Szabó István Dr., DVM, PhD UBM, Velence, Magyarország október 2.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szabó István Dr., DVM, PhD UBM, Velence, Magyarország 2014. október 2."

Átírás

1 Szabó István Dr., DVM, PhD UBM, Velence, Magyarország október 2.

2 Néhány felvetődő kérdés, hogy az előadáshoz megfelelő adrenalin szintünk legyen: 1./ MIÉRT KELL MAGYARORSZÁGNAK MEGINT BELEVÁGNI EGY MENTESÍTÉSBE? 2./ SENKI NEM CSINÁLJA, MIÉRT KELL NEKÜNK LENNI AZ ELSŐNEK? 3./ VAKCINÁZÁSSAL EGYENSÚLYBAN TARTHATÓK A KLINIKAI TÜNETEK. MIÉRT ÁLDOZZAK PÉNZ A MENTESÍTÉSRE?

3

4 Dánia: 2017re egy PILOT project keretében elindítani a későbbi teljes nemzeti PRRS mentesési stratégiát Erre az időre, számos REGINÁLIS kisebb területre terjedő projektnek folyamatban kell lennie Hollandia: A Holland Haszonállat és Hús Termék Tanács (Dutch Product Board for Livestock and Meat) PRRS vírus mentesítési nemzeti koordinációt vezetett be, amely célja a holland állomány egészségügyi státuszának további fokozása, javítása. Jelenleg a megfelelő régió kijelölésének fázisában vannak. Németország: Csak akkor lehet sikeres a PRRS mentesítés Németországban, ha az egész országra, valamennyi állományra kiterjed. (Beilage EG, Bätza HJ 2007) Csehország: A termelők jelentős része már lecserélte a hagyományos (conventional) állategészségügyi státuszú állományát magas (majdnem SPF, JÁS: javított állategészségügyi státusz, a nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegségektől mentes) állategészségügyi státusszal rendelkezőre.

5 A PRRS GAZDASÁGI KÁRTÉTELE A SERTÉSÁGAZATBAN A PRRS kártétele US adatok szerint (ahol egyébként a kocáknak csak kb 30 %-a van az un. fialástól a vágásig típusú telepeken, itthon ez 90 % feletti, tehát a fertőzési nyomás ezzel a kártétel nagyobb itthon): kocánként 114,7 $ (kb Ft).

6 A PRRS GAZDASÁGI KÁRTÉTELE A SERTÉSÁGAZATBAN Európai adatok a PRRS okozta veszteségekről: almonként: 74,16 $ (kb Ft/alom) előhízónként: 6 $ (kb Ft) hízónként: 7,67 $ (kb. 1700) 100 kocás, fialástól a vágásig típusú, 2,5 kocaforgójú, 10 malac/fialás telepen a teljes veszteség: 250 fialás = Ft 2500 előhízó: 1300x2500= Ft 2500 hízó: 1700 x 2500= Ft Total: Ft /év

7 A PRRS MENTESÍTÉS MOZGATÓRUGÓI Dániában az alábbi tényezőket tartják fontosnak a mentesítés végrehajtása indoklásaként: Megnövekedett bevétel dán koronával adnak többet egy 30 kg-os PRRS mentes hízóalapanyagért, ez kb.: Ft) A légzőszervi betegségek veszteségei csökkentése Csökkenő antibiotikum fogyasztás A PRRS elleni mentesítés a termelés megállítása nélkül is lehetséges

8 Néhány tény a PRRS-ről előljáróban

9 A PRRS VÍRUS ÁTVITELÉNEK LEHETŐSÉGEI A sertések PRRS vírussal történő fertőződésének lehetséges útjai: szájon át intranazálisan (légzőszerveken keresztül) intramuszkulárisan nemi szerveken keresztül ragályfogó tárgyakkal, gyógykezelésre szolgáló eszközökkel (és vélhetőleg számos más módon) A parenterális (nem az emésztőcsatornán keresztül történő) átvitel kiemelkedően hatékony (pl.:bármely okú bőrsérülés: vágás, harapás, vakarás). Akár 10 vagy ennél is kevesebb vírus részecske elegendő a sérült bőrfelületen a fertőzés átvitelére A parenterálishoz viszonyítva a fertőződés többi útja jelentősen nagyobb mennyiségű vírust igényel a betegség átviteléhez.

10 A PRRS VÍRUS ÜRÍTÉS LEHETŐSÉGEI A vírus a fertőzést követően: - a nyálban a 42 napig - az orrváladékban 21 napig - a vizeletben 28 napig - az ondóban 92 napig - a nyirokcsomókban 152 napig mutatható ki. A vírus megtalálható a vemhességük utolsó harmadában fertőződött kocák tejében és kolosztrumában. A heveny fertőződést követően a vírus alacsony szinten, illetve időszakosan ürül.

11 A PRRS VÍRUS ÜRÍTÉS KÖRNYEZETI KÖVETKEZMÉNYEI A PRRS vírust a kiszáradás gyorsan inaktiválja. Kevéssé ellenálló a folyadékokban, mint a vizelet, és hígtrágya. A tiszta, semleges phjú, vízszerű, a fagyásponthoz közeli hőmérsékletű folyadékokban hosszasan életképes. Például, 7,5 ph-n, 2 C-n, a víruspopuláció megfeleződésének ideje 5,8 nap. Telepi gyakorlati körülmények között a fertőzőképes vírus túlél: napokig: az ivóvízben, vályúkban és a pocsolyákban a környezeti hőmérséklet függvényében. Telepi gyakorlati körülmények között a fertőzőképes vírust elpusztítják a: a szokásos tisztító, szárító és fertőtlenítő módszerek.

12 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLATRÓL-ÁLLATRA A fertőzés állatok közötti vírus átvitelnek a leggyakoribb módja a szoros kontaktus az egyedek között, illetve a fertőzött folyadékokkal (vizelet, ondó, vér, váladékok) fertőzött eszközök (injekciós tűk, ruházat, lábbeli stb.). A sertés szociális viselkedése (rangsor harc) a sertés-sertés közötti interakciók (farok-, fülrágás, harapás, vakaródzás, fontos részei a direkt vírus átvitelnek.

13 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYON BELÜL Amennyiben egyszer az állomány fertőződik, a vírus az állományon belül cirkulálni fog. A spontán mentesülés a PRRS vírusától igen ritka. A vírushordozó állatoknak kiemelt szerepe van a vírus terjesztésében. A maternális ellenanyagok némi védelmet adnak az újszülött malacoknak, de ez csak rövid ideig és nem teljes mértékűen tart. Azon esetekben amikor fertőzött és fogékony állatok keverednek ( választás, hizlaldába telepítés) az egész populáció gyorsan befertőződik. Néha előfordul, hogy egyes állatok nem fertőződnek meg, ezt a státuszukat akár hosszabb ideig is megtartják (például a süldő utánpótlás). Ez persze magyarázata lehet a PRRS klinikai tünetei időszakonkénti megjelenésére.

