Tömörítés Tömörítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tömörítés 1. 1. Tömörítés"

Átírás

1 Tömörítés 1 1. Tömörítés A tömörítés olyan speciális kódolási eljárás, amelynek segítségével a fájlokban tárolt információk sokkal kevesebb bitet foglalnak el, mint kódolatlanul. A helytakarékosság fontos lehet például archiválásoknál, vagy az Interneten történő kommunikációnál, a levelező rendszerek általában maximálják a levélhez csatolható fájlok méretét. A tömörítés mértéke függ a fájl tartalmától és az alkalmazott tömörítő eljárástól. A tömörítés lehet veszteségmentes, vagy veszteséges. Veszteségmentes tömörítést kell alkalmazni, ha a visszakódolás után pontosan meg kell kapnunk a kiinduló fájlt. Ilyen például a szövegek, vagy programkódok tömörítése. Veszteséges tömörítést alkalmazhatunk, ha nem jelent gondot az információ kis százalékának elvesztése. Ilyen eljárást lehet alkalmazni képek, vagy hangok tömörítésére. Számos tömörítő kódolási eljárás létezik, de ezek közül csak néhány terjedt el széleskörűen, ezek közé tartozik a ZIP, ACE, és a RAR. A tömörített fájlok közvetlenül nem dolgozhatók fel, a használat előtt ki kell tömöríteni őket, vagyis a kódolást visszafelé is el kell végezni, hogy visszakapjuk az eredeti fájltartalmat. Egy adott kódolású tömörített fájlt csak ugyanazzal a kódoló eljárással lehet kitömöríteni, tehát egy ZIP fájlt nem lehet például RAR eljárással kicsomagolni. Számos tömörítő program többféle kódolási eljárást is támogat. Bizonyos fájltípusok jól tömöríthetők, ilyenek például a dokumentumok, vagy a bitmap képek, mások viszont alig. Speciális esetben az is előfordulhat, hogy a tömörített fájl mérete nagyobb, mint az eredetié, mert a visszakódoláshoz szükséges információkat is tartalmazza. Főleg a világhálón történő kommunikáció elterjedése miatt alakítottak ki olyan fájlformátumokat, amelyek tömör kódolással tartalmazzák az információkat. Ezek tömörítő programmal már szinte egyáltalán nem tömöríthetők tovább. Ilyen fájl típusok például a GIF és a JPEG (JPG) képek, vagy az MPEG (MPG) videó fájlok. Egy tömörített fájl több fájlt is tartalmazhat, így egész fájlcsoportot kezelhetünk együtt, egyetlen fájlként. Ez hasznos lehet például archiválásnál, vagy levél-mellékleteknél. A tömörítő programok egy része darabolni is tudja a fájlokat, ez azt jelenti, hogy egy nagy fájlt az általunk megadott méretű darabokra vág szét. Erre akkor lehet szükség például, ha egy elektronikus levélhez szeretnénk csatolni a fájlt, de még a tömörített mérete is meghaladja a levelező rendszerben engedélyezett méretet. Ha a fájllal dolgozni szeretnénk, akkor újra össze kell illeszteni a darabjait a tömörítő program segítségével.

2 Tömörítés 2 Egyes tömörítő programok önkicsomagoló tömörített fájlokat is létre tudnak hozni, ezek kiterjesztése EXE. A fájlt elindítva automatikusan megtörténik a kitömörítés. A tömörített fájlokat tartalmazó fájlt archívumnak nevezzük. Az archívumunkat elláthatjuk jelszóval, ekkor a tartalmának megtekintéséhez, és a fájlok kitömörítéséhez meg kell adni a beállított jelszót A tömörítési eljárásokról bővebb információ található a Függelékben WinRAR tömörítő program A WinRAR egy könnyen alkalmazható, magyar nyelven is elérhető tömörítő program. Segítségével létrehozhatunk archívumokat, vagy megtekinthetjük, illetve visszakódolhatjuk az archívumok tartalmát. Létrehozhatunk olyan archívumokat is, amelyek tömörítetlenül tartalmazzák a fájlokat, ez akkor lehet hasznos, ha az archívum segítségével együtt szeretnénk kezelni a fájlokat, de nincs szükség a méret csökkentésére. A WinRAR ablakban legfelül helyezkedik el a menüsor, alatta pedig az eszköztár gombsora, ahol megtalálhatjuk a legfontosabb funkciók gombjait. Ez alatt látható a címsor, majd a fájl-ablak következik. Itt látható az aktuális mappa, vagy archívum tartalomjegyzéke. Archívum esetén a fájlok neve mellett az eredeti és a tömörített méret is szerepel. Legalul helyezkedik el a státuszsor, amelyben információkat láthatunk a mappában, vagy az archívumban található fájlok számáról, összméretéről a kijelölt fájlok számáról és összméretéről Fájlok archiválása Indítsuk el a WinRAR programot, majd a megjelenő ablakban állítsuk be azt a mappát, amelyben a tömörítendő fájlok vannak. Ezt megtehetjük tallózással - ehhez nyissuk le a címsorhoz tartozó listát, vagy az ablakban a mappák között lépegetve. Egy szinttel feljebb az ablak tetején látható.. (két pont) elemre, vagy a címsor baloldalán látható felfelé mutató nyílra kattintva léphetünk, egy mappába pedig az ikonjára kattintva léphetünk be. Jelöljük ki az archiválandó fájlokat, majd kattintsunk a Hozzáad gombra. A megjelenő kisablakban adhatjuk meg, hogy melyik archívumba kerüljenek a fájlok, és beállíthatjuk a tömörítés egyéb opcióit. Az Általános lapon a Tallóz segítségével megkereshetjük azt az archívumot, amelyikbe a fájlokat tenni szeretnénk. Ha új archívumot akarunk létrehozni, akkor keressük meg a célmappát, és a kisablakba írjuk be az archívum nevét.

