Mit kell az UROlÓGUSNak tudnia a robotsebészetről?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mit kell az UROlÓGUSNak tudnia a robotsebészetről?"

Átírás

1 Mit kell az UROlÓGUSNak tudnia a robotsebészetről? daganatos megbetegedések kezelésének egyik lehetséges módja Sebészeti beavatkozások robot bevonásával

2 RObOt-aSSziSztált SebéSzet (RaS) a robot-aszisztált sebészet a prosztatarák sebészi kezelésének új módszere. a daganat kezelése során valamennyi fontos onkológiai kezelési mód érvényesül, vagyis a sebészi kezelés, a sugárkezelés, a farmakoterápia, ezen belül a kemoterápia, a hormonterápia és a biológiai kezelés. a sebészi kezelés a prosztatadaganat korai stádiumában továbbra is a legradikálisabb megoldásnak számít. alapvetően kétféleképpen végezhető el. az egyik a hagyományos laparotómiai kezelés, a másik pedig az alternatív, kíméletesebb, minimál-invazív laparoszkópikus műtét, amely az utóbbi években robot-asszisztált sebészetté lépett elő. a robotsebészet alkalmazása esetén a laparotómia és a laparoszkópia legtöbb hátránya a prosztatadaganat kezelése során kiküszöbölődik. Miben rejlenek a robotmegoldás, illetve az ún. robot-asszisztált sebészet (RAS) előnyei? a sebész, jelen esetben az urológus, a műtét során a robot kezelőkonzolja mellett ül, vagyis nincs kapcsolatban a beteggel. az előtte levő háromdimenziós HD minőségű kép tökéletes áttekintést nyújt számára a műtéti területről. Joystickok segítségével teljesen természetesen vezérli a beteg hasüregében elhelyezett finom sebészeti műszereket. az 5 illetve 8 milliméteres műszerek hajlékonysága az emberi csuklóra emlékeztet. a radikális prosztatakimetszés nagymértékű beavatkozást jelent a dülmirigyet övező ideg- és érkötegekbe. az ideg- és érkötegek sérülése különböző időtartamú, vizelettartási és merevedési gondok által kísért műtét utáni időszakot eredményez. az ras az alábbiakat garantálja: a daganat jobb ellenőrzése a vizelettartás gyorsabb visszatérése merevedési zavarok kisebb kockázata különböző testtömeg-indexszel rendelkező betegek kezelése a gondos előkészítés minimálisra csökkenti a műtét során fellépő vérveszteséget a minimál-invazív sebészet valamennyi előnye megmarad külön kiemelkedő a rövidebb kórházi tartózkodás gyorsabb felépülés alacsonyabb műtét utáni kezelési költségek gyengébb fájdalom a műtéti seb környékén A prosztatadaganat elterjedése a prosztatadaganat (CaP) számos fejlett országban a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése. Hasonló a helyzet Közép- és Kelet-európa országaiban is (1. táblázat), ahol az utóbbi években nemcsak az előfordulás, hanem a halálesetek száma is növekszik. Például a 10 millió lelket számláló Cseh köztársaságban 2005-ben 4846 új esetet észleltek a férfiak körében. 1.ábra. Prosztatadaganatok (61) becsült előfordulása és halálozása (európai szabvány) 2006-ban, főre számítva országonként Ország előfordulás Halálozás Cseh köztársaság 76,1 32,2 Magyarország 85,6 24,2 Szlovákia 51,2 24,0 Szlovénia 70,2 38,3 Ferlay, P autier, M boniol, M Heanue, M Colombet, and P boyle, estimates of the cancer incidence and mortality in europe in 2006, ann. onc., March 2007; 18:

