A kukorica korszerû és hatékony

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kukorica korszerû és hatékony"

Átírás

1 A kukorica korszerû és hatékony növényvédelme

2 A kukoricatermesztés sikere sok tényezôn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan részét képezik. A vetômag gombaölô szeres csávázása alapkövetelmény a csíranövényt fertôzô kórokozók ellen. Ezt követôen a növényvédelmi problémák alapvetôen két fô csoportra oszthatóak: rovarkártételre és gyomosodásra. Rovarkártétel Különbözô kártevôk talajban élô lárvái: drótférgek, áldrótférgek, pajorok már a csírázástól okoznak tôszámveszteséget. Késôbb a kukoricabogár lárvái a gyökerek rágásával rontják a növény tápanyag- és vízfelvételét, de súlyosabb gyökérkártétel esetén erôs szél hatására a kukorica ki is dôlhet. A talajfelszín felett a kelô kukoricát támadják még a korai rovarkártevôk is pl. a kukorica barkó. Késôbb a kukorica tövét körberágó, vagy a szárban felfelé haladó bagolylepke lárvák károsítanak. A tenyészidôszak közepétôl jelentkezô kukoricabogár imágók, valamint a kukoricamoly és gyapottok bagolylepke hernyói a szár és közvetlenül a kukoricacsövek károsításával okoznak termésveszteséget. Gyomosodás A kukorica gyomosodása tábláról táblára más és más. Bár legtöbbször a tipikus egy- és kétszikûek (kakaslábfû, muhar fajok, + szôrös disznóparéj, fehér libatop) találhatóak együtt a területen, de a mezei acat, a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok is sokfelé gyomosítanak. A parlagfû szinte mindenütt megtalálható, a nehezen irtható gyomok pl.: a fenyércirok, a selyemmályva és a vadköles pedig egyre nagyobb területeket hódítanak meg. A kukoricának Magyarországon viszonylag lassú a kezdeti fejlôdése, ilyenkor a hazai gyomokkal szemben hátrányban van. Ezért a korai gyomosodás még akkor is mérhetô termésveszteséget okozhat, ha a kezelés késôbb tökéletesen sikerül.

3 FS 600 Minden elvetett kukoricamagból azonos értékû növény fejlôdik! A Poncho a Bayer CropScience rovarölô szeres csávázószer családjának legújabb tagja. Hatékony védelmet biztosít a vetômagnak és a belôle kifejlôdô növénynek, mivel kimagaslóan jó aktivitást mutat a kukorica valamennyi klasszikus és újabban behurcolt rovarkártevôje ellen. Hatékonysága a legkülönfélébb talajviszonyok és idôjárási körülmények között is érvényesül. A Poncho a kukorica elvetése után a talajrészecskékhez kötôdik és a növény gyökérzónájában marad, függetlenül attól, hogy száraz, vagy csapadékos, illetve nedves az idôjárás. A növények gyökerein könnyen felszívódik és a szállítónyalábokon keresztül a föld feletti, zöld részekbe is eljut, így a csávázott kukorica belülrôl válik védetté. A növényben már 1 ppm (=1 milliomod rész = 1 mikrogramm/gramm) hatóanyag koncentráció elegendô a kártevôk elleni hatékony védelemhez. A Poncho dózisát az egy vetômagra kijuttatandó hatóanyag mennyiség alapján állapították meg. Ezért a kukoricaszemek méretétôl függetlenül minden egyes magon azonos mennyiségû hatóanyag található, azaz minden egyes növény azonos védelemben részesül. A Poncho dózisától függôen hatékony a kukorica talajlakó kártevôi (drótférgek, cserebogár pajor és mocskos pajor) és fiatalkori kártevôi (barkók, fritlégy, levéltetvek, kabócák), valamint az amerikai kukoricabogár ellen. Adagolás: A készítményt két különbözô dózisban lehet alkalmazni: 1. Poncho - Drótférgek, cserebogár pajorok és a kukoricabarkó ellen 42 ml/u(50 ezer mag) = 0,5 mg hatóanyag/mag. 2. Poncho PRO - Kukoricabogár lárva ellen: 104 ml/u (50 ezer mag) = 1,25 mg hatóanyag/mag. A szert kizárólag a gyártó által meghatározott és jóváhagyott technológiai feltételekkel rendelkezô vetômag-kikészítô üzemekben használhatják fel! A Poncho -val vagy Poncho PRO-val csávázott kukorica vetômag igénye esetén bôvebb tájékoztatást a fajtatulajdonosok, illetve a vetômag kereskedôk nyújtanak. Forgalmazási kategória: I.

4 Hatásbiztonság a kukoricabogár imágói ellen A kukoricabogár ellen a technológia több elemét célszerû alkalmazni, hogy terjedését lassítani és a kártételi szintet mérsékelni lehessen. A kifejlett bogarak elleni védekezésnek két célja is van: - megakadályozni a közvetlen termésveszteséget, amit az imágók a bibeszálak lerágásával okozhatnak (hiányos megtermékenyülés, madárkás csövek) - a következô évi lárvakártétel mérséklése a bogarak tojásrakás elôtti elpusztításával A Biscaya új felszívódó rovarölô szer. A Biscaya hatóanyaga, a tiakloprid, a kloronikotinil/neonikotinoid hatóanyagcsoport egyik legújabb tagja. Jellemzôi: magas biológiai aktivitás, alacsony dózis, a szívó és rágó kártevôk elleni kiemelkedô hatás és hosszú hatástartam. Az innovatív OD formulációnak köszönhetôen jobb permetlé fedettség, gyorsabb felszívódás és jobb esôállóság érhetô el. A készítmény a kezelés után a levélen és a hajtás zöld részein keresztül gyorsan felszívódik, és a nedvkeringéssel eljut a növény minden részébe. A hatóanyag hosszú ideig egyenletesen oszlik el a levelekben, ezért a Biscaya a hatását sokáig megôrzi. A hatóanyagot a rovarok a kezelt felülettel érintkezve, illetve a táplálkozásuk során veszik fel. Hatására a kártevô nem táplálkozik tovább, mozgása lelassul és rövidesen elpusztul. Az Amerikai kukoricabogár elleni védekezést a tömeges rajzás idejére, lehetôleg a bogarak tojásrakása elôtti idôre kell idôzíteni. A rajzás kezdetérôl (általában július eleje) szexferomon csapdával, a tojásrakásról a nôstény imágók tojástartalmának egyedi vizsgálatával (a bogarak potrohának enyhe megnyomásával) lehet tájékozódni. Ha a nôvirágzás még nem haladta meg az 50 %-ot és a táblában egyidejûleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történt visszarágása már észlelhetô, valamint ha a bogarak egyedszáma eléri a 0,5-1 db/növény értéket, a védekezés indokolt. Mivel a károsító rajzása elhúzódó és több hullámban történik, legalább két kezelés ajánlott az imágók ellen. Adagolás: 0,3 l/ha A Biscaya az engedélyezett dózisokban alkalmazva nincs semmilyen káros hatással a megporzást végzô rovarokra, ezért a méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles. Ezek alapján virágzó kultúrákban, a nappali órákban is alkalmazható. A Biscaya az integrált technológiákban és az Agrárkörnyezetgazdálkodási célprogramokban (AKG) is használható. Forgalmazási kategória: II.

5 A gyomok nem kapnak második esélyt Kiemelkedô hatásbiztonság a kezdetektôl A Merlin flexx a talajfelszín közelében megkötôdô, hosszú hatástartamú készítmény. Fotostabilitásának és szárazságtûrésének köszönhetôen hatását hosszú ideig képes kifejteni. Hatékony késôbbi csapadék esetén is a még érzékeny gyomok ellen. A csírázó gyomok a maghéjon, a gyökerükön, a szárukon és a levelükön keresztül egyaránt felveszik a hatóanyagot, és a kelés folyamán, vagy a kelést követôen elpusztulnak. Megújuló aktivitás Ha a tenyészidôszak során a késôbb érkezô csapadék újabb gyomkelési hullámot indít el, a Merlin flexx akár többször is képes újraaktiválódni a kukorica állományzáródásáig, hogy elpusztítsa a késôbb kelô gyomokat is. Széles hatásspektrum A Merlin flexx a kukorica legtöbb magról kelô egy- és kétszikû gyomnövénye ellen hatékony, kiemelkedôen jól irtja a legfontosabb magról kelô kétszikû gyomnövényeket, pl.: parlagfû, disznóparéj-félék, fehér libatop, stb. A magról kelô egyszikûek általában érzékenyek rá, pl.: muhar-félék, kakaslábfû, magról kelô fenyércirok, egynyári perje, stb. A vadköles a Merlin flexx-re legérzékenyebb egyszikûek közé tartozik. Javasolt technológia: Felhasználható vetés után kelés elôtt preemergensen, de alkalmas akár a vetés elôtti, vagy a korai posztemergens kezelésre is. Preemergensen alkalmazva a gyomosodási viszonyoktól és a talajtulajdonságoktól függôen önállóan, vagy egyszikûirtóval (pl.: Guardian Max*) tankkombinációban javasoljuk kijuttatni. Fenyércirokkal fertôzött területen: Amennyiben a területen évelô egyszikû gyomfajok (fenyércirok, tarackbúza) is találhatóak, a Merlin flexx hatékony a magról kelô egyedeik ellen, a rizómás alakokon kifehérítô, növekedés gátló hatású. Késôbb a rizómás alakok ellen Monsoon, Mester, vagy más szulfonilurea hatóanyag tartalmú készítmény alkalmazása javasolt posztemergensen, a kukorica 5-7 leveles korában. A Merlin flexx kezelés után minimum két hét várakozási idô szükséges. Adagolás: Dózis: 0,32-0,44 l/ha. A Merlin Flexx átlagos talajadottságok és gyomviszonyok között szükséges mennyisége: 0,4 l/ha. Forgalmazási kategória: I. *A Guardian Max a Monsanto Europe S.A., Belgium védett márkaneve

6 Javasolt technológia A Monsoon a kukorica 3-7 leveles fejlettségénél alkalmazható. Az egyszikû gyomok ellen az optimális kijuttatási idôpont a gyökérváltás végéig tart. A kétszikûek a szikleveles, vagy a 2-4 leveles fejlettségénél a legérzékenyebbek. Vadkölessel fertôzött területeken A Monsoon a vadköles gyökérváltásának végéig hatékonyan alkalmazható. Elhúzódó kelés esetén osztott kezelésben: elsô permetezés a vadköles gyökérváltása elôtt 2-3 leveles korában 1,8-2,0 l/ha, második permetezés az új kelésû vadköles 2-3 leveles korában 1,8-2,0 l/ha dózisban. Túlfejlett gyomok, illetve megkésett kezelés esetén 2,25-2,5 l/ha dózis javasolt. A kukorica gyomirtás specialistája A Monsoon hatékony a kukorica szinte minden egyszikû gyomnövénye ellen. Eredményesen alkalmazható a kakaslábfû, a perjefélék, a vadköles, a muharfélék, de az évelô tarackbúza és a fenyércirok ellen is. Hatásos ezen kívül több kétszikû gyom ellen is, mint pl. a parlagfû, a disznóparéj-félék, a libatop-félék, stb. Kiváló szelektivitás A speciálisan kukoricára kifejlesztett antidótum magas szintû szelektivitást biztosít hatékonysági kompromisszumok nélkül. Gyors esôállóság A Monsoon két órán belül felszívódik a gyomnövényekbe. Az ezt követôen lehulló csapadék a hatékonyságot már nem befolyásolja. Évelô egyszikûekkel fertôzött területen Ha a fenyércirok kelése és fejlettsége egyöntetû, akkor cm-es magasságánál egyszeri kezelés javasolt 2,5 l/ha adagban. Elhúzódó kelés esetén osztott kezelésben: elsô permetezés a fenyércirok cm-es magasságánál 1,8-2,0 l/ha, második permetezés az új kelésû fenyércirok cm-es magasságánál 1,8-2,0 l/ha dózisban. Túlfejlett gyomok, illetve megkésett kezelés esetén 2,25-2,5 l/ha dózis javasolt. Amennyiben a területen erôs tarackbúza fertôzés van, a gyomnövény cm-es nagyságánál célszerû védekezni 2,5 l/ha dózisban. Tankkombináció Erôs kétszikû fertôzés, nem érzékeny kétszikû gyomfajok ellen (pl. keserûfû-félék, vagy négy levelesnél fejlettebb fehér libatop), illetve száraz körülmények között tankkombináció lehet szükséges. A Monsoon ideális partnere lehet a Callisto 4 EC *, a Mustang **, illetve a Dezormon. A készítmény keverhetô 2,4-D, illetve dikamba hatóanyagú készítményekkel is. Általános magról kelô gyomok ellen A kukoricában legelterjedtebb kakaslábfû, muhar-félék és magról kelô kétszikûek ellen a Mester, vagy a Laudis alkalmazását javasoljuk. Forgalmazási kategória: I. * a Callisto a Syngenta Ag Svájc bejegyzett márkaneve **a Mustang a Dow AgroSciences USA bejegyzett márkaneve

7 Gyors esôállóság A Mester két órán belül felszívódik a gyomnövényekbe, az ezt követôen lehulló csapadék a hatékonyságát már nem befolyásolja. Javasolt technológia: A készítményt posztemergensen kell kijuttatni 3-7 leveles kukoricában, a magról kelô kétszikû gyomnövények 2-4 leveles állapotában, a magról kelô egyszikûek 1-3 leveles fejlettségétôl a gyökérváltás végéig. Az univerzális megoldás Pack Széles hatásspektrum A Mester két hatóanyagot tartalmaz, ennek köszönhetôen hatásos a kukoricában szinte minden gyomnövény ellen. Érzékenyek rá a kétszikûek, pl.: parlagfû, csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövis, disznóparéj-félék, libatop-félék, stb. Hatásos a magról kelô és évelô egyszikûek, pl.: kakaslábfû, vadköles, tarackbúza és fenyércirok ellen is. Kiváló szelektivitás A Mester tartalmaz még egy speciálisan kukoricára kifejlesztett antidótumot is, ami magas szintû szelektivitást biztosít. Új hatásfokozó adalék A permetléhez minden esetben hozzá kell keverni a Mester Pack ikercsomagban található Mero folyékony permetezési adalékanyagot. A Mero elôsegíti a permetlé jobb tapadását, a hatóanyagok gyorsabb felvételét. Általános gyomosodás ellen Ha a táblán egyöntetû kelésû és azonos fejlettségû, érzékeny, magról kelô gyomok találhatóak, a Mester hatékony egyszeri kijuttatás formájában. Vadkölessel fertôzött területeken A Mester a vadköles gyökérváltásának végéig hatékonyan alkalmazható. Homogén fejlettségû vadköles és a kétszikûek ellen egyszeri kezeléssel védekezhetünk. Elhúzódó kelés esetén osztott kezelés javasolt: elsô permetezés a vadköles gyökérváltása elôtt 2-3 leveles korban 150 g/ha adaggal; második permetezésre a Monsoon javasolt az új kelésû vadköles 2-3 leveles korában 1,8-2,0 l/ha, túlfejlett gyomok, illetve megkésett kezelés esetén 2,25-2,5 l/ha dózisban. Évelô egyszikûekkel fertôzött területen Az évelô fenyércirok cm magasságnál kezelhetô a legeredményesebben. Homogén fejlettségû fenyércirok fertôzés és a jelen levô kétszikûek ellen egyszeri kezeléssel védekezhetünk 150 g/ha dózisban. Elhúzódó kelés esetén osztott kezelésben elsô alkalommal 150 g/ha Mester, második alkalommal Monsoon kijuttatása javasolt az új kelésû fenyércirok cmes magasságánál 1,8-2,0 l/ha, túlfejlett gyomok, illetve megkésett kezelés esetén 2,25-2,5 l/ha dózisban. Amennyiben a területen erôs tarackbúza fertôzés van, úgy a kezeléseket a gyomnövény cm-es nagyságánál célszerû elvégezni. Adagolás Mester 150 g/ha + Mero 2 l/ha A Mester Pack ikercsomag tartalma 5 hektár kukorica gyomirtására elegendô. Forgalmazási kategória: I.

8 Széles hatásspektrum Fedezze fel a hatékonyság új dimenzióját A Laudis tartalmazza a Bayer CropScience legújabb kukorica gyomirtó szer hatóanyagát a tembotriont, és a speciálisan kukoricára kifejlesztett széfener hatóanyagot, az izoxadifén-etilt. Harmóniában a kukoricával A tembotriont a kukorica képes lebontani, a széfener pedig javítja a termék szelektivitását egyes érzékenyebb kukorica hibridek, csemegekukorica fajták esetében. Ezt a hatást úgy éri el, hogy fokozza a hatóanyag lebomlásának sebességét. Hatása specifikus, azaz a lebomlást csak a kukoricában gyorsítja fel, a gyomokban nem. Gyors esôállóság A Laudis mindössze egy órán belül felszívódik a gyomnövényekbe. Az ezt követôen lehulló csapadék már nem csökkenti a hatékonyságát. Gyors, látványos hatás A kipermetezett hatóanyagot a gyomnövények elsôsorban a föld feletti részeiken keresztül gyorsan felveszik. A felvett hatóanyag a hajtáscsúcs és a gyökér irányban gyorsan szállítódik a növény osztódó szöveteihez. Az érzékeny gyomnövények növekedése leáll, majd a kezelést követô néhány napon belül a gyomok kifehérednek és elpusztulnak. A Laudis hatékony még a fejlettebb gyomnövények ellen is. A Laudis a magról kelô egy- és kétszikû gyomok széles köre ellen alkalmazható. Érzékeny gyomnövények: g hatóanyag/ha Egyszikû gyomok cérnaköles egyéves cirok-félék fakó muhar fenyércirok, magról kelô közönséges kakaslábfû pirók ujjasmuhar ragadós muhar vad- (termesztett) köles zöld muhar Kétszikû gyomok árvakelésû napraforgó baracklevelû keserûfû bortorján szerbtövis csattanó maszlag egynyári szélfû fehér disznóparéj fehér libatop fekete csucsor henye disznóparéj karcsú disznóparéj lapulevelû keserûfû mezei acat olasz szerbtövis parlagfû pokolvar libatop selyemmályva sokmagvú libatop szôrös disznóparéj szúrós szerbtövis terebélyes laboda vadkender zöld disznóparéj

9 Felhasználható Kukorica (áru, csemege) gyomirtására posztemergensen, magról kelô egy- és kétszikû gyomnövények ellen. A Laudis áru és siló kukoricában fajtakorlátozás nélkül alkalmazható. Kukoricavonalak és csemegekukorica gyomirtásánál, a szer használatára vonatkozóan a fajta fenntartó/tulajdonos véleményét is meg kell kérni. Javasolt technológia A készítményt posztemergensen a gyomok fejlettségéhez igazítva kell kijuttatni. A kijuttatás idôpontját, a magról kelô kétszikû gyomok 2-4 valódi leveles, a magról kelô egyszikûek 1-3 leveles fejlettségénél, azok gyökérváltásakor. Fejlettebb gyomnövények ellen a magasabb dózisban kell alkalmazni. Hatását fôként levélen és hajtáson keresztül felszívódva fejti ki, de megfelelôen csapadékos években 4-5 hetes talajon keresztüli tartamhatást tapasztaltunk parlagfû, libatop-félék, disz-nóparéj-félék, köles fajok, valamint selyemmályva ellen. A felhasználás javasolt ideje a kukorica 3-7 leveles fejlettsége, de megkésett védekezés esetén kijuttatható a kukorica 8 leveles koráig. Dózis: 1,75-2,25 l/ha ( liter vízben) Utóvetemény A Laudis lehetôvé teszi a rugalmas vetésváltást. A kezelést követôen vethetô kultúrák: 4 hónap után: repce, saláta, sárgarépa, ôszi árpa, 5 hónap után: ôszi búza, tritikálé, vöröshagyma, retek, lucerna, 6 hónap után: napraforgó, paradicsom, 10 hónap után: cukorrépa, borsó, tavaszi repce, len, tavaszi árpa, burgonya Helyettesítô kultúra Ha valamilyen oknál fogva a kezelt kukorica megsemmisül, vagy el kell távolítani a területrôl, akkor egy hét elteltével kukorica, két héttel a kezelést követôen cirok vethetô. Forgalmazási kategória: I. SPEKTRUM SZELEKTIVITÁS GYORSASÁG KÉNYELEM

10 Pardner Állománykezelés kétszikû gyomok ellen II. forgalmi kategóriában A Pardner kontakt hatású, posztemergensen alkalmazható gyomirtó szer. A leveleken keresztül felszívódva blokkolja a kétszikû gyomok fotoszintézisét. A kezelés után az érzékeny gyomok elszáradnak. Széles hatásspektrum A Pardner hatékony a legtöbb egyéves kétszikû gyomnövény ellen, azok 4-6 leveles állapotában (pl.: parlagfû, disznóparéjfélék, libatop-félék, keserûfûfélék, csattanó maszlag, sebforrasztó zsombor, gombvirág, repcsényretek, vadrepce, fekete csucsor, stb.). Felhasználható Kukorica posztemergens gyomirtására magról kelô kétszikû gyomnövények és árvakelésû napraforgó ellen. A készítményt szántóföldi géppel l/ha vízben kell kipermetezni. Javasolt technológia Kukoricában a kezelést a kukorica 3-4 leveles korát követôen addig lehet kijuttatni, amíg a kezelés szántóföldi géppel elvégezhetô. A gyomok lehetôleg 4-6 levelesek legyenek a kezelés idôpontjában. A Pardner évelô kétszikû gyomok elleni hatását a kukorica 3-5 leveles, illetve 5-20 cm-es állapotáig, C közötti hômérsékleten Dezormon -nal ajánlott kiegészíteni. Adagolás: 1,5 l/ha Forgalmazási kategória: II. Napjaink piretroidja Az új formulációval a Decis számos új tulajdonságot kapott tôl Magyarországon a Decis 2,5 EC-t és a Tagló-t egy új készítmény, a Decis Mega váltja fel. A Decis Mega olyan új segédanyagokat tartalmaz, melyek a kukoricában a taglózó és tartamhatás új dimenzióját jelentik. Jobb terülés gyorsabb hatás Az új segédanyagoknak köszönhetôen a Decis kipermetezéskor rögtön szétterül és odaragad a levél felületére. Kitûnôen tapad a rovarok kültakarójára is. Ennek haszna, hogy kisebb a permetezési veszteség, gyorsabb, erôteljesebb lesz a rovarölô hatás. A hatóanyag a növény és a rovar felszínén vékony filmszerû bevonatot képez, így a kártevôk gyorsabban veszik fel. Ez még gyorsabb taglózó hatást és jelentôsen jobb esôállóságot jelent. Hatóanyag: 50g/l deltametrin Formulációja vizes emulzió (EW) Felhasználható: A Decis Mega áru- és csemegekukoricában kukoricamoly ellen használható. Javasolt technológia: A kezelést a fiatal hernyók ellen javasolt irányítani. A szükséges dózis 0,2 l/ha, melyet az állománytól függôen hektáronként liter vízben kell kijuttatni. Egy szezonban két kezelés végezhetô 14 napos fordulóval, a kezeléseket a szemfejlôdés idôszakáig szabad folytatni.

11 A kukorica növényvédelmi technológiája A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan részét képezik. A védekezés a talajlakók, a korai rovarkártevôk és különösen a kukoricabogár lárva ellen nem csak monokultúrás termesztés esetén fontos. A nagy tömegben kelô egy- és kétszikû gyomnövények felhasználják a talaj tápanyag- és vízkészletét. Elfoglalják a kukorica elôl az életteret, leárnyékolják, gátolják növekedését, ezáltal jelentôsen csökkentik a terméshozamot. A tenyészidôszakban késôbb jelentkezô kukoricabogár imágó, kukoricamoly, gyapottok bagolylepke közvetlenül a kukoricacsövek károsításával okozhat termésveszteséget. A kukorica hatékony növényvédelmének napjainkban felmerülô két fô kérdése az amerikai géncentrumából áthurcolt rovarkártevô elleni védekezés és a gyomirtás. Az amerikai kukoricabogár A kártevô a talajban pete alakban telel. Évente egy nemzedéke van. A talajhômérséklet emelkedésével a petékbôl május közepétôl kifejlôdô lárvák okozzák a fô gazdasági kárt a gyökerek kiodvasításával és elrágásával. A gyökérkártétel következtében akadályozott a növény tápanyag- és vízfelvétele. Erôs szél, vagy hirtelen lehulló, nagy mennyiségû csapadék hatására a hiányos gyökérzetû növények eldôlnek. A lárvák három fejlôdési stádium után a talajban bábozódnak, majd június közepétôl fejlôdnek ki az imágók. A kifejlett bogarak a kukorica virágporával, bibeszálával, levelével táplálkoznak, a bibeszálak (a bajusz) visszarágásával hiányos termékenyülést okoznak. A tömeges tojásrakás július közepétôl augusztus végéig tart. Védekezés a kukoricabogár ellen Az amerikai kukoricabogár ellen az agrotechnikai elemek közül kiemelendô a vetésváltás, a vetésidô, valamint a harmonikus tápanyag- és vízellátás. A kémiai védekezések két fontos célja van: a lárvakártétel csökkentése, melyre a vetômagcsávázás nyújt kiváló lehetôséget. Már a vetômag megrendelésekor megkezdhetô a védekezés a kukoricabogár ellen (Poncho PRO). Az adott évben az imágókártétel megakadályozása és a petét rakó nôstények számának csökkentése a rajzás, illetve a kártétel idején végzett permetezéssel (Biscaya ).

12 A kukorica gyomirtása A melegigényes, középamerikai eredetû kukorica Magyarországon kezdetben viszonylag lassan növekszik. Ilyenkor a kukorica a hazai gyomokkal szemben hátrányban van. Ezért a korai gyomosodás még akkor is mérhetô termésveszteséget okozhat, ha késôbb tökéletesen sikerül a kezelés. Kiemelkedô jelentôségû, hogy a kukorica gyomos állapota ne tartson tovább napnál a kritikus kezdeti idôszakban. Ha sikerül az állományzáródásig tisztán tartani a területet, akkor (egy-két gyomfajtól eltekintve) a késôbbi gyomosodás már nem jelent komoly problémát. Preemergens gyomirtás Az alapkezelés elônye, hogy a kiiktatja a korai gyomkonkurenciát a kritikus kezdeti idôszakban, valamint a vetéskori idôjárás és talajkörülmények mellett nagy területteljesítménnyel végezhetô el. (Merlin flexx, Merlin flexx+guardian Max *) Posztemergens kezelések Ilyenkor a kicsírázott gyomnövényzet ismeretében célzott kezelést végezhetünk. Ha viszont megkésik a kezelés, érvényesül a gyomkonkurencia káros hatása. Fontos tehát, hogy alapkezelés nélküli védekezésre annyi területet tervezzünk, amennyit az adott gépkapacitás mellett optimális idôben, biztonsággal lepermetezhetünk. A posztemergens védekezést (állománypermetezést) a kukorica háromleveles állapotától a növény hétleveles koráig végezhetjük el. (Monsoon, Mester, Laudis, Pardner, Dezormon )

13 További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén: Borbély Béla, 20/ Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Simon Zoltán, 30/ Csongrád megye: Égetô István, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok megye: Hárnási András, 20/ Békés megye: Pljesovszki Tibor 20/ Heves, Nógrád megye: Huszár Elek, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Majsa Dezsô, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ Bayer CorpScience 1123 Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

Gyomirtás. Tartalomjegyzék. 41 Gyomirtás. 43 Gombabetegségek elleni védekezés. 46 Védekezési technológia

Gyomirtás. Tartalomjegyzék. 41 Gyomirtás. 43 Gombabetegségek elleni védekezés. 46 Védekezési technológia 40 41 Tartalomjegyzék Gyomirtás 41 Gyomirtás 41 A hagyma gyomnövényei 42 A hagyma gyomirtása 42 A Stomp 330 a hagyma alapgyomirtásában 42 Javasolt technológia 43 43 A hagyma betegségei 43 44 A hagyma botritiszes

Részletesebben

Új, kalászos gyomirtó és gombaölô virtuális csomag

Új, kalászos gyomirtó és gombaölô virtuális csomag Tartalomjegyzék Új, kalászos gyomirtó és gombaölô virtuális csomag Készítmény Kultúra Károsító Oldalszám 2-nódusz Pack ôszi búza, ôszi árpa, magról kelô és évelô kétszikû gyomnövények 10. oldal ÚJ tavaszi

Részletesebben

Cukorrépa növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló

Cukorrépa növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló Cukorrépa növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló Alert S Safari Venzar Az E.I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkanevei. Az E.I. du Pont de Nemours and Company márkaneve. 1 Magról kelô

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egy menetben

Részletesebben

Magyar Kukorica Klub Baja 2012. 03. 23. Dr. Széll Endre Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged

Magyar Kukorica Klub Baja 2012. 03. 23. Dr. Széll Endre Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged Magyar Kukorica Klub Baja 2012. 03. 23. Dr. Széll Endre Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged Relatív adat (%) 2009-2011 évek csapadékadata a sokéves átlag százalékában Szegeden Sokéves átlag adata mm 173

Részletesebben

Változások az engedélyezett gyomirtó szereknél 2012-ben

Változások az engedélyezett gyomirtó szereknél 2012-ben GYOMNÖVÉNYEK, GYOMIRTÁS Változások az engedélyezett gyomirtó szereknél 2012-ben Dr. Dancza István NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság, Budapest Az engedélyezett gyomirtó szerekre

Részletesebben

Rovarölô szeres talajfertôtlenítés. Kentaur 5 G. Cyren EC

Rovarölô szeres talajfertôtlenítés. Kentaur 5 G. Cyren EC Rovarölô szeres talajfertôtlenítés Kentaur 5 G Cyren EC Cyren EC, Kentaur 5 G Okoztak már kárt Önnek ezek a kártevôk? Ugye Ön sem szeretné újravetni a kukoricáját? Cheminova termékpalettája olyan rovarölô

Részletesebben

Strobilurin hatóanyagú gombaölô szer, egyedülálló tulajdonságokkal a kalászos gabonafélék védelmére

Strobilurin hatóanyagú gombaölô szer, egyedülálló tulajdonságokkal a kalászos gabonafélék védelmére Strobilurin hatóanyagú gombaölô szer, egyedülálló tulajdonságokkal a kalászos gabonafélék védelmére Hatóanyag: pikoxistrobin Az Acanto /pikoxistrobin mûködése megegyezik a strobilurin hatóanyagcsoportra

Részletesebben

A KALÁSZOSOK NÖVÉNYVÉDELME

A KALÁSZOSOK NÖVÉNYVÉDELME A KALÁSZOSOK NÖVÉNYVÉDELME A TERMESZTÉS CÉLJA HATÁROZZA MEG AZ ESZKÖZÖKET Az eltérô intenzitású búzatermesztési technológiák sikerességére különbözô hatással vannak a termelési tényezôk. A búza termés

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

A kalászosok növényvédelme

A kalászosok növényvédelme A kalászosok növényvédelme Gyomirtás Kalászos vetésterületünk jelentôs részén elterjedtek az olyan nehe zen leküzdhetô, veszélyes gyomnövények, mint az ebszékfû, a mezei acat és a ragadós galaj. E gyomok

Részletesebben

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Magról kelô egy- és kétszikû + évelô kétszikû gyomok ellen A kukorica Magyarországon a legnagyobb

Részletesebben

6,1%-kal nőtt a kalászos gabonák termésmennyisége A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2014 (Előzetes adatok)

6,1%-kal nőtt a kalászos gabonák termésmennyisége A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2014 (Előzetes adatok) Közzététel: 2014. szeptember 18. Következik: 2014. szeptember 19. Keresetek, 2014. január-július Sorszám: 122. 6,1%-kal nőtt a kalászos gabonák termésmennyisége A kalászos gabonák betakarított területe,

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

2014. évi kukoricakísérlet

2014. évi kukoricakísérlet 214. évi kukoricakísérlet A Polgári Agrokémiai Kft több, mint egy évtizede végez közös kutatásokat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetével

Részletesebben

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY technológia növényvédelem tapasztalatok 2015. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repce- és gabonatermesztőknek RUNWAY VALÓDI TALAJ-ÉS LEVÉLEN KERESZTÜLI HATÁS A REPCE ŐSZI GYOMIRTÁSÁBAN

Részletesebben

A kalászosok gyomirtása

A kalászosok gyomirtása A kalászosok gyomirtása Gyomnövényei: ősszel kelő kora tavaszi áttelelő egyévesek: Életforma Árvacsalán-fajok Lamiaceae T1 Tyúkhúr Stellaria media T1 Veronika-félék Veronica sp. T1 ősszel, illetve tavasszal

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 5. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. október 19-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné ENGEDÉLYSZÁM: 492/2005. TÁRGY: TITUS MTG ikercsomagolású gyomirtó permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye OLDALAK SZÁMA: 3 E N G

Részletesebben

A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2009

A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2009 Közzététel: 2009. szeptember 18. Sorszám: 152. Következik: 2009. szeptember 21. Népmozgalom A kalászos gabonák betakarított területe, termésmennyisége és termésátlaga, 2009 2009-ben a 2008. évivel lényegében

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme Csávázás Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen A vetőmag-forgalmazók a napraforgó-vetőmagot a csírakori kórokozók és a peronoszpórás kártétel elleni megelőző védelem érdekében általában

Részletesebben

Termékkatalógus 2016

Termékkatalógus 2016 Termékkatalógus 2016 Kedves Partnerünk! Ön a Bayer CropScience 2016. évi katalógusát tartja a kezében. Új kiadványunknak nem csupán a formája, de a tartalma is eltér az eddig megszokottól. Mivel termékeink

Részletesebben

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy 50-60 évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé

Részletesebben

Talajfertôtlenítési technológiák keverék

Talajfertôtlenítési technológiák keverék Talajfertôtlenítési technológiák keverék ÚJ Tartalomjegyzék Bevezetô...3 A talajfertôtlenítési technológiák szemléletváltása...4 Gazdasági veszélyt jelentô talajlakó kártevôk...5 Gazdasági veszélyt jelentô

Részletesebben

K-Obiol EC 25. A Bayer Csoport üzletága

K-Obiol EC 25. A Bayer Csoport üzletága EC 25 K-Obiol EC 25 védelme preventív termény tárolt A A Bayer Csoport üzletága Vízben oldódó, folyékony terményvédő szer A raktári rovarkártevők széles spektrumánál akár 12 hónapos védettséget is biztosít.

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

Továbbra is terjed az influenza

Továbbra is terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 6. hét Továbbra is terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50. ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/2000/4/2008. OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: - TÁRGY: Decis Mega rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Részletesebben

Kedves Gazdálkodó! Pioneer repcehibridekrıl mondták

Kedves Gazdálkodó! Pioneer repcehibridekrıl mondták 2012. június 08. 8.szám AKTUALITÁSOK Pioneer repcehibridekrıl mondták HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutızsdei hírek Pioneer sajtófigyelı Idıjáráselırejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Patentex oval hüvelykúp Patentex oval hüvelykúp Mielőtt alkalmazni szeretné

Részletesebben

Osztályelsô a szívó kártevôk Movento ellen

Osztályelsô a szívó kártevôk Movento ellen Vége a bújócskának! Osztályelsô a szívó kártevôk Movento ellen egy különleges rovarölô szer A Movento hatóanyaga a Bayer által felfedezett új rovarölô szer csoportba, a Egyedi, tetramik kétirányú szisztémikus

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 14. hét Előadás áttekintése A kukorica vegyszeres gyomirtása. A kukorica fontosabb gyomnövényei. A gyomok

Részletesebben

www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag

www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag ProNik gyűjtőcsomag Összetétel: 2,5 kg Casper + 6x1 l Milagro Extra 6 OD + 2x0,5 l FixPro A csomag 8 ha kukorica gyomirtására elegendő. Amenynyiben a

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 2.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 2.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 2.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.02. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.09-ig. Várható frissítés: 2016.06.09. 12:00-kor.

Részletesebben

Az Agroterm Kft. készítményeinek alkalmazása az AKG tematikus előíráscsoportokban

Az Agroterm Kft. készítményeinek alkalmazása az AKG tematikus előíráscsoportokban Az készítményeinek alkalmazása az AKG okban A horizontális, az MTÉT túzokvédelmi, az MTÉT alföldi madárvédelmi, az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi, az MTÉT kékvércse-védelmi, az erózió-érzékeny,

Részletesebben

Szántóföldi növényvédő szerek

Szántóföldi növényvédő szerek Szántóföldi növényvédő szerek DuPont Növényvédelmi Üzletág 2016 Tartalomjegyzék DuPont megoldások a kalászosok védelmére Granstar Super gyomirtó szer... 6 Granstar SuperStar gyomirtó szer... 8 Pointer

Részletesebben

ZöldPajzs ORGANIT. Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2012 Pályázat

ZöldPajzs ORGANIT. Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2012 Pályázat XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezôgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár Hódmezôvásárhely, 2012. május 11-12-13. Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2012 Pályázat ZöldPajzs Pályázati kategória:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. július 19.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. július 19.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. július 19.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.07.19 12:00-kor. Érvényes: 2012.07.26-ig. Várható frissítés: 2012.07.26. 12:00-kor.

Részletesebben

adama.hu Növényvédő szerek 2016

adama.hu Növényvédő szerek 2016 adama.hu Növényvédő szerek 2016 ADAMA irányelvek 1 Első a gazdálkodó 2 Fókuszban a termelés 3 Beszéljünk a gazdálkodásról 4 Vonjuk be a többséget 5 A kezdetektől jelen lenni Tartalom jegyzék Növényvédelem

Részletesebben

A cukorrépa termesztés szakértõinek

A cukorrépa termesztés szakértõinek betanal expert A4.qxd 2004.12.14. 12:34 Page 1 A cukorrépa termesztés szakértõinek Kiváló gyomirtó hatás Technológiai rugalmasság Gazdaságosság A cukorrépa termesztés szakértõinek = a Bayer CropScience

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmilánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2942 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2010

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2010 KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2010 Fejlesztés az Ön sikeréért! EE3802 Új! EE4605 Új! Tetszetős középmagas-magas növény. Korai fejlődése erélye és szárszilárdsága kiváló. A DKC3511-nél korábban virágzik. A 300-as

Részletesebben

A fenyércirok kártétele és gyomirtásának lehetőségei kukoricában

A fenyércirok kártétele és gyomirtásának lehetőségei kukoricában A fenyércirok kártétele és gyomirtásának lehetőségei kukoricában Dr. Dobszai-Tóth Veronika Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, Pécs A fenyércirok (Sorghum halepense) Földünk

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2942 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

A zöldségfélék és a burgonya tökéletes védelme

A zöldségfélék és a burgonya tökéletes védelme A zöldségfélék és a burgonya tökéletes védelme Kimagasló megoldás a peronoszpóra-félék ellen: erõteljes védelem kényelmes kijuttatás egészséges termés 2 Az áttörhetetlen védôpajzs Most van rá szükség!

Részletesebben

(Anglia) (Anglia) metil 3-(3-metilkarbaniloiloxi)karbanilát. CAS szám 13684-63-4

(Anglia) (Anglia) metil 3-(3-metilkarbaniloiloxi)karbanilát. CAS szám 13684-63-4 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Csaba Eszter HATÁROZATSZÁM: 02.5/667/1/2009

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 8 Budapest, Budaörsi út 4-45. /309-000; Fax: /246-2942 ELŐADÓ: Csaba Eszter HATÁROZATSZÁM: 02.5/228/2/2009 OLDALAK SZÁMA:

Részletesebben

a kukorica kártevői és tüneteik

a kukorica kártevői és tüneteik kukoricatermesztőknek extra 47. a kukorica kártevői és tüneteik Dr. Szeőke Kálmán növényvédelmi szakmérnök Székesfehérvár A kukorica a magyar mezőgazdaság sikernövénye. E fontos takarmánynövényünk eredetileg

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

HORMONHATÁSÚ NÖVÉNYVÉDÔ SZEREK A 21. SZÁZADBAN

HORMONHATÁSÚ NÖVÉNYVÉDÔ SZEREK A 21. SZÁZADBAN 4. évfolyam. 11. szám A PERONOSZPÓRA IDEJE LEJÁRT Amaline Flow az egyetlen rezes zoxamid kombináció szôlôben ARCVONÁSOK Benécsné Dr. Bárdi Gabriella ÚJ FORD RANGER év pick-upja 2013 HORMONHATÁSÚ NÖVÉNYVÉDÔ

Részletesebben

Harvested production of cereals increases about one third in 2013 (Preliminary production data of main crops, 2013)

Harvested production of cereals increases about one third in 2013 (Preliminary production data of main crops, 2013) Release date: 22 January 2014 Next release: 24 January 2014. Vital events, January November 2013 Number 13 Harvested of cereals increases about one third in 2013 (Preliminary data of main crops, 2013)

Részletesebben

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt 2016 ban még nagyobb hangsúlyt kapnak az e kereskedelmeben az okostelefonok. 2015 ben még

Részletesebben

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza Kalászosok 2010-ben országosan gyenge búzatermés született, régiónként jelentős fuzárium fertőzöttség rontotta a minőséget. A búza jövedelmezősége az áremelkedés

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Magyar Kwizda Kft. (1027 Budapest, Medve u. 24.)

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Magyar Kwizda Kft. (1027 Budapest, Medve u. 24.) ELŐADÓ: Csaba Eszter ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/1426/1/2007. OLDALAK SZÁMA: 6 MELLÉKLET: 1 db címkeszöveg TÁRGY: FURY 10 EW rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye A Mezőgazdasági

Részletesebben

Dräger X-pect 8320 Védőszemüveg

Dräger X-pect 8320 Védőszemüveg 8320 Védőszemüveg Az új generáció: 8320 szemüvegek. Fantasztikus kialakítás, ultra könnyű súly és a legjobb komfortérzet intenzív használat esetén is. Az 8320 napszemüvegként is kapható. D-33520-2009 02

Részletesebben

adama.hu Őszi ajánlat 2016

adama.hu Őszi ajánlat 2016 adama.hu Őszi 2016 ajánlat ADAMA irányelvek 1 Első a gazdálkodó 2 Fókuszban a termelés 3 Beszéljünk a gazdálkodásról 4 Vonjuk be a többséget 5 A kezdetektől jelen lenni Tartalom jegyzék Őszi technológiai

Részletesebben

VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02

VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02 VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02 Az ellés körüli időszak néhány kritikus tényezője 2 Energiahiány (NEB) Akut kalciumhiány ellési bénulás Alacsonyabb takarmányfelvétel Oltógyomor áthelyeződés Egyéb anyagforgalmi

Részletesebben

Az E. I. du Pont de Nemours and Company be jegy zett már ka ne vei.

Az E. I. du Pont de Nemours and Company be jegy zett már ka ne vei. Az E. I. du Pont de Nemours and Company be jegy zett már ka ne vei. ALERT SUN GOMBAÖLÔ SZER CSOMAG 2 Magyarországon a az olajos növények (napraforgó, repce) vetésterülete átlagosan az összes szántó terület

Részletesebben

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Nufarmer 1. évfolyam, 1. szám. 2010. május 5. Okos nyitás, sikeres végjáték Lomb- és kalászvédelem Mystic Pro-val Az aratás biztonsága repcében Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Okos

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

Principal DF. vízoldható granulátum (WG) N. környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól!

Principal DF. vízoldható granulátum (WG) N. környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól! DUPONT Principal DF formuláció: vízoldható granulátum (WG) N környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer áru- és silókukorica gyomirtására az

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2013 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezôn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást.

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást. DUPONT T i t u s 2 5 D F formuláció: vízben diszpergálható granulátum (WG) N hatóanyag: 25 % (m/m%) rimszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer takarmány kukorica és silókukoricában, étkezési burgonyában

Részletesebben

HATÁROZATOT: Tárgy: Dezormon gyomirtó permetezőszer

HATÁROZATOT: Tárgy: Dezormon gyomirtó permetezőszer Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Érvényesség kezdete: Junior kategória 2016 június 1 Felnőtt kategória 2016 január 1 Tartalom I. Célja... 3 II. Szabályozás... 3 1) A versenyek meghatározása... 3

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.05.22.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.05.22.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.05.22.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.05.22. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.29-ig. Várható frissítés: 2014.05.29. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Külső szűrők. A típus tagjai immár milliós nagyságrendben működnek világszerte, bizonyítva a konstrukció hatékonyságát és időtállóságát.

Külső szűrők. A típus tagjai immár milliós nagyságrendben működnek világszerte, bizonyítva a konstrukció hatékonyságát és időtállóságát. classic 50 50 50 600 500XL Maximális akvárium méret l 50-50 80-50 0-50 80-600 00-500 Vízmozgatás (teljesítmény) l/h 00 440 60 000 400 Vízoszlop emelés m,,5,8,,7 Fogyasztás W 5 8 5 0 65 Tartály mérete l,,5

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet.

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet. legnagyobb termésveszteséget a gyomok akkor okozzák, amikor a kukoricával együtt kelnek, és vele azonos talajrétegből veszik fel a vizet és a tápanyagokat, tehát keléstől a kukorica állapotáig. gyomirtás

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

tartalmazó becsült értékek. 2 2011. októbertől a lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összege tartalmazza a

tartalmazó becsült értékek. 2 2011. októbertől a lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összege tartalmazza a Grafikonkészlet a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról szóló közleményhez 2012. január 1. ábra: A háztartási forint, euro és svájci frank lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke a szezonálisan

Részletesebben

Elhelyezési és kezelési tanácsok

Elhelyezési és kezelési tanácsok A szigetelőlemezeket síkfelületen, időjárási hatásoktól különösen esőtől és nedvességtől védetten kell tárolni. A lemezek legyenek szárazok a felhelyezéskor is. Kezelés és munka közben a széleket óvja

Részletesebben

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély DUPONT C o r a g e n 2 0 S C N formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély Széles hatásspektrumú, alacsony dózisú, új hatásmódú

Részletesebben

Lajos Zoltán mikrobiológus szakállatorvos DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium

Lajos Zoltán mikrobiológus szakállatorvos DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium AZ ANTIBIOTIKUM-TERÁPIA TERÁPIA ÁLTALÁNOS ELVEI ÁLLATKERTI ÁLLATOK KEZELÉSE SORÁN Lajos Zoltán mikrobiológus szakállatorvos DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium ANTIBIOTIKUM-TERÁPIA Antibiotikumot

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (6-1) 476-11 Fax: (6-1) 21-148 http://efrirk.antsz.hu/oki/ A PARLAGFŰ POLLENSZÓRÁSÁNAK ALAKULÁSA

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

Csomagolási segédlet

Csomagolási segédlet Csomagolási segédlet Tartalom 1. Csomagolási alapelvek... 3 2. Gumiabroncs... 4 3. Kerékpár... 5 4. Elektronikai cikkek... 6 5. Fehéráru (csak külön szerződéssel, egyedi díjszabással adható fel)... 7 6.

Részletesebben

Állományszárítás, a pergési veszteség csökkentése

Állományszárítás, a pergési veszteség csökkentése Állományszárítás, a pergési veszteség csökkentése www.arystalifescience.hu PANTERA gyomirtók 1 Elastiq Ultra Kapazin Solaris Sunflex 40 EC Kijuttatáskori állapot becők 30%-a érett, 30-40%-os szemnedvesség

Részletesebben

Készítette: Bártol Csenge Témavezető: Radics Sándor - GEOHIDROTERV Kft. Egyetemi konzulens: Dr. Kovács József 2009

Készítette: Bártol Csenge Témavezető: Radics Sándor - GEOHIDROTERV Kft. Egyetemi konzulens: Dr. Kovács József 2009 A MÁV ZRT. BUDAPEST FERENCVÁROS GÉPÉSZETI FŐNÖKSÉG TERÜLETÉN FELTÁRT SZENNYEZŐDÉS TÉNYFELTÁRÁSA ÉS KÁRMENTESÍTÉSE A KÁRMENTESÍTÉS HATÉKONYSÁGÁNAK FOKOZÁSA ÉS AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNOLÓGIA MEGHATÁROZÁSA

Részletesebben

AZ ÁFSZ ADATAINAK ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATA SUMMARY REPORT OF THE HUNGARIAN PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE. 2007 augusztus / August 2007

AZ ÁFSZ ADATAINAK ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATA SUMMARY REPORT OF THE HUNGARIAN PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE. 2007 augusztus / August 2007 AZ ÁFSZ ADATAINAK ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATA SUMMARY REPORT OF THE HUNGARIAN PUBLIC EMPLOYMENT SERVICE Kategóriák / Categories Létszám, fő Number of képest / Changes compared to previous Változás az előző

Részletesebben

Komplex záróvizsga tételek

Komplex záróvizsga tételek Komplex záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnöki BSc. szak Mezőgazdasági vállalkozói szakirány és Mezőgazdasági vállalkozó és környezetgazdálkodási szakirány 1. a.) A szarvasmarha elletése, borjúnevelés

Részletesebben

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás 2002-2010: stabil szponzorációs részarány Televíziós reklámbevételek

Részletesebben