MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION"

Átírás

1 MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE BRAUER-BENKE, József A kora hárfalant. Egy nyugat-afrikai hangszertípus története / The Harpe Lute. The history of a West African instrument type Eredeti közlés /Original publication: Afrika Tanulmányok 2009, 3. évf., 3 4. szám, old. Eredeti Elektronikus újraközlés/electronic republication: AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR Dátum/Date: október / October 31. Az elektronikus újraközlést előkészítette /The electronic republication prepared by: B. WALLNER, Erika és/and BIERNACZKY, Szilárd Hivatkozás erre a dokumentumra/cite this document BRAUER-BENKE, Jozsef: A kora hárfalant. Egy nyugat-afrikai hangszertípus története / The Harpe Lute. The history of a West African instrument type, AHU MATT, 2015, 1 15 old., No , Eredeti forrás megtalálható/the original source is available: Közkönyvtárakban / In public libraries Megjegyzés / Note: ellenőrzött és szerkesztett szöveg / controlled and edited text

2 2 Brauer-Benke József Kulcsszavak/Key words magyar Afrika-kutatás, egy hagyományos afrikai hangszertípus (kora) bemutatása, a hangszer felépítése és történeti változatai African studies in Hungary, representation of a traditional African musical instrument (cora), the structure and historical versions of the instrument AZ ELSŐ MAGYAR, SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ, ELEKTRONIKUS, ÁGAZATI SZAKMAI KÖNYV-, TANULMÁNY-, CIKK- DOKUMEN- TUM- és ADAT-TÁR/THE FIRST HUNGARIAN FREE ELECTRONIC SECTORAL PROFESSIONAL DATABASE FOR BOOKS, STUDIES, COMMUNICATIONS, DOCUMENTS AND INFORMATIONS * magyar és idegen angol, francia, német, orosz, spanyol, olasz és szükség szerint más nyelveken készült publikációk elektronikus könyvtára/ writings in Hungarian and foreign English, French, German, Russian, Spanish, Italian and other languages * az adattárban elhelyezett tartalmak szabad megközelítésűek, de olvasásuk vagy letöltésük regisztrációhoz kötött/the materials in the database are free but access or downloading are subject to registration * Az Afrikai Magyar Egyesület non-profit civil szervezet, amely az oktatók, kutatók, diákok és érdeklődők számára hozta létre ezt az elektronikus adattári szolgáltatását, amelynek célja kettős, mindenekelőtt sokoldalú és gazdag anyagú ismeretekkel elősegíteni a magyar afrikanisztikai kutatásokat, illetve ismeret-igényt, másrészt feltárni az afrikai témájú hazai publikációs tevékenységet teljes dimenziójában a kezdetektől máig./the African- Hungarian Union is a non-profit organisation that has created this electronic database for lecturers, researchers, students and for those interested. The purpose of this database is twofold; on the one hand, we want to enrich the research of Hungarian Africa studies with versatile and plentiful information, on the other hand, we are planning to discover Hungarian publications with African themes in its entirety from the beginning until the present day.

3 A hárfalant Nyugat-Afrikában 3 A KORA HÁRFALANT Egy nyugat-afrikai hangszertípus története BRAUER-BENKE, József Felépítését tekintve a hárfa olyan a húros, pengetős hangszer, amelynek húrjai hegyesszögben húzódnak a hangszertest és a nyak között. A hárfáknak a hangszernyak és a hangszertest formáját és felépítését tekintve három alaptípusa ismert. Az íjhárfáknál a hangszernyak íves, a szöghárfáknál egyenes kialakítású. Az Európában kialakult keretes hárfatípus jellemzője, hogy a húrok egy zárt keretben helyezkednek el. Az íj- és a szöghárfák húrrögzítése történhet hangszeg vagy hangoló gyűrű alkalmazásával. Az afrikai hárfások dominánsan férfiak, viszont Mauritániában az ardin szöghárfa jellemzően női hangszer. Az afrikai hárfákon recitált történeteket, családfákat, énekelt verseket, recitált és énekes betétekkel tarkított epikus meséket kísérnek, illetve ördögűző és az őskultusszal kapcsolatos szertartások alkalmával használják. 1 1 DeVale, Sue Carol: African Harps, Construction, Decoration and Sound. In: Sounding Forms, African Musical Instruments, New York, 1989, 53. old.

4 4 Brauer-Benke József A hárfa típusú hangszerek valószínűleg a zenélő íjakból alakultak ki. A legkorábbi hárfaábrázolásnak tartják az Kr. e ből a sumér Uruk városából származó ékírásos táblákon fennmaradt hárfa jelet. 2 A hárfatípus sumer elnevezése a balag vagy balang, illetve akkád nyelven balaggu. Az ékírásos táblákon látható szöghárfának edényes hangszerteste van. Hasonló edényes hangszertesttel rendelkező szöghárfát találtak a régészek az első dinasztia idejéből (Kr. e. 2450) Ur városából származó királysírban. 3 2 Rashid, Subhi Anvar: Mesopotamien. In: Musikgeschichte in Bildern, 1984, 52. old. 3 Rashid, Subhi Anvar 1984, 42. old.

5 A hárfalant Nyugat-Afrikában 5 Mezopotámiában az edényes szöghárfák mellett elterjedtek voltak a hangszertest nélküli íjhárfa típusok is. Ur városából az első dinasztia idejéből és az ún. Mezilim időszakból (Kr. e. 2600) több ábrázolása is fennmaradt a hangszertípusnak. 4 Ezeknél az íjhárfáknál nincs külön rezonátor test a hangszernyakhoz illesztve, hanem a valószínűleg üreges kiképzésű hangszernyak alsó vége vastagodik meg és ez szolgál rezonátorként. Hasonló, de jóval nagyobb hangszertestű íjhárfák az ókori Egyiptomban a gizai Nekropolisz IV. dinasztia 2600 körüli időszakából származó sírkamra ábrázolásokon jelennek meg először. Kutatók úgy vélik, hogy az ókori egyiptomi íjhárfák a sumér íjhárfáktól függetlenül alakultak ki a harci és a vadász íjakból. 5 Az ókori Egyiptomban a XVIII. dinasztia idejéből ( ) származó ábrázolásokon bukkannak fel a hangszekrénnyel ellátott szöghárfák. Ebből az időszakból épen maradt íjhárfák is fennmaradtak. Szintén a XVIII. dinasztia korának ( ) ábrázolásainál jelennek meg először a nagyobb, edényes hangszertestű szöghárfák, amelyek a berber népcsoportoknál egészen a 20. századig fennmaradtak. Az íjhárfáknál erősebb húrfeszítést lehetővé tevő szöghárfa Ur városából már az közötti időszakból ismert, viszont Egyiptomban csak Kr. e körül jelent meg. A hangszertípuson az ábrázolás tanúsága szerint nem egyiptomiak, hanem ázsiai harcosok játszanak. 6 Már a XVIII. dinasztia korának ( ) ábrázolásainál megfigyelhetőek a női hárfa zenészek. 4 Rashid, Subhi Anvar 1984, old. 5 Hickmann, Hans: Ägypten. In: Musikgeschichte in Bildern, Leipzig, 1961, 20. old. 6 Hickmann 1961, 28. old.

6 6 Brauer-Benke József Fekete-Afrikában a különböző hárfatípusok az ókori Egyiptomból kiinduló népességmozgások által terjedtek el. 7 Az ókori Egyiptomból származó alaptípus a,,löffel in der Tasse vagyis,,kanál a csészében típus Nyugat-Afrikában, illetve a mai Szudánban és Ugandában terjedt el. Az Északnyugat-Afrikában fennmaradt ókori egyiptomi előképekre visszavezethető hárfatípusok nem az arab népesség-mozgással, hanem Észak-Afrika őslakossága, a berber népcsoportok által terjedtek el és maradtak fenn. Észak-Afrika arab eredetű népcsoportjai között nem terjedt el a hárfák használatának a szokása. A Mauritániában használt, ardin elnevezésű szöghárfa, egy viszonylag nagyméretű, üstdob alakú hangszertesttel rendelkező hangszer. A hangszertípus felépítésében az egyiptomi XVIII. dinasztia (i.e ) dobtestű szöghárfáival mutat hasonlóságot. A nagyméretű dob alakú hangszertest egyben dobként is szolgál, mert a hárfa játékos mellett ülő másik nő az előadás közben dobol a hangszertesten. Az ardin hárfa félgömb alakú tökrezonátor teste állatbőrrel van fedve, amire fémből készült hangzó testeket rögzítenek, amelyek játék közben rezegnek. Esetenként amuletteket is a hárfára erősítenek. A hárfa húrjai lószőrből vagy báránybélből készülnek. Mauritániában a zenészek külön kasztot alkotnak, de bármilyen csoportba is tartoznak, alapszinten mindenki megtanul zenélni. A nyugat-afrikai íjhárfáknak az ardin hárfához hasonló tökrezonátor teste van, de a hangszernyak azoktól eltérően íves kialakítású. A 7 Wachsmann, Klaus: Human migration and African harps. In: Journal of the International Folkmusic Council, volume 16. (1964), old.