3 a CaP korai felfedezése és kezelése során tanúsított aktív hozzáállás lehetővé teszi a betegek helyzetének és sorsának megváltoztatását. a szervre lokalizált CaP alapvető kezelési módszerei közé tartozik a sugárkezelés és a műtét, vagyis a radikális prosztatektómia (rp) végrehajtása, amely a lokális CaP bevett kezelési módszere a jó egészségi állapotban levő, legfeljebb 70 éves betegek körében. a kezelés hosszú távú hatékonyságának értékelése során szemmel láthatóan megnyilvánulnak a sebészi kezelés előnyei. Némely országban, így például az egyesült Államokban az aktív hozzáállásnak és a műtéti kezelés széleskörű alkalmazásának köszönhetően immár sikeresen csökkentik a CaP okozta halálesetek számát a lokális prosztatadaganatban szenvedő betegek körében. Más daganatos megbetegedésekhez hasonlóan a teljes felépülés csupán a CaP korai, azaz lokális stádiumában lehetséges. a beteg azonban ekkor az esetek többségében panaszmentes, így a korai felismerése során a Psa prosztata specifikus antigén vizsgálatot alkalmazzák. Sebészi kezelés a radikális prosztatektómia manapság továbbra is a lokális CaP daganatok kezelésének az uroonkológiai sebészettel foglalkozó központok egyik rutin és alapvető módszere. a kismedencében végzett műtét korlátozott helyére, a prosztata, sűrű érhálózattal való borítottságára, valamint a működés szempontjából fontos szervekhez (poszterolaterális ideg- és érkötegek, a húgycső, valamint a húgyhólyagnyak ) fűződő intim viszony következtében a medencében végrehajtott nagy ráksebészeti műtétek továbbra is a legbonyolultabbak közé tartoznak, így új, minimál-invazív módszerek után kezdtek kutatni. a laparoszkópikus módszerek fokozatos fejlődése ellenére az ily módon végrehajtott prosztatektómia a legnehezebb, hosszú tanulási görbe (learning curve) igénybevételével járó műtétek közé tartozik, amely jelentős korábbi tapasztalatokat igényel, és az egész műtős csapat számára óriási kihívást jelent (3). a rendkívüli igényesség következtében a laparoszkópia segítségével végrehajtott prosztatektómiát csupán kevés központban alkalmazzák rendszeresen. az urológusok újabb reménye az új kiváló módszer a da Vinci robotrendszer kifejlesztését követően villant fel. az új fejlődési szakasz a többlépcsős robotmódszerek alkalmazásán alapul (1. táblázat), melyek közül a legújabb da Vinci robotrendszer (Intuitive surgical, Usa) képezi a csúcsot.

4 2. ábra. Csehországban a prosztatadaganat esetek számának növekedésével párhuzamosan, sajnos, nő az említett betegségben elhunytak száma is. Az adatok a SVOD-tól és az ÚZIS ČR-tól (cseh intézmények) származnak Laparoszkópia kétdimenziós kép stabil (merev) műszerek korlátozott ergonómia a kamera instabil tartása hosszú learning curve (tanulási görbe) Da Vinci robotsebészet háromdimenziós kép hajlékony (felxibilis) műszerek (csukló) kiváló ergonómia nyugodt kép rövidebb learning curve (tanulási görbe) 3. ábra. A robot-asszisztált radikális prosztatektómiák száma világviszonylatban a robotok ennek következtében gyors iramban váltják fel az eddigi műtéti eljárásokat ben például az Usaban radikális prosztatektómia 60%-át éppen a da Vinci robotrendszer segítségével hajtották végre. a robot közreműködésével végrehajtott radikális prosztatektómiák száma évről évre növekszik (1. ábra). Jelenleg az Usa-ban több mint 900 da Vinci műtőrobot működik, Nyugateurópában több, mint 220 da Vinci robot (2009 június 30-i adatok), és például belgiumban, amelynek körülbelül ugyanannyi lakosa van, mint Magyarországnak vagy Csehországnak, 20 da Vinci robot üzemel.

5 a da ViNCi-ReNdSzeR bemutatása a da Vinci robot voltaképpen a minimális beavatkozással járó laparoszkóp jellegű műszerek távirányítását biztosítja. a műtétet végrehajtó orvos az ujjaira felfűzött rendkívül érzékeny joystickok segítségével irányítja a műszerek távol eső (disztális) részeit. természetesen mozgatja kezét, miközben ugyanazokat a mozdulatokat végzi, mintha a műtendő szövetek közvetlen közelében tartózkodna. a da Vinci robot e részével kapcsolatos forradalmi megoldása az orvos és a megműtött beteg közvetlen kapcsolatának megszüntetésében rejlik. az orvos a kezelőkonzol mellett ül, amely általában a műtőben, de nem a műtőasztal mellett van elhelyezve, ahol a laparoszkópos műtétekhez hasonlóan az az asszisztens orvos és műtős nővér foglal helyet, akik együttműködnek a robot műtőkonzoljával, azzal a négykarú berendezéssel, melynek cserélhető műszereit szokásos laparoszkópos trokárok segítségével vezetik be a hasüregbe. a műtőorvosból, az asszisztensből és a műtős nővérből álló csapat hagyományos műtéthez hasonlóan kétirányú hangtechnikai berendezés segítségével kommunikál egymással. Minden esetben kizárólag a sebész műt, még ha a távirányító egység és a benne található műszerek segítségével teszi is ezt. a da Vinci robot csupán a műtét biztonságának biztosításához elegendő intelligenciával rendelkezik. Kiszűri az orvos kezének természetes remegését, lehetővé teszi a kézmozgás és a műszermozgás arányának beállítását, figyelemmel kíséri, mennyire összpontosít az orvos, és az összpontosítás legcsekélyebb alábbhagyása esetén leállítja a műszereket. a sebész a gyakran órákig tartó urológiai műtét során kényelmesen ül, alkarját le tudja támasztani és az okulárokon keresztül 3 dimenziós HD minőségben kísé- ri figyelemmel a műtéti terület természetes, bár nagyított képét. az ábrázolt szerkezetek és a műszerek finom mozgása a műtét pontosabb és kíméletesebb végrehajtását teszi lehetővé a sebész számára, aminek kulcsfontosságú jelentősége van a kezelés végeredménye szempontjából. a robot közreműködésével végrehajtott műtétek során csökken a környező szövetek károsodásának aránya, miközben a műtét radikális jellege megmarad, és ennek köszönhetően az adott műtétek után javul a beteg életminősége.

6 a robotrendszer technikai előnyeinek köszönhetően lehetővé válik a learning curve (tanulási görbe) lerövidítése és a módszerek bevezetése azokban a központokban is, amelyeknek csupán korlátozott, sőt, semmiféle tapasztalatuk nincs a laparoszkópia terén (1). a minimál-invazív műtétekkel foglalkozó neves szakemberek jó része a da Vinci-módszert, annak számos előnyére való tekintettel, a prosztatadaganat kezelése során alkalmazott radikális prosztatektómia (2, 5, 7, 8) új aranyszabványává kívánják előléptetni. Hasonló a helyzet egyéb bonyolult, a vesét és a felső húgyvezetéket érintő beavatkozások esetében is (5), ahol egyre inkább a da Vinci sebészet alkalmazásán alapuló többszintű eljárás kerül előtérbe (Intuitive surgical Usa). a legnagyobb előny a hagyományos laparoszkópiával szemben a műtéti terület nagyított, háromdimenziós megjelenítése, azokkal a robotműszerekkel kombinálva (4. ábra), melyek endowrist technológiával vannak felszerelve. 4. ábra. Gyakran használt Endowrist technológiával felszerelt robotműszerek részletei. Ezek a bonyolult, hajlékony és forgó műszerek (endowrist technológia) a legbonyolultabb műtétek végrehajtását teszik lehetővé a sebészet bármelyik ágazatában (az urológián kívül ide tartozik az általános sebészet, a bariátria, az érsebészet, a szívsebészet, a mellkassebészet, a nőgyógyászat, a fül- orr-gégészet, a plasztikai és a helyreállító sebészet, a mikrosebészet, stb.) a robot-asszisztált sebészet jobb eredményei elősegítik a módszer gyors terjedését. a műtét után kórházban töltött idő átlagosan 2,8 nap, ezen belül a betegek túlnyomó része (77,7%) 48 órával a műtét után hazamehet. Uroonkológiai szempontból el lehet érni a daganatos megbetegedés kiváló ellenőrzését is. ezt támasztja alá az a körülmény is, hogy a lokális prosztatadaganat leggyakoribb p2-es hisztológiai lelete esetében a radikális da Vinci prosztatektómia végrehajtása után az eseteknek csupán 6,7%-ában találtak pozitív leletet a sebészi széleken (6), ami hasonló más robotsebészeti központok eredményeivel (7,8). a vizelettartás 0-1 betét használata alapján meghatározott helyreállása 3 hónappal a műtét után a betegek 75%-ánál, míg 1 évvel a beavatkozás után a betegek 94%-ánál következett be (3. táblázat). Sebész Műtét típus 3 hónap 6 hónap 12 hónap Walsh nyitott 54% 80% 89% abbou laparoszkópos 58% 69% 78,4% Guillonneau laparoszkópos N/a N/a 85,5 Rassweiler laparoszkópos 54% 74% 97% Menon robotsebészeti N/a 96% N/a locke robotsebészeti 92,9% 94,9% 97,4% ahlering robotsebészeti 76% 91% 94% Patel robotsebészeti 78% 89% 98% 3. táblázat. A vizeletmegtartás összehasonlítása radikális nyitott, laparoszkópos és da Vinci prosztataműtét végrehajtása után az előzőleg közzétett eredmények alapján. A kellő időben elvégzett és a végleges vizeletmegtartás terén elért eredmények a gazdagabb tapasztalattal rendelkező intézményeknél a robotsebészeti beavatkozások esetében bizonyultak jobbaknak, egyes szerzők ugyanis 94-98%-os eredményességről számolnak be.

7 a behatoláshoz elegendő mértékű erekcióként meg-határozott merevedési képesség visszatérésének aránya, akár PDe5-gátlók segítségével vagy anélkül, a műtét előtt megfelelő erekcióval rendelkező betegek esetében (IIeF arány > 20), akiknél kedvező első és műtéti lelet esetében (Psa < 10 ng/ml, Gleason <7, ct I c) el lehetett végezni a poszterolaterális ideg-és érkötegek, valamint a laterálsi prosztata köteg vizsgálatát, a műtét egy év utáni értékelésekor elérte a 74%-ot. a zökkenőmentes felépülésének köszönhetően a betegek jó része hamar visszatért a megszokott kerékvágásba és egy héttel a beavatkozás után visszatérhet munkahelyére. a da Vinci prosztataműtét előnyeinek és kedvező tulajdonságainak köszönhetően a módszer a fejlett egészségügyi rendszerekben a lokális prosztatadaganat sebészi kezelésének leggyorsabban fejlődő és leggyakoribb módja. a Robotsebészeti és Urológiai központokban elért eredmények más robotműtétekhez hasonlóan világosan bizonyítják a módszer hasznosságát a betegek és a társadalom számára (rövidebb kórházi kezelés, gyorsabb felépülés, a megfelelő vizelettartás és erekció megújulásának magasabb aránya). a robotsebészet előnyei nem csupán a húgyivarszervek daganatos betegségeinek kezelésével kapcsolatos műtétekre vonatkoznak (prosztata- vese- illetve nyirokcsomó kimetszés, daganatos vese, illetve húgyvezeték sebészi eltávolítása), hanem a helyreállító beavatkozásokra, mint például a vesemedence plasztika, továbbá a nőgyógyászat, a ráksebészet, a szívsebészet, valamint az érsebészet számos ágazatára is kiterjednek. a da Vinci robotsebészet technikai előnyeinek köszönhetően a legnehezebb műtéti beavatkozások tanulási görbéje jóval rövidebb és gyorsabb, mint a rutin laparoszkópia esetében, éppen ezért számos, igen bonyolult műtét, mint például a radikális prosztatakimetszés esetében a robotsebészet gyors ütemben váltja fel a nyitott és a laparoszkópos műtéteket. 1. ahlering te, skarecky D, lee D, Clayman rv: successful transfer of open surgical skills to a laporoscopic environment using a robotic interface: initial experience with laparoscopic radical prostatectomy. J Urol 2003; 170: ahlering te, WooD, eichel l, lee DI, edwards r, skarecky DW: robot-assisted versus open radical prostatectomy: a comparison of one surgeon's outcomes. Urology 2004; Guillonneau b, abbou CC, Doublet JD et al.: Prospal for a european scoring system for laporoscopic operations in urology. eur Urol 2001; 40: Kolombo I, beňo P, toběrnỳ M, Černohorskỳ S, bartůněk M, tobiáš J: radikális prosztata-eltávolítás da Vinci robot segítségével az első tapasztalatok kiértékelése. trendy v urologii 2007; 2: 9-15 IssN Kolombo, I., Hanuš, t., toběrnỳ, M., a kol. a prosztata robot alapú technológiák korában. Praha: Pears Health Cyber, s.r.o., 2008, s Mongrafie IsbN Kolombo, I., toběrnỳ, M., Černohorskỳ S. a kol. Radikális prosztata eltávolítás da Vinci robot segítségével a jelenkori technika és az elért eredmények. endoskopie 2009, roč. 18, s Menon M, shrivastava a, Kaul s et al. Vattikuti institute prostatectomy: Contemporative technique and analysis of results. eur Urol 2007; 57: Patel Vr, Palmer KJ, Coughlin G, samavedi s: robot-assisted laporoscopic radical prostatectomy: Perioperative outcomes of 1500 cases. endourol 2008; 22: ttewari, a., raman, J.D., Chang, P., et al. long-term survival probability in men with clinically localized prostate cancer treated either conservatively or with defi nitive treatment (radiotheray or radical prostatectomy). 10. ÚzIs Čr a Cseh Köztársaság egészségügyi adatszolgáltató és statisztikai Intézete (Institute of health information and statistics of the Czech republic IHIs Cr [on line]. ld.: id=1000> Robot asszisztált sebészeti javallatok az urológiában a robot közreműködésével végrehajtott urológia műtétek világranglistáját az alábbi beavatkozások vezetik, a következő sorrendben: robot-aszisztált radikális prosztatektómia (da Vinci prosztatektómia, dvp) robot- asszisztált vesedaganat reszekció robot-asszisztált vesemedence plasztika Robot asszisztált sebészet a prosztatadaganat szempontjából visszatérést jelent az elsődleges sebészi kezeléshez, amely a szakemberek körében a többi kezelési módszerhez képest előnyt élvez. a sikeres elsődleges sebészi kezelés feltétele a korai diagnózis és a daganatos betegség folyamatának feltartóztatása és a dülmirigyre történő korlátozása.

