DNV Business Assurance szeptember 25. Tartalom HÍRLEVÉL / 4. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DNV Business Assurance 2012. szeptember 25. Tartalom HÍRLEVÉL. 2012 / 4. szám"

Átírás

1 Tartalom 2012 / 4. szám A társadalmi felelősségvállalás, a mindennapi működésünk része A Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás a Phoenix Design Aid Dániában működő grafikai tervező vállalat számára nem csupán egy tevékenység, hanem a mindennapi működésük része. DNV Business Assurance csatlakozott a Sedexhez DNV Business Assurance mostantól tagja a Sedex Audit Company Groupnak. Ügyfeleink így igénybe vehetik a világ legnagyobb együttműködési platformját az etikus ellátási lánc adatok kezeléséhez, ezáltal is növelve az ellátási lánc ellenőrzésének hatékonyságát. Az érték közzététele - a tanúsító védjegy használata A tanúsítási védjegyeink a múlt év végén megújúltak és teljesen új látványelemeket tartalmaznak. Ön is elhelyezheti a tanúsító védjegyét több helyen is, a marketing anyagoktól kezdve a céges épületekig bezárólag. Mosolygó audit Ezen rovatunk célja az, hogy az auditok gyakran kellemes, néha kellemetlen sőt esetenként kicsit kínos mozzanatait megosszuk Önökkel.

2 A társadalmi felelősségvállalás, a mindennapi működésünk része Minden kapcsolatban jelen van a fenntarthatóság a Phoenix Design Aid-nél A Társadalmi Felelősségvállalás (Corporate Social Responsibility CSR) a Phoenix Design Aid Dániában működő grafikai tervező vállalat számára nem csupán egy tevékenység, hanem a mindennapi működésünk része. Phoenix Design Aid-t 2005-ben Dennis Nielsen vezérigazgató alapította. A cég több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a tervezési és nyomdai munkák terén. Az erős környezetvédelmi elkötelezettség mindig is kiemelten hangsúlyos volt a mindennapi tevékenységük során. Dennis Nielsen, Phoenix Desigh Aid alapítója, CEO "A környezeti fenntarthatóság a legfontosabb érték mindenben, amit csinálunk, és ezt várjuk el ügyfeleinktől és partnereinktől egyaránt," mondja Nielsen. Dokumentált CSR megfelelés Phoenix Design Aid egy kicsi, ám nemzetközi cég. Székhelye a dán Jylland félsziget Észak-keleti részén Randers városában található, és nyolc főt foglalkoztatnak teljes munkaidőben. A vállalatnak további öt irodája van Koppenhágában, New Yorkban, Dublinban, Genfben és Mumbaiban. Grafikai szolgáltatásokat nyújtanak nemzetközi-, elsősorban nem kormányzati szervezeteknek. Mivel a székhely meglehetősen kicsi, bízva a kiterjedt partnerek hálózatában 26 együttműködő partner világszerte támogatják a nyomtatási szolgáltatást, fordításokat, forgalmazást és így tovább. Valamennyi szállítónak képesnek kell lennie arra, hogy igazolják CSR megfelelésüket. "Mi csak azokkal az ügyfelekkel és a beszállítókkal dolgozunk együtt, akik megfelelnek az ENSZ Globális megállapodásának (UN Global Compact) alapelveinek, valamint saját etikai kódexünknek. Alá kell tudnunk támasztani, hogy az általunk nyújtott szolgáltatások etikusak," magyarázta Nielsen.

3 Emberek-föld-profit Phoenix Design Aid működése három fő pilléren nyugszik: az emberek, a fold és a profit. "Ez azt jelenti, hogy minden cselekedetünknek az emberiség javát kell szolgálnia, beleértve az alkalmazottainkat, ügyfeleinket és partnereket. Tetteinknek bolygónk javát is szolgálnia kell, továbbá támogatnia az fenntartható üzletet," mondta Nielsen. Annak biztosítására és megerősítésére, hogy folyamatosan a minőség, az etika és a munkahelyi biztonság legjobb gyakorlatainak megfelelően dolgoznak, irányítási rendszereiket a vonatkozó ISO szabványok szerint tanúsíttatják.. "Phoenix Design Aid 2006 óta dolgozik a DNV-vel, amely most már DNV Business Assurance, és a minőség,- a környezet- és a munkabiztonság irányítási rendszer - ISO 9001, ISO és OHSAS szabványok szerint tanúsította irányítási rendszereinket. DNV a mi akkreditált tanúsító szervezetünk, mely az évek során mindvégig támogatta cégünket a tanúsítási eljárások során." Társadalmi felelősségvállalás tanúsítása Amikor a vállalati társadalmi felelősségvállalás dán nemzeti szabványát,a DS et, Dániában néhány évvel ezelőtt bevezették, Phoenix Design Aid úgy találta, hogy ez tökéletesen illeszkedik a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra fókuszáló grafikai ügynökséghez. Könnyű volt eldönteni, hogy tanúsíttassuk cégünket e szerint a szabvány szerint, mondta Nielsen. A DS az ISO társadalmi felelősségvállalás szabványának útmutatásain alapul. A DS szabvány szerint tanúsított dániai székhelyű vállalkozások igazolják a szervezet elkötelezettségét a társadalmi felelősség iránt, beleértve olyan tényezőket, mint az irányítás, az emberi jogok, a környezetvédelem, a közösség bevonása és a fogyasztói érdekek. Mi voltunk az első CSR tanúsított grafikai ügynökség a világon. Egyesítve a négy tanúsított irányítási rendszer szabványt beintegráltuk a napi tevékenységünkbe, és immár a mindennapi működésünk része, "mondja Nielsen. Az irányítási rendszer szabványok alapelveinek integrálása a mindennapi üzleti működésünkbe szintén biztosítja a folyamatos fejlődést."

4 DNV Business Assurance csatlakozott a Sedexhez Milánó/London: DNV Business Assurance mostantól tagja a Sedex Audit Company Groupnak. Ügyfeleink így igénybe vehetik a világ legnagyobb együttműködési platformját az etikus ellátási lánc adatok kezeléséhez, ezáltal is növelve az ellátási lánc ellenőrzésének hatékonyságát. A DNV Business Assurance partnereinek ez azt jelenti, hogy az audit adataikat feltölthetik a SEDEX adatbázisába, biztosítva azt, hogy a szállítói lánc felülvizsgálataira vonatkozó információk elérhetőek legyenek ügyfeleik számára is.. DNV Business Assurance tagsága ebben a globális adatcsere-hálózatban hozzájárul a Sedex adatbázis folyamatos növekedéséhez. A tagság lehetővé teszi, hogy a DNV Business Assurance hatékonyan megoszthassa a SMETA (SEDEX tagok etikus kereskedelmi auditja) és más felülvizsgálatok eredményeit a SEDEX platformon. SMETA-t úgy tervezték, hogy a felülvizsgálatok és az etikus kereskedelmi gyakorlatra vonatkozó audit adatok könnyen és napra készen legyenek elérhetők a kiskereskedők, a fogyasztói márkák és beszállítóik számára. Luca Crisciotti, DNV Business Assurance, CEO Ez a tagság lehetővé teszi, hogy válaszolhassunk ügyfeleink egyre szerteágazóbb, az ellátási lánc felülvizsgálatára vonatkozó igényeire. Mostantól segíteni tudunk ügyfeleinknek a fenntartható fejlődés hatékonyabb figyelemmel kíséréséhez az ellátási láncban, biztosítva egyben felülvizsgálati eredményeink nagyobb átláthatóságát is", hangsúlyozta Luca Crisciotti, a DNV Business Assurance vezérigazgatója. "Azáltal, hogy az ellátási lánc felülvizsgálati eredményei bekerülhetnek az adatbázisba, segítünk az átláthatóság biztosításában és a már meglévő felülvizsgálati adatok ismételt felhasználásában. A vevőknek nem kell újra és újra auditálnia egy céget a beszállítói minőség meghatározásáara, hanem elegendő a státuszok ellenőrzése a SEDEX adatbázisban A SEDEX-el történő együttműködés fontos lépés az ellátási / beszállítói láncokkal kapcsolatos felülvizsgálati tevékenységek irányában. Célunk, hogy erősítsük kapcsolatainkat az ellátási / beszálító lánccal kapcsolatban lévő piacok kulcsfontosságú szereplőivel, hangsúlyozva ezáltal is az ellátási láncok felülvizsgálatának egyre növekvő fontosságát tevékenységünkben. " fűzte hozzá Crisciotti úr.

5 Carmel Giblin, a Sedex vezérigazgatója nyilatkozta: "Örömmel üdvözöljük a DNV Business Assurancet a SEDEX Audit Company Group nevében. A SEDEX rendszer lehetővé teszi a DNV nek és ügyfeleiknek, hogy könnyedén megoszthassák etikus üzleti gyakorlatuk felülvizsgálati információit, így csökkentve a duplikációkat, és ösztönözve a fejlesztéseket a globális üzleti gyakorlatokban." A SEDEX egy olyan biztonságos online adatbázis, valamint egy ellátási lánc menedzsment eszköz, amely segíti a vállalkozásokat azonosítani, kezelni és csökkenteni a globális ellátási láncokkal kapcsolatos kockázatokat. A SEDEX az ellátási lánc minden szintjén összekapcsolódik és célkitűzése a fejlesztések és a konvergencia előmozdítása a felelős üzleti gyakorlatban. A tagok négy kulcsfontosságú területen kezelhetik és oszthatják meg információikat: munkaügyi szabványok, egészség és biztonság, a környezetvédelem és az üzleti etika. A SEDEX tagjai több mint 150 ország számos iparágából kerülnek ki es indulása óta több mint szervezet választotta szerte a világon a SEDEX platformot az etikus ellátási lánc adatok kezelésére.

6 Az érték közzététele - a tanúsító védjegy használata A DNV tanúsítási védjegyeket kifejezetten arra a célra tervezték, hogy segítsen Önöknek láthatóan és egyértelműen kommunikálni a minőség iránti elkötelezettségüket a piacon. A tanúsítási védjegyeink a múlt év végén megújúltak és teljesen új látványelemeket tartalmaznak. Ön is elhelyezheti a tanúsító védjegyét több helyen is, a marketing anyagoktól kezdve a céges épületekig bezárólag. A tanúsító védjegy használatának vannak szabályai. A honlapunkról letölthető kézikönyvünk célja, hogy bemutassa a védjegyek helyes használatát, és megismertessen néhány olyan új módszert is a védjegy használatára, amellyel ez idáig nem találkozott. Honlapunk "Logóletöltés" menüpontjában regisztrációt követően lehetősége nyílik a tanúsító védjegyek letöltésére. Kollégánk ellenőrízni fogja az Önök védjegyhasználati jogosultságát, és ezután a tanúsított irányítási rendszerének megfelelő védjegyek letölthetőek lesznek rendszerünkből. A regisztrációt követő néhány napon belül Önök megkapják a belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót. Az "Információk/Kiadványaink és hírleveleink" menüpont alatt a későbbiekben is megtalálhatja és letöltheti útmutatónkat, melyben számos példát is találhat a védjegyek lehetséges felhasználására és a helyes alkalmazásra.

7 Mosolygó audit Ezen rovatunk célja az, hogy az auditok gyakran kellemes, néha kellemetlen, sőt esetenként kicsit kínos mozzanatait megosszuk Önökkel. Ezekben a történetekben szereplő cégek és személyek név nélküliek, bármilyen jellegű hasonlatosság az itt elhangzottakhoz csak a véletlen műve lehet! Az auditok célja végső soron az irányítási rendszerek átvilágítása, az esetleges gyenge pontok feltárása a vezetőség előtt, mely feladatokra az auditor kollégák maximálisan fel vannak készülve. Akadnak azonban olyan esetek amikor a helyzetkomikum olyan magas szintre fokozódik, hogy az auditornak a helyzet kezeléséhez nagyfokú veleszületett improvizációs képességre van szüksége. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyen jellegű helyzetkomikumot mind az auditor, mind az auditált fél elő tud idézni. Íme két eset: Törökországban történt, hogy a német auditor kolléga a nyitó értekezlet előtt várta a vezetők érkezését a tárgyalóba. Jöttek is folyamatosan, nagyjából 9-10 felső és középvezető jelen volt, már amikor a német kolléga megkérdezte: - Mikorra várható az elnök úr? - Milyen elnök úr? kérdezték a jelen levők csodálkozva lévén a cégnél nem volt ilyen beosztás - Hát az elnök úr akinek a fényképe kint van a falon! - Ja ő! Ő valóban elnök, de nem tud jelen lenni az auditon! - Miért? kérdezte tanult német kollégám. - Mert ő Kemal Atatürk és már sajnos régen meghalt! Magyarországon auditáltuk egy cég projekt menedzsment irodáját. A projektvezető lendületesen magyarázta: - Igen! Erre a projektre nagyon alaposan felkészültünk, meghatároztuk a projekt-team-et, kommunikációs útvonalakat, készítettünk helyettesítési mátrixot, meghatároztuk a mérföldköveket, a végrehajtandó ellenőrzési és verifikálási feladatokat, felkészítettük a beszállítói kört a projektfeladatok kezelésére egyszóval azt szerettük volna ha a projekt nagyon jól sikerül. - És hogy sikerült? - Hááát, végül aztán úgy sikerült, ahogy szokott!

8 Elérhetőségeink : DNV Magyarország Kft Budapest, Stefánia u Telefon: Telefax: Tartalomért felelős: Zrupkó János Ügyvezető igazgató

DNV Business Assurance 2013. Február. Tartalom HÍRLEVÉL. 2013 / 1. szám

DNV Business Assurance 2013. Február. Tartalom HÍRLEVÉL. 2013 / 1. szám Tartalom 2013 / 1. szám Miért fontos az információbiztonság? - 2. Várható információ-biztonsági trendek 2013-ban Legújabb információbiztonsági cikkünben fel kívánjuk hívni a figyelmüket a 2013-as évben

Részletesebben

Esettanulmány 2. 1. Cég adatok. 2. Felelős Üzleti Tevékenység a Gyakorlatban- Fő Témakör Vizsgálandó felelős vállalkozói tevékenység(ek):

Esettanulmány 2. 1. Cég adatok. 2. Felelős Üzleti Tevékenység a Gyakorlatban- Fő Témakör Vizsgálandó felelős vállalkozói tevékenység(ek): 1. Cég adatok Esettanulmány 2 Cég név: TNT Észtország Kft. Tevékenységi Ágazat: Logisztika és szállítmányozás Tevékenységi kör/ Fő tevékenység: Logisztika, postai és szállítmányozási szolgáltatások Város/Ország:

Részletesebben

Cégünkrôl. Fotó: Pluzsik Tamás

Cégünkrôl. Fotó: Pluzsik Tamás Fotó: Pluzsik Tamás Terület Cél Fejlôdés Határ-idô Vízió, stratégia és cégvezetés Helyzet 2008-ban Stratégia Ún. második pillér" (Second leg) stratégia kialakítása a Kavics üzletág fejlesztésével. Kavicsbányák

Részletesebben

2010-12. Telenor Magyarország Zrt. fenntarthatósági jelentés

2010-12. Telenor Magyarország Zrt. fenntarthatósági jelentés 2010-12 Telenor Magyarország Zrt. fenntarthatósági jelentés tartalomjegyzék 1. Vezérigazgatói köszöntő 4 2. A jelentésről 6 3. Cégbemutatás 7 3.1. Telenor Magyarország 8 3.2. Irányító testületek 10 3.3.

Részletesebben

Elvek Kötelező 2010. június. A Nestlé üzleti alapelvei

Elvek Kötelező 2010. június. A Nestlé üzleti alapelvei Elvek Kötelező 2010. június A Nestlé üzleti alapelvei Elvek Kötelező 2010. június Szerző / Kibocsátó részleg Az elnök és a vezérigazgató Célközönség Minden alkalmazott A Csoport kapcsolódó alapelvei, vállalati

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX. GDF SUEZ Etikai kódex 1

ETIKAI KÓDEX. GDF SUEZ Etikai kódex 1 ETIKAI KÓDEX GDF SUEZ Etikai kódex 1 Gérard Mestrallet bevezetője 4 AZ ETIKAI ELVEK ÉS AZ ÉRDEKELTEK KÖRE Alapelvek 8 Magas követelményeket támasztó etika 12 AZ ETIKA IRÁNYÍTÁSA Alkalmazási terület 16

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR MARKETING MESTERKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR MARKETING MESTERKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR MARKETING MESTERKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT A MAGYARORSZÁGI CSR VÁLLALATI GYAKORLATÁNAK ELEMZÉSE Budapest, 2011 Tóth Szabolcs 2 Előszó... 6 1. Fejezet...7

Részletesebben

Készült a munkavédelmi bírságok felhasználása során nyújtott támogatással

Készült a munkavédelmi bírságok felhasználása során nyújtott támogatással Az eredeti mû: The Use of Occupational Safety and Health Management Systems in the Member States of the European Union Experiences at company level ISBN 92-95007-59-X Luxembourg: Office for Official Publications

Részletesebben

Notified Body 1417. >> ISO 14001:2004, az új KIR szabvány. >> Fókuszban az élelmiszerbiztonság. >> KEVIÉP Kft. Szakértelem Biztonság Minôség

Notified Body 1417. >> ISO 14001:2004, az új KIR szabvány. >> Fókuszban az élelmiszerbiztonság. >> KEVIÉP Kft. Szakértelem Biztonság Minôség 2005. június II. évfolyam, 5. szám ÉMI-TÜV Bayern Minôségügyi és Biztonságtechnikai Kft. Központ: H-2000 Szentendre Dózsa György út 26. Tel.: (+36) 26 501-120 Fax: (+36) 26 501-150 e-mail: igazgatosag@emi-tuv.hu

Részletesebben

CSR önértékelő kézikönyv vállalatok számára

CSR önértékelő kézikönyv vállalatok számára A CSR-gyakorlatok átláthatóságának és hitelességének javítása a CSR-teljesítményt értékelő és -monitorozó rendszernek az új EU tagállamokba történő bevezetése által CSR önértékelő kézikönyv vállalatok

Részletesebben

TÜV Rheinland Akadémia. Oktatás, képzés, személytanúsítás

TÜV Rheinland Akadémia. Oktatás, képzés, személytanúsítás TÜV Rheinland Akadémia Oktatás, képzés, személytanúsítás TÜV Rheinland Akadémia A TÜV Rheinland cégcsoporton belül az Akadémia a képzések háza. Célunk naprakész szakmai ismereteket átadni a résztvevők

Részletesebben

MM 2011/5 241. A vállalatok társadalmi felelőssége a figyelem középpontjában (Vass Sándor) 243

MM 2011/5 241. A vállalatok társadalmi felelőssége a figyelem középpontjában (Vass Sándor) 243 2011/5 Vállalatok társadalmi felelősségvállalása és a fenntarthatóság Minőségirányítási rendszerek működtetése kkv-knál Kaizen folyamatos fejlesztés az emberek bevonásával A hálózatkutatás alkalmazása

Részletesebben

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt.

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt. Fenntarthatósági 2010/2011 jelentés Tesco-Global Áruházak Zrt. 4 Vezérigazgatói köszöntő 6 A Tesco Magyarországon 6 köszöntő Tartalomjegyzék 8 20 12 Vállalati felelősség a Tescónál Vállalati értékeink

Részletesebben

Arttree Production Kft. Teljes körű Zöld marketing megoldások Bemutatkozó

Arttree Production Kft. Teljes körű Zöld marketing megoldások Bemutatkozó Arttree Production Kft. Teljes körű Zöld marketing megoldások Bemutatkozó "A képzelet az alkotás kezdete. Elképzeljük amire vágyunk, azt akarjuk amit elképzelünk, s végül megalkotjuk amit akarunk." George

Részletesebben

A TESCO GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2012/2013. ÉVI VÁLLALATI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI JELENTÉSE

A TESCO GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2012/2013. ÉVI VÁLLALATI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI JELENTÉSE A TESCO GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2012/2013. ÉVI VÁLLALATI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI JELENTÉSE TARTALOMJEGYZÉK TESCO-GLOBAL ÁRUHÁZAK ZRT. 2013 Vezérigazgatói köszöntő 5 Jelentésünkről 8 1 Működési környezetünk 9

Részletesebben

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről Kiadja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tervezés és nyomdai kivitelezés: Sásdi Kiadó és Nyomda Kft. Felelős vezető: Sásdi Zoltán Illusztráció: Tréfás

Részletesebben

A GSZT CSR-munkacsoport 2010. első féléves szektoráttekintő

A GSZT CSR-munkacsoport 2010. első féléves szektoráttekintő A GSZT CSR-munkacsoport 2010. első féléves szektoráttekintő anyaga a gazdasági, a civil és az állami szféra tevékenységéről a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának előmozdítása szempontjából - munkaanyag-

Részletesebben

DNV Hírlevél 2011. 2. szám MANAGING RISK

DNV Hírlevél 2011. 2. szám MANAGING RISK DNV Hírlevél 2011 2. szám MANAGING RISK Tartalom 2011 / 2. szám Ezer őszinte szó az irányítási rendszerekről (I.) Cégvezetők szerepe az irányítási rendszerekben. Üzletmenet-folytonosság menedzsment - keretrendszer

Részletesebben

Profitszerzés természetesen. Útmutató a Visegrádi országok vállalatai és civil szervezetei közötti együttműködéshez

Profitszerzés természetesen. Útmutató a Visegrádi országok vállalatai és civil szervezetei közötti együttműködéshez Útmutató a Visegrádi országok vállalatai és civil szervezetei közötti együttműködéshez : Útmutató a Visegrádi országok vállalatai és civil szervezetei közötti együttműködéshez Szöveg Kiss Veronika Közreműködők

Részletesebben

Az ellátási kockázatok feltárása érdekében végzett audit az ISO 9001 és MEES alapján Bevezető Az SGS bemutatása Société Générale de Surveillance

Az ellátási kockázatok feltárása érdekében végzett audit az ISO 9001 és MEES alapján Bevezető Az SGS bemutatása Société Générale de Surveillance Az ellátási kockázatok feltárása érdekében végzett audit az ISO 9001 és MEES alapján (Mikó Zsuzsa, Mohácsi Imre, Dr. Sesztakovné Varga Krisztina, Tar Judit) SGS Egészségügyi Team Az előadás az SGS Hungária

Részletesebben

A Securitas értékei és etikája

A Securitas értékei és etikája A Securitas értékei és etikája 1 2 Üzenet a vezérigazgatótól Nap mint nap, minden működési területünkön a Securitas minden dolgozója hozzájárulhat megbecsülésünk növeléséhez és a hosszú távú fenntarthatóság

Részletesebben

Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál

Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál SUSTAINABILITY SERVICES Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál A 2008 2009-es jelentések tükrében ADVISORY Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál

Részletesebben

Tartalom. Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9

Tartalom. Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9 Fenntarthatósági jelentés 2014 Tartalom Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9 A fenntarthatóság irányítási rendszere 12 Felelős vállalatirányítás: igazgatóság,

Részletesebben

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon Fenntarthatósági jelentés 2009 Szilárd, megbízható alapokon Bevezetô 2 Kedves Olvasó! Mennyire fenntarthatóak a fenntarthatósági törekvéseink a válság idején? Minden bizonnyal ez a leggyakrabban elhangzó

Részletesebben

Telenor Magyarország Zrt. Fenntarthatósági jelentés 2013

Telenor Magyarország Zrt. Fenntarthatósági jelentés 2013 Telenor Magyarország Zrt. Fenntarthatósági jelentés 2013 Tartalomjegyzék 2 1. Vezérigazgatói köszöntő 3 2. A jelentésről 4 2.1. Jelentéstételi rendszerünk 5 2.2. Aktuális jelentésünk 5 2.3. A jelentés

Részletesebben

Vállalatirányítási útmutató és alapelvek az európai tőzsdén nem jegyzett társaságok részére

Vállalatirányítási útmutató és alapelvek az európai tőzsdén nem jegyzett társaságok részére Vállalatirányítási útmutató és alapelvek az európai tőzsdén nem jegyzett társaságok részére Az ecoda kezdeményezése Vállalatirányítási útmutató és alapelvek az európai tőzsdén nem jegyzett társaságok

Részletesebben

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

sww.shell.com/codeofconduct sww.shell.com/codeofconduct SHELL CODE OF CONDUCT

sww.shell.com/codeofconduct sww.shell.com/codeofconduct SHELL CODE OF CONDUCT sww.shell.com/codeofconduct sww.shell.com/codeofconduct SHELL CODE OF CONDUCT SHELL ETIKAI KÓDEX Mit kell tennünk ahhoz, hogy a Shell Általános Üzleti Alapelveinek megfelelően járjunk el? MORÁL ÉS MEGFELELÉS

Részletesebben

Előszó ----------------------------------

Előszó ---------------------------------- A 4D SOFT Kft. esélyegyenlőségi és fenntarthatósági jelentése Készült: Budapest, 2015. március Előszó A fenntartható fejlődés célja olyan fejlődés, amely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja

Részletesebben