Mit kell az UROlÓGUSNak tudnia a robotsebészetről?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mit kell az UROlÓGUSNak tudnia a robotsebészetről?"

Átírás

1 Mit kell az UROlÓGUSNak tudnia a robotsebészetről? daganatos megbetegedések kezelésének egyik lehetséges módja Sebészeti beavatkozások robot bevonásával

2 RObOt-aSSziSztált SebéSzet (RaS) a robot-aszisztált sebészet a prosztatarák sebészi kezelésének új módszere. a daganat kezelése során valamennyi fontos onkológiai kezelési mód érvényesül, vagyis a sebészi kezelés, a sugárkezelés, a farmakoterápia, ezen belül a kemoterápia, a hormonterápia és a biológiai kezelés. a sebészi kezelés a prosztatadaganat korai stádiumában továbbra is a legradikálisabb megoldásnak számít. alapvetően kétféleképpen végezhető el. az egyik a hagyományos laparotómiai kezelés, a másik pedig az alternatív, kíméletesebb, minimál-invazív laparoszkópikus műtét, amely az utóbbi években robot-asszisztált sebészetté lépett elő. a robotsebészet alkalmazása esetén a laparotómia és a laparoszkópia legtöbb hátránya a prosztatadaganat kezelése során kiküszöbölődik. Miben rejlenek a robotmegoldás, illetve az ún. robot-asszisztált sebészet (RAS) előnyei? a sebész, jelen esetben az urológus, a műtét során a robot kezelőkonzolja mellett ül, vagyis nincs kapcsolatban a beteggel. az előtte levő háromdimenziós HD minőségű kép tökéletes áttekintést nyújt számára a műtéti területről. Joystickok segítségével teljesen természetesen vezérli a beteg hasüregében elhelyezett finom sebészeti műszereket. az 5 illetve 8 milliméteres műszerek hajlékonysága az emberi csuklóra emlékeztet. a radikális prosztatakimetszés nagymértékű beavatkozást jelent a dülmirigyet övező ideg- és érkötegekbe. az ideg- és érkötegek sérülése különböző időtartamú, vizelettartási és merevedési gondok által kísért műtét utáni időszakot eredményez. az ras az alábbiakat garantálja: a daganat jobb ellenőrzése a vizelettartás gyorsabb visszatérése merevedési zavarok kisebb kockázata különböző testtömeg-indexszel rendelkező betegek kezelése a gondos előkészítés minimálisra csökkenti a műtét során fellépő vérveszteséget a minimál-invazív sebészet valamennyi előnye megmarad külön kiemelkedő a rövidebb kórházi tartózkodás gyorsabb felépülés alacsonyabb műtét utáni kezelési költségek gyengébb fájdalom a műtéti seb környékén A prosztatadaganat elterjedése a prosztatadaganat (CaP) számos fejlett országban a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése. Hasonló a helyzet Közép- és Kelet-európa országaiban is (1. táblázat), ahol az utóbbi években nemcsak az előfordulás, hanem a halálesetek száma is növekszik. Például a 10 millió lelket számláló Cseh köztársaságban 2005-ben 4846 új esetet észleltek a férfiak körében. 1.ábra. Prosztatadaganatok (61) becsült előfordulása és halálozása (európai szabvány) 2006-ban, főre számítva országonként Ország előfordulás Halálozás Cseh köztársaság 76,1 32,2 Magyarország 85,6 24,2 Szlovákia 51,2 24,0 Szlovénia 70,2 38,3 Ferlay, P autier, M boniol, M Heanue, M Colombet, and P boyle, estimates of the cancer incidence and mortality in europe in 2006, ann. onc., March 2007; 18:

3 a CaP korai felfedezése és kezelése során tanúsított aktív hozzáállás lehetővé teszi a betegek helyzetének és sorsának megváltoztatását. a szervre lokalizált CaP alapvető kezelési módszerei közé tartozik a sugárkezelés és a műtét, vagyis a radikális prosztatektómia (rp) végrehajtása, amely a lokális CaP bevett kezelési módszere a jó egészségi állapotban levő, legfeljebb 70 éves betegek körében. a kezelés hosszú távú hatékonyságának értékelése során szemmel láthatóan megnyilvánulnak a sebészi kezelés előnyei. Némely országban, így például az egyesült Államokban az aktív hozzáállásnak és a műtéti kezelés széleskörű alkalmazásának köszönhetően immár sikeresen csökkentik a CaP okozta halálesetek számát a lokális prosztatadaganatban szenvedő betegek körében. Más daganatos megbetegedésekhez hasonlóan a teljes felépülés csupán a CaP korai, azaz lokális stádiumában lehetséges. a beteg azonban ekkor az esetek többségében panaszmentes, így a korai felismerése során a Psa prosztata specifikus antigén vizsgálatot alkalmazzák. Sebészi kezelés a radikális prosztatektómia manapság továbbra is a lokális CaP daganatok kezelésének az uroonkológiai sebészettel foglalkozó központok egyik rutin és alapvető módszere. a kismedencében végzett műtét korlátozott helyére, a prosztata, sűrű érhálózattal való borítottságára, valamint a működés szempontjából fontos szervekhez (poszterolaterális ideg- és érkötegek, a húgycső, valamint a húgyhólyagnyak ) fűződő intim viszony következtében a medencében végrehajtott nagy ráksebészeti műtétek továbbra is a legbonyolultabbak közé tartoznak, így új, minimál-invazív módszerek után kezdtek kutatni. a laparoszkópikus módszerek fokozatos fejlődése ellenére az ily módon végrehajtott prosztatektómia a legnehezebb, hosszú tanulási görbe (learning curve) igénybevételével járó műtétek közé tartozik, amely jelentős korábbi tapasztalatokat igényel, és az egész műtős csapat számára óriási kihívást jelent (3). a rendkívüli igényesség következtében a laparoszkópia segítségével végrehajtott prosztatektómiát csupán kevés központban alkalmazzák rendszeresen. az urológusok újabb reménye az új kiváló módszer a da Vinci robotrendszer kifejlesztését követően villant fel. az új fejlődési szakasz a többlépcsős robotmódszerek alkalmazásán alapul (1. táblázat), melyek közül a legújabb da Vinci robotrendszer (Intuitive surgical, Usa) képezi a csúcsot.

