Szabó István Dr., DVM, PhD UBM, Velence, Magyarország október 2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szabó István Dr., DVM, PhD UBM, Velence, Magyarország 2014. október 2."

Átírás

1 Szabó István Dr., DVM, PhD UBM, Velence, Magyarország október 2.

2 Néhány felvetődő kérdés, hogy az előadáshoz megfelelő adrenalin szintünk legyen: 1./ MIÉRT KELL MAGYARORSZÁGNAK MEGINT BELEVÁGNI EGY MENTESÍTÉSBE? 2./ SENKI NEM CSINÁLJA, MIÉRT KELL NEKÜNK LENNI AZ ELSŐNEK? 3./ VAKCINÁZÁSSAL EGYENSÚLYBAN TARTHATÓK A KLINIKAI TÜNETEK. MIÉRT ÁLDOZZAK PÉNZ A MENTESÍTÉSRE?

3

4 Dánia: 2017re egy PILOT project keretében elindítani a későbbi teljes nemzeti PRRS mentesési stratégiát Erre az időre, számos REGINÁLIS kisebb területre terjedő projektnek folyamatban kell lennie Hollandia: A Holland Haszonállat és Hús Termék Tanács (Dutch Product Board for Livestock and Meat) PRRS vírus mentesítési nemzeti koordinációt vezetett be, amely célja a holland állomány egészségügyi státuszának további fokozása, javítása. Jelenleg a megfelelő régió kijelölésének fázisában vannak. Németország: Csak akkor lehet sikeres a PRRS mentesítés Németországban, ha az egész országra, valamennyi állományra kiterjed. (Beilage EG, Bätza HJ 2007) Csehország: A termelők jelentős része már lecserélte a hagyományos (conventional) állategészségügyi státuszú állományát magas (majdnem SPF, JÁS: javított állategészségügyi státusz, a nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegségektől mentes) állategészségügyi státusszal rendelkezőre.

5 A PRRS GAZDASÁGI KÁRTÉTELE A SERTÉSÁGAZATBAN A PRRS kártétele US adatok szerint (ahol egyébként a kocáknak csak kb 30 %-a van az un. fialástól a vágásig típusú telepeken, itthon ez 90 % feletti, tehát a fertőzési nyomás ezzel a kártétel nagyobb itthon): kocánként 114,7 $ (kb Ft).

6 A PRRS GAZDASÁGI KÁRTÉTELE A SERTÉSÁGAZATBAN Európai adatok a PRRS okozta veszteségekről: almonként: 74,16 $ (kb Ft/alom) előhízónként: 6 $ (kb Ft) hízónként: 7,67 $ (kb. 1700) 100 kocás, fialástól a vágásig típusú, 2,5 kocaforgójú, 10 malac/fialás telepen a teljes veszteség: 250 fialás = Ft 2500 előhízó: 1300x2500= Ft 2500 hízó: 1700 x 2500= Ft Total: Ft /év

7 A PRRS MENTESÍTÉS MOZGATÓRUGÓI Dániában az alábbi tényezőket tartják fontosnak a mentesítés végrehajtása indoklásaként: Megnövekedett bevétel dán koronával adnak többet egy 30 kg-os PRRS mentes hízóalapanyagért, ez kb.: Ft) A légzőszervi betegségek veszteségei csökkentése Csökkenő antibiotikum fogyasztás A PRRS elleni mentesítés a termelés megállítása nélkül is lehetséges

8 Néhány tény a PRRS-ről előljáróban

9 A PRRS VÍRUS ÁTVITELÉNEK LEHETŐSÉGEI A sertések PRRS vírussal történő fertőződésének lehetséges útjai: szájon át intranazálisan (légzőszerveken keresztül) intramuszkulárisan nemi szerveken keresztül ragályfogó tárgyakkal, gyógykezelésre szolgáló eszközökkel (és vélhetőleg számos más módon) A parenterális (nem az emésztőcsatornán keresztül történő) átvitel kiemelkedően hatékony (pl.:bármely okú bőrsérülés: vágás, harapás, vakarás). Akár 10 vagy ennél is kevesebb vírus részecske elegendő a sérült bőrfelületen a fertőzés átvitelére A parenterálishoz viszonyítva a fertőződés többi útja jelentősen nagyobb mennyiségű vírust igényel a betegség átviteléhez.

10 A PRRS VÍRUS ÜRÍTÉS LEHETŐSÉGEI A vírus a fertőzést követően: - a nyálban a 42 napig - az orrváladékban 21 napig - a vizeletben 28 napig - az ondóban 92 napig - a nyirokcsomókban 152 napig mutatható ki. A vírus megtalálható a vemhességük utolsó harmadában fertőződött kocák tejében és kolosztrumában. A heveny fertőződést követően a vírus alacsony szinten, illetve időszakosan ürül.

11 A PRRS VÍRUS ÜRÍTÉS KÖRNYEZETI KÖVETKEZMÉNYEI A PRRS vírust a kiszáradás gyorsan inaktiválja. Kevéssé ellenálló a folyadékokban, mint a vizelet, és hígtrágya. A tiszta, semleges phjú, vízszerű, a fagyásponthoz közeli hőmérsékletű folyadékokban hosszasan életképes. Például, 7,5 ph-n, 2 C-n, a víruspopuláció megfeleződésének ideje 5,8 nap. Telepi gyakorlati körülmények között a fertőzőképes vírus túlél: napokig: az ivóvízben, vályúkban és a pocsolyákban a környezeti hőmérséklet függvényében. Telepi gyakorlati körülmények között a fertőzőképes vírust elpusztítják a: a szokásos tisztító, szárító és fertőtlenítő módszerek.

12 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLATRÓL-ÁLLATRA A fertőzés állatok közötti vírus átvitelnek a leggyakoribb módja a szoros kontaktus az egyedek között, illetve a fertőzött folyadékokkal (vizelet, ondó, vér, váladékok) fertőzött eszközök (injekciós tűk, ruházat, lábbeli stb.). A sertés szociális viselkedése (rangsor harc) a sertés-sertés közötti interakciók (farok-, fülrágás, harapás, vakaródzás, fontos részei a direkt vírus átvitelnek.

13 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYON BELÜL Amennyiben egyszer az állomány fertőződik, a vírus az állományon belül cirkulálni fog. A spontán mentesülés a PRRS vírusától igen ritka. A vírushordozó állatoknak kiemelt szerepe van a vírus terjesztésében. A maternális ellenanyagok némi védelmet adnak az újszülött malacoknak, de ez csak rövid ideig és nem teljes mértékűen tart. Azon esetekben amikor fertőzött és fogékony állatok keverednek ( választás, hizlaldába telepítés) az egész populáció gyorsan befertőződik. Néha előfordul, hogy egyes állatok nem fertőződnek meg, ezt a státuszukat akár hosszabb ideig is megtartják (például a süldő utánpótlás). Ez persze magyarázata lehet a PRRS klinikai tünetei időszakonkénti megjelenésére.

14 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYOK KÖZÖTT. Az állományok közötti fertőződés esetében a fertőző vírus messze legfontosabb forrása a fertőzött állat behozatala az állományba. Franciaországban a fertőződés forrása: 56%-ban fertőzött sertés, 20%-ban fertőzött ondó, 21%-ban ragályfogó tárgy, 3%-ban ismeretlen forrás volt

15 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYOK KÖZÖTT Az u.n. Területi terjedés amikor állati vagy emberi forrás hiányában is előfordul a fertőződés relatíve gyakori a nagy sertéssűrűségű területeken. Franciaországban az ilyen módon fertőződött állományok 45 %-a 500 méteren belül, és csak 2 % -a 1000 méteren kívül volt található a fertőzés forrásától. Az u.n. Területi terjedés mechanizmusa nem teljesen tisztázott. A vírus levegővel való terjedése teóriáját elsődleges terjedési oknak vélték, de a kiterjedt kutatások nem igazolták az aerosolnak a vírus átvitelében feltételezett kiemelkedő szerepét. A legyek és szúnyogok kísérleti körülmények között szerepet játszhatnak a terjedésben, bár a gyakorlatban ezt még megerősíteni szükséges.

16 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYOK KÖZÖTT A nem sertés fajok szerepe a PRRS vírus járványtanában bizonytalan. A vizsgálatok azt mutatják, hogy - a kutyák, a macskák, a bűzös borzok, a mosómedve, az oposszum, a patkány, az egerek, a tengerimalacok, a házi verebek és a seregélyek nem fogékonyak a fertőzés iránt. A madarak különböző fajai érzékenysége vitatott. A PRRS vírust visszaizolálták a sertésfarmok szúnyog és légy populációjában, de ezek járványterjesztésben játszott szerepe még meghatározásra vár.

17 A PRRS ELŐFORDULÁSA A VILÁG ORSZÁGAIBAN A PRRS vírus világszerte valamennyi sertéstartó országban előfordul. Azon országok listája, amelyek mentesnek véltek ettől a betegségtől rövid: - Argentína, Ausztrália, Kuba, Finnország, Új- Kaledónia, Új-Zéland, Norvégia, Svédország, Svájc Ezekben az országokban vagy kevés sertés található, vagy kevésbé intenzív, hagyományosabb a tartás és nem meghatározó szereplői a az élősertés kereskedelemnek

18 A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv

19 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv A Nemzeti Mentesítési Terv célja A hazai sertésállomány PRRS fertőzöttségének csökkentése, ezáltal a betegség okozta gazdasági kártétel mérséklése. Rövid távú (2015 félév) cél, hogy az ország 2 régiójában, 7 megyéjében (Zala, Vas, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg) valamennyi sertésállomány PRRS mentes minősítéssel rendelkezzen. Hosszabb távú cél ( ) az egész ország mentes státuszának elérése, és így a mentes státusz eléréséből fakadó gazdasági előnyök kihasználására kedvező lehetőséget biztosítani a magyarországi sertéstartók számára.

20 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Jogszabályi háttér

21 Jogszabályi háttér Nemzeti PRRS Mentesítési Terv 1.) A sertések szaporító és légzőszervi tünetegyüttese (PRRS) az állategészségügyről szóló 1995.évi XCI. törvény alapján július 1-től bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegség lett Magyarországon. A végrehajtási szabályokat a 41/1997.(V.28.) FM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat tartalmazta. (A sertés állományok védelme című rész ( ) és a PRRS-re vonatkozó ). 2.) VII.6-tól az állategészségügyi törvényt módosító évi XXII. törvény megszüntette a bejelentési kötelezettséget, a 30/2002. (IV. 19.) FVM rendelet pedig hatályon kívül helyezte a PRRS-re vonatkozó végrehajtási szabályokat. 3.) Az állategészségügyről szóló évi CLXXVI. törvény július 1-től ismét (be)jelentési kötelezettség alá vonta.

22 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Jogszabályi háttér 4. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. Törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről kimondja: Az állattartó és az állatorvos jogai és kötelezettségei 18. (1) Az állattartó köteles a) állata rendszeres ellátásáról és felügyeletéről gondoskodni; c) az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó magán állatorvost a tartott állatok fajáról, létszámáról, az állatok tartási helyéről az állattartó tevékenység megkezdésétől számított öt napon belül tájékoztatni; e) az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott esetekben az állatok tartását, tartási helyét, jelölését és mozgatását bejelenteni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek; g) állatának az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által elrendelt vizsgálatát, kezelését, védőoltását, elszállítását, levágatását, illetve leölését tűrni, ezen feladatokat ellátó állatorvos részére segédszemélyzetről gondoskodni, és a kárenyhítési kötelezettségének megfelelően közreműködni;

23 5.) A Nemzeti Mentesítési Terv alapját a 3/2014. (II.16.) VM rendelet: A sertés-állományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítéséről szóló jogszabály képezi. Ez a rendelet megjárta az EU és a hazai döntéshozás, véleménynyilvánítás valamennyi fórumát, az azon elhangzottak releváns része beépült a rendelet végső szövegébe. E rendelet pontosan szabályozza a PRRS elleni mentesítés lépéseit, meghatározza a teendő intézkedések felelős végrehajtóit. Abból a célból, hogy a megvalósulás során esetleg felmerülő szakmai, állategészségügyi igazgatási, vagy egyéb területről érkező problémák, javaslatok a megvalósítást segítsék és egységes elveken alapuljanak a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti és Agrárigazgatási Államtitkárság államtitkára, Dr. Kardeván Endre a PRRS Nemzeti Mentesítési Bizottságot hozott létre, nevezett ki. Ezen Bizottság feladata a PRRS betegségtől való mentesítéssel kapcsolatos szakmai intézkedések és álláspontok kialakítására, véleményezésére, az intézkedésre jogosult nemzeti hatóságok (NÉBIH, járási állategészségügyi hivatal) döntés-előkészítése során támogatás, véleményezés nyújtása. Nemzeti PRRS Mentesítési Terv

24 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások

25 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások kislétszámú állomány: legfeljebb száz sertésből álló állomány; nagylétszámú állomány: több mint száz sertésből álló állomány; önálló árutermelő hízóállomány: olyan állomány, amelyben a sertéseket nem saját fogyasztásra történő hízlalási céllal tartják, és ahol szaporítás nem folyik; sertés-tenyészállomány: az a sertésállomány, amelyben szaporítás céljából tenyészkant, tenyészkocasüldőt vagy tenyészkocát tartanak

26 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások tenyészkan: hat hónaposnál idősebb, az állattenyésztési jogszabályok szerint tenyésztési célra kiválasztott,hímivarú sertés; tenyészkoca: hat hónaposnál idősebb, az állattenyésztési jogszabályok szerint tenyésztési célra kiválasztott, már legalább egyszer fialt nőivarú sertés; tenyészkocasüldő: hat hónaposnál idősebb, az állattenyésztési jogszabályok szerint tenyésztési célra kiválasztott, még egyszer sem fialt, nőivarú sertés. hízósertés: legalább 100 napos sertés; növendék sertés: sertések életkor szerinti csoportja mely a választástól 100 napos korig tart.

27 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások mentesítés alá vont terület: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) által meghatározott kiterjedésű terület, amelyen a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának (a továbbiakban: ÉBÁI) rendelkezései alapján mentesítés zajlik; I. számú terület: a rendelet szerinti mentesítés alá vont terület (2014-ben Zala, Vas, Somogy, és Nógrád, Heves, BAZ, SzSzB megyék területe); Az összes többi megyék területe: A rendelet szerinti mentesítés alá nem vont terület (2014-ben). megye: jelenleg érvényes közigazgatási egység; régió: megye vagy egymással földrajzilag szomszédos megyék.

28 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások minősítő vizsgálat: Hatósági intézkedések céljából az állomány fertőzöttségének vizsgálata szerológiai módszerrel.; alkalmazható szerológiai és virológiai vizsgálatok: Az OIE ajánlásait figyelembe véve a Nemzeti Referencia Laboratórium hatáskörébe tartozik, hogy a szerológiai és virológiai vizsgálatok elvégzésnél melyik módszert illetve módszereket kell használni.

29 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv PRRS Fertőzött Sertés a) amely a PRRS-re gyanút keltő tüneteket vagy kórbonctani elváltozásokat mutat, és a betegség jelenléte virológiai vizsgálattal igazolt; b) amelyből a PRRS vírusa vagy annak genomja kimutatható; c) amely a betegségre gyanút keltő tüneteket mutat, és olyan sertéstenyész- állományban vagy önálló árutermelő hízóállományban (a továbbiakban együtt: állomány) tartják, amelyben a fertőzöttséget hatóságilag megállapították; d) amely szeropozitív, nem vakcinázott és a szeropozitivitást más szerológiai módszerrel is megerősítették.

30 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv PRRS fertőzöttségre gyanús sertés a) amelynek klinikai tünetei vagy kórbonctani elváltozásai a PRRS-re utalnak és a laboratóriumi vizsgálatok a betegség jelenlétét még nem igazolták; b) amelyet a megelőző hatvan napon belül fertőzött sertéssel együtt tartottak, vagy fertőzött sertéstől származó ondóval termékenyítettek.

31 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér

32 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér Nagylétszámú állományok 2012 koca+kocasüldő Magyarország % összes összes Hizóférőhely Magyarország hizó/tenyész/ Megye +kan létszám %-ában M telepen koca megye hízóférőhely /koca évi forgó hízókibocsájtás %-ában év baranya % % , % 6,89 bacs 0% 2 0 0% bekes % % , % 10,47 borsod % % , % 12,45 csongrád % % , % 10,88 fejer % 182 2% , % 7,87 gyor % % , % 9,82 hajdu % % , % 11,07 heves % % , % 14,42 jnsz % % , % 14,63 komarom 0% 2 0% nograd % % , % 7,14 pest % % , % 17,03 somogy % % , % 2,71 szabolcs % % , % 5,26 tolna % % , % 5,56 vas % % , % 7,03 veszprem % % , % 11,12 zala % % , % 14,75 Magyarország % % , % 9,11 Forrás: NÉBIH elektronikus nyilvántartási rendszer

33 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér Nagylétszámú állományok 2013 Forrás: Bálint Ádám, NÉBIH, ÁDI

34 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér Kislétszámú állományok 2013 Forrás: NÉBIH adatbázis (2012)

35 Még néhány felvetődő kérdés az adrenalin fokozására: 4./ NINCS MEGKÜLÖNBÖZTETHETŐ IMMUNITÁST ADÓ VAKCINA. CSAK ÁLLOMÁNYCSERÉVEL LEHET MENTESÍTENI. ÚGYSEM SIKERÜL. 5./ MIKORRA TÉRÜL EZ MEG NEKEM? 6. /KI FIZETI A KÖLTSÉGEKET?

36 AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI A PRRS vírusától való megszabadulásnak számos módszere lehet: - a teljes állománycsere - a vizsgálva és - a pozitív egyedek eltávolítva (u.n. szelekció) - és a zárt állomány létrehozása (un. roll over). Az egyes módszerek hatékonyságában nincs jelentős különbség, de valamennyi esetben kiemelkedő szerepe van a szigorú járványvédelmi szabályok telep specifikus kidolgozásának és alkalmazásának, amely szabályoknak a vírus terjedése valamennyi számba jöhető fertőződési útvonalra ki kell terjednie.

37 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 1. Teljes állománycsere - költséges, de az újrafertőződés veszélye a legkisebb - a hazai viszonyokat (farrow to finish állományok) figyelembe véve alkalmazható - a fertőzött állományok eltávolítása, alapos takarítás, szigorított, ismételt fertőtlenítés, megfelelő ideig történő pihentetés - hatóságilag igazolt, megbízhatóan mentes állománnyal történő betelepítés - rendszeres szerológiai és virológiai vizsgálat Gazdasági kihatások: Meghatározott ideig történő termeléskiesés állami szerepvállalás kérdése (állami kártalanítás, megfelelő hitelkonstrukciók biztosítása)

38 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 1. Teljes állománycsere Csehországi adatok az állománycserét megelőző és követő termelési mutatókról (2012)

39 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 2. Szelekció - a vizsgálva és a pozitív egyedek eltávolítva -Az elsődleges fókuszban ezen módszer esetében valamennyi tenyészállat vizsgálata áll, hogy a perzisztensen fertőzött hordozó állatokat kiszűrjék és eltávolítsák az állományból. Ez a folyamat PRRS vírus vertikális átvitelét meggátolja - A szérum ellenanyagok meghatározása és a vírus nukleinsav kimutatása megfelelően kombinálva alkalmas a hordozó, az állományból eltávolítandó állatok felderítésére. - Bár a módszer nagyon hatékony, de hátrányai - nagyon drága - jelentős munkát ad a labornak az egyszerre elvégzendő nagymennyiségű vizsgálat - potenciálisan PRRS vírus negatív kocákat idő előtt eltávolítunk, mert az ELISA nem tudja a krónikus hordozót és a fertőződött, de már nem vírusürítő állatot megkülönböztetni - nem lehet a természetes úton fertőzött és a vakcinázott állatokat megkülönböztetni (ezért ezen módszer alkalmazása vakcinázott állományokban kérdéses.)

40 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 3. ún. roll over módszer hatékony, folyamatos vakcinázási program alkalmazásával a tenyészkoca állományban tartós, homogén immunállapot kialakítása kocasüldő beállítás felfüggesztése min. 6-8 hónapig szigorú járványvédelmi rendszer működtetése a telep vonalában (újrafertőződés megakadályozása), telepen belül ellenőrzött állatmozgatás Az utónevelő depopulációja, repopuláció az újonnan született utódállománnyal Szeropozitív kocák folyamatos selejtezése elsősorban alacsony kocalétszámú, megfelelő épületekkel, férőhelyekkel rendelkező telepeken alkalmazható; folyamatos szerológiai és virológiai ellenőrzéssel, sentinel (őr) állatok beállításával és vizsgálatával

41 A PRRS MENTESÍTÉS MEGTÉRÜLÉSE A teljes állománycserével történő mentesítés megtérülési idejét (ROI=return of investment) 18 és 83 hónap közöttire teszik egy tanulmányban. A teljes állomány zártsággal, és kifuttatással történő mentesítés megtérülési ideje 4 és 26 hónap közötti. (Természetesen ezen számok nagymértékben függenek a gazdasági környezettől, amelyben a mentesítés történik.)

42 A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Megvalósítás, Feladatok

43 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei 4. Eljárás a sertéstartó telepeken Különböző eljárást kell folytatni a nagylétszámú és a kislétszámú telepeken, továbbá a nagylétszámú telepeken belül a hízóállományokban. A minősítéshez, illetve a mentesítéshez szükséges vizsgálatok költségei az állattartót terhelik, melyhez a különféle állami támogatások azonban igénybe vehetők (pl. 148/2007. (XII.8.) FVM rendelet) vagy az agrárigazgatásért felelős miniszter a költségek teljes egészére, vagy egy részére forrást biztosíthat. Pozitív szerológiai eredmény esetén először az esetleges téves pozitív eredményt ki kell zárni, más típusú diagnosztikai módszer alkalmazásával, ebben az esetben a napos malacokból orrtampon, vagy a korcsoportból más okból elhullott állatok nyirok szerveinek PCR vizsgálatát kell elvégezni. A fertőzöttség kizárását célzó virológiai vizsgálatok már állami költségre történnek. A nagylétszámú állomány mentesítési tervében előírt vakcinázás költsége szintén az állattartót terheli. Kislétszámú állományok esetében a vakcinázás nem engedélyezett, kivéve, ha az Országos Főállatorvos azt engedélyezi.

44 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) Nagylétszámú telepek a PRRS fertőzött, nagylétszámú telepek mentesítése állománycserével, állami kártalanítás mellett történik. Az állami kártalanítás feltétele a tulajdonos részéről a legalább hasonló nagyságú állomány újratelepítésére vállalt kötelezettség. Ennek hiányában állami kártalanítás nem adható, és a telepről élő állatmozgatás csak vágóhídra értékesítés formájában történhet. Az állománycsere folyamata kapcsán törekedni kell a minél magasabb állategészségügyi és genetikai státuszú (minél több nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegségtől mentes, potenciálisan magasabb profitabilitást biztosító) állomány telepítésére.

45 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) KIEMELT FELADAT: június 30-ig valamennyi telep minősítése: Mentes telepek: - a magát mentesnek vélő telep az elmúlt 3 év negatív (kedvező) vizsgálati eredménye alapján valamennyi kanból és a kocák 95%-os biztonsággal és 5 % prevalencia számítással (kb. a kocák 5 %-a), továbbá a hízók 95%-os biztonsággal és 10 % prevalencia számítással (maximum 60 hízó) történő kedvező eredményű vérvizsgálata alapján mentessé nyilvánítható. ( történelmi mentesség ).

46 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) Fertőzött telepek: Tenyésztelep: megyei KH ÉBÁI szervezésében a management, az ellátó állatorvos és a PRRS Mentesítési Bizottság együttes megbeszélését követően kialakítani a mentesítési tervet, ami a fertőzött állomány minél előbbi lecserélése: Javasolt program: termékenyítés leállítása: június 30. utolsó fialások: október 21. a telep kiürítése és a záró fertőtlenítés elvégzése: június 30.

47 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) Hízótelep: A megyei KH ÉBAI szervezésében a management, az ellátó állatorvos és a PRRS Mentesítési Bizottság együttes megbeszélését követően kialakítani a mentesítési tervet, ami a fertőzött állomány minél előbbi lecserélése. Javasolt program: az utolsó, legkésőbb december 31-ig beérkező, PRRS szempontból nem minősített (pl. holland, német, szlovák stb. import hízóalapanyag) helyről származó állomány kifuthat, a továbbiak az esetleges szerződéses kapcsolatoktól függenek, de december 31. után kizárólag igazoltan mentes állományból származó sertések érkezhetnek a telepre.

48 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az összes többi megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém,) teljes területén: KIEMELT FELADAT: december 31-ig valamennyi (elsődlegesen a mentesítés alá vont területek 15 km-es határoló zónájában lévő) nagylétszámú telep minősítése: Mentes telepek: - a magát mentesnek vélő telep az elmúlt 3 év negatív (kedvező) vizsgálati eredménye alapján valamennyi kanból és a kocák 95%-os biztonsággal és 5 % prevalencia számítással (kb. a kocák 5 %-a), továbbá a hízók 95%- os biztonsággal és 10 % prevalencia számítással (maximum 60 hízó) történő kedvező eredményű vérvizsgálata alapján mentessé nyilvánítható. (u. n. történelmi mentesség ).

49 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az összes többi megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém,) teljes területén: A PRRS Mentesítési Bizottság a fertőzött nagylétszámú telepek PRRS mentesítési terveinek elkészítéséhez összeállított egy SABLONT (template), amely pontosan meghatározza, milyen adatoknak és ismereteknek (állatmozgatás, járványvédelem, kockázat elemzés, eddigi védekezés, egyéb fertőző betegségek helyzete, külső- és belső telepi járványvédelmi intézkedések (amelynek minden telepen eddigiekben is létezniük kell) stb.) kell szerepelniük a telepek mentesítési tervében. Kiemelendő, hogy a mentesítési tervnek egyedinek, telep specifikusnak, a telep technológiai folyamatai figyelembevételével kialakítottnak kell lennie.

50 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Kislétszámú állományok Egységesen az ország valamennyi megyéjében 2014-ben május 31- ig el kell végezni valamennyi kislétszámú állományban a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítéséről szóló 3/2014. (I. 16.) VM rendelete 6. (6) pontja szerinti ellenőrző vizsgálatot.

51 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Az Intézkedési Terv lépései és határidők kislétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Kislétszámú állományok Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod- Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe): június 30-ig a vizsgálatok alapján pozitív udvarok állomány cseréje mentes állatokra szeptember 30-ig a települések rendelet szerinti minősítése június 30-ig a két régió rendelet szerinti PRRS mentessé nyilvánítása

52 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Kislétszámú állományok Az összes többi megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém,) teljes területén: szeptember 30-ig a vizsgálatok alapján pozitív udvarok állomány cseréje mentes állatokra december 31-ig a települések rendelet szerinti minősítése Ezen területen a további intézkedések megtételét az elvégzett szerológiai vizsgálat alapján a február 28-ig elkészítendő és március 31-ig jóváhagyott megyei PRRS mentesítési tervnek kell tartalmaznia.

53 És a végére még egy felvetődő kérdés az adrenalin fokozására: 7./ MINEK AMIKOR BEENGEDIK A MINDENFAJTA FERTŐZÖTT NYUGATIT?

54 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Állatmozgás Mentes nagylétszámú állományba sertést bevinni csak mentes állományból szabad, és az állatokat hatvan napig karanténozni szükséges. A karanténozás ideje alatt minden kanból, tenyészkocából és tenyészkocasüldőből szerológiai vizsgálat céljára vért kell venni. Tenyészkanok esetében az ondó egyedi PCR vizsgálatát is el kell végezni. Egyéb esetben az állományból szerológiai vizsgálat céljára 95%-os biztonság és 10%-os előfordulás figyelembevételével vért kell venni. Az állatokat az új állományba beállítani csak az előbbi vizsgálatok negatív eredménye esetén szabad. Mentes állományba szaporítóanyagot (spermát és embriót) bevinni csak engedélyezett mesterséges termékenyítő és embrió átültető állomásról szabad.

55 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Állatmozgás Piacra, vásárra, valamint továbbtartási célra csak mentes településekről vagy mentes nagylétszámú állományból származó sertéseket szabad kiszállítani. E szabály alól az élelmiszerláncbiztonsági és állategészségügyi igazgatóság egyedi esetekben felmentést adhat, amennyiben az állatokat a mentesség feltételeinek már megfelelő állományból másik nem mentes településre kívánják szállítani és a kiszállítandó állatok tizennégy napon belül elvégzett egyedi szerológiai vizsgálata negatív eredményt adott. Fertőzött településen belül mentes állományból adott település másik, nem mentes állományába a járási állategészségügyi hivatal engedélyével lehet sertést szállítani.

56 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Állatmozgás Mentes, illetve mentesítés alá vont terület földrajzi határa mentén lévő 15 km-es sávon belülre, valamint mentes nagylétszámú állomány köré vont 15 km-es sugarú körön belülre fertőzött állományból származó sertés nem szállítható be.

57 Egyéb releváns információk

58 Egyéb releváns információ A sertések esetleges tünetmentes PRRS fertőzöttsége a levágott állat húsának emberi fogyasztásra való alkalmasságát nem befolyásolja. Ennek megfelelően a PRRS-től nem mentes állományokból származó sertések húsa és egyéb termékei is emberi fogyasztásra alkalmasak.

59 Egyéb releváns információ A nagylétszámú sertéstelep mentesítési tervének járványvédelmi előírásai A 41/1997.(V.28.) FM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat 2. számú függelékében foglalt általános járványvédelmi előírások betartását kell megkövetelni. A sertéstelepen dolgozók otthoni sertéstartásának, vagy másodállásként más sertéstartó telepen való foglalkoztatásának szabályait a mentesítési tervben szabályozni szükséges. Telepi technológia részletes leírása (különös tekintettel a telepen belüli állatmozgásokra). A karanténozásnál, belföldi vásárlás esetén a fent hivatkozott Állategészségügyi Szabályzat 12. számú függelék I. szakasza, míg külföldről történő vásárláskor a 12. számú függelék I. és II. szakasza szerint kell eljárni, azzal az eltéréssel, hogy a karanténozás időtartama a PRRS szempontjából minimálisan 60 nap.

60 Egyéb releváns információ A nagylétszámú sertéstelepek PRRS mentesítési Terveinek elkészítéséhez a PRRS Nemzeti Mentesítési Bizottság által összeállított SABLON rendelkezésre áll.

61 Egy új korszak kezdete a sertéstenyésztésben

1. Általános rendelkezések. 2. Mentesség

1. Általános rendelkezések. 2. Mentesség M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 3. szám 447 A vidékfejlesztési miniszter 3/2014. (I. 16.) VM rendelete a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától

Részletesebben

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2007. ( ) rendelete a brucellózis elleni védekezésről

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2007. ( ) rendelete a brucellózis elleni védekezésről A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Tervezet! A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2007. ( ) rendelete a brucellózis elleni védekezésről Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény

Részletesebben

12/2008. (II. 14.) FVM rendelet. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. A rendelet alkalmazási köre. Értelmező rendelkezések

12/2008. (II. 14.) FVM rendelet. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. A rendelet alkalmazási köre. Értelmező rendelkezések 12/2008. (II. 14.) FVM rendelet az egyes Brucella fajok elleni védekezés részletes szabályairól Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény 47. (2) bekezdése 1., 2., 8. és 25. pontjában kapott

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1.

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1. A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1. 1 Kéknyelv betegség útmutató 4.1 Tartalomjegyzék Előszó... 3 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 3 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész

Részletesebben

12/2008. (II. 14.) FVM rendelet. az egyes Brucella fajok elleni védekezés részletes szabályairól. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

12/2008. (II. 14.) FVM rendelet. az egyes Brucella fajok elleni védekezés részletes szabályairól. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK 12/2008. (II. 14.) FVM rendelet az egyes Brucella fajok elleni védekezés részletes szabályairól Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény 47. (2) bekezdése 1., 2., 8. és 25. pontjában kapott

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0 A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0 1 Kéknyelv betegség útmutató 4.0 Tartalomjegyzék Előszó... 3 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 3 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész

Részletesebben

Aujeszky-mentesítés III.

Aujeszky-mentesítés III. Állategészségügy Aujeszky-mentesítés III. Az Aujeszky-betegségtől való mentesítési eljárások kidolgozása és végrehajtása nagylétszámú állományokban A nagylétszámú sertéstelepek Aujeszky-betegségtől való

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0 A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0 Tartalomjegyzék Előszó... 2 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 2 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész információk... 2 2. Állati

Részletesebben

AFRIKAI SERTÉSPESTIS KÉSZENLÉTI TERV

AFRIKAI SERTÉSPESTIS KÉSZENLÉTI TERV AFRIKAI SERTÉSPESTIS KÉSZENLÉTI TERV 2006. június 30. Tartalomjegyzék ASP KÉSZENLÉTI TERV MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA 4 1. FEJEZET JOGSZABÁLYI FELHATALMAZÁS 5 2. FEJEZET PÉNZÜGYI RENDELKEZÉSEK 7 3. FEJEZET IRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

2015/2016. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE

2015/2016. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ÉS FÖLDMŰVELÉSÜGYI FŐOSZTÁLY Ikt.sz.:. BEI/01/02581-0002/2015. 2015/2016. ÉVI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE 2 2015. évi járványügyi monitoring program

Részletesebben

A kéknyelv betegség hazai helyzete és a húsmarha-tartókat érintı aktuális állategészségügyi kérdések

A kéknyelv betegség hazai helyzete és a húsmarha-tartókat érintı aktuális állategészségügyi kérdések A kéknyelv betegség hazai helyzete és a húsmarha-tartókat érintı aktuális állategészségügyi kérdések Zalakaros 2015. február 5. dr. Földi Zsolt szakmai főtanácsadó NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi

Részletesebben

179/2009. (XII. 29.) FVM rendelet. Általános rendelkezések

179/2009. (XII. 29.) FVM rendelet. Általános rendelkezések 179/2009. (XII. 29.) FVM rendelet a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzéséről, az ellenük való védekezésről, illetve leküzdésükről Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi

Részletesebben

75/2002. (VIII. 16.) FVM rendelet. a klasszikus sertéspestis és az afrikai sertéspestis elleni védekezésrol

75/2002. (VIII. 16.) FVM rendelet. a klasszikus sertéspestis és az afrikai sertéspestis elleni védekezésrol 75/2002. (VIII. 16.) FVM rendelet a klasszikus sertéspestis és az afrikai sertéspestis elleni védekezésrol Az állategészségügyrol szóló 1995. évi XCI. törvény 45. -ának 11. pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Állathigiénia, állategészségtani alapok. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Állathigiénia, állategészségtani alapok. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK Állathigiénia, állategészségtani alapok Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK AZ ÁLLATHIGIÉNIA TÁRGYKÖRE, FELADATA AZ ÁLLATHIGIÉNIA TÁRGYKÖRE Vizsgálja: Az élő és élettelen környezetnek a

Részletesebben

127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet

127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet a tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állategészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről

Részletesebben

A MADÁRINFLUENZA VÍRUS ÉS AZ ELLENE VALÓ VÉDEKEZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

A MADÁRINFLUENZA VÍRUS ÉS AZ ELLENE VALÓ VÉDEKEZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR A MADÁRINFLUENZA VÍRUS ÉS AZ ELLENE VALÓ VÉDEKEZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KÉSZÍTETTE: HORTOBÁGYI TÍMEA 2008 1. BEVEZETŐ 1. 1. Áttekintés

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 18636 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 115. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 46/2015. (VIII. 7.) FM rendelete egyes állategészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Részletesebben

163/2009. (XI. 27.) FVM rendelet. a Newcastle-betegség elleni védekezés szabályairól. Általános rendelkezések

163/2009. (XI. 27.) FVM rendelet. a Newcastle-betegség elleni védekezés szabályairól. Általános rendelkezések 163/2009. (XI. 27.) FVM rendelet a Newcastle-betegség elleni védekezés szabályairól Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérıl szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. -ának (2) bekezdése 17. és 20. pontjában

Részletesebben

41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Tv.

41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Tv. 41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Tv.) 45. -ának 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 87/2012. (VIII. 27.) VM rendelete az élõ állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól

A vidékfejlesztési miniszter 87/2012. (VIII. 27.) VM rendelete az élõ állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól 19024 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 111. szám A vidékfejlesztési miniszter 87/2012. (VIII. 27.) VM rendelete az élõ állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól Az élelmiszerláncról és hatósági

Részletesebben

69/2003. (VI. 25.) FVM rendelet. a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzéséről, az ellenük való védekezésről, illetve leküzdésükről

69/2003. (VI. 25.) FVM rendelet. a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzéséről, az ellenük való védekezésről, illetve leküzdésükről 69/2003. (VI. 25.) FVM rendelet a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzéséről, az ellenük való védekezésről, illetve leküzdésükről Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet. a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól. A rendelet alkalmazási köre. Értelmező rendelkezések

164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet. a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól. A rendelet alkalmazási köre. Értelmező rendelkezések 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 17. és 20. pontjában

Részletesebben

Disznóölés Magyarországon 1990-2011

Disznóölés Magyarországon 1990-2011 AGROFEED A Z AG RO F E E D K F T. S E R T É S H Í R L E V E L E 2011. 4. negyedéves szám Disznóölés Magyarországon 1990-2011 Az elmúlt évszázadban a sertéstenyésztés sikerágazatként járult hozzá a magyar

Részletesebben

BUDAPEST FÖV ÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI POLGÁRMESTERI HIVATAL HATÓSÁGI IRODA ÉPÍTÉS-, KÖRNYEZET- ÉS KÖZLEKEDÉSHATÓSÁGI CSOPORT

BUDAPEST FÖV ÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI POLGÁRMESTERI HIVATAL HATÓSÁGI IRODA ÉPÍTÉS-, KÖRNYEZET- ÉS KÖZLEKEDÉSHATÓSÁGI CSOPORT BUDAPEST FÖV ÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI POLGÁRMESTERI HIVATAL HATÓSÁGI IRODA ÉPÍTÉS-, KÖRNYEZET- ÉS KÖZLEKEDÉSHATÓSÁGI CSOPORT ll 02 Budapest, Szent László tér 29. TÁJÉKOZTATÓ A Megyei Kormányhivatal Gödöllői

Részletesebben

A NAGYÜZEMI SERTÉSTARTÁS TECHNOLÓGIÁJA ÉS HIGIÉNIÁJA

A NAGYÜZEMI SERTÉSTARTÁS TECHNOLÓGIÁJA ÉS HIGIÉNIÁJA A NAGYÜZEMI SERTÉSTARTÁS TECHNOLÓGIÁJA ÉS HIGIÉNIÁJA AZ IPARSZERŰ TARTÁS JELLEMZŐI 1 állatfaj van Nagy létszám (300-5000 koca) Nagy mennyiségű vágósertés kibocsátás (5.000-100.000 db/év) Bekerített a telep

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2008. ( ) FVM rendelete. a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2008. ( ) FVM rendelete. a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény

Részletesebben

EU ÁLLATVÉDELMI ELŐ ÍRÁSAI ÁLLATORVOSLÁS

EU ÁLLATVÉDELMI ELŐ ÍRÁSAI ÁLLATORVOSLÁS EU ÁLLATVÉDELMI ELŐ ÍRÁSAI ÁLLATORVOSLÁS FVM KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET BUDAPEST, 2005 EU ÁLLATVÉDELMI ELŐ ÍRÁSAI ÁLLATORVOSLÁS Szerző: DR. SZIEBERTH ISTVÁN Lektor: DR. MILE SÁNDOR Szerkesztő:

Részletesebben

Tájékoztató az afrikai sertéspestisről

Tájékoztató az afrikai sertéspestisről Tájékoztató az afrikai sertéspestisről (2014.03.24.) Mint ismeretes a betegség elérte az Európai Unió területét is, Litvániában vaddisznókon diagnosztizálták a betegséget. Emiatt Oroszország megtiltotta

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi helyzetéről, figyelemmel a haszonállatok tartására

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi helyzetéről, figyelemmel a haszonállatok tartására ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ÉS ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÓSÁGA Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi helyzetéről, figyelemmel a haszonállatok tartására 3525 Miskolc,

Részletesebben