7 A hárfalant Nyugat-Afrikában 7 nyugat-afrikai vadász hárfák kialakulását illetően az ókori egyiptomi hárfák hatása mellett, a játéktechnika tekintetében számolni kell egy, az időszámításunk kezdeti időszakában történt délkelet-ázsiai bevándorlásból származó hatással is. A bolon elnevezésű íjhárfa a mande (Mali, Guinea, Elefántcsontpart), a fulbe (Kamerun, Nigéria) a szenufo (Elefántcsonpart, Mali), szuszu (Guinea, Sierra Leone, Szenegál, Mali) és kisszi (Guinea, Sierra Leone, Libéria) népcsoportoknál elterjedt hangszertípus. Egyéb elnevezései a bolombato, bolombata, bulumbato. A bolon íjhárfák hangszerteste nagyméretű kabaktökből van kialakítva, amelynek a hegyes szögben futó húrjai, nagyméretű húrtartó lábon vannak átvezetve. Eredetileg a vadászok, illetve a dzselik vagy griotok a hőseposzok profi előadói használták. A bolon íjhárfáknak jellemzően kevés, három vagy négy húrja van és egyes típusain a hárfalantokra jellemző kéztartó is megfigyelhető. Maliban a mande népcsoport által használt kabaktök hangszertestű, szarvas vagy kecskebőr membránnal fedett íjhárfa típusa a szinbi. A hangszertípus hét húrja korábban sodort állati idegből, újabban fémből készül. A húrok egy nagyobb méretű húrtartó lábba fúrt lyukán futnak keresztül. A szinbi íjhárfán két fából faragott fogantyú van kialakítva, amelynél a zenész játék közben a hangszert tartja. A szinbi hárfának vannak olyan típusai, amelyeknek teljesen egyenes a hangszernyaka. A hangszertípus alapul szolgált az ún. hárfalantok kialakulásához. A mondai hagyomány szerint az első szinbi hárfát Manby, a vadász készítette. 8 A történet szerint Manby egy nap, amikor a bozótban vadászott, egy nagy lyukból dallamot hallott kiszűrődni. Amint közelebb ért látta, hogy Niama, a dzsinnek vezére van lent, és egy embere játszik valamilyen sosem látott hangszeren. Niama foglyul ejtette Manbyt, és rabságban tartotta. Azonban Gwédé Marama, aki Niama nővére volt, szerelmes lett Manbyba, segített neki megszökni, és megkérte az apjukat, hogy adja Manbynak a hangszert, amely titkos védelmet biztosít neki az ártó szellemek ellen. Ezért a szinbi hárfa a titkos védelem szimbóluma, a Gwédé fasa, jelentése hódolat Gwédének, amely a dzsinnekkel kötött egyezségre utal. 8 Petersson, Andres: Literary History. Towards a Global Perspective, 2009, 278. old.

8 8 Brauer-Benke József Bár a hangszerkutatók közül néhányan az ún. híd-hárfák közé sorolják, az egyenes hangszernyak miatt a hárfalantok közé sorolandó a 6 húros donso ngoni és a 8 12 húros kamale ngoni, amelyek a bolon íjhárfához hasonló hangszertestű, de már egyenes hangszernyakú húros hangszerek. A két három húros íjhárfákon a hosszú, egyenes hangszernyak alkalmazásával lehetőség nyílott húros hangszertípusok kialakítására, amellyel már jóval kimódoltabb dallamok előadása is lehetségessé vált. Viszont a donso ngoni és a kamele ngoni hárfalantokon még nem alkalmazzák a kora hárfalantra jellemző két kéztartó fogantyút. Maliban a wasulun népcsoportnál elterjedt hárfalant a 8 12 húros kamale ngoni és a 6 húros donso ngoni. Az 1960-as években Alata Bruyale által kifejlesztett hathúros kamele ngoni hangszertípust leginkább fiatal fiúk és lányok, esetleg asszonyok használták. 9 9 Eyre, Banning: The Music of Mali Today, Washington, 2003.

9 A hárfalant Nyugat-Afrikában 9 Ebből kifolyólag a hangszertípuson előadott dallamok repertoárja a házassággal és a szerelemmel kapcsolatos. Ezzel szemben a donso ngoni hárfalanton kizárólag vadászok játszanak, akik a vadászati technikákról és nagyobb vadászati sikerekről szóló dalaik, illetve a vadászathoz alkalmazott mágikus szertartások kíséretéhez használják a hangszertípust. A ngoni elnevezés a szenufo-tagba nyelvekben a húros hangszerek jelölésére szolgál. A ngoni hárfalant eredete a szenufo szájhagyomány szerint egy Szulimán nevű vadászhoz köthető, aki egy nap a vadászat fáradalmait kipihenve, egy fa alatt fekve álmában egy hangot hallott, ami azt magyarázta, hogyan kellene a ngoni hárfát elkészíteni. Másnap ismét elaludt a fa alatt, és arra ébredt, hogy egy állat bozontos farka látszik a levelek között. De amikor felkapta a puskáját, és rálőtt a prédára, a lehullott leveleken kívül nem talált ott semmit. Viszont a hang ismét megszólalt, és elmagyarázta, hogyan kell a ngoni hangszertípust elkészíteni. Ezek után mit tehetett Szulimán, hazament, és egy nagy kabaktökből, egy állati bőrből és egy hosszú vékony botból elkészítette az első donzo ngoni hárfalantot. Elefántcsontparton a szenufo népcsoportnál elterjedt hangszertípus a korikaariye vagy kori, amely a szinbi hangszertípushoz hasonlóan

10 10 Brauer-Benke József ívelt nyakú, magas húrtartó lábas, íjhárfa típus. A korinak szintén vannak kéztámasszal ellátott és anélküli típusai. A kori íjhárfa típus felépítése és elnevezése egyértelműen rokonítható a kora hárfalant elnevezésével. A Maliban, Szenegálban, Guineában, Bissau-Guineában és Burkina Fasóban elterjedt legáltalánosabb elnevezése a kora. A hárfalant kifejezés Sachs és Hornbostel organológusok által terjedt el, és a hangszertípus morfológiai felépítését veszi alapul. 10 A hangszertípus előzményéül szolgáló íjhárfa típusokat Wachsmann vizsgálta behatóbban, aki szerint a kelet- és közép-, illetve a nyugat-afrikai hárfatípusok az ókori egyiptomi hárfatípusok utódjainak tekinthetőek. 11 Többen problémásnak ítélik a hárfalant kifejezést, és javasolják, hogy a hangszertípusra a,,bridge-harp vagyis a,,híd-hárfa elnevezést használják, amely fogalom a nagyméretű húrtartó lábra utal. 12 A német nyelvű szakirodalomban a,,stegharfe elnevezés terjedt el. 13 De Vale egybegyúrta és elemezte a korábbi kutatásokat, és a nyugat-afrikai hárfákat három fő csoportba sorolta. 14 Az elsőbe tartoznak az ún. longitudinális (hosszirányú kiterjedés) húrtartó lábas hárfák. A második csoportba az ún. vertikális (függőleges) húrtartó lábas hárfák. Végül a harmadik csoportba kerülnek az ún. spike harpe, vagyis a szöghárfák. DeVale két okot emelt ki a hárfalant elnevezés ellenérveként. Egyfelől a húrok a lantoktól eltérő módon merőleges lefutásúak, ami a hárfák jellegzetessége. Másodsorban a játéktechnika is hárfaszerű és nem a lantokra jellemző egyik kézzel pengetett és a másikkal a húrokat lefogó játékmód. DeVale szerint ez a játékmód az ugandai és a kelet-kongói hárfák irányába mutat, ami nem rokonítható a lantok megszólaltatási módjával, viszont hasonló a kora zenészek játéktechnikájához, mert a hangszernyak a zenésztől távol helyezkedik el. A kutató rámutat, hogy ez a játékmód az ókori egyiptomi ábrázolásokon nem megragadható, viszont az asszír hárfások játékmódjával rokonít- 10 Sachs, Curt-Hornbostel, Eric 1914, 540. old. 11 Wachsmann, Klaus: A,,shiplike string instrument from West Africa. In: Ethnos 38., 1973, 1 4. old. 12 Knight, Roderick: Towards and notation and tabulature for the kora. In: African Music 5., 1971, 1. old. 13 Wegner, Ulrich: Afrikanische Saiteninstrumente, Berlin(west), 1984, old. 14 DeVale, Sue Carol:,,Instrucions A remembrance of Klaus Wachsmann ( ). In: Ethnomusicologhy 29., old.

