PROGRAMAJÁNLÓ november. A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! november 22. péntek Isaszeg Megemlékezés.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROGRAMAJÁNLÓ 2013. november. A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! 2013. november 22. péntek Isaszeg Megemlékezés."

Átírás

1 Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : 1531 Bp. Pf. 28 : , , Fax: BM : , Fax: foig@nbsz.gov.hu Adószám: PROGRAMAJÁNLÓ november A MEBSZ programjain szívesen látunk minden érdeklődőt! november 22. péntek Isaszeg Megemlékezés A II. világháború védelmi harcaiban elhunyt magyar katonákról, az Isaszegen elesett magyar ejtőernyősökről emlékezünk meg november 23. szombat Székesfehérvár Kiállítás, Hehs Ákos emléktábla avatás A rendezvény: Helye: Isaszegi temető, 2117 Isaszeg, Templom utca Ideje: péntek Kezdte: 15:00 Gyülekezés: 14:40-től az öreg templomnál a temetőben. 1.

2 2013. november 27. szerda 2013-évi tizenegyedik összejövetelünk (klubnapunk) a Stefánián Az összejövetel tervezett programja: A évi éves programok megbeszélése, a részfeladatok egyeztetése és kiosztása. A rendezvény ház HONVÉD KULTURÁLIS KÖZPONT további programjairól a weboldalukon találtok bővebb információt: november 29. péntek évzáró bajtársi vacsora Tisztelt Bajtársak! A MEBSZ Budapesti Tagszervezete november 29-én, péntek délután tartandó évzáró bajtársi vacsoráját, amelyre ezúton tisztelettel meghívunk. Sok szeretettel várjuk a MEBSZ tagjait, családtagjait, valamint minden barátunkat, jövőbeni tagunkat. Menü: Korlátlan svédasztalos ételfogyasztás 18-óra és 21-óra között, a vacsorához az ital fehér és vörösbor, üdítők és a kávé fogyasztása foglaltatik benne az árban. Térítés: A vacsora ára a MEBSZ Budapesti tagszervezet azon tagjai részére, akik ig befizették a tárgyévi tagdíjat Ft /fő. A MEBSZ nem Budapesti Tagszervezetének tagjainak és nem MEBSZ tagoknak (hozzátartozók, barátaink) részére Ft/ fő a vacsora költsége. Helyszín: Budapesten a Rákóczi Grill házban, cím: Budapest, VIII. kerület Rákóczi út 57. Gyülekezés: 17:45-től az étteremben. Részvételi szándékotokat jelezzétek mielőbb Patuzzi Aninál az ismert elérhetőségein: , , illetve Barabás Pálné Ilike; , legkésőbb november 20-áig. 2.

3 BESZÁMOLÓ a MEBSZ 2013 július, augusztus, szeptember, október hónapban megrendezésre került programjairól és egyéb ejtőernyős vonatkozású hírek a fenti időszakból augusztus 9. péntek Székesfehérvár XXII. 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj Hagyományőrző és Toborzó nemzetközi rendezvény A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került Székesfehérváron a XXII. alkalommal a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj Hagyományőrző és Toborzó nemzetközi rendezvény. A repülő és ejtőernyős emlékműnél Juhász József ny. ezredes bajtársunk az egykori 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj tisztje mondott megemlékező beszédet, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet. Szokás szerint a börgöndi repülőtéren folytatódott a találkozó kötetlenebb hangulatban. További fotók és Tihanyi Tamás írása a rendezvényről: 3.

4 2013. szeptember 06. péntek Pintér Gábor ejtőernyős sporttársunkra emlékezve Pintér Gábor tűzoltó főhadnagy sírhelyét ejtőernyős bajtársaink keresték fel a Rákospalotai köztemetőben és helyezték el a sírnál a kegyelet virágait. Pintér Gábor június 13-án született Budapesten. A Fővárosi Tűzoltó parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság rohamparancsnoka volt. Szolgálati feladatait kiemelkedő szorgalommal végezte, személyes bátorságával példát adott beosztottainak aug. 8-án a Műegyetemi lőtértűznél is elsők között hatolt be az igen veszélyes kárhelyre, ahol feladata ellátása közben életét vesztette. Fotók: Both Lajos Pintér Gábor sírjánál való megemlékezés után a bajtársak felkeresték Cselőtey István Attila ejtőernyős sporttárs nyughelyét Cselőtey István Attila ejtőernyős sporttársunkra emlékezve A megemlékezést elmondja Bodnár József bajtársunk; Bodnár József Jaska vagyok, Cselőtey István Attila a barátom és sporttársamra való visszaemlékezés, 1963-ban kezdett ejtőernyőzni Csomós Vera és Paczkó Etelka egyetemben, 1964-ben leszerelésem után barátkoztunk össze. A versenyeken Bodnár, Cselőtey, Bácskai László és Farkas György Broki indultunk, nagybarátságban voltunk, Attila szülei Rákospalotán lakott így a szüleivel is sokat találkoztam. Repülőklubunk Újpesten volt a Tavasz utca 57-ben, hozzájuk közel. Egy testvére Cselőtey József a Palota Gyöngye séfje volt. Muka István az akkori B keret edzője javaslatára meghívást kapott a B keretbe. Az 1971-ben a Gödöllői repülőtéren megrendezésre kerülő Jurij Gagarin Ejtőernyős Emlékverseny 17 csapat részvételével, április 4-én kezdődött és 8-án fejeződött be, csapatversenyben a KIM csapata 3. helyezést ért el. Attila segédoktató volt a továbbképzősöket oktatta, kirándulni jártunk együtt, egy nagyon jó haver volt, sporttársként is meg minden féleképpen, mindig lehet rá számítani, olyan ember volt, mint a Broki, a Broki is olyan ember volt, bármit kértem Én már oktató voltam tőlük mindent megcsináltak, nagyon rendesek voltak. Nagyon jó sporttárs és barát volt, Isten nyugosztalja, majd a KÉK EGEKBEN találkozunk! Fotók: Both Lajos és Békési Árpád archív gyűjtemény 4.

5 2013. szeptember szombat-vasárnap Első Ejtőernyős Nap Szolnok, Szandaszőlős repülőtér A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és a Magyar Ejtőernyős Szövetség vezetése több éve együttműködésben dolgozik a hazai ejtőernyős közösség érdekeit képviselve. A MEBSZ a nemzeti katonai- és sport ejtőernyős hagyományok megóvásában, ápolásában, illetve a bajtársiasságon alapuló összetartozás érzésének fenntartásában jár élen. A MESZ az aktív ejtőernyőzés népszerűsítésében, tömeg és élsport szervezésében jeleskedik. A két országos szervezet munkája gyakorlatilag lefogja az ejtőernyőzés teljes hazai palettáját. Az elmúlt öt évben több évét betöltött sporttársunk jelentkezett az ejtőernyős kluboknál, hogy évtizedes kihagyást követően újra szeretnének ugrani, kipróbálva az ejtőernyős technika új vívmányait és újra átélni a szabadesés élményét. Dr. Házas József fél évszázados kihagyás utáni újrakezdése indította be a gondolatot, hogy a világháborút követő civil és katonai ejtőernyős nemzedék tagjai közül sokan még köztünk vannak. Rövid számolás után arra a következtetésre jutottunk, hogy az MHS, MHSZ félkatonai klubjainál civilként, a Néphadsereg ejtőernyős fegyvernemeinél hivatásos vagy sorkatonaként, illetve a rendszerváltást követően az MRSZ ejtőernyős klubjaiban összesen több mint fő hajtott végre ejtőernyős ugrást. A két szövetség vezetésének kétéves előkészítő munkájának köszönhetően szeptember én a hazai ejtőernyőzés egyik fellegvárában Szolnokon, a Szandai repülőtéren került megrendezésre az Első Ejtőernyős Nap országos ejtőernyős találkozó. A rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy megszólítsuk azokat, akik önálló ejtőernyős ugrással rendelkeznek és szeretnének találkozni korosztályuk azon tagjaival, akikkel közösen élték meg annak élményét. Támogatóként csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium és azon alakulatok, amelyek állománya jelenleg is végrehajt ejtőernyős ugrást. Forrás: Beszámoló a rendezvényről a Honvédelem.hu weboldalon: Szabó Béla írása: Ejtőernyősünnep: Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós 5.

6 Célra szálló csapat:: Fehér M., Valadár T., Ott Olivér és Kántor István Célba ugró csapat: Göbölös Ferenc, Asztalos István, Mészárovics György és Kollár Gábor Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Pillanatképek Fotók: Gáll Gábor Az első ejtőernyős napról egy későbbi időpontban részletesebb beszámolóval is jelentkezünk. 6.