3 Tömörítés 3 A Frissítési mód alapértelmezés szerint a fájlok hozzáadása, és cseréje. Ez azt jelenti, hogy ha a kijelölt fájlok között vannak olyanok, amik már szerepelnek az archívumba, akkor az archívumban levőket lecseréli, azokat a fájlokat pedig, amelyek még nem voltak az archívumban, hozzáadja. Választhatunk olyan frissítési módot is, amelyik csak a meglevő fájlokat cseréli, de nem adja hozzá azokat, amelyek nem szerepeltek benne, vagy épp fordítva, csak az új fájlokat adja hozzá, a létezőket nem cseréli le. A felülírás abban különbözik a cserétől, hogy csak akkor történik meg, ha a kijelölésben szereplő fájl újabb, mint az archívumban levő. Az archívum tartalmának szinkronizálása során a meglevő fájlokat frissíti (tehát csak akkor cseréli le, ha a hozzáadandó fájl újabb), azokat, amelyek nem szerepelnek az archívumban, hozzáadja, az archívumból pedig törli azokat a fájlokat, amelyek nem szerepelnek a hozzáadandó fájlok között. Az archívum formátumánál választhatunk a RAR, vagy a ZIP tömörítés között, a tömörítési eljárásnál pedig a tömörítés minőségéről dönthetünk. Ha gyors tömörítést választunk, akkor a tömörítés nem lesz túl hatékony, ha erős tömörítést akarunk, akkor válasszuk a legjobbat, ennek végrehajtása azonban tovább fog tartani. Ha a raktározást választjuk, akkor a fájlok tömörítetlenül kerülnek az archívumba. A kötetnagyságot csak akkor kell megadni, ha a létrejövő archívumot darabolni szeretnénk, például azért, mert CD lemezekre akarjuk írni, így CD méretű köteteket kell létrehozni. Az archiválási opcióknál állíthatjuk be, hogy törölje a fájlokat az archiválás után, vagy adjon hitelesítési információkat is a fájlhoz. Érdemes beállítani az Archivált fájlok tesztjét, ekkor a tömörítés végén a program ellenőrzi az archívumban található fájlokat. Ha az archívumot zároljuk (Archívum lezárása), akkor a későbbiekben már nem lehet módosítani. Ha önkicsomagoló fájlt (SelF extracting) szeretnénk létrehozni, akkor válasszuk az SFX archívum létrehozása opciót. A létrejövő fájl kiterjesztése.exe lesz. A Fájlok lapon pontosíthatjuk, hogy mely fájlok legyenek hozzáfűzve az archívumhoz, vagy melyek legyenek kizárva az archiválásból. A Fájl útvonalaknál dönthetünk arról, hogy a fájlok relatív, vagy az abszolút elérési útvonalát tároljuk - esetleg a meghajtó betűjelével együtt, de választhatjuk azt is, hogy az útvonalak egyáltalán ne kerüljenek tárolásra. A Biztonsági mentés lapon állíthatjuk be, hogyha az archív attribútum alapján szeretnénk a fájlokat archiválni, ekkor célszerű azt is bejelölni, hogy az archiválás után ezek az attribútumok törlődjenek. Ha az archívumunkat jelszóval szeretnénk védeni, akkor azt a Fejlett elnevezésű lapon adhatjuk meg.

4 Tömörítés Fájlok törlése az archívumból Egy archívumból törölhetünk fájlokat, ehhez a WinRAR ablakában nyissuk meg az archívumot, jelöljük ki a törlendő fájlokat, majd az Eszköztárban kattintsunk a Törlés gombra, vagy a jobbgombos menüben válasszuk a Fájl törlése pontot Fájlok kitömörítése Egy archívumot kitömöríthetünk teljes egészében, de megtehetjük azt is, hogy csak egy, vagy néhány fájlt tömörítünk ki belőle. A teljes archívum kitömörítéséhez a WinRAR ablakában állítsuk be azt a mappát, amelyben az archívum van. Jelöljük ki az archívumot, majd az Eszköztárban kattintsunk a Kibontás ide gombra, vagy a jobbgombos menüből válasszuk a Kitömörítés egy megadott mappába pontot. Ha csak bizonyos fájlokat szeretnénk kitömöríteni, akkor az ablakban nyissuk meg az archívumot és jelöljük ki a megfelelő fájlokat, majd kattintsunk az Eszköztárban Kibontás ide gombra, vagy a jobbgombos menüben válasszuk a kitömörítés menüpontját. A megjelenő kisablak Általános lapján állítsuk be a célmappát. A mappa kereséséhez segítséget nyújt a jobboldali ablakrészben látható könyvtárstruktúra. A Frissítési mód alapértelmezés szerint a Fájlok kibontása és cseréje. Ekkor a program az archívumban szereplő összes fájlt kitömöríti. Ha a Fájlok kibontása és frissítése opciót választjuk, akkor csak azok a fájlok kerülnek kibontásra. amelyek nem léteznek a célmappában, vagy újabbak, mint a célmappában található változat. A Csak a létező fájlok frissítését választva csak azokat a fájlokat tömöríti ki a program, amelyek már léteznek a célmappában, de régebbiek, mint az archívumban találhatók. A Felülírásos módnál rendelkezhetünk arról, hogy mi történjen akkor, ha a célmappában már van olyan nevű fájl, mint amit ki szeretnénk tömöríteni. Választhatjuk, hogy kérdezzen rá mielőtt felülírja a fájlt, de beállíthatjuk azt is, hogy figyelmeztetés nélkül írja felül a fájlokat. Ha a Létező fájlok átugrását állítjuk be, csak azok a fájlok kerülnek kitömörítésre, amelyek még nem szerepelnek a célmappában. Ha az Automatikus átnevezést választjuk, akkor, ha már létezik ugyanolyan névvel fájl a mappában, akkor a kitömörített fájl nevét egy sorszámmal egészíti ki a program, így az eredeti és a kitömörített fájl is szerepelni fog a célmappában. A Fejlett elnevezésű lapon rendelkezhetünk az útvonalak felhasználásáról. Ha a Relatív útvonal kibontása pontot választjuk, akkor a célmappában csak attól a mappától kezdve épül fel a részfa, amelyben az archívumon belül a kijelölt fájlok találhatók.

5 Tömörítés 5 Példa: Az archívum Képek\Saját mappájában két alkönyvtár található, a Kirándulás és a Szülinap. A Saját mappában szereplő fájlokat és alkönytárakat szeretnénk kitömöríteni az Album mappába. A kicsomagolás során az Album, mappában létrejön a Kirándulás és a Szülinap mappa. Azok a fájlok, amelyek a Saját mappában szerepeltek, az Album mappába kerülnek, az almappákban szereplők pedig az Album mappa megfelelő nevű almappáiba. Ha a Teljes útvonal kibontását választjuk, akkor a célmappában felépül a kicsomagolandó fájlokhoz elmentett teljes könyvtárstruktúra. Példa: Az archívum Képek\Saját mappájából a Tájkép.jpg fájlt a teljes útvonal kibontásával szeretnénk kitömöríteni az Album mappába. A program létrehozza az Album mappában a Képek mappát, ebben a Saját mappát, majd abban helyezi el a kitömörített fájlt.

6 Tömörítés 6 Ha a kitömörítés során azt választjuk, hogy Ne bontsa ki az útvonalakat, akkor minden fájl a célmappába kerül, függetlenül attól, hogy az archívumban melyik mappában szerepelt. Példa: Az archívumból az útvonalak nélkül tömörítünk ki minden fájlt az Album mappába: A Abszolút útvonalak kibontását akkor használjuk, ha az archívumban elmentettük a fájlok teljes elérési útvonalát a meghajtó betűjelével együtt, és az eredeti helyükre szeretnénk kitömöríteni őket. A Fejlett elnevezésű lapon rendelkezhetünk arról is, hogy az archívum törlődjön a kicsomagolás után.

7 Tömörítés Tömörítés a Total Commander program segítségével Archívum létrehozása Az egyik panelen állítsuk be azt a mappát, amelyikbe az archívumot szeretnénk létrehozni, a másik panelen pedig jelöljük ki azokat a fájlokat és/vagy könyvtárakat, amelyeket el szeretnénk helyezni az archívumban. Legyen ez az aktív panel, és válasszuk a Fájl menü Becsomagolás pontját, vagy üssük le a billentyűzeten az Alt F5 billentyűkombinációt. A megjelenő kisablakban adhatjuk meg az archívum nevét, ez alapértelmezés szerint a fájlokat tartalmazó mappa neve, de tetszőlegesen megváltoztatható. A jobboldalon válasszuk ki a tömörítő eljárást. Az alapértelmezés a ZIP, de választhatunk például ARJ-t, vagy RAR-t is, amennyiben a gépre fel van telepítve az eljárás programja. A Beállítás gombra kattintva megjelenő kisablakban további beállításokat tehetünk. Zip tömörítés esetén megadhatjuk a tömörítési arányt, melyet egy 10 fokú skálán lehet beállítani. A 9-es fokozat a legnagyobb tömörítés, ekkor kapjuk a legkisebb méretű fájlt, ennek megfelelően ez a leglassabb is. A leggyorsabb tömörítés az 1-es szintű. Általában a normál tömörítést használjuk, ez a 6-os szint, a legtöbb esetben ez időben és a tömörítés mértékében is megfelelő eredményt ad. Ha 0 szintű tömörítést választunk, akkor az archívumba tömörítetlenül kerülnek a fájlok. Fogadjuk el a beállításokat, ekkor a kisablak bezáródik. A Fájl csomagolása ablakban jelölő négyzetek segítségével beállíthatjuk, hogy a Könyvtárbejegyzéssel együtt, vagyis az útvonalakkal együtt történjen a csomagolás. Ekkor az archívumban tárolásra kerül a fájlok abszolút elérési útvonala is. Ha nemcsak az aktuális könyvtár, hanem az alkönyvtárainak fájljait is szeretnénk becsomagolni, akkor jelöljük be az Almappákat is jelölőnégyzetet. A Tömörítettbe áthelyez pontot választva a csomagolás után az eredeti fájlok törlődnek. Készíthetünk önkicsomagoló fájlt, és titkosíthatjuk is az archívumot. A jelszót a következő kisablakban kell megadnunk Kitömörítés Az egyik panelen állítsuk be azt a mappát, ahova a fájlokat ki szeretnénk tömöríteni, a másik panelen pedig álljunk az archívum fájlon. Dupla kattintással, vagy az Enter leütésével nyissuk meg az archívumot. Ekkor a panelen az archívum tartalma látható. Jelöljük ki a kitömörítendő fájlokat és mappákat, majd másoljuk azokat a másik panelre (F5). Ha a kitömörítéshez a másolás helyett a Fájl menü Kicsomagolás pontját választjuk, további opciókat adhatunk meg. A megjelenő kisablakban megadhatjuk a kicsomagolás helyét, a kicsomagolandó fájlokat, és azt, hogy az alkönyvtárakkal együtt történjen-e a kicsomagolás. Beállíthatjuk, hogy a célmappában írja felül az azonos nevű fájlokat, és kérhetjük azt is, hogy minden fájl külön mappába kerüljön kicsomagolásra.