11 A hárfalant Nyugat-Afrikában 11 ható. 15 Valójában az asszír ábrázolásokon egy hosszú pálcával ütve szólaltatták meg a hárfák húrjait. 16 Az óbabilóni ábrázolásokon a hangszer tartásának tekintetében valóban az ókori egyiptomitól eltérő és a közép és kelet-afrikai hárfások játékmódjához hasonló játéktechnika figyelhető meg. 17 Azonban az óbabilóni szög és íjhárfa típusokat jellemzően plektrummal, ezzel szemben a közép- és a kelet-afrikai hárfákat az ujjaikkal pengették. Ebből kifolyólag az ugandai és a kelet-kongói hárfák, illetve játéktechnikájuk eredetét nem biztos, hogy az óbabilóni (i.e ) időszakában érdemes keresgélni. Sokkal valószínűbb, hogy egyéb hangszertípusokhoz hasonlóan ez is délkelet-ázsiai átvétel lehet, mert Jáváról már a századból adatolhatóak a hasonló ívelt hangszernyakkal rendelkező íjhárfa típusok, amelyeken az ábrázolások tanúsága szerint a közép- és keletafrikai hárfajátékosokhoz hasonló módon játszottak. A borneói dajakoknál elterjedt hárfacitera hangszertípusnál alkalmazott nagyméretű húrtartó láb eredete egészen az indiai vínáig viszszavezethető, amelyre nagyméretű rovátkolt húrtartó lábat szereltek. Ez a húrtartó láb kerülhetett át Nyugat-Afrikába a délkelet-ázsiai bevándorlók jóvoltából. Ők kezdték el alkalmazni a húrtartó lábas délkelet ázsiai hárfákból kialakuló hárfalantoknál is. 18 Nem tekinthető bizonyítottnak a kameruni mvet hárfa-citera típuson alkalmazott recézett húrtartó láb és a kora hárfalanton alkalmazott húrtartó láb átvétel útján való elterjedése. A kutatók a korán alkalmazott húrtartó megoldást a húrok stabilizációja iránti igénnyel magyarázzák, amely helyi fejlesztések által is kialakulhatott. A kora hangszertípus nem sorolható a húrlábas hárfák (Stegharfe) vagy hárfalantok közé, hanem önálló nyugat-afrikai hangszertípusnak tekinthető. 19 A hárfalantokon a felső húrok a nagyméretű húrtartó láb miatt valóban merőlegesen futnak, viszont az alsó húrok a hangszertest és a nyak között párhuzamos lefutásúak. Valójában a hárfáktól eltérő módon a húrok lefutása nem me- 15 DeVale, Sue Carol: African harps, Construction, Decoration, und Sound. In: Sounding Forms. African Musical Instruments, New York, 1989, 60. old. 16 Rashid, Subhi Anwar: Mesopotamia. In: Musikgeschichte in Bildern, Leipzig 1984, , 122. old. 17 Rashid, Subhi Anwar 1984, old. 18 Sachs, Curt: Geist und Werden der Musikinstrumente, Berlin, 1924, 125. old. 19 Kubik, Gerhard: Westafrika. In: Musikgeschichte in Bildern, Leipzig, 1989, 188. old.

12 12 Brauer-Benke József rőleges a hangszernyak és a hangszertest között. A játéktechnika a húrok elhelyezkedése miatt valóban hárfaszerű, de a hangszer felépítése nem indokolja a hárfákhoz való besorolását. Összességében a hárfalant terminus pontosan kifejezi a lényeget, mert egy, a hárfa és a lant közötti átmeneti hangszertípusról van szó, amely valóban a hárfákból alakult ki, de attól eltérő morfológiai jellegzetességei miatt már külön típusba sorolható. A terminológia probléma abból adódik, hogy a hárfalant előzményéül szolgáló húrtartó lábas íjhárfákat is egy csoportba kezdték sorolni a kora típusú hárfalantokkal, amelyeknek mint később kiderült több altípusa is létezik. A donso és a kamelen ngoni rokontípusok, illetve a kori íjhárfa típus elnevezései miatt a kora terminus nem alkalmazható általános elnevezésként. Amint azt egy kisebb bronz szobor bizonyítja, Ghánában az akan népcsoport már a század közötti időszakban használt olyan tökrezonátor testű, nagy húrtartó lábas íjhárfákat, amelyek a hárfalantok őseinek tekinthetőek. A hárfalant hangszertípus első európai leírása a skót utazótól, Mungo Parktól 1799-ből ismert. 20 A helyi szájhagyomány szerint a hangszertípus eredete a 16. századig a Mandinka Kabu birodalom idejére vezethető vissza, amely a mai Szenegál, Gambia és Bissau-Guinea területén feküdt. 20 Park, Mungo: Travels in Interior Districts of Africa, 1799.

13 A hárfalant Nyugat-Afrikában 13 A kora hárfalantok Guinea, Bissau-Guinea, Szenegál, Gambia és Mali területén terjedtek el. A kora hárfalanton nagyméretű, centi átmérőjű tök rezonátor test van. A vastag hangszernyak a tök rezonátortestbe fúrt lyukba illeszkedik. Ezt még kívülről és belülről is tökből készült gyűrűkkel megerősítik. A rezonátortestbe négyszögletes vagy kerek hangnyílást vágnak. A rezonátortestet kereszt formájúra vágott, marhabőr membránnal fedi be, amelynek a szárait egymásra hajtják és összevarrják. A rezonátortestből hegyesszögben kiáll a két kéztartó fogantyú, amelyeket a membrán alatt párhuzamosan átfutó, rögzítő rúddal stabilizálnak. A 16 kecskebőrből készült húr 2x8-as elosztásban a függőlegesen álló, húrtartó lábon fut keresztül hegyesszöget bezárva a hangszertesttel. Más típusokon 21 korábban állati idegből, újabban nejlonból készült húr található. A 21 húros hárfalantokon a húrtartó lába bal oldalán 11 és a jobb oldalán 10 húr fut le. A húrokat fonott bőrgyűrűkkel fogják a hangszernyakhoz, amelyeket elforgatva a húrok hangolhatóak. Burkina Fasoból ismertek olyan típusai, amelyeken a húrok már nem bőrgyűrűkhöz, hanem fából faragott hangoló csapokhoz vannak erősítve, amely típusokon még finomabb hangolás kivitelezhető. A hárfalantokon állva vagy ülve, a hangszertestet a hashoz támasztva a hangszertestből kinyúló két fogantyút fogva a húrokat a

14 14 Brauer-Benke József hárfajátékhoz hasonló módon, a hüvelyk- és a mutatóujjakkal pengetve játszanak. Összességében négy heptaton skálájú dallamsor terjedt el a kora játékosok között. A saouta, a mandéka, a simbi és a silaba. Ezek közül a sauta és a simbi hasonló az európai dúr skálához és a silaba a moll skálához. A mandéka viszont egyértelműen helyi eredetű, afrikai típusú heptaton skála, amely a nyugatafrikai dallamtípusokkal rokonítható. 21 A kora hárfalantokon a dzseli (jeli) megnevezésű hivatásos eposzénekesek játszanak, akik a helyi hősepikai hagyományok őrzői. Az első dzseli családok nevei is fennmaradtak. 22 A kora hárfalantokat gyakran párban alkalmazzák. Ilyen esetben a kumbengo egy kísérő motívumot játszik, amelyet színes variációkkal díszít, mialatt a másik birimintingo elnevezésű zenész gyors, ereszkedő dallamvonalú játékmódot ad elő a hangszerén. Felhasznált irodalom DE VALE, Sue Carol 1985 Instrucions A remembrance of Klaus Wachsmann ( ), Ethnomusicologhy, Vol. 29, old. DE VALE, Sue Carol 1989 African harps, Construction, Decoration, and Sound, In: Sounding Forms. African Musical Instruments, New York, old. GANSEMANS, Jos SCHMIDT-WRENGER, Barbara szerk Zentral Afrika, in: Musikgeschichte in Bildern, Leipzig. HICKMANN, Hans 1961 Ägypten, in: Musikgeschichte in Bildern, Leipzig. HORNBOSTEL, Erich Moritz von SACHS, Curt 1914 Systematik der Musikinstrumente, Zeitschrift für Ethnologie, 4 5. old. 21 Knight, Roderick: Vibrato-Octaves: Tunings and Modes of the Mande Balo and Kora. In: Progress Reports in Ethnomusicology, 1991, old. 22 Djabate/Dzsobarteh, Koujate, Szuszo, és Szisszoko.