7 2013. október L2T Menet. A Német Veterán és Tartalékos Szövetség által 19. alkalommal szervezett, három országot érintő kétnapos menet a németországi Freyung kisvárosból indul, majd Csehország és Ausztria érintésével érkezik vissza. Szervezetünk immár hagyományosan, meghívást kap a meneten való részvételre, amelynek évek óta eleget tesz változó létszámmal. A részben önköltséges rendezvényen a MEBSZ és az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete támogatásával, idén tíz fővel képviseltük Szolnokot, hogy külföldön is népszerűsítsék Szervezetünket. Magyarországról még a MATASZ fővárosi szervezete volt jelen 8 fővel. Megérkezésünkkor már ismerősként üdvözölték csapatunkat. Másnap reggel kissé hűvös volt, de nem sokáig, mert az ágyúlövést követő rajt pillanatok alatt felmelegítette öltözetünket - amely kitartott a célba érésig. A 35 km változatos terepet biztosított és kellőképpen megmozgatta azon izom rostokat is amelyek az alföldi terepen csak utaznak egy-egy futás vagy gyaloglás alkalmával. A vasárnapi levezető menet 25 km-ként volt meghirdetve, de modern útvonal követők 20 km-nek mérték, de a borongós, esős időben így is elegendőnek bizonyult. Beérkezéskor mindenki megkapta a sikeres teljesítést bizonyító oklevelet és jelvényt. Jövőre a 20. jubileumi menet lesz egy héttel később, mint most - már lehet készülni, előkészíteni a gyakorlóruhát. Forrás: Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének novemberi hírlevele Szabovik Zoltán 7.

8 2013. október 06. vasárnap Megemlékezés Budapesten a HIM díszudvarán A hagyományokhoz híven október hónap első hétvégéjén, Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán elhelyezett első magyar ejtőernyős alakulat emléktáblájánál megemlékezést tartottunk. Az emléktáblánál ezen a napon az szeptember 11-én megalapított magyar királyi honvéd ejtőernyős kiképző keretre, az ejtőernyőugrás úttörőire emlékeztünk. Akik október elsején pápára a volt huszárlaktanyába érkezve az alakulat új helyőrségében lerakják az első magyar ejtőernyős század alapjait, amelynek teljes feltöltése az év végére be is fejeződik. Pillanatképek Fotók: Barabás Pálné 8.

9 2013. október Balatonkenese XXII. Katona Nemzedéki Találkozó A világbéke létrejöttének érdekében újabb, szélesebb körű kézfogásra van szükség szögezte le Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke, a XXII Katonanemzedéki Találkozó megnyitóján, október 8-án, az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban. Forrás: Kálmánfi Gábor írása, teljes cikk: Fotó:Kacsó Lajos A rendezvényen Szövetségünk küldöttsége is részt vett, a megnyitó ünnepségen a kopjafáknál a MEBSZ koszorúját elnökünk Dr. Boda József vezérőrnagy helyezte el. A BEOSZ kérésére a magyar katonai ejtőernyőzés megalakulásának 75. évfordulójára a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen elkészített kiállítás tablósorát is felállítottuk. A kamara kiállítást két vitrinnel kiegészítve a katonai ejtőernyőzés néhány tárgyi emlékét is kiállítottuk. Fotók: Gáll Gábor 9.

10 2013. október 19. szombat Megemlékezés Gyulai György tragikus halálának 52. évfordulójáról Mint ismeretes, Gyulai György tragikus halálának október 17-én volt az ötven kettedik évfordulója. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége, tizennyolcadik alkalommal emlékezett meg Gyulai György halálának évfordulójáról. A Farkasréti temetőben tisztelői között felsorakoztak az egykori pályatársak és tanítványok szellemének örökösei, a stafétát vivő sporttársak és tisztelők. A megemlékező beszédet Both Lajos ejtőernyős főpilóta mondta el a résztvevőknek. Kedves Barátaim! Ismételten itt vagyunk, mint minden év októberében egy méltósággal teljes főhajtásra Gyulai György sírjánál. Ilyenkor a feledhetetlen összetartozás és együvé tartozás érzése van az emberben. Mondom ezt azért is, mert ebben a rohamosan változó időkben, a repülősportokban, az ejtőernyőzésben sajnálatosan fellelhető széthúzásban ez a kis csapat mindig egységes tudott lenni. Itt mindenki a testvérének, igaz barátjának érzi a másikat. Itt, ezen az emlékhelyen valami csodálatos, katartikus érzés vesz erőt rajtunk, amikor az emlékezés egy csodálatos sportemberről szól, akinek igazi belső felszabadultság érzése volt a határtalan türelem és szeretet, amely az ejtőernyős tanítványainak, a sportolók egymáshoz való kapcsolatában is kifejezésre jutott. Amikor mi itt összejövünk, az egy sportág történelmi jelentőségű esemény. Bele kell borzongani! Gyulai György magatartása és embersége, nemzeti örökségünk! Rajtunk múlik, hogy ebből az örökségből mennyit őrzünk meg és adunk tovább utódainknak. A remény hal meg utoljára, szoktuk mondani és hogy ez mennyire igaz, ide minden évben elzarándokolunk, hívjuk az ifjú ejtőernyős nemzedéket egy főhajtásra, bízva abban, hogy közösen helyezhetjük el az emlékezés virágait. A fiatalságunk emlékei minden évben újra megszületik szívünkben. Ha belegondolunk abba, hogy milyen csodálatos érzés a régi és erősen megkopott évtizedeket Gyulai Györgyre való emlékezéssel felidézni. Sajnáljuk az utánunk jövő generációt, hogy ezt az érzést már kevésbé élhetik át... Egy ilyen nagyon ritkán adódik meg ebben a sportágban. Szükségesnek látom átértékelni dolgainkat, hogy az utánunk jövő generációnál is méltó helyre kerüljenek a megemlékezéseknek a hagyományai. Legfőképpen ennek a helynek a méltósága is ezt kívánná meg. Kedves Barátaim! Érezhetően folyamatosan fogyunk. Az itt jelenlevők zöme túl van a hatvanon, sokan a hetvenen, nyolcvanon. Nekünk már nagyon kevés időnk marad hátra, de addig, amíg az égiek el nem szólítanak minket, itt leszünk. Fájó szívvel gondolunk Richnovszki Sanyira, Csabai Pistára. Ők már nem lehetnek itt és nem tudjuk, hogy jövőre ki fog hiányozni közülünk, mert a sors néha kegyetlen, mint ahogy kegyetlen volt Gyulai Györggyel is október 19-én. 10. Both Lajos

11 2013. október 20. vasárnap Vasárnap a Gödöllői repülőtéren, egy baráti összejövetelen találkoztunk. Az összejövetelen baráti beszélgetés, nosztalgiázás követően, Both Lajos főpilóta tartott megemlékezést a kopjafánál az elhunyt bajtársainkról, akiknek nevei a kopjafán olvashatóak. Valamint külön ismét megemlékeztünk Gyula Györgyről, Vigh Józsefről, Nagy Józsefről, Rácz Edéről, valamint Palotai Nándorról is, majd a kegyelet virágait a veterán csapattársak és pályatársak helyezték el. Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós 11.

12 2013. október 20. vasárnap vitéz Bertalan Árpád sírjának megkoszorúzása születésének 115. évfordulója alkalmából Fotó: Gáll Gábor vitéz Bertalan Árpád születésének 115. évfordulója alkalmából a Fiumei úti Nemzeti sírkertben, koszorút helyeztünk el az idén tavasszal április 12-én felavatott új sírjánál. 12.

13 2013. október 30. szerda 2013-évi tízedik összejövetelünk (klubnapunk) a Stefánián Szokásos havi rendes klubnapunkra ismét szép számmal közel harmincan gyűltünk össze a Stefánián. A budapesti tagszervezet tagjai az aktuális feladatokat megbeszélését követően, a tagtársak közben szokás szerint megérkeztek. Az összegyűlt bajtársak részére Patuzzi Annamária elnök asszonyunk ismertette az elmúlt, illetve a következő havi programokat és részfeladatokat. Pusztaházi István elnök helyettes ismertette Miklós László Első ejtőernyős pilóta bejelentését, amelyet levél formájában jutatott el elnök asszonyunknak. Laci bátyánk a levélben arról tájékoztatta Anin keresztül a tagságot, hogy megromlott egészségi állapota miatt kilép a Budapesti Tagszervezetből, mivel már nem tud eljárni az összejövetelekre. Pusztaházi István bajtársunk a tagszervezet elnökhelyettese indítványozta Miklós Lászlónak Tiszteletbeli Tag cím adományozását, amelyet a tagság egybehangzóan támogatott. A felterjesztést a Budapesti Elnökség a MEBSZ Országos Elnöksége felé továbbította. 13.