4 2. ábra. Csehországban a prosztatadaganat esetek számának növekedésével párhuzamosan, sajnos, nő az említett betegségben elhunytak száma is. Az adatok a SVOD-tól és az ÚZIS ČR-tól (cseh intézmények) származnak Laparoszkópia kétdimenziós kép stabil (merev) műszerek korlátozott ergonómia a kamera instabil tartása hosszú learning curve (tanulási görbe) Da Vinci robotsebészet háromdimenziós kép hajlékony (felxibilis) műszerek (csukló) kiváló ergonómia nyugodt kép rövidebb learning curve (tanulási görbe) 3. ábra. A robot-asszisztált radikális prosztatektómiák száma világviszonylatban a robotok ennek következtében gyors iramban váltják fel az eddigi műtéti eljárásokat ben például az Usaban radikális prosztatektómia 60%-át éppen a da Vinci robotrendszer segítségével hajtották végre. a robot közreműködésével végrehajtott radikális prosztatektómiák száma évről évre növekszik (1. ábra). Jelenleg az Usa-ban több mint 900 da Vinci műtőrobot működik, Nyugateurópában több, mint 220 da Vinci robot (2009 június 30-i adatok), és például belgiumban, amelynek körülbelül ugyanannyi lakosa van, mint Magyarországnak vagy Csehországnak, 20 da Vinci robot üzemel.

5 a da ViNCi-ReNdSzeR bemutatása a da Vinci robot voltaképpen a minimális beavatkozással járó laparoszkóp jellegű műszerek távirányítását biztosítja. a műtétet végrehajtó orvos az ujjaira felfűzött rendkívül érzékeny joystickok segítségével irányítja a műszerek távol eső (disztális) részeit. természetesen mozgatja kezét, miközben ugyanazokat a mozdulatokat végzi, mintha a műtendő szövetek közvetlen közelében tartózkodna. a da Vinci robot e részével kapcsolatos forradalmi megoldása az orvos és a megműtött beteg közvetlen kapcsolatának megszüntetésében rejlik. az orvos a kezelőkonzol mellett ül, amely általában a műtőben, de nem a műtőasztal mellett van elhelyezve, ahol a laparoszkópos műtétekhez hasonlóan az az asszisztens orvos és műtős nővér foglal helyet, akik együttműködnek a robot műtőkonzoljával, azzal a négykarú berendezéssel, melynek cserélhető műszereit szokásos laparoszkópos trokárok segítségével vezetik be a hasüregbe. a műtőorvosból, az asszisztensből és a műtős nővérből álló csapat hagyományos műtéthez hasonlóan kétirányú hangtechnikai berendezés segítségével kommunikál egymással. Minden esetben kizárólag a sebész műt, még ha a távirányító egység és a benne található műszerek segítségével teszi is ezt. a da Vinci robot csupán a műtét biztonságának biztosításához elegendő intelligenciával rendelkezik. Kiszűri az orvos kezének természetes remegését, lehetővé teszi a kézmozgás és a műszermozgás arányának beállítását, figyelemmel kíséri, mennyire összpontosít az orvos, és az összpontosítás legcsekélyebb alábbhagyása esetén leállítja a műszereket. a sebész a gyakran órákig tartó urológiai műtét során kényelmesen ül, alkarját le tudja támasztani és az okulárokon keresztül 3 dimenziós HD minőségben kísé- ri figyelemmel a műtéti terület természetes, bár nagyított képét. az ábrázolt szerkezetek és a műszerek finom mozgása a műtét pontosabb és kíméletesebb végrehajtását teszi lehetővé a sebész számára, aminek kulcsfontosságú jelentősége van a kezelés végeredménye szempontjából. a robot közreműködésével végrehajtott műtétek során csökken a környező szövetek károsodásának aránya, miközben a műtét radikális jellege megmarad, és ennek köszönhetően az adott műtétek után javul a beteg életminősége.

6 a robotrendszer technikai előnyeinek köszönhetően lehetővé válik a learning curve (tanulási görbe) lerövidítése és a módszerek bevezetése azokban a központokban is, amelyeknek csupán korlátozott, sőt, semmiféle tapasztalatuk nincs a laparoszkópia terén (1). a minimál-invazív műtétekkel foglalkozó neves szakemberek jó része a da Vinci-módszert, annak számos előnyére való tekintettel, a prosztatadaganat kezelése során alkalmazott radikális prosztatektómia (2, 5, 7, 8) új aranyszabványává kívánják előléptetni. Hasonló a helyzet egyéb bonyolult, a vesét és a felső húgyvezetéket érintő beavatkozások esetében is (5), ahol egyre inkább a da Vinci sebészet alkalmazásán alapuló többszintű eljárás kerül előtérbe (Intuitive surgical Usa). a legnagyobb előny a hagyományos laparoszkópiával szemben a műtéti terület nagyított, háromdimenziós megjelenítése, azokkal a robotműszerekkel kombinálva (4. ábra), melyek endowrist technológiával vannak felszerelve. 4. ábra. Gyakran használt Endowrist technológiával felszerelt robotműszerek részletei. Ezek a bonyolult, hajlékony és forgó műszerek (endowrist technológia) a legbonyolultabb műtétek végrehajtását teszik lehetővé a sebészet bármelyik ágazatában (az urológián kívül ide tartozik az általános sebészet, a bariátria, az érsebészet, a szívsebészet, a mellkassebészet, a nőgyógyászat, a fül- orr-gégészet, a plasztikai és a helyreállító sebészet, a mikrosebészet, stb.) a robot-asszisztált sebészet jobb eredményei elősegítik a módszer gyors terjedését. a műtét után kórházban töltött idő átlagosan 2,8 nap, ezen belül a betegek túlnyomó része (77,7%) 48 órával a műtét után hazamehet. Uroonkológiai szempontból el lehet érni a daganatos megbetegedés kiváló ellenőrzését is. ezt támasztja alá az a körülmény is, hogy a lokális prosztatadaganat leggyakoribb p2-es hisztológiai lelete esetében a radikális da Vinci prosztatektómia végrehajtása után az eseteknek csupán 6,7%-ában találtak pozitív leletet a sebészi széleken (6), ami hasonló más robotsebészeti központok eredményeivel (7,8). a vizelettartás 0-1 betét használata alapján meghatározott helyreállása 3 hónappal a műtét után a betegek 75%-ánál, míg 1 évvel a beavatkozás után a betegek 94%-ánál következett be (3. táblázat). Sebész Műtét típus 3 hónap 6 hónap 12 hónap Walsh nyitott 54% 80% 89% abbou laparoszkópos 58% 69% 78,4% Guillonneau laparoszkópos N/a N/a 85,5 Rassweiler laparoszkópos 54% 74% 97% Menon robotsebészeti N/a 96% N/a locke robotsebészeti 92,9% 94,9% 97,4% ahlering robotsebészeti 76% 91% 94% Patel robotsebészeti 78% 89% 98% 3. táblázat. A vizeletmegtartás összehasonlítása radikális nyitott, laparoszkópos és da Vinci prosztataműtét végrehajtása után az előzőleg közzétett eredmények alapján. A kellő időben elvégzett és a végleges vizeletmegtartás terén elért eredmények a gazdagabb tapasztalattal rendelkező intézményeknél a robotsebészeti beavatkozások esetében bizonyultak jobbaknak, egyes szerzők ugyanis 94-98%-os eredményességről számolnak be.

7 a behatoláshoz elegendő mértékű erekcióként meg-határozott merevedési képesség visszatérésének aránya, akár PDe5-gátlók segítségével vagy anélkül, a műtét előtt megfelelő erekcióval rendelkező betegek esetében (IIeF arány > 20), akiknél kedvező első és műtéti lelet esetében (Psa < 10 ng/ml, Gleason <7, ct I c) el lehetett végezni a poszterolaterális ideg-és érkötegek, valamint a laterálsi prosztata köteg vizsgálatát, a műtét egy év utáni értékelésekor elérte a 74%-ot. a zökkenőmentes felépülésének köszönhetően a betegek jó része hamar visszatért a megszokott kerékvágásba és egy héttel a beavatkozás után visszatérhet munkahelyére. a da Vinci prosztataműtét előnyeinek és kedvező tulajdonságainak köszönhetően a módszer a fejlett egészségügyi rendszerekben a lokális prosztatadaganat sebészi kezelésének leggyorsabban fejlődő és leggyakoribb módja. a Robotsebészeti és Urológiai központokban elért eredmények más robotműtétekhez hasonlóan világosan bizonyítják a módszer hasznosságát a betegek és a társadalom számára (rövidebb kórházi kezelés, gyorsabb felépülés, a megfelelő vizelettartás és erekció megújulásának magasabb aránya). a robotsebészet előnyei nem csupán a húgyivarszervek daganatos betegségeinek kezelésével kapcsolatos műtétekre vonatkoznak (prosztata- vese- illetve nyirokcsomó kimetszés, daganatos vese, illetve húgyvezeték sebészi eltávolítása), hanem a helyreállító beavatkozásokra, mint például a vesemedence plasztika, továbbá a nőgyógyászat, a ráksebészet, a szívsebészet, valamint az érsebészet számos ágazatára is kiterjednek. a da Vinci robotsebészet technikai előnyeinek köszönhetően a legnehezebb műtéti beavatkozások tanulási görbéje jóval rövidebb és gyorsabb, mint a rutin laparoszkópia esetében, éppen ezért számos, igen bonyolult műtét, mint például a radikális prosztatakimetszés esetében a robotsebészet gyors ütemben váltja fel a nyitott és a laparoszkópos műtéteket. 1. ahlering te, skarecky D, lee D, Clayman rv: successful transfer of open surgical skills to a laporoscopic environment using a robotic interface: initial experience with laparoscopic radical prostatectomy. J Urol 2003; 170: ahlering te, WooD, eichel l, lee DI, edwards r, skarecky DW: robot-assisted versus open radical prostatectomy: a comparison of one surgeon's outcomes. Urology 2004; Guillonneau b, abbou CC, Doublet JD et al.: Prospal for a european scoring system for laporoscopic operations in urology. eur Urol 2001; 40: Kolombo I, beňo P, toběrnỳ M, Černohorskỳ S, bartůněk M, tobiáš J: radikális prosztata-eltávolítás da Vinci robot segítségével az első tapasztalatok kiértékelése. trendy v urologii 2007; 2: 9-15 IssN Kolombo, I., Hanuš, t., toběrnỳ, M., a kol. a prosztata robot alapú technológiák korában. Praha: Pears Health Cyber, s.r.o., 2008, s Mongrafie IsbN Kolombo, I., toběrnỳ, M., Černohorskỳ S. a kol. Radikális prosztata eltávolítás da Vinci robot segítségével a jelenkori technika és az elért eredmények. endoskopie 2009, roč. 18, s Menon M, shrivastava a, Kaul s et al. Vattikuti institute prostatectomy: Contemporative technique and analysis of results. eur Urol 2007; 57: Patel Vr, Palmer KJ, Coughlin G, samavedi s: robot-assisted laporoscopic radical prostatectomy: Perioperative outcomes of 1500 cases. endourol 2008; 22: ttewari, a., raman, J.D., Chang, P., et al. long-term survival probability in men with clinically localized prostate cancer treated either conservatively or with defi nitive treatment (radiotheray or radical prostatectomy). 10. ÚzIs Čr a Cseh Köztársaság egészségügyi adatszolgáltató és statisztikai Intézete (Institute of health information and statistics of the Czech republic IHIs Cr [on line]. ld.: id=1000> Robot asszisztált sebészeti javallatok az urológiában a robot közreműködésével végrehajtott urológia műtétek világranglistáját az alábbi beavatkozások vezetik, a következő sorrendben: robot-aszisztált radikális prosztatektómia (da Vinci prosztatektómia, dvp) robot- asszisztált vesedaganat reszekció robot-asszisztált vesemedence plasztika Robot asszisztált sebészet a prosztatadaganat szempontjából visszatérést jelent az elsődleges sebészi kezeléshez, amely a szakemberek körében a többi kezelési módszerhez képest előnyt élvez. a sikeres elsődleges sebészi kezelés feltétele a korai diagnózis és a daganatos betegség folyamatának feltartóztatása és a dülmirigyre történő korlátozása.

