A nagy PEN-körinterjú

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A nagy PEN-körinterjú"

Átírás

1 A nagy PEN-körinterjú ilovepécs - Kultúra minden szempontból - Pécs Április. 28., hétfõ 00:00 Eluntuk már azt a hagyományos koncertbeszámolós életérzést. Egy fesztiválról nem lehet ennél parttalanabb dolgot elképzelni. Napi tucatnyi fellépõ, "ez jó volt, mert, az nem volt jó mert..." Unalmas és dagályos, nem? Szerintünk az, legalábbis nehezen tud igazán izgalmas lenni. Így hát úgy gondoltuk, sokkal jobb, ha maguk a zenészek mondják el, szerintük milyen is a feszt. Két tucat rövid vélemény a fellépõktõl, a 2008as PENrõl. Hadd szóljon. Eluntuk már azt a hagyományos koncertbeszámolós életérzést. Egy fesztiválról nem lehet ennél parttalanabb dolgot elképzelni. Napi tucatnyi fellépõ, "ez jó volt, mert, az nem volt jó mert..." Unalmas és dagályos, nem? Szerintünk az, legalábbis nehezen tud igazán izgalmas lenni. Így hát úgy gondoltuk, sokkal jobb, ha maguk a zenészek mondják el, szerintük milyen is a feszt. Két tucat rövid vélemény a fellépõktõl, a 2008as PENrõl. Hadd szóljon. IlovePécs: Ha össze kellene hasonlítanod bármelyik másik fesztivállal, amit láttál, mi az ami szerinted egyedivé teszi a PENt? Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag): Ez a legnehezebb kérdés, minden fesztiválon ezt kérdezik, és mindenhol ki kell nyilvánítani valamit, amitõl úgy érzik az emberek, hogy ez egyedi. A két évvel ezelõtti PEN nagyon jóra sikerült. Ez a PEN programját tekintve nagyon erõs, jó ízléssel van összeállítva. Leskovics "Lecsó" Gábor (Kiscsillag, Pál Utcai Fiúk): Az a baj hogy, nagyon szarul szólt a színpad, és nem tudok jókat mondani. A közönség nagyon jó, a helyszín is rendben van, van egy hangulata, klassz meg minden.

2 De én most nagyon nem vagyok feldobva, mert szenvedés volt a koncert. Ilyenkor az ember az emberek arcát nézi, és ha élvezik, akkor legalább tudod, hogy nekik jó, nekik tetszik. Sírva könyörögtem, hogy hozzanak egy pohár sört a színpadra, de ez meg már inkább a vendéglátás része. Kerekes Kornél (Gumizsuzsi, Mad Jam, Intermagyar): Egyrészrõl nem nyáron van, másrészrõl nem egyértelmûen szabadtéri, kicsit más. Elég jól sikerült a dolog, látom hogy sok ember van itt, jól érzik magukat. Elõttünk játszottak a Lõrincék, nagyon jó bulit csináltak, könnyû volt erre rázenélni. Maximális tiszteletem a szervezõk elõtt, mert tudom, mennyire nehéz egy ekkora bulit összehozni. Sena (Barabás Lõrinc Eklektrik, Irie Maffia, Realistic Crew, Underground Divas): Viccesebb. Mikor beléptünk, egy csomó beöltözött ember volt, és õrjöngtek. Az tetszett. Az jó volt. Nem mindig látsz olyat sok helyen, hogy szervezetten õrjöngjenek az emberek. Lukács Levente (Másfél): Nem a Sziget pénzeli, és ezért nem ugyanúgy néz ki. Az hogy a PEN egyáltalán felnõtt ide, csodálatos dolog. A Sziget-monopóliumon kívül, ahol nagyon remek hiltifûrészt lehet venni, meg 800 forintos pálinkákat árulnak, a monopólium mellett van tere még kisebbeknek. Láthatod, hogy teljesen más hangulata és íze van azoknak, amik nem Szigetesek. Csak ennyiben vagyok ez ellen, hogy egy kézbe kerüljön, hogy ugyanaz a stáb, ugyanaz a büfé, ugyanaz a szponzor megy végig az országban, hogy egyrészt ez a helyi szponzorálási lehetõségket elfojtja, úgy ahogy van, és a színes dolgokat, a zenekaroktól kezdve. Ha végignézed a listát, oké, itt vannak a húzónevek, hogy legyenek, de mellette teljesen érdekes dolgok is megfordulnak itt. A helyi erõ már egész komoly, meg a francia zenekarok is. Nagyon fontos, hogy ezek a színes epizódok megmaradjanak. Szûcs Krisztián (Heaven Street Seven): Úgy látom, hogy viszonylag kisebb helyen nagyon sok ember fér el, erõsen koncentrált a fesztivál, és úgy látom, hogy elég komoly a hangulat. Meg van egy varázsa ennek a tavasznak, hogy néha kurva hideg van, ugyanakkor mégis ott a kvázi nyári, felszabadult hangulat. Nagyon szímpatikus a dolog számomra, kivéve a légvédelmi izzókat, amik a szemedbe világítanak, de ez is külön hangulatot kölcsönöz.

3 Titusz (Bëlga): Picit más a sátor alakja. Nincs fû, hanem beton van. Hát körülbelül ennyi. Gaya Arutyunyan (Másfél, Deti Picasso): Pozitív tendencia, hogy a fõvároson kívül léteznek olyan helyszínek, olyan fesztiválok, ahol ilyen kaliberû zenészek lépnek fel egy színpadon egy nap, hogy ilyen külföldi elõadókat tudnak hívni. Hallottam hogy van egy francia zenekar, akik nem színpadon játszanak, hanem kint a tömegben, és ezt megnézném, kíváncsi vagyok rá. Póka Zalán (Spacesh!t, Amber Smith): Pécs egy különleges város, vannak események a tavasztól kezdõdõen, az emberek megszokták, hogy érdemes megmozdulni. Ha hozzávesszük az egyetemi rendezvényeket, akkor már abszolút igaz a dolog. Két éve játszottunk itt utoljára, és azt látom, hogy sokkal több ember van itt, és ez annak is betudható, hogy az emberek megszokták, hogy el lehet menni valahova, míg 10 évvel ezelõtt ez messze nem volt így.

4 Kiss Tibor (Quimby): Nagyon fura módon jöttünk be a mikrobusszal, kedvesek voltak az emberek, pakolták arrébb a padokat, nem ütögették a busz oldalát, hogy menjünk már tovább, hanem segítõkészek voltak. Beck Zoli (30Y): Élvezem, hogy tök jól mûködik. De ami megragadt, az az volt, hogy összefutottunk a bejáratnál a Viczkyvel (Doboviczky Attila, a PTE BTK oktatója - a szerk.), és gyorsan elmentünk a kis sufnistúdióba. Nagyon tetszik hogy van egy olyan hely, ahol szinte online tolják ki a netre az itt történteket. Úgyhogy akik nem fértek be, azok se maradnak le a fesztivál egészérõl. Azért odavagyok, annyira jól néz ki a sufni... nem láttam még olyan fesztivált, ahol az underground zenekarok mellé egy underground stúdiót is összeraktak volna. Kutzora Edina (Yonderboi, Underground Divas): Nagyon rendben van a szervezés. A VOLT meg a Sziget ilyen tekintetben nagyon gyerekcipõben jár. A zenészekkel sokkal profibban foglalkoztak itt, mint az említett nagy fesztiválokon. Bármit kértünk, bármire igény volt, az már jött is, rendkívüli módon odafigyeltek erre. Külföldön erre ugyancsak nagyon figyelnek, míg a nagy magyar fesztiválokon kevésbé. KRSA (PASO, Chuck Norris Action Squad): Nehéz, mert majdnem minden megtalálható valahogy. A kombináció, a helyszín maga, a gyárépület, a besátrazás, a vasút közvetlenül mellettünk, ez egy kicsit érdekesebb. Engem az fog meg, hogy életszerû, nem lelketlen, nem steril. kinn utcazenélnek a franciák, pezsgés van. Érezni hogy ez nem csak egy kreált valami. ILP: Milyennek látod a Zsolnay Gyár adta sajátos környezetet? Lukács Levente: Jártunk már itt az Uno y Medioval a Laborban, akkor már körülnéztünk itt. És ha ezt az épületet valaki lebontja, én is lebontok valamit, ami annak az illetõnek fontos (nevet). Ha a technoemlékmûveket nem tartjuk meg, akkor nem tudom mit érdemes. Ennek itt a helye, szépen hagyni kell hogy azok, akik kultúrával foglalkoznak, felújítsák, beleöljék a munkájukat és a pénzüket, és segíteni kell õket. Magyarországot ismerve ez nem lesz olyan sima ügy, mondjuk.

5 szerelmem. Van egy kedvenc író kolleganõm, akivel végigfényképeztük a másik oldalt a Gyárból. Egybõl szerelmes lettem az egészbe, és nekem mindig nagyon kedves volt ez a hely. Barnabás (Másfél): Teljesen jó helyszín. Elõször mikor megláttam, kicsit szkeptikus voltam, hogy foglaltházas hangulatba keveredünk. De teljesen elvarázsolt. Zságer Balázs (Zagar): Megmondom õszintén, elõször vagyok itt. Berlinben játszottunk egy ilyen helyen, illetve Londonban, a Camden Townban. Nagyon remélem, hogy megmarad a pécsi kulturális környezetben, mert ilyenekre van igény, nyugaton is. A Zsolnay Gyárnak magának is van egy szellemisége, ami árad a falakból, itt ugye abban az idõszakban is kvázi kultúra-gyártás folyt. Ligeti György (The Puzzle): Azt gondolom, hogy a Zsolnay Gyár valami fontosat képvisel Magyarország életében, amit fenn kéne tartani. Nem tudom megítélni gazdaságilag, hogy mi történik, de ahogy nézem, a Gyár haldoklik, ami azt jelenti, hogy nagyon nagy gond van. Németh Juci (ex-anima, Underground Divas): Sok fesztiválon jártam Európában is, és ennek a gyártelepnek sok tesója van Európa-szerte. Viszont ezeknek mindig sajátos hangulata van, és baromi jó, hogy ezek az épületek, amik egyben szigorúak és izgalmasak is, megfogják néhány ember képzeletét, mert ezeket ki kell használni. Nagyon tartok tõle, hogy soha nem lesznek elég okosak az emberek, hogy kihasználják az ilyen helyeket, bár pozitív hogy megszervezõdött itt, a gyárban a PEN, és remélhetõleg a városvezetés ráébred, hogy ez egy használható helyszín. Hallottam, hogy a PEKet bezárták, és hogy nincs egy normális klub sem a városban, alig van hely, ahol lehet játszani, és épp ezért is lenne remek ez a helyszín. Minden termet ki kéne alakítani, kiállítóterekké, kávézókká, felújítani és nyitottá tenni a fiatalok felé. Beck Zoli: Szeretem ezt a helyet, mert benne van valahogy minden, amit Pécsrõl gondolunk. Pécs jó értelemben vett mítosza ez a gyártelep. Egyfelõl a hatalmas hagyományaival, másfelõl a maga nihiljével, illetve fatalizmusával, amivel találkozol az épületek kapcsán, amik valamikor használatban voltak, és bármikor újra hasznosíthatóakká válnak. Mintha egy megvalósulás elõtti utolsó pillanatban járnál. Az persze elgondolkodtató, hogy 2006-ban. ugyanezen épületek közt járhattunk, ugyanígy. De ez az igazi hangulat: az álmodozások helye, és nem a beteljesült álmoké.

6 Lipi Brown (PASO): Nem nagyon néztem körül, csak most amikor elmentünk sörért. Nekem az a különleges, hogy valamire emlékeztet. Nemrég voltunk Berlinben, ott szoktak lenni gyárnegyedekben koncertek. Meg van csinálva rendesen, érezni lehet a kalácsillatot, csorog a nyálad, miközben színpadra kell menni... Szóval ugyanez a szabad érzés kerített hatalmába, mert hasonlót nem igazán láttam itthon. Hiányzik nagyon idehaza a squat-kultúra. Az olyanokra gondolok, amik már több éve üzemelnek, mint például Christianiában is. Gaya Arutyunyan: Szerintem borzasztó romantikus dolog. Moszkvában már nem csak az underground bulikat szervezik ilyen jellegû gyártelepeken, hanem a legelitebb, körömcipõs, gazdag rendezvényeket is beviszik ilyen helyekre, és iszonyatosan nagy bulikat szerveznek. Magassarkú cipõkben, iszonyatosan nagy gyémánt nyakláncokkal látni a nõket a sáron keresztül menni, hogy eljussanak egy ilyen partiba. ILP: Mi az a kiemelkedõ pozitívum, amit az eseményen tapasztaltál, amivel elégedett vagy? Titusz: Kaptunk Unicumot. Barabás Lõrinc (Barabás Lõrinc Eklektrik): Nagy volt az érdeklõdés, tetszett a közönség, jól lereagálták a dolgokat, én élveztem, elégedett vagyok. Szeretünk ide jönni, meg nekem édesanyám amúgy is pécsi, szóval szeretek ide járni.

7 Lukács Levente: Egyelõre nem néztem annyira körül, mivel benn voltunk az öltözõben a srácokkal (Psycho Mutants - a szerk.), átdumáltuk a dolgokat. Körülnéztünk a színpadokon, ahol mindent abszolút profinak láttunk. A szervezés is rendben van, azt hallottam például, hogy egy perc csúszás sem volt, ami hatalmas teljesítmény. A hangulatból annyit látok, hogy nagyon sok ember van, mindenki vigyorog, úgyhogy nagy baj nem lehet. Szûcs Krisztián: Nagyon jó volt a pálinkaház, azt megnéztük. Az imént játszott a Mystery Gang, õket is megnéztük, de egyelõre ennyit láttunk, meg rengeteg baráttal, ismerõssel találkoztunk. A biztonságiak nagyon elõzékenyen behoztak minket a kocsival, amikor segítség nélkül nem tudtunk volna bejutni. Barnabás: Nagyon tetszett a kiállítás, az megdöbbentõen jó hangulatú a rész. A kedvencem a kémény, közepén a fával, szóval nagyon érdekes a hely.

8 Egri Péter (Mistery Gang): A közönség annyira édes volt, és szeretetreméltó. Dedikáltunk, fényképeztünk, ordítottak, énekelték a dalokat, nagyon szeretnek minket, mi is nagyon szeretjük õket. Nagyon nagy köszönetet szeretnék mondani a ma esti közönségnek. Megragadom ezt az alkalmat is arra, hogy az elmúlt évek pécsi koncertjeinek a közönségét köszönhessem meg. Még egy érdekesség, amit külön kiemelnék, és kedvessé teszi a számomra a várost, bár ez nem feltétlenül a fesztiválhoz kötõdik. Nekem nagyon sok... hogy mondjam ezt szépen... nagyon sok pécsi egyéjszakás kalandom volt, de ezt másképp fogalmazzuk meg. Különösen tetszenek a pécsi csajok, és több pécsi lányhoz is volt szerencsém, volt, akit nem is itt ismertem meg, de mégis itt kerültünk össze. Két város van, ahol a legtöbb hódításom volt, az egyik Rotterdam, a másik pedig Pécs. És már csak ezért is örömmel jövök. Kiss Tibor: körülbelül kétszer ilyen gyorsan is tudtunk volna játszani, mert annyi energia volt a színpadon. Fõleg ha a legöregebb tagra nézek, a Dodira (Kárpáti Dodi trombitás - a szerk.), aki még egy pankot is elénekelt. Mindig õt figyeljük, hogy mikor lesz rosszul, mikor vegyünk vissza. Igaz, most egy színházas mókában vagyunk benne, és kicsit elszoktunk az emberevéstõl: Az elsõ pillanatban ez a harsány színpadi hangulat pár számnál kicsit fura volt, de nagyon hamar alkalmazkodtunk. Olyanok vagyunk, mint a jó patkányok. MC Zeek: Az emberek. Egyértelmûen az emberek, hatalmas energia árad belõlük.

9 zenekarok, amik nagyon szívesen járnak ide, és mesélhetnek a rendezvényrõl. Azok, akik esetleg itt laknak, itt tanulnak, és nincs lehetõségük máshol fesztiválozni, azoknak házhoz szállítják a színvonalas könnyûzenét. Kéri András (MC Columbo) (Brains, Irie Maffia): Fõként azt, hogy a fesztivál területét tekintve nagyon durva, hogy mennyi ember jut egy négyzetméterre. Rengetegen eljöttek, és meg is lepõdtem, hogy mekkora a tömeg - olvastam, hogy tegnap is kábé 300 ember nem tudott már bejönni. Tõkés Ábel (Brains): Megcsapott az az érzés minket, józanul egyébként, hogy "végre magyarországon fesztiválon vagyok", alig fértünk be a busszal, olyan sokan voltak. Lipi Brown: Nagyon bejött, hogy beültem a dobszerkó mögé, és megvolt a monitorom. Szemkontaktussal fel tudtam venni a kapcsolatot a technikai személyzettel, ami egy baromi nagy pozitívum. Beck Zoli: Olyan fesztivál a PEN önmagában, ami 2010-re a magyar fesztiválországnak a fesztiválok sorát megnyitó, nagy, országos jelentõségû fesztiváljává tudja magát kinõni. Ez a potenciál egyértelmûen benne van, mind a helyben, mind a meghívottakban. Póka Zalán: Szakmailag baromi jó élmény volt a fellépés, jó színpaddal, jó cuccal, megfelelõ emberekkel. A két évvel ezelõtti tapasztalatokhoz képest nagyon pozitív volt a mai nap. Németh Juci: Tetszett, hogy közel van egymáshoz a két sátor, mégsincs áthallás az épület miatt, ami köztük van. Szimpatikus a kiállító rész, bár ott elég hideg van, a falakból árad a kora tavaszi fagyos levegõ. Ligeti György: A pálinkázó. Meg az emberek. A magyar emberek. A magyar ember a legjobb a földön. Tudják élvezni a zenét, el tudják engedni magukat anélkül hogy nagyon be lennének tolva. Zságer Balázs: Felmentünk a színpadra, jól szólt, jól éreztük magunkat, a közönség kiváló volt. Nagyon jól érezte magát az egész zenekar itt. Csak hangsúlyozni tudom, hogy ennek a közegnek nagy fontossága van, érezhetõ rá az igény, mindenképp használni kell. ILP: Van-e olyan negatív tapasztalat, vagy hiányosság, amit ugyanígy kiemelnél? Lecsó:

10 Részemrõl az infrastruktúrára jobban rámennék: több WC, több büfé, úgy érzem hogy itt volt egy kis hanyagság. Az emberek 2008-ban már szeretik a befizetett pénzükért megkapni a kényelmet. Minden adott egyébként hogy ez egy országos, vagy hasonló szintû fesztivál legyen, mivel ez egy olyan város, ami egy ilyen fesztivált nagyon meg is érdemel. Lovasi András: Azt látom, hogy a kulisszák egy picit kevésbé mûködnek hatékonyan mint két éve. 6-7 óra körül végignéztem, és éreztem a levegõben hogy sokan lesznek, és kíváncsi vagyok hogy ez a vendéglátó szektor hogy fogja ezt bírni, ennyi WC-vel, satöbbi. A hosszú távú sikerességét befolyásolhatja, hogyha ez kevésnek bizonyul. Manapság erre már érzékenyek az emberek. Remélem hogy ki fogja bírni a tömegnyomást a vizesblokk- meg a sörösblokk-szektor. Kerekes Kornél: Nem tapasztaltam semmi negatívat, de mondták, hogy lehetne több WC. Nekünk annyi szerencsénk van, hogy van VIP mosdó. (nevet) Kiss Tibor: Jobban szeretem az azonosságokat hangsúlyozni, mert az hozza közelebb az embereket.

11 Egri Péter: Egy kivetnivalót meg kell említenem. Szerintem rossz volt az a párosítás, hogy a Quimby elõtt játszott a Psycho Mutants, azaz hogy két teljesen azonos, illetve kvázi azonos produkció ment (a mûfaj adta szegmenseket kihasználva nyilván más a kettõ). Nem tartottam szerencsésnek, hogy a Quimby elõtt egy hasonszõrû zenekar, míg velük párhuzamosan egy másik nagyágyú - mi, a Mystery. Talán ez a legszembetûnõbb a külföldi fesztiválokhoz mérten. Ez összmagyar, visszatérõ probléma - sántít a programok összeszervezése, mégpedig azért, mert párhuzamosan játszanak olyan zenekarok, akiknek azonos a táboruk. Nem vagyok elégedett azzal sem, hogy kisebb színpadon kaptunk lehetõséget, míg a nagyobb színpadnak a felhozatalát nem tudom megérteni - a négy zenekarból egyet ismertem, másik kettõt láttam játszani egy roppant kicsi klubban. Gaya Arutyunyan: A hang picit röpköd a teremben, visszhangos a sátor. MC Columbo: A kontrollhangzás. El se merek gondolkodni hogy lent hogy szólt, de fenn elment többször a hang. Ha az ember bizonytalan a színpadon, akkor túlkiabálja, akkor már erölteti, lehet hogy hamis lesz. És ez volt az egyetlen negatívum, emiatt nem éreztem igazán jól magam. Tõkés Ábel: Kevesen voltak a koncertünkön (valójában többen, mint

12 ahogy a színpadról látható volt - a szerk.). Ráadásul borzasztóan szarul szólt fenn a színpad. Lipi Brown: Nehéz volt a bejutás, ráadásul a közönségen keresztül, ami elég balesetveszélyes tud lenni. Beck Zoli: Hallottam, hogy fél 10 körül minden nap elfogytak a jegyek, és aki ez után érkezett, már nem tudott bejutni. Ezek szerint igény van egy olyan fesztiválra, ahova ezer fõ fér be. Kutzora Edina: Annyi gondom van most, ami két éve is, ez pedig a WC. Nézhettem körül, hogy melyik nem létezõ bokrot látogassam meg (nevet) Póka Zalán: Egy dologról hallottam, ami nem feltétlenül az én véleményem. Ez pedig az, hogy nem volt metálzene, és ezt néhányan hiányolták. A zenei palettát talán lehetne még szélesíteni. ILP: Ha tehetnéd, kit vagy mit hoznál el a fesztiválra? Zságer Balázs: Idõjárás szempontjából korán van egy nyitott színpadhoz, de el tudtam volna képzelni színházi elõadásokat, performanszokat. A gyár különbözõ felületeit esetleg vetítésekkel lehetett volna megbolondítani. De ezen kívül egyéb nekem sem jut most eszembe. Ligeti György: A kedvenc magyar zenekarom a Solaris volt, õket bármikor látnám szívesen. Vagy akár a Hungáriát, akiket nagyon szerettem. Exoticot, Illést, ezeket mind szívesen látnám egy fesztiválon. Németh Juci: Kívánságok mindig vannak. Például a Fu Manchu számára pont ideális volna ez a helyszín. Tõkés Ábel: Nagyon nagy kár, hogy nem hozták el a szervezõk John Digweedet. Lipi Brown: Amit szívesen hallanék, az londoni új dub, amit itthon még 20 év múlva se fognak talán játszani. El tudnék képzelni egy olyan termet, ahol nem lehet megcsinálni egy cigit se, mert lerepül a mélytõl minden a kezedbõl. Beck Zoli: Nincsenek igazi ötleteim, csak nagyon elszállósak, de a Sziget választ ad rájuk. A múlt héten sikerült megvennem az új R.E.M. lemezt (bár ritkán veszek lemezt, ezt meg kellett szereznem). Szóval képzeld

13 el azt, hogy két év múlva az R.E.M. játszik Pécsen. Meglepõ módon egybeesik a kívánságlistám elsõ helyezettje a Sziget idei programjával. De elképzeltem, hogy milyen lehet az, ha a PENen õk az egyik headliner zenekar. ILP: Mi az, amit a megvalósult programból megnéznél? Lukács Levente: Ma a francia zenekart, az Electric Bazart, rájuk kíváncsi vagyok. A magyar elit az a magyar elit, különösebben nem érdekel, de holnap lesz Fishbone, utánunk játszik, és az egy nagyon komoly zenekar, mindenkinek ajánlom. Lecsó: A programból nem emelnék ki semmit. A Kiscsillagot, nyilvánvalóan, meg a PUFot, bár mi nem játszunk. Ha Pécsen laknék, valószínûleg kijönnék mind a négy napra, mert végig vannak izgalmas, érdekes zenekarok. Szûcs Krisztián: Fogós, ravasz kérdés. Rengeteg mindent, amit lehet, azt ma is megnézzük. Volt egy francia vándorzenekar, õk nagyon komolyak voltak, szeretném õket még látni valamikor. Kerekes Kornél: Ha nem kellene minden nap máshol zenélnem, végig itt lennék. De ma itt leszek, és a Belgáékat megnézem. Ahogy végignéztem a programot, minden napra jut egy csemege, amit érdekesnek tartok.

14 alaposan a programot, mert elõre tudtam, hogy a következõ napokon zenélek. A fesztiválokon is ez szokott lenn, csak azt a napot nézem meg, amikor ott vagyok. Tavaly remek volt Balaton Soundon: zenéltünk, iszogatás, Beastie Boys, mit akarsz még? Póka Zalán: Barabás Lõrincet megnéztem volna, a Dundiékat is, Takáts Esztit... A második napon Kaukázust, Psycho Mutantset mindenképpen. A Quimbyt annyira nem ismerem, úgyhogy azt talán azért nem... StarFunk Simples, zseniális. Azok a srácok kurva jó zenét csinálnak, talán két éve játszottunk velük együtt, és meghaltunk attól a pszichedéliától. Kowalsky meg a Vega, igen... Másfél, Fishbone... hallottam hogy nagyon remek volt. Igaz, én a ska-t annyira nem szeretem. Meg majdnem mindegyik nap elmentem volna a DJ-szetekre a koncertek után. Egri Péter: A Mystery Ganget nem tudnám kihagyni. Ez egy olyan jól sikerült fesztivál, olyan sokan vannak, és olyan jó a közönség, hogy minden koncerten jól tudnám magam érezni, akár a Peet koncertjén a HS7-én, a Quimbyn. Jó érzés volt itt lenni, jól éreztük itt magunkat, és nem csak zenészként, hanem fesztiválozóként is feltalálnánk magunkat. Annál is inkább, mert baromi sok jó nõ volt itt a koncerten is. Kiss Tibor: Tulajdonképp majdnem csak sorolni lehetne. Mindegyik nap van két-három olyan, amire minimum kíváncsi lettem volna, és belenéztem volna. De van olyan, amit nem ismerek, és nem tudom eldönteni. Azt érzem, hogy színvonalasan, színesen összerakott program lett összerakva. Örülök annak, hogy most felfutó zenekarok is nagyon jó idõben zenélnek, ami elõrelépés fesztivál-szinten. Élõben nem láttam még a Takáts Esztert, szívesen megnézném. A Barabás Lõrincet is, Erik Sumot is. Nagyon sok van... MC Zeek: A Fishbone-t tutira, gyerekkorom nagy zenéje, nagy rajongó vagyok a mai napig. De annyira jó a szellemiség, hogy ha mondjuk Magozott Cseresznye lenne, szerintem akkor is ott lennék, annyira üt a hangulat. Barnabás: KUNAMAKÁt megnéztem Pesten, és nagyon szomorú voltam hogy most egy idõben játszottunk. A légy a kedvencem a zenekarból, aki félmeztelen felment táncolni. Gaya Arutyunyan: A Fishbone-ra feltétlenül, de megnéztem volna a KUNAMAKÁt, illetve az Anima DJszetjét is. Nézõként viszont nehéz a két színpad közül választani. MC Columbo: PASO, Barabás Lõrinc, Akkezdet Phiai, Fishbone Ábelnek nagy kedvence, de én is megnézném.

15 Tõkés Ábel: A Fishbone-t meghallgattuk volna, a PASO-t is. Beck Zoli: Sajnáltam, hogy nem voltunk itt a Fishbone-on, nagyon készültünk arra, hogy megnézhetjük. De játszottunk Budapesten, és nem volt sok sansz rá. KRSA: A Fishbone egyértelmû, hisz õket láthatja itt ritkábban az ember. Talán még a Barabás Lõrinc Eklektriket néztem volna meg, meg esetleg a Brainst, akik sajna velünk párhuzamosan játszanak.

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok.

Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Mit tapasztaltam? Szövegértési feladatok az órába ágyazottan megértésre, önálló gondolkodásra törekvés, személyre szabott feladatok. Hasznos holmik órán voltam, ami elősegíti az itt tanuló diákok beilleszkedését

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V tanú folytatólagos kihallgatásáról

J E G Y Z Ő K Ö N Y V tanú folytatólagos kihallgatásáról Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztály Életvédelmi Alosztály II. Ügyszám: 01000/257/2011/ bü. J E G Y Z Ő K Ö N Y V folytatólagos kihallgatásáról Készült a(z) Budapesti Rendőr-főkapitányság

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu 23 CSOPORTDINAMIKA A csoportok másképpen viselkednek, mint az egyének. A hasonló gondolkodású emberek találkozása a Network Marketing/MLM üzlet rendezvényein, különleges atmoszférát teremt. Nagyon nehéz

Részletesebben

KimDaBa. Dobbantó. Rendet a képek között. Kiskapu Kft. Minden jog fenntartva

KimDaBa. Dobbantó. Rendet a képek között. Kiskapu Kft. Minden jog fenntartva KimDaBa Rendet a képek között. Ha leszámítom a gyerekkori fotóimat és fényképezõgépemet, akkor azt kell mondjam, hogy éppen egy évtizede foglalkozom egy amatõr fotós szintjén fényképezéssel, többnyire

Részletesebben

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. január 30-án megtartott ülésének

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. január 30-án megtartott ülésének Szám: 230/2013. TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 2013. január 30-án megtartott ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 1/2013.(I.31.) számú önkormányzati RENDELET A

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

Kollár-Klemencz László: az érték háttérbe került 2013. május 15. szerda, 13:44

Kollár-Klemencz László: az érték háttérbe került 2013. május 15. szerda, 13:44 A Kistehén együttest az elmúlt hét végén az alternatív zenekar kategóriában díjazták a Székelyudvarhelyen megtartott Transylvanian Music Awards-on. Kollár-Klemencz Lászlóval a díj átadása és az egyórás

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév Porto-Portugália Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév 1 Porto Hogy miért Porto? Mikor 1,5 évvel ezelőtt kitaláltam, hogy Erasmusra szeretnék menni, egy dolog lebegett a szemem előtt, mégpedig

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TEVÉKENYSÉG TAPASZTALATAINAK ÖSSZEGZÉSE 1. A TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI 1.1. A továbbképzési program megnevezése Alapozó Terápia: Módszer

Részletesebben

A Szegedi Ifjúsági Napok 2010 fellépői ABC sorrendben:

A Szegedi Ifjúsági Napok 2010 fellépői ABC sorrendben: A Szegedi Ifjúsági Napok 2010 fellépői ABC sorrendben: 30Y (aug. 28. szombat - Nagyszínpad 18:30-20:00). Adam Breaks (aug. 26. csütörtök - Vodafone Aréna 00:00-01:00). Akkezdet Phiai (aug. 26. csütörtök

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

Vissza-és előretekintés

Vissza-és előretekintés Az igazi élmények mindig nyáron születnek, észrevetted? Talán mert nyíltabbak és bátrabbak vagyunk, talán a napsütés okozza, és a sok nyíló virág. Aztán jön az ősz, elkezdődik az iskola és az egész nyüzsgés

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2012. július 2-án, hétfőn, 11 óra

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom.

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom. Tartalom Kamasz vagyok 4 Hát a fiúk? Miért olyanok még mindig, mint a gyerekek? 6 Mi történik a pubertás során? 8 És mik azok a hormonok? 10 Szôr, szôr, és megint csak szôr! 12 Nagy mell, kis mell 14 Egy

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

http://divany.hu/stilfuresz/2013/06/14/egy_korszak_hangja_interju_erd os_viraggal/ "Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok"

http://divany.hu/stilfuresz/2013/06/14/egy_korszak_hangja_interju_erd os_viraggal/ Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok http://divany.hu/stilfuresz/2013/06/14/egy_korszak_hangja_interju_erd os_viraggal/ "Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok" Erdős Virágból az utóbbi években nincs erre jobb szó igazi költőceleb lett:

Részletesebben

A tanulmány első publikációja: Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista. Jevgenyij Koroljov Budapesten Muzsika LVII/3 (2014. március): 2 6.

A tanulmány első publikációja: Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista. Jevgenyij Koroljov Budapesten Muzsika LVII/3 (2014. március): 2 6. A tanulmány első publikációja: Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista. Jevgenyij Koroljov Budapesten Muzsika LVII/3 (2014. március): 2 6. Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista Jevgenyij

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN oral history 186 [ ] SÁRAI SZABÓ KATALIN Változatok az identitásra Az utóbbi években Magyarországon is egyre több kutató fordul a nôtörténet (gender) felé, és szaporodik az egyes nôi csoportok vizsgálatával

Részletesebben

Dessewffy Tibor Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

Dessewffy Tibor Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia 1 Dessewffy Tibor Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Ebben a dolgozatban elsősorban a DEMOS Magyarország keretein belül véghezvitt két vállalkozás eredményeiről, az azoknak a magyar társadalomra

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

A Mi újság? unk Általános Iskola Hantos 2002. január

A Mi újság? unk Általános Iskola Hantos 2002. január A Mi újság? unk Általános Iskola Hantos 2002. január VENDÉGÜNK VOLT BUDAI GYŐZŐ, ISKOLÁNK IGAZGATÓJA - Hol született? - Lajoskomáromban. - Mikor jött Hantosra, és hány évesen kezdett tanítani? - 19 éves

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

JELEN VANNAK: Vollmuth Péter polgármester, Széllné Péber Szilvia, Kövesdi Sándor, Horváth István, Potornai Edit képviselők Dr. Harkai Barbara jegyző

JELEN VANNAK: Vollmuth Péter polgármester, Széllné Péber Szilvia, Kövesdi Sándor, Horváth István, Potornai Edit képviselők Dr. Harkai Barbara jegyző BADACSONYTÖRDEMIC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE Szám: 6/2012 J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 28. napján megtartott rendes

Részletesebben

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet!

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! Előszó Ez a könyv egy kicsit lelkizős, egy kicsit életmód-tanácsadó, személyiségfejlesztő, önmenedzselő. Olyan, mint én, mindenbe belekap

Részletesebben

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül c s e p i n p é t e r azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t e l e s ú t i n a p l ó c s e p i n p é t e r lakásunk volt paripánknak háta... azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t

Részletesebben

KUTATÁS KÖZBEN. Szigetlakók. kutatás közben 575

KUTATÁS KÖZBEN. Szigetlakók. kutatás közben 575 kutatás közben 575 KUTATÁS KÖZBEN Szigetlakók E cikk arra vállalkozik, hogy az ifjúsági korszakváltás folyamatát mutassa be a Szigeten készült interjús vizsgálat tapasztalatai alapján. Hipotézisünk az

Részletesebben

MI A BAJ AZ ISKOLAI NYELVOKTATÁSSAL? A Nyelvtudásért Egyesület. 2016. március 5-i konferenciájának. összefoglalója

MI A BAJ AZ ISKOLAI NYELVOKTATÁSSAL? A Nyelvtudásért Egyesület. 2016. március 5-i konferenciájának. összefoglalója MI A BAJ AZ ISKOLAI NYELVOKTATÁSSAL? A Nyelvtudásért Egyesület 2016. március 5-i konferenciájának összefoglalója Szerkesztette: Kuti Zsuzsa és Öveges Enikő 2016 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 3 Te mit gondolsz

Részletesebben

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ A csodás fotók Borzi Viviennek köszönhetően születtek, aki arra törekszik, hogy fiatalos, élettel teli képeket tárjon a szemünk elé. Vivien 16 éves kora óta fotóz, s először víz alatti munkáival vált ismertté.

Részletesebben

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése.

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Miért a mezõváros? Miért most? Miért itt? Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Mind az emberek, mind a természeti környezet életminõségének emelése. Közép-Kelet-Európában és így Magyarországon

Részletesebben

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő (Előzetesen írtam!) Ezt a színházat megelőlegezem magunknak, mert csak hétfőn kerül rá sor. Én azonban nagyon rosszul vagyok, még

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Zenta- Nyári ifjúsági játékok 2011. Kutatási jelentés Polgár Zsuzsanna

Zenta- Nyári ifjúsági játékok 2011. Kutatási jelentés Polgár Zsuzsanna Zenta- Nyári ifjúsági játékok 2011. Kutatási jelentés Polgár Zsuzsanna Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS, MÓDSZERTAN... 2 2. ELEMZÉS... 2 2.1. A FESZTIVÁLOZÓK ÉLETKOR ALAPJÁN TÖRTÉNŐ ELEMZÉSE:... 2 2.2. A VÁLASZADÓK

Részletesebben

Az ELTE angol francia szakán végzett, ugyanakkor Svédországban is tanult. Miért ott?

Az ELTE angol francia szakán végzett, ugyanakkor Svédországban is tanult. Miért ott? operaportal.hu, 2013. 10. 13. "OLYAN NINCS, HOGY VALAMI KÖNNYŰ..." Interjú Havas Ágnessel, az Armel Operafesztivál igazgatójával. Havas Ágnessel, az Armel Operafesztivál alapítójával és igazgatójával,

Részletesebben

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Kiss Eszter Veronika, 2015. október 25., 11:53 Rost Andrea Fotó: Barna Bálint Nemrég jött ki új ékszerkollekciójával, és novemberben Frenák Pállal ad

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Képviselő-testület Hegymagas J e g y z ő k ö n y v Készült Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 17-én 16.00 órai kezdettel tartott rendkívüli nyilvános üléséről. Az ülés

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya A 2011/2012-es tanév tavaszi szemeszterét Portugáliában, Coimbra városában töltöttük. Az Universidade de Coimbra Sport Karán tanultunk

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2011/1. számában! 2011. február 15.

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2011/1. számában! 2011. február 15. Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2011/1. számában! 2011. február 15. - Maga mióta dolgozik a cégnél? - Mióta megfenyegettek, hogy kirúgnak. Sok szeretettel köszöntök mindenkit a 2011.

Részletesebben

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit.

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. FÜGGETLEN MAGYARORSZÁG A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. (József Attila) A rendszerváltozás veszteseinek

Részletesebben

Aki gyõz, azt oszloppá teszem az Isten templomában Jel. 3,12

Aki gyõz, azt oszloppá teszem az Isten templomában Jel. 3,12 2004/2 Aki gyõz, azt oszloppá teszem az Isten templomában Jel. 3,12 Szivárványívemet helyezem a felhõkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök. 1Móz 9,13 A Gyülekezeti hétvégérõl 2.

Részletesebben

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Tartalom Bemutatkozás... 3 Motiváció... 3 Diákbizottság... 4 Hunya Gréta - Alelnök és tudományos bizottsági tag... 4 Szalay

Részletesebben

Zenta- Nyári ifjúsági játékok 2011. Kutatási jelentés Polgár Zsuzsanna

Zenta- Nyári ifjúsági játékok 2011. Kutatási jelentés Polgár Zsuzsanna Zenta- Nyári ifjúsági játékok 2011. Kutatási jelentés Polgár Zsuzsanna Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS, MÓDSZERTAN... 2 2. ELEMZÉS... 2 2.1. A FESZTIVÁLOZÓK ÉLETKOR ALAPJÁN TÖRTÉNŐ ELEMZÉSE:... 2 2.2. A VÁLASZADÓK

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozótermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi

Részletesebben

Egészségügyi és Szociális Osztály JEGYZŐKÖNYV

Egészségügyi és Szociális Osztály JEGYZŐKÖNYV Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének Egészségügyi és Szociális Bizottsága ESZ.367.043-18/2011. JEGYZŐKÖNYV Készült: Az Egészségügyi és Szociális Bizottság 2011. december 7. napján a Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

SZELLEMKÉPEK avagy HÁROM PERC TEHETSÉG. Fordulópont 52 61 SZÁVAI GÉZA

SZELLEMKÉPEK avagy HÁROM PERC TEHETSÉG. Fordulópont 52 61 SZÁVAI GÉZA pán a legnagyobb élõ kiállítótér jönne létre, hanem a mûvekre pillantva naponta felderülne pár másodpercre néhány milliárd ember Hiszen Picasso is irigyelte a gyerekrajzokat! Hát ezért járom én újabban

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

Újpest a régi - exkluzív interjú Derce Tamás polgármesterrel A legfontosabbat, az illúziókat is elvették

Újpest a régi - exkluzív interjú Derce Tamás polgármesterrel A legfontosabbat, az illúziókat is elvették Újpest a régi - exkluzív interjú Derce Tamás polgármesterrel A legfontosabbat, az illúziókat is elvették 2007.11.12. Hírextra Constantinovits Milán Újpesten zajlik az élet. Épül az M0-s körgyőrő, és megindult

Részletesebben

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet?

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet? Szalai-Bordás Gergő a Földes Ferenc Gimnázium volt diákja, jelenleg az ELTE ÁJK jogász hallgatója. Középiskolás évei során magyar nyelv és irodalom tantárgyból ért el kimagasló eredményeket, valamint az

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2011. február hó 15. napján, a városháza I. emeleti nagytanácskozó termében megtartott 3. rendes ülés jegyzőkönyve. Jelen vannak: Dr.

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR

SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR Beszélgetés Majoros Márta szociálpszichológussal, narkológussal mélypont SORSRONTÓ SZENVEDÉLYEK A dohányzás, az alkohol, a kémiai szerek használata után a játékfüggõség

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐ KÖNYV

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐ KÖNYV BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ikt. szám: 9-1/8/2011. JEGYZŐ KÖNYV Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Jelen vannak:

JEGYZİKÖNYV. Jelen vannak: JEGYZİKÖNYV Készült: Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében 2009. augusztus 3-án, az Ügyrendi és Jogi Bizottság és a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság rendkívüli együttes

Részletesebben

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Bánki Vera Stark Gábor Széplaki Gyöngyi Kismartony Katalin ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Tankönyv az alapfokú nevelés-oktatás 1-4. évfolyamai számára Miben

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Szent István Közösségi Házban 2014. december hó 11-én 17 00 órakor a szászvári vállalkozókkal tartott kötetlen vitafórumról. Köszönöm, hogy elfogadták a meghívást és megjelentek.

Részletesebben

Szia René! Kriszti. Szia René!

Szia René! Kriszti. Szia René! Én örömmel leírom a véleményemet, mert imádtam ezeket a foglalkozásokat. Bár lehet, pont rajtam láttad, hogy álmos vagyok és ezt esetleg unalom jeleként érthetted, de nem így volt. Egész nap ügyfelezek,

Részletesebben

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám.

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám. 9. évf. 5. szám. 2012. május 20. Az elsõ Az elsõ egyben az egyetlen is. Elsõbõl nincsen több, ezért életünk során végig egyben egyetlen is marad, ami meghatározza életünket. A házasság is családdá csak

Részletesebben

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület KIFiNFO K I F I 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület Kedves Olvasónk! A KIFI hét éves működése után szükségesnek látjuk, hogy munkánkról rendszeres tájékoztatást adjunk mindazok számára,

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

MIT ÉRDEMEL AZ A BŰNÖS... Részlet

MIT ÉRDEMEL AZ A BŰNÖS... Részlet Lejegyezte: Mátrai Diána Halász Péter: Hatalom, pénz, hírnév, szépség, szeretet MIT ÉRDEMEL AZ A BŰNÖS... Részlet Katona József Színház, Kamra 1994. szeptember 30. 20 óra Készítették: Halász Péter, Veress

Részletesebben

Amikor a férj jobban tudja...

Amikor a férj jobban tudja... Antennás, kinyithatós, lecsúsztathatós, analóg, pixeles, kicsi, de inkább nagy. Az első telefonjaink annyira a szürkeállományunkba égtek, hogy könnyű volt feleleveníteni a velük töltött időt és emlékeket.

Részletesebben

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. NOVEMBER 18-ÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL ÉS NYILVÁNOS

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Test, mint Univerzum. 2013. október 7.

Test, mint Univerzum. 2013. október 7. Test, mint Univerzum 2013. október 7. Üdvözöllek benneteket! Mória vagyok. Egy olyan témát hoztam be nektek, ami a figyelmetek középpontjában van, de talán nem így. Bánjatok a testetekkel úgy, mint egy

Részletesebben

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2008.november 05-én. megtartott. rendkívüli. ülésének

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2008.november 05-én. megtartott. rendkívüli. ülésének TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 2008.november 05-én megtartott rendkívüli ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 203/2008. (XI. 5.) Kt.határozat Az Eötvös Iskola Tiszaugi

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben