Dr. Kovács Kázmér elnökhelyettes

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Kovács Kázmér elnökhelyettes"

Átírás

1 Dr. Kovács Kázmér elnökhelyettes Az ügyvédi törvény és a csődtörvény egymásnak ellentmondó rendelkezései, és megoldási javaslatok (megvitatva a Budapesti Ügyvédi Kamara november 2-i Elnökségi Ülésén) A BÜK i vezetői ülésén élesen vetődött fel a Cstv évi LI. tv-el beiktatott módosítása folytán a Cstv. új 3. (1) bekezdés a. és d. pontjának és az Ütv. 76. (2) bekezdésének és 20. (1) bekezdés a. pontjának kollíziója, hiszen - az Ütv. 76. (2) bekezdés d. pontja értelmében a kamara az ügyvédi irodák névjegyzékéből kötelezően törli az irodát, ha valamennyi tagjának kamarai tagsága megszűnt, és a 20. (1) bekezdés a. pontja értelmében az ügyvéd kamarai tagsága minden további nélkül megszűnik akkor is, ha a kamarai tagságáról lemond, viszont - a most beiktatott rendelkezés szerint az ügyvédi iroda is gazdálkodó szervezet a Cstv. szempontjából és jogutód nélküli megszűnéséről a bíróság határoz fizetésképtelensége esetén. Kifejtettem, hogy álláspontom szerint szükségessé vált - egyrészt a kollízió mértékének felmérése - másrészt a ténylegesen létező kollízió feloldása - harmadrészt az átmeneti helyzetben követendő eljárás meghatározása, mivel a Cstv. módosítása már szeptember 01-jével hatályba lépett. Fentiekre tekintettel - a BÜK vezetői ülését követően 3 napon belül (2009. augusztus 27-én) a Magyar és a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökeinek írt részletes beszámoló levélben foglaltam állást elsődleges álláspontomról, azt megküldtem annak a két kollegának is, akiket a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke felkért álláspontjuk kidolgozására. Levelemre nevezett kollegáktól semmilyen reflexió máig sem a BÜK útján, sem közvetlenül nem érkezett. Egyedül Dr. Kiss Pál titkár úr, küldött rövid észrevételt. - a MÜK szeptember 7. napján tartott vezetői értekezletén, - majd szeptember 18. napján a kihelyezett országos vezetői értekezleten probléma felvető jelleggel ismertettem a kialakult helyzetet. Tekintettel arra, hogy Dr. Kiss Pál észrevételén túlmenően újabb anyag nem érkezett, az alábbiakban foglalom össze tézisszerűen álláspontom, amit a MÜK és a BÜK elnökségi tagjainak egyidejűleg közvetlenül en megküldök - javaslom ezt követően a MÜK és a BÜK elnökségi tagjai részéről érkezett anyagok figyelembevételével MÜK elnökségi megvitatását, - ezt követően a tézisek elfogadásától függően szövegszerű törvénytervezet előkészítését. Alkotmánybírósági beadvány elkészítését azért nem javaslom, mert gyakorlati tapasztalat, hogy ilyen esetekben időközi törvénymódosításra kerül sor, és az Alkotmánybíróság a kiküszöbölt alkotmánysértés folytán az eljárást az Alkotmánybíróság ideiglenes ügyrendjéről és annak közzétételéről szóló, többször módosított és egységes szerkezetbe foglalt 2/2009. (I. 12.) Tü. határozat 31. a. pontja alapján már csak megszünteti arra hivatkozással, hogy az indítvány benyújtása után a vizsgálat alá vont jogszabály hatályát vesztette, és ezzel az indítvány tárgytalanná vált. Arra számítok ugyanis, hogy a tézisek elfogadása utáni

2 szövegszerű javaslat beterjesztését követően a jogalkotó a kollíziót alkotmánybírósági határozat nélkül is orvosolni fogja.

3 TÉZISEK: Jelenlegi állapot Az Ütv. 76. (2) bekezdés d. pontja értelmében a kamara az ügyvédi irodák névjegyzékéből kötelezően törli az irodát, ha valamennyi tagjának kamarai tagsága megszűnt, és a 20. (1) bekezdés a. pontja értelmében az ügyvéd kamarai tagsága minden további nélkül megszűnik akkor is, ha a kamarai tagságáról lemond, - viszont a Cstv évi LI. törvénnyel beiktatott módosítása folytán a Cstv. új 3. (1) bekezdése a. pontja szerint az ügyvédi iroda is gazdálkodó szervezet a Cstv. szempontjából és jogutód nélküli megszűnéséről a bíróság határoz fizetésképtelensége esetén - ami egyebek között azt jelenti, hogy o a Cstv. 27. (1) bekezdésére tekintettel: A bíróság az adós felszámolását végzéssel elrendeli, ha az adós fizetésképtelenségét állapítja meg. A felszámolás kezdő időpontja a felszámolást elrendelő jogerős végzés közzétételének napja, o a Cstv. 34. (1) és (2) bekezdésre tekintettel: A felszámolás kezdő időpontjában megszűnnek a tulajdonosnak a gazdálkodó szervezettel kapcsolatos külön jogszabályokban meghatározott jogai, és a felszámolás kezdő időpontjától a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot csak a felszámoló tehet. o a Cstv. 60. (1) bekezdésére tekintettel: A bíróság a felszámolási zárómérleg és a vagyonfelosztási javaslat alapján végzéssel határoz a költségek viseléséről, a felszámoló díjazásáról, a hitelezők követelésének kielégítéséről, a bankszámlák megszüntetéséről..., valamint kötelezi a felszámolót a még szükséges intézkedések megtételére. Ezzel egyidejűleg dönt a felszámolás befejezéséről és az adós megszüntetéséről,... - Az Ütv (2) bekezdés n. pontja értelmében (a területi elnökség) kijelöli az ügyvéd irodájának gondnokát, ha az ügyvéd kamarai tagsága megszűnt, és a folyamatban levő ügyeinek ellátásáról nem gondoskodott, - erre tekintettel fogadta el a MÜK és az igazságügyi miniszter is kihirdette, ennél fogva július 10. óta hatályban van a Magyar Ügyvédi Kamara 2/2009. (IV. 27.) MÜK Szabályzata az ügyvéd irodájának gondnoka jogköréről és eljárásáról, valamint a meghalt ügyvéd iratainak rendezéséről szóló 6/1999. (III. 1.) MÜK szabályzat [egységes szerkezetben a 4/2007. (XI. 19.) MÜK és a 2/2009. (IV. 27.) MÜK szabályzattal megállapított módosításokkal], - melynek 4. és 5. -a a következőket tartalmazza: 4. (1) A kamara elnöksége hivatalból jelöl ki irodagondnokot, ha a) az ügyvédi tevékenységben átmenetileg akadályozott, így különösen az ügyvédi tevékenységét szüneteltető, illetve az ügyvédi tevékenység felfüggesztésének hatálya alatt álló ügyvéd legkésőbb az akadályoztatás bekövetkezésétől számított három napon belül nem gondoskodott a helyettesítéséről, b) az ügyvéd kamarai tagsága megszűnt, és legkésőbb az erről szóló határozat közlésétől számított három napon belül nem nevezte meg irodája felszámolóját, c) elhunyt ügyvéd esetében iroda-végelszámoló kijelölésére kerül sor.