8 előny a sebész számára előny a beteg és a társadalom számára a vizeletmegtartás és az erekció gyorsabb helyreállítása központok európában jelenleg 250 robotsebészeti központ (CrCH) működik, ezek többségének kínálatában nőgyógyászati onkológiai diagnózisok gyógyítása során alkalmazott kiegészítő robotkezelések is szerepelnek. További információ: dutchmed, 1043 budapest, lórántffy zsuzsanna utca 15/b. telefon: +36 (1) , Fax: +36 (1)

A prosztatarák sebészi kezelése

A prosztatarák sebészi kezelése 8. fejezet Szabó János Ferenc, Mavrogenis Stelios A prosztatarák sebészi kezelése 8.1. Műtéti indikáció 8.1.1. Alacsony rizikójú lokális prosztatarák: T1c vagy T2a, Gleason score

Részletesebben

Nemzeti Rákellenes Program

Nemzeti Rákellenes Program ... Az Élet él és élni akar... Nemzeti Rákellenes Program 2006. FEBRUÁR Kiadta az Egészségügyi Minisztérium megbízásából az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézet Felelõs kiadó: Dr. Rácz Jenõ egészségügyi

Részletesebben

Korszerû brachyterápia

Korszerû brachyterápia Korszerû brachyterápia Dr. Polgár Csaba, Dr. Ágoston Péter, Dr. Takácsi-Nagy Zoltán, Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet, Budapest Rövidítések AL: utántöltés ( afterloading ) BT: brachyterápia

