggvények integrálása. Integrálszámítás alkalmazásai. Határozott integrál. Newton-Leibnicz formula. Határátmenet. Terület, térfogat ívhossz számítás. Térfogatszámítás. Súlypontszámítás. Differenciálegyenletek. Elsőrendű lineáris homogén és inhomogén egyenletek. Másodrendű differenciálegyenletek. Kombinatorika. Permutáció, kombináció, variáció (ismétléses és ismétlés nélküli). Valószínűségszámítás. Valószínűségszámítás alaptételei. Valószínűségi változó fogalma. Diszkrét és folytonos eloszlású valószínűségi változók jellemzői (eloszlás, eloszlásfüggvény, sűrűségfüggvény, várható érték, szórás). Matematikai statisztika alapjai (átlag szórás, standard hiba). Regresszióanalízis. Termelési függvények. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat Dr. Hadházyné dr. Iszály Katalin (2000): Operációkutatás I. HADCO Kft. Budapest Bukovinszki-Hadházyné: Matematika I. Mezőtúr, Bukovinszki: Matematika II. Mezőtúr, Dr. Hadházyné dr. Iszály Katalin: Matematika III. Mezőtúr, Matematika. Műszaki Főiskolák számára. Tankönyvkiadó Bp Rejtő Magda - Pach Zs. Révész Pál: Matematika, Mezőgazdasági Kiadó, Bp Sharmitzky Viktor: Differenciálegyenletek. Műszaki Könyvkiadó, Bárczi Barnabás: Differenciál és integrálszámítás. Műszaki Könyvkiadó, Az előadások megtartására nagytáblás, mikrofonnal ellátott nagy előadóterem. A gyakorlatokra a létszámtól függő, de nagy táblával ellátott terem.

32 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék I. évfolyam Tantárgy neve: MECHANIKA I. RM 1104 Meghirdetés féléve: 1. Kreditpont: 3 Össz-óraszám (elm. + gyak.): 60 Félév száma heti óraszám Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód): - Tantárgyfelelős neve: Dr. Péter László Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai tanár A tantárgy célja a merev testek statikájának vizsgálata és ezen keresztül a műszaki szemlélet kialakítása. Az elméleti ismereteken kívül azok alkalmazási módszereinek elsajátítása feladatok megoldásán keresztül. Erő- és nyomatékvektor jellemzői. Egyenértékű és egyensúlyi erőrendszer. Síkbeli- és térbeli erőrendszerek. Keresztmetszet jellemzői. Elsőrendű-, másodrendű nyomaték, keresztmetszeti tényező. Egyszerű és összetett szerkezetek statikai egyensúlya. Igénybevételek, igénybevételi ábrák. 3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat 1 db alkalmazástechnika feladat 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Nincs előírt gyakorlat.

33 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék I. évfolyam Kötelező irodalom: 1. Dr. Péter L. Dr. Kiss L.: Mechanika I. (jegyzet) Nyíregyház Főiskola, Ajánlott irodalom 1. Szerk. M. Csizmadia B. Nándori E.: Statika Mechanika mérnököknek, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp. Előadóterem (70 fős a nappali tagozat, 90 fős a levelező tagozat számára). Szemináriumi terem (40 fő).

34 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék I. évfolyam Tantárgy neve: MECHANIKA II. RM 1204 Meghirdetés féléve: 2. Kreditpont: 3 Össz-óraszám (elm. + gyak.): 60 Félév heti óraszám száma elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: Számonkérés módja: Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód): RM 1107, RM 1104 Tantárgyfelelős neve: Dr. Péter László Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai tanár A tantárgy célja a kísérleti szilárdságtanra építve a szilárd testek viselkedésének vizsgálata, a műszaki mechanikai feladatok megoldásmódszerének begyakorlása. Kiemelt fontosságú a szerkezetek feszültségcsúcsra történő méretezési módszereinek megtanulása. Szilárdságtani alapfogalmak, alakváltozási- és feszültségi állapot. Méretezés feszültségcsúcsra: húzás-nyomás, egyenes hajlítás, csavarás esetén. Egytengelyű feszültségi állapotot létrehozó összetett igénybevételek. Karcsú nyomott rudak ellenőrzése. Egyidejű hajlítás és nyírás. Többtengelyű feszültségi állapotot létrehozó összetett igénybevételek. Görbe rudak méretezése, Grashof formula. Szilárdságtan munkatételei. Betti- és Castigliano-tétele. Nyitott és zárt keretszerkezetek. 3. Évközi ellenőrzés módja: 1 db zárthelyi dolgozat, 2 db házi feladat 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: A tanterv szakmai gyakorlatot nem ír elő.

35 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék I. évfolyam Kötelező irodalom: 1. Dr. Péter László-Dr. Kiss Lajos: Mechanika I., II. Nyíregyházi Főiskola, Ajánlott irodalom: 1. Szerk. M. Csizmadia Béla-Nándori Ernő: Mechanika mérnököknek, Szilárdságtan Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Előadóterem (70 fős a nappali tagozat, 90 fős a levelező tagozat számára). Tanterem (40 fő). Mechanika laboratórium.

36 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak II. évfolyam Tantárgy neve: MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ALAPJAI RM1409 Meghirdetés féléve: 4. Kreditpont: 2 Össz-óraszám (elm. + gyak.): Félév száma heti óraszám elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat Összesen: 30 - Számonkérés módja: kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód): - Tantárgyfelelős neve: Dr. Szigeti Ferenc Tantárgyfelelős beosztása: főiskolai tanár A tantárgy célja, hogy a hallgatók ismerjék meg a minőségbiztosítás, minőségirányítás alapelveit, fogalomtárát. Ismerjék a minőségügyi rendszer kialakításának célját és eljárásrendjét. Legyenek tájékozottak a minőségügyi rendszer jelentőségével, fenntartásának alapvető dokumentációival és auditjaival. Ismerjék meg a minőségi hurok különböző fázisaiban alkalmazott speciális technikákat és módszereket. A minőségügy alapfogalmai az ISO 9000:2000 alapján. A minőségirányítási rendszerek fejlődése, a szabványos minőségbiztosítási rendszerek. A minőségirányítási rendszer felépítése, kialakításának alapvető lépései. A minőségirányítási rendszer auditjai. A minőségirányítási rendszer dokumentációs háttere és azok felhasználása. Termékek minősítése, az EU tanúsítási rendszer. A minőségfejlesztés, minőségszabályozás, minőségbiztosítás, minőségtanúsítás általános jogi és technikai vonatkozásai. A fogyasztóvédelem és termékfelelősség tartalma. 3. Évközi ellenőrzés módja: kollokvium 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: Dr. Koczor Zoltán: Bevezetés a minőségügybe. Műszaki könyvkiadó, Bp Dr. Veress Gábor: A minőségügy alapjai. Műszaki könyvkiadó, Bp Bálint Julianna: Minőség - Tanuljuk és tanítsuk. Műszaki könyvkiadó, Bp Minőség és megbízhatóság c. folyóirat Minőségirányítás műszaki ellenőrzés c. OMIKK kiadvány A témához tartozó minőségbiztosítási szabványok. Az évfolyam(ok) létszámának megfelelő előadóterem

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 4. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 4. 14 2-28 - Összesen: 28 - Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: FILOZÓFIATÖRTÉNET Tantárgy kódja: MM1403L Meghirdetés féléve: 4. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti

Részletesebben

MECHATRONIKAI KÉSZÜLÉKEK

MECHATRONIKAI KÉSZÜLÉKEK MECHATRONIKAI KÉSZÜLÉKEK 1.) Tartók statikája a mechatronikában Koncentrált erőkkel terhelt tartók reakcióerőinek meghatározása A veszélyes keresztmetszet helyének, reakcióerőinek meghatározása Egyszerű

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 NYF-GTFK Vállalatgazdasági Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRMARKETING MM1606L Meghirdetés féléve: 7. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Emberi erőforrás alapszak Nappali tagozat Gazdálkodás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak

KÖVETELMÉNYEK. a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak Szövegszerkesztés I. GP1004L. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0220-06 Gépészeti kötési feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0220-06/2 Kötések

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) A forgácsolás alapjai Dr. Pintér József 2015. FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA,

Részletesebben

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak

Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak. 2015-től fölvett hallgatóknak Társadalomismeret képzési ág (BA) Informatikus könyvtáros alapszak 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 2 1. Munkatársával szakmai szempontok figyelembevételével beszéljék meg a csavar-, szegecsés - A csavarkötések fajtái, megválasztásának szempontjai - Szegecshossz számítása, a szegecskötés szerszámai -

Részletesebben

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY

Energiagazdálkodás II. kommunikációs dosszié ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY ENERGIAGAZDÁLKODÁS LEVELEZŐ ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Mintatantervek a felsőfokú alapképzés (BA/BSc) nappali és távoktatási tagozatos hallgatói számára a 2006/2007. tanévtől

Mintatantervek a felsőfokú alapképzés (BA/BSc) nappali és távoktatási tagozatos hallgatói számára a 2006/2007. tanévtől PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ZALAEGERSZEGI INTÉZETE H-8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/A. Mintatantervek a felsőfokú alapképzés (BA/BSc) nappali és távoktatási tagozatos hallgatói számára a 2006/2007.

Részletesebben

Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet

Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet ÁMI_1 1 Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet Korondi Endre docens D épület 363 szoba korondi.endre@rkk.bmf.hu ÁMI_1 2 1 a tárgy helye kredit term.tud. ai. 40 gazd.+humán 20 szakmai törzs 80 diff.

Részletesebben

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes)

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes) Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügyi Intézeti Tanszék Tájékoztató PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK (105B) tantárgyból II. éves nappali

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a volfrámelektródás semleges védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét!

Részletesebben

DUÁLIS KÉPZÉSI MÓDSZERTAN

DUÁLIS KÉPZÉSI MÓDSZERTAN DUÁLIS KÉPZÉSI MÓDSZERTAN KIALAKÍTÁSA A SZOLNOKI FŐISKOLÁN DR KÓRÓDI MÁRTA OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS REKTORHELYETTES TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS SZAK SZAKFELELŐS INTÉZMÉNYI SAJÁTOSSÁGOK MÉRET SZERVEZETI TAGOLTSÁG

Részletesebben

BME-VIK villamosmérnök BSc, 3. félév Elektrotechnika 3. ZH

BME-VIK villamosmérnök BSc, 3. félév Elektrotechnika 3. ZH F1) Villamos gépek mágneses mezői 1. Állandó, lüktető és forgó mezők. 2. Forgó mező létrehozása többfázisú tekercsrendszerrel. 3. A forgómező tulajdonságai. 4. Szinuszos mezőeloszlás létrehozása. 5. Indukált

Részletesebben

ABSZOLUTÓRIUMHOZ TANTÁRGY ELLENŐRZŐ LAP. 2005/2006. szeptember 2009/2010. tanév 2. félévéig iratkozott hallgatók részére

ABSZOLUTÓRIUMHOZ TANTÁRGY ELLENŐRZŐ LAP. 2005/2006. szeptember 2009/2010. tanév 2. félévéig iratkozott hallgatók részére ABSZOLUTÓRIUMHOZ TANTÁRGY ELLENŐRZŐ LAP 2005/2006. szeptember 2009/2010. tanév 2. félévéig iratkozott hallgatók részére BME Gépészmérnöki Kar Gépészmérnöki alapszak NÉV:.. Tanulmányok kezdete (év, hónap):

Részletesebben

Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Közlekedésmérnöki Kar, Közlekedésautomatikai Tanszék Elektrotechnika 3. félév

Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Közlekedésmérnöki Kar, Közlekedésautomatikai Tanszék Elektrotechnika 3. félév Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Közlekedésmérnöki Kar, Közlekedésautomatikai Tanszék Elektrotechnika 3. félév 1. Villamos erotér összefüggései általánosan, pontszeru töltésekre, síkkondenzátorra.

Részletesebben

Elektrotechnika-tételek 3. félév (Elektrotechnika I.) 1. Villamos er tér összefüggései általánosan, pontszer töltésekre, síkkondenzátorra.

Elektrotechnika-tételek 3. félév (Elektrotechnika I.) 1. Villamos er tér összefüggései általánosan, pontszer töltésekre, síkkondenzátorra. 3. félév (Elektrotechnika I.) 1. Villamos er tér összefüggései általánosan, pontszer töltésekre, síkkondenzátorra. Villám, villámvédelem. 2. Egyenáramú körök törvényei, feszültség és áramgenerátorok, szuperpozíció.