8 1.2. Tömörítési algoritmusok (olvasmány) Tömörítés 8 A tömörítés valamilyen matematikai algoritmus segítségével történik. Számos elvet kidolgoztak, a legelterjedtebbek: Gyakoriság szerinti kódolás Változó hosszúságú kódokat alkalmaz, a gyakoribb karaktereknek rövidebb, a ritkábbaknak hosszabb kódot feleltetnek meg. Delta kódolás Az előzőtől való eltérést tárolják. Futáshossz kódolás Ismétlődő részek esetén alkalmazható, a rész kódját, és az ismétlések számát tárolják. Példaként nézzünk meg két olyan kódolási eljárást, amely a mai tömörítő-algoritmusok alapjául szolgál. Aritmetikai kódolás Az aritmetikai kódolás alapelveit Claude Elwood Shannon fektette le egy 1948-as cikkében. Az aritmetikai kódolás egy veszteségmentes kódolási eljárás, amelynek során a kódolandó információt áttranszformálják egy 0 és 1 közötti számmá. A kódolási folyamat első lépése, a karakterek gyakoriságának megállapítása, majd ez alapján a [0,1) intervallumot felosztják a karakterek között. Minél gyakrabban fordul el egy karakter, annál nagyobb intervallum tartozik hozzá. A második lépésben a [0,1) intervallumra sorban alkalmazzuk a forrás karaktereinek megfelelő intervallumokat, míg egyetlen 0 és 1 közötti számot kapunk eredményül. Példa. Legyen a szöveg: ALMA

9 Tömörítés 9 Gyakorisági tábla: gyakoriság A 2 L 1 M 1 Osszuk fel a [0,1) intervallumot a gyakoriságoknak megfelelően: A [0,0.5) L [0.5,0.75) M [0.75,1) A kódolás lépései 1. A [0,1) intervallumra alkalmazzuk az első karakter kódját : [0,0.5) 2. A kapott intervallumra alkalmazzuk a második karakter kódját, vagyis az intervallum harmadik negyedét kell vennünk [0.25,0.375) 3. A kapott intervallumra alkalmazzuk a következő karakter kódját, vagyis vegyük az intervallum negyedik negyedét: [0.3125,0.375) 4. A kapott intervallumra alkalmazzuk a negyedik karakter kódját, vagyis vegyük az intervallum első felét: [0.3125, ) 5. A kapott intervallumból vegyük a legrövidebb bináris számot. Ez lesz a kódolás végeredménye. Huffman kódolás David Huffman a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Ph.D. hallgatójaként 1952-ben publikálta kódolási eljárását. A Huffman kódolás egy veszteségmentes kódolási eljárás, amely azon alapul, hogy változó hosszúságú kódokat alkalmaz az előforduló karakterek átkódolására. Minél

10 Tömörítés 10 gyakrabban fordul elő a forrásban egy karakter, annál rövidebb kódot feleltetnek meg neki. A kódolás első menetében statisztikát készítenek az előforduló karakterekről, a statisztika alapján elkészítik a kódtáblát, majd a második menetben történik meg a tényleges kódolás. Számos tömörítő eljárás dolgozik a Huffman eljárás alapján, felhasználják például a JPEG és az MP3 tömörítésben is. A tömörített fájlban a kódtáblát is tárolni kell. Példa: A szöveg: ALMA A FA ALATT Gyakorisági tábla: gyakoriság A 6 L 2 M 1 F 1 T 2 szóköz 3 A kódolás egy bináris kódfa felépítését jelenti:

11 A fáról leolvasható az egyes karakterek kódja: kód A 0 L 110 M F T 1110 szóköz 10 Tömörítés 11 A szövegünk kódolva: Próbáljuk meg visszafejteni a kódot a táblázat alapján! Láthatjuk, hogy a visszakódolás egyértelmű, nem szükséges megjelölni a karakterhatárokat. Az eredeti szövegünk 15 karakterből áll, így ASCII kódolással 15 bájt helyet foglal. A kódolt változat 36 bites, vagyis csak 5 bájt. A napjainkban egyik leggyakrabban használt ZIP tömörítő-eljárás a DEFLATE kódolást alkalmazza, amely az LZ77 és a Huffman kódolás kombinációja.

Állományok tömörítése

Állományok tömörítése A tömörítés fogalma A fájltömörítés (becsomagolás) segítségével a fájlok méretének csökkentése a célunk. A fájlok tömörítésére elsősorban azért van szükség, hogy minél kisebb helyet foglaljanak el az adatok

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

A táblázatkezelő felépítése

A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelés A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelő felépítése Címsor: A munkafüzet címét mutatja, és a program nevét, amivel megnyitottam. Menüszalag: A menüsor segítségével használhatjuk az

Részletesebben

Ablakok használata. 1. ábra Programablak

Ablakok használata. 1. ábra Programablak Ha elindítunk egy programot, az egy Ablakban jelenik meg. A program az üzeneteit szintén egy újabb ablakban írja ki számunkra. Mindig ablakokban dolgozunk. Az ismertetett operációs rendszer is az Ablakok

Részletesebben

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató

FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató InterMap Kft 2010 Tartalom FORTE MAP 5.0 Felhasználói tájékoztató... 0 A kezelőfelület ismertetése... 1 Navigálás a térképen... 1 Objektum kijelölése... 3 Jelmagyarázat...

Részletesebben

Dial-UP Kapcsolat létrehozása angol nyelvű Windows 2000 alatt

Dial-UP Kapcsolat létrehozása angol nyelvű Windows 2000 alatt Első lépésként válassza a Startmenüt, azon belül a Settings pontot, majd a Network and Dial-up Connectionst és azon belül a Make New Connection lehetőséget. Amennyiben nem szerepel Network and Dial-up

Részletesebben

Felhasználói útmutató Dahua gyártmányú digitális képrögzítő eszközökhöz

Felhasználói útmutató Dahua gyártmányú digitális képrögzítő eszközökhöz Felhasználói útmutató Dahua gyártmányú digitális képrögzítő eszközökhöz 1 Bejelentkezés Alapesetben, a fent látható 888888 vagy admin felhasználóval illetve az elsőnél 888888 a másodiknál admin jelszóval

Részletesebben

A Felhasználónév és Jelszó mezőkbe írjuk be az adatainkat, majd kattintsunk a Bejelentkezés gombra, vagy üssük le az Enter billentyűt.

A Felhasználónév és Jelszó mezőkbe írjuk be az adatainkat, majd kattintsunk a Bejelentkezés gombra, vagy üssük le az Enter billentyűt. A GMAIL levelező rendszer indítása Indítsuk el a számítógépünkre telepített internet böngésző programunkat. (pl. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, stb.) A böngésző címsorába írjuk be:

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására!

Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására! 1. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt egy vállalat bemutatására! 1. A prezentáció háttere világoskék színű legyen, átlósan le árnyékolással. 2. Az első dia bal oldalán, felül a cég neve olvasható:

Részletesebben

Számítógépes vírusok

Számítógépes vírusok A vírus fogalma A számítógépes vírus olyan szoftver, mely képes önmaga megsokszorozására és terjesztésére. A vírus célja általában a számítógép rendeltetésszerű működésének megzavarása, esetleg a gép tönkretétele,

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(7)

Részletesebben

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Egy mintapéldán keresztül mutatjuk be a GRASS vektoros elemzési műveleteit. Az elemzési mintafeladat során gumipitypang termesztésére

Részletesebben

Laborgyakorlat Windows 7 upgrade-je, felhasználói adatok költöztetése

Laborgyakorlat Windows 7 upgrade-je, felhasználói adatok költöztetése Információtechnológiai alapok Operációs rendszerek Laborgyakorlat Windows 7 upgrade-je, felhasználói adatok költöztetése Bevezetés Nyomtasd ki és oldd meg a feladatokat! A laborgyakorlaton Windows 7 operációs

Részletesebben

Segítünk online ügyféllé válni Kisokos

Segítünk online ügyféllé válni Kisokos Segítünk online ügyféllé válni Kisokos Kedves Ügyfelünk! Szeretnénk, ha Ön is megismerkedne Online ügyfélszolgálatunkkal, melyen keresztül kényelmesen, könnyedén, sorban állás nélkül intézheti energiaszolgáltatással

Részletesebben

SÜTIK TÖRLÉSE. Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016. 04. 18.

SÜTIK TÖRLÉSE. Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016. 04. 18. SÜTIK TÖRLÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR-ben esetlegesen bekövetkező, böngésző által eltárolt adatok miatti hibák elhárításához Készült: 2015. 08. 08. Módosítva: 2016.

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés Beállítások CLASSBOOK-óratervező Első belépés 1, Kattintsunk az asztalon lévő óratervező program ikonjára! A következő képernyőkép jelenik meg: 2, Olvassuk el az instrukciót figyelmesen! 3, Az Azonosítót

Részletesebben

Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül

Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül Vodafone GPRS Kapcsolat létrehozása Win2000 alatt a Connect Me használata nélkül - A képek az angol verziót mutatják - 29/03/2004 1 Start menü Magyar: Start menü Beállítások Telefonos kapcsolatok Ha itt

Részletesebben

SAP JAM. Felhasználói segédlet

SAP JAM. Felhasználói segédlet SAP JAM Felhasználói segédlet Belépés A JAM modul az SAP SuccessFactors rendszer része. Tökéletesen biztonságos online rendszer. Felhasználónév és jelszó segítségével lehet bejelentkezni. Böngészőbe beírva

Részletesebben

Linux Mint 8 telepítése

Linux Mint 8 telepítése Linux Mint 8 telepítése Be kell valljam ez az egyik kedvencem az Ubuntu alapú disztribúciók közül. Már több alkalommal is felpakoltam a különböző verziót és nem nagyon volt vele gondom. Illetve csak a

Részletesebben

Üresként jelölt CRF visszaállítása

Üresként jelölt CRF visszaállítása Üresként jelölt CRF visszaállítása Ha egy CRF vagy bizonyos mező(k) ki vannak szürkítve (üresként jelölve), akkor a megjelölés üresként eszközre kell kattintania, majd törölni a kiválasztott jelölőnégyzet

Részletesebben

AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN

AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN Hatályos: 2014. február 13. napjától AWP 4.4.4 TELEPÍTÉSE- WINDOWS7 64 OPERÁCIÓS RENDSZEREN Telepítési segédlet 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

FTP-kapcsolat létrehozása FlashFXP alatt

FTP-kapcsolat létrehozása FlashFXP alatt Telepítés után elindul a FlashFXP, a következő képernyő fogadja majd a felhasználót. A programban 2 lehetőség van FTP-kapcsolat létesítésére. Egy úgynevezett quick connect, illetve van egy lehetőség csatlakozás

Részletesebben

Kép részlet kivágás útvonalak létrehozása és szerkesztése útvonalak kijelöléssé alakítása Kijelölés > Lágy szél

Kép részlet kivágás útvonalak létrehozása és szerkesztése útvonalak kijelöléssé alakítása Kijelölés > Lágy szél Kép részlet kivágás 2. Az útvonalak létrehozása és szerkesztése eszközzel rajzoljuk körbe a kijelölésre szánt részt 3. Az Útvonalak palettán kattintsunk az útvonalak kijelöléssé alakítása gomra. 4. Most

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

beállítások a postafiók használatához

beállítások a postafiók használatához E-mail beállítások a Cor@Net postafiók használatához Cor@Net Távközlési Zrt. Tartalom Tartalom... 2 Microsoft Outlook Express beállítása POP3 típusú levelezéshez... 3 Microsoft Outlook beállítása POP3

Részletesebben

IDE64 dokumentáció. A merevlemez előkészítése az első használatra. 1. Előkészítés. 2. Csatlakoztatás. 3. Segédprogram másolás

IDE64 dokumentáció. A merevlemez előkészítése az első használatra. 1. Előkészítés. 2. Csatlakoztatás. 3. Segédprogram másolás IDE64 dokumentáció A merevlemez előkészítése az első használatra 1. Előkészítés Első lépésben a szükséges segédprogramokat kell előkészíteni hogy át tudjuk rakni az 1541-es floppylemezre. Ha nincs jól

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

Programozás I. - 9. gyakorlat

Programozás I. - 9. gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Mutatók, dinamikus memóriakezelés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 9, 2009 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

Disk Station DS209, DS209+II

Disk Station DS209, DS209+II Disk Station DS209, DS209+II Gyors telepítési útmutató Dokument-azonosító: Synology_QIG_2BayCL_20090901 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK Kérjük, hogy használat előtt gondosan olvassa el ezeket a biztonsági utasításokat,

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Böngészési elızmények törlése

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Böngészési elızmények törlése Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bank zavartalan használatához szükséges böngészı beállításban, a böngészési elızmények törlésében. A böngészési elızmények

Részletesebben

Sega CD Játékok kiírása / DPTP System /

Sega CD Játékok kiírása / DPTP System / Sega CD Játékok kiírása / DPTP System / Nos kezdjük a legfontosabb programok beszerzésével. TotalCommander (nem feltétlen szükséges, de ebben prezentálom) Google.com majd segít a letöltésben Winamp Google.com

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto.NET kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto.NET kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto.NET kártyára Windows XP, Vista és Windows 7, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(12)

Részletesebben

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel Virtuális vállalat 2013-2014/1. félév 3. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula A Hozzárendelési feladat Adott meghatározott számú gép és ugyanannyi független

Részletesebben

Töltse ki értelemszerűen a vevő nevét, irányítószámát, település, utca házszám mezőket, valamint a partner adószáma mezőket.

Töltse ki értelemszerűen a vevő nevét, irányítószámát, település, utca házszám mezőket, valamint a partner adószáma mezőket. 4.2.3 ÚJ SZÁLLÍTÓLEVÉL KIÁLLÍTÁSA Új szállítólevél kiállítását a vevői szállítólevelek listájából, a bal felső Új vevői szállítólevél nyomógombbal kezdeményezhetjük. Ennek hatására megjelenik a szállítólevél

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) V. GPX fájl hozzáadása, Attribútum táblázat kitöltése, Vektorműveletek 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság GPX fájl

Részletesebben

MAGYAR KÜZDELMEK HARMADIK GYAKORLAT ELINDULÁS NYERS SZÖVEG RENDBETÉTELE (ISMÉTLÉS) ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

MAGYAR KÜZDELMEK HARMADIK GYAKORLAT ELINDULÁS NYERS SZÖVEG RENDBETÉTELE (ISMÉTLÉS) ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 HARMADIK GYAKORLAT MAGYAR KÜZDELMEK A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Kötetegyesítés. Címsorok előléptetése. Vázlat nézet

Részletesebben

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató Vodafone ReadyPay Használati útmutató 1 - Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások 2 - Fizetés 3 - Menüpontok Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások Az első lépés Megjegyzés: A ReadyPay

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL)

ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL) ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL) A 2006-2010. évre vonatkozó, régebbi adatszolgáltatások esetében az adatszolgáltatás menete a mostanitól eltérő, a benyújtáshoz különböző

Részletesebben

Windows XP: Windows 7 32bit. Windows 7 64bit. Windows 8.1 32bit. Windows 8/8.1 64bit. Ajánlott linkek. OpenVPN beüzemelése Windows rendszereken

Windows XP: Windows 7 32bit. Windows 7 64bit. Windows 8.1 32bit. Windows 8/8.1 64bit. Ajánlott linkek. OpenVPN beüzemelése Windows rendszereken Windows XP Windows 7 32bit Windows 7 64bit Windows 8.1 32bit Windows 8/8.1 64bit Ajánlott linkek OpenVPN beüzemelése Windows rendszereken Az OpenVPN programcsomag Windows XP, Windows 7 (32/64bit) és Windows

Részletesebben

Hálózati beállítások gyorsútmutatója

Hálózati beállítások gyorsútmutatója Hálózati beállítások gyorsútmutatója WorkCentre M123/M128 WorkCentre Pro 123/128 701P42078_HU 2004. Minden jog fenntartva. A szerzői jogvédelem a védett anyag és információ minden formájára és tartalmára

Részletesebben

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére.

Az első lépések. A Start menüből válasszuk ki a Minden program parancsot. A megjelenő listában kattintsunk rá az indítandó program nevére. A számítógép elindítása A számítógépet felépítő eszközöket (hardver elemeket) a számítógépház foglalja magába. A ház különböző méretű, kialakítású lehet. A hátoldalán a beépített elemek csatlakozói, előlapján

Részletesebben

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Az új modulrendszer tapasztalatai

www.njszt.hu, www.ecdl.hu Az új modulrendszer tapasztalatai Az új modulrendszer tapasztalatai Példatár A példatár tartalmazza az összes vizsgafeladatot Nincs nyomtatott formátumú példatár A példatár feladatai modulonként pdf formátumban letölthetőek mindenki számára

Részletesebben

DS409slim. Gyors telepítési útmutató

DS409slim. Gyors telepítési útmutató DS409slim Gyors telepítési útmutató Biztonsági utasítások Kérjük, hogy a termék használata előtt gondosan olvassa el ezeket a biztonsági utasításokat, és a jövőbeli felhasználás céljából tartsa ezt a kézikönyvet

Részletesebben

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27.