4 (2) A kamara elnöksége kérelemre jelöl ki irodagondnokot, ha az ügyvéd legkésőbb a kamarai tagsága megszűnését követő három napon belül a kamara elnökségétől kéri az általa megnevezett, a kamara illetékességi területén működő ügyvéd irodafelszámolónak történő kijelölését és egyidejűleg csatolja a megjelölt ügyvéd elfogadó nyilatkozatát. 5. (1) Az adott ügyben eljáró irodagondnokot alakszerű határozatban kell kijelölni. (2) Az irodagondnok a határozat kézbesítésétől számított három napon belül kifogást terjeszthet el a kijelöléssel szemben. A kamara elnöksége a kifogásban közölt indokok alapján a kifogás beérkezését követ ülésén másik irodagondnokot jelölhet ki. A kifogás elterjesztésének lehetősége az elnökségi határozattal szemben érvényesíthet egyéb jogorvoslatot nem érinti. (3) A kijelölő határozatban foglaltakat mindaddig teljesíteni kell, amíg a (2) bekezdés szerinti kifogást az elnökség el nem bírálja. A kijelölő határozatban foglaltak foganatosításának a fellebbezés sem akadálya Az Ütv. 68. előírja, hogy o Ügyvédi tevékenységet az az iroda végezhet, amelyet (1) bekezdés a kamara az ügyvédi irodák névjegyzékébe felvett, és (2) bekezdés: az ügyvédi irodák névjegyzékébe kérelmére fel kell venni az irodát, ha a.) az alapító okirat tartalmazza az alapító okirat tartalmára nézve a törvényben kötelezően meghatározottakat, és b.) az alapító okirat nem ütközik jogszabályba, o (5) bekezdés: Az iroda az ügyvédi irodák névjegyzékébe való felvétellel jön létre, o (6) bekezdés: Az iroda, illetve az ügyvéd köteles az iroda adataiban vagy a személyi adatokban bekövetkezett változást 30 napon belül bejelenteni, o (7) bekezdés: Az alapító okirat módosításáról rendelkező taggyűlési határozatot, továbbá az iroda jogutódlással történő megszűnése esetén az új iroda (irodák) alapító okiratát (okiratait) a taggyűlés döntését követő 30 napon belül kell benyújtani. o Az Ütv. külön rendelkezést nem tartalmaz arról, hogy a megszűnését jogutódlás nélkül kimondó ügyvédi iroda erről bejelentést kell tegyen, ez nyilván beleértendő a fenti 68. (6) bekezdés szerinti általános bejelentési kötelezettségbe, viszont az Üt. tartalmazza azt a a jelen levél 1. bekezdésben kiinduló problematika részeként már bemutatott rendelkezést, miszerint az Üt. 76. (2) bekezdés d. pontja értelmében a kamara az ügyvédi irodák névjegyzékéből törli az irodát, ha az iroda valamennyi tagjának kamarai tagsága megszűnt. - a BÜK elnöke a BÜK Alapszabály 7.1. o n. pontja értelmében dönt az ügyvédi iroda által bejelentett alapító okirat módosítás nyilvántartásba vételéről, illetve o o. pontja értelmében tudomásul veszi az ügyvéd bejelentését a szünetelés félbeszakításáról, vagy lejártáról, illetőleg az ügyvédi gyakorlat folyatásáról, végül o q. pontja értelmében tudomásul veszi a lemondást, illetőleg az ügyvéd elhalálozására vonatkozó bejelentést, és ezekkel összefüggésben megállapítja az ügyvédi kamarai tagsági viszony megszűnésének időpontját.

5 - A BÜK Alapszabály értelmében o a Budapesti Ügyvédi Kamara titkárát a BÜK elnöksége és elnöke a főtitkár akadályoztatása miatti helyettesítési feladatokon túl is megbízhatja más feladatok végzésével, erre tekintettel a BÜK-ben a BÜK erre kijelölt titkára (Dr. Kiss Pál) végzi, illetve készíti elő az Alapszabály 7.1. pontjában az elnökhöz delegált feladatot. * TÉZISEK: Problematika 4. - Amennyiben a Cstv. fent idézett 27. és 34. és 60. -ai ebben a formában módosítás és kiegészítés nélkül maradnak, akkor o egyrészt továbbra is ellentétesek maradnának az Ütv., és az igazságügyi miniszter által elfogadott MÜK szabályzat, valamint a BÜK Alapszabály egyes fent idézett rendelkezéseivel, mert ugyanazt a feladatot két különböző helyre delegálják egyszerre a megszűnt ügyvédi iroda helyett intézkedésre jogosult a Cstv. alapján a felszámoló, az Ütv. és a Szabályzat alapján az irodafelszámoló a megszűnés nyilvántartásba vételét a Cstv. a felszámolási bírósághoz, az Ütv. a területi ügyvédi kamarához a megszűnés időpontját, és a megszűnést megalapozó jogi tényt kétféleképp állapítják meg, a Cstv. a felszámolási eljárás befejezésével egyidejűleg (Cstv. 60. (1) bek., 2. mondat), az Ütv. a kamarai törléssel, ami egyezik valamennyi irodai tag kamarai tagságának megszűnésével, ami a lemondással egyidejű (Ütv. 76. (2) bekezdés d. pont illetve Ütv. 20. (1) bekezdés a. pont), a Cstv. a bírósághoz, az Ütv. a kamarához telepíti a megszűnést megalapozó jogi tényt o továbbá veszélyt teremtenek az ügyfelekre nézve, mert sértik az Ütv-nek az ügyvédi titok védelmére vonatkozó rendelkezéseit Ütv. 8. (1) bekezdés: Az ügyvédet - ha törvény másként nem rendelkezik 1 - titoktartási kötelezettség terheli minden olyan adatot, tényt illetően, amelyről a hivatásának gyakorlása során szerzett tudomást. E kötelezettség független az ügyvédi megbízási jogviszony fennállásától, és az ügyvédi működés megszűnése után is fennmarad. (2) A titoktartási kötelezettség kiterjed az ügyvéd által készített és a birtokában levő egyéb iratra is, ha ez a titoktartás körébe tartozó tényt, adatot tartalmaz. Az ügyvédnél folytatott hatósági vizsgálat során az ügyvéd nem tárhatja fel a megbízójára vonatkozó iratokat és adatokat, de a hatóság eljárását nem akadályozhatja. (3) A megbízó, a jogutódja és a törvényes képviselője a titoktartási kötelezettség alól felmentést adhat. Az olyan tényről és adatról, amelyről mint védő szerzett tudomást, az ügyvéd felmentés esetén sem hallgatható ki tanúként. 1 Gondolom a Cstv-t nem szánták ilyennek