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az innováció fogalma 73. lecke Az innováció fogalma

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Bevezetés a számvitelbe

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Bevezetés a számvitelbe PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 II. évfolyam BA TANTÁRGYI

Részletesebben

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education Képzés: Környezettan tanár MSc Kredit: 2 Tantárgyfelelős: Tóthné dr. Kosztin Beáta Oktatók: Tóthné dr. Kosztin

Részletesebben

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Energiahordozók I. kommunikációs dosszié ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ENERGIAHORDOZÓK I. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

Heti óraszám Számonkérés Előtanulmányi Félévek

Heti óraszám Számonkérés Előtanulmányi Félévek TANTERV Szak: Mezőgazdasági mérnöki alapszak (B.Sc.) Érvényes 2009. szeptember 1-től 1. félév i Heti óraszám Számonkérés Tanszéki Előtanulmányi ea. gyak. v. kr. 1. Matematika MMB1111 1 2 K 3 MI Dr. Balogh

Részletesebben

felsőfokú szakképzések szakirányú továbbképzések informatikai alapszakok informatikai mesterszakok informatikai doktori iskola

felsőfokú szakképzések szakirányú továbbképzések informatikai alapszakok informatikai mesterszakok informatikai doktori iskola felsőfokú szakképzések szakirányú továbbképzések informatikai alapszakok informatikai mesterszakok informatikai doktori iskola Általános rendszergazda WEB - programozó Informatika tanár Társadalom-informatikai

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozás

Vállalkozásfinanszírozás Vállalkozásfinanszírozás Területei Pénzügyi tervezés Beruházás finanszírozás Hitelintézeti eljárás Pénzügyi tervezés a vállalkozásnál tervezés célja: bizonytalanság kockázat csökkentése jövőbeli események,

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép és készülékszerelő

Részletesebben

Kiadványaink megtekinthetőek és megvásárolhatóak az alábbi címen: Megrendelést csak írásban fogadunk el az alábbi elérhetőségeinken:

Kiadványaink megtekinthetőek és megvásárolhatóak az alábbi címen: Megrendelést csak írásban fogadunk el az alábbi elérhetőségeinken: Kiadványaink megtekinthetőek és megvásárolhatóak az alábbi címen: Megrendelést csak írásban fogadunk el az alábbi elérhetőségeinken: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 1085 Budapest, Baross

Részletesebben

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Előzmények 12/2010. (III.11.) OKM rendelet : Minősített Könyvtári cím és a Könyvtári Minőségi Díj

Részletesebben

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

LOGIKAI TERVEZÉS. Előadó: Dr. Oniga István egyetemi docens. 2010 I félév

LOGIKAI TERVEZÉS. Előadó: Dr. Oniga István egyetemi docens. 2010 I félév LOGIKAI TERVEZÉS PROGRAMOZHATÓ ÁRAMKÖRÖKKEL Előadó: Dr. Oniga István egyetemi docens 2010 I félév A tárgy weboldala http://irh.inf.unideb.hu/user/onigai/ltpa/logikai_tervezes.htmltervezes.html Adminisztratív

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KI

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Tantárgyfelelős tanszék kódja KI Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 GA1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár

Részletesebben

Gazdasági matematika I.

Gazdasági matematika I. I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika I. 2011/2012 I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgyi útmutató Gazdasági Matematika I. (Analízis) Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Módszertani

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus 161-06 A munkaeszközök, munkafolyamatok és az egyéni védőeszközök egészséget nem veszélyeztető és biztonságos alkalmazásával kapcsolatos A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 MC1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár Számítógépet

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10103-12 Mázolási munkák fa-, fal-, fém

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10103-12 Mázolási munkák fa-, fal-, fém Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10103-12 Mázolási munkák fa-, fal-, fém és speciális felületeken tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 2 óra szeminárium a részvétel kötelező.