Részletesebben

Sztereotaxiás sugársebészet és a gamma-kés egészség-gazdaságtani elemzése

Sztereotaxiás sugársebészet és a gamma-kés egészség-gazdaságtani elemzése Sztereotaxiás sugársebészet és a gamma-kés egészség-gazdaságtani elemzése Jelen összefoglaló az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI) Egészségügyi technológia-értékelése alapján készült. Publikációjára

Részletesebben

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment Fõszerkesztõ-helyettes Deputy Editor in Chief Szûcs Miklós Fõszerkesztõ Editor in Chief Romics Imre Szerkesztõbizottság

Részletesebben

Krónikus betegek ellátása: epidemiológia, ellátórendszer, finanszírozás

Krónikus betegek ellátása: epidemiológia, ellátórendszer, finanszírozás Krónikus betegek ellátása: epidemiológia, ellátórendszer, finanszírozás Készítette: Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság Rendszerelemzési Főosztály Budapest, 2013. július Tartalomjegyzék Epidemiológia...

Részletesebben

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013.

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013. IV. évf. 2. szám 2013. április RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Fiatalokat is fenyeget a rák Illyés András Aki időt nyer, életet

Részletesebben

Lakossági szűrővizsgálatok

Lakossági szűrővizsgálatok Lakossági szűrővizsgálatok A magyar népesség egészségi állapota. Mi a teendő a halálozás mérséklése érdekében? Általános tudnivalók a szűrésről o Mit jelent a szűrés? o A szűrés fogalmának meghatározása

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszék Számítógéppel Integrált Sebészet Szimpózium I-II. Konferenciakiadvány Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszék Szervezők: BME IIT Orvosi Informatika Laboratórium

Részletesebben

Sztereotaxiás sugársebészet és gamma-kés

Sztereotaxiás sugársebészet és gamma-kés Egészségügyi technológia-értékelõ áttekintés ajánlásokkal ESKI füzetek 3. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Egészségügyi technológia-értékelő áttekintés ajánlásokkal Készítették: Borcsek Barbara Dr.

Részletesebben

Szolid tumorok limfogén metasztázisainak vizsgálata

Szolid tumorok limfogén metasztázisainak vizsgálata EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Szolid tumorok limfogén metasztázisainak vizsgálata az őrszemnyirokcsomó jelölés Dr. Tóth Dezső Témavezető: Prof. Dr. Damjanovich László DEBRECENI EGYETEM KLINIKAI ORVOSTUDOMÁNYOK

Részletesebben

A KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ NEMZETGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE

A KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ NEMZETGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZÉCHENYI ISTVÁN GAZDÁLKODÁS ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA KÖZÖSSÉGI GAZDÁLKODÁS ALPROGRAM A KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ NEMZETGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE

Részletesebben

MELLÉKLETEK A KERETMEGÁLLAPODÁS KOMMUNIKÁCIÓS ÜGYNÖKSÉGI, NYOMDAI ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉRE

MELLÉKLETEK A KERETMEGÁLLAPODÁS KOMMUNIKÁCIÓS ÜGYNÖKSÉGI, NYOMDAI ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉRE MELLÉKLETEK A KERETMEGÁLLAPODÁS KOMMUNIKÁCIÓS ÜGYNÖKSÉGI, NYOMDAI ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉRE tárgyú közbeszerzési eljárás ajánlati dokumentációjához 1. számú melléklet: Az emlő-,

Részletesebben

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment Főszerkesztő Editor in Chief Romics Imre Főszerkesztő-helyettes Deputy Editor in Chief Szűcs Miklós Olvasószerkesztő

Részletesebben

BEST DOCTORS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSOK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK. 2014. március

BEST DOCTORS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSOK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK. 2014. március BEST DOCTORS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSOK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK 2014. március A Best Doctors -ról Mi a Best Doctors? Az 1989-ben alapított Best Doctors több, mint húsz éves tapasztalattal rendelkező nemzetközi

Részletesebben

Vállalati K+F Jelentés 2013

Vállalati K+F Jelentés 2013 Vállalati K+F Jelentés 2013 Magyarország, 2013. június 2 Eloszó Örömmel mutatom be a Deloitte Magyarország K+F és Állami Támogatások üzletágának Vállalati K+F Jelentését. A közép- és nagyvállalatok körében

