PROGRAMAJÁNLÓ november. A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! november 22. péntek Isaszeg Megemlékezés.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROGRAMAJÁNLÓ 2013. november. A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! 2013. november 22. péntek Isaszeg Megemlékezés."

Átírás

1 Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : 1531 Bp. Pf. 28 : , , Fax: BM : , Fax: Adószám: PROGRAMAJÁNLÓ november A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! november 22. péntek Isaszeg Megemlékezés A II. világháború védelmi harcaiban elhunyt magyar katonákról, az Isaszegen elesett magyar ejtőernyősökről emlékezünk meg november 23. szombat Székesfehérvár Kiállítás, Hehs Ákos emléktábla avatás A rendezvény: Helye: Isaszegi temető, 2117 Isaszeg, Templom utca Ideje: péntek Kezdte: 15:00 Gyülekezés: 14:40-től az öreg templomnál a temetőben. 1.

2 2013. november 27. szerda 2013-évi tizenegyedik összejövetelünk (klubnapunk) a Stefánián Az összejövetel tervezett programja: A évi éves programok megbeszélése, a részfeladatok egyeztetése és kiosztása. A rendezvény ház HONVÉD KULTURÁLIS KÖZPONT további programjairól a weboldalukon találtok bővebb információt: november 29. péntek évzáró bajtársi vacsora Tisztelt Bajtársak! A MEBSZ Budapesti Tagszervezete november 29-én, péntek délután tartandó évzáró bajtársi vacsoráját, amelyre ezúton tisztelettel meghívunk. Sok szeretettel várjuk a MEBSZ tagjait, családtagjait, valamint minden barátunkat, jövőbeni tagunkat. Menü: Korlátlan svédasztalos ételfogyasztás 18-óra és 21-óra között, a vacsorához az ital fehér és vörösbor, üdítők és a kávé fogyasztása foglaltatik benne az árban. Térítés: A vacsora ára a MEBSZ Budapesti tagszervezet azon tagjai részére, akik ig befizették a tárgyévi tagdíjat Ft /fő. A MEBSZ nem Budapesti Tagszervezetének tagjainak és nem MEBSZ tagoknak (hozzátartozók, barátaink) részére Ft/ fő a vacsora költsége. Helyszín: Budapesten a Rákóczi Grill házban, cím: Budapest, VIII. kerület Rákóczi út 57. Gyülekezés: 17:45-től az étteremben. Részvételi szándékotokat jelezzétek mielőbb Patuzzi Aninál az ismert elérhetőségein: , , illetve Barabás Pálné Ilike; , legkésőbb november 20-áig. 2.

3 BESZÁMOLÓ a MEBSZ 2013 július, augusztus, szeptember, október hónapban megrendezésre került programjairól és egyéb ejtőernyős vonatkozású hírek a fenti időszakból augusztus 9. péntek Székesfehérvár XXII. 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj Hagyományőrző és Toborzó nemzetközi rendezvény A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került Székesfehérváron a XXII. alkalommal a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj Hagyományőrző és Toborzó nemzetközi rendezvény. A repülő és ejtőernyős emlékműnél Juhász József ny. ezredes bajtársunk az egykori 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj tisztje mondott megemlékező beszédet, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet. Szokás szerint a börgöndi repülőtéren folytatódott a találkozó kötetlenebb hangulatban. További fotók és Tihanyi Tamás írása a rendezvényről: 3.

4 2013. szeptember 06. péntek Pintér Gábor ejtőernyős sporttársunkra emlékezve Pintér Gábor tűzoltó főhadnagy sírhelyét ejtőernyős bajtársaink keresték fel a Rákospalotai köztemetőben és helyezték el a sírnál a kegyelet virágait. Pintér Gábor június 13-án született Budapesten. A Fővárosi Tűzoltó parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság rohamparancsnoka volt. Szolgálati feladatait kiemelkedő szorgalommal végezte, személyes bátorságával példát adott beosztottainak aug. 8-án a Műegyetemi lőtértűznél is elsők között hatolt be az igen veszélyes kárhelyre, ahol feladata ellátása közben életét vesztette. Fotók: Both Lajos Pintér Gábor sírjánál való megemlékezés után a bajtársak felkeresték Cselőtey István Attila ejtőernyős sporttárs nyughelyét Cselőtey István Attila ejtőernyős sporttársunkra emlékezve A megemlékezést elmondja Bodnár József bajtársunk; Bodnár József Jaska vagyok, Cselőtey István Attila a barátom és sporttársamra való visszaemlékezés, 1963-ban kezdett ejtőernyőzni Csomós Vera és Paczkó Etelka egyetemben, 1964-ben leszerelésem után barátkoztunk össze. A versenyeken Bodnár, Cselőtey, Bácskai László és Farkas György Broki indultunk, nagybarátságban voltunk, Attila szülei Rákospalotán lakott így a szüleivel is sokat találkoztam. Repülőklubunk Újpesten volt a Tavasz utca 57-ben, hozzájuk közel. Egy testvére Cselőtey József a Palota Gyöngye séfje volt. Muka István az akkori B keret edzője javaslatára meghívást kapott a B keretbe. Az 1971-ben a Gödöllői repülőtéren megrendezésre kerülő Jurij Gagarin Ejtőernyős Emlékverseny 17 csapat részvételével, április 4-én kezdődött és 8-án fejeződött be, csapatversenyben a KIM csapata 3. helyezést ért el. Attila segédoktató volt a továbbképzősöket oktatta, kirándulni jártunk együtt, egy nagyon jó haver volt, sporttársként is meg minden féleképpen, mindig lehet rá számítani, olyan ember volt, mint a Broki, a Broki is olyan ember volt, bármit kértem Én már oktató voltam tőlük mindent megcsináltak, nagyon rendesek voltak. Nagyon jó sporttárs és barát volt, Isten nyugosztalja, majd a KÉK EGEKBEN találkozunk! Fotók: Both Lajos és Békési Árpád archív gyűjtemény 4.