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Informatika alapok OKJ azonosító 01/1.0/1180-06 GA1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczi Ildikó mérnöktanár

Részletesebben

Témák 2013/14/2. Dr. Ruszinkó Endre, egyetemi docens

Témák 2013/14/2. Dr. Ruszinkó Endre, egyetemi docens Témák 2013/14/2 Dr. Ruszinkó Endre, egyetemi docens 1. A V6 Otto motorok gyártása során fellépő hibatípusok elemzése 2. Szelepgyűrű megmunkálás optimális folyamatának kidolgozása 3. Szerszámcsere folyamatának

Részletesebben

TANMENET. Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám: 2

TANMENET. Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám: 2 KAPOSVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM EÖTVÖS LORÁND MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA 7400 Kaposvár, Pázmány Péter u. 17. OM 203027 TANMENET Tantárgy: Informatika Osztály: 9B. Heti óraszám:

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Iskola és társadalom Tantárgy kódja M 1003 Meghirdetés féléve 1. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+0 A foglalkozásokon való részvétel: előadás, részvétel nem kötelező. A kollokviumra bocsátás feltételei:

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008.

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008. Magyar nyelv IV. (Jelentéstan, szövegtan) TAB 1304 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 15+15 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Kissné dr. Rusvai Julianna főiskolai docens

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Kereskedelmi ismeretek

Kereskedelmi ismeretek Kereskedelmi ismeretek 1.a. A szükségletek fogalma, csoportosítása. A szükségletek és a gazdálkodás kapcsolata. b. Munkakörök a hulladékfelvásárló egységekben, a boltvezető/telepvezető legfontosabb feladatai.

Részletesebben

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.)

(Figyelem! A kurzusok meghirdetése a mindenkori személyi állománytól függ.) Mintatanterv anglisztika BA mellékszakos (minor) végzettséggel rendelkező, illetve nem angol szakos diplomával rendelkező angoltanári mesterszakos hallgatók számára (4+1, illetve 2+2+1 félév; teljesítendő:

Részletesebben

A GAMF Karon oktatott alapszakok képzési és kimeneti követelményei

A GAMF Karon oktatott alapszakok képzési és kimeneti követelményei A GAMF Karon oktatott alapszakok képzési és kimeneti követelményei ANYAGMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: anyagmérnöki végzettségi szint: alapfokozat (baccalaureus, bachelor;

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 II. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT Kontrolling alapjai c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2011/2012. TANÉV I. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT

2011/2012. TANÉV I. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT I. ÉVFOLYAM TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS SZAK 2011/2012. TANÉV I. FÉLÉV LEVELEZŐ TAGOZAT 09. 16. 09. 17. 09. 23. 09. 24. 09. 30. 10. 01. 10. 07. 10. 08. 10. 14. 10. 15. 10.21. 10. 22. 10. 28. 10. 29. 11. 04. 11.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIM Elektronikai alapismeretek

Részletesebben

VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK. Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit)

VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK. Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit) VÉGZİS HALLGATÓK KREDITELLENİRZÉSE PEDAGÓGIA SZAK Név: Neptun kód: Szakirány / specializáció: 1. ALAPOZÓ ISMERETEK (összesen 20 kredit) BTAT101BA Filozófiatörténet 2 BTNR103BA Kulturális antropológia 2

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató.

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Vezetéselmélet és módszertan. Tantárgyi útmutató. Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Vezetéselmélet és módszertan Tantárgyi útmutató Nappali 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Vezetéselmélet

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára TÁRYLEÍRÁS SZOCIOLÓI TÁRSDLOMELMÉLET LPJI Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 013/014. tanév I. félév kedd 14:15-15:45 BTK mbrosianum 13/B. TNTÁRY CÉLJ tantárgy elsődleges célja alapvető szociológiai alapismeretek

Részletesebben

Honvéd altiszt repülőműszaki ágazat, sárkány-hajtómű szerelő szakmairány

Honvéd altiszt repülőműszaki ágazat, sárkány-hajtómű szerelő szakmairány Honvéd altiszt repülőműszaki ágazat, sárkány-hajtómű szerelő szakmairány Erre az ágazatra felvételt nyertek megismerkedhetnek a légijárművek (repülőgépek, helikopterek) szerkezeti kialakításával, a rajtuk

Részletesebben

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK. Az SZTE Gazdaságtudományi Karára Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek:

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK. Az SZTE Gazdaságtudományi Karára Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek: MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK Az SZTE Gazdaságtudományi Karára Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek: a.) Akik az alábbi alapképzési szakok valamelyikén szereztek diplomát - kereskedelem és

Részletesebben

Számelmélet I. 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései

Számelmélet I. 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései Számelmélet I. Tantárgy neve Számelmélet I. Tantárgy kódja MTB 1011 Meghirdetés féléve 3. félév Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) MTB 1003

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. gazdasági és jogi szakfordító és lektor (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése)

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. gazdasági és jogi szakfordító és lektor (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése) TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezőtanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Anyagismeret és technológia

Anyagismeret és technológia Anyagismeret és technológia 1. tétel: a. Ismertesse a színfémek és az ötvözetek jellegzetes tulajdonságait! A színfém fogalma, jellegzetes tulajdonságai Az ötvözet fogalma, az ötvözés célja, módszerei,

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Szakirodalom, jegyzet, oktatási segédlet. MATEMATIKA I. MG1B1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Hadházy Tiborné főiskolai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

(Óraszám: 1 + 2) (Kreditszám: 3)

(Óraszám: 1 + 2) (Kreditszám: 3) TÁVÉRZÉKELÉS ÉS TÉRKÉPTAN (Óraszám: 1 + 2) (Kreditszám: 3) Tantárgyfelelős: Dr. Lóki József egyetemi tanár Meghírdető tanszék: Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék Debrecen, 2005 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

Duális képzés Számvitel Msc

Duális képzés Számvitel Msc Duális képzés Számvitel Msc Budapesti Corvinus Egyetem - Számvitel Msc Február 15. Jelentkezés E-felvin BCE Irásbeli felvételi Május 18-19 Szóbeli felvételi Június 8-12 A felvételi eljárás sajátosságai

Részletesebben

A tételek. Szóbeli tételsor. Minden hallgató egy A és egy B tételt húz.

A tételek. Szóbeli tételsor. Minden hallgató egy A és egy B tételt húz. Szóbeli tételsor Minden hallgató egy A és egy B tételt húz. A tételek 1. A pénzügyi beszámolás egységesítésének indokai. A globális számviteli rendszerek azonosítása és konvergenciája. Az IFRS-ek és IFRIC-ek

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II.

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A vizsga részei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli

Részletesebben

Gyakorlatok. VITMMA09 Okos város MSc mellékspecializáció

Gyakorlatok. VITMMA09 Okos város MSc mellékspecializáció Gyakorlatok VITMMA09 Okos város MSc mellékspecializáció Okos város gyakorlatok Célok Lehetőség a tantárgy előadásian hallottak valós életbe való átültetésére, kipróbálására Valós szenzorhálózat és alkalmazások

Részletesebben

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei. 9-11. évfolyam. 9. évfolyam

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei. 9-11. évfolyam. 9. évfolyam 3700 Kazincbarcika, Lini István -. E-mail: titkar@irinyi-ref.hu Tel: (06-48) 3-4; Fax: (06-48) 3-763 Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei 9-. évfolyam XI. Villamosipar és elektronika 9. évfolyam Műszaki

Részletesebben

Typotex Kiadó. Térinformatika. Detrekői Ákos jogutóda, Szabó György

Typotex Kiadó. Térinformatika. Detrekői Ákos jogutóda, Szabó György Térinformatika Az informatika alkalmazásai A sorozat kötetei: Álmos A. Győri S. Horváth G. Várkonyiné Kóczy A.: Genetikus algoritmusok Csörnyei Zoltán: Fordítóprogramok Pataricza András (szerk.): Formális

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből. Kezdeti elektronikus számítógépek kultúrtörténete

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből. Kezdeti elektronikus számítógépek kultúrtörténete Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Kezdeti elektronikus számítógépek kultúrtörténete Dr. Kutor László http://nik.uni-obuda.hu/mobil ITK 7/28/1 Számológép - számítógép? Lady Ada Lovelace

Részletesebben

31 521 10 0100 31 01 Gépbeállító Géplakatos

31 521 10 0100 31 01 Gépbeállító Géplakatos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014

Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014 Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014 Osztály: 11 K Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 óra Tanítási órák száma. 36 óra Szaktanár: Kovács Klára I. Alapvető gazdasági

Részletesebben

55 524 01 0000 00 00 Farmakológus szakasszisztens Farmakológus szakasszisztens 2/40

55 524 01 0000 00 00 Farmakológus szakasszisztens Farmakológus szakasszisztens 2/40 A 0/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított /2006 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Pontrendszer alapú, komplex értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1.