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM

Részletesebben

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ v2.9.28 Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu Árverés létrehozása Az árverésre

Részletesebben

My Hipernet Home üzembehelyezési útmutató

My Hipernet Home üzembehelyezési útmutató My Hipernet Home üzembehelyezési útmutató HIPERNET AKTIVÁLÁSA Kedves Ügyfelünk! Köszönjük, hogy a My Hipernet Home szolgáltatásunkat választottad. Biztosak vagyunk benne, hogy a kiváló min ség D-Link DWR-116

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegyei vagy bejegyzett védjegyei

Részletesebben

Nagyméretű dokumentumok hivatkozásai

Nagyméretű dokumentumok hivatkozásai Nagyméretű dokumentumok hivatkozásai Tartalomjegyzék: Címsorok olyan jegyzéke, melyben a címsorok dokumentumbeli elhelyezkedésük sorrendjében szerepelnek a dokumentumbeli oldalszámukkal együtt, vagy nélkülük.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16 Tartalom 1/16 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 LOGA telepítése... 2 Leírás 1 Fájl szerveres telepítés leírás... 3 Leírás 2 LOGA mentése... 4 Melléklet 1 A LOGA telepítése (futtatható állományok telepítése)...

Részletesebben

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 Fehér Béla Raikovich Tamás,

Részletesebben

Erste MobilBank Felhasználói kézikönyv

Erste MobilBank Felhasználói kézikönyv Erste MobilBank Felhasználói kézikönyv Tartalom 1. Az Erste MobilBank alkalmazásról... 2 2. Felhasználási feltételek... 3 2.2. Ügyfélkör... 3 3. Az alkalmazás letöltése és használata... 4 3.1. Alkalmazás

Részletesebben

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 FIGYELMEZTETÉS! A vízálló tok gombjai nagyon erős rugóval vannak ellátva, ezért

Részletesebben

TELEPÍTÉSI SEGÉDLET OUTDOOR FULL POWER. OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február

TELEPÍTÉSI SEGÉDLET OUTDOOR FULL POWER. OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február TELEPÍTÉSI SEGÉDLET OUTDOOR FULL POWER OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február A szoftverről Üdvözöljük az Outdoor Full Power szoftver felhasználói között. 2016-tól a közterületi kampánytervezésekre

Részletesebben

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Csavarhat webáruház Részletes útmutató a webáruház használatához Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Cégeknek, kis- és nagykereskedőknek,

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia . márius 9. Dr. Vinze Szilvia Tartalomjegyzék.) Elemi bázistranszformáió.) Elemi bázistranszformáió alkalmazásai.) Lineáris függőség/függetlenség meghatározása.) Kompatibilitás vizsgálata.) Mátri/vektorrendszer

Részletesebben

E-ADÓ RENSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

E-ADÓ RENSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ E-ADÓ RENSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BEJELENTKEZÉS NÉLKÜL ELÉRHETŐ FUNKCIÓK 1. Adónaptár A bejelentkezést követően lehetőség van az eseményekről értesítést kérni! 2. Pótlékszámítás 3. Elektronikus űrlapok

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem / 40 Fogalmak A függvények értelmezése Definíció: Az (A, B ; R ) bináris relációt függvénynek nevezzük, ha bármely a A -hoz pontosan egy olyan

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

A) Belépés a Webinar felületére

A) Belépés a Webinar felületére A) Belépés a Webinar felületére A webinar a visszaigazoló emailben megadott linkre kattintva indítható el. A képernyő jobb oldalán először a kereszt- (First name), illetve a vezetéknevét (Last name), majd

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Funkcionális függés, normál formák

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Funkcionális függés, normál formák ADATBÁZIS-KEZELÉS Funkcionális függés, normál formák KARBANTARTÁSI ANOMÁLIÁK beszúrási anomáliák törlési anomáliák módosítási anomáliák DOLG_PROJ(Dszsz, Pszám, Dnév, Pnév, Órák) 2 MÓDOSÍTÁSI ANOMÁLIÁK

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(7) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Tanúsítvány feltöltése...

Részletesebben

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program CIN Számítástechnika és Szoftverház 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv ACR-3580. Rádiós ébresztőóra (Olvassa el használat előtt) Letölthető PDF formátum: http://hu.akai-atd.com/hasznalati-utasitas

Felhasználói kézikönyv ACR-3580. Rádiós ébresztőóra (Olvassa el használat előtt) Letölthető PDF formátum: http://hu.akai-atd.com/hasznalati-utasitas ACR-3580 Rádiós ébresztőóra (Olvassa el használat előtt) Letölthető PDF formátum: http://hu.akai-atd.com/hasznalati-utasitas 1 1. ON/OFF: Készülék ki/bekapcsolása vagy AM/FM mód váltás. 2. TIME: Idő PRESET:

Részletesebben

Lineáris algebra gyakorlat

Lineáris algebra gyakorlat Lineáris algebra gyakorlat 3 gyakorlat Gyakorlatvezet : Bogya Norbert 2012 február 27 Bogya Norbert Lineáris algebra gyakorlat (3 gyakorlat) Tartalom Egyenletrendszerek Cramer-szabály 1 Egyenletrendszerek

Részletesebben

Prop-Tech. Vázmérő. Telepítési és eltávolítási útmutató

Prop-Tech. Vázmérő. Telepítési és eltávolítási útmutató Prop-Tech Telepítési és eltávolítási útmutató Magyar Hungarian 5 / 1 Prop-Tech Vázmérő Telepítési és eltávolítási útmutató Tartalomjegyzék Telepítés... 2 Előfeltételek... 2 Telepítés folyamata... 2 Biztonsággal

Részletesebben

Első lépések. A Microsoft Access 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

Első lépések. A Microsoft Access 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Access 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A programablak méretének módosítása és az adatbázis bezárása

Részletesebben

Belépési útmutató a MIAG weboldalra www.miag.com

Belépési útmutató a MIAG weboldalra www.miag.com Belépési útmutató a MIAG weboldalra www.miag.com Classification level: Public MEMBER OF METRO GROUP 1 Tartalom 1. Fontos tudnivaló p. 3 2. Bejelentkezés a www.miag.com weboldalra p. 4-5 3. E-mail cím regisztrálása

Részletesebben

KÍNAI NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÍNAI NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kínai nyelv emelt szint 1513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. KÍNAI NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE

Részletesebben

HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT

HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT 2010 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A termosztát egy beépített mobiltelefonnal rendelkezik. Ez fogadja az Ön hívását ha felhívja a termosztát telefonszámát. Érdemes ezt a telefonszámot felírni

Részletesebben

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Reguláris kifejezések (FLEX) Alapelemek kiválasztása az x karakter. tetszőleges karakter (kivéve újsor) [xyz] karakterhalmaz; vagy egy x, vagy egy y vagy egy

Részletesebben

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5.

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5. JELENTKEZÉSI LAP LÓ MEDIÁLTA ÖNISMERETI TRÉNINGPROGRAM 2016. SZEPTEMBER 9-10. PORVA-SZÉPALMAPUSZTA, HOTEL SZÉPALMA ÉS MÉNESBIRTOK Kérjük, gondosan olvassa el az alábbi Jelentkezési lapot, töltse ki, és

Részletesebben

Tartalom. 1. A dokumentum célja... 2

Tartalom. 1. A dokumentum célja... 2 Tartalom 1. A dokumentum célja... 2 2. IVR Funkciók... 3 2.1. A bejelentkezés... 3 2.2. Jelszóváltoztatás... 3 2.3. Egyenleg és fedezet lekérdezés... 3 2.4. Súgó... 4 1 1. A dokumentum célja A felhasználói

Részletesebben

Kéretlen levelek (spam) elleni védekezés a Caesaron

Kéretlen levelek (spam) elleni védekezés a Caesaron Kéretlen levelek (spam) elleni védekezés a Caesaron A kéretlen reklámlevelek (spamek) elleni védekezés leghatékonyabb formája egy leveleket elemző spamszűrő program használata, mivel a feladóra, tárgyra

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP/7 (x86/x64) Mozilla Firefox 13 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP/7 (x86/x64) Mozilla Firefox 13 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP/7 (x86/x64) Mozilla Firefox 13 (32 bites) böngészőbe A Mozilla Firefox 13 (32 bites) böngésző ingyenesen letölthető a http://www.mozilla.org/hu/firefox/fx/

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Magyar. Biztonsági információk. Magyar

Magyar. Biztonsági információk. Magyar Az útmutató tartalma: Biztonsági információk, 29. oldal. Az üzembe helyezéssel kapcsolatos hibaelhárítás, 30. oldal. További információk keresése, 34. oldal. Biztonsági információk A készülékhez csak a

Részletesebben

ÁFA felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.10.

ÁFA felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.10. ÁFA felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.10. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM 1 ÁFA... 2 1.1 HALASZTOTT

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Memóriamodulok Felhasználói útmutató

Memóriamodulok Felhasználói útmutató Memóriamodulok Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

Speciális fájl: (egyes operációs rendszerekben minden fájl!)

Speciális fájl: (egyes operációs rendszerekben minden fájl!) Fájlok (általában): összetartozó adatok, információk halmaza, függetlenül a megjelenés módjától. Speciális fájl: (egyes operációs rendszerekben minden fájl!) Mappa, vagy könyvtár. Újabb mappák (könyvtárak)

Részletesebben

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Számlázás-házipénztár (SZAMLA) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Számlázás-házipénztár 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 5 1.1. A program típusai... 5 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET ZÁRÓVIZSGÁRA JELENTKEZŐK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET ZÁRÓVIZSGÁRA JELENTKEZŐK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET ZÁRÓVIZSGÁRA JELENTKEZŐK SZÁMÁRA 2016 Tartalom Bevezetés... 3 Kezdő lépések... 3 Szak- és diplomadolgozatok előkészítése a feltöltésre... 3 Bejelentkezés a Thesis-be... 3 Személyes

Részletesebben

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA A történet a középkori Tornyok Városával kezdődik. A négy hataloméhes nemesi család mindegyike arra törekszik, hogy megszerezzék a befolyást a legerősebb torony vagy még

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó FONTOS! A kérelem főlapját a támogatási rendeletben meghatározottak szerint papíralapon

Részletesebben

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK MÓDOSÍTÁSÁRÓL ÉS VÁLTOZÁSÁRÓL I. A módosítással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám.:

Részletesebben

ARCHLine.XP Interior Konyha Workshop

ARCHLine.XP Interior Konyha Workshop 1. Alsószekrények elkészítése Az alapszekrény elkészítése Oldalmenü Gyártás - Gyártói bútorok - Testreszabott bútor Állítsa be az alábbi tulajdonságokat: Méretek lap mélység: 55cm. Rögzítse a korpusz magasságot

Részletesebben

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar Térinformatika Tanszék 8000 Székesfehérvár, Pirosalma -3 Tel/fax: (22) 348 27 E-mail: a.kulcsar@geo.info.hu.

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Szoftverfrissítések Felhasználói útmutató

Szoftverfrissítések Felhasználói útmutató Szoftverfrissítések Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Adatok ábrázolása, adattípusok. Összefoglalás

Adatok ábrázolása, adattípusok. Összefoglalás Adatok ábrázolása, adattípusok Összefoglalás Adatok ábrázolása, adattípusok Számítógépes rendszerek működés: információfeldolgozás IPO: input-process-output modell információ tárolása adatok formájában

Részletesebben

Neptun rendszer jelentkezési segéd

Neptun rendszer jelentkezési segéd 1. Neptun rendszer Neptun rendszer jelentkezési segéd Cserháti Sándor Kollégium A böngésző címsávjába gépeld be a Neptun rendszer címét: NEPTUN.SZE.HU 2. Hallgatói web A Neptun webes oldalán jobb oldalt

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben