CODEX HÍRLEVÉL június 26., csütörtök

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CODEX HÍRLEVÉL 2008. június 26., csütörtök"

Átírás

1 PIACI KÖRKÉP - USA Az általános várakozásnak megfelelően, változatlanul, 2,00 százalékon hagyta irányadó kamatát szerdán az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága. A 9:1 arányban megszavazott döntés indoklása szerint bár a növekedést terhelő kockázatok megmaradtak, valamelyest mérséklődni látszanak, ugyanakkor az infláció emelkedésének kockázata és az inflációs várakozások nőttek. A Fed az idén később ugyan mérséklődni várja az inflációt - de mint fogalmaz - az inflációs kilátások bizonytalansága nagy. Bár kijelenti, hogy a gazdasági tevékenység expanziója folytatódik -, hangsúlyozza, hogy a pénzügyi piacok még mindig meglehetős nyomás alatt állnak. Elemzők általában úgy értékelik, hogy a Fed most egy kiegyensúlyozottabb értékelést adhatott az áprilisinál a gazdasági növekedés és az inflációs kockázatok tekintetében, de mindenképpen megpróbál több lehetőséget nyitva hagyni a maga számára. A Fed utoljára április végén csökkentette kamatát, 25 bázisponttal, 2,00 százalékra, 2004 decembere óta legalacsonyabb szintre. A szakértők akkor még azzal számoltak, hogy a júniusi ülésen további kamatcsökkentés lehet. Véleményüket az áprilisi kamatdöntés után ismertetett Fed-közleményének arra a mondatára alapozták, amely szerint a Fed mindent megtesz a gazdaság élénkítése és stabilitása fenntartása érdekében. Gazdasági elemzők szerint a használt lakások értékesítési az amerikai piacon emelkedni fognak májusban, miután a rekord alacsony árak előcsalogattak néhány vevőt a piacra. Az átlagos elemzői vélemény szerint az újraértékesítések 1.2 százalékkal 4.95 millió éves egységre emelkedett, miután áprilisban 1999 előtti 4.89 millió éves egységnyi szintre esett. Az ingatlan árak csökkenése vevőket csalogathatott a piacra, főképp a leginkább sújtott kaliforniai és a közép-nyugati régiókban. A Realtors csoport jelentése 16:00-kor jelenik meg, az elemzői várakozások 4.75 és 5.15 millióra várják értéket. Az első alkalommal munkanélküli ellátásért folyamodók száma elemzések szerint 375,000 főre fog csökkenni a múlt heti adatok alapján az előtte lévő héten mért 381,000 főről. A végleges első negyedéves GDP jelentés 1 százalékos bővülést hozhat a múlt havi becslésben szereplő 0.9 százalékhoz képest, követve a tavalyi utolsó negyedéves 0.6 százalékos bővülést, ezzel az amerikai gazdaság az öt éve látott legalacsonyabb féléves növekedését produkálj.

2 PIACI KÖRKÉP - USA A DJIA index 4.40 ponttal, 0.04 százalékot emelkedve 11, ponton zárta a napot, holott a kamatdöntés után több mint 100 pontos emelkedésben is volt. Az S&P 500 index értéke 7.68 pontot, 0.58 százalékot erősödve 1, pontig emelkedett, míg a Nasdaq composite index ponttal, 1.39 százalékkal 2, pontra erősödött. A Fed az ülésezés utáni közleményében megemlített néhány pozitív jelenséget a gazdaságban, ezek között említhető a háztartások fogyasztásainak némi erősödése. Azonban az emelkedő energia árak gátat szabhatnak a gazdasági bővülésnek és emellett a legfőbb aggodalom forrása pedig az emelkedő inflációs nyomás. A Fed a vártnak megfelelően 2 százalékon hagyta az alapkamatot az inflációs félelmek miatt. A kereskedés során végig jelentős emelkedésben lévő DJIA index árfolyamát a Boeing cég részvényeinek a zuhanása rántotta vissza. A repülőgépgyártó árfolyama 2 éves mélypontra, 5.15 dollárral, 6.9 százalékkal dollárra zuhant. Az amerikai könnyűolaj határidős jegyzése 2.45 dollárral dollárig csökkent a Nymex-en. NÉV Záróár % BOVESPA DOW JONES COMP DOW JONES INDU DOW JONES TRANS DOW JONES UTIL IPC IPSA MERVAL NASDAQ COMP NASDAQ100 S&P500 TSE % % % % % % % % % % % % Vállalati hírek Az amerikai legfelsőbb bíróság 2,5 milliárdról félmilliárd dollárra mérsékelte szerdán azt a büntető jellegű kártérítést, amelyet az Exxon Mobil vállalatra korábban kiszabtak az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófájáért. Az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájának károsultjai jogosultak kártérítésre, de nem akkora összegben, amekkoráról egy szövetségi fellebbviteli bíróság korábban döntött. A testület a kártérítést 507,5 millió dollárban állapította meg. A környezeti katasztrófa 1989 márciusában következett be: Alaszka partjainál zátonyra futott és elsüllyedt az Exxon Valdez tankhajó.

3 PIACI KÖRKÉP - USA A május 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben az Oracle 7,2 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami éves szinten 24 százalékos növekedésnek felel me, a nyereség pedig 27 százalékkal 2,04 milliárd dollárra, részvényenként 39 centre emelkedett. Afelvásárlásokkal kapcsolatos költségeket és más egyszeri kiadásokat leszámítva a részvényegységre jutó eredmény 47 cent volt, ami messze felülmúlta az elemzők 44 centes prognózisát. Piaci szakértők 6,88 milliárdos bevételt vártak, az Oracle ezt is könnyedén túlszárnyalta. Az összes szoftverbevétel 26 százalékkal 6 milliárd dollárra emelkedett. Az új licencértékesítés összesen 27 százalékkal nőtt, az adatbázis- és köztesszoftver területen 23 százalékos, a vállalati alkalmazások szegmensében pedig 36 százalékos növekedést ért el az Oracle. A licenckövetésből és terméktámogatásból származó forgalom 25 százalékkal 2,8 milliárd dollárra nőtt, miközben a szolgáltatások forgalma 18 százalékkal 1,3 milliárd dollárra emelkedett. A 2008-as pénzügyi évet 22,4 milliárd dolláros forgalommal zárta az Oracle, ami a megelőző évhez képest 22 százalékos növekedésnek felel meg, a nettó nyereség eközben 29 százalékkal 5,5 milliárd dollárra ugrott. Az Oracle ezzel a második legnagyobb szoftvergyártó a világon, mivel az árbevétele meghaladja az IBM szoftverértékesítésből származó forgalmát. Az első helyen továbbra is a Microsoft áll. Charles Phillips, az Oracle elnöke nem felejtette el a vállalati alkalmazáspiacon a cég legfontosabb versenytársának számító SAP orra alá dörgölni, hogy a legutóbbi pénzügyi évükben a szoftverlicenc-bevételek terén mindössze 13 százalékos növekedést tudtak elkönyvelni, míg az Oracle esetében ez 28 százalék volt. "Sorozatban ez a harmadik év, amikor piaci részesedést szerzünk az SAP-tól." A bejelentést követően az Oracle részvényárfolyama mégis 3 százalékot esett, ugyanis a cég a vártnál gyengébb első negyedéves kilátásokkal szolgált. Az Oracle prognózisa szerint a jelenleg is tartó időszakban 5,4-5,5 milliárdos forgalom várható, ami a tavalyi első negyedévben elért 4,5 milliárdhoz képest "csak" százalékos bővülést jelent. A részvényenkénti eredményt 27 cent körülre várja az Oracle, miközben a Wall Street 5,37 milliárdos forgalmat és részvényenként 27 cent nyereséget vár. A Citigroup, mely az amerikai bankok közül a legerőteljesebben volt érintve az amerikai jelzálogpiac összeomlását követően, várhatóan újabb nettó 8.9 milliárd dolláros veszteségleírás elé nézhet a második negyedév során - véli a Goldman Sachs. A Goldman június 25-én kiadott elemzése szerint a Citi várhatóan 7.1 milliárd dollárt kénytelen leírni a hitelekkel kapcsolatos kötelezettségek és a kapcsolt hedge műveletek miatt, valamint 1.2 milliárdot pedig egyéb eszközveszteség címén. A Goldman csökkentette a Citigroup hat havi célárát 16 dollárra és a befektetési bank részvényeit erősen eladásra javasolja. A Citigroup nem lesz képes osztalékot fizetni és várhatóan újabb tőkeemelésre lesz szüksége.

4 PIACI KÖRKÉP - USA Érdekes Népszavazáson keresztelhetik el George W. Bushról a San Franciscó-i szennyvíztisztítót a város polgárai. A kezdeményezés ellen csak a helyi republikánusok tiltakoznak, de mert a város 83 százalékban demokrata, ez sokakat nem érdekel. Elnökségéhez méltó emléket állítana George W. Bushnak egy San Franciscó-i civil kezdeményezés. A hivatalosnak hangzó nevű San Franciscó-i Elnöki Emlékbizottság nevű csoport a novemberi elnökválasztással párhuzamosan népszavazást tartana arról, hogy George W. Bushról nevezzék el a város ultramodern szennyvíztisztító telepét. Az International Herald Tribune beszámolója szerint az ötlet egy kocsmában született meg. A kezdeményezők szerint a névadás "méltó emléket állítana egy valóban egyedi elnöknek". A kezdeményezők szerint elég támogató aláírásuk van a szavazás kiírásához. Ötletük szerintük ápolná a politikusok fikázásának klasszikus amerikai hagyományát is. "A legtöbb politikus nárcisztikus és egomán. Ezért fontos feladata a szatírikusoknak, hogy segítsenek a történelmi vélemény meghatározásában, ahelyett, hogy ezt magukra a politikusokra hagynák" - nyilatkozta a lapnak az egyik kezdeményező, Brian McConnell. A kezdeményezés ellen egyelőre csak a San Franciscó-i republikánusok tiltakozta, szerintük a szavazás "visszaélés lenne a rendszerrel". Nem valószínű, hogy bárki is ad majd véleményükre a városban, ahol a Demokrata Párt támogatottsága 83 százalék.

5 PIACI KÖRKÉP - Ázsia Az optimizmus ma reggel Ázsiában is érződött. A tőzsdék a pozitív tartományban kezdték a napot majd zárásra napközbeni hullámzó mozgás után folyamatosan gyengültek, és a tegnapi záróár közelében, enyhén fölötte tartózkodnak. A Nikkei jelenleg 0,5% pluszban, a Shanghai index 1,15% mínuszban, míg a tegnap zárva tartó Hang Seng 0,43%-os emelkedést mutat. NÉV Záróár % ALL ORDINARIES BSE30 HANG SENG JKSE KLSE KOSPI NIKKEI225 NZSE50 PSE SET SHANGHAI B-SHARE SHANGHAI COMP STRAITS TIMES TWSE % % % % % % % % % % % % % % Érdekes A harmadik egymást követő hónapban csökkent Japán külkereskedelmi többlete májusban, ami így 7,6 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor. Amerikával szemben 11 százalékos a visszaesés. A szárnyaló energiaárak és az egyéb tőzsdei árucikkek drágulása jócskán megnövelte a szigetország importkiadásait, így a szurplusz 3,4 milliárd dollárra csökkent. A teljes behozatal értéke 4,4 százalékkal, míg a kivitel csupán 3,7 százalékkal bővült az utolsó tavaszi hónapban - írja a BBC. Ráadásul, az Egyesült Államok gazdasági lassulása miatt a japán autók és gépek iránti kereslet is mérséklődött, így az USA-val szembeni kereskedelmi mérleg az átlagosnál is jobban, 11 százalékkal romlott - igaz, még így is pozitív japán szemszögből. Mindemellett Ázsia többi részével szemben Japán tovább javította mérlegét. A világgazdaság lassulása, az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt a japán közgazdászok lassabb gazdasági növekedést várnak, hiszen több tényező is negatívan befolyásolja az exportorientált japán gazdaságot.

6 Szlovákia PIACI KÖRKÉP - Európa A szlovák pénzügyminisztérium szerdán 7,7 százalékra emelte az idei GDP-növekedésre szóló előrejelzését az eddig várt 7,5 százalékról. Emelték az idei évi átlagos inflációra szóló előrejelzést is, 3,8 százalékra 3,1 százalékról, EU-szabvány szerint számolva. Most úgy vélik, a folyómérleghiány az idén a GDP 4,1 százaléka lesz, januárban még csak 2,2 százalékra számítottak. Szlovákiában sajátos helyzet alakult ki: az euróövezeti tagságra való felkészülés megköti a központi bank kezét: kamatpolitikával nem fékezheti az inflációt, és így a gazdasági növekedésbe sem tud beavatkozni. Az Európai Bizottság az áprilisban megjelent, tavaszi előrejelzésében erre az évre 7,0 százalékos, jövőre 6,2 százalékos gazdasági növekedést jósolt Szlovákiának, illetve idénre 3,8 százalékos, jövőre 3,2 százalékos átlagos inflációt. Tavaly 1,9 százalékos volt az évi átlagos infláció Szlovákiában. Inflációs problémák Szlovákiában májusban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, EU-szabvány szerint számolva. Áprilisban 3,7 százalékos, márciusban 3,6 százalékos, tavaly májusban 1,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció, EU-szabvány szerint.elemzők szerint a tizenkét havi ütem a nyáron elérheti akár a 4,5 százalékot is, utána enyhülni fog, az élelmiszerek tavalyi második félévi, hirtelen drágulása bázishatásának belépésével. Az idén március utáni inflációs adatok azonban elvileg már nem jönnek számításba Szlovákia jövő év eleji euróövezeti csatlakozásának brüsszeli megítélése szempontjából, annál is kevésbé, mert közben az EU-beli infláció és vele a referenciaérték is emelkedik.a márciusi adatok alapján a brüsszeli bizottság május 7-én hagyta jóvá, hogy Szlovákia január 1-jén bevezesse az eurót. Szlovákia lesz az euróövezet 16-ik tagja. Felértékelték a koronát Az Európai Bizottság május 29-én 17,6 százalékkal felértékelte a szlovák koronát, amelynek új sávközepe az európai átváltási mechanizmusban (ERM-II.) azóta 30,1260 korona/euró. Szlovákia november 26-án lépett be az "euró előszobáját" jelentő ERM-II. átváltási rendszerbe, amelyben akkor 38,4550 koronás sávközépen kötötték a koronát az euróhoz. Szlovákia hazai összterméke az első negyedévben 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ütem lassult, de meghaladta az elemzői várakozások 8,5 százalékos felső határát is: támogatta az erős export és az év elején még nagy lakossági fogyasztás. Lassulás a tavalyi GDP rekord után A tavalyi utolsó negyedévben rekord ütemben bővült, 14,3 százalékkal volt nagyobb a szlovák GDP az egy évvel azelőttinél. A lassulás alapjában annak a következménye, hogy a nagy autóipari beruházások befejezésével, az autógyártás tavalyi felfutásával a bázishatás csökken.tavaly Szlovákiában az évi átlagos GDP-növekedés 10,4 százalékos volt - újabb rekord az önálló Szlovákia

7 PIACI KÖRKÉP - Európa történetében - a 2006-os, 8,5 százalékos ütem után.a Szlovák Nemzeti Bank úgy véli, hogy a korona gyors felértékelődése, rekorddöntései jelenleg elegendők az infláció elleni küzdelemre. Ennek jegyében a bank a legutóbbi kamatértekezletén, kedden sem mozdult: 4,25 százalékon hagyta alapkamatát, a kéthetes repót. Utoljára tavaly áprilisban csökkentette az alapkamatot negyed százalékponttal, azóta nem változtatott. Igaz, hiába a növekvő infláció és a vártnál jobb gazdasági növekedés, szigorításra nincs is módja: év végére el kell érnie az Európai Központi Bank kamatszintjét. Viszont elemzők szerint az enyhítési kényszer is elmúlt az utóbbi időben, mióta a piacon bizonyosra veszik, hogy az EKB a közeljövőben - talán már júliusban - negyed százalékponttal 4,25 százalékra emeli alapkamatát. Vállalati hírek A Siemens világszerte mintegy 15 ezer munkahely megszüntetését tervezi - értesült a német Handelsblatt. A cég 2010-ig mintegy 1,2 milliárd eurós megtakarítást tervez, az üzemi és irányítási költségek tíz százalékos lefaragásával. A takarékossági terv keretében végrehajtandó, ilyen mértékű létszámcsökkentést azonban a cég szóvivője egyelőre nem erősített meg, mint mondta, erről hamarosan nyilatkozna A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung korábban - az IG Metall szakszervezeti szövetség értesüléseire hivatkozva - 10 ezer fenyegetett állásról írt. Jelenleg a Siemensnél mintegy 435 ezren dolgoznak világszerte, egyharmaduk Németországban NÉV Záróár % AEX ATGI ATX BEL20 BET BUMIX BUX CAC40 DAX FTSE250 HEX IBEX35 ISE100 MDAX MIB30 OSE PX50 RIGSE RTS SAX SDAX SOFIX TALSE TECDAX WIG % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % %

8 PIACI KÖRKÉP - Magyarország A kormány és a jegybank is lemondott arról, hogy még idén kijelöljék az euró bevezetésének dátumát. Elkészült viszont a nemzeti átállási terv első változata, amiben az euró alkalmazásának technikai problémáira keresik a választ. Későbbre, 2009 elejére csúszott annak bejelentése, melyik évre teszi Magyarország az euróbevezetés céldátumát - ezt egybehangzóan állították tegnap lapunknak a jegybankban és a Pénzügyminisztériumban. Korábban még 2008 végére ígérték a céldátum meghatározását, ma már azonban szó sincs arról, hogy az idén bármilyen érdemi kijelentést tegyen akár a kormány, akár a jegybank az üggyel kapcsolatban. A technikai kérdések számbavétele viszont zajlik, ezt egy tavaly szeptemberi kormányhatározat értelmében a november végén megalakult nemzeti eurókoordinációs bizottság végzi el. A kormányhatározat alapján június 30-ig kellett elkészíteniük az euróra való nemzeti átállási terv első változatát. Kedden már a gazdasági kabinet elé került a bizottság által készített szakmai anyag, amely az euró bevezetéséhez kapcsolódó technikai támogatást szolgálja - tudta meg lapunk. Ez a jelenleg még nulladik verziónak nevezhető dokumentum az euró bevezetésével összefüggésben megoldásra váró problémákat veszi sorra. Tipikusan ilyen jellegű probléma lesz például a forintalapú lakáshitelek euróalapúvá konvertálása, de akár a kereskedelemben óhatatlanul jelentkező árkorrekció, valamint az árak euróban való közzétételéről szóló rendelkezés még a csatlakozás előtt, hogy a vásárlók "hozzászokjanak" az új árakhoz. Emellett külön albizottság foglalkozik a közszféra bérezési szabályozásának átalakításával, ami nehezebbnek ígérkezik, mint a versenyszférában, hiszen a 800 ezer állami alkalmazott számos jogszabály alapján kapja a juttatásait. NÉV Záróár % BUX AAA ANY DANUBIUS ECONET EGIS ELMU EMASZ FHB FORRAS-OE FORRAS-T FOTEX FREESOFT GARDENIA GENESIS GSPARK HUMET KONZUM MOL MTELEKOM ORC OTP PANNERGY PFLAX PHYLAXIA PVALTO RABA RFV RICHTER SYNERGON TVK TVNETWORK ZWACK % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % %

9 Figyelmeztetés: Tisztelt Ügyfeleink! A évi CXXXVIII. törvény 40. előírásainak alapján felhívjuk a figyelmüket, hogy az értékpapír-ügyletek nyereséget, de veszteséget is hozhatnak. A részvények árát befolyásolhatja, az egyes vállalatok vagy részlegek árfolyam süllyedése, amit a társaságok bevétel csökkenése, a nyereség lassú növekedése, a vezető tőzsde ügynökségek csökkentett ratingje és más negatívumok idézhetnek elő. A hírlevél kizárólag informatív jellegű és nem számít ajánlatnak bármilyen értékpapíroknak a vételére vagy eladására, és nem jelent semilyen biztosítékot a haszonra. Az összeállított hírlevél nem szolgál általános áttekintéssel az egyes értékpapírokról, piacokról vagy fejlődő trendekről. A történelmi részvény árak fejlődése nem garantálja a jövőbeli hozamot. A külföldi pénznem árfolyama befolyásolhatja a hírlevélben leírt értékeket. A hírlevél a CODEX Értéktár és Értékpapír Zrt. által hitelesnek, megbízhatónak és pontosnak tartott forrásokon alapuló információk alapján készült, de azokért a CODEX Értéktár és Értékpapír Zrt. semmilyen szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A hírlevélben szereplő adatok, árfolyamok, hozamok tájékoztató jellegűek. Ezt a dokumentumot tilos reprodukálni a CODEX Értéktár és Értékpapír Zrt. beleegyezése nélkül!!! További információkért és befektetési ajánlatok elemzésért forduljon a befektetési tanácsadójához. CODEX Értéktár Zrt. Derék utca 2, 1016 Budapest Tel: (1) Kidolgozta: Torkos Csilla; Bánréti Gábor

CODEX HÍRLEVÉL 2008. július 15., kedd

CODEX HÍRLEVÉL 2008. július 15., kedd PIACI KÖRKÉP Magyarország...Szerkesztette: Torkos Csilla Izgalmas kereskedési napon van túl a magyar értéktőzsde, a BUX ugyanis a 20 471 ponton kezdett után 20 651 pontig is felkapaszkodott, zárásra azonban

Részletesebben

CODEX HÍRLEVÉL 2008. július 14., hétfő

CODEX HÍRLEVÉL 2008. július 14., hétfő PIACI KÖRKÉP Magyarország...Szerkesztette: Bánréti Gábor A nemzetközi piacok már reggel elég gyászosan festettek, de a BÉT erről jó ideig nem akart tudomást venni; a befektetők talán a vártnál jobb júniusi

Részletesebben

CODEX HÍRLEVÉL 2008. szeptember 30, Kedd

CODEX HÍRLEVÉL 2008. szeptember 30, Kedd PIACI KÖRKÉP Magyarország Szerkesztette: Bánréti Gábor A BUX-nak hétfőn csak megközelítenie sikerült a múlt pénteki záróértéke által megképzett ellenállási szintet, ám a hétvégi bankpiaci eseményekre érkezett

Részletesebben

CODEX HÍRLEVÉL 2008. augusztus 12, kedd

CODEX HÍRLEVÉL 2008. augusztus 12, kedd PIACI KÖRKÉP Magyarország A nemzetközi hangulat meglehetısen vegyes volt a hét elsı napján: míg az európai börzék szorgosan meneteltek felfelé, addig az amerikai piacok elég felemásan nyitottak. Budapest

Részletesebben

CODEX HÍRLEVÉL 2008. augusztus 13, szerda

CODEX HÍRLEVÉL 2008. augusztus 13, szerda PIACI KÖRKÉP Magyarország Szerkesztette: Bánréti Gábor Ahogyan Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, úgy a budapesti részvénypiacon is negatív trend uralkodott a keddi kereskedésben. Kora délután

Részletesebben

PIACI KÖRKÉP - USA. NÉV Záróár %

PIACI KÖRKÉP - USA. NÉV Záróár % CODEX HÍRLEVÉL 2008. június 25., szerda PIACI KÖRKÉP - USA Vészterhes hangulatban nyitottak a tengerentúli tőzsdék, ami a legújabb lakáspiaci adatok tükrében egyáltalán nem okozott meglepetést, hiszen

Részletesebben

CODEX HÍRLEVÉL PIACI KÖRKÉP - USA. 2008. június 24., kedd

CODEX HÍRLEVÉL PIACI KÖRKÉP - USA. 2008. június 24., kedd CODEX HÍRLEVÉL 2008. június 24., kedd PIACI KÖRKÉP - USA A Google-nek van a legjobb hírneve az amerikai vállalatok között - derül ki a Harris Interactive Reputation Quotient piackutató hétfőn közzétett

Részletesebben

CODEX HÍRLEVÉL 2008. DECEMBER 5, PÉNTEK

CODEX HÍRLEVÉL 2008. DECEMBER 5, PÉNTEK PIACI KÖRKÉP Magyarország A nap eleji kezdeti hezitálás után száguldásba kezdette a BUX legnagyobb súlyú részvénye az OTP. A nyitás utáni 2880 forint környéki árról ugyanis pillanatok alatt 3000 forint

Részletesebben

(2010/42.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK

(2010/42.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK (2010/42.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK Budapesti központ 1118 Budapest, Ménesi út 22. 06 1 235-1500 Bajai fiók 6500 Baja, Vörösmarty

Részletesebben

(2009/38.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK. Buda-Cash Brókerház Zrt.

(2009/38.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK. Buda-Cash Brókerház Zrt. (2009/38.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK Buda-Cash Brókerház Zrt. 1118 Budapest, Ménesi út 22. Tel.: (1) 235-1500 Fax.: (1) 266-3883

Részletesebben

(2010/41.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK. Buda-Cash Brókerház Zrt.

(2010/41.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK. Buda-Cash Brókerház Zrt. (2010/41.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK Buda-Cash Brókerház Zrt. 1118 Budapest, Ménesi út 22. Tel.: (1) 235-1500 Fax.: (1) 266-3883

Részletesebben

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. január 30.

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. január 30. BUX 16.668-1,5% Mtel 361-0,3% Bayer 129,6 1,6% EUR/HUF 311,04-0,5% Olaj ($) 44,5 0,2% DAX 10.738 0,3% MOL 11.080-2,2% BMW 103,5 1,8% EUR/USD 1,1320 0,3% Arany ($) 1.257-2,1% S&P 2.021 1,0% OTP 3.697-1,0%

Részletesebben

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. április 16.

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. április 16. BUX 22.078 0,5% Mtel 425-0,2% Bayer 142,7 0,0% EUR/HUF 300,22 1,1% Olaj ($) 56,4 5,8% DAX 12.231 0,0% MOL 14.965 2,6% BMW 115,4 0,0% EUR/USD 1,0684 0,3% Arany ($) 1.203 0,8% S&P 2.107 0,5% OTP 5.788-1,2%

Részletesebben

NAPI JELENTÉS 2014.10.03.

NAPI JELENTÉS 2014.10.03. NAPI JELENTÉS 2014.10.03. HAZAI ADATOK KÜLFÖLDI PIACOK Záró Változás Záró Változás BUX 17 717,78-1,35% S&P500 1 946,17 0,00% Részvényforgalom 9,46 Mrd Ft Nasdaq Composite 4 430,20 0,18% M. Telekom 363

Részletesebben

A GLOBÁLIS VÁLSÁG: HATÁSOK, GAZDASÁGPOLITIKAI VÁLASZOK ÉS KILÁTÁSOK

A GLOBÁLIS VÁLSÁG: HATÁSOK, GAZDASÁGPOLITIKAI VÁLASZOK ÉS KILÁTÁSOK MTA Világgazdasági Kutatóintézet A GLOBÁLIS VÁLSÁG: HATÁSOK, GAZDASÁGPOLITIKAI VÁLASZOK ÉS KILÁTÁSOK 6. kötet A VÁLSÁG HATÁSA A MEGHATÁROZÓ ÉS A FELTÖREKVŐ NEM EURÓPAI ORSZÁGOKBAN Szerkesztette Székely-Doby

Részletesebben

ECB után, Fed előtt - mibe fektessünk most? 2015. május

ECB után, Fed előtt - mibe fektessünk most? 2015. május ECB után, Fed előtt - mibe fektessünk most? 2015. május Tartalom Összefoglaló... 3 Nemzetközi áttekintés... 4 Mibe fektessünk a makrogazdasági kilátások alapján?... 5 Magyar kötvénypiaci kitekintő... 6

Részletesebben

Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság

Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság Makrogazdasági elemzés 212. tavasz Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság A Magyar Fejlesztési Bank makrogazdasági elemzése Vezető közgazdász: Gém Erzsébet Készítette: Gém Erzsébet Mikesy

Részletesebben

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. augusztus 7.

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. augusztus 7. BUX 22.421-1,6% Mtel 412-0,2% Bayer 136,2 0,0% EUR/HUF 311,15 0,5% Olaj ($) 44,7-1,1% DAX 11.585-0,4% MOL 14.685-1,8% BMW 92,0 0,0% EUR/USD 1,0925 0,2% Arany ($) 1.090 0,4% S&P 2.084-0,8% OTP 5.690-1,9%

Részletesebben

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy december 24-én, 26-án és 31-én nem tartunk ügyeletet.

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy december 24-én, 26-án és 31-én nem tartunk ügyeletet. BUX 16.169-4,8% Mtel 331-3,5% Bayer 111,2 0,0% EUR/HUF 312,14 1,0% Olaj ($) 55,9 0,0% DAX 9.564 2,5% MOL 10.960-3,5% BMW 86,5 0,0% EUR/USD 1,2511 0,6% Arany ($) 1.197 0,3% S&P 1.973-0,8% OTP 3.684-7,0%

Részletesebben

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2014. november 6.

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2014. november 6. BUX 17.272 0,7% Mtel 348 1,8% Bayer 113,5 1,2% EUR/HUF 310,47 0,4% Olaj ($) 78,7 1,9% DAX 9.315 1,6% MOL 11.640 0,8% BMW 83,8 0,6% EUR/USD 1,2486-0,5% Arany ($) 1.141-2,4% S&P 2.024 0,6% OTP 3.941-0,2%

Részletesebben

HAVI MONITOR. Visszatért az infláció a magyar gazdaságba 2015. június A KÖVETKEZŐ KIADVÁNY VÁRHATÓ MEGJELENÉSI IDŐPONTJA: JÚLIUS 23.