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD Kiinduló problémakör Az integrációt gátló tényezők Gyakorlati akadályok (Könczei és tsai 2002) (1) a megfelelő

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Általános közgazdaságtan Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Általános közgazdaságtan Tantárgy kódja Általános közgazdaságtan MK1101 Meghirdetés féléve 1. Félévi kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 25+0 Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Egri Imre főiskolai tanár KO A piacgazdaság mikro egységeinek elméleti

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

Gazdasági biztonság és a kis országok

Gazdasági biztonság és a kis országok Gazdasági biztonság és a kis országok Inotai András XXIII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia ISO 9000 FÓRUM, Balatonalmádi, 2016. szeptember 15. Miért értékelődik fel a gazdasági biztonság? korábbi katonai

Részletesebben

KOMPLEX TERVEZÉS TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ 1. félév

KOMPLEX TERVEZÉS TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ 1. félév KOMPLEX TERVEZÉS TERVEZÉSI SZAKIRÁNY 1. félév engedélyezési terv szintű dokumentáció tartószerkezeti munkarészének elkészítése folyamatos konzultáció, az első konzultációnak a vázlatterv beadás előtt meg

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése ADM 2322L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE Tantárgy kódja Tantárgy neve, kurzushirdető tanszék, tanszékvezető/kurzushirdető Héti óraszám - elmélet Héti óraszám - gyakorlat Vizsgaforma

Részletesebben

Minőségi energiaellátás. Villamos laboratórium 2.

Minőségi energiaellátás. Villamos laboratórium 2. Villamos energetika szakirány Szakiránygazda: Villamos Energetika Tanszék Célok, megszerezhető kompetenciák A villamosenergia-technológia trendek megértéséhez nélkülözhetetlen rendszerszemlélet elsajátítása

Részletesebben

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Településüzemeltető szakirányú továbbképzésre

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Településüzemeltető szakirányú továbbképzésre JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS Településüzemeltető szakirányú továbbképzésre 1. A képzés tervezett kezdési időpontja, az oktatás helye: 2014. október 17. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gödöllő, Páter Károly

Részletesebben

55 345 01 0010 55 04 Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 05 Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser

55 345 01 0010 55 04 Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 05 Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 31 521 09 0100 31 04 Köszörűs 2/51

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 31 521 09 0100 31 04 Köszörűs 2/51 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban

Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban Horváth Cz. János Tanulmányi keretrendszerek felhasználói hatékonyságvizsgálata NWS 2009 2009. április 16. Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban Közel 3 éves Moodle használat Több ezer bejegyzett felhasználó

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 Vállalatgazdasági Tanszék AGRÁRMARKETING MM1606 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 MM2501, MM1502 Palotainé

Részletesebben

Szervezeti formák bemutatása

Szervezeti formák bemutatása Szervezeti formák bemutatása Szakgyógyszerész-jelöltek képzése Király Gyula Szervezet fogalma Csoportot egyének tulajdonságai és a köztük zajló interakciók hoznak létre. Szervezet: egymással összefüggő

Részletesebben

Mechatronikai mérnöki alapképzési szak

Mechatronikai mérnöki alapképzési szak Edutus Főiskola Mechatronikai mérnöki alapképzési szak Tanterv Lezárva.06.14. A szak alapadatai: mechatronikai mérnöki (Mechatronics Engineering) Képzésért felelős intézmény Intézményi azonosító száma

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015-2016. II. félév

KÖVETELMÉNYEK 2015-2016. II. félév Összefüggő komplex szakmai gyakorlat CGB 1006 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 14 Óraszám (elm.+gyak.) 0+180 Előfeltétel (tantárgyi kód) CGB 1005 Dr. Koi Balázs A gyakorlati órák a terepintézményekben

Részletesebben