6 o (4) A titoktartási kötelezettség az ügyvédi irodákra és alkalmazottaikra, az ügyvédi szervekre, ezek tisztségviselőire és alkalmazottaira megfelelően irányadó. továbbá nem biztosítják az ügyfelek számára, hogy a Cstv. hatálya alá került ügyvédi iroda ügyvédje által elvállalt megbízásoknak az ügyvédi kamara által kijelölt iroda-felszámoló az eddigi rend szerint eleget tudjon tenni Meg kell különböztetni azt a két helyzetet egymástól, amikor o egyik esetben úgy szűnik meg az irodai tagok ügyvédi kamarai tagsága, hogy a folyamatban levő ügyeinek ellátásáról nem gondoskodott (MÜK szabályzat pont b. pontja) mert ilyenkor a Szabályzat értelmében a kamara kirendel egy iroda-felszámolót o a másik esettől, amikor a Cstv. szerinti klasszikusnak mondható eljárás történik, azaz az egyik hitelező kéri az ügyvédi iroda felszámolásának elrendelését a bíróságtól, és azt a bíróság elrendeli, mert erre, a szeptember 01. óta lehetséges esetre a július 10-én hatályba lépett MÜK Szabályzat jelenleg rendelkezést nem tartalmaz. - Elvileg a felszámoló intézkedési jogosultsága a Cstv. 34. (2) bekezdésére tekintettel korlátozott, hiszen a tulajdonos jognyilatkozatának korlátozása kizárólag a gazdálkodó szervezet vagyonára vonatkozik (a felszámolás kezdő időpontjától a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot csak a felszámoló tehet). - Elvileg tehát az ügyfelek pénze nem vonható ebbe a körbe, azonban problémát jelenthet, ha egy behajtott perköltség, illetékre befizetett pénzösszeg, stb. nem a külön letéti számlán jelenik meg, mert a felszámoló vitathatóvá teszi annak letéti rendeltetését. - Ugyancsak problémát jelent az is, hogy a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatos jognyilatkozati körbe a megkötött (ügyvédi megbízásra vonatkozó) szerződésekkel kapcsolatos jognyilatkozatok is beletartozhatnak, ami közvetlenül érinti az ügyvédi titokkör kérdését, de akár érintheti az ügyvédi munkadíj mértékének kérdését is. * TÉZISEK: Eldöntendő kérdések, javaslatok 7. - Megerősítendő a későbbi szabályozáson belül egy olyan szétválasztásnak az indokoltsága, ami különbséget tesz az érintett ügyvédi iroda ügyei között abból a szempontból, hogy az adott ügy o olyan ügy, melyet az ügyvédi iroda, mint ügyfél által rábízott ügyet lát el - ügyfél ügy o vagy olyan ügy, amely az ügyvédi iroda saját működésével kapcsolatos belső ügy (pl. helységbér, alkalmazotti bérek, közüzemi díjak, biztosítási díjak, kamarai tagdíjak, adóügyek, stb.) - működési ügy

7 Főszabályként kimondható lenne elvileg, hogy o az ügyfél ügyeket a kamara által kijelölt iroda-felszámoló, o a működési ügyeket a bíróság által kijelölt felszámoló lássa el, és a felszámoló ne juthasson hozzá az ügyfél ügyek irataihoz (a későbbiekben a hasonló elnevezés által okozható zavarok elkerülése érdekében indokolt lehet az irodafelszámoló elnevezés megváltoztatása), azaz a felszámoló hatásköre kizárólag az ún. működési ügyekre szorítkozhat. - A megoldást azonban az nehezíti, hogy az ún. ügyfél ügyekből esetleg származó esetleges bevétel az ún. működési ügyekből származó tartozások fedezetéül is szolgál, vagyis a felszámoló által képviselt hitelezőknek is érdeke fűződhet az ún. ügyfél ügyek alakulásához Elvileg lehetne különbséget tenni a megszűnt ügyvédi iroda tartozásai és esetleges követelései között mondván, hogy az iroda tartozásai nem tartozhatnak ügyvédi titok körbe, de ez sem teljesen bizonyos, hiszen vitatható lehet egy beérkező összegről, hogy letéti, azaz továbbfizetési rendeltetéssel érkezett-e az iroda számlájára. - Nem látok más megoldást, minthogy a felszámoló és az iroda-felszámoló ügyvéd versengő jogosultságai szempontjából elsőbbséget kell biztosítani az ügyvédi kamara által kijelölt iroda-felszámolónak, a jogalkotó meg kell bízzon az ügyvédi kamara által kijelölt iroda-felszámolóban, ennek meg kell teremtse törvényi hátterét, amit az ügyvédi kamarának kellene előkészítenie azt követően, hogy a tézisek véglegessé válnak és az IRM-ben egy előzetes konzultáció nyomán az előkészítéshez szükséges elvi egyetértést sikerült megszerezni Fentiek folytán tehát ügyvédi iroda felszámolása esetén nem kerülhetnének alkalmazásra sem a Cstv. 31. (1) bekezdése b) pontja (a felszámoló részére történő teljes körű kötelező iratkiadás), sem (éppen a Cstv 31. (2) bekezdésének szellemében) értelemszerűen a 33. rendelkezései (az iratkiadás megtagadásának a szankciói) - A szabályozás részét képezheti garanciális okokból azonban, hogy amennyiben a felszámoló úgy véli, hogy olyan irat kiadása nem történt meg a részére, mely működési üggyel kapcsolatos, akkor annak analógiájára, mint ahogy a hitelező fordulhat a Cstv. 51. (1) bekezdése alapján a felszámolási bírósághoz kifogással, ez esetben a felszámoló fordulhasson a (felszámolási?) bírósághoz, és kérhesse az ügyvédi iroda iroda-felszámolójától az iratok kiadását Érdekellentét merülhet fel a megszűnt ügyvédi iroda számláján esetleg utóbb mutatkozó valamely összeg rendeltetése tárgyában az ügyfelek érdekeit képviselő iroda felszámoló és a működési ügyek tekintetében quasi hitelezőként mutatkozó felek érdekeit képviselő felszámoló között (pl. egy korábbi sikertelen behajtási kísérlet eredményeként megítélt perköltség érkezik a megszűnt ügyvédi iroda nem letéti számlájára). Ezekre az esetekre nézve is o egyik megoldási lehetőségként a felszámolási bíróság

8 14. o másik megoldási lehetőségként a rendes hatáskörű bíróság eljárását lehetne a jogvita eldöntésére előirányozni - Addig is amíg a törvénymódosításra sor kerül, o az ügyfelek érdekében o a MÜK elnöksége részéről Állásfoglalás (esetleg, ha a törvénymódosítás elhúzódik, akkor a Szabályzat módosításának) kiadása útján, o a területi kamarák részéről a területi elnök útján a területileg illetékes bíróságok vezetőivel történő legalább informális kapcsolatfelvételen keresztül - meg kell teremteni annak az alapját, hogy amennyiben valamely ügyvédi irodával szemben felszámolási eljárást elrendeltek (esetleg már akkor, amikor még csak a kérelmet nyújtották be), akkor erről az illetékes kamara annak érdekében mielőbb szerezzen tudomást, hogy a kamara a helyzetre fel tudjon készülni, és a felszámolás tényleges elrendelése esetén gondoskodni tudjon iroda-felszámoló kijelöléséről hasonlóképpen a Szabályzat bekezdés b) pontja szerinti esethez.

Magyar Ügyvédi Kamara. 4/2007. (XI.19.) MÜK határozattal módosított 6/1999. (III. 1.) MÜK. Szabályzata. a módosításával egységes szerkezetben

Magyar Ügyvédi Kamara. 4/2007. (XI.19.) MÜK határozattal módosított 6/1999. (III. 1.) MÜK. Szabályzata. a módosításával egységes szerkezetben Hatályban: 2007. december 31. Magyar Ügyvédi Kamara 4/2007. (XI.19.) MÜK határozattal módosított 6/1999. (III. 1.) MÜK Szabályzata a módosításával egységes szerkezetben Az ügyvéd irodájának gondnoka jogköréről

Részletesebben

7/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat az irodagondnokról 1

7/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat az irodagondnokról 1 7/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat az irodagondnokról 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Üttv.) az Üttv. 158. (1) bekezdés

Részletesebben

A Magyar Ügyvédi Kamara 2/2009. (IV. 27.) MÜK Szabályzata

A Magyar Ügyvédi Kamara 2/2009. (IV. 27.) MÜK Szabályzata Hatályban: 2009. július 10. A Magyar Ügyvédi Kamara 2/2009. (IV. 27.) MÜK Szabályzata Az ügyvéd irodájának gondnoka jogköréről és eljárásáról, valamint a meghalt ügyvéd iratainak rendezéséről szóló 6/1999.

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. január 1-től 2 1. SZ.MELLÉKLET A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

1. Tájékoztatási kötelezettség

1. Tájékoztatási kötelezettség 2/2018. (III. 26.) MÜK szabályzat az ügyvédek által készített vagy letétbe vett végrendeletek és haláleseti rendelkezéseket tartalmazó okiratok központi nyilvántartására vonatkozó szabályokról A Magyar

Részletesebben

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása I. Az adóhatóság által a felszámolási eljárásban érvényesített, az államháztartás valamely alrendszerét megillető követelések,

Részletesebben

Társasági szerződés módosítása

Társasági szerződés módosítása Társasági szerződés módosítása A kiemelten közhasznú Bárka Józsefvárosi Színházi- és Kulturális Nonprofit Gazdasági Társaság (1082 Budapest, Üllői út 82.), a taggyűlés.. sz. határozata értelmében, a gazdasági

Részletesebben

1. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi XLIX. törvény módosítása

1. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi XLIX. törvény módosítása Orsifcggyíűiés Hivatala irományezám : ' l4 k o 'l 5.---2 í gy' 1, Érkezett : 2015 DEC 0 2015. évi... törvény a cs ődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a bírósági

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék. Várkonyiné Dr.

MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék. Várkonyiné Dr. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Várkonyiné Dr. Juhász Mária A csődeljárásról, és a felszámolási eljárásról szóló 1991.

Részletesebben

7/2014. (XI.27.) számú ELNÖKSÉGI HATÁROZAT a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara tagdíj és nyilvántartásba vételi Szabályzata

7/2014. (XI.27.) számú ELNÖKSÉGI HATÁROZAT a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara tagdíj és nyilvántartásba vételi Szabályzata 7/2014. (XI.27.) számú ELNÖKSÉGI HATÁROZAT a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara tagdíj és nyilvántartásba vételi Szabályzata A Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara (a továbbiakban: Kamara) Elnöksége

Részletesebben

VII. A felszámolás befejezése

VII. A felszámolás befejezése 1 VII. A felszámolás befejezése 1. A felszámolás befejezésének dokumentumai A felszámoló a felszámolás befejezésekor - felszámolási zárómérleget - a bevételek és költségek alakulásáról kimutatást - záró

Részletesebben

40 Országos sportági szakszövetség változásbejegyzése iránti kérelem PK-105V 41 Országos sportági szakszövetség nyilvántartásból való törlése iránti

40 Országos sportági szakszövetség változásbejegyzése iránti kérelem PK-105V 41 Országos sportági szakszövetség nyilvántartásból való törlése iránti Dokumentum neve Dokumentum kódja Polgári peres elektronikus formanyomtatványok 1 Személyi adat-, lakcímváltozás bejelentése KÍTMV-KPMG-12-12-01 2 Polgári keresetlevélhez tartozó formanyomtatvány T-P-12-02-01

Részletesebben

Szabálysértési eljárás

Szabálysértési eljárás Szabálysértési eljárás Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: Feljelentés, magánindítvány. Az eljárást megindító irat benyújtásának módja: Az eljárást megindító feljelentés/magánindítvány benyújtható

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

a Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2014. számú utasítása módosításának tárgyában

a Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2014. számú utasítása módosításának tárgyában A Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2016. számú utasítása a Pénzügyi Békéltető Testület Elnökének 2/2014. számú utasítása módosításának tárgyában Alkalmazását 2017. január hó 01. napjától elrendelem

Részletesebben

Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány

Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány I. Mely esetben kell benyújtani? Az alapvető emberi jogok és szabadságok védelméről szóló nemzetközi és hazai szabályozás célja a tisztességes büntetőeljárás

Részletesebben

III. Felszámoló kijelölése, felelőssége, felmentése. A felszámolói névjegyzék

III. Felszámoló kijelölése, felelőssége, felmentése. A felszámolói névjegyzék 1 III. Felszámoló kijelölése, felelőssége, felmentése. A felszámolói névjegyzék 1. A felszámoló kijelölése A bíróság az adós felszámolását elrendelő jogerős végzés közzétételét követően, külön jogszabályban

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről Itt az egészségügyet részletesen szabályozó törvényből két területet emelünk ki, az egészségügyi szolgáltatások szakmai követelményeire

Részletesebben

A TÁRSASÁG LÉTESÍTŐ OKIRAT MÓDOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉGE KOGENCIA DISZPOZITIVITÁS

A TÁRSASÁG LÉTESÍTŐ OKIRAT MÓDOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉGE KOGENCIA DISZPOZITIVITÁS A TÁRSASÁG LÉTESÍTŐ OKIRAT MÓDOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉGE KOGENCIA DISZPOZITIVITÁS I. A hatályos törvényi szabályozás ugyan a korábbinál részletesebben határozza meg a volt tag üzletrészének értékesítését,

Részletesebben

2003. évi XI. törvény

2003. évi XI. törvény 2003. évi XI. törvény az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény módosításáról 1. Az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény (a továbbiakban: Ügytv.) 2. -a helyébe a következő rendelkezés lép: "2. Az ügyvéd

Részletesebben

Green Business Szövetség - Tagdíjrendszer

Green Business Szövetség - Tagdíjrendszer Green Business Szövetség - Tagdíjrendszer A Szövetség tagja lehet bárki, aki a Green Business Szövetség filozófiáját elfogadja és e gondolat a tevékenységében tükröződik. Tagjaink között szívesen látjuk

Részletesebben

X. A végelszámolási eljárást szabályzó főbb jogszabályok, irányelvek

X. A végelszámolási eljárást szabályzó főbb jogszabályok, irányelvek 1 X. A végelszámolási eljárást szabályzó főbb jogszabályok, irányelvek 1) 2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról 2) 1991. évi XLIX. törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról (Cstv)

Részletesebben

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Az alapítók ezen okirattal kinyilvánítják, hogy az 1989. évi II. törvény és a 2000. évi CXLV. törvény alapján, határozatlan időre jogi személynek minősülő

Részletesebben

Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr!

Érkezett : Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ttomá űy8 c(sp : Érkezett : T) 2015 NOV 2 7 ó 4o 6 [ 2 Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS jogsegélyszolgálati feladatok ellátására

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS jogsegélyszolgálati feladatok ellátására MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS jogsegélyszolgálati feladatok ellátására Jelen dokumentum a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara 2015. június 17. napján kelt Pályázati Kiírás 4. számú melléklete.

Részletesebben

II. Felszámolási eljárás megindítása

II. Felszámolási eljárás megindítása 1 II. Felszámolási eljárás megindítása Mint említettük, a felszámolás a fizetésképtelen gazdálkodó szervezetek jogutód nélküli megszűnésére irányuló eljárás. A felszámolási eljárás az adós fizetésképtelensége

Részletesebben

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló

Részletesebben

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés)

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) I. fejezet Általános rendelkezések 1.) A társadalmi szervezet neve: MAGYAR

Részletesebben

270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről

270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről 270/2002. (XII. 20.) Korm. rendelet az Iparjogvédelmi Szakértői Testület szervezetéről és működéséről Az Iparjogvédelmi Szakértői Testület feladatai 1. (1) Az Iparjogvédelmi Szakértői Testület (a továbbiakban:

Részletesebben

Egyesületi alapszabály

Egyesületi alapszabály EASZ-01 - Egyesület adatai 1. Kötelező rendelkezések az általános rendelkezések körében 1.1. az egyesület neve Nemzeti Ifjúsági Tanács Egyesület 1.2. az egyesület székhelye Irányítószám Község, város Közterület

Részletesebben

Öttevény Községért Közalapítvány. Alapító Okiratának módosítása

Öttevény Községért Közalapítvány. Alapító Okiratának módosítása Öttevény Községért Közalapítvány Alapító Okiratának módosítása 1. Az alapító okirat preambuluma a következő bekezdéssel egészül ki: A létrehozott közalapítvány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi

Részletesebben

A Pest Megyei Építész Kamara Elnökségének évi határozatai

A Pest Megyei Építész Kamara Elnökségének évi határozatai A Pest Megyei Építész Kamara Elnökségének 2012. évi határozatai 1/2012. (I. 27.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége úgy dönt, hogy a 2012. évi megyei tisztújító küldöttgyűlését áprilisában

Részletesebben

1. Tájékoztatási kötelezettség

1. Tájékoztatási kötelezettség 17/2018. (XI.26.) MÜK szabályzat 1 az ügyvédek által készített vagy letétbe vett végrendeletek és haláleseti rendelkezéseket tartalmazó okiratok központi nyilvántartására vonatkozó szabályokról A Magyar

Részletesebben

12/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat a kamarai hatósági eljárásokról 1

12/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat a kamarai hatósági eljárásokról 1 12/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat a kamarai hatósági eljárásokról 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Üttv.) a Magyar Ügyvédi

Részletesebben

BÉKÉSCSABA VAGYONKEZELŐ ZRT. IGAZGATÓSÁGA BÉKÉSCSABA, IRÁNYI U. 4-6.

BÉKÉSCSABA VAGYONKEZELŐ ZRT. IGAZGATÓSÁGA BÉKÉSCSABA, IRÁNYI U. 4-6. BÉKÉSCSABA VAGYONKEZELŐ ZRT. IGAZGATÓSÁGA BÉKÉSCSABA, IRÁNYI U. 4-6. Ikt. sz.: 23/2014. NYIL V ANOS ÜLÉS napirendje A döntéshozatal minősített többséget igényel! Tárgy: ALAPÍTÓI DÖNTÉS A Békéscsaba Vagyonkezelő

Részletesebben

Felszámolók szakmai felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek

Felszámolók szakmai felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek Felszámolók szakmai felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási A jelen kiegészítő biztosítási azokat a rendelkezéseket tartalmazzák, amelyeket az Allianz Hungária Zrt. Cg. 01-10-041356, székhely: 1087

Részletesebben

KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK. Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról

KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK. Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról Fegyelmi vétség Kkt. 174.. 174.. (1) Fegyelmi vétséget követ el az a kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég, aki/amely a)

Részletesebben

EGYESÜLET VII. CÍM AZ EGYESÜLET FOGALMA, LÉTESÍTÉSE, TAGSÁGA

EGYESÜLET VII. CÍM AZ EGYESÜLET FOGALMA, LÉTESÍTÉSE, TAGSÁGA EGYESÜLET VII. CÍM AZ EGYESÜLET FOGALMA, LÉTESÍTÉSE, TAGSÁGA 3:63. [Az egyesület fogalma] (1) Az egyesület a tagok közös, tartós, alapszabályban meghatározott céljának folyamatos megvalósítására létesített,

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek szerint:

ALAPÍTÓ OKIRAT. ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek szerint: ALAPÍTÓ OKIRAT Kardhordó Kálmán (a volt 508-as Szakmunkásképző és Szakközépiskola 1958-tól 1996-ig tanára) ( új név: Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola) ALAPÍTVÁNYT hoz létre az alábbi feltételek

Részletesebben

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata TAGOZATI ALAPSZABÁLY A Mérnöki Vállalkozások Tagozata, mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) társadalmi szervezet keretében megalakuló Tagozatot, az Alapítók az Alkotmány, a Polgári

Részletesebben

Útmutató befektetési alapok nyilvántartásból törléséhez

Útmutató befektetési alapok nyilvántartásból törléséhez Útmutató befektetési alapok nyilvántartásból törléséhez Tartalom Irányadó jogszabályok... 3 A Felügyelet engedélyezési hatásköre... 3 Egyéb jogszabályi rendelkezések... 3 A Felügyelethez benyújtandó dokumentumok...

Részletesebben

16/1999. (XI.18.) NKÖM

16/1999. (XI.18.) NKÖM Összefoglaló a szomszédos jogok közös kezelését végző egyesületek nyilvántartásának szabályairól szóló 16/1999. (XI.18.) NKÖM rendelet módosításáról szóló rendelettervezetről A tervezett szabályozás célja

Részletesebben

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA 2.8. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása 2.8.1. A megszűnés okai A gazdasági társaságok az alább felsorolt okok valamelyike miatt szűnnek meg: a társasági

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE FEGYELMI SZABÁLYZATA Érvényes: 2011. január 2. Készítette: Monoki László FB. elnök Jóváhagyta: Bukta László elnök 1 1. Szabályzat célja és hatálya (1) A szabályzat

Részletesebben

B E F I Z E T É S I S Z A B Á L Y Z A T

B E F I Z E T É S I S Z A B Á L Y Z A T B E F I Z E T É S I S Z A B Á L Y Z A T 2016. december 14. 2 T A R T A L O M 1. Általános rendelkezések... 3 2. Befizetésre kötelezettek... 3 3. Az éves befizetési kötelezettség meghatározása... 4 4. A

Részletesebben

Segélyezési Szabályzata

Segélyezési Szabályzata Alapszabály 3.sz. melléklete Hatályos: 2018 január 1. Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesületének Segélyezési Szabályzata Alapszabály VIII. 8.1. pont 2 1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 8. +36 1

Részletesebben

A végelszámolási eljárás

A végelszámolási eljárás A végelszámolási eljárás A pénztár - a felszámolás esetét kivéve - csak végelszámolást követően szűnhet meg (Öpt. 45. (1) bekezdés). A pénztár végelszámolási eljárására az e törvényben meghatározott eltérésekkel

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

2014. évi elnökségi határozatok

2014. évi elnökségi határozatok 2014. évi elnökségi határozatok 1/2014. (I. 10.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége a tagdíj részletekben történő megfizetésére vonatkozó kérelmeket áttanulmányozta és a MÉK Pénzügyi és Gazdálkodási

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2009. 1 1. Általános rendelkezések: A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) rendelkezéseit a tervező-és

Részletesebben

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 1. oldal 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről

Részletesebben

Végrehajtás korlátozása iránti kérelem

Végrehajtás korlátozása iránti kérelem Végrehajtás korlátozása iránti kérelem Alulírott adós előadom, hogy önálló bírósági végrehajtó előtt számon végrehajtás folyik velem szemben. A végrehajtást kérő: Álláspontom szerint a végrehajtást kérő

Részletesebben

Király György JUREX Iparjogvédelmi Iroda Debrecen 2014. november 20 21. 1/24

Király György JUREX Iparjogvédelmi Iroda Debrecen 2014. november 20 21. 1/24 Király György JUREX Iparjogvédelmi Iroda Debrecen 2014. november 20 21. 1/24 Középpontban a a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény 62. (2) bekezdése 2011. előtt és

Részletesebben

Egységes szerkezetben a június 29. napjáig hatályba lépett módosításokkal.

Egységes szerkezetben a június 29. napjáig hatályba lépett módosításokkal. 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló

Részletesebben

A Fővárosi Törvényszék a sorszám alatt nyilvántartásba vett Piarista Alapítvány változásbejegyzési ügyében meghozta az alábbi

A Fővárosi Törvényszék a sorszám alatt nyilvántartásba vett Piarista Alapítvány változásbejegyzési ügyében meghozta az alábbi A a 01-01-0000492. sorszám alatt nyilvántartásba vett Piarista Alapítvány változásbejegyzési ügyében meghozta az alábbi V É G Z É S T A elrendeli a 01-01-0000492. sorszám alatt nyilvántartásba vett Piarista

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :29. Parlex azonosító: FG8Z5REP0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :29. Parlex azonosító: FG8Z5REP0001 Iromány száma: T/16758. Benyújtás dátuma: 2017-07-31 16:29 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: FG8Z5REP0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

2.2. A kamarai tagdíjat az e szabályzat eltérő rendelkezése hiányában a kamarai tagdíj alanya fizeti meg.

2.2. A kamarai tagdíjat az e szabályzat eltérő rendelkezése hiányában a kamarai tagdíj alanya fizeti meg. 13/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat a kamarai tagdíjról 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Üttv.) 158. (1) bekezdés 36. pontja

Részletesebben

Hemokromatózisos Betegek Egyesülete Alapszabálya (módosításokkal egységes szerkezetben)

Hemokromatózisos Betegek Egyesülete Alapszabálya (módosításokkal egységes szerkezetben) Hemokromatózisos Betegek Egyesülete Alapszabálya (módosításokkal egységes szerkezetben) A Hemokromatózisos Betegek Egyesülete az Egyesület alapszabályát módosításokkal egységes szerkezetben foglalva a

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2016. május 25.-ei ülésére Nyílt ülésen

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI (A Ptk. 3:1. -3:48., az egyes jogi személyek átalakulásáról,

Részletesebben

1995. évi XXXII. törvény. a szabadalmi ügyvivőkről. A szabadalmi ügyvivő feladata

1995. évi XXXII. törvény. a szabadalmi ügyvivőkről. A szabadalmi ügyvivő feladata 1995. évi XXXII. törvény a szabadalmi ügyvivőkről A szabadalmi ügyvivő feladata 1. (1) A szabadalmi ügyvivő feladata, hogy ügyfelét iparjogvédelmi ügyben jogai érvényesítéséhez és kötelezettségei teljesítéséhez

Részletesebben

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008.

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008. A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008. A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA KÜLÖNBÖZETI VIZSGASZABÁLYZATA 2008. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

Változások a hagyatéki eljárásban 2011.

Változások a hagyatéki eljárásban 2011. Változások a hagyatéki eljárásban 2011. A hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Hetv.) 2010. március 12-én került kihirdetésre, de csak 2011. január 1-jétől alkalmazható.

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK I. Fejezet ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. Általános elvek

ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK I. Fejezet ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. Általános elvek 1 / 50 2016.01.06. 8:29 1998. évi XI. törvény az ügyvédekről 2015.12.24 Nem ismert 41 1998. évi XI. törvény az ügyvédekről ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK I. Fejezet ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK Általános elvek

Részletesebben

SZÁNTÓ ÉS TÁRSA

SZÁNTÓ ÉS TÁRSA A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény egyes rendelkezéseinek 2013. január 1. nappal történő módosításáról 1./ 2013. január 1. naptól a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény

Részletesebben

A civil szervezetekkel kapcsolatos jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatai A közeljövő kihívásai dr. Lódi Petra Szilvia

A civil szervezetekkel kapcsolatos jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatai A közeljövő kihívásai dr. Lódi Petra Szilvia A civil szervezetekkel kapcsolatos jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatai A közeljövő kihívásai dr. Lódi Petra Szilvia A civil szervezetekkel kapcsolatos főbb jogszabályok Alaptörvény Ptk. Az egyesülési

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

A kényszertörlési eljárással kapcsolatos tudnivalók

A kényszertörlési eljárással kapcsolatos tudnivalók A kényszertörlési eljárással kapcsolatos tudnivalók A cégbíróság kényszertörlési eljárás megindítását rendeli el, ha törvényességi felügyeleti hatáskörében eljárva a céget megszűntnek nyilvánítja, ha a

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út 37-39. Telefon: 00-(36)-1-220-5690 FAX: 00-(36)-1-220-8921. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

Részletesebben

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA Betéti társaság A tagok személyes együttműködését alapozza meg a társasági szerződés. A betéti társaságok általában alacsony tőkével és kisebb taglétszámmal működő, a szó szoros

Részletesebben

V. FEJEZET A TÁRSASÁGI TAGSÁG, A TAGOK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI 1. SZAKASZ A TÁRSASÁGI TAGSÁG

V. FEJEZET A TÁRSASÁGI TAGSÁG, A TAGOK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI 1. SZAKASZ A TÁRSASÁGI TAGSÁG V. FEJEZET A TÁRSASÁGI TAGSÁG, A TAGOK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI A Társaság tagjai lehetnek: rendes tagok, tiszteletbeli tagok, pártoló tagok, ifjúsági tagok. 1. SZAKASZ A TÁRSASÁGI TAGSÁG 2. SZAKASZ A

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. / a módosításokkal egységes szerkezetben / ORSZÁGOS HUMÁNMENEDZSMENT EGYESÜLET

ALAPSZABÁLY. / a módosításokkal egységes szerkezetben / ORSZÁGOS HUMÁNMENEDZSMENT EGYESÜLET ALAPSZABÁLY / a módosításokkal egységes szerkezetben / ORSZÁGOS HUMÁNMENEDZSMENT EGYESÜLET 1. Az egyesület neve: Országos Humánmenedzsment Egyesület (a továbbiakban: Egyesület). 2. Az Egyesület országos

Részletesebben

v é g z é s t: Az alapítvány neve: törölve: Szászbereki Római Katolikus Alapítvány megszűnt bejegyezve: Szászbereki Római Katolikus Alapítvány v. a.

v é g z é s t: Az alapítvány neve: törölve: Szászbereki Római Katolikus Alapítvány megszűnt bejegyezve: Szászbereki Római Katolikus Alapítvány v. a. Szolnoki Törvényszék Pk.61.126/1992/34. szám A Szolnoki Törvényszék, a Szászbereki Római Katolikus Alapítvány megszűnt (5053 Szászberek, Kossuth út 197.) elnevezésű civil szervezet nyilvántartott adataiban

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI BANK ALAPÍTÓ OKIRATA

MAGYAR NEMZETI BANK ALAPÍTÓ OKIRATA A MAGYAR NEMZETI BANK ALAPÍTÓ OKIRATA 1. Fejezet: A TÁRSASÁG ADATAI 1.1 A társaság cégneve: (a továbbiakban: MNB) Magyar Nemzeti Bank Az MNB cégnevét a cégjegyzékbe a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001.

Részletesebben

A csőd- és felszámolási eljárás során felmerülő cégeljárási feladatok. jogalkalmazási problémái

A csőd- és felszámolási eljárás során felmerülő cégeljárási feladatok. jogalkalmazási problémái A csőd- és felszámolási eljárás során felmerülő cégeljárási feladatok jogalkalmazási problémái Szerző: dr. Bori Beáta Pécs 2014. május I. Bevezetés A magyar fizetésképtelenségi és jogutód nélküli megszűnéssel

Részletesebben

EOS KSI MAGYARORSZÁG INKASSZÓ KFT.

EOS KSI MAGYARORSZÁG INKASSZÓ KFT. EOS KSI MAGYARORSZÁG INKASSZÓ KFT. KÖVETELÉSEK ÖNKÉNTES TELJESÍTÉSE ELMARADÁSÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI (ügyfél-tájékozató) Mit tegyünk fizetési késedelem esetén? Fizetési késedelem esetén a legfontosabb, hogy

Részletesebben

Magyar joganyagok - Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének - megszüntető okir 2. oldal A október 1-jén már fennálló, továbbá a PSZÁF megszűn

Magyar joganyagok - Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének - megszüntető okir 2. oldal A október 1-jén már fennálló, továbbá a PSZÁF megszűn Magyar joganyagok - Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének - megszüntető okir 1. oldal Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megszüntető okirata, általános jogutódlással történő megszüntetéséről

Részletesebben

Villamosipari Kereskedők és Gyártók Országos Szakmai Egyesülete SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2001. június 21.

Villamosipari Kereskedők és Gyártók Országos Szakmai Egyesülete SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2001. június 21. Villamosipari Kereskedők és Gyártók Országos Szakmai Egyesülete SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2001. június 21. 2 TARTALOMJEGYZÉK I./ Szervezeti felépítés 1./ Közgyűlés 2./ Elnökség 3./ Munkaszervezet:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az EGYÉNI VÁLLALKOZÁSRÓL (2012.)

TÁJÉKOZTATÓ az EGYÉNI VÁLLALKOZÁSRÓL (2012.) Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Közigazgatási Igazgatóság Okmányiroda 5000 Szolnok, Széchenyi krt. 22. Telefon: (56) 503-890, (56) 503-891; Fax: (56) 503-599 TÁJÉKOZTATÓ az EGYÉNI VÁLLALKOZÁSRÓL

Részletesebben

2014. december 18-i rendes ülésére

2014. december 18-i rendes ülésére 30. számú előterjesztés Minősített többség (mindhárom határozati javaslat) ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 18-i rendes ülésére Tárgy: Az önkormányzati közalapítványok

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2012. április 26-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2012. április 26-i rendes ülésére 8. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. április 26-i rendes ülésére Tárgy: A Hamulyák Közalapítvány tartozásainak rendezése Előterjesztő:

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL:

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL: EGYÉNI VÁLLALKOZÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. Több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen,

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE Debrecen 2016. február 9. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 2 2. A KONZISZTÓRIUM MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 2 3. A KONZISZTÓRIUM

Részletesebben

Építményengedélyezés 2016

Építményengedélyezés 2016 Építményengedélyezés 2016 Az Eht. és a Ket. 2016. január 1-től hatályos módosításai Építtetői, tervezői és kivitelezői F ó r u m 2016. március 31. A 2015. évi CLXXXVI. törvény 2015. évi CLXXXVI. törvény

Részletesebben

2017. november 14. POLGÁRI JOG I. JOGI SZEMÉLYEK

2017. november 14. POLGÁRI JOG I. JOGI SZEMÉLYEK 2017. november 14. POLGÁRI JOG I. JOGI SZEMÉLYEK JOGI SZEMÉLY FOGALMA Kindulópont: a jogalanyok, személyek csoportosítása Relatív jogképességű jogalanyok Jogi személyiség állami elismerésen alapul Jogi

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

A közigazgatási határozatok végrehajtása

A közigazgatási határozatok végrehajtása A közigazgatási határozatok végrehajtása fogalma: a határozatban előírt pénzfizetési vagy egyéb magatartási kötelezettség teljesítésének kikényszerítése állami kényszer alkalmazásával, amennyiben a kötelezett

Részletesebben

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról 1 Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói

Részletesebben

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról 1 Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi adókról szóló többször módosított

Részletesebben

A szabályzat rendelkezései azon panaszokra vonatkoznak, amelyeket a fogyasztók a pénzügyi intézmény elszámolása kapcsán terjesztenek elő.

A szabályzat rendelkezései azon panaszokra vonatkoznak, amelyeket a fogyasztók a pénzügyi intézmény elszámolása kapcsán terjesztenek elő. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT - A 2014. évi XXXVIII. törvény és a 2014. évi XL. törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés adósaival történő elszámolással kapcsolatos panaszkezelés eljárási rendje

Részletesebben

TÉVESEN AZ ADÓS SZÁMJÁRÁRA UTALT ÖSSZEG - A FELSZÁMOLÓ KÖTELEZETTSÉGE

TÉVESEN AZ ADÓS SZÁMJÁRÁRA UTALT ÖSSZEG - A FELSZÁMOLÓ KÖTELEZETTSÉGE TÉVESEN AZ ADÓS SZÁMJÁRÁRA UTALT ÖSSZEG - A FELSZÁMOLÓ KÖTELEZETTSÉGE A téves átutalást nem kell hitelezői igényként bejelenteni. Az összeget, függetlenül attól, hogy a téves utalás a felszámolás kezdő

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM TERVEZET ELŐTERJESZTÉS A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény végrehajtásáról szóló 9/2006. (V. 9.) NKÖM rendelet módosításáról Budapest, 2007.

Részletesebben

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Fonyód 2014 1 A szabályzat illetékessége és hatásköre Illetékesség: A MAPOSZ illetékes a MAPOSZ tagjai, A MAPOSZ által üzemeltetett

Részletesebben

2014. Március 21. Dr. Kovács Anikó Pénzügyi és Behajtási Iroda MOKK

2014. Március 21. Dr. Kovács Anikó Pénzügyi és Behajtási Iroda MOKK 2014. Március 21. Dr. Kovács Anikó Pénzügyi és Behajtási Iroda MOKK Jogszabályi hátth ttér A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2008. évi XLV. törvény az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére Melléklet: Panaszbejelentõ lap Budapest, 2013. április 10. Hatályos: 2013. április 10. Jóváhagyta:

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.

Részletesebben