14 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYOK KÖZÖTT. Az állományok közötti fertőződés esetében a fertőző vírus messze legfontosabb forrása a fertőzött állat behozatala az állományba. Franciaországban a fertőződés forrása: 56%-ban fertőzött sertés, 20%-ban fertőzött ondó, 21%-ban ragályfogó tárgy, 3%-ban ismeretlen forrás volt

15 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYOK KÖZÖTT Az u.n. Területi terjedés amikor állati vagy emberi forrás hiányában is előfordul a fertőződés relatíve gyakori a nagy sertéssűrűségű területeken. Franciaországban az ilyen módon fertőződött állományok 45 %-a 500 méteren belül, és csak 2 % -a 1000 méteren kívül volt található a fertőzés forrásától. Az u.n. Területi terjedés mechanizmusa nem teljesen tisztázott. A vírus levegővel való terjedése teóriáját elsődleges terjedési oknak vélték, de a kiterjedt kutatások nem igazolták az aerosolnak a vírus átvitelében feltételezett kiemelkedő szerepét. A legyek és szúnyogok kísérleti körülmények között szerepet játszhatnak a terjedésben, bár a gyakorlatban ezt még megerősíteni szükséges.

16 A PRRS VÍRUS TERJEDÉS ÁLLOMÁNYOK KÖZÖTT A nem sertés fajok szerepe a PRRS vírus járványtanában bizonytalan. A vizsgálatok azt mutatják, hogy - a kutyák, a macskák, a bűzös borzok, a mosómedve, az oposszum, a patkány, az egerek, a tengerimalacok, a házi verebek és a seregélyek nem fogékonyak a fertőzés iránt. A madarak különböző fajai érzékenysége vitatott. A PRRS vírust visszaizolálták a sertésfarmok szúnyog és légy populációjában, de ezek járványterjesztésben játszott szerepe még meghatározásra vár.

17 A PRRS ELŐFORDULÁSA A VILÁG ORSZÁGAIBAN A PRRS vírus világszerte valamennyi sertéstartó országban előfordul. Azon országok listája, amelyek mentesnek véltek ettől a betegségtől rövid: - Argentína, Ausztrália, Kuba, Finnország, Új- Kaledónia, Új-Zéland, Norvégia, Svédország, Svájc Ezekben az országokban vagy kevés sertés található, vagy kevésbé intenzív, hagyományosabb a tartás és nem meghatározó szereplői a az élősertés kereskedelemnek

18 A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv

19 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv A Nemzeti Mentesítési Terv célja A hazai sertésállomány PRRS fertőzöttségének csökkentése, ezáltal a betegség okozta gazdasági kártétel mérséklése. Rövid távú (2015 félév) cél, hogy az ország 2 régiójában, 7 megyéjében (Zala, Vas, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg) valamennyi sertésállomány PRRS mentes minősítéssel rendelkezzen. Hosszabb távú cél ( ) az egész ország mentes státuszának elérése, és így a mentes státusz eléréséből fakadó gazdasági előnyök kihasználására kedvező lehetőséget biztosítani a magyarországi sertéstartók számára.

20 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Jogszabályi háttér

21 Jogszabályi háttér Nemzeti PRRS Mentesítési Terv 1.) A sertések szaporító és légzőszervi tünetegyüttese (PRRS) az állategészségügyről szóló 1995.évi XCI. törvény alapján július 1-től bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegség lett Magyarországon. A végrehajtási szabályokat a 41/1997.(V.28.) FM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat tartalmazta. (A sertés állományok védelme című rész ( ) és a PRRS-re vonatkozó ). 2.) VII.6-tól az állategészségügyi törvényt módosító évi XXII. törvény megszüntette a bejelentési kötelezettséget, a 30/2002. (IV. 19.) FVM rendelet pedig hatályon kívül helyezte a PRRS-re vonatkozó végrehajtási szabályokat. 3.) Az állategészségügyről szóló évi CLXXVI. törvény július 1-től ismét (be)jelentési kötelezettség alá vonta.

22 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Jogszabályi háttér 4. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. Törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről kimondja: Az állattartó és az állatorvos jogai és kötelezettségei 18. (1) Az állattartó köteles a) állata rendszeres ellátásáról és felügyeletéről gondoskodni; c) az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó magán állatorvost a tartott állatok fajáról, létszámáról, az állatok tartási helyéről az állattartó tevékenység megkezdésétől számított öt napon belül tájékoztatni; e) az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott esetekben az állatok tartását, tartási helyét, jelölését és mozgatását bejelenteni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek; g) állatának az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által elrendelt vizsgálatát, kezelését, védőoltását, elszállítását, levágatását, illetve leölését tűrni, ezen feladatokat ellátó állatorvos részére segédszemélyzetről gondoskodni, és a kárenyhítési kötelezettségének megfelelően közreműködni;

23 5.) A Nemzeti Mentesítési Terv alapját a 3/2014. (II.16.) VM rendelet: A sertés-állományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítéséről szóló jogszabály képezi. Ez a rendelet megjárta az EU és a hazai döntéshozás, véleménynyilvánítás valamennyi fórumát, az azon elhangzottak releváns része beépült a rendelet végső szövegébe. E rendelet pontosan szabályozza a PRRS elleni mentesítés lépéseit, meghatározza a teendő intézkedések felelős végrehajtóit. Abból a célból, hogy a megvalósulás során esetleg felmerülő szakmai, állategészségügyi igazgatási, vagy egyéb területről érkező problémák, javaslatok a megvalósítást segítsék és egységes elveken alapuljanak a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti és Agrárigazgatási Államtitkárság államtitkára, Dr. Kardeván Endre a PRRS Nemzeti Mentesítési Bizottságot hozott létre, nevezett ki. Ezen Bizottság feladata a PRRS betegségtől való mentesítéssel kapcsolatos szakmai intézkedések és álláspontok kialakítására, véleményezésére, az intézkedésre jogosult nemzeti hatóságok (NÉBIH, járási állategészségügyi hivatal) döntés-előkészítése során támogatás, véleményezés nyújtása. Nemzeti PRRS Mentesítési Terv

24 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások

25 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások kislétszámú állomány: legfeljebb száz sertésből álló állomány; nagylétszámú állomány: több mint száz sertésből álló állomány; önálló árutermelő hízóállomány: olyan állomány, amelyben a sertéseket nem saját fogyasztásra történő hízlalási céllal tartják, és ahol szaporítás nem folyik; sertés-tenyészállomány: az a sertésállomány, amelyben szaporítás céljából tenyészkant, tenyészkocasüldőt vagy tenyészkocát tartanak

26 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások tenyészkan: hat hónaposnál idősebb, az állattenyésztési jogszabályok szerint tenyésztési célra kiválasztott,hímivarú sertés; tenyészkoca: hat hónaposnál idősebb, az állattenyésztési jogszabályok szerint tenyésztési célra kiválasztott, már legalább egyszer fialt nőivarú sertés; tenyészkocasüldő: hat hónaposnál idősebb, az állattenyésztési jogszabályok szerint tenyésztési célra kiválasztott, még egyszer sem fialt, nőivarú sertés. hízósertés: legalább 100 napos sertés; növendék sertés: sertések életkor szerinti csoportja mely a választástól 100 napos korig tart.

27 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások mentesítés alá vont terület: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) által meghatározott kiterjedésű terület, amelyen a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának (a továbbiakban: ÉBÁI) rendelkezései alapján mentesítés zajlik; I. számú terület: a rendelet szerinti mentesítés alá vont terület (2014-ben Zala, Vas, Somogy, és Nógrád, Heves, BAZ, SzSzB megyék területe); Az összes többi megyék területe: A rendelet szerinti mentesítés alá nem vont terület (2014-ben). megye: jelenleg érvényes közigazgatási egység; régió: megye vagy egymással földrajzilag szomszédos megyék.

28 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Fogalom meghatározások minősítő vizsgálat: Hatósági intézkedések céljából az állomány fertőzöttségének vizsgálata szerológiai módszerrel.; alkalmazható szerológiai és virológiai vizsgálatok: Az OIE ajánlásait figyelembe véve a Nemzeti Referencia Laboratórium hatáskörébe tartozik, hogy a szerológiai és virológiai vizsgálatok elvégzésnél melyik módszert illetve módszereket kell használni.

29 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv PRRS Fertőzött Sertés a) amely a PRRS-re gyanút keltő tüneteket vagy kórbonctani elváltozásokat mutat, és a betegség jelenléte virológiai vizsgálattal igazolt; b) amelyből a PRRS vírusa vagy annak genomja kimutatható; c) amely a betegségre gyanút keltő tüneteket mutat, és olyan sertéstenyész- állományban vagy önálló árutermelő hízóállományban (a továbbiakban együtt: állomány) tartják, amelyben a fertőzöttséget hatóságilag megállapították; d) amely szeropozitív, nem vakcinázott és a szeropozitivitást más szerológiai módszerrel is megerősítették.

30 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv PRRS fertőzöttségre gyanús sertés a) amelynek klinikai tünetei vagy kórbonctani elváltozásai a PRRS-re utalnak és a laboratóriumi vizsgálatok a betegség jelenlétét még nem igazolták; b) amelyet a megelőző hatvan napon belül fertőzött sertéssel együtt tartottak, vagy fertőzött sertéstől származó ondóval termékenyítettek.

31 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér

32 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér Nagylétszámú állományok 2012 koca+kocasüldő Magyarország % összes összes Hizóférőhely Magyarország hizó/tenyész/ Megye +kan létszám %-ában M telepen koca megye hízóférőhely /koca évi forgó hízókibocsájtás %-ában év baranya % % , % 6,89 bacs 0% 2 0 0% bekes % % , % 10,47 borsod % % , % 12,45 csongrád % % , % 10,88 fejer % 182 2% , % 7,87 gyor % % , % 9,82 hajdu % % , % 11,07 heves % % , % 14,42 jnsz % % , % 14,63 komarom 0% 2 0% nograd % % , % 7,14 pest % % , % 17,03 somogy % % , % 2,71 szabolcs % % , % 5,26 tolna % % , % 5,56 vas % % , % 7,03 veszprem % % , % 11,12 zala % % , % 14,75 Magyarország % % , % 9,11 Forrás: NÉBIH elektronikus nyilvántartási rendszer

33 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér Nagylétszámú állományok 2013 Forrás: Bálint Ádám, NÉBIH, ÁDI

34 Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Járványügyi háttér Kislétszámú állományok 2013 Forrás: NÉBIH adatbázis (2012)

35 Még néhány felvetődő kérdés az adrenalin fokozására: 4./ NINCS MEGKÜLÖNBÖZTETHETŐ IMMUNITÁST ADÓ VAKCINA. CSAK ÁLLOMÁNYCSERÉVEL LEHET MENTESÍTENI. ÚGYSEM SIKERÜL. 5./ MIKORRA TÉRÜL EZ MEG NEKEM? 6. /KI FIZETI A KÖLTSÉGEKET?

36 AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI A PRRS vírusától való megszabadulásnak számos módszere lehet: - a teljes állománycsere - a vizsgálva és - a pozitív egyedek eltávolítva (u.n. szelekció) - és a zárt állomány létrehozása (un. roll over). Az egyes módszerek hatékonyságában nincs jelentős különbség, de valamennyi esetben kiemelkedő szerepe van a szigorú járványvédelmi szabályok telep specifikus kidolgozásának és alkalmazásának, amely szabályoknak a vírus terjedése valamennyi számba jöhető fertőződési útvonalra ki kell terjednie.

37 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 1. Teljes állománycsere - költséges, de az újrafertőződés veszélye a legkisebb - a hazai viszonyokat (farrow to finish állományok) figyelembe véve alkalmazható - a fertőzött állományok eltávolítása, alapos takarítás, szigorított, ismételt fertőtlenítés, megfelelő ideig történő pihentetés - hatóságilag igazolt, megbízhatóan mentes állománnyal történő betelepítés - rendszeres szerológiai és virológiai vizsgálat Gazdasági kihatások: Meghatározott ideig történő termeléskiesés állami szerepvállalás kérdése (állami kártalanítás, megfelelő hitelkonstrukciók biztosítása)

38 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 1. Teljes állománycsere Csehországi adatok az állománycserét megelőző és követő termelési mutatókról (2012)

39 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 2. Szelekció - a vizsgálva és a pozitív egyedek eltávolítva -Az elsődleges fókuszban ezen módszer esetében valamennyi tenyészállat vizsgálata áll, hogy a perzisztensen fertőzött hordozó állatokat kiszűrjék és eltávolítsák az állományból. Ez a folyamat PRRS vírus vertikális átvitelét meggátolja - A szérum ellenanyagok meghatározása és a vírus nukleinsav kimutatása megfelelően kombinálva alkalmas a hordozó, az állományból eltávolítandó állatok felderítésére. - Bár a módszer nagyon hatékony, de hátrányai - nagyon drága - jelentős munkát ad a labornak az egyszerre elvégzendő nagymennyiségű vizsgálat - potenciálisan PRRS vírus negatív kocákat idő előtt eltávolítunk, mert az ELISA nem tudja a krónikus hordozót és a fertőződött, de már nem vírusürítő állatot megkülönböztetni - nem lehet a természetes úton fertőzött és a vakcinázott állatokat megkülönböztetni (ezért ezen módszer alkalmazása vakcinázott állományokban kérdéses.)

40 PRRS Mentesítés Magyarország AZ ÁLLOMÁNYOK PRRS MENTESÍTÉSE MÓDSZEREI 3. ún. roll over módszer hatékony, folyamatos vakcinázási program alkalmazásával a tenyészkoca állományban tartós, homogén immunállapot kialakítása kocasüldő beállítás felfüggesztése min. 6-8 hónapig szigorú járványvédelmi rendszer működtetése a telep vonalában (újrafertőződés megakadályozása), telepen belül ellenőrzött állatmozgatás Az utónevelő depopulációja, repopuláció az újonnan született utódállománnyal Szeropozitív kocák folyamatos selejtezése elsősorban alacsony kocalétszámú, megfelelő épületekkel, férőhelyekkel rendelkező telepeken alkalmazható; folyamatos szerológiai és virológiai ellenőrzéssel, sentinel (őr) állatok beállításával és vizsgálatával

41 A PRRS MENTESÍTÉS MEGTÉRÜLÉSE A teljes állománycserével történő mentesítés megtérülési idejét (ROI=return of investment) 18 és 83 hónap közöttire teszik egy tanulmányban. A teljes állomány zártsággal, és kifuttatással történő mentesítés megtérülési ideje 4 és 26 hónap közötti. (Természetesen ezen számok nagymértékben függenek a gazdasági környezettől, amelyben a mentesítés történik.)

42 A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv Megvalósítás, Feladatok

43 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei 4. Eljárás a sertéstartó telepeken Különböző eljárást kell folytatni a nagylétszámú és a kislétszámú telepeken, továbbá a nagylétszámú telepeken belül a hízóállományokban. A minősítéshez, illetve a mentesítéshez szükséges vizsgálatok költségei az állattartót terhelik, melyhez a különféle állami támogatások azonban igénybe vehetők (pl. 148/2007. (XII.8.) FVM rendelet) vagy az agrárigazgatásért felelős miniszter a költségek teljes egészére, vagy egy részére forrást biztosíthat. Pozitív szerológiai eredmény esetén először az esetleges téves pozitív eredményt ki kell zárni, más típusú diagnosztikai módszer alkalmazásával, ebben az esetben a napos malacokból orrtampon, vagy a korcsoportból más okból elhullott állatok nyirok szerveinek PCR vizsgálatát kell elvégezni. A fertőzöttség kizárását célzó virológiai vizsgálatok már állami költségre történnek. A nagylétszámú állomány mentesítési tervében előírt vakcinázás költsége szintén az állattartót terheli. Kislétszámú állományok esetében a vakcinázás nem engedélyezett, kivéve, ha az Országos Főállatorvos azt engedélyezi.

44 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) Nagylétszámú telepek a PRRS fertőzött, nagylétszámú telepek mentesítése állománycserével, állami kártalanítás mellett történik. Az állami kártalanítás feltétele a tulajdonos részéről a legalább hasonló nagyságú állomány újratelepítésére vállalt kötelezettség. Ennek hiányában állami kártalanítás nem adható, és a telepről élő állatmozgatás csak vágóhídra értékesítés formájában történhet. Az állománycsere folyamata kapcsán törekedni kell a minél magasabb állategészségügyi és genetikai státuszú (minél több nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegségtől mentes, potenciálisan magasabb profitabilitást biztosító) állomány telepítésére.

45 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) KIEMELT FELADAT: június 30-ig valamennyi telep minősítése: Mentes telepek: - a magát mentesnek vélő telep az elmúlt 3 év negatív (kedvező) vizsgálati eredménye alapján valamennyi kanból és a kocák 95%-os biztonsággal és 5 % prevalencia számítással (kb. a kocák 5 %-a), továbbá a hízók 95%-os biztonsággal és 10 % prevalencia számítással (maximum 60 hízó) történő kedvező eredményű vérvizsgálata alapján mentessé nyilvánítható. ( történelmi mentesség ).

46 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) Fertőzött telepek: Tenyésztelep: megyei KH ÉBÁI szervezésében a management, az ellátó állatorvos és a PRRS Mentesítési Bizottság együttes megbeszélését követően kialakítani a mentesítési tervet, ami a fertőzött állomány minél előbbi lecserélése: Javasolt program: termékenyítés leállítása: június 30. utolsó fialások: október 21. a telep kiürítése és a záró fertőtlenítés elvégzése: június 30.

47 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe) Hízótelep: A megyei KH ÉBAI szervezésében a management, az ellátó állatorvos és a PRRS Mentesítési Bizottság együttes megbeszélését követően kialakítani a mentesítési tervet, ami a fertőzött állomány minél előbbi lecserélése. Javasolt program: az utolsó, legkésőbb december 31-ig beérkező, PRRS szempontból nem minősített (pl. holland, német, szlovák stb. import hízóalapanyag) helyről származó állomány kifuthat, a továbbiak az esetleges szerződéses kapcsolatoktól függenek, de december 31. után kizárólag igazoltan mentes állományból származó sertések érkezhetnek a telepre.

48 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az összes többi megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém,) teljes területén: KIEMELT FELADAT: december 31-ig valamennyi (elsődlegesen a mentesítés alá vont területek 15 km-es határoló zónájában lévő) nagylétszámú telep minősítése: Mentes telepek: - a magát mentesnek vélő telep az elmúlt 3 év negatív (kedvező) vizsgálati eredménye alapján valamennyi kanból és a kocák 95%-os biztonsággal és 5 % prevalencia számítással (kb. a kocák 5 %-a), továbbá a hízók 95%- os biztonsággal és 10 % prevalencia számítással (maximum 60 hízó) történő kedvező eredményű vérvizsgálata alapján mentessé nyilvánítható. (u. n. történelmi mentesség ).

49 Az Intézkedési Terv lépései és határidők nagylétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Az összes többi megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém,) teljes területén: A PRRS Mentesítési Bizottság a fertőzött nagylétszámú telepek PRRS mentesítési terveinek elkészítéséhez összeállított egy SABLONT (template), amely pontosan meghatározza, milyen adatoknak és ismereteknek (állatmozgatás, járványvédelem, kockázat elemzés, eddigi védekezés, egyéb fertőző betegségek helyzete, külső- és belső telepi járványvédelmi intézkedések (amelynek minden telepen eddigiekben is létezniük kell) stb.) kell szerepelniük a telepek mentesítési tervében. Kiemelendő, hogy a mentesítési tervnek egyedinek, telep specifikusnak, a telep technológiai folyamatai figyelembevételével kialakítottnak kell lennie.

50 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Kislétszámú állományok Egységesen az ország valamennyi megyéjében 2014-ben május 31- ig el kell végezni valamennyi kislétszámú állományban a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítéséről szóló 3/2014. (I. 16.) VM rendelete 6. (6) pontja szerinti ellenőrző vizsgálatot.

51 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Az Intézkedési Terv lépései és határidők kislétszámú állományok mentesítésével kapcsolatosan Kislétszámú állományok Az I. területen (Vas, Zala, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod- Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területe): június 30-ig a vizsgálatok alapján pozitív udvarok állomány cseréje mentes állatokra szeptember 30-ig a települések rendelet szerinti minősítése június 30-ig a két régió rendelet szerinti PRRS mentessé nyilvánítása

52 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Kislétszámú állományok Az összes többi megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém,) teljes területén: szeptember 30-ig a vizsgálatok alapján pozitív udvarok állomány cseréje mentes állatokra december 31-ig a települések rendelet szerinti minősítése Ezen területen a további intézkedések megtételét az elvégzett szerológiai vizsgálat alapján a február 28-ig elkészítendő és március 31-ig jóváhagyott megyei PRRS mentesítési tervnek kell tartalmaznia.

53 És a végére még egy felvetődő kérdés az adrenalin fokozására: 7./ MINEK AMIKOR BEENGEDIK A MINDENFAJTA FERTŐZÖTT NYUGATIT?

54 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Állatmozgás Mentes nagylétszámú állományba sertést bevinni csak mentes állományból szabad, és az állatokat hatvan napig karanténozni szükséges. A karanténozás ideje alatt minden kanból, tenyészkocából és tenyészkocasüldőből szerológiai vizsgálat céljára vért kell venni. Tenyészkanok esetében az ondó egyedi PCR vizsgálatát is el kell végezni. Egyéb esetben az állományból szerológiai vizsgálat céljára 95%-os biztonság és 10%-os előfordulás figyelembevételével vért kell venni. Az állatokat az új állományba beállítani csak az előbbi vizsgálatok negatív eredménye esetén szabad. Mentes állományba szaporítóanyagot (spermát és embriót) bevinni csak engedélyezett mesterséges termékenyítő és embrió átültető állomásról szabad.

55 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Állatmozgás Piacra, vásárra, valamint továbbtartási célra csak mentes településekről vagy mentes nagylétszámú állományból származó sertéseket szabad kiszállítani. E szabály alól az élelmiszerláncbiztonsági és állategészségügyi igazgatóság egyedi esetekben felmentést adhat, amennyiben az állatokat a mentesség feltételeinek már megfelelő állományból másik nem mentes településre kívánják szállítani és a kiszállítandó állatok tizennégy napon belül elvégzett egyedi szerológiai vizsgálata negatív eredményt adott. Fertőzött településen belül mentes állományból adott település másik, nem mentes állományába a járási állategészségügyi hivatal engedélyével lehet sertést szállítani.

56 a 3/2014. (II.16.) VM rendelet követelményei Állatmozgás Mentes, illetve mentesítés alá vont terület földrajzi határa mentén lévő 15 km-es sávon belülre, valamint mentes nagylétszámú állomány köré vont 15 km-es sugarú körön belülre fertőzött állományból származó sertés nem szállítható be.

57 Egyéb releváns információk

58 Egyéb releváns információ A sertések esetleges tünetmentes PRRS fertőzöttsége a levágott állat húsának emberi fogyasztásra való alkalmasságát nem befolyásolja. Ennek megfelelően a PRRS-től nem mentes állományokból származó sertések húsa és egyéb termékei is emberi fogyasztásra alkalmasak.

59 Egyéb releváns információ A nagylétszámú sertéstelep mentesítési tervének járványvédelmi előírásai A 41/1997.(V.28.) FM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat 2. számú függelékében foglalt általános járványvédelmi előírások betartását kell megkövetelni. A sertéstelepen dolgozók otthoni sertéstartásának, vagy másodállásként más sertéstartó telepen való foglalkoztatásának szabályait a mentesítési tervben szabályozni szükséges. Telepi technológia részletes leírása (különös tekintettel a telepen belüli állatmozgásokra). A karanténozásnál, belföldi vásárlás esetén a fent hivatkozott Állategészségügyi Szabályzat 12. számú függelék I. szakasza, míg külföldről történő vásárláskor a 12. számú függelék I. és II. szakasza szerint kell eljárni, azzal az eltéréssel, hogy a karanténozás időtartama a PRRS szempontjából minimálisan 60 nap.

60 Egyéb releváns információ A nagylétszámú sertéstelepek PRRS mentesítési Terveinek elkészítéséhez a PRRS Nemzeti Mentesítési Bizottság által összeállított SABLON rendelkezésre áll.

61 Egy új korszak kezdete a sertéstenyésztésben

1. Általános rendelkezések. 2. Mentesség

1. Általános rendelkezések. 2. Mentesség M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 3. szám 447 A vidékfejlesztési miniszter 3/2014. (I. 16.) VM rendelete a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától

Részletesebben

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Aujeszky-betegség 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Fogalmak Fertőzött sertés: vírus, antigénjei, DNS kimutatható; gyanút keltő klinikai tünetek és olyan állományban van ahol a fertőzöttséget hatóságilag

Részletesebben

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 140. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 140. szám MAGYAR KÖZLÖNY 140. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. szeptember 19., hétfő Tartalomjegyzék 64/2016. (IX. 19.) FM rendelet Egyes állategészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 69732

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok Dr. Peter Franken Budapest 2013 BVD elleni védekezés a szarvasmarhaállományokban 1. Bevezetés és holland szarvasmarha-adatok

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10.

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10. BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD élőállat bemutató Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó

Részletesebben

Az almatermesztés időjárási

Az almatermesztés időjárási Az almatermesztés időjárási vonatkozásai Tőkei László, Sepsi Panna Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék 1118 Budapest, Villányi út 29-43. K épület, 3. emelet

Részletesebben

Az sertés-egészségügy aktuális

Az sertés-egészségügy aktuális Az sertés-egészségügy aktuális kérdései Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Sertésegészségügyi szakmai nap Oroszháza Gyopárosfürdő,

Részletesebben

Mennyibe kerül a BVD?

Mennyibe kerül a BVD? Mennyibe kerül a BVD? (Budapest, 2013. február 21.) Dr. Ózsvári László PhD, MBA SZIE-ÁOTK, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék BEVEZETÉS A téma aktualitása, jelentősége BVD előfordulása:

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét Országosan nem változott az influenzaaktivitás A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 4. hét Intenzíven terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt

Részletesebben

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért.

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 6. hét Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 02. hét Terjed az influenza A 2. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz

Részletesebben

Fertőző kevésvérűség

Fertőző kevésvérűség Fertőző kevésvérűség Az idei hazai előfordulás tapasztalatai Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Dr. Szögyényi Zsuzsanna, Dr. Abonyi Tamás, Dr. Vladár Dorottya Jogszabályi háttér Bejelentési kötelezettség

Részletesebben

Szerződés hatálya. Szerződéskötés dátuma. Partner / Szerződő fél. Szerződés tárgya Szerződés típusa Szerződés értéke

Szerződés hatálya. Szerződéskötés dátuma. Partner / Szerződő fél. Szerződés tárgya Szerződés típusa Szerződés értéke Szerződés tárgya Szerződés típusa Szerződés értéke Szerződéskötés dátuma Szerződés hatálya Partner / Szerződő fél Állami feladatok átvállalása az agrár- és vidékfejlesztési programok megvalósításában 6

Részletesebben

Aujeszky-mentesítés III.

Aujeszky-mentesítés III. Állategészségügy Aujeszky-mentesítés III. Az Aujeszky-betegségtől való mentesítési eljárások kidolgozása és végrehajtása nagylétszámú állományokban A nagylétszámú sertéstelepek Aujeszky-betegségtől való

Részletesebben

Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere

Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere Dr. Kulcsár Gábor Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága 2016. június 2. Tartalom Mik azok a

Részletesebben

KÖLESDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

KÖLESDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL KÖLESDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL MEDINAI KIRENDELTSÉG 7057 Medina, Kossuth u. 59. Tel/Fax: (74) 434-010 Állattartó Tulajdonos H e l y b e n Tárgy: Tájékoztatás a kéknyelv betegségről Tisztelt Állattartó!

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

Szarvasmarha tartás általános járványvédelmi és igazgatási kérdései. Dr. Hercsel György megyei igazgató főállatorvos Gy-M-S Kormhiv.

Szarvasmarha tartás általános járványvédelmi és igazgatási kérdései. Dr. Hercsel György megyei igazgató főállatorvos Gy-M-S Kormhiv. Szarvasmarha tartás általános járványvédelmi és igazgatási kérdései Dr. Hercsel György megyei igazgató főállatorvos Gy-M-S Kormhiv. ÉLBÁI 1 Népesség 448500 fő Terület 4088 km Népsűrűség 108 fő/km 2 Szm

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 3. hét Intenzíven terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján

Részletesebben

Kéknyelv betegség. rövid ismertető

Kéknyelv betegség. rövid ismertető Kéknyelv betegség rövid ismertető Mi az a kéknyelv betegség? A kéknyelv betegség (angolul: bluetongue) törpeszúnyogok által terjesztett fertőző, de állatról állatra közvetlenül nem terjedő vírusos állatbetegség,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Magyarországra történő beszállítás feltételei

ÚTMUTATÓ. Magyarországra történő beszállítás feltételei ÚTMUTATÓ A kéknyelv-betegség magyarországi megállapítása miatt a jogszabályoknak megfelelően el kellett rendelni a kitörés gócpontjától számított 100 kilométeres sugarú védőkörzet felállítását, valamint

Részletesebben

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 01. hét Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 4. hét Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

Iktatószám: TO-04I/30/640-6/2014. Ügyintéző: - Dr. Ugodi Andrea Járási Hivatalvezető Asszony. Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal

Iktatószám: TO-04I/30/640-6/2014. Ügyintéző: - Dr. Ugodi Andrea Járási Hivatalvezető Asszony. Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Dr. Ugodi Andrea Járási Hivatalvezető Asszony Iktatószám: TO-04I/30/640-6/2014. Ügyintéző: - Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal SZEKSZÁRD Bezerédj u. 1. 7100 Tárgy: Tájékoztatás kéknyelv betegségről

Részletesebben

Elérte hazánkat az influenzajárvány

Elérte hazánkat az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 3. hét Elérte hazánkat az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS A KÉKNYELV BETEGSÉGGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓHOZ

KIEGÉSZÍTÉS A KÉKNYELV BETEGSÉGGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓHOZ KIEGÉSZÍTÉS A KÉKNYELV BETEGSÉGGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓHOZ Valamennyi korlátozás alatt levő területen található állattartó telep esetében ki kell egészíteni a járványvédelmi intézkedési

Részletesebben

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21.

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. IBR és BVD mentesítés IBR mentesítés 1. ge negatív állomány kialakítása 2. IBR negatív állomány kialakítása

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1.

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1. A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.1. 1 Kéknyelv betegség útmutató 4.1 Tartalomjegyzék Előszó... 3 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 3 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0 A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 4.0 1 Kéknyelv betegség útmutató 4.0 Tartalomjegyzék Előszó... 3 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 3 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész

Részletesebben

Sertés Akadémia 1.2.0. 6. óra

Sertés Akadémia 1.2.0. 6. óra II. Modul: Összefüggelemz Sert Akadémia 1.2.0. 6. óra Esttanulmányok - 3-5 RESPIG auditban rzt vett telep általános betegség-auditjának megvitatása dr. Búza László ResPig koordinátor 1 Általános audit

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ. (2.0 egységes szerkezetbe foglalt verzió)

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ. (2.0 egységes szerkezetbe foglalt verzió) A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ (2.0 egységes szerkezetbe foglalt verzió) A kéknyelv betegség magyarországi megállapítása miatt a jogszabályoknak megfelelően el kellett

Részletesebben

Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 5. hét Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonellák bemutatása Enterobacteriaceae családba tartozó Gramnegatív pálcák, körülcsillósak, aktívan mozognak (kivéve

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2007. ( ) rendelete a brucellózis elleni védekezésről

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2007. ( ) rendelete a brucellózis elleni védekezésről A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Tervezet! A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.../2007. ( ) rendelete a brucellózis elleni védekezésről Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény

Részletesebben

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Dr. Antal Ákos hatósági főállatorvos, megyei ENAR koordinátor Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA 2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett

Részletesebben

12/2008. (II. 14.) FVM rendelet. az egyes Brucella fajok elleni védekezés részletes szabályairól. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

12/2008. (II. 14.) FVM rendelet. az egyes Brucella fajok elleni védekezés részletes szabályairól. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK 12/2008. (II. 14.) FVM rendelet az egyes Brucella fajok elleni védekezés részletes szabályairól Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény 47. (2) bekezdése 1., 2., 8. és 25. pontjában kapott

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter. rendelete. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások

A földművelésügyi miniszter. rendelete. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások A földművelésügyi miniszter /2015. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.)

Részletesebben

Járványügyi intézkedést követő kártalanítás. a kártalanítási eljárás és annak feltételei

Járványügyi intézkedést követő kártalanítás. a kártalanítási eljárás és annak feltételei Járványügyi intézkedést követő kártalanítás a kártalanítási eljárás és annak feltételei Jogszabályi háttér Az egyes állat járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról szóló

Részletesebben

Aktuális állategészségügyi kérdések

Aktuális állategészségügyi kérdések Aktuális állategészségügyi kérdések Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár helyettes országos főállatorvos Veszprém, 2010.december 10. Klasszikus

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia u. 4. Telefon / fax 209-93-38 / Fax 209-9339 e-mail isz.aso@bfkh.hu 13:00-18:00 13:00-16:00 8:30-13:00 8:30-12:30

Részletesebben

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft.

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft. VITAFORT ZRT. 2016.06.02. Nemes Péter Vet- Produkt Kft. 1 Miért a Biosecurity Fotó: Dr. Horváth- Papp Imre 2 A biosecurity célja A kórokozók behurcolásának megakadályozása, hogy ne legyen: - szubklinikai

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület első 100 napjának eredményei

A Pénzügyi Békéltető Testület első 100 napjának eredményei A Pénzügyi Békéltető Testület első 100 napjának eredményei A korábbi (2011. július 1-jét) megelőző helyzet Kettősség: 1. A kamarák mellett működő békéltető testületek jellemzői - jó szándék - speciális

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 18636 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 115. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 46/2015. (VIII. 7.) FM rendelete egyes állategészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Részletesebben

Dán sertéspraxis. Állategészségügy menedzsment a sertéságazatban. Jan Dahl, DVM, Főtanácsadó

Dán sertéspraxis. Állategészségügy menedzsment a sertéságazatban. Jan Dahl, DVM, Főtanácsadó Dán sertéspraxis Állategészségügy menedzsment a sertéságazatban Jan Dahl, DVM, Főtanácsadó Háttér információk Dr. Jan Dahl Praktizáló állatorvos Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács Klinikai kutató

Részletesebben

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0

A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0 A KÉKNYELV BETEGSÉGGEL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL SZÓLÓ ÚTMUTATÓ 3.0 Tartalomjegyzék Előszó... 2 I. ALAPVETŐ SZABÁLYOK... 2 1. Jogszabályok és interneten elérhető naprakész információk... 2 2. Állati

Részletesebben

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft.

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. EGY KIS TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS : Hazai sertésekben főleg malackorban gyakori az Eimeria debliecki, E.scabra, E. polita véglények előfordulása. Amerikai kutatók Isospora

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA XX/1130/14/2010. A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. (2) bekezdésében, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

Kerekasztal a PRRS-mentesítésről

Kerekasztal a PRRS-mentesítésről Kerekasztal a PRRS-mentesítésről Résztvevők: dr. Povazsán János (moderátor), igazgató, Rhone-Vet Kft dr. Szabó István, a PRRS-mentesítési bizottság megbízott vezetője dr. Molnár Tamás, a mentesítési bizottság

Részletesebben

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt és

Részletesebben

Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László

Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László A minisztérium feladatai a védett őshonos állatfajták megőrzésével és genetikai fenntartásával kapcsolatban Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László Jogi szabályozás -az

Részletesebben

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Varga Imre mk. pv alezredes A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Előzmények A jogi szabályozás helyzete Az Európai Unióval történő jogharmonizáció folyamatában a Magyar Köztársaság.

Részletesebben

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt

Részletesebben

TÁBLAJEGYZÉK. 1/l A éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és a házastárs/élettárs gazdasági aktivitása szerint

TÁBLAJEGYZÉK. 1/l A éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és a házastárs/élettárs gazdasági aktivitása szerint TÁBLAJEGYZÉK A munkahelyre történő közlekedés formái 1/a A 15 64 éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és korcsoportok szerint 1/b A 15 64 éves foglalkoztatottak munkahelyre történő

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete

A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.)

Részletesebben

LIX. ÉVFOLYAM 4. SZÁM ÁRA: 1050 Ft 2008. március 13.

LIX. ÉVFOLYAM 4. SZÁM ÁRA: 1050 Ft 2008. március 13. LIX. ÉVFOLYAM 4. SZÁM ÁRA: 1050 Ft 2008. március 13. T A R T A L O M S z á m T á r g y Oldal Miniszteri rendeletek 11/2008. (II. 14.) FVM r. Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ültetvények

Részletesebben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben 1. sz. táblázat Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben Ügyészségek A nyomozás elrendelésétől számított A nyomozás elrendelésétől a jogerős bírósági 1

Részletesebben

ÚMVP előrehaladás szakmai szemszögből

ÚMVP előrehaladás szakmai szemszögből ÚMVP előrehaladás szakmai szemszögből NAPRAKÉSZ INFORMÁCIÓK GYAKORLATIASAN, A GAZDÁLKODÓK RÉSZÉRE! Bozsér Levente Stratégiai és Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóság Vizi Veronika Mezőgazdasági Igazgatóság

Részletesebben

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság... 4

Részletesebben

Tájékoztató a vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (GINOP 2.1.1.) pályázathoz

Tájékoztató a vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (GINOP 2.1.1.) pályázathoz Jelen tájékoztatóban foglaltak nem nyújtanak teljes körű tájékoztatást és nem minősülnek ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltése a céljuk. A pályázatokkal kapcsolatos információk tájékoztató jellegűek,

Részletesebben

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 A BIZOTTSÁG 1108/2008/EK RENDELETE (2008. november 7.) az 1266/2007/EK rendeletnek a kéknyelvbetegség-ellenőrzési és -megfigyelési programok minimumkövetelményei,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÓ. a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban B Í R S Á G A hivatásos katasztrófavédelmi szerv által

Részletesebben

Sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése zoonózisok. sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése

Sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése zoonózisok. sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése 1. sz.melléklet Sertés HACCP Általános járványvédelem: Személyforgalom Járműfogalom Munkaeszközök Állatforgalom Hullák, hullarészek Veszélyes anyagok Tisztítás, fertőtlenítés Rágcsálóirtás Sertésbetegségek

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásáért Budapest 2013. november 28.

Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásáért Budapest 2013. november 28. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásáért Budapest 2013. november 28. Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjának keretében megvalósuló START-UP-MODEL Új vállalkozások létrehozásának

Részletesebben

Regionális Gazdaságtan II 3. Gyakorlathoz

Regionális Gazdaságtan II 3. Gyakorlathoz Regionális Gazdaságtan II 3. Gyakorlathoz Beadandó Házi Feladat Magyarországi megyék versenyképessége Beadandó házi feladat levelezı tagozatosoknak A 3. gyakorlatban bemutatott eljárással elkészített megyék

Részletesebben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete és közös feladataink

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete és közös feladataink A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete és közös feladataink Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia, Eger Szőnyegi Sándor, Dancsházy Zsuzsanna Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

A Magyar Állatorvosi Kamara Állomány-egészségügyi Felügyeleti szakmai irányelve (ÁF) (tervezet) Állategészségügyi Technológia sertéstartásra

A Magyar Állatorvosi Kamara Állomány-egészségügyi Felügyeleti szakmai irányelve (ÁF) (tervezet) Állategészségügyi Technológia sertéstartásra A telep neve, címe A Magyar Állatorvosi Kamara Állomány-egészségügyi Felügyeleti szakmai irányelve (ÁF) (tervezet) Állategészségügyi Technológia sertéstartásra A telep biztonságos működéséhez az alábbi

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben december

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben december Oktatási Hivatal Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben 2012. december 1. Jogszabályi háttér Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete. A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 1. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete. A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 1. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló rendelet módosításáról

Részletesebben

ÉVES GAZDASÁGSTATISZTIKAI JELENTÉS, 2012 Költségvetési, társadalombiztosítási és non-profit szervezetek

ÉVES GAZDASÁGSTATISZTIKAI JELENTÉS, 2012 Költségvetési, társadalombiztosítási és non-profit szervezetek KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1890 ÉVES GAZDASÁGSTATISZTIKAI JELENTÉS,

Részletesebben

2. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 103. Közlemények. Az Országos Főállatorvos 1/2017. számú határozata

2. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 103. Közlemények. Az Országos Főállatorvos 1/2017. számú határozata 2. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 103 Közlemények Az Országos Főállatorvos 1/2017. számú határozata Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.)

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 7. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 7. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló rendelet módosításáról

Részletesebben

303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Igazságügyi Hivatalról

303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Igazságügyi Hivatalról A jogszabály mai napon hatályos állapota 303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet az Igazságügyi Hivatalról A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az

Részletesebben

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető.

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. 1. A termék bemutatása 1.1 Kérjük, adja meg azt az elnevezést, amellyel a terméke értékesítésre kerül:. 1.2 Amennyiben ismert más elnevezése

Részletesebben

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása F.3. számú függelék Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása Hatályos: 2015.07.07. 1/5. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 1. Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelemi

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 35. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 35. szám MAGYAR KÖZLÖNY 35. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. március 11., péntek Tartalomjegyzék 50/2016. (III. 11.) Korm. rendelet A Debrecenben megvalósuló ipari telephely kialakításával összefüggő közigazgatási

Részletesebben

A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései

A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései szerkezetátalakítás, szőlőtelepítési támogatás, hatósági ügyintézés átalakítása, pályázatok Dr. Sidlovits Diána kertészeti csoportvezető

Részletesebben

Autóipari befektetések támogatása Magyarországon. Szandrocha Kamilla 2010. Január 18.

Autóipari befektetések támogatása Magyarországon. Szandrocha Kamilla 2010. Január 18. Autóipari befektetések támogatása Magyarországon Szandrocha Kamilla 2010. Január 18. Az autóipar támogatása Magyarországon 1) Egyedi kormánydöntéssel megítélt közvetlen támogatás 2) EU társfinanszírozott

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Az MT Állomások hálózata és a Mesterséges Termékenyítés. Peter Berkvens AIM Worldwide Bikal, január 16. Eger, február 6.

Az MT Állomások hálózata és a Mesterséges Termékenyítés. Peter Berkvens AIM Worldwide Bikal, január 16. Eger, február 6. Az MT Állomások hálózata és a Mesterséges Termékenyítés Peter Berkvens AIM Worldwide Bikal, 2014. január 16. Eger, 2014. február 6. értéke Tenyésztés + MT! A világ egyik legnagyobb sertés MT szervezete

Részletesebben

Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont költségvetési alapokmánya

Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont költségvetési alapokmánya Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont költségvetési alapokmánya 1. Fejezet száma, megnevezése: XX. Oktatási Minisztérium 2. Költségvetési szerv a) azonosító adatai törzskönyvi nyilvántartási

Részletesebben

31/2009. (III. 27.) FVM rendelet. Általános rendelkezések

31/2009. (III. 27.) FVM rendelet. Általános rendelkezések 31/2009. (III. 27.) FVM rendelet a kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdése 17. és 20. pontjában kapott

Részletesebben

49/2002. (V. 24.) FVM rendelet a szalmonellózis és a baromfitífusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról

49/2002. (V. 24.) FVM rendelet a szalmonellózis és a baromfitífusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról 49/2002. (V. 24.) FVM rendelet a szalmonellózis és a baromfitífusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény 45. -ának 11. pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

31/2009. (III. 27.) FVM rendelet a kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól

31/2009. (III. 27.) FVM rendelet a kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól 31/2009. (III. 27.) FVM rendelet a kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdése 17. és 20. pontjában kapott

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.1-15

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.1-15 PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ Vállalatok K+F+I tevékenységének a GINOP-2.1.1-15 A célja: Olyan hazai kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek a, amelynek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó,

Részletesebben

16/1998. (IV. 3.) FM rendelet. a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról

16/1998. (IV. 3.) FM rendelet. a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. -ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás

Részletesebben

Heringes Anita és Gúr Nándor országgyűlési képvisel ő Budapest

Heringes Anita és Gúr Nándor országgyűlési képvisel ő Budapest NEMZETGAZDASÁG I MINISZTEIZfUM CSLRE;SNYf S Pf Cl R Országgy űlés Hivatala Irományszám li So 1 Érkezett Z01 MÁJ o 5e IIUNKA1 ;RC)PL\CÉRT fa KI!PY.ISSI',.R r F1 ;l,f* ;I,ns AL].ANIT1TKr1 R Iktatószám :

Részletesebben