HAVI MONITOR. Visszatért az infláció a magyar gazdaságba 2015. június A KÖVETKEZŐ KIADVÁNY VÁRHATÓ MEGJELENÉSI IDŐPONTJA: JÚLIUS 23. 292 HAVI MONITOR 2015. június Visszatért az infláció a magyar gazdaságba SZIGMA indikátorok A június közepéig beérkezett információk alapján a 3,5 százalékos magyar GDP-növekedést felhasználási oldalról

Részletesebben

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. június 4.

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. június 4. BUX 22.390 0,0% Mtel 432 1,6% Bayer 129,3 0,7% EUR/HUF 312,86 0,2% Olaj ($) 59,6-2,6% DAX 11.420 0,8% MOL 14.950 0,0% BMW 100,8 0,6% EUR/USD 1,1275 1,1% Arany ($) 1.185-0,7% S&P 2.114 0,2% OTP 5.550-0,2%

Részletesebben

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. április 8.

Panoráma. Piaci áttekintés. Erste kommentár. 2015. április 8. BUX 20.462 2,3% Mtel 419 1,5% Bayer 141,0 0,0% EUR/HUF 298,38-0,2% Olaj ($) 54,0 3,5% DAX 12.124 1,3% MOL 13.290 4,3% BMW 115,2 0,0% EUR/USD 1,0814-1,0% Arany ($) 1.209-0,5% S&P 2.076-0,2% OTP 5.350 0,9%

Részletesebben

NAPI JELENTÉS 2015.01.14.

NAPI JELENTÉS 2015.01.14. NAPI JELENTÉS 2015.01.14. HAZAI ADATOK KÜLFÖLDI PIACOK Záró Változás Záró Változás BUX 16 140,26-0,11% S&P500 2 023,03-0,26% Részvényforgalom 4,51 Mrd Ft Nasdaq Composite 4 661,50-0,07% M. Telekom 339

Részletesebben

Üzleti jelentés a VIT Nyugdíjpénztár 2006. évi beszámolójához

Üzleti jelentés a VIT Nyugdíjpénztár 2006. évi beszámolójához Üzleti jelentés a VIT Nyugdíjpénztár 2006. évi beszámolójához VIT Nyugdíjpénztár Üzleti jelentés 2006. (nem végleges) 2 A Pénztár bemutatása A VIT Nyugdíjpénztár 1994. decemberében alakult a villamosenergia-ipari

Részletesebben

(2014/46.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK

(2014/46.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK (2014/46.) MAKROGAZDASÁG TŐZSDEI RÉSZVÉNYEK ÁLLAMPAPÍROK DEVIZAPIAC VÁRHATÓ ESEMÉNYEK, ADATOK RÉSZVÉNYENKÉNTI ADATOK Budapesti központi iroda 1118 Budapest, Ménesi út 22. 06 1 235-1500 Bajai fiókiroda

Részletesebben

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 június. Készítette: Molnár Tamás

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 június. Készítette: Molnár Tamás Ingatlanpiaci elemzés 2008 június Készítette: Molnár Tamás 6000 Kecskemét, Irinyi u. 17. Tel.: (00-36-76) 497-658, 497-659, Fax: 418-850 E-mail: ingatlan.empire@axelero.hu Tartalomjegyzék Magyarország

Részletesebben

NAPI JELENTÉS 2014.11.12.

NAPI JELENTÉS 2014.11.12. NAPI JELENTÉS 2014.11.12. HAZAI ADATOK KÜLFÖLDI PIACOK Záró Változás Záró Változás BUX 17 384,04-1,37% S&P500 2 039,68 0,07% Részvényforgalom 5,93 Mrd Ft Nasdaq Composite 4 660,56 0,19% M. Telekom 349

Részletesebben

QUAESTOR 7 Piaci előretekintő

QUAESTOR 7 Piaci előretekintő QUAESTOR 7 Piaci előretekintő 2012. szeptember 10. Mi várható a héten? Rázós hét elé nézünk Hivatalosan is kijelenthető, hogy véget ért a nyári uborkaszezon, az előttünk álló héten több olyan esemény is

Részletesebben

CIB INDEXKÖVETŐ RÉSZVÉNY ALAP. Éves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 1/16

CIB INDEXKÖVETŐ RÉSZVÉNY ALAP. Éves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 1/16 CIB INDEXKÖVETŐ RÉSZVÉNY ALAP Éves jelentés CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 2010 1/16 1. Alapadatok 1.1. A CIB Indexkövető Részvény Alap Megnevezése: CIB Indexkövető

Részletesebben