8 előny a sebész számára előny a beteg és a társadalom számára a vizeletmegtartás és az erekció gyorsabb helyreállítása központok európában jelenleg 250 robotsebészeti központ (CrCH) működik, ezek többségének kínálatában nőgyógyászati onkológiai diagnózisok gyógyítása során alkalmazott kiegészítő robotkezelések is szerepelnek. További információ: dutchmed, 1043 budapest, lórántffy zsuzsanna utca 15/b. telefon: +36 (1) , Fax: +36 (1) dutchmed@dutchmed.hu

Ender Ferenc, II. OBMK Kocsis Adrienn, II. OBMK

Ender Ferenc, II. OBMK Kocsis Adrienn, II. OBMK A robotizált prostatectomia előnyei Ender Ferenc, II. OBMK Kocsis Adrienn, II. OBMK 2009. május 6. MATE mini-szimpózium Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egészségügyi Mérnök Képzés A davinci

Részletesebben

Távvezérelt robottal segített prosztataeltávolítás. Szatmári Zoltán BME IIT

Távvezérelt robottal segített prosztataeltávolítás. Szatmári Zoltán BME IIT BME IIT Sebészrobotikai mini-szimpózium II Tartalom Bevezetés Történeti áttekintés Sebészrobotikai rendszerek Szükséges műszaki megoldások Robottal támogatott Műtéti módszerek Ellenjavallatok Az operáció

Részletesebben

Robot segítségével végzett donor nephrectomia. Enrique Elli, Garth Jacobsen, és Santiago Horgan

Robot segítségével végzett donor nephrectomia. Enrique Elli, Garth Jacobsen, és Santiago Horgan Robot segítségével végzett donor nephrectomia Enrique Elli, Garth Jacobsen, és Santiago Horgan Szabados Ádám Tartalom a rendszer páciens kiválasztás és műtét előtti evaluáció az alkalmazott technológia

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

A prosztatarák sebészi kezelése

A prosztatarák sebészi kezelése 26 ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY A prosztatarák sebészi kezelése NYIRÁDY PÉTER Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika, Uroonkológiai Centrum, Budapest Levelezési cím: Prof. Dr. Nyirády Péter, Semmelweis Egyetem,

Részletesebben

Robot kamerakezelővel támogatott laparoszkópos colectomia

Robot kamerakezelővel támogatott laparoszkópos colectomia Robot kamerakezelővel támogatott laparoszkópos colectomia Előadó: Király Nándor 2008.11.26. Előadás tartalma Laparoszkópos colectomia Robot kamerakezelő AESOP Robot támogatott laparoszkópos colectomia

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

Szakmai Önéletrajz. A Radnóti Miklós Gimnázium speciális biológiai szakos osztályában végeztem 1985- ben Szegeden.

Szakmai Önéletrajz. A Radnóti Miklós Gimnázium speciális biológiai szakos osztályában végeztem 1985- ben Szegeden. Szakmai Önéletrajz Név: Dr. Molnár Sándor Születési idő: 1966. 09.16. Születési hely : Bácsalmás Munkahely: Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinika A Radnóti Miklós Gimnázium speciális biológiai szakos

Részletesebben

Romics Imre, Majoros Attila

Romics Imre, Majoros Attila Befolyásolja-e a pathológus gyakorlata a radicalis prostatectomia kapcsán észlelhető understaginget és undergradinget? Romics Imre, Majoros Attila Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Uroonkológiai centrum

Részletesebben

lyeztetési folyamatok a robotsebészetben

lyeztetési folyamatok a robotsebészetben Engedélyeztet lyeztetési folyamatok a robotsebészetben szetben Készítette: Takács András 2008. december 3. Tartalom Privilégiumok szerzése se a laparoszkópi piában(sages) A laparoszkópia pia és s a robotsebészet

Részletesebben

Robotsebészet, a prosztatarák modern sebészi kezelése

Robotsebészet, a prosztatarák modern sebészi kezelése Összefoglaló közlemény 173 Robotsebészet, a prosztatarák modern sebészi kezelése Szabó János Ferenc 1, Alexander de la Taille 2 1 Országos Onkológiai Intézet, Daganatsebészeti Központ, Uroonkológiai Részleg,

Részletesebben

Haladó sebészeti technikák alkalmazása a műtéti eljárásban

Haladó sebészeti technikák alkalmazása a műtéti eljárásban Haladó sebészeti technikák alkalmazása a műtéti eljárásban képzés Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. HELYI OKTATÁSI PROGRAMJA 2011. Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK

Részletesebben

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelõintézet Tudományos Bizottsága meghívja Önt tudományos ülésére: Helye:

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelõintézet Tudományos Bizottsága meghívja Önt tudományos ülésére: Helye: M E G H Í V Ó Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelõintézet Tudományos Bizottság A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelõintézet Tudományos Bizottsága meghívja Önt tudományos ülésére: Minimál invazív

Részletesebben

Robottal segített laparoszkópos epehólyag-eltávolítás (Robotic Assisted Laparoscopic Cholecystectomy) Ivo A. M. J. Broeders Tartalom A máj és az epe A laparoszkópia előnyei A műtét menete A teljes előkészítési

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter MTA SZTAKI Department of Distributed Systems Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter Nemzeti regiszterek Európában

Részletesebben

A PROSZTATARÁK - BETEGTÁJÉKOZTATÓ

A PROSZTATARÁK - BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PROSZTATARÁK - BETEGTÁJÉKOZTATÓ A prosztata és a prosztatarák A prosztata egy kis mirigy a férfi reproduktív (szaporító) rendszerben, körülbelül dió nagyságú és formájú. Közvetlenül a hólyag alatt található

Részletesebben

Műtéti szakasszisztens 1. oktatási hét (2013. január 14-15-16.)

Műtéti szakasszisztens 1. oktatási hét (2013. január 14-15-16.) Műtéti szakasszisztens 1. oktatási hét (2013. január 14-15-16.) 2013. január 14. 2013. január 15. 3 8.00-10.15 Műtőszolgálat Biztosítása Műtő és helyiségei Nagy Éva/Tanka Ibolya 2 10.25-11.55 Műtőszolgálat

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

A prosztatarák. Betegtájékoztató

A prosztatarák. Betegtájékoztató A prosztatarák Betegtájékoztató A prosztata és a prosztatarák A prosztata egy a férfi nemi szervek részét képező kis mirigy, amelynek a mérete megegyezik egy dió méretével. A húgyhólyag alatt helyezkedik

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 3155-10 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 11.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 3155-10 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 11. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Dr. Tóth Gábor Siófok 2014 április 2. Definíció Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális

Részletesebben

Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum fejlesztési terve KMOP-2009-4.3.1/C.

Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum fejlesztési terve KMOP-2009-4.3.1/C. Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum fejlesztési terve KMOP-2009-4.3.1/C. Uniós támogatással újul meg Intézetünk Projekt megnevezése: Közép Magyarországi Onkológiai Centrum fejlesztési terve Azonosítószám:

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

A SZERVRELOKALIZÁLT PROSZTATARÁK KEZELÉSE

A SZERVRELOKALIZÁLT PROSZTATARÁK KEZELÉSE 50 PONTOS TANFOLYAM 2014. Április 23-25., Budapest A SZERVRELOKALIZÁLT PROSZTATARÁK KEZELÉSE Nyirády Péter Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Semmelweis Egyetem EBU Certified Clinic The prost ate

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése TIOp-2.2.6-12/1a-2013-0002 A megvalósult Fejlesztés célja: olyan komprehenzív Regionális Onkológiai

Részletesebben

Minimál invazív eljárások az urológiában IX. PROGRAM február (csütörtök-szombat)

Minimál invazív eljárások az urológiában IX. PROGRAM február (csütörtök-szombat) A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Tudományos Bizottsága meghívja Önt tudományos ülésére: Minimál invazív eljárások az urológiában IX. Orvosoknak akkreditált képzés, 20 pont Szakképesítések,

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! A tájékoztatás során az alábbiakra térjen

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet)

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) I. Irányelvek WHO 1988: Mindazon tevékenység, amely biztosítja a céltérfogatra leadott megfelelő sugárdózist az ép

Részletesebben

Telerobotok sebészasszisztensi alkalmazása

Telerobotok sebészasszisztensi alkalmazása Telerobotok sebészasszisztensi alkalmazása Készítette: Simon Kálmán (BMGE, VIK, V. évf.) Sebészrobotikai mini-szimpózium Amiről szó lesz Telerobotok fejlődése Minimálisan invazív sebészet nehézségei Korszerű

Részletesebben

Az endoszkópos sebészet készülékei: Urológus Kongresszus Kecskemét. Sebészeti Endoszkópok Divízió

Az endoszkópos sebészet készülékei: Urológus Kongresszus Kecskemét. Sebészeti Endoszkópok Divízió Sebészeti Endoszkópok Divízió Az endoszkópos sebészet készülékei: Képalkotás eszközei: TFT és érintőképernyős monitorok Endoszkópos kamerák Fényforrások Videoendoszkópok Energiaforrások NF sebészeti vágók

Részletesebben

A prosztatarák sebészi kezelése

A prosztatarák sebészi kezelése 8. fejezet Szabó János Ferenc, Mavrogenis Stelios A prosztatarák sebészi kezelése 8.1. Műtéti indikáció 8.1.1. Alacsony rizikójú lokális prosztatarák: T1c vagy T2a, Gleason score

Részletesebben

Férfi fogamzásgátlás

Férfi fogamzásgátlás Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Prevenciós Főosztály Flór Ferenc Kórház Urológia Andrológiai Rendelései Magyar Andrológiai Társaság vezetősége Férfi fogamzásgátlás Dr. Lantos István Férfi fogamzásgátlás:

Részletesebben

Intraocularis tumorok

Intraocularis tumorok Intraocularis tumorok 25 évvel ezelőtt, ha egy szemben chorioidea melanomát találtunk, akkor a szemet enucleáltuk. Szemben lévő festékes daganat (melanoma chorioideae) Chorioidea melanoma miatt eltávolított,

Részletesebben

A mikroszkóp új dimenziókat nyit

A mikroszkóp új dimenziókat nyit A mikroszkóp új dimenziókat nyit DNT Fogászat ENT Fül-orr gégészet GN Nőgyógyászat OPH Szemészet since 78 a látás hatalma Megbízhatóság, egyszerű használat, gazdaságosság és kiváló formatervezés www.labomed.hu

Részletesebben

SU-10 MŰTŐASZTAL ALAPKIÉPÍTÉS: FUNKCIÓK ÉS MOZGATÁSOK: FELHASZNÁLÁS: Oldalirányú döntések. Trendelenburg pozíció

SU-10 MŰTŐASZTAL ALAPKIÉPÍTÉS: FUNKCIÓK ÉS MOZGATÁSOK: FELHASZNÁLÁS: Oldalirányú döntések. Trendelenburg pozíció SU-10 MŰTŐASZTAL FELHASZNÁLÁS: ALAPKIÉPÍTÉS: FUNKCIÓK ÉS MOZGATÁSOK: A műtőasztalt kezelések és műtétek végrehajtásához tervezték az általános sebészet, érsebészet, szívsebészet, idegsebészet, urológia,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtőtechnikus szakképesítés Műtét technológia modul. 1. vizsgafeladat október 11.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtőtechnikus szakképesítés Műtét technológia modul. 1. vizsgafeladat október 11. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Kreditpontos tanfolyamok

Kreditpontos tanfolyamok Kreditpontos tanfolyamok PROGRAMFÜZET Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet Budapest 2012. október 24-26. Az endoszkópos sebészet aktualitásai 2012. október 29-31. Mikrosebészet

Részletesebben

Női Egészségmegőrző Program (WHEP) Moszkva és Közép-Oroszország. Ekaterina Bashta programvezető 2011. Szeptember 21, Budapest

Női Egészségmegőrző Program (WHEP) Moszkva és Közép-Oroszország. Ekaterina Bashta programvezető 2011. Szeptember 21, Budapest Női Egészségmegőrző Program (WHEP) Moszkva és Közép-Oroszország Ekaterina Bashta programvezető 2011. Szeptember 21, Budapest Emlőrák statisztika Oroszország* Minden évben 52.000 újonnan diagnosztizált

Részletesebben

A prosztata rosszindulatú daganata (BNO-10: C61) miatti mortalitás és morbiditás területi megoszlása Magyarországon

A prosztata rosszindulatú daganata (BNO-10: C61) miatti mortalitás és morbiditás területi megoszlása Magyarországon A prosztata rosszindulatú daganata (BNO-10: C61) miatti mortalitás és morbiditás területi megoszlása Magyarországon Eredeti közlemény Siller György 1, Páldy Anna 2, Nádor Gizella 2, Vincze István 2, Zsámbokiné

Részletesebben

Minőségbiztosítás a sugárterápiában

Minőségbiztosítás a sugárterápiában Minőségbiztosítás a sugárterápiában Dr. Szabó Imre DEOEC Onkológiai Intézet Sugárterápia Tanszék Irányelvek WHO 1988: Mindazon tevékenység, amely biztosítja a céltérfogatra leadott megfelelő sugárdózist

Részletesebben

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért Összefoglalás Miután a világszerte dolgozó mintegy 19 millió egészségügyi ápoló az egészségügyi dolgozók legnagyobb létszámú szakmai

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! - lehetséges műtéti megoldások - a laparoszkópos

Részletesebben

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné Járóbeteg szakellátást végző intézményekben működő egynapos sebészeti ellátás fókuszálva a Kistérségi Járóbetegellátó Központban végzett tevékenységre. Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe

Részletesebben

SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SUGÁRTERÁPIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÓRHÁZ,

Részletesebben

Doktori Iskola vezető: Prof. Dr. Bódis József Programvezető: Prof. Dr. Kovács L. Gábor Témavezető: Prof. Dr. Boncz Imre

Doktori Iskola vezető: Prof. Dr. Bódis József Programvezető: Prof. Dr. Kovács L. Gábor Témavezető: Prof. Dr. Boncz Imre PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezető: Prof. Dr. Bódis József Programvezető: Prof. Dr. Kovács L. Gábor Témavezető: Prof. Dr. Boncz Imre KÓRHÁZI

Részletesebben

Érték alapú szolgáltatás és biztosításvásárlás az egészségügyben; hasznos vagy káros szolgáltatásokat vegyünk?

Érték alapú szolgáltatás és biztosításvásárlás az egészségügyben; hasznos vagy káros szolgáltatásokat vegyünk? Érték alapú szolgáltatás és biztosításvásárlás az egészségügyben; hasznos vagy káros szolgáltatásokat vegyünk? Prof. Gulácsi László, Baji Petra, Balogh Orsolya, Vártokné Hevér Noémi Budapesti Corvinus

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend tervezet) A változat Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai

Részletesebben

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Készítette: Bakos Izabella Mária SZIE-GTK Enyedi György RTDI PhD-hallgató Kutatási téma Az egészségügyi állapot (lakosság

Részletesebben

EGYETEMI DOKTORI (Ph. D.) ÉRTEKEZÉS A PROSZTATARÁK KORSZER DIAGNOSZTIKÁJA ÉS TERÁPIÁJA DR. TÓTH GYÖRGY TÉMAVEZET : PROF. DR.

EGYETEMI DOKTORI (Ph. D.) ÉRTEKEZÉS A PROSZTATARÁK KORSZER DIAGNOSZTIKÁJA ÉS TERÁPIÁJA DR. TÓTH GYÖRGY TÉMAVEZET : PROF. DR. EGYETEMI DOKTORI (Ph. D.) ÉRTEKEZÉS A PROSZTATARÁK KORSZER DIAGNOSZTIKÁJA ÉS TERÁPIÁJA DR. TÓTH GYÖRGY TÉMAVEZET : PROF. DR. TÓTH CSABA DEBRECENI EGYETEM, ORVOS ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM, UROLÓGIAI

Részletesebben

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság döntése alapján 1998-ban átfogó elemzés kezdôdött Technológiai Elôretekintési Program (TEP) néven. A program

Részletesebben

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok Ionizáló sugárzás Sugárterápia Lövey József Országos Onkológiai Intézet SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Budapest Az elnyelt sugárzás mértékegysége J/kg = Gray 100 % Terápiás ablak T C P N T C P

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

DOROG VÁROS LAKOSSÁGÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI ADATAI AZ ÁNTSZ ADATAI ALAPJÁN

DOROG VÁROS LAKOSSÁGÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI ADATAI AZ ÁNTSZ ADATAI ALAPJÁN 3. sz. függelék DOROG VÁROS LAKOSSÁGÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI ADATAI AZ ÁNTSZ ADATAI ALAPJÁN A halottvizsgálati bizonyítványok ÁNTSZ példányai korábban a megyei ÁNTSZ-hez kerültek, azokból történő elemzéseket

Részletesebben

Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról

Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Gaudi István VI. Egészséginformációs Fórum Lánc Szövetség Betegszervezetek ernyőszervezete 25 betegszervezet Civil vélemény a döntéselőkészítésben Pályázatokból

Részletesebben

A hazai és nemzetközi daganatos halálozási és megbetegedési mutatók alakulása

A hazai és nemzetközi daganatos halálozási és megbetegedési mutatók alakulása A hazai és nemzetközi daganatos halálozási és megbetegedési mutatók alakulása A népegészségügyi programok jellegzetességei és várható eredményei Eredeti közlemény Ottó Szabolcs, Kásler Miklós Országos

Részletesebben

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ Megelõzés és gyógyítás egy kézben! Általános és komplex szûrõok Budapesti VE VIP Központ Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ 1062 Budapest, Podmaniczky út 109. +36

Részletesebben

Modern, képvezérelt sugárterápiás technikák alkalmazásának költséghatékonysági értékelése prosztatarákos betegeknél

Modern, képvezérelt sugárterápiás technikák alkalmazásának költséghatékonysági értékelése prosztatarákos betegeknél Modern, képvezérelt sugárterápiás technikák alkalmazásának költséghatékonysági értékelése prosztatarákos betegeknél Zemplényi Antal Tamás 1, Dr. Mangel László 2 1. Pécsi Tudományegyetem, Gazdasági Főigazgatóság

Részletesebben

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr!

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Az YCellbio árai a következők: -1db-os Kit (tartalmaz minden eszközt a folyamathoz): 19.995ft+Áfa -2db-os Kit: 34.995ft+Áfa -3db-os Kit: 49.995ft+Áfa Könnyű kivitelezés Körülbelül

Részletesebben

Hotel Novotel Budapest Centrum. 2006. november 23-25. PROGRAM

Hotel Novotel Budapest Centrum. 2006. november 23-25. PROGRAM A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Rendezvénye A TÜDŐGYÓGYÁSZAT AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Hotel Novotel Budapest Centrum 2006. november 23-25. PROGRAM A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓI: Boehringer Ingelheim Pharma és a Pfizer

Részletesebben

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft.

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Újabb nehézségek az egynapos sebészetben Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 16/2002. (XII. 12.) ESZCSM rendelete az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető

Részletesebben

Nagyszerű képminőség. Az SCI tisztább képet ad a többszögű összetett nyaláb kivetítés által növelt kontraszt felbontással.

Nagyszerű képminőség. Az SCI tisztább képet ad a többszögű összetett nyaláb kivetítés által növelt kontraszt felbontással. All- in-one Nagyszerű képminőség Az E-CUBE 7 jelenti a következő mérföldkövet az E-Cube sorozat fejlődésében, beépített képalkotó technológiája a képek egységességével, nagy felbontással és vizsgálati

Részletesebben

HASADÉK SEBÉSZET. Az ajak- és szájpad-hasadékok korszerű ellátása. Dr. Nagy Krisztián PhD. Gyermekgyógyászati Kötelező Szintentartó Kurzus

HASADÉK SEBÉSZET. Az ajak- és szájpad-hasadékok korszerű ellátása. Dr. Nagy Krisztián PhD. Gyermekgyógyászati Kötelező Szintentartó Kurzus HASADÉK SEBÉSZET Az ajak- és szájpad-hasadékok korszerű ellátása Dr. Nagy Krisztián PhD Gyermekgyógyászati Kötelező Szintentartó Kurzus 2012. november 22. Kihívás Amit fontosnak tartunk: fejlődésbiológiai

Részletesebben

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012)

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012) Tumorprogresszió és előrejelzése 1. Statisztikák 2. Kezelési protokollok 3. Jövő 4. Teszt írása Megbetegedés / 1 leggyakoribb (212) Statisztikák Forrás: CA Halálozás / 1 leggyakoribb (212) Statisztika

Részletesebben

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom:

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Országos Onkológiai Intézet Számítástechnikai Osztály Az Intézet 2016. 1-12.havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Betegforgalom alakulása Az Országos Onkológiai

Részletesebben

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária:,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című

Részletesebben

A PROSZTATARÁK KEZELÉSE

A PROSZTATARÁK KEZELÉSE A PROSZTATARÁK KEZELÉSE A prosztatarák gyógyítása egy komplex feladat. Kezelése személyre szabhatott és mindenképpen az adott területen jártas urológus szakorvossal lehetséges. A betegség besorolása is

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI ÁRJEGYZÉK

SZOLGÁLTATÁSI ÁRJEGYZÉK Ambuláns sebészet Ambuláns sebészi konzultáció Ambuláns műtét I. (egy elváltozás eltávolítása szövettannal) Ambuláns műtét II. (két elváltozás eltávolítása szövettannal) Ambuláns műtét III.(három elváltozás

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének 2012-ben felülvizsgált TERVEZET 2013-ban az Urológiai Tagozat által javasolt javításokkal kiegészítve 2013.11.15. Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Részletesebben

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983.

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Magyar ILCO Szövetség 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Komplex kezelés Szűrés A felismert daganatos beteg kivizsgálása Labor Colonoscópia Szövettan RTG UH CT MR Neoadjuvans kezelés Komplex

Részletesebben

Szegedi úti Akadémia

Szegedi úti Akadémia Szegedi úti Akadémia 2017. 04. 05. A prosztatarák diagnosztikája és kezelése Dr. Rózsahegyi József Az ESMO (European Society for Medical Oncology) 2015 májusi irányelve alapján A prosztatarák a férfi genitális

Részletesebben

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Egészséghét homokpusztai 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Homokpusztai Egészséghét megnyitása Helyszín: Homokpusztai Közösségi Ház Sándorfalva, Kéri dűlő 25. A rendezvényt megnyitja: Gajdosné

Részletesebben

A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A prosztata daganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend tervezet) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési

Részletesebben

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Prof. Dr. Orosz Éva egyetemi tanár ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az OECD szakértője Alapvető kérdések Merre tart Európa?

Részletesebben

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés Szakorvosi alapvizsgálat és beavatkozás árak Szakorvosi alapvizsgálat felnőtt és gyermek: Szakorvosi kontrollvizsgálat/konzultáció: Injekció, oltás: Receptírás: Vérvétel: Belgyógyászat Szakorvosi alap

Részletesebben

VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei

VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei Dr. Székely László Nehéz évet tudunk most is a hátunk mögött. Beteganyagunk egyre súlyosabb, egyre nehezebben operálható, betegebb és idősebb. Egyrészt ezek

Részletesebben

A lakosság egészségi állapota, különös tekintettel a civilizációs betegségekre

A lakosság egészségi állapota, különös tekintettel a civilizációs betegségekre A lakosság egészségi állapota, különös tekintettel a civilizációs betegségekre KEZÜNKBEN A JÖVŐ KONFERENCIA 2016. február 25. Dr. Biró Krisztina Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály:

Részletesebben

Higgy abban, hogy. gyógyítást elérheted. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy. gyógyítást elérheted. Higgy magadban. Higgy abban, hogy avilágszínvonalú gyógyítást elérheted. Egészségbiztosítás Med TopDoc Higgy magadban. Higgy abban, hogy aki elégedett, az hamarabb lesz EGÉSZSÉGES. Szembesülni egy súlyos betegség diagnózisával

Részletesebben

Robotsebészet társadalmi elfogadottsága. Molnár Dávid Vőlcsey János

Robotsebészet társadalmi elfogadottsága. Molnár Dávid Vőlcsey János Robotsebészet társadalmi elfogadottsága Molnár Dávid Vőlcsey János Robotsebészet célja A nyílt sebekkel operáló sebészeti beavatkozásokat egyre inkább minimál invazív módszerek váltják fel, akár olyan

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ...3 I. BEVEZETÉS...5 II. A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK TÁRSADALMI TERHE HELYZETKÉP...6 III. MIT TESZÜNK?...8

ÖSSZEFOGLALÓ...3 I. BEVEZETÉS...5 II. A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK TÁRSADALMI TERHE HELYZETKÉP...6 III. MIT TESZÜNK?...8 N EMZETI R ÁKELLENES P ROGRAM ( VITAIRAT)................... 1 TARTALOMJEGYZÉK ÖSSZEFOGLALÓ..........................................................3 I. BEVEZETÉS.............................................................5

Részletesebben

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból 17 December 2015 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból A PRAC 2015. november 30 december 3-i ülésén elfogadva

Részletesebben

p le r ol o r www.sonoscape-ultrahang.hu

p le r ol o r www.sonoscape-ultrahang.hu p le r Dop sra ol o r á iás C lkalmaz tegór Felso ka minden a készülék www.sonoscape-ultrahang.hu 2009 2008 Entrepreneurial Company Award Product Quality Leadership Award Vállalati profil A SonoScape a

Részletesebben

UROLÓGIAI KLINIKA. A vese + ureter endoszkópos sebészete

UROLÓGIAI KLINIKA. A vese + ureter endoszkópos sebészete UROLÓGIAI KLINIKA A vese + ureter endoszkópos sebészete óraszám: 8 prof. Dr. Tóth Csaba egyetemi tanár prof. Dr. Tóth Csaba egyetemi tanár A felvétel feltételei: Érdeklődés az urológiai endoszkópia iránt.

Részletesebben

Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban

Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban Kistérségi Járóbetegellátó Központ 7570 Barcs, Kálmán I. u. 10 Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban Szerző és előadó: Dr. Kisimréné Györkös Ágnes Tóth Szilvia

Részletesebben

Biometria az orvosi gyakorlatban. Regresszió Túlélésanalízis

Biometria az orvosi gyakorlatban. Regresszió Túlélésanalízis SZDT-09 p. 1/36 Biometria az orvosi gyakorlatban Regresszió Túlélésanalízis Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Logisztikus regresszió

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

A tüdőrák agyi metasztázisainak komplex kezelése az onkopulmonológus szemszögéből

A tüdőrák agyi metasztázisainak komplex kezelése az onkopulmonológus szemszögéből A tüdőrák agyi metasztázisainak komplex kezelése az onkopulmonológus szemszögéből Ostoros Gyula Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 2007. október 6. Az onkológia jelenlegi legnagyobb kihívása

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészete Dr. Németh Tibor, PhD egyetemi docens Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészeti jelentőségű betegségei Benignus prostata hyperplasia -cysta - tályog -daganat

Részletesebben