Részletesebben

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment FÕSZERKESZTÕ EDITOR IN CHIEF Romics Imre FÕSZERKESZTÕ-HELYETTES DEPUTY EDITOR IN CHIEF Szûcs Miklós SZERKESZTÕBIZOTTSÁG

Részletesebben

Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának XIV. Kongresszusa Győr, 2011. november 4-5. Absztraktok

Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának XIV. Kongresszusa Győr, 2011. november 4-5. Absztraktok Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának XIV. Kongresszusa Győr, 2011. november 4-5. Absztraktok Az intersticialis terhesség laparoscopos műtéti megoldása Argay István, Kollár Ákos, Zarándi Adrienn,

Részletesebben

A stroke thrombolítikus kezelése Szegedi tapasztalatok

A stroke thrombolítikus kezelése Szegedi tapasztalatok magazin MOTESZ A stroke thrombolítikus kezelése Szegedi tapasztalatok Dr. Dézsi Lívia 1, Dr. Molnár Anna 2, Dr. Sztriha László 1, Dr. Ágoston Zsuzsanna 2, Dr. Sas Katalin 1, Dr. Vécsei László 1 és Dr.

Részletesebben

A munkaképesség megőrzése és a munkavállalói teljesítmény javítása a gépi masszázs prevenciós és rehabilitációs alkalmazásával

A munkaképesség megőrzése és a munkavállalói teljesítmény javítása a gépi masszázs prevenciós és rehabilitációs alkalmazásával A munkaképesség megőrzése és a munkavállalói teljesítmény javítása a gépi masszázs prevenciós és rehabilitációs alkalmazásával Készítette: Ezredes, osztályvezető főorvos Fizioterápia Központi Honvédkórház

Részletesebben

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment

Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment Illyés Géza Alapítvány tudományos folyóirata Scientific journal of Illyés Géza Endowment FÕSZERKESZTÕ-HELYETTES DEPUTY EDITOR IN CHIEF Szûcs Miklós FÕSZERKESZTÕ EDITOR IN CHIEF Romics Imre SZERKESZTÕBIZOTTSÁG

Részletesebben

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára A tagszövetségei Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára 1 Készült Magyarországon, 2010 júniusában. A kiadvány az Ageing Workforce 2 Ensuring

Részletesebben

magyar egészségügy Zöld könyv

magyar egészségügy Zöld könyv magyar egészségügy Zöld könyv Tartalomjegyzék Mi a zöld könyv? 4 6+! 4 I. Általános rész 6 Mi valósult meg eddig az egészségügyi reformból 6 Miért? 6 Dilemmák világszerte II. Részletes rész 1 3 1) Valódi

Részletesebben

magyar egészségügy Zöld könyv

magyar egészségügy Zöld könyv magyar egészségügy Zöld könyv Tartalomjegyzék Mi a zöld könyv? 4 6+! 4 I. Általános rész 6 Mi valósult meg eddig az egészségügyi reformból 6 Miért? 6 Dilemmák világszerte II. Részletes rész 1 3 1) Valódi

Részletesebben

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) www.enwhp.org www.oefi.hu Kinek ajánljuk

Részletesebben

Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE

Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE Projektgazda: Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Rikk János A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában Doktori (PhD) Értekezés

Részletesebben

FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC)

FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC) Országjelentés Szlovákia 2013 FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC) MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY Elὄszó MI A PIAAC (Programme for the International Assessment

Részletesebben

NEMZETI HIV/AIDS SZAKPOLITIKAI PROGRAM 2014-2017. 2.0 verzió

NEMZETI HIV/AIDS SZAKPOLITIKAI PROGRAM 2014-2017. 2.0 verzió NEMZETI HIV/AIDS SZAKPOLITIKAI PROGRAM 2014-2017 2.0 verzió 1 TARTALOM Rövidítések jegyzéke... 5 Vezetői összefoglaló... 6 1. Bevezetés... 8 1.1. Háttér... 8 1.1.1. A HIV-fertőzés és az AIDS megjelenése

Részletesebben