5 2013. szeptember szombat-vasárnap Első Ejtőernyős Nap Szolnok, Szandaszőlős repülőtér A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és a Magyar Ejtőernyős Szövetség vezetése több éve együttműködésben dolgozik a hazai ejtőernyős közösség érdekeit képviselve. A MEBSZ a nemzeti katonai- és sport ejtőernyős hagyományok megóvásában, ápolásában, illetve a bajtársiasságon alapuló összetartozás érzésének fenntartásában jár élen. A MESZ az aktív ejtőernyőzés népszerűsítésében, tömeg és élsport szervezésében jeleskedik. A két országos szervezet munkája gyakorlatilag lefogja az ejtőernyőzés teljes hazai palettáját. Az elmúlt öt évben több évét betöltött sporttársunk jelentkezett az ejtőernyős kluboknál, hogy évtizedes kihagyást követően újra szeretnének ugrani, kipróbálva az ejtőernyős technika új vívmányait és újra átélni a szabadesés élményét. Dr. Házas József fél évszázados kihagyás utáni újrakezdése indította be a gondolatot, hogy a világháborút követő civil és katonai ejtőernyős nemzedék tagjai közül sokan még köztünk vannak. Rövid számolás után arra a következtetésre jutottunk, hogy az MHS, MHSZ félkatonai klubjainál civilként, a Néphadsereg ejtőernyős fegyvernemeinél hivatásos vagy sorkatonaként, illetve a rendszerváltást követően az MRSZ ejtőernyős klubjaiban összesen több mint fő hajtott végre ejtőernyős ugrást. A két szövetség vezetésének kétéves előkészítő munkájának köszönhetően szeptember én a hazai ejtőernyőzés egyik fellegvárában Szolnokon, a Szandai repülőtéren került megrendezésre az Első Ejtőernyős Nap országos ejtőernyős találkozó. A rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy megszólítsuk azokat, akik önálló ejtőernyős ugrással rendelkeznek és szeretnének találkozni korosztályuk azon tagjaival, akikkel közösen élték meg annak élményét. Támogatóként csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium és azon alakulatok, amelyek állománya jelenleg is végrehajt ejtőernyős ugrást. Forrás: Beszámoló a rendezvényről a Honvédelem.hu weboldalon: Szabó Béla írása: Ejtőernyősünnep: Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós 5.

6 Célra szálló csapat:: Fehér M., Valadár T., Ott Olivér és Kántor István Célba ugró csapat: Göbölös Ferenc, Asztalos István, Mészárovics György és Kollár Gábor Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Pillanatképek Fotók: Gáll Gábor Az első ejtőernyős napról egy későbbi időpontban részletesebb beszámolóval is jelentkezünk. 6.

7 2013. október L2T Menet. A Német Veterán és Tartalékos Szövetség által 19. alkalommal szervezett, három országot érintő kétnapos menet a németországi Freyung kisvárosból indul, majd Csehország és Ausztria érintésével érkezik vissza. Szervezetünk immár hagyományosan, meghívást kap a meneten való részvételre, amelynek évek óta eleget tesz változó létszámmal. A részben önköltséges rendezvényen a MEBSZ és az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete támogatásával, idén tíz fővel képviseltük Szolnokot, hogy külföldön is népszerűsítsék Szervezetünket. Magyarországról még a MATASZ fővárosi szervezete volt jelen 8 fővel. Megérkezésünkkor már ismerősként üdvözölték csapatunkat. Másnap reggel kissé hűvös volt, de nem sokáig, mert az ágyúlövést követő rajt pillanatok alatt felmelegítette öltözetünket - amely kitartott a célba érésig. A 35 km változatos terepet biztosított és kellőképpen megmozgatta azon izom rostokat is amelyek az alföldi terepen csak utaznak egy-egy futás vagy gyaloglás alkalmával. A vasárnapi levezető menet 25 km-ként volt meghirdetve, de modern útvonal követők 20 km-nek mérték, de a borongós, esős időben így is elegendőnek bizonyult. Beérkezéskor mindenki megkapta a sikeres teljesítést bizonyító oklevelet és jelvényt. Jövőre a 20. jubileumi menet lesz egy héttel később, mint most - már lehet készülni, előkészíteni a gyakorlóruhát. Forrás: Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének novemberi hírlevele Szabovik Zoltán 7.

8 2013. október 06. vasárnap Megemlékezés Budapesten a HIM díszudvarán A hagyományokhoz híven október hónap első hétvégéjén, Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán elhelyezett első magyar ejtőernyős alakulat emléktáblájánál megemlékezést tartottunk. Az emléktáblánál ezen a napon az szeptember 11-én megalapított magyar királyi honvéd ejtőernyős kiképző keretre, az ejtőernyőugrás úttörőire emlékeztünk. Akik október elsején pápára a volt huszárlaktanyába érkezve az alakulat új helyőrségében lerakják az első magyar ejtőernyős század alapjait, amelynek teljes feltöltése az év végére be is fejeződik. Pillanatképek Fotók: Barabás Pálné 8.

9 2013. október Balatonkenese XXII. Katona Nemzedéki Találkozó A világbéke létrejöttének érdekében újabb, szélesebb körű kézfogásra van szükség szögezte le Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke, a XXII Katonanemzedéki Találkozó megnyitóján, október 8-án, az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban. Forrás: Kálmánfi Gábor írása, teljes cikk: Fotó:Kacsó Lajos A rendezvényen Szövetségünk küldöttsége is részt vett, a megnyitó ünnepségen a kopjafáknál a MEBSZ koszorúját elnökünk Dr. Boda József vezérőrnagy helyezte el. A BEOSZ kérésére a magyar katonai ejtőernyőzés megalakulásának 75. évfordulójára a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen elkészített kiállítás tablósorát is felállítottuk. A kamara kiállítást két vitrinnel kiegészítve a katonai ejtőernyőzés néhány tárgyi emlékét is kiállítottuk. Fotók: Gáll Gábor 9.

10 2013. október 19. szombat Megemlékezés Gyulai György tragikus halálának 52. évfordulójáról Mint ismeretes, Gyulai György tragikus halálának október 17-én volt az ötven kettedik évfordulója. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége, tizennyolcadik alkalommal emlékezett meg Gyulai György halálának évfordulójáról. A Farkasréti temetőben tisztelői között felsorakoztak az egykori pályatársak és tanítványok szellemének örökösei, a stafétát vivő sporttársak és tisztelők. A megemlékező beszédet Both Lajos ejtőernyős főpilóta mondta el a résztvevőknek. Kedves Barátaim! Ismételten itt vagyunk, mint minden év októberében egy méltósággal teljes főhajtásra Gyulai György sírjánál. Ilyenkor a feledhetetlen összetartozás és együvé tartozás érzése van az emberben. Mondom ezt azért is, mert ebben a rohamosan változó időkben, a repülősportokban, az ejtőernyőzésben sajnálatosan fellelhető széthúzásban ez a kis csapat mindig egységes tudott lenni. Itt mindenki a testvérének, igaz barátjának érzi a másikat. Itt, ezen az emlékhelyen valami csodálatos, katartikus érzés vesz erőt rajtunk, amikor az emlékezés egy csodálatos sportemberről szól, akinek igazi belső felszabadultság érzése volt a határtalan türelem és szeretet, amely az ejtőernyős tanítványainak, a sportolók egymáshoz való kapcsolatában is kifejezésre jutott. Amikor mi itt összejövünk, az egy sportág történelmi jelentőségű esemény. Bele kell borzongani! Gyulai György magatartása és embersége, nemzeti örökségünk! Rajtunk múlik, hogy ebből az örökségből mennyit őrzünk meg és adunk tovább utódainknak. A remény hal meg utoljára, szoktuk mondani és hogy ez mennyire igaz, ide minden évben elzarándokolunk, hívjuk az ifjú ejtőernyős nemzedéket egy főhajtásra, bízva abban, hogy közösen helyezhetjük el az emlékezés virágait. A fiatalságunk emlékei minden évben újra megszületik szívünkben. Ha belegondolunk abba, hogy milyen csodálatos érzés a régi és erősen megkopott évtizedeket Gyulai Györgyre való emlékezéssel felidézni. Sajnáljuk az utánunk jövő generációt, hogy ezt az érzést már kevésbé élhetik át... Egy ilyen nagyon ritkán adódik meg ebben a sportágban. Szükségesnek látom átértékelni dolgainkat, hogy az utánunk jövő generációnál is méltó helyre kerüljenek a megemlékezéseknek a hagyományai. Legfőképpen ennek a helynek a méltósága is ezt kívánná meg. Kedves Barátaim! Érezhetően folyamatosan fogyunk. Az itt jelenlevők zöme túl van a hatvanon, sokan a hetvenen, nyolcvanon. Nekünk már nagyon kevés időnk marad hátra, de addig, amíg az égiek el nem szólítanak minket, itt leszünk. Fájó szívvel gondolunk Richnovszki Sanyira, Csabai Pistára. Ők már nem lehetnek itt és nem tudjuk, hogy jövőre ki fog hiányozni közülünk, mert a sors néha kegyetlen, mint ahogy kegyetlen volt Gyulai Györggyel is október 19-én. 10. Both Lajos

11 2013. október 20. vasárnap Vasárnap a Gödöllői repülőtéren, egy baráti összejövetelen találkoztunk. Az összejövetelen baráti beszélgetés, nosztalgiázás követően, Both Lajos főpilóta tartott megemlékezést a kopjafánál az elhunyt bajtársainkról, akiknek nevei a kopjafán olvashatóak. Valamint külön ismét megemlékeztünk Gyula Györgyről, Vigh Józsefről, Nagy Józsefről, Rácz Edéről, valamint Palotai Nándorról is, majd a kegyelet virágait a veterán csapattársak és pályatársak helyezték el. Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós 11.

12 2013. október 20. vasárnap vitéz Bertalan Árpád sírjának megkoszorúzása születésének 115. évfordulója alkalmából Fotó: Gáll Gábor vitéz Bertalan Árpád születésének 115. évfordulója alkalmából a Fiumei úti Nemzeti sírkertben, koszorút helyeztünk el az idén tavasszal április 12-én felavatott új sírjánál. 12.

13 2013. október 30. szerda 2013-évi tízedik összejövetelünk (klubnapunk) a Stefánián Szokásos havi rendes klubnapunkra ismét szép számmal közel harmincan gyűltünk össze a Stefánián. A budapesti tagszervezet tagjai az aktuális feladatokat megbeszélését követően, a tagtársak közben szokás szerint megérkeztek. Az összegyűlt bajtársak részére Patuzzi Annamária elnök asszonyunk ismertette az elmúlt, illetve a következő havi programokat és részfeladatokat. Pusztaházi István elnök helyettes ismertette Miklós László Első ejtőernyős pilóta bejelentését, amelyet levél formájában jutatott el elnök asszonyunknak. Laci bátyánk a levélben arról tájékoztatta Anin keresztül a tagságot, hogy megromlott egészségi állapota miatt kilép a Budapesti Tagszervezetből, mivel már nem tud eljárni az összejövetelekre. Pusztaházi István bajtársunk a tagszervezet elnökhelyettese indítványozta Miklós Lászlónak Tiszteletbeli Tag cím adományozását, amelyet a tagság egybehangzóan támogatott. A felterjesztést a Budapesti Elnökség a MEBSZ Országos Elnöksége felé továbbította. 13.

14 Gáll Gábor meghívására idén ismét meglátogatott minket Angyal László barátunk. Segítségével, filmvetítéssel emlékeztünk Szenes Hannára, a magyar költő, író, antifasiszta harcosra. Magyar zsidók megmentése érdekében végzett küldetése során a magyar csendőrség elfogta. A budapesti börtönben kegyetlen kínzásoknak vetették alá, végül a nyilasok agyonlőtték. Élt 23 évet. Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós, Gáll Gábor október 30. Hősi halált halt katonákra emlékeztek A halottak napja alkalmából rendezett kegyeleti gyertyagyújtást és koszorúzást a Honvédelmi Minisztérium a fővárosban, a rákoskeresztúri Új Köztemetőben; Budaörsön, az amerikai hősi emlékműnél és a német katonai temetőben; valamint Solymáron, a brit nemzetközösségi temetőben október 30-án, szerdán. A hősi halált halt katonákra emlékeztek. Forrás: teljes cikk és további képek 14.

15 2013. november 3. vasárnap Megemlékezés a Szenes Hannáról Budapesten a róla elnevezett parkban Kedves barátaim. Ez évben itt a Szenes Hanna parkban emlékezünk meg a harmadik magyar ejtőernyős nőről, tragikus halálának 69-ik évfordulóján. A magyar ejtőernyőzés 1917-ben kezdődött, az I. világháborúban. Az osztrák-magyar monarchia hadereje, tüzérségi megfigyelő ballonokat felszerelték mentőernyővel, s aki merte használni, amikor az ellenséges vadászrepülő szétlőtte a ballonját, az megmenekült, aki nem bízott az ejtőernyőben, az lezuhant. Piávénál január 16-án Poppe Kornél százados a ballon kosarából 300 m-ről önként ugrott, hogy ezzel példát mutasson katonáinak. Ezt követte Boksay Antal légi megfigyelő hadnagy, aki március 23-án beugrotta a Heinecke első pilóta-mentőernyőjét. Majd ugyanolyan típusú ernyővel, még az év augusztusában Hefty Frigyes vadászpilóta a Nervesa hidak felett lángoló gépéből kiugorva 4800 méter magasból baj nélkül ért földet. Az első ugrásokat aztán szünet követte, hiszen az átkozott Trianon még a repülést is betiltotta hazánkban, ami aztán csak a 30-as években éledt újra. A pilóták már kaptak többnyire olasz Salvator ernyőket. Na és ekkor jöttek az első bátor nők, Tatár Emma és Medveczky Gabriella. Az idő tájt felmerült az az elképzelés, hogy fel kellene készülni olyan esetre, amikor másképp meg nem közelíthető helyre csak légi úton válna lehetőség emberek mentésére, elsősegélynyújtásra. Így aztán június 12-én a Mátyásföldi repülőtéren nagy nézőközönség előtt Focker típusú repülőgépből bemutató ejtőernyős ugrást hajtott végre a két ápolónő, akiket dr.lehoczky Béla főorvos és Hidvégi Géza ápoló követett. A két ápolónő hosszú kort élt meg. Medveczky Gabriellát június 12-én születésnapján jó egészségben köszöntötte a MEBSZ küldöttsége Fülőp Tibor kezdeményezésére. Tehát a harmadik magyar ejtőernyős nő az július 17-én született Szenes Hanna. Apja Szenes Béla ismert újságíró, színpadi szerző volt. Unokabátyja a pár éve elhunyt Szenes Iván kedves emlékű dalszerzőnk. Hanna a Baár-Madas gimnáziumba járt, osztályfőnöke volt Áprily Lajos, akinek versei feltehetően nagy hatással voltak tanítványára. A nap tüze, látod, a fürge diákot A hegyre ki csalta, a csúcsra kiállt. Csengve nevetve kibuggyan a kedve, Egy ős evoét így kiált. Talán éppen ő volt az a fürge diák. Később Hanna is írt szép verseket, hogy csak egy versszakot idézzek: Vannak csillagok, melyeknek fénye világít a földön, mikor ők maguk már régen nincsenek helyükön. Vannak emberek, akiknek csillogó emléke világít, amikor ők maguk már nincsenek köztünk. Ezek a fények csillognak és különösen, ha sötét az éjjel: mutatják az utat az embernek. 15.

16 Hanna, a kitűnő tanuló nem mehetett egyetemre, mert az akkor már megjelent első zsidó törvény megtiltotta. Önérzetét ez sértette, így szülőhazáját elhagyni kényszerült. Sikerült útlevelet szereznie szeptember 13-án elutazott Bulgáriába, majd Törökországon át, viszontagságos úton eljutott a Brit fennhatóságú, Palesztínába. Ott kibucban paraszti munkát végzett június 12-én bevonult brit katonai iskolába, s ennek elvégzése után tisztté avatták januárban Kairóban ejtőernyős kiképzést kapott, itt volt az első ugrása március 13-án az olasz Bari repülőtérről szálltak fel, csapatuk a szlovéniai Cazma közelében ugrott ki, s a földön jugószláv partizánok fogadták őket. Feladatuk hírszerzés volt, rádión közvetítve, és a németek hadi utánpótlásának fékezése, illetve felszámolása ben az Adria Kupa Ejtőernyős verseny pihenőnapján elvittek minket a Posztojnai barlangba, amelynek bejárata még akkor is kormos volt. Ugyanis a németek ott lőszert tároltak, amit a partizánok robbantottak fel. Azt viszont nem tudom, hogy Hannáéknak ehhez volt-e közük június 9-én többszöri kérésre a parancsnok engedélyt adott Hannáék ötfős rajának, hogy a magyarországi zsidó deportálásokat akadályozzák. Hanna szeretett volna Pestre eljutni, aggódott édesanyjáért. Miután a Dráván átkeltek, a csapat elrejtőzött, ketten pedig felderíteni mentek, amikor csendőrjárőrbe botlottak. Motozáskor társa zsebéből mert véletlenül magával hozta előkerült rádiójuk mikrofonja. Végül is elfogták rajukat, s Pécsre vitték. Onnan a Gestapóhoz kerültek, majd Pestre a Hadik laktanya pincéjébe, tovább a Konti utcai börtönbe, kínvallatásra október 28-i tárgyaláson Hanna határozottan követelte, hogy vele, mint brit katonatiszttel a Genfi Egyezmény szerint járjanak el november 7-én a 23 éves Szenes Hanna golyó általi halállal fejezte be életét. Az Ő emlékét őrzi ez a park. Ő a harmadik magyar ejtőernyős nő, Szenes Hanna a hős ejtőernyős. Budapest, november 3. Szeder Ferenc ejtőernyős 16.

17 Egy kis kultúra ez + az Riportok! július 23. kedd A Magyar Ejtőernyős Szövetségben napi ügyintézéssel kerestem meg Tóth János Totya Főtitkár Barátunkat. Az MRSZ Dagály utcai épület számomra az évek pezsgő érzéseit váltja ki bennem érkezésemkor, csak akkor igen zsúfolt mozgalmas napok voltak anno MHSZ idejében. Jelenleg a felső szinten az előzetes bejelentkezésem alapján csak Ő várt a megbeszélt időben, a folyosón az irodák nyitott ajtóval üresen tátongtak, a régi szép idők emlékei már ott elmosódtak számomra. Volna hely elég a még üzemelő ejtőernyős klubok számára is, ahol a szakmai és elméleti ismeretek elsajátítása mellett jutna idő a társalgóban a légcellás ejtőernyők gyakorló hajtogatására is. A havi klubtagsági díj (mint régen) talán fedezné a költségek egy részét is, és újból életet lehetne lehelni a régi patinás épületbe. A Főtitkár úr, a MEBSZ Bp. tagszervezet (sajtó referens) képviselőjének érdeklődésére elmondta - hogy, az országos nyilvántartása szerint a MESZ tagság folyamatos csökkenése érzékelhető; 2011/737fő, 2012/636fő 2013/615 fő regisztrált ejtőernyős tart nyílván. Napi feladatai szinte egész napos felelősség teljes munkát ad, amit igyekszik, még ha kell a szabadidejében is folytatni ez-az általa küldött is bizonyítják. Hollósy Lajos, Mészáros Béla, Fülöp Tibor és Tóth János Totya Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós és archívum 17.

18 Hogyan merre tovább? A technikai sportág sokat finomodott, nüanszokon múlik a siker, Az ejtőernyőzés hajnalán a kiugrás helyének megválasztásával lehetett közelíteni a célhoz, csak ennyi volt a lényeg, hogy épségben leérjen az ember. Negyven- éve a körkupolás ejtőernyőkkel PD-47, D-1, T-2, T-4, Zenit-1, és RL-3/5 típusúak - még nagy eltérések voltak a céltól, a légcellás paplanernyők fejlődésével évek alatt ötről háromra, aztán kettő centiméterre zsugorodott a célpont közepe. És nincs kizárva, hogy ebből előbb-utóbb egy lesz. A célba ugrás a számos szakág mellett a legrégebbi ejtőernyős sport, ahol ezerméteres magasságból ugranak a sportolók. Tizenöt centiméteres körbe érkezve érhetnek el pontot, a tizenhatodik centi annyit ér, mintha a repülőteret se találta volna el a versenyző: vagyis tizenhatot. A tökéletes ugráshoz a két centiméteres középső kört kell sarokkal érinteni, ez a nulla érték. Köszönöm az interjút! Fehér Miklós július kedd- szerda 2., Riport! Ejtőernyősök védőszentje a Hajtogató! Richter Attila Picur tartalék ejtőernyő hajtogatása közbeni bemutatása. MALÉV Repülőklub ejtőernyős szakosztályában 1983-ban kezdem, vezetője Tóth Endre volt. A MN Flottillásokhoz Újpestre vonultam be 1985-ben 75 ugrásom volt. Leszerelésem után a MALÉV klubban folytattam az ejtőernyőzést, az oktatói szakszóm 1992-től van. 18.

19 Mikortól hajtogatsz tervszerűen? Az első hajtogatók közül vagyok, 2000-től folyamatosan évente légcellás és pilóta ejtőernyőket hajtogatok, két nagy felhasználó van a MALÉV és az Opitz Nándor Repülőklub, meg egyéni vendégek. Mikor van időd ugrani vagy nem jellemző? Sajnos nem olyan sokszor, mint szeretnék. Kisebb a pénztárca, és a gyermekeimre is kell időt fordítani. Azért nem rájuk fogva de azért csökkenti az időt, merthogy velük (a gyerekekkel és a pénztárcával) is kell foglalkozni. A plombaszámom HU-SR 006. Minden egyes általam hajtogatott tartalék ejtőernyőt leplombálok, és ennek hat hónapig így kell, hogy maradjon, ha csak nem rövidebb ideig kell úgy maradnia, mert a gyártó mást ír elő, ennél rövidebb idő tartalmat. Magyarországi bevált tender az, hogy hathavonta kerül áthajtásra függetlenül attól, hogy a gyártó esetleg hosszabb időt ír elő, vagy engedélyez. Pilótamentő ejtőernyőknél vannak azért olyan anomáliák, hogy van, ami rövidebb időtartamon belül hajtandó újra, ott azért a tulajdonos általában tisztában van vele, hogy mennyi az áthajtási ciklus, illetve egy műhelybeli felülvizsgálat mikor esedékes. A becenév hogy ragadt rád? Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Amikor már ejtőernyőztem és elmentünk síelni a fóti dombokra Tóth Ferenc MALÉV sporttársam gyerekeivel, nekem majdnem derékig értek ballagtunk fel a dombra ki kivel kézen fogva meg lécem a vállamon és benyögte a kislány én már a Picurral megyek! - és így nyúlt felfelé- hogy jön velem és azóta lett a becenevem a mai napig is. Köszönöm az interjút! Fehér Miklós 19.

20 3., Riport! július szombat - vasárnap Kaposújlak A MEBSZ veterán tagjai ejtőernyős ugrások végrehajtása Kaposújlakon, és a repülőtér bemutatása. Interjú Boross Attila ejtőernyős oktatóval, több mint 3500 ugrással rendelkező üzemszervező! Boross Attila a beszállás ellenőrzése, és Matán Attila szerelő Büki György főpilóta és Markó Lajos első tiszt, L-410 pilótái Mióta üzemel a repülőtér? Kilenc évvel ezelőtt jöttem le ide Debrecenből, Kornyik Csaba kért fel Kaposújlakon ejtőernyős bázis létrehozására, szép lassan évről-évre fejlődtünk, rengeteg rendezvény és verseny van a repülőtéren tervbe véve. Ősszel tervezzük- lesz megint egy nagyszabású rendezvény három L-410 típusú repülőgéppel az újabb magyar rekord kísérlet létrehozására. Éves szinten mintegy 400fő körüli regisztrált ejtőernyőst tartunk nyilván ennek javarészt magyarok, de külföldiek is járogatnak ugrani. A repülőtéren 60-65főnek tudunk kényelmes szállást biztosítani, - ezek turista jellegűek- van lehetőség a nagy teremben kikapcsolódni baráti beszélgetéssel egybekötve TV, billiárdozni, csocsózni illetve olcsón lehet étkezni a büfében. Kiss György Kojak Vörös Meteor szakosztály vezetője. Fehér Miklós célra szállás gyakorlása Zenit

21 Történt e valamilyen komoly baleset az elmúlt évek során? Az elmúlt évek során komoly ejtőernyős baleset nem történt, leszámítva kisebb lábficamokat ez idáig megúsztuk-! Az elmúlt kilenc év alatt a repülőtéren mintegy ezer ejtőernyős ugrás lett végrehajtva, éves szinten átlagosan felszállással, hozzávetőlegesen 4000ezer ugrással lehet számolni, L-410 illetve Cessna- 182 típusú repülőgépekkel. Opitz Nándor Repülőklub Ejtőernyős szakosztály néhány tagja. Mi a hosszú távú tervetek? Dr. Tóth Angéla, Bánszki György és Szalánczi Ferenc Kaposújlakon, vagy valahol, sors hogy mindig fel kell építeni valamit! Az elmúlt év során nagyon sok egyeztetés történt, átalakult a légtérnek a felállása, akkor állították fel ezt az eseti légteret, megküzdöttünk két hónap és 46oldal dokumentum anyag a konzultációkon sikerült! Hatóság ellenőrzésekor minden rendben találtak, - ez és ez- ki? hogy miért ugrik? Leültem a számító gép elé elkezdtem kinyomtatni a személyes adatokat minden gép felszállás előtt minden rögzítve olyan szintenhogy án, 18.22perckor mondtam, hogy igen - minden rögzítve. Anno az úgy mond MHSZ iskolának köszönhetően az öreg Fedornak tehát papír-papír- minden legyen leokmányozva, és ha jön a baj, mert sajnos néha jön akkor ez a legfontosabb! 21.

22 Gyémánt János, Székely Lilla 100-ik ugrásának avatási ünnepsége. Boross Attila ejtőernyős oktató, üzemszervező és Fehér Miklós Avatási ünnepség. Anno válogatott kerettag Horváth István Gonosz tandem ugrása Horváth Pál Horigával Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Köszönöm az interjút! Fehér Miklós 22.

23 Kegyeleti hírek Richnovszky Sándor bajtársunk a MEBSZ Székesfehérvári Tagszervezete elnöke szeptember 29-én vasárnap hunyt el. Richnovszky Sándor ejtőernyős barátunkat október 11-én 14-órai kezdettel, közel kétszáz fő részvétele mellett, - az Osztrák Ejtőernyős Szövetség küldöttsége új elnöke Manfred Urreg nyá. mérnök ezredes vezetésével érkezett a szertartásra, a volt katonatársak, sporttársak, munkatársak és barátok búcsúztattak- a Székesfehérvári Béla úti temetőben és a földi maradványainak szórásán, a Börgöndi repülőtéren. Nem is olyan régen találkoztunk a Gödöllői repülőtéren majd az Ejtőernyősök Napján, a Szolnoki katonai repülőtéren. Márton Ervin bajtársunk az alábbi nekrológgal búcsúzott; Tisztelt Gyászoló család! Tisztelt Egybegyűltek! Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni, Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre Fájdalommal megtört szívvel álljuk körbe e virágokkal ékesített ravatalt, hogy elköszönjünk, végső búcsút vegyünk Richnovszky Sándortól az aranykoszorús kétgyémántos ejtőernyőstől, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesület elnökétől ben kezdte aktív ejtőernyős pályafutását Dunaújvárosban, majd a kiképzés után június 16- án szinte gyerekként hajtotta végre első ugrását An-2 repülőgépből között sorkatonai szolgálatot teljesített, mint mélységi felderítő június 04-én fejezte be ejtőernyős pályafutását szintén Dunaújvárosban a repülő napon ahol részt vett Farkas Bertalan űrhajós és Magyari Béla kiképzett űrhajós. A két dátum közötti időszakban 656 ugrást hajtott végre nappal, éjjel, szárazföldre, vízre 600 és 4200 méter közötti magasságokból. Ezen ugrásokat 23 repülőtéren és repülőtéren kívüli területekre hajtotta végre. 23.

24 Huszonegy ejtőernyő típusra volt ugrási jogosultsága. Ugrott LI-2, AN-2, PZL- 101 típusú repülőgépekből, MI-2, MI-6, MI-8, KA-26 helikopterekből, valamint Alba Regia nevű, HA-802 lajstrom számú hőlégballonból, amely készítésében is tevékenyen részt vett mint az MHSZ Ejtőernyő Javító Műhely technikusa. Megszerezte az ejtőernyős oktatói minősítést azzal a céllal, hogy tapasztalatait áttudja adni a felnövekvő ifjú ejtőernyős generációknak. Sport tevékenysége során számos területi versenyen ért el dobogós helyezést, nyert utánpótlás bajnokságot a Magyar Népköztársaság Kupa Bajnokságot, a Magyar Nemzeti Bajnokságon második helyezett volt. Tagja volt az Ejtőernyős Béke Kupa vándordíjat véglegesen elnyerő ejtőernyős csapatnak ben belép a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesületébe melynek 2002-ig titkára, majd 2002-től haláláig az elnöke. Második családja az egyesület volt, súlyos betegsége ellenére időt, fáradságot nem kímélve dolgozott a kitűzött célok eléréséért. Elnöksége során kiemelt figyelmet fordított a Fejér Megye területén élő repülők, repülő műszakiak és ejtőernyősök összefogására, a hazaszeretet és a hazáért való áldozatvállalás szellemében, megyénk és ezen belül Székesfehérvár repülő és ejtőernyőzés történeti értékeinek gyűjtésére, őrzésére az utókor számára. Szívén viselte a nehéz helyzetben élő repülő és ejtőernyős bajtársak életét mindent megtett, hogy segítsen helyzetüket jobbá tenni. Ehhez a munkájához mindig számíthatott és nagy segítséget kapott a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától a Bajtársi Egyesület Országos Szövetsége, a Magyar Veterán Repülő Szövetség, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Egyesülete elnökségétől, melynek elnökségi tagjai is volt. Jó kapcsolatot tartott ezen országos szervezetek tagszervezeteivel is. Elnöki munkája során kiemelt figyelmet fordított együttműködésre, így Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a MH. ÖHP-al, Osztrák Veterán Ejtőernyős Szövetséggel, civil társszervezetekkel, az Albatrosz Repülő Egyesülettel. Munkája eredményességét számos, városi, honvédségi és honvédelmi Miniszteri és osztrák elismerés fémjelzi. Szívén viselte a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj Hagyományőrző és toborzó nemzetközi rendezvényét, melyet az idén 22. alkalommal rendezett meg egyesületünk Börgönd-repülőtéren hazánk minden szegletéből és Ausztriából érkezett veterán és aktív repülőinek, ejtőernyőseinek részvételével. Az alakulat egyedül álló eredményeivel Székesfehérvárhoz kötődött, 1954-ig a felszámolásáig. Sándor barátunk hosszú kihagyás után úgy döntött, hogy ismét ejtőernyőt csatol magára és 2011-ben mint egykori ejtőernyős a Vörös Meteor ejtőernyős sportklubban ismét a kék eget szelte. 2011és 2012 évben még 20 ugrást teljesített így az összes ugrásainak száma 676-ra emelkedett. A 2013-as év súlyos betegséged miatt úgy telt el, hogy a repülő és ejtőernyős társadalom aggódva figyelte és bizakodással várta, hogy visszatérj közénk, de sajnos az égiek úgy döntöttek utoljára felszállsz és közöttük is maradsz. Én, mint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesület titkára megígérem neked, hogy emlékedet megőrizve, tovább folytatjuk azt a tevékenységet mely szívednek, és életednek oly fontos része volt. Sándor! Égi utadon kísérjen az angyalok éneke, családod, bajtársaid, barátaid örök emlékezete. Feletted már örökké kék az ég! Tisztelt Egybegyűltek! Szeretném bejelenteni, hogy halottunk porai a szertartás után Börgönd repülőtéren szétszórásra kerülnek. Kérem, aki úgy gondolja, kísérje el Sándort az utolsó ugrásához. 24.

25 Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós 25.

26 Csabai István bajtársunk október 10-én hunyt el. Hamvasztás utáni búcsúztatása november 14-én 14:00-kor az Ódudai temetőben volt. A borongós novemberi napon nagy számban gyűltünk össze erre a szomorú eseményre, hogy Istvánt elkísérjük utolsó útjára. A gyászoló családon kívül megjelentek az egykori kollégái, akikkel hosszú évekig dolgozott együtt, ejtőernyős oktató és sporttársai, barátai. Fotók: Nagy László 26.