14 Gáll Gábor meghívására idén ismét meglátogatott minket Angyal László barátunk. Segítségével, filmvetítéssel emlékeztünk Szenes Hannára, a magyar költő, író, antifasiszta harcosra. Magyar zsidók megmentése érdekében végzett küldetése során a magyar csendőrség elfogta. A budapesti börtönben kegyetlen kínzásoknak vetették alá, végül a nyilasok agyonlőtték. Élt 23 évet. Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós, Gáll Gábor október 30. Hősi halált halt katonákra emlékeztek A halottak napja alkalmából rendezett kegyeleti gyertyagyújtást és koszorúzást a Honvédelmi Minisztérium a fővárosban, a rákoskeresztúri Új Köztemetőben; Budaörsön, az amerikai hősi emlékműnél és a német katonai temetőben; valamint Solymáron, a brit nemzetközösségi temetőben október 30-án, szerdán. A hősi halált halt katonákra emlékeztek. Forrás: teljes cikk és további képek

15 2013. november 3. vasárnap Megemlékezés a Szenes Hannáról Budapesten a róla elnevezett parkban Kedves barátaim. Ez évben itt a Szenes Hanna parkban emlékezünk meg a harmadik magyar ejtőernyős nőről, tragikus halálának 69-ik évfordulóján. A magyar ejtőernyőzés 1917-ben kezdődött, az I. világháborúban. Az osztrák-magyar monarchia hadereje, tüzérségi megfigyelő ballonokat felszerelték mentőernyővel, s aki merte használni, amikor az ellenséges vadászrepülő szétlőtte a ballonját, az megmenekült, aki nem bízott az ejtőernyőben, az lezuhant. Piávénál január 16-án Poppe Kornél százados a ballon kosarából 300 m-ről önként ugrott, hogy ezzel példát mutasson katonáinak. Ezt követte Boksay Antal légi megfigyelő hadnagy, aki március 23-án beugrotta a Heinecke első pilóta-mentőernyőjét. Majd ugyanolyan típusú ernyővel, még az év augusztusában Hefty Frigyes vadászpilóta a Nervesa hidak felett lángoló gépéből kiugorva 4800 méter magasból baj nélkül ért földet. Az első ugrásokat aztán szünet követte, hiszen az átkozott Trianon még a repülést is betiltotta hazánkban, ami aztán csak a 30-as években éledt újra. A pilóták már kaptak többnyire olasz Salvator ernyőket. Na és ekkor jöttek az első bátor nők, Tatár Emma és Medveczky Gabriella. Az idő tájt felmerült az az elképzelés, hogy fel kellene készülni olyan esetre, amikor másképp meg nem közelíthető helyre csak légi úton válna lehetőség emberek mentésére, elsősegélynyújtásra. Így aztán június 12-én a Mátyásföldi repülőtéren nagy nézőközönség előtt Focker típusú repülőgépből bemutató ejtőernyős ugrást hajtott végre a két ápolónő, akiket dr.lehoczky Béla főorvos és Hidvégi Géza ápoló követett. A két ápolónő hosszú kort élt meg. Medveczky Gabriellát június 12-én születésnapján jó egészségben köszöntötte a MEBSZ küldöttsége Fülőp Tibor kezdeményezésére. Tehát a harmadik magyar ejtőernyős nő az július 17-én született Szenes Hanna. Apja Szenes Béla ismert újságíró, színpadi szerző volt. Unokabátyja a pár éve elhunyt Szenes Iván kedves emlékű dalszerzőnk. Hanna a Baár-Madas gimnáziumba járt, osztályfőnöke volt Áprily Lajos, akinek versei feltehetően nagy hatással voltak tanítványára. A nap tüze, látod, a fürge diákot A hegyre ki csalta, a csúcsra kiállt. Csengve nevetve kibuggyan a kedve, Egy ős evoét így kiált. Talán éppen ő volt az a fürge diák. Később Hanna is írt szép verseket, hogy csak egy versszakot idézzek: Vannak csillagok, melyeknek fénye világít a földön, mikor ők maguk már régen nincsenek helyükön. Vannak emberek, akiknek csillogó emléke világít, amikor ők maguk már nincsenek köztünk. Ezek a fények csillognak és különösen, ha sötét az éjjel: mutatják az utat az embernek. 15.

16 Hanna, a kitűnő tanuló nem mehetett egyetemre, mert az akkor már megjelent első zsidó törvény megtiltotta. Önérzetét ez sértette, így szülőhazáját elhagyni kényszerült. Sikerült útlevelet szereznie szeptember 13-án elutazott Bulgáriába, majd Törökországon át, viszontagságos úton eljutott a Brit fennhatóságú, Palesztínába. Ott kibucban paraszti munkát végzett június 12-én bevonult brit katonai iskolába, s ennek elvégzése után tisztté avatták januárban Kairóban ejtőernyős kiképzést kapott, itt volt az első ugrása március 13-án az olasz Bari repülőtérről szálltak fel, csapatuk a szlovéniai Cazma közelében ugrott ki, s a földön jugószláv partizánok fogadták őket. Feladatuk hírszerzés volt, rádión közvetítve, és a németek hadi utánpótlásának fékezése, illetve felszámolása ben az Adria Kupa Ejtőernyős verseny pihenőnapján elvittek minket a Posztojnai barlangba, amelynek bejárata még akkor is kormos volt. Ugyanis a németek ott lőszert tároltak, amit a partizánok robbantottak fel. Azt viszont nem tudom, hogy Hannáéknak ehhez volt-e közük június 9-én többszöri kérésre a parancsnok engedélyt adott Hannáék ötfős rajának, hogy a magyarországi zsidó deportálásokat akadályozzák. Hanna szeretett volna Pestre eljutni, aggódott édesanyjáért. Miután a Dráván átkeltek, a csapat elrejtőzött, ketten pedig felderíteni mentek, amikor csendőrjárőrbe botlottak. Motozáskor társa zsebéből mert véletlenül magával hozta előkerült rádiójuk mikrofonja. Végül is elfogták rajukat, s Pécsre vitték. Onnan a Gestapóhoz kerültek, majd Pestre a Hadik laktanya pincéjébe, tovább a Konti utcai börtönbe, kínvallatásra október 28-i tárgyaláson Hanna határozottan követelte, hogy vele, mint brit katonatiszttel a Genfi Egyezmény szerint járjanak el november 7-én a 23 éves Szenes Hanna golyó általi halállal fejezte be életét. Az Ő emlékét őrzi ez a park. Ő a harmadik magyar ejtőernyős nő, Szenes Hanna a hős ejtőernyős. Budapest, november 3. Szeder Ferenc ejtőernyős 16.

17 Egy kis kultúra ez + az Riportok! július 23. kedd A Magyar Ejtőernyős Szövetségben napi ügyintézéssel kerestem meg Tóth János Totya Főtitkár Barátunkat. Az MRSZ Dagály utcai épület számomra az évek pezsgő érzéseit váltja ki bennem érkezésemkor, csak akkor igen zsúfolt mozgalmas napok voltak anno MHSZ idejében. Jelenleg a felső szinten az előzetes bejelentkezésem alapján csak Ő várt a megbeszélt időben, a folyosón az irodák nyitott ajtóval üresen tátongtak, a régi szép idők emlékei már ott elmosódtak számomra. Volna hely elég a még üzemelő ejtőernyős klubok számára is, ahol a szakmai és elméleti ismeretek elsajátítása mellett jutna idő a társalgóban a légcellás ejtőernyők gyakorló hajtogatására is. A havi klubtagsági díj (mint régen) talán fedezné a költségek egy részét is, és újból életet lehetne lehelni a régi patinás épületbe. A Főtitkár úr, a MEBSZ Bp. tagszervezet (sajtó referens) képviselőjének érdeklődésére elmondta - hogy, az országos nyilvántartása szerint a MESZ tagság folyamatos csökkenése érzékelhető; 2011/737fő, 2012/636fő 2013/615 fő regisztrált ejtőernyős tart nyílván. Napi feladatai szinte egész napos felelősség teljes munkát ad, amit igyekszik, még ha kell a szabadidejében is folytatni ez-az általa küldött is bizonyítják. Hollósy Lajos, Mészáros Béla, Fülöp Tibor és Tóth János Totya Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós és archívum 17.

18 Hogyan merre tovább? A technikai sportág sokat finomodott, nüanszokon múlik a siker, Az ejtőernyőzés hajnalán a kiugrás helyének megválasztásával lehetett közelíteni a célhoz, csak ennyi volt a lényeg, hogy épségben leérjen az ember. Negyven- éve a körkupolás ejtőernyőkkel PD-47, D-1, T-2, T-4, Zenit-1, és RL-3/5 típusúak - még nagy eltérések voltak a céltól, a légcellás paplanernyők fejlődésével évek alatt ötről háromra, aztán kettő centiméterre zsugorodott a célpont közepe. És nincs kizárva, hogy ebből előbb-utóbb egy lesz. A célba ugrás a számos szakág mellett a legrégebbi ejtőernyős sport, ahol ezerméteres magasságból ugranak a sportolók. Tizenöt centiméteres körbe érkezve érhetnek el pontot, a tizenhatodik centi annyit ér, mintha a repülőteret se találta volna el a versenyző: vagyis tizenhatot. A tökéletes ugráshoz a két centiméteres középső kört kell sarokkal érinteni, ez a nulla érték. Köszönöm az interjút! Fehér Miklós július kedd- szerda 2., Riport! Ejtőernyősök védőszentje a Hajtogató! Richter Attila Picur tartalék ejtőernyő hajtogatása közbeni bemutatása. MALÉV Repülőklub ejtőernyős szakosztályában 1983-ban kezdem, vezetője Tóth Endre volt. A MN Flottillásokhoz Újpestre vonultam be 1985-ben 75 ugrásom volt. Leszerelésem után a MALÉV klubban folytattam az ejtőernyőzést, az oktatói szakszóm 1992-től van. 18.

19 Mikortól hajtogatsz tervszerűen? Az első hajtogatók közül vagyok, 2000-től folyamatosan évente légcellás és pilóta ejtőernyőket hajtogatok, két nagy felhasználó van a MALÉV és az Opitz Nándor Repülőklub, meg egyéni vendégek. Mikor van időd ugrani vagy nem jellemző? Sajnos nem olyan sokszor, mint szeretnék. Kisebb a pénztárca, és a gyermekeimre is kell időt fordítani. Azért nem rájuk fogva de azért csökkenti az időt, merthogy velük (a gyerekekkel és a pénztárcával) is kell foglalkozni. A plombaszámom HU-SR 006. Minden egyes általam hajtogatott tartalék ejtőernyőt leplombálok, és ennek hat hónapig így kell, hogy maradjon, ha csak nem rövidebb ideig kell úgy maradnia, mert a gyártó mást ír elő, ennél rövidebb idő tartalmat. Magyarországi bevált tender az, hogy hathavonta kerül áthajtásra függetlenül attól, hogy a gyártó esetleg hosszabb időt ír elő, vagy engedélyez. Pilótamentő ejtőernyőknél vannak azért olyan anomáliák, hogy van, ami rövidebb időtartamon belül hajtandó újra, ott azért a tulajdonos általában tisztában van vele, hogy mennyi az áthajtási ciklus, illetve egy műhelybeli felülvizsgálat mikor esedékes. A becenév hogy ragadt rád? Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Amikor már ejtőernyőztem és elmentünk síelni a fóti dombokra Tóth Ferenc MALÉV sporttársam gyerekeivel, nekem majdnem derékig értek ballagtunk fel a dombra ki kivel kézen fogva meg lécem a vállamon és benyögte a kislány én már a Picurral megyek! - és így nyúlt felfelé- hogy jön velem és azóta lett a becenevem a mai napig is. Köszönöm az interjút! Fehér Miklós 19.

20 3., Riport! július szombat - vasárnap Kaposújlak A MEBSZ veterán tagjai ejtőernyős ugrások végrehajtása Kaposújlakon, és a repülőtér bemutatása. Interjú Boross Attila ejtőernyős oktatóval, több mint 3500 ugrással rendelkező üzemszervező! Boross Attila a beszállás ellenőrzése, és Matán Attila szerelő Büki György főpilóta és Markó Lajos első tiszt, L-410 pilótái Mióta üzemel a repülőtér? Kilenc évvel ezelőtt jöttem le ide Debrecenből, Kornyik Csaba kért fel Kaposújlakon ejtőernyős bázis létrehozására, szép lassan évről-évre fejlődtünk, rengeteg rendezvény és verseny van a repülőtéren tervbe véve. Ősszel tervezzük- lesz megint egy nagyszabású rendezvény három L-410 típusú repülőgéppel az újabb magyar rekord kísérlet létrehozására. Éves szinten mintegy 400fő körüli regisztrált ejtőernyőst tartunk nyilván ennek javarészt magyarok, de külföldiek is járogatnak ugrani. A repülőtéren 60-65főnek tudunk kényelmes szállást biztosítani, - ezek turista jellegűek- van lehetőség a nagy teremben kikapcsolódni baráti beszélgetéssel egybekötve TV, billiárdozni, csocsózni illetve olcsón lehet étkezni a büfében. Kiss György Kojak Vörös Meteor szakosztály vezetője. Fehér Miklós célra szállás gyakorlása Zenit

21 Történt e valamilyen komoly baleset az elmúlt évek során? Az elmúlt évek során komoly ejtőernyős baleset nem történt, leszámítva kisebb lábficamokat ez idáig megúsztuk-! Az elmúlt kilenc év alatt a repülőtéren mintegy ezer ejtőernyős ugrás lett végrehajtva, éves szinten átlagosan felszállással, hozzávetőlegesen 4000ezer ugrással lehet számolni, L-410 illetve Cessna- 182 típusú repülőgépekkel. Opitz Nándor Repülőklub Ejtőernyős szakosztály néhány tagja. Mi a hosszú távú tervetek? Dr. Tóth Angéla, Bánszki György és Szalánczi Ferenc Kaposújlakon, vagy valahol, sors hogy mindig fel kell építeni valamit! Az elmúlt év során nagyon sok egyeztetés történt, átalakult a légtérnek a felállása, akkor állították fel ezt az eseti légteret, megküzdöttünk két hónap és 46oldal dokumentum anyag a konzultációkon sikerült! Hatóság ellenőrzésekor minden rendben találtak, - ez és ez- ki? hogy miért ugrik? Leültem a számító gép elé elkezdtem kinyomtatni a személyes adatokat minden gép felszállás előtt minden rögzítve olyan szintenhogy án, 18.22perckor mondtam, hogy igen - minden rögzítve. Anno az úgy mond MHSZ iskolának köszönhetően az öreg Fedornak tehát papír-papír- minden legyen leokmányozva, és ha jön a baj, mert sajnos néha jön akkor ez a legfontosabb! 21.

22 Gyémánt János, Székely Lilla 100-ik ugrásának avatási ünnepsége. Boross Attila ejtőernyős oktató, üzemszervező és Fehér Miklós Avatási ünnepség. Anno válogatott kerettag Horváth István Gonosz tandem ugrása Horváth Pál Horigával Pillanatképek Fotók: Fehér Miklós Köszönöm az interjút! Fehér Miklós 22.

23 Kegyeleti hírek Richnovszky Sándor bajtársunk a MEBSZ Székesfehérvári Tagszervezete elnöke szeptember 29-én vasárnap hunyt el. Richnovszky Sándor ejtőernyős barátunkat október 11-én 14-órai kezdettel, közel kétszáz fő részvétele mellett, - az Osztrák Ejtőernyős Szövetség küldöttsége új elnöke Manfred Urreg nyá. mérnök ezredes vezetésével érkezett a szertartásra, a volt katonatársak, sporttársak, munkatársak és barátok búcsúztattak- a Székesfehérvári Béla úti temetőben és a földi maradványainak szórásán, a Börgöndi repülőtéren. Nem is olyan régen találkoztunk a Gödöllői repülőtéren majd az Ejtőernyősök Napján, a Szolnoki katonai repülőtéren. Márton Ervin bajtársunk az alábbi nekrológgal búcsúzott; Tisztelt Gyászoló család! Tisztelt Egybegyűltek! Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni, Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre Fájdalommal megtört szívvel álljuk körbe e virágokkal ékesített ravatalt, hogy elköszönjünk, végső búcsút vegyünk Richnovszky Sándortól az aranykoszorús kétgyémántos ejtőernyőstől, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesület elnökétől ben kezdte aktív ejtőernyős pályafutását Dunaújvárosban, majd a kiképzés után június 16- án szinte gyerekként hajtotta végre első ugrását An-2 repülőgépből között sorkatonai szolgálatot teljesített, mint mélységi felderítő június 04-én fejezte be ejtőernyős pályafutását szintén Dunaújvárosban a repülő napon ahol részt vett Farkas Bertalan űrhajós és Magyari Béla kiképzett űrhajós. A két dátum közötti időszakban 656 ugrást hajtott végre nappal, éjjel, szárazföldre, vízre 600 és 4200 méter közötti magasságokból. Ezen ugrásokat 23 repülőtéren és repülőtéren kívüli területekre hajtotta végre. 23.

24 Huszonegy ejtőernyő típusra volt ugrási jogosultsága. Ugrott LI-2, AN-2, PZL- 101 típusú repülőgépekből, MI-2, MI-6, MI-8, KA-26 helikopterekből, valamint Alba Regia nevű, HA-802 lajstrom számú hőlégballonból, amely készítésében is tevékenyen részt vett mint az MHSZ Ejtőernyő Javító Műhely technikusa. Megszerezte az ejtőernyős oktatói minősítést azzal a céllal, hogy tapasztalatait áttudja adni a felnövekvő ifjú ejtőernyős generációknak. Sport tevékenysége során számos területi versenyen ért el dobogós helyezést, nyert utánpótlás bajnokságot a Magyar Népköztársaság Kupa Bajnokságot, a Magyar Nemzeti Bajnokságon második helyezett volt. Tagja volt az Ejtőernyős Béke Kupa vándordíjat véglegesen elnyerő ejtőernyős csapatnak ben belép a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesületébe melynek 2002-ig titkára, majd 2002-től haláláig az elnöke. Második családja az egyesület volt, súlyos betegsége ellenére időt, fáradságot nem kímélve dolgozott a kitűzött célok eléréséért. Elnöksége során kiemelt figyelmet fordított a Fejér Megye területén élő repülők, repülő műszakiak és ejtőernyősök összefogására, a hazaszeretet és a hazáért való áldozatvállalás szellemében, megyénk és ezen belül Székesfehérvár repülő és ejtőernyőzés történeti értékeinek gyűjtésére, őrzésére az utókor számára. Szívén viselte a nehéz helyzetben élő repülő és ejtőernyős bajtársak életét mindent megtett, hogy segítsen helyzetüket jobbá tenni. Ehhez a munkájához mindig számíthatott és nagy segítséget kapott a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától a Bajtársi Egyesület Országos Szövetsége, a Magyar Veterán Repülő Szövetség, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Egyesülete elnökségétől, melynek elnökségi tagjai is volt. Jó kapcsolatot tartott ezen országos szervezetek tagszervezeteivel is. Elnöki munkája során kiemelt figyelmet fordított együttműködésre, így Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a MH. ÖHP-al, Osztrák Veterán Ejtőernyős Szövetséggel, civil társszervezetekkel, az Albatrosz Repülő Egyesülettel. Munkája eredményességét számos, városi, honvédségi és honvédelmi Miniszteri és osztrák elismerés fémjelzi. Szívén viselte a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj Hagyományőrző és toborzó nemzetközi rendezvényét, melyet az idén 22. alkalommal rendezett meg egyesületünk Börgönd-repülőtéren hazánk minden szegletéből és Ausztriából érkezett veterán és aktív repülőinek, ejtőernyőseinek részvételével. Az alakulat egyedül álló eredményeivel Székesfehérvárhoz kötődött, 1954-ig a felszámolásáig. Sándor barátunk hosszú kihagyás után úgy döntött, hogy ismét ejtőernyőt csatol magára és 2011-ben mint egykori ejtőernyős a Vörös Meteor ejtőernyős sportklubban ismét a kék eget szelte. 2011és 2012 évben még 20 ugrást teljesített így az összes ugrásainak száma 676-ra emelkedett. A 2013-as év súlyos betegséged miatt úgy telt el, hogy a repülő és ejtőernyős társadalom aggódva figyelte és bizakodással várta, hogy visszatérj közénk, de sajnos az égiek úgy döntöttek utoljára felszállsz és közöttük is maradsz. Én, mint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesület titkára megígérem neked, hogy emlékedet megőrizve, tovább folytatjuk azt a tevékenységet mely szívednek, és életednek oly fontos része volt. Sándor! Égi utadon kísérjen az angyalok éneke, családod, bajtársaid, barátaid örök emlékezete. Feletted már örökké kék az ég! Tisztelt Egybegyűltek! Szeretném bejelenteni, hogy halottunk porai a szertartás után Börgönd repülőtéren szétszórásra kerülnek. Kérem, aki úgy gondolja, kísérje el Sándort az utolsó ugrásához. 24.

25 Fotók: Fehér Miklós Fehér Miklós 25.

26 Csabai István bajtársunk október 10-én hunyt el. Hamvasztás utáni búcsúztatása november 14-én 14:00-kor az Ódudai temetőben volt. A borongós novemberi napon nagy számban gyűltünk össze erre a szomorú eseményre, hogy Istvánt elkísérjük utolsó útjára. A gyászoló családon kívül megjelentek az egykori kollégái, akikkel hosszú évekig dolgozott együtt, ejtőernyős oktató és sporttársai, barátai. Fotók: Nagy László 26.

27 Közlemény A Google ingyenes online tárhelyéről a következő filmeket lehet letölteni. A letöltések a követkő linken, november 30-ig, a tárhely kapacitás növelése a készülendő filmek feltöltései miatt, néhány Link törlésre kerül. 1., A Székely Lilla 100-ik ejtőernyős ugrása Kaposújlakon július 27-én, az avatási ünnepségen és a találkozó alkalmával rögzített film AVI formátumban feltöltésre került. 2., A MEBSZ Budapesti Tagszervezetének 2012-évi krónikája. Feltöltve; , Baráti találkozó Pinyőéknél Csömörön én, Link megküldése a fotók letöltéséhez 4., Megemlékezés a II. Világháború Védelmi Harcaiban hősi halált halt magyar katonákról, sírjainak, emléktábláinak a megkoszorúzása Isaszeg Temető november 10-én. 5., Letkés Ipolyszalka augusztus DVD>AVI konvertálva film 6., Letkés Ipolyszalka augusztus DVD>AVI konvertálva film (Előzetes, bemutató) 7., A Gödöllői repülőtéren május 26-án megtartott, a KÖMI veterán ejtőernyős találkozó alkalmával rögzített film elkészült és AVI formátumban feltöltésre került a Google ingyenes online tárhelyéhez. 8., Ejtőernyősök napja Szolnokon ; A filmek letöltése után a Windows Media Player programmal jó minőségben az AVI file megnézhető, illetve AVI>DVD konvertálható és DVD minőségben bármelyik asztali lejátszón kiváló minőségben lejátszható. 27.

28 Rendelkezés az adó 1%-ról A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége alapszabályában lefektetett céljainak megvalósításának támogatására kérjük, hogy a 2012 évi személyi jövedelemadó 1%-ról rendelkezzen a Szövetség javára. Környezetében, ha ismer olyant, aki még nem döntött, kérje meg, hogy az adó 1%-ról rendelkezzen a Szövetségünk javára. Adószám: A Rendelkező nyilatkozatot a MEBSZ weboldaláról tudjátok letölteni: Tisztelt Bajtársak! HÍRCSATORNÁNK A jelenlegi hírcsatornákon, minimum egy hét szükséges ahhoz, hogy mindenkihez eljuttassuk az információt, ezért is fontos, hogy akinek van internet elérhetősége, az tudassa velem az címét, ugyanis ezen a csatornán folyamatosan, gyorsan és díjmentesen lehet információhoz jutni. Illetve Akinek megváltozott az címe az is idejében jelezze felém, mert minden alkalommal címről visszajön a hírlevél ilyenolyan automatikus üzenettel megszűnt postafiók, a felhasználó jelenleg nem elérhető, vagy éppen spamnek nézte a rendszer a hírlevelet. Továbbra is várunk minden olyan ejtőernyős történetet, fényképet és egyéb olyan anyagot, amit a tagság szeretne megosztani, közzétenni, kérem, juttassátok el hozzám, eje1938@gmail.com vagy hozzátok el a klubnapra, hogy a hírlevelünkben meg tudjuk jelentetni, tájékoztatni a többi bajtársunkat is. A hírlevél készítői ezúton is köszönik, hogy most is figyelmesen végigolvastad hírlevelünket A hírlevél felelős szerkesztője: Gáll Gábor Fáradhatatlan segítője: Fehér Miklós 28.

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

MUNKATERV. a 2012-es évre

MUNKATERV. a 2012-es évre 1 BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2012-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

: + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014.

: + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014. : + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014. XIV. MATASZ Kupa Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró Verseny Szeged, 2013. augusztus 30. szeptember

Részletesebben

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2011. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2011. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : 1531 Bp., Pf. 28 : 355-1182, 224-5151 Fax: 224-5157 BM : 36-101, Fax: 36-108 Email: foig@nbsz.gov.hu Adószám: 181 82147-1-43

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ (július)

PROGRAMAJÁNLÓ (július) Ejtıernyısök Szolnoki Szervezete (a Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége tagja) Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 515 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com

Részletesebben

Képek a megemlékezésről

Képek a megemlékezésről 2012 Közgyűlések Felderítő Napi megemlékezés 2012. november 11.: az immár hagyományosan a családtagok részvételével tartott ünnepi megemlékezésünkre rendkívül kulturált környezetben, a Művészetek Palotájában

Részletesebben

Versenykiírás (Tervezet)

Versenykiírás (Tervezet) - 1 - XIII. MEBSZ- MATASZ Bajtársi Találkozó, Versenykiírás (Tervezet) I. Általános rész A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége a Magyar Tartalékosok Szövetségének Csongrád megye szervezete, valamint

Részletesebben

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22.

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Hunyadi János és Kapisztrán János seregei 558 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én állították meg a Nándorfehérvárt ostromló oszmán hadat. A győztes csata emlékére

Részletesebben

: + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014.

: + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014. : + 36 (70) 378-0544 Fax: + 36 (62) 541-670 6728 Szeged, Bajai út, Repülőtér Levélcím: : H-6701 Szeged, Pf.: 1014. XVII. MATASZ -MEBSZ Kupa Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró Verseny Szeged, 2016. szeptember

Részletesebben

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG Magyar Repülő Szövetség MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Nyíregyháza, 2011. 07. 28 07.

Részletesebben

Program- és feladatterv 2014. évre

Program- és feladatterv 2014. évre HONVÉD BAJTÁRSI EGYESÜLET SÁRBOGÁRD Program- és feladatterv 201 évre Fsz. Központilag szervezett rendezvények: 1. BEOSZ küldöttgyőlés, választmányi ülés 201 április 2. BEOSZ-KDR tagegyesületi ök értekezlete

Részletesebben

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2013. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2013. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : 1531 Bp., Pf. 28 : 355-1182, 224-5151 Fax: 224-5157 BM : 36-101, Fax: 36-108 Email: foig@nbsz.gov.hu Adószám: 181 82147-1-43

Részletesebben

MUNKATERV a 2010-es évre

MUNKATERV a 2010-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2010-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Tájékoztató előadások megtartása az európai és a világ konfliktus gócairól és azok kezelésének helyzetéről;

Részletesebben

A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei

A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei 1 A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei Az 1866-os königgratzi csatát követően a 68. gyalogezred tisztjei elhatározták, hogy a hadjáratban elesett hősök számára egy emlékművet állítanak föl. Az emlékmű

Részletesebben

- 1 - Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Tagszervezet története

- 1 - Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Tagszervezet története - 1 - Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete 5000 Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 30/8155725, Email: ejtoernyosokszsz@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683 Adószám: 18139297-1-16 Magyar Ejtőernyősök

Részletesebben

IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok

IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok Negyedik alkalommal rendezték meg a Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napokat június 12-14. között. A program fővédnöke Hende Csaba

Részletesebben

53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG 53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Szeged 2015. 09. 17-20. 53. EJTŐERNYŐS

Részletesebben

A 6215-ös Mi 8 a Dunakeszi repülőtéren

A 6215-ös Mi 8 a Dunakeszi repülőtéren A 6215-ös Mi 8 a Dunakeszi repülőtéren 2011. május 21-én Legendák a levegőben címmel a magyar repülés évszázados történetének tiszteletére repülőnapot rendeztek a Dunakeszi repülőtéren. A szolnoki helikopterbázisról

Részletesebben

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2014. évi EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJA ÉS KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2014. évi EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJA ÉS KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : 1531 Bp., Pf. 28 : 355-1182, 224-5151 Fax: 224-5157 (Tel: 432-92-51 Fax: 432-9-17) Email: boldizsar.gabor@uni-nke.hu Adószám:

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

Javaslat a Dr. Kovácsai Sándor Emlékfutás települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Dr. Kovácsai Sándor Emlékfutás települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Dr. Kovácsai Sándor Emlékfutás települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. március 14. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

MUNKATERV a 2014-es évre

MUNKATERV a 2014-es évre 1 BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI EGYESÜLETE MUNKATERV a 2014-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai fegyverzet-ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

Kedves Tarokk Barátok! III. Országos Paskievics Vándorkupa 1. forduló 2015.03.28. (szombat) VIII. Gibás Imre Tarokk kupa 2015. 03.29.

Kedves Tarokk Barátok! III. Országos Paskievics Vándorkupa 1. forduló 2015.03.28. (szombat) VIII. Gibás Imre Tarokk kupa 2015. 03.29. Kedves Tarokk Barátok! Örömmel tudatom Veletek, hogy idén immáron 8. alkalommal rendezzük meg Szilvásváradon a hagyományos Gibás Imre tarokkkupát, illetve természetesen csatlakozunk az Országos tarokkverseny

Részletesebben

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /16. szám október 20.

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /16. szám október 20. Ha az üzenet nem jelenik meg megfelelően vagy ki szeretné nyomtatni, kattintson ide. KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele - 2016/16. szám - 2016. október 20. RENDEZVÉNYEK HÍREK

Részletesebben

XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG Magyar Repülő Szöveség Ejtőernyős Szakbizottság MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Nyíregyháza,

Részletesebben

Generációk találkozása

Generációk találkozása Generációk találkozása A fenti címmel hirdette meg a Rendészettudományi Kar Vám- és Pénzügyőri Tudományos Diákköre, a Magyar Rendészettudományi Társaság Vám- és Pénzügyőri Tagozata, valamint a Nemzeti

Részletesebben

100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés. PROGRAMAJÁNLÓ (január) Tisztelt Bajtársak!

100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés. PROGRAMAJÁNLÓ (január) Tisztelt Bajtársak! Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete 5000 Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 30/8155725, Email: ejtoernyosokszsz@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683 Adószám: 18139297 1 16 PROGRAMAJÁNLÓ (január) 100

Részletesebben

2015. IX. Fedák Sári Ulti Kupa (Lakitelek Népfőiskola) végeredményének kivonata

2015. IX. Fedák Sári Ulti Kupa (Lakitelek Népfőiskola) végeredményének kivonata 2015. IX. Fedák Sári Ulti Kupa (Lakitelek Népfőiskola) 24. Jankovics Attila 11 105 29. Gergely Lajos 11 81 36. Dr. Tóth István 11 35 44. Borbély Imre 11-83 50. Hajdu Károly 10 71 63. Müllerné Ica 10-38

Részletesebben

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Honvédelmi tárgyi emlékek, harcjárművek, fegyverek és megannyi érdekes program várta a családokat június 10-12. között a Nyilastáblán. Az V. Rákosmenti

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

ALTDORFER CSABA Tatabánya Tatabánya ÉISZK elnök:

ALTDORFER CSABA Tatabánya Tatabánya ÉISZK elnök: NEKROLÓG CSABÁÉRT ALTDORFER CSABA Tatabánya 1965. 01. 13. Tatabánya 2015. 08. 21. ÉISZK elnök: 2013. 11. 21. - 2015. 08. 21. Egypár adat, információ, amit megosztott magáról a közösségi médiában, amit

Részletesebben

A Szigethalmi TE szakmai beszámolója a 2007-es évről

A Szigethalmi TE szakmai beszámolója a 2007-es évről A Szigethalmi TE szakmai beszámolója a 2007-es évről Egyesületünk sikerekben gazdag évet zárt, amelyben aktíváink áldozatos munkáján kívül nagy szerepe volt annak a széleskörű szakmai elismertségnek, melyet

Részletesebben

Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó

Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó A Pécsi SzC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumának tanulmányi kirándulása 2017. június 13-14. Résztvevő: Horvat Dorisz (9. B) Nagy Richárd (9. B) Riszt

Részletesebben

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója.

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. 2012. január: Iskolai csoportedzések, István Király ált iskola, minden hétfő 14 órától Gyolcsos Ferenc vezetésével 15 fő. Táncsics Mihály Általános iskola kedd

Részletesebben

Váradi István búcsúztatása 2013.08.08.

Váradi István búcsúztatása 2013.08.08. Váradi István búcsúztatása 2013.08.08. búsak, bíborak (Ady) füstösek, furcsák, BÚCSÚ Nehéz a pakkom, és a gépre túlsúllyal szállni nem lehet. Zanzásítom hát, amit érzek, kőbe vésse a képzelet. Átnéznek

Részletesebben

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( )

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( ) Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10., Afganisztán (1978-2008) Egy bomba hatástalanítása közben halt meg, hiába volt rajta a legjobb védőfelszerelés. 30 éves volt. A házi készítésű bombát

Részletesebben

20 éves a LÁNYI RÓBERT EMLÉKALAPÍTVÁNY

20 éves a LÁNYI RÓBERT EMLÉKALAPÍTVÁNY 20 éves a LÁNYI RÓBERT EMLÉKALAPÍTVÁNY 1999. augusztus 20-án, villámcsapás következtében a Dunakeszi repülőterén elhunyt fiúnk emlékére alapított Lányi Róbert Emlékalapítvány (továbbiakban Alapítvány)

Részletesebben

Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet

Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet Magyar Ejtıernyısök Bajtársi Szövetsége Szolnoki Szervezet Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 505 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com Számlaszám:

Részletesebben

A nemzetközi nőnap alkalmából boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek!

A nemzetközi nőnap alkalmából boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete Budapest, 1143 Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: eje1938@gmail.com OTP bankszámlaszámunk:

Részletesebben

Eredeti műszaki rajz, foto és képdokumentáció felkutatása során 1926-ból találtam még képet, amin még fenn az urna, de már teljesen töredezett

Eredeti műszaki rajz, foto és képdokumentáció felkutatása során 1926-ból találtam még képet, amin még fenn az urna, de már teljesen töredezett Küldetésem, fogadalmam teljesült, miszerint Kőrösi Csoma Sándor halálának az idei 170. évfordulóján, darjeelingi síremlékénél sikerült gyönyörűen visszaállítani az eredeti állapotot, a díszurna végre,

Részletesebben

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez 1 Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádámné Farkas Beáta (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. május 10. (település, dátum) (P. H.)

Részletesebben

!!! FONTOS!!! ELŐZETES!!! FONTOS!!! ELŐZETES!!!

!!! FONTOS!!! ELŐZETES!!! FONTOS!!! ELŐZETES!!! Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 515 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR Székesfehérvári Szervezete - közhasznú szervezet- 8000 Székesfehérvár, Malom u. 2. Tel./ Fax: 00-36-22 311-255 E-mail: htbk.szfvár@regiment.hu HÁTTÉRANYAG a 2013. június

Részletesebben

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter Ismertetem Magyarország köztársasági elnökének és honvédelmi miniszterének határozatait elismerésekről. A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

Részletesebben

1.) Petőfi-emléktábla

1.) Petőfi-emléktábla 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 1.) Petőfi-emléktábla A Városháza falában emléktábla van elhelyezve, amely Petőfinek állít emléket. Az emléktáblát

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE A MAGYAR HONVÉDSÉG ÁLLOMÁNYÁBAN TÉNYLEGESEN ELTÖLTÖTT SZOLGÁLATI IDEJE, VALAMINT EDDIG VÉGZETT EREDMÉNYES MUNKÁJA ELISMERÉSÉÜL ÁLLAMI ÜNNEPÜNK, 2016. AUGUSZTUS 20-A ALKALMÁBÓL

Részletesebben

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra! Ráckeve Város Polgármestere és a Ráckevei Molnár Céh Alapítvány meghívást kapott a Szent Korona hazatérésének 35. évfordulóján tartott megemlékezésre és az azt követő fogadásra. A megemlékezésre az V.

Részletesebben

TTT-HSE Éves beszámoló közgyűlés év eredményei év tervei

TTT-HSE Éves beszámoló közgyűlés év eredményei év tervei TTT-HSE Éves beszámoló közgyűlés 2006. év eredményei 2007. év tervei 2007. február 03. Létszám Tájfutó Szakosztály Tömegsport Szakosztály Íjász Szakosztály 29 fő 22 fő 8 fő Kispályás Labdarúgó Szakosztály

Részletesebben

Emlékeztető. a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről

Emlékeztető. a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről Emlékeztető a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről Helyszín: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság épület I. emeleti Tímár terem (cím: 1108 Budapest, Dologház u. 1.), Időpont: 2013. március

Részletesebben

2014. évi röpverseny eredmények I.

2014. évi röpverseny eredmények I. 2014. évi röpverseny eredmények I. Az idei versenyidény első eredményei a május 3-án megrendezett birminghami pergő öreg galambok versenyének napján születtek, versenyre 7 fő nevezett. Íme az eredmények:

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Beérkezett pályaművek elbírálása: március 8. A pályázók értesítése: március 10. Ünnepélyes átadás: április 18.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Beérkezett pályaművek elbírálása: március 8. A pályázók értesítése: március 10. Ünnepélyes átadás: április 18. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A RepTár Szolnok Nonprofit Kft. mint Kiíró, pályázatot hirdet: Vitéz Nagybányai Horthy István repülő főhadnagy domborművének elhelyezésére a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum területén. A

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-196-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-196-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 8/2013 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-196-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Nyíregyháza repülőtér (LHNY) Ideje: 2013. július 05.

Részletesebben

Eseménynaptár. Időpont Helyszín Esemény. Egyeztetés a HÖOK EFOTT-on való megjelenéséről Budapest, HÖOK

Eseménynaptár. Időpont Helyszín Esemény. Egyeztetés a HÖOK EFOTT-on való megjelenéséről Budapest, HÖOK Eseménynaptár Időpont Helyszín Esemény 2016-03-01 Budapest, HÖOK Board ülés 2016-03-03 Budapest, HÖOK Egyeztetés a Diákkedvezmény programról 2016-03-03 Budapest HÖOK Egyeztetés a HÖOK EFOTT-on való megjelenéséről

Részletesebben

KÖRÖSLADÁNY VÁROS 2015. ÉVI RENDEZVÉNY NAPTÁRA

KÖRÖSLADÁNY VÁROS 2015. ÉVI RENDEZVÉNY NAPTÁRA KÖRÖSLADÁNY VÁROS 2015. ÉVI RENDEZVÉNY NAPTÁRA Dátum óra rendezvény helyszín rendező/felelős Január 23. (péntek) 17.00 Magyar Kultúra Napja Január 28. 13.00 Csudajó játszóház könyvtár könyvtár Február

Részletesebben

VIIl.ORSZÁGOS KISMOTORFECSKENDŐ-SZERELÉSI BAJNOKSÁG 5.JAKAB LÁSZLÓ EMLÉKFUTAM

VIIl.ORSZÁGOS KISMOTORFECSKENDŐ-SZERELÉSI BAJNOKSÁG 5.JAKAB LÁSZLÓ EMLÉKFUTAM Adószám: 18966417-1-20 Bankszámlaszám: 74500248-10039186 info tel: +36 30 6009934 VIIl.ORSZÁGOS KISMOTORFECSKENDŐ-SZERELÉSI BAJNOKSÁG 5.JAKAB LÁSZLÓ EMLÉKFUTAM A Györöki HAMUTIPRÓK Hagyományőrző Önkéntes

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA FALU - KÉP C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA 2008 JÚNIUS Falunap 2008 2 OLDAL FALU - KÉP Az alábbi névsor két helybéli, egykori urán kutatása alapján készült úgy, hogy alapját még az azóta elhunyt

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 218/2005/ baleset Hajdúszoboszló 2005. 09. 03. 16 20. ZENIT- tanuló típusú ejtőernyő A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a repülőesemény

Részletesebben

XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat

XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat XVII. Közbiztonsági Rendezvénysorozat Az idei évben is megvalósul a figyelemfelhívó és ismerető programokkal színesített városi és megyei Közbiztonsági Rendezvénysorozat. Az alábbiakban összegezzük, milyen

Részletesebben

EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070

EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070 EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070 Kedves Hagyományőrző! Fontos állomásához érkezett a Civil Csillagok, az

Részletesebben

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke Kedves Bajtársnőnk, Bajtársunk! Tisztelt Látogató! Összeállításunkban 2015. május 14-től megtekinthetik azokat a fontosabb eseményeket, programokat, amelyeken részt vettünk, vagy amelyeket mi szervezetünk.

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Dr. Katona Tamás

Dr. Katona Tamás Dr. Katona Tamás 1932 2013 Tisztelgés Katona Tamás előtt Tisztelt Hagyományőrző Bajtársak! Halálának másnapján, június 29-én kapott szárnyra a hír, hogy nyolcvanegy éves korában elhunyt Katona Tamás történész,

Részletesebben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben

A Magyar Honvédség évi sportbajnokságain az összesített pontversenyben 1 A Magyar Honvédség 2014. évi sportbajnokságain összesített pontversenyben I. helyezést ért el és ezzel végleg elnyerte a Honvéd Vezérkar Főnök vándorserlegét MH 86. SZOLNOK HELIKOPTER BÁZIS CSAPATA II.

Részletesebben

Hírös Ejtőernyős és Hőlégballon SE Kecskemét

Hírös Ejtőernyős és Hőlégballon SE Kecskemét Hírös Ejtőernyős és Hőlégballon SE Kecskemét IV. Hírös Kupa Ejtőernyős Célbaugró Verseny Kecskemét, Matkópuszta reptér 2012. május 18-20. Versenykiírás - 2-1. A verseny rendezője: Hírös Ejtőernyős és Hőlégballon

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával.

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával. BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR-2018-0252 A pályázat megvalósult: támogatásával. A dr.barsi Ernő Népdalkör és Citeraegyüttes a pályázaton elnyert támogatást a szerződésben foglaltak szerint

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK HUMÁN BIZOTTSÁGA

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK HUMÁN BIZOTTSÁGA SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK HUMÁN BIZOTTSÁGA AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szakmai beszámoló a Szekszárdi Rádió Klub egyesület működéséről és terveinek bemutatásáról

Részletesebben

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6.

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6. Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, 2016. október PROGRAMFÜZET 2016. október 20. november 6. 2016. október 20., csütörtök 11:00 óra A MAGYAR IFJÚSÁG TÖRTÉNELMET ÍRT Ünnepi megemlékezés Beszédet

Részletesebben

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség I. Katonai Lovas Bajnoksága, Nagycenk, 2104.augusztus 29-31.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség I. Katonai Lovas Bajnoksága, Nagycenk, 2104.augusztus 29-31. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség I. Katonai Lovas Bajnoksága, Nagycenk, 2104.augusztus 29-31. A júniusi elmaradt nemzetközi lovas verseny nem szegte kedvét a szervezőknek. A HM támogatásával,

Részletesebben

Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján

Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere Állami Ünnepünk 2010. augusztus

Részletesebben

Felkészülési Kérdések (válaszok) I. rész. Az áprilisban megrendezésre kerülő ejtőernyős öttusa versenyre

Felkészülési Kérdések (válaszok) I. rész. Az áprilisban megrendezésre kerülő ejtőernyős öttusa versenyre Felkészülési Kérdések (válaszok) I. rész Az áprilisban megrendezésre kerülő ejtőernyős öttusa versenyre 1. Az ejtőernyő fő részei: kupola, heveder, tok, zsinórzat. 2. A Magyar Honvédségben rendszeresített

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu SZEPTEMBER

Részletesebben

A BEOSZ 2013. évi programja munka és rendezvényterve

A BEOSZ 2013. évi programja munka és rendezvényterve BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Alapítva: 1990.02.27. Cím: 1087 Budapest, Kerepesi u. 29/b. Telefon/Fax: 06-1-210-7513, HM: 06-1-474-1111 / 26-846, 26-847 Mobil: elnök: 06-20-973-0351; ügyv. elnök:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET 1 46/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Szeged-repülőtér 2003.09.20. Z-99062: gyári számú ZENIT-270: típusú ejtőernyő

Részletesebben

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz Ismertetem Magyarország Honvédelmi Miniszterének a Honvéd Vezérkar Főnökének a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnökének a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának

Részletesebben

KÖZEGELLENÁLLÁS ÉS VÁLLALÁS

KÖZEGELLENÁLLÁS ÉS VÁLLALÁS KÖZEGELLENÁLLÁS ÉS VÁLLALÁS Nem írok le többet egy sort sem. Legalábbis vajdasági magyar sajtószervbe nem. Cselekvő értelmiség nélkül minden nemzetrész a világon elvész. Minőség nélkül pedig esély sincs

Részletesebben

A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok

A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok A Miniszterelnökség a Civil Alap 2014 keretében a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 programjaira 2013 őszén pályázatot írt ki. Egyesületünk A lapátosok serege és az emlékezet címmel beadott pályázatára elnyert

Részletesebben

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét,

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, IIDddd A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, a Nógrádker Zrt. Szakszervezeti Bizottságának titkárát, a KASZ

Részletesebben

JEGYZÖKÖNYV. A Közgyülés egyhangúlag elfogadja a javasolt személyeket.

JEGYZÖKÖNYV. A Közgyülés egyhangúlag elfogadja a javasolt személyeket. JEGYZÖKÖNYV A Balatonkenesei Horgászegyesület Közgyülése a kiküldött meghívónak megfelelöen 2014. március 1-én 9:00 órakor elkezdödött. Helye: Balatonkenese, Faluház A levezetö elnök, Mészöly Sándor felterjeszti

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ (december)

PROGRAMAJÁNLÓ (december) Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete Szolnok, Táncsics M út 5-7. : 5001 Szolnok, Pf. 10. : 30/414 0327, Fax: 56 515 510; HM Fax: 43 8117 Email: ejtoernyos747@gmail.com Számlaszám: OTP Bank 11745011 20410683

Részletesebben

Az aranykezű nagyapám

Az aranykezű nagyapám Őseink nyomában területi honismereti pályázat 2016 II. Családban maradt Az aranykezű nagyapám Készítette: Magó Réka Felkészítő tanár: Katonáné Hajdu Ilona 8.a osztályos tanuló Thurzóné Mustos Ildikó Balassi

Részletesebben

V. Diapolo Hungarian Open Nemzetközi Szinkronúszó Verseny

V. Diapolo Hungarian Open Nemzetközi Szinkronúszó Verseny V. Diapolo Hungarian Open Nemzetközi Szinkronúszó Verseny 2015. július 03-05. Érd Aréna Versenykiírás 1. A verseny kiírója: Magyar Szinkronúszó Szövetség (MSZÚSZ) 2. A verseny célja: A válogatott keretek

Részletesebben

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.)

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) 1. Béres Ferenc Elhunyt 2. Fecske Jenő Elhunyt 3. Fekete Álmos Elhunyt 4. Fogarassy Pál 5. Fóti Mária 6. Hidasi György 7. Hirling

Részletesebben

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 V E R S E N Y K I Í R Á S A verseny fővédnöke:balczó ANDRÁSa Nemzet Sportolója A verseny célja: Versenyzés biztosítása közép- és hosszútávfutók, illetve

Részletesebben

A megismételhetetlen űrutazás

A megismételhetetlen űrutazás A megismételhetetlen űrutazás 52 évvel ezelőtt, 1961 április 12-én a Bajkonurtól 300 km-re lévő Tyuratam kilövőbázisról rakéta emelkedett a magasba. Földkörüli pályára juttatta a Vosztok-1 űrhajót, fedélzetén

Részletesebben

Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói

Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói 100 m férfi döntő Raggambi Fluck István emlékverseny Az 1920-as évek kiemelkedő vágtázója volt. 100 és 200 méteren hatszor nyert magyar bajnokságot. 14-szeres

Részletesebben

Felkészülve a belvízre

Felkészülve a belvízre Alapítva 2011. FELGYŐI HÍREK KIADJA: FELGYŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Felgyő, Széchenyi út 1. 2013. Február-Március III. évfolyam 2-3. szám felgyo.hu/felgyoihirek TELEFON/FAX: 06-63/580-061 FELELŐS KIADÓ: HORVÁTH

Részletesebben

Jegyzőkönyv. 3/2018. (II.05.) számú költségvetési határozatának 2. számú módosításáról (a jegyzőkönyv 3. sz. melléklete)

Jegyzőkönyv. 3/2018. (II.05.) számú költségvetési határozatának 2. számú módosításáról (a jegyzőkönyv 3. sz. melléklete) Jegyzőkönyv Készült Kaposvár Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Kaposvár, Kossuth tér 1. szám alatti hivatali helyiségben 2018. május 28.

Részletesebben

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny lebonyolítása és a döntő témakörei

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny lebonyolítása és a döntő témakörei There are no translations available. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny lebonyolítása és a döntő témakörei A szóbeli versenyre történő felkészüléshez ajánlott

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: HFELB66

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: HFELB66 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 1. számú példány 1. A tantárgy kódja: HFELB66 TANTÁRGYI PROGRAM 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Ejtőernyős kiképzés. (Nyári kiképzés).

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/ÁPRILIS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi negyedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

A 2010/2011. tanév II. szemeszterében végrehajtásra kerülő tanfolyamok kezdési időpontjai és tervezett létszámai

A 2010/2011. tanév II. szemeszterében végrehajtásra kerülő tanfolyamok kezdési időpontjai és tervezett létszámai A Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állományának meghirdetett belső tanfolyamai. A 2010/2011. tanév II. szemeszterében végrehajtásra kerülő tanfolyamok kezdési időpontjai és tervezett

Részletesebben

Letanóczki Istvántól, május 20.-án kapott Kedves mindenki! Sziasztok! 11. Veresegyházi Kistérségi asztalitenisz verseny.

Letanóczki Istvántól, május 20.-án kapott  Kedves mindenki! Sziasztok! 11. Veresegyházi Kistérségi asztalitenisz verseny. Kedves mindenki! Sziasztok! 11. Veresegyházi Kistérségi asztalitenisz verseny. Nagyszámú indulóval (140! nevezés a különböző számokban, 105 egyéni induló), a szűk Kistérségünkből (20 km-es körzet) nevezettekkel

Részletesebben

Boldog Újévet kívánunk minden bajtársunknak és családjának!

Boldog Újévet kívánunk minden bajtársunknak és családjának! MAGYAR EJTŐERNYŐSÖK BAJTÁRSI SZÖVETSÉGE AZ EURÓPAI EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG TAGJA 1126 Budapest, Böszörményi út 21. : +36 1 355-1182, +36 1 224-5151 Fax: 224-5157 www-mebsz.hu Adószám: 181 82147-1-43 Boldog

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk az Államreform Operatív Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a Képviselő-testület 2015. április 1-i ülésére Készítette: dr. Kozma Enikő alpolgármesteri jogi referens Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Javaslat a képviselő-testület

Részletesebben