15 A hárfalant Nyugat-Afrikában 15 KNIGHT, Roderick 1971 Towards and notation and tabulature for the kora, African Music, 5, 1 2. old. KUBIK, Gerhard 1989 Westafrika, in: Musikgeschichte in Bildern, Leipzig, old. LAURENTY, Jean-Sébastien 1989 Anthropomorphism, Zoomorphism, and Abstraction in the Musical Instruments of Central Afrika, in: Sounding Forms, African Musical Instruments, New York, 48. old. RASHID, Subhi Anwar 1984 Mesopotamia, in: Musikgeschichte in Bildern, Leipzig. SACHS, Curt 1924 Geist und Werden der Musikinstrumente, Berlin. WACHSMANN, Klaus 1964 Human migration and African harps, Journal of the International Folkmusic Council, volume 16., old. WACHSMANN, Klaus 1973 A,,shiplike string instrument from West Africa, Ethnos, Vol. 38, 1 4. old. WEGNER, Ulrich 1984 Afrikanische Saiteninstrumente, Berlin (West), old.

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- SZABÓ-ZSOLDOS

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- OROMA, Fiona

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ KUN

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- MADAT Hírlevél,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- MADAT Hírlevél,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ SZILASI

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- HÁRS Ernő

Részletesebben

A hárfalant Egy nyugat-afrikai hangszertípus története

A hárfalant Egy nyugat-afrikai hangszertípus története A hárfalant Egy nyugat-afrikai hangszertípus története Brauer-Benke József Jelen tanulmánnyal sorozatot indítunk útjára. Tervünk, hogy az Afrika Tanulmányok folyamatosan mutassa be az afrikai zenei kultúra

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ KUN

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ VOJNITS

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- ANON Jönnek

Részletesebben

----------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------- MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ LAMBRECHT

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

AFRIKAI-MAGYAR EGYESÜLET AFRICAN-HUNGARIAN UNION

AFRIKAI-MAGYAR EGYESÜLET AFRICAN-HUNGARIAN UNION AFRIKAI-MAGYAR EGYESÜLET AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- TAMÁS Pál

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ TÓTH,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- KUN, Tibor

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ MIHÁLFFY,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ PÁL

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- CHOLNOKY

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ TURÓCZI,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- FICSOR Mihály

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- BALOGH András

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- SÁRKÁNY Mihály

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- AROWOLO Bernadett

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- MADAT Hírlevél,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ BESENYŐ,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- BENKES Mihály

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- PUSZTAI Gabriella

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ NYULAS,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- PUSZTAI Gabriella

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------ VISNOVITZ,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ BEDŐCS,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- FARKAS Péter

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ MIHÁLFFY,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ MIHÁLFFY,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA KNOWLEDGE DATABASE ----------------------------------------------------------------------------------- BIERNACZKY,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ BIERNACZKY

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- SZABÓ-ZSOLDOS

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- TÓTH Éva

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ SÁROSI

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- SÁSKA László

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE BESENYŐ János Egy hiánypótló könyv Afrikáról Eredeti közlés/original publication: Egy

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- GÁBRIS Gyula

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- JANKÓ János

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ GÁBRIS

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ PAPP,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ GLIED,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- MADAT Hírlevél,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ SOLYMOS,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- HANKÓ Ildikó

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ RÉGI

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ CZIRJÁK,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- Berczeli

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ V.

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ SOMOGYI

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ KUN,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- ARADI Éva

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ -

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ PÉLI,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- GÁBRIS Gyula

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ BENKES

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- HÁRS Ernő

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- MARTON, Anikó

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ JANTSEK,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- ECSEDY Csaba

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- BALÁZS Judit

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ MIHÁLFFY,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ BODROGI

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- SZILASI Ildikó

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- A. GERGELY

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ RÓHEIM,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ REMÉNYI,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ FÖLDESSY,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE -------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ T.

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------ SZENTES,

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- BODROGI Tibor

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ---------------------------------------------------------------------------- ASZALÓS László

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ GÁBRIS

Részletesebben