27 Közlemény A Google ingyenes online tárhelyéről a következő filmeket lehet letölteni. A letöltések a követkő linken, november 30-ig, a tárhely kapacitás növelése a készülendő filmek feltöltései miatt, néhány Link törlésre kerül. 1., A Székely Lilla 100-ik ejtőernyős ugrása Kaposújlakon július 27-én, az avatási ünnepségen és a találkozó alkalmával rögzített film AVI formátumban feltöltésre került. https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmzvfku0fnbwn3yms/edit?usp=sharing 2., A MEBSZ Budapesti Tagszervezetének 2012-évi krónikája. Feltöltve; https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmd0otrxblq09jzwm/edit?usp=sharing 3., Baráti találkozó Pinyőéknél Csömörön én, Link megküldése a fotók letöltéséhez https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmmnvzeekwdgdimk0/edit?usp=sharing 4., Megemlékezés a II. Világháború Védelmi Harcaiban hősi halált halt magyar katonákról, sírjainak, emléktábláinak a megkoszorúzása Isaszeg Temető november 10-én. https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmawdrz0fdu2fdyku/edit?usp=sharing 5., Letkés Ipolyszalka augusztus DVD>AVI konvertálva film https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmuzlad1rpweo4nu0/edit?usp=sharing 6., Letkés Ipolyszalka augusztus DVD>AVI konvertálva film (Előzetes, bemutató) https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmue11skdgss05uzq/edit?usp=sharing 7., A Gödöllői repülőtéren május 26-án megtartott, a KÖMI veterán ejtőernyős találkozó alkalmával rögzített film elkészült és AVI formátumban feltöltésre került a Google ingyenes online tárhelyéhez. https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmm1nub0c0s0y2vxc/edit?usp=sharing 8., Ejtőernyősök napja Szolnokon ; https://docs.google.com/file/d/0b3y9tylsmdpmmvm0c3zbu2x5axc/edit?usp=sharing A filmek letöltése után a Windows Media Player programmal jó minőségben az AVI file megnézhető, illetve AVI>DVD konvertálható és DVD minőségben bármelyik asztali lejátszón kiváló minőségben lejátszható. 27.

28 Rendelkezés az adó 1%-ról A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége alapszabályában lefektetett céljainak megvalósításának támogatására kérjük, hogy a 2012 évi személyi jövedelemadó 1%-ról rendelkezzen a Szövetség javára. Környezetében, ha ismer olyant, aki még nem döntött, kérje meg, hogy az adó 1%-ról rendelkezzen a Szövetségünk javára. Adószám: A Rendelkező nyilatkozatot a MEBSZ weboldaláról tudjátok letölteni: Tisztelt Bajtársak! HÍRCSATORNÁNK A jelenlegi hírcsatornákon, minimum egy hét szükséges ahhoz, hogy mindenkihez eljuttassuk az információt, ezért is fontos, hogy akinek van internet elérhetősége, az tudassa velem az címét, ugyanis ezen a csatornán folyamatosan, gyorsan és díjmentesen lehet információhoz jutni. Illetve Akinek megváltozott az címe az is idejében jelezze felém, mert minden alkalommal címről visszajön a hírlevél ilyenolyan automatikus üzenettel megszűnt postafiók, a felhasználó jelenleg nem elérhető, vagy éppen spamnek nézte a rendszer a hírlevelet. Továbbra is várunk minden olyan ejtőernyős történetet, fényképet és egyéb olyan anyagot, amit a tagság szeretne megosztani, közzétenni, kérem, juttassátok el hozzám, vagy hozzátok el a klubnapra, hogy a hírlevelünkben meg tudjuk jelentetni, tájékoztatni a többi bajtársunkat is. A hírlevél készítői ezúton is köszönik, hogy most is figyelmesen végigolvastad hírlevelünket A hírlevél felelős szerkesztője: Gáll Gábor Fáradhatatlan segítője: Fehér Miklós 28.

A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt!

A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 április

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 április Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete 1143 Budapest, Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: patuzziannamaria@gmail.com Adószám: 181

Részletesebben

EMLÉKEZZÜNK! Hüse Károly posztumusz ejtőernyős őrnagy, 2015. február 5-én lenne 75éves, ha a tragédia nem következik be!

EMLÉKEZZÜNK! Hüse Károly posztumusz ejtőernyős őrnagy, 2015. február 5-én lenne 75éves, ha a tragédia nem következik be! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete 1143 Budapest, Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: patuzziannamaria@gmail.com Adószám: 181

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 Január

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 Január Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete 1143 Budapest, Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: patuzziannamaria@gmail.com Adószám: 181

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 május. VI. Ludovika Fesztivál

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 május. VI. Ludovika Fesztivál Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete 1143 Budapest, Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: patuzziannamaria@gmail.com Adószám: 181

Részletesebben

Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége

Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete 1143 Budapest, Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: patuzziannamaria@gmail.com Adószám: 181

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2012. május-június A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt!

PROGRAMAJÁNLÓ 2012. május-június A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

Boldog Újévet kívánunk minden bajtársunknak és családjának!

Boldog Újévet kívánunk minden bajtársunknak és családjának! MAGYAR EJTŐERNYŐSÖK BAJTÁRSI SZÖVETSÉGE AZ EURÓPAI EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG TAGJA 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : +36 1 355-1182, +36 1 224-5151 Fax: 224-5157 www-mebsz.hu Adószám: 181 82147-1-43 Boldog

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ (október)

PROGRAMAJÁNLÓ (október) Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 515 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683

Részletesebben

A nemzetközi nőnap alkalmából boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek!

A nemzetközi nőnap alkalmából boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2012. október

PROGRAMAJÁNLÓ 2012. október Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete

Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 515 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683

Részletesebben

Természetesen várjuk sorainkba az újonnan belépőket is!

Természetesen várjuk sorainkba az újonnan belépőket is! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének idõszakos kiadványa

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének idõszakos kiadványa XII. évfolyam 2009. szeptember 4. szám A kiadvány térítésmentes, sokszorosítható Készült az NCA támogatásával A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének idõszakos kiadványa Kápolna Doberdón Nagy Imre

Részletesebben

m a g y a r t e m e t k e z é s

m a g y a r t e m e t k e z é s Kegyeleti szakmai kiadvány 2013. november XI. évfolyam 2. szám m a g y a r t e m e t k e z é s Változik a temetkezési törvény 2013. november 15., Országos Kegyeleti Konferencia Életút díj Kalmár Tibornak

Részletesebben

XIV. évfolyam 2011. június 2. szám KÖZELEG A XX.! KATONANEMZEDÉKI TALÁLKOZÓ

XIV. évfolyam 2011. június 2. szám KÖZELEG A XX.! KATONANEMZEDÉKI TALÁLKOZÓ XIV. évfolyam 2011. június 2. szám KÖZELEG A XX.! KATONANEMZEDÉKI TALÁLKOZÓ Lourdesi zarándoklat 2011 Tartalom Lourdesi zarándoklat 2 Érvek és tények 3 Javul az egészségügyi ellátás 4 Közeleg a huszadik

Részletesebben

Simon L.: A magyar katonai ejtõernyõzés rövid története.

Simon L.: A magyar katonai ejtõernyõzés rövid története. Simon L.: A magyar katonai ejtõernyõzés rövid története. (Magyar Szárnyak, 1996. p.261-271.) A magyar szellemiség szerteágazó gazdagságát jellemzi, hogy még az olyan különleges területeken is, mint az

Részletesebben

Katonai emlékpark Pákozdon

Katonai emlékpark Pákozdon XIII. évfolyam 2010. október 3. szám Katonai emlékpark Pákozdon Megemlékezés Kőszegen A Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete, immár a negyedik alkalommal tartott bajtársi találkozót a kőszegi várban. Ez

Részletesebben

FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV BUDAPEST

FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV BUDAPEST FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV 2013 BUDAPEST A FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET KIADVÁNYA Felelős kiadó Dr. Tömösváry Zsigmond nyá. dandártábornok, elnök Lektorálták Dr. Magyar István nyá. dandártábornok

Részletesebben

minchét hivatalból és háttérintézménybõl hét maradt.

minchét hivatalból és háttérintézménybõl hét maradt. 2008. július XI. évfolyam 3. A kiadvány térítésmentes, sokszorosítható Készült az NCA támogatásával A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének idõszakos kiadványa Korszerû és jól szervezett a haderõnk

Részletesebben

"Kvasz András" Békésmegyei Repülő és Ejtőernyős Klub Ejtőernyős Szakosztályának Tevékenysége 1940-2010. -ig.

Kvasz András Békésmegyei Repülő és Ejtőernyős Klub Ejtőernyős Szakosztályának Tevékenysége 1940-2010. -ig. "Kvasz András" Békésmegyei Repülő és Ejtőernyős Klub Ejtőernyős Szakosztályának Tevékenysége 1940-2010. -ig. Az ejtőernyőzés a világon talán egyedülállóan az a tevékenység, hogy mikor elhagyod a légi járművet,

Részletesebben

FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV BUDAPEST

FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV BUDAPEST FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET ÉVKÖNYV 2012 BUDAPEST A FELDERÍTŐK TÁRSASÁGA EGYESÜLET KIADVÁNYA Felelős kiadó Dr. Tömösváry Zsigmond nyá. dandártábornok, elnök Lektorálták Dr. Magyar István nyá. dandártábornok

Részletesebben

Családi programok. A Küldöttgyûlés május 14-én elfogadta... Nagyatádon tartotta kihelyezett ülését a Hosz elnöksége.

Családi programok. A Küldöttgyûlés május 14-én elfogadta... Nagyatádon tartotta kihelyezett ülését a Hosz elnöksége. Welcome the participants of the EUROMIL/OSCE/ODHIR meeting on The Role of Military Associations in Protecting Human Rights of Armed Forces Personnel in Central and Eastern Europe and the XVI. th meeting

Részletesebben

Nagy háborús fotókiállítás nyílt a Honvédkórházban

Nagy háborús fotókiállítás nyílt a Honvédkórházban AZ MH BUDAPESTI NYUGÁLLOMÁNYÚAK KLUBJA KIADVÁNYA 17. évfolyam, 3. szám 2015. május június Nagy háborús fotókiállítás nyílt a Honvédkórházban Az első világháború eseményeit a magyar hadsereg szemszögéből

Részletesebben

Gyermektábor Békésszentandráson... 6-7. oldal Tisztavatás, újdonságokkal... 9. oldal. Tragédia Afganisztánban... 2. oldal

Gyermektábor Békésszentandráson... 6-7. oldal Tisztavatás, újdonságokkal... 9. oldal. Tragédia Afganisztánban... 2. oldal Tizenkilenc esztendõs a Honvédszakszervezet! 2010. szeptember XIX. évfolyam, 9. szám www.hsz.hu Egy pillanatra sem állt le az érdekegyeztetés!... 4-5. oldal Gyermektábor Békésszentandráson... 6-7. oldal

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD. www.honvedelem.hu. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. augusztus XXIII. évf. 8.

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD. www.honvedelem.hu. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. augusztus XXIII. évf. 8. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. augusztus XXIII. évf. 8. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu LÉGY RÁ MÉLTÓ! 14 Kőbe vésve, bronzba öntve VÁNDORLÓ HONVÉDSÍROK

Részletesebben

Puskás Híradó. a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület kiadványa. X. évfolyam 1. szám 2012. április. megjelenik félévenként

Puskás Híradó. a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület kiadványa. X. évfolyam 1. szám 2012. április. megjelenik félévenként Puskás Híradó a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület kiadványa megjelenik félévenként X. évfolyam 1. szám 2012. április S ZÜ L E T É S N A P II K Ö S ZÖ N TŐ Tisztelt Altábornagy Bajtárs! Kedves Miklós!

Részletesebben

Pápa és Vidéke 2007. augusztus 16. Közéleti hetilap V. évfolyam 30. szám

Pápa és Vidéke 2007. augusztus 16. Közéleti hetilap V. évfolyam 30. szám Pápa és Vidéke 2007. augusztus 16. Közéleti hetilap V. évfolyam 30. szám Nagytevel Nemzetiségi fesztivál Az elmúlt szombaton került sor Nagytevelen a hagyományos Német Nemzetiségi Fesztivál és Találkozó

Részletesebben

16. évfolyam 4. szám 2014. szeptember október

16. évfolyam 4. szám 2014. szeptember október 16. évfolyam 4. szám 2014. szeptember október Tisztújító küldött közgyűlés Az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja alapszabályának II. fejezet, 2/c. pontja értelmében tisztségújító küldöttközgyűlést kell

Részletesebben

XVI. évfolyam 2013. október 3. szám. Köszöntjük a katonagenerációk képviselőit!

XVI. évfolyam 2013. október 3. szám. Köszöntjük a katonagenerációk képviselőit! XVI. évfolyam 2013. október 3. szám Köszöntjük a katonagenerációk képviselőit! Kutas Rudolf fotóművész Szerelmem a fotóval tizenkét évesen kezdődött, amikor az első fotómasinát, egy box-camerát kaptam.

Részletesebben